PAGE
6
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
01/05/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 10>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, כ"א באייר התשע"ג (01 במאי 2013), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 01/05/2013
צו שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה) (רשימת התפקידים במשטרת ישראל שיחולו עליהם הגבלות או איסורים לפי סעיפים 5א ו-5ב לחוק), התשעג-2012
פרוטוקול
סדר היום
<צו שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה) (רשימת התפקידים במשטרת ישראל שיחולו עליהם הגבלות או איסורים לפי סעיפים 5א ו-5ב לחוק), התשע"ג-2012>
מוזמנים
¶
>
גלי בן-אור - ממונה בכירה ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אלה חדד - ק' משמעת, המשרד לביטחון פנים
אליעזר כהנא - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
איילת לוי - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
הדס פטר - ק' משמעת, המשרד לביטחון פנים
מוריה שי - מתמחה ביועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
רישום פרלמנטרי
¶
אתי בן-שמחון
<צו שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה) (רשימת התפקידים במשטרת ישראל שיחולו עליהם הגבלות או איסורים לפי סעיפים 5א ו-5ב לחוק), התשעג-2012>
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב, יום רביעי בשבוע, כ"א באייר, 1 במאי 2013, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. חברת הכנסת שולי מועלם נכנסה, נתחיל את הדיון.
הנושא
¶
צו שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה)(רשימת התפקידים במשטרת ישראל שיחולו עליהם הגבלות או איסורים לפי סעיפים 5א ו-5ב לחוק). אי שם בפברואר 2012, נערך פה דיון לבקשת המשטרה, ולא רק המשטרה, זה היה גם השב"ס, המוסד, וכן הלאה, על רשימת מקצועות או תפקידים, לא מקצועות, תפקידים אם אנחנו מדייקים, שעם פרישתם יצטרכו לעבור צינון מוגדר של מספר חודשים.
אכן, כל אלה שפרשו ממרץ 2013, העסק חל עליהם, ואנחנו היינו מבקשים שתדווחו לוועדה מה השיקולים בקביעת הרשימות, למה העברתם רק משטרה ולא שב"ס ומוסד.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו ועדת העבודה והרווחה והבריאות, ואנחנו רוצים שהגברת שעורכת את הפרוטוקול יהיה לה ברור מי דיבר ומאיפה, אחר כך יילכו לעשות מחקר.
גלי בן-אור
¶
החוק אכן עבר בוועדה הזו אחרי עבודה משמעותית שעשינו כאן, ובתוספת לחוק פורטו מספר גופים שלגביהם התבקש להחיל את החוק, מתוך מטרה שבעתיד לאחר שהחוק התחיל לעבוד, אנחנו נבחן ונראה גופים נוספים שמתאים להחיל אותו עליהם.
הגופים שקבועים בחוק היום הם הרשות לאיסור הלבנת הון, משטרת ישראל, משרד הביטחון, פרקליטות המדינה ומחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, צה"ל ושב"ס.
התמריץ לחקיקת החוק מלכתחילה היה הבקשה של משטרת ישראל מצד אחד, והצעת חוק פרטית של חבר הכנסת אהרונוביץ שהציע את הנושא. המשטרה היא זאת שזיהתה את הבעיה אצלם כבעיה חמורה, והיא זאת שבעצם דחפה לחוקק את החוק, כך שיאסור על מי שעבד ברשויות אכיפת חוק לקבל זכויות מאנשים שכלפיהם הפעילו את הסמכות. כיוון שכך, המשטרה הייתה באמת הראשונה שפעלה והכינה את הצו.
גלי בן-אור
¶
אנחנו עובדים במקביל מול יתר הגופים. אנחנו נמצאים בשלבים סופיים של סיכום של הנוסחים של הצווים מולם, ואני מקווה שבזמן הקרוב אנחנו נוכל להניח אותם.
היו"ר חיים כץ
¶
מה זה שבועות קרובים?
אנחנו חוקקנו את החוק לפני יומיים על חברות שלא עמדו ביעדים, אני אמרתי שמשרדי הממשלה הם הראשונים שלא עומדים ביעדים, אבל אי אפשר לקנוס אותם כמו שקנסו את חברות התרופות.
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא רוצה שתסבירי, אני רוצה שתעמדי ביעדים. אמא שלי עליה השלום אמרה, יש שני סוגי אנשים – יש מסבירים ויש מצליחים, מי שמסביר נכשל. זהו, מי שמסביר נכשל.
