PAGE
26
ועדת הכלכלה
24/07/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 931>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ה' באב התשע"ב (24 ביולי 2012), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 24/07/2012
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - מחיר אחיד ברשתות שיווק), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - מחיר אחיד ברשתות שיווק), התשע"ב-2012>
מוזמנים
¶
>
תמר פינקוס - ממונה הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
ביתיה גוטל - כלכלנית ראשית הרשות להגנת הצרכן והסחר, משרד התמ"ת
חנה וינשטוק טירי - יועמ"ש הרשות להגנת הצרכן, משרד התמ"ת
יאיר זילברשטיין - רכז תעשיה באגף תקציבים, משרד האוצר
נועם שטרן - רפרנט תעשיה באגף התקציבים, משרד האוצר
הילה דוידוביץ -בלומנטל - עו"ד, משרד המשפטים
עידית פרוים - מחלקה משפטית, רשות ההגבלים העסקיים
גיא בר צור - כלכלן, רשות ההגבלים העסקיים
נמרוד הגלילי - מנהל תחום ענפי רשתות שיווק, איגוד לשכות המסחר
סיגל בלט - מנהלת תחום סחר חוץ, איגוד המזון, התאחדות התעשיינים
עידו רז - יועץ משפטי, שופרסל
רמי לוי - מנהל רמי לוי שיווק השקמה
אלי שלום סתוי - יו"ר, פורום מזון ומכולות
דוד דהאן - הארגונים החברתיים
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
צהרים טובים. אנחנו פותחים את הישיבה, על סדר-היום הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - מחיר אחיד ברשתות שיווק), התשע"ב-2012, של חבר הכנסת עמיר פרץ, פ/3868. ההצעה עברה בקריאה מקדמית ב-11 ביולי 2012. בבקשה, חבר הכנסת פרץ.
עמיר פרץ
¶
אדוני היושב-ראש, אני מאוד מודה לך על הזמן שהוועדה בראשותך מקדישה לנושא, למרות שאנחנו נמצאים ערב פגרה ואני יודע עד כמה סדר-היום של הוועדה עמוס. אבל אני חושב שזה נושא שהיה ראוי שאנחנו נקדם אותו גם ערב הפגרה, אין לי ספק שכל הגורמים שמעורבים יעשו מאמץ כדי שנוכל למצוא פתרון. הסוגיה היא מאוד פשוטה, לא אני המצאתי אותה. הרי רוב הסוגיות שאנשי הציבור מטפלים, בדרך כלל הן מתוך זעקות השבר של אנשים שמשמיעים אותן מפינות כאלה ואחרות בארץ.
לצערי, זעקות השבר הפעם גם מהולות בתסכול מאוד גדול, מדוע? כי הרי על מה מדובר? מדובר על כך שאנחנו רוצים שכל רשת מזון בישראל תקבע מחיר אחיד למוצר בכל החנויות שלה בארץ. אין לנו בעיה עם תחרות, התחרות צריכה להתבצע בין הרשתות, שרשת אחת תתחרה ברשת שנייה, שיורידו את המחירים, זה בסדר גמור. אבל העובדה היא שנכנס לו לקוח בדימונה או בקריית שמונה או במגדל העמק או בשלומי ומוצא שעל אותו קפה נמס הוא משלם 20% יותר רק בגלל שהוא גר רחוק באותה רשת. ועכשיו בכלל, משרד המסחר והתעשייה, אני מבין, הולך לפתח איזושהי מערכת שאפשר לדעת את המחירים באופן מידי, אז בכלל התסכול יהיה מידי.
עמיר פרץ
¶
אז שם שמעתי. אני מאוד שמח על כך כי אם זה של יושב-ראש הוועדה אז יש לי ביטחון מוחלט שזה יעבור ושזה יקודם. אבל תאר לך, עד היום לפחות, ידעו יומיים לאחר מכן שמישהו שילם 20% יותר, עכשיו יידעו בזמן אמת. יהיה מישהו בדימונה, ילחץ, יגיד: וואלה, בתל-אביב 20% פחות בקפה, מיד לוקח רכבת, שני אוטובוסים וטס לשם, טס לשם. הרי זה לא להאמין לאיזה מצב הגענו.
כל הניסיונות לתאר את התקורות זה חסר כל היגיון כלכלי. עם כל הכבוד לתקורות של השינוע, התקורות האחרות, של עלות השכירות, של עלות, לצערי, שכר העבודה של אותם העובדים שגם לעיתים יותר נמוך. כלומר, בסך הכול היה מקום שהיו צריכים דווקא להפחית את המחירים, דווקא בפריפריה היו צריכים להפחית את המחירים. אני חושב שהאמירה הכללית הזו שאומרים: אנחנו יודעים מה יקרה, כולם כבר מומחים: אנחנו יודעים מה יקרה. כמו שאמרו לי כשפעם ראשונה העליתי את הנושא של שכר מינימום, כל המומחים כאן, כולל בנק ישראל, אמרו: אתה יודע מה יקרה? תהיה אבטלה. זה מה שיקרה. עכשיו דוח בנק ישראל כותב שהמהלך הכי חשוב שהיה באותה תקופה הוא העלאת שכר המינימום כי זה גרם ליצירת מקומות עבודה נוספים, הפוך לחלוטין ממה שהמליצו.
עכשיו יבואו נציגי המשרדים, לצערי הרב, ויגידו: זה יגרום לעליית מחירים. במקום שבדימונה יורידו 20%, יעלו ברמת אביב 20%. אני לא מקבל את זה. היום יש סבסוד צולב. היום הרשתות מסבסדות את המקומות החזקים דרך ייקור המוצרים במקומות החלשים כי הם נלחמים על נפשו של הצרכן במקום החזק, ולכן הם מסבסדים. אנחנו יודעים שהטיעון הזה, של מה העלויות, התקורות מסביב, הוא יכול להיות נכון, אז מה, מחר יהיה מחיר חשמל שונה? החשמל, מישהו יגיד שפריסת התשתיות יותר יקרה, אז מה נעשה? מחיר קילו-ואט שונה? מה נעשה, מחירי מים שונים?
