PAGE
3
ועדת הכלכלה
29/04/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 3>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ט באייר התשע"ג (29 באפריל 2013), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 29/04/2013
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ג-2013 בדבר רשיון נהיגה מדורג לנהג חדש צעיר
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ג-2013 בדבר רשיון נהיגה מדורג לנהג חדש צעיר>
מוזמנים
¶
>
סגנית שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ציפי חוטובלי
עוזי יצחקי - המנהל הכללי, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - סגנית בכירה ליועמ"ש, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
אוהד עזרן - לשכת סגנית שרת התחבורה
חנניה אפנג'ר - מנהל משרד הרישוי מחוז הנגב, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
דפנה עין דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
חיים אמיגה - עוזר היועץ המשפטי, המשרד לבטחון פנים
שרון שלאין - ראש יעוץ וחקיקה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
מאיר אורניק - ראש חוליית תעבורה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
איריס ברוך - יועצת משפטית פרקליטות צבאית, משרד הביטחון
זהר יצחקי - יועמ"ש הגנת הסביבה, משרד הביטחון
איתי פרייז - ראש ענף הדרכה אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה, משרד הביטחון
יורם צרני - מפקח הדרכת נהיגה, משרד הביטחון
רון מוסקוביץ - מנכ"ל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
עמי רוטמן - יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
טליה בן אבי-שטיינברג - מנהלת חטיבת החינוך וההסברה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
תומר המבורסקי - דובר, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
מרב רפאלי - מנהלת תחום חקיקה פניות ציבור וכנסת, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
מאיר אלרם - מנהל אגף נהגים ואכיפה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
דוד שנער - יועץ, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
נעמה הראל - עוזרת מנכ"ל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
אדווה גלעדי - נציגה, מועצת התלמידים והנוער הארצית
רון שטרית - נציג, מועצת התלמידים והנוער הארצית
איתמר לוין - חבר הנהלה, עמותה לקידום מקצועי של מורי הנהיגה
יעקב פוני - חבר הנהלה, עמותה לקידום מקצועי של מורי הנהיגה
ארז אהרוני - דירקטור, עיניים בדרכים, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
פנינה יקל - מנכ"ל "עיניים בדרכים", ארגונים למאבק בתאונות דרכים
יחיאל מונטג - מנכ"ל עיניים בדרכים, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
דורון קמפלר - דירקטור, עיניים בדרכים, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
ציפי לוטן - מדענית ראשית, עמותת אור ירוק, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
עדנה צונץ - דוברת עמותה, אנשים באדום, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
ג'ין נורית גרוסמן - יו"ר עמותת אנשים באדום, ארגונים למאבק בתאונות דרכים
אבי גולן - יו"ר, ארגון מורי הנהיגה
שמשון עידו - סגן יו"ר, ארגון מורי הנהיגה
אבי קרמר - דובר, ארגון מורי הנהיגה
נילי קשת - נציגת ועד מורי החינוך התעבורתי
משה עוזרי - מורה לחינוך תעבורתי, ועד מורי החינוך התעבורתי
יצחק סנדלר - מרצה ומורי נהיגה, פעיל בטיחות בדרכים
עמנואל דרעי - יו"ר ועד בוחני הנהיגה ירושלים
משה ביבי - משרד גורן עמיר, מייצג את פורום 15
רישום פרלמנטרי
¶
לאה קיקיון
<תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ג-2013 בדבר רשיון נהיגה מדורג לנהג חדש צעיר>
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שלום לכולם, אני מבקש לפתוח את הדיון.
אני רוצה להתחיל בשתי ברכות. אחת, לחברת הכנסת ציפי חוטובלי שהתמנתה לסגנית שר התחבורה לענייני בטיחות בדרכים, בהצלחה. נושא מאד חשוב.
דבר שני, אני מקדם בברכה את בני שכבת הגיל 12-13 ממושב חירות, יחד עם ההורים שלהם. כששוחחתי אתם בחוץ בנושא של החשיבות של נהיגה של צעירים, וכמו שגם אמרתי להם, הבן הצעיר שלי, בגיל 17 וחצי, שיקבל עוד מעט רישיון נהיגה, אנחנו נחמיר אתו גם כן, כמו שנחמיר אתכם. אז אתם תהיו פה כ- 10-5 דקות, כמה שתרצו, אבל כמובן, הדיון הזה הוא למענכם, ולמעננו, כחברה. לא ראיתי כי מסתירים – יש לנו עוד אורחים כאן, מנהלי מחלקות מעירית ירושלים, שהדור הצעיר מסתיר אותם, אבל גם כשהם יושבים, כבודם במקומם מונח.
אנחנו נפתח את הדיון. הדיון היום הוא תקנות התעבורה בדבר רישיון נהיגה מדורג לנהג חדש צעיר. המטרה היא החמרה. אני אבקש ממנכ"ל משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים, עוזי יצחקי, לפתוח.
עוזי יצחקי
¶
אם כבר התחלנו עם ברכות, אז גם ברכות ליושב ראש ועדת הכלכלה. בהצלחה. הועדה היא חשובה מאד ואנחנו נהיה פה אורחי קבע במטרה לאשר תקנות וחוקים ויוזמות. וגם לחברי הכנסת החדשים – הצלחה בישיבות הוועדה.
אנחנו מביאים היום לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת אישור תקנות תעבורה בנושא רישיון נהיגה מדורג. למעשה, התקנות הללו הן כתוצאה מתיקון פקודת התעבורה שעברה שלוש קריאות בכנסת ה- 18. יישום החוק התעכב מפאת פיזור הכנסת והקדמת הבחירות, ואנחנו על פי הקבוע בחוק אמורים להתחיל ב- 1 ביולי, 2013. תכליתם של החוק והתקנות – חובת ליווי נהג חדש, צעיר, על ידי נהג מנוסה, תקופת ליווי לצורך צבירת ניסיון במשך חצי שנה, והצהרה של הנהג והמלווה בדבר ביצוע הליווי. בדיונים שהתקיימו פה, בחדר הזה בוועדת הכלכלה לקראת הכנסת החוק לקריאה שניה ושלישית העלינו והצגנו את כל היתרונות הרבים בתחום הזה, במהלך הזה. אני רוצה להדגיש שלא מדובר בהחמרה, אלא ברצון להביא לנהגים טובים יותר, מנוסים יותר, ובעלי יכולת התנהגות והתמודדות עם מצבים בכביש, דבר שלא קיים היום, כי כיום זה שלושה חודשים, אין חובה – אנחנו שומעים על הרבה נהגים ועל הרבה הורים שמעדיפים לא להיכנס לעימותים מיותרים. גם ככה מדובר בגיל קצת מורכב, אני בכוונה זהיר בעניין הזה, גם לי יש כמה כאלה בגיל הזה – מעדיפים לא להיכנס לאותם עימותים ולא לבצע את הליווי עצמו. פה אנחנו גם מאריכים את התקופה, גם נותנים יותר אפשרות לליווי ומחייבים - יש פה חובת ליווי, כפי שציינתי. אותו נהג חדש, צעיר, והמלווה, הנהג המנוסה - יחתמו על הצהרה.
אני משוכנע שיישום המהלך יעניק לנהגים הצעירים ניסיון בנהיגה, אמרתי - בפרק של חצי שנה. אנחנו גם מכניסים ליווי בשעות החשיכה, שעות הלילה, וזה בהחלט דבר משמעותי. כפי שהתחייבנו כאן בפני ועדת הכלכלה אנחנו נעמיד את כל המידע לציבור, נעמיד את כל האפשרויות לדעת מה נדרש, איך מבצעים את זה, מה החובות, מה הזכויות. לא יהיה שום דבר נעלם.
עוזי יצחקי
¶
כן. קודם כל, כבר בהיתר, לא ניתן רישיון, ניתן היתר. יש פה היתר שתוכלו לראות אותו. הוא יינתן לחצי שנה. כבר בהיתר יש פה מדריך מפורט, מתומצת אבל מפורט בכפוף לפקודת התעבורה והתקנות – ממש שאומר מי רשאי להיות מלווה, חובת הליווי, ההצהרה, הזכאות, וכל הנקודות הללו, בכדי לא לטרטר את אותם נהגים צעירים, חדשים, מאחור יש כבר את טופס ההצהרה שאושר על ידי כלל הגורמים במשרד התחבורה ומשרד המשפטים - - -
עוזי יצחקי
¶
נכון. מנהל הרשות הלאומית שנמצא פה מיד ידבר. אנחנו, יחד עם הרשות הלאומית, נעמיד את כל המידע. אפשר לראות שכבר מאחורי ההיתר ניתן יהיה להוריד לפלאפונים את כל המידע, הסרטונים, שצריכים לדעת ולקבל את הנתונים לגבי תקופת הניסיון, תקופת הליווי. אנחנו עתידים לצאת בקמפיין בטלוויזיה לטובת ההורים והתלמידים, תלמידי הנהיגה, כמובן, והנהגים הצעירים. הקמפיין הזה, לאחר עבודה מאד מפורטת וקבוצות מיקוד שבוצעו, גם באתרי משרד התחבורה, אתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, האתרים של העמותות שעובדים אתנו – נמצאים כאן נציגי עמותת "אור ירוק" שעובדים אתנו בשיתוף פעולה, והמטרה היא באמת להעניק את כל המענה לאותם נהגים צעירים ולהורים. אנחנו גם נערכנו מבחינת המחשוב, מבחינת הדרכות עובדי אגף הרישוי ומשרדי הרישוי במשרד התחבורה, הדרכנו כבר את מורי הנהיגה בהשתלמויות השנתיות, אנחנו נדריך את שוטרי הסיור של משטרת ישראל להיות ערוכים ולדעת, כאשר הם רואים את הדבר הזה מה הם באמת צריכים לבדוק ולוודא – מי נמצא ברכב, ואני חושב שבהחלט הדברים האלה נותנים מענה גם לחוק עצמו, גם לדברים שעלו פה מטעם חברי הכנסת בדיונים בוועדת הכלכלה, ואני חושב שאנחנו ערוכים מכל ההיבטים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני אבקש עכשיו מסגנית השר לומר מספר מילים, ולאחר מכן, אחרי שסגנית השר תדבר – במידה ויש לאנשים הערות קונספטואליות, כלליות, לגבי דברים ספציפיים, אנחנו נעבור, נקרא סעיף סעיף כדי לאשר או לתקן. אבל אם מלכתחילה יש לאנשים הערות כלכליות – תירשמו לדיבור.
