PAGE
37
ועדת החינוך, התרבות והספורט
18/07/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 675>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, כ"ח בתמוז התשע"ב (18 ביולי 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/07/2012
הסתדרות המורים ואופק חדש - מה נעשה ומה צריך לעשות כדי לחזק את המורים?
פרוטוקול
סדר היום
<הסתדרות המורים ואופק חדש - מה נעשה ומה צריך לעשות כדי לחזק את המורים?>
מוזמנים
¶
>
איציק תומר - המשנה למנכ"לית משרד החינוך
ציון שבת - מנהל אגף בכיר, משרד החינוך
יוסי וסרמן - מזכ"ל הסתדרות המורים
גד דיעי - מ"מ המזכ"ל ויו"ר האגף המקצועי, הסתדרות המורים
חני לידור - סגנית בכירה למזכ"ל ויו"ר סניף חיפה והמרחב, הסתדרות המורים
מוטי סמט - סגן בכיר למזכ"ל ויו"ר סניף ירושלים, הסתדרות המורים
שלמה ישי - סגן מזכ"ל ומנכ"ל הקרן לקידום מקצועי, הסתדרות המורים
ג'ינה מרום - מנכ"לית עמותת המורים, הסתדרות המורים
זיאד מג'אדלה - יו"ר המחלקה לתיאום ותכנון, הסתדרות המורים
סופיאן מוסא - יועץ בכיר למזכ"ל ויו"ר סניף נצרת עילית, הסתדרות המורים
גילה קליין - יו"ר סיעת נח"ל, הסתדרות המורים
גליה מור - סיעת נח"ל, הסתדרות המורים
מוריס בהט - סיעת נח"ל, הסתדרות המורים
ענבל בן ברית כהן - סיעת נח"ל, הסתדרות המורים
דניאלה שריג - סיעת נח"ל, הסתדרות המורים
שושנה גופשטיין - הסתדרות המורים
יורם אביזוב - הסתדרות המורים
אורן בלום - הסתדרות המורים
אילנה אליאב - מורת שילוב, אורט רחובות, הסתדרות המורים
הילה אייכלר - מנהלת גן, הסתדרות המורים
תמרה חיון - מנהלת בית ספר, הסתדרות המורים
חגית גוטדינר - יו"ר מנהלי חטיבות הביניים, הסתדרות המורים
שרה ישראלי - יו"ר מנהלי בתי הספר היסודיים, הסתדרות המורים
שמחה שמואל - יו"ר המנהלים הדתיים, הסתדרות המורים
הגר קון - רכזת פדגוגית, ראשון לציון, הסתדרות המורים
דליה רוט - גננת, הסתדרות המורים
נשאת סולטאן - הסתדרות המורים
אתי נוי שמעוני - הסתדרות המורים
ד"ר מקס אביסרור - יו"ר הוועד המנהל, מכללת לוינסקי
מיכל ברם - יו"ר הנהגת הורי הילדים, רעננה
עו"ד אשר סלע - מייצג את ארגון הגננות המחנכות
מירי טלמור - ארגון הגננות המחנכות
עפרה כהן - ארגון הגננות המחנכות
דפנה אבן - ארגון הגננות המחנכות
לי אור - ארגון הגננות המחנכות
שרון רוגוזינסקי - ארגון הגננות המחנכות
קצרנית פרלמנטרית
¶
חבר המתרגמים – אהובה שרון
<הסתדרות המורים ואופק חדש - מה נעשה ומה צריך לעשות כדי לחזק את המורים?>
היו"ר עינת וילף
¶
בוקר טוב, אני פותחת את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט. הישיבה היום תחת הכותרת: "הסתדרות המורים ואופק חדש - מה נעשה ומה צריך לעשות כדי לחזק את המורים".
הדיון הזה הוא חלק מסדרת דיונים שאנחנו מקיימים בוועדה תחת הכותרת של שקיפות והעמקת הדיון הציבורי בנושאי חינוך, תרבות וספורט.
אני רוצה להודות להסתדרות המורים שהכינה את המצגת.
הדיון יהיה במשך שעתיים. הסתדרות המורים תפתח, תציג את הנושא, תציג את הארגון, תציג את אופק חדש, תאמר מה נעשה ומה עוד צריך לעשות. לאחר מכן יינתן זמן לכל מי שמבקש לדבר.
מי שמבקש לדבר, צריך לשלוח למנהלת הוועדה פתק עם שם ותפקיד ואני אתן זכות דיבור בהתאם לפתקים שמגיעים אלי. אני מבקשת שתוך כדי ההצגה של ההסתדרות לא להפריע אלא לאפשר להצגה להתבצע.
יושב ראש הסתדרות המורים, מר יוסי וסרמן, תרצה לפתוח? תודה.
יוסי וסרמן
¶
בוקר טוב. ראשית, אני מודה לך על היוזמה. על מנת שנוכל להציג את הסתדרות המורים ואת פעילות הסתדרות המורים, אנחנו כאן עם חברים בעלי תפקידים בהסתדרות המורים, כל אחד בתפקידו. היות ויש לנו שעה, אני אפתח במצגת, אומר כמה דברים ואתן לחברים שלי להשלים במסגרת השעה הזאת.
יוסי וסרמן
¶
תודה. ובכן, בשנה הבאה אנחנו בני 110. קודמינו הקימו את הסתדרות המורים ב-1903 והם היו אלה שנאבקו על כך שהשפה העברית תהא השפה של ישראל בתקופה של טרום המדינה. אנחנו מונים 127 אלף חברים, מגן הילדים ועד המכללה להכשרת עובדי הוראה, כולל.
יוסי וסרמן
¶
94 אחוזים חברים שלנו. הגננות, החינוך היסודי, החינוך המיוחד כמובן, חטיבות הביניים ברובן, החטיבות העליונות במיעוט. יש לנו 9,000 חברים שהם מורי בעלויות. החינוך היסודי כמובן, מנהלים, מפקחים, מדריכים, מנהלי אגפים לחינוך וזה עתה חתמנו על הסכם מאוד מאוד מוצלח באשר להם. כל אלה הם חברים שלנו.
אני אומר לך גברתי שאני חושב שמערכת החינוך וארגוני המורים צריכים להיות ארגון אחד מאוחד על מנת להשיג את מרב ההישגים מול המעסיקים, האוצר וכולי. אין שום טעם בפיצול היות ושום מורה ושום גננת לא מקבלים שקל אחד יותר מהשני. אין שום טעם, חוץ מכיסאולוגיה. הנושא של כיסאולוגיה לא מדבר אלי הרבה ואני אעשה כל מאמץ בקדנציה הזו שלי לאחד את מחנה המורים. אני מצהיר את זה קבל עם.
באשר לאופק חדש. אנחנו יזמנו תוכנית שלנו שנקראת הצעד הקובע, תוכנית חינוכית, רפורמה במערכת החינוך וכשפרסמנו אותה, הוקמה ועדת דברת. אני חייב לומר לך שחבריי ואני היינו מאוד מאוד בעד שינוי במערכת החינוך. היינו בסיטואציה ש-15 אלף אנשים, חברים שלנו, נזקקו להשלמת הכנסה. 15 אלף אנשים. ביזוי אמיתי. כמובן שכשאתה נמצא במצב כזה, אתה לא יכול לבוא אל טובי הצעירים של מדינת ישראל ולומר להם אל תלכו למקצוע אקדמי אחר אלא בואו להוראה. אמרנו שאנחנו חייבים רפורמה כי בלי רפורמה אי אפשר לדרוש תוספת שכר. זה היה הויכוח ביני לבין עמיתי מארגון המורים כי שנינו הלכנו לרפורמה, לאותה רפורמה, אבל הוא רצה לקבל קודם כל תוספת של בין עשרים לשלושים אחוזים ואני גם רציתי לקבל אותו הדבר אבל אני ידעתי שאין סיכוי כי יש השלכות רוחב במדינת ישראל, ואם נותנים לארגון אחד, נותנים גם לאחרים. אי אפשר להשיג בלי לתת.
לכן הסכמנו ללכת לדברת, אבל שרת החינוך דאז רצתה לעשות את זה בחקיקה ולא במשא ומתן. על כך יצא הקצף ועל זה היה המאבק של שני הארגונים יחדיו כנגד ועדת דברת.
בא ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט ושרת החינוך דאז יולי תמיר והציעו לי במחצית הראשונה של 2007 לחתום על הסכם רפורמה. התייעצתי כמובן עם חבריי בהנהלת הסתדרות המורים והסכמנו מיידית והלכנו להסכם רפורמה שכלל משא ומתן ארוך מאוד במשך ימים ולילות.
יוסי וסרמן
¶
עכשיו תהיה הסתדרות המורים ואחר כך אני אמשיך באופק חדש. רציתי להתחיל עם אופק חדש ועכשיו אני אבקש מידידי אודי להציג את המצגת.
מוקרנת מצגת.
אני מבקש עתה לתת את רשות הדיבור למספר חברים שלי, כל אחד על פי התפקיד שהוא ממלא אצלנו. מנכ"לית העמותה לקידום ההוראה והחינוך, מזכ"ל הקרן לקידום מקצועי ומנכ"ל אשמורת, החברה והמינהל הכלכלי שלנו.
היו"ר עינת וילף
¶
לפני כן, ברשותך, אם תוכל לתת קצת יותר הסבר על מבנה ההסתדרות, איך היא בנויה, מה המנגנונים, התקציב, דמי חבר, מה התפקידים, הגופים הבוחרים וכדומה.
יוסי וסרמן
¶
אמרתי, אנחנו מונים 127 אלף חברים ואמרתי מי הם החברים שלנו. 28 סניפים בפריסה ארצית. חשבנו לעשות צמצומים במספר הסניפים אבל השארנו את המצב על מנת לתת שירות טוב ונגיש ככל האפשר לחברים שלנו בפריסה ארצית.
יוסי וסרמן
¶
כן. 95 אלף מורים פעילים והשאר חברים גמלאים. אפרופו גמלאים, השנה חתמנו על הסכם להקמת המחלקה לרווחת הגמלאי שהיא תשובה או איזשהו מתן בגין כך שהגמלאים לא קיבלו את אופק חדש כי זה רק למורים בפועל. הגמלאים קיבלו מחלקה ייחודית, מאוד מאוד ייחודית שיש אותה רק לנו ולהסתדרות הכללית עבור עובדי המדינה בלבד. הם מקבלים כל דבר בנושא תרבות, רווחה וצרכנות במחירים שאין להם אח ורע ואין להם השוואה. זאת אנחנו עושים עבור המורים הוותיקים שלנו, אלה שפרשו לגמלאות.
יוסי וסרמן
¶
דמי החבר אצלנו הם 53 שקלים כשעל פי החוק, גברתי בטח יודעת שזה 0.9, אבל אנחנו החלטנו להוריד את התקרה של 0.9 והסכום עומד על 53 שקלים במקסימום. מובן מאליו שמי שעובד משרה חלקית או מי שיש לו נתונים אחרים, משלם פחות מהסכום הזה. הסכום המקסימאלי הוא כפי שאמרתי, 53 שקלים.
יוסי וסרמן
¶
53 שקלים בחודש. הגמלאים משלמים 15 שקלים לחודש. 53 שקלים משלמים המורים הפעילים. אנחנו נותנים לגמלאים שי מהתקציב שלנו. המורים הפעילים מקבלים שי מהמדינה ועל פי הצורך אנחנו משלימים כשאנחנו רוצים להגדיל את גובה השי. כאמור, אנחנו מתחזקים ומממנים 28 סניפים עם כל המנגנונים שלהם. יש לנו אגפים כמו אגף הכשרה והשתלמות, אגף כספים, אגף לאיגוד מקצועי שגד יושב ראש האגף וממלא מקום המזכ"ל יושב כאן.
יוסי וסרמן
¶
לא. אנחנו לא מקבלים מהמדינה תקצוב. אנחנו מקבלים מהמדינה בגין מה שמגיע לנו עבור כל חבר בעמותה. בהסכם קיבוצי על עמותה, אנחנו מקבלים בגין מה שמגיע לנו על פי הסכמים עם האוצר. למשל, יש לנו עמותה ותיקה מאוד לגמלאים ואז מינהל הגמלאות משתתף בטיולים, נסיעות ופעילויות שלהם באמצע השבוע לבתי מלון, אבל אנחנו לא ממומנים על ידי משרד החינוך בשום דבר.