לצעירים שמגיעים הנה, גם היושב-ראש לא היה כאן באותה תקופה, אחד המכרזים הכי חכמים שהיו כאן שיצאו מוועדת הכלכלה, ההנחיות למכרז כשפרסו את רשת הכבלים בישראל והיו 3 חברות. החובה היתה על כל רשת, שכשהם לוקחים מעיר עם פוטנציאל רווח גדול הם חייבים לקחת לצידה גם את הערים הקטנות ומתחייבים שתוך 3 שנים יסיימו לרשת גם את אחרון המצפים, כי אמרו להם מראש: יכול להיות שאתם תפסידו פה, אבל אתם מרוויחים פה ואתם לא יכולים לקחת רק מה שנוח לכם, רק איפה שנראה לכם שהעוגה עמוסה בקצפת. אתם תיקחו את השירות שלכם על איזשהו תמהיל שגם נותן סיכוי לאותם תושבים באזורים אחרים.
עכשיו אני אומר לנציגי המשרדים, אתם הרי יודעים יפה מאוד שההכנסה הממוצעת באזורי הפריפריה יותר נמוכה, אז ממה נפשך? דווקא ההוא שמרוויח יותר משלם פחות? זו המדינה שאנחנו שואפים אליה? תעזבו את הסיסמאות הריקות מתוכן האלה של: תחרות תפתור את הכול. תחרות לא פותרת את הכול. יש דברים שהרגולטור, שזו המדינה, צריך להיות הגורם המרכזי שיוצר מצב שכולם נהנים מהתחרות, והתחרות צריכה להיות בין הרשתות. זה בסדר גמור, התחרות צריכה להיות בין הרשתות. לכן, אדוני היושב-ראש, אני חושב שהנושא הזה זועק לשמיים. דרך אגב, אם ניקח משהו דומה, רשתות שמוכרות תרופות, אפילו ב"סופר פארם". אתה לא תיכנס ל"סופר פארם" בתל-אביב ותקנה מחיר תרופה אחר מאשר בדימונה.
עמיר פרץ
¶
אני מבין, אני מבין. אז מה שנכון בשבילי – עם כל הכבוד לכם, זה פשוט מקומם אותי שאתם בכלל מסוגלים להעלות על דעתכם, אתם הרי מודים בכישלון. יש אנשים שאותו לחם ואותם מוצרים בסיסיים זה התרופות שלהם, זה מה שיש להם בחיים. מה, כל התחרות מכוונת לכך שבסוף מי שנהנה מכך זה רק החזקים? אז החזקים מקבלים – אדוני היושב-ראש, אני מסיים. אדוני היושב-ראש? אני רוצה משפט בשבילך.
עמיר פרץ
¶
אני יודע. אני אומר כך, משפט אחרון: אנחנו לא יכולים להעלות על דעתנו. מה המצב היום במדינה? ככל שהמצב שלך בבנק יותר קשה כך הריבית עליך יותר גבוהה. זאת האמת. אז לא נוכל לעשות הרבה כי הבנקים מחויבים שמ"אובר" מסוים הם יתנו את אותה ריבית, אבל מה לעשות שכוח המיקוח של מי שמחזיק בהון הוא יותר גדול, יקבל הלוואות יותר נוחות. אני אספר לכם סיפור.
עמיר פרץ
¶
הבן שלי השתחרר מצה"ל, שני לוחמים, הוא וחבר שלו, שניהם משדרות, שניהם היו מסתערבים, לוחמים, חבל על הזמן. לוחמים אנושיים אבל, פעם אני אגיד לכם מזה. פעם שאלו אותי אם יש צבא הומניטרי, זה נראה לי מוזר, איך מישהו שיורה יכול להיות הומניטרי? זה לא נראה הגיוני, אבל יש. הבן שלי נכנס פעם לאיזשהו אירוע וראה נער שהיה מועמד למעצר, נער פלסטיני, אבל במקרה הוא ראה גם שיש לו בחדר תמונה של הסכם השלום והוא הציע לחבר'ה שיקלו אתו, מה שנקרא "בנסיבות מסוימות".
שניכם השתחררו מצה"ל, הוא רצה לנסוע לתאילנד, אמרתי לו: אתה רוצה לנסוע? תשלם, מה אתה רוצה ממני? אז הוא אומר: מה? אמרתי לו: לך קח הלוואה מבנק, אני אהיה ערב לך, וכשתעבוד תחזיר אותה. אז הוא הלך עם חבר שלו לקבל 10,000 שקל הלוואה. הוא קיבל פריים+2, משהו כזה, אני לא זוכר בדיוק, ממש נמוך, ולחבר שלו אמרו: פריים +12. לא יאומן. התקשרתי למנהל הבנק אמרתי לו: תגיד לי, אתה לא מתבייש? הוא אומר לי: אין לי ביטחונות, אין לו זה, אין לו זה. קודם כל אמרתי לו: מה, הוא לקח ממך מיליון שקל? מה הוא הולך לגנוב לך כבר? ילד, רק השתחרר, אתה עכשיו מנהל לי ביטחונות כאילו הבנק הולך להתמוטט בגלל זה, אני הביטחון שלו. והורידו לו לפריים+2.
כלומר, בכל מקום אנחנו רואים שהחזקים – אז מי שאין לו כסף ואין לו כסף לשלם הלוואה כזו שלא ייסע לתאילנד, אבל מה אתם רוצים, שלא יאכלו? מה אתם רוצים, שלא יכנסו לרשת? שלא יקנו מוצרים בסיסיים? מה אתם רוצים? הרי ברור לכם שפה יש דבר נורא שסל המחיה של איש בפריפריה יקר יותר מסל המחיה של מישהו במרכז הארץ ובואו נשנה זאת. עד כאן, אדוני. תודה.
