הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
6
הוועדה המשותפת של ועדת הכנסת וועדת הכספים לתקציב הכנסת
17/12/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
<פרוטוקול מס' 12>
מישיבת הוועדה המשותפת של ועדת הכנסת ושל ועדת הכספים לתקציב הכנסת
יום שני, ד' בטבת התשע"ג (17 בדצמבר 2012), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 17/12/2012
שינויים בתקציב הכנסת בשנת 2012., שימוש בעודפי תקציב הכנסת משנת 2011 לשנת 2012
פרוטוקול
סדר היום
<1. שינויים בתקציב הכנסת בשנת 2012.>
<2. שימוש בעודפי תקציב הכנסת משנת 2011 לשנת 2012>
מוזמנים
¶
>
ירדנה מלר-הורוביץ - מזכירת הכנסת
דן לנדאו - מנכ"ל הכנסת
יהודה שפירא - עוזר מנכ"ל הכנסת
יותם יקיר - דובר הכנסת
חיים אבידור - חשב הכנסת
נדב כספי - ראש מדור בכיר התקשרויות רכש תקציב ופיקוח, חשבות הכנסת
היו"ר יריב לוין
¶
רבותיי, אני פותח את הישיבה של הוועדה המשותפת של ועדת הכנסת וועדת הכספים לעניין תקציב הכנסת, כאשר על סדר יומנו שני נושאים: שינויים בתקציב הכנסת בשנת 2012, ושימוש בעודפי תקציב הכנסת משנת 2011 לשנת 2012, ושינויים בתקציב לשנת 2012. אז נתחיל בבקשה מהנושא הראשון. מכובדי, החשב, בבקשה.
חיים אבידור
¶
אנחנו מבקשים להעביר מהרזרבה תשעה וחצי מיליון שקלים לשימושים הבאים: תוספת לשכר חברי הכנסת. הסכום הזה הוא עבור אותו ביטול הקפאה שהיה בתחילת השנה, אז חסר לנו עוד מיליון וחצי שקלים בתקציב על-מנת לשלם את זה. זה היה ביטול הקפאה רטרואקטיבי.
לצורך קשרי חוץ – מדובר בעיקר במשלחות חברי כנסת. חסרים לנו 300 אלף שקל. אנחנו מבקשים להעביר 300 אלף שקל.
חיים אבידור
¶
לגבי עובדי הכנסת, נגרמות לנו במהלך פגרת הבחירות עלויות נוספות בגין שירותים לוועדת הבחירות שאנחנו נותנים, כמו: שעות נוספות, ותוספת של עלויות ממש גם בשעות הרגילות שאנחנו משלמים עבור התשלום לוועדת הבחירות, ואז אנחנו מבקשים על הסכום הזה 500 אלף שקל.
חיים אבידור
¶
זה עובד בזה שאנחנו נותנים שירותים לוועדת הבחירות לגבי כל הפעילויות שדורשות שימוש בתשתיות הכנסת: ניקיון, תקשורת, שירותי אינטרנט, שירותי מחשוב – כל מיני דברים כאלה. אנחנו נותנים סבלות. אנחנו נותנים שירותים לוועדת הבחירות מהכנסת. במהלך שעות העבודה הרגילות, זה על חשבון הכנסת. נקבע פה על-ידי המנכ"ל איזשהו עיקרון, שזה נהנה וזה לא חסר. זאת אומרת, במהלך השעות הרגילות, הכנסת, על חשבונה, נותנת את השירותים. כאשר ישנה תוספת של עלויות בגין שעות נוספות או בגין תוספת כוח-אדם מהמתכונת הרגילה. למשל, צריך יותר סדרנים במקום של הסיעות, באזור של הסיעות; או שצריך יותר שומרים בשער פולומבו בחלק מהדברים האלה. בגין זה אנחנו נקבל החזר.
חיים אבידור
¶
מה שבמסגרת הפעילות הרגילה אנחנו לא מקבלים בחזרה. זאת אומרת, אם אנחנו מנקים את המסדרונות או את החדרים של הסיעות במהלך השעות הרגילות, את זה אנחנו לא מקבלים בחזרה.
היו"ר יריב לוין
¶
זה ברור לי. אבל אני שואל לגבי 500 אלף השקלים, אנחנו מקבלים בחזרה את הכול או שאנחנו מקבלים בחזרה חלק?
דן לנדאו
¶
אני רק רוצה להתפרץ. יש לנו פה הצטרפות של כמה נסיבות, כולן חריגות: אחת, בחירות. שתיים, העובדה שאין תקציב לשנת 2013, מה שאומר שמינואר אנחנו נכנסים, כמו כל המדינה, לֶמוֹד של עבודה של 1 חלקי 12. ואני אשמח אם אתה תבקש מהחשב מאוחר יותר לומר איזו מילה על איך אנחנו נערכים לדבר הזה ככנסת.
דן לנדאו
¶
שלוש, העקרונות החדשים שקבענו לקראת מערכת הבחירות הנוכחית, בשונה מהמציאות הלא מספיק מוסדרת שהייתה במערכות בחירות קודמות בין הכנסת לבין ועדת הבחירות. והתוצאה של כל הדברים הללו היא שכל השירותים שאנחנו נותנים מתומחרים, מוכרים וידועים מראש, ולכן החשב צריך להיערך מראש, עכשיו, בתפר שבין דצמבר לבין ינואר או נובמבר-דצמבר לבין ינואר-פברואר, הוא צריך להיערך מראש ולבקש ממך אישור להעברה תקציבית כדי שאנחנו נוכל לשלם לעובדים, - -
דן לנדאו
¶
- - - כי אנחנו נקבל את זה בחזרה בשנה הבאה. זה יהיה כסף שלא נוכל להשתמש בו בשוטף, אלא רק אחרי שיתקבל תקציב 2013.
דן לנדאו
¶
כלומר, המשמעות של אי קבלת תקציב זה שאנחנו מתחילים לעבוד בינואר ב-1 חלקי 12 של התקציב המקורי. אז יכול להיות שוועדת הבחירות תיתן לנו צ'ק במרץ, והצ'ק הזה יהיה חסום עד שאתם תקבלו את תקציב המדינה ל-2013.
