PAGE
38
הוועדה לזכויות הילד
07/05/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 4
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום שלישי, כ"ז באייר התשע"ג (07 במאי 2013), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 07/05/2013
מחסור באומנה לילדים בעלי מוגבלות
פרוטוקול
סדר היום
מחסור באומנה לילדים בעלי מוגבלות
נכחו
¶
חברי הוועדה: אורלי לוי אבקסיס – היו"ר
יחיאל (חיליק) בר
מרדכי יוגב
פנינה תמנו-שטה
קרין אלהרר
מסעוד גנאים
מוזמנים
¶
שלוה ליבוביץ - עו"ס, מפקחת ארצית אומנה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
אריה שמש - מפקח ארצי אומנה וגיל רך, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
גליה ניב - מפקחת ארצית על המעונות , אגף השיקום, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
ד"ר פרץ סגל - ראש תחום בכיר, משרד המשפטים
ד"ר יצחק קדמן - מנכ"ל, המועצה הלאומית לשלום הילד
נורית גרינוולד - מנהלת השירות לאומנה, מט"ב
עדית סרגוסטי - אחראית בריאות הנפש, בזכות
אורית עמיאל - מנהלת השרות למשפחות אומנה, מכון סאמיט
שלמה שוב - משפחה אומנת, מכון סאמיט
בת שבע שוב - משפחה אומנת, מכון סאמיט
רחל צמח - מנהלת היחידה לגיוס משפחות אומנה, עמותת "אור שלום"
ורדה בן שלמה - עו"ס, עמותת "אור שלום"
מיכל אדמוני - עו"ס, עמותת "אור שלום"
אוולין חזות - משפחה אומנת, עמותת "אור שלום"
אלי חזות - משפחה אומנת, עמותת "אור שלום"
חיה קורנצרקסלר - משפחה אומנת, עמותת "אור שלום"
פיני קבלו - סמנכ"ל רווחה וכנסת, מרכז השלטון המקומי
זכריה חרוב - מנכ"ל, שחר שירותי חברה רווחה משפחה
רחל שוכמן - מכון צופן המסייע לילדים ולהורים בחינוך מיוחד
נסים עוג'ר - יועץ משפטי, איגוד ארגונים חברתיים
מריה רבינוביץ - ממ"מ, הכנסת
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בוקר טוב. אני מתכבדת לפתוח את ישיבת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד. היום ה-7 במאי 2013, כ"ז באייר תשע"ג, שעה 11:45, הנושא הוא מחסור באומנה לילדים בעלי מוגבלויות. כדי שנבין איפה אנחנו עומדים אנחנו ניתן סקירה קצרה. אני יכולה לדבר על הקושי ועל החוסר שיש באותו סל שהעמותות מקבלות אבל זה בעצם לילדים לא בעלי צרכים מיוחדים. בכל מה שנוגע לנושא של החזרים בשל טיפולים מיוחדים לאותם ילדים ישנה בירוקרטיה שמאריכה את הזמן עד לכדי בלתי אפשרי, שלא נדבר על קלט חירום ששם בכלל אין תשלום מיוחד בעבור אותם ילדים, וגם על הקושי למצוא משפחות ולגייס אותן כדי שתהיינה מוכנות להיכנס לתוך המעגל הזה. כמה מילים למי שחיברה את הדוח, בבקשה, מריה.
מריה רבינוביץ
¶
בוקר טוב. מצאנו מספר בעיות שקיימות היום בתחום אומנה לילדים בעלי צרכים מיוחדים. אחת הבעיות, כמו שאמרת, היא מחסור במשפחות אומנה לילדים בעלי צרכים מיוחדים. מאוד קשה למצוא עבורם משפחות וכל הגורמים המטפלים במשפחות מסכימים עם זה. היום ממתינים 28 ילדים בעלי צרכים מיוחדים למשפחות אומנה.
מריה רבינוביץ
¶
יש מקרים שבהם יש קליטה מידית אבל יש מקרים, כאשר מדובר למשל בילדים שסובלים מאוטיזם, בהם ההמתנה יכולה להימשך חצי שנה עד שנה.
מריה רבינוביץ
¶
הם נמצאים במשפחות הביולוגיות שלהם או במשפחות קלט חירום או במסגרות חוץ-ביתיות של משרד הרווחה. בעיה נוספת היא תהליך מסובך וארוך לקבלת החזר הוצאות מיוחדות בגין טיפול בילד בעל מוגבלויות. היום משפחת אומנה מקבלת שני תשלומים בגין אחזקת ילד באומנה בכלל: תשלום קבוע חודשי שמועבר ממשרד הרווחה ישירות למשפחה ותשלום החזר הוצאות מיוחדות. התשלום הקבוע החודשי עבור ילד בעל צרכים מיוחדים הוא גבוה יותר מתעריף עבור ילד "רגיל" שנמצא באומנה. כאשר אנחנו מדברים על החזר הוצאות מיוחדות עבור ילדים רגילים, היום בעמותות קיים סל, מועבר תקציב לצרכי סל זה ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים, ומשם משפחות מקבלות החזר באופן די מהיר, עד חודש ימים לפי טענת הגופים המתאימים.
מריה רבינוביץ
¶
לי נמסר כחודש. כאשר אנחנו מדברים על ילדים בעלי צרכים מיוחדים המנגנון שם אחר, לא קיים סל, המשפחה צריכה לרכוש את השירות, לממן את השירות - - -
מריה רבינוביץ
¶
הם משלמים מהכיס שלהם ואז בעצם הם מעבירים את הקבלות לעמותה מולה הם מתנהלים והיא מתחילה את תהליך ההחזר. זה הולך למפקחים, זה הולך לרשות המקומית.
מריה רבינוביץ
¶
המפקח מחזיר את זה לעמותה מאושר, אחר כך זה עובר לרשות המקומית כי היא מממנת בעצם 25% מהתשלומים.
אוולין חזות
¶
ואם החתימה לא מדויקת אז תחזור בחזרה אחורה עוד פעם. לא כתבתם "חזות", כתבתם "חגות" אז כבר מהתחלה.
חיה קורנצרקסלר
¶
עד שאנחנו כל כך מתעייפים שהולכים ל"עזר מציון" ולוקחים משם כיסא גלגלים ונגמר הסיפור.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני אתן לכם לדבר, אבל אנחנו בכוונה עושים את זה פה בצורה מאוד מסודרת, תאמינו לי, אני יודעת למה אני מבקשת לפרוט את זה לפרטי פרטים, כדי שכולם פה יבינו את הבירוקרטיה המטורפת והמיותרת מדי לטעמי. אני בטוחה שכולם יסכימו אתי פה. אז אחרי שסיימנו עם השלטון המקומי והשלטון המקומי אישר זה חוזר לעמותה ואז העמותה מעבירה למשרד הרווחה ואז משרד הרווחה – למי משלם, לעמותה?
מריה רבינוביץ
¶
אז התהליך הזה ארוך, מסורבל, בירוקרטי, גורם להרבה תסכול וכעס בקרב המשפחות ויתר על כך, הוא גורם לכך שהמשפחה לפעמים לא יכולה לרכוש את הטיפול הבא או את השירות הבא שהיא צריכה כי היא עדיין לא קיבלה את הכסף.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
היא לא קיבלה את הכסף של החודש הראשון אבל הילד צריך את הצרכים שלו גם בהמשך טיפול רציף.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני מתארת לעצמי שלחלק מהמשפחות, אם ירצו בכך אם לא, יש מוגבלות כלכלית ולכן גם הטיפולים אחר כך בהתאם.
מריה רבינוביץ
¶
בעיה נוספת זו התאמה של תקציבים הניתנים לגופים המפעילים בתחום הליווי וההנחיה של משפחות אומנה לילדים עם צרכים מיוחדים. זה אומר שיש איזשהו תקציב מסוים שמשרד הרווחה מעביר לעמותות, התקציב הזה כולל תשלום פר כל ילד והוא מיועד לליווי והנחיה של המשפחות ולצרכים של העמותה, שזה גם גיוס משפחות. כשמדברים על ילדים בעלי צרכים מיוחדים גם יותר קשה לגייס משפחות והתהליך הזה הוא יותר מורכב, גם הליווי של המשפחה הוא יותר מורכב, אבל התשלום שניתן בעצם לא מבחין בכך, התשלום שניתן בגין ילד רגיל ובגין ילד בעל צרכים מיוחדים הוא אותו תשלום.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
באמת? כלומר, מה שהעמותה אחר כך מכינה את המשפחות או מלווה, מה שמן הסתם לוקח הרבה יותר זמן במשפחות אומנה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים, אז מתמחרים את זה אותו דבר?
מריה רבינוביץ
¶
זה מתומחר אותו דבר ולטענת הגופים המיוחדים יש בעיה עם זה, זה לא כל כך תואם את הצרכים. בעיה נוספת היא בעיה של אי התאמת סל הוצאות מיוחדות לילדים בעלי צרכים מיוחדים במשפחת קלט חירום. כפי שציינת כבר, המשפחות האלה קולטות ילדים באופן מידי שנמצאים בסכנה מידית, המשפחות האלה מיועדות לילדים מוכרים על ידי שירות ילד ונוער, שאלה ילדים רגילים, אבל לפעמים נקלטים בהם גם ילדים בעלי צרכים מיוחדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
למי שלא מבין, קלט חירום ערוכים 24/7 לקלוט כל ילד במצב חירום מידי, יכולים לדפוק באמצע הלילה, בכיפור, בראש השנה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
עד 5 ילדים, היא אמורה לקבל אותם, למצוא את הסידור, לא משנה, לשים ב"סטנד ביי" את החיים לרגע ולקבל. גם ילדים בעלי צרכים מיוחדים שמגיעים לקלט חירום מתומחרים כמו ילדים רגילים.
