ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 09/07/2012

חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 8), התשע"ב-2012

פרוטוקול

 
PAGE
3
ועדת החוקה, חוק ומשפט
09/07/2012

הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 646>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ב (09 ביולי 2012), שעה 9:30
סדר היום
<הצעת חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 8), התשס"ח-2008>
נכחו
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
מיכאל בן-ארי

אורי מקלב

דב חנין

אכרם חסון
מוזמנים
>
ד"ר אסף הראל - עוזר ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים

חיה זנדברג - מנהלת המחלקה האזרחית, פרקליטות המדינה, משרד המשפטים

גלעד סממה - יועץ השר, משרד המשפטים

תמר קלהורה - עו"ד, משרד המשפטים

לירן חשין-ברוש - מחלקת יעוץ וחקיקה - אזרחי, משרד המשפטים

עמי ברקוביץ - עו"ד, מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

דור בלוך - מתמחה, לשכת היועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים

שני טיאר - מתמחה, משרד המשפטים

סיון שומרון - משרד המשפטים

אריאל אררט - פרקליט, פרקליטות המדינה

עירית קלמן ברום - פרקליטה, פרקליטות המדינה

אורן שרעבי - ר' ענף נזיקין וחקירות, משרד הביטחון

ערן שמיר בורר - רמ"ד ביטחוני משפטי-פצ"ר, משרד הביטחון

ידידיה אורון - סגן בכיר ליועמ"ש למערכת הביטחון תביעות, משרד הביטחון

מיכל לופט - מחלקת משפט בינלאומי, אגף היועץ המשפט, משרד החוץ

חלי ברכה - הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט

שירי לנג - הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט

עדו רוזנצוייג - חוקר, המכון הישראלי לדמוקרטיה

חוה מטרס-עירון - עורכת דין, המוקד להגנת הפרט

דן יקיר - יועמ"ש האגודה, האגודה לזכויות האזרח בישראל

פאטמה אלעג'ו - עו"ד, עדאלה
ייעוץ משפטי
סיגל קוגוט
אלעזר שטרן
מנהלת הוועדה
דורית ואג
רשמת פרלמנטרית
הילה מליחי
<הצעת חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 8), התשס"ח-2008>
היו"ר דוד רותם
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר-היום: הצעת חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 8). הנה, דב חנין הגיע. הוא רוצה להסתייג כשאנחנו נצביע על החוק. אתה תוכל להסתייג. נא להתחיל לקרוא את החוק. בבקשה.
סיגל קוגוט
אני אקרא את החוק בנוסחו החדש. אני אגיד כמה מילים על כל סעיף לפני שהיושב-ראש ינהל את הישיבה. בחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), בסעיף 1, בהגדרת "פעולה מלחמתית", במקום הסיפה החל מהמילים "שנעשתה בנסיבות" יבוא "שהיא פעולה בעלת אופי לוחמתי בהתחשב במכלול נסיבותיה, ובכלל זה בהתחשב במטרת הפעולה, במיקומה הגיאוגרפי או באיום הנשקף לכוח המבצע את הפעולה".
כאן, בעקבות הדיונים הקודמים, נערכו בממשלה דיונים, ובמקום מחיקה גרידא של הסיפה של ההגדרה הקודמת – שבגללה היושב-ראש ביקש רשימה של חריגים – הממשלה הציעה פתרון אחר, שהוא הבהרה בהגדרה, שבעצם מהווה אימוץ הפסיקה הקיימת; במיוחד לבקשת רשות ערעור שדן בה השופט מלצר לנושא של הגדרת "פעולה מלחמתית". תיקון סעיף 5.
קריאה
אפשר?
סיגל קוגוט
אחר כך, אני רק אגמור לקרוא את הסעיף. "בסעיף 5 לחוק העיקרי –
(1) האמור בו יסומן "(א)".

(2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא

"טענה המדינה כי אינה אחראית בנזיקים בשל כך שהמעשה שבשלו נתבעה הוא פעולה מלחמתית, כאמור בסעיף קטן (א), ידון בית המשפט בטענה כאמור כטענה מקדמית; מצא בית המשפט כי המעשה הוא פעולה מלחמתית, ידחה את התביעה.""

"תיקון סעיף 5ב
בסעיף 5ב לחוק העיקרי, בפסקה (1), אחרי "נתין של מדינה שהיא אויב" יבוא " או מי שאינו אזרח של מדינת ישראל, שהוא תושב של שטח שמחוץ לישראל, שהוכרז, בצו, בידי הממשלה כשטח אויב". כרגע זו פסקה שהיא רק מאפשרת. הממשלה לא הכריזה, לא מתכוונת להכריז, כרגע, לפי מה שנמסר לנו בדיונים הקודמים. ויחד עם הפסקה הזאת - - -
היו"ר דוד רותם
האמת היא שיש כמה שטחים בתוך מדינת ישראל שהייתי מכריז עליהם כשטח אויב.
דב חנין
על כל מדינת ישראל - - -
היו"ר דוד רותם
לא על הכול מדינת אויב, על חלק ממנה. על חלק ממדינת ישראל.
דב חנין
אוקיי.
סיגל קוגוט
זה משתלב יחד עם ההוראה של התחולה. התאריך שנבחר הוא תאריך ההתנתקות. החל מתאריך זה, הסעיף הזה יאפשר למדינה להכריז בצו על שטח מחוץ למדינה כשטח אויב, ואז לא תהיה אחריות בנזיקים על נתין של אותו שטח.
"הוספת סעיף 5ב1
בית המשפט המוסמך
תובענה כאמור בסעיף 5א, וכן תובענה כאמור בסעיף 5ב לרבות בסוגי תביעות או לסוגי תובעים כאמור בתוספת הראשונה, יוגשו לבית המשפט המוסמך במחוז הקרוב ביותר למקום המעשה או המחדל שבשלו תובעים מבין אחד מאלה: בית המשפט המוסמך במחוז ירושלים או במחוז הדרום.""