חיים אבידור
¶
בגין אמרכלות, לתפעול שוטף אנחנו צריכים תוספת של 800 אלף שקל, וזה בגין תוספת שאנחנו משלמים למזנון הכנסת בעת הפגרה. לא תכננו את הפגרה הזאת. אני רוצה להזכיר שאנחנו משלמים לזה שנותן את שירותי ההסעדה תוספת של 180 אלף שקל לחודש בזמן פגרה, על-מנת "ליישר" לו את המחזורים. וכתוצאה מזה, הוא אמור, גם את הפעילות שלו, לא להוריד במהלך תקופת הפגרה.
חיים אבידור
¶
זה לא שייך אחד לשני. אני לא רוצה לשייך אחד לשני. אבל, באופן עקרוני, העלויות שלו לא אמורות לרדת באותה תקופה.
דן לנדאו
¶
אחת התוצאות של זה שאנחנו מסבסדים אותו באופן ישיר ומוגבר, בעקבות התהליכים שעברנו בשנה האחרונה בזכות חברי הכנסת, הושג מצב שבו לעובדי המזנון יש רצף תעסוקתי.
היו"ר יריב לוין
¶
ומי שילך היום למזנון מה ימצא? מזנון פועל כרגיל באותו היקף כמו שהוא פועל לאורך כל - - -
חיים אבידור
¶
כן. כן. ואם הוא מוצא לעובדים האלה עבודה באתרים אחרים שיש לו, אנחנו מברכים על כך. הוא מעביר עובדים ל"טבע" או למקומות כאלה. אנחנו לא מתחשבנים איתו על זה. אנחנו אפילו מברכים שעובדים לא יתבטלו סתם.
חיים אבידור
¶
כן. גם זה וגם תוספת של יועצים שאנחנו לקחנו לכל מיני פרויקטים, כמו פרויקטים במחשוב, או יועצים שלקחנו לצורך בניית מכרז קצת יותר משוכלל בנושא הסעדה לספק הבא. הספק הזה גומר את העבודה שלו לפני פסח, ואנחנו יוצאים במכרז חדש, ואנחנו רוצים להימנע מכל מיני טעויות שחוזרות על עצמן במשך תחלופה של כל מיני ספקי הסעדה, אז לקחנו יועצים שמתמחים בתחום הזה – גם מבחינה פיננסית וגם מבחינה תפעולית, על-מנת לתכנן מכרז שאני מקווה שיענה על כל הבעיות.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת אברהם מיכאלי, אנחנו בהעברות מתכנית לתכנית 2012 – 02, 03, 05, אמרכלות. בסעיף השני שם, "משאבי אנרגיה". אם יש לך איזו שאלה לגבי הנושאים הקודמים, אז אתה כמובן - - -
חיים אבידור
¶
משאבי אנרגיה זה בגין ההתייקרות של חשמל, דלקים ודברים כאלה. זו התוספת.
לגבי ניהול מערכות - - -
דן לנדאו
¶
- - - 1,200 ילדים, מישובים שונים בדרום, ליום כיף פה, ומימנו להם אוטובוסים ממוגני ירי. למשל, זה יוצא מתוך זה.
חיים אבידור
¶
זה נסיעות, אבל לגבי משמר הכנסת יש לנו סעיפים נפרדים. אבל, בלי שום קשר, בקטע הזה התפנה לנו איזה רכב ממוגן, הסקודה, שהיה של יושבת-ראש האופוזיציה - - -
חיים אבידור
¶
- - שבעבר אנחנו היינו שוכרים רכבים ממוגנים בכדי לנסוע לשטחים, היום אנחנו משתדלים, כמה שיותר, להשתמש ברכב הזה - - -
דן לנדאו
¶
אבל זה לכל מיני הסעות. לדוגמה: הייתה הלוויה של ראש הממשלה שמיר. שמנו פה כמה אוטובוסים לחברי הכנסת. זה יוצא מהדברים האלה.
חיים אבידור
¶
ניהול מערכות מחשב – 5,600,000 שקל, זה לצורך פרויקט מאגר החקיקה, שאני לא יודע אם הוא - - -
דן לנדאו
¶
אנחנו.
היו ערבויות בנקאיות שהוגשו שלא כמו בתנאי המכרז – אתה מכיר את הפסיקה. פסיקה מאוד-מאוד קיצונית בעניין הזה. לפני שבוע או שבוע וחצי ועדת המכרזים שלנו פסלה את המכרז. אבל מה שיצא טוב מהמכרז הזה הוא שראינו שיש היתכנות, ראינו שהשוק מעוניין. אנחנו עכשיו עובדים על תכנון מכרז שינסה לפתור את הבעיות שהיו בו, כולל בחינת האפשרות שהלשכה המשפטית תצליח, בזכות פגרת הבחירות, לבצע חלק קטן מהעבודה, כדי להגיע לתחנה שממנה יוצאים למכרז ולהוזיל את עלות המכרז, בוא נאמר ככה.
אחד האתגרים הגדולים במכרז הזה זה לנסות לכמת כמה עולה דבר כזה. כי אם תלך להוצאת "נבו" או להוצאת "תקדין", הם יגידו לך: אוקי, אני מוכר לך את זה בין אפס לאינסוף. כי הוא, את ההוצאות, כבר הוציא. הוא, את הרווחים שלו, כבר הרוויח במכירת החיבור לאתר - - -
דן לנדאו
¶
אז כשאנחנו ככנסת רוצים לקנות מהם חלק מהשירות, יש פה תחרות שחלק גדול ממנה יהיה בתחום תורת המשחקים, בעצם. כי אין פה איזה מחיר שאני יכול להגיד: כמה עולה.
דן לנדאו
¶
זה ברור. לכן, אחת השאלות שנשאלת עכשיו היא: אולי צריך לעשות מכרז עם שני שלבים. עםprequalification , כן? שלב שבו נכנסים לתוך המכרז, לתוך חדר המכרזים רק, נגיד, ההוצאות הגדולות; רק, נגיד, מי שמוכיח שיש לו כך וכך מאגר - - -; כך וכך יכולות; קוד פתוח, קוד סגור וכולי. ובשלב השני אתה עושה התמחרות. זה בדיוק הדברים שאנחנו בוחנים. אז היה מכרז. הוא נכשל במובן המהותי-טכני. אבל במובן הפילוסופי כמעט אנחנו הרווחנו ממנו המון-המון מידע – גם אנחנו גם השוק. בעזרת השם, בשנה הקרובה זה יקום.
