הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 674>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ח בחשון התשע"ג (13 בנובמבר 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/11/2012
חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 42 והוראת שעה), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 42) (מסלול מזונות), התשע"ג-2012>
מוזמנים
¶
>
מוחמד מסאלחה - עוזר משפטי, משרד ראש הממשלה
דורון סמיש - רפרנט ממשל ומינהל באג"ת, משרד האוצר
דב בארי - משרד האוצר
גלעד סממה - יועץ שר המשפטים
דלית זמיר - משרד המשפטים
שירן ברזילי - משרד המשפטים
דוד מדיוני - מנהל רשות האכיפה והגבייה, רשות האכיפה והגביה
אריה כהן - סמנכ"ל אכיפה וגבייה, רשות האכיפה והגביה
ענת ליברמן - סגנית היועצת המשפטית, רשות האכיפה והגביה
ישראלה עוזרי - מנהלת מדור מזונות, הוצל"פ ת"א, רשות האכיפה והגביה
רבקה אהרוני - דוברת, רשות האכיפה והגביה
בתיה כהן - מזונות, המוסד לביטוח לאומי
ורד ברקובי - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
תהילה כזרי - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
יוסף ויצמן - נציג, לשכת עורכי הדין
אפרת חנה קומט - נציג, לשכת עורכי הדין
עו"ד דנילו דרמן - לשכת עורכי הדין
עפרה בן מאיר - עו"ד, המועצה לשלום הילד
גלי עציון - עורכת דין, ארגון נעמ"ת
מאירה בסוק - לשכה משפטית, ארגון נעמ"ת
יחזקאל סיבק - עו"ד, עורכי דין
רן מלמד - סמנכ"ל, "ידיד" - עמותה לסיוע הדדי וקידום פעולות חברתיות וקהילתיות
עדי בלוטנר - ראש תחום חקיקה ומדיניות, מרכז רקמן באונ' בר אילן
עירית גזית
רישום פרלמנטרי
¶
הדס צנוירט; יעקב סימן-טוב
<הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 40) (מסלול מזונות), התשע"ב-2012>
היו"ר אורי מקלב
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. אני מתנצל על האיחור הקט – היו דיונים כדי לייעל, שהדיונים הפנימיים יהיו לפני הישיבה ולא בתוכה. אני מתכבד למלא את מקומו של היושב-ראש הקבוע, חבר הכנסת דוד רותם, שברגע האחרון לא היתה לו האפשרות לנהל את הישיבה, אבל הדיון הוא חשוב, לכן הוא מצא לנכון לבקש ממני שאמלא את מקומו. אנחנו כיום בתקופה שבה הוועדה לא דנה, וכולם אישרו, והיושב-ראש אישר לדון בנושא הזה – זה כבר עצמו מלמד למה הנושא חשוב ולמה התכנסנו היום. לכן אנחנו נשתדל כמה שיותר, מכיוון שהוועדה לא מתכנסת לעתים תכופות, למצות את הדיון כדי שנוכל להספיק כמה שיותר היום. אולי נצליח גם לסיים אותו – בידינו הדבר. בבקשה.
ענת ליברמן
¶
המטרה של התיקון המוצע היא להקים בהוצאה לפועל מסלול מזונות. המסלול יוקם במספר לשכות ברחבי הארץ, לפי מחוזות השיפוט, ובהם תפעל ההוצאה לפועל באופן אקטיבי לגבייתם של פסקי דין למזונות הן עבור זוכים פרטיים והן עבור המוסד לביטוח לאומי.
העניין הזה לא התחיל מהיום. כבר בספטמבר 2003 אישר יושב-ראש ועדת השרים לקידום פרויקטים למאבק באלימות בישראל את הקמתה של ועדת משנה, שמטרתה היתה ליזום רפורמה מקיפה באכיפת פסקי דין למזונות ילדים. הוועדה בחנה את הנושא, והמליצה לחוקק חוק בעניין אכיפת פסקי דין למזונות ילדים. נקודת המוצא של המדינה היתה, שהמדינה אחראית לאכוף את המחויבות ההורית לדאוג לסיפוק המזונות של הילדים, ולכן הציעה לחוקק חוק, ולהקים מרכז ארצי לגביית מזונות ילדים.
בהתאם להצעת החוק של ועדת המשנה המרכז אמור לפעול כגוף ממשלתי, וניתנו לו, לפי הצעת החוק ההיא, סמכויות נרחבות – בין השאר, לשלול רשיונות.
למרות שהממשלה תמכה בתוכנית הזו שהציגה הוועדה, המלצות הוועדה לא יושמו בחוק, והצעת החוק הזו לא נוסחה ולא הוגשה.
הצעת החוק שהממשלה הניחה על שולחן ועדת החוקה, מיישמת את כל אותם עקרונות שנקבעו בהצעת החוק ההיא. כאמור, המטרה היא להקים מסלול מזונות בהוצאה לפועל, שבמסגרתו תפעל ההוצאה לפועל באופן אקטיבי לגביית חובות המזונות.
מספר נתונים, כדי שנבין עד כמה חשוב להקים את המסלול הזה: נכון להיום קיימים במלאי בהוצאה לפועל כ-90 אלף תיקי מזונות. בכ-58 אחוז מהתיקים הזוכה הוא המוסד לביטוח לאומי, וב-42 אחוזים מדובר בזוכה פרטי. בכ-57 אחוזים מתוך 100 אחוז של תיקים של זוכים פרטיים אין ייצוג של עורך דין, ולכן החשיבות לעזור לאותו זוכה היא חשיבות רבה. סך החובות של הביטוח הלאומי במועד פתיחת התיקים עמד על כ-452 מיליון שקלים. סכום החוב נכון לחישוב האחרון בתיקים האלה עומד על למעלה מ-4.4 מיליארד ש"ח. כאשר מדובר בזוכים פרטיים, שאינם המוסד לביטוח לאומי, סכום חוב הפתיחה עמד על כ-988 מיליון שקלים. החוב נכון למועד החישוב האחרון בתיק עומד על למעלה מ-7.6 מיליארד שקלים.
כפי שאנחנו רואים, מדובר בחובות אסטרונומיים, שהלכו ותפחו עם השנים, כך שהחשיבות לסייע לגביית אותם חובות היא חשיבות רבה.
אופיים של תיקי מזונות הוא כזה שהתיקים מתנהלים משך שנים רבות, ככל שמדובר בזוכים פרטיים, שאינם המוסד לביטוח לאומי, מדובר בזוכים שפעמים רבות פוחדים להתעמת עם החייב, ידם אינה משגת לקנות ייצוג משפטי, ולכן גם בהיבט הזה החשיבות לסייע לאותם זוכים היא חשיבות רבה. הנתונים שהבאתי עכשיו הם הנתונים המעודכנים לחודש ספטמבר 2012.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מבין שיש הערות עקרוניות, אז אני אתן רשות דיבור לפני שניכנס לגוף הדברים. נעשה את זה בתמצית, כי אאפשר גם לאחר הקראת הדברים. אם יש דברים עקרוניים - בלי להיכנס עדיין לפרטים; את זה נראה כשנעבור סעיף-סעיף. בבקשה.
דנילו דרמן
¶
כפי שאדוני יודע, המסלול המקוצר זכה לעתירה מלשכת עורכי דין, שהיתה אמורה להתברר בימים אלה בפני הבג"ץ. המדינה וכן הלשכה המשפטית של הכנסת היו אמורים להגיב על-פי הוראת בג"ץ עד אתמול, אלא שאתמול הוגשה בקשה מטעם המדינה – לא מטעם הלשכה המשפטית של הכנסת – שבה המדינה ביקשה שהות של שלושה שבועות נוספים כדי להגיב לעתירה.
דנילו דרמן
¶
למה לשכת עורכי הדין חושבת שזה חריג מאוד – כי בעתירה הזאת מועלות כנגד המסלול המקוצר בהיותו מסלול מקוצר, וחלק לא קטן מאותן טענות יפות גם לנושא שבפנינו.
מאחר שבג"ץ אמור לקבוע ולהגיש את עמדתו, נראה היה לנו הכי נכון קודם כל לשמוע מה יש לבג"ץ להגיד בנושא הזה. זה לא ייקח הרבה זמן. המדינה ביקשה ארכה של שלושה שבועות. לדעתי, תוך חודש-חודש וחצי יהיה דיון, ואז ניתן היה לנהל דיון, שהרי חלק לא קטן בהצעת החוק עובר דרך המסלול המקוצר. למשל, אנחנו טענו שם שלא ייתכן שרשמים או מחלקת האכיפה תמצא את עצמה בניגוד עניינים. אחד הנושאים המרכזיים כשבאים לדון לגופו של עניין, ולכן לא אכנס פה לפרטים – כל הנושא של טענות פרעתי. זה מביא אותי לסיבה, מדוע לשכת עורכי הדין עדיין לא הגישה את עמדתה. לשכת עורכי הדין פנתה באמצעות היושב-ראש שלה, לפני כחצי שנה, וביקשה לקבל נתונים, כאשר חלקם הקטן נמסרו ב-12 בחודש, אתמול. אני הגעתי לכאן כי אני יושב-ראש ועדת ההוצאה לפועל של לשכת עורכי דין, מחוז תל-אביב ומרכז, וסגן יושב-ראש ועדת ההוצאה לפועל הארצית של לשכת עורכי דין, סגנו של עו"ד ליאור שפירא, שלא יכול היה להופיע בדיון, וביקש ממני לייצג. בעוונותיי אני מנהל מספר תיקי מזונות, שרובם הם ללא שכר טרחה, בתור עזרה לאזרחים. אחת הבעיות המרכזיות בתיקי מזונות היא מערכת היחסים הקיימת בין החייב, שהוא קרוב מאוד לאשה ולילדים, לבין האשה; מערכת של לחצים כלכליים, שלפעמים מביאים את האשה לקבל קטעים של הכסף שמגיע לה, כי מופעל לחץ כלכלי קשה – נניח, הבעל צריך לשלם 2,500 שקל לחודש, והוא לא משלם את זה, אבל הוא משלם פה לגן הילדים, ושם משלם למכולת, ולא עושים על זה הקטנת קרן, כי האשה עסוקה גם בעבודה וגם בטיפול בילדים - זאת דוגמה, וזה מייצג אלפי מקרים - ואז אחרי חודש-חודשיים יש טענת פרעתי, כי התיק בהוצאה לפועל מתחדש אוטומטית כל חודש בגין סכום המזונות שהוא צריך לשלם בחודש.
כתוצאה מזה יש הרבה מאוד טענות פרעתי, שדינן בהתחשבנות לא נכונה שמתבצעת. זה לא שמישהו התרשל; המציאות בתיקים הללו היא מציאות בעייתית. בגלל שיש כל כך הרבה טענות פרעתי אנחנו טוענים שאם הטענה שלנו במסלול המקוצר היתה של ניגוד עניינים או של חשש לכך, הרי שבתיקים האלה החשש לניגוד עניינים יהיה הרבה יותר גדול, אלא אם יודיעו לנו שאין טענות פרעתי. אנחנו ביקשנו את הנתון לפני חצי שנה, ולא קיבלנו.
אין ספק, ולשכת עורכי דין מסכימה שמדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית ממדרגה ראשונה, שראוי לטיפול על-ידי המחוקק, אפילו ראוי לטיפול מהפכני על-ידי המחוקק. לשכת עורכי דין טוענת שלגופו של עניין, הכוונה לטפל בנושא הזה באמצעות מסלול מקוצר על-ידי העמסת סמכויות נוספות על מנהל רשות האכיפה, שכל מה שחסר לכם זה להעביר לו את הסמכויות מבית משפט מחוזי, כי בינתיים את הסמכויות של הרשמים העברתם, לפי ההצעה. מי שקובע תקנות, ותקנות הוצאה לפועל זה שר המשפטים באישור ועדת חוקה, חוק ומשפט – זו הדרך הנכונה. חקיקה, כמובן – זה בדרך המקובלת. במקרים האלה סדרי הגבייה, במקום לקבוע אותם בתקנות מי יקבע אותם - ראש רשות האכיפה. לשכת עורכי דין טוענת שיש גבול, כמה סמכויות בן אדם בודד יכול לשאת. הרי בסופו של דבר הוא יתמוטט. יש לו כתפיים רחבות, אבל כמה?
הטענה המרכזית היא שהיה ראוי שהדיון הזה יידחה. היה ראוי שנבחן גם הצעות נוספות, ובעניין הזה יש לי הרגשה שאנחנו בדעה אחת עם אגודת ידיד, שגם הם חושבים שהנושא לראוי לדיון, אבל ראוי גם לטיפול יסודי.
אפרת חנה קומט
¶
חברי אמר את הדברים העיקריים שנוגעים לעצם מהלך החקיקה הזה. אני רוצה להוסיף מספר מילים לגבי הנתונים המועטים שקיבלנו אתמול, למרות שהמתנו להם למעלה מחצי שנה, ורובם החשוב ביותר לא הגיע כלל.
אנחנו רצינו לדעת, מה הצורך במהלך הזה. הרי כשפורסמה הצעת החוק, דובר על כך שהמטרה לעזור לאותם אלה שנבצר מהם לגבות את חוב המזונות. דובר גם על החשש הכבד של אותם נשים לגבות את המזונות, ולכן לא נעשות מספיק פעולות בתיקים. כשעיינו בנתונים שהגיעו, ראינו שרוב התיקים שמופיעים פה הם תיקי המוסד לביטוח לאומי. תיקי ביטוח לאומי זה גבייה ככל מס אחר. אין סיבה להתייחס אליו כחוב מזונות.
לא רק זה; ראיתי שחברים אחרים פה, שהעירו בכתב, העלו את אותה טענה. זה יזיק לאותם חלשים, לאותו ציבור שזקוק לעזרה, כי כ-60 אחוז הם תיקים של הרשות.
אפרת חנה קומט
¶
אין שום סיבה להכניס תיקים של המוסד לביטוח לאומי לתוך מסלול של גביית מזונות של אנשים פרטיים; זה יגרום לסתימת המערכת. קשה לי להאמין שפקיד, שצריך לטפל ב-60 אחוז תיקים של המוסד לביטוח לאומי, יהיה לו זמן להתייחס לאותה זוכה שמגיעה אליו בוכה, לא יודעת אפילו להסביר מה הבעיה שלה.
היו"ר אורי מקלב
¶
היא דיברה בשני אופנים: היא אמרה פעם אחת, שהביטוח הלאומי לא שייך למסלול המהיר, ואנחנו לא צריכים להסתכל על זה; דבר שני, המסה הגדולה של ביטוח לאומי זה מה שימלא את העיסוק העיקרי של הרשות, ולתכלית החוק, שאנחנו רוצים לעזור למסכנים, זה גם שם יידחק הצדה. לכן שאלתי, האם יש עדיפות בטיפול קודם כל לאנשים?
אפרת חנה קומט
¶
אני רוצה להוסיף בעניין זה, שיש לחשוב מי יישא במימון הטיפול בתיקי המוסד לביטוח לאומי, שהזוכה והילדים כבר באו על סיפוקם, כי הם כבר קיבלו את המזונות, והיום אנו מוצאים עצמנו מממנים את הרשות מכספי הציבור.
אם אנחנו בכל זאת מעיינים בנתונים המועטים, ולטעמי, המאוד לא מספקים, שקיבלנו, אנו רואים, למשל, שיש פה מסירות אזהרה. רצינו לדעת, אם נכונה הטענה שנשים לא מיוצגות, או בכלל בתיקי מזונות יש בעיה של פעילות כתוצאה מחשש – על זה דובר. אנו רואים פה שמסירות האזהרה בתיקי המזונות הפרטיים – לאו דווקא של המוסד לביטוח לאומי – הם 13 אחוז מכלל התיקים ללא מסירה, כלומר 78 אחוז לא חששו לבצע מסירת אזהרה בתיק. זה אחוז גדול מאוד. האחוז הוא יותר גדול אפילו מאחוז כלל התיקים של ההוצאה לפועל.
אפרת חנה קומט
¶
זוכה פרטי, בין אם מיוצג ובין אם לאו, יש לכם 87 אחוזי מסירה - זה מה שהראיתם לנו בנתונים. זה אחוז גבוה יותר מכלל תיקי ההוצאה לפועל.
אפרת חנה קומט
¶
יש עוד נתון אחד, שלטעמי הוא מעניין- הנתון של הגבייה, שגם הוא נתון מאוד לא ברור – מתי היתה הגבייה, מתי ניתן הנתון. רואים פה רק את סכום החובות בפתיחת התיק וסכום החובות נכון לתאריך פעילות כספית אחרונה. זה מאוד מעורפל. אנחנו לא יכולים לדעת, מה אנחנו מקבלים פה, אבל אפילו אם נסתכל על הנתון הבודד והלא ברור הזה, אנחנו רואים שבתיקי הביטוח הלאומי ובתיקי הלא מיוצגים הגידול בחוב כתוצאה מריבית הצמדה ואולי דברים אחרים שקרו בתיק, הוא פי עשרה, אבל באותם תיקים שהזוכות היו מיוצגות הגידול הוא כמעט במחצית, כלומר הפעילות שם היתה מאוד אפקטיבית. אם יש עורך דין בתמונה, יש גבייה, ומאוד אפקטיבית, יחסית לנתונים האחרים.
עוד נושא שכדאי לתת עליו את הדעת זה שאין שכר טרחה בתיקים האלה. זה לא כמו תיקים אחרים, שברגע שאתה פותח אותם, ישר מיתוסף לחוב שכר טרחה. בתיקים האלה יש לעתור באופן מיוחד לרשם ההוצאה לפועל כדי לקבל שכר טרחה.
אפרת חנה קומט
¶
מה שמצער במיוחד בנושא הזה של שכר טרחה – אני פה עושה קפיצה לתוך ההצעה עצמה, מה שאיני מתכוונת לעשות באופן גורף – ההצעה כוללת התייחסות למצב שכן ייפסק שכר טרחה בתיק, וזו ברירת מחדל מאוד מצומצמת, כלומר בדרך כלל במסלול הזה לא יהיה שכר טרחה – זו ההצעה, אלא אם כן מטעמים מאוד מיוחדים הרשם יראה לפסוק שכר טרחה. אם אנחנו רואים שעורכי הדין הם הגורם האפקטיבי בגבייה, אם לא נפסק שכר טרחה בתיק, על מי אנחנו מגנים פה? כי אם האשה המסכנה הזאת, עם שלושת הילדים, ורוצה לגבות מזונות, ובעלה ילמד מהר מאוד, כמו שהחייבים לומדים מהר מאוד, שאין שכר טרחה, מאוד קשה להביא לפסיקת שכר טרחה, הוא יגיש 17 טענות פרעתי, עורך הדין שהגברת תפנה אליו, כי היא לא יכולה להתמודד לבד עם טענת פרעתי, יגיד לה: אני לא יודע – הרשם יפסוק או לא, יכול להיות שתצטרכי לשלם לי מכיסך. האם היא תיעזר בשירותי עורכי הדין, כשהיא יודעת את המצב הזה, או לא? האם היא בכלל תתייצב בטענת פרעתי או היא תוותר על גביית המזונות? ושוב אני אומרת - הוכח בנתונים שלכם שעורכי הדין הם הגורם האפקטיבי בגבייה.
תמי סלע
¶
גם ככה יש תיקון בסעיף שמוצע. אבל יש לזכור שזה אמור להיות מסלול שבו ההליכים ננקטים על-ידי הרשות, אז זה לא אותו דבר כמו ליווי של עורך דין. פה חסרים נתונים לגבי שכר טרחה שיש בהם- - -
אפרת חנה קומט
¶
אני חוששת מאוד שאנחנו מחטיאים פה את המטרה. המטרה היא גבייה. או המדינה לוקחת על עצמה לשלם לזוכה המזונות את הכסף, ואחר כך להתעסק עם החייבים, וכך לעזור, או המדינה מחליטה שהולכים לגורם האפקטיבי, שהוא עורכי הדין, ואיכשהו מכניסים אותם לעניין הזה כדי שתהיה גבייה אפקטיבית בתיקי המזונות.
יוסף ויצמן
¶
אני רוצה לציין שתיקי המזונות, יש להם אופי אחר מתיקי הוצאה לפועל רגילים. תיק מזונות מצריך ייעוץ משפטי טוב.
תיק הוצאה לפועל מזונות דורש ייעוץ מקצועי כל הזמן. רוב תיקי המזונות שאצלי במשרד – יש שם טענות פרעתי, טענות קיזוז, יש שם טענות בלי סוף. בלתי אפשרי שהלשכה גם תנהל את הייעוץ המקצועי לזוכה – להסביר לה מה כן ניתן להפחתה, מה לא ניתן להפחתה על-פי פסק הדין. צריך שאיזשהו גורם ייתן ייעוץ מקצועי. בלתי-אפשרי שפקידי ההוצאה לפועל, לתת להם תפקיד של ייעוץ מקצועי, ללוות אשה בתיק מזונות, מי ינהל את הדיון בתיק המזונות אם תהיה טענת פרעתי, שזה רוב התיקים – מי יעשה את כל זה? אותה רשות גם תפתח את התיק וגם תהיה - איזה צד תיקח הרשות בתיק, אם יהיה דיון בטענת פרעתי? איפה יהיה שיקול הדעת? תיק מזונות זה תיק עם אופי אחר; זה תיק שחייב ליווי משפטי מקצועי מתחילתו ועד סופו. אין מספיק עורכי דין שעוסקים בזה, זו בעיה, ולזה כעת הלשכה מתגייסת ועושה השתלמויות לעורכי דין, שאני אעביר חלק מהן, ויכשירו עורכי דין לעבוד בתיקי מזונות.
שכר טרחה בתיקי מזונות זה רק לפי סכום שנגבה בפועל על-ידי פעולת עורך הדין. ככל שהוא לא עשה פעולה, הוא לא יקבל שכר טרחה. בהרבה מקרים, אם הכסף מגיע ישירות לזוכה, ורק בוצעה הפחתת חוב, לא נפסק לו, וגם אם כן, זה בין 5 ל-10 אחוז מסכומי מזונות שהם מועטים בחודש. אם כן ייתנו יותר שכר טרחה לעורכי דין, או ייתנו עוד דברים, הגבייה תעלה, כמו שהנתונים מראים שאיפה שכן יש ייצוג, הגבייה היתה יותר אפקטיבית.
היו"ר אורי מקלב
¶
ידענו שזה היה שונה מהמסלול המהיר והמקוצר הקודם, ששם עורכי דין באו בטענה שזה יפסיק את ההעסקה של מאות עורכי דין, ושם היה מדובר בעיקר בחברות גדולות, שהיו להם חייבים. אנחנו גם יודעים שזה לא האנשים שמחוזרים מאוד על-ידי עורכי דין, אותן זכאיות – כך זה ברוב המקרים, לכן אני מבדיל בין טענותיכם המקצועיות לבין הטענה הזאת, שזה יפגע בעורכי הדין שהיום מנהלים- - -
היו"ר אורי מקלב
¶
זה ימנע מכם להכשיר עוד עורכי דין שיעסקו בזה, כי זה לא דבר מחוזר, לטפל בתיקי מזונות.
יוסף ויצמן
¶
הלשכה כן פועלת כעת להכשיר עורכי דין. ב-31 בינואר תהיה הרצאה ראשונה בעניין, וכן יכשירו מאות עורכי דין שיטפלו בתיקים האלה. אני מאמין שתוך תקופה, אחרי שהם יבינו איך עושים את זה, הפעילות והגבייה תעלה.
רן מלמד
¶
אני מבקש לדבר על הקונספט ועל המסלול המקוצר. שיהיה ברור - אני בעד מסלול מקוצר. אני חושב שכמה שפחות תפעלו בתחום הזה, לאזרחים יהיה טוב יותר.
יש לשנות את הצעת החוק מסיבות אחרות. יש שני אלמנטים להצעת החוק: אחד, שנוגע לתיקי המזונות שמנוהלים על-ידי הביטוח הלאומי. ומי שקורא טוב את הנתונים, יודע שבשנה האחרונה אחוז הגבייה של הביטוח הלאומי בנושא תיקי מזונות עלה לפחות ב-10 אחוזים. זה אומר שהם עושים עבודה טובה, אז למה לא לתת להם להמשיך לעשות עבודה טובה? מצד שני, אנחנו יודעים שדווקא תיקי המזונות שנמצאים במערכת ההוצאה לפועל, לא מצליחים כל כך בגבייה. ופה תהיה לי שאלה, שאני מבקש מהיושב-ראש לדרוש לקבל עליה תשובה – האם משרד האוצר, משרד המשפטים, רשות האכיפה והגבייה יסכימו להוציא בשלב הראשון מהצעת החוק את תיקי הביטוח הלאומי, ולהתחיל את המסלול המקוצר שאני מחייב אותו רק על התיקים שנמצאים ברשות האכיפה והגבייה?
רן מלמד
¶
בסדר. אומר לך למה אני שואל את זה - יש לנו מידע, שמשרד האוצר לא ייתן את הכסף לתקנים, אם תיקי הביטוח הלאומי לא יהיו בפנים.
ביולי השנה ממשלת ישראל קיבלה החלטה, להוסיף 600 תקנים של מפקחים למס הכנסה כדי להעמיק את הגבייה. אנחנו פנינו כבר בחודש אוגוסט לשר האוצר, לראש הממשלה ולמנהל רשות המסים, וביקשנו לקחת חלק מאותם מפקחי מס חדשים שאמורים לקלוט אותם, ולהעביר אותם לביטוח הלאומי כדי לאפשר לביטוח הלאומי להגדיל את גבייתו ולהעמיקה, כי אנחנו חושבים שהביטוח הלאומי יכול לעשות את זה הרבה יותר טוב. אם התשובה של רשות האכיפה והגבייה והאוצר זה שהם לא ילכו למסלול מקוצר בלי שזה יכלול את הביטוח הלאומי, וקודם להכניס את הביטוח הלאומי פנימה, המניעים שלכם מאוד חשודים, בעיניי. ואנחנו את המסמך שהוגש לוועדה מטעם שלושה ארגונים – נעמ"ת, ויצ"ו ועמותת ידיד – בגלל זה ובגלל שמדובר בתקופת בחירות, חושבים שאי-אפשר לעשות את המחטף הזה כך בלי דיון מעמיק, שצריך לכלול, ואני עוד לא נכנס לסעיפים בפנים, בלי לדבר על למה לא להעביר את נושא המזונות לביטוח לאומי, כמו שמקובל בהרבה מדינות בעולם? למה לא הכול יעבור לאחריות ממשלתית תחת הביטוח הלאומי, שהוא יעשה את הגבייה, שהוא ישלם לאנשים את מה שמגיע להם?
