PAGE
33
ועדת הכלכלה
26/12/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
<פרוטוקול מס' 977>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י"ג בטבת התשע"ג (26 בדצמבר 2012), שעה 15:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 26/12/2012
תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית מזערית ליחידת קירור מים), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית מזערית ליחידת קירור מים), התשע"ב-2012>
מוזמנים
¶
>
אורן תמיר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שבתי אלבוחר - עו"ד לשכה משפטית, משרד האנרגיה והמים
אדי בית הזבדי - מנהל האגף לשימור אנרגיה, משרד האנרגיה והמים
דוד רודיק - האגף לשימור אנרגיה, משרד האנרגיה והמים
צור גלין - אגף איכות אוויר, המשרד להגנת הסביבה
איציק יונסי - אגף איכות אוויר, המשרד להגנת הסביבה
רז הילמן - מנהל תחום החשמל והאלקטרוניקה, איגוד לשכות המסחר
רוני שריד - מנכ"ל .Q.E.S.andS יבואני צ'ילרים, יצרני, יבואני ומשווקי יחידות קירור מים
אבי אליהו כהן - מנכ"ל תדיקר תדיראן יבואני מזגנים, יצרני, יבואני ומשווקי יחידות קירור מים
יזהר רבינוביץ - מנכ"ל חברת סופר גלקסי , יבואני מזגנים, יצרני, יבואני ומשווקי יחידות קירור מים
זאב גרוס - בעבר - מנהל תחום התייעלות אנרגטית במשרד האנרגיה, דרך איגוד האנרגיה
איתן פרנס - איגוד חברות אנרגיה מתחדשת
רשמת פרלמנטרית
¶
הילה מליחי
<תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית מזערית ומדידה תקופתית של יחידת קירור מים), התשע"ב – 2012>
שבתי אלבוחר
¶
"תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית מזערית ומדידה תקופתית של יחידת קירור מים), התשע"ב – 2012. בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק מקורות אנרגיה, התש"ן–1989, בהתייעצות עם השר להגנת הסביבה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
1. בתקנות אלה –
"בדיקת יעילות אנרגטית של יחידת קירור מים" - בדיקה אשר מודדת את ה-COP הנובע מפעילות יחידת קירור מים והנערכת בידי בוחן;
"בוחן" - מהנדס בעל ניסיון של חמש שנים לפחות בהפעלה ובתחזוקה של יחידת קירור מים שהממונה אישר לו לבצע בדיקת יעילות אנרגטית לפי תקנה 2;
"בעלים" - לרבות המחזיק או המפעיל".
""דרישות יעילות אנרגטית מזערית" - מדדי COP מזעריים שבהם נדרשת לעמוד יחידת קירור מים על פי מיקומה וסוגיה כמפורט בתוספת;
"יחידת קירור מים" - יחידה לקירור מים באמצעות מחזור דחיסת אדים בעלת תפוקה של 100 טון קירור לפחות;
"יחידת קירור מים לא יעילה מבחינה אנרגטית" - יחידת קירור מים שה-COP שנמדד ממנה בבדיקה למדידת יעילות אנרגטית של יחידת קירור מים אינו עומד בדרישות יעילות אנרגטית מזערית;
"מהנדס" - מהנדס הרשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים כהגדרתו בחוק המהנדסים והאדריכלים התשי"ח-1958".
""תקן" - תקן ישראלי ת"י 5813 – "דירוג הביצועים של יחידות לקירור מים באמצעות מחזור דחיסת אדים", שתוקפו מזמן לזמן לפי חוק התקנים, שעותק שלו פתוח לעיון הציבור במשרדי מכון התקנים הישראלי, והפניה אליו מצויה באתר האינטרנט של משרד האנרגיה והמים שכתובתו www.energy.gov.il (להלן – אתר האינטרנט של משרד האנרגיה והמים); בהעדר הפניה כאמור, לא יהיה תוקף לתקן לעניין תקנות אלה;
"COP"(Coefficiency of Performance) - מקדם יעילות המבטא את היעילות האנרגטית של יחידת קירור מים, כפי שנמדד לפי התקן".
"2. חובת ביצוע בדיקה תקופתית למידת היעילות האנרגטית של יחידת קירור מים -
בעלים של יחידת קירור מים יערוך בדיקת יעילות אנרגטית של יחידת קירור המים שבחזקתו אחת ל- 30 חודשים לכל הפחות.
3. חובה לערוך בדיקה חוזרת והשבתת יחידת קירור מים לא יעילה מבחינה אנרגטית -
(א)
נמצא בבדיקת יעילות אנרגטית של יחידת קירור מים כאמור בתקנה 2 כיחידת קירור מים לא יעילה מבחינה אנרגטית, ינקוט הבעלים את האמצעים הדרושים לשיפור היעילות האנרגטית ויבצע בדיקת יעילות אנרגטית נוספת לא יאוחר מ-3 חודשים ממועד הבדיקה הקודמת (בתקנה זו – בדיקה חוזרת).