חנה וינשטוק טירי
¶
הממשלה תומכת בקריאה טרומית בהצעת החוק, ובלבד שיהיה תיאום נוסח עם משרדי הממשלה. תיאום נוסח כזה עדיין לא נעשה. כמו כן, הממשלה בהחלטתה מבקשת, מצפה, שלפני שההצעה עוברת לקריאה ראשונה היא תוחזר בחזרה לוועדת שרים כדי לקיים דיון בנושא.
אתי בנדלר
¶
למה הכוונה בקטע הזה שראיתי אותו לראשונה בהחלטת הממשלה? למה אתם מתכוונים שהוועדה לא תפרסם? היא תדון? תקבל? תחליט?
חנה וינשטוק טירי
¶
לא, על פי הצעת ההחלטה הממשלה תומכת בטרומית, ההצעה עברה טרומית. אחרי זה אנו צריכים לשבת בינינו עם המציע, עם משרדי הממשלה, לתאם את הנוסח, לראות. הממשלה תומכת בהצעת החוק כי הממשלה - - -
עמיר פרץ
¶
לא עלה אבל זה כתוב. אם נוכל לעמוד בזה נעמוד בזה. אני לא חושב שיהיה בזה צורך אם יהיה תיאום בנוסח. אני חושב שבסך הכול יצטרכו להודיע לוועדת השרים שיש תיאום אז הכול יהיה בסדר.
חנה וינשטוק טירי
¶
תיאום נוסח כזה עוד לא עשינו. אני מניחה שהדיון היום הוא לצורך שמיעת עמדות כל הצדדים הנוגעים בדבר ואני חושבת שזו מטרת הדיון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הממשלה תרשום בפניה שהשורה האחרונה לא מקובלת ואם היא לא רוצה את הצעת החוק שתמשוך אותה. אנחנו לא נחכה לפני העלאה לקריאה ראשונה. תיאום זה תיאום, אבל אין משמעות לשורה האחרונה מבחינתנו ואל תעשו את זה גם בהצעות חוק אחרות שאמורות להגיע לוועדת כלכלה. מה זה הדבר הזה שאני צריך להחזיר לכם? אני עובד ואני מחזיר לכם בסוף? גם מתאמים וגם אתם רוצים שאחרי שאני מחוקק, שהוועדה מחוקקת, צריך להחזיר לכם ולקבל עוד "אוקיי"? אז שוועדת השרים תחוקק וזהו. תעשה קריאה ראשונה, תעשה קריאה שנייה, תעשה קריאה שלישית.
אתי בנדלר
¶
אני גם רוצה להבין, האם ועדת השרים נותנת הוראה לוועדת הכלכלה לא לפרסם ברשומות הצעת חוק שהיא אישרה? אני רוצה להבין את המשמעות של העניין.
יאיר זילברשטיין
¶
אני יכול להגיד, אני מכיר פשוט את הפרוצדורה הזו מהצעת חוק אחרת. ועדת שרים דנה בנושא, עלו שם הסתייגויות של משרדי הממשלה מצד אחד, מצד שני זיהו את הבעיה והחליטו שמן הראוי לנסות- - -
יאיר זילברשטיין
¶
לא, לנסות לקדם פתרון. המשמעות של ההחלטה, וזו החלטה שהיא די מקובלת, לפחות בממשלה האחרונה - - -
יאיר זילברשטיין
¶
בסדר, אני צריך לבדוק את זה. אני אגיד מה המשמעות של החלטת הממשלה כמו שאני מבין אותה. הממשלה מתנה את התמיכה שלך בהצעת החוק בכך שלאחר יעשה הדיון והתיאום עד כמה שניתן זה יוחזר לוועדת שרים בשביל לגבש את - - -
יאיר זילברשטיין
¶
המשמעות של אם זה לא יוחזר, הוועדה כמובן לעשות מה שהיא רוצה, המשמעות של זה היא שהממשלה מתנגדת. זו המשמעות של זה.
תמר פינקוס
¶
האפשרות היתה שזה לא יגיע באמצע לדיון לוועדת הכלכלה. יהיה תיאום נוסח, יחזור המציע עם זה לוועדת שרים ואחרי ההחלטה זה מגיע לוועדה.
תמר פינקוס
¶
כן, אבל לא חשבו שתיאום הנוסח וההחלטות יהיו במסגרת הוועדה. אנחנו עושים תיאומי נוסח אינסוף באינספור משרדי ממשלה, אנחנו לא עושים את זה בחדר הישיבה. מה שהתכוונו, אמרו: אנחנו נאשר את זה בקריאה טרומית, אנא שבו ביניכם, עשו תיאום נוסח, חיזרו אלינו, אז תחליט הממשלה אם היא תומכת בהצעת החוק או לא, והיה והיא תומכת זה יגיע לוועדה. לא היתה כוונה שבאמצע יהיה דיון.
אתי בנדלר
¶
ואם הועדה לא תתמוך בנוסח שתואם, כפי שקורה חדשות לבקרים? זאת אומרת, לא ברמת העקרונות אולי, לפעמים זה ברמת העקרונות אבל לפעמים זה ברמת הנוסח כי כידוע - - -
תמר פינקוס
¶
אם זה ברמה העקרונית הם יכולים להגיד: אנחנו לא תומכים, ואם זה ברמת הנוסח הם יגידו: לכו הלאה ולכו לוועדה.
תמר פינקוס
¶
היא תמכה בטרומית בתנאי שזה חוזר אליה עוד לפני שזה מגיע לוועדה, אחרי תיאום נוסח. לא היתה כוונה שיהיה דיון בוועדה.
