PAGE
45
ועדת הכספים
06/05/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 37>
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ו באייר התשע"ג (06 במאי 2013), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 06/05/2013
תקנות לעידוד השקעות הון (תיקון התוספת השניה לחוק), התשע"ג - 2013
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות לעידוד השקעות הון (תיקון התוספת השניה לחוק), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
קארין אלהרר
מיכל בירן
גילה גמליאל
משה גפני
יצחק כהן
אראל מרגלית
שמעון סולומון
עיסאווי פריג'
עדי קול
ראובן ריבלין
אלעזר שטרן
איילת שקד
מוזמנים
¶
>
אופיר כהן - מנהל מחלקת עידוד, רשות המסים, משרד האוצר
יאיר זילברשטיין - רכז תמ"ת, אגף התקציבים, משרד האוצר
ינון אלרועי - משנה למנכ"ל משרד הכלכלה
מנחם יחזקאלי - סגן מנהל מינהל אזורי פיתוח, משרד הכלכלה
עפרה לחיאני - יועצת מנהל מרכז השקעות, משרד הכלכלה
איתי יחזקאלי - מרכז השקעות, משרד הכלכלה
רותי לירז שפירא - עו"ד, מרכז השקעות מענקים, משרד הכלכלה
צפריר נוימן - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הכלכלה
נועה ענב - מתמחה, לשכה משפטית, משרד הכלכלה
לי קפון - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הכלכלה
ספי זינגר - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נסים עוג'ר - יועץ משפטי, איגוד ארגונים חברתיים
משה גפני
¶
הוא קיים בכל הוועדות, תמיד, אבל באמת צריך להיות צמוד לעניין של הצעה לסדר. בשבוע שעבר היה פה סגן שר האוצר. מעבר לעניין של מה שהיה עם היועצת המשפטית – לא רלוונטי לענייננו – היה פה דבר שעברנו עליו לסדר ולפי דעתי אסור לעבור עליו לסדר, וזה החשיבה שלו לגבי תפקידה של ועדת הכספים.
מה שהוא אמר – אני לא מדבר על הדברים, על זה מחינו בשבוע שעבר, לא רלוונטי לענייננו – המציאות היא שסגן שר האוצר מבין שאם הממשלה מקבלת החלטה על חוק או על תקנות או על צווים או כל החלטה, זה צריך לבוא לוועדת הכספים, ועדת הכספים צריכה לאשר את זה.
מעבר לעניין עצמו של היועצת המשפטית, ההערה שלו היתה, למה אתם מתערבים? הממשלה קיבלה החלטה, למה אתם מתערבים בזה?
החוק קובע שזה צריך לעבור בכנסת, זה צריך לעבור לוועדת הכספים, אחרת הוועדה מיותרת. שיחליטו בממשלה, יעשו שם את מה שהם רוצים, שלא יביאו את זה לכאן לאישור.
לפי דעתי, צריך להגיד לסגן שר האוצר – תדע לך, עבודת הכנסת במשטר דמוקרטי היא כזאת שהרשות המבצעת מחליטה, מעבירה את זה לכנסת, ותפקידה של ועדת הכספים לאשר, לשנות, לדחות, זה התפקיד שלנו. הוא כנראה לא מודע לזה, ואני מציע להגיד לו את זה.
לא יכול להיות שפה ייכנס ויצא אותו דבר, אין מציאות כזאת.
ראובן ריבלין
¶
יכול להיות. אני אומר בית הלל על-פי השגור בדעת עם הבריות. אני לא אומר שזה נכון. בית הלל היה מחמיר הרבה יותר מבית שמאי, אבל אני אומר כפי השגור בדעת עם הבריות.
הוא באמת איש שפיו ולבו שווים, הוא אומר דברים שהוא חושב שהם גם אמת לאמיתה מבחינת הסדר. הוא בא מדיסציפלינה אחרת לחלוטין. יש לנו בעיה עם לא מעט אנשים אשר באו מדיסציפלינה אחרת.
ראובן ריבלין
¶
הוא היה מצוין, ואנחנו הערכנו וכיבדנו. למשל, כאשר הוא העיר את ההערה ליועצת המשפטית, מייד העמדנו אותו על החומרה – בכל דיסציפלינה, לפי דעתי.
אני מכיר אותו. כאשר הוא אמר את הדברים האלה, הוא באמת חשב רק לטובה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
- - אנחנו לא מספידים אבל הוא באמת בחור לעניין, מדבר מתוך הלב – ברוב המקרים זה לטוב, לפעמים זה כך. אני רק מציע להרחיב את ההצעה לסדר, אולי נרחיב את זה למשהו כללי ונציע – אני לא יודע למי, אולי ליושב-ראש הכנסת או לראש הממשלה – שבכלל חברי הכנסת החדשים או אלה שמגיעים ממקומות כמו צבא, משטרה, כל מיני כאלה, אולי שיעשו להם שבוע של חונכות או שעה של חונכות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אנחנו מתחילים את הישיבה. הנושא הראשון הוא תקנות עידוד השקעות הון (תיקון התוספת השניה לחוק). אם אני מבין נכון, התוספת הזאת הסתיימה ב-1 באפריל?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
פה מדובר על קריטריונים. באופן טבעי תמיד אני מבקש שתביאו מפה, לראות שטחים, כי אנחנו רגילים לאזורי עדיפות, אבל פה זה לא אזורי עדיפות במובן הזה אלא ישנם קריטריונים – שכל יישוב או עיר שעונה לקריטריונים האלה, נכנס; מי שלא עונה לנושא הזה, יוצא.
אנחנו יודעים שהבעיה היא תמיד לא בקיים, כשזה ממשיך, אלא בשינויים תמיד הבעיה, ובשינויים אנחנו מתמקדים. בבירור שעשיתי שאלתי אם יש מקומות חדשים שמצטרפים בגין מה שנאשר עכשיו – שלא היו קודם – או לחילופין, האם ישנם כאלה שיוצאים.
נמצא כאן ינון, המשנה למנכ"ל, הוא גם ייתן את התשובה, אבל לפחות אני קיבלתי את התשובה שאין שינויים. ושוב, כדי שנהיה גלויים, יש שינוי אחד – שהוא לא שינוי פה – קורה לפעמים, לא עלינו, רחמנא ליצלן, שעיר או יישוב היה פעם בסולם למטה, ומתרומם, הצליח לעשות מה שאנחנו כל הזמן מקווים ומצפים שכל מקום יעשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רב יצחק, אני אתן לך עוד מעט לדבר ואז תעשה את הגילויים הנאותים. קורה לפעמים שמקום, שאנחנו מצפים תמיד שזה מה שיקרה, מתרומם, ואז הוא יוצא מהקריטריונים – שהם רובם בעיקר סוציו-אקונומיים – ולמעשה לא מגיע לו. מצד אחד, אנחנו צריכים מאוד לברך על זה, וזה מה שאנחנו רוצים. מצד שני, יכול להיות שיש פגיעה.
לגבי אשקלון – אני אומר מה שאני מבין, אחר כך המשנה יסביר – אשקלון התרוממה, ברוך השם, אני חושב שצריך לשבח אותם ואת ראש העיר ואת התושבים שהיא התרוממה.