יוסי וסרמן
¶
יש לנו משרד רואה חשבון מהמובילים בארץ, שהוא עושה את הדוחות הכספיים מדי שנה לכל המוסדות שלנו, מוסד-מוסד בנפרד ואחר כך הוא מאחד את הדוחות לדוח אחד. יש לנו מבקר פנים שהוא רואה חשבון במקצועו ומבקר מקצועי. יש לנו חשב שהוא רואה חשבון במקצועו. דהיינו, יושב ראש האגף הוא נבחר, אבל אנשי המקצוע הם אנשי מקצוע, במקרה זה רואי חשבון. מנהלת חשבונות ראשית היא ברת סמכא בניהול מערכת חשבונאית.
יוסי וסרמן
¶
הכול מפורסם. המוסדות שלנו הם ועידה, מועצה, מרכז, הנהלה והנהלה מצומצמת בה חברים שמונה חברים. המרכז הוא שמאשר את התקציב מדי שנה בשנה לפני סוף חודש דצמבר, רואי החשבון – טרוני שפלר שמם – עושים את המאזן הכספי, מפרסמים אותו, מאשרים אותו במוסדות הרלוונטיים לכך. אגב, התקציב מפורסם לכל 122 חברי המרכז. זה נשלח אליהם הביתה וזה כמובן פומבי. אם 122 חברים מקבלים את זה, הם נציגים של כל הסיעות אצלנו, ברור שכל מורה וכל גננת שרוצים לדעת, יכולים לדעת.
לא סיימתי עדיין לציין את כל המוסדות שלנו. יש לנו את המחלקה לגננות הממונה על כל תחום הגננות שלנו. לילי פוקמינסקי ודליה רוט שיושבת כאן, מנהלות את המחלקה. יש לנו עוד מוסדות שלא הזכרתי כי אצלנו יש הרבה מאוד מוסדות ובעלי תפקידים שעושים הכול על מנת לתת למורים את השירות הטוב ביותר האפשרי.
יוסי וסרמן
¶
כן. אצלנו הבחירה היא, אני חושב, הכי דמוקרטית שאפשר. כל המורים וכל הגננות בוחרים. פעם בחמש שנים אנחנו מקיימים בחירות. הבחירות הן על פי סיעות לא פוליטיות. אין פוליטיזציה בהסתדרות המורים.
יוסי וסרמן
¶
מפלגות פוליטיות. לכל מורה יש את האפשרות להצביע בבית ספרו בקלפיות ניידות. מזכ"ל הסתדרות המורים הוא חלק של סיעה והוא הולך בראש הסיעה שלו וכך גם ראשי הסיעות האחרות. אנחנו מקיימים את הבחירות ובאותו יום לאחר ספירת הקולות, באותו לילה, בין 12 ל-3 לפנות בוקר, יש תוצאות וכבר ברור לנו מי ינהל את הסתדרות המורים בקדנציה שלאחר החירות.
יוסי וסרמן
¶
זאת בדיוק קואליציה. זאת הסיעה שקיבלה את מרבית הקולות אבל אצלנו יש נוהג. גם אם היינו מקבלים מעל חמישים אחוזים, היינו מנסים ומשתדלים לאחד את כל או את רוב הכוחות. היות ואני לא חושב שבהסתדרות עובדי הוראה או בכלל ארגון עובדים צריכה להיות אופוזיציה.
יוסי וסרמן
¶
ממשלת אחדות לאומית כי כולנו משרתים את המורים. זאת מטרתנו ולשם כך אנחנו קיימים, לתת שירות למורים.
היו"ר עינת וילף
¶
החלוקה של הסיעות בוועידה, במועצה, במרכז, בהנהלה ובהנהלה המצומצמת היא פרופורציונאלית לאורך כל המוסדות האלה, לפי האחוזים בבחירות?
יוסי וסרמן
¶
401. נבחרים שלושה בעלי תפקידים – המזכיר הכללי, ממלא מקום המזכיר הכללי ונשיאת בית הדין הפנימי. אגב, אצלנו נשיאת בית הדין הפנימי היא השופטת בדימוס שרה פריש שיושבת בראש בית הדין שלנו.
יוסי וסרמן
¶
הוועידה מתקיימת במשך חמש שנים והיא מתכנסת מעת לעת על פי הצורך. היא מסמיכה את המועצה שמונה 201 חברים, חמישים אחוזים של הוועידה. מדובר כאן בנציגי כל הסיעות.
יוסי וסרמן
¶
בוועידה, במועצה ובמרכז. כל נציגי הסיעות כולם נמצאים גם במרכז. בהנהלה נמצאים רק חברי הקואליציה.
יוסי וסרמן
¶
כן. שמונה חברים. המרכז מונה 122 חברים. אנחנו מוסדות די גדולים על מנת לתת לכל קבוצת חברים ולכל סיעה את השירות.
גד דיעי
¶
שמי גד דיעי, ממלא מקום מזכ"ל הסתדרות המורים ויושב ראש האגף לאיגוד מקצועי. אני רוצה קודם כל להבהיר שאני חושב שזה הגוף היחיד במדינה שביחד משולבים מה שנקרא תורה ועבודה. הממלכתי והממלכתי-דתי. כך זה לאורך עשרות שנים. זאת המטרה האחת של מעמד המחנך בישראל.
גד דיעי
¶
אני בתפקידי יושב ראש האגף לאיגוד מקצועי. לאגף הזה מתנקזות כל הבעיות שמתעוררות בשטח, הן בנושא הפרט והן בנושא הכלל. אנחנו מטפלים באמצעות הסניפים מיום כניסתו של עובד, מיום סיום לימודיו במכללה כאשר הוא מתחיל בהתמחות, ואנחנו מלווים אותו. מלווים אותו במעמד שלו, בתביעות, בהערכה, בהיקף משרתו, במקום עבודתו, בזכויותיו, אם הוא יוצא לשבתון או לחופשה ללא תשלום. הליווי נעשה עד פרישתו לגמלה, אם זאת פרישה מוקדמת או אם זאת פרישה רגילה או אם זאת פרישה על ידי נכות במצב בריאות.
גד דיעי
¶
כן, ועדות רפואיות. זאת אומרת, מהבחינה הזאת אנחנו מקיפים אותו.
לאגף האיגוד המקצועי יש צוות מקצועי, מחלקה משפטית מלווה, ייעוץ משפטי לכל עובד הוראה ובעת הצורך מלווים גם לבית הדין, אם מתעורר צורך בכך. חשבות, טיפול בפרט, אם זה לקראת הפרישה, כל החישובים מה שמגיע לו, כולל ייעוץ מס, כולל הכול. למעשה המורה יודע שיש לו כתובת בסניף ובמרכז.
יוסי וסרמן
¶
שגית, יועצת התקשורת שלנו, תעשה לי עכשיו את החישוב. לדעתי יותר משישים אחוזים. אני חושב שזה אפילו יותר ממה שאמרתי, אבל תעשי בדיקה. אם יש צורך להתקשר ולקבל רשימת חברי הנהלה, אפשר לעשות זאת ולהשיב ליושבת הראש.
יוסי וסרמן
¶
לא. אין חובה שחברי ההנהגה שנבחרים על ידי כלל ציבור המורים, בבחירות מאוד מאוד דמוקרטיות, יהיו בהכרח מורים בפועל. אין חובה. יש לנו לא מעט מורים בפועל כמובן, אבל אין כלל בחוקה.
יוסי וסרמן
¶
יש אמירה רק לבעלי תפקידים, ראשי ארגוני המנהלים וראשי ארגוני המפקחים. המנהלים, אלה חטיבות הביניים ובתי הספר היסודיים. רק לגביהם יש וכך זה מקדמת דנא.
ג'ינה מרום
¶
הסתדרות המורים הקימה את עמותת המורים לפני 23 שנים. כמובן שהמטרה של הסתדרות המורים דרך העמותה היא לחזק ולתת לעמיתיה את האפשרויות לקידום מקצועי ולבסס את מעמד המורה.
העמותה משרתת אך ורק מורים בפועל - מורים, גננות, מפקחים, עובדי ההוראה בפועל שיש להם מעסיק.
המטרות שלנו הן קודם כל לטפח את רמתו המקצועית של איש החינוך, לשפר את מעמד המורה, את מקצוע ההוראה ולא רק בעינינו אלא גם בעיני הציבור. הדימוי העצמי של עובד ההוראה חשוב ולכן גם זאת אחת המטרות. בנוסף לכך, קידום תחום ההוראה והחינוך כפרופסיה.
כדי להשיג את המטרות האלה אנחנו פועלים במגוון אמצעים ואני אדבר על שנת 2011, לגביה יש לנו כבר סיכום.
ג'ינה מרום
¶
עמותת המורים, היות ועל התקציב שלה מדובר בהסכם קיבוצי, מקבלת פר משרה ולא פר מורה. מקבלים תקצוב שמשתנה כל פעם על פי המצב. אנחנו מקבלים ממשרד האוצר הכנסה שהיא לא קובעה. אנחנו עמותה רשומה ועל פי תקנון העמותות אנחנו חייבים לקבל כל שנה אישור על ניהול תקין.
ג'ינה מרום
¶
זה יכול להיות בערך עשרים ומשהו מיליון שקלים, זה יכול להיות פחות, זה יכול להיות יותר. אני חוזרת ואומרת שאף אחד מהמורים לא משלם.
אני רוצה לדבר על הנושא של העמותה. העמותה היא כמובן מנוהלת על ידי הנהלה, יש לנו דירקטוריון, יש לנו נשיאות, יש לנו חשבת פנימית, יש לנו רואה חשבון מלווה, יועצים משפטיים, מבקר פנים וכמובן אנחנו מגישים כל שנה לרשם העמותות את כל המסמכים הנדרשים כדי לקבל אישור ניהול תקין. אנחנו גם עמדנו בביקורת עומק של רשם העמותות ומי שמבין יודע מהי ביקורת עומק. אין לנו נכסים ואין לנו הכנסות משום גוף כלשהו אחר.
אני מדברת על הדוח של 2011. כ-93 אלף משתתפים לקחו חלק בפעולות עמותת המורים. ברשותך, אני אגיש לך. הכנתי לך חומרים כאן כדי שתוכלי לעיין בהם ולראות גם את התוצרים אבל גם את המספרים.
ג'ינה מרום
¶
מה שאנחנו מגישים, פתוח וגלוי באתר רשם העמותות כך שכל אחד יכול להיכנס ולעיין. אין כל בעיה בכך.
אחת הפעולות, כפי שראית גם את, היא הוועידה או כנסים ארציים. אנחנו לא לוקחים בחשבון את הוועידה השנה. בשנה שעברה היו לנו כאלף עמיתים שלקחו חלק בכנס. יש לנו סדנאות לקידום ההוראה והפרופסיה. אנחנו מכינים כל שנה, וזה נמצא כאן, ספר סדנאות וגם הרצאות. הסדנאות האלה מיועדות לצוותי מורים, לחבורה של מפקחים, מנהלים, הכול לפי הצרכים וזה נעשה ללא כל תמורה. הצוותים לא משלמים. על פי הנוהל הם מבקשים את מה שהם צריכים. אם זה משהו שקשור לאווירה או האטמוספרה הפנימית בבית הספר, איזשהו כלי שהם רוצים לקדם את עצמם בו או לקראתו, והנושאים האלה בספר הסדנאות שלנו שאני אגיש לך אותו כך שתוכלי לעיין בו.
ג'ינה מרום
¶
אלה לא בדיוק השתלמויות כי הן לא עוסקות בדיסציפלינה. בתוכנית שלנו אין בכלל דיסציפלינות. אנחנו אמרנו שאנחנו מקדמים את עובדי ההוראה.
היו"ר עינת וילף
¶
השאלה שלי הרבה יותר טכנית. האם דברים שעוברים אצלכם יכולים להיחשב למורים אחרי כן כהשתלמות.
ג'ינה מרום
¶
לא. פעם זה היה, אבל כרגע לא. אם אני הולכת לפי המבנה השבועי, הדברים האלה נעשים בדרך כלל בשעות מנהל. למנהל יש פעם בשבוע שעתיים והוא למשל רוצה לקדם נושא ששייך לאטמוספרה הבית-ספרית או לאקלים או בעיות אלימות בבית הספר וצוות הניהול, יש להם צוות השתלמויות, בוחר ומזמין את הנושא ואת המרצה. הכול לפי בקשתם. אנחנו לא מתערבים. אנחנו יכולים להמליץ אבל אנחנו לא מתערבים בהחלטה שלהם.
יוסי וסרמן
¶
תוך כדי אנחנו נציג גם את אופק חדש.
אני רוצה קודם שתשמעי את שלושת המוסדות – העמותה, הקרן והמינהל הכלכלי – כל אחד מהם בשלוש דקות.
