הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 5
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום שלישי, כ"ז באייר התשע"ג (07 במאי 2013), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 07/05/2013
מניעת שיכחת ילדים ברכבים
פרוטוקול
סדר היום
מניעת שכחת ילדים ברכבים
מוזמנים
¶
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
דודו בן גיגי - ראש מטה סגנית שר התחבורה
כמאל קייס - ראש תחום תקינה, משרד התחבורה
דודו לוי - מנהל אגף הסעות, משרד החינוך
מרב רפאלי - מנהלת תחום פניות הציבור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
שי סופר - המדען הראשי, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
בתיה לוי - מנהלת חטיבה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
ד"ר יצחק קדמן - מנכ"ל, המועצה הלאומית לשלום הילד
פיני קבלו - סמנכ"ל רווחה וכנסת, השלטון המקומי
גלית גלעד - מנהלת אגף ממשל ומדיניות ציבורית, בטרם-המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
הילה נבון - רכזת פרויקטים באגף ממשל ומדיניות ציבורית, בטרם-המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
יעל פירמנגר - מנהלת אגף שיווק וגיוס, בטרם-המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
דוד גאליס - מזכיר החברה, חברת דן
מרדכי אלמוג - קצין בטיחות ומורה נהיגה, חברת דן
מיכה בר מאיר - מנהל תחום מחקר ומידע, האיגוד הישראלי למערכות תבוניות לתחבורה ITS
אביבית ארווץ - פסיכולוגית מומחית לחקר המוח
בני דאון - מזכ"ל הסדנא לידע ציבורי
רחל שוכמן - מכון צופן המסייע לילדים ולהורים בחינוך מיוחד
נסים עוג'ר - יועץ משפטי, איגוד ארגונים חברתיים
מריה רבינוביץ - ממ"מ, הכנסת
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
שלום, אני פותחת את הישיבה של הוועדה לזכויות הילד בנושא מניעת שכחת ילדים ברכבים, זו ישיבת המשך למה שהיה בטרם יציאתנו לפגרת הבחירות. למי שעדיין לא יודע את הנתונים אנחנו נתחיל עם ארגון "בטרם" ועם המועצה לשלום הילד. בבקשה, תני לנו פחות או יותר סקירה מה קורה בשנים האחרונות, כמה נפגעים, כמה חלילה וחס הרוגים.
גלית גלעד
¶
קודם כל בוקר טוב ותודה רבה על הדיון החשוב הזה ובכלל על התכנסות הוועדה ועל התמקדות בנושא של ילדים והפגעויות ילדים בפרט. אני מברכת אותך בהצלחה במשימה הקשה והכבדה שאת ממשיכה לשאת על כתפיך. קודם על חשוב לסבר את אוזנם של כל המשתתפים אם הם לא יודעים, אנחנו, בארגון "בטרם", עכשיו בשיא הפעילות לקדם את התוכנית הרב-שנתית לבטיחות ילדים שהתקבלה בהחלטת ממשלה 4289 לפני כשנה. יש לנו 15 שותפים ואחד השותפים המרכזיים יושב פה בחדר, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, אשר מובילה מטעמם בתיה לוי ואני מורידה את הכובע על הפעילות היפה שהם עושים, יש רתימה נפלאה אבל הדרך עוד קשה וארוכה ובעיקר הבחירות שהיו בדרך קצת עכבו אותנו.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
נמצאת פה סגנית שר התחבורה, אני רוצה להודות לחברת הכנסת וסגנית השר ציפי חוטובלי, וציפי, אנחנו נבוא אליך גם בכמה בקשות.
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
¶
לטובת מי שלא יודע אז תחום הסמכות שלי הוא בטיחות בדרכים ואין ספק שנושא של בטיחות ילדים הוא נושא מאוד חשוב ואני מברכת גם אותך.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
ודרך אגב, אני מכירה את העבודה שלה, כשהיא נכנסת למשהו היא יודעת לעשות את זה בצורה מאוד מאוד מקצועית ובאמת יורדת לפרטי פרטים, מה גם שהיא יושבת לידי במליאה אז אני אשגע אותך בדברים אלו, היא לא תצליח לברוח. בבקשה.
גלית גלעד
¶
גם סגנית השר הודיעה שהיא תיפגש אתנו ותשתף פעולה, היא רק לומדת כרגע את תפקידה וגם לך בהצלחה.
גלית גלעד
¶
מה שיותר חשוב לסבר את אוזן של כל השותפים פה זה שיש לנו מגיפה, זו מגיפה בכלל בעולם, יש לנו כ-144 הרוגים בשנה מתאונות שאפשר לפתור אותן ולמנוע אותן ותפקיד הממשלה הוא להתרכז בנושא הזה ולראות איך באמצעים מאוד פשוטים, בתקציבים מועטים בהשוואה לתקציבים אחרים להתגבר על הבעיה, אם בשיטות של חינוך והסברה ואם בטכנולוגיות אחרות.
אם אנחנו מדברים על שכחת ילדים ברכב, שזו תופעה שגם מצויה במדינות חמות ולא רק במדינות לא מתפתחות אלא גם במדינות מתפתחות כמו ספרד, צרפת, במדינת ישראל בשנה האחרונה, מאז שנפגשה הוועדה הזו ודנה בנושא, היו 50 מקרים של שכחת ילדים ברכב. כשאנחנו מדברים על שכחת ילדים ברכב יש כמה אופציות, או שההורה שכח את הילד או נהג ההסעות, או שהילד ננעל ברכב. ואז מה שקורה לילד בדרך כלל, או שהוא מקבל מכת שמש, או שהוא מקבל כוויה, או שהוא מתייבש. בשנה האחרונה לצערנו הרב נהרגו שני ילדים רכים.
גלית גלעד
¶
בנוסף מ-2008. שני ילדים בשנה האחרונה, אחד ממודיעין עילית ואחד מאום אל-פחם. אנחנו באנו פה לדיון ההמשך כדי לבוא לצעוק את צעקתם ולהגיד: אנחנו צריכים להחליט איך אנחנו מתגברים על הבעיה כדי שלא ימותו עוד ילדים. אני רוצה לסבר את אוזניכם מה ארגון "בטרם" עשה שהתכנסנו פה בדיון האחרון. הלכנו ובדקנו טכנולוגיות שיכולות לפתור את הבעיה, פגשנו יזמים. חלק מהעבודה שלנו היא לפגוש יזמים עם סטארט-אפים מעניינים בנושא של בטיחות ילדים, לרבות בנושא של שכחת ילדים ברכב, כתבנו נייר עמדה והתחלנו להפיץ אותו לעשרות אלפי אנשי מקצוע שנמצאים אתנו בקשר. יש לנו ניוזלטר לאנשי מקצוע בתפוצה של עשרת אלפים בני אדם, יש לנו גם אתר אינטרנט שהוא מאוד מאוד נפוץ, עשרות אלפי אנשים נחשפים אליו, אנחנו פעילים ומובילים במועצה הלאומית לבטיחות ופנאי בראשותו של ד"ר ברלוביץ' וגם שם קידמנו את הנושא.
משהו מאוד פיקנטי ומעניין, מדינות העולם שנמצאות אתנו בקשר, מאחר ואנחנו מייצגים את מדינת ישראל בארגונים בין-לאומיים כמו: European Child Safety Alliance"", מאחר ואנחנו מעצמת סטרט-אפ, ביקשו לקבל מאתנו אינפורמציה איך לפתור את הבעיה אז הופענו שם בכנסים בין-לאומיים.
גלית גלעד
¶
אני רוצה לעדכן אותך שגם במסגרת התוכנית הלאומית, שהיא בעצם יוזמה של הארגון האירופי, אנחנו מתקדמים, אנחנו אפילו שכללנו אותה.
גלית גלעד
¶
התפקיד שלך הוא לקחת את זה הלאה. אנחנו רוצים להתייחס פה לשני נושאים בנושא שבו עסקינן, קודם כל, דיברנו על רכבי הסעה בישיבה הקודמת, דיברנו על חקיקה לחייב רכבי הסעה לאיזשהו מנגנון ודיברנו על כך שמדובר ברכבים חדשים והלאה. אנחנו, אחרי אלפי מפגשים וניסיון בשטח, רוצים להגיד לכם שרוב רכבי ההסעות הם לא חדשים ואם אנחנו רוצים להרגיע את ההורים בבית אני חושבת שצריך לתת פתרון קצת יותר אפקטיבי.
דוד גאליס
¶
עלות של המוצר זה 1,000 שקל כולל התקנה בכל הרכבים, חדש וישן, אין לזה משמעות. אחר כך אנחנו ניכנס לנושא, אנחנו עשינו מחיר שהוא באמת שווה לכל רכב.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
מה שמאלץ את הנהג ללכת עד סוף הרכב ובדרך הוא בעצם רואה כיסאות ריקים או פנויים ואז לוחץ, אחרת הוא לא יכול להוציא את המפתח מהסוויץ'.