יש אנשים – אני ביניהם - שחושבים שנושא המזונות בביטוח הלאומי הוא בסך הכול מימון ביניים שהמדינה אמורה לשלם לנשים שיש להן פסק דין ביד, הן לא יכולות לממש אותו, ואם היא תגבה את זה כמו שצריך, זה לא אמור לעלות למדינה כסף. לכן אני חושב שצריך לשנות את הצעת החוק בעיקרון שלה, ואולי במקום לעשות מסלול מקוצר בהוצאה לפועל על הנושא הזה, להעביר את כל החבילה לביטוח לאומי, לתגבר אותו בתקנים של פקחים, שיש החלטת ממשלה שאומרת שצריך לצרף אותם, וכך אפשר יהיה להעביר - גם פתרנו בעיה של לשכת עורכי הדין, גם פתרנו את בעיית ההתרחבות המסיבית לפעמים לטעמי של רשות האכיפה והגבייה, ולנשים הצלחנו באמת לעזור.
היו"ר אורי מקלב
¶
תודה. נניח שהאוצר תומך בחוק הזה, כי הוא רואה את המסלול המקוצר, שיכול לעזור לביטוח לאומי, שיכול לעזור לביטוח לאומי לגבות חובותיו כלפי החייבים. ונניח שאתה חושב שהנושא של הטיפול האישי, אולי הוא יידחק, כי לא יהיה מספיק כוח אדם. במה זה פוגע? הרי זה לא מצב שכיוון שיש גם דבר כזה, זה פוגע בזכאיות של היום לגבות את חובן בדרך שיש היום. יש קודם כל בתוך החוק – זה חלק מהסיבות שחייבים לדווח. אנחנו רוצים לצאת לדרך. עוד לא החלטנו אם תהיה עדיפות או לא – זה יהיה בדיון – אבל חידדנו את הבעיה, ואנחנו יודעים מה המטרה – המטרה המרכזית של רוב השולחן הזה - אנחנו יותר רואים את החלק הערכי שיש בחוק הזה, זה קודם כל הזכאיות. גם הרשות אמרו את זה בתחילת דבריהם – אנחנו עשינו חוק לא בשביל הביטוח הלאומי אלא בשביל הזכאיות; אנחנו גם את הביטוח הלאומי מכניסים לעניין. במה זה פוגע במצב היום? זה גורע מהמצב היום, בלי החוק?
רן מלמד
¶
כיום יש לך ביטוח לאומי שגובה בהצלחה, ואתה הולך לגדוע את ההצלחה הזאת באמצע, ולעומתך יש רשות האכיפה והגבייה, שלא מצליחה לגבות כמו שצריך.
רן מלמד
¶
אני בעד מסלול מקוצר. תקטינו את משך הזמן של הוראת השעה לשנתיים, תתחילו מסלול מקוצר רק על מה שנמצא אצלכם במערכת, ונשב עוד שנתיים, ונראה. אם אתה צודק, אקנה כובע במיוחד, ואוכל אותו.
יחזקאל סיבק
¶
אדוני, אתייחס רק לנושאים הכלליים. העברתי נייר עמדה שמתייחס פרטנית, ויש לי עוד הערות לסעיפים, כשיתחיל הדיון.
אני חושב שגם אדוני, אחרי שסיים לקרוא את הצעת החוק, לא באמת יודע איך התהליך שמתואר כשאיפה של הצעת החוק אמור לעבוד בלשכות. ברור שזה מצריך כוח אדם, ברור שזה מצריך מקום, ברור שזה מצריך חשיפה לאחריות נזיקית. לא כתוב בשום מקום, איך הדברים הללו מתבצעים. זה חשוב גם ביחס לתהליך עצמו וגם ביחס לזוכים אחרים, שנדחקים הצדה פעם אחר פעם בפני כל מיני מוסדות חדשים שצצים בחוק ההוצאה לפועל.
השאלה הראשונה שיש לשאול – האם רשות האכיפה צריכה לשמש לא רק גורם מונופוליסטי של פלטפורמת גבייה אלא גם כשחקן פעיל בתוך המערכת שהיא עצמה מנהלת. לרשות האכיפה יש עמדה אחת, היא זכתה לביקורת בזמנו גם בדיונים, גם לגבי המסלול המקוצר.
יחזקאל סיבק
¶
לא רק. זאת שאלה עקרונית מערכתית. ניגוד האינטרסים הוא אחד הנגזרת. אגב, ניגוד האינטרסים מתחדד פה הרבה יותר מהמסלול המקוצר הרגיל, ואתן שתי דוגמאות שאולי יוליכו פתח לדיון. אם במסלול המקוצר הרגיל סוג התיקים הוא של סכומים נמוכים, סוג הזוכים הוא של זוכים מאוד לא לחוצים על הכסף שלהם – הרי כבר שמענו שרוב הזוכים שם יהיו כל מיני מוסדות שמבחינתם, החוב יכול לבוא- - - , אנחנו מדברים פה על הזוכה הלחוץ, זה שצריך את הכסף, זה שרוצה שידברו אתו כל הזמן. אני לא יודע כמה אנשים סביב השולחן הזה ישבו מאחורי זוכת מזונות בשנה האחרונה או ישבו עם זוכת מזונות בלשכה, אבל זה לא תהליך של תיק רגיל. אולי כדאי לעשות סתם ניסיון בהצבעה, כי את זה צריך לראות כדי להבין.
לגבי שאלת ניגוד העניינים, אחת הדוגמאות היפות בתיקון הזה הוא ההליכים שהלשכה רשאית ליזום. אגב, לשכת ההוצאה לפועל הוא לא גוף שמוגדר בחוק – זה גם מונח מוזר. לשכת ההוצאה לפועל, מבחינת המונחים המשפטיים, זה כמו בית משפט. זה כמו לומר: בית משפט יעשה – אין דבר כזה, אבל נשאיר את זה להערות הפרטניות. התיקון, למשל, אומר שלשכת ההוצאה לפועל תיזום הליכים. אני מבין את הרעיון, והיא תיזום הליכים שהיא סבורה שהם מוצדקים ויעילים בנסיבות העניין – אני מפנה את אדוני ל-20טו(ד)(1), וכי הפגיעה בחייב אינה עולה על הנדרש נוכח הליכים אחרים שכבר ננקטו וכך הלאה.
נניח שאותו גורם מטעם לשכת ההוצאה לפועל החליט לנקוט הליך מסוים, והגיש את הבקשה בעניין הזה. הרי למי הוא מגיש את הבקשה? לרשם ההוצאה לפועל בלשכה. אנחנו זוכרים שטווח הפעולות פה כולל גם פעולות מתקדמות שהן חריפות בתוצאה שלהן, כלומר פעולות שרשמי ההוצאה לפועל יפעילו לגביהן שיקול דעת בצורה הרבה יותר מעמיקה. ראש ההוצאה לפועל הפעיל את סמכותו בכלל או הפעיל את סמכותו לפי סעיף 8 לחוק, לדרג את הפעולות, ואמר: אני לא נוקט את הפעולה, אבל לשכת ההוצאה לפועל חושבת שזה מוצדק ויעיל בנסיבות העניין. מה עושה הזוכה הרגיל - הזוכה הרגיל מגיש ערעור. עכשיו צא ולמד. עומדת הזוכה, אמרה לה הלשכה: ההליך הכרחי. אומר הרשם: אני לא נוקט. אומרת הזוכה: תעשה משהו, אני צריכה את הכסף. הוא יגיד לה: יש לך הליך של ערעור. עכשיו שתי אפשרויות. יגיד: אני פה נעצרתי. קחי את התיק שלך, ולכי. זאת המטרה של בניית הליך? או הוא יגיש ערעור. יגיש ערעור על הרשם של עצמו? לא יודע. מעלה את זה כשאלה.
נקודה שנייה שהערתי לגבי ניגוד עניינים שמתחדד הוא נושא העדיפות של סעיף 76 לחוק, שעליו כבר הערתי במסגרת תיקון 29. אני חוזר על עמדתי הקבועה, שמדובר בעדיפות מוחלטת, לא מוצדקת. אין בדיקה שלה. ראיתי שיש בדיקה בתוך התיקון המתוקן, הוסף סעיף, אבל אמרתי שאדגים את ניגוד עניינים. עמדת רשות האכיפה היום, וזה עלה גם בבג"ץ שהעליתי בנייר העמדה שלי, היא שרשות האכיפה לא מחויבת למסור לזוכים אחרים של החייב קיומו של תיק הוצאה לפועל. זה אומר שאני כזוכה או בא כוח של זוכה יכול לנקוט במשך שנתיים פעולות, להתאמץ, ולהביא הרבה מאוד כסף. היה לי תיק כזה עם חברותיי פה, עם הביטוח הלאומי. הבאתי את הכסף ללשכת ההוצאה לפועל, גביתי אותו. מה גיליתי ביום שזה הובא ללשכת ההוצאה לפועל – שהכסף הלך לתיק המזונות, כי סעיף 76 קובע עדיפות. אם במצב הנוכחי העדיפות הזאת היא עדיפות מקוממת בחלק מהמצבים, במצב שבו עובדי ההוצאה לפועל גם יראו בכל רגע נתון, יישבו על הברז של הפעולות שלי כזוכה, כל מה שנשאר להם לעשות זה להסתכל מה אני עושה, ולחכות לרגע שאביא את הכסף. יש ניגוד אינטרסים גדול מזה? אפילו יידוע של תיק מזונות לזוכים אחרים אין פה. זו דוגמה שנייה לניגוד עניינים, ואפשר להמשיך. זה ניגוד מובנה.
אני חושב שכבר הוער שהפלטפורמה שמוצעת פה היא, בגלל העירוב עם תיקי המל"ל, נותנת שירות לזוכים "גדולים", שזה עשוי להשפיע גם על אופי השירות. אופי השירות של זוכים גדולים הוא אחר. הזוכה הגדול לא צריך קשר שוטף, הוא לא צריך עדכון שוטף. אני לא בטוח שרשות האכיפה מכירה את רמת הלחץ של זוכת המזונות הממוצעת - לחץ אמתי.
נקודה נוספת היא שאלת המודל. לא התקיים פה דיון במודלים. כבר רצים עם תיקון, אבל אני רואה נייר עמדה אחד של גבייה חיצונית. אולי אפשר להמציא מודל נוסף, שנספח לבתי המשפט למשפחה במקום לרוץ הלוך-חזור. אפשר לחשוב על כל מיני מודלים, אבל שאלת המודל עוד לא נבחנה, ואנחנו כבר רצים להעביר תיקון.
שאלת הנתונים – העירו פה, לא אכנס אליה.
למדינה אני אומר - החשיפה של המדינה בתיקון זה לתביעות נזיקין היא אדירה גם מצד חייבים וגם מצד זוכים. תיקי המזונות הם אחד הדברים הכי פחות מדויקים בהוצאה לפועל, כי זה תיקים שמוזנים בצורה מתמשכת בנתונים – חלקם לא מדויקים, לא מעודכנים ולא נכונים. הטענות הללו יכולות לצמוח גם מצד זוכה, שלא פעלת כראוי עבורה, כי היא הפקידה עצמה בידיים שלך, וגם מצד החייב. כמות טענות הפרעתי הוא לא רק בעיה בתהליך עצמו אלא הוא גם עדות למחלוקות החוזרות ונשנות ביחס לסכומים. וכשאנחנו אומרים מזונות, זה כותרת. זה לא רק הסכום שנקבע, מזונות ילדים; זה יכול להיות האם שילמתי לרופא, האם שילמתי לקייטנה, האם שילמתי לבית הספר את 50 השקלים של הטיול.
יחזקאל סיבק
¶
כן, אבל זה גם בתוך המזונות. זה לא צ'ק שנכנס 500 שקל – בואו נראה איך הוא מתפתח, או פסק דין שכתוב בו סכום, והסכום הזה מוצמד, ובזה זה מסתכם. תהליך העדכון של תיקי מזונות, זה תיקים שהאחריות שלהם היא מתחדשת חדשות לבקרים, וגם את זה יש לקחת בחשבון.
לסיכום, אני חושב שזה לא דיון בשל לחקיקה. זו שאלה נכבדה. אני בטוח שרשות האכיפה רוצה טוב ושכל היושבים פה רוצים טוב, אבל זה לא דיון בשל לחקיקה.
היו"ר אורי מקלב
¶
תודה רבה. אנחנו גם מעריכים מאוד את הגעתך – כבעל ניסיון את מאיר את עינינו בדברים רבים. הערת הערות חשובות, וחשוב לנו לשמוע את התשובות על דבריך. נעשה את זה בהמשך. המועצה לשלום הילד, בבקשה.
עפרה בן מאיר
¶
למרות ההערות שנשמעות כאן, שכרגע המצב הוא לפי הנתונים שהוצגו, הרבה נשים וילדים בעיקר לא מקבלים את כספי המזונות, והדבר יוצר אצלם מצוקה גדולה מאוד, ולכן אנחנו מברכים על החוק, מתוך תקווה שיביא להקלה אמתית במצב הילדים שזקוקים למזונות.
עדי בלוטנר
¶
אני רוצה להצטרף לדברים של עמותת ידיד, ויצ"ו ונעמ"ת, ולהדגיש שמבחינתנו, הניסיונות להביא לשיפור המצב הם מבורכים, והלקוחות שלנו בקליניקה, שאנחנו מעניקות סיוע לנשים מעוטות יכולת כלכלית, במיוחד בתחומים האלה, נמצאות במשבר כל פעם מחדש מול ההוצאה לפועל, וסובלות מאוד מהליכי הגבייה. אבל יש כמה בעיות עקרוניות בהצעת החוק ובמודל הזה, וחייבים לתת להן את הדגש.
אחד זה העדיפות שחייבת להינתן לזוכות הפרטיות. גם אם מבחינה פרקטית אי-אפשר להוציא את הביטוח הלאומי מהצעת החוק, לכל הפחות שתינתן עדיפות מהותית לזוכות הפרטיות, כלומר שתמיד יהיה פקיד שהאחריות שלו היא רק על זוכות פרטיות. יש לחשוב על מנגנון יצירתי כלשהו בהקשר הזה, אבל אי-אפשר להסתכן במצב שכל תכלית החוק תסוכל, אם התיקים של הביטוח הלאומי יסתמו את המסלול.
הדבר השני הוא לחשוב על התפקיד של הפקידים הללו, שלוקחים על עצמם את האחריות לפעול במקום הזוכות. זה נשמע מאוד בעייתי, כי השאלה, מה מקומם מול הרשם. אם הם מייצגים את הזוכה כמו עורך דין, רק לא עולים כסף – זה נהדר, אבל האם פקיד מתוך הרשות יכול באמת לייצג אינטרס של הזוכה באופן עצמאי, ובאמת לדאוג לה ולאינטרסים שלה? לא אגיד שהפתרון לזה הם עורכי דין, כי הלקוחות שלנו לא יכולות להרשות לעצמן עורכי דין, וגם הסיוע המשפטי אינו מספיק טוב תמיד, לצערנו. אני די בטוחה שהפתרון הוא לא שכר טרחה של עורכי דין, אבל הרעיון הוא לקחת את הפקידים האלה, שאנחנו רוצים לתת להם את הסמכות הזאת, שזה דבר נהדר, להוציא אותם מהרשות או למנות אותם לרשות אחרת, להקים גוף נפרד אד הוק למטרה הזאת, שיהיו לו מאפיינים שדומים לסנגוריה הציבורית או לביטוח הלאומי – זה גם רעיון טוב בעינינו. אני שותפה לעמדה שיש לנתק את הקשר באופן מוחלט בין הזוכות לבין החייבים, ושהמדינה תהיה הצינור שדרכו הן מקבלות את הכסף באופן קבוע, גם ללא תלות בהכנסה שלהן או בקצבאות אחרות שהן זכאיות להן.
ענת ליברמן
¶
אני רוצה להתייחס קודם כל לעניין שעלה פה מכמה גורמים, של הגבייה עבור הביטוח הלאומי. גם מבחינה משפטית אנחנו חושבים שראוי שגם הביטוח לאומי יוכל לגבות באמצעות מסלול המזונות. אנחנו בטוחים שזה לא יפגע בזוכת הפרטיות, שיזכו לשירות נהדר, מבחינתנו.
ענת ליברמן
¶
כי יש לנו מספיק תקנים, וכי אנחנו מארגנים את העבודה כך שהזוכות הפרטיות יקבלו את כל השירות שניתן. גם אתייחס למה שאמרת, שאולי עדיף שכל עניין הגבייה של מזונות במדינה ייעשה דרך ביטוח לאומי ולא באמצעות ההוצאה לפועל. על זה אני מבקשת לומר שגם התיקים שכן היו אצלם במהלך השנים, הנתונים שלנו מוכיחים שהגבייה שם היתה, לצערנו, לא כפי שצריך, ולכן העמסת כל המשימה על הביטוח הלאומי, אני מסופקת אם הם יוכלו לעמוד. לביטוח לאומי יש ייעוד אחר – הוא נותן את הקצבאות. הוא לא מומחה בגבייה. היכולות שלהן בגבייה הוכיחו עצמן במהלך השנים כלא יעילות מספיק.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם אומרים שצריך את הטיפול האישי מול אותה זוכה, ואנחנו בוועדות אחרות נמצאים יחד, רן, ואנחנו יודעים שכשזה מגיע לביטוח לאומי בנושא של הפרט והנגישות של האדם, מי כמוך מתלונן – גם אני לא בטוח, אבל אני כן מודאג ממה שאתה אומר, שהעדיפות תהיה לביטוח הלאומי, ולא כאן, ולכן נחדד את הדבר הזה, ומה שנצטרך לבדוק כאן לא עוד חמש שנים אלא בכל שנה בדוחות, וזה יהיה דבר אקוטי בעניין הזה, זה יהיה בעניין הזה. הנתונים שיביאו לפה, ישליכו גם לגבי המשך העניין הזה. טוב שאתם מחדדים את זה, והחידוד הזה יביא גם אותם לדעת שהתקנים, ולא משנה מה מספר התקנים שיהיו, יש לדבר הזה משמעות מאוד אקוטית. אנחנו אומרים את זה מראש, שהחוק הזה לא היה מגיע לפה אם לא בגלל הזוכות הפרטיות. אנחנו בחלק הזה מוסיפים, כי מישהו צריך לממן את זה, וזה לא מגיע מהאוויר, שאנחנו רוצים לעשות שינויים. חציו לשם שמים וחציו צריך להיות גם בשבילכם – אחרת אנחנו לא יכולים לתחזק את הדברים. הדברים כדרך העולם בדברים הללו. אבל עלו פה עוד דברים מקצועיים, ואני לא עורך דין.
ענת ליברמן
¶
גם מהותית חשוב לי לעמוד על הבעייתיות שעלולה לקרות אם לא נאפשר את הגבייה עבור הביטוח הלאומי. כידוע, לביטוח הלאומי יש תקרת מזונות שהוא יכול לתת, ובמקרים שבהם הזוכה קיבלה פסק דין שהוא גבוה מהסכום שהיא מקבלת מהביטוח הלאומי, יש לה אפשרות לגבות את השארית. זה יכול יותר בעייתיות אם היא תלך לגבות את השארית דרך, נניח, מסלול מזונות, כאשר המוסד לביטוח לאומי יגבה את מה שהוא נתן לה. נגד אותו חייב יהיו שני תיקים, בלי תקשורת ביניהם.
ענת ליברמן
¶
עוד יותר טוב. אם המצב הוא כזה שהביטוח לאומי אמור לגבות לה גם את השארית, זה רק מחדד את הטענה שאני מעלה, כי אז אותה זוכה, שיש לה פסק דין גבוה יותר, וקיבלה קצבה מהביטוח לאומי, צריכה גם את השארית שלה לגבות באמצעות הביטוח הלאומי, שהגבייה שם לא טובה. לעומת זאת, מי שלא זכתה לביטוח הלאומי, והולכת דרך המסלול, המצב שלה הוא עדיף. כך שגם מהבחינה הזו, לא הוגן ליצור את ההבחנה הזאת. במידה מסוימת אנחנו גם מעודדים חייבים שלא לשלם מזונות כסדרם, כי חייב שלא ישלם את המזונות יגיע בסופו של דבר, בהנחה שאשתו עומדת במבחני הזכאות, לביטוח הלאומי, ושם הדין כלפיו הוא קל יותר, כי הביטוח הלאומי לא גובה. פקודות המאסר יבוצעו במסגרת החוק.
בנוסף, לא ניתן להתעלם מהוראות נוספות בחוק ההוצאה לפועל, שבהן הביטוח הלאומי מקבל דין זהה לזוכים פרטיים, וגם פה אנחנו חושבים שאין מקום לעשות את ההבחנה הזאת.
לגבי העצמה שלכאורה ניתנת לרשות, הטיעון שעלה פה, שמבוצעים הליכים לפי רצון הרשות וכו', עניין זה, כמובן, הוסדר במסגרת הצעת החוק. הרשות לא תיזום הליכים אלא לפי כללים, כאשר גם במסגרת הצעת החוק הסכמנו להכניס סעיפים שיתוו את רוח הכללים.
ענת ליברמן
¶
הכללים, כמובן, גם בלי קשר לזה שבהצעת החוק אנו מסכימים לקבוע מדרג וכו', הכללים ייכתבו בהתאם לחוק ולתקנות. לא יכולים להיות כללים שיאפשרו יוזמה של הליכים, כאשר לפי החוק והתקנות לא ניתן לבצעם. הכללים, כמובן, מחויבים דבר ראשון למה שמותר ומה שאסור לפי החוק והתקנות. כאמור, הלכנו עוד מעבר לזה, כי הסכמנו להכניס בחוק את עניין המדרג, את עניין החובה לשקול לפני כן אם נעשו הליכים אחרים. לא מייד אפשר יהיה לנקוט בכל ההליכים, ההליכים הפוגעניים יגיעו רק בשלב מאוחר יותר. אני חושבת שזה מבטיח את העובדה שנקיטת ההליכים תיעשה בשיקול דעת ובמדרג.
ענת ליברמן
¶
אני מכוונת לדבריו של עו"ד דרמן, אני חושבת שגם עו"ד סיבק העלה את העניין. החשש שהרשות תנקוט בכל ההליכים, בלי בקרה. אנחנו מחויבים גם לחוק וגם לכללים. מנהל המערכת קובע את הכללים בהתאם- - -
ענת ליברמן
¶
ולא רק זה; מנהל הלשכה במסגרת הכללים לא מחליט שיבוצע צו מאסר; הוא בסך הכול אומר שבמצב מסוים אפשר ליזום הליך כזה. מי שיחליט בסופו של דבר אם יהיה צו מאסר, ושוב – בהתאם לחוק, בהתאם לתקנות, בהתאם לכללים, בהתאם למדרג שקבענו בחוק עצמו, הוא הרשם, בדיוק כפי שהוא מחליט במסלול הרגיל, האם להיעתר לבקשה להוצאת צו מאסר, האם לאו. הוא מחויב לחוק, ושיקול הדעת שלו אינו תלוי. הדין פה זהה למה שקורה במסלול הרגיל. מנהל המערכת והכללים לא אומרים שבסופו של דבר הפעולה הזאת תבוצע; הכללים אומרים שאפשר יהיה ליזום הליך.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש לומר בשקיפות שמסלול המזונות, המסלול המקוצר - נוקטים לא בכל האמצעים. הגבלנו את האמצעים במקוצר. פה אנחנו נותנים את כל האמצעים. זה דבר דרמטי. גם במסלול המקוצר שדיברנו, ראינו גם את החייב לנגד עינינו, את ההקלה לחייב לא פחות מהזכאי. במקרה הזה אנחנו רואים בעיקר את הזכאי ולא את החייב. זה לטובת הזכאיות.
ענת ליברמן
¶
נכון, ופה אנחנו גם מסתכלים על המדינות הנאורות, שגם הן ראו לנגד עיניהן.
המטרה שלנו במסגרת התיקון הזה היא להגן על הזוכה, ויחד עם זאת, איננו מתעלמים מהחייב, כשהמטרה שלנו היא ליצור תקשורת רציפה גם עם החייב, לרתום אותו לתשלום החוב בגלל החשיבות של החוב, בגלל שמדובר בילדים שלו. אנחנו לא מתכוונים להתעלם מהחייב ולפעול נגדו בלי לנסות להביא אותו.
כאשר ייטענו טענות פרעתי, זו תשובה ללשכת עורכי הדין, הרשות לא תיקח צד במצב הזה. הזוכה תגיע, אם תצטרך ייצוג, לכן הכנסנו את נושא הזכאות לשכר טרחה. היא תוכל לבקש לעצמה ייצוג כדי לייצג את עצמה בטענת הפרעתי. ייתכן שהדרך לפתור את הבעיה הזאת היא בכך שנאפשר תשלומים דרך הלשכה.
תמי סלע
¶
זה סעיף שהכנסנו אותו בנוסח המוצע כמשהו לדיון. זו שאלה, אבל אם הגבייה, כמו במודלים בעולם, שאמנם זה לא דרך ההוצאה לפועל, אבל זה דרך הרשות שהוקמה, הגבייה נעשית רק דרכה, וזה קצת מנטרל את החיכוך הזה, שהעלו אותו פה בהרבה מההערות, שהוא עולה בטענות פרעתי, שעולה בסחיטה ובכל מיני לחצים שמופעלים, אם כל הכסף יעבור דרך הרשות, אבל זה עניין לדיון, וחשוב לשמוע את השטח.
עו"ד דנילו דרמן
¶
אנחנו רוצים לקבל את הנתון, אבל אדוני, בכל התיקים שאני פותח אני מציין את מספר חשבון הבנק של הזוכה; לא שלי, כדי למנוע מצב שהכסף ייכנס להוצאה לפועל ויעבור אליי, וממני אליה, כי הכסף דרוש אצלה דחוף. גם כאשר החשבון שמוקלד הוא החשבון שלה, אם הבעל מגיע עם הרבה כסף אחר הצהריים לשלם לגן הילדים, שרוצים לזרוק את הילד, כי לא שילמו, היא תיקח. זו בעיה שלא ניתנת לפתרון. הפתרון הוא, מה שאמרו פה כל מי שעוסק בנושא הזה – כמובן, לא הפקידות המומחיות שיעסקו בהוצאה לפועל, שהן מאוד מנוסות בהלכות המשפטיות, בצרכים האנושיים של הזוכות – הטיפול באנשים האלה היום-יומי, דקה-דקה - הם לא יוכלו לטפל בזה.
תמי סלע
¶
יש לזכור שלפי הנתונים, רוב הזוכות הפרטיות במזונות הן בכלל לא מיוצגות היום. כל הטענות על הליווי היום-יומי- - -
ענת ליברמן
¶
טענת הפרעתי מוגשת על-ידי החייב, ואז היא פשוט תצטרך להתייצב.
לגבי הנתונים שאמרה עו"ד קומט, לגבי זה שאחוז התיקים הגבוה הוא דווקא של הביטוח הלאומי, חשוב לומר שדווקא בהיקפי החובות 63 אחוז מגובה החובות בהוצאה לפועל בתיקי מזונות הם של זוכות פרטיות ולא של הביטוח הלאומי.