ג'ינה מרום
¶
יש לנו כל כך הרבה פעולות של ימי עיון, של ארגז כלים, של פעולות עיון ותרבות. אנשים שיוצאים אצלנו לפעולות עיון ותרבות, נניח 26 אלף חברים מקבלים ביומיים-שלושה 700 הרצאות ו-350 סיורים שאנחנו מכינים עבורם כדי באמת להעשיר את עולם המורה ולקדם אותו. כל אחד בוחר את מה שמעניין אותו. כל הדברים האלה כמובן במסגרת העמותה.
שלמה ישי
¶
שלום לך ושלום לכולם. הקרן הוקמה לפני כ-15 שנים כתוצאה מהסכם קיבוצי. עם הקמת הקרן התמקדנו בשני תחומים. תחם אחד הוא בנושא של המחשוב. אני רוצה להזכיר שלפני 15 שנים נושא המחשבים אצל המורים היה מאוד חלש והילדים ידעו לעבוד על המחשב יותר מאשר ידעו המורים. לכן קיימנו קורסים רבים ועשרות אלפי מורים עברו דרכנו בקורסים למחשוב על מנת שיוכלו להתמודד עם התחום הזה.
בשנים האחרונות התחלנו גם בנושא של מחשב נייד לכל מורה. אנחנו שמחים שלאחר שאנחנו התחלנו בנושא הזה, המשרד הכניס גם את נושא התקשוב בפריפריות ואנחנו פועלים אתו במקביל.
אנחנו מקציבים תפריט בית ספרי לכל בית ספר סכום כסף שבו המורה יכול על פי תפריט שאנחנו שולחים – חוברת שנתית – לבחור מתוך החוברת פעילות של קידום מקצועי או של העשרה.
יוסי וסרמן
¶
ההכשרה היא בידי משרד החינוך. לנו יש אגף להכשרה והשתלמות שמתואם מאוד מאוד עם האגף להכשרה של משרד החינוך. לא המוסדות האלה נועדו להכשרה. הם לא מחליפים את משרד החינוך ולא את האגף להכשרה והשתלמות שלנו.
שלמה ישי
¶
יש לנו פרויקט שאנחנו מאוד גאים בו וזה פרויקט מודעות. אנחנו מאפשרים למורים במצוקה כלשהי, בעיקר במצוקה נפשית – ולצערנו הרב גם כתוצאה ממצבים בקווי העימות – לקבל 12 פגישות אצל פסיכולוג, עובד סוציאלי או יועץ ארגוני בתשלום של שישים שקלים למפגש כשאנחנו מסבסדים את המפגש הזה במאות שקלים. כבר למעלה מ-7,000 מורים נותנים בנו אמון. הפרויקט הוא חסוי לגמרי ורק הצוות המקצועי יודע מי המטופלים.
יש לנו קשר עם מט"ח בנושא של מניעת אלימות בבתי הספר. באתר הזה, בין הצלצולים, כשלושים אלף כניסות בחודש על ידי מורים בבתי הספר שנכנסים, שואלים שאלות ומנסים להתמודד עם בעיית האלימות בבתי הספר.
שני דברים חדשים שהכנסנו השנה, בהקשר לזה, הם הנושא של ההתמודדות עם הרשתות. אנחנו משתדלים כל הזמן לחדש לפי המצב ולפי אקטואליה. אנחנו יודעים שיש הרבה בעיות ברשתות ולכן בעניין הזה אנחנו מטפלים ומדריכים מורים איך להתמודד עם פייסבוק ורשתות אחרות.
הכנסנו השנה פרויקט שנקרא יש קול ויש עונה, שזה מאפשר למורים השתלמות בנושא של שמירה על הקול שלהם. אנחנו יודעים שזה כלי מאוד חשוב של המורה ואנחנו נותנים לו איזה שהם כלים כדי לדעת איך לשמור על הקול שלו. תודה.
יורם אביזוב
¶
אשמורת והמינהל הכלכלי נועדו למקסם את הנטו של המורה, לגרום לו לצרוך תרבות ככל האפשר. חלק ניכר מהתקציב של אותם חמישים שקלים עליהם דיברנו מוזרמים בחזרה למורים כסובסידיה. אני יכול לספר לכם שארבעים ומשהו אלף מנויי תיאטרון הם מורים. אם תכפילו בשבע הצגות, תבינו. אותו הדבר לגבי קאונטרי קלאב וימי טיולים בשטח. הגענו למצב בו למורים יש כרטיס אשראי בעזרתו המורה נהנה מהנחות ב-9,500 בתי עסק בארץ. ההנחה ניתנת במעמד חיוב החשבון והוא לא צריך לבקש אותה. הגענו למצב שיש לנו כרטיס פלסטיק שהוא כרטיס חבר הסתדרות המורים שאפשר לטעון אותו בכסף גם כן בהנחה ועם הכסף הזה הוא יכול לקנות ברשתות. החלום שלנו הוא להגיע למצב שאחרי שהצוות המקצועי נאבק על השכר ועל הנטו, אנחנו באותו נטו נאפשר למורה לקנות יותר ואז זה מקסום הנטו.
אנחנו מגיעים למורים בעזרת האינטרנט. שמונים אחוזים מהמורים, 79 אחוזים, רכשו הכול דרך האתר שלנו באינטרנט. יש לנו מוקד הזמנות עבור הגמלאים. יש לנו אפליקציה, ואנחנו הראשונים שהמורים יכולים לעשות הכול באייפונים ובסמרטפונים. בקטע הזה אנחנו מובילים טכנולוגית עם הישגים מדהימים.
כמובן הכול מבוקר על ידי רואה חשבון, שקוף לגמרי עם אישורים כי החלק של אשמורת היא חברה שחייבת בביקורת נפרדת. המינהל הכלכלי מבצע את פעולות התרבות המסובסדות. החוברת נקראת מורה דרך.
זיאד מג'אדלה
¶
יושב ראש המחלקה לתכנון ותיאום. אני יחסית חדש בתפקיד ונמצא בו רק חמישה חודשים. הייתי מנהל בית ספר בבקעה אל גרביה ויצאתי לחופשה ללא תשלום.
רציתי לדבר על מספר החברים הערבים בהסתדרות המורים. מספר החברים כולל כמעט 21 אלף חברים והם מורים פעילים ומורים גמלאים.
בגדול, זאת גאווה של הסתדרות המורים ושל מוסדות החינוך במדינה שהיום בהסתדרות המורים הגענו למצב חברים מורים ערבים. במדינת ישראל מדברים על שילוב של החברים הערבים אבל בהסתדרות המורים מזה כבר כמה שנים טובות אנחנו הרבה מעבר לכך ואנחנו מרגישים שותפים אמיתיים לכל העשייה שנעשית בהסתדרות המורים ובתהליך קבלת ההחלטות.
אני רוצה להדגיש רק שתי נקודות מאוד מאוד חשובות. החברים הערבים הצטרפו להסתדרות המורים בשנת 1953 ורק מאז שכרם של המורים הערבים שווה לשכרם של המורים היהודים במדינה. לפני כן מורה ערבי קיבל שכר מסוים ומורה יהודי קיבל שכר אחר. גם על כך גאוותנו.
האיגוד המקצועי היחידי במדינה שמוציא ביטאון בשפה הערבית לחברים הערבים שלו, זאת הסתדרות המורים. הביטאון שנקרא "הד החינוך", יש לנו ביטאון בערבית שהוא באותו שם אבל מבחינת התוכן אלה דברים אחרים לגמרי. זה לא תרגום מעברית.
היו"ר עינת וילף
¶
תודה רבה. מורים שמועסקים, אותם מורי קבלן, האם הם יכולים להיות חברים בהסתדרות המורים?
יוסי וסרמן
¶
אנחנו מנהלים משא ומתן. יושבת ראש האגף לארגון שלנו מנהלת משא ומתן עם קרן קרב, עם המורים בקרן קרב ועם אחרים. כל מורה שעונה על הקריטריונים שלנו – דהיינו, תעודת הוראה – והוא מורה, אנחנו נשמח מאוד שהוא יפסיק להיות מורה קבלן ויהיה חבר אצלנו.
היו"ר עינת וילף
¶
היכולת שלהם להצטרף אליכם, האם היא אישית שלהם או שאתם צריכים להגיע להסכם קודם עם הילה או עם קר שיאפשרו להם להתאגד?
יוסי וסרמן
¶
אנחנו מנהלים - ואני חייב לומר לך שאנחנו עושים את זה בשילוב ידיים עם ההסתדרות הכללית – משא ומתן עם ההנהלות האלה על מנת שהם יכירו במורים שלהם כמורים שזכאים להצטרף לארגון עובדים מסודר ועל ידי כך גם יישמרו הזכויות של האנשים האלה. אנחנו רוצים לשמור על הזכויות שלהם.
היו"ר עינת וילף
¶
אני בכל זאת אשאל שאלה כי טכנית אני לא מבינה. האם כדי להתאגד צריך לקבל את אישור הגוף המעסיק או שפשוט מורה יכול לצורך העניין להיכנס לאתר, לתת מספר כרטיס אשראי ולהצטרף להסתדרות המורים?
יוסי וסרמן
¶
כל החברים ללא יוצא מן הכלל מצטרפים באופן אינדיבידואלי . הוא מסיים את המכללה, יש לו תעודת הוראה, יש לו תואר אקדמי, הוא ממלא טופס חברות ומצטרף.
יוסי וסרמן
¶
כרגע, לא. השכר שלהם לא ברור כמו השכר שלנו. הנושא הזה יקבל עכשיו תאוצה רצינית כי אנחנו יחד עם יושב ראש האגף לאיגוד מקצועי של ההסתדרות בוועדה משותפת שמנהלת משא ומתן עם מורי קבלן על מנת לצרף אותם.
היו"ר עינת וילף
¶
אבל את המשא ומתן הזה אתם מנהלים בגלל שאתם מראים רצון טוב או בגלל שאתם חייבים? כלומר, האם יש לכם מניעה חוקית או טכנית לאגד את המורים האלה ולצאת למענם במאבק?
יוסי וסרמן
¶
היות ויש לנו רגישות חברתית, אנחנו יודעים שהמורים שהם מורי קבלן מאוד מאוד מקופחים ואנחנו עושים מאמץ משותף על מנת לצרף אותם אלינו כך שיהיו חברים מלאים בהסתדרות המורים. אני משוכנע שאחוז גדול מהם – אני לא מתיימר לחשוב שכולם ייכנס – נצליח לצרף.
יוסי וסרמן
¶
קודם כל אנחנו פונים לנציגות של המורים כדי שהמורים ירצו ויסכימו לכך. ברגע שהם הסכימו, אני מאמין שנתגבר גם על המעסיקים שלהם. בראש ובראשונה, הסכמת המורים ורצונם.
יוסי וסרמן
¶
אופק חדש. בספטמבר 2007 חתמנו על מתווה ראשוני. ב-25 בדצמבר 2008 חתמנו על הסכם סופי. ניהלנו משא ומתן יום יומי עם משרדי החינוך והאוצר. אופק חדש היא רפורמה מקיפה ביותר. היא משנה את שכרו של המורה ומשנה את מבנה שבוע העבודה. לא יימצא מורה אחד שהמתן שהוא נותן, הוא לא נופל בעשרה אחוזים על תוספת השכר שהוא מקבל. דהיינו, תוספת השכר עולה בעשרה אחוזים בכל סיטואציה על המתן שהמורה נותן.
יוסי וסרמן
¶
שני הפרמטרים הם שינוי מבנה שבוע העבודה ושינוי מבנה השכר. הרפורמה בנויה על שעות פרונטאליות, 25 למורות אימהות ו-26 שעות לשאר המורים, בחינוך היסודי.
יוסי וסרמן
¶
גם הם נכללים. יושב ראש האגף לאיגוד מקצועי ישיב על השאלה הזאת כי היא פרופר מקצועית. אני אף פעם לא התיימרתי לדעת הכול.
אם כן, 26 שעות בשבוע פרונטאליות ו-25 שעות פרונטאליות למורות אימהות. זה בחינוך היסודי. חמש שעות פרטניות שהם שיעורים לקבוצות בין תלמיד אחד עד חמישה וחמש שעות שהייה.
בחטיבות הביניים זה תשע שעות שהייה. אגב, שעות השהייה מתחלקות בין שעות למנהל ושעות למורים.
יוסי וסרמן
¶
לשיקול דעת המנהל. בחטיבות ארבע שעות, בחינוך היסודי שעתיים. כל יתר השעות מיועדות אך ורק למורה על פי שיקול דעתו, על פי החלטתו ועל פי רצונו.