<סגנית שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ציפי חוטובלי:>
בוקר טוב לכל החברים. אני רוצה לשתף אתכם בניסיון האישי שלי. אני למדתי נהיגה בארצות הברית במסגרת שנת השליחות שלי, וכשהייתי שם מאד הפתיע אותי הקונספט הזה של ליווי לנהגים צעירים. בעצם, כל לימודי הנהיגה בארצות הברית נעשים על ידי איזה גורם מהמשפחה שמלמד אותך ומכשיר אותך לנהיגה. אחד הדברים המעניינים שאתה מגלה תוך כדי התהליך שבאמת, המלווים הם מתחלפים. אתה לא חייב להיות צמוד למלווה ספציפי. אתה בעצם מגלה שאתה נחשף לתנאי כביש באופן הרבה יותר רחב, מאשר כשאתה לומד נהיגה. יש תלמידי נהיגה שמקפידים על שעה קבועה בלימודי הנהיגה, הם לא חווים נהיגת לילה, הם לא חווים - - אני זוכרת שכאשר לי היה ריענון נהיגה כאן, בארץ, אז אתה עושה רק שיעור אחד בנהיגה בדרך בין עירונית. הדברים האלה באופן טבעי מכשירים את הנהגים שלנו באופן מצומצם ביותר, כאשר הכביש דורש התמודדות הרבה יותר רחבה.
היתרון, בעצם, של תקופת הליווי הזאת, היא קודם כל להימנע מהמציאות שהיתה רווחת שתלמידים החליטו, אנשים שיש להם רישיון ביד – להחליט ששלושת החודשים הראשונים הם לא חונכים את הרישיון שלהם כי עדיף להם לא לנהוג בכלל מאשר שאבא או אמא ישבו אתם, זה מאד מביך. הם מעדיפים לדלג על התקופה הזו ולרדת לכביש בלי שום ניסיון ושום ליווי מקצועי. בעצם ההחלטה שמדובר בחצי שנה, שמדובר בתקופה ראשונה שבה אתה מקבל ליווי מלא – זה לא חייב להיות הורה, לא חייב להיות בן משפחה, זה יכול להיות חבר. בסך הכל גיל 24 זה גיל צעיר, אתה יכול לעזור לחברים של האחים שלך, הנכונות שלנו לבוא לקראת החברה' הצעירים שרוצים לצאת אל הכביש ולא רוצים להרגיש מבוכה בזה שההורה שלהם יושב אתם ברכב - אנחנו כן מסתכלים על הצד של הנהגים הצעירים, אבל הדבר שהכי חשוב לנו בסופו של יום הוא להכשיר נהגים טובים, ונהגים טובים זה נהגים עם ניסיון. נהגים טובים הם נהגים שישב לידם לא רק מורה נהיגה שאמר לו – ימינה, שמאלה, תעצור, אלא גם אדם שנתן לו קצת הערות מניסיון החיים.
לכם, הנהגים הצעירים, ואני לא רואה שיש פה נהגים צעירים או נציגים של מועצת תלמידים - - -
לאה ורון
¶
יש פה. יש פה.
<<סגנית שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ציפי חוטובלי:>
>
אני רק יכולה להגיד לכם שבסופו של יום אתם תקבלו את הרישיון שלכם לא חודש אחד יותר מאוחר מאשר היה נהוג קודם, ואתם תקבלו אותו כרישיון הרבה יותר איכותי. תהיה לכם הכשרה ויהיה לכם את כל הרקע. לכן אני חושבת שמדובר ברפורמה חשובה, שבסופו של דבר תמנע תאונות מנהגים צעירים, ואני מאחלת הרבה הצלחה, גם לך, היושב ראש החדש של הוועדה, לחברי הכנסת ולנהגים הצעירים בתקווה שהם יהיו נהגים זהירים יותר.
איציק שמולי
¶
אני רוצה רק לשאול: ראיתי שהכנסתם בסעיף 10 את נושא השכרות, אז תבורכו על זה.
בסעיף הראשון – נהג שיש מאחוריו עבר שלילי, יכול להיות מלווה? מודל יכול להיות מודל חיובי אבל גם שלילי.
אבי קרמר
¶
ראשית, אני מברך על התקדמותו האיטית אמנם, אך בכל זאת – התקדמות שהביאה לסופו של החוק הזה, ואני רוצה שננסה קצת להבין ולשנות מינוחים כי גם המנכ"ל וגם כבוד היושב ראש קצת מדברים על החמרה. המושג הוא בכלל לא החמרה. אין פה שום החמרה. אני הייתי חבר בוועדה שישבה על התהליך הזה. הורדנו את גיל התחלת לימוד הנהיגה, גיל הוצאת הרישיון ל – 16 ותשעה חודשים, ובנוסף, העלינו בשלושה חודשים רק את נהיגת הלילה, כאשר היתרון החשוב ביותר שעומד בחוק הזה זה שמניסיון וממה שהוכח לנו עם "אור ירוק" ועם הרשות הלאומית בוועדה, שנסיעת הסולו הראשונה של נהג צעיר, אחרי שעבר את הליווי, בהנחה שהוא עשה את הליווי בשלושה החודשים הראשונים ולא זייף, היא יציאה מהר וביום שישי הראשון בלילה עם חברים, עם אפס ניסיון, לבד. מה שהחוק הזה בא לעשות הוא למעשה נותן להם שלושה חודשים לנהוג ביום לבד, וגם תיאורטית, אם אדם לא ייסע בשלושת החודשים ומישהו יזייף את החתימה של אבא שלו שהוא חתם, ואחר כך בשלושה חודשים ביום הוא ייסע לבד – הוא לא ייסע תחת השפעת אלכוהול כי הוא לא נוסע לבלות, והוא ייסע יותר המקומות שהוא מכיר, והלחץ החברתי יקטן, וזה אחד הסימנים הכי גדולים. יחד עם זה – אין פה שום החמרה כי אם תלמיד היום הוציא רישיון - - -
אבי קרמר
¶
הסדרה. אני חושב שזה הרבה יותר לעשות סדר נכון בהכשרת הנהג, כי אין פה שום החמרה, יש פה שישה חודשים שהוא יכול - - -
פנינה יקל
¶
אני מייצגת גם את "דרייב מי" וגם את "עיניים בדרכים" ואני כמובן מברכת על החוק. אני רציתי לציין שהקמנו כבר לפני כשנתיים ארגון שמציע שירות של מלווים לנהגים חדשים מתוך ראיית המצוקה של חלק מההורים שלא יכולים ללוות. השירות הזה קיים. אנשים שמשמשים כמלווים הם מורי נהיגה לשעבר, קציני בטיחות בתעבורה, קציני משטרה, גמלאי צה"ל - - -
פנינה יקל
¶
לא, אבל הליווי הוא בתשלום. מישהו צריך לכסות את ההוצאות. אבל אני רוצה לציין שמי שפונה אלינו הם לאו דווקא העשירון העליון. פונים אלינו אנשים עובדים, מה שנקרא "המעמד הבינוני", אנשים שאכפת להם ודואגים לילדים שלהם, כך שהשירות קיים. מי שקשה לו – יש פתרון.
רון מוסקוביץ
¶
שתי התייחסויות קצרות- אחת, החוק עבר ולא צריך לחזור על כל הרציונל. בכל זאת צריך להזכיר פה את הסיבה המרכזית שבשמה חוקק החוק הזה, והיא המעורבות הגבוהה כמעט פי 2 של הצעירים בתאונות דרכים בהשוואה לקבוצות גיל של נהגים ואנשים מבוגרים יותר.
רון מוסקוביץ
¶
אנחנו מדברים על גילאי 18-17 ויותר מכך, ראינו שבתקופת הליווי הנוכחית, הקיימת, שיעור המעורבות שלהם בתאונות הוא נמוך ביותר. יש כאלה שמסבירים את זה בכך שהם ממעטים לנהוג, והנסועה שלהם יותר נמוכה, ובכל זאת רואים שכעבור התקופה של 3 חודשים הגרף הזה של המעורבות שלהם בתאונות עולה, ולכן האמצעי הזה הוא מבחינתנו מאד אפקטיבי. הארכת התקופה או למעשה הקניית הניסיון לתקופה אחת נוספת, על מנת שהנהג יקבל את אותן מיומנויות, שהוא יוכל להיות נהג הרבה יותר איכותי. הדבר השני זה אותו המענה למישהו שאולי אין לו יכולת למצוא את המלווה, בין אם ההורים בשליחות, אין אחים – כל מיני סיטואציות כאלה ואחרות, ויש ברשותו רכב, והוא זקוק ורוצה את תקופת הליווי. אנחנו התבקשנו כרשות לאומית להכין איזשהו מנגנון על בסיס התנדבותי. אנחנו ערוכים ולמעשה גיבשנו את כל העקרונות על מנת ליצור את אותו מאגר של מתנדבים שיהיו פרוסים, אנחנו מקווים, בכל הארץ ויוכלו - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
השאלה שלי יותר אופרטיבית, מכיוון שעדיף על אלף תקנות שאדם צריך, נוסף לארגון ה "דרייב מי" - אתם ארגון חזק. אם אתם באמת פורסים רשת מתנדבים בכל מקום, אז כל אחד יש לו את הדברים האלה. מתי זה נכון לביצוע?