באשר למסירות, את צודקת - אחוז הלא נמסר הוא נמוך באחוז אחד – 13 אחוז לעומת 14 אחוז בכלל תיקי הוצאה לפועל. אי-אפשר להתעלם מהעובדה שמדובר בזוכות שעל-פי רוב מכירות את החייב, יודעות איפה הוא גר, כי הילדים הולכים לשם, כך שההמצאה בתיקי מזונות אמורה להיות הרבה יותר קלה. אפשר היה להניח שדווקא שיעור ההמצאות בתיקי מזונות יהיה הרבה יותר גבוה מאשר בשאר התיקים.
ענת ליברמן
¶
בקשר לטענה, אם יהיה לנו מספיק כוח אדם, העניין הזה נבחן, כמובן, ונעשתה עבודה רצינית מול אגף התקציבים. בדקו את התקנים כדי שמכסת הפקידים והרשמים שיתוספו תהלום את המשימה. נכון להיום בתיקי מזונות יש כ-13 עובדים מינהליים שמטפלים בתיקי מזונות ושלושה רשמים ייעודיים, ועוד רשמים שמתעסקים בתיקי מזונות, אבל לא בצורה ייעודית. פרט לאלה, במסגרת הצעת החוק ובמסגרת הסכמות, יתוספו לנו עוד חמישה תקני רשמים, וזה כולל את כל הפמליה של גם מתמחה וקלדנית לכל רשם, כלומר עוד עשרה עובדי מינהל – רשמים ייעודיים למזונות שיתמחו ויתמקצעו בדיני המזונות. מההיבט הזה התעלמנו עד כה, שמסלול המזונות ייצור התמקצעות בתחום הזה גם מבחינת הרשמים, גם מבחינת עובדי המינהל. אם היום הנושא הזה נעשה על-ידי פקידים שהם לא תמיד ייעודיים, במיוחד בלשכות הקטנות, שבהן אי-אפשר להקצות רשם לענייני מזונות, וזה נעשה על-ידי אותו רשם שדן גם בדברים האחרים ועל-ידי אותו פקיד שמתעסק גם בדברים האחרים – כמובן, המסלול הזה ייצור התמקצעות שבהכרח תיטיב גם עם החייבים וגם עם הזוכים ועם המערכת כולה. פרט לחמישה תקני הרשמים עם עשרה עובדי מינהל יתוספו עוד 13 עובדי מינהל. אם המסלול יתקדם כפי שצריך, הובטחו לנו עוד ארבעה עובדים נוספים, ושמונה סטודנטים כבר בשלב הראשון, שיסייעו.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה הפרמטרים שהאוצר מבקש מכם, שזה נקרא התקדמות "כמו שצריך"? מה זה אומר, "כמו שצריך"?
ענת ליברמן
¶
אני מניחה שמספר התיקים שיהיו במסגרת המסלול. כל ההסכמות האלה הושגו בהסתמך על מספר התיקים הקיים, הצפי למספר תיקים. אם בפועל מספר התיקים יעלה על הצפי שבהסתמך עליו חושבו התקנים הללו, נהיה זכאים לתוספת של ארבעה תקנים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם רואים את 13 התקנים עובדים, שתהיה להם האפשרות? הרבה מהדוברים פה אמרו שזו התמקצעות מאוד מיוחדת.
ענת ליברמן
¶
זה 13 עובדים עם שמונה סטודנטים, עם חמישה רשמים, עם עשרה עובדי מינהל, וכל זה הוא פרט למה שיש היום. מה שקיים כיום, אותם שלושה רשמים ייעודיים ו-13 עובדי מינהל, נשארים לשרת את המסלול הזה, כך שלא גרענו, אלא הוספנו הרבה. הדיווח לכנסת ידבר בעד עצמו. ביקשנו שהוא יהיה כזה שבוחן עצמו, כלומר כל שנה תיבחן הגבייה באותה שנה נוכח הגבייה שהיתה בשנה החולפת. המטרה שלנו, להראות גרף עולה גם מבחינת כמות התיקים, גם מבחינת הגבייה. השאיפה היא להראות התייעלות והתמקצעות בחלוף הזמן, אבל הדיווחים ידברו בעד עצמם. מדובר בהוראת שעה שבסוף תיבחן, ואנחנו מחויבים לתוצאות, כי מדובר בהוראת שעה.
אריה כהן
¶
הנתונים של כוח האדם נלקחו לפי הכמויות של הבקשות שמוגשות וסוגי הבקשות, ונבחנו, הבקשות שמיוחדות בתיקי מזונות, ועל סמך זה נקבע המפתח של כמה עובדים. זה בהקפדה, לפי כל מה שקיים כיום בתיקי מזונות, בהתחשבות בכל המורכבות שהחברים פה מעלים.
יוסף ויצמן
¶
טענות פרעתי, למה לא הבאתם לנו? עשיתם שימוש בזה לכוח אדם, ולנו לא הבאתם את זה? זה אומר דרשני. תעבירו לנו אותם.
דלית זמיר
¶
לגבי ניגוד העניינים שנטען כאן, טענו את הטענות האלה במסגרת המסלול המקוצר, ואנחנו חוזרים עליהן. אנחנו לא חושבים שיש שום ניגוד עניינים מוסדי שלשכת ההוצאה לפועל לא יכולה לנקוט הליכים בצורה יזומה. אגב, זה מוסדר כבר היום בחוק, וציינת את ההליכים היותר פוגעניים לכאורה כמו המגבלות. כבר היום בחוק כתוב שרשם הוצאה לפועל רשאי מיוזמתו לנקוט בהליכים האלה.
דלית זמיר
¶
הטענה פה להבדל בין רשם לפקיד, הסמכות של ההגבלות ממילא לא הואצלה לגורם מינהלי כלשהו פרט לרשם ההוצאה לפועל. יש הבדל גדול בין ייזום ההליך לבין נקיטה בהליך.
היו"ר אורי מקלב
¶
נגיע לסעיפים. יש ניסוח מתוקן בעניין הזה. אנחנו ערים לזה. זה דיון בסעיפים עצמם. נגיע לזה. אני מבין את הרגישות שיש פה. בבקשה.
גלעד סממה
¶
קיבלנו בקשה מהוועדה, להוסיף את הדיווח לכנסת, ואנחנו הסכמנו מייד. אנחנו באים פה עם מסלול שאנחנו חושבים שהוא מיטיב עם הילדים ועם האשה, ואנחנו חושבים שאפשר יהיה לשפר אותו גם בהמשך, ולכן אין לנו התנגדות לדיווחים לכנסת, אין לנו התנגדות לבחון דברים מסוימים, אבל בסופו של דבר ההליך הזה שאנחנו עושים כרגע, והחקיקה היא חשובה, היא סוג של מהפכה קטנה, ולכן אני חושב שצריך לקדם את זה לא עוד שלושה שבועות ולא עוד שלושה חודשים. אין לזה שום קשר למסלול המקוצר. לשכת עורכי הדין הפעם לא הגיעו עם עשרים משתתפים אלא רק עם ארבעה, אבל יש לי הרגשה שאתם נורא ממוקדים במה שקרה במסלול המקוצר, ויש לכם יצרים שליליים, ואתם פשוט ממשיכים אתם להצעות אחרות, שאינן קשורות למסלול המקוצר. העתירה במסלול המקוצר, העתירה הוגשה לבג"ץ, תידון בבג"ץ, וארכה לתגובה של המדינה זה דבר שקורה מדי יום, אגב.
יחזקאל סיבק
¶
אם המטרה שלנו היא שיפור הגבייה, אני רוצה להרים להנחתה מהיום-יום. נאמר שאני לא משנה מילה אחת בחוק, אבל אני אומר ליחידת ההוצל"פ של המשטרה: אתם פקודות מאסר של מזונות מבצעים תוך שבוע. נשעה סימולציה בראש, מה יהיה האפקט של זה. נותן להם תקנים, את מה שהם צריכים. תהיה לזה השפעה? לא שיניתי מילה בחוק. עכשיו בוא נשאל את עצמנו, כמה זמן לוקח לבצע פקודת מאסר בכלל, כולל פקודת מאסר של מזונות, אם היא מתבצעת? והנה לאדוני התשובה, למה צריך עוד מסלולים.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה יקרה בלי החוק? האויב של הטוב זה הטוב מאוד. יכול להיות שלא הגענו למטרה, אבל במצב של היום – אתה אומר: תלכו לביטוח לאומי, צווי מאסר, אבל הדברים הללו לא נעשים מכל מיני סיבות. איזה נזק ייגרם מתוך החוק הזה? אני כמחוקק רואה לנגד עיניי, איזה נזק יכול לחול מהחוק הזה? גם במסלול המקוצר דיברנו על זה, היו כאלה שהיו יכולים לומר, שזה יביא יותר צווי מאסר לחייבים, שזה הליך דרקוני, ולכן קיצוני מאוד, וחייבי מזונות. הרי גם חייבים לא כולם תמיד קרימינלים, ופעם חייבו אותם, פעם היתה האפשרות והיום לא. כשרוצים לבחון דבר אמתי, צריך לראות את כל הצדדים לנגד העיניים. אני רוצה לראות איפה יכול להיות דבר רע לזכאיות, איפה יכול להיות דבר רע למערכת, איפה המסר השלילי בעניין הזה, ואחרי זה, כשנגיע לדיון בסעיפים – נשכלל את זה, ניטיב את זה. זה שאתה אומר שיש דבר טוב מביטוח לאומי – יכול להיות, אבל חלק גדול אעשה לבד. אינו דומה עורך דין שצריך לטפל גם בעזרה שיש בה חלק מסוים לגבי כל ההליך – זה שוני.
יחזקאל סיבק
¶
אני הולך ברוורס – לשאלת המטרה. המטרה היא פשוטה: הגברת הגבייה. עכשיו נסתכל בחוק רגע. מתנהלים פה דיונים תיקון על תיקון על תיקון כל כמה חודשים, ואף אחד לא פותח את החוק. נשב יחד, ונקרא מה כתוב. יש לי סעד של עיקול ויש לי סעד של פקודת מאסר ויש לי סעד של הגבלה ויש לי שורת סעדים. אני צריך לשאול, האם בארגז הכלים, אני כמערכת, האם אני יודע להשתמש בארגז הכלים? אם אני לוקח מברג, ומנסה להבריג עם הידית, עשיתי מה שאני צריך? אחרי שהברגתי הפוך, אני אומר: זה לא עובד; נביא עובד מברגים מיומן, ויהיה מסלול מברוג, ועכשיו הוא מחזיק את המברג, ועושה לו גם צד שני. זו הדוגמה, פחות או יותר.
בסופו של דבר כל תיקון כזה, שבטוח בא ממקום טוב, לוקח משאבי מערכת. יעשה אדוני סיור ביחידות ההולצ"פ של המשטרה, ויראה מה זה דלות משאבים. בעצם מדינת ישראל לא באמת אוכפת את פסקי הדין שלה, ולא אוכפת את הצווים שלה, והיא מפצה על זה בעוד חקיקה, כי היא מנסה להסביר, למה היא לא עושה את מה שצריך, אז היא אומרת: נחוקק עוד משהו ועוד משהו. עכשיו אדוני ייקח את אותם תקנים, וייתן אותם ליחידת ההוצל"פ של משטרת נתניה, ולא יהיה פיגור בתיקי מזונות של נתניה ביום.
רן מלמד
¶
אני לא חושב שהנקודה היא מה הכי רע; אם הולכים לעשות מהפכה, קודם כל, מתחילים לבדוק אותה, אם היא יכולה לעבוד כמו שצריך בבית שלנו, בקטן, לכן בואו נתחיל את זה בבית שלנו, מה עוד שביטוח לאומי כן מצליח להגדיל את הגבייה שלו, ומה יותר טוב לעשות מאשר תחרות של שני הגופים? תן שנה לרשות האכיפה והגבייה לעשות מסלול מקוצר, ובמהלך השנה הזאת תן לביטוח לאומי לעשות את הפעולות שלהם, ובתום השנה הזאת תעשה בדיקה, ותבדוק מה להצליח יותר. אם אתה תעשה את זה לשנה אחת בלבד- - -
היו"ר אורי מקלב
¶
הדיווח פה יגיע. יכול להיות מצב, שאחד, הביטוח הלאומי יפעל נגדו על חובות העבר שיש לו, ואתם- - -
דוד מדיוני
¶
אין מצב כזה. ההבדל ביני לבינם – עם כל הכבוד, ואני מכיר אותם, ורובם גם חברים טובים שלי –עם כל הכבוד, אף אחד מהם, כולל לא העמותות שעוזרות לנשים וגם לילדים, אף אחד לא הרים את הכפפה. מה שאנחנו רואים מהיום שהוקמה הרשות, שהמצב של גביית מזונות הוא גרוע, הוא פשע. אני לא אומר שמישהו אשם. העובדה היא שמערכת ההוצאה לפועל כתפישה היא כזו שכל זוכה צריך להפעיל את ההליכים שלו, ובתיק של 18 ו-20 שנה זה בכלל הופך להיות מסובך. אשה שלא משלמים לה מזונות – כי אם הוא משלם, בכלל אנחנו לא במשחק – ואשה שצריכה לדאוג גם לפרנסתה ולמזונות ילדיה, וצריכה להתמודד עם זה שהיא צריכה לבוא, כי היא לא מיוצגת - גם כי אין לה כסף, וגם, עם כל הכבוד, כי רוב עורכי הדין שיושבים כאן, אם לא כמעט כולם, לא נוגעים בתחום המזונות בהוצאה לפועל, זה לא התחום שלהם. יש פה עורכת דין מצוינת, שהיא מומחית לתחום כינוסי הנכסים, והיא לא בתחום מזונות, וכן הלאה.
התופעה שראינו היא שאין עורכי דין במסלול הזה, אין ייצוג הולם לנשים, למזונות ילדים, והשאלה, מה אנחנו מעדיפים – גורמים שרק מעדיפים לראות הצעות חקיקה שאמורות לשפר ורק לומר כמו אותם זוג שיושבים בחבובות – לצחוק ולהגיד: מה רע? או אנחנו רוצים לעשות מעשה?
אנחנו כן עושים מעשה. כבר לפני ארבע שנים אסתר דומיניסיני ביקשה ממני בכל לשון בקשה, כי הם לא יודעים לעשות גבייה, של ביטוח לאומי, לקחת את זה. פרופ' מור-יוסף ביקש אותה בקשה. אנחנו מבינים שגורם שאמור לתת גמלאות, לא תפקידו לאכוף את הגבייה. הם לא מכירים את זה, הם לא יודעים לעשות את זה, וגם אחוזי הגבייה הניכרים שקיימים, כשהם קיימים, זה בגלל תיקי ההוצאה לפועל, כי הם פועלים גם כן בהוצאה לפועל, ובעיקר בגלל קיזוזים של גמלאות אחרות, שזה לא חכמה. עם כל הכבוד, אנחנו כן עושים מעשה, ואנחנו מבקשים שהוועדה תאשר את זה.
תמי סלע
¶
יש באתר הוועדה הנוסח שעבר בקריאה ראשונה. יש נוסח אחד שעלה לפני ימים מספר, ואתמול עלה נוסח מתוקן. יש נוסח עם הצעות לתיקונים שהיה סביבם שיח, חלקם בהסכמה וחלקם לא. נביא אותם לדיון ונדון בהם כהצעות.
חשוב שנזכור שהאויב של הטוב הוא הטוב ביותר, כי צריך לזכור מה המצב הקיים, ושפתרונות אחרים שעלו - בדוח של ועדת המשנה היה מודל אחר, וגם בעולם קיימים מודלים אחרים, ויכול להיות שהן אופטימליים וטובים יותר תיאורטית, אבל זה לא מה שלפנינו. כנראה, אם נלך אליהם, זה ייקח עוד כמה שנים.
תמי סלע
¶
הוספת פרק א'2, הוראת שעה. שינינו קצת את הנוסח, כפי שמנסחים הוראת שעה. כרגע מדובר בהוראת שעה של שש שנים, שמועד התחילה המעודכן שהרשות העבירה לנו זה 1 ביולי 2013, כי ייקח זמן להיערך.
ענת ליברמן
¶
ראשית, אנחנו מבקשים שהתאריך יהיה 1 בספטמבר 2013, כי אנחנו עתידים להעלות מערכת מחשוב חדשה, ויש דיוני תקציב, אז אנחנו מצפים שב-1 בספטמבר נוכל להתחיל. בהתאם לכך, חצי שנה אחר כך תהיה כניסת יתר התיקים.
ביקשנו שהוראת השעה תהיה לשש שנים, מאחר שלפי האופי של חובות המזונות, שהם תיקים שמתמשכים שנים רבות, אנחנו חושבים ששש שנים היא תקופת זמן לא קצרה מדי כדי לא לדעת מה קורה, היא לא תקופה ארוכה מדי. גם אם נדווח כל שנה לכנסת, נוכל לבחון את עצמנו. זה יהיה זמן מספיק, והוא יהיה זמן טוב כדי לדעת האם המסלול יעיל, האם בכוונתנו להשאירו, לשנות, לתקן.
תמי סלע
¶
אם אף אחד לא יחוקק את זה כהוראת קבע, זה יתפוגג. פרק א'2 – הוצאה לפועל במסלול מזונות – הוראת שעה.
בסעיף ההגדרות יש לנו הצעות לכל מיני תיקונים. יש פה הגדרה שהוצעה בקריאה הראשונה: זוכה שפסק דין למזונות ניתן לזכותו, ואינו מתגורר עם החייב, לרבות הורה שאינו מתגורר עם החייב, שפסק דין למזונות ניתן לזכות ילדו הקטין הנמצא בהחזקתו אף אם אינו עמו, ולרבות המוסד, לפי סעיף 14 לחוק המזונות.
המגבלה הזו של המגורים עם החייב מבוססת על סעיף שקיים בחוק הבטחת תשלום מזונות, שלפיו הביטוח הלאומי משלם דמי מזונות לנשים זוכות שמבקשות. מהדיון שהיה בינינו לפני הישיבה הזו הבנו שהמקור למגבלה הזו שרצו להוסיף אותה כאן, כי היום היא לא קיימת לגבי פסקי דין למזונות שניתן לגבות בהוצאה לפועל, המקור לזה הוא חשש ממקרים של ניצול לרעה של הליכי המזונות. חשבנו שהדרך הנכונה היא כלפי הנושים האחרים של אותו חייב, ניסיון שלפעמים שני בני הזוג לנצל את העדיפות של תיקי המזונות - התשובה לזה, שלא בכל המקרים שבהם יש מגורים משותפים – לפעמים המצוקה היא כה גדולה- - -
תמי סלע
¶
אבל לא בטוח שזו הדרך הנכונה לטפל במקרים של הניצול לרעה. לכן הצענו סעיף שמאפשר לטפל בדרך אחרת, יותר ישירה וממוקדת, לטעמנו, בנושא הזה, שיש לפעמים ניצול לרעה, ולא דרך זה לפגוע במקרים מאוד חמורים, שכן מוצדק לכבד פסק דין למזונות, ונגיע לסעיף הזה אחר כך. בגדול, הרעיון הוא לאפשר, כמו שיש היום סמכות לרשם, לפנות בהבהרה לבית משפט שנתן את פסק הדין, במקרה הזה שורש הבעיה הוא בפסק הדין שניתן, לפנות לבית המשפט לתת הוראות לגבי ביצוע פסק הדין, אם יש לו תשתית שמראה שיש פה ניצול לרעה, ודרך זה לתת מענה להוצאה לפועל.
"חוק המזונות" – חוק המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ב–1792. ילד קטין – גם כאן ההגדרה לקוחה מהחוק של הביטוח הלאומי, מחוק המזונות (הבטחת תשלום).
חששנו שהסיפא, ילד בגיר שאינו מסוגל לכלכל את עצמו, עלול לצמצם ביחס למה שהיום הפסיקה מאפשרת במזונות ילד. לאו דווקא בודקים את המסוגלות, אלא ילד שהוא בשירות צבאי והוא בגיר, או יש כללים שנקבעו בפסיקה – גם בעניין הזה אמרנו שאם בית המשפט מנסח דין, נכבד אותו במסלול הזה, ולא נחמיר מעבר לכך. הדברים הללו התקבלו.
"המוסד" – המוסד לביטוח לאומי;
"מסלול מזונות" – מסלול שבו מבוצע פסק דין למזונות בידי לשכת ההוצאה לפועל, לפי הוראות פרק זה;
יחזקאל סיבק
¶
הערה: אני חוזר לנושא של המונח: לשכת הוצאה לפועל. אני מפנה אותך לפרק א' לחוק, להוראות הכלליות. המונח "לשכת הוצאה לפועל" מופיע בסעיף 2. "לשכת הוצאה לפועל" הוא לא הגדרה פונקציונלית; היא הגדרה של מסגרת. המקבילה שלה בחוק ההוצאה לפועל הוא בית משפט. אתה לא אומר: בית המשפט יעשה.
תמי סלע
¶
יש עוד הוראות בחוק היום שבהן לשכת ההוצאה לפועל מבצעת כל מיני דברים. יכול להיות שההערה היא נכונה. אני לא חושבת שזה המקום לתקן את כל המונח "לשכת הוצאה לפועל" בחוק.
יחזקאל סיבק
¶
אומר לך מה המשמעות של זה. למשל, בשאלת האחריות, תבעתי את לשכת ההוצאה לפועל – את מה תבעתי? את הבניין? בתוך לשכת ההוצאה לפועל נמצא גורם שמוגדר אחרת, של מערכת ההוצאה לפועל, או מה שקבוע בחוק, אבל זאת לא הלשכה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מציע שתבדקו את זה, כי אם יש לזה השלכה בתיקון פה, יכול להיות שיש לזה השלכות במקומות אחרים.
יחזקאל סיבק
¶
אבל מי שמנהל בלשכת ההוצאה לפועל את התיקים זאת מערכת ההוצאה לפועל. יש לה מנהל. אלה הגורמים הפונקציונליים.
תמי סלע
¶
פסק דין למזונות. פה בהגדרה יש שני עניינים: אחד זה ההתייחסות להגדרה שנמצאת גם היא בחוק המזונות (הבטחת תשלום) לעניין איך מגדירים פסק דין, שזה כולל גם פסק חוץ. אחרי שבדקנו ראינו שגם לפי חוק אכיפת פסקי חוץ, ברור שפסק חוץ שהוא אכיף, הוא נחשב פסק דין גם לעניין אכיפתו בהוצאה לפועל, ולכן אין צורך להכניס הגדרות חדשות.
עניין אחר שנמצא בהגדרה הוא בסיפא, הצעת החוק במקור יוחדה למסלול מזונות, שיחול רק על מזונות ילד קטין.
תמי סלע
¶
ההגדרה הכללית חלה כאן. אני לא צריכה הגדרות מיוחדות, זה כל העניין. גם היום יודעים לגבות פסקי דין למזונות וגם זמניים בהוצאה לפועל. באותה מידה זה יחול.
לגבי העניין של איזה סוג מזונות המסלול הזה כולל, ההצעה שעברה בקריאה הראשונה מדברת על פסק דין שלפיו חייב אדם לשלם מזונות לילדו הקטין. התיקון שהכנסנו פה מחיל את זה על כל סוגי המזונות, שהיום חוק ההוצאה לפועל מתייחס אליהם בהוראות המיוחדות שקיימות לגבי מזונות. יש כמה סוגים של פסקי מזונות, שמעבר למזונות ילד קטין. לגבי ילד שהוא גם בגיר, והוא נכלל, אני לא חושבת שיש פה מחלוקת. יש מזונות אשה, שבמקרים רבים ומזונות ילד נכללים – זה אותו חייב, זה לפעמים אפילו באותו פסק דין, גם בביטוח הלאומי אין הפרדה בין הדברים, וזה עניין אחד, ויש מזונות של קרובים אחרים, שלעתים, במקרים נדירים – איני יודעת את ההיקף, ולא הצלחנו לפלח את זה דרך הנהלת בתי המשפט- - -
תמי סלע
¶
גם אשה וגם ילדים, ויש לו גם אשה בלי ילדים. יש מעט מאוד מקרים, של מזונות אשה, שאין גם מזונות ילדים. לפי הנתונים של הביטוח הלאומי, זה 50 ומשהו תיקים מ-20 אלף. 0.3 אחוזים. לגבי הנהלת בתי המשפט, אין לנו הפילוח. בדרך כלל דווקא מזונות אשה זה לתקופה הרבה יותר קצרה מאשר מזונות ילדים, כי עם הגירושין נפסק תשלום המזונות.
בעניין הזה היה לנו שיח לפני כן עם רשות האכיפה והגבייה, משרד המשפטים ומשרד האוצר. העמדה שלנו היא שגם מסיבות עקרוניות מהותיות וגם מסיבות של יעילות המערכת לא נכון להפריד, ולאפשר במסלול הזה לגבות רק מזונות ילדים. לגבי מזונות אשה, ודאי אם זה באותו תיק, שיקולי היעילות מכריעים, אני חושבת.
לגבי המקרים המועטים, שבהם יש מזונות אשה בנפרד ומזונות של איזשהו קרוב, לגבי מזונות קרוב, ממה שאני יודעת, ויתקנו אותי פה אם אני טועה, מקרים שבהם בית משפט פוסק לאיזשהו סב שהוא במצב כלכלי מאוד גרוע, מחייב קרוב אחר, שלא דואג לו גם ככה, שיש לו יכולת כלכלית לדאוג לו, זה מקרים קשים וחמורים, שמוצדק שהמדינה תיקח את האחריות, ותסייע בגבייתם.
גם לגבי מזונות אשה, אנחנו יודעים שלוקחים בחשבון פה גם את היכולת הכלכלית. אם היא משתכרת, ויש לה יכולת כלכלית, הרבה פעמים זה יקוזז, והיא בכלל לא תזכה במזונות אשה, כך שהרבה פעמים זה כן משמש אותה גם לקיום היום-יומי.
נכון שיש לזה גם תפקיד בתוך המערכת המורכבת שלנו של הליכי גירושין, והתפקיד הזה הוא חשוב ומשמעותי, ומה שעלול לקרות הוא שאנחנו נביא נשים שיש להן רק מזונות אשה, והן לא יכולות לפעול במסלול הזה, לוותר על העניין הזה מראש. אבל חשוב לומר שזה היקף מאוד קטן של תיקים.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה עובד לשני הצדדים. אם זה היקף קטן, זה סיבה להכניס את זה, ולפעמים, אם לא מכניסים את זה, לא קרה שום דבר.
תמי סלע
¶
למקרים שבהם יש מזונות אשה וילדים יחד נגד אותו חייב – כן לכלול את זה במסלול. לגבי מקרים של מזונות אשה, שיש פסק דין מזונות אשה, ואין פסק דין למזונות ילדים, לא לכלול את זה, ויש פה קושי בזה שאשה אחת יכולה לגבות את המזונות שלה במסלול הזה, ואחרת צריכה ללכת למסלול הרגיל, ולנהל את זה בעצמה; ומזונות של קרוב אחר, שהוא לא בן זוג ולא ילד, לא לכלול. הורהו – זה כן. ההגדרה היא כזו כדי להתיישר עם חוק ההוצאה לפועל, כי אם אנחנו יוצרים פה הבחנות, זה גם מעורר שאלות לגבי – היום חוק ההוצאה לפועל נותן עדיפות, וגם הדין בכלל, לחוב מזונות, לגבי נכסים שמותר או אסור לעקל, לגבי מועדים, לגבי מאסר.