יוסי וסרמן
¶
בשעות השהייה, רק המורה מחליט ולא המפקח ולא המנהל. אני מדבר על שעות שהייה שהן שעת שנועדו – ואנחנו מודעים לכך - ובמסגרת התיקונים, כי אנחנו בקרוב נפתח את ההסכם, נדרוש הגדלה משמעותית של שעות השהייה בחינוך היסודי היות ואין מספיק שעות שהייה. הרעיון הוא שהמורים יעשו את רוב העבודה או כמה שאפשר יותר בבית הספר. אין דבר כזה שמורה לא יעבוד בבית. אופי העבודה של העוסק בהוראה הוא גם עבודה בבית כי לא יכול להיות שהוא לא יענה להורה או לילד בשעות אחר הצהרים והערב. אנחנו נרצה שזה יבוא לידי ביטוי גם בשכרו במסגרת פתיחת ההסכם, במסגרת השיפוצים והתיקונים באופק חדש. נדרוש זאת.
יוסי וסרמן
¶
המועד האחרון הוא 1 בספטמבר 2013 אבל אנחנו דורשים בימים האלה ממש להתחיל ולנהל משא ומתן כי הנושאים הם רבים מאוד. מדובר בהסכם שכר, בהסכם עבודה ובאופק חדש. יש הרבה מאוד עבודה.
יוסי וסרמן
¶
כל החינוך היסודי ללא יוצא מן הכלל. רוב בתי הספר בחטיבות הביניים. ב-1 ספטמבר 172 חטיבות ועוד 160. כלומר, 340 חטיבות ביניים. רוב גני הילדים. עוד לא סיימנו את המשא ומתן באשר לגנים שיש בהם יום חינוך ארוך.
מוחמד ברכה
¶
אתם קשובים לכל הביקורת על התוכנית מהמורים, לכל ההערות שלהם והתלונות שלהם? אתם תיקחו בחשבון את זה כאשר תפתחו את ההסכם מחדש?
מוחמד ברכה
¶
לארגון הגננות יש הערות וביקורת. אני גם מסייר בשטח ורואה ושומע את המורים. אני בעד הרפורמה אבל אני לא בעד זה שמורים פוגשים אותי ואומרים שהם עבדים. אתם קשובים לביקורת כזאת?
יוסי וסרמן
¶
ברשות היושבת ראש, אני אסטה ואומר לך. המורים בחינוך היסודי עבדו שלושים שעות - אני מדבר על משרות מלאות כמובן – פלוס שעתיים שהייה. דהיינו, 32 שעות. הם עובדים 36 שעות שזאת תוספת של ארבע שעות. זה מה שהיה לחינוך היסודי. העומסים והמטלות, אין קשר לאופק חדש. אלה מטלות שמשרד החינוך מטיל.
יוסי וסרמן
¶
אין קשר לאופק. שום דבר. יש תקשוב שהשר השיג חצי מיליארד שקלים על מנת לבצע אותו ומכניסים את מערכת החינוך לתוך התקשוב. יש מבחנים בינלאומיים, יש מדיניות ומטלות של המנהל הכללי של משרד החינוך. אנחנו בוועדה משותפת בכל מחוז עכשיו לצמצום העומסים. אנחנו מאוד מודעים לטענות של המורים. אני גם רוצה שתבין שהפער בין מה שהיה לבין מה שקיים, זה ארבע שעות. לגבי העומסים, אין קשר לאופק חדש. אילולא אופק חדש, היו הרבה יותר עומסים.
היו"ר עינת וילף
¶
אני מבקשת בלי הערות. אגב, יש אנשים שנתנו לי פתק ובו מצוין רק שמם בלי תפקיד. מי שנתן את שמו בלי תפקיד, לא יקבל זכות דיבור.
יוסי וסרמן
¶
אני רוצה לומר לגברתי ולכל החברים היושבים כאן. יש ריבוי מאוד משמעותי של המורים, אנשים צעירים שרוצים להיות מורים ומצטרפים למכללות להכשרת עובדי הוראה. זאת מבחינתי הייתה אחת מהמטרות החשובות ביותר של אופק חדש לכן הלכנו לרפורמה. במסגרת הרפורמה הזאת יש תשע דרגות שכר. בדרגות הראשונות עד 6. המורה, לאחר שלוש שנים של הכשרה ו-180 שעות, מקבל תוספת שכר של 7.5 אחוזים. אני רוצה לומר לגברתי שבמסגרת גמול ההשתלמות בעולם הישן, שלוש שנים, אפשר היה להגיע ל-3.6 אחוזים בשלוש שנים. הייתי מנהל, מפקח ומורה, כך שמשהו אני גם יודע. בדרגות הגבוהות התוספת היא 8.5 אחוזים. המורה, כאמור, לומד 180 שעות בשלוש שנים על מנת לקבל תוספת לדרגתו. כל הדרגות, מאחת עד שש, הן אוטומטיות, ללא תלות מנהל או מפקח. בדרגות הגבוהות, שבע-תשע, יש הערכה בוועדה משותפת בה אנחנו חברים יחד עם משרד החינוך.
כפי שאמרתי לחבר הכנסת המכובד, אנחנו שומעים ומודעים לקשיים של המורים. לא לשכוח שמדובר כאן בשינוי וכל שינוי הוא בעייתי. כפי שאמרתי, יחד עם משרד החינוך אנחנו בוועדות מחוזיות – בכל מחוז – לבדיקת העומסים על מנת שלמטה בירושלים תהיה שליטה על מה שקורה במחוזות, כך שלא כל מנהל מחוז, כל מפמ"ר וכל מפקח יעשה כפי שהוא חושב במסגרת הפעילות הבית-ספרית. אנחנו מקווים שנוכל להתגבר גם על העומסים. ברור שלהטמיע רפורמה בסדר גודל שכזה, זה הליך אבל בסופו של הליך אני בטוח שהמורים ייהנו מכך ונוכל בפתיחת ההסכם לשפר דברים בגדול. יש לנו תוכנית רבת היקף לגבי המשא ומתן שאנחנו נתחיל בו. אנחנו גם נפנה למורים ונבקש שיפנו אלינו את חוות הדעת שלהם, את ההמלצות שלהם ואת ההצעות שלהם על מנת שנוכל להיות מוכנים כמו שצריך לקראת פתיחת ההסכם.
יוסי וסרמן
¶
קודם כל, מי שמיישם את הרפורמה, זה משרד החינוך. נתחיל בזה. ההסכם הוא הסכם טוב עם צורך בשיפוצים ובשינויים שאנחנו מודעים להם תוך כדי תנועה. תוך כדי ביצוע של חמש שנים, אנחנו יודעים שצריכים לשנות אי אילו דברים ואכן נשנה אותם. ההפעלה היא של משרד החינוך. משרד החינוך, עקב ריבוי המטלות, מקשה על המורים ואז יוצא כאילו זאת פונקציה של אופק חדש. אני חוזר ואומר שאילולא אופק חדש, המטלות האלה היו מקשות על המורים בכל סיטואציה שהיא וללא קשר לאופק חדש. שר החינוך והמנכ"לית מינו את מיכל כהן לעמוד בראש ועדה מולי כאשר הכיוון הוא ועדות פנימיות של כל מחוז על מנת לבחון את העומסים בכל בית ספר ובגני הילדים. החברות שלי, נציגות הגננות, יאמרו גם הן שמול מנהלת האגף לחינוך הקדם יסודי אנחנו נמצאים במשא ומתן לצמצום העומסים ולצמצום הטפסים שלא תמיד יש צורך בהם. שוב, לגבי בתי הספר שהם ותיקים באופק חדש – הגננות נכנסו לפני שנה – אין צורך בכל הטפסים האלה ובכל הניירת הזאת. עברנו מעט ונייר למחשב ומישהו חושב שצריכים להעמיס ללא סוף מיילים, ותענה לי עד שעה 7 בערב וכולי, כל מיני דברים שאנחנו חייבים ועושים יחד עם משרד החינוך על מנת לתקן, לשפר ולשנות.
מוחמד ברכה
¶
כן. אמרתי בהתחלה שאני מברך על כל רפורמה שמטרתה לקדם את החינוך, שתהיה למענו של התלמיד אבל גם שתחזק את מעמדו של המורה משום שבסוף המורה הוא הציר המרכזי בכל העשייה החינוכית. אתה יכול לבנות בית ספר הכי יפה בעולם, אבל אם אין מורה טוב שיש לו גאווה עצמית, שיש לו חשק לעבוד, אין טעם בכל השאר.
כפי שאמרתי, אני מברך על הרפורמה, אבל יש הרבה ביקורת. אני פוגש מורים. כמעט כל שבוע אני מסייר בבית ספר במסגרת היותי מורה לשעבר וגם כחבר ועדת החינוך כדי לראות את הדברים בשטח ולראות מה באמת קורה. יש הבדל בין לבנות מפה על הנייר וכאשר אתה בא ליישם אותה בשטח, יש שם הרבה קשיים והסתדרות המורים צריכה לייצג את המורים ואת האינטרס שלהם מול משרד החינוך.
מוחמד ברכה
¶
אני אומר דברים אמיתיים. אני פגשתי מורות ותיקות עם ותק של 25 שנים ומעלה והן בוכות, במיוחד כאשר אופק חדש ותקשוב ביחד אומרים להן שהן צריכות לעשות השתלמות כזאת, לעשות עם המחשב ככה, תוך שבוע שיעור מתוקשב וממוחשב. למה להעמיס על המורים כל כך הרבה? נכון, גם אני רוצה שבית הספר יהיה ביתו ומשפחתו של המורה, אבל עם כל הכבוד, יש לו משפחה, יש לו אישה, יש לה בעל, יש לו ילדים. אי אפשר שהחיים החברתיים והמשפחתיים שלו יימחקו. אנחנו רוצים לקדם את החינוך אבל לשלם במחיר של החיים החברתיים והמשפחתיים של המורה?
אני מקווה שמר וסרמן והסתדרות המורים, שאני מאוד מעריך אותם, ייקחו את הדברים האלה בחשבון.
יוסי וסרמן
¶
תשובה במשפט אחד. אני מחזיק כאן את דוח רמ"ה, הרשות למדידה, של פרופסור בלר. בדיקה על מה אומרים המורים על אופק חדש לאחר שלוש שנים. זאת אומרת, כשזה היה עוד קשה מאוד ועוד לא הוטמע. 79 אחוזים מהמורים מרוצים ולא היו רוצים לחזור לעולם הישן. 89 אחוזים מהמנהלים מרוצים אבל אני מדבר על המורים ואלה 79 אחוזים. אני מודע לדברים שאתה אמרת ואני לוקח על עצמנו לתקן אתם.
היו"ר עינת וילף
¶
עכשיו אני הולכת לנהל את הדיון באופן קצת קשה, כולל עם סטופר. יש הרבה מאוד אנשים שביקשו את רשות הדיבור.
אני מתחילה עם הגננות. הרבה גננות ביקשו לדבר. אנחנו נקדיש לזה רבע שעה. כל גננת שביקשה לדבר, תשעים שניות. כל מי שביקשה זכות דיבור, שתוודא שהיא יושבת ליד השולחן עם מיקרופון. אם מישהי יושבת מאחור, שתמצא דרך לשבת כאן.
דפנה אבן מארגון גננות מחנכות.
דפנה אבן
¶
בוקר טוב. אתה דיברת על מקצועיות של עובדי הוראה ואני רוצה להתייחס לעובדות ההוראה ששייכות למגזר הגנים. בעבר בחרה כל גננת את נושא ההשתלמות בהתאם לצורך שלה ושל הילדים בגן שלה. כיום, במסגרת אופק חדש, ניטלה ממנה הזכות הזאת ואתם קבעתם מכסה של שישים שעות בשנה. אף אחת לא יכולה לצבור מעבר לכך. אם היא לומדת יותר, השעות האלה לא נחשבות לה וגם אם היא מימנה אותן מכיסה הפרטי.
עוד יותר גרוע מכך. מתוך שישים השעות שהיא לומדת, שלושים שעות נלקחות בשביל מפגשי פיקוח. זאת אומרת, מתוך שישים השעות נותרו לה רק שלושים שעות ללימודים ופיתוח מקצועי. פגעתם באוטונומיה של הבחירה, פגעתם גם בקצב. אם בעבר יכולנו ללמוד גם 400 שעות בשנה אם רצינו בכך, היום זה בלתי אפשרי לצבור את זה. אי אפשר לבחור את הנושאים כי המפקחת מנחה אותנו מה לבחור. המקום לא ניתן לבחירה ואי אפשר לצבור.
זה דבר שמהווה פגיעה חמורה ביותר באוטונומיה של הגננת ואני רוצה לדעת למה.
שרון רוגוזינסקי
¶
בוקר טוב. אני רוצה בתחילה להעיר הערה קטנה כי אמרת שאנחנו מיעוט אבל אנחנו ממש לא מיעוט.