מריה רבינוביץ
¶
בעיה נוספת כאן היא שההחזר בגין הוצאות מיוחדות שהם מקבלים זה אותו תהליך מסורבל ואז בעצם נוצר מצב שמשפחה כבר יכולה לקלוט ילד אחר אבל עדיין לא קיבלה את ההחזר.
מריה רבינוביץ
¶
נכון. בעיה נוספת זו אי התאמת הסכום הניתן למשפחות אומנה בגין הוצאות מיוחדות לילדים המוכרים בשירות לילד ולנוער. זה לא שייך לילדים בעלי צרכים מיוחדים בהגדרה, זה ילדים כביכול רגילים אבל אלה ילדים שאנחנו יודעים שהם מגיעים ממשפחות מצוקה, מהזנחה, עברו התעללות.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
רציתי לשאול שאלה כזו, ילדים למשל שהוצאו מביתם חלילה וחס בגלל הטרדה מינית בתוך המשפחה, מוגדרים "ילדים בעלי צרכים מיוחדים"?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
ולא משנה שהם צריכים טיפולים פסיכולוגיים, שהם צריכים ליווי, שהם צריכים הדרכה, שההוצאות עליהם הם גם - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
הגובה החודשי של האחזקה, עם כל הקשיים שם, הבנתי. אנחנו נתחיל עכשיו עם המוזמנים שלנו, לפני שאני פונה למשרדים הרלוונטיים הייתי רוצה לשמוע את המשפחות, מי יכול להסביר לנו כדי שנבין מהמבט האישי, מהחוויה היומיומית, מי מעוניין להתחיל לדבר? תודה רבה לילדי בית ספר "זיו", ירושלים, מקווה שהיה לכם מעניין, תיהנו בסיור בכנסת. כן, חיה.
חיה קורנצרקסלר
¶
אני כבר 22 שנה מחזיקה ילדים באומנה, היה לי ילד אחד שלצערי לפני חצי שנה נפטר ועכשיו יש לי עוד ילדה בת 10 עם פיגור עמוק, שניהם לא מדברים, לשניהם קשה בהליכה, הם חולים במחלות נלוות וכל מיני בעיות. אני יודעת שיש אחרים שידברו על כל נושא הקצבה, אני בחרתי לספר על סיטואציה מסוימת איך אנחנו מתנהלים כמשפחה. קודם כל, הפלאפון הזה שביד שלי, לידיעת כולם, 24 שעות ביממה ביד שלי. אני הולכת ללימודים, אני הולכת לשיעורים, אני הולכת להרצאות, המרצה אומר: לסגור פלאפונים, הפלאפון שלי נשאר פתוח כי זה חוקי, כי אני עלולה לקבל כל רגע טלפון שהילדה נפלה, שנפגעה, שפגעה, שקרה משהו ואנחנו צריכים ללכת לבית חולים או משהו כזה. בקיצור, זו שגרת חיינו.
עכשיו בואו ניתן סיטואציה אחת כדי לא להאריך. מגיע ערב ראש השנה של השנה החדשה, מגיעים אלי להתארח הבת שלי עם 10 ילדים, כולם באים לסבתא עליזים ושמחים, מתחיל החג, הדלקת נרות, סעודת חג, שמח בחג, שירת חג, הכול טוב. תוך כל החגיגה הילדה נופלת על הרצפה, מתנפחת לה הלחי, לא עוברות כמה דקות מתלבטים מה עושים, לאן נלך, ניגש לאיזה מקום, לא לקח הרבה זמן והיא איבדה את ההכרה. ברגע שהיא מאבדת את ההכרה סבתא לוקחת פלאפון – ואצלנו טלפון בשבת לילדים טראומה ראשונה, סבתא בשבת בטלפון, הם כל כך נבהלו.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
כן, אבל זה יכול להיות גם בילדים רגילים ובילדים ביולוגיים של כל אחד ואחת מאתנו.
חיה קורנצרקסלר
¶
תני לי לגמור. אני מזמינה אמבולנס, האמבולנס מגיע, עם כל המכשור, עולה הביתה, שמחת החג, כל השולחן מוסט הצדה, הילדה מטופלת ואני בדרך עם החלוק של החג יוצאת לבית חולים. כל אווירת החג מתחללת, זו כבר אווירה אחרת. בעצם סיפורים כאלה קורים כל רגע. לשרהל'ה שלי יש עוד מעט בת מצווה, הילדים מתכננים לעשות לה מסיבת הפתעה וכל הילדים הקטנים והגדולים ביחד, מה הם אומרים? כולנו נתפלל ונגיד תהילים שבטי לא תפריע לנו בדרך, שהיא תרגיש טוב, שהיא תהיה בסדר. זאת אומרת שבטי כל הזמן ברקע, מה שקורה, מה שמתכננים, בטי ברקע.
אני אסיים רק בשלוש מילים שבכל זאת רציתי לכתוב כדי שזה יהיה יותר חזק, שאני לא אתבלבל אז כתבתי: בטי שלי היא ילדה מדהימה, היא נוגעת בלבי ואני אוהבת אהבת נפש, אותה ואת הנכות האומללה שלה. הקסם הזה שלה דורש 24 שעות דרוכות ביממה. להיות אימא של בטי צריך ודורש להתפטר נפשית מכל מה שאיננו בטי. לאימא של בטי אף פעם לא יהיה מושג איפה היא תהיה בעוד שעתיים, האם היא תישן הלילה במיטתה או שבחג הקרוב תסתפק באוכל ומזרון של בית החולים ומוקפת באינפוזיות במקום אווירת חג מלבבת. זו פחות או יותר שגרת חיינו.
חיה קורנצרקסלר
¶
כן. באמת הילדה שלי חולה, וגם הילד היה חולה, אבל כולנו יודעים וכל אלה שמכירים את הילדים המיוחדים האלה, מערכת החיסונית שלהם מאוד חלשה. זה אומר שכל נזלת מביאה אותה אחרי כמה זמן לדלקת ריאות וכל שלשול תמים יביא אותה לאיבוד נוזלים. בגלל החיסון החלש אנחנו כל הזמן בדריכות, כל הזמן אתה. חוץ מזה, הנזקים הרגילים, בבית שלי - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
מעבר לנושא הזה, מהן הטענות שלך על המערכת? אני מבינה, ילדים בעלי צרכים מיוחדים לא סתם מוגדרים כך, יש להם באמת בעיות מיוחדות ומורכבות.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני מבינה את זה. הבעיה עכשיו, מה שאני מנסה להבין היא מה אנחנו יכולים לפתור, כי את המורכבות שלה, של בטי, אנחנו לא נוכל לפתור, הלוואי, מה כן היית רוצה לשים על השולחן מבחינת הטענות?
חיה קורנצרקסלר
¶
סיפרתי לכם את זה לא בשביל לחכות שתפתרו לי משהו, סתם כדי לתת לכם דוגמה איך אנחנו חיים בתוך הבית עם ילדה מסוג כזה. אם הזכירו כבר את הכיסא הגלגלים אז בואו נאמר, הבת שלי עד עכשיו עם עגלה של תינוק, היא קצת יותר גדולה, הרגלים שלה נשרכות על הרצפה.
חיה קורנצרקסלר
¶
למה? בגלל בדיוק מה שהיא הסבירה. אני צריכה כיסא עכשיו בשבילה, אני כבר חודשיים במהלך להביא פתק מזה ומכתב מזה.
חיה קורנצרקסלר
¶
וברגע שאני מקבלת את האישור אני צריכה להוציא מהכיס שלי את 5,000 השקלים, ללכת לקנות, תחזרי והשם יעזור. אז ככה אני עושה כל הזמן חשבונות. קחו דבר פשוט כמו זוג נעלים, הילדה צריכה נעלים מיוחדות כי הילדה הולכת קשה, ואם ילדה שלא מבינה הרבה, ואם בהסעה היא זרקה לי דרך החלון נעל אחת? אז מתחילת השנה כבר קניתי לה 4 זוגות נעלים שלפחות 200 שקלים עולה כל זוג נעלים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בסדר, גם הכיסא של ה-5,000 שקלים זה לא כיסא מיוחד, זה כיסא. הייתי רוצה לשמוע עוד משפחות, תודה לך.
אוולין חזות
¶
אמרת לה שמה שהיא מתארת זו סיטואציה שגם יכולה לקרות בבית, אני אומרת לך: צודקת, מצד שני יש כאן טענה רצינית שיש חוסר רציני במשפחות אומנה. אני לא חייבת להחזיק ילד באומנה אצלי בבית, אני רוצה אותו בכל מאודי, ההתמודדות היומיומית היא מטורפת, יש לנו סיפורים אחרים לגמרי. כולם יודעים שיש מורכבות אבל כשאתה מתמודד יום יום באמת בקושי רב, מעבר לילד שלך, אתה רוצה אותו, כל המסביב כל כך קשה לך. למדינה, לכנסת הגדולה, לכל עם ישראל היפה, יש אינטרס שלנו יהיה טוב ונוח וזה לא ככה.