כאן בעקבות סיכום עם הנהלת בית המשפט – המטרה היתה פה שלא יהיה פורום שופינג, אבל גם שלא יהיה מצב שלא תהיה נוחיות לפי סמכות מקומית. לכן נבחרו שני מחוזות שמבחינה גיאוגרפית הם קרובים – במיוחד מחוז הדרום – לתביעות שמוגשות, על מנת שמצד אחד לתובעים תהיה נוחיות בהגשת התביעות, אבל מצד שני הן תרוכזנה. אבל יחד עם זאת, לא תרוכזנה מידי, כדי לאפשר תמרון לשופטים ולבתי המשפט. ולכן מדובר כאן במחוזות.

"ביטול סעיף 5ג
סעיף 5ג לחוק העיקרי – בטל". בעקבות בג"ץ.
"תחולה

הוראות סעיף 5ב(1) לחוק העיקרי, כנוסחן בסעיף 3 לחוק זה" - - -
היו"ר דוד רותם
למה אנחנו צריכים לכתוב את זה?
סיגל קוגוט
יש סעיף, אנחנו מבטלים.
היו"ר דוד רותם
בג"ץ ביטל אותו. למה אני צריך גם לאשר את מה שעושה בג"ץ?
סיגל קוגוט
לא צריך אותו עכשיו, אנחנו עושים חוק חלופי. אז לא צריך את הסעיף. "הוראות סעיף 5ב(א)(1) לחוק העיקרי בנוסחן בסעיף 3 לחוק זה, יחולו על מעשה שאירע אחרי יום ח' באלול (12 בספטמבר)" – זה משתלב עם מה שהסברתי קודם לגבי שטח שניתן להכריזו מחוץ לישראל.

"הוראות סעיפים 5 ו-5ב לחוק העיקרי, כנוסחם בסעיפים 2 ו-4 לחוק זה, יחולו גם על תיקים שטרם החל בהם הדיון". פה אני אדייק, ההגדרה הקודמת שמחקה את רכיב הסיכון, ששונתה עכשיו – רצו גם להחיל אותה רטרואקטיבית. מאחר שהתפיסה היום היא שההגדרה מאמצת את הפרשנות של בית המשפט, וחלה ממילא גם על תיקים תלויים ועומדים – וגם בגלל החריגות של סעיף רטרואקטיביות, אבל גם כי אין בו צורך – ויתרה המדינה על סעיף רטרואקטיביות ככל שמדובר בהגדרה, מאחר שטענתה ממילא תהיה שההגדרה הזאת חלה גם היום, לפי הדין היום, ואפילו אם החוק לא היה מתוקן בכלל.
וזה, כמובן, מוריד מאוד את הבעיה שהיתה קודם, של השילוב של הגדרה חדשה עם סעיף רטרואקטיבי של 12 שנה. כרגע יש הוראה אחרת, שהיא מקובלת, לעניין ההוראות הדיוניות, שזו הסמכות המקומית והנושא של בירור הטענה של פעולה מלחמתית כטענה ראשונה. שני אלה יחולו גם על תיקים תלויים ועומדים. כאן רצינו לדייק, לקבל אחר כך הסבר על סוג הדברים, כי ראינו מפסק הדין של מלצר שלפעמים יש הסכמות דיוניות שידונו – בית המשפט יכתוב פסק דין בכלל בלי חקירת תצהירים. אבל את זה תיכף, חיה אמרה שהיא תברר ותגיד לנו מה נקודת הזמן. זה צריך להיות משהו שנקודת הזמן לא תהיה כזו שבית המשפט יושב כבר וכותב פסק דין בגלל שהחליטו ויש הסכמות דיוניות. אין תיקים כאלה עכשיו?
אריאל אררט
עדיין לא. אין.
עירית קלמן ברום
אין כרגע.
סיגל קוגוט
אוקיי. אז כן אפשר לכתוב את מה שביקשתם, שכל עוד לא התייצבו הצדדים לעדות בעל-פה. אם אין לכם הסכמות דיוניות שכותבים פסק דין על יסוד המסמכים.
עירית קלמן ברום
הוא לא יחול על תיקים שיש בהם הסכמות דיוניות. נסכים שזה לא יחול. יכול להיות שיש איזה שניים-שלושה תיקים שיש בהם הסכמות.
היו"ר דוד רותם
מותר למדינה גם להפסיד.
עירית קלמן ברום
לא, לא נפסיד - - -
סיגל קוגוט
היא לא אומרת שהיא מפסידה. זה אומר שהיא מבררת את התיק אצל השופט שהחל כבר לדון בו. זה כל מה שהיא אומרת.
עירית קלמן ברום
כן, נכון.
היו"ר דוד רותם
אתם לא צריכים להתנצל, אני אמרתי את מה שאמרתי בכוונה – מותר למדינה גם להפסיד.
סיגל קוגוט
זה חזקה חלוטה שהיא מפסידה?
היו"ר דוד רותם
בעזרת ה'. כן.
עירית קלמן ברום
שיהיה ברור, בתיק שיש בו הסכמות דיוניות, יישאר אצל אותו שופט שבו הוא הוסכם.
שירי לנג
אפשר לשאול רק כמה תיקים צפוי שיועברו בעקבות הסעיף הזה? יש לכם הערכה כלשהי של מספר?
עירית קלמן ברום
יש מספר תיקים שפרסמו. את ראית באתר שלנו? קיבלנו את הנתונים, אומנם באמת באיחור, אבל עדיין יש לפי שנים.
תמר קלהורה
1,100. פחות או יותר - - -
עירית קלמן ברום
אה, את לא יודעת באיזה מחוזות הם.
תמר קלהורה
זה לא משנה כרגע. יש 1,100 תיקים.
שירי לנג
לא, השאלה כמה יועברו בעקבות ההוראה הזאת לירושלים או באר-שבע.
היו"ר דוד רותם
יועברו, אנחנו - - -
עירית קלמן ברום
יועברו תיקים לפי זה, זה ברור.
היו"ר דוד רותם
כן, דב.
אריאל אררט
אפשר חידוד קטן?
היו"ר דוד רותם
שנייה אחת. דב.
דב חנין
טוב, אדוני, עמדתי העקרונית לעניין החוק הזה ידועה, ואני לא אחזור ואנמק אותה. אני חושב שהחוק הזה הוא חוק בעייתי גם ברמה המוסרית וגם ברמה המשפטית. אנחנו איננו מדברים בחוק הזה על פגיעות שנעשו במסגרת של מלחמה. מה שנעשה במסגרת של מלחמה מוגן ברמה הנזיקית, ועל זה אנחנו לא מנהלים כאן ויכוח. אנחנו מדברים בחוק הזה על פגיעות שנעשו שלא במסגרת של מלחמה, על פגיעות שבהן פוגעים באזרחים שלא במסגרת של מלחמה. והאזרחים האלה, בעצם שוללים מהם את הזכות לקבל נזיקים אזרחיים מהמדינה שאחראית לפגיעה בהם.