שרון רוגוזינסקי
¶
אני רוצה לשאול לגבי השכר של גננת הסבב. גננת הסבב היא גננת שממלאת את מקומה של מנהלת הגן בימים החופשיים. גננת סבב מועסקת במאה אחוזי משרה, בדיוק כמוני וכמו כל גננת אם אחרת מלבד גמול ניהול שהיא מקבלת. זאת אומרת, היא מועסקת 30.4 שעות שבועיות. היא משתכרת אך ורק תשדעים אחוזים מהשכר המלא ללא קשר לוותק ולהשכלתה.
שרון רוגוזינסקי
¶
מעבר לפגיעה העכשווית בשכר, יש לכך כמובן השלכות קשות על גובה הגמלה שתשולם לה לעת זקנה. השאלה שלי היא מדוע פגעת בגננות הסבב שעובדות את מלוא השעות ומקבלות כאילו עבדו פחות מתשעים אחוזי משרה.
לי אור
¶
מר וסרמן, אני רוצה להתייחס למבנה שבוע העבודה. משרה מלאה לגננת בעולם הישן עמדה בין 24 שעות ל-27 שעות שבועיות בהתאם לסטטוס. היו לנו עוד שלוש שעות שהייה שבועיות שהיינו מקבלות והן היווה 156 שעות שנתיות שמוכרות לפנסיה. השעות הללו ניטלו מאתנו וכיום על 6,4 שעות שבועיות שמהוות 25 אחוזים, אנחנו מקבלות 16 אחוזים בלבד. זאת ירידה בערך השעה. מבנה שבוע העבודה למורים ברפורמה עומד על 36 שעות שהייה, כמו שאמרת, 26 שעות שבועיות פרונטאליות, חמש שעות פרטניות וחמש שעות שהייה שמיועדת בעיקר להסטת העבודה מהבית לבית הספר. גם אנחנו עובדות מאוד מאוד קשה, אנחנו נאלצות לבצע את הפעילויות גם מחוץ לשעות העבודה על חשבון הזמן הפרטי שלנו – אם אלה מסיבות בשעות אחר הצהרים וישיבות צוות – ואני שואלת למה לא דאגת להוסיף את אותן שעות גם בהסכם אופק חדש. למה ההרעה הזאת בתנאים? אתה יודע שאנחנו מוסיפות הרבה מעבר לשעות העבודה הפרונטאליות.
מירי טלמור
¶
לאורך שנים מחושבת שעת עבודתו של מורה לפי 45 דקות, בעוד שעת עבודתה של הגננת מחושבת לפי שישים דקות. לגננת, בניגוד למורה, אין הפסקה והפוגה מרגע כניסתה לגן ועד לתום יום הלימודים. האחריות לשלומם וביטחונם הפיזי, החברתי והנפשי של ילדי הגן מוטלת עליה לאורך יום העבודה. השוואת שעת העבודה לא עמדה על הפרק במהלך גיבוש הסכם קיבוצי ואני שואלת מדוע יש שוני בחישוב.
עפרה כהן
¶
שלום. אני רוצה להתייחס באופן כללי יותר. בהצגה של אופק חדש, אם לא שמת לב, הוא נתן רק את שבוע העבודה של המורים, את התנאים למורים ונראה לי שזה לא בכדי. הגננות בתוך ההסכם הזה קופחו בצורה מאוד רצינית. קופחנו גם בתנאי העבודה וגם בתנאי השכר שלנו. אני שואלת למה זה קרה. אני יודעת את התשובה אבל בכל זאת אני שואלת אותה.
אני רוצה לומר בקצרה את הדברים בהם קופחנו. קודם כל, מקדם ההמרה שהוא בעצם התוספת האחוזית לשכר. אצל גננת הוא הנמוך ביותר, הוא 16 אחוזים בלבד ללא הבדל סטטוס.
עפרה כהן
¶
המנהלים הסתדרו לאחרונה. ללא הבדלי סטטוס, זאת אומרת, זה לא משנה אם אני גננת אם וכולי. לעומת זאת אצל מורים, מקדם ההמרה נע בין 17 אחוזים למורה רגיל עד ל-27 אחוזים ביסודי ו-37 אחוזים למורים בחטיבות הביניים. אם לוקחים בחשבון את ההורדה של שעות השהייה, שאנחנו עושות אתן מעבר לשעות העבודה, המצב מאוד חמור.
אני רוצה להתייחס לנושא החינוכי שבדבר. נדמה לי שבתוך המתווה הזה, ההסכם הקיבוצי, לא לקחו בחשבון את הצרכים של הילד. אני כבר לא מדברת על הגננת אלא אני מדברת על מילוי הצרכים הבסיסיים של ילד. בתוך המתווה של רפורמה לא נלקח בחשבון. אני מצפה מאיגוד מקצועי שייצג גם את הפן החינוכי, האידיאולוגי, ולא יותיר אותנו בשטח להתמודד עם דברים כאלה. תודה.
הילה אייכלר
¶
שלום. אני רוצה להתייחס לשתי נקודות. נקודה אחת היא לגבי ההשתלמויות. גם אנחנו שאלנו את השאלה בהסתדרות המורים, מדוע לא ניתן יהיה לבחור את ההשתלמויות באופק חדש והסבירו לנו במפורש שכיוון שהייתה היערכות יחסית מהירה השנה לקראת ההשתלמויות, המגוון היה מצומצם וכי החל משנה הבאה אנחנו כן נוכל לבחור את ההשתלמות והיא גם תהיה השתלמות לאורך שנים על מנת להתמקצע. אם בעבר ההשתלמויות שלנו היו בכל מיני תחומים שלא תמיד תרמו לנו לעבודה – אמנם החופש היה גדול אבל אלה היו תחומים פתוחים – עכשיו נוכל להתמקצע בדומה לבתי הספר, שם יש רכזת מקצוע שמתמחה בנושאים מסוימים.
מבחינת שעות העבודה, אכן שעת עבודה שלנו מחושבת לפי שישים דקות אבל אנחנו, בניגוד למורים, מקבלים גמול ניהול עבור הדברים האלה.
דליה רוט
¶
מספר הגננות בארץ הוא 14 אלף גננות. יש 8,900 גנים. אכן אנחנו נכנסנו לאופק חדש אחרונות. הניסיון של בתי הספר הוא לא בדיוק הניסיון של הגננות ולכן אנחנו נמצאים בתקופה כאשר תוך כדי פעילות ותוך כדי כניסת אופק חדש אנחנו מסיקים מסקנות.
אני רוצה להתייחס לכמה דברים שהעלו כאן חברותיי הגננות ואולי לתקן את הרושם כי זה נראה כביכול צודק ונכון אבל לא כך.
קודם כל, לגבי הפיתוח המקצועי. אנחנו באופק חדש במשך שלוש שנים משתלמות שישים שעות כל שנה. זאת אומרת, 180 שעות במשך שלוש שנים, דבר שמקפיץ אותנו בדרגה ונותן לנו תוספת של 7.5 אחוזים. רק לסבר את האוזן. המצב לפני אופק חדש היה שגננות למדו 112 שעות - 56 עם ציון, 56 בלי ציון או 112 הכול עם ציון - וזכו ל-1.2 אחוז. כאן על 180 שעות הן מקבלות 7.5 אחוזים. קרוב לשבעה גמולים היו נזקקות הגננות קודם ללמוד כדי להגיע להישג הזה. אני חושבת שזה הישג אדיר - המעבר מדרגה לדרגה, מבחינת הדימוי העצמי של הגננת, מבחינת הפיתוח המקצועי שלה. יוסי וגם שלמה דיברו על המחשב לכל גננת. אנחנו מתחילים להריץ את זה ויש לכך הדים נהדרים בארץ. אני חושבת שצריך לראות את ההישגים ולא לפסול כל דבר.
דליה רוט
¶
הן מקבלות תוספת על הקטע של ההדרכה, או לחילופין הן עושות את זה במקום יום עבודה, אבל ברור שיש לזה שכר.
לגבי גננת משלימה. גננת מנהלת גן בעבר עבדה 27 שעות בפועל פלוס שלוש שעות חינוך. זה היווה שלושים שעות שהיו המאה אחוזים שלה. שלוש שעות החינוך האלה נכנסו להמרה. הן לא הלכו לאיבוד. עזרא הכלכלן שלנו יוכל אחר כך להסביר את זה טוב יותר. שלוש השעות שהן קיבלו, שעות אוויר, נכנסו להמרה.
דליה רוט
¶
את שואלת אותי על המורים? אני ממונה על הגננות.
הגננת המשלימה, קרי, גננת הסבב, עבדה 27 שעות וקיבלה עבור 27 שעות. זאת אומרת, גם טרום אופק חדש הגננת המשלימה קיבלה תשעים אחוזים. משרתה נשארה כפי שהייתה. אין הטבה ואין הרעה. המשרה שלה היית תשעים אחוזים והיא נשארה תשעים אחוזים. אני מבקשת לדייק בדברים האלה.
לגבי המספר הפומפוזי של השעות שציינתם. אין בכלל ירידה בערך השעה אלא נהפוך הוא. עשינו סקר, שלחנו מכתבים, פיילוט של גננות מכל רחבי הארץ וראינו שאף אחת לא מוכנה לחזור לעולם הישן. כולן מדברות על תוספת של 1,500 שקלים. יש לי סיפורים של גננות שקודם נאלצו לעבוד בעבודה נוספת כלשהי כדי להגיע לסכום נאות, אבל היום הן עובדות בסך הכול 30.4. זאת אומרת, אם קודם משרת ההוראה הייתה 27 שעות, היום הוסיפו 3.4 שעות וזה אומר שהמורים – כל הזמן עושים השוואה למורים – הוסיפו שש שעות ולכן מקדם ההמרה שלהם הוא אחר. לנו נשארה משרת האם כחלק אינטגרלי בתוך ההסכם. גננת זכאית לצאת פעם בשבועיים לחופש בהיותה אם לילדים עד גיל 14. זה נשאר כפי שהיה.
דליה רוט
¶
לא. מורה לא. למורה מורידים חצי שעה. זה בכלל לא אותו הדבר.
בנוסף על כך, שעות הגיל אצל הגננות נשארו כפי שהיה. גננת יכולה לממש את שעות הגיל שלה – אם זה בגיל חמישים, שעתיים, ואם זה בגיל 55, ארבע שעות. הדברים האלה נשארו כפי שהיו קודם לכן.
לגבי שעת עבודה של גננת. כשאנחנו סיימנו את הלימודים, כל אחת יכלה לבור לה את תפקידה, אם זה להיות מורה ולעבוד 45 דקות או אם זה להיות גננת ולקבל את שישים הדקות פלוס גמול הניהול. אני חושבת שברור שיש דברים לכאן ולכאן, אבל גמול הניהול מהווה סכום לא מבוטל בערך של 1,500 עד 2,000 שקלים וזאת הגננת מקבלת על ניהול כיתה אחת. אם היא מנהלת שתי כיתות, ויש לנו כאלה, היא כמובן מקבלת תוספת.
מקדם ההמרה של 16 אחוזים. המנהלים יושבים כאן. הם קיבלו מקדם המרה של 15 אחוזים. מקדם ההמרה הוא גם לפי השעות שאתה נותן למערכת. אצלנו בגנים לא יכולה להיות שעת שהייה כי אם אתה משאיר, אפילו לפרטני, שניים-שלושה ילדים, אחרי שבוע ההורים קולטים את זה ונשארים כל הילדים בגן. המטרה היא באמת לעבוד או פרטני או שהייה. ראינו שהדברים האלה לא הולכים בגן הילדים ולכן בחרנו לעבוד רק פרונטלי.
בהחלט יש נקודות לתיקון. ב-2013 עומד להיפתח ההסכם ואנחנו נכניס את התיקונים המתבקשים, אבל חשוב שהאמת תיאמר ולא 156 שעות, על ה-36 שעות אנחנו עובדים, אנחנו עכשיו בבית הדין, אנחנו היינו בשתי ישיבות וצריכה להיות ישיבת סיכום.
כולנו מקווים שאכן נקבל את המגיע לנו.
היו"ר עינת וילף
¶
תודה רבה על ההתייחסות. אנחנו עוברים לקבוצה הבאה של הדוברים. לגבי סיעת נח"ל. אתם ביקשתם לחלק – ונקדיש לזה, כולל המענה, עשרים דקות – את זה אחרת. גילה קליין תקבל שבע דקות וכל אחת אחרת תקבל דקה בלבד.
גילה קליין
¶
אני יושבת ראש סיעת נח"ל בהסתדרות המורים. אני שמחה שניתנה לנו ההזדמנות להגיע לוועדת החינוך ולומר את הדברים. הבנתי שחברי וסרמן הציג את הסתדרות המורים שעובדת באופן תקין, שהבחירות היו תקינות, היית ועדת ביקורת והדימוי העצמי של המורים באמת עולה ואנחנו רואים את התוצאות.