רון מוסקוביץ
¶
אנחנו מחכים לאישור היום. אנחנו נצא כבר השבוע באותה קריאה למתנדבים, נתחיל לארגן את רשימת המתנדבים. כמובן שרוב העבודה תיעשה באמצעות אתר אינטרנט ואני מאד מקווה שיהיה לנו מאגר ראוי, פרוס בכל הארץ תוך חודשים ואפשר יהיה לעשות את החיבור בין אותם נהגים חדשים - - -
נילי קשת
¶
אני מוועד מורי החינוך התעבורתי במשרד החינוך. אני רוצה קצת להביא הסתייגות. אין לנו שום התנגדות שיהיה חצי שנה מלווה. אני מלמדת אלפי תלמידים במהלך השנים, אז אל"ף, הסיבות למעורבות של הצעירים – ואני אומרת צעירים ולא צעירות כי הפער הוא עצום, הוא יותר מפי 2 וחצי בין נהגות צעירות בלי ותק לנהגים צעירים בלי ותק - - -
נילי קשת
¶
פי שלוש וחצי בשנה הראשונה בין גברים ונשים, עם אותו ותק. זאת אומרת שהניסיון פה הוא פקטור – הוא לא משני. אני חושבת שהליווי כמו שיעורי הנהיגה והטסט זה תנאי מעבדה. מה שקורה רגע אחרי זה, זה כמו שד שיוצא מהבקבוק. זה מיעוט של 10% סורר. אנחנו מלמדים תלמידים בשכבה שלמה שפשוט מחפשים פורקן והוכחה עצמית, נטילת סיכונים לא קשורה באי ידיעת החוק. הם יודעים כמה מותר לנסוע בכל מקום אולי יותר טוב מאתנו.
נילי קשת
¶
אלה המאפיינים שלהם שיחד עם המאפיינים האלה של לחפש סיכונים – הם לוחצים על הדוושה, ואנחנו ניקח את התאונה שהיתה בסוף השבוע עם בן 17 וחצי בכביש 31. אלה המאפיינים הקלאסיים שלהם.
גם לנהיגה בחשיכה או בלילה, אם מישהו חושב שזה יתרום – אין לי בעיה עם זה, אבל הם נהרגים בשעות הקטנות של הלילה לא בגלל שהם לא יודעים לנהוג בלילה, אלא בגלל שהם נוהגים תחת השפעה של עייפות, עם מהירות, כמובן, כי ב- 20 קמ"ש, אם רכב יתנגד בעץ סביר להניח - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אבל השאלה שלי – כאן יש, אם אשתמש במילים של אבי קרמר "שיפור והסדרה". את אומרת שזה לא מספיק.
נילי קשת
¶
מאחר ואנחנו עובדים על שינוי דפוס ההתנהגות שלהם ואנחנו, כמורים, יודעים מה משפיע עליהם, משום שהרישיון זה כמיהה – אצל הבנים, לא אצל הבנות ממש יש הבדל – אני הייתי מוסיפה לחוק משהו שלא עולה כסף. הסטטוס של הרישיון – כי ברגע שהוא שולף לי מהכיס רישיון נהיגה, גם אחרי 16 שיעורים לפעמים מגישים אותם לטסט, אבל לא משנה – אפילו 40 שיעורים, כשהוא מוציא את הרישיון בצבע תכלת הוא אומר ליף אני שווה אליך במעמד שלי אליך הנהגת. אני הייתי עושה להם בשנתיים הראשונות רישיון ירוק, בוסר. שהוא יידע שהוא על תנאי. לא חצי שנה, ואחר כך – עד גיל 24 - - -
נילי קשת
¶
לא, לא. ירוק כבוסר. אתה נהג חדש, אתה צריך להוכיח. אם כן החמרה, שאם הם עוברים עבירות חמורות מהתוספת השלישית שקבע החוק, תקופת נהג החדש תהיה כמו שיטת הניקוד- עוד שנתיים. זאת אומרת – להגיע לרישיון צריך להוכיח את עצמנו על הכביש כנהגים לא מסוכנים, כי הם מסוכנים לעצמם ולאחרים. זה הגיל באמת, הכי מסוכן על הכביש.
איתמר לוין
¶
אנחנו כמובן מברכים על כל חוק שיכול לשפר ולסדר. יש משהו שהופתעתי לראות בתקנות ואני מקווה שזו רק טעות – יושבים פה חברים עם יוזמה עסקית כלכלית בריאה, מבחינתם, אבל מה שזה אומר שיש אחוז מסוים של בני נוער, של צעירים, שלא יכולים לקבל את הליווי מהמשפחה, מההורים, מהחברים, ואז צריך למצוא להם פתרון. ב-176(ה) על ידי המדינה, מקובל - חלופה של 12 שעות על ידי מורים לנהיגה, מקצועיים. אבל זה מתאים למי באמת שמבחינות חברתיות וכדומה מגיע לו, ואז יש איזה חוסר, ולדעתנו זה בערך איזה 10%, איזושהי לאקונה של אנשים שיהיו מחויבים לעשות את זה, ואנחנו פשוט מציעים: תנו להם את האלטרנטיבה, לא חיוב, אלטרנטיבה של מורי נהיגה מרצונם החופשי, אם הם רוצים, הרי למורי הנהיגה יש את התכנית המצוינת לעשות את ההדרכה, שאי אפשר, באמת, להכין לטסט, אבל יש לנו את התכניות מוכנות. כמו שאנחנו עושים למי שהמדינה מממנת, תנו לנו גם את האפשרות הזו, זה תוספת קטנה בתקנות והיא תאפשר מבחינת עלויות – אנחנו מדברים פה על חיסכון של כ-2,000 שקל לתלמיד.
איתמר לוין
¶
עוד דבר אחד, בבקשה: אני מזכיר לכולם שלפני כמה שנים היה את האיסור - - - גם בלילה, והוא בוטל. הרעיון הוא מצוין. האיסור בלילה הוא נהדר, הכל עומד טוב, צריך להוסיף לזה תוספת קטנה שתמנע את התופעה שהיתה פעם שהחברה' היו מחכים בפאב או במסיבה, ואז, בבוקר היו חוזרים הביתה.
איילת שקד
¶
שאלה בסיסית בהבנת החוק – בשלושה החודשים השניים, זאת אומרת בהארכה - האיסור הוא רק בלילה, זאת אומרת – אסור לנהוג לבד בין 21:00 ל – 06:00 בבוקר?
אדווה גלעדי
¶
אני נציגת מועצת התלמידים והנוער הארצי. אנחנו נגד החוק. אנחנו אומרים שבני הנוער בתקופה של השלושה חודשים – בדרך כלל ההורים בעבודה, הם עסוקים, אין להם זמן ללוות את הילדים וככה בעצם בני הנוער יושבים שלושה חודשים, נוהגים 4 פעמים או 5, לא הרבה, באמת. הם בעצם מאבדים את הניסיון ומה שהם ידעו לעשות כשהם למדו נהיגה. אנחנו אומרים שאם יאריכו את התקופה הזו ל- 6 חודשים, בני הנוער לא באמת ייסעו עם ההורים ויעשו את מספר השעות שהם צריכים. אנחנו יודעים מהשטח, ובאמת בדקנו – זה לא יקרה. גם אם בני נוער והורים יצרכו להצהיר, אז הם יכתבו קצת פה וקצת פה, ובאמת עכשיו, במשך 3 חודשים אנחנו יושבים בבית ולא נוהגים, ואם זה יהיה 6 חודשים, גם אם באמת יהיה את החיוב הזה אנחנו נהיה אחרי חוסר נהיגה של חצי שנה - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מה שאת אומרת, בעצם, שאי אפשר לאכוף את זה, לכן זה יהיה "ישראבלוף", אנשים יאבדו את מיומנות הנהיגה שלהם, ומהכוונות הטובות האלה זה יוביל אותנו למקום לא טוב. אני אבקש אחר כך ממנכ"ל משרד התחבורה להתייחס לזה.
אדווה גלעדי
¶
רציתי להוסיף שיש לנו פרויקט מאד יפה עם "אור ירוק" שלפני שנהג חדש עולה לכביש הם מעבירים אותו מן הכשרה קטנה שכזו כדי להסביר על נהיגה בטוחה, ובשטח באמת בדקנו – זה דבר שעוזר: לדבר על דפוסים של נהיגה בטוחה ובאמת לדבר יותר על רמת העיקרון, כי חצי שנה של חוסר נהיגה, לדבר על דפוסים של נהיגה בטוחה זה דבר שבאמת עוזר. אנחנו יודעים ובדקנו. נהגים שעברו את הפרויקט הזה עם "אור ירוק" באמת נוהגים יותר טוב ויותר מודעים. זה גם כל הסרטונים שרצים ברשת כדי להראות על זה שתאונה במהירות פוגעת יותר, זה דברים שמשפיעים על בני הנוער, ונכנסים לתת מודע, ובני הנוער שעברו את זה ונחשפו לדברים האלה, לא ירצו לנהוג מהר יותר, כי הם יודעים מה המשמעות של זה. בני הנוער, בסופו של דבר הם כן אחראים כי הם גם - - אפילו ברמה בסיסית – בני הנוער הם בדרך כלל אלה שמשלמים על הרישיון, והם יודעים שאם ישללו להם את הרישיון הם ישלמו עליו מההתחלה. אנחנו לא לוחצים כל כך מהר על הגז, ואנחנו כן מנסים להיות יעילים. כמובן שיש את אלה שנוהגים תחת השפעת אלכוהול, אבל רוב בני הנוער באמת אחראים, והתקופה של החצי שנה לא תעזור.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יתייחסו לזה – המנכ"ל, ואני בטוח שגם הרשות לבטיחות בדרכים ו "אור ירוק", לנקודה הזו של האם אפשר לאכוף את זה או שזו ברכה לבטלה.
