PAGE
54
ועדת הכלכלה
18/07/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 925>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ח בתמוז התשע"ב (18 ביולי 2012), שעה 9:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/07/2012
הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון מס' 3) (איסור הפליה מחמת מקום מגורים), התשע"ג-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון - איסור הפליה מחמת מקום מגורים), התשע"א-2011>
מוזמנים
¶
>
איל זנדברג - ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים
עדי ליברוס - משפטנית, משרד המשפטים
ענת לזר - מתמחה, משרד המשפטים
חנה וינשטוק טירי - יועמ"ש הרשות להגנת הצרכן, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
נעמי רייש - הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
פאדי חשאן - סגן קמב"צ פיקוד מרכז, משרד הביטחון
גל נוי אפרת - עו"ד לשכה משפטית, משרד האנרגיה והמים
חן בר יוסף - מנהל מינהל הדלק, משרד האנרגיה והמים
דבי גילד-חיו - מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
עלוה קולן - האגודה לזכויות האזרח
רשם פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון - איסור הפליה מחמת מקום מגורים), התשע"א-2011>
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום: הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון - איסור הפליה מחמת מקום מגורים), התשע"א-2011 של חבר הכנסת אורי אורבך פ/2848.
זאת הצעת חוק שעברה בקריאה מקדמית ב-9 במרץ 2011 - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ב-6 במרץ התקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה. הסיכום היה שכשיתקבל נוסח מוסכם – תזומן ישיבה נוספת של הוועדה. היות ומספר חודשים לא הוגש נוסח מוסכם, ועדת הכלכלה החליטה לשים את הנושא על סדר-היום ולגבש נוסח מוסכם עליה במהלך הדיון. אתמול הגיע נוסח שכבר מוסכם על כולם, אנחנו מברכים על כך, הוא יהיה הבסיס לדיון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הבסיס של הצעת החוק מדבר על כך שאזרחי ישראל, לא משנה היכן הם גרים, גם אם זה ביהודה ושומרון, רשאים וזכאים לקבל שירותים ומוצרים כמו כל אזרח במקום אחר. כמובן, הכול בהתאמה.
אורי אורבך
¶
האמת שאדוני היושב-ראש הטיב לתאר את הצעת החוק. יש כמה נקודות שאנחנו מתקדמים בהן ויש כמה נקודות שצריך עוד ללבן כדי לא להגיד את זה בנוסח יותר בוטה. על פי הצעת החוק אסור להפלות במוצרים ושירותים ובכניסה למקומו בידור ולמקומות ציבורים, זה בעצם כתוספת לאיסורי האפליה הקיימים כבר בחוק.
איסור האפליה אמור להיות – אני קורא את סעיף (ב): "מי שעיסוקו בהספקת מוצר או שירות ציבורי או בהפעלת מקום ציבורי, לא יפלה בהספקת המוצר או השירות הציבורי בבית העסק" פה יש את התוספת, שאני מקבל אותה בשמה, של משרד המשפטים: "או במרכז העסקים אליו מגיעים לקוחות כדי לרכוש את המוצר או השירות הציבורי".
יש פה הערה איך להגדיר מקומות שהם נותנים שירות לא במקום שהלקוח גר או עובד, אלא מהו מרכז עסקים.
אתי בנדלר
¶
אני מוכרחה לומר, אמרתי את זה גם לגברת ליברוס אתמול בשיחת טלפון, אני מציעה שנברר למה הכוונה כשמדברים על מרכז עסקים, כי אני לא יודעת מה זה מרכז עסקים. מדובר כאן באיסור שהוא גם איסור פלילי וגם עוולה אזרחית והמונחים צריכים להיות מספיק בהירים כדי שהאסור והמותר יהיו ברורים.
אני לא יודעת למה הכוונה במונח "מרכז עסקים", אני לא - - -
איל זנדברג
¶
הדגש הוא על הסיפא: "מקום אליו מגיעים לקוחות כדי לרכוש את המוצר או את השירות הציבורי", אני מדגיש, זה לא בית המגורים ולא מצב שבו מספק השירות מגיע אל הלקוח אלא מקום יציב וקבוע שבו - - -
איל זנדברג
¶
השירות ניתן דרך כלל. אנשים, לקוחות, נכנסים. התיקון שלנו לסעיף 3, הוא סיף של אפליה, מתייחס למצב הרגיל: אנשים הולכים ברחוב, יש בית עסק שפתוח לקהל הרחב, לא יעלה על הדעת שכשאדם נכנס לבית העסק, יעצרו אותו ויגידו: אתה לא נכנס, מה שאנחנו מכנים "סלקציה במועדונים", כי אתה – היום החוק אוצר: גזע, דת, מין – בגלל שיוך שכזה. בא חבר הכנסת אורבן ואומר: לא יאפשרו, לא ימנעו, לא יעלה על הדעת שימנעו כניסה למקום שבו נותנים את השירות מאדם כי הוא מתגורר במקום פלוני ולא אלמוני – זאת הכוונה.
אורי אורבך
¶
לא. אבל אתה יודע, הרבה פעמים מקום המגורים הוא כיסוי למשהו אחר. אתה לא מפלה ערבים, אתה אומר: אני אין לי בעיה עם ערבים, יש לי בעיה עם תושבי טייבה.
אורי אורבך
¶
מה זה "ממין העניין"? אני בטייבה שש פעמים פינצ'רו לי את האוטו, אני לא נוסע לשם, לא קשור לזה שהם ערבים.
איל זנדברג
¶
אז עברת לדוגמה אחרת. אנחנו מדברים על הכניסה למכולת. בסעיף הזה, בכניסה למכולת, אין ספק היום שקביעת תנאים שלא ממין העניין – אם אני אומר: אני לא מפלה אותך כי אתה - - -
אורי אורבך
¶
הערה כללית שאנחנו באים לסתום פרצה מסוימת שמשתמשים במקום המגורים – במועדונים בקיבוץ אתה לא מכניס פתאום איזה טברייני, לא כי הם גרים בטבריה בשיכון ד', כי זה פרופיל חברתי מסוים, בל אחטא בשפתי, נכון? אנחנו מבינים על מה מדובר? אבל אומרים טבריינים במקום להגיד מילה שאסור. הוא לא מגבעת המטוס.
איל זנדברג
¶
השאלה אם יש בו צורך. אם אין בו צורך – לא נוסיף איסור פלילי במקום בו צורך. אנחנו לא מתנגדים לו, אבל אם אין צורך אז הכנסת בוודאי לא תשמח לחוקק משהו שלא לצורך.
אורי אורבך
¶
אני מבחינתי, בית העסק – אני עכשיו חושב על זה שוב – בית העסק אליו מגיעים לקוחות כדי לרכוש את המוצר או השירות הציבורי, עזוב את מרכז העסקים, אותו דבר.
איל זנדברג
¶
אם יש לי מרכז רשום, מרכז החברה רשום איפשהו ברמת גן ועדיין יש מרכזי שירות לקוחות של פלאפון - - -
איל זנדברג
¶
מקום מתן השירות זה בעייתי כי מקום מתן השירות מביא אותנו להמשך הדיון. הטכנאי בא לתת את השירות בבית הלקוח – זה לא מקום מתן השירות.
אתי בנדלר
¶
איל, מקום העסק, כך אנחנו משתמשים בחוק הגנת הצרכן, הדברים מאוד-מאוד ברורים, זה ברור שזה כל מקום שבו הוא מנהל את עסקיו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה המשך הדיון. זה הסעיף הבא. בזמן שדיברת עם ראש הממשלה אנחנו – איך אני שמח שאתה מדבר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
"תיקון סעיף 3
1.
בחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים,
התשס"א–2000, בסעיף 3 –
לאחר סעיף קטן (א) יבוא - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מקריא את הנוסח הבסיסי והשינויים שהוסכמו.
"נוסף על האמור בסעיף קטן (א), מי שעיסוקו בהספקת מוצר או שירות ציבורי או בהפעלת מקום ציבורי, לא יפלה בהספקת המוצר או השירות הציבורי בבית העסק או במרכז עסקים אליו מגיעים לקוחות כדי לרכוש את המוצר או השירות הציבורי".
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אמרתי: שינויים שהוסכמו, משתנים. "או במתן הכניסה למקום הציבורי מחמת מקום מגורים" – כל השינויים שהוסכמו והוצגו בדיון שלפני ההקראה כלולים בהצבעה שאנחנו מאשרים כרגע.
מי בעד סעיף 1 עם השינויים?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עכשיו, אורי, אתה בבעיה.
הצבעה
בעד סעיף 1 – פה אחד
סעיף 1 כולל כל התיקונים שהוסכמו, נתקבל.
