PAGE
29
ועדת הכספים
13/03/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 14>
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ב' בניסן התשע"ג (13 במרץ 2013), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 13/03/2013
אישור השקעה בחברת בניין הבימה בע"מ
פרוטוקול
סדר היום
<אישור השקעה בחברת בניין הבימה בע"מ>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
משה גפני – היו"ר
רוברט אילטוב
קארין אלהרר
מיכל בירן
אבישי ברוורמן
יעל גרמן
אמנון כהן
מאיר כהן
ניסן סלומינסקי
עמיר פרץ
ראובן ריבלין
מוזמנים
¶
>
יאיר טל - סגן בכיר לחשבת הכללית, משרד האוצר
יוני כהן - רפרנט, משרד האוצר
עידו בן-ששון - רפרנט חינוך ורווחה, משרד האוצר
עו"ד ג'לאל סויטאט - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אורי קופרברג - מנהל כספים, המשכן לאמנויות הבמה
עירית פוגל - מנהלת תחום תיאטרון, משרד התרבות והספורט
דוד דהאן - פעיל, רעיונות הציבור
עו"ד נסים עוג'ר - איגוד הארגונים החברתיים, יועמ"ש
עמי צדיק
-
הממ"מ, כנסת ישראל
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. המערכת הציבורית נמצאת בימים לא פשוטים ואפילו סוערים, אבל הוועדה צריכה להמשיך לעשות את עבודתה, וכל עוד הוועדה הזמנית עובדת, אני צריך לעשות את תפקידי, חברי צריכים לעשות את תפקידם.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא רק יום שישי בין השמשות, לפי מה שדיברו אתי, אפילו מהבית היהודי, יש ספקות גדולים.
היו"ר משה גפני
¶
- - אבל לא מפריע לי להיות אתכם ביחד. הייתי עם כולם. לא הייתי עם כולם, נכון, אנחנו הלכנו רק עם הימין, אתם שמאל. עכשיו אני כבר לא יודע מה זה ימין, מה זה שמאל. אם ניסן סלומינסקי יכול לשבת אתך בקואליציה, בברית כזאת, מי אני שאחלוק על זה?
היו"ר משה גפני
¶
בכנסת בלאו הכי לא עושים היום כלום, לפחות הוועדה הזאת עושה דברים.
אישור השקעה בחברת בניין הבימה בע"מ. יאיר טל פה? אה, יאיר טל.
יאיר טל
¶
שר האוצר פנה לוועדה בבקשה לאשר את השקעת המדינה בחברת בניין הבימה, שהיא חברה ממשלתית עירונית, חברה בבעלות ממשלת ישראל ועיריית תל-אביב, וכל תפקידה הוא להיות הבעלים של המבנה שבו פועל כיום התיאטרון הלאומי הבימה.
יאיר טל
¶
הבימה כהבימה זה גוף ממשלתי, גוף מלכ"רי, עכשיו זה חל"צ, היה בעבר הקדש, ובשנות ה-60 השחקנים, כמו אומנים אחרים, העבירו את הנכס. הם לא רצו את הנכס אצלם, העבירו אותו למדינה. עד אז המבנה היה בבעלות הקואופרטיב.
יאיר טל
¶
המדינה היא הבעלים של המבנה. בשנות ה-60 הקואופרטיב של השחקנים העביר את המבנה למדינה ולעיריית תל-אביב, ומאז המבנה בבעלות המדינה ובאחריותה.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, רבותי, מה קרה? זה לא שמעבירים למדינה את ישיבת פוניבז' ומשקיעים שם מיליונים, זה הבימה. בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת כמה כסף הושקע בהבימה על-ידי עיריית תל-אביב ועל-ידי המדינה עד היום. הרי אנחנו מאשרים את זה פה כל הזמן.
היו"ר משה גפני
¶
כל הזמן מוסיפים עוד כסף. אני תל-אביבי, אני עובר ליד הבימה. כמה אפשר להשקיע בבניין אחד?