(ב)
לא בוצעה בדיקה חוזרת ליחידת קירור מים או שממצאי הבדיקה החוזרת מצביעים על כך שיחידת קירור המים שמחזיק הבעלים לא יעילה מבחינה אנרגטית, ישבית הבעלים את אותה יחידה ולא יפעילה מחדש עד שיימצא לפי בדיקה חוזרת כי יחידת קירור המים חדלה להיות יחידת קירור מים לא יעילה מבחינה אנרגטית".
"(ג)
על אף האמור בתקנת משנה (ב), הממונה רשאי להתיר הפעלת יחידת קירור מים לא יעילה מבחינה אנרגטית אם הבעלים יצהירו לממונה כי מתקיים אחד מאלה לפחות:
(1)
היחידה משמשת כיחידה רזרבית ולא פועלת יותר מ-200 שעות לשנה;
(2)
הבעלים הזמינו יחידת קירור מים כהגדרתה בתקנות מקורות אנרגיה (יעילות מזערית ליחידת קירור מים), התשע"ב–2012, אשר תותקן בתוך 120 ימים ממועד ביצוע בדיקת היעילות האנרגטית שבתקנה 2;
(3)
קיימות נסיבות מיוחדות שפורטו בפני הממונה ואשר מצדיקות את הפעלת היחידה".
"4. רישום העברת תוצאות הבדיקה לממונה -
(א)
בוחן שביצע בדיקת יעילות אנרגטית ליחידת קירור מים לפי תקנות אלה ירשום בטופס שיפורסם באתר האינטרנט של משרד האנרגיה והמים את הפרטים הבאים:
(1)
את תוצאות הבדיקה;
(2)
את המלצותיו לשיפור היעילות האנרגטית של יחידת קירור המים;
(3)
כל פעולה שנעשתה לשיפור היעילות האנרגטית של יחידת קירור המים.
(ב)
טופס שרשם בוחן כאמור בתקנה משנה (א) יועבר לממונה תוך שבועיים מיום ביצוע הבדיקה".
"6. תחילה -
תחילתן של תקנות אלה 90 ימים מיום פרסומן".
צור גלין
¶
כמו שדיברנו על התקנות הקודמות, מה שהוועדה החליטה, גם פה נבקש שבמקרה של חריגות – אני מפנה לסעיף 3(ג)(3) – לפרסם את ההנמקות באינטרנט.
אבי אליהו כהן
¶
סעיף 3ג(2) – כתוב פה שתתוקן מערכת חלופית תוך 120 ימים. 120 ימים, ברוב המקרים זה פרק זמן קצר מדי.
אבי אליהו כהן
¶
לפי דעתי, פי 2 לפחות. זמני אספקה מגיעים לשלושה-ארבעה-וחמישה חודשים בפועל. בטח ביחידות עם יעילות גבוהה.
זאב גרוס
¶
לגבי הנושא של הבוחן, יש פה אלמנט של הסמכה שלדעתי צריכים לתת לו קצת יותר בשר. לעומת, לדוגמה, התקנות הקודמות, ששם קבעו את הכושר של המהנדס, כל עוד הוא עובד 10 שנים. פה יש חמש שנים, וזה בסדר, אבל יש דבר נוסף, ההסמכה. לדעתי צריך להיות איזשהו אלמנט שמדבר על ההסמכה. דבר שני - - -
אדי בית הזבדי
¶
פה אנחנו מתכוונים להסמיך. ההסמכה יכולה להיות באמצעות קורס של 35 שעות, ואז אנחנו גם כן עושים מבחן בסוף הקורס הזה.
זאב גרוס
¶
במקומות אחרים, בתקנות של ממונה אנרגיה, יש שם הגדרה שהוא צריך לעבור קורס כזה וכזה. לדעתי, אם זה מה שהם רוצים לעשות, שיכניסו את הדבר הזה.
אורן תמיר
¶
אני חייב להגיד שאני לא רואה קושי בהיבט הזה במה שאתה טוען. המטרה שלי היא לתת תמיכה משפטית למה שאתם חושבים שנכון מבחינה מקצועית.
אדי בית הזבדי
¶
אני חושב שזה נכון שאנחנו נעשה השתלמות של 35 שעות. אגב, כבר פותח סילבוס לעניין. ומי שייקח את זה ויעמוד בקריטריונים הראשונים, בהחלט יקבל את האישור - - -
אדי בית הזבדי
¶
זה לא משנה, ברגע שהוא מקבל ממני הסמכה ואני בר-סמכא להחליט אם הוא – ההסמכה שלי היא באמצעות קורס.
דוד רודיק
¶
אנחנו נפרסם את הקריטריונים. מי שימונה בהתאם לקריטריונים שיתפרסמו – שכולם ידעו לפי אילו קריטריונים הוא מאשר אותו. אפשר להגיד ככה, שאנחנו נפרסם.
אורן תמיר
¶
אני מציע שבשלב הראשון – ואתם תגידו אם זה אפשרי – יפורסמו אמות מידה בעניין הזה באתר האינטרנט של המשרד.