גלית גלעד
¶
אני אסיים ואני אתן את המקום למומחים. דבר שני ומאוד חשוב לדעת, שמרבית התאונות קורות ברכבים הפרטיים ולא ברכבי הסעה והמקום שלנו פה – כמובן שאני לא יכולה לחייב את הרכבים וגם בעיקר אנשים במצב סוציו-אקונומי להתחייב על עוד איזושהי עלות אבל אני חושבת שהאחריות הלאומית פה לגופי הממשל היא לצאת וליישם את קמפיין ההסברה שהתחייבו אליו. יותר מזה, בעקבות הניסיון שלנו בתוכנית הלאומית לעשות איגום – אני לא יודעת אם שמתם לב אבל סביב מדורות ל"ג בעומר היו כל כך הרבה תשדירים של כל כך הרבה ארגונים שאף אחד לא יודע מה נכון ומה לא נכון ולמי להקשיב – אם אנחנו מדברים על שכחת ילדים ברכב אז אנחנו צריכים שיתוף פעולה של משרד החינוך, של משרד התחבורה, של הרשות הלאומית, כמובן ש"בטרם" נותן את כמו הניסיון המקצועי שלו בשטח ואני מציעה שזה יהיה לטווח רחוק ורב שנתי תמיד כמו עכשיו, בחודשים לפני הקיץ, לפני החום הגדול, כדי שההורים יזכרו.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו מדברים על כך שבשנה האחרונה לצערנו הרב עוד שני פעוטות סיימו את חייהם ברכב נעול, לפחות באחד המקרים באופן ברור ובטוח אפשר היה להציל אם רק היה עובר החוק של דיווח אי הגעת ילד למוסד חינוכי.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
כואב לי הלב שברמה אישית לא הצלחתי לקדם את זה בגלל פרסונה כזאת או אחרת שהיתה באחד המשרדים ואני רואה בזה כישלון אישי שלי, ופה מתחייבת ומקווה שגם סגנית השר וגם אחרים יצטרפו למאבק הזה כי זוהי הצעת חוק ללא עלות, אין לה עלות תקציבית חוץ מכך שאותו מורה, שגם ככה עובר על רשימת השמות, שגם ככה יודע מי מגיע לגן ומי לא – לא לכל הילדים בכיתה, רק לאלה שלא הגיעו בשעה-שעתיים הראשונות – ירים טלפון, ייצור איזשהו קשר, מצדי אפילו בהודעת טקסט, באפליקציה שצריך להחזיר. כמה זה בממוצע, 3 ילדים ביום?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
נכון, אולי הילד חולה? אולי קרה לו משהו? אולי עבר איזושהי חוויה לא נעימה בבית הספר? זה גם מחזק את הקשר בין הורה למורה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בדיוק. זו קטסטרופה בפני עצמה שהחוק הזה נמנע בגלל פרסונה מסוימת ואותי זה מעצבן כי את החיים האלה יכולנו להציל, יכולנו לגלות בשעתיים הראשונות והילד הזה היה חי היום.
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
¶
אני רק רוצה לשאול, מה הגיל שבו נשכחים ילדים? כי יש גם תופעה של שכחת תינוקות ואז אנחנו לא יכולים להיעזר. החוק הזה הוא חשוב בכל מקרה.
גלית גלעד
¶
בבדיקה של מרכז הנתונים שלנו, מאגר ההפגעויות שלנו – אם את רוצה רק על השנה האחרונה - יותר תינוקות, זאת אומרת, 10 תינוקות והשאר ילדים.
גלית גלעד
¶
אז אנחנו יודעים על הילד בן 4.5 ממודיעין עלית, נשכח כמה שעות ברכב, היה בדרך עם ילדים אחרים לתלמוד תורה, הוסע על ידי המלמד שלו שביצע את ההסעה דרך קבע תמורת תשלום.
גלית גלעד
¶
נכון. תושבת אום אל-פחם הסיעה את האחיין שלה, היא חשודה שהיא שכחה פעוט בן 3 ברכב נעול, יצאה לקניות בעיר, התינוק נפטר; בן 5 נשרף למוות בתוך מכונית משפחתו בעת שחנה במטע זיתים סמוך לכפר הדרוזי עין אל-אסד בגליל העליון; בת שנתיים נספתה למוות – אנחנו כבר ממשיכים לשנים הקודמות, יש לי רק מקרי תמותה – נספתה למוות בדליקת רכב ביישוב בית עריף, סמוך לשוהם, שני ילדים נוספים חולצו במצב קל, הפגיעה היא כוויה; בן 3 מהפזורה הבדואית אל נאעם נמצא נעול ברכב חונה אחרי שנעדר מספר שעות, מותו נקבע במקום, מת ממכת חום; בן 5 מאבו-גוש נחנק למוות אחרי שנשכח 5 שעות ברכב של הגננת, הגננת אספה את הילד אחרי שראתה אותו לבד ברחוב אבל כשהיא הגיעה לגן היא שכחה אותו, כשהיא נזכרה להוציא אותו הוא היה חסר הכרה.
יצחק קדמן
¶
לא נכון, אל תגנו על העניין הזה. אם את אומרת: זה יכול לקרות לכל אחד, סימן שצריך להרים ידיים ולהשלים עם העניין.
אביבית ארווץ
¶
בדיוק, כי את הארנק אתה רגיל להוציא מהרכב. כשאתה בנסיבות חריגות, כמו עם הגננת, שלא רגילה לקחת את הילד, שמה אותו באוטו וכשהיא הגיעה לעבודה כבר דעתה פזורה והיא לא מרוכזת היא יוצאת ושוכחת. הרבה יותר קל להאשים את הבן-אדם ולהרים ידיים - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בואו נגיע להסכמה שיש בינינו חוסר הסכמה ונמשיך הלאה, אביבית, תהיה לך גם זכות דיבור.
גלית גלעד
¶
אני יכולה להמשיך עוד ועוד, חבל. אגב, אין פה דיפרנציאציה בין חברה לא יהודית לחברה יהודית, להפך, התאונות יותר קורות בחברה היהודית, חשוב לציין.
גלית גלעד
¶
אנחנו נפגשנו עם יזמים. תראי, הכלים המקצועיים שלנו נותנים לנו רק לייעץ להם מקצועית ואיך לקדם עניינים. יש לנו אגף שמתעסק עם הנושא, אנחנו פוגשים את היזמים, נותנים להם את הכלים שלנו ידועים, כרגע אנחנו אפילו מנסים לעזור להם איזשהו מאגר לאין לפנות לסיוע כספי, אבל אנחנו נותנים להם רק שעת ייעוץ ואיזושהי תהודה דרך האתר.
שי סופר
¶
שי סופר. אני אסקור בפניכם אחרי הסקירה של גלית, שאני באמת רוצה להודות לה על כל הפעילות בתחום. כל הנושא הזה של שכחת ילדים ברכב לא מוגדר תחת המטריה המאוד רחבה של תאונות דרכים אבל אנחנו, מתוך ראיה לאומית וגם עקב הנחיית השר, לקחנו את הנושא הזה יחד עם שר התחבורה כשהרעיון למעשה הוא לתת מגוון פתרונות לכל ההיבט של שכחת ילדים ברכב והוקמה ועדה בין משרדית. אני לא אלאה אתכם בכל הפרטים, אני רוצה יותר לגעת בצד של הפתרונות הטכנולוגיים.
את הפתרונות הטכנולוגיים אנחנו מחלקים למעשה לשנים: פתרון אחד הוא פתרון עבור רכבי ההסעות, עבור חברות, פתרון שפותח על-ידי חברת "משדן" שנציגה יושבים כאן. הפתרון הוא פתרון שכרגע, על פניו, הוא זמין וזול.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
זה לא יכול להפוך להיות קטע של חלק מהשגרה, משהו שהוא כבר הולך עם האצבע כך והראש לשם והוא לא מסתכל?
שי סופר
¶
אני אסביר למה לא. לא יכול לקרות דבר כזה משום שברכבי הסעות ורכבי חברות יש לנו ניהול ופיקוח ויחסית קל לנו, וזאת משום שברגע שנהג לא לחץ בסיום נסיעה על אותו כפתור מקבל קצין בטיחות התעבורה של אותה חברה - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
לא שמעת את השאלה שלי. אני אומרת שזה יהיה כבר בסוג של – הוא אומר לילד בסוף: תלחץ.