יאיר טל
¶
סך-הכול הושקע בשיפוץ מ-2007 100 מיליוני שקלים. זה היה כלל השיפוץ בבניין הזה. זה בניין שהיו בו בעיות הנדסיות מאוד-מאוד קשות.
היו"ר משה גפני
¶
100 מיליון שקל זה הוצדק? באמת כמו שניסן אומר, אולי היה כדאי לבנות אותו מחדש. היינו שם בסיור, שמו על הגג של הבניין מלא אנטנות סלולריות. אז קולט אביטל לקחה אותנו.
יאיר טל
¶
חשוב לציין שזה לא 100 מיליון שקלים שהשקיעה המדינה. 100 מיליון סך-הכול שהושקעו במסגרת השיפוץ.
יאיר טל
¶
אני אומר שעיריית תל-אביב שמה חלק גדול יותר מהממשלה, כי מעבר לשיפוץ הראשוני שהוסכם עליו - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא זה מה ששאלתי. אני לא מביע עמדה לכאן או לכאן. אני אבקש מחברי הוועדה לאשר, אני מקווה שיאשרו את זה, לא זאת הבעיה.
שאלתי כמה הושקע בזה, ועיריית תל-אביב זה גם כספי ציבור, אלה לא כספים שהגיעו מתורם אלמוני מקולומביה. עיריית תל-אביב השקיעה, מדינת ישראל השקיעה, משרד האוצר שם בזה כסף. אני שואל: כמה עלה למשלם המסים הישראלי והתל-אביבי – כמה עלה השיפוץ?
יאיר טל
¶
אתה צודק. ב-2007, כשהוחלט לשפץ את המבנה, בשל כל הבעיות שהיו בו, סוכם על שיפוץ שעלותו הוערכה ב-76 מיליון. זכרת במדויק.
יאיר טל
¶
קודם כול, שתי הערות. זה הסתיים. המבנה הזה פועל מינואר 2012, זאת אומרת, השיפוץ נגמר. במהלך השיפוץ העירייה החליטה שהיא רוצה לשפץ עוד שני אולמות שלא תוכנן לשפץ, אז היא מימנה, זה עלה עוד - - -
יאיר טל
¶
כמו שאמר חבר הכנסת סלומינסקי, ב-2007, כשהוחלט לשפץ את המבנה, תוכנן שיפוץ בעלות של 76 מיליוני שקלים. השיפוץ הסתיים, התיאטרון כבר פועל בו מינואר 2012, והוא עלה 100 מיליוני שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
אומר ניסן סלומינסקי, כבר היה עדיף להרוס את המבנה ולבנות בניין חדש. זה 100 מיליוני שקלים. למה לא?
עמיר פרץ
¶
לא. בכל מדינת ישראל תעשה חישוב, אין שום השקעה כדאית. אתה מכיר מישהו שהיה קונה את המדינה במחיר שהשקענו בה? מה עכשיו אתה בא עם השטויות שלך? זה תיאטרון לאומי.
ראובן ריבלין
¶
מורנו ורבנו יושב-ראש ועדת הכספים, עוד מעט יאמרו המיתולוגי. חביבי, להספיד פה אנשים חופשיים לגמרי ומאוד לארג'ים, אז אני אומר לך שעוד מעט אתה - - -
היו"ר משה גפני
¶
האמת היא שאתה צודק, כי פתאום אני רואה שוועדת הכספים – אף פעם לא היה דבר כזה – הפכה להיות המצרך המבוקש ביותר אצל המפלגות.
ראובן ריבלין
¶
- - שעלות שימור בית פרומין, להבדיל – אני לא אומר אלף הבדלות – יצר למדינה צורך של השקעה של קרוב ל-200 מיליון שקל, לא סופי, ובכל זאת חשבנו שיש דברים שהם ערכיים ובעניין זה אנחנו צריכים לנקוב אפילו בסכום הזה. בית הבימה הוא בניין בעל ערך למדינת ישראל, לציונות ולעם היהודי, בכל זאת "הדיבוק" היה שם אפילו לפני שנולדנו, ונולדנו לפני הרבה זמן.