אני חושב שהדבר הזה הוא דבר קודם כל לא מוסרי, כי אנשים שנפגעו שלא בצדק ולא במסגרת של מלחמה זכאים לקבל פיצויים ממי שפגע בהם. זה עיקרון כללי, אוניברסאלי, וזה לא משנה אם מדובר ביהודי, בערבי, בשטחים הכבושים או מחוצה להם לצורך העניין, אדוני היושב-ראש. החוק הזה הוא חוק שלידתו בחטא, ולא במקרה בית המשפט העליון פסל אותו. והפסילה, לטעמי, איננה רק הפסילה הנקודתית והישירה שמבוטאת בפסק הדין, אלא יש לה שורשים ויש לה עיגונים בתפיסה הרבה יותר רחבה.

אז אני אומר, החוק הזה הוא בעייתי ברמה המוסרית. החוק הזה הוא גם מאוד בעייתי ברמה המשפטית. אני חושב שיצירת מנגנון של חסינות מהסוג הזה בסכום הנזיקין הוא ניתוח קטלני בדיני הנזיקין, שיש בו בעצם שבירה של כל האיזונים הפנימיים והרציונל של דיני הנזיקין ברמה העקרונית.

ברור גם לחלוטין שהחוק הזה לא ימלא את המטרות הפוליטיות שמנסחיו הרעים הציבו בפני עצמם. כי הגיע הזמן שגם מנסחי החוקים אצלנו יבינו שאנחנו נמצאים בעיצומה של התפתחות מאוד חשובה ומאוד חיובית בעולם המשפט. כאשר אני למדתי משפטים – וגם בוודאי כשאתה למדת משפטים, אדוני היושב-ראש – לימדו אותנו שמשפט בינלאומי הוא משהו הצהרתי. אין לו הרבה משמעות ואין לו הרבה תוקף. אלו אמירות כלליות. אז בסדר, אז היו משפטי נירנברג, אבל משפטי נירנברג הם היוצאים מן הכלל.
המצב הזה הולך ומשתנה. אנחנו נמצאים במציאות שבה, לשמחתי, המשפט הבינלאומי רוכש לעצמו שיניים וכוחות. והשיניים והכוחות האלה קיימים גם ברמה הפלילית. יש לנו, לשמחתי, בית משפט פלילי בינלאומי, ובעתיד הקרוב – או היותר רחוק – גם מעשים שנעשים בישראל, או מטעמה של ישראל, יגיעו למקום הזה. ויש לנו גם חיזוק של מערכות אחרות של משפט בינלאומי, בית הדין הבינלאומי בהאג. יש לנו מדינות רבות יותר ויותר שהולכות בדרכנו, אדוני היושב-ראש, ומקנות לעצמן סמכויות אוניברסאליות לדון בעניינים שהם הפרות קשות וקיצוניות של זכויות אדם.
היו"ר דוד רותם
ואז מה יקרה? לא נוכל לנסוע ללונדון? לא קרה כלום, נישאר פה.
דב חנין
לא, אדוני. אתה תישאר פה.
היו"ר דוד רותם
אתה יכול לנסוע ללונדון, אז מה הבעיה?
דב חנין
לא, אני לא רוצה. אבל אותם חיילים שמבצעים את הפעולות פה, אני מניח שחלקם רוצים לנסוע ללונדון. לא כולם חברים בישראל ביתנו, שזו מפלגה שבאמת מסתפקת בגבולות ארץ ישראל המורחבת מהפרת ועד הנילוס. יש כאלה שרוצים לנסוע ללונדון, שהיא מחוץ לגבולות ארץ ישראל, אפילו המורחבת.
היו"ר דוד רותם
אנחנו נרחיב את גבולות ארץ ישראל מכאן עד ללונדון.
דב חנין
יפה. אני בטוח שאתם תעבדו על זה ברצינות. בכל מקרה, אדוני היושב-ראש, הגישה של המשפט הבינלאומי – ואנחנו מכירים את זה כולנו היטב מהפסיקה של בית הדין האירופי בעניין התביעות של יוונים בקפריסין על הרכוש שהלך ואבד להם בעקבות הפלישה הטורקית לקפריסין. והם תבעו את הרכוש הזה. אני נותן את הדוגמא הזאת כמשהו שצריך ללמוד ממנו בדרך ההיקש. בית הדין האירופי בסופו של דבר החליט שאין להם זכות לפנות לסעד בבית הדין מכיוון שטורקיה – כך סבר בית הדין – טורקיה, או יותר נכון, אותה רשות שנקראת "הרפובליקה הטורקית של קפריסין" הקימה בתוכה מנגנון של סעד פנימי שמאפשר לאנשים לפנות אליו. והסעד הפנימי הזה הוא סעד מספיק אפקטיבי כדי בעצם ליתר את הצורך לפנייה למנגנונים בינלאומיים. אני נותן את פסק הדין הזה כדוגמא, אבל פסק הדין הזה באמת רק מדגים גישה הרבה יותר רחבה. זו גישה שאומרת שכשיש סעדים פנימיים אפקטיביים, אין בסיס לפנייה לערוצים בינלאומיים.