עמיר פרץ
¶
בואו נתקדם. אדוני היושב-ראש, אני מציע שנשמע את הצדדים, אתה תשלח אותנו לתאם נוסח ונתאם נוסח, בסדר?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ומה יהיה אחרי? אחרי שתיאמנו והצבענו? יש בעיה אחרי זה, נוצרת בעיה ביני לבינך כי אני רוצה להעלות את זה למליאה ואתה מחויב לו. אני לא מוכן מחויב להתחייבות הזאת. אני לא מחזיר את זה לוועדת שרים.
עמיר פרץ
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא מחויב לכלום, אני לא הייתי בוועדת שרים. אני רוצה לעשות עם הממשלה, אני מעונין ללכת אתם יד ביד כדי להעביר את זה, כי אותי לא מעניינים כיפופי ידיים מול הממשלה, אותי מעניין איך מעבירים את הצעת החוק. לכן אני אשמח לעשות כל תיאום, אני לא חושב שאתה צריך להתחייב לתיאום הזה.
תמר פינקוס
¶
של הוועדה? הממשלה אמרה: את הנוסח הזה אנחנו לא רוצים, אנחנו רוצים שתעשו תיאום, תחזרו אלינו ואז או נתמוך או לא נתמוך.
חנה וינשטוק טירי
¶
אבל הסיבה היא שגם הממשלה חשבה שיכול להיות מאוד שהפתרון שמוצע בהצעת החוק הוא לא הפתרון הנכון להתמודד עם הבעיה של יוקר המחיה בפריפריה.
עמיר פרץ
¶
לא, סליחה, בואי נעשה סדר, גברתי. הנושא הזה היה בוועדת שרים לפני 8 חודשים, או 6 חודשים, ועדת שרים אמרה: תמתינו לוועדת קדמי, אמרנו: מסכימים להמתין לוועדת קדמי. אני, לא מישהו אחר, בנושא הזה. הציעו לא לדון בזה בכלל עד שוועדת קדמי תסיים את דיוניה. אמרתי: למה לא? נסיים. הגיעה לפה ועדת קדמי, הופיעה בפני הוועדה, שאלתי: האם הנושא הספציפי הזה של פערי המחירים בין מרכז לפריפריה נדון או לא?
תמר פינקוס
¶
הנושא הזה נדון ולא נכנס להמלצות כי נתנו פתרון אחר לזה, לא כי הנושא לא נדון. ועוד איך, הוא נדון בהרחבה רבה.
חנה וינשטוק טירי
¶
אנחנו נשמע את כל הגורמים, נשמע את הממונה, את הכלכלנית הראשית, ואני מניחה שגם הגופים אחרים ישמיעו את עמדתם. להצעה הזו יש השלכות כלכליות.
ביתיה גוטל
¶
שלום וברכה. כמה דברים שוועדת קדמי, שישבתי גם בחלק מדיוניה, הסכימה, והממשלה מסכימה וכולנו מבינים שיש בעיה של הפרש מחירים בין הפריפריה למרכז. השאלה היחידה שצריך לשאול, או המרכזית, היא מה הכלי לטפל בבעיה הזאת, והאם הכלי שכבודו מציע, חבר הכנסת, הוא כלי שיש בו יותר סיכויים מסיכונים ומה הסיכויים שלו. אני חושבת שאפשר לזהות כמה בעיות בהצעת החוק שהופכות את החוק למסוכן. אני לא אומרת: זה לא יצליח, אני לא אומרת: זה יעלה מחירים. אני אומרת: אף אחד לא יודע אם זה יצליח, השאלה אם זה, בהתחשב בבעיה, סיכון ששווה לקחת אותו. אני רק אזכיר 3 נקודות פה: הנקודה הראשונה שאני רוצה להתייחס אליה קשורה לתחרות. סימון מחירים, או הצהרה על מחויבות למחיר מסוים, עלולה להיות בנסיבות מסוימות כלי שמאפשר לרשתות לתאם מחירים.
ביתיה גוטל
¶
אנחנו מודיעים: אנחנו כבולים למחיר הזה, זה המחירים שלנו בכל הרשת בארץ. לא משנים כל יום מחיר בכל הארץ, זה פחות גמיש, רשת אחת קבעה ככה, רשת אחרת רואה, זה יכול להיות כלי לתיאום מחירים.
עמיר פרץ
¶
זה כל כך לא הגון. הרי אתם יודעים שב-80% מהארץ המחיר הוא אחיד, רק ב-20% מהמדינה, איפה שהכי קשה, שם משנים את המחירים.
יאיר זילברשטיין
¶
לא נכון, בכל סניף וסניף יש תיאום מחירים משלו בסופו של דבר, כל אחד לפי רמת התחרות שלו.
ביתיה גוטל
¶
יאיר, רגע, תן לי לסיים, בבקשה. אני לא מכירה את הנתון הזה, אני כן מכירה את זה שבאנגליה 4 הרשתות הגדולות החליטו באופן וולונטרי, כי זה מה שהם רצו, לעשות את זה. מה שאומר שאולי זה יכול לפעול דווקא לטובת הרשתות.
ביתיה גוטל
¶
כבוד חבר הכנסת, אני רק אומרת שזה יכול לתת כלי שיאפשר תיאום בחסות החוק. דבר שני, כבודו, גם אם לא יהיה תיאום ותצליח הצעת החוק ותביא לזה, אני מניחה שאת זה אפשר לנחש, אף אחד לא יודע, בפריפריה קצת ירד המחיר ובמרכז קצת יעלה. נניח אפילו 50-50. מי נפגע פה? לא נפגעים רק עשירי ישראל, מי גר במרכז? מי גר בבית-שמש? באשדוד? מי גר בבני-ברק ובירושלים? אתה, במטרה לפתור בעיה של אוכלוסייה שצריך לטפל בה, אתה אומר: אין לי בעיה, נעשה סבסוד צולב, נפיל את זה גם על האזרחים החלשים במרכז הארץ. אני חושבת שבבואך לעזור לאוכלוסייה אחת, ביד השנייה אתה פוגע באוכלוסייה אחרת שהיא חלשה לא פחות.