אורן תמיר
¶
אני חושב שבאופן כללי כדאי שתהיה הודעה בהיבט הזה באתר האינטרנט של המשרד, שאנשים יוכלו - - -
זאב גרוס
¶
דבר שלישי – שוב, זה רק למען הסדר – הסעיף שמדבר על ההשבתה ואחר כך הפעלה רק אחרי תיקון, אז שלפחות יגידו הפעלה שוטפת, כי צריכים להפעיל אותו בכדי לבדוק אותו. אז למען הסדר, שזו תהיה הפעלה שוטפת שאסורה. צריך להפעיל אותו בכדי לבדוק אותו.
רז הילמן
¶
אני אחזור ממש בקצרה על מה שאמרתי בתחילת הדיון כשחשבתי שמדברים על התקנה הזאת. קודם כל, זה שלא נוכחים כאן הלקוחות של יבואני הצ'ילרים, בעצם מי שאצלם זה מותקן ועליהם התקנה הזאת מכבידה בצורה הרבה ביותר, מאוד בעייתי. אני חושב שאם התקנה תאושר כמו שהיא זה ייצור כאוס גדול בשוק, ונחזור לכאן בהכרח לדיון שני. ולכן אני חושב שמה שנכון לעשות הוא לקיים את הדיון אפילו בעוד שבוע או שבועיים, בתאריך קרוב, ולוודא שגם אימק"ם נמצאים פה, וגם הלקוחות שהולכים להיות מושפעים. אנחנו עומדים לאשר פה תקנה שאין לה אח ורע.
רז הילמן
¶
הטיעונים המשמעותיים מדברים על זה שמדידה צריכה להיעשות במצב מאוד מוגדר, במעבדה, לפי התקנים של ARI ושל Eurovent. לפי מה שאומרים המומחים שלנו, אין דרך לקבל תוצאות שלא יהיו עם סטייה. זאת אומרת שאם אני אעשה בדיקה היום – נגיד שאני הוסמכתי – ומחר אתה תעשה בדיקה, ומחרתיים אדי יעשה בדיקה, אז בהכרח ייצאו תוצאות שונות. ומה שאומרים לנו המוכרים שהתוצאות יהיו עם סטייה מאוד משמעותית. זאת אומרת שאין פה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
איך ועדת הכלכלה יכולה להכריע אם מה שאתה אומר נכון או לא? אנחנו צריכים להסתמך על הגורמים - - -
דוד רודיק
¶
אני רוצה להבהיר עוד פעם, לא עשינו בשררה את הנתונים האלה. קודם כל, ישבה ועדת מומחים במכון התקנים שקבעה את התקן. ואחר כך עשינו סקר של 80 יחידות קירור שנבדקו. זה עלה לנו חצי מיליון שקל.
רז הילמן
¶
כל 30 חודשים. מדובר – לפי מה שנמסר לי מהיבואנים – על מעל ל-30,000 צ'ילרים בתפוקה של מעל 100 טון קירור. והשאלה היא מי יהיה זה שיבדוק בתוך שלוש שנים, פחות משלוש שנים, את כל הצ'ילרים האלה? האם זה באמת מעשי? זה לא מעשי. זו תקנה שלא תוכל - - -
אדי בית הזבדי
¶
קודם כל, אני מטיל ספק רב במספר 30,000. במשך שבע-שמונה השנים האחרונות אנחנו מבקשים דוח על צריכת אנרגיה, ומבקשים לדעת מה כמות הצ'ילרים שישנם בארץ. זה הרבה פחות מזה.
יזהר רבינוביץ
¶
שנייה, יש כמה דברים. זה לא משנה אם זה 10,000 או 90,000. זה הרבה. מה שאני מנסה להגיד זה דבר אחד – קודם כל, אני בכלל לא מבין את הצד המשפטי. יש פה בעיה לבוא לעסק פרטי או לעסק ממשלתי ולהגיד שמע, עכשיו סטופ. תפסיק את מיזוג האוויר בחדר מיון כי אנחנו בודקים לך את הצ'ילר. אתה היית רגיל לחדר המחשבים ב"אלביט", לעבוד עם מים של 5.5 כי זה מה שהמחשבים צריכים. עכשיו נרים לך את המים ל-7 כי אנחנו עושים בדיקה לפי 7. אני לא רואה מבחינה משפטית איך בכלל אפשר להיכנס ללקוח ולהפריע לו לעבודה השוטפת.
אדי בית הזבדי
¶
אז אני הבאתי דוגמה לחדר שרתים. אני יכול להגיד לך חדש שרתים, מכונת MRI ועוד כמה דברים כאלה וכאלה - -
יזהר רבינוביץ
¶
אני יכול להביא לך עוד 700 דוגמאות כאלה. זו בעיה אחת שאני רואה ואני לא מבין את הצד המשפטי של העניין.
אדי בית הזבדי
¶
- - יש מקומות שדורשים טמפרטורה נמוכה יותר, ואנחנו מפרסמים שהטמפרטורה צריכה להיות ב-25 מעלות או 24 מעלות, וישנם מקומות שצריכים להשים 15 מעלות. אז מה, אנחנו יוצאים עם אקדחים ויורים באנשים?
אדי בית הזבדי
¶
תן לנו את הקרדיט שאנחנו בהחלט דואגים גם לזה וגם לזה. המשרד שלנו בראש ובראשונה דואג לאנרגיה ואחרי זה להתייעלות אנרגטית. אז קחו את זה בחשבון, שמה שחשוב לנו זה הפעילות של המשק ואחרי זה ההתייעלות האנרגטית, ולא להיפך.