עכשיו, אני מבין שמדינת ישראל החליטה כהחלטה לסבך את חייליה ואת קציניה במישור הבינלאומי. זו מדיניות. וכחלק מהמדיניות הזו רוצים להרוס את הסעדים הפנימיים שמאפשרים לאנשים להתמודד בבתי משפט ישראליים, ולקבל סעד בבתי משפט ישראליים. אגב, אני אומר את הדבר הזה, זה מבטא גם התנכרות מאוד קיצונית לאינטרסים של אותם חיילים ואותם קצינים, שהמדינה שולחת אותם לשטחים, מכיוון שברור לחלוטין שלאותם חיילים וקצינים עדיף להישפט ולהידון בבית משפט ישראלי מאשר באיזשהו בית משפט בחוץ לארץ. אבל כשאתם מחסלים את הערוצים הישראליים לדיון – ואתם מחסלים את הערוצים הישראליים לדיון – אתם מפנים את כולם לערוצים הבינלאומיים. זו מדיניות - - -
היו"ר דוד רותם
איפה מחסלים פה משהו לדיון?
דב חנין
אתם מחסלים. מחסלים. אתם נותנים פה חסינות מורחבת, מוגזמת - - -
היו"ר דוד רותם
תביעה אזרחית, לא פלילית.
דב חנין
כן. כן.
היו"ר דוד רותם
הלא מה קרה? אני רציתי להכניס פה סייג שאם החייל הועמד לדין והורשע, אז אי-אפשר יהיה לתבוע את זה, וזה לא נתקבל. אבל בוא נאמר ככה, אלה שאוהבים להעמיד חיילים לדין, ימשיכו להעמיד חיילים לדין. אתה יודע, יש כאלה שאוהבים את זה נורא.
דב חנין
לא, אני בכוונה נתתי – בוודאי זה יחזק גם את ההליכים הפליליים, אבל לא זה מה שאני אמרתי. פסק הדין הזה של בית הדין האירופי בעניין קפריסין הוא פסק דין אזרחי. זאת אומרת, אנחנו חושפים את החיילים והקצינים של צה"ל לתביעות אזרחיות ברמה הבינלאומית. ההתפתחות של המשפט הבינלאומי היא לא רק במישור הפלילי, למרבית השמחה, אלא גם במישורים האזרחיים. תחסלו את הסעדים הפנימיים במשפט הישראלי המוניציפאלי – כפי שאנחנו קוראים לזה בשפה המשפטית – ותעבירו את כולם לערוצים בינלאומיים. אני מבין שזו המדיניות, זה חלק מגישה כוללת שאומרת בוא נריב עם העולם כמו שצריך, גם בזירה המשפטית, ונייצר פה שמחה גדולה.

לכן אני אומר את הדברים כהשלמה למה שאמרתי, לא נכון מוסרית –זו כמובן נקודת המוצא שלי – לא נכון משפטית, ולא נכון פוליטית גם. זה פועל כמו כל הדברים שאתם עושים בניגוד לאינטרסים שלכם. אתם יורים לעצמכם ברגל בצורה מאוד קשה.
מכאן להסתייגויות הנקודתיות. אני אעבור עליהן אחת לאחת, ואני אמסור לוועדה אותן בכתב. בסעיף ראשון, הגדרה של פעולה מלחמתית, אני מציע למחוק את המילים: "לרבות כל". אני חושב שמספיק להסתפק ב"פעולה של לחימה בטרור, מעשה טרור או התקוממות". אני אעביר לכם את הטקסט. אני מציע להוסיף גם, בהמשך אותה פסקה, במקום "פעולה לשם מניעה של טרור, או מעשה איבה, או התקוממות", שזו אמירה כללית, רחבה, והיא בהחלט יכולה להתייחס גם להפגנות בלתי אלימות. אני מציע לכתוב: "פעולה ישירה לשם מניעת טרור". גברתי היועצת המשפטית?
סיגל קוגוט
לא, אני מסתכלת כי זה פשוט הטקסט שלי, שלקחת אותו.
היו"ר דוד רותם
תני לדב להסביר. דב, תסביר.
סיגל קוגוט
לא, כי זה נכנס בהגדרה הישנה, לא החדשה.
היו"ר דוד רותם
בסדר, דב, לא חשוב.
דב חנין
לא, זו ההגדרה – אני לוקח את - - -
סיגל קוגוט
הכחול, זה החדשה.
היו"ר דוד רותם
דב, תגיד מה שאתה רוצה.
דב חנין
אז אני רק עונה ליועצת המשפטית בחצי דקה, ברשותך, אדוני היושב-ראש.
סיגל קוגוט
כן, אני רוצה להבין מה הוא רוצה.
דב חנין
רק כדי להבהיר דברים. אני לוקח את הטקסט עם התיקונים, ומכניס תיקונים בטקסט של החוק, הישן והחדש. בסדר?
סיגל קוגוט
להחליף את ההגדרה, זה מה שאתה רוצה.
דב חנין
כן, להחליף את ההגדרה. ואני מציע שהגדרה של "פעולה מלחמתית" – אני אקצר את הדברים – היא תהיה "פעולה של לחימה בטרור, במעשה איבה, או בהתקוממות", וכן "פעולה ישירה לשם מניעת טרור, שהיא פעולה בעלת אופי לוחמתי בהתחשב במכלול נסיבותיה, ובכלל זה בהתחשב במטרת הפעולה ובאיום הנשקף לכוח המבצע את הפעולה".