דן לנדאו
¶
נכון. אז בתפיסה שאיתה יצאנו למכרז – ששוב, אני לא חותם שזאת תהיה התפיסה שאנחנו נמשיך איתה – התפיסה הייתה שכמו שאתה קונה "תקדין", "נבו", "פדאור" וכולי, תן לי אחד שירות. כלומר, אנחנו נשים באתר הכנסת לינק – מבחינת המשתמש זה יהיה שקוף, אבל זה יהיה לינק – לאתר של מישהו אחר, ל-database של מישהו אחר, שהוא מתפעל את זה וכולי.
מה אנחנו ניתן לציבור? אנחנו ניתן את הפלומבה. כן, דפנה ברנאי תשים את הפלומבה הרשמית: זהו מאגר רשמי, שהכנסת אומרת שזה טקסט רשמי. זה לא הטקסט של "תקדין", זה טקסט שהכנסת אומרת שהוא הרשמי. זה עוד לא קונסטיטוטיבי כמו "רשומות" עצמו. אתה תגיש הצעת חוק בכנסת הבאה, אולי, שזה יהיה גם הקונסטיטוטיבי ולא רק הדקלרטיבי, כן? ושאולי המאגר הממוחשב יהיה ה"רשומות" עצמו ולא ה"רשומות" בנייר. אני שם את זה רגע בצד.
אברהם מיכאלי
¶
ב"רשומות". כי אחת התקלות שלנו פה היא עד שמדפיסים משהו ועד שמפרסמים ב"רשומות", כל החקיקה גם מתעכבת - - -
דן לנדאו
¶
כן, אבל גם יש שאלה שכבר ראוי היה לשאול אותה בעשור הקודם: זה שבעידן האינטרנט, האם עדיין נכון פילוסופית – ויש מדינות שאומרות ככה ויש מדינות שאומרות ככה – האם נכון פילוסופית להגיד שהטקסט המקודש, הקובע, הוא איזה נייר ששוכב באיזה מקום ולא מה שנמצא ברשת. זה שאלות שהרבה פרלמנטים עוסקים בהן.
על כל פנים, אנחנו החלטנו במקום לטבוע במדמנה הזו של השאלה הפילוסופית הגדולה, להציע לציבור שירות חינמי, שהוא מממן אותו באמצעות מס ההכנסה שהוא משלם והכנסת מוציאה את זה בתקציבה; אבל לממן לציבור שירות חינמי של מאגר חקיקה. זה, אגב, פרויקט משותף עם משרד המשפטים, שיכלול את החקיקה הראשית ואת חקיקת המשנה. שהוא יהיה חינמי – הוא לא יכלול את הפסיקה, והוא לא יכלול את ה-cross reference בין פסיקה לבין חקיקה, מה שאנחנו מכירים מעבודתנו כעורכי-דין במאגרים הממוסחרים.
דן לנדאו
¶
אבל הוא ייתן, לראשונה, שירות, שבו אזרח יכול לקבל ממקור אחד את החוק כפי שהוא מעודכן. היום אזרח, - - -
דן לנדאו
¶
חוקי עזר ברמת הרשויות המקומיות – כרגע הפרויקט לא מכיל את זה. אם, בעזרת השם, הפרויקט הזה יקום, והוא כבר יכלול קומת חקיקה ראשית וקומת חקיקת משנה של משרד המשפטים, - -
דן לנדאו
¶
- - - אז מחר ללכת לאלוף הפיקוד ולייבא פנימה את צווי האלוף, שקיימים היום, לדעתי, רק ב"נבו", נכון?
אברהם מיכאלי
¶
- - - זה כמו חקיקת משנה. אבל מה שהרשויות עצמן מאשרות זו בעיה, כי אין להן מעקב אחרי זה.
אברהם מיכאלי
¶
אצלנו עוברים צווים שאנחנו מאשרים עבור רשויות מקומיות. לדוגמה, ועדת החוקה, חוק ומשפט מאשרת סדרה של צווים: קנסות, אגרות, כאלה דברים - - -
אברהם מיכאלי
¶
ועדת חוקה, חוק ומשפט מאשרת צווים עבור רשויות מקומיות. כמובן שזה בא בפיקוח משרד הפנים, אבל ועדת החוקה, חוק ומשפט מאשרת.
דן לנדאו
¶
בסדר. זה בדיוק הדיון שאנחנו נִימָצֶא בו, אבל אנחנו מכוונים מספיק גבוה עם הפרויקט המאוד יומרני הזה, - - -
דן לנדאו
¶
כי אם ב-2013 אנחנו נזכה אכן להקים את הדבר הזה, הדבר הזה יכול לעלות חמישה מיליון שקל, הוא יכול לעלות גם מיליון שקל ויכול להיות גם שמונה מיליון שקל. אנחנו נצא בסוף מכרז עם ידיעה יותר קונקרטית כמה הדבר הזה הולך לעלות. אני לא רוצה לחשוף דברים מתוך המכרז, אבל אחד הדברים שלמדנו מהמכרז שנכשל זה - - - במחירים מטורף, בסדר? זה מאפס ועד אינסוף.
דן לנדאו
¶
לא, אין דבר כזה הקמה בלי תפעול. אם אני הקמתי נכון ל-1 לינואר 2016, ב-2 לינואר 2016 זה כבר לא מעודכן.
דן לנדאו
¶
כחלק מתנאי המכרז תהיה התקשרות לכמה שנים. זה מכיל שני פרויקטים: הפרויקט הקשה יותר זה ההקמה. זה לקחת את כל החקיקה עד היום – מהעיתון הרשמי, ובעצם "דבר המלך" או אולי אפילו פקודת הפרוצדורה העותומאנית, סעיף 80, לא יודע. נתחיל משם, לא יודע מאיפה – כל החקיקה הנוהגת במדינת ישראל. לשים את הפלומבה, הנה זה רשמי. זה שלב אל"ף.