דא עקא, שהם היו צריכים לצאת אבל מצאו – התהליך הפרוצדורלי, כי כולם רצו – מצאו שאשקלון לא תיפגע במובן שמה שהיה הוא שיהיה. מה שכן, השינוי היחיד הוא שאם יבואו דברים חדשים, הם כבר לא יוכלו להיקלט במסגרת הזאת, כי אשקלון, היא כבר מעל ולא מגיע לה, אבל כל מה שהיה באשקלון עד היום, ממשיך לחול גם עכשיו. כלומר, הצו הזה לא מוציא את אשקלון לכל אותם אלה שקיבלו עד היום. לחדשים כבר אין ברירה, רק לא מצאו דרך.
לכן אני אומר – זה הצו שבפנינו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בנושא הזה, מאחר שראינו את הלהיטות שלך בנושא חברון ושכם, אז באנו במגע עם ראשי ערים בשכם ובחברון ובנותיה, וטיפלנו בנושא, וההטבות האלה מקבלים היישובים ביהודה ושומרון מכוח החלטות ממשלה שלא רלוונטיות לצו הזה, אבל הם מקבלים את אותן הטבות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עד היום קיבלו וממשיכים לקבל, ואנחנו מקווים שגם בתיירות אנחנו נמצא את הדרכים הנכונות שזה יהיה, אבל זה לא במסגרת הצו הזה.
ראובן ריבלין
¶
שאלה ליועצת המשפטית. האם הצו הזה נובע רק משיקולים כלכליים או יש גם שיקולים משפטיים של "בג"ץ האצבעות"?
גילה גמליאל
¶
אם זה כך, חשוב לחדד את השאלה של חברי, חבר הכנסת ריבלין. אחת מהטענות של האוצר – על מנת להסביר כאן את ההיבט של הקריטריונים – נבעה, בין היתר, מעצם החלטת הבג"ץ, שמחייבת אותם על בסיס הקריטריונים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אבקש מהמשנה למנכ"ל, ינון, שיסביר את הדברים, נשמע אותו ברוב קשב ואחר כך נתקדם.
ינון אלרועי
¶
צהרים טובים לכולם, אני שמח להיות פה. אני רוצה לומר שאני מייצג פה את נחום איצקוביץ', מנהל מרכז השקעות, שנמצא בנסיעה, התבקשתי על-ידו להגיע.
מאחר שאני לא מודע למכנה המשותף, והכנסת חדשה, אני ארשה לעצמי לומר שני משפטים על עולם התוכן שאנחנו מדברים עליו.
קודם כול, אנחנו מדברים על חוק עידוד השקעות הון, שהוא אחד משני העוגנים המרכזיים, או העמודים המרכזיים בכלי הסיוע של משרד הכלכלה לצמיחה כלכלית ולעידוד הפריפריה.
חוק עידוד השקעות הון, שהוא לידיעתכם מ-1959, תפקידו לעודד השקעות הון ויוזמה כלכלית, תוך מתן עדיפות לחדשנות ולאזורי פיתוח לשם שיפור כושר הייצור של המשק במדינה, שיפור יכולתו של המגזר העסקי להתמודד בתנאי תחרות בסביבה בין-לאומית, יצירת תשתית למקומות עבודה חדשים וברי- קיימא.
המרכז נותן תמריצים, שמטרתם העיקרית הינה הגברת הצמיחה במשק. תמריצים אלו מכוונים לעודד השקעות במשק כולו לשם הגברת הצמיחה הכלכלית ושיפור מאזן התשלומים, ותמריצים לפריפריה שנועדו להשפיע על פיזור התעשייה ברחבי הארץ והגברת פעילות והשקעות בפריפריה במטרה לצמצם את אי השוויון האזורי ולעודד צמיחה בת-קיימא.
אנחנו באים ומבקשים את אישורכם ועזרתכם, זה בעצם הליך משפטי שנובע מהחלטה של שני השרים שאחראים על החוק. החוק הזה הוא חוק בסמכות של שר האוצר ושל שר הכלכלה, שכל תנועה או שינוי בו בעצם מחויבים אישור של הוועדה המכובדת.
חשוב להבין מספר דברים. ראשית, אם התוספת השנייה – שעליה אנחנו מדברים כרגע – לא תאושר על-ידי הוועדה היום – לא מחר; היום - -
ינון אלרועי
¶
- - אז אין. זאת אומרת, מחר בבוקר – אני אתחיל את רשימת המכולת – לא יינתנו מענקי הון למפעלים באזורי הפריפריה, לא יינתנו הטבות מס מועדפות בפריפריה.
גילה גמליאל
¶
אם אתם באים לישיבה של ועדת הכספים ומה שיש לכם לומר לנו, שאין לנו ברירה, אנחנו נצביע נגדכם, נקודה.
שגית אפיק
¶
בשנים קודמות זה הגיע באיחור של שלושה חודשים לפעמים - ויותר מטעמכם - אז האמירה הזאת היא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
סליחה, כשזה הגיע אלי ביום רביעי – באישון לילה, כמו שאומרים, ברגע האחרון - באמת שאלתי איפה הייתם עד עכשיו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלתי את השאלה הזאת, כמו שאנחנו שואלים לגבי צווים אחרים – לפעמים אנחנו מזכירים לאוצר שזה קיים. נכון שאולי יש את התירוץ שמאחר שהיתה פגרה והיו בחירות, וכולי, הכול נדחה בהרבה זמן, אז בינתיים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אבל התאריכים כולם השתנו – לפעמים זה כבר חצי שנה - אבל למה אני אהיה הדובר? נזפנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קרה. זה הגיע יום לפני. אז הנזיפה שלך עזרה, עכשיו זה הגיע לפני ולא שלושה חודשים אחרי. הנזיפה שלי תעזור שבפעם הבאה זה יגיע לפני.
אני מבקש שתנסה להציג את הקריטריונים.
ינון אלרועי
¶
אני קיבלתי איזשהו מידע, אני אעשה repositioning. התהליך שמוצע לכם היום הוא תהליך שאיננו משנה מאומה, כמו שאמר היושב-ראש, במדיניות הקיימת מזה מספר שנים.
בסופו של דבר, לא מדובר פה על העדפה של יישוב כזה או אחר אלא מדובר בסט קריטריונים שנבנה בצורה מקצועית וכלל התייחסות לנושא הפריפריאלי והתייחסות לנושא סוציו-אקונומי, כמו שנאמר.
מה בעצם התוספת הזאת אמורה להקנות? התוספת הזאת מאפשרת מתן מענקי הון למפעלים שנמצאים בפריפריה. התוספת מאפשרת מתן הטבות מס עודפות למפעלים שנמצאים בפריפריה. כידוע לכם, מפעלים שיש להם מעמד של מפעל מועדף או מפעל מאושר – תלוי מאיזו משפחה – מקבלים הטבות מס מועדפות בפריפריה, היום אנחנו מדברים על 7% מול 12.5% במרכז הארץ. אנחנו מדברים על מתן אפשרות של הקצאת מגרשים להקמת מפעלים בפריפריה – ללא התוספת הזאת אי-אפשר לעשות את זה.