שי סופר
¶
מהיכרותנו את הנהגים – בסך הכול מדובר במנגנון שהוא מנגנון שנועד למנוע שכחה וברגע שנהג בכל זאת - - -
שי סופר
¶
אנחנו מעלים את המודעות שלו על-ידי כיבוי המנוע ולחיצה בעזרת המפתח של הרכב. אני מאמין שהנהג גם יסרוק לאחור, סך הכול זה אינטרס שלו, אין לו שום אינטרס לשכוח ילד ברכב, אין לו כוונה פלילית. אז בהיבט הזה באמת יש לנו פתרון שהוא פתרון טוב, יש לנו רק סייג אחד לגבי הפתרון הזה.
שי סופר
¶
הסייג הוא כזה: אגף הרכב במשרד התחבורה אמון על כל הנושא של בטיחות כלי רכב, כמובן בשיתוף פעולה אתנו, כשכל הנושא של כלי רכב נחלק לשני תחומים מרכזיים: האחד הוא "OEM" – שאלה כל המערכות שמורכבות בפס הייצור. ברגע שהמערכת מורכבת בפס הייצור היא עומדת בכל הדירקטיבות החשובות בתחום ואנחנו לא בודקים, רכב מגיע כמו שהוא, לדוגמה כריות אוויר, מערכות בלימה, מערכות אוורור. ברגע שמערכת היא מערכת של After Market, שהיא מותקנת לאחר פס הייצור, אנחנו דורשים ומחייבים שתהיה לה תקינה על מנת שמערכת כזאת לא תפגע במערכות האלקטרוניקה של כלי הרכב, שלא תגרום יותר נזק מתועלת. ולכן אנחנו בדרך כלל מתכננים מערכות כאלה, יושב פה ראש תחום תקינה באגף והדברים הם בהחלט מקובלים, זה לא דבר שהוא חריג. בטווח הקרוב יסתיים תהליך התקינה, זה לא תהליך שהוא מסובך כי המערכת עצמה אינה מורכבת.
כמאל קייס
¶
המערכת נמצאת כרגע בפיילוט בחברת "משדן", אנחנו עוקבים אחריה. עשינו ניסוי לפני כחודש במערכת הזו, היא לא עבדה כנדרש, מתוכנן במקרה למחר ניסוי שני אחרי הסרת ליקויים עם מכון התקנים, אני מאמין מאופי התקלה שהיתה שמחר יהיו תוצאות חיובית ואז אפשר ללכת למכון התקנים ולבצע תקן למערכת הזאת.
כמאל קייס
¶
אם התוצאה מחר תהיה חיובית אני מעריך טווח של חודשים בודדים עד שיהיה תקן לתוספת תקן מיגון ברכב. זה הליך מאוד חשוב, ברגע שמשרד התחבורה מחייב מערכת כתקן, הוא בדק אותה והוא בטוח שהיא עובדת.
כמאל קייס
¶
כרגע, בגלל ייחודיות המקרה, אין מערכות כאלה שידועות לנו בעולם, זו מערכת, אני חושב, די תקדימית בנושא הזה. מערכת כזו לסוג העבודה הזה לא הובאה לידיעתנו.
כמאל קייס
¶
בוודאי, אנחנו מדברים כרגע רק על מערכת בהסעות ילדים שמחייבת את ביצוע הסריקה של הנהג, לא על - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
השאלה היא – ואנחנו יודעים כי הרי הוצגו לנו פה טכנולוגיות נוספות בפעם שעברה, היתה מצגת, הקרינו לנו סרטים, ראינו מהטכנולוגיות, אני חושבת, הכי יקרות, כמו סרטי ג'יימס בונד, ועד לאפליקציה המאוד זולה בטלפון. השאלה שלי היא האם משרד התחבורה ננעל על פרויקט מסוים – אני לא אומרת שחלילה וחס הוא לא בסדר – אבל בדק רק אותו או שהוא בדק גם חלופות אחרות?
שי סופר
¶
ברשותך, רק ארצה לסיים את הסקירה שלי, דיברתי על רכבי הסעות. ברכבי הסעות הראיה שלנו היא כדוגמת המערכת הזאת, זאת אומרת, מערכת שמחייבת נהג ללכת פיזית. גם רכב הסעות שונה לגמרי מרכב פרטי, הראייה היא לחייב את הנהג להגיע עד לקצה האוטובוס, מה שאין לנו ברכב פרטי. ברכב פרטי יש היום שני פתרונות שאנחנו רואים אותם כמאוד אפשריים וישימים, האחד זה גלאי משקל ונפח למיניהם שיושבים בדרך כלל על כיסא הבטיחות ומאפשרים להורה למנוע שכחה. זה מאוד דומה ל"בייבי סנס", מי שמכיר, איזשהו גלאי שברגע שהתינוק קם מהכיסא הוא ישר יודע שהתינוק לא יושב על הכיסא ולהפך, הוא מזהה את זה בצורה חד-חד-ערכית. האפשרות השלישית שקיימת כמובן היא האפליקציה, האפליקציה זה פתרון מצוין אבל חייבים שיהיה לצורך העניין "סמארטפון" להורה, ברגע שיהיה סמארטפון שהוא גם כמובן מבוסס ג'י.פי.אס ויודע לזהות תנועה, יודע לזהות אם ההורה עצר את רכבו, אם הוא יצא מרכבו, ברגע כזה האפליקציה יודעת לתת מענה מצוין.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, מאוד מפחיד. אתה יודע, הורה יוצא וגם אם הוא על הידיים אתה תחזור לראות שהוא לא באוטו.
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
¶
האפליקציה עובדת אוטומטית מהרגע שבאתה ברכב? את אפליקציית ה-Waze"" צריך להפעיל. לזכור להפעיל אפליקציה זה גם דבר שדורש מודעות, אז אני אומרת, מי שכבר יודע להפעיל אפליקציה כבר יזכור את התינוק.
שי סופר
¶
אני רק רוצה לסייג ברשותך, גברתי, ולספר דבר כזה, ואנחנו מצאנו את זה כשחקרנו בזמנו היה איש היי-טק ששכח את ילדתו ברכב, כשהוא יצא לדרך אני בטוח שהוא היה מפעיל את האפליקציה כי הוא זכר שיש לו ילדה ברכב, במהלך הנסיעה התקבלה לו שיחה מאוד חשובה מהעבודה והוא שכח הכול. הוא היה זוכר בתחילת הנסיעה להדליק את האפליקציה, אני מאמין שזה היה מציל את הילד, מציל את המצב.
יצחק קדמן
¶
יש גם אפליקציות נורא פשוטות, תוריד את נעל שמאל, בעיקר ברכב אוטומטי, שים על הילד, ברגע שתצא מהרכב אתה לא יכול ללכת. זה לא עולה כסף, זה לא עולה שום דבר.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
היתה טכנולוגיה שמנעה את נעילת החלונות במקרה שיש מישהו באוטו, מה קורה עם הטכנולוגיה הזו?
שי סופר
¶
זו טכנולוגיה שהיא הרבה יותר מורכבת ליישום, זו טכנולוגיה שמחייבת גלאי נפח. בראייה שלנו להכניס אלמנט כזה לכלי רכב קיים יכול להיות גם יקר וגם בעייתי, אנחנו חושבים שהפתרונות האחרים הם הרבה יותר ישימים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
היה עוד פתרון שהוא היה מעניין, משהו בשלבי רעיון, לשים דווקא על הנורה הפנימית באוטו, הנורה כשאנחנו פותחים וסוגרים את הדלתות, משהו שיזהה, אתה זוכר?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
ואז היא בעצם לא מתערבת בטכנולוגיות המתקדמות של הרכב ולכן אין סכנה שהיא יכולה לפגוע בתפעול התקין של האוטו.
מיכה בר מאיר
¶
היא מזהה את התינוק, היא מזהה כל תנועה, ברגע שהילד נוכח היא מתריעה. זאת אומרת, עצרת את הרכב, אתה לא יכול לצאת מהרכב בלי שאתה לוקח אתך את הילד.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
הם נקטו פה במספרים, אנחנו נבדוק את זה, אני חושבת שהם נקטו בסביבות ה-100 עד 300 שקל.
שי סופר
¶
פשוט אנחנו לא רואים שהמערכות האלה הגיעו לבשלות בזמנו, כשהיתה לנו ועדה הזמנו את כל מי שהיה אמון בתחום והסתכלנו על בשלות טכנולוגית, ראינו 3 מערכות שהן בשלות טכנולוגית. אם נכון להיום, מאי 2013, יש מערכות שהן בשלות טכנולוגית נשמח לבחון אותן. בכלל כל התחום של טכנולוגיות ברכב הוא תחום שכל הזמן רק מתפתח.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל לכן, אם נגיד יש הוראה של משרד התחבורה אולי להרכיב טכנולוגיה שמראש לא הטכנולוגיה יקרה במיוחד אבל בכלל – כמו שאתה רוצה לעבור טסט אז בוחנים לך אם הווינקר עובד אז מכניסים גם את הנקודה הזו, או לפחות במשפחות עם ילדים, צריך למצוא איזשהו פתרון, ואז זה כבר הופך להיות ייצור יותר המוני ולכן מוריד את העלויות פר יחידה.