גלי בן-אור
¶
חמותי אומרת, מי שלא עושה לא שובר. כיוון שאנחנו עושים הרבה דברים, אז אנחנו לא מצליחים את כולם לקדם באותו מועד. במחלקת ייעוץ וחקיקה היו חילופי גברי, התחלף המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, והתחלף גם הרפרנט שעסק בתחום והנושא הזה עבר. אנחנו עמוסים עכשיו בהרבה מאוד - - -
היו"ר חיים כץ
¶
חבל שלא הזמנתי אותך לדיון עם משרד הבריאות, והיית אומרת את זה, ואז הייתי אומר למה אסור לקנוס אחרים, למה נאה דורש - נאה מקיים, אני מדבר לגורמים השלטוניים, לא אלייך, ובייחוד משרד המשפטים, משרד הבריאות יש להם זמן, זמן רב.
גלי בן-אור
¶
יש לנו הרבה מאוד עבודה, אנחנו משתדלים לקיים אותה. אדוני צודק שצריך היה להגיש את כל הצווים.
היו"ר חיים כץ
¶
אם זה היה עסק פרטי וזה היה עובד כל כך לאט, הוא היה נסגר מזמן.
תתנו לי את הסיבות לתפקידים, הבנו את ההסברים.
אליעזר כהנא
¶
השיקול המרכזי העיקרי אולי כמעט היחידי גורמים במשטרה שמפעילים סמכויות אכיפה כפי שמוגדרים בחוק, שכוללים פעולות של חקירה והפעלת מודיעין, אלה הסיטואציות שנתקלנו בהן בעבר, לצערי, גם בשנה האחרונה ועדיין לא היה לעיל ידינו להשתמש בחקיקה ושהטרידו אותנו, ואלה התבחינים. זאת אומרת, כל גורם שעוסק בחקירה של אנשים, מפעיל סמכויות אכיפה בהיבט של חקירה ומודיעין, במובן הזה הוא נחשף להמון מידע שכולל על אותו אדם, מידע על שותפיו, מידע על מקורות מודיעיניים שדיברו עליו, מידע על עבירות פליליות שהוא עבר מצד אחד. מצד שני, גם מידע על פעילות מתוכננת כלפיו, גם מידע על שיטות עבודה ואמצעים של המשטרה חסויים. נתקלנו לצערנו במקרים של אנשים שעסקו בדבר הזה, יום אחד קמו והלכו – פשוט חצו את הכביש, עברו לצד השני, זה היה השיקול.
אנשים שמפעילים סמכויות אכיפה, כלומר, למעשה כמעט כל גורמי אגף החקירות והמודיעין במטה ובשטח, זה האגף שבפועל עוסק בסמכויות אכיפה, נוסף לזה החרגנו בתוך אגף הנשים שבעיקר במטה הארצי שבמובהק התפקיד שלהן לא כולל ולא אמור לכלול הפעלת סמכות אכיפה כלפי אנשים, זה תפקיד מנהלי לחלוטין. החרגנו את אנשי המנהלה, שוב, אנשים שלא עוסקים באכיפה. הוספנו לזה גורמים גם מאגפים אחרים שגם הם עושים את אותו תפקיד, אבל תחת סוג של תפקיד מסוג אחר, למשל, בוחני תנועה, או חוקרי תאונות דרכים בפועל הם חוקרים, זה מה שהם עושים.
היה לנו אפילו מקרה של בוחן, לצערי, שעזב את המשטרה, ואחרי כמה חודשים מצאנו אותו מעיד בתור מומחה מטעם ההגנה בתיק שהוא עצמו היה ממונה על בוחנים בשטח כשהוא עוד היה שוטר, כדוגמה.
למשל, אגף התנועה חוקרים בתחום יש אנשים שהם שוטרים קהילתיים שעוסקים במתן שרות אכיפה ופעילות מהסוג הזה בתוך הקהילה, והם גם חשופים למידע ויש בזה רגישות, ושוטרים ביחידות מיוחדות סמויות ששוב חשופים – אל"ף מבצעים פעילויות אכיפה, ובי"ת, הם חשופים למידע מאוד רגיש ומאוד חסוי. אלה היו השיקולים ואלה התפקידים שכלולים, כמובן גם דרג בכיר, זאת אומרת, חברי סגל פיקוד הבכיר, ולא משנה מה תפקידם, הם גם כלולים. במובן הזה הם גם כלולים בתוספת השנייה, זאת אומרת, יש עליהם חובת דיווח על כל זכות שהם אמורים לקבל כדי שהדבר הזה ייבדק. הם עסקו הרבה שנים בהרבה תפקידים, ולא בהכרח יכולים לדעת כלפי מי הם הפעילו את סמכות האכיפה, והדבר הזה צריך להיבדק על ידי גורמי המשטרה מהצד שלה.
נעה בן שבת
¶
האמת היא, כיוון שכבר מתקיים דיון בצו, ייתכן שצריך להקריא.