ראובן ריבלין
¶
אני רוצה לומר עוד דבר אחד אם כבר התפרצתי. בזמנו הייתי חבר העיר ירושלים, ונשאלה השאלה האם לבנות את תיאטרון ירושלים, ובאותה עת אנחנו משקמים את השכונות, את הקטמונים. אמרתי לראש העיר בתור חבר מועצה חדש – אף פעם בפוליטיקה לא הייתי צעיר, דרך אגב – מדוע לא נשקיע את אותם כספים המיועדים לבניית תיאטרון ירושלים כדי לשקם את השכונות, להיטיב עם בני השכונות שלא שפר מזלם והאזור מחייב טיפול? אמר לי ראש העיר המיתולוגי חד-משמעית, ראש העיר של כל הערים – זאת אומרת, הוא חיפש את התירוץ שראש עיר מחויב – הוא אמר: קיבלתי תרומה והתורם מבקש להשקיע רק בתיאטרון. אמרתי לו: תיקח את התרומה לתורם ותאמר לו: אם זה כך, אנחנו לא רוצים. בא אלי אחר-כך טדי ואמר: תשמע, כשאני אלך אליו, יכול להיות שהוא יאמר להחזיר אותו, אבל אני אומר לך, רובי, שחשוב מאוד שיהיה תיאטרון בירושלים. אתה יודע מה? הוא צדק. אתה יודע מה? הוא צדק, כי זה תפארת כל ירושלים.
היו"ר משה גפני
¶
עמיר, דקה. רובי, יש חלק שני לעניין הזה, ואת זה ביקשתי לברר. צריך להשקיע, המדינה השקיעה, בסדר, השאלה אם ההתנהלות הכספית היתה טובה, את זה גם צריך לברר – כמה העלות הכוללת, כמה היה התכנון. אומר יאיר טל שזה בסדר, זאת אומרת, זה מה שנעשה, והתפקיד של הוועדה זה לפקח על עבודת הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. צריך לבדוק את זה.
אישור השקעה בחברת בניין הבימה בע"מ – הבקשה של שר האוצר, כפי שהסביר סגן החשבת הכללית, יאיר טל. מי בעד אישור?
מאיר כהן
¶
כעיקרון אני תומך בכל עזרה להבימה ושני דברים אנחנו רוצים לדעת: האחד, היתה שם חריגה של 22 מיליון - - -
מאיר כהן
¶
24 מיליון. לא שמענו אפילו מלה אחת למה. אגב, חבר הכנסת רובי ריבלין, בניתי בדימונה תיאטרון, הסיבה שמקום שאין בו תרבות, זה כמו גוף שאין בו נשמה.
מאיר כהן
¶
11 מיליון וסיימתי עם 10 מיליון, כי מיליון שקלים קיבלנו תרומה לכיסאות מקרן "ברכה". מה שתכננתי, עמדתי בו, לכן נראה לי מוזר 24 מיליון.
הדבר השני – זאת השאלה החשובה - - -
קארין אלהרר
¶
יש לי שאלה – אני מבינה שבשנת 2002 יצאו לדרך – כי היתה בעיית נגישות מאוד קשה לאנשים עם מוגבלויות. להבנתי מתלונות שקיבלתי גם כאשר התיאטרון היה בנוי ורצו לפתוח בצורה מסודרת, עדיין היו בעיות נגישות ואני רוצה לוודא שהפעם גם העלות התקציבית הנוספת פותרת את כל בעיות הנגישות והתיאטרון יעמוד בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות.
יעל גרמן
¶
אני כמובן מצטרפת לחברתי, קארין אלהרר. אני חושבת שנאמר את זה במפורש: אנחנו נתנגד למתן כסף כל עוד אין נגישות. כל עוד האולם לא מונגש, אנחנו מתנגדים להעביר כסף.