אני רוצה לומר בכמה משפטים מבחינתנו כסיעת נח"ל בארץ כאשר היא מיוצגת על ידי מורים פעילים, מנהלים, מפקחים ואנשי שטח. אנחנו רוצים לספר לכם על מנת שתדעו לפחות חלק מהעובדות שאני חושבת שוועדת החינוך צריכה לדעת אותן.
העובדה הראשונה היא שקודם כל הסתדרות המורים היא אגודה עותומאנית. אגודה עותומאנית לא מבוקרת על ידי שום גוף חיצוני ולא על ידי מבקר המדינה. אני כאן מבקשת מכל חברי הוועדה שיושבים כאן, אנחנו מצפים שהסתדרות המורים תהיה מבוקרת. לא יכול להיות שאנחנו, אתם, מדינת ישראל והאוצר משקיעים כספים והכספים האלה, אנחנו לא מבקרים אותם . אנחנו לא יודעים מה נעשה עם הכסף, אנחנו לא יודעים לאן הוא הולך, מי בעלי המשרות, איך החלוקה של המשרות. אני דורשת כאן, כי אני מאמינה שבאף משרד ממשלתי אתם לא הייתם מוותרים על בקרה. הייתם רוצים שתהיה בקרה ושיהיה גוף שיבדוק את מה שנעשה.
בזמנו, בתקופת הבחירות ב-2010 פניתי למבקר המדינה וביקשתי לבקר. קיבלתי מכתב שאומר שלצערו הוא לא יכול לבקר את הסתדרות המורים. המכתב כאן. כתבתי לו שזה לא יכול להיות, זה גוף עם כספים, בנק מסד, שי לחגים וכולי. תבדקו את ספר התקציב ותראו. אנחנו גם יכולים להציג אותו. בנוסף לכך אין גם מכרזים. הדברים מאוד ברורים.
אנחנו כאן מכונסים, ותראו איזו הרגשה נהדרת.
גילה קליין
¶
זה אומר שבכל כך הרבה תחומים אין מכרזים. אם אלה חברות של תיירות, אם אלה חברות של עסקים מסוימים.
גילה קליין
¶
אנחנו מכונסים כאן ובשם הדמוקרטיה, הרגשה מאוד טובה, כולנו מדברים, רוצים להציג ולומר את הדברים אבל לצערנו, חבריי, הסתדרות המורים היא מבחינתי הגוף שאמון על חינוך דור העתיד, דמוקרטיה, חופש הביטוי. אנחנו כחברי סיעת נח"ל - אין דבר כזה. זה רחוק מדמוקרטיה – ממודרים. ועדת הבחירות שהייתה היא ועדת בחירות שמורכבת מהנהלת הסתדרות המורים תחת המרות שלו, ועדת האתיקה של הבחירות הייתה מורכבת מחברים שלו, לא היה שופט בדימוס שפעל ורק בגללנו אחרי שהיה אירוע מסוים, מונתה שופטת בדימוס בהסתדרות המורים. הסתדרות המורים היא לא שקופה ואנחנו מצפים מגוף ציבורי שייתן את הדעת גם על ספר התקציב. אנחנו כסיעת נח"ל קיבלנו את ספר התקציב, אבל אתם יודעים מתי? כשהייתה ישיבת מרכז, יומיים לפני כן הוגש ספר התקציב לחברי המרכז. האם כך עובדים? זאת הדרך שצריך להתנהל איגוד מקצועי? אנחנו גם פרסמנו באתר נח"ל את ספר התקציב שהיה והערנו את ההערות שלנו. אנחנו מקווים שהציבור יראה את זה.
הסתדרות המורים, לצערי, לאורך כל הדרך – ויושבים כאן חברים מכל הארץ, מהצפון ועד הדרום – פעלה בתהליך הבחירות – הוא אמר בחירות תקניות – כאשר לאורך כל זה היה תוך איומים, תוך הפחדות, תוך רמזים למנהלים, תוך רמזים למורים על העתיד שלהם: אתה לא תפרוש ואנחנו נדאג לכך, ובעוד שבוע-שבועיים אתה צריך לעבור מכרז. מזכ"ל הסתדרות המורים הגיע אל אחד מבתי הספר ואמר למנהלת: את יודעת שבעוד תקופה ארוכה יש לך מכרז, את זוכרת. דברים כאלה שמהווים איום ופחד.
גילה קליין
¶
אנחנו לא מדברים על אופק. אני מדברת על איך נראה האיגוד המקצועי שלנו, איך פניה של הסתדרות המורים, הפנים של האיגוד המקצועי שלנו, האיגוד שצריך להגן עלי ועל חבריי, מי שצריך להוביל אותנו לדרך אחרת, לדרך הוגנות, ליושר של ציבור של עובדי ההוראה.
כאן אני אומרת ואני מזכירה לחברים שאנחנו, עם כל הכבוד, לא ממשיכים לפחד בדרך הזאת. אני נותנת רק דוגמה. אנשים הצטרפו לשורות סיעת נח"ל, זומנו על ידי חברת סניף שלא נמצאת כאן אבל היא קראה להם אחד לאחד להיכנס למשרדה וסילקה אותם בבושת פנים מהמשרד, והיא גם כותבת את זה ליוסי וסרמן. היא אומרת לו: שמעון טיפל, המנהלת הזאת ירדה מהסיעה. אחר כך היא אומרת לו על המורה השנייה: קראתי לה, דיברתי אתה אבל גירשתי אותה מהסניף. ניסוחים של יושבי ראש איגוד מקצועי. כאב לב. אנשים שאיכפת להם, מורים שיש להם רצון טוב להשקיע, רוצים איגוד מקצועי שדואג, שנותן את הנשמה. מה הם מקבלים? סטירת לחי. איזו התנהגות זאת הייתה.
אני מצפה מוועדת החינוך לקחת את הנושא הזה ולטפל בו. לא יכול להיות שמשרד החינוך – ויושב כאן איציק תומר, המשנה למנכ"לית משרד החינוך – קיבל איומים למה הוא נותן לגילה קליין להיכנס לבתי ספר יומיים לפני הבחירות. את לא מבינה איזה טלפונים אני קיבלתי מכל הארץ. הוא קיבל איומים.
גילה קליין
¶
בית בהסתדרות המורים לא עוזבים. איך יכול להיות שיושבות כאן נציגות של ארגון גננות חדש, ואני רוצה לומר בכאב רב – גם בירכתי אותן – שאמרתי כל הכבוד על החוזק אבל כואב הלב. לצאת מבית הסתדרות המורים? מה קרה? תשאלו את עצמכם. בית עוזבים כאשר אנשים מזניחים אותו, אנשים לא מייצגים אותו, אנשים שהם גמלאים יושבים בסניפים והם לא רוצים לזוז ואנשים מחכים, רוצים להיות פעילים מהשטח כי הם מכירים את עבודת השטח ואת מצוקות השטח.
אמר כאן חבר הכנסת. חבריי, לכו תראו מה קורה בבתי הספר. תפסיקו עם כל רמ"ה ואחרים. אני מוכנה ללכת אתך לסקר. אמרתי לך גם לפני הבחירות וביקשתי חמישה דברים. ביקשתי שנתקן למורים לפני הבחירות. ברחת. לא היית מוכן. חמישה דברים לתקן לחברים.
רבותיי, אין יותר השתקות. משתיקים ומשתיקים. חברת הכנסת עינת וילף, אנחנו שמחים שאת נמצאת בתפקיד הזה כי הפחד לא ימשיך להיות. את יודעת שסתמו את כל פורום אופק חדש במיידית? שבוע נתנו לפורום אופק חדש להיות פתוח למורים אבל תוך שבוע חסמו אותו. מה קרה? איפה אנחנו נמצאים? זאת מדינת ישראל? אתם רוצים לבקר את מה שקורה או שאתם רוצים מורים שחוקים? אתם רוצים מורים עייפים? אתם רוצים מורים הרוסים? איזו חדוות יצירה? תראי לי מורים היום שמספרים שהם באים בהנאה לבית הספר. אני מסתובבת בבתי הספר, אני נוסעת לצפון, כן, אני נוסעת לדרום, כי איכפת לי.
משפט אחרון.
גילה קליין
¶
חברי הוועדה היקרים. אנחנו הגענו לכאן חברי סיעת נח"ל ואני בראשם אבל לא כדי להתלונן. אני אומרת את זה כאן. באנו לכאן כדי לזעוק את זעקת ציבור עובדי ההוראה. קחו על עצמכם את המשימה. די. אין לנו ייצוג. תקשיבו טוב. אנחנו מצפים מכם לקחת על עצמכם. אנחנו כסיעת נח"ל נעשה את הכול בארץ, נגיד את הדברים, נחשוף את הנתונים. תהיו ישירים ותבואו אתנו באמת על מנת שמערכת החינוך תזכה למערכת חינוך אמיתית והוגנת למען התלמידים. תודה רבה.
תמרה חיון
¶
בוקר טוב לוועדה. יוסי וסרמן דיבר על שביעות הרצון של המורים ואני יכולה לומר שכולנו יודעים שכרגע חסרים מורים למדעים וחסרים מורים לאנגלית. מה הסיבה? מה הסיבה שמורים מבקשים לעבוד פחות ממשרה? אני רוצה שנהיה קשובים לשטח כדי שנדע שחסרים מורים ומורים פשוט שחוקים. מורים נשברים. אני חושבת שהכתובת היא על הקיר. יום אחד נמצא את עצמנו מערכת חינוך ללא מורים.
אני מדברת על ההשתלמות. חייבו אותנו בהשתלמות. השתלמות היא דבר טוב ומהווה פיתוח מקצועי, אבל למה השתלמות צריכה לא להיעשות – לפחות השתלמות מוסדית – מתוך שעות השהייה? מחייבים את המנהלים שהמורים יבואו מתוך בית הספר.
ענבל בן ברית
¶
אני הצטרפתי לסיעת נח"ל כמורה בשטח. קודם אני מורה בשטח ואז הצטרפתי לסיעת נח"ל, מאותו מקום של תסכול מול האיגוד המקצועי שאמור לייצג אותי והוא כבר לא מייצג אותי. חשוב לי להדגיש את זה. לא באתי כמייצגת סיעת נח"ל אלא באתי כמייצגת את המורים ולכן פניתי לסיעה.
קודם שאלת כמה מורים בשטח מיוצגים בהסתדרות. אני חושבת שזאת גולת הכותרת ואני אשמח לדעת מי מהחברים בהסתדרות המורים שיושבים מולי הם באמת מורים בשטח ביותר מחצי משרה.
שעון הנוכחית, דבר שמביע חוסר אמון במורים שאמורים לחנך את הדור הבא. אם לא מאמינים בי, אין לי מה להיות מורה. אני אמורה לחנך דור שלם ולשמש לו דוגמה. העבודה שלי לא נגמרת, אופק חדש לא נתן לי את הזמן לעבוד בבית הספר כי לגבי שעות השהייה המנהלת שלי מחליטה מה אני עושה.
דניאלה שריג
¶
שמי דניאלה שריג. אני מחנכת 23 שנים בית ספר ברעננה. החלום שלי היה להיות מורה, להיות מחנכת ולחנך דור. אני לא אכנס לכל ההתחשבנויות כי אנחנו התחלנו לפתוח מחשבונים כדי לחשב את הדרגות, לחשב כמה שעות, לחשב ולחשב. לא הגענו למערכת החינוך לצורך העניינים האלה אבל לצערי הרב אני וחברותיי מוצאות את עצמנו כל היום מחשבנות. אני הגעתי לכל נושא הבחירות וכל מה שקשור לנח"ל כי קצתי בדרך בה הכניסו אותנו לאופק חדש. התלאות שעברנו, זה היה פשוט מזעזע. אני קראתי לזה תם עידן התמימות. אני הגעתי למערכת החינוך וחשבתי שאני בגן עדן כי אני ממש אוהבת את העבודה – אני 23 שנים וזה לא מעט זמן – אבל אני חייבת לומר, ואני אומרת את זה בקטע הרגשי שאני והחברות שלי ממש קורסות. אנחנו ממש קורסות. נוספה לנו עבודה. השעות הפרטניות מצוינות.
שושנה גופשטיין
¶
מרצה, מדריכה, מורה, רכזת. ראשית אציין כי קיים קשר הדוק בין רפורמת אופק חדש לעומס המוטל על המורים, וזה בהמשך לדבריו של מר וסרמן. שעות השהייה, כדוגמה, שיועדו להכנת מבחנים ולבדיקתם, מולאו ויועדו לישיבות צוות ומטלות נוספות. עובדה זו גרמה לכך שעבודת המורה בבית, לאחר שעות העבודה, רבה מאוד. יוצא כי שעון הנוכחות המונהג בבתי הספר אינו מייצג כהלכה ובצורה אמיתית את שעות העבודה של עובדי ההוראה.