איל זנדברג
¶
אם אפשר, ברשותך, הערת הבהרה: אני מזכיר, כמובן, שהחוק מסייג את איסור ההפליה בסעיף 3(ד), שאין רואים הפליה במצבים טבעיים כמו כשהדבר מתחייב מאופיו ומהותו של המוצר, זאת אומרת, עדיין אפשר יהיה, אני מניח, לקיים עסקים שרק תושבי רמת גן מקבלים הנחה או נכנסים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב. אני מקריא את סעיף 2: "בחוק העיקרי לאחר סעיף 4 יבוא –
(א)
בעל סמכות לפי דין להעניק אשרה למתן שירות ציבורי המנוי בתוספת יבטיח כי השירות
הציבורי יינתן ללא הפליה מחמת מקום מגורים. בסעיף זה – "הרשאה" – לרבות רישיון, זיכיון,
היתר או כל הרשאה אחרת; "מקום מגורים" – לרבות מקום מגורים של אזרח ותושב ישראלי
ביישובים הישראליים באזור; "אזור" – כהגדרתו בתוספת לחוק להארכת תוקפן של תקנות שעת
חירום יהודה ושומרון (שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ"ז-1967.".
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
"(ב)
שר המשפטים, בהתייעצות עם השר הממונה על ביצוע החוק מכוחו ניתן השירות הציבורי
לפי רישיון או זיכיון, באישור ועדת הכלכלה, רשאי להוסיף לתוספת שירות ציבורי אחר אם סברו
השרים שהוא שירות חיוני."
אתי בנדלר
¶
לפני שאנחנו נכנסים לדיון לגופו של עניין, אני רוצה להעיר על דבר שאני חשבתי עליו ממש עכשיו תוך כדי קריאה, לגבי ההגדרה של "הרשאה", שזה לרבות רישיון. אני חושבת שזה מאוד מרחיק לכת כי לרבות רישיון, זה למעשה, כל עסק טעון רישיון. לכאורה, על פי ההגדרה - - -
אתי בנדלר
¶
כי עדיין, גם למי שיש לו עסק לפיצה, אם העסק נמצא בכפר סבא ומשתלם לו להגיע להוד השרון אבל לא משתלם לו להגיע ברדיוס לקדימה כי אין לו שם מספיק לקוחות, אני לא חושבת שראוי לכפות עליו לשנות את ניהול עסקיו. אני לא חושבת שמישהו רואה בזה הפליה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם משתלם לי לספק מקרר מכפר סבא להוד השרון, ובאותו רדיוס – למה זה צריך לשנות לי לאיזה כיוון אני נוסע, מערב או מזרח?
אתי בנדלר
¶
נשאיר את המקרר כי תלוי מי הוא בעל בית העסק שמוכר את המקרר, תיכף נדון בזה כי זו בדיוק הבעיה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור. לא החנות הקטנה של שנות ה-60'. אבל למה שא.ל.מ תספק רק בכיוון אחד מקררים ולא בכיוון השני? משהו לא מסתדר לי.
איל זנדברג
¶
אדוני היושב-ראש, אולי פשוט אני יכול להציג את התהליך שעברנו עם חבר הכנסת אורבך המציע? אולי זה יקדם אותנו.
איל זנדברג
¶
ההצעה המקורית מדברת על הוספת עילה חדשה של איסור הפליה מחמת מקום מגורים. הממשלה תמכה כי ראתה שהרעיון, בגרעין שלו, הוא נכון וראוי לדיון, אבל היא תמכה תחת מגבלות יחסית נוקשות של תיאום והסכמה, ולכן נדברנו, נסינו להתקדם, למצוא איזשהו מקום באמצע.
אנחנו רואים קשיים שהם בעצם קשיים חוקתיים, צריך לומר את זה, בכך שהאיסור הגורף, הכולל, על כל עוסק שהוא, בעצם, מגביל בצורה שקשה להצדיק אותה – ומיד אני אסביר למה – במי שמנהל את עסקו. זה כמובן פוגע בחופש העיסוק שלו, פוגע בחופש הקניין שלו. אם מדובר על נסיעה - - -
אורי אורבך
¶
מה קשור? אפליה על רקע דת לא קשה להסביר, אתה מגביל. על רקע מין, על רקע צבע, על רקע מגדר – על רקע כל הדברים. את זה קשה להסביר? בשביל זה יש מחוקק, בשביל להגיד שזו הפליה לא ראויה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגב, החוק הזה גם יחול על מי שלא רוצה לספק שירות או מוצר ביישובים ערביים, אם זה יפעל לפי רדיוס.
אתי בנדלר
¶
- - איך במקום שאין מחלוקת פוליטית לגביו, אילו נורמות רוצים שייקבעו, ולאחר מכן להרחיב את זה לנושא הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור, ברור. אתה היית צריך בדברי ההסבר להצעת החוק לכוון לתיקון הפלייה ליישובים הערביים ואז זה היה מתקדם יותר מהר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא מדובר פה גם על פעילות ייצור בתוך יהודה ושומרון שאתה יכול להתנגד לה בגלל שיקולים בינלאומיים כאלה ואחרים.
איל זנדברג
¶
אני אשתדל למרות שהדברים, שיהיה ברור, מאוד-מאוד חשובים ומאוד מורכבים. אני לא חושב שזה מסוג הצעות החוק - - -
איל זנדברג
¶
לתמצת. אני אתמצת את דברי. הגענו למסגרת של הבנה שאני מבין שהיא מספקת לפחות חלק מהדברים שחבר הכנסת אורבך היה רוצה להשיג באמצעות החוק. אני חושב שהחלק הראשון שכבר אושר כאן כרגע על-ידי הוועדה הוא חלק משמעותי והוא מעביר מסר. אני לא יודע אם הוא פותר בעיה במציאות אבל הוא משמעותי ומשקף את הרעיון האמתי של איסור אפליה מחמת מגורים. החוק המקורי של אפליה זה אותה פעולה משפילה שאומרת: אתה לא תיכנס ואתה כן תיכנס. זה מקובל.
ההיבט השני הוא לא היבט של אפליה מבחינתנו במובן האמתי, העמוק. הוא יותר היבט צרכני. אתה אומר: אדם גר רחוק יותר, במקום מסוכן יותר במקום שמבטא איזושהי אידאולוגיה מסוימת – האם לגיטימי שהמחוקק יכפה על כל עוסק שהוא לנהל את עסקיו באופן שהוא ייאלץ, הוא ועובדיו, הוא יצטרך לשנות את התפיסה העסקית שלו, להוסיף סיכון לעובדים, לשכור, אולי, עובדים חדשים, כי העובדים שלו, שליחי הפיצה שלו לא מעוניינים לנסוע מעבר לקו הירוק.
אני לא מדבר על פוליטיקה אבל לנסוע מער לקו הירוק זה עניין שבמדינת ישראל יכול להיתפס, לגבי יחידים, כעניין מצפוני ולכן יש פה גם פגיעה מצפונית ולכן זה שונה מעילות האפליה האמתיות, החוקתיות, בתפיסה של השפלה וכבוד שמפאת התמצות אני לא מסביר אותן – אני בטוח שהוועדה מבינה - - -
יעקב כץ
¶
כמו לפיד שהלך ועבד, בתור עונש, ב"במחנה", כתב "במחנה". המנהיג הצבאי שלנו הוא כתב "במחנה", יאיר לפיד.
איל זנדברג
¶
לכן אנחנו חושבים שהחלה על כל בעל עסק היא החלה בעייתית, ואם יהיה זמן אני אסביר למה היא בעייתית.
איל זנדברג
¶
מלכתחילה כן, אבל אנחנו נתקדם. בנוסח שמוצע כאן, הנוסח שמשקף מודל שאני חושב שהוא מבחינתנו יכול לעמוד בסטנדרט חוקתי, הוא עדיין מעורר קשיים רבים ביישום. אני כבר אומר שכשידובר על שירותים ציבוריים ספציפיים, זה מחייב דיון עם כל אחד ואחד ממשרדי הממשלה, כי אנחנו לא הספקנו לקיים אתם את הדיון באופן ממצא. לחלקם נודע על הדיון בגללנו, לא בגלל הוועדה, ברגע האחרון. וגם שם, דברים שחשבנו שהם טבעיים, מסתבר שהם מעוררים קושי.
המודל המוצע הוא כזה
¶
חוק איסור אפליה מונה עד היום רשימה של שירותים ציבוריים, זאת אומר, מלכתחילה חוק איסור אפליה חל על שירותים מסוימים – ואנחנו בתוך חוק איסור אפליה – יחול על השירותים האלה.
כאשר מדובר על שירותים ציבורים שהם חיוניים בהיבט שיש חובה על המדינה או לגיטימי שהמדינה תבטיח שהם יסופקו לתושב ישראל, גם אם הוא גר באזור – כי האזור זה לא כמו לספק את זה בארצות הברית, אנחנו מבינים את ההבדלים – הרי שהמחוקק יחייב את הרגולטור, לא את ספק השירות כי הוא פועל לפי רישיון ואנחנו לא רוצים שהוא יצטרך לרקוד לפי שני חלילים, החוק יחייב את הרגולטור, והרגולטור יצטרך לקבוע הוראות שיבטיחו שלא תהיה אפליה בהספקת אותו שירות.
אני לא יודע בדיוק מהן ההוראות, אבל אלו בדיוק היחסים בין רגולטור – אתם מכירים את זה טוב ממני – לבין בעל הרישיון מספק השירות. אני שב ומדגיש שצריך לדבר עם כל אחד משרי הממשלה שלגביהם הוועדה תמצא לנכון להחיל את זה ולנו יש איזושהי הצעה, זה מחייב דיון ופירוט איך לעשות את זה, אבל זהו המודל.