יש כמה שאלות. קודם כול, הייתי רוצה לדעת מה מקורות הרווח של החברה הספציפית, האם יש לה נכסים? האם יש לה רווחים על הנכסים? זאת שאלה אחת. שאלה שנייה, וזה ליושב-ראש ועדת הכספים או לנציג הממשלה שביקש את זה - - -
יעל גרמן
¶
השאלה היא, מדוע על-ידי הקצאת מניות, כשאין לזה כל ערך? זה כמו להדפיס כסף. אנחנו מוסיפים עוד מניות, שזה חסר כל ערך, ומדוע לא הלוואת בעלים שאולי ביום מן הימים, אולי הבימה יום אחד תהיה רווחית ותוכל להחזיר את זה לממשלה?
אבישי ברוורמן
¶
דוד בועז, שהוא אדם מאוד רציני, היה יושב-ראש, היה אחראי על התקציבים, ואחד האנשים הרציניים, הוא יושב-ראש הוועד המנהל של הבימה, של התיאטרון, נכון?
ניסן סלומינסקי
¶
אותן שאלות. א', האם זה באמת הסכום הסופי? ב', האם יש רווחים, ואם יש רווחים, האם זה בכלל לא קשור? כאן יש גוף אחד שרק משקיע וגוף אחר שאולי עושה רווחים בנושא הזה.
ניסן סלומינסקי
¶
ג', האם מעבר לתוכנית המקורית יש תוספות, כשתוך כדי יש תיאבון ומחליטים לשפץ עוד דברים ועוד דברים?
היו"ר משה גפני
¶
אני מצטרף לשאלות שנשאלו כאן, גם בטלפון דיברתי על זה, ואני מקווה שתשיב. יש לי שאלה, כיוון שרובי ריבלין העלה את הנושא הזה של תיאטרון ירושלים. יש חשיבות לעם היהודי, וזה ייחודי לעם היהודי, זה לימוד תורה, האם מאז קום המדינה ועד היום המדינה השקיעה בשיפוץ של ישיבה אחת? אחת, אני לא אומר, יש הרבה, כמו שלא משקיעים בכל התיאטרונים. יש תיאטרון הבימה בתל-אביב, יש את התיאטרון בירושלים, נדמה לי שהמדינה בדימונה גם כן עזרה לך - - -
מאיר כהן
¶
המדינה עזרה לי גם בשיפוץ של ארבע ישיבות בדימונה. אתה רוצה, אני אשלח לך מסמך כמה המדינה עזרה.
היו"ר משה גפני
¶
אמרת גם מקווה, זה בסדר. שאלתי. אתה לא נציג החשב הכללי. אני שואל את נציג החשב הכללי, האם היה מאז קום המדינה שלקחו ישיבה אחת – בכל אופן זו התרבות של העם היהודי – ושיפצו אותה ב-100 מיליון שקל? האם היה דבר כזה?
עמיר פרץ
¶
- - זה במסגרת האומנות. אתה יכול להכניס את הישיבות, זו אותה מסגרת יחד עם התיאטרון... נכון או לא?
היו"ר משה גפני
¶
זה נושא קצת מצחיק מה שהעליתי, אבל אני מתייחס לזה מאוד ברצינות. אני הבאתי את זה, אני הולך לתמוך בזה, אני חושב שיש רבים מאוד שחושבים שזה חשוב, לכן צריך לאשר את זה, ואני קורא לחברי הוועדה לאשר את זה אחרי שתהיינה תשובות.
היו"ר משה גפני
¶
שקל לא. המדינה לא נתנה שקל. הם הביאו תרומות. אין שקל אחד מתקציב המדינה לשיפוץ של ישיבות. אפילו לא שקל, ולא לבתי כנסת.
אבישי ברוורמן
¶
גפני, אם זה יימשך עוד יום, אתה תהיה יושב-ראש ועדת כספים. אתה מדבר כמו יושב-ראש ועדת הכספים.
יאיר טל
¶
קודם כול, לשאלת הנגישות. עוד פעם, אני אומר את הדברים למיטב ידיעתי. בפעמים שהייתי במבנה, המבנה מונגש למיטב ידיעתי. בכל מקרה, אני מתחייב לחזור אליך. אחרי הדיון אני ארים טלפון לברר את זה. למיטב ידיעתי הוא מונגש, אני לא יכול פה להתחייב.