קשר נוסף לרפורמה בא לידי ביטוי בשיבוץ התלמידים לשעות הפרטניות שנעשות על ידי המחנכים ובהכנת תוכניות אישיות לתלמידים. בהזדמנות זו אני אציין שלא כל התלמידים מקבלים שעות פרטניות, שזאת גולת הכותרת של אופק חדש.
השכר אכן עלה, אך אם מסתכלים על פר שעה, הוא ירד.
אורן בלום
¶
אני מחנך כיתה ה' בבית ספר בראשון. אני מייצג מורים שפנו אלי בנושא משרת אב. הדבר הזה לא קיים בהסתדרות המורים למרות מה שנאמרו כאן.
אורן בלום
¶
אני אישית התקשרתי למשרד של גדי בינואר האחרון. שלחו אותי להביא אישור מהמעסיק של אשתי שהוא אכן נותן לה את התנאים אבל המעסיק לא מוכן לתת מכתב כזה. שולחים אותי בלך ושוב כבר חצי שנה. אני לא מקבל מהמעסיק שום דבר כי הם אומרים שאם האישה צריכה לקבל, צריך להביא דרך האיש המכתב. משהו כאן מסובך ולא מגינים עלינו במשרת אב ודבר כזה לא קיים.
שעות השהייה, כולן נלקחו לישיבות צוות ולמקצועות שונים. אין לי שעה אחת לבדוק מבחנים בבית.
היו"ר עינת וילף
¶
תודה רבה. בזאת סיימו הדוברים בנושא הזה. ביקשו מהסתדרות המורים לענות, שמחה שמואל וחני לידור. מר וסרמן, אלה האנשים שאתה רוצה שיענו?
היו"ר עינת וילף
¶
אני אעשה את זה אחרת. נותרו עוד חמישה דוברים כלליים בנושאים אחרים. כל אחד ידבר תשעים שניות ואז תוכלו להתייחס לכל הנושאים שעלו. אילנה אליאב, מורת שילוב מאורט רחובות.
אילנה אליאב
¶
שלום. אני רוצה להתייחס ליחס ולקשר בין הסתדרות המורים להסתדרות הכללית. מאוד שימח אותי לשמוע שההסתדרות הכללית הולכת לעשות משהו למען מורי הילה ומורי קרן קרב אבל לא ברור לי למה ב-2010, עת יוסי וסרמן עשה הסכם שיתוף פעולה היסטורי וכתב לנו באתר שאלה שני הארגונים הגדולים, סיכום פשוט מדהים, לא הזכיר דבר אחד פעוט והוא שהוא מעביר כל שנה שני מיליון שקלים להסתדרות הכללית.
אילנה אליאב
¶
זה יצא בעיתון כלכליסט. זה לא שקר. כתוב: שיתוף הפעולה, הסתדרות המורים אישרה את פרטי העניין. שני מיליון שקלים אנחנו המורים בפועל מעבירים שלא ברצוננו להסתדרות הכללית. מדוע? למה? על מה? אנחנו הארגון הכי גדול של המורים במדינה, הארגון המקצועי הכי גדול, אנחנו צריכים לתמוך בהסתדרות הכללית? אולי ההפך צריך להיות? כאן זה טעם לפגם שמתקשר מאוד לאי השקיפות ואי מתן דיווח. ועד בית נותן דיווח על הוצאות והכנסות אבל על מה? אנחנו כמורים לא מקבלים שום מידע לאן הולך כספנו. אנחנו משלמים מדי חודש דמי חבר שהועלו בחמישה שקלים כפל מאה אלף מורים, כך שהסכום הוא חצי מיליון שקלים, ולא יודעים מה קורה עם הכספים האלה.
מוריס בהט
¶
סיעת נח"ל. בוקר טוב. רציתי לדבר על שני דברים אבל בגלל קוצר הזמן אני לא בטוח שאספיק. אתמול ב-1:00 בלילה שלחתי לך מייל שמתייחס לשני הנושאים האלה.
הנושא הראשון הוא אופק חדש וההתנהלות שלו, אבל נניח לזה ברגע זה ואני אעבור דווקא לנושא השני שמשום מה לא נדון כאן. אני מדבר על שכר המורים הפורשים אבל אני אדגיש שאלה לאו דווקא המורים הפורשים אלא אלה גם כל המורים הפעילים וכל אלה שנמצאים כאן נכללים במה שאני עומד לומר ואני מקווה שהבנתי נכון את ההסכם.
מרפרוף בהסכם ראיתי שמדובר בשכר קובע לפנסיה. אני לא מדבר על הצמדה למדד שזה סיפור אחר אלא אני מדבר על משהו אחר לחלוטין. השכר הקובע לפנסיה של מורה באופק חדש מורכב מ-A פלוס B. איזושהי נוסחה מתמטית, ואני איש מתמטיקה ויכול להתמודד גם עם הדבר הפשוט הזה, כאשר A שייך לעולם הישן, לשכר הישן, ו-B שייך לעולם החדש. זה אומר שמורים שפרשו בחמש השנים האחרונות, מאז התחילה הרפורמה, יקבלו את אותו שכר ישן וכך קורה פועל. כל אלה שפרשו בחמש השנים האחרונות, מקבלים את אותו שכר דל, עלוב ומסכן שמככב בתחתית הטבלה בכל רשימות השכר.
אני אומר שזה קשור גם למורים הפעילים כי זה אמור לבי כל המורים הפעילים שנמצאים היום באופק חדש ויצאו בעוד שנה שנתיים.
אתי נוי שמעוני
¶
אני חברת הסתדרות המורים ומלמדת בבית ספר תיכון. השאלה הראשונה היא מה מעמדם של המורים התיכוניים שמאוגדים בהסתדרות המורים, ואני יודעת שיש הרבה כאלה.
אתי נוי שמעוני
¶
כן. בחטיבות העליונות.
הדבר השני. אני שייכת לגוף שמתנגד להסכם של עוז לתמורה במתכונתו הנוכחית. השאלה היא מדוע אנחנו לא מקבלים תמיכה או סיוע מהסתדרות המורים בכל הנוגע לאלה שמסרבים להצטרף ואני מזכירה שההצטרפות היא וולנטרית, למרות האיומים שקיימים עלינו. אנחנו שייכים לארגון – ולזכותו ייאמר שהוא מקבל באמת כל מי שמדורג ויש לו תלוש שכר על פי דירוג עובדי הוראה – אבל האם הם מייצגים גם את המורים בחטיבות העליונות ויש הרבה מורים כאלה ששייכים להסתדרות המורים. זאת בחירה שלנו לא להיות בארגון אלא להיות בהסתדרות.
מיכל ברם
¶
תודה רבה על ההזדמנות לדבר. אני נמצאת כאן כי דבר לא נאמר על העיצומים של הגננות שהיו כאן במשך שנה שלמה. הרבה נאמר על אופק חדש ואני לא צד בעניין. זכותו של כל מגזר לדרוש את הטוב עבורו וכמובן את ייצוג האיגוד המקצועי, אבל זה לא העניין. את התכתובות הראשונות שלחנו למשרד החינוך, למזכ"ל הסתדרות המורים ולשר האוצר כבר בינואר אבל לא קיבלנו ולו התייחסות אחת לטענה כזאת או אחרת. לכן פנינו אליך בדרישה לתת את הדעת כי איך יתכן ששנה שלמה הפגינו זלזול בהורים, בילדים ובגננות באותה מידה. הפקיעו מהן את האוטונומיה לנהל את הגן בדרך שמתאימה לאופי של הילדים ושל ההורים. בפועל במשך שנה שלמה לא היו מפגשים ולא היו ימי הורים. אם הורה רצה להיפגש עם הגננת, הוא נאלץ להגיע בשעות הבוקר על חשבון שעות העבודה ובזמן שהסייעת נאלצה לשמור על 35 ילדים. האם עולה על הדעת שבבית הספר לא יהיו ימי הורים? לא בטוחה. אם היו רוצים, המורה הייתה משאירה את הילדים בכיתה והייתה הולכת לדבר עם הורים? אפילו 15 דקות לשיחה אישית על האבחון שהיא עשתה לילד, לא היו. המפגש הראשון של הילדים החדשים נמנע מהם. זאת אומרת, ילד שעלה לכיתה א' פגש את המורה.
היו"ר עינת וילף
¶
תודה. כל אחד קיבל את הזמן שהוקצה לו. לשאלות שנשאלו כאן. הדיון היום הוא דיון שהמוזמנים הראשיים היא הסתדרות המורים. הם הדוברים והם מקבלים את החלק הארי של הזמן. כל מי שבא וביקש, קיבל הזדמנות דיבור. אני יכולה להגיד לכם בהשוואה לדיונים אחרים, זה לא קורה שכל מי שמבקש זוכה לדבר. זה רק בזכות זה שאני מנהלת את הישיבה באופן קצת פשיסטי. זאת הדרך היחידה כדי שזה יקרה וזאת הדרך בה הדברים מתנהלים.
ההסתדרות, בבקשה, אני אשמח אם תתייחסו לנושאים שעלו כאן. מר וסרמן, איך היית רוצה שיינתנו התשובות? כמו שאמרתי, חני לידור ביקשה להתייחס, ושמחה שמואל.
חני לידור
¶
בוקר טוב. אני רוצה לציין. נושא של רפורמה ושינוי, אין ספק שזה דבר קשה מאוד. אני מסכימה עם כל הדוברים שיש בעיות, ותכף אני אגע ספציפית במספר בעיות. בכל מקום ובכל סקטור שעושים ועורכים רפורמה, מאוד קשה, בעיקר לוותיקים, לקבל זאת וזה ברור. גם אין מושלם. בואו נתחיל מזה שאין מושלם. יש רצוי, יש מצוי, יש אמצע. אני אישית אמרתי מלכתחילה שאופק חדש לא מושלם ויש עוד דרך ארוכה כדי שהוא יהיה מושלם. בשנה הבאה נפתח ההסכם ויש לנו רשימה ארוכה מאוד של דברים בהם אנחנו דנים ומתכוונים להשיג. שוב, אני יודעת מראש שלא הכול נשיג, אבל צריך להגיע עם ידיעה שאנחנו רוצים את כל מה שאנחנו חושבים שצריך לשפר.
אחד הדברים המהותיים שצריך לשפר ברפורמת אופק חדש – לא אחד, אבל אחד הדברים המהותיים – זה הנושא של שעות שהייה בבתי הספר היסודיים ושעות שהייה גם לגננות. הנושא מדובר ולא בכל אנחנו סגורים. שעות השהייה – זה אחד הדברים שכבר שופרו השנה – למורות אימהות הורידו שעה אחת פרונטאלית והסבו אותה לשעת שהייה.
חני לידור
¶
זאת רק ההתחלה ואין ספק שצריך לעשות.
עומסים. יש עומסים. אגב, בשנים האחרונות – וטוב שיושבים כאן גם נציגים ממשרד החינוך – אחת הבעיות היא לא שהרפורמה הוסיפה את הבעיה הזאת אלא משרד החינוך, ללא שום קשר – וגם בבתי ספר שהם אינם באופק חדש – נוספו עומסים מיותרים, לטענתנו.
חני לידור
¶
נכון. מיד. אחד הדברים העיקריים הוא הנושא של הטפסים המרובים, של הטופסולוגיה, של הבירוקרטיה שזה לא עיקר החינוך. אנחנו רוצים כולנו מורים טובים, גננות טובות, עובדי הוראה מסורים שעובדים עם הלב ועם הנשמה ומגיעים להישגים. זה בטח לא בטופסולוגיה. הסתדרות המורים הוציאה לא פעם ולא פעמיים חוזרים והורתה לעובדי הוראה לא לעשות כל דבר. יחד עם זאת, רבותיי, צריך להישמע לאיגוד מקצועי כשהוא אומר טופסולוגיה בנוגע ל-א', ב', ג' – ואני לא אכנס לפרטים, אנחנו לא נמצאים כאן כדי להיכנס לפרטים – לא צריך לעשות. הרבה גם חוששים, אבל אין מה לחשוש כי יש איגוד מקצועי חזק שמגן.