ינון אלרועי
¶
אני מתנצל. כמו כן, במסגרת המדען הראשי, המדען הראשי נותן תוספת של המענקים למפעלים בפריפריה, ולבסוף גם משרד הביטחון, למיטב הבנתי, נשען עלינו במסגרת העדפה בתהליך ההרכשה של משרד הביטחון – מפעלים שממוקמים בפריפריה, על-פי מה שמוחלט בתוספת זו, מקבלים העדפה של עד 15% במכרזים של משרד הביטחון.
ינון אלרועי
¶
ייתכן, לא בדקתי. אני מזכיר לכם את חוק הטקסטיל הביטחוני, אז סין להערכתי, למשרד הביטחון לא מוכרת טקסטיל, אבל אולי אני טועה.
ינון אלרועי
¶
למען הגילוי הנאות וההבנה הכללית. כיום, מאז 2011, שאז בוצעה רפורמה בחוק, הפעילות בחוק מחולקת בין משרד הכלכלה, מרכז השקעות, לרשות המסים במשרד האוצר. כל מה שנוגע להטבות המס נעשה ישירות מול רשות המסים, וכל מה שנוגע למענקים נעשה במרכז השקעות, כשמשרד הכלכלה נותן את האסמכתא שמדובר במפעל תעשייתי לצורך קבלת ההטבה.
חשוב להבין שלפחות מבחינת עולם התוכן של משרד הכלכלה, 80% מהלקוחות הם חברות קטנות ובינוניות שמדברות על השקעה ממוצעת סביב 10–15 מיליון שקלים. התעשייה היא ברובה תעשייה מסורתית.
ינון אלרועי
¶
העיתונים דיברו על המס, ומדברים על עולם תוכן שהוא לא קיים כיום – חשוב שאתם תבינו כי אתם מתעסקים בזה.
ינון אלרועי
¶
רק לסיים את הנקודה. ההטבות שניתנו לחברות המפורסמות לא קיימות יותר. מי שיש לו, מקבל את זה עד לסוף התקופה. ההנחה המקסימלית שחברה מסוגלת לקבל היום או בעצם מ-2011, זה 7%.
ינון אלרועי
¶
על מה בעצם אנחנו מדברים? כמו שאמר היושב-ראש, אנחנו מדברים על קריטריונים, אנחנו לא מדברים על יישוב כזה או אחר. אנחנו מדברים על קריטריונים, אנחנו מדברים על פריסה גיאוגרפית וחברתית מגוונת.
ינון אלרועי
¶
חברים, חשוב להבין – במסגרת הקריטריונים אנחנו מדברים גם על אזורים גיאוגרפים ואנחנו מדברים כמובן על ירושלים ואנחנו מדברים גם על אוכלוסיית - - -
ינון אלרועי
¶
באופן עקרוני, גם יישובי המיעוטים – החריג היחיד הוא שיישובי המיעוטים גם במרכז הארץ נכללים בהחלטה. אם תרשו לי, נדבר על חמש הנקודות, וכמובן שגם שדרות ועוטף עזה נמצאים במסגרת החלטה זו.
הסעיף הראשון מדבר על כך שההכללה היא לתחום רשויות מקומיות במחוזות ירושלים, הדרום והצפון ונפת חיפה, שמתקיימים בהם התנאים הבאים: הרמה החברתית היא אשכול 1 עד 3, אלה הרמות הסוציו-אקונומיות הנמוכות, ושיעור אבטלה שנתי של 10% ומעלה; 2. העיר ירושלים למפעלים עתירי טכנולוגיה; 3. אזורי תעשייה מרחביים – כשאנחנו אומרים אזורי תעשייה מרחביים, לידיעתכם, אלה אזורי תעשייה מעל 100 דונם – במחוזות הצפון, הדרום והעיר ירושלים, ובנפת אשקלון, כשנפת אשקלון, כמו שאמר היושב-ראש, הוכנסה החרגה מאשכול 1 עד 4, והוכנסה ההחרגה הזאת, למיטב הבנתי, כי נפת אשקלון אזור קרוב למרכז הארץ.
ינון אלרועי
¶
2010. אדוני חייב להבין שכבר בהארכה הקודמת של 2011 – בנובמבר 2009, שזה שנה ומשהו לפני שהוועדה המכובדת אישרה את הצו שפג אתמול, קיבלתם את זה. הוועדה לא שינתה.
שגית אפיק
¶
צריך להבין שהיישוב נגזר מהקריטריון. יכול להיות שבמהלך השנה גם יהיה שינוי ברמה החברתית-כלכלית.
ינון אלרועי
¶
סעיף 3: כל אזורי התעשייה ביישובי המיעוטים בכל הארץ, כפר קאסם וטייבה וכולי – שזה באמת מרכז הארץ – נמצאים בפנים.
הסעיף האחרון הוא שדרות ויישובי עוטף עזה, ואזורי התעשייה בהם שנמצאים בתחומי מועצות אזוריות רלוונטיות – שער הנגב, חוף אשקלון, שדות נגב ואשכול – ונמצאים עד שבעה קילומטרים מגדר המערכת.
בנוסף, יש התייחסות ספציפית לגבי אזור פיתוח ב', שם כמעט לא ניתנות הטבות. אם אני מבין נכון, זה בעיקר נוגע לרשות המסים, וגם במסגרת חלוקת הנושא של הקצאת קרקע אנחנו יכולים להרחיב פיתוח של מפעל שנמצא באזור פיתוח ב' אם הוא קיבל את זה בזמנו, בעבר.
איתי יחזקאל
¶
לא. כל אזורי התעשייה של ירושלים כלולים כי הם כלולים במסגרת אזור תעשייה מרחבי שגודלו מעל 100 דונם.
אראל מרגלית
¶
נכון, אבל בזמנו, בחוק הרשות לפיתוח ירושלים שהעברנו בשנת 89' זה הוחרג לפי שני קריטריונים – מפעל עתיר ידע או מפעל עתיר טכנולוגיה. עכשיו אתם אומרים שאזור פיתוח א' חל גם למפעלים שהם לא עתירי ידע וטכנולוגיה באזורי תעשייה?
ינון אלרועי
¶
לגבי אזור פיתוח ב', דיברנו על תחומי הרשויות המקומיות במחוזות ירושלים, הדרום והצפון ונפת חיפה, בהם מתקיימים, רמה חברתית אשכול 4 – פה, לשאלתֵך, בעצם השרים רואים צורך להמשיך ולטפל באזורים שיש להם איזשהו שדרוג, ושיעור אבטלה - - -
ינון אלרועי
¶
באזור פיתוח ב' יש תנאים שקשורים בעיקר לנושא של מיסוי – נציג רשות המסים יכול לומר. אם אזור מוגדר באזור פיתוח ב', במסגרת רשות המיסוי והקצאת קרקע במינהל אזורי פיתוח למפעלים קיימים, הרחבה, הם נכללים בסיפור הזה.
אופיר כהן
¶
תודה. לגבי אזור פיתוח ב', זה רלוונטי לגבי הטבות מס שהיו במפעל המוטב. מה ששונה בחוק החדש – היו הטבות מס לאזור פיתוח א', מרכז הארץ ו-ב', כאשר ב', היו להם הטבות מס מועדפות, יותר טובות ממרכז הארץ אבל פחות טובות מ-א'.