דן לנדאו
¶
נכון. זה מבצע ענק, אבל התגלה לנו שהוא פחות ענק ממה שחששנו. כלומר, בגלל שהדבר הזה קיים – הרי אם תנסה למצוא את ההבדלים בין החקיקה של "נבו" לחקיקה של "תקדין", אין באמת הבדל. רק חסרה הפלומבה, אוקי? להגיד שזה הנוסח הרשמי. הרי בתי-המשפט המחוזי והעליון, כולם מצטטים או מפה או מפה.
אברהם מיכאלי
¶
בגלל שכבר לא נוח להחזיק את הקובץ הרשמי. אני חושב שהתיקונים מנוסחים בקובץ הרשמי. אתה אף-פעם לא מבין מה כתוב שם.
דן לנדאו
¶
ברור. אבל אני אומר שאם אני אגיש עתירה או שאני אהיה משיב או שאני אהיה שופט, ואני אסתמך על החקיקה כפי שהיא ב"תקדין", איש לא יבוא אליי בטענות. למרות שתיאורטית ייתכן ש"תקדין" ו"נבו" – וואלה איזה פסיק שזה כתב וזה לא כתב.
אז דה-פקטו, כבר כולם מתנהגים, גם במדינה, גם - - -
דן לנדאו
¶
כאילו שיש כבר איזשהו common knowledge כזה, שזה החוק הרשמי. אבל הגיע הזמן שזה יהיה חינמי, בעיקר.
דן לנדאו
¶
עזוב אנשים. היום הלשכה המשפטית, אנחנו קונים בכל שנה, בעשרות אלפי שקלים, מאגרי חקיקה – עזוב פסיקה – מאגרי חקיקה לשימוש עורכי-הדין של הלשכה המשפטית. זה מדגים לך עד כמה זה קיצוני.
אברהם מיכאלי
¶
יש יותר מאחד. אבל הבעיה זו הגישה אל המאגרים האלה. אני עדיין מתקשה דרך המחשבים של הכנסת לגשת. צריך בכל פעם להפעיל את המוקד.
דן לנדאו
¶
הם עובדים בלי המשאבים שאתה יכול לדמיין לעצמך, וזו גם האחריות שלנו. ככל שהאתר שלנו יותר מדויק, ככל שאנחנו – בין השאר, מר יהודה שפירא מוביל את הדברים האלה – באתר שלנו, ה-data shop גדל והולך. כלומר, מערכות שלמות של מידע, מאגרים שלמים של מידע – זה לא הנושא שדיברנו עליו, אבל זה קשור - - -
דן לנדאו
¶
- - - אנחנו מעמידים את זה לרשות מפתחים. אז ככל שאנחנו נעמיד יותר מידע, שאנחנו שמנו את הפלומבה ותיקפנו אותו שזה מידע נכון, מדויק ורשמי, כך אתרים כמו "הכנסת הפתוחה" ייטעו פחות וישרתו יותר את הציבור בזכות הכנסת. זה דיון נפרד, אבל, ברוך השם, יש לנו כבר די הרבה הישגים בעניין הזה. ראו באתר החדש.
היו"ר יריב לוין
¶
אני רק שואל עוד שאלה אחת: זאת אומרת שלמעשה הסכום הזה הוא כרגע סכום - - - כולו משתמשים בו - - -
דן לנדאו
¶
לא, אפשר לבסס אותה קצת, כי, כאמור, אני לא רוצה לחשוף מידע שאני לא אמור לחשוף אותו, אבל במכרז שנכשל, בוא נגיד, קיבלנו כמה - - -
חיים אבידור
¶
תשמע, אדוני היושב-ראש, זה סכום – הרי לתכנית הזאת יש בה עוד כל מיני סכומים שאנחנו יכולים להשתמש בהם. זה איזשהו סכום שאנחנו הערכנו שיהיה חסר לנו בסך-הכול, ניהול מערכות מחשב, כן? אני לא רוצה שמישהו ייקח מזה ויסיק: אוקי, עכשיו אני צריך ללכת על הסכום הזה, לתת הצעה במכרז. לא.
היו"ר יריב לוין
¶
אגב, מה באמת קורה – אולי על קצה המזלג במובן הזה – יש איזושהי היערכות לקראת הכנסת הבאה מבחינה זו?
היו"ר יריב לוין
¶
הישיבה שלנו בשתיים היא - - - מיחשובית. מבחינת מערכות המחשב עצמן. זה נדמה לי יותר לכאן. הישיבה בשתיים היא - - -
דן לנדאו
¶
לא, לא. בישיבה בשתיים אנחנו הולכים להציג לך – גם בצורה מאוד מפורטת – מה - - - כל חבר כנסת ולשכתו, איך נערך אגף טכנולוגיות ומחשוב. למשל, המידע שלך – מה עושים איתו? עד מתי אנחנו שומרים לך אותו? איפה אנחנו שומרים לך אותו? איך אתה יכול כחבר כנסת לשעבר – לא אתה, אלא איך פלוני יכול כחבר כנסת לשעבר לגשת למידע שלו? ועד מתי הוא יכול לגשת?
אברהם מיכאלי
¶
אגב, לגבי מחשוב, יש תקלה שאני חושב שהיא תקלה גם ברישום הנוכחי. נוכחות חברי כנסת – אתם שמים לב איך זה בסוף יוצא החוצה כמה חבר כנסת נוכח במליאה? רק באותם ימים שהוא נמצא, כי סופרים את זה כנראה לצורך הורדת שכר לפי החוק.
אברהם מיכאלי
¶
אני לא יודע. מה שקורה הוא שהרבה פעמים משתמשים בנתון הזה בצורה, לדעתי, לא רק שהיא לא נכונה אלא גם זדונית: סופרים לחבר הכנסת את הימים האלה, ולא שמים לב שיש עוד יומיים עבודה לפחות פה.
אברהם מיכאלי
¶
המעקבים שעושים לפעמים, אחרי כל מיני אנשים, בשביל לקנטר אותם. באים לפה לעבוד 20 שעות בשבוע.
אברהם מיכאלי
¶
יש הבדל בין חובה להיות נוכח לבין נוכחות בפועל, כי ועדות, לדוגמה, מתכנסות ביום ראשון וביום חמישי וחברי כנסת נמצאים פה.