היו"ר אורי מקלב
¶
כמה היום יש פסקי דין שצריכים לתת נכד לסבא? אם זה קיים, זה קיים יותר בין נכד לסבא מאשר בן לאבא, ברוך השם.
תמי סלע
¶
הורדנו את ההגדרה של ילד קטין. זה לפי מה שבית משפט פסק, לפי הכללים שהיום בפסיקה, מתי יש מזונות ילד. הוא לא דווקא ילד קטין.
יחזקאל סיבק
¶
השאלה שלי מתייחסת לשאלת התקרה בטיפול – שאלה שרלוונטית גם לעדיפות, אבל זו לא הנקודה כרגע. נניח, אשה שנקבע בפסק הדין למזונות שהיא זכאית למזונות חודשיים בשיעור של 50 אלף שקל בחודש. המערכת גובה את זה גם בעדיפות?
יחזקאל סיבק
¶
את משכללת את השירות על חשבון קופת הציבור. אני ואת משלמים את זה. כשאנחנו משלמים את זה, אם זה למישהו שבאמת צריך את זה – בסדר.
עדי בלוטנר
¶
ביום שבו הוא ייתן גט, הוא לא יצטרך לשלם מזונות אשה. לכן, אם יש פסיקה של 50 אלף שקל, יש לו מטרה, ולכן ראוי שההוצאה לפועל תפעל.
יחזקאל סיבק
¶
הוועדה הזאת לא יושבת בתור נציגת הנשים בהליכי גירושין אלא היא יושבת כוועדה שבוחנת אובייקטיבית זוכים וחייבים במערכת ההוצל"פ, ומה שאמרת עכשיו, מראה את הבעייתיות בדיון הנוכחי.
תהילה כזרי
¶
מעבר לזה, לאורך כל חוק ההוצאה לפועל, כשיש עדיפות לחוב מזונות, הוא לא מוגבל בסכום. לעו"ד סיבק יש בעיה לאורך כל חוק ההוצאה לפועל. הוא מייבא את הקושי שיש לו ביחס לכל החוק הזה לתוך המסלול הזה. יכול להיות שיש קושי, אבל הוא לא יכול להיות מתוקן רק במקרה הזה, כי העדיפות של חוב ומזונות, שאינה מוגבלת בסכום, נמצאת גם בסעיף 76 לחוק ההוצאה לפועל, היא נמצאת לאורך כל חוק ההוצאה לפועל. לכן הדיון הזה, גם ככל שהוא נמצא, וגם ככל שיש קושי לגביו, לא רלוונטי באספקט שאנחנו מתייחסים אליו.
תמי סלע
¶
אני חושבת שבעניין הזה אחת התשובות היא שמי שפוסק את המזונות הוא בית המשפט, שבפניו באים הצדדים עם היכולות שלהם, הצרכים שלהם, הצרכים של הילדים, והוא צריך לפסוק את הסכום שהוא נכון לכל הגורמים המעורבים. אחר כך פסק הדין מגיע להוצאה לפועל.
דלית זמיר
¶
לפי השיטה הזאת, לא נכון לומר ש-50 אלף שקל, לא נעשה בהם פעולות. אולי היה נכון לומר, שנעשה פעולות עד 10,000 שקל, ואחר כך נעזוב את זה. אלה כאלה סיבוכים, שזה לא רלוונטי.
היו"ר אורי מקלב
¶
באופן אמתי אני לא חושב שאנחנו צריכים לסרבל את החוק בגלל הדברים האלה. אנחנו לא עושים נזק לקופת המדינה בזה שאנחנו גורמים לכך שנטפל גם במקרה כזה.
תמי סלע
¶
אגב, יש לרשם שיקול דעת להעביר תיק שהוא חושב שלא מתאים למסלול מזונות, ונגיד שהוא רואה שהוא כבר גבה סכום מאוד גדול, וזה מקרה שלא מוצדק שהוא יהיה שם, הוא יכול להפעיל את שיקול דעתו, ולומר: מעתה תתכבדי. לא שנראה שהוא יעשה את זה, לא שנראה שיש תיקים כאלה, אבל יש לו שיקול דעת.
תמי סלע
¶
ההגדרה כרגע, כפי שאני קוראת אותה, היא לגבי כל מה שנכלל היום בפסקי מזונות בהוצאה לפועל. ההסכמה הזו קצת מצמצמת. מאוד קל להוריד את מה שצריך להוריד, אבל לגבי זוכה שאינו המוסד – פסק דין שלפיו חייב אדם לשלם מזונות – כרגע ניסחנו: לבן זוגו, לילדו או להורהו, וצריך להבטיח שנכד ייכלל כאן, ואם נצמצם את זה, "להורהו" נוריד, ולגבי בן זוג, זה יהיה בתנאי שיש גם מזונות ילד ומזונות אשה.
תמי סלע
¶
לגבי הביטוח הלאומי, לא עשו את ההבחנות. כל התיקים שלהם נכנסים, אבל אשה שלא הלכה לביטוח הלאומי, היא לא תוכל ליהנות מהמסלול הזה.
(2) לגבי המוסד – פסק דין למזונות כהגדרתו בחוק המזונות.
הוראת התחולה הופיעה ברישא, אז פה מחקנו אותה.
חיוב שיבוצע במסלול מזונות. 20יג (א) ביצוע של פסק דין למזונות בהתאם לבקשה של המוסד לפי סעיף 14 לחוק המזונות יהיה במסלול מזונות בלבד.
(ב) ביצוע של פסק דין למזונות בהתאם לבקשה של זוכה שאינו המוסד יהיה במסלול מזונות אלא אם כן בחר הזוכה להגיש את פסק הדין לביצוע במסלול רגיל.
כאן הצענו שינוי בגלל הרצון לעודד את השימוש במסלול הזה לטובת זוכות פרטיות, שברירת המחדל תהיה מסלול המזונות, בייחוד לאור הנתון שרובן לא מיוצגות, ואם היא מעדיפה שלא, יכולה לבחור לנהל את זה במסלול הרגיל – זו בחירה שלה. יש לזכור שהאגרה תהיה קצת יותר גבוהה ממה שהיא משלמת היום כל עוד היא לא נוקטת הרבה הליכים. משלמים היום 22 שקלים, שזה אגרת פרוטוקול, ואחר כך משלמים אחוז אחד מתוך הגבייה, כלומר כל עוד לא גובים, היא לא משלמת. פה יהיו 60 שקלים לשנה עבור ההליכים שהרשות תיזום. הרעיון הוא שאחת לשנה היא תקבל דיווח על מה שנעשה בתיק, כלומר אם יגידו לה, ואני מקווה שזה שיהיו מחלקות של מזונות, ויהיה פקיד שמכיר את התיק, אז הוא יודיע את זה לפני, שכבר אין מה לעשות בתיק, אז היא תוכל לבחור להעביר את התיק למסלול רגיל, כי אין טעם לשלם אגרה אם אין שום הליכים שניתן לנקוט בהם. כך זה אמור לעבוד.
היו"ר אורי מקלב
¶
צריך להיות שהודעת הפקיד תהיה לפני שהיא צריכה לשלם את האגרה פעם שנייה. צריך להסדיר את זה.
תהילה כזרי
¶
אני רוצה להבהיר שבקשר לסעיף 14, שיהיה כתוב: סעיף 14(א) ו-(ב); שיהיה ברור שזה לא מתייחס לסעיף (ג), שמתייחס לזכות הקיזוז שלנו, שהיא זכות נפרדת, ועומדת לצד חוק ההוצאה לפועל - למען הסר ספק.
דב בארי
¶
חשוב לשמור פה דווקא על הנוסח המקורי של הסעיף. מבחינתנו, צריכה להיות פה בחירה מודעת של האשה. לטענתנו, המסלול צריך להתנהל כמסלול בחירה ולא כברירת מחדל, וזה מהותי, השינוי הזה שהוועדה מחליטה להציע. בסופו של דבר יש פה חשיבות, שהאשה תנקוט את הצעד הראשון בעצמה. יש לזה חשיבות מבחינת האחריות הנזיקית שעלולה להתגלגל על המדינה. צריכה להתקבל פה החלטה מודעת של האשה.
גלי עציון
¶
חזרנו לעניין, שזה אמור לשרת את תיקי המל"ל. המל"ל ילך אוטומטית, וכל האחרים – יחשבו על זה.
יוסף ויצמן
¶
חייבת להיות בחירה, באיזה מסלול. שיאמרו לה: יש מסלול מקוצר ויש מסלול רגיל - תבחרי. מה זה בכוח? למה להכניס את זה כברירת מחדל?
רן מלמד
¶
אז למה לא לנסח את הצעת החוק שוב, ולומר שזה יכלול רק את המל"ל? תגידו: זה חוק שמיועד למל"ל. הוא שולט בתיקים, הוא מפעיל את ההוצאה לפועל כקבלן ביצוע שלו.
רן מלמד
¶
אדוני היושב-ראש, הרי התשובה לשאלתי ניתנה. ברור שבעצם רוב העבודה נעשית כדי להיכנס ברגלי המוסד לביטוח הלאומי, אז נשים את זה על השולחן. אם זה יעבוד כל כך טוב, יכול להיות שזה יקדם את מה שהצעתי מההתחלה – שלאט-לאט לא יוגשו תיקים פרטיים להוצאה לפועל במזונות; הכול יעבור לביטוח הלאומי, ישנו גם את החוק של התקרה ואת בעיית הדיס-ריגארד, והגענו למצב אופטימלי.
יחזקאל סיבק
¶
האמת, זה בכלל לא משנה, אלא משנה מהות התיקון, והתיקון הזה דוהר לכיוון אחד, וכל מה שאנחנו מעירים פה – נתלים על הרכבת.
תמי סלע
¶
הקושי בעניין הזה שבגללו הצענו את השינוי הזה הוא שדווקא אוכלוסיות שלא מיוצגות על-ידי עורכי דין הן אוכלוסיות יותר חלשות, שבהרבה דיונים פה תמיד באים הארגונים החברתיים, ומסבירים לנו כמה יש חוסר מודעות לזכויות שלהם. לפעמים לא קוראים את הניירת שמגיעה, ומתוך חוסר המודעות הזו, וגם זה שזה יהיה בשש לשכות מחוזיות, שזו לא הלשכה שצמודה למקום מגוריה, התוצאה תהיה שחלק מהן יהיה מודע ויבחר, אבל הרוב לא יבחר, ולא מתוך זה שזה מסלול שמועיל להן. לכן רצינו להכניס אותן למסלול הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם אנחנו רוצים להגיע לתכלית החוק האמתית, ולתת את זה דווקא לאנשים שצריכים את החוק הזה ביותר, זה יהיה כשזה כברירת מחדל. אם זה לא יהיה ברירת מחדל, התופעות האלה ומה שאנחנו רוצים להגיע, לא יגיעו, ולא נזכה שהם יראו את מה שהם צריכים לקבל. כל הדברים שאין הסכמות – אנחנו לא מצביעים כרגע עליהם אלא רק מחדדים, היכן יש הסכמות והיכן אין.
תמי סלע
¶
בקשת ביצוע במסלול מזונות. בקשה לביצוע פסק דין למזונות במסלול מזונות יכול שתוגש בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל שבהן פועל מסלול מזונות (בפרק זה – לשכה עם מסלול מזונות – לא חייבים לקרוא לזה ככה. חשבנו שכדאי להבחין את זה מלשכת הוצאה לפועל רגילה, אבל זה עניין של נוסח.
פה הכנסנו תוספת, עניין של נגישות, שזוכה פרטית תוכל להגיש בכל לשכת הוצאה לפועל, וזה יועבר ללשכה המחוזית שבה יש מסלול מזונות. הקושי, מצד שני, הטענות מנגד היו שהכוונה היא למסלול שבו יש פקידים ייעודיים, מחלקה ייעודית או פקידים ייעודים שעוסקים בנושא המזונות, ובפתיחת התיק, הכוונה היא שיישבו עם הזוכה, גם יקבלו ממנה מידע לגבי החייב, גם יסבירו לה איך הדברים מתנהלים. התשובה שלנו לכך היתה, שזה לא צריך להיות תנאי לפתיחת התיק; היא תפתח, ותוך X זמן היא תוזמן לפקיד האישי. זה לטובתה ולא כדי לפגוע בה, כל הצורה שהדברים מתנהלים, ושאפשר יהיה לבנות את זה גם כך, בלי לפגוע בנגישות שלה. גם במסלול המקוצר יש לשכה ארצית, אגב, שעושה את זה, אבל אפשר להגיש את זה בכל אחד. רצינו להבטיח שיהיה מסלול כזה לפחות בכל אחד מהמחוזות. זו גם הכוונה שעליה מדובר.
יחזקאל סיבק
¶
אני חושב שגם שאלת הנגישות מדגימה איפה המוקד של החוק הזה. לאורך כל החוק יש לשכות מאוד מצומצמות שעוסקות בזה, וגם ביניהן אפשר לנייד. זה מיועד בעיקר למישהו שלא אכפת לו איפה התיק יתנהל בסופו של דבר. מסקנה: המל"ל. הגענו שוב לאותה נקודה.
שאלת הנגישות היא שאלה קריטית. אי–אפשר להפריז בערכה גם לזוכה וגם לחייב. זה צריך להיות מוקד. כלומר אם חלק מהדגשים זה שזוכה תקבל יחס אישי, יש לחשוב, כיצד זה קורה בלשכה שצמודה למקום מגוריה, ולא באיזו לשכה מחוזית, וכנ"ל לגבי החייב.
יוסף ויצמן
¶
ראשון ונתניה זה כמעט אותו מחוז. איפה יוגש החומר? איך היא תוכל להגיע ממקום למקום? יש הרי מרחקים גדולים באותם מחוזות. איפה יוגש החומר? הרי צריך להגיש חומר בצורה פרטנית. בלשכה שזה נפתח או בלשכה הייעודית? איפה החומר יוגש? היא תצטרך לנסוע כמה אוטובוסים בשביל זה?
רן מלמד
¶
אני חושב שאם כבר משקיעים במהפכה הזאת כל כך הרבה, צריך להגדיל את מספר הלשכות בכל מחוז – להכפיל אותן או לשלש אותן לפחות, ולתת אפשרות להגיש חומרים באמצעות לשכות אחרות. זה דבר שמבחינת הנגישות הוא הכרחי, בעיקר פריפריאלית, ובעיקר שאנחנו מדברים לפעמים על אוכלוסיות כל כך חלשות, שלא יהיה להם כסף לקחת אפילו אוטובוס כדי להגיע ללשכה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם באמת הרשות תרצה להביא כמה שיותר, אנחנו מאמינים שהיא תנסה לשכלל את הנגישות של האנשים, אם היא תרצה להיות יעילה.
ענת ליברמן
¶
אם היינו בעולם אוטופי, אולי היינו יכולים להקים לשכת הוצאה לפועל בכל עיר, וגם בכל לשכת הוצאה לפועל 20 פקידים שיתעסקו בתיקי מזונות, להקים מסלול מזונות בכל עיר סמוך לבית הזוכה. אנחנו לא נמצאים במצב כזה. ברור שפרקטית אי-אפשר להגיע למצב כזה. ניסינו להגיע למצב שיהיה הכי טוב – מצד אחד, שתהיה בכל אחד מהמחוזות לשכה שבה יוקם מסלול מזונות – כמובן, אז אנחנו יכולים להקצות את המשאבים המתאימים, כלומר שיהיו מספיק עובדים, כי אם היינו עושים את זה בפריסה יותר רחבה, מספר העובדים היה צריך להתחלק אחרת – מה שיכול להיות, היה פוגע במקצועיות. יחד עם זאת, ולמרות שקבענו בכל מחוז, הסכמנו לנסות להתגמש, כך שהבקשה מלכתחילה לא צריכה להיות מוגשת דווקא בלשכה שבה יש מסלול מזונות; היא יכולה להיות מוגשת גם בלשכה אחרת, אנחנו נעביר את זה, אבל בגלל שהקשר עם הפקיד האישי הוא מאוד חשוב, ופה זה מראה כמה לא הביטוח הלאומי הוא מה שעומד בראש מעייננו אלא דווקא אותה זוכה פרטית, אז ביקשנו שהתיק יעבור לאותה לשכה, ששם יש פקיד שמטפל בה, והוא ידאג לזמן אותה, אבל את ההגשה הראשונית נאפשר לה להגיש בכל לשכה, כדי שהיא לא תצטרך באותו רגע לנסוע למקום אחר.
רן מלמד
¶
אדוני, אפשר להשתמש בטכנולוגיות חדשניות, אם ירצו להשקיע בזה באמת, ולא על כל הצעה לומר: לא. יש עכשיו בנקים שפותחים אותם, שאתה לא פוגש את הפקיד אלא אתה מדבר אתו בשיחת וידאו. אפשר לעשות את זה, ולחסוך בזה את הנסיעות ולשפר. אבל כשאומרים: לא נכניס את זה להצעת החוק – אנחנו נבדוק במהלך הדרך מה אפשר לעשות, זה אומר: תאשרו לנו כמו שזה, אנחנו נעשה, ואני חושב שפה כן צריך לשים כמה בלמים שינגישו את העסק הזה הרבה יותר.
ענת ליברמן
¶
עקרונית לא אמורה להיות העברת חומרים. חשוב גם לומר שבעזרת השם, המערכת החדשה תהיה, כשהחוק ייכנס, ואז אפשר יהיה להגיש מרחוק.
והדבר האחרון, בגלל שאנחנו רואים את המסלול הזה כמסלול עם פקיד אישי, וזה בהחלט לא מופרך, שתהיה הרבה יותר נגישות בהגשת מסמכים, אולי נקבע את זה בתקנות, אולי באמצעות פקס, אולי באמצעות דואר אלקטרוני, דברים יוכלו לעבור גם בתקשורת טלפונית עד שהדברים מוגשים. אנחנו כן רואים גם את הזוכה וגם את החייב בראש מעייננו בהיבט הזה כדי להנגיש להם את השירות הזה, כדי להקל עליהם. נעשה הכול בשביל זה.
ענת ליברמן
¶
שגם המסמכים יעברו - אני לא רואה שצריכה להיות מניעה. אני רוצה שיגיעו לפה הגורמים המקצועיים, שיאשרו את העניין הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
היתה שאלה בתוך האמצעים שיש, האם מחייבים דווקא במקום מסוים, או ניתן אפשרות גם במקומות אחרים. לכאורה דרך המלך שאת המסמך הראשון ופתיחת התיק יהיה אפשר לעשות במקום אחר, ואחרי זה - לכל דבר יש חיסרון ויתרון. אבל מצאנו את דרך המלך, שאומרת שאתה יכול לפתוח את התיק ולהגיש את המסמכים, ולאחר מכן יהיה פקיד שיטפל בזה באותו מחוז. אם צריך להוסיף לאחר מכן, להוסיף מסמכים, יהיה אפשר בכל מקום, ואם מישהו ירצה להיות מטופל לא במקום שהיא גרה אלא במקום שהיא עובדת, למשל, אז בידיה הדבר, והיא יכולה לבקש זאת. הבחירה היא בידיה. היא פותחת את התיק. אנחנו נותנים את המקסימום, לעניות דעתי. בבקשה.
עדי בלוטנר
¶
בקשר לדיון שלנו על החשש שתיקי המל"ל יסתמו את המסלול, אני מציעה להוסיף בסעיף ב מתן עדיפות לתיקים של זוכות פרטיות במתכונת שבחוק ייקבע העיקרון הכללי, שיאמר: לתיקים לפי סעיף זה תינתן עדיפות על פני תיקים לפי סעיף א. אנסה להסביר: כללים לביצוע ההוראה הזאת ייקבעו בתקנות, ובתקנות ייקבעו קריטריונים. קודם כל, יוקצו בכל לשכה פקיד ייעודי, שתפקידו יהיה לטפל רק בזוכות פרטיות ולא בביטוח הלאומי, למשל, ואפשר לקבוע קריטריונים של מכסות, שהתיקים של הזוכות הפרטיות, למשל- - -
עדי בלוטנר
¶
למשל, אם באותו זמן הוגשו תיקים כאלה ותיקים כאלה, לאלה יש עדיפות לפני התיקים של המוסד לביטוח לאומי.
ענת ליברמן
¶
אנחנו מחויבים לתוצאות בדיווח. אני לא חושבת שיכולים לקבוע לנו עד רמת הפרט איך נקצה את המשאבים שלנו.
תהילה כזרי
¶
זה מתעלם מהעובדה שחלק מחוב המזונות שכרגע לכאורה רשום על שם המוסד, הוא חוב מזונות של נשים, וברגע שאת יוצרת הבחנה בין חוק המזונות של האשה – אני מדברת על ההפרשים.
תהילה כזרי
¶
מה שאני אומרת כרגע נכון גם לגבי ההצעה של חברי, לגבי ההחרגה של מסלול המזונות. מה שאומרים, זה שאותן נשים הכי חלשות, שלא מסוגלות אפילו להיות בעלת יכולת לקחת את האישור לגביית הפרשים, ולפתוח תיק בהוצאה לפועל בעצמה, אותה נשים במקום האחרון. זה מה שאת עושה, אם את מוציאה את המוסד מהמסלול הזה, וכשאת נותנת עדיפות - - - לאותה אשה אפילו לא היה הכוח לפתוח את התיק הפרטי.
היו"ר אורי מקלב
¶
דוד, אני מבין שהמטרה שלכם, וזה ברור, הרי בסופו של יום, לא אחרי הרבה זמן, תצטרכו לדווח, ולהראות כמה פעלתם.
דוד מדיוני
¶
כמו ששמעת, לשכת עורכי הדין רוצה גם נתונים. לכולם אנחנו מדווחים פה, ואם מישהו לא קיבל משהו – אסון טבע.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש פתגם ביידיש, שעד בית המרזח גם צריך כוסית וודקה – כלומר גם בדרך. עד שנגיע לעוד שנה בדיווח, איך אתם יכולים לסבר את אוזנינו, לומר איך תהיה עבודתכם בנושא של מתן עדיפות למהות החוק, שזה הזכאיות הפרטיות ולא הביטוח הלאומי?
דוד מדיוני
¶
מה שאנחנו מתכוונים לעשות, אחרי שנשמח אם זה יאושר היום וגם במליאה ממש בקרוב, יהיה לנו אישור להתחיל את כל עבודות ההכנה שלנו עד 1 בספטמבר בשנה הבאה. המערכת שלנו אמורה לכלול הדרכות של כל העובדים. אנחנו מקימים מערכת כמו במסלול המקוצר, אבל שתותאם להליכים הרלוונטיים שיש פה. שכל פקיד גבייה אישי יקבל כל יום את מה שמתרחש בכל אחד מהתיקים שהוא מטפל בהם אישית. לכן, מבחינתי, אין צבע לסוג התיק. אם הוא קיבל X תיקים של זוכה פרטית או X תיקים של ביטוח לאומי, הוא אמור לטפל בהם באותה צורה זולת אם אותו תיק של ביטוח לאומי נגד אותו חייב הוא גם אותו תיק שהאשה פתחה על השארית נגד אותו חייב, ואז הוא מטפל בהם יחד. אין שום הבדל. כל הזמן החברות כאן מציגות את הביטוח הלאומי כאילו זה מילה גסה, שיגבו עבורם. המהלך הזה נועד לשנות תרבות של אכיפת מזונות. מי שלא משלם למוסד, סופו שהוא לא משלם לזוכה הפרטית, סופו שהוא לא משלם לעורכי הדין האלה, שלא מתעסקים במזונות, ורק באים לטעון טענות, אבל בתיקים שלהם לא מטפלים, ובסופו של דבר הוא גם לא משלם לרשות המסים. כל התיקים בגלל שינוי התרבות יזכו לאתו סוג של טיפול.
היו"ר אורי מקלב
¶
ב-5 בספטמבר יגיעו 10,000 תיקים לביטוח הלאומי, לרשות, וב-7 בספטמבר יתחילו להגיע זוכות פרטיות. הפקיד מטפל במה שמגיע, אתה אומר, והוא יגמור את 10,000 התיקים של הביטוח הלאומי, ואחרי זה יתחיל לטפל.
היו"ר אורי מקלב
¶
כרגע בשולחן שלו יש 10,000 תיקים של הביטוח הלאומי. בשלב מסוים בתור תגיע אותה זוכה פרטית לאחר הביטוח הלאומי – תמיד תגיע לאחר הביטוח הלאומי. עו"ד עדי מציעה שתיתן פקיד מסוים. המערכת צריכה לזהות את הזוכות הפרטיות, שהיא תעלה אותם בסדר העדיפויות קדימה. הקדימות צריכה להיות בתוך המערכת שלכם. אם אתה אומר לי שהמערכת הממוחשבת תעשה את זה הפוך – יש כיום תלונה ברשות עירונית, שאדם מתלונן על בנייה לא חוקית. הפקיד מגיע בבוקר, יש לו התלונות האלה במחשב, הוא פותח את המחשב, והוא לא יכול לומר: לא ראיתי. אנחנו יודעים שהמערכת בעצמה תביא את הפרטיות בסדר מסוים, שמתאימה לכוח האדם שיש לכם- - -
דוד מדיוני
¶
אני חוזר: במקום שבו יש תיק אחוד, כלומר שני תיקים על אותו חייב מזונות, זה לא משנה, כי אנחנו מטפלים באותו רגע על שני התיקים.
תמי סלע
¶
יש את זה בחוק המזונות (הבטחת תשלום), אבל אני לא בטוחה שזה חל אוטומטית לחוק ההוצאה לפועל. דווקא בחוק המזונות (הבטחת תשלום) יש הוראה, שאם יש תיק שהוא גם על הפרשים וגם על חוב לביטוח הלאומי, ויש כספים שמתקבלים, זה קודם כל הולך- - -
דוד מדיוני
¶
קודם כל, יש להבין שאנחנו מדברים על מספר לשכות שפועלות במקביל. מצטייר פה צוואר בקבוק של FIFO, וממש לא; יש לנו יוזמות שיהיו פרוסות מצפון ועד דרום. בכל מחוז יש הלקוחות שלו, ששייכים לאותו אזור ולאותה גזרת פעולה.
לגבי המוסד לביטוח לאומי בכלל, הכוונה שלי היא לעשות הפרדה, כי סוג הטיפול הוא קצת שונה בתיקים, כי הביטוח הלאומי נמצא בירושלים, ואת רוב תיקיו הוא פותח בירושלים גם היום, לכן זה דבר שקל יותר להפריד אותו, אבל עדיין, כאשר יש לנו אותו חייב, תיק ביטוח וגם תיק זוכה, במקרה הזה אנחנו פועלים רגיל. אם יקרה מצב שבאותו רגע יש תיק מוסד שהוא בנפרד ותיק מזונות אשה בנפרד, אין לי בעיה לתת לזה את העדיפות, אבל זה לא משנה, כי אנו עובדים במקביל. יש מספיק פקידים, יש רשמים. אנחנו יורדים לרזולוציה לא נכונה, והיא יוצאת רק מנקודת ההנחה שכיס המדינה לא שווה טיפול, וזו טעות, כי מי שלא משלם כאן, לא משלם שם, והוא לא משלם אחר כך גם לרשות המסים.