בכל מקרה, שינינו את החוק ובחוק החדש ששינינו ב-2011 אין יותר אזור פיתוח ב', יש רק מרכז הארץ ואזור פיתוח א'. זה גם הולך ונגמר, כל הנושא של אזור פיתוח ב'.
ראובן ריבלין
¶
תצא מתוך הנחה שמחר אתה תייעץ לאחד מהמפעלים באשקלון, כשהמפעל הזה משנה את עמדתו. תגיד לי מה תאמר בתור היועץ.
אופיר כהן
¶
אני אומר אותו דבר שאני אומר פה, ומה שאומרים פה בוועדת הכספים לגבי אשקלון. נדבר על זה בהמשך.
ינון אלרועי
¶
יש סעיף נוסף שהוא סעיף חשוב שיעניין אתכם מאוד, נושא הוראת המעבר. הוראת המעבר קובעת שמי שהיה קיים במקום מסוים, אזורי א' ו-ב' מ-1998, והורע מעמדו – נגיד בעיר או יישוב או מועצה אזורית שעלתה, כמו מקרה מסוים - -
ינון אלרועי
¶
אותו מפעל. חשוב לסבר את האוזן לצורך הנקודה הזאת. אשקלון עצמה – שאף אחד לא חושב שאינה חשובה – יצאה מהצו בנובמבר 2009 וכבר כשאתם אישרתם ב-2011 את הארכת הצו הקודמת, כאמור, קיבלתם את המלצת השרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא לדרוך על יבלות. ההיפך. בגלל שהוא נוגע בדבר, הוא לא השתתף בדיונים, לכן הוא לא ידע מזה. חבר'ה, תדונו לכף זכות.
ינון אלרועי
¶
למען הסנכרון של הנתונים הקיימים. לא נמצאת כרגע בצנרת מזה מספר שנים השקעה חדשה באשקלון. לעומת זאת, במהלך שנת 2012 אישר מרכז ההשקעות שתי הרחבות במסגרת מפעלים קיימים – אין לי את הסכומים אבל שתדעו, העסק עובד.
ינון אלרועי
¶
ממשיך. מה שאנחנו באים ומבקשים, אנחנו מבקשים מכם לשקול בכובד ראש את המשמעות שההוראה לא תמשיך, ושלא יהיה עליה דין רציפות, כדי שניתן יהיה להמשיך ולטפל ביישובי וביזמי הפריפריה וכפרי המיעוטים במרכז. אנחנו מבקשים מכם להמשיך לקבל את ההצעה המוצעת, לפי המחוקק מדובר על שנתיים מינימום של הארכת הצו. זה יאפשר גם לשרים וגם לוועדה המכובדת לדון במסגרת ההארכה של הצו הבא או של התוספת הבאה. תהיה לכם הזדמנות במסגרת התוספת הבאה לעצב את המדיניות כמו שאתם מבינים. עד כאן.
אופיר כהן
¶
אתה לא מקבל הטבות של אזור פיתוח א', זה חד-משמעי – אבל זה בגלל הקריטריונים של הצו, זה לא בגלל משהו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל זה כבר דבר ותיק, הוא אומר. בצו שאושר כאן, בנשיאותו של כבודו, גם כן זה היה כבר.
משה גפני
¶
אגב, אני בעד. גם כשיגיע חוק ההסדרים, אני מציע שילכו בעקבותי. אני למשל, הגיעה פגיעה בקצבאות הילדים, זרקתי לפח. תלך בעקבותי.
יאיר זילברשטיין
¶
אותם קריטריונים. מי שעמד בקריטריונים קיבל, ומי שלא עמד בקריטריונים, לא קיבל. אותם קריטריונים שחלים פה על כלל הארץ, חלים גם שם.
אראל מרגלית
¶
תודה לכם. נדמה לי שברור, שבניתוח של חלק מהחברות הגדולות והטבות המס הגורפות שבסופו של דבר יוצא לחלק מהן, והמס האבסולוטי שהן משלמות – צריכים סוג של רוויזיה. אני מציע שהוועדה הזאת תציע תת-ועדה שתעבוד יחד עם האוצר והחברות הגדולות ותביא מתווה חדש.
אבל, אני רוצה לומר. אני שומע גם אנשים מהמפלגה שלי וגם אנשים מהמפלגות כולן, משתלחים בחברות הגדולות כאילו שהן מין אוליגרכים של הייטק, ואני חייב לומר אנקדוטה.
כשהר חוצבים היה כמעט ריק ואנחנו נסענו לשווק אותו בעולם, באו שני אנשים משתי חברות – האחד אלי הורוביץ, שהיה אז יושב-ראש הרשות לפיתוח ירושלים, כשטבע, היה לה מפעל בהר חוצבים; השני היה דב פרומן, שכמובן הקים פה את אינטל.
אני חייב לומר – אני זוכר את הנסיעה לפגישה עם המושל וולד במסצ'וסטס. היו שם 120 חברות, ולדב פרומן לא נתנו להיכנס כי זה היה black tie והוא התעקש לבוא עם ג'ינס, אבל בכל זאת הוא נכנס. ואנחנו אז הגענו לדיגיטל, ל-IBM, ל-EMC - שבסוף הגיעה לתל-אביב אבל לא משנה, הגיעה לארץ – והחברות האלה, אנשים צריכים להבין, היו החלוצות – חלוצות במובן ההיסטורי של המילה – של תעשיית ההייטק הישראלית, וחייבים קודם כול לתת להן כבוד. למשל, תעשיית הסמיקונדוקטור, שאותה אני מכיר טוב.
אראל מרגלית
¶
אנשים צריכים לדעת שמתוך אינטל, שיש לה גם את הייצוא והחדרים הנקיים, שזה היה בעיקר חוק עידוד השקעות הון וגם המפעל בחיפה שזה היה בעיקר המדען הראשי, בעיקר design, תכנון של צ'יפים, יצאו יותר חברות - ויש פה מישהי שהיא גם כן בתוך התחום הזה, בחורה מבריקה בתחום design של צ'יפים – יצאו יותר חברות בארץ מאשר כמעט כל חברה אחרת. כלומר, יש איזושהי פירמידה שממנה נובעות גם החברות הקטנות.
אז אני קודם כול רוצה שישתנה קצת השיח בחברה הישראלית, גם מי שרוצה צדק – ואנחנו פה דיברנו.
אראל מרגלית
¶
דבר ראשון, צריך לראות בחברות האלה חלוצות. ואולם, כשמסתכלים – גם בשבוע שעבר או לפני שבועיים כשהסתכלנו פה על מבנה האשראי של המשק הישראלי, גם כשאנחנו מסתכלים על סך הטבות המס שניתנות, והמס האבסולוטי שמשלמות חלק מהחברות הגדולות, שבאמת הלכו גם לפריפריה – אנחנו רואים עיוות שלדעתי המשורר והמחוקק לא התכוונו לו בתחילת הדרך.