ארבל אסטרחן
¶
אבל איפה יוצא דו"ח? איפה אתה רואה את הדו"ח הזה? כי לעניין אש"ל מקבלים גם על ימי ישיבות.
אברהם מיכאלי
¶
אני אגיד לך: אל"ף, "הכנסת הפתוחה "עושה את זה. והיום, לצערי, "הכנסת הפתוחה" הפך לכלי, כמו שהיושב-ראש אמר קודם, שהציבור מצטט ממנו דברים. והתקפות שעושים על חברי כנסת, חלק מזה זה מנתונים - - -
ארבל אסטרחן
¶
אם הוא בא ביום ראשון או ביום חמישי ויש ישיבה, אש"ל הוא מקבל. ובדו"ח שאתם מקבלים בסוף החודש מופיעים כל - - -
אברהם מיכאלי
¶
איך אתה יכול לספור? עזוב עכשיו, האש"ל לא מעניין אותי. אני מדבר איתך על הפן של נוכחות חברי כנסת בבניין הזה.
דן לנדאו
¶
לא יעזור לך אם אתה תגיד: אבל הייתי בימי ראשון וחמישי 1,000 פעם, אם לא היית נוכח במספר העולה על המותר של ימי מליאה.
אברהם מיכאלי
¶
מה שקובע ימי מליאה לגבי הורדות שכר בוועדת האתיקה, שיישאר. בסוף הפן הוא שחברי כנסת עובדים 20 שעות בשבוע, וזה מצחיק. הרי חברי כנסת לא עובדים 20 שעות בשבוע. אפילו בכנסת הם עובדים פי שניים.
אברהם מיכאלי
¶
אני לא מדבר על זה שהם מסתובבים בסיורים וכולי. תבין, המחשוב של הכנסת בסוף, הפך להיות כאילו למקור.
דן לנדאו
¶
זה לא חישוב. אתה נכנסת בשערי הכנסת ביום ראשון? האתר יודע את זה, מערכת נוכחות חברי הכנסת יודעת את זה, ולכן כל העולם יודע את זה.
אברהם מיכאלי
¶
כן, בוודאי. שמע, יש ימים בשבוע שחברי כנסת נמצאים פה מהבוקר ועד הערב. למה? כי יש ועדות. יש גם עבודה אחרת, תבין. לדעתי זה - - -
ירדנה מלר-הורוביץ
¶
חבר הכנסת מיכאלי, אם יש ישיבת ועדה באותו יום, הרי זה בא לידי ביטוי משום שמנהלת הוועדה מדווחת על נוכחות. אז רק צריך לעשות את התוספת למי שבא לעבוד בחדרו ולא בוועדה.
אברהם מיכאלי
¶
אגב, אדוני היושב-ראש, אני מבין שדנת בקשרי חוץ. אם אפשר לחזור על שאלה אחת. אולי גם התייחסת לזה.
שמעון מלכה
¶
אני רק אומר בנושא של - - -: במקרה פגשתי ביחד עם יותם את זה שעורך את אתר "הכנסת הפתוחה". מדובר בקבוצה של כמה סטודנטים שהקימו אתר שזה מנגנון ששואב את הנתונים מאתר הכנסת, ללא מגע יד אדם.
מה שקורה במקרה שאומר חבר הכנסת מיכאלי זה שפשוט אין נוכחות בימי ראשון וחמישי כי זה לא מעניין את האתר, באתר שלנו, והוא לא שואב את זה.
אברהם מיכאלי
¶
כן. אני מבין שאנחנו דנו בכמה ישיבות קודמות בסוגיה הזאת של איך לשפר את הביקורים של חברי הכנסת בחוץ לארץ וכולי.
אברהם מיכאלי
¶
אני שואל: בסוף, בהרחבה של כמות חברי הכנסת שיצאו למשלחות רשמיות. האם יש מדיניות של הכנסת, כי לפעמים מוציאים שני חברי כנסת, חבר כנסת אחד, לא בשביל שחברי כנסת יטיילו אלא זה באמת משלחות שלא מספיק יוצאים שם שני חברי כנסת או שלושה חברי כנסת. כי המטלה, לדוגמה בפרלמנט האירופי – אנחנו היינו שם כמה פעמים – המטלה היא עבודה מהבוקר ועד הלילה, ואתה צריך להתחלק לכמה קבוצות, לכמה ועדות. וכשאתם שם שניים או שלושה אתה לא מספיק כלום. השאלה היא אם יש איזו מדיניות להרחיב במשלחות מסוימות. אולי לא כל משלחת. שחברי כנסת ייצאו בקבוצות יותר גדולות. זה הכול.
היו"ר יריב לוין
¶
אני לא נסעתי בכל הקדנציה באף משלחת של הכנסת, כדי שמר צבי זרחיה לא יכתוב שאני עליתי למשלם המיסים הרבה כסף, אז חסכתי.
היו"ר יריב לוין
¶
אבל הבעיה היא – ואת זה אני אומר דווקא כי הוא נמצא פה – הבעיה היא, באמת, אני אומר: זה דבר שצריך לשקול אותו אחד מול השני.
היו"ר יריב לוין
¶
לא, אני לא פוחד. אבל אני אגיד לך משהו, חבר הכנסת מיכאלי, באופן אמיתי: תראו, למשלחות האלה יש חשיבות עצומה, והן התרבו מאוד משום שבניגוד למה שהיה בעבר יש היום הרבה יותר גופים בינלאומיים, ולשמחתנו ישראל גם הצליחה להיכנס לכל מיני מקומות שבעבר היא לא הייתה בהם, ולכן יש הרבה יותר דרישה לזה.
מצד שני, יש לנו בעיית הסברה קשה מאוד של המשמעות של המשלחות האלה, ושל הצורך, ושל מה שבאמת נעשה שם. ובסוף גם אנחנו, באתר שלנו, הדבר היחיד באופן אמיתי שאנחנו משקפים זה כמה זה עולה.