אז אנחנו משיגים גם שמי שהחליט לגור ביישוב באזור – עדיין לא ימנעו ממנו את הספקת התקשורת או החשמל, ויחד עם זאת זה פותר לנו את המחלוקת החוקתית, הבעיה החוקתית, כשמדובר בעוסק פרטי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
התושבים בפריפריה ובאום אל פחם ובאריאל, זכאים גם לדברים שהם מעבר לשירותים חיוניים ובסיסיים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אתם מביאים את הדוגמה של הפיצה אבל אני לא מכיר הרבה תושבי אריאל שמזמינים פיצה מפתח תקווה או מהוד השרון – הוא יקבל את הפיצה קצת קפואה. יש את הפיצרייה של הבן של יחיאל חזן, הם מזמינים משם, תאמין לי.
איל זנדברג
¶
גם עסק ממחזור מסוים אנחנו צריכים למצוא איזושהי סיבה, כי בהחלט יכול להיות בשוק החופשי, למשל, אני ממציא, מספק מקררים מעשרה מספקי מקררים בישראל, יחליט שהוא לא מספק למקום מסוים אבל חברו שיראה שיש פה צרכנים שרוצים שירות, הוא יחליט שהוא כן מספק את השירות.
בוא ניתן לכלכלה החופשית לעשות את שלה. אני לא מדבר כלכלה, אבל במובן הבסיסי, לפני שאני מתערב לעוסקים בחירויות שלהם, אני צריך להצדיק את זה: אני צריך לזהות בעיה, אני צריך לוודא שיש איזשהו כשל שוק ואני צריך לברר, כמחוקק, שאין מענה בחוק הקיים. לכן אני מציע - - -
איל זנדברג
¶
אני מציע, מעבר לטענה החוקתית שאם יתאפשר לי להרחיב בה אני אשמח כי אני חושב שיש כאן בעיה שאנחנו לא נוכל להסכים עמה, לשמוע גם את משרד התמ"ת וגם את הגורמים שעוסקים, שמייצגים את העוסקים למיניהם, גם הגדולים וגם הקטנים, כדי להעביר את הקושי.
אני מזכיר, לפחות בשלב הזה – אם יורשה לי משפט אחרון – הממשלה תמכה ברעיון שבא לידי ביטוי כבר בנוסח שכאן. אם רוצים להרחיב שוב לקיצוניות – אני נאלץ לחזור ולומר שמבחינתנו, כממשלה, זה לא מה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
המשלה רשאית למשוך את תמיכתה בהצעת החוק בכל דקה. אבל אני לא מוכן שהממשלה תביע תמיכה בהצעת חוק ומצד שני תעשה צחוק מהתמיכה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
להגיד שמצד אחד תומכים בהצעת החוק הזאת ומצד שני בסוף היא רק תבטיח שיסופקו מים, חשמל ואוויר לתושבי פריפריה ויהודה ושומרון.
איל זנדברג
¶
ושלא תהיה הפליה מחמת מגורים שזה בעצם מה שמלכתחילה דובר בתיקון סעיף 3 שבליבה שלו אומר - - -
יעקב כץ
¶
אני רק אומר שהגדרה של מעבר לקו הירוק כוללת גם את ירושלים. היא מדברת היום על למעלה מ-700 אלף יהודים. אני רוצה שנדע: 700 אלף מתגוררים היום מעבר לקו הירוק, זה פסגת זאב, הר חומה, רמות, רמת אשכול, רמת הגולן – הכול מעבר לקו הירוק. יש אנשים, כמו שאמר ניצן, לא עוברים את הקו הירוק מבחינה מצפונית.
אתה מדבר על למעלה מ-14% מיהודי ישראל ולמעלה מ-10% מתושבי מדינת ישראל. זה לפרוטוקול כדי שנדע את הכמויות שגרים היום, וצמיחה של 6% בשנה.
יעקב כץ
¶
תראה, זה החלק שלנו שכל הזמן מתנדנד ומסייע לביבי לשרוד. הקטע שמופז עוזב, ההוא נכנס – התפקיד שלנו לדאוג שארץ ישראל תיבנה ושנתניהו יישאר ראש ממשלה.
ניצן הורוביץ
¶
חוק איסור הפליה במוצרים ושירותים הוא חוק חשוב ואנחנו תומכים בו ותומכים גם בהרחבה שלו לאיסור הפליה על בסיס מקום מגורים, כי כמו שאורי אמר, לפעמים ההגדרה של מקום מגורים היא כיסוי להפליה מסוג אחר – לא רוצים להגיד ערבי, אז יגידו תושב המשולש או משהו כזה, למרות שבפועל, כפי ששמענו כאן, אין הפליה כזאת על בסיס מקום מגורים, אבל אולי אם תהיה, אז בסדר.
הבעיה היא שבעיני הסעיף הזה הוא רק כיסוי לסעיף האמתי של הצעת החוק שהוא הסעיף השני, שנועד לכפות מתן שירותים מסוימים ביהודה ושומרון על חברות שלא רוצות לעשות את זה מכל מיני סיבות. לפעמים, כצלה, זה אידאולוגי, ולפעמים זה ביטחוני ולפעמים זה עסקי ולפעמים זה כל מיני דברים אחרים. יש הרבה מאוד אנשים שמכל מיני סיבות לא פועלים בשטחים.
פה אתה רוצה לכפות עליהם לעשות את זה למרות שלא מדובר בשטח שהוא של מדינת ישראל. אני אמרתי שאני תומך בהצעת החוק כל עוד מדובר בשטח מדינת ישראל אין מקום להפליה, כמו שהיושב-ראש אמר, שיביאו מקרר הוא מכפר סבא, הוא רוצה לשלוח לכפר ורבורג והוא רוצה לשלוח לטירה, הוא רוצה לשלוח לצורן-קדימה – הוא לא יכול להפלות באותו רדיוס, כל זה במדינת ישראל.
אבל כול עוד זה חוצה את הקו, אז שמה יש היגיון רב, מכל מיני בחינות – כל אדם וגישתו להגבלה הזאת. לכן, אנחנו מתנגדים להכללה של האזור בחוק הזה.
ניצן הורוביץ
¶
יש הרבה דברים. לכן, כמו שאתה שואל כאן, זה בדיוק העניין. דרך החוק הזה שהוא איסור הפליה במוצרים ושירותים רוצים להכניס את סיפור השטחים, לא מהדלת האחורית אלא מהחלון.
ניצן הורוביץ
¶
בדיוק. לכן צריך להוציא מכאן את השטחים כי אנחנו דנים בחוקים שחלים במדינת ישראל ואז לא תהיה שום בעיה עם החוק הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תודה. אני רוצה להבהיר שהכוונה של הוועדה לא להחיל חובה על אף אחד באופן אישי, כלומר, אם יש איזה טכנאי מחשבים שמפרסם את הכרטיס ביקור שלו, החוק לא יחול עליו, זה ברור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כי אנחנו נגביל את זה למספר העובדים בעסק ולמחזור בעסק. אם יש עסק שמספק שירותי תיקון מחשבים ויש שם 12 טכנאים או 20 טכנאים, אז לאחד לא תהיה לו בעיה, ידאגו מראש שלאחד אין בעיה מצפונית עם השטחים. לא בעיה למצוא אחד כזה, יש גם במדינת ישראל אזרחים שאין להם בעיה, להפך, אולי זה משמח אותם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז תגיד לי, אם הייתי אומר לך שאני לא רוצה לספק לאום אל פחם, זה נגד המצפון שלי. מישהו היה מוכן לקבל את זה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני עוד לפעמים יכול לחשוב שרכיב אלקטרוני שאני מספק לאום אל פחם עוד יכול לחזור עם רעש מאוד גדול במרכז תל אביב.
איל זנדברג
¶
המשפט החוקתי מבחין בין עילות ההפליה, ולא סתם, אני מניח, בעולם דבר זה לא נמצא. יש הבדל בין עילות אפליה שקשורות לאדם, מהותו, הגזע, המין, דברים שהוא לא יכול לשנות לבין דברים שקשורים - - - ולכן זו לא עילת אפליה אמתית ויסודית, לכן יש כאן קושי.
איל זנדברג
¶
יש כאן קושי. ביקשת שאני אתמצת אבל דברים חוקתיים צריכים להיאמר. אני בטוח שגם הלשכה המשפטית תסכים שבניתוח משפטי יש כאן קושי. זה לא עניין אידאולוגי, זה עניין של כמה אפשר לכפות על בן אדם סטנדרט שלא קשור לעסק שלו.
איל זנדברג
¶
יש הבדל בין אפליה על רקע דת מין – ההיסטוריה מוכיחה את זה – לבין אפליה על רקע מקום מגורים, עם כל הכבוד.