ישנו מצב, שבסופו של דבר, אם אתה שם חלק מהחברה שלך במקום שהוא מקום פריפיריאלי, או ירושלים, יוצא שאתה משלם כמעט אפס מס. בעצם אתה הופך למקלט מס בישראל.
ואני חושב שהגיע הזמן, דווקא מתוך כבוד לחברות הגדולות ודווקא מתוך כבוד להרבה מאוד מהחברות החדשות, וככלי, אנחנו רואים בזה כלי נהדר לפיתוח חברתי - כדאי שידעו במפלגה שלי - של אזורים בארץ על-ידי הכלכלה הזאת, הגיע הזמן שאנחנו נשב ביחד עם החברות הגדולות, מתוך כבוד ומתוך דיון, לא מתוך רדיפה ולא מתוך קריאת כל מיני גינויי גנאי שאני שומע פה בימים האחרונים, ונמצא מתווה חדש, ששוב מתעדף ומעודד אותן.
ראובן ריבלין
¶
אתה באמת מאמין שאינטל היתה מייצרת 4,000 מקומות עבודה בקרית-גת אם היא היתה יכולה להקים את המפעל שלה בהרצליה או בתל-אביב?
אראל מרגלית
¶
נכון, אבל אינטל – יש לה שתי אופרציות. אופרציה אחת, היא קיבלה 300 ומשהו מיליון שקלים כדי לייצר 1,000 מקומות עבודה בקרית-גת, שזה מכובד; אופרציה שנייה, באותו כסף – זה לא היה 1,000 עובדים כמו בקרית-גת אלא זה היה 10,000 עובדים.
ולכן, היום כמדינה אנחנו צריכים לחשוב אם ההטבות המרכזיות שאנחנו רוצים להשתמש בהן – כי סך הכול זה כסף של הציבור – זה הטבות הון, כי היום רוב מקומות התעסוקה הם לא בבניינים ובמכונות אלא הם בעזרה במשכורות עובדים, שיש לזה יתרון מאוד ברור.
היום, כשרוביק דנילוביץ' קיבל תקנת שעה של 40% ל-EMC ולכמה מהחברות שם, יש יתרון ברור להטבה הזאת. כל שקל שאתה נותן, אתה יודע שזה מקום עבודה, אתה יודע לספור.
אראל מרגלית
¶
אתה לא נכנס לתוך השקעות הון מאוד מאוד ענפות של בניינים ומכונות, אלא אתה מתמרץ את החברות לקחת את העובדים.
אראל מרגלית
¶
ולכן למשל, הכלי הזה שנקרא המדען הראשי, שהוא נותן בעצם עזרה במשכורות, לעומת הכלי הזה של הטבות הון במרכז ההשקעות, אני חושב שצריך לבחון מחדש את המינון ולבחון מחדש את האסטרטגיה שבה אנחנו מצד אחד מביאים את החברות למקומות כמו תל חי – כמו החבר שלי שם במלאנוקס – ומצד שני, משאירים יותר צדק בתשלום המס גם אם נותנים את ההטבה.
זאת המלצתי ליושב-ראש הוועדה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מודה. זה נושא גם מאוד אקטואלי וגם מאוד מרכזי, אני חושב שאנחנו נקיים ישיבה מיוחדת לדון בנושא הזה. לכן אני מבקש – הרבה פעמים תוך כדי דיבור על הנושא הזה אנחנו מערבבים עם מצב שעומד בפנינו.
אני מציע, בואו נתייחס כרגע אך ורק לצו, נסיים ונאשר את זה. יכול להיות שיהיה לנו מעט זמן עד לסעיף הבא ואז נוכל לקיים את השיחה הפתוחה, ובלי קשר לזה, ניזום ישיבה על הנושא שדובר – יש כאן מספרים – ונזמין גם את כל הנוגעים בדבר כדי שהדיון יהיה יותר אמיתי ונשמע את כל הצדדים.
מה שאני מבקש – נתאפק ונתייחס לצו, נאשר אותו. יש לי תחושה שאם נעשה כך יישאר לנו מעט זמן פנוי עד שהאנשים שהוזמנו לנושא הבא יבואו, נוכל לשוחח על הדברים האלה, אבל בואו נגמור דבר-דבר. חברת הכנסת עדי קול.
עדי קול
¶
לגבי הצו, אני רוצה לשאול שאלה, אני יודעת שזה רלוונטי לכל ההעדפות האלה אבל גם לעידוד השקעות הון, גם לגבי תיירות.
השאלה היא למה אנחנו לא מחלקים את האזורים דרום-צפון כמקשה אחת. ברגע שאנחנו נותנים עידוד השקעות הון בקרית-גת, אין שום סיבה שמישהו יבנה בדימונה; אם נותנים לכרמיאל אין שום סיבה שזה יגיע לקרית-שמונה, ואנחנו לא עושים איזושהי דיפרנציאציה בתוך האזור הזה. האם יש איזשהן מחשבות על העדפה כדי לדחוף?
עיסאווי פריג'
¶
אני אשאל את ינון, בקשר לחוק הזה לגבי אזורי פיתוח א' ורשימת היישובים, האם עשיתם הבחנה לגבי שנים אחורה, באיזה יישובים הטבות המס נוצלו לעומת יישובים שבהם לא נוצלו, ומה התרומה לצמיחה ויצירת מקומות עבודה ביישובים האלה בשנים אחורה כדי שהנתון הזה ישליך על חשיבה קדימה.
השאלה השנייה – האם יישובים אחרים פנו וביקשו להצטרף במסגרת אזור פיתוח א', ואיפה הם עומדים כיום?
ראובן ריבלין
¶
אנחנו נמצאים פה במצב שלא מאיימים עלינו אלא הביאו בפנינו צו, שאם אנחנו לא נאשר אותו, אנחנו מונעים מכל המפעלים - שאנחנו לא רוצים אפילו לגעת בשערה משערות ראשם, בעיקר בירושלים, שכן ירושלים עתידה להגיע עד דמשק, אז היא בטח תעבור בקרית-גת ובאשקלון, אבל זה ייקח, עוד חזון למועד.
ראובן ריבלין
¶
אנחנו לא יכולים לבוא לאוצר ולומר לו – אתה מאיים עלינו, אז לא נאשר – כי באמת האיום, הוא קיים עלינו כאחראים על כל אותם מפעלים שהחוק הזה זכה לתגמל אותם בגלל היצירה שהם יוצרים לארץ.
אני רק שואל דבר אחד. בזמנו, היו לנו ויכוחים אינסוף לגבי העיר אשקלון האם באמת אשקלון כבר הגיעה למצב שבו אנחנו יכולים לבוא ולומר לה, כל מפעל שיגיע בעתיד, אנחנו לא יכולים לתת לו מבחינת הקריטריונים כי אין החלטת ממשלה, אפשר מחר בבוקר לקבוע החלטת ממשלה.
האם באמת אשקלון – שהיא נמצאת לא בנסיקה אבל בעלייה – אנחנו לא יכולים פתאום לעצור אותה. אשקלון היום היא קו עימות לכל דבר, ויש הרבה סיבות מדוע לעודד אותה, שכן היא נמצאת בעיצומו של פיתוח מאוד ראוי, שאני מקווה שאף אחד מאתנו לא יגרום בסופו של דבר לאיזושהי עצירה שיכולה לדרדר אותה למטה.