זוהר גרינברג
¶
אני ממועדון האופנועים הישראלי. אני מבקש להפנות את תשומת הלב שלגבי רוכב צעיר, רוכב חדש. רוכב, להבדיל מנהג. רוב הרוכבים שמגיעים לרכיבת אופנועים ולא משנה כרגע מאיזה סוג, מגיעים מעולם האופניים. הם רכשו את הרגלי הנהיגה שלהם מאופניים, מי בשטח, ואין שם מכוניות בכלל, ומי על מדרכות העיר, יש שם הולכי רגל. הם לא רגילים, מבחינת הניסיון שלהם, לרכיבה בסביבה מוטורית אבל הם חושבים שאין להם בעיה, כי הם רוכבים על אופניים כבר עשר שנים. אז מה הבעיה בדיוק? במקום על המדרכה רוכבים בכביש. בכביש זה עולם אחר, שמחייב בהחלט הסתגלות ולימוד. מה שקורה, אני רוצה פשוט להצביע על כך שבעוד שאנחנו נותנים את הדעת על מי שנוהג, והוא נמצא יחסית בכלי רכב יותר סלחני מאופנוע – וברור למה, אנחנו בעצם לא מתמודדים עם כישורי הרכיבה. גם תכנית ההכשרה של רוכבי האופנוע, חרף כל המאמצים, לא נמצאת עדיין במקום שהיא צריכה להיות. אני רוצה להזכיר לכולם שיש מקומות שאפשר ביום-יומיים להוציא רישיון רכיבה. בחור צעיר עושה הכשרה של יומיים, מקבל רישיון, וזה לא משנה אם זה שבוע ימים - - -
זוהר גרינברג
¶
מה שאני מבקש לומר, אם כי החוק הזה לכאורה לא ישים, אני מנצל את הבמה הזו להזכיר לכולם שגם רוכבי אופנועים - -
זוהר גרינברג
¶
הפתרון לגבי רוכבי אופנועים הוא אחד: הכשרה הרבה יותר מקצועית, מעמיקה, שתתחיל בהכשרת מורי הרכיבה, ותימשך להכשרה, גם אם זה ידרוש יותר מאמץ ויותר כסף מרוכבי האופנועים, ואני לגמרי מבין את זה, אבל אי אפשר לעשות גזירה שווה. הם צריכים לקבל הכשרה יותר טובה, כדי שכשהם עולים לרכיבת הסולו שלהם הם לא יהיו בבחינת מתאבדים. כדאי לזכור: האופנוע לא סלחני. נאמר כאן לגבי טיסה – אז אני אגיד לכם דעה של טייסים: הרבה יותר קל להתמודד עם בעיות בתווך האווירי מאשר עם 10 ס"מ על כל צמיג של אופנוע. זה עולם אחר.
מרדכי פדר
¶
אני יושב ראש עמותת "מתונה", ארגון התנדבותי לבטיחות בדרכים. אנחנו מאד בעד החוק ומה שרוצים לעשות פה עם רישיון נהיגה מדורג. לעומת זאת אנחנו מצאנו שהתקנות, כפי שהן נוסחו, במיוחד תקנה 176ה', הן לא ערכיות עד כדי שערורייה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כרגע ביקשתי הערות כלליות, אתה נכנסת מאוחר יותר. מיד כשתגמרנה ההערות הכלליות תהיה תגובה של המנכ"ל, או הרשות, ונעבור לקרוא סעיף סעיף, ואז - תעלה את זה בסעיף המתאים.
ג'ין נורית גרוסמן
¶
אני יושבת ראש עמותת "אנשים באדום". החוק הראשון בקשר לרישיון נהיגה מדורג עבר לפני מספר שנים, כשנחום לנגנטל היה יושב ראש ועדת הכלכלה. אנחנו, "אנשים באדום" יזמנו את זה יחד אתו, ולמה? מפני שראינו מה קורה בכבישים. אני רוצה לומר לאדווה: אין לי ספק שהנוער שלנו היום זהיר והכל – אבל החוק הזה בא מפני שזה פשוט לא יצא ככה בדרכים. ההרס אצל נהגים צעירים, שהם טובים ונחמדים והכל היה כל כך גדול שהיה צורך לעשות משהו עם זה. אני היום מאושרת לראות איך זה מתגלגל.
אני רק רוצה שתי הערות. אדווה העלתה כאן את הנושא של ההורים שאין להם זמן וכו'. אנחנו, ההורים – משהו מאד משונה, כי אנחנו נעשה את הכל לשמור על הילדים שלנו, זה הדבר הכי יקר שיש לנו, אבל אנחנו לא עומדים על זה שרוכבי אופניים יחבשו קסדות. למה? אנחנו לא תמיד מוכנים ללוות את הילדים שלנו. למה? אז נראה לי שבאיזה שהוא מקום, אולי לא עכשיו, יש מקום לדון איך אנחנו מגיעים להורים שהם יהיו חלק מאד ברצון בכל הסיפור. דבר שני, שהוא גם לא לעכשיו – אני מבקשת להעלות את זה באיזשהו מקום זה לא רק המיומנות איך לנהוג זה גם, בכלל, גישה לנהיגה. אני לא בטוחה שקיבלנו ביטוי בלימוד. אולי חברים שלי כאן, המורים לנהיגה, יגידו שזה שטויות, אבל - עניין של סבלנות, אם אני מוכן לוותר למישהו אחר בכביש. זה גם לא פחות חשוב מאשר הצד הטכני. תודה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה על הדיבור. באמת, את, ששילמת על הנושאים האלה. אבי, ז"ל, היה נגר ומשורר, והוא אמר: שלושה דברים אדם צריך: סבלנות, סובלנות וכוח סבל. עברית זו השפה היחידה ש patience, tolerance, endurance הן מילים מאותו שורש – ס.ב.ל. לעם היהודי, לצערי, יש כוח סבל. סבלנות וסובלנות אין לו. לכן זה תהליך הרבה יותר מורכב, מעבר לנהיגה. אבל איך אומרים? בעזרת השם.
אני פותח עכשיו לתשובות להערות הכלליות, כדי שנוכל להתחיל לקרוא את התקנה.
עוזי יצחקי
¶
נגיב בקצרה. עורכת הדין חווה ראובני תגיב על עניין השכרות, מה ששאל חבר הכנסת שמולי, וליווי על ידי מורה נהיגה, שאילתו של איתמר לוין.
חוה ראובני
¶
שאל פה חבר הכנסת שמולי לגבי נהג בעייתי, אם הוא יכול להיות מלווה. לנושא הזה הוקדש דיון ארוך בשלבי החקיקה של החוק עצמו. זה עניין של אל"ף- איך אנחנו תופסים את תפקיד המלווה. לא הגבלנו את העבר התעבורתי של המלווה, קודם כל – כיוון שמותר לו לנהוג. מי שמותר לו לנהוג, אז קל וחומר שהוא יכול להיות מלווה. בסופו של דבר השאלה היא האם הוא כשיר לנהיגה או לא, מעבר לזה שאין כלים לבדוק את זה ומעבר לזה שזה רק יחמיר את הבעיה שעלתה פה מכל מיני זוויות גם בחקיקה הקודמת, של אנשים חסרי מלווים.
לגבי שכרות, הגדרת מלווה אומרת במפורש "אדם לא ייחשב מלווה לעניין סעיף זה בעת היותו שיכור". הוא לא יכול להיות במצב של שכרות ברגע הליווי. לא לעניין העבר, את העבר אנחנו לא בודקים. אנחנו רוצים את הניסיון שלו. ההנחה היא שאת דיני התעבורה הנהג החדש יודע . אנחנו רוצים את הניסיון שלו, את הראייה היותר רחבה שהוא צבר במשך השנים, ובסופו של דבר היה פה דיון סמנטי קצת על איך לקרוא לזה. אני קוראת לזה "שדרוג". אנחנו עושים כאן איזשהו מהלך מדורג, של רישיון נהיגה.
חוה ראובני
¶
לשאלה שהעלה איתמר – מורה לנהיגה יכול להיות מלווה. הוא יכול לעשות את זה בתשלום, אף אחד לא מונע את זה ממנו. אנחנו אומרים שקיצור השעות לליווי מאילוצים תקציביים, מיועד אך ורק לאוכלוסיית הזכאים המצומצמת שהוגדרו בתקנות. לאלה אנחנו ניתן תקופה מקוצרת. המדינה פשוט לא מסוגלת לספוג 50 שעות - - -
חוה ראובני
¶
אנחנו מנסים מהלכים מכל מיני זוויות לנסות להשיג זמינות, גם של פתרונות נוספים למי שאין לו מלווים. אני מסכימה עם אדווה ועם נורית – יש קושי עם הורים. זה לא פשוט. אני כבר עברתי ליווי עם שני ילדים, ובקרוב עם השלישי, כבר בתכנית הזו. זה לא פשוט.