אוולין חזות
¶
אני משלמת פסיכולוג חודש בחודשו בחצי שנה שעוד לא קיבלתי את הכסף על הילד. בסדר, אני לא מדברת על זה. אני מדברת על ילד שנמצא בחינוך מיוחד והוא לא צריך להיות שם, אין מסגרת שמתאימה לו, לא מוצאים מסגרת, בטח לא דתית לצערי – אנחנו משפחה דתית, רצינו שהילד יכנס למסגרת דתית – אין דבר כזה. בגלל שיש לו בעיות רגשיות נוספות לסיטואציה שהוא נמצא בה אין. אז אנחנו גרים בפתח-תקווה, מובילים את הילד שלנו כל הזמן לנס ציונה ואני יכולה להגיד לך שמקסימים שם, נהדרים, הכול טוב ויפה, אבל הוא לא מקבל את מה שהוא צריך. עכשיו אנחנו ממש בשיאה של סיטואציה שהילד לצערי הרב גם מול מערכת שיש הורה ביולוגי שרוצה להוציא אותו והמערכת לא מסוגלת להתמודד עם ההורה הזה ולכן הילד הזה, יכול להיות, יצטרך לצאת לפנימייה ולא מוצאים. זאת אומרת, בכל מצב, גם אם הוא יישאר אצלנו, הסיטואציה היא "על הפנים" מבחינת הילד. אני מדברת רק על הילד, לא עלינו, אני לא עסוקה בי.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
הבנתי לחלוטין. את אומרת, גם אם נדרש ממך להוציא כסף באופן פרטי ולא לדעת אם תקבלי, אם בכלל, ואם כן רק בעוד כמה חודשים או בעוד חצי שנה ועדיין בשבוע לאחר מכן את צריכה לקחת אותו לפסיכולוג ואת עדיין צריכה לשלם מהכיס הפרטי שלך ועדיין לקוות שמתישהו, אם בכלל, יחזירו לך את הכספים האלה, את אומרת שזה עוד פחות מבחינתך, בזה את יכולה לעמוד. קודם כל אני מצדיעה לך על השליחות שבה התברכתם, וגם לך, אני מבינה שזה אישך. את אומרת: כל זה נסבל אבל השורה התחתונה הוא גם עדיין, אחרי הכול, לא מקבל את מה שהוא יכול וצריך היה לקבל. כמה זמן הוא אצלך?
אוולין חזות
¶
6 שנים. יש לי ילדה נוספת שזו סיטואציה מאוד דומה, היא הגיעה אלי שנה שעברה כמתבגרת ובגלל הקשרים הטובים שלי עם המקום שהיא לומדת בו כרגע לא היו מוציאים - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
ברשותך, יושבת-הראש, אני רוצה להוסיף משהו. אוולין, אני חושבת שקודם כל תעצומות הנפש שלך באמת מאוד ראויות להערכה אבל אני חושבת שבסופו של דבר כן חשוב שתתייחסי גם לקשיים שאתם כהורים מתמודדים כמשפחת אומנה כי אני אסביר לך למה, אנחנו נקיש מזה וננסה ללמוד על כלל ההורים ולכן אל תשימי את זה בצד. אני חושבת שבסופו של דבר חשוב מאוד להתמקד בבעיות של המשפחות כי כשאנחנו נשים את האצבע למה יש מחסור, יכול להיות שזה כתוצאה מהקשיים הללו.
אוולין חזות
¶
המשכתי עם מה שהיא דיברה עם חיה אז אמרתי: את רוצה, אני יכולה לפרוס בפניך. בהחלט אני מסכימה אותך כי כשרואים אותנו – הרי סך הכול איך אנשים מגיעים לאומנה? רואים, אנחנו נפגשים עם חברים, נוסעים, חתונות, אירועים וכו', מי זה הילד הזה - - -
אוולין חזות
¶
ואז הם רואים אותך מתמודד והם בעצם אומרים לך: תגיד לי, בשביל מה אתה צריך את זה? זה נורא נורא קשה, מאוד מאוד מאוד, ביומיום שלך מאוד מאוד קשה.
אלי חזות
¶
אנחנו כמשפחת אומנה דווקא מרגישים שייכים לנבחרת הזו של משפחות אומנה וחשוב לנו שכל הפרויקט הזה יצליח באופן אישי.
אלי חזות
¶
קשה לי שמדברים בעיקר על הכסף אבל זה מרכיב חשוב מאוד. אנחנו מאמינים וחושבים – למי שיש בעיה למצוא משפחות אומנה – שהפטנט של חבר מביא חבר או משפחה מביאה משפחה עובד הכי טוב.
אלי חזות
¶
אנחנו לא אינדיקציה כי אנחנו בדרך כלל לא מתלוננים, אבל כדי להיות משפחת אומנה, ואני אומר את זה במפורש, צריך להיות משפחה עשירה, במפורש. לא ייתכן שהמדינה תהיה חייבת לנו 27,000 שקל.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני חושבת שזה היה אחלה משפט לסיום הדברים, כדי להיות משפחת אומנה טובה צריך להיות משפחה עשירה.
אלי חזות
¶
לא טובה, רגילה. לא ייתכן שהמדינה תהיה חייבת לנו סדרי גודל של 27,000, 30,000, 25,000 שקל. לא יתכן, אין דבר כזה.
אוולין חזות
¶
זה מצחיק כי יש איזשהו תהליך שכשילד יוצא מהאומנה הוא צריך גם לחזור אליה, יודעים שהוא חוזר אבל זה לא משנה שיודעים שהוא חוזר, 3 חודשים עד חצי שנה אתה לא תקבל את הכסף, גם כשיש ידיעה מוחלטת שהילד הזה נשאר באומנה.
אלי חזות
¶
ודאי, יש הועדה שהוא לא נקלט. הבדיחה היא כזאת, יש הועדה, כל שנה מועידים אותו מחדש אז הוא עוד לא נקלט במערכת. כשאני לא משלם דוח חניה לעיריית תל אביב למחרת אני חוטף כפל קנס, כשאני לא משלם מע"מ למחרת יש לי קנסות. לא ייתכן שההועדה לוקחת חצי שנה. לא הגיוני. לא הגיוני חצי שנה הועדה.
ורדה בן שלמה
¶
זה גם קורה למשפחות חדשות. משפחה חדשה לגמרי, יש ילד שמיועד אליהם, הילד נכנס למשפחה אחרי שהיא אושרה והכול ולפעמים עד שהוא קלוט במערכת כדי לקבל דמי אחזקה חודשיים עוברים חודשים רבים, זה קורה גם.
אלי חזות
¶
אתה רוצה לגייס את האנשים לטובתך כי אנחנו מרגישים חלק ממשפחת אומנה וטוב לנו עם העמותה, באמת דואגים לנו ואכפת לנו מהילדים והכול, מה תגיד להם? משפחה, נאמר, שהם זוג שכירים - - -
בת שבע שוב
¶
אנחנו הורים אומנים לילד קצת חריג ולא מוכר במדינה בכלל, הוא נולד עם תסמונת מאוד נדירה. ביומיום שלו הוא ילד גאון אבל המראה שלו מאוד קשה. הוא ננטש אצלנו בבית החולים ואני מילדת אז לקחתי אותו. ההתמודדות שלנו היא קצת שונה מכולם פה. זה ילד שמח ורוקד ועליז ושובה-לבבות ומצטיין בכיתה אבל הצרכים שלו מאוד מורכבים, כמו מכשיר שמיעה שכל פעם אני צריכה להוכיח מחדש שחלק מהתסמונת זה שאין לו אוזניים, שאין לו אוזניים, אין מבנה אוזן.
בת שבע שוב
¶
כל פעם אני שואלת בטלפון: מה אתם חושבים, צמח לו בלילה? כך אני מגיבה כל פעם מחדש. אנחנו מתמודדים כל פעם מחדש עם ניירת. כשהילד הזה זקוק לניתוחים עד גיל 18, חלקם הגדול בחו"ל, ההתמודדות הרפואית היא בתמיכת בעלי הגדולה אבל הרבה על הכתפיים שלי בתור איש מקצוע, וכל פעם שזה ניתוח בחו"ל, התמודדות מול המשרד, הניירת, לוקחת לי זמנים שלא מאפשרים לי לטפל בילד.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל זה בוודאי פוגע גם בעבודה כאשר אתה נדרש כל הזמן ללכת ולהוכיח ולמלא טפסים שרק לפני כמה חודשים מילאת אותם כבר.
בת שבע שוב
¶
וכשהגשתי בתוך הטפסים הרפואיים שלו אישור מבית החולים שלא עבדתי אז חשבו במיכון שזה עוד אישור על הילד ולא ראו שנעדרתי מהעבודה וכל התיק חזר וצריך להתחיל את התהליך מחדש. זה למשל אחד מהקוריוזים.