אני מבקש לדעת האם אין אפשרות – אני יודע גם, ולוקח בחשבון שכאשר אני אתמוך בהצעה שאני מדבר עליה ושהיא לא נמצאת כאן, ואני יכול או לאשר את זה או לא לאשר את זה, ואי-אישור הוא דבר חמור ביותר – אני יודע, אני מזהיר את עצמי שברגע שאשקלון גם נכנסת, או ממשיכה להיות, זה פחות לירושלים, זה פחות למקומות אחרים. וגם אני לוקל-פטריוט, וגם כאדם שיודע שירושלים חשובה, אני מתלבט בשאלה הזאת, אבל באמת, אנחנו בזמנו, בשום-שכל ובתכנון, הכנסנו את אשקלון. הכנסנו אותה.
ואכן, כל מפעל אשר הוקם באשקלון ויש התחייבות לגביו, כתוצאה מההתחייבויות אשר כבר נעשו, ימשיכו לטפל בו. השאלה היא מדוע היום לגרום למצב שבו יכול להיות שיבואו מפעלים ויאמרו, אנחנו לא ממשיכים באשקלון, למרות שאשקלון יצרה תשתיות להמשך הפיתוח. האם אנחנו לא פוגעים באמת באותו היגיון שהביא אותנו לחקיקת החוק בנוסחו כפי שהיה, כי נדמה לי שההבדל היחידי בצו הזה הוא הוצאתם של מפעלים עתידיים באשקלון מתחום החוק.
לכן, אני מציע לממשלה לבוא ולשקול – על-ידי החלטת ממשלה או בכל דרך אחרת – להמשיך לאפשר לאשקלון, לומר להם עד 2016, וב-2016 לקבוע נקודת בחינה שבה נחליט האם אנחנו רוצים להמשיך את זה עד 2020, כי פיתוחה של אשקלון הוא דבר שחשוב מאוד למדינת ישראל היום בכל מה שקשור לקו העימות עם הרשות הפלסטינית בעזה.
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, אני כנראה אתמוך בזה מכיוון שאין ברירה, אחרת אנחנו פוגעים בכולם, אבל תראה מה שקורה. למיטב זכרוני, אני ביקשתי מהממשלה שבפעם הבאה כשהם מביאים, שיביאו את זה בזמן. למה להביא בזמן? זה לא רק הסיבה – גם ההתייחסות כלפי הכנסת – אלא אז, גם הממשלה וגם אנחנו היינו יכולים לקיים דיון על אשקלון. אשקלון כמשל. האם הקריטריונים הקיימים, שעל-פיהם נגזר הצו הזה או התוספת הזאת, האם הקריטריונים הללו הם אכן קריטריונים עדכניים שאפשר להמשיך אתם?
הקריטריונים הללו מוציאים את אשקלון מהמפה. ויש לי בקשה – אל תגיד שאני עשיתי את זה.
משה גפני
¶
לא, גם עשיתי דברים לא טובים. גם אז לא היתה לי ברירה. מה היתה הברירה? הם הגיעו שלושה חודשים מאוחר יותר, הייתי חייב לאשר את זה, אחרת באמת היינו פוגעים בכל אזורי העדיפות הללו.
משה גפני
¶
יכול להיות. עכשיו הם מביאים את זה ביום האחרון, אנחנו לא יכולים לדון על הקריטריונים, הממשלה לא יכולה לדון על הקריטריונים.
יש לי רעיונות איך אפשר להכניס את אשקלון לעניין. הרי מה תהיה התוצאה של הצו הזה או של התוספת הזאת? התוצאה תהיה שמפעלים חדשים לא יבואו לאשקלון. הם כבר לא הגיעו קודם בגלל הצו הקודם, והם לא יגיעו עכשיו בהמשך.
כמו שרובי אמר, אשקלון זה יישוב עימות, זה מקום שיכול ליפול מהר. היה אפשר לשנות את זה והיה אפשר לשנות את הקריטריונים.
אני אומר לך – תיערך לעניין של החוק של אזורי עדיפות. החוק של אזורי עדיפות תלוי ועומד בבג"ץ – או לא תלוי ועומד, בג"ץ אמר את דברו.
משה גפני
¶
אדוני יושב-ראש הכנסת לשעבר, אני פניתי לממשלה, אני גם פונה אליה עכשיו – תפקידה של הממשלה להביא לכנסת חוק, שהחוק הזה יהיה תואם את מה שאמרנו כמה פעמים. החוק צריך להיות על-פי קריטריון מוסדר ולא "עם האצבעות" האלה.
משה גפני
¶
אני מבקש מהממשלה, ואני אומר לכם, תדעו לכם ששם זה חומר נפץ מתקתק. המציאות הזאת שבה לא יביאו את החוק הזה של הטבות המס, לא יביאו את זה לאישור הממשלה ולא יביאו את זה לאישור הכנסת, יש פסק דין של בית-המשפט העליון שזה פעם ראשונה בהיסטוריה המשפטית של מדינת ישראל שבה בית-המשפט הופך להיות רשות מבצעת. הוא אומר – זה בחוץ.
ראובן ריבלין
¶
אני לא בעד שבית-המשפט יבטל חוקים. הכנסת לא צריכה לחוקק חוקים שבית-המשפט יכול לבטל אותם.
ראובן ריבלין
¶
מקו הגבול. מעזה. ואז התחילו לחצים. אז היה קיבוץ של מפ"ם, שהוא היה באצבע הזאת, אבל ביניהם היו בדואים והיו כל מיני כאלה. פה היה קיבוץ אחר ופה היה מושב אחר, רק ביניהם היתה רהט.
משה גפני
¶
אני, ברשותך אדוני היושב-ראש, פונה לממשלה ואני אומר להם – בית-המשפט, בצדק, נתן שנה לממשלה להעביר את החוק. הממשלה מתמהמהת.
משה גפני
¶
כן, לקבוע קריטריונים, להביא את החוק ולקבוע מי בפנים ומי לא בפנים, ושיקבלו אומץ. למה הממשלה לא עושה את זה? היא פוחדת פוליטית. משום שראש העיר הזה מתקשר, וחבר המרכז הזה מתקשר. הגיע הזמן לנהל את העניינים. אם יש פוליטיקה חדשה, אני רוצה לראות איך היא באה לידי ביטוי. בינתיים אני רק רואה זיגזג.
אשקלון חייבת להיות בפנים.
יצחק כהן
¶
יפה. קודם כול, אני אקדים ואומר שאני מאוד תומך במה שאמר חבר הכנסת אראל מרגלית. זה נושא חשוב מאוד כי בשבועות ובחודשים האחרונים יש עליהום כזה שרק עושה נזק אדיר לכלכלה הישראלית, על לא עוול בכפם. הם לא עשו שום דבר נגד החוק, הם בסך הכול עשו טוב לישראל, לכלכלה בישראל, הם דוגמה ומופת לעולם. אני מתחבר למה שאתה אומר, וטוב שאמרת לזמן אותם – לא יודע אם יסכימו לבוא – לזמן, לעשות דיון יחד אתם, לראות שאנחנו לא נגדם. שתצא אמירה מפה מול החברות האלה.