שי סופר
¶
אני שוב אומר, מערכת שאתה מתקין בתוך כלי הרכב הרבה יותר מורכבת ליישום מאשר מערכת שאני מרכיב על כיסא בטיחות או על ה"סמארטפון" שלי כי יש למערכת בתוך הרכב משמעויות של תקינה.
כמאל קייס
¶
סליחה, אבל מישהו צריך להבטיח שהנורה היא ב-100% מהמקרים כן מזהה, אין כשלים ולכן חייב העניין לעבור דרך - - -
כמאל קייס
¶
כל המערכות, כל המוצרים הידועים לנו המוצעים כיום, לאף אחד אין תקן, הוא לא נבדק מקצועית שאפשר לרגולטור, למישהו שמחייב את זה בחוק, להיות בטוח ולהגיד להורים: אם אתם שמים את המערכת הזאת אתם יכולים להיות שקטים שהילד שלכם לא ישכח.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אז איך בסופו של דבר מתקדמים עם טכנולוגיה כזו? מה התהליך? סתם עכשיו יש לי איזה סטארט-אפ במוח, בא לי איזשהו רעיון – אני רוצה סתם פה בסיעור מוחות – מה אני עושה עם זה?
בני דאון
¶
קודם כל בודקת את מי את מכירה במכון התקנים, איך את מגיעה למכון התקנים כי בלי מכון התקנים אי אפשר להפוך להיות משהו שהוא סטנדרטי, שהוא גדול. יש שם את הפקק הזה.
כמאל קייס
¶
לא, זה לא מדויק מאחר ואנחנו רואים במכון התקנים בבדיקה של החברה "משדן" בניית תקן ייחודי לישראל.
מיכה בר מאיר
¶
כל מי שהגיע לפה דרכנו, אף אחד מהם לא חבר האיגוד, הם פנו אלינו כי אנחנו נחשבים כאוטוריטה מקצועית בתחום הטכנולוגיה. רק בתוך האיגוד יש לחברות למעלה מ-50 מהנדסים שונים בתחומים ועוד מדענים מפתחים ויש לנו צוותים מקצועיים שיושבים על כל תחום, אני מרכז את התחום הזה, אתה המידע והמחקר והם הגיעו אלינו. אתמול הגיעה אלי חברה שיש לה פיתוח דומה לרכבי הסעה רק בטכנולוגיה שונה, עם אותם יישומים, שהנהג צריך ללכת אחורה ולדווח וזו מערכת שלא מתערבת ברכב.
מיכה בר מאיר
¶
אין לי מושג, הם יצטרכו להיפגש עם כמאל כי זה האופי ואנחנו גם עובדים בשיתוף עם הרשות הלאומית וגם אליהם מגיע המידע שלנו.
כמאל קייס
¶
אם צריכים בסוף לחייב את המוצר כחובה צריך שיהיה לו תקן ולעבור דרך התקינה, אבל אם זה אביזר לפרסום ולעידוד אז לא, לא מחויב לעבור דרכנו כל עוד שזה לא מחויב בחקיקה. בחקיקה זה כבר חייב לעבור דרך המשרד.
יצחק קדמן
¶
קודם כל יש לי שאלה ואחר כך כמה הערות. השאלה שלי אליך – ושוב, סליחה שאני חוזר ל-"low-tech" ולא ל-high-tech"" – באחד המקרים שבהם תינוק נשכח באמת ברכב, שלא מזמן היה אותו גזר הדין של אותו נהג הסעות שהשאיר אותו, היתה שם בעיה שרכב ההסעות, שהיה רכב הסעות שהסיע כל בוקר ילדים לגן, היה צבוע מבחוץ באופן שעוברי אורח לא יכולים לראות מה יש ברכב. עלתה בשעתו הצעה למנוע מרכבי הסעה, ולא צריך פה שום טכנולוגיות, כיסוי כזה של החלונות בדרך שעוברי אורח לא יכולים לראות. אגב, בלא מעט מקרים עוברי אורח הצילו ילדים כי פשוט הם עברו, ראו, דיווחו למשטרה, באו ופרצו לרכב.
יצחק קדמן
¶
עטיפה של מדבקה בין אם לצורך פרסומת ובין אם לצורך יופי או מה שלא יהיה. למה לא לחייב את חברות ההסעה להשאיר את החלונות נקיים? אין פה שום טכנולוגיה, שום דבר.
כמאל קייס
¶
זה מאתנו. בתקינה שקיימת היום לפי הידוע לי יש איסור לשים מדבקות כאלה שמכסות את שדה הראיה אבל נבדוק את זה.
אביבית ארווץ
¶
התקנות לא מתייחסות לחלונות של הנוסעים, גם ברכב פרטי אתה יכול להכהות את החלונות שבצדי הרכב.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אז הרעיון אולי להוסיף קנס בצד ולהביא לידיעה. זאת אומרת, כאשר משרד החינוך מוציא מכרז להסעות מראש הוא רושם כחלק מהתנאים, נגיד שתהיה הטכנולוגיה שאפשר לשים את הכפתור מאחורנית שמחייב את הנהג לעשות סקירה, בין היתר אחד מהדברים הוא שיהיה אסור לכסות את החלונות כך שאפשר יהיה לדעת מה קורה בפנים. דרך אגב, זה יכול גם למנוע מצבים אחרים חלילה וחס, לא רק שכחה של ילד באוטו.
יצחק קדמן
¶
עכשיו שתי הערות יותר כלליות: אל"ף, עניין שהוא לא סמנטי, כל הזמן אנחנו מדברים על שכחת ילדים ברכב ואני מציע שנדבר על "השארת ילדים ברכב". חלק מהמקרים אינם שכחה. הבוקר כשבאתי לפה היה לי מזל, היה לי טרמפ, שאלה אותי הנהגת לאיזה דיון אני הולך אז סיפרתי לה והיא סיפרה לי שהיא היתה השבוע במוסך לקחת את האוטו שלה, היא נכנסה למוסך, עמד שם רכב נעול ובתוך הרכב תינוק. היא התחילה לצעוק, שאלה של מי הילד הזה, יש במוסכים משרדים שבדרך כלל ממוקמים למעלה, היא מצאה שם את ההורים של הילד, אמרו: מה קרה לך? השארנו אותו רק לרגע, היא אומרת: נמלטתי כי עוד רגע היו גם מרביצים לי.
אני מספר את זה כי בלא מעט מקרים לא מדובר בשכחה, מדובר בהשארה מכוונת, באיזו גישה של "לא יקרה לי כלום". איך אמרה פעם מישהו כששוטרים באו לחפש אותה בקניון אחרי שבקניון אזרחים דיווחו שיש תינוק? אמרה: מה יש לכם? הלכתי ל-10 דקות. הם לא יודעים שגם בהרבה פחות מ-10 דקות התינוק יכול לאבד את חייו. אני מדבר על מקרים שבהם הולכים להוציא כסף מכספומט – ואני מדבר על מקרה כזה שלא הסתיים במוות, אבל גנבו את הרכב עם התינוק בפנים, וזה לא פחות מסוכן, הרכב התגלה בסוף בשטחים. אז אני אומר, הטכנולוגיות זה דבר מבורך אבל אסור לנו לשכוח שני דברים: האחד, הסברה בלתי פוסקת, כמו שעשו אגב משרד התחבורה או המועצה לבטיחות בדרכים, עניין של הקלטה, לא נוסעים אם לא מקליטים. טפטפו את זה, פמפמו את זה, למה לא לעשות אותו הדבר גם עם העניין הזה? מדובר בחיים אדם. זה דבר אחד.
הדבר השני מופנה לא ליושבים פה אלא למערכת אכיפת החוק. בנתונים שלנו במהלך השנים האחרונות נפתחו תיקים בודדים על השארת קטין ברכב ללא השגחה, גם כשהמקרים לא הסתיימו באסון, שאז נמנעים להוסיף צער להורים, המשטרה והפרקליטות סוגרים את התיקים האלה, גם כאשר ברור שהתינוק לא נשכח אלא הושאר במכוון. מוכרחים גם במערך הטיפול שלנו בנושא הזה להכניס את אכיפת החוק. החוק, אגב, מדבר על השארת קטין עד גיל 6 ללא השגחה, הוא מדבר על עונש עד 3 שנות מאסר. סוגרים את התיקים האלה, יש לנו נתונים על סגירת רוב מוחלט של התיקים האלה.