הדבר השלישי, רק אם יורשה לי לסיים, אני חושבת שגם לו זה לא יקרה וזה לא יקרה, בפרוצדורה הצעת החוק הזאת היא מאוד מאוד מסובכת ליישום, למה? יש נניח רשת, לא נזכיר את שמה, שיש לה שני סוגי רשתות, הרשת היקרה והרשת הזולה. מחר היא תגיד: נכון, הרשת הזולה תישאר זולה אבל הסניף בירוחם יהיה "טה-טה בעיר", יהיה הרשת היקרה, וגם הרשת בקריית שמונה תהיה בסניף היקר. אי אפשר להגיד לרשת: אסור לכם לשחק עם הסניפים כרצונכם, זה נראה לי כבר לא הגיוני באמת לתכנן להם את התוכנית העסקית. מהצד השני, הם יכולים לעקוף את זה בקלות, גם סוגיית המבצעים, שכבר נדונה אז אני לא אלאה את כולם בטיעון הזה, מחזקת את זה שאפשר כל החנות תהיה במבצע כל יום. אז הצירוף בין הדאגה של תיאום המחירים, הדאגה של פגיעה באוכלוסיות החלשות והדאגה שבסך הכול קשה מאוד להשיג את מטרת החוק בגלל המבנה של המשק הזה, מוציא את זה - - -
ביתיה גוטל
¶
ועדת קדמי הציעה בכל מיני כלים לתמרץ פתיחת מתחרים בפריפריה, היא הציעה בכל מיני כלים להגביל שטחים של מתחרי אחד, היא הציעה כלים מידתיים לטיפול בפריפריה.
עמיר פרץ
¶
תפסיקי כבר, נו, באמת, זו חוצפה. זו חוצפה ממש. הם הציעו להפקיע שטחים רק במרכז, לא הציעו שום דבר שמתמרץ בפריפריה, בדיוק להפך. הציעו שסניפים קרובים – איפה הם קיימים? מה הדוגמה שנתן קדמי? בדיזינגוף. שם הוא נתן דוגמה. לא במקום אחר. תפסיקו כבר. זו פשוט נורא להגיד לכל העניים: מותר לך למות מתחת לגשר. את זה אנחנו יודעים. אבל תפסיקו, תצאו מזה כבר. כל החיים אתם מחזיקים בתפיסה מעוותת. מה תפקידה של הממשלה? איפה הרגולטור נכנס פה? כל הזמן יש לכם טיעונים מטיעונים שונים ומשונים, אין לכם רבע ניסיון. הניסיון הזה עוד פעם להגיד שבפריפריה אני אתמרץ אותם להקים, איך תתמרצי? תפטרי את כל הרשתות שיבואו לפריפריה מארנונה? מה תתמרצי? תגידי עכשיו. תגידי: אני הולכת להעביר חוק כל רשת שתקום בדימונה תהיה פטורה מארנונה והממשלה תשפה את דימונה. בואו, בבקשה. זו כנות. תתמרצי מה? תעודדי אותם? תתני להם מודעות בעיתון? מה הסיפור הזה? תחליטו כבר. זה כל כך מקומם. תגידו: אין לנו פתרון – אין לנו פתרון, בסדר, אז נגזר דיננו.
עמיר פרץ
¶
סליחה, אין לכם פתרון ואתם פשוט נעולים במקומות פשוט מזעזעים. הייתם פעם במקום כזה? הייתם פעם בשכונה שיש רק מכולת? שהבחור מהמכולת צריך לקנות מהסופר את שישיית הקולה כי שם הוא מקבל אותה יותר זול מהספק שלא מוכן למכור לו בגלל הלחץ - - -
עמיר פרץ
¶
סליחה, אל תפריעי לי. והגמלאי שיש לו בקושי משכורת ב-28 לחודש, מגיע ומלווה מהאיש, והם משלמים פי 50% יותר מאשר אנשים. הייתם? פגשתם אנשים כאלה פעם? תלכו תראו איך שודדים אותם. איך את החלק המרכזי של שכרם, שבעמל רב הם משיגים אותו, הם צריכים לשלם על החידלון הזה. יש לכם פתרון? בבקשה. אל תבלבלו אותנו עם הצהרות. תגידו: הגענו למסקנה, אנחנו הולכים לסבסד רשתות באזורי פיתוח בא', ב', ג'. כמו שאתם עושים במפעלים, כמו שאתם עושים במקומות אחרים. זה בסדר, זה לגיטימי. תביאי הצעה מעשית, אני אשמח מאוד.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה לחדד שתי נקודות: אל"ף, הצעת החוק הזאת לא פותרת בעיות של מכולות, היא לא חלה על מכולות.
תמר פינקוס
¶
ולכן, אם יש במכולת מישהו ששודד לבי עם הנשדד ולבי עם השודד, כי הם שניהם כנראה עניים והם מנסים לשרוד. אותו בעל מכולת במקום שכוח אל חי מזה ואין לו ברירה.