נחזור לעניין שלנו. באורח אבסורד, מה שקרה באשקלון – משבר הנדל"ן הביא צעירים לאשקלון, מתל-אביב. הם לא עובדים באשקלון, זה הפנימייה.
יצחק כהן
¶
כן. עיר מדהימה. הם באים לאשקלון וחוזרים חזרה לתל-אביב לעבודה. זה העלה את החתך הסוציו-אקונומי שלה.
בשביל זה להעניש את התושבים? רמת האבטלה אותה רמת אבטלה, העיר הזו בסבב האחרון חטפה יותר מ-90 גראדים, משהו מדהים. מדהים. היא עיר ספר לכל דבר ועניין. קשה. כשאומרים עוטף עזה, היא בהחלט עוטף עזה – עם הרקטות של החמאס היא עוטף עזה.
להחריג אותה, להוציא אותה, זה לגזור גזר-דין מוות על התעשייה באשקלון, אין ספק. מה זה חדשים לא, ישנים כן? מה זה אומר? זה אומר שנגמר, אין יותר פיתוח תעשייה באשקלון.
יצחק כהן
¶
נכון, וכמו שמצאנו ליהודה ושומרון – ואני שמח שמצאנו פתרון ליהודה ושומרון, באמת אני שמח – צריך למצוא פתרון גם לאשקלון. זה הכול. אשקלון חייבת להיות בפנים. תודה.
ינון אלרועי
¶
כן, בבקשה. לגבי התעדופים ונושא של העדפת יישובים רחוקים יותר – בהחלט רלוונטי, הממשלה עוסקת בזה.
קודם כול, חשוב להבין שבמסגרת הפעילות במרכז השקעות עצמו, מסגרת הקריטריונים של המנהלה, יש העדפה ליישובים מרוחקים יותר, זאת אומרת הם מקבלים ניקוד יותר גבוה. והיות ותקציב המדינה, לצערנו – אלא אם תצליחו למצוא פטנט אחר - ובכללו תקציב מרכז השקעות מדולדל מאוד, המפעלים שנכנסים לקו הכסף הם לא רבים. זה אומר שבעצם, יש העדפה מתקנת - - -
ינון אלרועי
¶
קודם כול, בשביל זה זימנת אותנו – שנספר לך גם על זה. זה אחד.
שנית, הממשלה כרגע בוחנת, אנחנו נמצאים בדיונים פנימיים של שתי תוכניות – תוכנית אחת יחד עם ידידנו מהאוצר, נמצא פה הרכז יאיר זילברשטיין, אנחנו בוחנים. יש תוכנית שמוצגת כרגע לשר, של אזורי תעשייה מרחביים. אם התוכנית תאומץ או תאושר בצורה כזו או אחרת על-ידי השרים החדשים, אז תהיה בהחלט - - -
ינון אלרועי
¶
אשכולות תעשייתיים – מתחמי תעשייה אזוריים, נקרא להם, כדי לא לבלבל אתכם – ופה בהחלט תינתן גישה לעניין הזה.
דבר שני, הממשלה עובדת כרגע על תוכנית אזרחית למעבר צה"ל לנגב, ובמסגרת זו גם אמורים להינתן כלים ייחודיים ואחרים לאזורים, למשל כמו ירוחם ודימונה והיישובים שמשולבים בהחלטה. יש בהחלט חשיבה שמתעסקת בנושא הזה בראייה מולטי-דיסציפלינרית.
ינון אלרועי
¶
גם. EMC, שאתה דיברת עליו, קיבל בבאר-שבע ממרכז ההשקעות מסלול שכר גבוה – לא רק הוא, NESS טכנולוגיות ועוד חברה.
ינון אלרועי
¶
ואלביט, כמו שאתה אומר. במסגרת זו, במסגרת החבילה של המענה האזרחי למעבר צה"ל לנגב, אנחנו מכוונים עוד חבילות – שאם ייסגר באוצר ואתם תצטרכו בסוף לאשר את זה, זה יבוא לשולחנכם.
ינון אלרועי
¶
חס וחלילה. בתוכניות מיוחדות, כשהממשלה באה עם תקציב תוספתי לתוכניות מיוחדות, אתם מאשרים אותן.
שגית אפיק
¶
וגם כשהיה תיקון בחוק המדיניות הכלכלית לגבי חוק עידוד השקעות הון, הוועדה ביקשה מסלולים מיוחדים, אם אתה זוכר. זה גם אמור להגיע לוועדה, כשיהיו מסלולים כאלה.
ראובן ריבלין
¶
אני אסביר לך. ההקצבה מתוך חוק עידוד השקעות הון, מקורה משני נושאים שונים – אחד זה חוק עידוד השקעות הון ואחד זה החלטת ממשלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היא לא קשורה לנושא. השאלה תישאל, ואם תרצה אחר כך אני אוכל לתת לך הסבר שישכנע אותך, אבל זה לא רלוונטי כי אתה לא דן עכשיו בהחלטת ממשלה. לממשלה יש קריטריונים אחרים, תיסע בכבישי אלקנה ונראה אותך – לא אתה, לא מדבר עליך – יכול להיות שהממשלה הכניסה קריטריונים נוספים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל הקריטריונים הם שונים כי ביהודה ושומרון החלטת הממשלה לא היתה לפי חתך סוציו-אקונומי. יש קריטריונים נוספים.
ינון אלרועי
¶
חבר הכנסת עיסאווי שאל לגבי נתונים. ראשית, ועדת שני שישבה בשנת 2010 ודנה בשינויים בחוק, היא דנה בנתונים האלה. לאחר כניסתו של מנהל מרכז ההשקעות הנוכחי, נחום איצקוביץ', הוא החליט על ביצוע עבודה שתסתכל במבט רחב ככל הניתן באמת על הפעילות של מרכז ההשקעות וההשלכות שלו, ואני מעריך שכאשר נבוא אליכם בדיון הבא להארכה או לדיון - -
ינון אלרועי
¶
- - בסוף 2014, יהיו לך כל הנתונים שנתבקש. יחד עם זאת, יש פה הצעה – נמצאת פה ראש המטה של נחום איצקוביץ' – וההמלצה היא שבכפוף כמובן לסדר-היום ולדחיפויות שיש לכם פה, מרכז השקעות ישמח לבוא ולהציג לוועדה המכובדת את פעילותו, את ההיקפים, ותוכל לראות שם גם את המסלולים.
ינון אלרועי
¶
לגבי אשקלון. אני שוב נשען על ייעוץ משפטי פה. לפי מה שאני מבין, משרד המשפטים לא יאפשר להכניס עיר ספציפית.
עיסאווי פריג'
¶
לפני שאני מקבל החלטה. האם עשיתם את העבודה המקצועית שלכם שתאפשר הצדקה של ההרחבה הקיימת, כפופה לשינויים? האם עשיתם את זה?
אתם באים, שמים את האקדח כאן – תאשרו, לא תאשרו – מפעלים ייפגעו. זה מה שאתם עושים.