בסעיף קטן (5) אני מציע לומר במפורש: "אין המדינה אחראית בנזיקין על מעשה שנעשה על-ידי פעולה מלחמתית לצבא הגנה לישראל, בנסיבות של סיכון לחיים או לגוף". אני מציע להאריך את לוחות הזמנים בסעיף 5א רבתי. ההודעה תינתן בתוך 120 יום. ההתיישנות תהיה שבע שנים, זה סעיף 5א רבתי (3) קטן. אני מציע למחוק את סעיף קטן (5) של סעיף 5א רבתי. אני מציע בסעיף 5ב רבתי למחוק את ההגדרות, או לצמצם את ההגדרה ל"נתין של מדינה שהיא אויב".
סיגל קוגוט
מה שאמרת קודם לגבי הזמנים וההתיישנות, אלו לא סעיפים שמתוקנים בחוק הזה.
דב חנין
מאה אחוז.
סיגל קוגוט
אלו לא הנושאים שנידונים פה.
היו"ר דוד רותם
בסדר, הוא אומר - - -
דב חנין
אם יהיה מי שיטען נושא חדש - -
היו"ר דוד רותם
אף אחד לא יטען נושא חדש.
דב חנין
- - נעביר את זה לוועדת הכנסת. אין בעיה.
היו"ר דוד רותם
לא נטען נושא חדש.
דב חנין
כיוון שאני מכיר את אדוני היושב-ראש, הערכתי שלא תטען נושא חדש.
היו"ר דוד רותם
בוודאי שאני לא אטען נושא חדש. אני לא יודע למה היועצים המשפטיים חושבים על כל דבר כעל נושא חדש.
סיגל קוגוט
לא יטען חדש. אנחנו מנסים לשכנע את חבר הכנסת חנין - - -
היו"ר דוד רותם
אל תשכנעו אותו, תשאירו לו את כל ההסתייגויות בבקשה.
דב חנין
אני מציע לצמצם את ההגדרה ל"נתין של מדינה שהיא אויב", לא להשאיר את ההגדרה שאומרת: "מי שאיננו אזרח ישראל, שהוא תושב של שטח מחוץ לישראל" – שזה כל תושבי השטחים, שהם בעצם נמצאים שם. הם התושבים במקום הזה, הם אלה שנפגעים, ומהם שוללים את ההגנה המשפטית. זה באמת סעיף מבריק. סעיף 5ב רבתי, סעיף קטן (א)(3) – לצמצם את ההגדרה ל"מי שניזוק בעת שפעל בשליחותו או מטעמו של ארגון - - -
סיגל קוגוט
אתה בעצם רוצה למחוק את הסעיף, לא? אם הבנתי אותך נכון.
היו"ר דוד רותם
תני לו, הוא רוצה להסביר.
דב חנין
אני מצמצם אותו.
תמר קלהורה
לא הבנתי את הצמצום.
סיגל קוגוט
לא הבנתי. עוד פעם.
היו"ר דוד רותם
זה שאתם לא מבינים, בשביל זה - - -
סיגל קוגוט
אני הבנתי שאתה רוצה שלא יהיה בכלל דבר כזה, נכון?
היו"ר דוד רותם
לא מבינים. העברתם חוק שנקרא "הבניית שיקול הדעת המשפטי".
סיגל קוגוט
אבל זה בענישה.
היו"ר דוד רותם
זה בענישה. אמרה שם שופטת מכובדת שהיא עד היום לא מבינה מה שכתוב בחוק הזה. אז עוד חוק לא יבינו.
תמר קלהורה
סליחה, מה הצמצום המוצע ל-5ב(3)?
דב חנין
5ב(3), ההצעה שלי היא שהוא יחול רק על מי שניזוק בעת שפעל בשליחותו או מטעמו של ארגון מחבלים.
סיגל קוגוט
אוקיי. לא עצם זה שהוא נתין.
דב חנין
בדיוק. אני אומר את הדברים – בהמשך לשאלתה של היועצת המשפטית – ההסתייגויות האלה הן הסתייגויות חילופיות להצעות הראשיות שלי, שהן למחוק את סעיף 5 לחוק, למחוק את סעיף 5א לחוק, ולמחוק את סעיף 5ב רבתי לחוק.
היו"ר דוד רותם
תודה רבה. מי בעד ההסתייגויות של - - -
סיגל קוגוט
רגע.
אכרם חסון
יש לי כמה שאלות קצרות, בבקשה.
היו"ר דוד רותם
אז הוא ייתן לך במכתב, אני מצביע. קודם כל אני מצביע על ההסתייגויות.
אכרם חסון
אפשר כמה שאלות קצרות, בבקשה?
היו"ר דוד רותם
כן, בוודאי.
אכרם חסון
בתיקון סעיף 5ב(3), איך אתם מתייחסים לכפר רג'ר שנמצא בצפון, כשמחציתו הוחזר ללבנון ומחציתו נשאר בישראל, כאשר כל תושבי המקום עדיין עם תעודות זהות ישראליות? זו סוגיה מאוד מורכבת, אף אחד לא נתן עליה את הדעת עד עצם היום הזה. מצד שני, איך אתם מתייחסים לאזרח זר שנמצא במדינת אויב וממלא תפקיד במסגרת השליחות של מדינתו? אותו סעיף, איך הוא מתייחס להתנחלויות? ודבר אחרון, בבית המשפט המוסמך, 5ב(1), למה אנשי הצפון צריכים להגיע למחוז הדרום או למחוז ירושלים?
סיגל קוגוט
המדינה תסביר לך. בבקשה.
תמר קלהורה
מערכת הביטחון, אתם יודעים לענות על רג'ר?
היו"ר דוד רותם
זה לא קשור להסתייגויות.
סיגל קוגוט
הוא רוצה להבין.
היו"ר דוד רותם
רגע, זה לא שייך להסתייגויות. קודם כל אני רוצה להצביע על ההסתייגויות. דב, אתה רוצה לשבת כדי להצביע על ההסתייגות שלך?
דב חנין
כן, בהחלט, אדוני.
היו"ר דוד רותם
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה

בעד ההסתייגויות – 1
נגד – 3

נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר דוד רותם
בעד – 1. מי נגד? שלושה. ההסתייגויות נפלו, יעלו למליאה. תודה רבה. כן. תשובות לחבר הכנסת אכרם.
אריאל אררט
כפר רג'ר הוא באמת במצב ביניים, כי כל מה שבתוך שטח מדינת ישראל במובן הקלאסי, החוק הזה חל לגביו. אין חלוקה גיאוגרפית בין מדינת ישראל – בין צד אחד של הקו לצד השני של הקו הירוק, והתחולה היא תחולה כללית. לגבי החלק השני של רג'ר, שזה שטח שהוא באמת שאלה – האם זה שטח של מדינת אויב או לא שטח מדינת אויב. זו באמת מצב ביניים. הוא באמת נמצא בשוליים של החוק, אזרחים שהם אזרחים ישראלים וכולי. אני מניח שהפתרונות - - - פתרונות נקודתיים. אי-אפשר – ברמה של החוק, אתה יודע שבעיית - - - של הצ'ופצ'יק של הקומקום, שקשה מאוד לתת לו את – לכל פינה ופינה. אז לסיטואציה הספציפית הזאת, של שטח שהוא מצד אחד תושבים ישראלים, מצד שני, הוא לא בדיוק שטח מדינת ישראל במובן הזה, אני מניח שלזה ניתן פתרון נקודתי - - -
אכרם חסון
סלח לי, למה אתם מסבכים את בית המשפט וגם מסבכים את האזרחים? למה אתם לא מתייחסים לדברים האלה בתוך החוק כסעיף, ומסיימים את הסוגיה הזאת? למה להשאיר אותם באוויר?
אריאל אררט
בגלל שהאזור של כפר רג'ר, החצי השני של הכפר רג'ר, מבחינת האזרחים הישראלים – החוק חל - - - הוא אותו חוק. אבל מהבחינה הזאת של אזור שטח שמבחינה משפטית הוא עדיין בדיונים לכאן ולכאן, ויש לגביו הרבה מאוד שאלות שעולות, לתת לו פתרון בחוק שאמור לתת פתרון גלובלי כללי, הוא בעייתי. זאת אומרת, עוד פעם, כמו שצריך לתת פתרון לכל – אתה מכיר את חוק הפלת"ד, נכון? יש שם כל כך הרבה תתי סעיפים. אי-אפשר לתת פתרון לכל סיטואציה שיכולה לקרות. זו סיטואציה שאל"ף, היא עדיין לא סגורה, ובי"ת, יש פה - - -
חיה זנדברג
אני חושבת שהחוק חל במידה שווה על כל אזרחי מדינת ישראל ועל כל תושביה. לכן למעשה השאלה שכבודו העלה לא עולה לאמיתו של דבר. ההגדרה היא אחידה.
דב חנין
אם לזה קוראים אחידות, אני חושבת שאורוויל צריך להתחיל לכתוב מחדש את ספריו.
היו"ר דוד רותם
בוא נאמר ככה, הוא ישאיר לך את הכבוד לכתוב במקומו. כן, מישהו עוד רוצה להגיב?
סיגל קוגוט
הם צריכים לענות על הסמכות המקומית. אנחנו באמת שאלנו, אבל יש סמכות למדינה.
אכרם חסון
למה אנשי הצפון צריכים להגיע למחוז ירושלים או למחוז הדרום?
עירית קלמן ברום
מי זה אנשי הצפון? אנחנו מדברים על תובעים. הסמכות המקומית נקבעת לפי מקום מגורי התובעים ולא מקום מגורי עורכי הדין. התובעים הם או מאיו"ש, או מעזה, מה שרלוונטי בחוק לגביהם. ולכן לעזה יש את הדרום, ולאיו"ש יש את ירושלים. אלו האזורים הכי קרובים אליהם, ולא אמורה להיות בעיה.
אכרם חסון
אני חושב שאתם מפלים אותנו לרעה. אנחנו אזרחי הצפון ומגיע לנו שירות - - -
היו"ר דוד רותם
אתם לא בחוק הזה.
עירית קלמן ברום
אתם לא בחוק. החוק לא - - -
אכרם חסון
אני יודע, אבל אם קורה משהו שם, אז – הנה, דיברנו על רג'ר.
היו"ר דוד רותם
אתם לא בחוק הזה. זה רק על אזרחים שהם לא אזרחים ישראלים.
דב חנין
מה קורה עם דרוזים שאינם אזרחים ישראלים בגולן? כי חבר הכנסת רותם גם הציע אולי להכריז על יישובים נוספים בישראל בתור שטחי אויב. אני אומר לפי גרסתו הנוכחית של החוק.
עירית קלמן ברום
קודם כל, ההצעה הזאת עוד לא התקבלה, כשהיא תתקבל נדון בה.
היו"ר דוד רותם
לא, הוא צודק. הוא אומר, רבותי, בואו נדון בדברים כפי שהם יהיו.
עירית קלמן ברום
והיום עוד אין תביעה אחת מכל אלפי התביעות שהיו עד היום של תושב רמת הגולן. אז הבעיה הזאת לא התעוררה, ולא צריך לעורר בעיות שלא קיימות.
אריאל אררט
דווקא מקומית, הסעיף לגבי - - - לא חל עליהם כיוון שהם בתוך שטח מדינת ישראל. אנחנו נדון במג'דל שמס – סיגל, לגבי מה שאמרת לגבי ההגדרה, פסק דין אל-מקוסי למעשה – צריך לחדד, בפסקה 20 בפסק דין אל-מקוסי הוא כותב ככה, אני אצטט משפט קטן: "לאחר שניתן פסק דין פרשת בני-עודה, כאשר ברקע הדברים עומדים אירועי "האינתיפאדה השנייה", התקבל תיקון מספר 4 לחוק. בתיקון הוספה לסעיף 1 הגדרה לדיבור "פעולה מלחמתית", אשר נועדה" – וזה מודגש בלשון פסק הדין – "להרחיב את תחולת פטור המדינה מאחריות בנזיקין", וכולי.