עמיר פרץ
¶
נניח, אם את כל כך יודעת על השודדים האלה, למה את לא עושה כלום? תעשי משהו, את משרד. תחייבי את "קוקה קולה" למכור לבעל המכולת באותו מחיר שהוא מוכר באותו יישוב לסופר מרקט, ולא שבעל המכולת ילך לקנות בסופר מרקט כדי למכור לקשישים. תחייבי אותם. למה "קוקה קולה" מסרבת למכור לבעלי המכולות? זה לא חלק מתחרות.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה רגע להמשיך. ראשית, כולנו מסכימים שיש בעיה, אני לא יודעת אם לגבי כל המוצרים או לגבי חלק מהמוצרים אבל, קודם כל, יש מספר מצומצם של מוצרים שהם בפיקוח ובדוח ועדת קדמי הוחלט להרחיב, אמנם לתקופה של שנתיים, מוצרים נוספים שיוגדרו ככאלה, להטיל עליהם פיקוח והמחיר יהיה אחיד. לא משנה רשת או לא רשת, המחיר יהיה אחיד. זה אחד מהדברים. אני רוצה לחדד את העניין של הרשתות, מה שאמרה הכלכלנית, שיש "שופרסל", יש "מגה", יש "שופרסל דיל", "יש שופרסל ביג", יש שופרסל אאוטלט", יש "מגה אאוטלט", כל מיני דברים. זכותה של הרשת להחליט מה הסוג של הרשת שיהיה במקום נתון, החוק הזה לא יעזור כלום כי אם הם יחליטו שמה שיהיה במקומות האלה זו החנות עצמה, ולא ה"ביג", ולא ה"אאוטלט" ולא ה"עיר", זה יהיה מחיר אחר ובמקום אחר הם יוכלו לעשות מחיר זול.
תמר פינקוס
¶
אבל תארו לעצמכם שהיום היה קיים החוק הזה, האם אתם חושבים שמה שקרה במעלה אדומים, באשדוד, בבית-שמש, יכול היה לקרות?
תמר פינקוס
¶
אל"ף, אני מבקשת לא להפריע לי. אני לא רואה עשירים מאוד גדולים, לא במעלה אדומים, לא בבית שמש ולא באשדוד. אני רק אומרת שאילו החוק הזה היה קיים היום הורדת המחירים, שדווקא מגבירה את התחרות, שם לא היתה מתקיימת.
עמיר פרץ
¶
לא, אני שואל אותך, איזה קשר יש? אלה שתי רשתות שנאבקות אחת בשנייה במעלה אדומים, טוב מאוד. מה זה קשור בכלל?
עמיר פרץ
¶
נו, שיתחרו בין הרשתות. אם הם מרוויחים במעלה אדומים 10 שקלים בנס קפה, שירוויחו ב-10 שקלים גם בדימונה ושירוויחו ב-10 שקלים גם בתל-אביב, מה קרה? איזה קשר? זו תחרות בין הרשתות. המחיר שלהם לא נקבע בתוך הרשת, זה לא שבאה חנות אחת לרשת ואומרת – טוב, אני לא רוצה להיכנס, דיברתי יותר מדי, בואו תתנו פתרונות.
יאיר זילברשטיין
¶
הממשלה דנה בשנה האחרונה במסגרת ועדת קדמי בצורה מאוד נרחבת בנושא של יוקר המחיה והמזון והיא מצאה שבראש ובראשונה המחירים בכל הארץ הם יקרים ביחס למה שהם צריכים להיות והם צריכים להיות יותר זולים.
עמיר פרץ
¶
דרך אגב, שמתם לב שתל-אביב זו הפריפריה של ניו-יורק? כי בניו-יורק "אסם" מוכרים יותר בזול מאשר בתל-אביב.
יאיר זילברשטיין
¶
הסיבה המרכזית שוועדת קדמי מצביעה עליה היא למעשה היעדר תחרותיות בשוק המזון, גם במקטע של הקמעונאיות שאנחנו מדברים עליו פה וגם במקטע של היצרנים. אנחנו רואים שלמעשה בכל סגמנט בשוק יש לנו מעט מאוד יצרנים, מעט מאוד שחקנים בשוק הקמעונאות והדבר הזה הוביל בשנים האחרונות לעליית מחירים. דבר שני שהוועדה מצאה הוא שיש הבדלים מאוד מאוד גדולים במחירים ברחבי הארץ, לאו דווקא בין פריפריה ללא פריפריה אלא בין איפה שיש תחרות למקומות שאין תחרות. זה יכול להיות גם באזור המרכז לצורך העניין שעד עכשיו לא היה בהם תחרות ורק "שופרסל" ו"מגה" שלטו שם וזה יכול להיות במקומות מרוחקים. בסופו של דבר, הפרמטר שמסביר את הפערים הוא תחרות.
לא צריך להשלות את הציבור. אנחנו כממשלה לא מצאנו, ואני גם לא חושב שמישהו יכול להצביע על איזשהו מעשה אחד של קוסמות שיכול לפתור את הבעיה הזאת. זו בעיה שמאפיינת בכלל את המשק הישראלי, בטח את שוק המזון, שהוא שוק שאינו תחת רגולציה של הממשלה, הוא שוק עם מגוון גדול מאוד של מוצרים. צריך לקחת בחשבון שאנחנו קובעים מחירים שלפעמים יכול להיות, וזו גם תהיה כנראה התוצאה של החוק הזה, שרשתות פשוט לא ירצו למכור חלק מהמוצרים בפריפריה, כי הם יצטרכו להוריד את המחיר בכל הארץ בשביל אזור מסוים, הם פשוט יעדיפו לא למכור את המוצר שם. ולכן, אם יעבירו את החוק הזה צריך לחייב את כולם, גם את הספקים, למכור להם בעלויות קבועות ובכל הארץ, בדיוק כמו שעשו בכבלים.
רמי לוי
¶
קודם כל, הספקים מוכרים בעלויות קבועות. לא לספר סיפורים. "אסם" מוכר גם לאילת וגם לתל-אביב באותו מחיר. קודם כל שיידעו שאין כזה דבר שיש שינוי מחירים אם יש שינוע נניח לבאר-שבע או שינוע למרכז הארץ. אני פשוט רוצה שיהיה לך להשכלה כללית, אין שינוי במחיר. זאת אומרת שאם "אסם" לוקח את המוצר שלי לבאר-שבע והוא נמצא נניח בפתח- תקווה או שהוא מביא לי את זה לראש העין, בראש העין אני לא מקבל את זה יותר בזול. זה אותו מחיר אם הוא משנע את זה לבאר-שבע, אם הוא משנע את זה לאילת. קודם כל שהשינוע לא יהיה פה סיבה. קודם כל שתדע, הקטע של השינוע, אני אומר לך מה הולך תכלס במציאות. לא לספר סיפורים. כל מה שקשור לשינוע שים בצד, אין בזה שום עניין.