היו"ר אורי מקלב
¶
החשש הוא שיהיה עומס של התיקים של הביטוח הלאומי. אנחנו יודעים שיש הרבה תיקים של הביטוח הלאומי, ואנחנו חוששים שזה יידחק החוצה. אני מבין שלא אמרת את זה באופן ברור, שגם אצלך יהיו פקידים שיתמחו יותר בנושא של ביטוח לאומי, אבל גם נבקש תשובה לגבי עדיפות כשיש תיק מאוחד. אנחנו מדברים על תיקים של הזכאיות הפרטיות.
היו"ר אורי מקלב
¶
באתי לנחם מישהו לפני כמה זמן, היה מנהל מוסד, וסיפרו עליו שהיה בעל חסד מאוד גדול. סיפרו בני המשפחה שהיה עומד בבית הכנסת, היו באים אליו אנשים, ונותנים לו צ'קים, אומרים: כמנהל מוסד אתה נמצא בבנק, אז תכניס לנו את הצ'קים, שלא נעמוד בתור, והיה לוקח מאנשים, והיה נותן את הקבלות של ההפקדה. אתם חושבים שזה החסד? לא, זה היה הרבה יותר מכך; הוא לא היה מכניס את הצ'קים, וכל מי שמאחוריו היו מחכים, כי הוא רוצה לעשות חסדים עם אחרים, אלא היה מפקיד כמה צ'קים, עוזב את הפקיד, חוזר שוב לתחילת התור, ועומד שוב. זה נקרא בעל חסד.
החכמה היא, אנשים שבאים בסוף, ובגלל שהם לא הביטוח הלאומי, כי הם לא מערכות, שבאים בבת אחת, הם מביאים 10,000 תיקים, מול האחד הזה, שצריך לחכות עד שזה ייגמר - חסד אמתי זה תור מקוצר למי שצריך.
גלעד סממה
¶
אדוני מציע שיטת FIFO. אנחנו לא חושבים שצריך להכניס את זה לחקיקה, אבל אמרנו יותר מזה – שאם יהיה מצב של תיק כזה מול תיק כזה, ניתן עדיפות לתיק של הזוכה פרטית. עשינו צעד מעבר לבעל החסד שסיפרת עליו.
רן מלמד
¶
צריך להסתכל על התמונה הכוללת, והיא יותר גדולה מרק התיקון הזה בנושא המזונות. רשות האכיפה והגבייה עובדת לפי תפוקות. היא רוצה להצליח לגבות יותר, זה תפקידה. ונניח שיגיע משרד האוצר, ואומר: אני רוצה להביא לכם תקציב למחשוב חדש, לפעולה נוספת, אבל אני צריך לראות יותר אחוזי גבייה בתיקים של המל"ל.
רן מלמד
¶
כך הממשלה עובדת, וזה יירד למטה לפקידים, שיידעו שהם צריכים לתת עדיפות יותר גדולה לתיקים שמגיעים מהמל"ל. זה מה שיקרה, ואת זה צריך למנוע. אני מאמין לכל מה שאתה אומר, ואני לא יכול להאמין שתגיד: זה לא יקרה. לזה צריך לשים את הבלמים והאיזונים.
אריה כהן
¶
ההוצאה לפועל עובדים בתיקי מזונות וביטוח לאומי שנים, ומאז ומתמיד, בלי חקיקה, העדיפות הראשונה שניתנת – קודם כל לאשה, ולאחר מכן למזונות ביטוח לאומי. כך זה עובד שנים. תמיד יכול היה לבוא גם האוצר למדיוני, ולבקש לתת עדיפות לתיקים של ביטוח לאומי, בלי התיקון הזה. זה לא קרה עד היום, ולא יקרה בהמשך.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מדברים במסלול הלא מקוצר. אנחנו לא מדברים פה על התיקים לפני תחולת החוק אלא על התיקים שיהיו בביטוח לאומי בסטנדרט, בשוטף. תיקי העבר – נתייחס לזה בהמשך. אנחנו מדברים על השוטף בביטוח לאומי. לכן החשש שבבת אחת יסתמו את המערכת – אנחנו ערניים למצב הזה.
תמי סלע
¶
ברוח הדברים שאומרים פה, שגם ככה, כך הדברים מתנהלים, והרצון לתת לזה ביטוי בחוק, אפשר בסעיף שבו נקבעים הכללים, שנקבע איך המסלול הזה מתנהל, אפשר לומר שהכללים ייתנו ביטוי לצורך לתת עדיפות או קדימות לביצוע – זה יכול לבוא לביטוי בהקצאת פקיד אישי, זה יכול לבוא לביטוי בקביעת מועדים כלשהם שיש בהם שוני.
היו"ר אורי מקלב
¶
ברגע שיהיו X במערכת תיקים של ביטוח לאומי, ויש יותר מ-20 אחוז של תיקים פרטיים שלא מטופלים, המערכת- - - אני לא אומר פקיד ולא אומר שום דבר; כללים, כשיש בצוואר בקבוק הצטברות של תיקים פרטיים, שנתקעים באחוז מסוים מכלל הבקשות, ושלא מטופלים, צריכים לקבל קדימות. בכללי מערכת אפשר לבנות את זה. בזה אנחנו עושים סדר, אני חושב.
תמי סלע
¶
לגבי העניין השני שאמרת, שם הטענה, ונצטרך לדון בזה בהוראת המעבר, שאז המשמעות המעשית של הוראת המעבר כרגע, כפי שהצעת החוק מנוסחת, בהמשך לטענות שעולות, שחצי שנה ממועד תחילת החוק 50 אלף תיקי ביטוח לאומי יעברו למסלול הזה אוטומטית, וזה הופך את הבעיה למחייבת מחשבה ביחס לתיקי העבר. כשנגיע לסעיף הזה, נדבר.
דלית זמיר
¶
לעניין הזה, מלבד העובדה שאני לא יודעת איך אנחנו אחר כך מתרגמים את זה לכללים ומה המשמעות של עדיפות כזו או אחרת בנקיטת הפעולות, מה שמסים כולם לומר פה – שיש פה סברה שלשכת ההוצאה לפועל לא יכולה לטפל גם בזה וגם בזה. זה מה שעומד פה מאחורי זה. הרי אם היינו חושבים שאפשר לטפל ביעילות בשני הדברים, מה רעיון הקדימות פה חשוב כל כך? זה עניין הדיווח. אם אתם חושבים שאנחנו לא יכולים לטפל בזה, אל תאשרו את החוק. אם נראה שהמערכת לא פועלת בצורה יעילה, צריך לעשות משהו בנדון.
היו"ר אורי מקלב
¶
מצד שני, אם אין בעיה, תגדירי את זה. לכן אנחנו לא עושים את זה בחוק. הוראתו של החוק שלא בקדושה – יש כאלה שחוששים מהעניין הזה. קודם כל הכרזנו שיש עדיפות היום כבר. אנחנו לא רוצים להגיע לכלל, שיהיה פקיד מיוחד רק לזה, וכשלא תהיה לו עבודה הוא יישב בטל? ככה לא בונים מערכת אמתית, משוכללת, שאומרים: יש פקיד לזה, פקיד לזה.
לכן הדיווח שלאחר שנה אתה מוצא את הפתרון לעניין זה - זה דיווח ציבורי, גם הדוחות ניתנים. בחלק שיש לכם את זה גם בתוך הכללים, למצוא את ההגדרה הנכונה בכללים, שנותנת עדיפות לתיקים הפרטיים. איך תעשו את זה – אני משוכנע שיש לזה סוג של הגדרות במערכת אפילו ממוחשבת – שהאנשים יכולים לקלוט 1,000 תיקים, ובתוך זה יש 1,000 תיקים מביטוח לאומי ו-200 תיקים פרטיים - זה נותן להם- - -
תמי סלע
¶
אנחנו בסעיף 20יד (ב) ו-(ג). מדובר על ניוד תיקים בין לשכות, שזה חל על תיקים של המוסד לביטוח לאומי; לא על תיקים של הזוכות.
אקריא
¶
הוגשה בקשה לביצוע במסלול מזונות, בידי המוסד, רשאי מנהל מערכת ההוצאה לפועל להעבירה לביצוע בלשכת הוצאה לפועל אחרת, אם סבר כי הדבר נחוץ לשם ויסות העומסים בלשכות.
הגיש המוסד, בלשכת הוצאה לפועל, בקשה לביצוע במסלול מזונות, והגיש זוכה שאינו המוסד, בלשכת הוצאה לפועל אחרת, בקשה לביצוע בשל ההפרש שבין שיעור התשלום כפי שנקבע בפסק הדין למזונות לבין הסכום המשתלם מאת המוסד – זה העניין של בקשה לביצוע הפרשים של אותה זוכה – פה זה ילך בעקבות הזוכה - יעביר מנהל לשכת ההוצאה לפועל שבה הוגשה בקשת המוסד את הבקשה האמורה לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל שבה הוגשה בקשת הזוכה שאינו המוסד.
בעניין הזה יש סעיף קטן (ד): אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראות סעיף 11. סעיף 11 משאיר בידי רשם ההוצאה לפועל היום – סעיף כללי בחוק – שיקול דעת במקרים מסוימים, כן להעביר בקשה. בתחילה חשבנו שלא הגיוני להשאיר את שיקול הדעת הרחב הזה לרשם, על אף שקבענו פה כלל מיוחד. לא אתעקש על כך, אבל אני רוצה להפנות את תשומת הלב, שלצד ההגבלה של שיקול הדעת בהעברת תיקים, עדיין נשאר שיקול דעת לרשם במקרים שפונים אליו, להעביר תיק מלשכה ללשכה, ואולי גם משיקולי נוחות ויעילות ועומסים – איני יודעת איך זה מופעל כיום.
ענת ליברמן
¶
אישרנו את הסעיף הזה, כי מדובר בשתי העברות שונות: העברה שנעשית על-ידי מנהל המערכת היא העברה שיכולה להיות מסיבית של תיקים, והמטרה שלה היא לווסת את העומסים. אם קודם דיברנו על איך המערכת תקצה את משאביה ואת כוח האדם שלה בצורה יעילה, אם מנהל המערכת רואה שלשכה אחת עם X פקידים היא מוצפת, ולשכה אחרת עם Y פקידים - אין בה עבודה, הוא יכול לקחת, וכמובן, מדובר רק בתיקים של המוסד – לא בתיקים של זוכה פרטית – ולהעביר מסת תיקים ללשכה אחרת כדי לווסת את העומסים ולאפשר פעילות יעילה של מסלולי המזונות הללו. הסמכות שיש לרשם שונה: היא לא מדברת על מסה של תיקים אלא על תיק אחד, היא קבועה בסעיף 11, שאומר: רשם ההוצאה לפועל רשאי להעביר ביצועו של פסק דין או הליך פלוני ללשכת הוצאה לפועל אחרת, אם ראה שהדבר מוצדק בנסיבות העניין. על-פי רוב מדובר בבקשות שמוגשות לרשם. יש הוראת ביצוע בתקנות, תקנה 18 מדברת על העברת תיק על-ידי הרשם. בדרך כלל זה בא לפי בקשת זוכה. יש מעט מאוד בקשות כאלה, שמוגשות על-ידי חייב. אם הרשם דן בכזו בקשה, לפי התקנות, לא יחליט רשם הוצאה לפועל על העברת ביצוע פסק דין ללשכה אחרת אלא לאחר שנתן לזוכה הזדמנות להשמיע את דברו, כלומר אם יש פה בקשה של החייב, הוא חייב לאפשר לזוכה להשמיע דברו, וכך הוא מחליט. לא ראינו לנכון לפגוע פה בסמכות הכללית שיש לרשם גם בשאר המסלולים. אם פתאום זוכה מתחרטת – אם היא ניהלה את התיק שלה במסלול רגיל, היא היתה יכולה לבוא לרשם, ולומר: עברתי דירה, ועכשיו נורא קשה לי להגיע ללשכה שבה פתחתי את התיק – אחרי הכול, מדובר בתיק שיכול להתנהל הרבה מאוד שנים – היא יכולה לבקש את זה מהרשם. היא היתה יכולה לעשות את זה במסלול הרגיל. אין סיבה לא לאפשר לה לעשות זאת במסלול מזונות.
היו"ר אורי מקלב
¶
בסדר. בהזדמנות הזאת, לא קיבלו תשובה, כשיש תיק מאוחד, גם לביטוח הלאומי וגם - כשיש כסף.
תמי סלע
¶
אבל זה מדבר על כספים שמגיעים בעקבות גבייה מלשכת ההוצאה לפועל, במקרה שיש גם תיק של זוכה פרטית, כלומר של הפרשים, וגם של המוסד, אז שקודם כל הכספים עוברים לזוכה הפרטית, וחשוב שזה יחול גם באותה מידה. אני מתכוונת לסעיף 18 בחוק המזונות.
ענת ליברמן
¶
אני מדברת על המצב שבו יש שני תיקים. אם יש שני תיקים של המוסד לביטוח לאומי, והאשה פתחה על השארית, אמרנו בסעיף הקודם שהקראת, שהתיק של המוסד לביטוח לאומי יועבר כדי להתנהל באותה לשכה עם התיק שלה. בכוונה לא נאחד את התיקים ורק נקשור אותם, כי כשיש שני תיקים כאלה של מזונות, של ביטוח לאומי ומזונות של האשה, הקדימות לפי סעיף 76, למרות שהוא לא מפלח בין מזונות ביטוח לאומי לבין מזונות אשה, הקדימות היא לאשה.
תמי סלע
¶
בחוק המזונות (הבטחת תשלום) יש סעיף שאומר שמקום שנתקבלו כספים בלשכת ההוצאה לפועל לפי הליכים שנקט המוסד לפי סעיף 14, ושהזוכה נקט לפי סעיף 10, שזה על ההפרשים, ישמשו כספים אלה תחילה לזכותו של הזוכה.
ענת ליברמן
¶
זה לא קשור אלינו. אז אנחנו מקבלים תיק אחד מהביטוח הלאומי. כאשר המוסד לביטוח לאומי הוסמך על-ידי האשה לגבות גם את השארית, הוא פותח אצלנו תיק אחד. לנו אין ידיעה- - -
תמי סלע
¶
לא. לפי סעיף 10 זה יכול להיות תיק אחד של הזוכה, שהוא פתח. המוסד לא גבה את השיעור המלא – הזוכה יכול לנקוט הליכי ביצוע.
ענת ליברמן
¶
על זה עניתי; כשיש שני תיקים, של הזוכה ושל הביטוח הלאומי, אנחנו מחלקים את הכסף, ואז הקדימות היא לזוכה הפרטית.
היו"ר אורי מקלב
¶
בסדר. אגב, למה תיקי ביטוח לאומי צריכים להיות דווקא לפי מחוזות? זה צריך להתחלק לפי סדרי העבודה שלכם.
היו"ר אורי מקלב
¶
אספר סיפור שפעם אמר לי טוען רבני, וזה היה לי תובנה לכל החיים – סיפר לי על אב בית דין גדול שהיה ידוע בפסקי ההלכה המיוחדים שלו, היה אב בית דין בלונדון ואז עבר לישראל כראש ישיבה, ואמרו לו: עכשיו, כשאתה יוצא לפנסיה, מה עדיף - לטעון שלוש טענות חזקות בתיק או עשר טענות שבחלקן "קווטץ'"? התשובה: שלוש טענות חזקות לאורך כל הדרך, תהיה אתן עקבי.
יחזקאל סיבק
¶
אדוני, אהבתי את המשל, ואענה לאדוני בנמשל הפוך: אם היינו רוצים לפשט את פתרון הבעיה, לא היינו צריכים לגבב עליה מאות מילים; היינו הולכים לכלים שנמצאים בארגז הכלים שהזכרתי, ובודקים אותה. ההבדל הוא שאני מכיר את ארגז הכלים, ואנחנו לא בודקים את ארגז הכלים כרגע, אלא אנחנו עושים בדיוק מה שאדוני אמר, ואדוני צודק. אנחנו מביאים עכשיו 20 עמודים של תיקון, ואומרים: זה יציל אותנו. למה להסתכל על הפשוט? בוא נסבך את זה, ואז נעבור לפתרון הבא.
היו"ר אורי מקלב
¶
רוב החוקים שהיום בכנסת מחוקקים, זה כולם חוקים של "לא יעזור לך מה שאתה צריך לעשות – אעשה את זה בחוק". זה המצב כיום. במבחן המציאות זה לא עוזר, בחוק העיקרי. מה שמוליך אותי – רע לא ייצא. אתה אומר שמיותר, אז מיותר- - -
יחזקאל סיבק
¶
אבל אדוני לא בודק את זה. אדוני לא לוקח את המשאבים למקום אחר, ואומר, מה אני עושה אתם. זה פתרון תוך חודש.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה רע בזה שבגלל ביטוח לאומי, בגלל שנותנים לביטוח לאומי בעקבות החוק הזה, מעבר לכך שהביטוח הלאומי בסופו של דבר מייצג את הזוכות, אם זה בהפרשים, אם לא, אבל לא רע שאני ממנף, מה רע בזה? זה לא פסול. אנחנו לא מתירים איזה שרץ, שאנחנו גם מחברים את זה יחד. אם יש דרך שמקובלת גם על האוצר, גם על משרד המשפטים, ועושה את זה מישהו מקצועי, וזה ממנף את הרשות - איני רואה בזה חיסרון, גם אם הדרך היא קשה ומסורבלת.
יחזקאל סיבק
¶
ככל שאני מייצר פתרונות מגזריים יותר לסוגים שונים של חייבים, כך אני מתרחק מהפתרונות לבעיות הכלליות של החוק. וזו עוד תופעה שקורית פה בחוק הזה – תיקון אחר תיקון אחר תיקון. מה יקרה אם תוך שבוע יבוצעו פקודות מאסר – במקום שלושה חודשים, לא ברור אם יבוצעו או לא? זה ישפר את הגבייה? כמה משאבים אצטרך לזה? אותם משאבים, או פה יותר משאבים?
היו"ר אורי מקלב
¶
אני אעדיף שיהיו אמצעים אחרים לפני המאסרים. יש בני אדם מהצד השני. יש בבתי כלא אנשים שיושבים במאסר בגלל מזונות.
יוסף ויצמן
¶
לא על מזונות. הם מביאים כסף, והם משלמים. על-פי רוב זה משולם אחרי פקודת מאסר. מקרים מאוד נדירים, שהם יושבים.
יחזקאל סיבק
¶
לגופו של עניין, עדיפות מהותית לא יכולה להינתן אלא על-פי חוק. חוק ההוצאה לפועל צריך לקבוע את העדיפות המהותית. אין עדיפות לחובות בכללים, אין עדיפות להוראות ביצוע, אין עדיפות בהחלטות רשמים. יש עדיפויות שקבועות בחוקים.
יחזקאל סיבק
¶
זה לא משנה, אם זה נעשה. אספר לאדוני שגם העדיפות לתיקי מזונות לא מבוצעת על-ידי הרשמים בחלק מהמקרים, אספר את זה בסוד.
תמי סלע
¶
בסעיף 76, כרגע יש שם עדיפות לחוב מזונות, אבל זה גם חוב מזונות שהזוכה בו הוא הביטוח הלאומי. זה לא למעט. יש מקומות בחוק שכתוב: למעט המוסד לביטוח לאומי – יש סעיף אחר, אז איך אני מבטיחה שזה קודם הולך לזוכה?
אריה כהן
¶
החלוקה אינה אוטומטית. ברגע שיש חוב המזונות, שצריך להחזיר את הכסף, הכסף לא הולך אוטומטית קודם כל לתיקי מזונות, העובד צריך לראות – הוא בודק. אם הוא רואה שיש תיקי מזונות, יש הנחיה קודם כל לתת לתיקים של האשה.
תהילה כזרי
¶
סעיף 76 באמת לא עשה את ההבחנה בין תיק מזונות של המוסד לביטוח לאומי לתיק כללי. יחד עם זאת, בכל פעם שנדרשנו לתת עמדה לגבי הקדימות של תיקי המזונות בין תיקי מזונות של המוסד לתיקים אחרים, אנחנו הפנינו לסעיף 18 לחוק ההוצאה לפועל, ואמרנו: תיק המזונות של האשה - לפני תיק המזונות של המוסד לביטוח לאומי, תיק ההפרשים לפני תיק המזונות של האשה.
תמי סלע
¶
פתיחת תיק ונקיטת הליכים במסלול מזונות. 20טו. יש שם תוספת. חלק זה סעיפים קיימים, חלק זה הצעות לתוספות. עם פתיחת תיק במסלול מזונות על ידי זוכה שאינו המוסד, יימסר לזוכה מידע על התנהלות ההליך במסלול המזונות ובדבר האפשרות לבחור לבצע את הבקשה במסלול רגיל.
זה, כמובן, הולך יחד עם זה שזה מסלול מזונות, אבל יימסר לו מידע, מה זה אומר, ושיש לו אפשרות לבחור אחרת.
(ב) זה סעיף שהיה קיים, העברנו אותו- - -
תמי סלע
¶
זה נקודה שלא הוכרעה. בכל מקרה, מסירת המידע צריכה להיות בכל מקרה, והמעבר או למסלול מזונות או למסלול רגיל, לפי ברירת המחדל שתיקבע.
מדי שנה, אם לא נפרע החוב הפסוק במלואו, תדווח לשכת ההוצאה לפועל לזוכה, על הפעולות שנקטה לשם ביצוע החוב; בהודעה יצוין כי הזוכה רשאי, בכל עת, להעביר את התיק למסלול רגיל.
יוסף ויצמן
¶
שנה זה הרבה זמן. זה חוב מזונות, וחודש בחודשו היא צריכה את הכסף. איך אפשר לעשות מזה שנה? צריכים פעם ברבעון. זה כסף של ילדים.
ענת ליברמן
¶
היא רואה אם מתקבל אצלה כסף או לא. היא שמה לב. היא עוקבת אחרי התיק, היא מקבלת את הכסף, ויכולה לפנות בעצמה, כי יהיה פקיד אשי. מן הסתם, גם תהיה תקשורת. אבל אנחנו מתחייבים, שבלי קשר למה שהיה, ובלי קשר למה שדיברו אתה בטלפון או שהיא התייצבה בלשכה, אחת לשנה אנחנו מדווחים לה לא רק כמה היא קיבלה, אלא בדיוק מה נעשה בתיק, כדי שהיא תוכל להחליט, האם היא רוצה להמשיך להתנהל במסלול מזונות, האם היא חושבת שהיא יותר יעילה.
יוסף ויצמן
¶
פעם בחודש יוצא דיווח במייל לכל הזוכות. תבוא למשרד שלי ותראה. אני פעם בחודש מביא דיווח על ההליכים, על מה שנכנס.
תמי סלע
¶
בהמשך למה שהוער פה על יידוע אחת לשנה, הצענו להוסיף בכללים גם מצבים שבהם הם יקבעו שצריך ליידע את הזוכה על החלטה ספציפית שהתקבלה בתיק. יש מצבים – בוטל צו עיכוב יציאה או דברים שנוגעים לפקודת מאסר – כל מיני דברים שהם יחסית יותר חמורים, שאולי היא צריכה לשקול להגיש ערעור.
היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה, איך זה מסונכרן עם הזמן שהיא צריכה לשלם. היא מקבלת את הדיווח אחרי שכבר שילמה- - -
ענת ליברמן
¶
ההנחה היא שבגלל שמדובר באגרה שנתית, האגרה תתחדש כל פעם, כלומר כל פעם היא תצטרך להוסיף את 60 השקלים בתום שנה. זה יהיה בד בבד עם הדיווח. נוודא שהדיווח יהיה לפני.
יוסף ויצמן
¶
לגבי הדיווח, ביקשתי שזה לא יהיה שנה. לדעתי, זה פרק זמן גדול. חוץ מהחלטה יש גם פעולות, יש צווי מאסר, עיקולים, יש גם עיקולים שיכולים לפגוע בילדים, במירכאות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מאוד הייתי מרוצה אם בדיווח יהיה גם פירוט הקשר בין הפונות לבין הביטוח הלאומי – איך החלק של הקשר האישי יהיה. אם המערכת תהיה ממוחשבת, אני חושב שיהיה נכון לשים את הפרמטר שייתן דיווח – הפקיד ארבע פעמים במשך השנה נפגש אתה, שש פעמים דיבר אתה טלפונית. שיהיו לנו האינדיקציות האלה גם, אם נידרש להן.
דוד מדיוני
¶
היום במרכז לגביית קנסות, שזה אותה שיטת פעולה, כל שיחה וכל פנייה מתועדת בתיק של אותו חייב, וגם במסלול המקוצר. זה יהיה גם כאן.
היו"ר אורי מקלב
¶
בלי שייעלבו ביטוח לאומי, אנחנו יודעים מה האלטרנטיבה של ביטוח לאומי. יודעים כמה דיונים קיימנו בבניין הזה על המוקד הטלפוני של ביטוח לאומי.
תמי סלע
¶
(ג) ההוראות לפי חוק זה, למעט ההוראות לפי פרק א'1 – שזה המסלול המקוצר - יחולו על הליכים לפי פרק זה, בשינויים המחויבים.
זה לא בדיוק בשינוי; זה הליכים שנקיטתם מותנית בבקשת הזוכה, כי לא תמיד בסעיף זה מנוסח שהייזום של ההליך מותנה בבקשת הזוכה, אלא פשוט: הליכים יינקטו ביוזמת לשכת ההוצאה לפועל. כלומר: יחולו על הליכים לפי פרק זה, בשינויים המחויבים, והם יינקטו ביוזמת לשכת ההוצאה לפועל.
יוסף ויצמן
¶
למה שלא נעשה, שבטרם עושים צו מאסר, לשאול את האשה, למשל? כי יש הרבה שאומרים – אל תפגע בו, יש לי הסדרי ראייה, תעשה הכול חוץ מצו מאסר. זה צעד חריג, יפגע בילדים שלי.
היו"ר אורי מקלב
¶
צודק. יש הרבה מתחים בגלל נקיטת האמצעים. נכון שיש הבדל בינך, כי אתה עורך דין שלה, ואתה נוקט את האמצעים, לבין הרשות.
תמי סלע
¶
ניסינו להכניס סעיף שמתווה שיקול דעת כלשהו של מדרג, את רוח הכללים, שגם ככה מחויבים, לפי חוק ההוצאה לפועל, אבל בגלל שזה מסלול שיש הרבה מאוד הליכים שאפשר לנקוט במסגרתו- - -
תמי סלע
¶
אקרא את הסעיף.