איל זנדברג
¶
יושב-ראש הוועדה, נדמה לי, הולך למחוזות לשיטתו שהם רחוקים מאוד מהבנה. לא מחייב אותך, זה נכון - - -
איל זנדברג
¶
הכול נכון. אבל גם הוועדה מכבדת את ההבנה הבסיסית שמתקיימת בין בכנסת לממשלה. נשלחנו לעשות עבודה, עשינו עבודה, אנחנו מצפים שיכבדו אותנו - - -
איל זנדברג
¶
לא, חס וחלילה. אבל נראה לי שהישיבה הולכת למקום שאומר לי לתמצת – הטענות לא חשובות ואנחנו נכפה עליך - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הטענות מאוד חשובות כי למיטב הבנתי ומצפוני – כל אחד צריך לספק שירות על פי רדיוס ולא משנה מה.
איל זנדברג
¶
אבל אתה צריך להתמודד עם הטענה החוקתית ולא טענה הערכית. יש כאן טענה חוקתית של הצדקה של הפגיעה ומה ההבדל בין עילות האפליה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אתה יודע מה? תפקידך להציג את העמדה ותפקידנו לקבל החלטות. יש הבדל ברור. אני בעוד כמה חודשים הולך להזיע המון כדי להמשיך לקבל את הזכות הזאת שהיא ההבדל בינינו, שאתה מציג את העמדה ואנחנו מקבלים את ההחלטות. ואנחנו גם נתבזה אם בג"צ יפסול את החוק – אני לוקח את האחריות, תאמין לי.
אתי בנדלר
¶
עדיין, אדוני, יש הבדל גדול בין התערבות המדינה בכל הקשור לפעילות של הפרט לבין התערבות המדיה בכל הקשור לגופים שיש להם סמכויות מעבר לזה, או שהם פועלים מכוח זיכיון, מנצלים את משאבי המדינה, עליהם יש חובות מוגברים, ללא כל צל של ספק.
כמו שלא יגידו לאדוני למי להשכיר את דירתו, ואדוני גם יוכל להפלות, לצערי – אני לא אדבר על אדוני, אני אדבר עלי, על אתי בנדלר.
אתי בנדלר תבחר למי היא רוצה להשכיר את דירתה. גם אם מישהו חושב שאני נוקטת בדרכים מפלות, עדיין יש גבול להתערבות המדינה בפעילות של היחיד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עם כל הכבוד, השכרה של דירה אינה דומה להספקת מוצר או שירות. זו מערכת יחסים לגמרי, נמשכת, בין בעל דירה. זכותי לפעול - - -
אתי בנדלר
¶
אז זה בדיוק מה שאני אומרת, על זה אני מדברת. אנחנו חוזרים למוכר הפיצה או גם למי שמוכר מקרר. השאלה היא אם הוא חייב להגיע לכל מקום. אני יכולה לומר שסיפרתי בדיוק אתמול לעוזרו של חבר הכנסת אורבך שאנחנו נתקלנו בקושי רב לספק מיטה לאחייני שמשרת בבסיס ליד מצפה רמון. אבל אין מה לעשות – זה השוק החופשי. אני אראה בזה אפליה מטעמי - - -
אתי בנדלר
¶
אבל אולי אין כדאיות לספק לשם? מותר לבעל עסק לשיקול שיקולי כדאיות? אולי יש לו הוצאות מוגברות באספקת הנכס לשם?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אין לי בעיה עם הגזע הערבי, יש לי בעיה עם מה שהם משדרים לאחרים במסעדה – כמובן, לא אני באופן אישי, זאת דוגמה.
ניצן הורוביץ
¶
אתה צודק במה שאתה אומר, שירותי "בזק", תיקונים, חברת החשמל, שירותים של המדינה, אתה צודק שאין - - -
איל זנדברג
¶
זה לא רק השטחים. הבעיה היא גם בישראל כי אם אדם גר בקרית ים והוא רוצה לשרת רק בקרית ים והוא לא רוצה לנסוע מעבר לכביש שמפריד את הקריה האחרת כי ככה נוח לו – שיטת הרדיוס מחייבת אותו לנסוע לכל בית ברדיוס אבל הוא משרת בקריות והוא לא נוסע צפונה יותר, למה? כי מבחינתו לחצות את הכביש הראשי זה לעמוד ברמזור. עכשיו בודקים את הרדיוס, הוא מחויב לספק בכל מקום ברדיוס. תחשבו על העניין שבדבר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז יש פה פערי כוחות. אם אדם גר בישוב מרוחק ולא משנה באיזה כיוון, אם זה ביהודה ושומרון או בפריפריה, ולא נעים לספק, העלות השולית היא עוד 10 שקלים למשלוח – יעשו את התחשיבים שלהם. בגלל זה אני לא מדבר על עסקים גדולים שהמשמעות תהיה זניחה, שבהגדרה יש להם יותר ממקרר אחד לספק לאזור מסוים, אין בעיה.
אתי בנדלר
¶
אדוני אישר תיקון עוד לפני שנתיים, נדמה לי, בחוק התקשורת (בזק ושידורים), שאפשר אפילו לחברה מונופוליסטית בתחומה, כמו חברת "הוט", אישר למשרד התקשורת להקים ועדת חריגים כדי לאפשר להם לא לחבר כל מקום בפריפריה, בין היתר בשל שיקולי כדאיות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
גברתי היועצת המשפטית, ראשית – אני זוכר כל תיקון שהעברתי בוועדה – יש הבדל גדול, לפעמים, להניח קו תקשורת זה עלות של מיליונים. שנית, אני מוכן גם שפה תהיה ועדת חריגים שאם א.ל.מ או "שקם אלקטריק" ירצו החרגה מלספק מקריים, שיגישו לה בקשה וינמקו למה העלויות כבדות ובלתי אפשריות ומה החלופות והוועדה תשקול.
אורי אורבך
¶
אין לנו עניין, באמת. אין לי עניין. זה בכלל לא בא מכיוון של שטחים, של יהודה ושומרון אלא מכיוון צרכני מובהק. אין עניין שכל בעל עסק קטן מאוד יהיה מחויב. לכן אני מציע, בתוספת לשירותים הציבוריים או בעלי הזיכיונות, להוסיף או מחזור עסקי או מספר עובדים.
אורי אורבך
¶
או מספר סניפים. בסוף, הבעיה של אנשים בפריפריה היא חברת המטבחים הגדולה, ספק מכשירי החשמל.
איל זנדברג
¶
לא מוכנה להגיע לשם בגלל הסיכון, זה לא לגיטימי - - - ההוצאות הנוספות שלו? זה לא אפליה, דרך אגב, זה לא קשור לחוק - - -
איל זנדברג
¶
הוצאות נוספות שהוא צריך רכב ממוגן, שהוא צריך לשלם למתקין שמוכן לנסוע לשם כי הוא חושש ולכן הוא בוגר צבא ולא מתקינה בת 19 שחוששת. כן, יש לו הוצאות נוספות. זאת לא אפליה, דרך אגב, אני רוצה להבהיר, מבחינה משפטית זאת לא תהיה אפליה. שאיש לא ידמיין - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אומר לך, השרים שלנו, על פי הוראת מדינה, נכנסים בתוך מדינת ישראל רק עם רכבים ממוגנים על פי הוראת שב"כ – לאום אל פחם, לא לאריאל. לאום אל פחם, שר בממשלת ישראל לא נכנס בלי רכב ממוגן, אז מה?
איל זנדברג
¶
אפליה לא תכלול דרישה לתשלום לגיטימי שנובע מהעניין. מושג ההפליה לא כולל את זה ולכן זה יהיה לגיטימי - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אומר לך שגם FedEx עובדת ביהודה ושומרון בלי שום אפליה והיא חברה בין לאומית.
איל זנדברג
¶
אין קשר - - - אדוני, כשאדם גר בישוב מרוחק בתוך ישראל, ככה סתם, ידוע שהוא משלם יותר על ההובלה.
איל זנדברג
¶
אבל אני כן מבקש, העלינו הרבה מאוד בעיות, אני חושב שהן ראויות לדיון לפני אישור לקריאה ראשונה.
איל זנדברג
¶
לא בנוסח הזה, לא במודל הזה. אני פונה אל חבר הכנסת אורבך כי אני לא מרגיש שיש פה הסכמה - - -
איל זנדברג
¶
החלטת ועדת השרים החריגה מאוד אומרת: בתנאי שחבר הכנסת המציע יסכים לתאם באופן מלא ובהסכמה את הליכי החקיקה במשרד המשפטים ובמשרד התמ"ת. זה לא נוסח רגיל. אני לא טוען שחבר הכנסת אורבך לא עשה את זה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חבר כנסת אורבך, המצב הוא כזה: עד קריה ראשונה, אתה בעל הבית של החוק, אתה יכול למשוך אותו בכל רגע, גם בוועדה וגם לפני ההצבעה במליאה. לאחר מכן, זה הופך להיות חוק של הוועדה, הגם שהוא שלך, ואתה מאבד את השליטה הפרוצדורלית עליו. אני חושב שצריך לקדם את החוק.
אורי אורבך
¶
כי אחרת זה יתקע לנצח. מה אכפת לכם, על באב אללה, יאללה, עוד ארבעה חודשים יהיה הדיון הבא, עוד שנתיים שוב – או שהפריץ ימות או שהממשלה תמות. בסדר, הבנו.