עירית פוגל
¶
אני מנהלת תחום התיאטרון במשרד התרבות, ואני יכולה להעיד שתיאטרון הבימה הוא תיאטרון מונגש.
יאיר טל
¶
לגבי החריגה וסופיות התהליך. קודם כול, התהליך הוא סופי, כי התיאטרון כבר פועל במבנה. המבנה נחנך בינואר 2012. להגיד לך שבעתיד לא יצטרכו עוד שיפוצים, אני לא יכול לדעת, אבל השיפוץ הזה יצא לדרך ב-2007 והסתיים ב-2012. ההליך הזה הסתיים.
יאיר טל
¶
על הפרויקט הזה – לא. הוא הסתיים הפרויקט.
ביחס לפער בין העלות הסופית לעלות ההתחלתית – קודם כול, מעבר ל-76 מיליוני שקלים, עיריית תל-אביב הוסיפה עוד 15 מיליוני שקלים על שני אולמות שבתכנון המקורי לא נכללו בשיפוץ. הוחלט שאין מקום לשפץ אותם. עיריית תל-אביב רצתה לשפץ את שני האולמות התחתונים, מי שמכיר, בבניין הבימה, אז היא הוסיפה עוד 15 מיליון שקלים.
יאיר טל
¶
לא, בתוך. הם חלק מהפער בין ה-76 ל-100, חלק מאותם 24 מיליוני שקלים. בנוסף, מי שזוכר, היו בזמנו סכסוכים בין הקבלן שנבחר לבצע לקבלן אחר שביצע את הפרויקט, היו שם עיכובים בפרויקט, היגררות של התהליך, שזה גרר עלות נוספת של 9 מיליון שקלים. לשאלה, הפרויקט הסתיים.
לשאלתך על מקורותיה של החברה. חברת בניין הבימה זו חברה שעיסוקה היחיד זה להחזיק את הבניין הזה, היא הבעלים של הנכס. תיאטרון הבימה משלם לה דמי שימוש בגין המבנה. אין לה נכסים מעבר, אין לה רווחים.
יאיר טל
¶
אין לי פה, אני אחזור אליך עם הנתונים. זו חברה שזה כל עיסוקה. אני אחזור אליך עם הנתונים האלה, אני לא יודע לשלוף לך מהראש.
אורי קופרברג
¶
אני מחברת המשכן לאומנויות הבמה, ואנחנו מנהלים את חברת בניין הבימה. לשאלתך, החברה לא רווחית, יש לה רק הבניין הזה. החניון לא קשור אליה.
יעל גרמן
¶
יכול להיות שבעוד 5 או 10 או 15 שנים, כאשר הבניין לא יהיה חדש, מכיוון שאתם לא מספיק רווחיים כדי לשים בצד את הכספים שצריך לשים בגין פחת ובלאי, תבואו לכאן שוב ותבקשו.
יאיר טל
¶
במסגרת ההסכם מופיע מה גובה דמי השימוש. זה הסכם משולש – הממשלה, העירייה והחברה. מופיע שם מה דמי השימוש שישלם התיאטרון, זה בהסכם.
יאיר טל
¶
לגבי מתכונת ההשקעה – למה מניות נדחות ולא הלוואת בעלים? זאת מתכונת ההשקעה בחברה. אין לזה מבחינתנו משמעות, כי ממילא החברה הזאת זו לא חברה שצוברת עודפים ואמורה לחלק, אלא זו חברה שכל פעילותה, שמה שהיא מכניסה היא משקיעה בחזרה בבניין. היה ובעתיד החברה הזאת תפורק מסיבה כלשהו וייוותרו נכסים לחלוקה, גם המניות הנדחות - - -
היו"ר משה גפני
¶
התקיים דיון על השאלה הזאת שיעל שאלה? זאת אומרת, מתי שהחליטו על הדבר הזה, התקיים באיזה פורום דיון או שאתה עכשיו עונה תשובה?