רוני שריד
¶
לא, מברכים אתכם. שתיים, לעשות בדיקות בשטח של צ'ילר קיים, זה תלוי ברמת התחזוקה שלו. קח את זה בחשבון. זה תלוי ברמת התחזוקה שלו. שלוש, זה לקוח פרטי שאני לא חושב שהממשלה יכולה באופן משפטי לעצור אותו. ואת זה תיקחו בחשבון, זה הכול - -
יזהר רבינוביץ
¶
יש פה עוד דבר שרציתי להגיד, שהוא חשוב מאוד. כל העניין הזה שאתם מגדירים – יגדיר המהנדס הבודק אם לא הגיעה היעילות, איזה שינויים לעשות בתוך המכונה כדי שהיא כן תיתן יעילות. רבותי, המהנדס לא מבין במכונה. הוא לא היצרן. זה שולל את אחריות היצרן אם נוגעים במכונה. עם כל הכבוד לך, אין בארץ חברה שבונה מכוניות כמו BMW ו"אאודי". אין אף יצרן בארץ שמייצר צ'ילרים. ואתה לא תגיד ליצרן איך לשמור על הציוד שלו, אתה לא מבין בזה.
יזהר רבינוביץ
¶
אתה לא מבין בזה, חביבי. אם אתה מזיז בורג בצ'ילר, היצרן מסיר את האחריות. נראה אותך מזיז את הבוכנה של ה-BMW במנוע.
יזהר רבינוביץ
¶
זה נורא יפה לחייך, אבל אתה יודע שזה לא נכון. זה פתטי להגיד, סליחה, שמהנדס מקומי יכול להגיד איך לשנות את הצ'ילר.
יזהר רבינוביץ
¶
אין בשום מקום בעולם – לא ביפן המתקדמת, לא בנורבגיה המתקדמת. אנחנו במדינת ישראל - - -
אדי בית הזבדי
¶
תראה, יש תקן לבדיקת צ'ילרים בשטח. התקן הוא תקן אמריקאי. על הבסיס של התקן הזה ביססנו את התקן הישראלי. לא היה תקן אמריקאי אם לא היו עושים את זה.
אדי בית הזבדי
¶
אין חוק כזה בעולם שמחייב, זה נכון. אבל גם אנחנו נמצאים במצב של משק במחסור. גם עכשיו וגם בעוד עשר שנים נהיה במשק במחסור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש עכשיו צ'ילרים בכל הארץ. הוא מודה שלא כולם רשומים ומתועדים אצלו. איך זה קורה?
אדי בית הזבדי
¶
יש לנו רשימה של למעלה מ-3,000 צרכני אנרגיה מעל סדר גודל מסוים. אנחנו מודעים להם בשנה הראשונה במייל או בפקס ממוחשב שיש חובה כזאת לבצע, וזאת למרות שאנחנו לא חייבים כי מרגע שאנחנו מפרסמים את זה בתקנות הם צריכים לדעת את זה. אבל אנחנו נעשה את זה, בהחלט. אנחנו נבקש לרשום אצלנו את כל הצ'ילרים שקיימים אצלם על בסיס התקנות האלה שיכנסו לתוקף.
אורן תמיר
¶
- - שוטפים, לגבי השימושים האנרגטיים בכל מיני מפעלים. צרכנים הם נקראים. ובדרך זו הגיעו הנתונים למשרד האנרגיה. אנחנו לא מדברים פה על תחום שנכנסים אליו בפעם ראשונה ולמשרד האנרגיה אין שום ידע בו.
לאה ורון
¶
אולי לא כדאי לדבר על הנתונים כי הנתונים ממש נתונים במחלוקת ובפערים מאוד גדולים, אז אולי לא כדאי להיאחז בהם.
רז הילמן
¶
וגם נזכיר שהמשרד באמת עשה – ויש ממונה אנרגיה בארגונים הגדולים האלה. ולממונה האנרגיה יש את אותו אינטרס כמו למשרד. הוא רוצה שהארגון שלו ישלם פחות חשמל. זאת אומרת שהתקנות האלה מהוות איזשהו כפל ברגולציה. גם ככה אותו ממונה אנרגיה - -
שבתי אלבוחר
¶
- - העיקריים לעלייה בביקוש לחשמל. כדי לצמצם את הביקוש בחשמל צריך להיות פיקוח על הצ'ילרים.
יזהר רבינוביץ
¶
כל הרעש שעושים מה-V.P, מהפוטו-וולטאי מדבר על אחוז, אחוז ורבע. שלוש-ארבע שנים השוק משתולל מייצור חשמל בפוטו-וולטאי, ומדובר על אחוז.
אדי בית הזבדי
¶
ברגע שתהיה לנו את הסמכות פה לגשת לבקש ולהעביר נתונים, ולדרוש את הנתונים של הצ'ילרים, אז אנחנו נעשה את זה ואז אנחנו נראה כמה יש. אז אם עשינו סקר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אל תתווכחו על זה. אני רוצה להבין מה יקרה מרגע שאישרנו את התקנות, את הסט השני. בפועל.