אורי אורבך
¶
אף אחד לא מדבר על עסקים קטנים מדי. בוא נמצא את ההגדרה הכי קרובה ל"ציבורית", לעסקים פרטיים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יהיו שתי מדרגות מאוד ברורות: אחת, מחזור שיהיה מאוד משמעותי; ומספר עובדים. זה לא יחול על נותן השירות הבודד, על אותו אחד שרוצה להירדם בלילה עם המצפון שלו, ולא יחול על מישהו שזה יזעזע לו את העסק.
איל זנדברג
¶
הרעיון שעלה בשיחות מוקדמות – זו לא הגדרה – כרעיון של דו-מהותי, הייתי רוצה להציג אותו, תפיסה שאומרת שיש גופים שאומנם הם פועלים בתחום הפרטי - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אגיד לך מה הבעיה, זה לא העניין של דו-מהותי. יש עסקים ויש מוצרים, כמו מקרר, שלאדם לבד יש בעיה להכניס לרכב ולקחת הביתה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אוקיי, אבל למצוא חברה, לתאם, להביא אותה – זה כבר סיפור. עכשיו, אם הוא קונה את בגד שלו, זה פחות אכפת לי כי הוא לוקח אותו בשקית, שם ברכב ונוסע הביתה. הוא כבר קנה את הבגד, הוא לא צריך שישלחו לו את זה עד הבית – זה כבר פינוק.
אבל מקרר או דברים שמצריכים התקנה, דברים שמצריכים שירותים מקצועיים – מן הדין שיינתנו בכל מקום בארץ על פי שיקולי רדיוס. אני לא אמרתי לך שאני מכריח כל עסק לספק בכל פינה בארץ ונכנס לשיקוליו העסקיים. אבל אם הוא בחר לנסוע 20 ק"מ לכיוון אחד, הוא ייסע 20 ק"מ לכל כיוון.
אם יש שיקולי ביטחון, נניח, יש פיצרייה שנופלת ברדיוס – אז יכול להיות שלנסוע על אופנוע חשוף בכבישים באזורים מסוימים יש בעיה, אז אפשר להגיד שמשיקולי ביטחון - - -
איל זנדברג
¶
יש בעיה של מכירת מקררים לתושבי השטחים? הם עדיין עם מקררי קרח? אנשים מסתדרים. יכול להיות שדורשים יותר, אני שואל - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני רוצה שהוא יוכל להגיע לתל אביב, לדיזנגוף סנטר או לקניון איילון או לא משנה לאיזה קניון שהוא יבחר להיכנס אליו כשהוא מבלה חופשה עם הילדים, ופתאום צדה את עיניו עסקה טובה והוא יוכל להזמין. למה בכלל זה צריך להיות שיקול מי מספק לאזור כזה או אחר.
איל זנדברג
¶
ועדת הכלכלה שוקלת את החירויות של העוסקים שאמורים לנהל את העסק שלהם קודם כל באופן חופשי, זו הסיבה. אבל אם יש בעיה שאנשים לא מצליחים לקנות מקרר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ועדת הכלכלה מאזנת כל כך הרבה בין חירויות ובין זכויות, אנחנו עושים את זה עכשיו בתיקו חוק הגנת הצרכן. אמרנו לבתי הקולנוע ולאחרים: אתם תתנו להכניס את המוצרים שאדם מביא אתו מהבית. תאמין לי, נכנסנו לשיקולים העסקיים שלו. פגענו לו בשורת הרווח באופן מהותי ועובדתי, אני אומר לך, בשביל פופקורן ושתייה.
ניצן הורוביץ
¶
אתה לא חושב שהשטחים זה מקרה מיוחד? שיש נסיבות מיוחדות בשטחים שהן נכנסות למהות העניין? אתה יודע את זה שיש.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם היית אומר לי, נניח, לחייב אדם לייצר ביהודה ושומרון מאחר ויש כל מיני חרמות ודברים, הייתי אומר לך שאי אפשר לעשות את זה. אבל לספק מוצר – אם אדם מספק ברדיוס מסוים, אז הוא גם לא יספק ביהודה ושומרון, הוא גם לא יספק באום אל פחם. אף אחד לא אומר למישהו להרחיב את מוטת עסקיו.
את מי אתה מכניס לפה? אם אני אומר שכל עסק מעל מחזור של 10 מיליוני שקלים ומעל, נניח, 10 עובדים, הוא זה שתחול עליו החובה – עם מי התעסקת? עם אנשים שבהגדרה אמורים לספק - - -
איל זנדברג
¶
אתה מדבר על עסקים גדולים בפריסה ארצית, כיס עמוק, כל ההצדקות שציינת – מדובר על גופים שהם באמת רשת ארצית גדולה שהמצפון אצלה, לשיטתכם, מצטמצם. לא 50 ולא 100 עובדים.
אורי אורבך
¶
כן, הוא מתחלק. המצפון נקי אבל מחוסר שימוש. בואו נתקדם, עזבו את חנות המקררים הקטנה. מי שלא צריך לשלם מע"מ ב-15 לחודש, כלומר, נמצא את הקריטריון שזה לא יהיה גוף זעיר.
איל זנדברג
¶
אנחנו לא מוכנים אפילו לדיון. מוכנים – במובן של הערכות לדיון כזה. אנחנו חושבים, וכך נהלנו את המשא ומתן, הדיונים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל הבנתי. תאמין לי שאני מבין. גם שכשאני לא מרגיש טוב אני מבין. אם לא הייתי מבין הייתי מקשיב לך עוד ועוד. תאמין לי, הבנתי לעומק.
גברתי, גברת רייש, בבקשה.
נעמי רייש
¶
לא, לא מרחק נסיעה. נגיד שבצד מערב על אותו עסק יש המון ישובים ובצג מזרח יש ישוב אחד – זה משפיע על השיקולים הכלכליים מבחינת קו החלוקה. פה הוא מכניס לפול אחד כמה הזמנות ושם הוא צריך לנסוע במיוחד לישוב הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן. פה הוא עושה את זה כל יום ושם הוא יעשה את זה פעם בשבועיים. אם יש רק ישוב אחד גם אין הרבה קונים.
אורי אורבך
¶
מה שאת אומרת מסביר את שורש החוק בלי קשר לסוגיה הפוליטית: מי שגר בפריפריה או האיש שגר בישוב הבודד בצד מזרח, הוא כבר ממילא משלם מספיק מחירים – מבחירה שלו – על זה שהוא גר במקום שאין לו שירות כל יום והדואר מגיע פעם בשבוע.
גם זה שיספק לו את השירות לא צריך לנסוע כל יום לכל הישובים ובאותו רגע לתת להם את השירות, אלא לפי השיקולים שלו, שלא נתערב בהם, למשל, בימי שלישי הוא הולך למעט ישובים ובשאר לישובים אחרים.
דבי גילד-חיו
¶
אני מהאגודה לזכויות האזרח. אנחנו בעמדה שזה מאוד בעייתי להתערב לפרטים וגם לעסקים פרטיים בשיקולים העסקיים. יש אין סוף דוגמאות איך השיקולים העסקיים, אבל גם אם יוחלט שכן מתערבים, אז בוודאי לא לעסקים קטנים או זעירים, רק באמת לעסקים הגדולים ביותר בפריסה ארצית ושנותנים שירות בכל הארץ.
בכל מקרה, אנחנו סבורים שהדין של יהודה ושומרון או השטחים שונה. יש שם סוגיות ברורות של חופש ביטוי ומצפון או איך שתקראו לזה ולא צריך לחייב. לא מדובר על הפרטים בתוך החברה. אדם פרטי זה ברור מאיליו. וגם בעלים של חברה יכול להחליט אם הוא רוצה או לא רוצה לספק בשטחים, זה לא אותו דין כמו בתוך מדינת ישראל.
אורי אורבך
¶
אתם האגודה לזכויות האזרח העשיר. זאת אומרת, אתם מעדיפים של הבעלים של שקם אלקטריק, של א.ל.מ מאשר האדם בקדומים שרוצה מקרר. אז אל תבואו בשם זכויות האזרח. אתם בעז זכויות העסקים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגב, דיברתי עם אחד מהבעלים של הרשתות האלה במקרה, במפגש לא מתוכנן, ושאלתי אותו. הוא אמר שאין לו שום בעיה.
דבי גילד-חיו
¶
מי שאין לו בעיה – יכול. יש עסקים שיושבים בשטחים ויש עסקים שמספקים לשטחים, וזאת זכותם. אבל השאלה מה קורה למי שלא מעוניין לעשות את זה ובעצם החוק הזה כופה את זה.
דבי גילד-חיו
¶
מדובר פה על זכויות יסוד חוקתיות שמוגנות בחוקי היסוד שלנו. לא מדובר פה על איזשהו משהו שולי וקטן. גם חופש עיסוק, גם חופש מצפון, גם חופש ביטוי. אלו זכויות שכשמדובר במקום שהוא במחלוקת פוליטית, יש לאפשר לאדם להחליט אם הוא מספק או לא מספק שירות למקום הזה.
מי שבוחר לספק לשם, בבקשה. אבל החוק הזה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש סיעות מסוימות בכנסת שמייצגות שאום אל פחם נמצאת בצל מחלוקת פוליטית קשה מאוד מבחינתם. הם חושבים שבכל הסדר שלום או אל פחם דינה כמו שאת חושבת על - - -
דבי גילד-חיו
¶
אין קשר בין השאלה אם בתוך ישראל יש אפליה והאם צריך או לא צריך לחייב. אני חושבת שגם אנשים ועסקים פרטיים לא צריך לחייב גם אם התוצאה בתוך ישראל זה שבאום אל פחם יש אפלה.