ההצעה החדשה שהקראת אותה היום למעשה באה להרחיב את תיקון מספר 4. פסק דין אל-מקוסי עצמו חל על אירועים לפני תיקון 4. אנחנו באנו היום להבהיר את תיקון מספר 4.
היו"ר דוד רותם
תודה. עוד מישהו? לא? אוקיי, רבותי, אני עובר להצבעה.
קריאה
רגע, עוד הבהרה אחת.
ידידיה אורון
אדוני, אני מבקש עוד התייחסות אחת קטנה לרג'ר כי אני לא כל כך הבנתי את השאלה.
היו"ר דוד רותם
אם לא הבנת את השאלה, איך אתה עונה עליה?
קריאה
הוא לא הבין את הבעיה.
ידידיה אורון
אני תיכף אסביר כמה לא הבנתי את הבעיה. אזרחי המדינה שנפגעים, חלילה, מפעילות כזו – אין שונות בין רג'ר לבין תל-אביב או חיפה – הם נפגעי איבה. וזה המצב שגם קיים היום. הבעיה היחידה שאני מכיר ברג'ר, אדוני, זה נושא הרכוש של רג'ר הצפונית. את הנושא הזה פתרנו לאחרונה, בתיאום עם משרד האוצר, וכל אלה שנפגעו בלבנון השנייה וביום הקרב שהיה קודם, אתם מטופלים עכשיו, מקבלים פיצוי בהליך מיוחד.
אכרם חסון
אחרי שאתם ממררים את החיים שלהם. אנחנו רואים איך אתם מטפלים בהם. אנחנו שומעים את ראש המועצה ואת האזרחים, ואנחנו יודעים בדיוק איך אתם מטפלים בהם.
ידידיה אורון
אני שומע דברים אחרים, אבל בסדר.
היו"ר דוד רותם
אוקיי. רבותי, מי בעד החוק?
דן יקיר
אפשר?
היו"ר דוד רותם
עוד פעם? אתה כבר דיברת לנו פה ישיבה שלמה. אתה שוכח.
דן יקיר
מה שהיה היה.
היו"ר דוד רותם
מה שהיה היה.
דן יקיר
יש פה נוסח חדש.
היו"ר דוד רותם
חמש דקות. דבר.
דן יקיר
תודה אדוני. הבעיה העיקרית עם החוק נשארה כשהיתה, אין שום הסבר מה הרציונל שעומד מאחוריו ומדוע הוא דרוש, במיוחד ההגדרה החדשה שאומרים שהיא מבוססת על פסקי דין של בית המשפט העליון. היא הנותנת שבתי המשפט מפרשים את החוק בהיגיון וגם כפי שהמדינה מבינה אותו.
היו"ר דוד רותם
לפעמים.
דן יקיר
במקרה הזה. בעניינים האלה שאנחנו דנים בהם. לפחות. אז לא ברור במה נדרש החוק. הבעיה העיקרית שאני רואה בחוק נותרה בעינה עוד מאז פסק הדין של בג"ץ, והיא בסעיף ב5 רבתי, שלגביו בית המשפט לא הכריע – למרות שטענו בעניין – מסיבותיו הוא; אבל ציין שהסעיף הזה מעורר בעיות חוקתיות, שיתכן שידונו בתביעות נזיקין על-ידי בתי המשפט המוסמכים. כאן יש הצעה להרחיב את החוק אפילו מעבר לכך, לא רק לנתין של מדינת אויב, אלא גם לתושב של שטח מחוץ לישראל שהוכרז על-ידי בצו שטח אויב, וזו חסינות גורפת פרסונלית על אדם, שיכול להיות שנפגע בעוולה שלא קשורה לא לכך שהוא חבר במדינה שהיא אויב, לא למעשה טרור, אלא גם לטיפול רשלני בבית חולים ממשלתי. לכך אין הצדקה שתהיה חסינות פרסונלית שמונעת פיצוי על נזק שנגרם לאותו אדם בלי שום קשר לכך שהוא נתין של מדינה שהיא אויב.
לגבי הסמכות המקומית, שוב, אין הסבר במה שונה העניין הזה מכל התביעות האחרות נגד המדינה. כיום אין סכמות מקומית לתביעות נגד המדינה. אם יש צורך בשידוד מערכות כולל, ואם העניין מנוצל לרעה, צריך לקבוע כלל אחיד ולא לייחד את התביעות האלה דווקא ולקבוע להן סמכות מקומית מוגבלת. ג'נין הרבה יותר קרובה לנצרת מאשר לירושלים, מקרים שאירעו בצפון הגדה, אין סיבה שהתובעים יגיעו לירושלים. וגם יש כאן הגבלה – זה בהחלט שיקול משני – יש כאן בהחלט הכבדה על עורכי הדין. אבל מבחינת הרציונל שעומד מאחורי הסעיף הזה, אין בו היגיון שמייחד את התביעות האלה לעומת תביעות אחרות.