יוני כהן
¶
התקיים דיון גם בחברה עצמה, קודם כול בדירקטוריון, וגם בין הבעלים, באיזה דרך להשקיע בחברה, והביאו כל מיני שיקולים בחשבון, היו גם שיקולי מיסוי – האם כשאנחנו נותנים לחברה הקצאה בדרך של הלוואה, האם יש מע"מ על הסכום הזה. זאת אומרת, זה תקצוב נוסף שהמדינה צריכה לתת. אני חושב שהגיעו למסקנה שבדרך של השקעה, בדרך הון-מניות, הסיכון הזה נמוך יותר.
בנוסף, כמו שאמר יאיר, אף אחד לא מצפה שההלוואה הזאת תחזור. הדייר העיקרי, הם לא מוציאים מכרז להשכרה של הבניין. יש להם דייר אחד ידוע – תיאטרון הבימה, שהוא מתוקצב על-ידי מדינת ישראל. זאת אומרת, הכסף בחלקו הגדול בא מהמדינה ומכרטיסים, והחברה הזאת אמורה לקבל. במשך השנים התיאטרון היה בתהליך הבראה, במשך איזה עשר שנים. אם התיאטרון יעמוד בהתחייבויות שלו, החברה תוכל להחזיק מעמד. אם התיאטרון לא יעמוד בהתחייבויות שלו, המדינה בזרוע אחרת צריכה לתקצב אותו, ואולי מהתקצוב הזה החברה תקבל את הכסף לתפקוד השוטף. זה פחות או יותר הסידור. הכול ציבורי. אולי חלק של הכרטיסים לא ציבורי, אבל חלק גדול מהכספים מהדייר וגם מהמשכיר - - -
מאיר כהן
¶
אתם מדברים על חברה בורסאית? באמת נו, זה מתחיל להיות מוגזם. התיאטרון הזה יורד לכל הארץ, רץ לכל הפריפריה, מביא הצגות בהפסד, מסבסד הצגות. אתם מתייחסים אליו כאילו הוא איזה בנק שמניב כסף.
ניסן סלומינסקי
¶
הפוך, לא הבנת. יש כאן קשר – ככל שהתיאטרון מפסיד, המדינה תזרים יותר כסף. זה הלינקייג'.
מאיר כהן
¶
הם לא מזרימים כל הזמן. הם החליטו לשפץ, שיפצו. אם היית רואה מה קורה בתיאטרון גשר, שכל שנתיים נותנים - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא. חבר הכנסת ניסן סלומינסקי הוא חבר ועדת הכספים הזמנית, מכובד, רציני, שואל שאלות, ואני אאפשר לו, עם כל הכבוד. כן, מה הדיון הזה?
ניסן סלומינסקי
¶
אני שואל שאלה פשוטה. האם למדינה יש מעמד בניהול התיאטרון או השפעה, מאחר שבכל גירעון של התיאטרון המדינה תזרים בדרך הזאת כספים?
עמיר פרץ
¶
ניסן, אני שומע וקולט מהר. יש פה חברה. אם אני הנהלת החברה, תבוא אלי המדינה ותגיד: אנחנו רוצים לתת לכם 20 מיליון שקלים לשיפוץ, אני לא רוצה, מה פתאום שאני אקח הלוואה כשאין לי מאיפה להחזיר אותה.
היו"ר משה גפני
¶
איזו קואליציה? תקשיב לי. ניסן, שאלת שאלה, נציג הממשלה צריך להשיב לך. עמיר פרץ נכון לבוקר הזה עדיין לא נציג הממשלה, היום הוא חבר כאן.
יאיר טל
¶
אני אשיב לו. תיאטרון הבימה הוא תיאטרון שנמצא תחת תוכנית הבראה שחתמנו עליה לפני כחודשיים, שלושה חודשים.