אתי בנדלר
¶
ברשותך, אדוני היושב ראש. ההערה שהועלתה כאן על ידי ארגון מורי הנהיגה, ולפיה קיצור שעות הליווי יחול בכל מקרה שהמלווה הוא מורה נהיגה מוסמך, ולא רק אם התלמיד, תלמיד הנהיגה הוא חסר אמצעים והמדינה מממנת לו את תכנית הליווי, אני חושבת שזה רעיון שראוי לבחינה על ידי חברי הכנסת. אני מניחה שהמקור שלה זה - - אם המדינה מגיעה למסקנה שתכנת ליווי צריכה לכלולX שעות, אז זה נכון בין אם המדינה מממנת את זה, ובין אם לא. אני הבנתי את הרעיון הזה ככזה שאומר שאם המלווה הוא מורה מקצועי, הערך המוסף של כל שעת ליווי על ידי המורה, הוא גבוה ממלווה רגיל ולכן זה לפחות שווה בחינה.
עוזי יצחקי
¶
אני רוצה להגיד פה באופן חד משמעי: אנחנו קיימנו מספר דיונים במשרד התחבורה. הגענו גם לשר בעניין הזה. הכוונה שלנו, התפיסה והמדיניות זה ליווי עממי, ליווי של בני משפחה, של חברים, של קרובים. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שמי שהוא בעל אמצעים, בעל יכולת, הוריו הם מנכ"לים או עסוקים ואין להם זמן – ימירו את זה בשעות. זה חד משמעי. זה גובה על ידי שר התחבורה, זו המדיניות שלנו, ולכן אני מבקש – בעניין הזה אנחנו - - -
רון מוסקוביץ
¶
התייחסות קטנה, ברשותך. העלתה פה נציגת מועצת התלמידים את הנושא של התכנית של הליווי, אז צריך לומר שאנחנו עושים את התכנית הזאת, היא נקראת "ליווי לחיים", בחלקה היא עם "אור ירוק". אנחנו גם רוצים להעצים את התכנית הזו ולהגיע לכמה עשרות אלפי נהגים צעירים מדי שנה. אין שום סתירה בין הדברים הללו לבין התכנית המוצעת.
חנניה אפנג'ר
¶
אני מנהל מחוז רישוי באר שבע. אני רוצה לענות לעורך הדין זוהר מאיגוד האופנועים, בנושא של הכשרת אופנוענים, למרות שזה לא קשור ממש לליווי, כי הם פטורים מליווי על פי החוק. השנה, בשנת 2012, הכשרנו 150 מורים לנהיגה על תכנית חדשה ללימוד נהיגה באופנועים. הכשרנו עוד 50 בוחנים ואנחנו עומדים ממש עכשיו, בשלב הזה להתחיל את התכנית כדי שצורת לימוד הנהיגה תשתנה והיא תגיע גם לכל התלמידים.
אבי קרמר
¶
אני רק רוצה – כל התכנית הזו, וההד הציבורי שלה והתגובות בציבור, לדעתי תקום ותיפול על איך אנחנו- הנציגים, חברי הכנסת, משרד התחבורה - כולנו נשווק אותה, ולא במובן השלילי של למכור משהו רע. מאד חשוב להראות שזה חוק מאד מאוזן, לא מעלה לבני הנוער - - -
אבי קרמר
¶
שלא ייצא מצב שמדברים על חצי שנה ליווי. זה לא נכון. זה תוספת של שלושה חודשים בלילה כנגד הקדמת גיל הוצאת רישיון הנהיגה. נורא חשוב איך הציבור יקלוט את זה, מה הסמנטיקה של הדברים. אחרת, הכותרות שנקבל בעיתונים יהיו מטעות.
יעקב פוני
¶
ברשותכם – הייתי מסכם את כל נושא הליווי. אני מעמותת מורי הנהיגה. אולי הייתי מגדיר את הליווי כמטרה שבסוף, שהליווי חייב להיות ליווי של איכות, ולא ליווי של סיבוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הנקודה היחידה שעליה לא ענה המנכ"ל זו השאלה, באמת, איך לא עושים את זה "ישראבלוף", כי בעצם היועצת המשפטית אתי בנדלר רשמה בפני שאנשים צריכים לרשום הצהרה. אבל בעולם שאנחנו חיים בו, מי יעשה בקרה ואכיפה? ולכן השאלה שלי היא באמת: ייתכן שהרבה אנשים יקחו את זה בקלות ויחתמו. לשאלה הזו אין תשובה.
אתי בנדלר
¶
בהקשר הזה, קודם כל, בניגוד למצב הקודם ששלושה חודשים אסור היה לנהוג בלי מלווה, לא נהגת – לא צריך מלווה, עברו שלושת החודשים ואתה יכול לקבל רישיון נהיגה. המצב המשפטי הנוכחי בהתאם לחוק המתקן אומר שצריך להוכיח שביצעת את תכנית הליווי כתנאי לקבלת רישיון הנהיגה. זאת אומרת, אתה לא יכול לא לישון שישה חודשים, לא לנהוג בכלל, ולקבל את הרישיון. זה בהתאם לחוק המתקן שייכנס לתוקפו.
מיכל רוזין
¶
אני ראיתי את הסייגים, הסייגים אומרים – אם אתה מקבל הבטחת הכנסה. באמת, זה סייגים מאד מאד מצמצמים.
מיכל רוזין
¶
לכן אני אומרת: אין פה שום אופציה, כמו, למשל, בארצות אחרות, שתתקיים איזה תכנית בבית ספר . זה או ההורים או כלום.
חוה ראובני
¶
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 12א1(ה) לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), באישור ועדת הכלכלה של הכנסת אני מתקין תקנות אלה:
הוספת סימן א'
1. אחרי תקנה 175א לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות), יבוא:
"סימן א1: תוכנית הליווי
תוכנית הליווי והוכחתה
175ב.
(א) נהג חדש צעיר ינהג עם מלווה במשך 50 שעות לפחות (להלן – שעות הליווי); שעות הליווי יכללו 20 שעות נהיגה בדרך עירונית, 15 שעות נהיגה בדרך שאיננה דרך עירונית ו- 15 שעות נהיגה בלילה.
(ב) היה הנהג החדש הצעיר זכאי למימון הליווי לפי תקנה 176ה, יהיה המלווה של הנהג החדש הצעיר בעל רישיון להוראת נהיגה, שעות הליווי יהיו 12 שעות לפחות, ויכללו 4 שעות נהיגה בדרך עירונית, 4 שעות נהיגה בדרך שאינה דרך עירונית, ו- 4 שעות בלילה.
(ג) חלפו ששה חודשים מיום שנתנה רשות הרישוי לנהג החדש הצעיר היתר נהיגה והוא השלים את תכנית הליווי, יגיש הנהג החדש הצעיר הצהרה בדבר השלמת תכנית הליוןי בנוסח שאישרה רשות הרישוי".
לבקשת עורכת הדין בנדלר, בשיחה בינינו אתמול, אני מבקשת לתקן טיפה את השורה האחרונה: "יגיש הנהג החדש הצעיר הצהרה בכתב כי השלים את תכנית הליווי", ולא "בדבר השלמת תכנית הליווי". הנוסח, אגב, נמצא על גב היתר הנהיגה, כך שהוא יהיה זמין לכולם.
אתי בנדלר
¶
בתקנת משנה (א) לתקנה 175ב. 15 שעות נהיגה בלילה, אני מציעה להבהיר שמדובר בשעות לילה כהגדרתן בסעיפים הספציפיים שמתייחסים לעניין, דהיינו – השעות בין 21:00 ל – 06:00 לפנות בוקר, כי לא כל כך ברור שמדובר בלילה כהגדרתו בסעיף 12א1 לחוק לעומת ההגדרה הכללית של לילה שנמצאת בתקנות התעבורה.
דבר שני, אני מפנה את תשומת הלב ככל שהוועדה תרצה לאשר את זה כפי שהמשרד הציע, אז בבקשה. מכל מקום, מה שמובהר כאן זה שקיצור שעות הליווי במקרה שהליווי נעשה על ידי מורה נהיגה הוא רק במקרה שהנהג החדש הצעיר זכאי למימון מלא מאוצר המדינה של תכנית הליווי.
מרדכי פדר
¶
אנחנו חושבים שמדובר פה בחוסר צדק חברתי משווע. בפעם הקודמת שמשרד התחבורה הניח על שולחן הוועדה הצעה בנושא הזה, הוא עשה את ההפך. הוא אמר שאפשר לקנות שעות ליווי לאלה שיש להם אמצעים, והשר חזר בו. עכשיו הוא עושה את ההפך. הוא אומר: למי שאין לו אמצעים, אז הוא יכול ליהנות מליווי מקוצר. אם שר התחבורה חושב שצריך ליווי של 50 שעות – כולם צריכים ליווי של 50 שעות. אם הוא חושב אחרת, אז הוא אומר בעצם: אנחנו מתירים שינהגו על הכביש נהגים טובים ונהגים רעים. לא ייתכן שהדרישה מהילד של השר לא תהיה כמו הדרישה מרותי מחדרה, ומהילד שלי והילד שלך. זה גם לא יעמוד במבחן הבג"ץ.
עוזי יצחקי
¶
קודם כל, השר לא חזר בו. זה עלה, אמנם, בוועדת הכלכלה, העברנו וחידדנו את הדברים. הדברים שעלו פה היו לא כל כך ברורים ומעורפלים בפעם הקודמת ולכן חזרנו הביתה, חידדנו את הדברים. לא חזרנו בנו. העניין של 12 שעות, קודם כל מדובר בנתונים, ועוד מעט כשנגיע לזה, נראה מי שזכאי מאוצר המדינה, עשינו סימולציה עם הביטוח הלאומי, מדובר ממש בבודדים – אם אנחנו על 120 אלף נהגים חדשים בשנה, אם אני מוריד את החיילים הבודדים, שעוד מעט נדבר עליהם – אנחנו מדברים על 650 איש מתוך 120 אלף.