ינון אלרועי
¶
אני רוצה להזכיר לכבודו שאנחנו לא באנו הנה עם איזה משהו יצירתי. אנחנו מכבדים אתכם ומכבדים את ההליכים. בואו נזכור כולנו שהכנסת הזאת התכנסה לא מזמן, וגם הממשלה, ואם מצפים ששרים אחראים במדינת ישראל יבואו וישנו מדיניות בהינף יד, בשנייה, אנחנו לא מסוגלים לעשות את זה, וגם אתם.
בשביל לתת לכם את האפשרות להיכנס לעבודה הזאת בצורה יסודית, אנחנו מציעים לקחת את חלון הזמנים הקצר ביותר שאתם החלטתם עליו, כמחוקקים, שזה שנתיים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מתעלמים. אני מציע כך. אשקלון יצאה מהקריטריון. אפשר להחיל עליה את זה מהוראת המעבר שקיימת בחוק.
יש לנו בעיה שאנחנו רוצים שגם מפעלים חדשים שמגיעים היום יעשו את זה. ברגע שיעשו את זה, אוטומטית כל אותם יישובים נניח שנמצאים ברמה 5 או ב-6, איפה שהיא נמצאת, גם יבקשו את זה, ואם לא יתנו להם, ילכו לבג"ץ ויקבלו את זה, או שיעצרו את זה, אנחנו כולנו יודעים. מצד שני, אנחנו רוצים לאשר את זה כי אנחנו לא רוצים לעצור את כל הנושא הזה בכל הארץ.
מה שאני מציע, אל"ף, נאשר את זה; בי"ת, נפנה בכתב מטעם הוועדה לשר הכלכלה שימצא פתרון דרך החלטת ממשלה ספציפית, שאז היא לא כפופה לקריטריונים שעומדים במבחן בג"ץ – בתוך דקה אחת יעצרו את הכול – שימצא דרך לפתרון בשם הוועדה לגבי המפעלים החדשים שיגיעו גם כן לאשקלון. אני חושב שזאת לא הצעה סתם, זו גם הדרך היחידה שהיא אפשרית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כדי שאני אהיה נאמן עליך, ראית שגם בנושא התיירות אמרתי שזאת הדרך היחידה – כשדובר על יהודה ושומרון, מקומות אחרים, כל אחד לפי האינטרסים שלו, שזו הדרך הנכונה והיחידה לעשות את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם פה אני צודק, כי אחרת, ברגע שאתה תיתן למפעל שבא לרמה סוציו-אקונומית 5 או 6, אוטומטית כל המקומות האחרים יבקשו ויקבלו.
יצחק כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש התייעצות סיעתית, אני לא יכול לעבור על זה לסדר-היום. לא יכול להיות שעיר שכל תושבי יהודה ושומרון לא מגיעים למחציתה – לא, וזה כן. זה פשוט אבסורד. אני מבקש התייעצות סיעתית.
עיסאווי פריג'
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש לקבל את הנתונים של ועדת שני ולא לחכות לסוף 2014, עד שנקבל אותם. האם אפשר לקבל אותם?
יצחק כהן
¶
נער הייתי וגם זקנתי. מה שאתה מציע זה מתוך רצון טוב, אני מאמין למה שאתה אומר, אבל זה לא יהיה.
ראובן ריבלין
¶
לא צריכים למשוך את זה. היושב-ראש, המצב הרבה יותר חמור. אם אתה לא מאשר את זה היום, זה בטל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבי יצחק, מאחר שבדקנו שההתייעצות הסיעתית היא קצת מסובכת כי יושב-ראש הסיעה שלכם זה אריאל, נכון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ומאחר שבסוף זה צריך להגיע דרך המוסדות התורניים – זה ישי – אז איך אנחנו עושים את ההתייעצות? קצת מסובך לנו.
משה גפני
¶
לא, כי קודם חשדו שאני ב"ליבה", אני לא מכיר. אני מכיר את הארץ אני חושב יותר טוב מהרבה שלמדו. יערה זה על גבול הלבנון.
ינון אלרועי
¶
מי שקיבל הטבות, וביום הקמת המפעל שלו הוא היה בהטבות, אומרת הוראת המעבר – אנחנו לא מקפחים אותו.
משה גפני
¶
את יערה אני לוקח בתור דוגמה, שלוש פעמים כתוב יערה. פעם אחת זה הקמה והרחבה היסטורית, שזה אזור עדיפות א', פעם אחת שזה הרחבה א', ואחרי כן פעם שלישית הקמה מרכז הארץ.
ינון אלרועי
¶
נכון. בגלל שהיישוב הזה – כמו יישובים אחרים, מיתר או יישובים אחרים במקומות אחרים בארץ - - -
ינון אלרועי
¶
אז יערה, ככל הנראה, לפי שני מדדים סוציו-אקונומיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היא באשכול חברתי פריפריאלי יותר גבוה ממה שאתה מתבקש לאשר כרגע, שאחוז האבטלה שם – כנראה שכולם עובדים.
ינון אלרועי
¶
הם כולם עובדים. היות ולך אין הרבה כסף, יש לך רק 200 ומשהו מיליון שקלים ואתה צריך לתעדף, באיזשהו מקום צריך לעבור הקו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אני מעלה להצבעה את אישור תקנות לעידוד השקעות הון (תיקון התוספת השניה לחוק), התשע"ג-2013, בתוספת מה שאמרנו, שייצא מכתב לשר הכלכלה ולשר האוצר מטעם הוועדה בבקשה-דרישה לעשות כל מאמץ אפשרי, דרך החלטת ממשלה או דרך אחרת, כדי לאפשר למפעלים חדשים שרוצים לקבל את ההטבות האלה באשקלון.
ראובן ריבלין
¶
כדי להיות בטוח בהצבעתי אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית האם באמת יש מניעה משפטית שעלולה להשליך על מקומות שהם מחוץ למפה שהיתה קיימת עד היום בגלל החרגתה או אי-החרגתה של אשקלון, על-פי מעמדה הסוציו-אקונומי היום.
שגית אפיק
¶
התשובה היא שכן כיוון שיידרש תיקון הקריטריון של רמה חברתית-כלכלית, וזה יכניס עוד יישובים.
משה גפני
¶
האם אפשר לקבוע קריטריון, האם זה עומד מבחינה משפטית? זה ברור לחלוטין שאם הולכים על סוציו-אקונומי גבוה, זה ישליך על כולם.
משה גפני
¶
אבל האם יכול להיות קריטריון – ויש לזה גם הסבר הגיוני – יישוב שהיה עד היום בתוך המערכת - - -
ינון אלרועי
¶
אדוני אישר ב-2010 או ב-2011 את ההארכה, ואשקלון יצאה בנובמבר 2009, אתה אפילו לא יכול להסתמך על זה. אתה מדבר על משהו שקרה לפני שלוש שנים.
אנחנו שמחים לעזור אבל יש פה בעיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, מי בעד הצעתי, כולל התוספת של המכתב, ירים את ידו.
הצבעה
בעד – 9
נגד – 1
נמנעים – אין
תקנות לעידוד השקעות הון (תיקון התוספת השניה לחוק), התשע"ג-2013, והצעת היושב-ראש, נתקבלו.