אחד מהקוריוזים שהיה לי חשוב לספר לכם, הילד שלי עם סנטר מכונס, מבנה הפה שלו מעוות לגמרי בגלל חסר של עצמות כחלק מהתסמונת, הוא לא יכול לעבור הנשמות רגילות, הוא לא יכול לעבור הרדמות רגילות, לקח לנו הרבה זמן למצוא את המקום המדויק שנמצא ברמב"ם. כל סתימה קטנה, אנחנו צריכים לנסוע לשם ולהרדים אותו, כל הרדמה כזו כרוכה בתשלום, אני לא צריכה לספר לכם. אני יוצאת מהחדר עם ילד מורדם, עם קושי להתמודד עם ילד שכל פעם צריך מחדש להתעורר עם הרדמה מורכבת ואני מתחילה את הפרוצדורה. שולחת לאישור לביטוח שיש לו כדי שיגידו לי שלא, ואז אני שולחת למיכון כדי שיגידו לי שאולי קופת חולים יאשרו לי, ואז אני שולחת לקופת חולים כדי שקופת חולים יגידו שאכן הם לא מאשרים הרדמה למרות המבנה המיוחד שלו, ואז אני עוד פעם עוברת ועדת חריגים שכבר עברה בהתחלה ואישרה אבל עצרו את זה במיכון, ואנחנו שנה וחצי אחרי טיפול שיניים כשבינתיים הצטברו עוד שני טיפולי שיניים מורכבים.
בת שבע שוב
¶
לא, אנחנו בהמתנה. ה-20,000-25,000 שקל זה הסכום הקטן, אנחנו עומדים בפני טיסה ו-150,000 שקל בשביל לבנות לו אוזניים בצרפת, שגם זה זו נסיעה וחזרה, ובדיקה עם רופאים - - -
בת שבע שוב
¶
איך עשיתי את זה? לקחתי חופש ולקחתי את אבא שלי, נסענו יחד עם הילד וגייסנו תרומות בעצמנו במו ידינו.
בת שבע שוב
¶
הניתוח הקודם – אנחנו עומדים בפני הניתוח הבא, עוד חצי שנה, כבר קבענו תאריך, נפגשתי עם המנתחת שהיא בעצמה תרמה 60,000 שקל בידיעה שזה ילד שננטש ונלקח בבית חולים, ואנה פני מועדות כדי להשיג את מה שאני צריכה? רק אליו אני פונה כרגע.
ורדה בן שלמה
¶
אני רק רוצה להזכיר משפט אחד שהמשפחות לא הזכירו, אני לא יודעת למה, אולי זה לא כל כך נעים להן, אבל אני פוגשת הרבה משפחות ואני מלווה הרבה משפחות, ואני פוגשת כאלה שאומרים לי: מתייחסים אלינו כמו לשקרנים. הם מגישים הרי הוצאות מיוחדות ואז כל הסיבוב הזה שזה הולך וחוזר ופה לא בסדר ושם לא בסדר מעורר בהם הרגשה כאילו לא מאמינים להם, והרי גם אני בתור מנחת אומנה חתומה על זה, המנהלת שלי, המפקח, המפקחת וכו', אז למה לא מאמינים? למה במיכון יש איזו אווירה שמחזירים בקלות?
ורדה בן שלמה
¶
זה נותן להם הרגשה שלא מאמינים להם, שחושדים בהם. הטבע האנושי שאולי אחד למיליון וחצי, או לשני מיליון, שאולי קרה מקרה כזה אבל זה גורף.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
עכשיו בואו ננסה להבין למה המערכת פועלת ככה. דבר אחד שאנחנו לא דנו בו עדיין, כמה ילדים כאלו נמצאים במערכת? לפי הנתונים של מריה ממשרד הרווחה, יש לנו סדר גודל של 28,000 ילדים שמחכים בתור.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אתמול העברתם את הנתונים, אתמול בשעה 15:00, אתם לא יודעים כמה ילדים יש לכם בתוך המערכת? אולי תסדרו את המחשבים.
שלוה ליבוביץ
¶
חודשי סידור המספרים הם יותר גדולים, מה שקורה, בגלל הנושא של ההורדות ששמענו פה אז גם מערכת המחשב היא תמיד בדיליי ולכן לא נכון להסתכל כך, צריך להסתכל על 2012.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
לא נעים לי, החיוך הזה הוא חיוך של מבוכה. אני מתביישת שבמדינת ישראל 2013 אנחנו נמצאים – ושלוה, את יודעת שב-2009 עשינו בוועדת העבודה והרווחה והגענו למסקנות שהיו אמורות להיות מיושמות ולא בבעלי צרכים מיוחדים אלא במסגרת האומנה בכלל, גם זה הבנתי לא טופל כמו שצריך. דרך אגב, את יודעת מה? בואו נעשה ככה, כמה עולה להחזיק ילד, אחד מהילדים ששמענו פה, במסגרת חוץ-ביתית, שלא באומנה?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
זה עולה למעלה מ-9,000 שקל בחודש. שאלתי את זה כשאני יודעת את התשובה כדי שאתם תגידו אותה ותגידו לי אם אני טועה, זה עולה למעלה מ-9,000 שקל בחודש.
אריה שמש
¶
המספרים שיש לנו הם מספרים מאוד מדויקים, יש 357 ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, 282 ילדים מהשיקום, ביחד כ-600 ילדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
600 ילדים, על זה מדינת ישראל לא יכולה להסתדר. אני בכוונה חוזרת על המספרים כי הם מראים את - - -
פנינה תמנו-שטה
¶
גברתי יושבת-הראש, אני רוצה לדעת, מערכת המיכון איננה ממוחשבת? כל פעם מחזירים אליכם את זה בדואר? אני מנסה להבין.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
מה ממוחשב? הם שולחים קבלה, איך אתה יכול? מישהו צריך להזין אותה דרך לתוך המחשב.
אריה שמש
¶
אני רוצה להגיד משהו אם אפשר לגבי החזר הוצאות, אני מפקח ארצי באגף לטיפול באנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.
אריה שמש
¶
לא מגיעות אלי כל הפניות וכשמגיעות אלי פניות הן מטופלות, גם הגברת יודעת, הילד שהיה אצלה לפני היה מאוד חולה, עם בעיות מוטוריות, היא היתה צריכה להעלות אותו 3 קומות כי יש לה בית עם 3 קומות בלי מעלית, וכשהוא לא - - -
אריה שמש
¶
לא רצינו להוציא אותו מהאומנה, הוא קיבל שירות נהדר אבל אנחנו ממימנו לה בחור, אברך, שבא כל בוקר והוריד אותו להסעה והוא היה צריך להעלות אותו.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
תגיד, לא יותר קל היה לעשות להם את המנוף הזה? אני אגיד לכם למה, אני מקבלת את "הלוחם", יש שם המון פרסומות לגבי הנושא של המעלון הזה.
אריה שמש
¶
נכון, היום אנחנו נתקלים בסיפור של המעלון כשיש לנו ילדים במשפחות אומנה ואנחנו פונים למשרד השיכון – בסוף הם צריכים לאשר לנו את זה – הם לא מוכנים לאשר כשזו לא משפחה ביולוגית. זה סיפור אחר.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני מנסה להבין כדי לראות איפה נוכל לטפל במהלך הזה, אנחנו צריכים לייתר לגמרי את משרד השיכון.
אריה שמש
¶
לא, נעזוב את הדוגמה הזו. אני רוצה להגיד משהו ברמה העקרונית כי היתה כוונה, ויש כוונה טובה למשרד הרווחה אבל משהו בתהליך הוא בעייתי. יכול להיות, כמו שאומרים, כל הכוונות הן טובות בסוף הן מובילות למקומות לא טובים. אנחנו לא נכנסנו, האוכלוסיות המיוחדות, להסדר של הפרטת הסל של החזר ההוצאות מהסיבה הפשוטה, אנחנו רוצים לבנות סל לכל ילד על פי הצרכים שלו, וגם אם הצרכים הם ענקיים אנחנו רוצים לממן אותם, זו הסיבה. כשיש קבוצת אוכלוסיית קטנה אי אפשר לבנות סל ממוצע כי הוא יפגע בילדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני לא אומרת לך לבנות סל ממוצע, אני שואלת אותך למה אנחנו צריכים את כל התהליך הזה, להתחיל להעביר לעמותה, מהעמותה למבקר, מהמבקר חזרה לעמותה, מהעמותה לשלטון המקומי, מהשלטון המקומי חזרה לעמותה, מהעמותה למשרד הרווחה וממשרד הרווחה למשפחות האומנה? תגיד לי.
אריה שמש
¶
טופס הטיולים הזה, התחנות, לדעתי הוא בעייתי ואני רוצה להגיד פה משהו, אנחנו הרבה זמן חשבנו שהתחנה של הרשויות המקומיות היא מיותרת, אם אפשר לקצר את זה אנחנו נקצר את התהליך לכולם, הבעיה שהרשויות לא מוכנות לוותר על החתימה שלהן כי את נותנות 25%. את זה לא פתרנו כבר 10 שנים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
חכה, גם אליהם אנחנו נגיע. בכל מדינת ישראל מדובר על 600 ילדים שנמצאים בתוך המערכת הזו.
בת שבע שוב
¶
אני פעם ראשונה, קודם כל, מדברת מול בן-אדם שברווחה – שמבחינתי הרווחה הם אחד מאלה שמזכים אותי יותר בשמיים בטיפול של הילד, אני מתנצלת להגיד את זה ככה.
בת שבע שוב
¶
אני מעריכה כל אדם באשר הוא, בעשייה שלו. אני רוצה להבין, אם בונים לילד שלי, שהוא נמצא אצלי 9.5 שנים, סל מיוחד, כשרואים אישור למכשיר שמיעה צריך לסמן מיד "וי".