איתמר לוין
¶
אני רוצה להדגיש שאנחנו מדברים פה על משהו, זה לא ה "אל תעשה", זה לא "אל תנהג ללא מלווה", שקל לאכוף, אלא זה "עשה", שמו שאמרתם, זה יכול להיות "ישראבלוף". אנחנו צריכים לתת לציבור את הרצון לבצע את זה, כי אנחנו כולם רוצים את זה. אז הרעיון הוא שמורה הנהיגה ייתן את הליווי למי שרוצה. לא בחובה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הנקודה שלך עלתה, והיא ברורה. לא מונעים. זה קיים. הנקודה שהעלתה אדווה, לגבי כל הנושא של ה "ישראבלוף" והאכיפה. אמרנו שיש פה הצהרה, זו בעיה לא פשוטה.
חוה ראובני
¶
כדאי להבהיר: תקנה 175ב(א) מדברת שנהג צעיר ינהג עם מלווה 50 שעות. "מלווה" מוגדר בפקודה ככולל מורה נהיגה. כל אחד יכול להיכנס ל- (א). ל- (ב) הזכאים נכנסים לליווי מקוצר עם מורה נהיגה. כל השאר נכנסים ב-(א), ו-(א) כולל מורה נהיגה.
אבי קרמר
¶
חשוב להדגיש ש- 12 השעות שמקבל התלמיד במקרה הקיצוני לא מונע ממנו לקצר את תהליך הלימוד. הוא לא יוכל לעלות על הכביש מוקדם יותר. זאת אומרת שהוא לא יכול עכשיו להמיר ב- 12 שעות את הקניה של הרישיון. הוא עדיין יהיה בתקופה של החצי שנה של הליווי.
אתי בנדלר
¶
שתי הערות נוספות לתקנת משנה (ג). הערה ראשונה: כתוב: "חלפו ששה חודשים מיום שנתנה רשות הרישוי לנהג הצעיר היתר נהיגה והוא השלים את תכנית הליווי...." הוא יגיש את ההצהרה. דהיינו, בהתאם לנוסח, הנהג לא רשאי להגיש את ההצהרה הזו לפני שחלפו אותם 6 חודשים. זה בעייתי. נניח שהוא השלים את כל תכנית הליווי והוא לא נוהג יותר בלילה, לצורך העניין הזה- השלים את מלוא השעות שהוא נדרש לבצע, לפני תום אותם חודשים. לפי מה שנאמר כאן הוא יכול להגיש את ההצהרה הזו רק בתום ששה חודשים, דא עקא, שכל עוד הוא לא ניגש ולא מגיש את ההצהרה הזו, הוא גם לא יכול לקבל את רישיון הנהיגה. יוצא שיש איזושהי תקופה בין אותם ששה חודשים, אלא אם כן הוא יתייצב למחרת היום, בלבד, ועד שהוא יוכל לקבל את רישיון הנהיגה שלכאורה, על פניו באותה תקופה, אין לו - לא היתר נהיגה ולא רישיון נהיגה. זאת אומרת, אם הוא ינהג, הוא נוהג ללא מסמך.
חוה ראובני
¶
אני מבקשת להשיב. קודם כל לעניין המהותי: זה שהוא השלים את תכנית הליווי לא אומר שהוא יוצא מהיתר ועובר לרישיון. זה קורה אחרי ששה חודשים, גם אם הוא גמר את תכנית הליווי בחודש הראשון.
דבר שני, בחנו את האפשרות הזו. זה עניין יותר טכני, בעינינו, שאנחנו רוצים לתת לו מענה. דהיינו, אין לנו התנגדות עקרונית שתוגש ההצהרה בתום ביצוע הליווי, גם אם המעבר לרישיון יתבצע בתום השישה חודשים.
אתי בנדלר
¶
הנוסח לא יאפשר לכם לעשות את זה, כי תראי מה כתוב: "חלפו ששה חודשים.." ו "הוא השלים". אלה שני תנאים מצטברים. רק אז הוא יכול להגיש את ההצהרה. זה מחייב שינוי.
אתי בנדלר
¶
הדבר השני – ההצהרה היא בנוסח שאישרה רשות הרישוי. דהיינו – הוועדה אינה נדרשת לאשר את הנוסח אלא הנוסח מאושר על ידי רשות הרישוי. לוועדה הומצא עכשיו נוסח של הצהרה שמציע משרד הרישוי. אני כבר רואה שכתוב כאן – שם המלווה, תעודת זהות, שם וחתימת המלווה. על פניו, מי שקורא את זה, לא יכול לדעת שלאדם יכולים להיות כמה מלווים והפקודה עצמה קובעת במפורש שאין להגביל את מספר המלווים. לכן, להבנתי, הנוסח הזה שראיתי אותו רק עכשיו, לא תואם את הוראות הפקודה.
אתי בנדלר
¶
אבל המלווה נדרש לחתום כאן. שם וחתימת המלווה. ואיפה בא לידי ביטוי שיכולים להיות מספר מלווים?
איציק סנדלר
¶
איך משרד התחבורה נערך לכך שכרגע, במהלך השנה, יגיעו 120 אלף נהגים חדשים למשרד הרישוי, עם הלחץ הגדול - - -
איציק סנדלר
¶
אני שואל: איך משרד התחבורה, לאור הלחץ הגדול שיש במשרדי הרישוי, נערך לכך ש- 120 אלף נערים יצטרכו להגיע למשרדי הרישוי לקבל את השירות הזה? האם יש אפשרות לשכלל את זה, לבצע את זה דרך האינטרנט?
חנניה אפנג'ר
¶
אני רוצה לעשות את ההפרדה: ברגע שאדם עובר טסט, גם היום אנחנו נותנים את הרישיון דרך המורה, וזה ימשיך להיות ככה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותיי, קחו את ההערה הזו – איך שהדברים יהיו יעילים. מניסיוני – עכשיו הייתי צריך לקבל רישיון. הלכתי לאופטיקאי ופשוט שלחו לי באינטרנט לסופרפארם, וקיבלתי את הרישיון. במקום הדבר הזה - -תאמין לי, זה דבר חשוב.
עוזי יצחקי
¶
אנחנו חשבנו על זה בתוך משרד התחבורה. נמצאים פה גם אנשי "אור ירוק", כי בזמנו התחיל רישיון הנהיגה המדורג עם עוד כמה שלבים. אבל אנחנו חשבנו על זה בתוך משרד התחבורה. העניין של להגיע למשרד הרישוי – קודם כל אני יכול להרגיע את מר סנדלר, אנחנו מתמודדים יפה מאד עם הקהל. משרדי הרישוי הם לא עם הרבה אנשים. ייעלנו ושיפרנו את השירות. מרב הפעולות הן היום בטלפון, באינטרנט, ומקבלים את הרישיונות בדואר. ולכן אנחנו נתמודד גם עם 20 אלף, גם עם 200 אלף. זה נפרס על פני השנה. יש לנו 33 משרדי רישוי.
עוזי יצחקי
¶
עכשיו אני עונה על העניין הזה. העניין של להגיע למשרד הרישוי זה חלק מטקס, זה חלק מלהגיע ולקבל רישיון, לראות פקיד. אם אנחנו נתחיל עם אינטרנט – חשבנו על זה, אנחנו לא בעד הדברים האלה. זה גם זיהוי חתימה, זיהוי האדם. הפקיד רואה את האדם, ולכן הדברים האלה חשובים.
זמר בלונדהיים
¶
שתי הערות קטנות – אחת, בפתיחה המנכ"ל דיבר על זה שההצהרה תוגש על ידי הנהג הצעיר וגם על ידי המלווה עצמו. אין לזה ביטוי בתקנות עצמן. אני לא אומר שזה בלתי אפשרי בלי זה, רק לתשומת לבכם. אם אתם רוצים שגם המתווה יצהיר, לא רק תצהיר. הצהרה.
חוה ראובני
¶
אני חושבת שבחוק – אני קוראת מהחוק: "הוכיח נהג חדש, צעיר בדרך שנקבעה לפי סעיף (ה) כי ביצע את תכנית הליווי". חתימה מקבילה, הן של הנהג החדש הצעיר והן של המלווה שלו, לעניות דעתי נמצאים תחת הכותרת של "דרך ההוכחה", שזו לא רק הצהרה של אדם שמצהיר, אלא יש עוד מישהו - - -
בנימין גבאי
¶
אני מנהל בית ספר מקצועי לנהיגה בירושלים. כמה דברים שרציתי להעלות. ההגעה למשרד הרישוי לצורך קבלת רישיון נהיגה או רכב – לדעתי יש דבר מאד חשוב שאפשר לעשות בשיתוף עם "אור ירוק", עם משטרת ישראל, לעשות טקס, כמו שמישהו הזכיר פה. פשוט, טקס של קבלת רישיון נהיגה, עם הרצאה, עם שקפים, סרטים – שהתלמיד יידע מה הוא מקבל לידיו. זה כמו שהיום עוברים לטקסים של קבלת תעודת זהות.
זמר בלונדהיים
¶
אני רק אעיר שההערה הקודמת שלי לא היתה ביחס לסמכות בחוק, שאלא שבתקנות עצמן אין לזה ביטוי, ולכן, אולי, בסעיף (ג) צריך לבוא לידי ביטוי לא רק שהגיש הנהג הצהרה אלא שבה האישור של המלווה. כלומר, שתהיה לזה איזושהי קונקרטיזציה.