יאיר זילברשטיין
¶
אני רוצה רק להשלים את הטיעון שלי. לעניות דעתנו ההצעה הזו היא הצעה שהכוונות שלה הן טובות, לבעיה כולם צריכים להתגייס ולפתור, ולא שיש פתרון קסם. אני חושב שהפתרון שמוצע פה הוא פתרון שהוא יותר הצהרתי, יותר מלאכותי, אני לא חושב שיש לו את הכוח לפתור את הבעיה גם מהטעמים שאמרו פה, או שמנוונים לחלוטין את השוק הזה.
יאיר זילברשטיין
¶
ברגע שיש לך "שופרסל דיל" ו"שופרסל שלי" ו"שופרסל אקספרס", 3 סגמנטים באותה רשת עם מחירים שונים לחלוטין, וגם בין הרשתות היום יש לך בכל סניף מחיר אחר לגמרי, אני לא חושב שיהיה אפשר בפועל ליישם את ההצעה הזו, כי בסופו של דבר "שופרסל" תמיד יוכלו לפתוח את - - -
תמר פינקוס
¶
אמרתי שלעניין העקרונות, מאחר ויש כל מיני בעיות והפתרונות הם שלובים והם לאו דווקא בנוסח, לכן אמרה הממשלה: אנא שבו בניכם, תלבנו את כל האפשרויות, אחר כך תנסחו מה שאתם רוצים ובואו אלינו. לא, אני לא קוסם, ולא חבר הכנסת עמיר פרץ, ולא משרד האוצר, אנחנו לא קוסמים ויכול להיות שצריך לעשות 10 דברים, וכשאומרים: אז מה הפתרון? מה הפתרון? – הפתרון הוא לא אחד. הפתרון הוא כל הדברים שישנם בוועדת קדמי, אבל זה לא משהו שאפשר לשלוף אותו. אנחנו עוד לא ישבנו כדי ללבן, אפילו לא בחנו, לא הסברנו ולא דנו ביננו מה המשמעות של כל מיני דברים בדוח ועדת קדמי.
יאיר זילברשטיין
¶
אני חושב שמה שהממשלה הצביעה עליו בוועדת קדמי הוא שאין פתרון מלאכותי לבעיה שהיא בעיה מבנית. מה שוועדת קדמי אומרת, שרק באמצעות תחרות וקידום תחרות – בדיוק כמו שקרה עכשיו באזור בית-שמש, ברגע שנכנסו הרשתות של הדיסקאונט, ויושב פה רמי לוי ויודע טוב מאוד למה הוא תומך בהצעת החוק, כי ברגע שהוא נכנס הגיבו הרשתות האחרות גם כן בהורדת מחיר. ופה אתה רואה מקום שבו אנשים עם מצב סוציו-אקונומי - - -
יאיר זילברשטיין
¶
רגע, אני אסיים ואתה תבין בדיוק מה אני אומר. הורידו את המחיר וההצעה הזו למעשה אומרת, וזו הסיבה שיש פה תמיכה נלהבת, שהם לא היו יכולים להתחרות בו באזור הזה, כי בשביל להוריד את המחירים באזור בית שמש היו צריכים להוריד את המחירים בכל הארץ ואז כנראה שהם לא היו מורידים את המחירים בבית שמש.
עמיר פרץ
¶
אז תירגע קצת, למה אני אביא לך דוחות, לא ועדת קדמי, ועדות שהשמות שלהם יותר מפוצצים, שהיום כולם בולעים את הדוחות של הוועדות. עם כל הכבוד, זו לא תורה מסיני.
עמיר פרץ
¶
אז לכן, אני אביא לך נושאים שהממשלה והאוצר היו בטוחים שזה הדבר היחיד שצריך לעשות, נו אז מה? השתנו דברים. עובדה. ואולי אם היו מקשיבים קודם היה הרבה יותר טוב.
יאיר זילברשטיין
¶
אני מציג את מיטב הידע שקיים כרגע. הוועדה, וגם הרשות להגבלים עסקיים, עשו עבודה מאוד מאוד מקיפה שבה הם בדקו את המחירים בארץ באזורים מסוימים, למעשה בכל הארץ - - -
יאיר זילברשטיין
¶
כן טיפלו. אמנם הדברים שהוועדה מציעה והממשלה מציעה הם לא לשביעות רצונך ואתה חושב - - -
יאיר זילברשטיין
¶
אני הייתי גם בישיבה וגם הייתי בוועדה, הנושא הזה בוודאי טופל בוועדה. מנסים למצוא את הפתרונות. הוועדה אמרה: אין לנו פתרון קסם לנושא הזה של פריפריה מול מרכז כמו שאין לנו פתרון קסם בכלל ליוקר המחירים בישראל מול העולם. אין לנו המלצה אחת שבאה ויכולה לשנות את המצב מהקצה אל הקצה. זה מכלול שלם של דברים שאם הם ייושמו הם כן יוכלו לתת פתרון טוב. שני הפתרונות המרכזיים שאנחנו מציעים בנושא הזה הם: אל"ף, להגביר את התחרות האזורית. היום הבעיה היא בעיה אזורית. יש לך מקומות שיש תחרות מאוד מאוד גדולה, שרשתות דיסקאונט נכנסו אליהם, ויש מקומות שלא נכנסו אליהם בכלל ואנחנו רוצים להגביל את האפשרות של הרשתות הגדולות לפתוח סניפים חדשים, ולמעשה ברגולציה לאפשר למתחרים שלהם להיכנס ולהוריד את המחירים. הדבר השני הוא שקיפות מחירים. אני לא חושב שזה דבר שצריך לזלזל בו, זאת ההצעה של היושב-ראש, אבל האימפקט של הדבר הזה הוא אימפקט מאוד מאוד גדול.