בת שבע שוב
¶
כשרואים אישור למונית שהוא נוסע פעמיים בשבוע לקבל טיפול בשמיעה שלו, צריך לעשות "וי" ולא ששנה וחצי לא שילמו מוניות. זה לא צריך לעבוד כך. זה נקרא לבנות סל מבחינתי, לדעת ביום שמביאים לי את הילד מה הצרכים שלו ואותם צרכים לא צריכים לעבור את כל המסלול.
בת שבע שוב
¶
זה מה שאני שואלת, כשרואים את השם של הילד הספציפי שלי, אני לא יכולה להגיד את השם כי הוא חוסה, למה לא נדלקים האורות שאישורי מוניות לא צריכים לעבור מסלול כזה?
יצחק קדמן
¶
אני רוצה שניה לחזור לדבר הרבה יותר בסיסי. הבירוקרטיה פה היא מטורפת לגמרי, הסכומים לא ריאליים, את כל הדברים האלה מוכרחים לתקן. וזה אגב, לא גזירה משמים, בני-אדם בנו את זה אז בני אדם יכולים גם לסדר. אני רוצה לגעת בדבר הרבה יותר בסיסי, עם כל הסיפורים ששמענו פה אני עוד לא שמעתי, אולי חלק מהמשפחות עוד לא נתקלו בזה אבל אנחנו נתקלים בדברים הרבה יותר בסיסיים, נניח שהילד עם צרכים מיוחדים והוא לומד בבית ספר לחינוך מיוחד וההורים האומנים באים לשם כי רוצים לקבל כל מיני פרטים, אומרים להם: מי אתם בכלל?
יצחק קדמן
¶
אין היום מעמד למשפחות האומנה, מעמדן לא מעוגן בחוק. אני יודע על מקרה שהיה צריך להגיע לבית המשפט ובבית המשפט, אני אומר לכם, באלה המילים השופט אמר, יש לי את ההחלטה שלו: לפנים משורת הדין אני נותן למשפחה האומנת לומר את דברה למרות שאין לה בבית המשפט הזה שום מעמד בסיסי.
יצחק קדמן
¶
אני כבר מסיים. אני מקווה, אחרי 15 שנה שאנחנו נלחמים, דיברנו עם שר הרווחה וחברת הכנסת קארין אלהרר, אני מקווה עוד השבוע תשים את חוק משפחות האומנה על שולחן הכנסת. הגיע הזמן קודם כל, לפני כל הדברים האלה, להסדיר את המעמד של משפחת אומנה על זכויותיה וחובותיה, על מעמדה המשפטי, על יכולתה לעשות דברים אל מול מוסדות שהיום זה בכלל לא קיים. זה נכון, זה לא רק ילדים עם צרכים מיוחדים אבל זה עוד יותר בולט עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים. אני מאוד מקווה שגם גברתי, יושבת-הראש, אני מכיר אותך, את יודעת להזיז הרים, הגיע הזמן שנחוקק את חוק משפחות האומנה ושלמשפחות האלה, שרובן באמת מלאכיות, רובן עושות דברים שאני לא יודע מאיפה הכוחות, ניתן להן מעמד חוקי לעשות את הדברים שהם עושים, וזה לא במקום הסדרת הבירוקרטיה.
שלוה ליבוביץ
¶
על שירות ילד ונוער. אני רוצה קצת להסביר איפה אנחנו נמצאים היום, הרי בזמנו השופטת סביונה רוטלוי התמנתה כדי לעשות חקיקה.
שלוה ליבוביץ
¶
יפה, כל שר וכל ממשלה אמרו שהם מאשרים את הצעת החוק אבל כשהיא הגיעה לביצוע, יש גם עלויות תקציביות, הנושא נתקע. יחד עם זה, ראינו את זה בזמן האחרון וכבר היו לנו גם דיונים עם משרד המשפטים, אנחנו לוקחים את הנושא של מעמד משפחות האומנה לבד, כבר ישבנו גם עם משפחות אומנה וגם עם כל הגופים המפעילים אומנה ויש לנו כבר טיוטה לנושא של המעמד. רק השבוע ישבנו 3 שעות וקבענו עוד פגישה כי יש נושאים – הנושא של המעמד בבתי משפט הוא קצת יותר מסובך אבל גם הנושא למשל של חתימה על טיול בבית ספר, שצריך לבקש את האישור של ההורה הביולוגי כי הוא אפוטרופוס. אנחנו הולכים פה על חבל דק, כי מצד אחד אנחנו רוצים לשמור על ההורים הביולוגיים ועל חובותיהם וזכויותיהם כלפי הילד שלהם, מצד שני אנחנו רוצים לאפשר למשפחה אומנת לעשות את העבודה של לגדל את הילד ולטפח ולגרום לשגשוגו תוך כדי האומנה. בקטע הזה נעשית עבודה וזה דווקא אחד הדברים שאני יכולה להגיד שאני מאוד מקווה שהשנה ההצעה הזו תגיע. גם נפגשתי עם חברת הכנסת הזאת לפני שבועיים.
שלוה ליבוביץ
¶
למה הבירוקרטיה? תראו, אנחנו עוסקים בכספי ציבור. מי שקובע, חתימות ודיוק, כל הזמן אומרים לנו שכל קבלה וכל הוצאה – אני מסבירה מה שאומרים לנו כי גם אנחנו הרי נאנחים ולכן הלכתי על הסל, מה שלא יכול להיות לגבי צרכים מיוחדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
שלוה, עזבי, עזבי שניה אחת. את אומרת: כל קבלה, תאמיני לי, הכנסת נזהרת בדברים האלו לא פחות מכם, אני רוצה לתת לך דוגמה ויצדיקו אותי פה חברי הכנסת, יש פה מחלקת חשבות הכנסת, חברי הכנסת מגישים הוצאות, בחלק מהמקרים יש הוצאות לצרכי משרד וכדו', הם חייבים להגיש קבלה. לא עובר חודש, ויש פה 120 חברי כנסת, ואני מתארת לעצמי שחלקם עם לא מעט קבלות, אפילו על שתיה בכל מיני מקומות מגישים, ומקבלים. למה פה, שזה פחות דחוף ופחות רלוונטי, העבודה נעשית הרבה יותר מהר מאשר במשרד הרווחה, ששם זה דיני נפשות?
פנינה תמנו-שטה
¶
צריך לדעת מתי להיות בית הלל ומתי להיות בית שמאי. אני חושבת האינטרס הציבורי הוא לא לעכב כספים של ילדים שנמצאים במצב הזה, אז אני חושבת שהאמתלה הזו היא אמתלה - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
יש שר שהוא משפחת אומנה לבעל צרכים מיוחדים. עכשיו אני רוצה לפנות לשלטון המקומי. כן, מריה.
מריה רבינוביץ
¶
אז אני, אל"ף, אבקש את הנתונים הנכונים, ובי"ת, השאלה שלי היא כזאת: אתם מסרתם גם נתון על ההמתנה, 28 ילדים, זה נתון נכון או שיש שם גם משהו?
עדית סרגוסטי
¶
אני רוצה להוסיף שאלה לגבי הנתונים. כמה ילדים פוטנציאלית יכלו להיקלט במשפחות אומנה אילו היו יותר משפחות אומנה מעבר ל-28 שנמצאים היום?
שלוה ליבוביץ
¶
בשירות ילד ונוער 75% מהילדים בפנימיות ורק 25% באומנה. זו תמונה אחרת מכל העולם. כמה היו יכולים? – זה תלוי בכל מיני גורמים.
גליה ניב
¶
עד גיל 13 כמעט גם, יש אפשרות פורמלית כן להפנות אותם למסגרות אבל זה כמעט ולא מיושם. מגיל 13 והלאה יש לנו מסגרות שהן מסגרות שנמצאות בקהילה, לא מסגרות פנימייתיות גדולות, זה מתוך אידיאולוגיה, מתוך תפיסת עולם אידיאולוגית.
פיני קבלו
¶
בוקר טוב, אנחנו הוזעקנו הבוקר לדיון הזה, לא היינו מוזמנים, אני בדרך כלל נוהג לשלוח לכאן אנשי מקצוע שעוסקים בזה ויודעים וחיים את זה. מה שאני יכול לומר שב-99% מהתשלומים שמשולמים לחברות שמעסיקות את האומנה אין בעיה כי זה פועל ישירות מול משרד הרווחה וזה לא עובר דרך - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לך את הסמכות, אם אתה יכול לומר לנו, אם אנחנו יכולים לייתר את התהליך הזה? אולי להתחשבן פעם בשנה, השלטון המקומי מול משרד הרווחה?
פיני קבלו
¶
השלטון המקומי נכנס לתהליך הזה בגלל 25% של המצ'ינג, הלוואי והיו מבטלים את המצ'ינג הזה וזה היה פותר את הבעיה.
פיני קבלו
¶
איפה הבעיה מתחילה? במסגרת אותן הוצאות חריגות שמוגשות לרשויות המקומיות וצריכות לתת את ה-25%.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל, פיני, תבין, זה לא שאתם העין המבקרת היחידה, גם משרד הרווחה, שצריך לתת את 75% שלו, גם הוא מבקר בתוך זה ויש גם מפקח בעמותות. זה לא שאתה העין יחידה. תאמין לי, כשהם רוצים להוציא את ה-75%, כשהם לא רוצים, כשהם צריכים להוציא את 75% שלהם, הם עושים את כל הבדיקות, איך היא אמרה? בחרדת קודש כאשר מדובר בקבלות. לכן אני אומרת, התחנה הזו היא מיותרת. יכול להיות שאפשר לבנות איזשהו הסדר שאחת לשנה תעבדו מול משרד הרווחה פרטני.