דן לנדאו
¶
אז תיכנס לאתר ותראה את השינוי. אדוני היושב-ראש, השינוי דרמטי. תיכנס באייפון שלך ותראה שהשינוי הוא דרמטי. בגלל מה שאתה אומר ובגלל - - -
יותם יקיר
¶
אנחנו בנוסף גם מינינו דובר למחלקה לקשרי-חוץ, הנה הוא נכנס הרגע. ויש בהחלט מאמץ גדול לגרום, גם לתקשורת – ובזה לנסות לסנכרן את כל המערכת, להבין שהנסיעות האלה הן לא נסיעות צ'ופר. אנחנו נעשה מאמץ גם מול חברי כנסת חדשים, לנסות לרתום אותם ולשכנע אותם. נעשה מאמץ גם מול חברי כנסת ותיקים, כמו חבר הכנסת לוין, לגרום להם לשנות את דעתם ולהבין שלמשלחות כאלה יש חשיבות רבה מהסוג הזה של דיפלומטיה פרלמנטארית שהיא דיפלומטיה יותר מרוככת, והיא מאפשרת באמת בניית קשרים בין מדינות. ואני אעשה ככל יכולתי כדי לשכנע את מר צבי זרחיה וחבריו העיתונאים לעסוק במהות של הנסיעות האלה ולא רק בכמה הן עולות. ולעת הזאת היו לנו גם – לפחות בשנה האחרונה או בשמונת החודשים האחרונים – גם כמה הצלחות בנושא הזה. ובהחלט גם התקשורת: יומני החוץ ובכתבות בעיתונים – אפשר להראות את זה – שמגלים יותר ויותר עניין במהות ובמטרת הנסיעה, ולא בעלותה. וזה משהו מאוד בסיסי שצריך לשנות כאן, ואנחנו עובדים על זה.
האתר כבר משקף את זה. האתר משקף על כל נסיעה: מה היה הפורום הבינלאומי; את הדו"ח שכתב חבר הכנסת; את ההודעה לעיתונות שיצאה אפרופו הנסיעה – כמעט בכל משלחת גם יוצאת הודעה לעיתונות בהנחיה שלי; קטעי עיתונות שמופיעים באתר וכולי.
עוד שאלה אחת
¶
אני מניח שמבחינת תקציב מול ביצוע – אנחנו עוד לא יודעים בדיוק איפה נעמוד הרי באופן סופי - - -
היו"ר יריב לוין
¶
כן, אני יודע. אבל אני מניח שכבר היום יש לפחות נקודות שבהם אתם יכולים לומר בוודאות שלא יהיה גם ניצול מלא. כי אני רוצה פשוט שתוצג תמונה מאוזנת מהבחינה הזאת שיש כאן העברה של תשעה וחצי מיליון שקלים מהרזרבה. אבל אני מניח שבמקביל יש הרבה יותר כסף שבאופן ודאי לא מנוצל. אז אם פה יש אפשרות לתת כמה דוגמאות או כמה נתונים כאלה. כמובן, אני אומר בעירבון מוגבל, בלי לתפוס אתכם במילה, כי אנחנו עוד לא סיכמנו את השנה ואין לנו מספרים סופיים. אבל חשוב שתהיה לנו את הפרופורציה, זה נדמה לי סביר. נדמה לי שכל ההעברה הזאת שנדרשת היא סדר-גודל של, כמה? משהו כמו אחוזים בודדים מתוך כל התקציב הכולל של הכנסת. זאת אומרת, זו רמת סטייה שהיא הרבה יותר מאשר סבירה.
היו"ר יריב לוין
¶
אתה אומר אחוז וחצי בסך-הכול. אני חושב שחשוב שנראה תמונה מלאה גם מבחינת הצד השני של המשוואה, שהוא בטח הרבה יותר גדול - - -
היו"ר יריב לוין
¶
זה ברור לי. אבל אם אפשר לתת הערכות, סדרי-גודל, משהו. שוב, בלי לתפוס אתכם במילה, ברור לי שזה לא נתונים סופיים, אבל אם אפשר להצביע. אז אני מבין שמה שקשור למערכות המחשב, לדברים כאלה, לא יישאר תקציב בלתי מנוצל. אבל אני מניח שיש סעיפים שלמים - - -
חיים אבידור
¶
אז אני אומר לך: אם תיקח, למשל, את נושא השיפוץ, אז יש שם, נכון לעכשיו, איזה 13 מיליון שקל שלא נוצלו, אבל אני לא אומר שהם לא ינוצלו. זה פשוט פרויקטים שתוכננו ולא בוצעו. הם יבוצעו בשנה הבאה, ואנחנו נעביר את זה לשנה הבאה.
חיים אבידור
¶
השנה הניצול יהיה די מלא. תראה, יש יותר מתשעה וחצי מיליון שקלים לא מנוצלים, כן? בוא נגיד ככה: אם אני אעשה סתם 10% לא מנוצלים, אז כבר נשאר לנו יותר מ-50 מיליון שקלים לא מנוצלים, ופה אנחנו מבקשים תשעה וחצי מיליון שקלים. 10% לא מנוצלים זה לא מספר מופרך, אוקי?
דן לנדאו
¶
אנחנו מצאנו את עצמנו בשנים 2011 וב-2012 מנצלים את הלא מנוצל הזה בהעברות משנה לשנה, למשל: לא נדרשתם במעבר משנת 2011 לשנת 2012 להוסיף תקציב כדי לקנות את בית-פרומין. זה הועמס על-ידי משרד האוצר על תקציב הכנסת. כאילו תקציב הכנסת בלע את הדבר הזה.
איך הצלחנו לעשות את הדבר הזה? כי בגדול הניצול בשנים רגילות עמד על 85%-80%, משהו כזה. וכשביצענו את התשלום המרכזי, הראשון, של רכישת בית-פרומין - - -
דן לנדאו
¶
- - - הראשון והאחרון, כמובן. אנחנו מצהירים לפרוטוקול שזה הראשון והאחרון. אם רשויות אחרות יגידו אחרת, אנחנו כמובן - - - להם כי אנחנו שומרים חוק, לרבות פסקי-דין.
דן לנדאו
¶
50 מיליון שקל בתוך תקציב הכנסת, בדיוק מהעודפים הלא מנוצלים. ככה הצלחנו לבצע את הרכישה הזו, מבלי לבוא לוועדת התקציב: תדפיסו לנו 50 מיליון שקל. או לבוא בתחילת השנה ולהגיד: השנה יש פרויקט ענק שהמחוקק הטיל על מינהל הכנסת, למרות שזו לא פעילות ליבה של הכנסת, אלא הצלחנו לעשות את זה מתוך התקציב השוטף, כאילו.