אדי בית הזבדי
¶
דבר שני, אנחנו נסמיך את הבוחנים. זה לא יהיה אחד אחרי השני, אנחנו נעשה את הדברים האלה במקביל. דבר שלישי, אחרי שנעשה את הרישום, אנחנו נודיע להם שהם צריכים – תוך פרק זמן שאנחנו נקבע כאן, או נסכים עליו פה - - -
אדי בית הזבדי
¶
מה שאני בא לומר זה שיש את הניסיון של ביצוע הבדיקה. אנחנו נתחיל להתארגן. יבוא ארגון ויגיד יש לי 20 צ'ילרים, אני לא יכול לעשות את הכול, אז אני אחלק לו, אפרוס לו את זה, בוודאי. לא יהיה פה איזשהו משהו דרקוני כזה.
אדי בית הזבדי
¶
במקרה שיהיה איזה ארגון, או צרכן גדול מאוד של מיזוג אוויר שיש לו מעל – כמה אתה אומר 1,000 טון?
אביגל כספי
¶
זה משהו שצריך לקבל ביטוי בתקנות. זאת אומרת שצריך להוסיף הוראה כזאת. אותו דבר גם לגבי מה שהערת קודם לגבי מכשירים שאותם עוד תבדקו. אני חושבת שזה גם צריך להיות סעיף. זה לא יכול להיכנס לסעיף של - - -
אדי בית הזבדי
¶
לא, רק הבאנו דוגמה. אנחנו לא ניכנס למכשירים. זה לצרכים מיוחדים, זה בסיטואציות מיוחדות. לכן יש לנו את הפררוגטיבה כמשרד וכממונה לאפשר את הדברים האלה. ברור שבעל מקצוע יעשה את הדברים האלה ואנחנו נאשר את זה. בהחלט, אנחנו לא נכפה הר כגיגית. אנחנו נעשה את זה. אנחנו נודיע לצרכנים, ואנחנו נקדם את הנושא הזה בצורה הטובה ביותר.
רז הילמן
¶
לא ניתן מענה לנושא ההיקפים. הוא אמר בהתחלה 10,000 צ'ילרים, אחרי זה הוא אמר היקף צריכת חשמל גבוה מאוד, שכנראה לא מתיישב עם 10,000 צ'ילרים. כנראה שמדובר בהרבה מאוד צ'ילרים. והשאלה היא – את אותם 80 צ'ילרים שבדקתם, במשך כמה זמן נערכה הבדיקה?
אדי בית הזבדי
¶
- - חצי עבודה מעבדתית, אם אתה יודע ומכיר את התהליך. ולכן היו דרישות וכל מיני דברים. היתה סטטיסטיקה. לא הכול היתה הבדיקה. אז בוא, רז, אם אתה רוצה להתחיל לטרפד דברים, בבקשה.
רז הילמן
¶
אני לא בא לטרפד, באמת. אני לא מאמין שזה ישים שזה יקרה, שבשלוש שנים עשרות אלפי צ'ילרים - - -
יזהר רבינוביץ
¶
אני אסביר לך למה הכוונה, אולי בשתי מילים. כל חילוקי הדעות בינינו מסתכמים במשפט אחד. כרגע התקנה אומרת לקוח רוצה לקנות צ'ילר למגדלי עזריאלי. מגיש היבואן שהיעילות היא 2.8. כתוב לך מינימום 2.7. אתה מאשר את הצילר. הצ'ילר נכנס על סמך אישור Eurovent, מעבדה בלתי תלויה אירופאית. עד לפה הכול טוב ויפה. שנינו מסכימים, שנינו רוצים שהצ'ילרים יהיו ביעילות. הדבר היחיד שמפריע לנו – והוא דבר עקרוני – הפתח הזה של מציאת מקצוע חדש בשוק, בודק צ'ילרים, כשלא הגדרתם את מכשירי המדידה שלו, שעולים אלפי דולרים. אין לו מושג בצ'ילר, הוא צריך להיות טכנאי מהיבואן שיפעיל את הצ'ילר כי לכל צ'ילר יש מחשבים אחרים ובקרה אחרת. אתם לא התייחסתם להמון אספקטים. היום בירושלים 14 מעלות. איך תבדוק צ'ילר לתנאי 35 מעלות, כמו שאתה - - -
יזהר רבינוביץ
¶
חצי שנה יהיו לך בירושלים 14 מעלות ואתה לא יכול לבדוק את הצ'ילר לפי התקנה הזאת. והצ'ילר הזה עובד חצי שנה על חימום, ואתה צריך לבדוק אותו בקירור. יש פה המון דברים פתוחים שאנחנו טוענים - - -
יזהר רבינוביץ
¶
תן לי רק לגמור את המשפט. מה שאני אומר, החלק הראשון של ההתקנה שמדבר על זה שהבדיקה תיעשה לפי אישור Eurovent או ARI – פנטסטי, נכון, צודק, וככה זה מבוצע היום. הפתיחה של המקצוע החדש הזה לבדיקה, השבתות, שינויים, נראה לנו לא נכון לא הנדסית ולא מעשית, זה הכול.