אורי אורבך
¶
את רוצה להתווכח על מה זה בתוך ישראל ומה לא בתוך ישראל. אני לא רוצה ללכת לשם כי אני גם צודק, אז חבל להתווכח. אנחנו מדברים על חוק צרכני. עכשיו, אתם מתנגדים לחוק צרכני מובהק - - -
דבי גילד-חיו
¶
אנחנו לא מתנגדים לחוק, אנחנו בעד החוק, אנחנו בעד שהוא לא ייחול על עסקים קטנים, לא על עסקים – על אנשים פרטיים ועסקים - - -
דבי גילד-חיו
¶
אני רק רוצה להבהיר: אנחנו בעד החוק. אנחנו חושבים שזה בעייתי להפלות אנשים על בסיס מקום מגורים. אנחנו חושבים שזה בעייתי להחיל על פרטיים – חברות או אנשים. אם יחילו אז אנחנו בעד שזה יוחל רק על חברות גדולות בפריסה ארצית ובכל מקרה הנושא של השטחים הוא נושא שעומד בפני עצמו. זאת סוגיה שעומדת בפני עצמה. פה יש ניסיון להשוות את המעמד של ישראל והשטחים - - -
דבי גילד-חיו
¶
בדברי ההסבר כתוב שהחוק הזה נועד לפתור את הבעיה הזאת שיש עסקים מסוימים או אנשים מסוימים שלא מוכנים.
דבי גילד-חיו
¶
רק משפט אחרון. רציתי גם להגיד שיש הבדל – וזה מאוד חשוב לי להגיד – אני מסכימה מאוד עם העמדה ששירותים ציבוריים, שירותים תשתיתיים, שירותים מונופוליסטיים צריך לספק בכל מקום וגם בשטחים.
דבי גילד-חיו
¶
כי זה מבטיח זכויות יסוד שחייבים להבטיח אותם. יש הבדל בין זה לבין זה שאתה מכריח אדם פרטי.
איל זנדברג
¶
יכול להיות שבחוק הקיים יש מענה לחלק גדול מהבעיות. בבירור שערכנו, ואני לא יודע אם הוועדה שמעה, אולי כדאי שהיא תשמע מנציג משרד התמ"ת, על חובת - - -
אורי אורבך
¶
העניין הזה שהרגולטור בנושא של שירותים ציבוריים זה יהיה באחריותו, אני לא מקבל את זה. כלומר, זה שווה דיון אם יש אחריות לגורם המפלה, אחרי שהחוק עובר, אחריות בעצמו – הוא מפלה, שתהיה לו סנקציה.
איל זנדברג
¶
יכולה להיות לו אחריות מול הלקוח אם הוא פעל בניגוד לרישיון. אם הוא פעל בהתאם לרישיון, אנחנו לא רוצים שהוא יהיה באי בהירות.
איל זנדברג
¶
הוא יהיה כפוף לתביעה אזרחית כל עוד הוא פעל בניגוד לרישיון, כי אם הוא פועל לפי מה שאמרו לו אז הוא לא אמור להיות במקום - - -
פאדי חשאן
¶
אני סגן קמב"ץ של פיקוד מרכז. אני אתן פה תמונה בהקשר של המצב הביטחוני שקורה באיו"ש בהקשרים האלה של תנועה בצירים, בעיקר של אזרחים וספקים. כיום קיימת יציבות ביטחונית שאנחנו רואים בה תנועה חופשית, מאפשרים תנועה חופשית לכל אזרח או לכל ספק שהוא לא איש ביטחון – לאנשי הביטחון יש מדיניות אחרת של תנועה.
התנועה היא מאוד חופשית, פתוחה לכל ישוב בתוך שטחי איו"ש והבקעה ללא שום הגבלה, גם ללא הגבלה שלנו על מיגון מסוים, למעט תחבורה ציבורית שאנחנו כן מתנים את המיגון, כי הפוטנציאל שלה הוא אחר.
פאדי חשאן
¶
זה קורה במקרים שמתפתחים או שנכנסת התראה ביטחונית מסוימת או שיש איזה אירוע פח"ע מסוים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב. אנחנו נלך על הסעיף בצורה הזו: אחד, הסעיף יכול להישאר כפי שהוא ולהוסיף שכל בית - - -
אתי בנדלר
¶
מי יבדוק את המחזור שלו, אדוני? אני מציעה לא ללכת על עניין המחזור, אני מציעה ללכת אולי על פריסה ארצית, על מספר עובדים, דברים שהנתונים שלהם הרבה יותר גלויים ופתוחים.
איל זנדברג
¶
הנטל על תובע להוכיח – אנחנו יוצרים פה מנגנון של תביעות סרק שאנשים לא יידעו למה הם תובעים.
אתי בנדלר
¶
לרגולטור יש יותר פרטים, וגם כן, מלכתחילה בדרך כלל, לא קובעים – למשל בעיצומים כספיים, ברוב המקרים העיצום הכספי - - -
אורי אורבך
¶
נכון. לכן מספר הסניפים נראה לי רלוונטי. העסק מספיק גדול, הוא מפרסם את המוצרים שלו, הוא קורא לאנשים לבוא ולקבל שירות, לבוא ולקנות – שתהיה לזה אחריות מסוימת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש אחריות צרכנית שאם הוא קורא ולא מודיע להם מראש שהוא לא יספק את השירות במקומות מסוימים - - -
איל זנדברג
¶
נכון. ואם הוא לא מודיע על זה מראש, אז יכול להיות שיש פה הטעיית צרכן. אני לא מומחה לזה, אבל זה הבירור שערכנו, ואז יש דין קיים שפותר את זה. אני מציע לוועדה – אני לא מחליט – שהוועדה תברר את העניין כדי לא ליצור כפל מיותר שגם פוגע בזכויות וגם מסכן את החקיקה וגם לא עונה על צורך, על פתרון שכבר קיים.
אם מטעים את הצרכן – יש דינים היום שעוסקים בהטעיית צרכן, מי כמוכם יודע בוועדת הכלכלה, נכון? אנחנו מדברים על אותם מקרים חריגים שבעל עסק אומר: אני במכוון, מראש, מודיע שאני לא מוכן לבוא. הודיע לו את זה מראש, רשאי לגבות ממנו איזה מחיר מופקע – אלו המקרים שאנחנו מדברים עליהם. לא על הרשתות שבאופן טבעי עושות את זה באופן רגיל.
ברשותכם, כיוון שלהבנתי, הוועדה לא זיהתה את הבעיה ולא הביאה עובדות לראות מה סוג הבעיה, אז גם קשה למצוא לה פתרון הולם.
איל זנדברג
¶
אני לא מדבר. אני אמרתי מה שראיתי בהתרשמותי הסובייקטיבית. מותר לי להביע את התרשמותי. אני לא שמעתי כאן עובדות שמצביעות על הבעיה והתאמה לחוק הגנת הצרכן ולמענה שניתן היום בחוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מציע שבשלב הזה נקבע שאפשר לתת סמכות לשר המשפטים, באישור ועדת הכלכלה, להחריג עסקים וענפים על פי קריטריונים של גודל - - -
אתי בנדלר
¶
אדוני, זה לא חוקתי בעליל, הייתי אומרת, ואני מבקשת פשוט שהדברים יירשמו שאמרתי את בצורה זאת. להחיל מלכתחילה על כל בתי העסק, זאת אומרת, אתה אומר ככה, אתה חוזר בך מההצעה לפיה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני בעד. אתם כל דבר פוסלים. אני מרגיש כמו עגלה שנעה וכל הזמן יש לה מקלות בגלגלים. אמרתי מחזור – פתאום מחזור נהיה סוד מדינה, אז מה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לפריסה ארצית התנגדתי כי יש עסקים שפועלים באזור מסוים ואז זה אומר שבאתו אזור מסוים תהיה אפליה. אין להם פריסה ארצית אבל הם עסקים מאוד גדולים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש רשתות שיווק באזור הדרום כמו "רמי לוי" אבל אחרים לא יסכימו לספק לבדואים. אבל הם רק באזור הדרום, אין להם פריסה ארצית.
איל זנדברג
¶
חבר הכנסת אורבך, אתה חוזר בך מהסכמתך לנוסח שהגענו אליו? אני צריך להבין. אני מרגיש במצב מאוד לא נוח לאור אמירת היושב-ראש שהדבר תלוי בך והתנאים שנקבעו והדן ודברים שהחלפנו במשך זמן רב – אני מרגיש לא נוח שאנחנו הולכים עכשיו למשהו מאוד רחב, שאנחנו עדיין טוענים שיש לו קשיים חוקתיים ושלא מאפשרים לנו במגבלות הזמן אפילו לברר אותו.
איל זנדברג
¶
אנחנו מציעים שירותים ציבוריים, ואמרנו שאפשר לברר לקראת קריאה שנייה ושלישית אלו עוד שירותים ציבוריים יכנסו. המודל שמוצע עכשיו הוא לא קרוב לזה אפילו.