(ד) לשכת ההוצאה לפועל תיזום הליכים בהתאם לכללים שיקבע מנהל מערכת ההוצאה לפועל לפי – יש לנו סעיף בסוף – אולי פה להוסיף: תוך מתן קדימות לבקשה שהוגשה על-ידי זוכה, או בכללים יינתן ביטוי לצורך לתת עדיפות – זה מה שדובר קודם.
(2) הכללים ייקבעו בהתחשב בצורך לנקוט הליך שהוא מוצדק ויעיל בנסיבות העניין לשם גביית החוב, וכי פגיעתו בחייב אינה עולה על הנדרש נוכח הליכים אחרים שכבר ננקטו ושעדיין ניתן לנקוט לשם גביית החוב.
(3) פה עניין המאסר, מבלי לגרוע מהאמור בפסקה (2) - בקשה למאסר חייב במזונות לפי פרק זה לא תוגש אלא אם נוכח הליכים אחרים שננקטו לשם גביית החוב לרבות הליכים לקבלת מידע על החייב, ככל הנדרש, והגבלות אחרות שהוטלו עליו, אין הליכים אחרים שפגיעתם בחייב פחותה ויש בהם כדי להביא לתשלום החוב.
פה, אם באמת חושבים שזה נכון, אפשר היה להגיד שלעניין זוכה שאינו המוסד, זה רק בהסכמה או באישור. אני יכולה להבין את הטענה, דווקא בתיקים שזה הורים לאותם ילדים.
עדי בלוטנר
¶
אני שותפה לשותפה שלך, וחושבת שזה נכון וצריך להתחשב באשה, אבל יש לחשוב כאן על שני הכיוונים, כי אם אנחנו שוב שמים את האחריות על האם הוא ילך למאסר או לא על האשה, זה מפנה שוב את האש אליה, וזה מה שניסינו לקחת ממנה. אולי צריך לחשוב על נוסח יותר כללי.
היו"ר אורי מקלב
¶
בטופס של פתיחת התיק היא צריכה לומר שאם יינקטו גם אמצעים – אם היא רוצה להגביל, שתגיד.
תמי סלע
¶
זה לא מחייב, אלא אם כן אין בהם שום תועלת כדי להביא לתשלום החוב. אם יש בהם תועלת, זה מחייב.
ענת ליברמן
¶
והגבלות אחרות שהוטלו, אם הוטלו. נבהיר לפרוטוקול, ואחר כך זה יהיה עניין של נוסח, שמדובר פה בפירוט של הכללים, בנקודה ספציפית. אם קבענו קודם את המדרג, בסעיף הקודם, עכשיו אנחנו קובעים את אותו מדרג קצת ויתר פרטני לעניין הזה, בגלל חשיבות המאסר.
תמי סלע
¶
הסעיף הבא הוא סעיף על עדכון תיק, 20טז. הצענו שינוי קונספציה בנושא הזה, אבל זאת שאלה לדיון. כרגע הסעיף אומר:
זוכה במזונות שהגיש בקשה לביצוע במסלול מזונות ידווח ללשכת ההוצאה לפועל על כל תקבול שקיבל מהחייב על חשבון החוב שלו באמצעות הלשכה וכן על כל שינוי בגובה החוב או בנסיבות המשפיעות על גובה החוב. דיווח כאמור יימסר ללשכה תוך שבעה ימים ממועד קבלת התקבול או ממועד השינוי, לפי העניין.
קיים סעיף כזה כיום בחוק ההוצאה לפועל, 19א. זה חוזר על הדברים, רק מוסיף מעבר לתקבולים גם כל שינוי בנסיבות, ושצריך לדווח עליו, ורשם ההוצאה לפועל רשאי לדרוש מן הזוכה למזונות למסור מידע עדכני ושוטף על כל תקבול או שינוי כאמור בסעיף קטן (א) לשם רישום בדף החשבון הכלול בתיק, וכן רשאי הוא להורות ללשכה על השהיית הליכים כל עוד לא מסר הזוכה את המידע כנדרש.
בנושא הזה שני עניינים
¶
שאלה לדיון לגבי האופציה שהכול יעבור דרך הלשכה, וזה ינטרל הרבה מטענות הפרעתי, הרבה מהסכסוכים על עדכון החוב וכו'. השאלה, אם זה יפגע בנשים או יותר יועיל להן ויחסוך להן סכסוכים, סחיטה, איומים ודיונים מיותרים. זו שאלה שחשוב לשמוע לגביה.
ענת ליברמן
¶
זה סעיף שמוטל על החייב, חשוב להבהיר. הוא זה שצריך. היא תוכל לקבל. אז בכל זאת נצטרך להשאיר את עניין הדיווחים, כדי לענות על כזה מצב, מה גם שאין לנו סנקציה, ובמצב שבו הוא שילם, הוא פעל שלא בהתאם לחוק, וביצע את התקבול שלא באמצעות ההוצאה לפועל, עדיין נהיה חייבים את חובת הדיווח או מצדו או מצדה. הוא יכול לומר שהוא שילם לה, והוא לא שילם לה. אם הוא שילם לה מזומן, איני יכולה לדעת.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם אנחנו סוגרים את האופציה הזאת, נפגע בזוכה גם. יש לנו דרך לפתור את זה. נאמר שהוא השיג ברגע האחרון, ונתן משהו.
ענת ליברמן
¶
כן, זה ברור. אדוני, אנחנו כל הזמן מנסים לשפר ולהתייעל. אנחנו רק מנסים להראות את ההיבטים של העניין הזה לכאן ולכאן. תשלום באמצעות הלשכה, כמובן, יפחית את טענות ה"פרעתי". זה ברור, כי לא תהיה מחלוקת. כל דבר שעבר דרך הלשכה, אנחנו בהכרח יודעים שהוא עבר. מצד שני, אנחנו מסכלים את האפשרות שלו לשלם לה ישירות. מה שאומר שכל תשלום היא תקבל בהכרח בעיכוב של יומיים-שלושה, כי זה המצב בהוצאה לפועל כאשר הכספים משולמים.
ענת ליברמן
¶
זה בדיוק העניין, שהסעיף המוצע היום – לא בהצעת החוק – הוא בעייתי, כי החובה עליו היא לשלם רק דרך הלשכה. אבל אם הוא שילם - - -
אריה כהן
¶
- - כי ברגע שאנחנו רואים. אחרת, - - - לא מדווח נכון.
אבל יכולים להיות המקרים החריגים, כמו שאדוני אומר שגם המקרה של הגן. כאן חובה עליו – באמת הם באים, והם מדווחים. כי הם, למעשה, מהר מאוד רוצים לבוא ולדווח. ברגע שהם שילמו, שלא יפעלו נגדם.
במקרה הזה, מה שקורה היום
¶
ברגע שהוא מדווח, הרשם, ברוב המקרים, משהה את ההליכים בתיק, ומגיש לבקשה לתגובה על-מנת שהוא לא ייפגע.
אריה כהן
¶
לתגובה של הזוֹכָה, שתטען האם הוא טוען ששילם, לא משנה אם במזומן או בכל דרך שהוא מציג קבלה או ראיה כלשהי, ומשהים את ההליכים. לכן, היום האינטרס שלהם, ברוב המקרים, זה לדווח. החובה, והדבר הראשון שאנחנו אומרים: רבותיי, תדווחו בתיק, כי אז זה ימנע כל מיני בעיות ותקלות אחרות. לכן, מלכתחילה תשלם לתיק. זה ימנע ממך את כל המרוץ, וגם מִמֶך את המרוץ ללשכה ולעדכן. החריגים – אנחנו גם בהם יודעים לטפל.
תמי סלע
¶
אני שואלת אם זה יועיל במשהו שנקבע כלל, שזה עובר את הלשכה ונצמצם את המקרים שבהם משלמים ישירות למקרים חריגים; או שזה בעצם ישאיר את המצב כפי שהוא היום?
היו"ר אורי מקלב
¶
אני דווקא שואל את ארגוני הנשים אם יש מישהו, משהו בעניין הזה – בפרקטיקה מה קורה. אנחנו שמענו את עורכי-הדין.
קריאה
¶
ואז השאלה אם אמורים להגיד: לא, אל תיתן לי היום. ואת לא יודעת לאן ילך הסכום הזה בהזדמנות הבאה, ומה עושים עם זה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה לחדד יותר: החייב חייב – יש לו חובות של 20,000, 40,000 שקל לזכאית. עכשיו, בחודש הזה הוא רוצה לשלם. הוא בא בתחילת החודש והוא רוצה לשלם. אז מה נגיד עכשיו, זה נקרא "פרעתי", לא נקרא "פרעתי"? הרי התהליך נמצא – יש לו חובות. הרי עכשיו, בתחילת החודש, הוא צריך לשלם. את החודש הזה הוא משלם. איך אנחנו - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אז את זה הוא גם חייב לשלם דרך הרשות, יכול בהוצאה לפועל? או שהוא יכול להיות עכשיו אזרח הגון - - -
דוד מדיוני
¶
בתהליך העבודה שדיברנו עליו, גם החייב הוא מטופל שלנו. זאת אומרת, התכלית שלנו היא לא רק לראות את הזוֹכָה, אלא גם לראות את החייב. אנחנו גם מאמינים שבהידברות איתו, בתחילת התהליך, אנחנו נפיק תועלת.
אם אנחנו נדע, והוא יבין היטב, שכדאי לו מהטעמים שאמרנו: גם שלא נפעל נגד בטעות, וכדי שהתיק יתעדכן, וכן הלאה, ושהחוב יהיה אמיתי – אז אני חושב שאין בעיה. אבל, כמובן, שתמיד תהיה סיטואציה שבאמת פתאום הוא שילם לה. אבל אם הוא יבין שמיד הוא צריך לעדכן אותנו, אז עשינו את זה. ואולי יהיו קצת מקרים חריגים.
היו"ר אורי מקלב
¶
עם כל מה שעברת עליו ומדווח, אז זה דבר שאנחנו יכולים לדרוש את זה. אבל הוא, אני לא יודע מה הוא: נרקומן או משהו אחר או אלכוהוליסט, ועכשיו שייתן את זה?
היו"ר אורי מקלב
¶
עכשיו הוא נותן. היא יודעת מה שהוא ייקח את זה, ולא תקבל ממנו עד - - - ההוצאה לפועל. הוא לא - - -
דנילו דרמן
¶
זה רעיון שהיה לי רק עכשיו: בואו נקבע חובה בחוק שהחייב חייב לשלם, וזה יהיה כתוב גם באזהרה, באותיות קידוש לבנה.
דנילו דרמן
¶
שהוא חייב לשלם את הכספים אך ורק באמצעות לשכת ההוצאה לפועל. ושאחרי קבלת אזהרה, כל תשלום שהוא יבצע מחוץ ללשכת ההוצאה לפועל – נכון שנעשה הקטנת קרן כשנדע מזה – אבל תשלום שכזה לא ייחשב לטענת "פרעתי".
יוסף ויצמן
¶
מה קרה לך? הוא קיבל עכשיו מזומן, העביר את הכסף ביד. שם פרעתי את זה? אוי ואבוי, זה אסון. זה נורא ואיום.
ענת ליברמן
¶
אני חושבת בדיוק. אני חושבת שהסעיף, כמו שהוא הוצע בהצעת החוק הממשלתית, הוא הטוב ביותר. תוך דרבון של החייב במסגרת השיח איתו, שישלם דרכנו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אם באמת, בסופו של דבר, הוא הודיע שהוא שילם, והוא לא עשה כחוק, היא לא עשתה לחוק - - -
יוסף ויצמן
¶
- - - בתיק, הוא יכול כבר לשלם - - -. אני - - - טופס להביא לו, להחתים אותו במידה והוא שילם או משהו כזה, או להחתים אותה שהיא חייבת טופס מסוים.
תהילה כזרי
¶
כל הבעיה היא בעיה הוכחתית ובעיה ראייתית. לכן, אולי אפשר לתקן את זה באיזושהי יצירת חזקה, שמי ששילם מחוץ לתיק יידרש אולי לנטל ראייתי כבד יותר או משהו כזה.
תמי סלע
¶
הדבר היחיד, אם אנחנו נשארים עם הסעיף של עדכון תיק; הרי היום, בסעיף של עדכון תיק יש לנו גם סנקציה, וצריך אולי לוודא שהיא לא חלה כאן – הסנקציה של הטלת הוצאות וקיזוזן אחר-כך.
ענת ליברמן
¶
אני חושבת שזה אמור לחול. כי במקרה הזה הדיווח, להבדיל מתיקים במסלול רגיל, שבהם אי-הדיווח לא תקין, פה אנחנו נמצאים במצב חמור בהרבה, כי אם הגברת הזוֹכָה לא מדווחת לנו על זה שהיא קיבלה כסף, אנחנו עלולים לנקוט נגדו בהליכים מאוד-מאוד משמעותיים. ולכן, דווקא במקום הזה מאוד חשוב שהיא תדע שגם יש סנקציה נגדה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הוא שילם ישירות לגן; הוא שילם לרופא השיניים ישירות – זה נקרא שהיא קיבלה את זה? תהיה סנקציה נגדה? היא ידעה מזה.
דנילו דרמן
¶
אז אני חוזר עוד פעם: החובה היא של החייב. ונניח שהחייב קיבל את הכסף פתאום ויש לו את ה"סטיפה" – אוקי, תשלם את ה"סטיפה", אבל חובה עליך לדווח ללשכת ההוצאה לפועל בתוך שבועיים. החובה היא שלו, עוד פעם לדווח.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם שאומרים שכדי לא למנוע ממנו כל מיני אמצעים, וברגע שלא ידווחו אז אנחנו רוצים שתהיה חובת דיווח. אבל למה אין חובה עליו גם-כן לדווח על זה? אבל הוא החייב. החייב חייב - - -
ענת ליברמן
¶
אפשר היה ליצור חובה כפולה. אפשר היה ליצור חובה כפולה. אבל ברגע שיש חובה כפולה, תמיד איכשהו זה משבש את העניינים.
תמי סלע
¶
- - - שאחר-כך הוא טוען - - -, אפשר להגיד לו: אם אתה לא מדווח תוך שבעה ימים, אז אחר-כך אל תבוא ותטען - - -
תמי סלע
¶
השאלה היא אם רוצים להגיד שככלל אם הוא לא דיווח, הוא לא יוכל לטעון "פרעתי", אלא במקרים חריגים.
דלית זמיר
¶
מה המשמעות של חובת דיווח של החייב? כי אני לא רוצה להקטין את החוב בתיק לאור דיווח של החייב.
ענת ליברמן
¶
בגלל זה אנחנו לא אוהבים חובה כפולה.
אבל מצד שני, הדיווח הזה באמת של החייב, קודם-כל, ידליק איזושהי נורה אדומה במערכת שלא להמשיך הליכים, אלא לאחר שיתברר בדיוק מה שהיה - - - שהייתה בדיקה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מקבלים את מה שאתם אומרים, שיהיה כאן גם טיפול פרטני. ואחד שפעם-פעמיים-שלוש אומר "פרעתי", שילמתי והתברר שהוא לא שילם, אז המערכת כבר לא יודעת לזהות.
היו"ר אורי מקלב
¶
מכיוון שמדובר גם בטיפול אישי של - - -. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שפקידים יכירו את התיק. ואם אחד אומר "פרעתי" או שילמתי, ומתברר פעם אחת או עוד פעמיים שהוא לא שילם, והאימא מאשרת את זה, אז גם המערכת תדע לזהות שאנחנו נברר אותו יותר. הרי בסך-הכול מדובר כאן לא בסתם תיקים ומספרים, יכירו את הנפשות הפועלות מאחורי התיקים האלה.
דנילו דרמן
¶
בגלל שזאת טענה שהיא ראוית הוכחה, טעונת הוכחה, שאכן הדברים התנהלו כמו שנטען שהתנהלו. לכן, אמרנו שתקופת הוראת השעה תהיה יותר קצרה, - -
תמי סלע
¶
בוא רגע נעשה סדר בעניין עדכון התיק: הסעיף שהוצע, 20טז – כפי שהוצע בהצעה, בקריאה הראשונה – זה הסעיף שאנחנו מתבססים עליו. בנוסף, כרגע הוא מכיל חובת דיווח רק על הזוכה, נחיל אותה גם על החייב.
ואני מציעה שאם הוא לא דיווח, אז ככלל, אלא אם-כן הרשם, בנסיבות שהוא חושב שזה מוצדק, מאשר לו, הוא לא יוכל לטעון "פרעתי", אם הוא לא הגיש דיווח.
יוסף ויצמן
¶
ואם הוא שילם באיזשהו שלב, ויש להם הוכחות, ורואים שהוא שילם, אז מה נגיד לו: לא נפחית לך את זה? אז - - - לפח? - - -
יוסף ויצמן
¶
גם ההפחתות הן לפי פסק-דין זקן, שיש שם ממש דברים מאוד ברורים, מה כן ניתן וגם מה לא - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
ב-13:30 יש מניין מנחה. אני מקריב את ארוחת הצהריים – שהיא גם ארוחת בוקר, כן – בשביל זמן מנחה. מי שרוצה, יש עכשיו. יכול להיות שתעזרו לי במניין עכשיו. - - - הוא 12:30, אבל 13:30. - - - 13:45.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו פותחים מחדש את הישיבה, כהמשך לישיבה הקודמת, ואנחנו מבקשים מכולם להתכנס לתוך הדיון.
היו"ר אורי מקלב
¶
כן, אבל נדמה לי – אם אני לא טועה – עורכת-הדין תהילה כזרי, את רצית להגיד משפט ואני זוכר.
תמי סלע
¶
אוקי. אז הסיכום משיחות שהיו גם קצת בהפסקה, באמת אולי ללכת על משהו שלא פוגע בטענת "פרעתי" ושולל אותה, אבל הוא מעודד לשלם דרך הלשכה. מצד אחד, להוסיף גם חובה על החייב לדווח. ושאם הוא לא דיווח, אז הוא לא יוכל לקבל עיכוב של ההליכים בצמוד לטענת "פרעתי", אבל את הטענה הוא יוכל לטעון. הוא רק לא יכול לעכב את כל התיק מלהמשיך.
יוסף ויצמן
¶
במאמר מוסגר, לדעתי, יש קצת בעיה – חובת דיווח על שני הצדדים, כי אם שניהם ידווחו יהיה בלגן. זה לפי דעתי, מהניסיון שלי, נכנסים פה לאיזושהי פינה שיכולה לגרום לצרות. כי אם שניהם חייבים, שניהם ידווחו, ואז זה יגרום לצרות. תשמעו לי, זה מהניסיון האישי שלי. זו תהיה בעיה, תשמעו לי. שניהם ידווחו, שניהם חייבים.
ענת ליברמן
¶
אל"ף, זה ברור שכשמטילים חובה על שני צדדים, זה אף-פעם לא דבר טוב. מצד שני, כל דיווח כזה – גם אם זה יהיה מצד אחד, וגם אם זה יהיה משני הצדדים – יעורר איזושהי שאלה, ויצטרך להתקיים איזשהו בירור.
תמי סלע
¶
ושמענו גם שזה קורה הרבה פעמים ככה בפועל: הוא מדווח, החייב מדווח, ואז פונים לזוֹכָה ומקבלים ממנה.
עדי בלוטנר
¶
הפנייה תהיה לזוֹכָה או שהיא תהיה לפקיד שמטפל בזוֹכָה ואז הפקיד. הרי יש לנו עכשיו עוד גורם באמצע – הרי קודם היה לנו את הרשם מול הזוֹכָה.
תמי סלע
¶
לאן צריך לדווח? את זה אנחנו לא - - -. לא, לכו ללשכה. אנחנו לא נסדיר פה לאיזה פקיד בדיוק מדווחים.
עדי בלוטנר
¶
הרי קודם היה לנו רשם וזוֹכָה, אוקי? וחייב. עכשיו יש לנו זוֹכָה, אבל בנעליה יש פקיד בהוצאה לפועל שהוא מנהל את ההליך. אז זה מגיע אליו והוא מעביר אליה, או שזה - - -?
תמי סלע
¶
אבל בטענות כאלה שהטענה היא שהוא שילם לה, ברור שצריכים לפנות אליה. רשות האכיפה והגבייה לא יכולה לתת מענה בשאלה כזו.
תמי סלע
¶
ובעניינים מסוימים היא תהיה חייבת להמשיך ולהיות מעורבת. היא עדיין הזוכה. היא עדיין צד - - -
תמי סלע
¶
מסירת מידע – 20יז (א) "בעת הגשת בקשת הביצוע במסלול מזונות, ימסור הזוכה כל מידע הידוע לו על אודות החייב העשוי לסייע בגביית החוב בתיק".
(ב) הגיע לידיעת הזוכה, בכל שלב שבו מתנהל התיק, מידע על אודות החייב העשוי לסייע בגביית החוב בתיק, יודיע על כך מיד ללשכת ההוצאה לפועל".
תמי סלע
¶
מידע, למשל, על כתובת; על נכסים שאפשר לגבות מהם. לפעמים דווקא בגלל שזה אנשים שהיו קשורים, קרובי משפחה.
תמי סלע
¶
אצילת סמכות זה סעיף שהיה במקור, ובעצם הוסכם למחוק אותו כי יש סעיפים אחרים שמאפשרים – אם צריך – סמכויות מסוימות, לאצול או להעביר לגורמים של פקידים במחלקה.
תהילה כזרי
¶
ההערה שלי קשורה גם לזה וגם לסעיף הקודם: המוסד לביטוח לאומי נמצא בסיטואציה קצת יותר בעייתית. למה? כי לכאורה הוא הזוכה, ויכול להיות שיהיו תשלומים שיבוצעו מהחייב ישירות לידי הזוֹכָה, ואנחנו לא נדע מזה. לכן, חובת הדיווח על התקבולים צריכה להבהיר את העובדה שכשמדובר בתקבולים שיגיעו לידי הזוכה עצמו, את מבינה? כי לפעמים החייב ישלם לזוֹכָה, 3,000 שקל, שאני לא אדע מהם. ואני זוכרת - - -
ענת ליברמן
¶
אין פה שאלה. הרי מה העניין? אם היא לא דיווחה לך, את המשכת לתת לה את הכסף, וממילא את זכאית לגבות את זה באמצעותנו כי היא לא דיווחה לך. ואז את, אחר-כך, תבואי איתה חשבון: אולי לא תשלמי לה את הגמלה של החודש הבא. תמצאי אָת אֶת הפיתרון.
ענת ליברמן
¶
כל זמן שאת שילמת לה כי היא לא דיווחה לך, את זכאית להיכנס בנעליה להוצאה לפועל ולגבות את זה. אבל ברגע שאת שילמת לה או ברגע שהיא עדכנה אותך, את מדווחת.
תהילה כזרי
¶
אני הולכת איתך: - - - בתיק, החייב שילם לה 3,000 שקל, והוא מדווח לתיק על אישור של 3,000 שקל. אני לא - - -
תהילה כזרי
¶
הוא שילם לה. במהלך העניינים, לא יודעת מה קרה לה, איזה משהו. היא הייתה צריכה ממנו 3,000 שקל, אני לא יודעת כרגע למה. אוקי. אני לא יודעת. אני לא הייתי חלק מהסיפור שם. היא מקבלת ממני מזונות באופן קבוע. היא לא דיווחה לי, לפחות לא בזמן אמת. זה בטוח לא בזמן אמת. הוא בא ומדווח לתיק ההוצאה לפועל על קבלה של 3,000 שקלים. זה אמור לעבור לזוכה.
תמי סלע
¶
מה שאמרתי קודם: זו האצלה של סמכויות, ואין בזה בעצם צורך. זה קצת גורף מדי, כפי שזה כרגע מנוסח.
העברת ביצוע פסק-דין למזונות, ממסלול מזונות למסלול רגיל.
תהילה כזרי
¶
אני מתנצלת, אבל גם עם עניין המידע: בידי המוסד לביטוח לאומי יש מידע רב, שהוא לא תמיד קשור לתיק המזונות. הוא נמצא בידינו, ויגיע אלינו באמצעים אחרים. שחלות עלינו, ביחס אליו, חובות מסוימות על-פי דינים אחרים – לרבות הגנת הפרטיות ולרבות כל מיני חוקים אחרים. חייבים להבין את זה. אם החובה הזאת גוברת על דין אחר, לא גוברת על דין אחר. אנחנו חייבים הבהרה בעניין הזה.
ענת ליברמן
¶
זה מידע שאת היית משתמשת בו. כשאת מפעילה את תיק ההוצאה לפועל היום, זה מידע שאת היית משתמשת בו כדי לנקוט בהליכים? נניח שאת יודעת שהוא עובד במקום x או במקום ;y נניח שאת יודעת שיש לו חשבון בנק בבנק מסוים – זה מידע שאת היית משתמשת בו כדי להפעיל את התיק בעצמך, כשאת פעלת באופן ישיר בהוצאה לפועל?
תהילה כזרי
¶
המילים כל מידע זה מאוד-מאוד גורף, וזה עלול להעמיד אותנו בסיטואציות לא פשוטות מבחינת דיני הגנת - - -. מה גם - - -
יוסף ויצמן
¶
יש צו מידע, אדוני. יש צו מידע שהמוסד לביטוח לאומי מעביר להוצאה לפועל עבור המשכורות של החייב.
אריה כהן
¶
סליחה, ממה שדיברנו עם המוסד לביטוח לאומי בכל השיחות, עד היום, היה דבר כזה: מידע שקיים על-פי 29 בחוק, בתוספת – זה לא רלבנטי כרגע לעניין הזה. ניתן לפנות במסגרת המידע. שייפנו כמו כל אחד. אנחנו סיכמנו איתם שכל מידע שקיים ברשותם, ועל-פי החוק הם רשאים, אין בו שום חסינות, אין בו שום דבר; והם רשאים להעביר לנו את המידע על-מנת להקל את ביצוע ההליכים כפי שהם יעשו, הם יעבירו. מידע שהוא חסוי מבחינתם, ונמצא ברשותם, ואין להם את האפשרות להעביר – אנחנו לא נקבל. זה מה שסוכם.
תהילה כזרי
¶
אוקי, אז זה מה שאני אומרת. את זה בדיוק אני חושבת, אדוני. כי כאן כתוב: כל מידע. כל מידע יכול להיות - - -
תמי סלע
¶
כן. אבל זה נכון שהסעיף בחוק – נניח שהיה כתוב שם: ובלבד שמסירתו אינה אסורה על-פי דין אחר. השאלה אם זה - - -
תמי סלע
¶
אני שואלת, עורכת-הדין ליברמן, כי זה לא משהו שהכנסתם אותו בהצעת החוק הממשלתית במקור. ועולה פה טענה – עורכת-הדין ליברמן, את איתי?