אדי בית הזבדי
¶
אנחנו נמצאים בתקנה אחרת. אנחנו נמצאים בתקנה של בדיקת נצילות מזערית ולא בבדיקה של ייבוא.
אדי בית הזבדי
¶
אני מוכן לצאת כברת דרך – לכל החדשים יהיה מורטוריום של 30 חודשים לבדיקה. לכל חדש שיכנס יהיה מורטוריום.
יזהר רבינוביץ
¶
אבל מה קורה אם אנחנו מספקים ציוד עם 8 שנים אחריות? אתה לא יכול לבדוק אותו. איך אתה תבדוק אותו ואיזה שינויים תעשה בו? אתה עוצר את האחריות של היצרן.
שבתי אלבוחר
¶
היחידה צריכה לעמוד בדרישות יעילות אנרגטית מזערית. זה כדי לחסוך חשמל במשק במדינת ישראל. אנחנו לא נכנסים לעניין האחריות של המוצר. זה כל מה שהתקנות האלה עושות, להבטיח רמה מינימלית - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למה, כשרכבים חדשים עוברים טסט זה פוגע באחריות? עוברים טסט, ואם יש משהו שצריך לשנות, מתקנים.
יזהר רבינוביץ
¶
יש דברים. הקטע שאתה עולה בטסט עם הגלגלים, ואתה עושה ברקסים והכול מבוצע שם, זה לא בריא לאוטו. אבל אני אומר מעבר לזה, "סובארו" – שלוש שנים אחריות. אחרי 30 חודשים יבוא מהנדס בודק ויגיד, אוקיי, זה סוחב יותר מידי דלק. אני רוצה לשנות את המנוע. היבואן של "סובארו" יאשר לך אחריות?
יזהר רבינוביץ
¶
כן, הוא אומר שיבוא המהנדס הבודק, יבדוק את היעילות של הצ'ילר, ואם הצ'ילר לא נותן את היעילות שלו, או שנשבית את הצ'ילר או שהוא נותן המלצות איזה דברים לשנות.
אדי בית הזבדי
¶
הוא ייתן לך המלצות, ואם אתה תביא את המומחה שלך שיגיד לעשות את זה ולא אחרת, תעשה את זה, תעשה בדיקה וגמרנו. מה הבעיה שלך?
אורן תמיר
¶
כשמדובר בצ'ילר יקר מאוד לעסק קטן שעכשיו אין לו – הצ'ילר לא עומד בדרישות היעילות האנרגטית. אומר לו משרד האנרגיה שהדרך היחידה שזה יעמוד בדרישת התקנות היא להיכנס בתוך ה"פיצ'פקעס" של המכונה, יעשה תיקונים. יבוא אותו בעל העסק ויגיד שמע, לעשות את זה גורע לי מאחריות היצרן. אין לי כרגע כסף לקנות צ'ילר חדש. בדיוק בשביל זה עשינו את תקנה ג(3). בדיוק בשביל זה. בשביל לתת פתח - - -
רז הילמן
¶
יהיה לאותו עסק קטן הרבה יותר קל למצוא מומחה שיראה שזה בסדר מאשר לפנות אליכם. זה החשש שאנחנו מעלים.
אורן תמיר
¶
אני חי מפי המומחים שלי, שהם מומחים רציניים, המומחים הממשלתיים שמסבירים על תהליכי העבודה. עם כל הכבוד, אלו הגורמים שאני חי מפיהם. ודעתם אחרת. כמו שהוועדה הסבירה, אין לכם כלים אחרים - - -
אבי אליהו כהן
¶
צריך להגדיר בצורה מאוד ברורה את פרוטוקול הבדיקה, המכשירים שיאושרו, אחת לכמה זמן הם יכוילו, על-ידי מי. יש מלא פרמטרים.
אדי בית הזבדי
¶
יש תקן לבדיקה. כל שני וחמישי ממציאים מכשירים חדשים. אנחנו לא נכניס לתקנות את הדברים האלה. אנחנו מבקשים בדיקה שלCOP - - -
יזהר רבינוביץ
¶
השוק כרגע נוטה לשנתיים בצורה סטנדרטית בכל הפרויקטים. ישנם הרבה מוצרים שהיצרן מוכר חמש שנים אחריות. יש דרישות גם לשמונה שנים אחריות.
יזהר רבינוביץ
¶
יש היום הרבה אספקטים אחרים שצריכים לקחת אותם בחשבון, כי היום יש בשוק תנועה של מכירת אנרגיה במקום מכירת צ'ילרים. למעשה, מספקים צ'ילרים חדשים יעילים אנרגטית, ונותנים אחריות אוטומטית כי כל העסקה מבוצעת במהלך עשר שנים. כלומר, הלקוח לא משלם עבור פירוק הישן והרכבת החדש. הוא מפסיק לשלם את חשבונות החשמל והגז, ולמעשה הוא משלם רק פר צריכה. זה מצב של אחריות גם של עשר שנים.