פיני קבלו
¶
אנחנו באמת מנסים גם באמצעות המשרד למנוע את התהליך הזה שמשפחות מגיעות אלינו עם קבלות, וזה לא רק במקרה הזה, יש המון נושאים, זה היה בנושא של שמיעה, בנושא של משקפים, דברים שאפשר היה לפתור אותם, אנחנו מתמודדים אתם ומנסים לשנות אותם. במקרה הזה אלה הוצאות חריגות, החל מילד שצריך בר מצווה, צריך הסעה, מיטה או כל דבר אחר, מביאים את זה לרשות המקומית, זה לא נמצא באיזשהו סל תקציבי, זה חריג, ויש גם רשויות שיש להם חשב מלווה וזה עובר איזשהו תהליך. לכן ההצעה שלנו – ואני מניח שמול החברות אפשר לעשות איזשהו ממוצע בכל הנושא הזה, להגדיל להם את התקרה באופן שכל ההוצאות החריגות האלה יהיו כבר בתוך הממוצע של אותן חברות. זו ההצעה שלנו ואז זה לא יגיע אלינו בכלל.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, אבל בבעלי צרכים מיוחדים אין סל. בצרכים מיוחדים, בילדים הנכים, חלילה וחס, עם כל המורכבות שנמצאים באומנה, אנחנו מדברים בסך הכול על 600 ילדים בפריסה ארצית, יכול להיות שיש עיריות עם שניים-שלושה ילדים בסך הכול ויכול להיות עיריות, למשל כמו תל-אביב, בהתאם לגודל האוכלוסייה כך הגודל היחסי. השאלה היא האם אתם לא סומכים על משרד הרווחה שכאשר הוא צריך לתת כסף הוא עושה את כל הבדיקות האלו?
פיני קבלו
¶
אני מניח שהוא עושה אבל אני אומר שוב, הבעיות בשלטון המקומי הן בעיות ידועות. אנחנו יודעים שיש ברשויות מקומיות חשבים מלווים שרוצים לבדוק כל דבר בנוסף, יש עיריות שיש להן מצוקות כספיות שקשה להן כי זה לא קיים בתקציב, זה משהו חריג שפתאום צריך משהו נוסף. בתשלומים הרגילים של האומנה אין את הבעיה הזאת, הבעיה היא באמת באותן הוצאות חריגות. אני חושב שאנחנו הולכים לשבת עם השר, יש לנו פגישת עבודה ואנחנו נעלה את זה. אנחנו באים למשרד הזה ורוצים רפורמה, אנחנו לא רוצים שהדברים יגיעו אלינו וזה מגיע כמעט בכל נושא, לרשות המקומית, ובגלל החיבור הזה של המצ'ינג נוצרת איזשהו בעיה. צריך למצוא באמת איזה שהן נוסחאות. אנחנו הולכים לפגישת עבודה עם השר החדש שנבחר, הוא בא מתוך השלטון המקומי ומכיר את הבעיות, ואני מתחייב להעלות את זה כנושא בפניו בעוד מספר ימים, ב-22 לחודש. אנחנו נפגוש את השר, אנחנו נעלה את זה, אני מניח שהוא יהיה קשוב לעניין הזה.
יש לנו באמתחתנו מספר רב של דברים שאנחנו רוצים להעביר למשרד, פחות לנייד את האנשים אל שירותי הרווחה, לעמוד בתורים ולהגיע עם קבלות. זה קיים בהרבה מסגרות אחרות, לא רק במסגרת הזו, מסגרות חינוכיות ואחרות שמגיעים אלינו. סך הכול זה מה שיכולתי להשיב בשעה האחרונה שהוזעקתי לעניין והצלחתי ללמוד בשניים-שלושה טלפונים שעשיתי למספר מנהלי רווחה. אם יהיה דיון נוסף אני אדאג שתגיע לפה מנהלת הרווחה של ירושלים, תל-אביב, הם חיים את הדבר הזה ביומיום, אני מניח שהם יתנו תשובות. אנחנו מנסים באמת לא לטרטר, זה השירות, האנשים במקומות המוניציפאליים הם אנשים נבחרים, הם רוצים לתת את השירות לאזרח, לא רוצים להיות תלותיים ולא רוצים שתהיה ביקורת כלפיהם, בסך הכול יש גם מצוקות שאתם אנחנו מתמודדים. אני אעלה את הנושא הזה לשר כדי למצוא באמת פתרון איך עושים את הנושא הזה, כפי שאנחנו עושים בוועדות אחרות, מוצאים פתרונות. תודה.
מרדכי יוגב
¶
גב' שלוה, כמה פעמים או באיזה אחוז אומנה איננה מצליחה? שמתם ילד או ילדה באומנה בגיל שנתיים, שלוש, אפס או עד 13, מה האחוז שזה נפסק כי המשפחה לא מסוגלת?
שלוה ליבוביץ
¶
השאלה מאיזו סיבה אבל יחסית אחוז נמוך והאחוזים האלה הולכים ויורדים. יש מחקרים שעוקבים מאז שיצאנו להפרטה, יש ירידה מבחינת מה שאנחנו קוראים "קריסות". אבל יש, לפעמים זה נובע לא בגלל סיבות שהמשפחה לא רוצה ילד, אלא ניתן למשל דוגמה, שהורה אומן, אחד מהם, מקבל סרטן ומתחיל טיפולים. זאת אומרת, זה כל כך מורכב.
מרדכי יוגב
¶
השאלה שלי מכוונת למקום הברור, הפשוט, עוד לפני שאנחנו מדברים על כספים ועוד לפני שאנחנו מדברים על עניינים, למה לטרטר את המשפחות? אני רואה שלכל דבר כל חצי שנה צריך אישור – ואנשים פה במסירות נפש מדברים על 9 ועל 6 שנים – לכו על אחת ל-3 שנים, אחת ל-3 שנים הועדה, אחת ל-3 שנים אישור טיפול פסיכולוגי.
אריה שמש
¶
אבל אין הועדה לחצי שנה, ההורדות הן לפחות לשנתיים וזו הועדה שמגיעה מהרשות המקומית, הם לא מוכנים לתת הועדה "בלנקו" לכל החיים. אומנה היא כאילו סידור זמני, הילד יוצא מהבית ואמור באיזשהו שלב לחזור.
שלוה ליבוביץ
¶
למשל צווים של בית משפט, באומנה שאני מופקדת עליה, 60% מהילדים הם בחוק נוער, בית משפט היום מקצר את הזמנים שהוא נותן לצו ההשגחה מחוץ לבית ולכן כל פעם צריך לחזור לבית המשפט. הדברים לא תלויים רק בנו, לקבל החלטה.
שלוה ליבוביץ
¶
בוודאי, אם השופט נותן ל-3 חודשים והוא נותן לחצי שנה. פעם הם היו נותנים ל-3 שנים - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
השאלה היא למה לוקח לחדש את ההועדה או לחדש את התשלומים כאשר הילד אצלם 6 חודשים?
שלוה ליבוביץ
¶
אני רוצה להסביר, מי שהילד שייך לו זו הרשות המקומית, מי שמוציא את ההועדה ומקבל את ההחלטה שילד ממשיך להיות באומנה או חוזר הביתה אלה ועדות תכנון וטיפול ברשות המקומית. מערכת המשרד ניזונה מהבקשות של הרשות המקומית.
שלוה ליבוביץ
¶
לא, לא רק. ההוצאות המיוחדות כן אבל ההועדה, זה בעצם אנחנו נותנים שירות לרשות המקומית, אם היא פונה בזמן ועושה את התהליכים אז הילד נקלט בזמן. מספיק שיש טעות בתעודת הזהות במספר אחד ומחזירים.
מרדכי יוגב
¶
גב' שלוה, יש מנהל לשכת רווחה ברשות ולא משנה איפה, בחצור או ביפו או בגוש עציון, והוא עבד מול מנהל המחוז, הדיווח שלו איננו דיווח מספיק אמין כדי שעל בסיסו הילד יוכל להמשיך להישאר בהועדה והמשרד יצטרך - - - ?
שלוה ליבוביץ
¶
אז אני רוצה לספר שאנחנו נתנו הנחיה שאם 3 חודשים לא מגיעה הועדה המחוז מוציא את ההועדה. מאוד חשוב לי שהדבר הזה באמת יירשם. אנחנו בתוכנו אמרנו שלא יכול להיות שיותר מ-3 חודשים כשאנחנו יודעים שהילד נשאר ואף אחד לא בא לקחת אותו, אבל אז קיבלנו מוועדת השלטון המקומי שהם אוסרים עלינו לעשות את זה והם אפילו יתבעו אותנו בגלל שאין לנו סמכות. אני רוצה שתבינו שהיו פה באמת ניסיונות אבל אנחנו נסגרים מכל מיני כיוונים כי כל אחד שומר שלא יעשו את זה בלעדיו.
רחל שוכמן
¶
אני חושבת שהסל הבסיסי הוא מזערי כשנותנים ילד והסל הזה לדעתי צריך להיות מדורג, כי אם נותנים ילדCP מראש יודעים שהוא יצטרך כיסא גלגלים, שהוא יצטרך ריפוי בעיסוק, אז מה זה הסכום הזה?