זמר בלונדהיים
¶
ההערה השניה היא – מכיוון שאנחנו מבקשים מאנשים להגיש הצהרה, שאמנם אין פה סנקציה פלילית, בכל זאת היינו מצפים שאנשים יצהירו משהו שהם יכולים לעמוד בו, הייתי מציע בסעיף (א) לא לכתוב "שעות הליווי יכללו..." 20 שעות או 15 שעות – אלא "כ-20, כ-15".
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
חברה' תפסיקו עם זה. אף אחד לא יתבע. ברגע שבמדינת ישראל יתבעו מישהו - - -אתם זוכרים על מה חרב הבית.
אנחנו עוברים אם כך להקראה של התקנה.
אתי בנדלר
¶
אישור התקנה בתיקונים הבאים. אני מציעה שהוועדה תקבל החלטה כדלקמן: תקנה 175ב מאושרת בתיקונים אלה: 1. בתקנת משנה (א) תיווסף ההגדרה ל "לילה" 2. בתקנת משנה (ג): 1. יובהר בנוסח שניתן להגיש הצהרה גם בטרם חלפו ששה חודשים 2. במקום "בדבר השלמת..." יבוא : "...כי השלים" 3. נוסח ההצהרה ישונה כך שיובהר בו שיכולים להיות מספר מלווים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מקובל? כן. אם כך אנו עוברים להצבעה – מי בעד? רוב. התקנה הראשונה אושרה.
אנו עוברים לתקנה הבאה.
חוה ראובני
¶
"175ג. מידע לנהג חדש צעיר
רשות הרישוי תתן לנהג חדש צעיר, יחד עם היתר הנהיגה, נוסח הצהרה כאמור בתקנה 175ב(ג), ובו הסברים ומידע בכתב בשפה עברית, אנגלית או ערבית, לפי בחירתו, בין היתר בעניינים אלה:
(1) מי רשאי להיות מלווה;
(2) משך תקופת הליווי וחלוקה לשעות;
(3) החובה לחתום על הצהרה בדבר השלמת תכנית הליווי;
(4) מידע הקשור לקבלת היתר נהיגה נוסף;
(5) פטור למי שעבר תכנית חונכות לנהגים של צבא הגנה לישראל;
(6) הגבלות החלות על נהג חדש שגילו עד 21 שנים, לעניין הסעת נוסעים;
(7) עבירות המנויות בתוספת השלישית לפקודה ובחינות ובדיקות רפואיות שעל הנהג החדש לעבור אם עברה עבירה כאמור;
מרדכי פדר
¶
אני לא רואה את ההגבלה לשפת העברית, האנגלית והערבית. מדובר במלווים שהם חברי משפחה. מאד חשוב שההסבר יינתן, כי זה יינתן גם להורים בשפה המדוברת של הבן אדם.
חנניה אפנג'ר
¶
ההסבר בעברית נמצא בגוף ההיתר, ההסבר באנגלית ובערבית – אנחנו ניתן אותו בדף נפרד. יש לי פה את הדוגמה. תרגום מקצועי.
רון שטרית
¶
גם אני נציג של מועצת התלמידים והנוער הארצית. אני לומד בצפת בבית הספר הרב תחומי. רק שאלה – אמרת 21 שנים, הגבלת מספר נוסעים. היום זה 21 שנים או שנתיים. אני אישית הוצאתי רישיון כבר, בגיל 17 וקצת, ועוד שנתיים אני יכול לקחת מעל שניים. אמרת מעל גיל 21.
חוה ראובני
¶
סעיף 12 א(2) ובהתאמה – התקנה שעכשיו קראתי, מדברים על נהג חדש שגילו עד 21. הוא צריך להיות גם נהג חדש, ועד גיל 21. אז אם סיימת להיות נהג חדש בגיל 19 וקצת, בהתאם לנתונים שאמרת, ההגבלה הזו כבר לא חלה עליך. אם סיימת להיות נהג חדש בגיל 22, ההגבלה מסתיימת לגביך בגיל 21. שניהם צריכים להתקיים.
אתי בנדלר
¶
הפקודה קובעת כי ,הורשע נהג חדש בעבירה מן העבירות המנויות בתוספת השלישית, תוארך תקופת היותו נהג חדש בשנתיים נוספות ובלבד שעמד בהצלחה בבחינות ובבדיקות כי שקבע השר". דהיינו, הבחינות והבדיקות צריכות להיות מעוגנות בתקנות שהתקין השר. כאן, בפיסקה (7) של התקנה, כפי שהוקראה כרגע על ידי חוה ראובני, נאמר מפורשות שהמידע יתייחס גם לאותן - - מה הן העבירות המנויות בתוספת השלישית לפקודה, ואיזה בחינות או בדיקות רפואיות שעל הנהג החדש לעבור אם עבר עבירה כאמור. אכן התקנות ההן אינן טעונות אישור ועדת הכלכלה של הכנסת אבל אני רוצה להפנות את תשומת הלב שלא פעם נשמעו בוועדה הערות לגבי אותן בחינות ובדיקות ואני ביקשתי מגב' ראובני שתהיה מוכנה, אם הוועדה תרצה לשמוע על כך, בקצרה מאד, על איזה בחינות ובדיקות מדובר בתקנות שעדיין לא נחתמו, אבל שהטיוטה שלהן מוכנה.
חוה ראובני
¶
את טיוטת התקנות הבאתי עמי. זה עדיין בגדר טיוטה, עדיין לא נחתם. התקנות האלה מעגנות – אני מפנה לתקנה 207ב שנמצאת פה, בתקנה 2 – מעגנות, בעצם, משהו מאד דומה לנוהל הקיים, שאומר שאם הנהג עבר עבירה על התוספת השלישית , והוא קיבל פסילה של עד שלושה חודשים המבחן יהיה מבחן עיוני. אם העבירה נמצאה מספיק חמורה כדי להצדיק פסילה לתקופה שעולה על שלושה חודשים, וגם בפועל אנחנו מדברים על נהג חדש שהושבת מנהיגה – משלושה חודשים אנחנו רוצים גם בחינה עיונית וגם בחינה מעשית. אבל היה ומדובר בעבירה של נהיגה בשכרות או עבירה שגרמה לתאונת דרכים חמורה, קטלנית, עם נחבלים וחבלה של ממש, בנוסף לבחינה העיונית והמעשית – גם בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
איציק סנדלר
¶
אני אומר בצורה חד משמעית לך, עוזי: ההנחיות האלה, שכרגע אתה מדבר עליהן, במחוז ירושלים - - -
חוה ראובני
¶
"תקנה 175ד.
פטור מתכנית הליווי
נהג חדש צעיר יהיה פטור מתכנית הליווי עם ביצע תכנית חונכות לנהגים של צבא ההגנה לישראל מסוג קליטה והכשרת הנהג ביחידה, ובלבד שהמציא לרשות הרישוי אישור על כך מאת קצין הבטיחות היחידתי".
ישבנו עם צה"ל, שמענו מה הם עושים ומצאנו את זה כתחליף ראוי.
חוה ראובני
¶
הסעיף הבא: 176ה. זכאות למימון ליווי בתשלום.
גם כאן, יש לי מעט שינוי בנוסח, בעקבות ההתייעצות שהתקיימה בינינו לבין הייעוץ המשפטי של הוועדה.
"נהג חדש צעיר אשר הוכיח לרשות הרישוי כי נבצר ממנו לבצע את תכנית הליווי אלא באמצעות מלווה שהוא בעל רישיון להוראת נהיגה, זכאי למימון מאוצר המדינה לשם כך..." ועכשיו אני קוראת את השינוי: " ובלבד שהליווי יבוצע באמצעות מורה לנהיגה שאישרה רשות הרישוי, ובכפוף לתנאי האישור האמור, אם הוכיח שהתקיים בו אחד מאלה:
(1) הוא מקבל תשלום או גמלה לפי פרט (1)(א) או (2) לתוספת הראשונה לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1980
(2) הוא מקבל תשלום לפי חוק המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ב-1972, והוא זוכה כאמור בתקנה 3(3) לתקנות המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ג-1972;
(3) בסמוך לפני שמלאו לו 18 שנים הוא קיבל גמלה או תשלום כאמור בפסקה (1) או (2);
(4) הוא חייל המשרת בצבא הגנה לישראל, המחזיק תעודת חייל בודד תקפה, והציג אישור מאת קצין תנאי השירות ביחידתו כי לפי פקודות הצבא הוא זכאי בשל כך למענק חודשי קבוע".
אני מבקשת להסביר, קודם כל, את הפתיח. המימון מאוצר המדינה כדי לבצע את זה, באמצעות מורי נהיגה – היכולת שלנו לשלוט בזה, לעקוב אחרי זה, ושזה יבוצע כמו שצריך ובתעריפים ראויים, תהיה מאד מאד מוגבלת אם זה יהיה פתוח לכל. המשרד שלי נערך לצאת למכרז. הוא נמצא בשלבים סופיים של גיבוש, רק בלי תקציב. צריך עוד אישור של ועדת חריגים כדי לפרסם אותו.
חוה ראובני
¶
אני שאלתי, ועוד לא ידעו להשיב לי. נפרסם מכרז על מנת שייבחרו מורים לנהיגה בפריסה ארצית, כדי שיספקו את השירות ויהיה ידוע ומוסכם מראש מה יהיה המחיר שהם גובים תמורת השירות הזה. המימון מאוצר המדינה יהיה לליווי באמצעות המורים האלה במחיר שיוסכם אתם במסגרת ההליך המכרזי. זה לגבי הפתיח.