יזהר רבינוביץ
¶
מה שרציתי להגיד, יש לכם - - - אני לא מעיר על כל מיני דברים, אבל יש לכם שוק של צ'ילרים משומשים. צ'ילר בן עשר שנים - - -
שבתי אלבוחר
¶
אני חושב שזה סביר לחלוטין – כי זה במסגרת האחריות על המוצר – שהמוצר צריך לעמוד בדרישות יעילות אנרגטית מינימלית שאנחנו קובעים בתקנות. זה צריך להיות חלק אינטגרלי של האחריות של החברה. וכשאנחנו נבוא ונבדוק את זה, ונגיד לכם שהוא לא עומד, אז אתם תצטרכו ללכת ליצרן ולומר צריכים לבצע תיקונים ושינויים בהתאם להנחיות של הממונה, בדיוק לפי התקנות.
רוני שריד
¶
אנחנו לא מתנגדים כי אנחנו רוצים למכור יותר צ'ילרים. עכשיו אני אסביר עוד פעם. תתחילו, ואחרי זה תתחילו לראות איפה הבעיות ותפתרו אותן. אין שום בעיה. זהו.
רז הילמן
¶
אם כבר מדברים על העניין הזה, אז יכול להיות שמה שנכון יותר הוא באמת לעשות את זה – אם עושים את זה כאיזשהו פיילוט, כמו - - -
רז הילמן
¶
לא, אז אני אומר, קבעתם רף של 100 טון קירור. יכול להיות שצריך לקבוע את הרף הרבה יותר גבוה. להתחיל עם רף של 500 טון, אני לא יודע. משהו שיאפשר לכם לראות האם זה עובד טוב, האם זה משיג תוצאות טובות. האם מבחינת עלות-תועלת זה נכון. וזה גם הרבה יותר מעשי, כי זה לא מעשי לבדוק 30,000 צ'ילרים בתוך שלוש שנים.
אדי בית הזבדי
¶
אין לי בעיה עם יישום הדרגתי. רק יש לי בעיה אחת עם העניין הזה. רוב הצ'ילרים הם לא צ'ילרים של 500 או 1,000 טון קירור. רוב הצ'ילרים הם סביב 150-100 טון קירור. אם אני – כמו שהוא אומר – לא עושה אותם, אז יש לי בעיה. אני מוכן להתחיל בשנה הראשונה ליישום עם 250 ומעלה, ולרדת מ-250 ומטה מהשנה השנייה או מהשנה השלישית אפילו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב. מה עוד? אין עוד. בואו נעשה כך, קודם כל, התקופה המחזורית תהיה 36 חודשים, זה גם הרבה יותר נוח. אחת לשלוש שנים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, לגבי סעיף 2. בתקנה 2 במקום 30 – עכשיו אני אדבר על הפריסה. כלומר, הבדיקות הראשונות צפויות להתחיל בעוד שלוש שנים מכניסת התקנות - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל למה שאני אתחיל? אתה רוצה שאני אתחיל, למה שאני אתחיל? אתה תשלח לי מכתב שאני צריך לתת לך בעוד שלוש שנים אישור לפי החוק.
אדי בית הזבדי
¶
התוקף של התקנות האלו נכנס תוך שלושה חודשים. אז אני מבקש היערכות של שנה, ובעוד שנה האנשים יצטרכו להתחיל - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
שנה מפרסום. זו הבדיקה הראשונה ואחרי זה כל שלוש שנים. אוקיי. אז צ'ילרים מעל 250,000.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רגע, יש לנו את התאריך בסוף של מתי התקנות נכנסות לתוקף. זה שנה מיום שהן נכנסות לתוקף.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רגיל. יש להם רק את הסעיף – לגבי צ'ילרים קטנים יותר מ-250, מה נראה לך סביר? מתי הפעם הראשונה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל נתנו פה טווח של זמן. הצ'ילרים הקטנים מ-250 טון – 2016. שלוש שנים מהתחילה. הצ'ילרים הגדולים שנה מהתחילה. הצ'ילרים הקטנים מכך שלוש שנים מיום התחילה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מיום תחילת התקנות, לא עד הכניסה לתוקף. ואחרי זה, לגבי כולם, כל שלוש שנים, לא משנה איזה גודל. בסדר.
אביגל כספי
¶
יש לי שאלה טכנית. כתוב בדרישת יעילות אנרגטית מזערית יש פה רק את מדד ה-COP. רציתי לשאול למה בתקנות האחרות היה גם מדד COP, גם מדד ESEER וגם מדד IPLV? למה פה זה רק COP?
אדי בית הזבדי
¶
בארץ מעודדים תפוקה וצריכה. מחלקים אחד בשני ומקבלים את ה-COP. כשזה בא מחוץ-לארץ, זה בא עם כל מיני ערכים. יש לנו איזושהי נוסחת מעבר, ולכן יש את זה שם.
אביגל כספי
¶
אבל אז המקרים החריגים בסעיף שכתוב "קיימות נסיבות מיוחדות", אלו מקרים שבהם לא בוצעה בדיקה חוזרת - - -
אביגל כספי
¶
לא, פה יש חובה לערוך בדיקה חוזרת, ואז הסעיף שמחריג אומר לא בוצעה בדיקה חוזרת, או שממצאי הבדיקה החוזרת מצביעים שעדיין אין עמידה ביעילות, אז על אף האמור אפשר להתיר את ההפעלה, נכון?