היו"ר יריב לוין
¶
אוקי. מי בעד? אחד. אין מתנגדים ואין נמנעים.
הצבעה
בעד שינויים בתקציב הכנסת בשנת 2012 – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה נתקבלה.
היו"ר יריב לוין
¶
ואנחנו נעבור לסעיף השני שהוא שימוש בעודפי תקציב הכנסת משנת 2011 לשנת 2012, ושינויים בתקציב לשנת 2012 כאמור במכתבו של יושב-ראש הכנסת מיום ה-10 לדצמבר 2012. כן.
חיים אבידור
¶
טוב, אני לא רוצה להרוס את הישיבה הבאה שדנה בקטע של ההפצה הלוויינית, אבל, בגדול, זה כתוצאה מזה: הרי הכנסת עוברת מהפצה לוויינית להפצה של ערוץ הכנסת באמצעות "עידן פלוס". בכל שנה אמרו שאנחנו נתחיל לשלם על ההפצה הזאת, אז אנחנו שריינו בכל שנה איזשהו תקציב. ונכון לשנה שריינו 3,600,000 שקלים לצורך ההפצה באמצעות "עידן פלוס", ויש לנו בתקציב 3,600,000 שקל. הבעיה היא שהמנכ"ל אמר שהרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו תגיד: על השנה זה בסדר, אבל אתם תחויבו גם רטרואקטיבית מהימים שהתחיל "עידן פלוס", ואז לצורך הנושא הזה אנחנו צריכים, לפי הערכה, שמונה מיליון שקלים. לכן, אנחנו מבקשים הגדלה של התקציב הזה בעוד 4,400,000 שקלים, כדי להגיע מה-3,600,000 שקלים לשמונה מיליון שקלים.
חיים אבידור
¶
לכן, אנחנו מבקשים להעביר, מאיזשהו סעיף שיש לנו שם עודף של שני מיליון שקלים בשירותים מקצועיים, לתקנה של הפצת ערוץ הכנסת. ומהרזרבה אנחנו מבקשים עוד 2,400,000 שקלים, וככה אנחנו נהיה עם סך-הכול תקציב בתקנה הזאת של שמונה מיליון שקלים.
מילה של רקע
¶
יש שני חוקים שמסדירים את פעילות ערוץ הכנסת היום: החוק הראשי – חוק שידורי הטלוויזיה מהכנסת, שקבע שהרגולטור לענייני מדיניות זה אתה בכובעך כוועדת הכנסת, והרגולטור השוטף זו מועצת הכבלים והלוויין. בתוך החוק הזה הוסדר גם האופן שבו שידורי הערוץ מופצים. זה שייך לדיון הבא שלנו. אנחנו רוצים לעשות שינוי. כבר הרגולטור הסכים לבקשתנו, וזה שייך לדיון הבא.
קיים עוד חוק וזה חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו לטלוויזיה ולרדיו, שהיום מסדיר, בין שאר הבלגן שהוא מסדיר, גם את מערך "עידן פלוס" להפצה דיגיטלית קרקעית של שידורי הטלוויזיה המסחריים והציבוריים במדינת ישראל. אחד הערוצים שבחוק הזה נאמר ששידוריו יופצו באמצעות מערך "עידן פלוס" זה ערוץ הכנסת. עוד נאמר בחוק הזה, שעבר טלטלות ושינויים בשנים האחרונות, שכל אחד מהערוצים, כולל הערוצים הציבוריים וכולל ערוץ הכנסת, צריך לשלם דמי-מעבר על האוטובוס הזה, אוקי? צריך לשלם על הפצת שידוריו. היו דיונים רבים וויכוחים רבים בשנתיים האחרונות שנגעו לשאלה האם ערוץ הכנסת כמו ערוץ 1, ערוץ 33 והערוצים המסחריים גם צריך להשתתף בעלות הקמתו בדיעבד של מערך "עידן פלוס". אפילו היה שלב שבו משרד האוצר רצה שהנוסעים הנוכחיים באוטובוס ישלמו גם על האוטובוס הבא, לנוסעים הבאים, לערוצים הבאים שיעלו. כך חלמו מי שחלמו על ה"עידן פלוס".
נכון להיום, המצב המשפטי הוא שמזה כ-18, 19, 20 חודשים, מצד אחד השידורים כבר קיימים, ועל-פי הנתונים שאני מכיר כבר עוד מעט נושקים ל-400,000 בתי-אב שבהם יש את "עידן פלוס", שזה חתיכת נפח מאוד-מאוד משמעותי ששינה לחלוטין – בוודאי מבחינת ערוץ הכנסת הקטן – את מפת הצופים. אנחנו כבר לא ערוץ נישה שתקוע בערוץ 99 ב-YES וב-HOT. אנחנו ערוץ נישה שתקוע בין חמישה ערוצים. אז פתאום הרבה אנשים יכולים להיחשף. כלומר, זה דבר טוב שהמחוקק קבע. אנחנו מבסוטים מזה.
נכון להיום, כולנו מחכים לתקנות שצריכות להיחתם על-ידי שר התקשורת ושר האוצר, מזה כבר קרוב לשנה-וחצי, שנתיים, ולא נחתמו. והתקנות האלה יאפשרו לרשות השנייה לגבות את אותם סכומים שהמחוקק כבר הסמיך אותם לקבוע לפני שנתיים ויותר. אז המציאות היום היא שמצד אחד, ערוץ הכנסת, כשאר הערוצים, משודר, ושידוריו מופצים ב"עידן פלוס", ומצד שני, אנחנו עדיין לא משלמים. אנחנו יודעים כי אנחנו מדברים עם הרשויות האחרות, שיבוא היום ונצטרך לשלם גם בדיעבד.