לגבי רשימת הפריטים, זה בהתייעצות עם הביטוח הלאומית ורפרנט רווחה במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים. אנחנו מדברים על אוכלוסייה מאד מאד מוגדרת של צעירים שלא רק שהם מעוטי אמצעים אלא הם מקיימים את עצמם. הם, למעשה, מנותקים מעטיפה וממסגרת משפחתית. זה המכנה המשותף, למעשה, של ההגדרות שניתנו פה בהפניות לדברי חקיקה. עוד פעם – רשות הרישוי לא הולכת לבדוק את הדברים בעצמה. היא לא מסוגלת לזה, היא לא כשירה לזה ואני גם לא חושבת שהיא מוסמכת לזה. אנחנו מסתמכים על אישורים שנתנו גורמים מוסמכים, גורמי הרווחה השונים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אנחנו לא אוהבים את עודף הסרבול והביורוקרטיה. שאלה ראשונה: אמרתם בעצם שהציבור שיפנה לעזרה הזו הוא ציבור מאד מצומצם. לכן אני הייתי מצפה, ופה חברת הכנסת מיכל רוזין שמדגישה את הדברים האלה, כהרגלה, שפה הפתרון הוא – אם זו אוכלוסייה קטנה – פישוט, וכיוון שמצא בעיניי הנושא של מוסקוביץ – ברגע שיהיו מספיק מתנדבים של הרשות לבטיחות, זה יפתור את כל הבעיות האלה. יש כאן את האתגר הראשון של הרשות לבטיחות, ולכן אני מקווה שזה יבוצע. אני מציע להביא את זה להצבעה
מרדכי פדר
¶
הערה אחת קטנה. אנחנו טוענים שהתקנה הזו לא חוקתית, בגלל שמדובר באפליה לא מוצדקת ולא מדתית.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני לא אתחיל להתווכח. יש פה כל כך הרבה עורכי דין מדופלמים, אבל כמובן שתוכל להגיש בג"ץ ולבחון את זה. אני מציע שלא.
אתי בנדלר
¶
קודם כל, נדמה לי שאוכלוסיית הזכאים לא הוצגה כאן, עדיין. מעבר לזה, יש כאן, בנוסח שהוקרא "נהג צעיר אשר הוכיח לרשות הרישוי כי נבצר ממנו לבצע את תכנית הליווי בעצמו, אלא באמצעות מלווה שהוא בעל רישיון להוראת נהיגה". דבר שני, הוא צריך להוכיח שהוא נמנה על אחת האוכלוסיות הזכאיות. אבל באמת מדובר על המקרים הקשים ביותר שעוד מעט יוצגו. ואני שואלת: איזה הוכחות רשות הרישוי רוצה שהנהג החדש הצעיר ימציא לה כדי להוכיח שהוא לא יכול, שנבצר ממנו לבצע את תכנית הליווי, אלא באמצעות מורה להוראת נהיגה. מה הוא צריך? איזה הוכחות הוא צריך להמציא לכם, שמה? אולי קודם כל תתחילו להציג את אוכלוסיית הזכאים, ואחר כך תגידו איזה עוד הוכחות הוא צריך להמציא.
חוה ראובני
¶
אנחנו מדברים על מי שהיה עונה להגדרה - ילד יתום או ילד נטוש, בחוק הבטחת הכנסה, לפי התוספת הראשונה, זה – אם הוא מתחת לגיל 18. ברגע שהוא מעל 18 הוא לא ילד. אז אנחנו מדברים על מי שבסמוך לגיל 18 ענה להגדרות האלה. אנחנו מדברים על ילד שהוא אינו בחזק אימו, אינו בחזקת הוריו ויש פסק דין מזונות לזכותו. עוד פעם – אנחנו מדברים על כאלה שהם מבודדים לחלוטין. אלה שתי הקבוצות.
חוה ראובני
¶
הביטוח הלאומי כבר אישר אותם. לעניין זה – הם יביאו את האישורים, אלה כולם עם זכאויות - - -
אתי בנדלר
¶
אז באמת מדובר על קטינים או על כאלה שקצת מעבר לקטינות – בגירים שהיו קודם נטושים או לבד, בלי שום מעטפה, לא במסגרת משפחת אמנה, אפילו, או מקבלי מזונות או מקבלי גמלה לאבטחת הכנסה. אלה, בנוסף לכך שהם מביאים את האישור לזה שהם לבד בעולם ומקבלים את הגמלה הזו, הם חוץ מזה צריכים להוכיח לרשות הרישוי שהם לא יכולים לבצע את תכנית הליווי אלא באמצעות מורי נהיגה. ואני שואלת: מה עוד הם צריכים להוכיח? איזה הוכחה רשות הרישוי רוצה? אני רוצה להבין למה הם מתכוונים.
עוזי יצחקי
¶
שהוא בא ובאמת מוכיח לנו – אל"ף, שהוא נמנה, יש לו את האישורים מהמוסדות הרשמיים על הדבר הזה, והוא גם מוכיח או מסביר למה אין אפשרות שהוא ייעזר במתנדבים, באנשים שיכולים לעזור לו - - -
עוזי יצחקי
¶
אני אגיד לך למה – בגלל, שוב, לעשות עד כמה שניתן ליווי עממי וליווי שיביא אותו ליותר שעות דרושות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אז השאלה היא כזו: הרוח שנובעת מכאן אומרת- בשביל מה צריך להטיל עליהם עוד מעמסה? כמו שאמרתי – ייתכן שבעוד מספר חודשים לא יצטרכו, כי יהיה לנו צבא של מתנדבים. האם אתם יכולים ללכת פה בניסוח לקולא ולוותר על זה?
חוה ראובני
¶
לא צריך לומר "יראו שנבצר ממנו", אלא פשוט להגיד שנהג חדש שעומד בתנאים האלה זכאי למימון מאוצר המדינה.
רון שטרית
¶
אנחנו מדברים פה על בני נוער שהם או יתומים או שאין להם קשר עם הוריהם. מה קורה עם בני נוער שלהוריהם אין רישיון או רכב? מה קורה אתם? הם מוציאים רישיון ועכשיו אין מי שיחתום להם.
רון שטרית
¶
אבל כמו שאמרו פה - - - הם לא יכולים לעבור דרך המורים לנהיגה, והם צריכים לשלם על 50 שיעורים. המדינה לא תשלם. 50 שיעורים, כפול 100 שקל לשיעור – זה 5,000 שקל שבני הנוער האלה צריכים לשלם. זה המון כסף, וכמובן – הם משלמים את זה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הנקודה היא שאחד הדברים, ויסלחו לי כל עורכי הדין – היה לי פעם ידיד שנפטר, ושמו היה סיקו זוסמן, שהיה פרופסור, מנכ"ל משרד הביטחון. הוא שאל - למה מנכ"ל משרד הביטחון צריך להיות כלכלן עם ראש גדול ולא עורך דין? הוא אמר – קודם כל נחליט על העקרונות, ואז נסגור אותם. אם במקרה שלך יש מספרים מאד קטנים – נמצא את הדרך לפתור את זה. לא נתחיל מכל דבר קטן לסגור את הבעיות. הם יחשבו על זה, ויתנו פתרון.
איתמר לוין
¶
זה בדיוק מדגיש את הבעיה שהעליתי עם החלופה של המורים, כי אז אתה מדבר על 12 שעות ואתה מדבר על סכום אחר, ואותו ערך מקצועי.
אתי בנדלר
¶
למה הכוונה "ובכפוף לתנאי האישור"? העובדה שאתם תוציאו מכרז, פריסה ארצי למורי נהיגה, שיהיו רשאים לתת את הליווי מטעם המדינה – זה מצוין ונפלא. אז זה יהיה, באמת – הליווי יבוצע באמצעות בעל רישיון הוראת נהיגה שאישרה רשות הרישוי. למה הכוונה "ובכפוף לתנאי האישור"?
איציק סנדלר
¶
רון מוסקוביץ מנכ"ל הרשות מבצע דברים תוך כדי. אנחנו פה 4 חברה', מתנדבים. כל אחד מאתנו מלווה 2 חברה' מאלה שיהיה להם קשה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אנחנו עוברים להצביע. מי בעד, בכפוף לתיקונים שהיו?
הצבעה
בעד אישור התקנות – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
התקנות אושרו.
סעיף התחילה
¶
"תחילתן של תקנות אלה יהיה ביום כ"ג בתמוז, התשע"ג, ה- 1 ביולי, 2013". מי בעד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף אושר.
חוה ראובני
¶
אמרתי שהנושא נדון בהרחבה בזמן החקיקה של התיקון לפקודת התעבורה. מי שיכול להיות נהג מן הסתם יכול להיות גם מלווה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רוצה לסכם. אישרנו את זה. אני חושב שהדבר הזה מסדיר, משדרג, משפר, אין בו משום החמרה. מה שאני מבקש ממך, עוזי, שמשרד התחבורה יביא לוועדה דוגמאות למידע שהוא יפיץ לנהג החדש, לצעיר ולמלווה, בנוסף למידע המודפס בהיתר לנהיגה, ושיבהיר לוועדה גם כן כיצד בדעתכם לשפר את דרכי קבלת רישיון הנהיגה, בתום תקופת הליווי, כדי שלא יהיה פה מה שנאמר - - - הרשות לבטיחות בדרכים – מהיום והלאה, לא רק מוסקוביץ, אבל בשבילי כרגע זה מוסקוביץ - תעביר לוועדה תוך חודשיים נתונים על מאגר המתנדבים שהקימה ברחבי הארץ שיוכלו ללוות נהגים חדשים צעירים, ולכן, כל הבעיות תיפתרנה. הוועדה מבקשת ממשרד התחבורה להביא לידיעת הציבור את כניסתה לתוקף של תכנית הליווי, כתנאי לקבלת רישיון הנהיגה, וחשיבותה לבטיחות בדרכים, כך שכולם יהיו מרוצים.