אורן תמיר
¶
יכול להיות שזה נכנס משום לא נמצאה זה גם במצב שבו לא הוגשה בדיקה. לא הוגשה בכלל, לא נעשתה שם בדיקה. זה יכול להיכנס לתוך החלופה השנייה. לא נמצא בבדיקה שיחידת הקירור יעילה. אבל מכל מקום, אני רוצה להבין, יש מכשירים שהם לא ניתנים לבדיקה בשום מקרה?
אדי בית הזבדי
¶
למשל, אם חדר שרתים או איזשהו מתקן רגיש כזה או אחר שאנחנו לא נוכל – או מעבדה מסוימת שלא ניתן להפסיק שם את המתקן או להעביר אותו לטמפרטורה הרצויה. אנחנו נשחרר אותם מהבדיקה הזאת.
אורן תמיר
¶
זה בסדר. בעיני זה יכול להיכנס. אני לא אתנגד להבהרה, ככל שיש, על מנת שזה ייתפס בסעיף הסל הזה של נסיבות חריגות. אבל בעיני זה נכנס גם בנוסח הנוכחי משום שמכשיר שאי-אפשר לבדוק אותו הוא מכשיר שממילא לא נמצא יעיל מבחינה אנרגטית.
אביגל כספי
¶
זה לא בהכרח. זה כשאתה לא יכול לבדוק אם הוא לא יעיל מבחינה אנרגטית. זה לא אומר שהוא לאו דווקא לא יעיל.
אורן תמיר
¶
אם אדם לא יעשה את הבדיקה, באופן עקרוני – למשל, אם היתה לי הוראה פלילית הייתי יכול להעמיד אותו לדין גם על הפרה של תקנה 2 ויכול להיות גם על הפרה של תקנה 3. אני מסכים שאפשר להבהיר את זה יותר טוב, בצורה יותר ברורה בתקנות. אבל זה יכול להיכנס - - -
אדי בית הזבדי
¶
אני מציע שאנחנו נפרסם. כל מקרה שאנחנו נשחרר מהבדיקה, אנחנו נפרסם אותו. נפרסם את הסיבה שלו, כמו קודם.
אורן תמיר
¶
זה במקרה שבו מצאת שהיתה בדיקה, אבל אתה החלטת בכל זאת לא להשבית את המכשיר. את זה אתה תפרסם. זה לבקשת המשרד להגנת הסביבה. פה מדובר במכשירים שתורה בעניינם שלא תהיה בדיקה - - -
שבתי אלבוחר
¶
אני חושב שזה צריך להיות כללי, כל חריג. בואו לא נתחיל להיכנס לקטגוריה של חריגים שיכול להיות שאלו גם דברים שאנחנו לא חושבים עליהם בכלל. אני חושב שצריכה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לדעתי נכון יהיה שההחרגה תהיה גם למי שלא עומד בתנאים וגם למי שאי-אפשר למדוד אותו.
שבתי אלבוחר
¶
כל חריגה אנחנו ננמק ונפרסם באתר האינטרנט של המשרד. לא רצוי עכשיו להתחיל לסווג ולחשוב על כל מיני מקרים של חריגים. עלולים להיות יותר ממה שאנחנו חושבים. רק העיקרון של שקיפות מקובל על המשרד.
אורן תמיר
¶
לי אין התנגדות – וזו הצעה אחרת, ואני חושב שזו הצעה שמתקבלת על הדעת פה, שתהיה תקנה שתעסוק באפשרות לבקשה לממונה לפטור מבדיקה שנגביל אותה לנסיבות שבהן אכן – למשל מטעמים טכניים, למשל מזה שאי-אפשר לשבש את פעילות המכשיר – אי-אפשר לבצע את הבדיקה הזאת. עם זה אין לי בעיה.
אביגל כספי
¶
- - כי פה בפירוש מדובר לא בוצעה בדיקה חוזרת. אנחנו אומרים שתהיה תקנה נוספת שבה נכתוב שבמקרים שבהם לא ניתן לבצע בדיקת יעילות אנרגטית ניתן לפנות לממונה בבקשה לפטור.
אביגל כספי
¶
לא, תהיה תקנה נפרדת שיש חובת ביצוע ובדיקה תקופתית, ויהיה פטור מחובת ביצוע בדיקה תקופתית במקרים חריגים, שוב פעם, מטעמים שייקבעו.
אורן תמיר
¶
- - אני רק לא רוצה שייעשה שימוש בביטוי פעילות שוטפת – אני מפחד ממניפולציה שיגידו אבל הפעלתי חד-פעמי. אז אני מציע שפשוט נקבע שסעיף ההשבתה לא יחול על הפעלה לצורך ביצוע בדיקה.
רז הילמן
¶
לא, החל מ-100. אף אחד מתחת ל-100 לא צריך. בין 250-100 צריכים להיות בדוקים כולם תוך שלוש שנים מיום התחולה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש הערות לתוספת? אין הערות לתוספת.
הצבעה
בעד אישור התקנות – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
התקנות אושרו.