לכן, לשאלתך, מי קבע - - -
דן לנדאו
¶
ולכן, לשאלתך: מי קבע? אז בעצם המחוקק קבע. ומחוקקי המשנה: שר האוצר ושר התקשורת, כשהם יואילו להגיע להסכמה ולחתום על התקנות, בעצם הם יהפכו אותנו כאחד הלקוחות, אחד הערוצים, בכובענו כמי שמממן, כבעלים במירכאות, של ערוץ הכנסת - - -
דן לנדאו
¶
אנחנו לא משלמים אבל אנחנו נערכים ליום. לכן, צריכים להעביר את הכסף משנה לשנה. העברנו משנת 2011 - - -
דן לנדאו
¶
בינתיים הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו מדממת כסף שחבל על הזמן. בוכה למשרד האוצר. אבל זה כבר ענייני ערוץ 10, זה לא קשור אליי.
דן לנדאו
¶
עכשיו, אם זה יקרה – נגיד שהם חותמים ב-2 לינואר 2013, המשמעות היא שאנחנו לא יכולים לשלם את הכסף הזה.
דן לנדאו
¶
כן, כן, אבל לא נוכל. מה קורה? אם אנחנו עכשיו עוברים את ה-31 לדצמבר, 12 בלילה, המשמעות היא שיש לנו חשבון מוגבל, בסדר?
דן לנדאו
¶
כן, כן, אז נשלם את זה. אנחנו פשוט מכינים. תזרימית לא יהיה לנו את זה, אבל אנחנו מכינים את זה – הייתי אומר ברמה פיננסית.
היו"ר יריב לוין
¶
יש לי שאלה: ברמה התיאורטית, אם אנחנו לא עושים את זה, נניח, ואנחנו מגיעים בשנה הבאה, אז אנחנו אז מתכננים את תקציב 2013 כשזה נכנס בתוכו באופן מלא, - -
דן לנדאו
¶
מהיום שעלינו לשידור, אנחנו כגוף מסודר שתקציבו מסודר, היינו מוכנים ליום שבו נותן השירות – מדינת ישראל – בשבתה כרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, תגיד לי לשלם.
דן לנדאו
¶
למה התעוררו פתאום עכשיו? כי זה קשור. אני לא סתם אומר ערוץ 10. כי כשהתחילו לסדר את כל הבלגן, אמרו: רגע, ערוץ 10 עוד לא שילם בעצם על "עידן פלוס". טוב, חייבים להסדיר את הנושא של "עידן פלוס". זה הסיפור.
דן לנדאו
¶
גם יכול להיות שאנחנו נשתמש בלוח היוליאני שנותן לנו עוד 12, 13 יום, נכון? לפי הלוח, לא הגרגוריאני אלא היוליאני, ה-1 בינואר זה יותר מאוחר, לא?
היו"ר יריב לוין
¶
הערות, התייחסויות לסוגיה הזאת. - - - שאנחנו עושים כפוף לזה שבאמת אושרו כל התקנות וייקבע. יש איזה פיקוח, אגב, על הסכום שאנחנו צריכים לשלם או ש-?
דן לנדאו
¶
הפיקוח בסוף – יש מנגנון שהוסדר בחוק הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. מן הסתם, משרד האוצר הוא זה שקובע את התעריף ביחד עם הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. בסופו של דבר, ברגע שאתם כמחוקק, ברגע שוועדת הכלכלה כמחוקקת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו הכניסה את ערוץ הכנסת לתוך הסד הזה, אנחנו, כמינהל הכנסת, גורם מבצע, חסרי שיקול דעת.
דן לנדאו
¶
אז אני אומר: גם לגבי גובה הסכום, מנגנוני העדכון וכל מה שיהיה מפה ואילך, ברגע שהתקנות האלה תחתמנה וברגע שנתחיל לשלם, אנחנו חסרי שיקול דעת.
דן לנדאו
¶
אז הרטרואקטיבי – ברגע שיהיו תקנות, אז הם יציגו לנו סכום. אנחנו כמובן נבדוק שהסכום הזה שהוצג לנו, כמו הסכום שהוצג ליתר הנוסעים באוטובוס הדיגיטלי, ואם זה כחלקנו אנחנו נאלץ לשלם.
היו"ר יריב לוין
¶
זה ברור.
טוב, רבותיי, אחד בעד, אין מתנגדים ואין נמנעים.
הצבעה
בעד שימוש בעודפי תקציב הכנסת משנת 2011 לשנת 2012 – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה נתקבלה.
היו"ר יריב לוין
¶
אושר סעיף 2 – שימוש בעודפי תקציב הכנסת משנת 2011 לשנת 2012, ושינויים בתקציב לשנת 2012, כאמור במכתבו של יושב-ראש הכנסת מיום ה-10 בדצמבר 2012.
חיים אבידור
¶
- - הרי אנחנו מתחילים לעבוד מינואר על 1 חלקי 12 בלי תקציב. בכל אופן, הכנסת, כבר שנה שנייה, עובדת על-פי תכנית עבודה – אנחנו הכנסנו את המנגנון של תכנית עבודה – ותכנית עבודה אי-אפשר לעשות בלי תקציב. כי כל סעיף וסעיף בתכנית העבודה צריך להיות מתוקצב. אז אנחנו, בכל אופן, להבדיל ממה שנעשה במשרדי הממשלה, הכנסת עובדת על התקציב. ואנחנו, בימים אלה, אמורים לסיים את התקציב שלנו לשנת 2013 וגם לשנת 2014 כנראה. אנחנו נתכנן - - -. אנחנו נעבוד כחצי שנה ב-1 חלקי 12 עם כל המשמעויות שנובעות מהדבר הזה.
ולגבי התקציב – התקציב שיהיה, מהרגע שיתוכנן התקציב, אנחנו שומעים ברקע 15 מיליארד שקל קיצוץ בתקציב. אני לא חושב שהכנסת יכולה להימלט בעצמה מאיזשהו קיצוץ. אז יחד עם כל אישורי, כל הפרויקטים והשירות שאנחנו נותנים לציבור, לאזרחים, אנחנו מחפשים מתחת לבלטות את כל המקומות שבהם אנחנו עדיין יכולים לקצץ בתקציב, לפחות באותו אחוז שמקצצת המדינה, וזאת מבלי לפגוע בשירות לאזרחים. וזה, בימים האלה אנחנו עושים את זה. והתקציב יהיה מוכן, אנחנו נציג אותו מתי שנתבקש.