איל זנדברג
¶
אנחנו אכן לא דיברנו על עסקים, אנחנו דיברנו על שירותים ציבוריים כי חוק איסור אפליה, המודל הבסיסי שלו, הוא שירותים ציבוריים. היא לא חוק צרכני סתם, הוא חוק איסור הפלייה והוא חל על שירותים ציבוריים בהקשר שאנחנו מדברים עליו.
לכן אני מרגיש שאנחנו לא בשולי ההסכמה. אם היה מדובר בשולי ההסכמה – היינו מסכימים לדחות את הבירור לשנייה ושלישית. אני מרגיש פה שהיושב-ראש, באופן הכי לגיטימי, נוקט בגישה שהיא רחוקה מאוד - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רוב הסיכויים שהיושב-ראש לא יישב פה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, אז תנסח את זה עם יושב-ראש אחר. רוב הסיכויים, באמת. אז תהיה לך עוד הזדמנות.
איל זנדברג
¶
יש אפשרות, אדוני היושב-ראש, לקחת את מה שכן הגענו להבנה לקריאה ראשונה ואת הרעיון שאדוני מציע, שאנחנו רואים בו קשיים – אני שומע שגם היועצת המשפטית לוועדה חושבת כך – לדחות לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה נכון גם לצד השני. אתה מוזמן אלי אם אתה רוצה מתי שהוא, אם אתה רוצה לבוא בין קריאה ראשונה לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו פתוחים לשמוע גם לאחר הכנה לקריאה ראשונה וגם עוד לפני שזה יעלה לקריאה ראשונה אם למישהו יהיה רעיון שמפתח את זה בצורה שלא חשבנו עליה.
איל זנדברג
¶
החלק הלא מוסכם, לכאורה, הוא לא בתוך החלטת הממשלה. אפשר לכפות עלינו, כמובן, בכל מיני - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אגיד לך. הממשלה חושבת שזה שונה מאוד, יש לממשלה כלי להפוך את העמדה שלה – הממשלה תתנגד להצעת החוק.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להבין בכל זאת ולראות איפה הפער. ככל שלא מגדירים את השירותים שעליהם זה כן יחול אלא מנסים לקבוע מכנה משותף, אני אקח לדוגמה את קפה "ארומה", בית קפה שנניח לצורך העניין, עושה גם שירות משלוחים לאוכל מוכן או "פיצה האט" – חזרנו שוב לפיצה – אלו בתי עסק שיש להם הרבה מאוד סניפים - - -
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת שאם יש סניף ל"ארומה" או לקפה "גרג" בבאר שבע, הם יצטרכו להגיע לכל מקום בפזורה הבדואית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, לא. אני חושב שחזרתי על המילה רדיוס כמה פעמים במהלך הדיון. רדיוס מבחינתי יכול להיות גם קילומטר אחד. אם אדם אומר שמבחינה עסקית נותן שרות ברדיוס קילומטר, אז הוא לא יצטרך להיכנס לאום אל פחם ולא לפזורה הבדואית ולא לשום מקום.
איל זנדברג
¶
יש להם שיקולים כלכליים. הם אומרים: אני רוצה לחצות את הכביש או לא רוצה, אני רוצה שהשליחים שלי יעמדו בפקקים או לא רוצה. כל מני דברים כאלה. רדיוס לפי מחוגה, אני לא מכיר הרבה עסקים שעובדים בשיטה מדויקת הזאת.
אתי בנדלר
¶
אני חייבת לומר שהתרשמותי שמתוך רצון לפתור בעיה שאולי היא בעיה אמתית – אני לא יודעת כי באמת לא נמסרו נתונים – אבל מתוך רצון לפתור בעיה שככל הנראה קיימת ביישובי יהודה ושומרון אנחנו נכנסים כאן לאיזשהו סוג של הכתבה איך לנהל עסקים בצורה, להבנתי, שקשה להלום אותה עם העקרונות שנקבעו בחוקי היסוד. אני חושבת שאנחנו סוחבים עקרונות - - -
אורי אורבך
¶
בואי נהיה פרודוקטיביים. נלך הפול – לא נגיד מה לא. מה את מציעה, איזה דבר אפשר להרחיב מעבר למה שמציעים במשרד המשפטים שזה זיכיונות ורישיונות ציבוריים? איזה עוד דבר שהוא הכי קרוב לציבורי? מהו הבן דוד הקרוב ביותר?
אתי בנדלר
¶
אני העליתי את הרעיון של גופים דו-מהותיים אבל לא הספקתי ביומיים האחרונים להתפנות כדי לעשות איזשהו מחקר אמפירי, הייתי אומרת, כדי לנפות אל כל הגופים הדו-מהותיים ולעשות איזשהו תבחין לגביהם.
אתי בנדלר
¶
דו-מהותי אלו גופים שהתאגדו לפי דיני המשפט הפרטי, לא הציבורי, אבל חלות עליהם גם חובות מכוח המשפט הציבורי בשל כך שהם משתמשים במשאבי המדינה או שהם מונופוליסטים וכיוצא באלה. כמו שאנחנו אמרנו בצחוק שהגוף הראשון שהוכר זו "חברה קדישא", אני מניחה שלא עליהם מדובר.
אורי אורבך
¶
לא, אבל עיתון. העיתון שלי הוא מונופול. "ידיעות אחרונות", אני לא יודע אם היום הוא מונופול אבל הוא היה מונופול – יש לו חובות.
אתי בנדלר
¶
נכון. לא כל גוף שהוכר בפסיקה או בספרות המשפטית כגוף דו-מהותי, הוחלו עליו גם כל החובות מתחום המשפט הציבורי, לכן גם את זה צריך לבדוק. זה באמת מחייב איזוהי עבודת מחקר בעניין הזה.
אורי אורבך
¶
אז בואו נתקדם. על דעת הממשלה – אתם הממשלה – שגופים דו-מהותיים, עוד בדיון מהם דו-מהותיים ומה יחול על מי, יצורפו לעניין של הגופים שאנחנו מסכימים עליהם, הציבוריים וזיכיונות. אחר כך יהיה פרוט, כמובן. זאת אומרת, להרחיב את זה גם לגופים דו-מהותיים?
איל זנדברג
¶
תפיסתית, למרות שזה בתחום המשפט הפרטי, אלו גופים שאפשר להחיל עליהם עקרונות של משפט - - -
איל זנדברג
¶
אני לא יודע איך להגדיר את זה כרגע. אני מזדהה לחלוטין עם מה שאמרה גברת בנדלר, אני לא יודע איך להגדיר אותם.
אורי אורבך
¶
אני מציע שאתם תגדירו – אם יש לכם בכלל הסתייגויות על הגופים הציבוריים והרישיונות – אני לא יודע מה זה גוף דו-מהותי - - -
אורי אורבך
¶
אני לא יודע. אם הממשלה מתנגדת אז בוא נראה איך הממשלה או השר מתמודד עם זה שהוא לא מוכן שבטייבה וביהודה ושומרון – סליחה שאני כורך ביחד שתי אוכלוסיות עוינות זו לזו – לא מגיע לבן אדם לקבל את השרות מ"שקם אלקטריק" או מא.ל.מ או ממטבחי "רגבה", אני לא יודע מה ההיקף שלהם. אני לא יודע איך השר יכול להסביר את זה למצביעים שלו ולאזרחים שגרים במקומות האלה.
אם אני הייתי השר או אם אני אהיה, חלילה, השר, אני לא אוכל להסביר את זה. הם מתגברים על המצפון, השרים, הם נאבקים עם המצפון ומתגברים, אבל זה עוול פשוט, זו פגיעה בסיסית בזכויות הצרכן – שלא לומר האזרח – בן אדם גר בכפר ורדים אז אומרים לו: לך אנחנו לא מגיעים. כי יש שם רק 100 אנשים או 400 איש ולא 2,000.
איל זנדברג
¶
אני מסכים. הבעיה היא שלקבוע איסור מראש על כולם, כשעוד לא זיהינו שיש בעיה, זה האיסור המיותר, זה האיסור הפלילי וההתערבות המיותרת. אם הינו יכולים לזהות שיש בעיה אז להבטיח שכל אזרח במדינה יקבל את אותם שירותים שצריכים לקבל – זה דבר אחד.
לחייב את כולם לספק למרות שהשוק החופשי אולי עושה את עבודתו - - -
אורי אורבך
¶
עזוב, אני לא מדבר על השוק החופשי בהקשר הזה. אני רוצה למנוע את המצב, בכלל לא קשור לשטחים, אני לא רוצה מצב שאדם נכנס לחנות מקררים בטבריה ואומרים לו: אני לקצרין או לכרי דשא – שזה בתוך הקו הירוק – לא נותן, לא עובד אתכם.
אורי אורבך
¶
אני חושב שהיא תתברר ונגיע לזה. אני מרגיש שחסר לי מידע להגדרות האלה של דו-מהותי, אבל בואו נתקדם.