יאיר טל
¶
התיאטרון כיום פועל תחת חשב מלווה מטעם המדינה. יש תוכנית הבראה עם מתווה להבאת התיאטרון למתכונת פעילות בת קיימה באופן עצמאי. התיאטרון כמובן הוא גוף נתמך על-ידי הממשלה, אבל מעבר לכך אנחנו דואגים להרים אותו על הרגליים במסגרת כל התוכנית. בין היתר התיאטרון כן משלם לחברה את דמי השכירות שנקבעו.
אבישי ברוורמן
¶
כמו שאמרתי, בגלל שאני מעריך ומכבד את התיאטרון בדקתי עם יושב-ראש הוועד המנהל דוד בועז, שהוא אדם רציני, והוא הסביר לי. אני אגיד לך מה מפריע לי בכל הדיונים האלה: אמרתי ליעל קודם בהערת ביניים, "penny smart and pound foolish" – על ה-5 מיליון האלה של הבימה תיכף יבואו פה מיליארדים. תקציב הביטחון, התנחלויות, הם עוברים כאילו לא היה כלום, ולכן במקרה הזה התרבות כל-כך מופלית לרעה, ואמר את זה ידידי משכבר הימים, מאיר כהן. בניתי הרבה בחיים שלי, לפעמים יש לך קצת חוסר, ומכיוון שאני מאוד סומך על דוד בועז שמנהל את הבימה ושמעתי את דבריו, אני חושב שאפשר להפסיק את הדיון הזה, וכאן אפשר להצביע ולעבור לנושאים הבאים.
יעל גרמן
¶
הערה אחרונה. אני מאוד-מאוד מעריכה את פרופ' ברוורמן וגם מחשיבה אותו כמורה ומלמד. אני חושבת שדין פרוטה כדין מאה. אנחנו יושבים כאן מתוך אחריות ציבורית על כל שקל ו-5 מיליון שקל.
היו"ר משה גפני
¶
אבישי, אתה מפריע לה, וסביר להניח שיהיה שר אוצר חדש ויהיו חברי אופוזיציה חדשים וידונו עכשיו גם על 500 מיליון...
היו"ר משה גפני
¶
הכול יהיה בשקיפות. גם על ה-500 מיליון ידונו... שכחת מה דיברנו בינינו, מה נעשה ביחד?
יעל גרמן
¶
- - עם זאת, אני חייבת לציין בהערה לגבי מספר הערות שניתנו כאן: התרבות זה לא דבר רווחי, מדינה חייבת לתקצב את התרבות.
יעל גרמן
¶
המדינה מתקצבת את התרבות לא מספיק, התקציבים שלנו קטנים מאוד, גם לעומת העולם וגם לעומת הארץ. דרך אגב, אני סבורה שאין לערבב בין תכנים לבין תקציב, וצריך להיות חופש אומנותי כמו חופש אוניברסיטאי, ולכן אין לערבב בין השניים, ולא הייתי רוצה שמפני שהמדינה מתקצבת היא תאמר לתיאטראות באלו תכנים - -
עמי צדיק
¶
רק משפט אחד קטן. מבדיקה שעשינו בנושא אחר, הסתבר שההוצאה הציבורית לתרבות בישראל נמוכה בצורה דרמטית - - -
היו"ר משה גפני
¶
גם התיאטרון מקבל תמיכה. לא זה מה ששאלתי. אם אתה רוצה להשיב כך, אז אל תשיב. שאלתי האם לקחה מדינת ישראל – ואני מחשיב את התרבות, ותרבות, כמו שיעל אמרה, זה לא דבר רווחי – לא על השוטף ולא על כל הדברים האלה – האם לקחו בניין אחד והשקיעו בו 100 מיליון שקל על התרבות היהודית?
היו"ר משה גפני
¶
השקעה, סליחה. הייתי תחת הרושם של הישיבה. מי בעד אישור הבקשה של שר האוצר להבימה, השקעה בחברת בניין הבימה? מי נגד? אין. מי נמנע? אין.
הצבעה
בעד – פה אחד
אושרה השקעה בחברת בניין הבימה בע"מ