ענת ליברמן
¶
קודם-כל, אנחנו אמרנו שאנחנו נשב במסגרת קביעת נהלים והכול ונגיד איזה מידע בפירוש. אבל אם יש להם מידע – הרי אנחנו נכנסים בנעליהם בעצם: הם נכנסו בנעליה של הזוכה, ואנחנו נכנסים בנעליהם. אם יש מידע שמוחזק אצלם והם משתמשים בו כזוכה, והם היו משתמשים בו במסלול הרגיל בעבר כדי לפעול בתיק, - -
ענת ליברמן
¶
- - איזו סיבה יש שהם לא יעבירו לנו את המידע הזה, כדי שגם אנחנו נוכל לפעול בתיק הזה. הרי הם מעבירים לנו את האחריות לגבות את החובות, בלי לתת לנו את הכלים שהיו להם? אז מילא כל העניין של קיזוזים והכול שזה נשאר רק אצלם.
היו"ר אורי מקלב
¶
כמו שהמוסד לביטוח לאומי לא יכול להעביר לכם מידע על מישהו, על חייב, במידה שלמשל מנהלים, אתם מנהלים, לא בתיק שלו; נניח שאתם מנהלים נגד חייב מסוים, - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל גם, אני לא יודע מה, אני לא מכיר בתוכו, איזה מידע מותר להם להפעיל. נניח, הם יכולים להעביר להוצאה לפועל – לא שהם היו עושים את זה – זאת אומרת, מידע שהם היו מעבירים את זה להוצאה לפועל כשהם היו נוקטים נגדו הליכים ישירים, לא דרך המסלול הזה. לא דרך מסלול מזונות. זו, נניח, הגדרה, מידע שהם היו מעבירים להוצאה לפועל שלא במסגרת המסלול הזה, אז הם יכולים להעביר לכם.
ענת ליברמן
¶
כלומר, בעבר הם לא היו צריכים להעביר לי את המידע. אם היה להם איזשהו מידע שבהסתמך עליו הם הלכו ונקטו הליכים, - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
משרד המשפטים לא נמצא פה. אבל משרד המשפטים - - - יש פה הרי רגישות אצלכם - - -, יש רגישות אצלכם מאוד בנושא מסירת מידע שיש.
תהילה כזרי
¶
כל מה שאני - - - להעביר מידע, - - - השאלה הזאת מצליחה להתברר - - - סופי, שגם אחרי זה המוסד לביטוח לאומי לא יהיה חשוף - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אפשר לקבוע לפי הוועדה - - - מסירת מידע שיש במוסד לביטוח לאומי? המידע שהוועדה לפרסום - - -
תמי סלע
¶
אולי אפשר לקבוע שלגבי הזוכה שהוא המוסד לביטוח לאומי, מידע שהוא רשאי לעשות בו שימוש לצורך גביית החוב, זה המידע שהוא יעביר.
תמי סלע
¶
סעיף 20יט. (א) "ביצוע פסק-דין למזונות יועבר ממסלול מזונות למסלול רגיל בהתקיים אחד מאלה:
(1) רשם ההוצאה לפועל קבע בהחלטה מנומקת כי התיק אינו מתאים לביצוע במסלול מזונות, או לפי בקשת הזוכה שאינו המוסד". כלומר, אמרנו שהיא יכולה להחליט אם זה יהיה במסלול רגיל או במסלול מזונות, ואפשר גם להעביר בשלב אחר. אין פה מחלוקות.
יוסף ויצמן
¶
למה - - - שאם יש טענת "פרעתי" התיק יעבור למסלול רגיל, כמו שאנחנו עושים במסלולים המקוצרים הרגילים שכל עוד שיש התנגדות - - -?
ענת ליברמן
¶
- - - גם תובענות וגם שטרות, שבהם אפשר להגיש התנגדות וזה עובר לבית-המשפט, אז ברגע שהוגשה התנגדות נפסקים ההליכים בהוצאה לפועל וזה עובר לבית-המשפט. ברגע שנטענת טענת "פרעתי", זה נשאר בתוך המסלול המקוצר.
עדי בלוטנר
¶
רק אחד קודם, בכל זאת: ערעור על החלטה כזאת של רשם ההוצאה לפועל זה ערעור רגיל על ההחלטה - - -
עדי בלוטנר
¶
ברגע שהוא מעביר לה למסלול רגיל, אז בכל מקרה, היא לא חייבת עורך-דין, אבל היא צריכה לפעול במסלול רגיל או לערער על ההחלטה הזאת.
תמי סלע
¶
"הודעה על העברת תיק ממסלול מזונות למסלול רגיל תימסר לחייב, ואם העברת התיק נעשתה בהחלטת רשם ההוצאה לפועל לפי סעיף קטן (א)(1) – גם לזוכה".
(ד) "הועבר תיק למסלול רגיל לפי סעיף זה או לפי סעיף 20טו - - -", שאמרנו קודם שמדווחים לה אחת לשנה, ואז היא מחליטה אם היא נשארת או עוברת, "- - - ניתן להמשיך בביצוע הליכים תלויים ועומדים שהוחל בנקיטתם במסלול מזונות ולעשות שימוש במידע על החייב שנמסר לצורך ביצוע החיוב במסלול מזונות".
(ה) "הוראות סעיף זה לא יחולו על ביצוע פסק-דין למזונות במסלול מזונות לפי בקשת המוסד", כי שם אמרנו שבכלל אין עניין של בחירת מסלול, אלא תמיד מסלול מזונות חובה.
תמי סלע
¶
הוספנו פה סעיף, גם לגבי העברה של ביצוע פסק-דין למזונות ממסלול רגיל למסלול מזונות. כי אישה יכולה להחליט באיזשהו שלב לעבור למסלול מזונות אם זה לא הלך לה. ובמקביל, הודעה על העברת התיק תימסר לחייב, ואפשר להמשיך בביצוע ההליכים עם המידע ועם ההליכים שבוצעו במסלול הקודם שבו היה התיק.
שכר עורך-דין – 20כ. "על אף האמור בסעיף 10, - - -", שזה הסעיף הרגיל לגבי שכר-טרחת עורך-דין, "- - - זוכה אינו זכאי לשכר-טרחת עורך-דין בתיק הוצאה לפועל המבוצע במסלול מזונות, ואולם רשאי רשם ההוצאה לפועל להחליט אחרת לגבי זוכה שאינו המוסד לצורך הליך מסוים, במקרים שבהם שוכנע כי לצורך אותו הליך ייצוג הזוכה בידי עורך-דין מוצדק בנסיבות העניין". פה באמת הכוונה היא לא לליווי לאורך 18 שנים של התיק, - -
תמי סלע
¶
לא, החייב בכל מקרה יכול להיות עם עורך-דין אם הוא רוצה, ואם הוא לא רוצה אז לא. אין התייחסות - - -
תמי סלע
¶
אין סיבה להוסיף שכר-טרחת עורך-דין, לפסוק שכר-טרחת עורך-דין בתיקים האלה, שגם אחר-כך מושת על החייב - - -
תמי סלע
¶
נגיד שהיא – לא יודעת – לוקחת עורך-דין. זה שכר-טרחה בעצם שמגולגל על החייב, כשאין כל-כך סיבה.
ענת ליברמן
¶
בסדר. אבל אז זה יגרור הגשת בקשות מיותרות. לצורך העניין, אם אנחנו לא כותבים את הסעיף הזה שהכלל הוא שאין שכר-טרחה, אלא אם, במקרים מיוחדים וכולי, אז היא תבוא ותגיש על כל פעם שהיא השתמשה בעורך-דין או התייעצה עם עורך-דין, היא תבוא ותגיש בקשה כזו. וזה עומס מיותר על הרשמים. הכלל הוא שאין שכר-טרחה, אלא אם כן היא ביקשה ייצוג לצורך הליך מסוים.
עדי בלוטנר
¶
כי רוב הזוכות האלה באמת לא הולכות לייצוג בכל מקרה, ולכן זה לא רלבנטי לגביהן. אבל אם כבר הייתה זוכה שהגיעה אבודה לחלוטין, באמת; רוב הנשים האלה אין להן מושג. אז היא הלכה כבר לעורך-דין אחד. היא לא ידעה שיש מקומות שאפשר לקבל בחינם. אז היא הלכה והוציאה 1,000 שקל רק בשביל להבין בכלל מה היא צריכה לעשות: בשביל להגיש בקשת פתיחת הליך. היא לא קיבלה אישור מראש מהרשם בגלל שזה היה רק בשביל ההתחלה. אחר-כך היא זנחה אותו, בסדר. אבל - - -
ענת ליברמן
¶
בגלל שזה יעמיס בקשות מיותרות על המערכת. זה הכול. פה אנחנו גם מגנים על החייבים. הכלל הוא שאין – היא לא זכאית לשכר-טרחה, בגלל שהיא לא אמורה להשתמש בעורך-דין כל זמן שמי שמנהל את - - -
ענת ליברמן
¶
במקום שבו אנחנו לא מסוגלים לתת את השירות כי היא צריכה עורך-דין, אז חל בעצם הכלל הרגיל שלפי בקשה דנים אם מגיע לה שכר-טרחה או לא. אבל בכל יתר ההתנהלות במסגרת המסלול היא לא צריכה עורך-דין, אז אין גם שום סיבה שהיא תגיש בקשה, ואין גם שום סיבה שיאשרו לה את זה.
עדי בלוטנר
¶
זאת אומרת, ברירת המחדל מלכתחילה אצל כל הלקוחות בנושאים של הוצאה לפועל, ממה שאני יודעת - - -
ענת ליברמן
¶
את מדברת על מקרים מאוד-מאוד ספציפיים, שבו יש אולי איזושהי זוכה מאוד-מאוד מסוימת, שבו היא לא ידעה, ואז אולי היא הלכה לפני-כן להתייעץ עם עורך-דין, ובעצם אין לה איך לגלגל את זה.
ענת ליברמן
¶
כי ברגע שהיא כבר הגיעה להוצאה לפועל, ויש לנו חובת יידוע לגבי המסלול ואנחנו הסברנו לה, אז מאותו רגע היא בעצם לא צריכה מישהו שייצג אותה. אלא אם-כן הגענו לאיזשהו שלב של טענת "פרעתי", דיון וכולי.
ענת ליברמן
¶
אבל אם היא בחרה להתייעץ עם עורך-דין לפני שהיא הגיעה להליכי הוצאה לפועל, מה זה קשור אלינו?
עדי בלוטנר
¶
קודם-כל, החייב פה לא בסדר, הוא היה צריך לשלם את סכום המזונות. זה אכן סכום שראוי להשית עליו, אם היא הלכה להתייעץ עם עורך-דין כדי להבין איך היא גובה את פסק-הדין. רוב האנשים לא מבינים בהוצאה לפועל. אין להם מושג מה זה.
תמי סלע
¶
כי גם אם זה ייעוץ כללי לגבי הטיפול בתיק וזה לא הליך מסוים, היה צורך. רק העניין שזה מוצדק בנסיבות העניין, ולא הייתי אומרת מטעמים מיוחדים לרבות - -
תמי סלע
¶
שלגבי זוכה שאינו המוסד, במקרים שבהם שוכנע כי ייצוג הזוכה בידי עורך-דין מוצדק בנסיבות העניין.
תמי סלע
¶
חובת דיווח לכנסת – "שר המשפטים ימסור לוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת אחת לשנה, דין וחשבון, על יישום הוראות פרק זה; הדיווח יכלול בין השאר פירוט לגבי כל אלה בשנה שאליה מתייחס הדיווח, - - -"; אני מראש אומרת שעל חלק מהדברים פה יש לנו עדיין דיון, "- - - תוך הבחנה בין בקשות שהוגשו על-ידי המוסד לבקשות שבהן הזוכה אינו המוסד - - -"; ופה כתבתי בסוגריים, "- - - (וכן תוך הבחנה בין מזונות המגיעים לבן זוג, לילד או להורה): - - -"; שחשבנו שיהיה חשוב לראות את התמונה, כמה מקרים כאלה יש ועל מה בעצם מדובר. כי היום אנחנו לא מסוגלים לפלח את זה בגלל שאין נתונים.
(1) "נתונים על הגבייה במסלול מזונות".
(2) "מספר הבקשות לביצוע במסלול מזונות, ומספר הבקשות שהוגשו מלכתחילה לביצוע פסק-דין למזונות במסלול רגיל".
(3) "מספר התיקים שהועברו ממסלול מזונות למסלול רגיל (ופירוט הטעמים להעברתם)". כי אמרנו שיכול להיות שזוֹכָה לא הייתה מרוצה או מסיבות אחרות, או שהרשם החליט שזה לא מתאים. אז מעניין באיזה מצבים התיק לא מתאים לביצוע במסלול הזה.
(4) "מספר התיקים במסלול מזונות בהם נפסק שכר-טרחת עורך-דין (ופירוט הנסיבות שבהן נפסק שכר-הטרחה כאמור)".
(5) "סוגים והיקפים של הליכים שננקטו במסלול מזונות".
הערות?
ענת ליברמן
¶
הייתה לנו קצת הסתייגות לגבי כל מה שבסוגריים. את הפילוח הזה לפי סוג מזונות אנחנו נכניס במערכת החדשה, כך שאם החוק ייכנס לתוקפו בראשון בספטמבר אז לא תהיה מניעה להעביר את המידע לפי פילוח.
ענת ליברמן
¶
מה סוג המזונות, כן.
לגבי הדברים הנוספים שביקשתם, כלומר העברת תיקים ממסלול מזונות למסלול רגיל ופירוט הטעמים להעברתם – את זה אנחנו לא נוכל לתת.
ענת ליברמן
¶
הדברים האלה לא מסומנים במערכת בצורת איזשהו קוד, כדי שאחר-כך נוכל לשלוף את הנתונים. עלתה איזושהי בקשה מהייעוץ המשפטי שאנחנו נסמן את זה באיזושהי צורה ידנית, אבל זה לא משהו פרקטי, - - -
ענת ליברמן
¶
המערכת עכשיו בשלבי עלייה, ולהוסיף שדות נוספים או דברים נוספים, זה משהו שמאוד מקשה בשלב הזה. אולי בחלוף השנים נצליח.
תמי סלע
¶
אני כבר רואה מה יקרה בדיון של הדיווח: אתם תגידו: 100 תיקים הועברו. ואז חברי הכנסת ישאלו: מתי זה היה בגלל שהזוֹכָה לא הייתה מרוצה מההליך, ומאיזה סיבות הרשם, ולא יהיה לאף-אחד את הנתונים. ואם לא ניערך לזה מראש, אז גם אחר-כך לא יהיה לנו. ולא נוכל ללמוד איכותית על המסלול הזה מספיק.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל זה דברים שאתה צריך מקצועית, תיקים שעברו מהמסלול המקוצר – מסלול המזונות – להליך הרגיל. אתה לא תרצה לדעת למה זה עבר: אם זו בקשת הזוכה או בקשת הרשם, או אני לא יודע בדיוק עוד איזה דברים שיכולים להיות. הרי זה אחד הכלים שחשובים לך, יותר אפילו - - -
תמי סלע
¶
הרבה דברים חשובים. אני אומרת, בין הדברים זה נראה לי. אם הוא חשב שזה מוצדק בנסיבות העניין והוא פסק, אני סומכת עליו.
היו"ר אורי מקלב
¶
גם בדברים האלה אתם יכולים לבוא בתוך הויכוח או להגיד בתוך שנה: אלה נתונים שאין לנו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אז זה בסדר, לא קיבלנו את זה עדיין. זה רק אם אנחנו מקבלים את זה. בהתאם להחלטה הכללית, גם כאן אנחנו - - -. כן, כן.
תמי סלע
¶
תקנות וכללים – 20כא(א). "שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע הוראות לעניין ביצוע פרק זה". הסיפא – זה היה במסלול המקוצר, אבל פה זה דבר פחות דרמטי דווקא להתייחס אליו בסעיף התקנות.
(ב) "מנהל מערכת ההוצאה לפועל יקבע כללים בדבר הדרכים והמועדים לנקיטת הליכים במסלול מזונות, לרבות סדר נקיטת ההליכים, - - -". פה הוספנו: "- - - סוגי החלטות שיועברו לידיעת הזוכה;". "כללים כאמור יפורסמו ברשומות ויחולו, אלא אם כן הורה רשם ההוצאה לפועל אחרת".
פה השאלה, ואני - - -
תמי סלע
¶
למשל. זה קבוע בכללים. אבל, למשל, על זה שניתנה החלטה בעניין מאסר. אה, שיש כוונה? – לא. את זה אנחנו אמרנו שנכתוב עוד במפורש. שתימסר הודעה.
תמי סלע
¶
כן, נכון. זה מקרים ספציפיים של יידוע. למשל, כדי שהיא תוכל לשקול הגשת ערעור, בדברים מאוד מהותיים.
ענת ליברמן
¶
לא, לא, לא. לא. משום שברגע שהיא החליטה שהיא רוצה שאנחנו נגבה עבורה את התיק, אנחנו חושבים שגם לא יהיה נכון להעמיס עליה עודף של מידע.
ענת ליברמן
¶
כי יושבת זוכה בבית. אחד הדברים שבגללם אנחנו יזמנו את המסלול הזה, הוא כדי שהיא תוכל לבצע איזושהי פעולה של שגר ושכח. לתת את החוב לגבייה, ואנחנו ננהל את זה עבורה. אם אנחנו נתחיל לעדכן אותה בכל החלטה שניתנת בתיק, היא תועמס במידע עודף.
ענת ליברמן
¶
אבל החלטות עקרוניות, כמו: ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ או דברים שעלולים לגרום לאיזושהי טרגדיה. אם עכשיו הוא ביטל הגבלה, זה לא משהו שהוא כזה crisis. אז חודש אחר-כך אפשר לבקש את ההגבלה פעם נוספת. אבל אם בוטל צו עיכוב יציאה מהארץ, והחייב, בסופו של דבר, ברח, כמובן שזה מעמיד אותנו בפני סיטואציה שעלולה להיות נוראית. לכן, יש מקרים - - -
יוסף ויצמן
¶
אני בכלל יש לי מזל: אני פעם בחודש שולח דיווח על כל מה שקורה: בקשות של ביטול הגבלה או עיכוב יציאה מהארץ. - - - רישיון נהיגה זה גם קריטי, - -
יוסף ויצמן
¶
- - כי עד שזה נכנס שוב לוקח זמן עם החידוש. זו הגבלה - - - חידוש. אז אנחנו יותר מדווחים על - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
דרך אגב, אדם שיש לו הגבלה על רישיון נהיגה - - - שנה, צריך לעבור את כל התהליך בעצם מחדש עם רישיון טסט ורישיון.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה זה משנה? ברגע שאדם לא נהג. אני רק אומר שהדבר הזה, התהליך הזה, האמצעי הזה, מאוד חמור. אדם שנניח שהוא מוגבל ברישיון נהיגה בגלל שהוא לא שילם מזונות, - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
כן, אני רק שואל באופן פרקטי. אני רק לא יודע מה המשמעות. היה לי מקרה אחד שפנה. זאת אומרת, שנה שלמה, נניח שזה היה בתוקף, ועכשיו, זה לא שמורידים את המגבלה, והוא צריך לעבור עכשיו טסט מחדש והכול מחדש.
היו"ר אורי מקלב
¶
בוודאי, אין ספק. אני רק אומר שזה לא רק ביטול עכשיו, שהוא לא יכול ברישיון הנהיגה, אלא שזה דברים מרתיעים מאוד.
תמי סלע
¶
עכשיו, לגבי הכללים האלה, השאלה – זאת אומרת, בגלל שהם מאוד מהותיים לאיך שיתנהל ההליך, האם אפשר לוודא שהם יותקנו לפני שיתחילו להפעיל את ההליך הזה? שלא ייצא שזה משהו שעכשיו יתמסמס שנים.
ענת ליברמן
¶
אני לא יודעת אם כדאי להתנות את זה. אנחנו בוודאות נעשה את זה לפני, אבל אני מבקשת שלא נתנה את זה. קודם-כל, אנחנו קבענו - - -
ענת ליברמן
¶
בגלל שאנחנו אף-פעם לא רוצים לקחת את הסיכונים האלה. שאם יש אחר-כך איזושהי מחלוקת על נוסח או כאלה דברים, שזה מה שימנע את תחילת העבודה במסלול המזונות.
ענת ליברמן
¶
בסופו של דבר, אחרי שיש לנו גם חוק, שקובע את סדרי הפעולה, וגם תקנות; וגם קבענו בתוך החוק הנוכחי מתי אפשר - - -
ענת ליברמן
¶
יש לנו תקנות כלליות שבעצם אומרות מתי אפשר לנקוט כל סוג של הליך, בסדר? הוראות הביצוע של החוק עצמו.
מעבר לזה, גם הכנסנו לתוך החוק הזה את העיקר הכללי של הכללים: את אותו מדרג, ואת אותו עניין של פקודת מאסר שאי-אפשר להפעיל אלא לאחר הליכים מסוימים. את העיקר קבענו. עכשיו, לרדת ולפרוט את זה לפרוטות, זה כבר משהו שהוא פחות היסטרי. אנחנו נעשה את זה. אבל אם יהיה איזשהו עניין של - - -, נוכל להתנות את זה.
תמי סלע
¶
- - - הוא מאוד מהותי. בעצם זה שזה בכללים זה ויתור, ולא בתקנות. ולכן, אני חושבת שלפחות - - -
דנילו דרמן
¶
אני מזכיר ליושב-ראש שגם בנושא המסלול המקוצר, הקודם, היו צריכים להיקבע כללים והיה צריך לפרסם, והדבר לא נעשה מעולם.
ענת ליברמן
¶
במקרה הזה, האינטרס הוא של המדינה לקבוע את הכללים. מאחר ומדובר בכל-כך הרבה אפשרויות לנקיטת הליכים, ומאחר והמדינה כל-כך חשופה לאחריות ולתביעות בגין רשלנות, לנו יש את האינטרס – גם מבחינת העובדים שלנו – לקבוע להם סדר זמנים.
אריה כהן
¶
אנחנו הולכים להשקיע במערכת אדירה. הולכים פה לעשות מהפך, שלא נעשה עד היום. מה שלמעשה המערכת הולכת, כל הכללים האלה נכנסים במערכת המחשוב שהתחייבנו שהיא תהיה. יש כאן מערכת מחשוב. יש פה הדרכה של עובדים. יש פה השקעה גדולה - - -
תמי סלע
¶
אנחנו לא מבקשים את זה כי אנחנו חושדים במישהו ספציפי. אנחנו מכירים איך המערכות עובדות, ואיך הממשלה, ואיך תקנות מתעכבות ולא נקבעות בזמן. אנחנו חיים את זה פה, בוועדה.
תמי סלע
¶
עכשיו מדובר על כללים יותר דינמיים, הם לא באישור ועדה. ובכל זאת, הם התשתית של איך ההליך הזה מתנהל. זה קצת קשה לראות אותו מתנהל בלי כללים.
היו"ר אורי מקלב
¶
הרי עד שתפעילו את זה, לא לפני ה-14. - - - לפני 2014, נכון? הרי אנחנו לא מדברים על לפני 2014?
גלעד סממה
¶
אולי אפשר - - - לתת כללים. הרי אם המערכת מתחילה לפעול ויש לכם איזו השגה כזו או אחרת על כלל כזה או אחר, אז אפשר לשנות את זה.
היו"ר אורי מקלב
¶
קודם-כל, יפורסמו הכללים. זאת אומרת, ביחד עם - - - גם הכללים יתפרסמו. אז זמנכם לא בוזבז פה לריק.
תמי סלע
¶
(ג) "שר המשפטים יפרסם ברשומות הודעה על לשכות ההוצאה לפועל שבהן פועל מסלול מזונות".
נמסר לי שהתיקון לתוספת השלישית, לא מבקשים.
תמי סלע
¶
היה פה איזה תיקון קבוע שלא קשור בכלל למסלול המזונות.
יש פה, בסעיף 3 המוצהב, זה באמת סעיף כללי. זאת אומרת, הוא ספציפי למסלול מזונות, אבל הוא לא בא דווקא בהוראת השעה. והוא אמור לתת מענה למקרים של ניצול לרעה או איזשהו - - -
תמי סלע
¶
- - בגלל העדיפות שהיא עדיפות שלא קשורה למסלול מזונות.
בקשה לבית-המשפט בעניין פסק-דין למזונות – 12א. "שוכנע רשם ההוצאה לפועל כי בקשה לביצוע פסק מזונות הוגשה לביצוע במטרה להתחמק מנושים ולנצל לרעה את הליכי ההוצאה לפועל, - - -". אגב, ניסוחים שקיימים היום בפקודת פשיטת הרגל בהקשר הזה. זה לא משהו שהמצאנו.
"- - - רשאי הוא
¶
(1) לפנות אל בית-המשפט בבקשה ליתן הוראות בעניין ביצוע פסק-דין למזונות".
פה נוסיף לבקשת הנהלת בתי-המשפט, שלא נמצאים פה עכשיו, שהבקשה תוגש, ככל הניתן, לבית-המשפט שנתן את פסק-הדין.
תמי סלע
¶
עכשיו, במצבים האלה זה לא מספיק כי זו לא הבהרה לפסק-הדין. זה בעצם מתייחס לביצוע פסק-הדין, ולסיטואציה שמתגלה מרמה או ניצול לרעה במתן פסק-הדין.
תמי סלע
¶
זו סמכות של הרשם, לפנות אם יש לו תשתית שמלמדת על ניצול לרעה של הליכי הוצאה לפועל בתיקי מזונות, כי זה באמת אופייני שם במיוחד. יכול להיות שזה רלבנטי גם בדברים אחרים, אבל אנחנו עכשיו עוסקים במסלול מזונות אז אנחנו לא יכולים להתחיל לקבוע דברים.
לפנות כדי שהוא ייתן הוראות בעניין ביצוע פסק-הדין - - -
ענת ליברמן
¶
סליחה, עורך-הדין דרמן, הסעיף הזה בדיוק בא להגן על הנושים האחרים. כי מה שקורה, לפעמים יש פסקי-דין פיקטיביים. בית-המשפט לענייני משפחה שדן באותו הסכם, - -
דנילו דרמן
¶
הבעיה היא עקרונית ועוד קודמת: בשיטה האדוורסרית, שזאת השיטה שמדינת ישראל אימצה, יש שני צדדים. ברגע שאנחנו, באמצעות המסלול המקוצר בעצם, פועלים נגד השיטה האדוורסרית, נוצרים - - -
תמי סלע
¶
אבל אני קצת מרגישה שרק להגיד לנצל לרעה את הליכי - - - זה בגלל החדשנות של זה – זה קצת רך מדי. או מרמה או התחמק מנושים.
ענת ליברמן
¶
עורכת-הדין סלע, אחר-כך, כשנותנים איזושהי - - - למילים מה זה לנצל לרעה את הליכי ההוצאה לפועל, רואים שעיקר המקרים – אלא אם-כן יש איזושהי נסיבה שלא חשבנו עליה עכשיו – אבל עיקר המקרים שאותם באנו לפתור בהצעה הזאת היא עניין של מרמה, ועניין של ניצול לרעה של סעיף 76, ובעצם העדפת תיק המזונות על פני נושים אחרים. זו המטרה שלשמה נכתב הסעיף.