אתי בנדלר
¶
גם לי. אני באמת אומרת, הרעיון הזה עלה לי לראשונה שלשום ואני אמרתי בכנות שזה באמת דבר שמחייב הקדשת הרבה זמן כי זה לקרוא את כל הפסיקה שיש בתחום הזה, הרבה מאוד ספרות משפטית, כדי לנסות מתוך זה לדלות איזשהם גופים שהם בגדר שירותים ציבוריים או מקומות ציבוריים לפי החוק ולראות אם באמת מתאים, מבחינת העקרונות שאתם מבקשים, להחלת הצעת החוק עליהם. זה באמת ברמה של יותר מעבודה סמינריונית. זה לא דבר שאנחנו יכולים לעשות במסגרת - - -
אורי אורבך
¶
אבל בסוף נגיע לשירות, כמו שהיושב-ראש אמר, לספק את המקרר ליישוב רחוק קצת, מבודד קצת. צריך לפתור את זה. הרי זה שורש העניין. חברת חשמל נותנת שירות.
אתי בנדלר
¶
אתם יודעים מה חבר הכנסת אורבך ואדוני היושב-ראש, יתכן שאחרי שאנחנו באמת, ככל שנצליח, נקדיש לזה את הזמן הראוי – בשורה התחתונה אנחנו נבוא עם ממצאים כאלה שנפרוש אותם בפני הוועדה ונאמר על סמך כל מה שבדקנו ההצעה שהעליתם בישיבה הזאת היא הראויה ביותר והנכונה ביותר, אבל זה יהיה לפחות מבוסס.
אתי בנדלר
¶
יש דברים שהם ברורים. ההצעה של משרד המשפטים כפי שגובשה והועברה אלינו מדברת על גופים שברור שהם משתמשים במשאבי המדינה כי הם פועלים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מאחר והם מקדשים את המצפון, לי יש בעיה מצפונית לקדם את הצעת החוק אם אנחנו עושים צחוק מהעבודה. יש לי בעיה. אתה רוצה להמתין – יהיה פה יושב-ראש אחר שיקדם את זה. אני לא מעלה את זה למליאה, כזה צר, ושבהחלטה שלי אני מפלה אנשים אחרים.
זאת ההחלטה שלי. אני מאוד רציתי לקדם את הצעת החוק. גם בימים שנעדרת מהכנסת פניתי למנהלת הוועדה ואמרתי לה שאני רוצה לקדם את זה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
והפעלנו וביקשנו מהממשלה לתאם את הכול והייתה לנו גם סבלנות, כלומר, אף אחד פה שיושב לשולחן לא יכול להגיד שהוועדה רצה עם הנושא הזה. יש חוקים הרבה יותר דרמטיים שהוועדה גמרה קריאה ראשונה, שנייה ושלישית בשבועיים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר, אני רוצה לראות את שרי הממשלה – יש ועדת שרים – אני רוצה לראות את גלעד ארדן ואת גדעון סער ואת משה כחלון ואת לימור לבנת מרימים יד נגד מה שאנחנו מייצגים פה. יש מבחן ציבורי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מציע, כמו שאמרתי, שזה יחול – אתם רוצים מבחן הסניפים? בבקשה, אין לי בעיה עם זה, אבל לא פריסה ארצית כי זה מחריג.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, למה שהמוכר יתחכם עם החוק? אם יש לי 50 עובדים – אני בעל עסק רציני, אין לי כוונה - - -
נעמי רייש
¶
אני רוצה לציין רק ש-50 עובדים זה עסק קטן ו-100 זה עסק בינוני. מבחינת ההתייחסות שלנו, בדרך כלל, לגבי כל חוק מה מתאים למי ומה מהווה חסם בפני מי היא שונה. יש חסמים שהם גם ל-100 עובדים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
האמת שלי גם אין בעיה עם 100 עובדים, זה נהיה גבולי. אין לי בעיה. 50 ו-100 זה היינו הך.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
50 עובדים ו-100 עובדים מבחינתי זה היינו הך. 100 עובדים זה עסק שמשלם בממוצע מיליון שקל רק משכורות בכל חודש, זה אומר שיש לו מחזור של לפחות 20 מיליון בשנה.
לאה ורון
¶
אבל אם במקום מסוים, נניח בתל אביב, ישוב עסק שיש לו 100 עובדים, אתה מחייב אותו לאספקת שירותים בכל רחבי הארץ?
אתי בנדלר
¶
סליחה, האם אנחנו מדברים רק על שירותים ציבוריים שהם: שירותי תחבורה, תקשורת, אנרגיה, חינוך, תרבות, בידור, תיירות ושירותים פיננסיים המיועדים לשימוש הציבור?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עסקים מעל 100 עובדים, קבענו; על פי מרחק אספקה, לא רדיוס, מרחק אספקה – כמובן שאם מישהו צריך לעשות עיקוף זה מחריג אותו.
איל זנדברג
¶
אז אולי לא נדבר על איסור אפליה. זה לא עניין של אפליה כל-כך, זה יותר היבט צרכני. מדברים פה על חוק צרכני.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר. אין לי בעיה. איזה שר שרוצה. איזה שר אחראי זה באמת אפשר בקריאה שנייה ושלישית. עכשיו, אם אתם רוצים לשלב את האלמנטים של ביטחון או עליות בלתי סבירות – אין לי בעיה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם זה משהו בנוסח – אני לא אתווכח אתך. אתה רוצה לנסח את זה אחרת? אני פשוט מצמצם, אני הולך לגישה שלך. אין לי בעיה גם בלי זה.
אתי בנדלר
¶
אני כתבתי לעצמי, אני מקווה שאני אצליח לפענח את זה אחר כך, שזה יחול על שירותים ציבוריים ומסחריים – אני עדיין לא יודעת מה זה מסחריים, אני אנסה לחשוב על משהו - - -
לאה ורון
¶
יושב-ראש הכנסת אישר להאריך את משך זמן הישיבה על אף שהמליאה דנה כרגע, בכפוף לכך שלא מתקיימות הצבעות במליאה ועד השעה 12:00.
אתי בנדלר
¶
שירות או מוצר לציבור; המעסיק 100 עובדים לפחות; זה יחול בתוך מרחק האספקה שלו – שאני לא יודעת כרגע – מבחן הרדיוס שאוני מדבר עליו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא רדיוס. מרחק אספקה. מרחק של הכבישים. כמו שמודדים לנו בכנסת. איך אני זכאי ללינה? זה לא לפי רדיוס מהכנסת אלא מרחק נסיעה.
אתי בנדלר
¶
- - הנהוג באותו בית עסק. וזה לא יחול אם יש מניעה ביטחונית או עלויות חריגות או הוצאות בלתי סבירות? מה אדוני מחליט?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הוצאות בלתי סבירות. בסדר? בהכנה לקריאה שנייה ושלישית אנחנו נבקש לחדד את הנושא של ביטחוני, תביאו לנו הגדרה מתי אתם מוציאים התראה, איך זה נקרא או משהו כזה – אשמח להתייחס לזה.
הסעיף אחרי זה שמופיע פה הוא - - -
אתי בנדלר
¶
אני מדברת כרגע באופן כללי על מניעה ביטחונית, אבל לאו דווקא לפי החלטת רשויות הביטחון השונות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
את זה אנחנו נשקול לקראת קריאה שנייה ושלישית, צריך ללמוד את הנושא הזה. עדיין צריך את סעיף (ב) לדעתך?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז לא צריך את (ב). טוב, אנחנו מצביעים על סעיף 2 בשינויים כפי שהוצגו ונוסחו. מי בעד?
הצבעה
בעד סעיף 2 – פה אחד
סעיף 2 בשינויים שהוצגו ונוסחו נתקבל.
איל זנדברג
¶
שיהיה ברור לפרוטוקול שאנחנו מתנגדים להצעת החוק, סבורים שהיא לא תואמת את ההסכמה ואנחנו חושבים שהיא מעוררת קשיים חוקתיים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא. אם ועדת שרים תחליט שהיא מתנגדת לזה, בלי קשר לקשיים חוקתיים או לא, אז אנחנו או נשנה כיוון או - - -
איל זנדברג
¶
לפי הבנתי, ועדת שרים כבר החליטה כי הרעיון של ועדת שרים, שהכנסת משום מה לא מבינה אותו עד הסוף, מדובר בתיאום והסכמה. זה לא מחייב את ועדת שרים לשוב ולדון בכל עניין. אבל, בסדר.
לאה ורון
¶
לא. יש התייחסות מ-1 במרץ 2012, מודיע הנציג של האוצר שהצעת החוק אינה כרוכה בעלות מקופת המדינה.
אורי אורבך
¶
אם היינו הולכים על הנוסח המקורי שרוצה משרד המשפטים, ולשר יש סמכות להוסיף עסקים כעולה על רוחו, זה לא היה פותר לנו חלק מהבעיות?
איל זנדברג
¶
אני חושב שזה הרבה יותר מידתי, מה שאתה מציע. זה אומר שהמחוקק קובע את מה שהוא רואה כעיקר ויש סמכות להוסיף.
אורי אורבך
¶
לא. שר התעשייה והמסחר, לא שר המשפטים. אם שר תעשייה והמסחר יוסיף לפי שיקול דעתו הסביר עסקים פרטיים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מאושר פה אחד. אנחנו מודים לכולם על ההשתתפות בדיון. תודה רבה למציע. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:10.>