אוולין חזות
¶
לא להבין איפה את נמצאת. חייבים לנו לא מעט כסף, את מדברת אתי שמקבלים את זה אבל אני לא קיבלתי על חשבונית של הפסיכולוג לפני יותר מחצי שנה. כמעט שנה הילד שלי באומנה ועוד לא קיבלתי. זה שאני אקבל את זה זה נחמד, זה מקסים, זה יפה, אבל מתי, אין לזה שום ערך.
נורית גרינוולד
¶
הצעה קטנה, כשיושבת הוועדה לתכנון ומחליטים להוציא ילד להוצאה חוץ-ביתית למשפחה אומנת, וזה פתרון גם לשלטון המקומי, ברגע שיש החלטה והיא כתובה וחתומה על-ידי כל הגורמים ברשות הם צריכים לדעת שיש בצד זה גם איזה שהן הוצאות מיוחדות – אני מדברת על ההוצאות המיוחדות – וגם יש צווים בדרך, הם צריכים לחתום על כל הדברים שהם יודעים את זה ופעם בשנה יעשו התחשבנות ולא על כל דבר נצטרך לרוץ הולך חזור כי יודעים, הרי הוציאו את הילד מחוץ לבית, זו לא איזו הפתעה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני מבינה ואולי אני אחדד את הנושא הזה. כאשר ילד בעל צרכים מיוחדים יוצא למשפחת אומנה שמשרד הרווחה מכיר אותו, יודע מה הצרכים שלו – למשל כמו ששמענו פה, ילד בלי אוזניים, הן לא תצמחנה לו מחדש באחד הלילות כמו שאמרה פה האימא האומנת – מה שיקרה בסופו של דבר זו נכות שהיא קבועה והיא לא תשתנה, אז לכן ישנם דברים מסוימים שהיא לא צריכה לחזור עליהם בכל פעם מחדש ולקבל אישורים מחודשים. זה משהו שאפשר לעשות בצ'ק ליסט בצורה גורפת ובקביעות, אישור קבוע. ישנם צרכים מיוחדים מסוימים אחרים שמתגלים תוך כדי התהליך או תוך כדי הטיפול בילד, הם יהיו בדרגה כזו שאולי יהיה צריך לאשר אותם. אם אנחנו מדברים על ילד נכה אנחנו נדע שכיסא גלגלים אחת לכמה זמן צריך להחליף בהתאם לגודל שלו, בהתאם לגיל שלו, בהתאם לצרכים שלו, חוץ מדברים מיוחדים אחרים.
זכריה חרוב
¶
הייתי מציעה איזושהי הצעה, אולי קצת להתייחס לצד הטכני, הרי זה מתעכב גם בגלל הניירת והדואר והכול, עד שזה מגיע. אפשר לפתוח איזושהי מערכת ממוחשבת שכל הגורמים יכולים להיכנס ולתת אישור בתוך המחשב להוצאות האלה ואז לא לחכות שזה מגיע בדואר ויש בול, אין בול, בדיוק הסניף סגור, חגים, עניינים. כל אחד מאלה, מהאנשים שצריכים לחתום, שאחראיים על הדבר הזה, ייכנס עם סיסמא ושם משתמש ויעדכן לגבי הילד.
זכריה חרוב
¶
אני מנסה לעקוף כרגע את כל החלק הבירוקרטי והמשפטי, הרי זה ייקח זמן עד שיעשו את כל השינוי. אני אומר, בינתיים אפשר לעשות שינויים ללא תלות בתהליכים המשפטיים והחוקיים, לבנות מערכת ממוחשבת שכל אחד יכול להיכנס אליה.
אריה שמש
¶
כי יש פה שני נושאים ואני לא רוצה שיהיה קשר ביניהם. יש פה נושא של החזר הוצאות שהוא בעייתי ודיברנו עליו, יש פה נושא נוסף של גיוס משפחות אוכלוסיית הילדים עם המוגבלויות, אני חושב שלא יהיה נכון - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
הם רואים את הקשיים שהם נתקלים בהם, הם אומרים: מה, אני אכניס את הראש שלי למיטה חולה?
אריה שמש
¶
רק מה שרציתי להגיד מתוך ניסיון של יותר מ-10 שנים, משפחות אומנה מתגייסות לטפל בילד עם פיגור שכלי מהמון סיבות, בואו לא נקשר את סכום הכסף לגיוס. אלה שני דברים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, אדוני, אתה עושה את הקשר הזה. לא, זה לא פייר, כי בסופו של דבר אתם, משרד הרווחה, לוקח הלוואה ואתה יודע מה? בלי לשלם עליה ריבית, בלי לשלם עליה ברגע שאתם מאחרים קנס, בלי הצמדה, בלי כלום. הם מלווים לכם כספים וזו בושה למדינת ישראל שזה מה שקורה. משפחות אומנה מספרות לי שמשרד הרווחה חייב להן עשרות אלפי שקלים, תסלח לי. ככה אתם משווקים את הפרויקט הזה? האנשים שמתנדבים אלה אנשים של סיירת מובחרת, בסדר?
רחל צמח
¶
אני רק רוצה רגע לומר בהתייחס לנושא הזה, אני מעמותת "אור שלום" ואני אחראית על נושא של גיוס ואבחון המשפחות. עמותת "אור שלום" מקצה המון משאבים לפרסום כדי לגייס משפחות אומנה, מגיעות אלינו הרבה משפחות ואלה משאבים שלאו דווקא מתקבלים ממשרד הרווחה, אלה משאבים שמתקבלים מתרומות ומכל מיני גורמים חיצוניים.
רחל צמח
¶
מה שקורה, הפרסומים השוטפים מביאים לנו משפחות אבל לא משפחות לילדים עם צרכים מיוחדים. זו הסיבה שהרבה ילדים עם צרכים מיוחדים בעצם נמצאים בהמתנה ארוכה. בכדי לגייס משפחות לילדים בעלי צרכים מיוחדים, ואני חווה את זה ביומיום, הגיוס צריך להיות אחר, המשאבים צריכים להיות הרבה יותר עמוקים. אני קוראת לזה "סיכול ממוקד", אתה צריך להגיע למקומות מאוד מיוחדים ולמשפחות מאוד מיוחדות ולשם זה מצריך משאבים ולנו את המשאבים האלו. לכן באמת לא מגיעים לעוד משפחות.
אורית עמיאל
¶
קודם כל אני מברכת על המקום הזה ועל ההזדמנות לדבר על אומנה, בתקווה שגם זה ימשיך, שזה לא ייגמר בסיפור הזה כי אני זוכרת את מה שעשית לגבי כל נושא ביטוחי הבריאות עם ילדי זרים שמאוד עזר ועבד ועקף בירוקרטיות. אני מנהלת שירות האומנה במכון "סאמיט", אחראים על שני מחוזות, ירושלים דרום עם 850 ילדים והשני 170 ילדי שיקום פיגור. אני כן מתייחסת לילדים בעלי צרכים מיוחדים לא רק שיקום פיגור אוטיזם, יש לנו כ-10% מהילדים של ילד ונוער, שהם ילדים עם צרכים מאוד מאוד מורכבים ומיוחדים, שהם גם יכולים להיכלל בקטגוריות האלה, כולל זה שבגיל 18 אומרים להם לעזוב - - -
אורית עמיאל
¶
היא לא מתקבלת לשיקום אבל בכל זאת היא צריכה לעזוב את המשפחה והמשפחה תמשיך ותטפל בה עד גיל אני לא יודעת כמה. כולם יודעים שהיא גבולית והיא לא מסוגלת להיות לבד בטח אבל היא לא יכולה לעבור לשיקום כי עשו ועדות. אני מרגישה שאנחנו כמה שנים אחורה כי אני חושבת שדווקא ב-2007 עשתה שלוה ליבוביץ באמת מעשה מאוד מיוחד שגם היה אחרי הרבה מאוד שנים של דיונים. איך אפשר לעשות דבר כזה, ושומו שמיים, בלי החתימות של הרשויות המקומיות? אפשר לעשות דבר כזה, אני לא כלכלנית, אני עובדת סוציאלית, אבל להגיד: אי אפשר סל ממוצע ואנחנו פה חושבים על הילדים – אף אחד לא חושב על הילדים, סליחה.
בת שבע שוב, 200,000 שקל אספה מתרומות שהיא הלכה בית בית עם סיוע שלנו קצת בפרסום אבל זהו. זהו. העניין הוא באמת איך חושבים על הילדים האלה, ולחשוב על הילדים האלה זה לחשוב איך לקצר את ההליך הזה. אני לא כלכלנית, אמרתי, אבל אפשר לחשוב. שלוה לקחה אז 5 שנים אחורה, עשו את החישובים, עשו ממוצעים, עשו מה שצריך והעבירו את זה לעמותות. אנחנו משלמים היום כספים למשפחות, וראו איזה פלא, הרבה יותר קל גם לגייס משפחות בילד ונוער. אני חייבת להגיד שבשיקום פיגור על כל 100 משפחות שאנחנו מגייסים בילד ונוער, בקושי שתי משפחות אנחנו מצליחים בילדים עם צרכים מיוחדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לי שאלה אליך, החסמים האלו, אם היינו מצליחים להוריד אותם, את הבירוקרטיה, את הקשיים, אם היתה יותר אוזן, היה לך יותר קל לגייס אותם?