עמיר פרץ
¶
להפך, אני בעד. אני רק אומר לך שקודם סידרו את האנשים והם לא ידעו אז הם לא היו מתוסכלים, עכשיו הם יידעו, כל בוקר הם יידעו.
יאיר זילברשטיין
¶
אם יש משהו שאנחנו למדים ממנו בשנה האחרונה הוא שהתסכול של הצרכנים, המחאה של הצרכנים, מביאה לשינוי מהקצה אל הקצה של ההתנהגות של כל השחקנים בשוק, ומידע טוב לשחקנים ולצרכנים, ייתן להם כוח מאוד מאוד גדול מול הרשתות. אלה דברים מאוד מאוד מרכזיים, שגם כן, מאוד קשה ליישם אותם, אבל אנחנו בעזרתכם נצטרך שינויי חקיקה בשביל ליישם אותם. אני חושב שהמלצה כזו, למרות שהיא באה לפתור בעיה נכונה והיא עם כוונות טובות, אני לא חושב שיש לה את היכולת לפתור את זה, אני חושב שיש סיכוי מאוד מאוד גדול שבסופו של דבר המחירים רק יעלו.
עמיר פרץ
¶
ביתיה. זה לא מכוון אליך אישית ואם חלילה נפגעת ממשהו אני מתנצל מקרב לב כי אני נגד להתמודד עם פקידים. פקידים עושים את מלאכתם ואני בעד להתמודד מקצועית אבל אם יש ויכוח לוהט הוא צריך להיות מול השר הממונה, לא מולם. אבל בכל אופן, לא אישי. תקשיב לי טוב, הרי מה אתה אומר? אתה אומר דבר והיפוכו. הרי למה הממשלה לא נדרשה למחירי הקוטג', לפיקוח על הקוטג'? להתרחשויות הכול-כך גדולות שקרו? למה הממשלה לא נדרשה? מתי היא נדרשה? כשקמה זעקה גדולה. לא הממשלה יזמה פיקוח על המחירים, לא הממשלה יזמה את הטיפול ביוקר המחיה. הממשלה אמרה: תחרות, תחרות, תחרות, זה מה שקובע. זה מה שהממשלה אמרה. נוצר מצב שבו, מה שנקרא הקש שבר את גב הגמל , וגם מעמד הביניים התמוטט ופרצה לה סערה מאוד גדולה והממשלה הגיבה. זה המצב היום. אתה רוצה לחכות לרגע שבו בדימונה ובמקום אחר יתחילו להפגין באלימות כנגד רשתות ואז יגיבו? הרי לא אתה יזמת, עם כל הכבוד, הממשלה נאלצה לעשות דברים. אתם לא עסקתם בקוטג' כי חשבתם שזה נכון לעסוק בו, נאלצתם לעסוק בקוטג'.
הנושא של פיקוח על המחירים היה כמעט חזיר בבית המקדש, לומר דבר כזה. והיום החזיר הזה הוא כבר לא חזיר, הוא כבר כבש, הוא כבר טלה. אפשר להכניס אותו, לטפל בו כמו שצריך. כנ"ל יקרה לכם עם העניין הזה. אני מציע, בוא לא נחכה עד שיהיה משבר, בוא נעשה את זה עכשיו. זה הכול. אם יהיו לך פתרונות אחרים, תאמין לי, אני לא נעול על הצעת החוק שלי. תביא פתרונות, תגיד לרמי לוי: מחר, אם תבוא לפריפריה תקבל סבסוד ל-5 השנים הראשונות עד שתיכנס. תגיד לרשת אחרת: אני מכניס אתכם ככה. אל תדבר אתי על תחרות אזורית כי מה אתה רוצה, שמה יעשו עכשיו? הפועל שיסיים את העבודה שלו ב"פניציה" בירוחם, ייסע לבאר-שבע כי באר-שבע היא חלק מהאזור שלו? אתה תיתן לו רכב? אתה תיתן לו דלק?
רמי לוי
¶
אני רוצה לשאול שאלה. למה הם צריכים להתחרות דווקא בגלל שאני נכנסתי לשם? למה באשדוד לא ירדו המחירים עד שלא נכנסתי? למה בבאר שבע לא ירדו? למה צריכים לחכות עד 2015? אז שיהיה מחיר אחיד.
יאיר זילברשטיין
¶
זה בסדר גמור, הוא נכנס למקומות, הוא מוריד את המחיר בצורה דרסטית, הוא גם מרוויח - - -
תמר פינקוס
¶
מאחר והעניין הוא לא פשוט, באמת הוא לא פשוט כי אנחנו לא רוצים להתמקד –כמו שאמר חבר הכנסת, הוא מוכן למשוך את זה אם יהיו פתרונות אחרים וכדי לקבל פתרון צריך לשבת וצריך לעשות תיאום.
דוד דהאן
¶
מהחששות שלהם עולה שיש איזו קרטליזציה שיש באוויר, שלא תגרום בעצם להעלאת מחירים בכל הארץ. אלה החששות שלהם, זה מה שנראה.
עמיר פרץ
¶
למה? תיסעי, זה לא פסול. קודם כל, זה לא פסול. אם את נוסעת, תאמיני לי, אין לך על מה להתנצל, זכותך לנסוע.
חנה וינשטוק טירי
¶
מאחר והתיקון הוא לחוק הגנת הצרכן אז התיאום הוא מולנו, מול הרשות, אבל התיאום צריך להיות גם עם משרד האוצר.