יצחק קדמן
¶
למה צריך מתלונן, השוטר בא ופורץ את הדלת ואחרי רבע שעה מופיעה הגברת או האדון ועוד יש לכם טענות: מה פרצת לי את הרכב, אז מה אם השארתי אותו? במקרים כאלה יש אפשרות להעמיד לדין ולא מעמידים לדין, יוצרים את הרושם אצל הציבור – אגב, שלא ילכו לכלא, מספיק קנס של 2,000 שקל, יעבוד יופי.
אביבית ארווץ
¶
אני לא מייצגת את כל ההורים בעולם, אני מייצגת את עצמי ואת מי שענה לי בשאלות. דבר ראשון לגבי השארה של ילדים ברכב, השארה של ילדים ברכב היא אירוע פלילי, אין שאלה בכלל. מה שחשוב לי למנוע זה את המצבים של שכחה. בשכחה, אפשר לכעוס עליה, אפשר להגיד שהיא לא אחראית, אפשר להגיד על האב הזה מהיי-טק שהוא אבא רע ואפשר גם לתת לו קנס אבל את הילד זה לא יחזיר. הפתרונות הטכנולוגיים יכולים להיות בדיוק כמו שהצעת, ואגב, אחת ההמלצות היא להשאיר את התיק ליד הילד וזה לא משום שהתיק יותר חשוב מהילד אלא בגלל שלתיק נזדקק במהלך היום וניזכר ששכחנו אותו.
אביבית ארווץ
¶
הילד, אנחנו רגילים ב-15:00 או ב-16:00 להזדקק לו, ועד 15:00 או 16:00 – לגבי התקינה והחקיקה, כמאל הסביר מאוד יפה בפעם הקודמת למה אין תקן. בגלל שהתקן הוא יקר, נכון? אמרתם מיליון שקלים או משהו כזה להוציא תקן, כמאל אמר: מקובל לקחת תקנים מארצות הברית. בארצות הברית לעולם לא יהיה תקן משום שיצרניות הרכב, שלכל אחת מהן יש פתרון מוכן לכך, כמו שלחגורה יש צפצוף כשלא חוגרים, הרכבים היו יכולים לצאת מהיצרן עם מתקן.
אביבית ארווץ
¶
נכון, אבל בדיוק בדיוק מהתהליכים שכמאל תיאר פה אף יצרנית רכב לא מוכנה לקחת על עצמה את האחריות שהמתקן שלה יעבוד בכל מצב ובכל תנאי וכדי להימנע מהפרומיל הזה של התאונות אם יהיה לנו מתקן למניעת שכחת ילדים לא עושים את זה בכלל. פשוט לא עושים את זה בכלל. יש ארגון בארצות הברית שנקרא KidsAndCars"", הוקם על-ידי אימא בדיוק כמוני שניסתה להוביל מהלך של חקיקה, נתקלה פעם אחר פעם באיומים, לא הצליחה בגלל העניין הזה של התנגדות חברות הרכב. יש אפילו פיתוח של נאס"א, זה קרה בנאס"א למהנדס ששכח את הילד שלו בחניון של נאס"א ואחרי שהילד מת נאס"א פיתחו מתקן ובכל זאת אף אחד לא מוכן לתת אישור למתקנים האלו בדיוק מהסיבה הזו.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אני אגיד לכם למה, יש גם את הרובוט לדוגמה, השואב, זה גם פיתוח של נאס"א, אז יש גם פיתוחים של נאס"א שאנחנו משתמשים בהם.
אביבית ארווץ
¶
ובארצות הברית מדובר ב-400 ילדים בשנה שמתים והמספר רק הולך ועולה כי ככל שאנחנו טכנולוגיים יותר, ככל שאנחנו עמוסים יותר, אנחנו שוכחים. אני אומרת, אפשר למצוא פתרונות שיעקפו את הבעיה. הפתרון שאת חשבת עליו בישיבה הקודמת זה לבוא דרך חברות הביטוח. בואו נבין שחלק מהמקרים, לא מקרה שמשאירים בצורה פלילית, הם מקרים של שכחה ובמקרה כזה של שכחה אפשר להגדיר את זה כתאונת דרכים, וכשזאת תאונת דרכים - - -
נירה למאי
¶
זה מקרה של רשלנות, יש הורים שעושים רוורס ודורסים את הילדים שלהם, הפרקליטות מלאה בתיקים, יצא לי לטפל בהם גם באופן אישי.
נירה למאי
¶
זה ודאי תאונת דרכים, יש לי כתב אישום מוכן, אבל אז, מה שעשתה הפרקליטות, זה נכנס לתחום הפלילי, זה חייב להיכנס כי זאת התנהגות שמוגדרת בחוק התנהגות אסורה וגם רשלנות היא התנהגות אסורה ואז היועץ המשפטי לממשלה – בדרך כלל מגישים עיכוב הליכים והיועץ המשפטי לממשלה נוהג פשוט לא להעמיד לדין בגלל נסיבות ספציפית אבל המגמה הכללית היא כן להכניס את ההתנהגויות האלה לתחום הפלילי כי הן נמצאות שם. אין סיבה לפטור מראש את ההתנהגויות האלה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
רשלנות - גם נסיעה לאחור בלי להסתכל במראה זו רשלנות אבל זה עדיין בתוך הפקודה של תאונות דרכים.
נירה למאי
¶
לא, זה גרם מוות ברשלנות, העמדה לדין היא על גרם מוות ברשלנות איפה שיש הרוג, או גרימת חבלה חמורה.
נירה למאי
¶
קודם כל, בית המשפט העליון כבר קבע שמבחינת ההגדרה יש כאן בעיה להגדיר את זה תאונת דרכים. זה לא עונה על ההגדרה מכיוון ש- - -
נירה למאי
¶
אבל יש כאן עניינים שמעבר. קודם כל נתחיל מזה שהתקרות בחוק הפלת"ד הן תקרות קשיחות והן נמוכות, למה לא לאפשר לתבוע בנזיקין את מי שאחראי? נתחיל מזה. גם מבחינת הפיצוי להורים. שנית, השאלה העיקרית היא אם אנחנו מכינים את זה לחוק הפלת"ד ויש כאן פיצוי מידי, האם זה לא משליך באמת על ההתנהגות שאנחנו רוצים למנוע? תאונות דרכים שבה יש איזשהו פיצוי מידי אומרת מראש: יש כאן מישהו - - -
נירה למאי
¶
ודאי שלא כי אז המזיק הפוטנציאלי פטור, אז המזיק הפוטנציאלי פטור כי יש לפלת"ד חברת ביטוח - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
השאלה, ואני כבר דיברתי על זה אתך אתמול בטלפון, אם אפשר ליצור איזה יצור כלאיים שמצד אחד ישאיר את האחריות הפלילית ומצד שני כן יצא עם פיצוי מסוים כי לפעמים אותם הורים גם נמצאים בלי - - -
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל הנהג, על שכר המינימום שהוא מרוויח, שיושב עכשיו באוטו ושכח את הילד שם, לא יפצה את ההורים האלה גם אם יקבע בית המשפט שני מיליון שקלים, בסדר? לא יהיה לו במה, אבל הביטוח כן. ואנחנו לא מדברים על יותר מדי, תלוי מאיזו זווית מסתכלים, זה לא יעלה את הפרמיות של הביטוח כי בגלל זה לא יהיו עכשיו יותר מקרים כאלו.
נירה למאי
¶
אבל גם הביטוח של חברת הסעות והביטוח של הגנים, שגם להם יש חלק בנזק שנגרם, יעבדו מצדם כדי להזהיר את המבוטחים שלהם או יעלו את הפרמיות שם. כלומר, המזיקים יהיו רחבים יותר.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בואו ניצור משהו שיכניס כמה שיותר שחקנים למשחק וככל שיהיו יותר שחקנים יהיה ליותר אנשים אינטרס לעלות את המודעות, להזהיר, לפרסם ולחייב להתקין את המנגנון הזה. נתתם לו כבר שם?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אתם יודעים מה? למשל כשאתה קונה רכב חדש אומרים לך: אתה לא מבוטח עד שאתה לא שם את העלוקה, את האיתורן, אתה חייב להתקין אבל יש לך אופציות ויש גם חברות שמציגות אופציות. אפשר להגיד שבשורה התחתונה אתה צריך לדאוג לאיזשהו מיגון, יעשו חברות הביטוח עם מי שהם רוצים את העסקים שלהם, יחתימו עם מי שהם רוצים, אבל שיהיה לך מנגנון שאמור יהיה להתריע.
אביבית ארווץ
¶
יש גם פתרונות שהם ממש פשוטים, ברמה של מדבקה או משהו שנועל לך את הסוויץ' ואת לא יכולה לפני שאת משחררת אותו.