חני לידור
¶
אני אומרת שזה צריך להיות מגובה. הגננות אכן השנה קיבלו הוראה לא לעשות פעילויות אחר הצהרים עם ההורים והילדים. זה בכאב לב וזה לא נכון ולא טוב. חד משמעית אני אומרת, זה ממש לא טוב. יחד עם זאת, אם עד סוף קיץ זה לא תיפתר הבעיה של שעות נוספות שמגיע להן כמו כל עובד הוראה – זאת זכות לגיטימית של מה שאנחנו דורשים. כואב לנו הלב שלא יתקיימו פעילויות אחר הצהרים אבל אין ברירה, זאת כרגע הסנקציה ואם הבעיה לא תיפתר נפעל גם בשביתה או באמצעי הרבה יותר נוקשה, אבל יש איזה שהם סדרים. צריך להיות פסק דין.
חני לידור
¶
אחד הדברים שהועלו כאן ואני רוצה להתייחס אליו זה הנושא של הכשרה מקצועית והשתלמויות. ראשית, מורים, עובדי הוראה וגננות לא מחויבים ללכת להשתלמות. אין חובת השתלמות. נכון שתמיד היה, ללא שום קשר לאופק חדש. תמיד היה צורך להשתלם ועבור 112 שעות קיבלנו 1.2 אחוזים וגם אז, בעבר, לא היינו מחויבים כעובדי הוראה, אבל אין מורה או עובד הוראה או גננת שרוצה להתקדם, שרוצה להתפתח, שרוצה להיטיב עם המקצוע שלו, שלא ילמד כל השנים. יחד עם זאת, בקידום דרגות חדש באופק חדש, מורה רשאי – ובסניף שלי יש לא מעט שבאים ואומרים שהשנה הם לא יכולים או הם יכולים פחות וזה נצבר – ויכול לפרוס את לימודיו לדרגה בארבע שנים. אל תאמרו לי לא כי אני יודעת את החוקים מצוין.
חני לידור
¶
זה נכון מאוד. הוא רשאי. הוא רשאי. בנות, לא נמחק לו. תבדקו זאת לעומק. הוא רשאי ללמוד גם בארבע שנים. לא נמחק מה שהוא עשה לפני כן.
חני לידור
¶
גם בחמש שנים וגם בשש שנים. הוא יכול בשנה אחת להפסיק. גם ם יש שנה של הפסקה בלימודיו, יש רצף וזה נשמר לו.
חני לידור
¶
אני אומרת את זה גם מניסיון של עובדי הוראה שעכשיו שנה חמישית מסיימים באופק וקודמו בחצי דרגה ובדרגה. חלקם רק בדרגה אחת כי הם משכו את זה וזה בהחלט לגיטימי.
יחד עם זאת, מורה בוחר את מה שהוא רוצה בשיתוף ובדיאלוג עם המעסיק, אם זה המנהל שלו, אם המפקח, כך שזה גם לצורכי בית הספר. אנחנו צריכים להבין שזה גם לטובת פיתוח מקצועי של המורה אבל גם ברשותו ובזכותו להחליט כך או אחרת.
דרגות השכר. אם יש דברים שהם מצוינים, אלה דרגות השכר. עובד הוראה – ואני מדגישה, כל עובד הוראה – יכול להתקדם בין שנתיים או שלוש שנים, תלוי דרגתו, ב-7.5 או ב-8.5 אחוזים משכר בסיסי גבוה יותר. עדיין אני חושבת ואנחנו מאמינים שזה לא האידיאלי וכי יש יותר טוב. זה ברור ורוצים יותר טוב אבל זה משהו שלא היה לנו לעולם.
דרגות פרישה. פתחו לנו אופק קידומי יוצא מן הכלל.
חני לידור
¶
דרגות השכר הללו פותחות לנו אופק של גם קידום בדרגות וגם לגבי פרישה בעתיד, לדרוש דרגת פרישה וכולי. אלה הם דברים שלא היו לנו מעולם.
שוב אני חוזרת ואומרת שלא הכול מושלם, עוד רחוק ממושלם, ועוד הדרך ארוכה. יש הרבה עובדי הוראה שמרוצים, יש מתוסכלים. קשה לקבל שינויים וזה בסדר. הכול לגיטימי. אני מאמינה, מתפללת ומייחלת שבשיתוף פעולה מאוחד – כמו שיוסי אמר – עם ארגון המורים, עם הסתדרות המורים ועם כולם ביחד, גם אנחנו כאן, נפעל למען קידום עובדי ההוראה וכי כולנו נצעד באגודה אחת ונצליח. אמן.
שלמה ישי
¶
שלום. נאמרו כאן כל כך הרבה דברים שאין להם שום קשר לעובדות, אבל אני אשאיר את זה לסוף. אני רוצה לומר משהו שמבחינתי הוא משמעותי מאוד. כחבר הנהגת הסתדרות המורים, הואשמתי כאן בכך שאין דמוקרטיה בהסתדרות המורים והבחירות לא היו דמוקרטיות. לכן אני רוצה להגיב על כך.
גילה התמודדה לפני שש שנים להסתדרות המורים, לתפקיד יושבת ראש סניף וחברת הנהלה. אם אכן יש שחיתות בהסתדרות המורים, היא לא התחילה לפני שנתיים אלא היא מקדמת דנא. הרי לא מתחילים ביום הזה. היא נבחרה באורח דמוקרטי וישבה חמש שנים.
שלמה ישי
¶
אי אפשר לזרוק כאן האשמות ולא לאפשר להגיב במשפט אחד. היא ישבה במשך חמש שנים בהנהלת הסתדרות המורים. מעולם לא העירה הערה אחת על חוסר דמוקרטיה בהסתדרות המורים. מעולם לא העירה הערה אחת על אי שקיפות בתקציב. מעולם לא העירה.
היו"ר עינת וילף
¶
מר וסרמן, אני מבקשת שתסכם את הדיון. אין לי עניין בדיון הזה. מר וסרמן, בבקשה לסכם את הדיון.
יוסי וסרמן
¶
שמעתי שאלות מקצועיות מהחברות הגננות. אני חושב שהן ראויות לתשובות ואני ארשה לעצמי יחד עם החברות שלי בהנהלת הגננות להזמין אותן לשיחת עבודה וליבון. אני אעשה זאת במיידי. אגב, ארגון הגננות הוקם על ידי רן ארז.
יוסי וסרמן
¶
באשר לטענות. אני אומר שבזמן הקרוב האפשרי, הגננות כולן תקבלנה 36 שעות נוספות כמו שקיבלו המורים. בעניין הזה אנחנו נמצאים בהליך משפטי. יכול להיות שנגיע להסכם עם האוצר עוד לפני תום ההליך המשפטי.
הגננות הוסיפו ארבעים דקות והמנהלות ביניהן – ואלה הרוב – קיבלו תוספת של בין 22 ל-24 אחוזים. הן עבדו שישים דקות מאז מדינת ישראל קיימת ולא נגענו ולא שינינו שום דבר במתווה העבודה של הגננת.
למורה מראשון לציון. אנא פנה לגד דיעי כי הוא אומר שיש בכוחו לעזור לך בעניין שלך.
יוסי וסרמן
¶
אני מתנצל שלא קיבלת תשובה אבל תקבל. אנחנו נפתור לך את הבעיה.
יש 150 חברים שהם עובדי הוראה בוועידה ויש 251 חברות שהן חברות ועידה. הפער הוא בין 150 ל-251. סך הכול 401 חברים. בדרך כלל זה הפער בכל מוסדות ההסתדרות והארגונים. דיברתי על הוועידה.
אופק חדש הוא הסכם טוב מאוד עם שיפורים. הבעיה היא היישום. נכון, אני מסכים עם חבר הכנסת המכובד ועם חברים נוספים, להסתדרות המורים יש מטלה, חובה והחלטה לתקן ככל האפשר, למעט במטלות ככל שניתן, בעומסים ככל שניתן בוועדות משותפות מחוזיות שיפקחו על העומסים על המטלות. מה שלא צריך, לא ייעשה. צדקה חברתי חני לידור שרפורמה זה לא טיול, זה לא כיף, אלא רפורמה היא דבר כבד ושינוי חד, במיוחד אצל מורים ותיקים שעובדים עשרות שנים ומשנים להם את מבנה שבוע העבודה שלהם. הרפורמה שלנו לעומת רפורמה אחרת במערכת החינוך, זאת רפורמה אמיתית בזמן שהרפורמה האחרת היא הסכם שכר וזה הבדל עצום ביניהם כי שם מדובר על דברים אחרים ואילו אצלנו משנים את כל המבנה של תשלום השכר, על פי דרגות. אגב, אנחנו גם נקבל – וזה במשא ומתן מתקדם – דרגת פרישה ייחודית למי שיפרוש מאופק חדש כפי שקיים גם בארגוני עובדים אחרים.
אנחנו ננהל משא ומתן על השיפורים ועל העומסים שאני אומר שרובם ככולם הם מדיניות של משרד החינוך ולא מדיניות שלנו, אבל אנחנו לא נרשה, בפירוש לא נרשה, שלא יהיו תיקונים והם מסכימים שצריך לעשות תיקונים. יהיו תיקונים.
בנוסף לכך, יש לנו דברים אחרים שקשורים בהסכם השכר ואנחנו דורשים התאמת שכר בתנאי עבודה כפי שמקול ב-OECD. זה חלק אולטימטיבי במשא ומתן בפתיחת הסכמי השכר.
אני מודה לך.
מוחמד ברכה
¶
הצעה לסיכום. מאחר שההסכם ייפתח, אני מציע שאנחנו כוועדת החינוך נערוך עוד דיון ונשמע שוב אבל באופן מפורט כך שזה יהיה רק על אופק חדש, מה הביקורת ומה צריך לתקן.
היו"ר עינת וילף
¶
הדברים האלה בהחלט ייעשו. אני מסכמת את הדיון. ראשית, אני רוצה להודות להסתדרות המורים ולכל מי שבא לדיון. אני לא יודעת אם זה המקרה שלך אבל בדיון בשבוע שעבר שקיימנו עם ארגון המורים הוא טען שלמרות שהוא מסתובב במסדרונות הכנסת יותר מעשרים שנים, זאת הפעם הראשונה שהזמינו אותו לוועדת החינוך להציג את ארגון המורים.
היו"ר עינת וילף
¶
אני שמחה לשמוע. תודה רבה לכם על כך שייצגתם את הסתדרות המורים לראשונה בוועדת החינוך.
אני מבקשת להוסיף את קולי ולבקש שייעשה כל מאמץ – הדבר גם נאמר בשבוע שעבר – להגברת השקיפות לאורך כל הדרך במוסדות ההסתדרות. אני אישית מבקשת לקבל בכתב את המספרים על עובדות ועובדי הוראה בכל המוסדות בפועל ונשים בכל המוסדות. אני מבקשת להעביר אלינו את התקציב והדוחות המבוקרים.
אחת לשבוע – אנחנו יוצאים לפגרה - מגיעה לכאן מורה שמציגה את עבודתה ואת עשייתה. זה חלק מתפיסה שקולם של המורים הוא זה שצריך להישמע בוועדת החינוך ולהשפיע על קביעת המדיניות. אני מבקשת שתשלחו נציגים שיבואו לכאן.
לקראת פתיחת הדיונים, אני יכולה להעיד שכל עוד זה יהיה עם ועדת החינוך, תקבלו כאן גיבוי מלא לשיפורים הנדרשים בהסכמים. בראש וראשונה, הגדלה דרמטית של הגמישות בשימוש בשעות. המצב הקיים, אנחנו גם שומעים את זה, מקשה מאוד על מורים ומנהלים להיות יזמים ולבנות את לוח הזמנים שהם רוצים. ככל שתהיה יותר גמישות בשימוש בשעות, הדבר הזה יפעל לטובת המורים, לטובת מערכת החינוך, וכאן תקבלו גיבוי מלא לכך.
אנחנו כמובן תומכים בכך שאבות ואימהות יהיו במעמד דומה.
תקבלו כאן תמיכה מלאה להורדת הטופסולוגיה. לטופסולוגיה יש סיכוי. אני לא יודעת לגבי השעון אבל גם לכך תקבלו כאן תמיכה.
לגבי נושא הגנות. אנחנו נמשיך במעקב כיוון שהדבר הוא יותר חדש.
לגבי הכשרה מקצועית, יתקיים כאן דיון נפרד. אני רוצה לראות יותר ויותר איך בונים מצב שבו המורים מכשירים מורים ומתוגמלים על כך שהם מכשירים את המורים במקום לצאת החוצה. אני חושבת שזאת הדרך הנכונה ותקבלו לכך את התמיכה.
לקראת שנת הלימודים הקרובה נקיים דיון נוסף על אופק חדש. כשיתחילו הדיונים והמשא ומתן, גם נקיים דיונים בוועדה, כל עוד זה יהיה פוליטית קיים. תקבלו כאן גיבוי מלא לשיפור המצב לטובת המורים.
אני רוצה להודות לכל המשתתפים שאמרו כאן את דברם ועל הדיון. תודה לכם.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:00.>