אורית עמיאל
¶
מאוד קשה לגייס אותם. זה לא הכול כסף, אני גם לא רוצה שכאילו הכול יהיה כסף. יש באמת פער בלתי נסבל בין מה שאנחנו מקבלים ממשרד הרווחה - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני רוצה להגיד משהו, זה שאתם כל פעם אומרים "הכול כסף", זה מעצבן אותי, את יודעת למה? כי אנחנו מדברים פה באמת בזוטות, אנחנו מדברים בקטנות. וכשאומרים "הכול כסף", בשורה התחתונה אני אומרת: לא, יש פה חוסר אמון של המערכת באותן המשפחות אם הם מטרטרים אותן פעם אחר פעם אחר פעם ובודקים את אותן קבלות 10 פעמים כאילו מישהו נכנס לתוך התהליך הזה כדי לעשות קופה על המדינה, אני אומרת, יש דרכים הרבה יותר קלות, חברים, ובטח שלא זה. עצם זה שאנחנו חוזרים על "הכול כסף" זה קטסטרופה.
אורית עמיאל
¶
נכון. אנחנו עשינו בעמותות בזמנו איזשהו תחשיב כמה עולה לנו באמת לגייס משפחה, משפחה מה שנקרא רגילה, לא לילדים עם צרכים מיוחדים. הם מקבלים בסביבות 1,500 שקל גם לגיוס וגם להשמה של משפחה, לנו ב"סאמיט" זה עולה בסביבות 5,500 שקל, כל היתר ממומן מתרומות. בשנה שאין לי תרומות זה קשה מנשוא. השנה הזאת למשל אנחנו ממש תקועים, ממש תקועים.
אורית עמיאל
¶
רק מילה. אני כן חושבת שצריך גם הקלות למשפחות האלה והקלות בפרסום כדי לגייס כי אם לא יהיו הקלות בפרסום זה יהיה מאוד קשה.
קארין אלהרר
¶
תודה ליושבת-הראש על קיומו של דיון כל כך חשוב. אני מבינה שדיברו על זה קודם ואני מתנצלת שאיחרתי, אני חושבת שהחטא הקדמון בכל הסיפור הזה הוא שהנושא לא מוסדר בצורה טובה, הוא מוסדר בתע"ס באיזה נוהל ארכאי, אין בו באמת התייחסות לדברים שהתפתחו מאז. בכלל נושא ילדים עם מוגבלויות נעדר מהשיח, אני חושבת שזה מאוד מצער. הגענו למצב שבו משפחות שלוקחות באומנה ילדים עם מוגבלויות ראויות רק לתארים ולשבחים, חסידי אומות העולם, באמת. אין שום תמריץ היום לקחת ילד עם מוגבלות הביתה ולטפל בו. נאמר כאן "לא הכול כסף", אורלי, זה נכון, מצד שני כסף זה פקטור משמעותי מאוד בגידול של ילד עם צרכים מיוחדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
מה גם שמי שנותן את הכסף בסופו של דבר אלה משפחות האומנה והם מחכים בפועל מתי יחזירו להן.
קארין אלהרר
¶
ואני לא רק מדברת על כסף, זה אפילו לא רק כסף הסיפור הזה, מדובר גם על התנאים הנלווים, הרי הוא לא זכאי לגמלת ילד נכה אז הוא גם לא זכאי לכל התנאים הנלווים לגמלת ילד נכה. מילא, את ה-2,000 ומשהו שקל לא נקבל, אבל מה מעבר?
קארין אלהרר
¶
נכון, למרות שאני חייבת לומר שפניתי לפרופ' מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי, וכן יש איזושהי נכונות לבוא לקראת, אני מקווה שהנוהל המסודר ייחתם ממש בקרוב. אני מתכוונת להגיש הצעת חוק ואני מקווה שהרבה מאוד מחברי הבית הזה יצטרפו אליה. אני חושבת שזה לא מקובל, לא בישראל של היום, שאין חוק מסודר שמסדיר זכאות של ילדים באומנה, של ההורים באומנה, ומה הזכאות הזו בעצם כוללת. ממש תודה על הדיון הזה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
תודה לך, ואני כבר אומרת לך שאני מאמינה שכל חברי הוועדה ירצו להצטרף להצעת החוק. אני מאמינה שזה בנוי על טיוטה של סביונה רוטלוי.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בהחלט. אז אנחנו מכירים את החוק הזה, גם הוועדה הזו תיתן את מלוא כוחה כדי לקדם את זה. אני אסכם את הדיון הזה אבל, חבר'ה, זה רק דיון אחד מבין שרשרת של דיונים כי בינתיים, ועד לעניין של החוק ועד שהוא יעבור זה תהליך ארוך, בינתיים ישנם דברים שבידי משרד הרווחה והשלטון המקומי והנוגעים בדבר שיאפשרו לקצר גם את הסבל, גם את התהליכים, בוודאי את ההחזרים. אז אנחנו נבקש מכם להכין לנו טיוטה שהיא בגדר שלא מצריך חוק, חוזר מנכ"ל, הוראות כאלה ואחרות, לייעול של המערכת. עלו פה כמה הצעות בין היתר למשל נכויות מסוימות שהן נכויות קבועות, כמו שבביטוח הלאומי אנחנו יודעים שמי שחלילה וחס הוא שנכה כך וכך דרגות זכאי בכל כמה שנים אפילו להחלפה של רכב, אז פה אנחנו מדברים על כיסא גלגלים. אנחנו יודעים מה כל נכות מזכה ולכן תהיה רשימה, מבחינתי אפילו רשימה סגורה עם אופציה להוספה של דברים מסוימים, שאותם אנשים לא יצטרכו על הדברים האלו לרוץ בפעם השנייה והשלישית או בכל פעם שהם צריכים את ההחזרים. זה יבוא built in בפנים.
דבר שני, אני מבקשת מהשלטון המקומי בבקשה להכין תוכנית עבודה שמבחינתי היא תוכל לעבוד מול משרד הרווחה בנושא של התחשבנויות אחת לשנה בעניין של המצ'ינג. מה גם שהנושא של מצי'נג ילך ויפתח אבל עד אז שיהיה באמת משהו שייתר את כל המסע המטורף הזה. קארין, את יודעת איך זה עובד, מגישים חשבונית לעמותה, העמותה מגישה לחשב, החשב מחזיר לעמותה, העמותה מעבירה לשלטון המקומי, השלטון המקומי מחזיר לעמותה, העמותה מעבירה ל - - -
יצחק קדמן
¶
אם יקבעו שהמדינה תצטרך לשלם ריבית והצמדה ודמי טיפול כמו שהם גובים מאתנו אז אולי זה יעזור.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
שלוה, את יודעת איך אפשר לקצר תהליכים. אני רוצה טיוטה פה, הצעת התייעלות, הן ממשרד הרווחה, ולא 3 חודשים, חודשיים כדי שזה יהיה עוד במושב הזה. אנחנו ניפגש פה בעוד חודשיים. בינתיים אנחנו נקדם את הנושא הזה של החוק שיצא לפני כך וכמה שנים של סביונה רוטלוי.
מרדכי יוגב
¶
אורלי, סליחה שאני קוטע. שלוה, בכל מקום בשירות שמדובר בכמות כזו של אנשים – אפילו אותו פקיד שכרגע יש לו את מספר תעודת זהות, תרים טלפון למשפחת האומנה, תקן את זה.
שלוה ליבוביץ
¶
החשבות זו המדינה אבל יש שם כללים כנראה. הם אומרים לנו: זה שיק ואם השיק שגוי אתה לא יכול לעשות תיקון על השיק.
מרדכי יוגב
¶
האירוע האחרון שעברתי בעניין הזה היה לתת דוח למבקר המדינה על ההוצאות שלי בבחירות הפנימיות אז הרים אלי טלפון מישהו מחברת הבדיקה והעיר לי מספר הערות, נכון, זה גם נגמר במכתב ממנו והייתי צריך לתקן, אבל העיר לי, הסתבר שזה פה במלחה, קפץ, סגרנו, תיקנו ביחד וגמרנו אירוע. אי אפשר להתנהל עם "כתבת לי", "כתבתי לך".
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אז בבקשה, תשבו עם החשבים, תכינו את הטיוטה הזו ותראו איך אתם מקצרים את כל העניין הבירוקרטי.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
זה משהו קצת מטורף, משהו שבהחלט בשיחת טלפון או בפקס או במייל – אנחנו בעידן טכנולוגי מתקדם – מבקשים להעביר ולתקן.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בהחלט. אז אנחנו נקדם את הנושא של הצעת החוק מאותן המלצות של הוועדה שסביונה רוטלוי עמדה בראשה. אנחנו נבקש מכם להיות פה בתוך חודשיים בהסדר ועם איזושהי טיוטה איך אנחנו מקצרים ומייעלים את התהליך. אני מבקשת מהשלטון המקומי, אמרתם שיש לכם פגישה עם השר עוד החודש, נכון?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אתה הבטחת שזה יעלה ואתם תראו איך אתם עושים את נושא המצ'ינג כדי להקל על אותן משפחות. השלטון המקומי, אם יש שניים-שלושה ילדים באותה עיר, זה לא משהו שיפיל את העיר אבל זה בהחלט יכול להפיל משפחות כי מדובר פה בלא מעט כספים שלא הכול יוצא רק מהרשות. אנחנו נעביר לכם את התאריך המדויק להמשך הפגישה. תודה רבה, המשך יום טוב.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:00.>