אביבית ארווץ
¶
לא, משהו מבחוץ, חתיכות פלסטיק שעולות דולר. יש כל מיני דברים, יש מגוון מאוד רחב של פתרונות, לכל פתרון יש את עקב האכילס שלו, כל פתרון לא מלא, הם כולם חסרים. אפשר להשתמש בכמה, העיקר שבאמת תהיה הסיבה, האינטרס הכלכלי.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
נכון, זה כמו בחברות תרופות, יש מחלות יתומות אין לאף חברת תרופות אינטרס לפתח את התרופה כי לא יהיו מספיק דורשים לאותה תרופה ולא יהיה רווח כלכלי. פה אולי, ציפי, נעזר בך לשנות ולבדוק יחד אתנו, איך שתרצי, את הנושא של להכליל את זה בתוך הביטוח וליצור משהו יחד עם נירה.
אביבית ארווץ
¶
לצורך זה אני רק רוצה להוסיף דבר קטן. ברגע שתפתח הדלת הזו לא רק במקרה של מוות יש נזיקין, גם במקרה שילד ישב, גם אם זו רק התייבשות, פשוט יש משפחות שבקשר אתי ונהגים ששכחו שבקשר אתי, אני מכירה נהגת שכמעט איבדה חסות על הילדים שלה כי היא לא יכלה לשאת את האשמה.
אביבית ארווץ
¶
לא, אני לא רוצה לפצות, אני אומרת שיש מערך שלם של פגיעות שאנחנו לא ערים לו ברגע זה, יש טיפולים פסיכולוגים וכו'.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
ברגע שזה יהיה, תאמיני לי, ברגע שהכנסת את זה לתוך הקטגוריה של תאונת דרכים או של תאונה ברכב, באופן אוטומטי יש לזה את המדרג ולוקחים בחשבון גם לא מוות, גם מצבי ביניים.
רחל שוכמן
¶
אני לא רוצה לדבר על החלק הטכנולוגי, אני רוצה להאיר את עינינו רגע על ההסעות שלוקחות ילדים לבתי ספר ולגנים. אף אחד לא בודק את איכות ההסעה, אף אחד לא בודק מי הנהג ואף אחד לא בודק – ואני אומרת לך את זה מתוך ניסיון – כל מיני קומבינות שהם עושים במהלך בכדי לחסוך כסף, מעבירים מרכב לרכב כדי הוא לא יצטרך לעשות את כל המסלול. בעצם הנהג עושה בסוף את המסלול לא יודע בכלל מי הילדים שהוא קיבל.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
ועל מה חתמו זה שלקח אותו כקבלן משנה של הקבלן משנה ועל מה הוא מחויב למשרד. ל"בטרם" יש רעיון בנוגע לזה, נכון?
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו נרצה שתעבירו לנו מסקנות מהפגישה בבקשה כי לא ייתכן שכל העניין של מערך ההסעות ואנחנו לא מדברים גם על איכות הנהגים ועל ההכשרה שלהם. בקרוב תהיה פה גם כן ועדה על הנושא של ילדים בעלי צרכים מיוחדים וההסעות שלהם, ששם זה אפילו יותר קטסטרופלי.
רחל שוכמן
¶
אורלי, אני גם רוצה לציין שהילדים, לפעמים קטנים, עוברים שלוש פעמים בבוקר או בצהרים מרכב לרכב באמצע הכביש, בלי שום ביטחון, שום דבר. זה פלא שלא קרו עוד אסונות.
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
¶
אני צריכה לעזוב את הישיבה ב-13:00 כי יש לי פגישה. אני רוצה קודם כל לברך את כל מי שפעיל בנושא הזה, בעניין החשוב הזה של בטיחות ילדים. תראו, ממה שיצא לי להתרשם לפני הישיבה הזו, ישבתי עם ד"ר סופר והוא אמר לי שיש ועדה בין-משרדית לבטיחות ילדים שיושבת כרגע על המדוכה לתכלל את כל הדברים החשובים האלה שאנחנו מדברים עליהם, חייבים להכניס את הנושא הזה, זה נושא מאוד מאוד חשוב בעיני.
גלית גלעד
¶
לא, מחר זו ועדת משנה, היא מדברת על התוכנית שהיא בליווי של ארגון "בטרם" והובלה של משרד הבריאות.
ציפי חוטובלי
¶
צריך להכניס את הנושא הזה לנושאי הדיון בוועדה. מבחינת ההבחנה בין מקרים פרטיים של הורים לבין חברות הסעה, באופן טבעי על חברות הסעה יותר קל לפקח כי מדובר באנשים שבסופו של יום אמונים על ביטחון הילדים והם צריכים לדווח למעסיקים שלהם ולכן נראה לי די פשוט להכניס את המנגנונים האלה, למשל - מי הציע את הנושא של להוריד את הכיסוי של החלונות? ד"ר קדמן. כל הנושא הזה לדעתי באופן מובן זה דבר שאפשר לעלות אותו בפני השר ובקלות משרד התחבורה יכול לעשות את זה. נראה לי שבכל מה שנוגע לחברות מסחריות שעוסקות בהסעת ילדים בוודאי שאפשר לטפל בנושא.
לגבי הורים, אני יוצאת מנקודת הנחה שאין דבר שיותר יקר להורים מאשר הילדים שלהם ומדובר בהיסח הדעת, ולכן, כמה שהייתי רוצה שהטכנולוגיה תעמוד בסיוע אני חושבת שזה חייב להיות שילוב של טכנולוגיה עם הסברה ועם מודעות, ובהקשר הזה אני גם מוכנה לבחון את היכולת שלנו יחד עם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לייצר איזשהו קמפיין נקודתי לנושא הזה של השארת ילדים. לפעמים קמפיין עולה לתקופה קצרה ואז הוא מלווה אותנו הרבה מאוד זמן. אני מעדיפה שמה שילווה את ההורה זה קמפיין ולא זעזוע מעוד מקרה של ילד שחלילה קרה לו משהו רע בגלל שהשאירו אותו.
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
¶
נכון. אני לא יודעת עדיין מה טווח הזמנים שדרכו אפשר להספיק. נכון, יש את הנושא של הקייטנות, זה גם נושא מאוד חשוב. בכל מקרה, את סיכום הדיון נעביר אלינו, אנחנו נמשיך לעבוד במשותף, ואני מוסיפה, אורלי – אני קוראת לה אורלי כי היא חברה – אבל יושבת-הראש היא מחברות הכנסות הנמרצות במשכן והפעילות במשכן והמוצלחות במשכן ויהיה לי לכבוד לשתף אתך פעולה במסגרת התפקידים החדשים של שתינו.
סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי
¶
את ממשיכה במרץ בנושא שמהרגע שנכנסת לכנסת הוא בראש מעייניך, ילדי ישראל, אז המון הצלחה. תודה לכולם.
דוד גאליס
¶
אני רוצה להגיד שבאופן כללי בפטנט הזה שעשינו, שיצרנו עם חברת "איתוראן", דאגנו גם שההורים יהיו רגועים וחשוב להזכיר את זה, כי מי שהולך לסוף האוטו ועשה את הבדיקה, באותו רגע נשלחה הודעה טקסט להורים שבוצעה בדיקה ברכב. חשבנו גם על הפן הזה.
דוד גאליס
¶
אנחנו חשבנו להרגיע את ההורים. עכשיו אני רוצה להגיד לכם, אחרי הוועדה הקודמת אנחנו בעצם הכנסנו את המערכת הזו לבדיקה, היא נבדקה אצלנו, אני מנכ"ל של חברת הסעות שנקראת "משדן" והכנסנו אותה למעל 120 כלים בבעלותו, הכנסנו אותם לפיילוט וזה עבד בפיילוט. מה שקורה הוא שבעצם הדבר הזה נותן לנו משוב, גם לסדרן האם בוצע, גם להורים, ובעצם זה נותן תמונה כמעט מלאה כאשר אנחנו לא חיפשנו לעשות שם אקזיט כספי, אני מדבר אתך על 1,000 שקל כולל התקנה של המערכת, כולל כל החווטים, כולל הכול בפנים. זאת אומרת, אנחנו עושים את זה על מנת באמת להציל עוד ילד בישראל וזו המטרה.
מרדכי אלמוג
¶
אם יורשה לי, חברת הכנסת, בקשר לפלת"ד, תאונת דרכים נחשבת אם הנסיעה או השימוש ברכב למטרות תחבורה, ברגע שכיבינו את האוטו אין מטרות תחבורה ואז זה לא פלת"ד, זו לא תאונת דרכים בפלת"ד. תפקידכם כרגע לעשות, לשנות, כל עוד נמצא אדם ברכב זה עדיין מטרות תחבורה ופה השינוי, על זה אתן צריכות לחשוב.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לי שאלה, למה כשאני מחליפה גלגל או כשאני פותחת את מכסה המנוע או כשאני פותחת את המים לבדוק שיש מים ועפו עלי עכשיו אדים, למה זה כן נחשב תאונת דרכים?