צו שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה)(רשימת התפקידים במשטרת ישראל שיחולו עליהם הגבלות או איסורים לפי סעיפים 5א ו-5ב לחוק), התשע"ג-2013.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 5א(א) ו-5ב(א) לחוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), התשכ"ט-1969 (להלן – החוק), לפי הצעת המפקח הכללי של משטרת ישראל, בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת לפי סעיף 5א(ב)(2) לחוק, אני מצווה לאמור:
הגדרות
¶
-
1. בצו זה – "יחידה ארצית" – כל אחת מאלה: 1. היחידה הארצית לחקירות הונאה; 2. היחידה הארצית לחקירת פשעים בין-לאומיים; 3. אתגר – היחידה הארצית למלחמה בגניבת רכב; 4. היחידה הארצית לחקירת עבירות כלכליות; 5. יחידה 33.
"ממלא תפקיד" – למעט מי שממלא תפקיד מנהלה; סגל הפיקוד הבכיר" – כל אחד ממלאי תפקידים אלה.
1. המפקח הכללי של משטרת ישראל; 2. סגן המפקח הכללי של משטרת ישראל; 3. מפקד מחוז – מפקד משטרת מחוז כהגדרתו בפקודת המשטרה; 4. ראש אגף במשטרת ישראל; 5. מפקד יחידת לה"ב; 6. היועץ המשפטי למשטרת ישראל; 7. היועץ הכלכלי למפקח הכללי של משטרת ישראל; 8. חשב משטרת ישראל.
רשימת התפקידים לעניין סעיף 5א לחוק –
1. רשימת התפקידים במשטרת ישראל שלגביהם יחולו ההגבלות והאיסורים לפי סעיף 5א לחוק קבועה בתוספת ראשונה.
סוגי תפקידים או משרות לעניין סעיף 5ב לחוק –
2. סוגי התפקידים או המשרות שעל מי שמילא אותם תחול חובת דיווח לפי סעיף 5ב לחוק קבועים בתוספת השנייה.
תוספת ראשונה (תקנה 2)
1. סגל הפיקוד – א. חבר סגל הפיקוד הבכיר וסגנו; ב. מפקד מרחב במשטרת ישראל וסגנו; ג. מפקד יחידה ארצית וסגנו; ד. מפקד תחנת משטרה וסגנו; ה. עוזר אישי של סגל הפיקוד הבכיר.
2. מערך החקירות – א. כל קצין משטרה במערך החקירות; ב. כל מי שממלא תפקיד בחטיבת החקירות שבאגף החקירות והמודיעין במטה הארצי, למעט ממלאי התפקידים במדור מידע פלילי ובמדור נפגעי עבירה; ג. כל מי שממלא תפקיד של חוקר.
3. מערך המודיעין – א. כל מי שממלא תפקיד ביחידות המעבדה הטכנית. ב. כל ממלא תפקיד במערך המודיעין.
4. מערך התביעות – א. כל מי שממלא תפקיד של תובע משטרתי; ב. כל מי שממלא תפקיד במערך התביעות.
5. מערך הזיהוי הפלילי – כל מי שממלא תפקיד בחטיבת הזיהוי הפלילי ובמעבדות הניידות.
6. מערך הייעוץ המשפטי – כל קצין משטרה במדור חקירות, מודיעין וטכנולוגיות בלשכת הייעוץ המשפטי במשטרת ישראל.
7. מערך התנועה – א. בוחן תנועה; ב. חוקר תאונות דרכים; ג. כל מי שממלא תפקיד ביחידת תביעות אגף התנועה או במדור תאונות דרכים.
8. מערך המבצעים – א. כל מי שממלא תפקיד במערך החבלה; ב. שוטר קהילתי.
9. כל שוטר ביחידה המיוחדת למלחמה בטרור וביחידות המסתערבים.
תוספת שנייה (תקנה 3)
1. חבר סגל הפיקוד הבכיר וסגנו, למעט היועץ הכלכלי למפקח הכללי וחשב המשטרה;
2. מפקד יחידה ארצית;
3. ראש חטיבה באגף החקירות והמודיעין.
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה.
מאחר וקיבלנו אישור של היועצת המשפטית של הוועדה שאפשר להצביע, אנחנו מצביעים פה רק על המשטרה. משרד המשפטים עם שאר הדברים יש להם הרבה זמן, אני מקווה שיושב ראש הבא של הוועדה בעוד ארבע שנים שיהיה אחראי, יקבל את זה ויאשר את המקצועות הבאים.
מי בעד ירים את ידו? כל חברי הכנסת שנמצאים פה יש להם זכות הצבעה לאשר.
הצבעה
בעד אישור הצו – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
צו שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה)(רשימת התפקידים במשטרת ישראל שיחולו עליהם הגבלות או איסורים לפי סעיפים 5א ו-5ב לחוק), התשע"ג-2012 נתקבל.