תהילה כזרי
¶
יש פה - - - של ניצול לרעה. כשאת אומרת מרמה, השאלה היא מה זה מרמה. כאילו, אם את נותנת לזה, שואבת - - - משהו מכוח - - -
ענת ליברמן
¶
- - לא להשתמש במונח מרמה, וגם לא רק לנצל לרעה, אלא להתחמק מנושים אחרים.
עכשיו, אם לצורך העניין, יש לי רק תיק של מזונות ואין לי נושים אחרים, איך הרשם יכול להוכיח שפה, פסק-הדין הפיקטיבי הזה שהם באים לבצע, הוא בהכרח, - -
תמי סלע
¶
אנחנו בתחילה ותחולה – 3. (א) "תחילתו של חוק זה - - -", אמרנו ביום האחד בספטמבר 2013. "- - - (בחוק זה – יום התחילה)".
(ב) "הוראות פרק א'2 לחוק העיקרי - - -", שזה הפרק של מסלול המזונות, "- - - יחולו מיום התחילה על בקשות לביצוע פסק-דין למזונות שהוגשו ביום התחילה ואילך".
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), בתום שישה חודשים מיום התחילה יחולו הוראות פרק א'2 לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה, גם על בקשה תלויה ועומדת לביצוע פסק-דין, שהוגשה לפני יום התחילה". פסק-דין למזונות.
תמי סלע
¶
פה יש את הקושי באמת שעלה קודם: העניין של התיקים של המוסד לביטוח לאומי, שייכנסו בעצם 50,000 תיקים אחרי חצי שנה. בעוד שלגבי הזוכות הפרטיות, - -
דוד מדיוני
¶
אנחנו תכננו את זה, וזה בסדר. מה שאתם לא יודעים – ולא כל דבר צריך לכתוב בסעיפים של החוק – זה שאנחנו מתכוונים, בתקופה שתתחיל עכשיו ועד לשלב שבו ניקח את תיקי - - - של המוסד לביטוח לאומי, - - -
דוד מדיוני
¶
- - - לעשות מהלך טיוב תיקים עם המוסד לביטוח לאומי, ביחד עם החשבת הכללית. וכל התיקים שלא יהיו ראויים להעברה ושאין עניין להעביר אותם, - - -
עדי בלוטנר
¶
אבל אני חוששת שעדיין, בסעיף הזה, אנחנו מוכיחים איך אנחנו יכולים בקלות לפספס את זה. מה שהצעתי - - -
עדי בלוטנר
¶
לא. אבל מאוד קשה לי עם הטענה הזאת שלך, שברגע שמבקשים לקבוע הוראה נורמטיבית בחוק, אתה אומר שמנהלים במקומך. זה התפקיד של המחוקק.
תמי סלע
¶
אפשר אולי להציע שכעבור חצי שנה, שהתיקים של המוסד לביטוח לאומי – תיקי העבר יוכלו לעבור רק כעבור שנה. וכעבור חצי שנה, תהיה חצי שנה בעצם, שיטפלו בתיקי עבר רק של זוכות פרטיות. ואז זה גם יאפשר לנו בדיווח הראשון לראות איך עומדים בעומס.
ענת ליברמן
¶
- - - או עוברים או יכולים לעבור למסלול המזונות: גם הזוכות הפרטיות וגם המוסד לביטוח לאומי.
עדי בלוטנר
¶
אבל זה לא עובד ככה. - - - שמישהי מקבלת מכתב, אוטומאטית - - -. מה כואב לכם עם העדיפות הזאת?
יוסף ויצמן
¶
זה למעשה מוציא את המרצע מהשק – המוסד לביטוח לאומי. זו המטרה פה: המוסד לביטוח לאומי. הזוכות לא מעניינות פה. תתחילו לעבוד עם הזוכות, תעזרו להן.
יוסף ויצמן
¶
עורכת-הדין ליברמן, תביאו להן כסף. תביאו כסף לזוכות. תביאו להן לאכול. תתחילו לעבוד. אני אשמח, אני אתכם. מה המוסד לביטוח לאומי נמצא פה?
תמי סלע
¶
- - -, עכשיו כתוב אחרי חצי שנה תיקי עבר. אז יהיה כתוב אחרי חצי שנה תיקי עבר של זוכה שאינו המוסד, וכעבור שנה כל תיקי העבר. זה הכול.
ענת ליברמן
¶
- - ועד אחרי שישה חודשים שבהם ייכנס המוסד לביטוח לאומי. אחרי שלושה חודשים אנחנו נשלח מכתבים.
דנילו דרמן
¶
- - אם חשבתי שהנושא הזה חשוב וכבד לפני תחילת הדיון וכשבדקנו את החומר, אני חושב שהדיון הזה גילה כמה הנושא חשוב, כמה הנושא רגיש; וכמה כמות הסיכונים הנמצאים בדרך, שחלק מהם – לא כולם, אבל חלק מהם – טעונים הוכחה על-ידי יכולות רשות האכיפה והגבייה, לקיים ולמלא את המשימה שהיא לוקחת על עצמה.
אנחנו בדעה שראוי היה שדיון כל-כך חשוב בנושא כל-כך עקרוני, יהיה בנוכחות חברי כנסת שהם חברי הוועדה, ושהדיון הזה לא ייעשה בדחיפות שנודף ממנה ריח של מעין מחטף.
דנילו דרמן
¶
ואני מבקש גם להדגיש שאנחנו חושבים שהיה ראוי שהדיון הזה יתקיים אחרי שבית-המשפט העליון אמר את דברו, בעצם - - -
דנילו דרמן
¶
- - - אחרי שבית-המשפט העליון אמר את דברו לעצם ההליך המקוצר. כי אם חשבנו שיש חששות, החששות היום רק גברו.
יוסף ויצמן
¶
אני ארגיע את מר דוד מדיוני: זה יהיה קצר מאוד. אני רק חושב שבנסיבות המורכבות שראינו פה, נראה לי שהוראת השעה לא יכולה להיות שש שנים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל גם חשבתי על זה. מצד שני, זה נותן לך הפוך. במקום זה יבוא חוק רגיל, מהר-מהר. יש לך עוד זמן.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה צודק. בחוק רגיל לא היינו נותנים את זה. אני גם התקוממתי כשעורכת-הדין סלע ישבה איתי, אמרתי לה: שלוש שנים, מה זה? אבל לאור הדברים האלה, - -
היו"ר אורי מקלב
¶
- - ולאור דווקא הדברים שנמשכים הרבה זמן. ואנחנו - - - אתה צריך להבין את החוק, החוק הקבוע - - -
דוד מדיוני
¶
כן. אני רוצה להגיד, ברשותך: נכון שדיון בסוף הוא דיון. הוא יכול לקחת יום-יומיים, זה בכלל לא חשוב. אנחנו כצוות – עם משרד המשפטים, וגם עם המוסד לביטוח לאומי, וגם עם משרד האוצר, וגם עם הייעוץ המשפטי של הכנסת, אנחנו עובדים על הדבר הזה כבר כמעט שלוש שנים. שלרגע אף-אחד לא יתבלבל: שלוש שנים אנחנו עובדים על זה.
מטבע הדברים, כמו שקורה בדיונים שלנו – של ההוצאה לפועל – יש המון אינטרסנטים מכל מיני זוויות. וזה בסדר, זה לגיטימי. אבל אני חושב שזה אחד החוקים הכי מדהימים שנעשו אי-פעם. ואנחנו לא חפים מטעויות. ואנחנו תמיד באים ומתקנים. וכמו שראיתם, באתי לפה ב-2008, בסוף 2008, לתיקון 29, ואנחנו כבר בתיקון 40, ואני לא יודע כמה. ואם יהיה אחר-כך צורך לעשות עוד - - -, נעשה. אבל אנחנו לא מתביישים לבוא ולבקש אתכם. תודה.
היו"ר אורי מקלב
¶
תודה לכם. אני, קודם-כל, רוצה גם להודות לכל המשתתפים. אני חושב שהשכלנו מאוד. ההשתתפות שלכם – לא רק בצד המקצועי, גם של הארגונים או שאחרים שהיו ולא המשיכו עד הסוף. אני חושב שהשכילו אותנו. נתנו לנו גם תובנות נכונות, וגם שינויים בהתאם. אני גם מחשיב מאוד, ואנחנו בכלל בוועדה, את ההערות של לשכת עורכי-הדין. אנחנו אוהבים לעבוד איתם בשיתוף פעולה. בחוק הקודם, היה לנו קצת איתם, בעניין הזה, לא הסתדרנו כל-כך הרבה. אבל איך אמרו? גם היה ניגוד אינטרסים. כל צד היה עם ניגוד האינטרסים שלו.
במקרה הזה, הדבר הזה היה ברור, בחוק הזה לפחות. אנחנו בהחלט, אני חושב שגם שינו את הדברים שאמרתם. לחכות לבג"ץ? אני לא חושב שהכנסת בכלל, - -
היו"ר אורי מקלב
¶
- - באופן עקרוני, - - - שפשוט פגעת בחלק המרכזי, במחוקק, שאני צריך לפנות לבג"ץ? הבג"ץ צריך לחכות. ואם באמת הבג"ץ רוצה להגיד את דברו, אז הפוך – אתה תוכל להגיד לבג"ץ, להוסיף ולהגיד לו: תשמע, הכנסת הזאת כל-כך לא טובה שהיא מוסיפה עוד דברים. ואולי זה יותר יביא אתכם להחלטה לפסול את התהליך הזה בגלל שמרחיבים את זה להרבה דברים, וזה רק יכול אולי לחזק את - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אז אתה יכול בזה, להיפך, שלבג"ץ תהיה תמונה שלמה מה עלול לקרות בדבר הזה, ואם הוא ימצא לנכון שזה חוק לא חוקתי.
היו"ר אורי מקלב
¶
ואני יודע עד היום, הוא אוהב לעשות את זה רק בדברים - - - כיפה על הראש. בחוקים - - - כיפה על הראש. בדברים אחרים עוד לא ראיתי שהוא עושה את זה, אבל בסדר. אולי משהו מזה, משהו חריג בעניין הזה. אולי אנחנו נזכה למשהו חדש בעניין.
עכשיו, מחטף ממש לא בנושא הזה. אני באמת מצר על כך שאין מספיק חברי כנסת. אבל, סלח לי, אתה גם יודע, אתה משתתף בוועדות: גם לא בפגרה, וגם בימים שהכנסת פועלת כסדרה, ההשתתפות, לצערי, היא לא יותר. נכון - - - חסר פה עוד חבר כנסת אחד, שהוא היושב-ראש, ואולי ככה אני הייתי משתתף, - - - במקרה הזה. אבל הוא בתוך החוק הזה. הוא היה. אני מילאתי את מקומו. הוא היה בדיונים המקדמיים. זה הגיע יחד איתו. הוא יודע את הדברים. אנחנו איתו בקשר טלפוני.
היו"ר אורי מקלב
¶
בעניין הזה, ככה שזה לא נעשה.
וזו זכותם של חברי הכנסת, זו הדמוקרטיה. הוא נמצא – נמצא, לא נמצא – לא נמצא. והדבר הזה היה מודע מראש.
תמי סלע
¶
לא, ברור. בוודאי. יש הרי כללים שיושב-ראש הכנסת חייב לאשר, ולפחות ארבעה ימים מראש, וזה נמסר עוד לפני.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה לא היה משנה אם אני אומר לך, אדוני, כדי להניח את דעתך: יש מספיק חוקים, מאוד-מאוד חשובים, שנעשים ועוד ייעשו מהיום למחר, כדרכה של הכנסת.
אני מבין שאנחנו יכולים להצביע על הכול.
תמי סלע
¶
העניינים שנותרו לנו: אחד, זו סוגיית ברירת המחדל. בעצם, היא רלבנטית לתיקים החדשים, וגם זה דבר שאנחנו צריכים אולי לעגן אותו בהוראת המעבר עצמה.
תמי סלע
¶
כי לגבי תיקים חדשים, הייתה התנגדות לזה שברירת המחדל תהיה שהזוכות הפרטיות הולכות למסלול מזונות, אלא אם-כן הן מודיעות אחרת. ולגבי הוראת המעבר בהקשר הזה, גם אם לא מעבירים אוטומטית את התיקים הישנים של הזוכות הפרטיות למסלול הזה, אבל צריך להיות ברור שהן מקבלות הודעה - -
תמי סלע
¶
ועל זה אולי אפילו נוסיף בהוראת המעבר שתימסר הודעה על האפשרות לעבור למסלול, במועד שבו הן יכולות להגיש תיקי עבר.
יוסף ויצמן
¶
יש כרגע בקשה אחת, שזה ממש דחוף: שלא תימסר הודעה בתיקים מיוצגים. כבר היו כאלה "סרטים". תיזהרו מאוד מהדבר הזה.
יוסף ויצמן
¶
הם משתמשים במאגר חוקי, פונים ללקוחות שלי, ואומרים להם: בואו, קבלו שירותים שלי. זה יעלה על הדעת? רבותיי, תחשבו.
יוסף ויצמן
¶
תפרסם בעיתונות. מה אתה משתמש במאגר שאני הבאתי לך? אני הבאתי אותה להוצאה לפועל. אתה משתמש בזה, ושולח לה הודעה?
יוסף ויצמן
¶
אבל למה שתהיה הודעה, אדוני? למה לפנות ללקוח שלי, שאני הבאתי להם? אני הבאתי להם את הלקוח הזה.
גלעד סממה
¶
סליחה, אני לא מייעץ, לא משדל, לא משכנע, לא כלום. אני מיידע על מסלול. היא יכולה לעשות מה - - -
יוסף ויצמן
¶
מר מדיוני, אתם כבר פונים לזוכים באופן ישיר, ואני גם הראיתי לכם את זה ושלחתי לכם דוגמאות.
גלעד סממה
¶
בתיקים החדשים לא תהיה ברירת מחדל. אנחנו לא נגיד: את הולכת למסלול הזה, אבל אם את רוצה את יכולה להודיע לנו שאת הולכת למסלול האחר. אנחנו מיידעים על המסלול הקיים, על המסלול השני. והיא - - - אקטיבית - - -
תמי סלע
¶
ב-20יג אני צריכה להגיד שזה יהיה במסלול מזונות או במסלול רגיל, לפי בחירתה של הזוכה. ובסעיף 20טו אני אגיד שעם פתיחת תיק לביצוע פסק-דין מזונות – לא במסלול מזונות – עם ביצוע פתיחת תיק לביצוע פסק-דין במזונות, על-ידי זוכה - - -, יימסר לו מידע על התנהלות ההליך במסלול מזונות, - -
תמי סלע
¶
בכל מקרה היא מגיעה לפתוח תיק, נכון? ואז אומרים לה: את צריכה להחליט לאיזה מסלול את רוצה, ומסבירים לה מהם. זה לא שלוקחים בקשה שמוגשת, והיא רצה כרגיל כמו - - -. זה לא יהיה.
היו"ר אורי מקלב
¶
כן. אבל מה עושים עם כאלה שלא פותחים תיק, הם לא הולכים לפתוח תיק מכיוון שהם חוששים, אין להם בכלל את האפשרות, אין להם את עורכי-הדין. הם מתייאשים מראש מהעניין הזה. אז השאלה היא - - -
תמי סלע
¶
זאת אוכלוסייה שזה לא מה שייתן לה את המענה. יכול להיות שכשארגוני נשים יראו שזה עובד טוב, הם יעודדו נשים לפנות למסלול הזה. זה משהו שיעבור מפה לאוזן - - -. אבל כרגע - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם גם הרי תפנו בטח, עוד לפני שאתם. אתם הרי גם תעשו חלק מהפרסום, ואתם תפנו את האישה למסלול הזה שתנסה - - -
דוד מדיוני
¶
ברור. אנחנו נכין את העלונים עם דברי ההסבר. אני גם מתכוון לשים אותם בבתי-המשפט למשפחה, במזכירויות. אני לא רואה שום בעיה. כל אחד שיחליט.
יוסף ויצמן
¶
אל תבוא ללקוחות. זו גם הפרנסה של עורכי-הדין. תחשוב: יש להם לקוחות, - - - קבועים. אל - - -בפרנסה.
ענת ליברמן
¶
- - - בצדק: בעניין של היידוע לגבי שני המסלולים, מה קורה אם בא-הכוח שלה מגיע בלעדיה? את מי אני אמורה ליידע לגבי שני המסלולים? אם היא כבר התקשרה באיזשהו הסכם עם עורך-דין, והוא מגיע לפתוח בשמה את התיק, אז למי יש לי את חובת היידוע? את מי אנחנו אמורים לעדכן? - - - זוֹכָה שהיא לא - - -
ענת ליברמן
¶
אתה צודק. אבל שלא יקרה מצב שבו אנחנו נצא ככאלה שלא מיישמים את החוק שאנחנו בעצמנו יזמנו. כי אם מגיע עורך-דין, אני לא יכולה לדווח לו וליידע אותו.
ענת ליברמן
¶
אז סעיף 20טו שהוועדה הוסיפה, צריך שיהיה לזוֹכָה שהיא לא מיוצגת. בפתיחת תיק מזונות, יימסר לזוֹכָה שאינה מיוצגת.
תמי סלע
¶
ואם היא מגיעה יחד איתו? אני לא רוצה שזה יוגבל רק לאחת שלא מיוצגת. אם היא מגיעה יחד איתו. אם הוא בא בשמה, אז - - -
(הישיבה נפסקה לכמה דקות)
(דברים שנאמרו בעת ההפסקה)
יוסף ויצמן
¶
דווקא נראה לי שיש הרבה צדק בזה. שלא אחרי זה ישלחו לנו הודעות, אחרי שאנחנו פותחים באופן ישיר. אני חושב שזה נכון מאוד. אם אפשר להוסיף את המילים - - -
ענת ליברמן
¶
- - - מצב. - - - ויגיד: אתה לא עדכנת. לא יישמת את הוראות החוק.
חייבים להבהיר שהחובה הזו שלנו – בכל מקרה זה רשום גם לפרוטוקול – אבל החובה הזו, ברור שכשמדובר בזוֹכָה פרטית שהיא לא המוסד - - -
ענת ליברמן
¶
אם מגיע עורך-הדין שלה במקומה, איך אני יכולה ליישם את החובה הזאת? מה אני אמורה לעשות? להסביר לבא-כוח שלה שיש גם מסלול מזונות, אולי שיעדכן אותה?
דוד מדיוני
¶
הנה אני סוגר: כל תיק חדש שייפתח, שהיא לא באה מיוזמתה אלא עורך-דין בא, אנחנו נשלח לה את הגלויה.
יוסף ויצמן
¶
אבל זו בחירה של אישה. היא באה לעורך-דין - - - אל תבואי לעורך-דין? רבותיי, תבינו, זו הפרנסה שלנו.
ענת ליברמן
¶
אז עמדת המדינה כבר נאמרה. עמדת המדינה היא כזו שבמסלול המזונות ניתן יהיה לגבות מזונות ילד; ומזונות אישה, אם יש לה גם מזונות - - -
תמי סלע
¶
- - והמקרים הקשים שבאים אליי, במקרים רבים זה קיום יומיומי: גם של האישה, וגם של הסבא או קרוב משפחה אחר. העמדה הזו באמת נראית תמוהה ונוקשה, אני חייבת לומר.
תמי סלע
¶
פלוס ההבחנות שזה מחייב אתכם ליצור בתוך המערכת שלכם, שהיום היא לא בנויה לעשות את ההבחנות האלה.
תמי סלע
¶
כן, אבל לא בביצוע. אתם תצטרכו לאסוף את המידע. גם זה ייצור לי, בתוך החוק עצמו, הוראות שנותנות עדיפות לכל פסקי המזונות, ומסלול שעושה את ההבחנות בין פסקי המזונות. וזה יוצר לי הבחנה בין מזונות אישה כשיש איתה גם ילדים, ומזונות אישה כשאין לה ילדים; למזונות אישה בלי ילדים במוסד לביטוח לאומי, שהיא זוכה לעדיפות. אבל מזונות אישה בלי ילדים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
השכל הישר נמצא בעניין הזה, ואני מבין שגם העמדה המקצועית שלכם הייתה. אני מבין שיש כאן - - - יותר של - - -
דוד מדיוני
¶
סיכמנו בבוקר, כבודו, עם נציג אגף התקציבים שאנחנו נאסוף את הנתונים של המזונות של אישה - - -
דוד מדיוני
¶
- - - בלבד. ואנחנו נדווח את זה במסגרת הדיווחים שלנו לוועדת חוקה, חוק ומשפט. ואגף התקציבים, ביחד איתנו, אחרי פרק זמן מסוים, נבוא. אם הם יחשבו שזה לא דרמטי, נוכל לסגור את זה; ואם כן, אז כן. סיכמנו משהו, בואו נעמוד בו.
עדי בלוטנר
¶
לא, בסדר. אני מבינה שזאת הצעת חוק ממשלתית. אבל יש גורמים שיש להם מה לומר, והם מושפעים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
רבותיי, מה שאומרת עורכת-הדין סלע, יש בזה היגיון רב, זו דרך המלך. אנחנו מדברים על הכול, במיוחד אם זו קבוצה קטנה.
היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה היא כמה המגבלות שלכם בעניין הזה, ואני מבין שזה גם התפיסה שלכם - - - להיות. השאלה היא כמה המגבלות, בגלל סיבות אחרות שאנחנו לא עושים את זה.
גלעד סממה
¶
הגענו להסכמה עם משרד האוצר בתחילה שאנחנו הולכים על מזונות ילד. בעקבות ההערות של הוועדה החלטנו להוסיף, גם-כן בהסכמה עם משרד האוצר, וצריך לפרגן להם גם על העניין הזה, שזה יהיה מזונות ילד - - -
גלעד סממה
¶
- - - שקשורים גם במזונות אישה. גם זה נכנס פנימה.
עכשיו, למשרד האוצר יש גם ראייה אחרת, וגם היא לא משוללת היגיון. הם אומרים: כשמדובר באינטרס שהוא כבר יותר רחוק ממזונות ילד, וזה כשיש מזונות של אישה בלבד – לא מזונות של אישה עם ילד, אלא מזונות של אישה בלבד. כאן המדינה נכנסת בנעלי האישה, שהאינטרס הוא לא אותו אינטרס. אין ספק שהאינטרס, כשמדובר בילד, הוא אינטרס הרבה יותר משמעותי. וכאן, החשש של משרד האוצר, והוא חשש נכון – אני מכיר את זה בהליכי חקיקה. אני רואה את זה כל שבוע בוועדת שרים לחקיקה – שכשהמדינה נכנסת בנעלי מישהו אחד, אחרי זה מגיעות מלא הצעות חוק אחרות שמבקשות להכניס את המדינה בנעלי אחר, והחשש הזה מוצדק. ולכן, אנחנו הסכמנו, הגענו להסכמה, שנכניס את זה לסעיף הדיווח.
גלעד סממה
¶
אני, אגב, חושב כמו עורכת-הדין סלע. אני חושב שצריך להכניס את מזונות אישה בלבד. יכול להיות שבשנה הזו, אחרי שאנחנו נראה למשרד האוצר שמדובר במקרים מעטים; שלא מדובר בקטסטרופה גדולה, - - -
תמי סלע
¶
לא, אבל הטיעון הזה, שהרציונל לא מספיק חזק. באמת כשמכניסים, סליחה, את תיקי המוסד לביטוח לאומי, שזה לא ילד וקיומו היומיומי, - - -
תמי סלע
¶
- - - זה החזר הכספים לתקציב המדינה – את זה מכניסים. אבל את מזונות אישה, שזה קיום יומיומי של בן-זוג, את זה לא מכניסים בגלל החשש שיבואו עוד גורמים אחרים. אולי גם יבואו עוד רשויות ציבור וייראו שלמוסד לביטוח לאומי נתנו מסלול ייחודי. אז גם זה יש חשש. לא הכניסו פה רק את מזונות ילד על קיום יומיומי של ילדים, הכניסו גם את המוסד לביטוח לאומי. בוא נזכור את זה.
אז על ה-100 תיקים האלה של איזה סבא ועוד כמה נשים, על זה להתעקש, זה נראה לי באמת מרחיק.
גלעד סממה
¶
אני חושב שכרגע אפשר להגיע להסכמה על העניין הזה. אני מקווה שהיושב-ראש יתמוך בנו. אנחנו הגענו להסכמות עם משרד האוצר. שלוש שנים נלחמנו עם משרד האוצר בעניין הזה. שלוש שנים. הם בסוף עשו את הצעד הזה. הם עשו אתמול עוד צעד נוסף כשדיברנו איתם טלפונית על מזונות אישה פלוס ילד. אני מאמין שבעוד שנה הם גם ישתכנעו על הצ'ופצ'יק הקטן הזה שנשאר. בואו נסיים את המסה הקריטית, ונדאג למסה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני אומר שהשכל הישר וההיגיון נמצאים בדברי עורכת-הדין סלע, ואנחנו גם הבנו את הדברים האלה. אבל מה לעשות שנער היינו וגם זקנו – אנחנו, במשאים-ומתנים עם משרד האוצר, לא מסכימים עם הדברים האלה. וצריך לפתור את הבעיה בכלל עם משרד האוצר בהשפעה שלו בהליכי החקיקה, בדברים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אני לא רוצה עכשיו לעשות את החשבון עם משרד האוצר. אין לי פה מספיק שולחן וזמן כדי – אני צריך לפרוס מה אנחנו עוברים בהצעות חוק שאנחנו מגישים, ושמי שמתנגד למשרד האוצר בדברים לא הגיוניים; בדברים, שבסופו של דבר, משרד האוצר צריך להרוויח, רואים את הנקודה עכשיו, ולא רואים. אבל אני לא רוצה עכשיו - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
בכל אופן, הדיונים האלה היו צריכים להיות דיונים בתוך הוועדה, היו צריכים לפני זה. מכיוון שאנחנו ניהלנו מיני דיון בעניין הזה, אני מרגיש מחויב לסיכומים. אני גם לא יכול להגיד לך עכשיו – איך השם שלך?
היו"ר אורי מקלב
¶
- - - וגם מבחינתנו צריכים להיות.
אנחנו יודעים שעורכת-הדין סלע, כייעוץ המשפטי של הוועדה, שאנחנו מאוד-מאוד סמוכים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
- - - והכי ציבורי בעניין הזה. אנחנו מאוד יודעים שאתם מלווים את העניין הזה תמיד משני צדדים. משתדלים בעניין הזה. ונכון שדרך המלך – נכון שההיגיון נמצא בעניין הזה. ואני חושב שהדבר הזה ניתן לשינוי. כי כמו שאת אומרת, מכיוון שזה מקרים מעטים, אז גם כשזה נשללים גם לא עשינו - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
- - - את העניין הזה. הגיעה השעה 15:00, וגם - - - הזה אנחנו, אם ככה, מעמידים להצבעה כפי הניסוח שדיברנו עליו וסיכמנו. ואני, במקרה הזה זה פה אחד, מה שאני מצביע.
הצבעה
בעד הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 40) (מסלול מזונות), התשע"ב-2012, הכנה לקריאה שנייה ושלישית – 1
נגד - אין
נמנעים – אין