מרדכי אלמוג
¶
מכיוון שבמהלך הנסיעה היה תקר בגלגל או תקלה ועצרתי, תפעלתי והמשכתי זה עדיין במהלך הנסיעה, זה עדיין שימוש ברכב למטרות תחבורה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
תראה, אם זה היה כבר נמצא בפנים לא היינו נדרשים לשנות, מאחר וזה לא בפנים זה העניין, היא הנותנת, בגלל שזה לא בפנים אנחנו באים לשנות ואנחנו יוצרים בעצם משהו חדש. זה משהו שאנחנו נעבוד עם נירה, אני אשמח מאוד אם תרצי לקחת את זה על עצמך למרות שאני מכירה את חוות דעתך לפני, אנחנו לא נפטור מנזיקין את הנהגים, את השחקנים האחרים, אני אשמח מאוד אם תוציאי הצעת חוק, תעזרי לנו לנסח אותה, לכתוב אותה ואנחנו נקדם אותה. אני רוצה לשמוע את אלה שעדיין לא שמעתי.
מרדכי אלמוג
¶
מסקר שאנחנו עושים אצל הנהגים שלנו, יש לנו 250 נהגים שמסיעים ילדים כל יום, העניין הזה קורה בגלל היסח הדעת, שכחה, לחץ בעבודה או כל מיני דברים, אין פה כוונה פלילית ואם זה קורה אנחנו צריכים פשוט להזכיר לנהג לעשות את הפעולה.
בתיה לוי
¶
במסגרת התוכנית הלאומית לבטיחות לילדים אנחנו נפגשים עם הרבה מאוד משרדי ממשלה, עמותות וארגונים שבאמת שמו להם כאג'נדה להוביל את הנושא הזה. אחד הנושאים החשובים שעלו והוצפו הוא נושא של הסעות תלמידים, שבאמת נכנסנו במלוא המרץ לקידום הנושא. מעבר לכך, כל הנושא של הכשרת אנשי מקצוע בנושא של בטיחות ילדים כי בעצם לא כל אחד יכול לבוא ולדבר, כל אחד יריץ סרטון, לאו דווקא בטיחותי, מ"יוטיוב", יתחיל לדבר על הנושא הזה וירביץ תורה באנשי ההוראה.
מעבר לכך, כל הנושא של סטנדרטים במוסדות חינוך, בכלל במוסדות פורמליים ובלתי-פורמליים, גם מבחינת התשתיות שמסביב, הוועדה מטפלת בזה, כל הנושא של חינוך, הסברה ומודעות הציבור, כך שדברים שעלו פה נביא לדיון בפורום הכללי של כל משרדי הממשלה ובעצם ניקח את איגום המשאבים גם של ההון האנושי, הידע שהצטבר בנושא של טכנולוגיה, חינוך, הסברה ותשתיות.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אתם מייעצים למשרד החינוך כי משרד החינוך הוא גוף שלא מכיר כל כך– למרות שיגידו שיש שם אגף מסוים – אבל אתם יכולים לקבוע כללים שהופכים להיות אבני דרך או יסודות של מכרז אחר כך? של בסיס? זה חשוב לי מאוד.
בתיה לוי
¶
נגעת בדיוק בנקודה שרציתי להרחיב. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם דודו לוי, מנהל אגף היסעים במשרד החינוך ועם אגף זהירות ובטיחות בדרכים במשרד החינוך ובעצם מתווים ביחד חלק ממדיניות, מביאים את עולם התוכן הבטיחותי כי הפריזמה שלנו היא בנושא של בטיחות ילדים והפריזמה של תאונות דרכים. שנה שעברה הגענו להשיג מאוד חשוב עם משרד החינוך שבעצם חברת היסעים שמעוניינת לזכות במכרז של משרד החינוך תקבל עדיפות אם היא תציג, תשתמש בטכנולוגיות מצילות חיים וכבר השנה זה נכנס. כלומר, הסעיף הזה כבר הוכלל.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
למה תהליך? חלונות, לתת הוראה, צ'ק ליסט, חלונות של הרכב לא יהיו מכוסים או מוגפים כך שניתן יהיה לראות מה קיים בתוך הרכב.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
או שהם בכלל לא יוכלו לגשת, ואם הם ייגשו למכרז וזכו בן בהתאם לקריטריונים האלו ולא עמדו בהם, הקנס יהיה 20,000 שקל. תאמיני לי, הם יורידו את כל המדבקות.
בתיה לוי
¶
זה חלק מהתוכנית הרב-שנתית שארגון "בטרם" מוביל יחד עם משרד הבריאות ועם כל המשרדים ואנחנו כמובן נציף כאן את ההמלצות הסופיות. אני מניחה שיהיה מעניין לשמוע.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אז אולי אנחנו נבקש, הוועדה, כחלק מהסיכומים שכבר במכרז החדש של משרד החינוך זה יכלל?
דודו לוי
¶
לא נתת לי להשלים את המשפט. אנחנו מנסחים כל שנה את המשפט והחוזה. המכרז לקראת השנה הקרובה, תשע"ד, כבר מוכן.
דודו לוי
¶
הכול אפשרי בתנאי שזה חוקי וזה תופס בתקן כי אנחנו הכנסנו למכרז סעיף שאומר באופן כללי שהחברה המתחייבת לבצע כל שינוי וכל תקנה חדשה שתיכנס כאשר היא תיכנס מבחינת שר התחבורה גם אם זה יקרה במהלך השנה, החברה יודעת שהיא חייבת לעשות את זה.
כמאל קייס
¶
אני רוצה להעיר בסוגיה הזאת שכדאי לבדוק אם זה מחייב תקן. אני אתן דוגמה, מערכת כיבוי אש באוטובוסים, התקן עוד לא מוכן אבל בתחבורה זה כן מחויב במכרזים, מקבלים ניקוד עודף ומקבלים עדיפות במכרז גם אם אין לו תקן ולזה אנחנו לא מתנגדים.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו נוסיף נספח למכרז, נבקש להוסיף נספח למכרז ובנספח הזה יפורטו חלק מהדברים כמו למשל מה שכן אפשרי ומה שכבר עבר ולא מצריך בדיקה מיוחדת של משרד התחבורה.
נירה למאי
¶
זה שזה אמור להיות בחוק, או אמור לקיים את החוק, ודאי. הם גם אמורים לקיים את תנאי המכרז, זה לא לא-פיזיבילי עם רשימת הדרישות הזאת.
דודו לוי
¶
בתוך המכרז והחוזה נאמר במפורש, מוזכרת שם תקנת תעבורה שמחייבת את הנהג לבצע סריקה ואנחנו מאזכרים את זה יותר מפעם אחת בנספח הבטיחות שיש בחוזה. אם הנהג לא עושה את זה זה כמו שהוא נוסע ברמזור אדום או נוסע במהירות של 200 קמ"ש, מישהו צריך לאכוף את זה. אז כשמדובר בהורים אני יודע שבתי משפט נורא מתחשבים כי כשקרה אסון אז כבר ההורים נענשו מעל ומעבר, אבל כשזו חברה אני חושב שצריך אולי להחמיר פה את הענישה כי זו ממש רשלנות של נהג, זו תקנה שמחייבת אותו בסיום כל נסיעה לקום ממושבו, לצעוד עד סוף הרכב ולבצע סריקה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
שתפמפם להם במוח אלף פעם שלחברה יהיה אינטרס לשים עליו אפילו פקח שיבדוק מדי פעם, שיצטרף, שיטפל, לא יודעת מה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אז תקשיב, תשלח לנו במייל מתי, תבדוק את זה, תבדוק גם את האופציה להוסיף נספח למכרז הזה גם לגבי קנסות בצדם למי שלא עומד, כדי שבפעם הבאה החברה תדע שיש לה תמריץ לשגע את הנהגים. הרי לא נפיל את זה רק על הנהג, שהחברה תדע אם בדקת היום את הרכב. 10 פעמים תגיד לילד: לא חוצים כביש לבד, לא חוצים כביש לבד, הוא יבין שלא חוצים כביש לבד, אם ילד יבין, אז נהג יבין שלא כדאי לו, מה גם שזה עולה כסף. אתה לא תשמור על מקום העבודה שלך? כי אני בגללך אצטרך לשלם פה קנס. זה משהו שיכול להיות נחמד.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
זה לא משנה, גם בתאונות של ההסעות, וקרו לא מעט תאונות הסעות, זה גם משהו. נפתור את זה נפתור את השאר, לאט לאט.
מיכה בר מאיר
¶
אני רוצה להגיד שני דברים: אחד, צריך לזכור שחלק גדול מהמערכות והטכנולוגיות שיש ברכב שמובנות בתוך הרכב, השתמשו בהם שנים לפני שהיתה תקינה כי היה צריך לכמת את זה באופן סטטיסטי ולראות עד כמה המערכת טובה.
מיכה בר מאיר
¶
אז קודם כל יש טכנולוגיות שאם הן לא מוכחות באופן ברור כפוגעות ברכב, כמפריעות לתפקוד שלו, אפשר לתת לזה במה ולעודד מפתחים כן ללכת לכיוון הזה כי אם תחכו לתקינה - - -
מיכה בר מאיר
¶
יש ועדות מיוחדות שהן לא ועדות תקינה אבל הן עדיין ועדות מומחים, יש את ארגון ITS" AMERICA" ויש את הרשות הלאומית ועוד הרבה. ה-ESP היה הרבה שנים על הכביש לפני שהוא קיבל תקינה, ל- IBSלא היתה תקינה והשתמשו בו, עליו בנו את ה-ESP, עוד לפני שהיתה לו תקינה. זאת אומרת, נסעו כמה שנים עם מערכת שלא עברה תקינה.
מיכה בר מאיר
¶
לא, אני מציע שלפני שיש תהליך של תקינה, קודם כל שתהיה ועדה בין משרדית, ועדת מומחים כמו שיש היום, ועדה משרדית לתקני בטיחות.
מיכה בר מאיר
¶
שיכולה לאשר להשתמש בטכנולוגיה גם אם היא עוד לא עברה את מכון התקנים לצורך העניין, וזה חשוב.
מיכה בר מאיר
¶
על סמך המלצות מומחים, היא צריכה להיות ועדה מקצועית לעניין הזה. זה דבר אחד. הדבר השני, אנחנו באיגוד בין השאר עשינו יחד עם "עמותת אור ירוק" ושותפה בזה באופן חלקי גם הרשות הלאומית, אפיון של פרופיל בטיחות לחברות הסעה. הן ממלאות שאלון אינטרנטי על מגוון שלם של פרמטרים גם בהכשרת נהגים, גם בטכנולוגיה.
מיכה בר מאיר
¶
לא רק לפני שהיא שוכרת, גם את זה, יש היום מנגנון שיודע לאפיין נהג והוא אומר לחברה: כדאי לכם או לא כדאי לחברה לשכור אותו. זה דבר אחד.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
הדיון נמשך הרבה זמן, גם אני כבר פחות מרוכזת. תקשיבו, הבנתי, זהו, סיימנו. עכשיו אני אומרת לך כך, ההצעה היתה שיש כמו מכון אבחון, כמו "אדם מילא" וכדומה, שלפני שאתה שולח מישהו להיות רופא או מטפל בילדים הוא צריך לעבור אבחון אישיות מינימלי ראשוני, השאלה אם אנחנו, לפני שאנחנו נכנסים לתוך העניין של מכרזים וחברות הסעות שמתעסקות עם ילדים וילדים בעלי צרכים מיוחדים וכדו', לחייב אותם לשלוח את החברות לעשות אבחונים לאותם נהגים. לא חייב להיות משהו מטורף אבל באמת שאלון שהוא אומר שהוא כבר בנוי, שישנו כבר, נכון?
מיכה בר מאיר
¶
השאלון הוא לחברות בניהול בטיחות של כלל החברה. יש מערכת הכלולה בתוך זה, יש מערכת סימולציה שמגיעה אל החברה, בוחנת את כל הנהגים שלה ואומרת: הנהג הזה לא כשיר לנהיגה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בגלל זה הגיעו אלי סיפורים על נהגי הסעות, אני לא יודעת אם שלכם, שעוצרים בצד כדי לעשן נרגילה כשיש להם ילדים בעלי צרכים מיוחדים בפנים.
נסים עוג'ר
¶
נתתי הרצאות בדיני בטיחות בנושא של מינוי ממונה בטיחות, הנושא של הפרעה אישיותית לנהג לא עולה בכלל בשום סדרה של הרצאות מהסוג הזה אז קשה לי להאמין שקצין בטיחות או ממונה בטיחות יכול לעלות על הפרעה אישיותית של נהג.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו נבדוק את הנושא. חברים, בואו נסכם: תקינה לכפתור בתוך רכב ההסעה – לעדכן את הוועדה מה קורה עם הפיילוט ועם התהליך. אנחנו מבקשים בבקשה להכניס נספח, הוועדה מאוד מבקשת לבדוק את הנושא של להכניס נספח למכרז הקרוב בכל מה שנוגע לכיסויי חלונות, אמצעים אחרים של מניעה, מה שאפשר בלי הנושא של תקינה. אנחנו רוצים ליצור איזשהו מנגנון שיבטיח באמת, תוך קנסות בצד על חברות ההסעות, שאם לא תבצענה את הדברים האלו יהיו - - -
דוד גאליס
¶
לדעתי יש קנסות לנהגים שלא עושים סריקה, בין אם זה 3,000 שקל, זה מופיע בתקנות התעבורה, הדבר הזה קיים עד כמה שאני יודע.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
ועל החלונות? ועדיפות, אם יש אפשרות באמת בינתיים לעשות עדיפות על טכנולוגיות מתקדמות למניעת שכחת ילדים. תגיד לי, אחרי התאונה הקטלנית שהיתה לאחרונה בחיפה, בצומת המפרץ, מה קורה עם הנושא של בדיקת הרכבים של הסעות וכדו'?
דודו לוי
¶
קציני הבטיחות של החברה אמורים לבדוק את זה ולכל אוטו יש טסט פעם בשנה. קצין הבטיחות בודק פעם בחודש אבל טסט של משרד הרישוי יש פעם בשנה.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
תיקון לפלת"ד, להכניס את זה לתוך הנושא, תוך כדי כך שאנחנו לא פוטרים את הגורמים האחרים מאחריות.
דוד גאליס
¶
ברשותך, עוד נקודה אחת. כאחד שמכיר טוב טוב את הענף הזה, יש הרבה מאוד "חאפרים" בענף הזה, "חאפרים" זה אנשים שלא מאוגדים בשום חברה ובשום דבר. הנושא של ה"חאפרים" פרוץ לחלוטין בחוק ואני חושב שמפה צריך לצאת קול קריאה, גם את ה"חאפרים" להכניס לאיזו מסגרת כלשהי של חברה. כל המקרים האחרונים היו חאפרים שהסיעו שלא כחוק, צריך איפשהו אולי להגביר את הענישה, לעשות משהו.
דוד גאליס
¶
אבל מעבר לזה לחייב להיות מאוגד גם באיזה מקום כדי שבאמת יהיה גם מקום לפנות, לא לאותו בן-אדם אלא שיהיה לו בוס, שתהיה לו איזו חברה אחריו.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
נכון, ומשרד התמ"ת לא פה. אז ככה, בואו נסדר את העניינים: דיברנו לגבי הצעת החוק שתכניס את הנושא הביטוחי, דיברנו לגבי נושא הנספח בתוך המכרז של משרד החינוך עם ההיסעים, כולל קנסות בצד, דיברנו על כך שמשרד התחבורה יעדכנו אותנו בבקשה בנושא של הטכנולוגיות המתקדמות וההתקדמות שלהם מול התקינה. אנחנו מבקשים גם לאפשר את האופציה של פיתוחים נוספים שאינם פוגעים במערכת התפעול של האוטו אבל בהחלט לאפשר באיזשהו נתיב כן להתחיל ולהתקין, לא ברמה מחייבת.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
כאביזר, כמו שהתחילו אחר כך הרבה פיתוחים אחרים. אנחנו מבקשים ממשרד התחבורה לפתוח בקמפיין הסברתי בעיקר לקראת החופש הגדול, בו הורים שוכחים שהילדים ברשותם או שישנה איזושהי קייטנה שזה משהו חדש.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בוודאי. אנחנו נחזור ונבקש ממשרד החינוך לבדוק בצורה עמוקה מדוע לא מיישמים – אפילו מבחינתי זה לא חייב להיות בהצעת חוק, הייתי מאוד רוצה שזה יהיה בהצעת חוק – את הנושא של דיווח להורים על אי הגעה סדירה של ילד למערכת החינוך. זה יכול היה להציל חיים כבר בשנה האחרונה ואם אנחנו לוקחים אחורנית אז לא מעט חיים, ושלא הדבר על הטרגיות שמסביב.
היו"ר אורלי לוי אבקסיס
¶
בכל מקרה אנחנו נקדם את הצעת החוק הזו. תודה, אנחנו ניפגש פה להמשך גם בהתאם לדיווחים שלכם אז אנחנו מחכים לעדכונים.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:25.>