היו"ר דוד רותם
כן, בבקשה.
חוה מטרס-עירון
בעניין רטרואקטיביות - - -
היו"ר דוד רותם
מי גברתי?
חוה מטרס-עירון
חוה מטרס-עירון, עורכת דין במוקד להגנת הפרט. לעניין ההוראה הרטרואקטיבית, כשהיה תיקון מספר 4 ניתנה תקופה להתארגנות בכל הכרוך לקיצור תקופת ההתיישנות. כאן, ההחלה הרטרואקטיבית עם ההדגשה של שמיעת ראיות והתייצבות עדים יוצרת מצב בעייתי שבו התיקים שמתנהלים בבתי המשפט, ויש תיקים שמתנהלים כבר מ-2005-2004 – ונניח אפילו המקרה שרק הגיעו לקביעת מועד דיון בהוכחות, שולמו אגרות. אם מדובר בתיקי רכוש, זה יכול להיות עשרות אלפי שקלים. התקיימו יותר משלושה קדמי משפט. במצב הזה על-פי החוק הקיים, לא ניתן על-פי תקנות האגרות להחזיר את האגרות. מה יקרה אם התביעות האלה, שהן נופלות מחוץ לבית המשפט, מה יקרה עם כל המאמץ שהושקע, גם מצד המדינה וגם מצד התובעים, לגבי כל התיקים האלה? מן הראוי היה לתת תקופת התארגנות - - -
היו"ר דוד רותם
התיקים האלה יעברו לבית המשפט המוסמך.
חוה מטרס-עירון
מה זאת אומרת? זה מתנהל בבית המשפט המוסמך, זה מתנהל בירושלים. ניקח תיקים של ירושלים.
היו"ר דוד רותם
אז לא יקרה כלום.
דן יקיר
לא, אז התביעה תדחה בעקבות הרחבה של ההגדרה.
חוה מטרס-עירון
החוק מדבר על תחולה רטרואקטיבית. אם לא ניקח את עזה – אנחנו מדברים על - - -
סיגל קוגוט
על ההגדרה אין תחולה רטרואקטיבית. אין תחולה רטרואקטיבית. התפיסה היא שהיא משקפת את הפסיקה שממילא מפרשת את הדין הקיים. אבל בפירוש המדינה ויתרה על התחולה הרטרואקטיבית על ההגדרה. זה אחד הדברים הכי מהותיים שיש כאן, אחד החידושים המהותיים, כי היא מבהירה.
היו"ר דוד רותם
בוא נאמר ככה, אי-אפשר לקחת את פסקי הדין של בית המשפט העליון רק כשהם נוחים.
סיגל קוגוט
כל הטענה שלנו היתה שאין מקום לרטרואקטיביות, אל"ף כי זו הוראה חריגה, אבל בי"ת, כי כשעושים הגדרה שהיא מבהירה את הדין הקיים, אז בשביל מה אני צריכה? זה כאילו מעיד על עצמו שאני חושבת ששיניתי את הדין הקיים. ברגע שההגדרה אמורה לשקף פסיקה שניתנה ברשות ערעור בבית המשפט העליון אז אין צורך ברטרואקטיביות. המדינה כמובן תטען שזה חל על כל תיק תלוי ועומד – ישן, חדש – מאחר שזו פרשנות של בית המשפט. אבל המחוקק לא קובע פה תחולה רטרואקטיבית. אז למה את אומרת שצריך כאן לעניין זה התארגנות?
חוה מטרס-עירון
עוד פעם - - -
דן יקיר
לא, אבל ההרחבה של סעיף 5ב(א) קטן.
סיגל קוגוט
מה, נתין של - - -
דן יקיר
כן.
סיגל קוגוט
אבל גם זה – טוב, היו לנו הערות על הסעיף הזה. אבל זה סעיף שכרגע הוא לא אמור להיות מופעל בטווח - - -
דן יקיר
הממשלה יכולה מחר - - -
סיגל קוגוט
בסדר, אז כמובן שאתה תתקוף צו כזה אם אתה תרצה לתקוף אותו. אני לא - - -
היו"ר דוד רותם
הוא לא יתקוף - - -
דן יקיר
אני הגשתי תביעה כשהיתה לי עילת תביעה. החוק - - -
סיגל קוגוט
בסדר. אנחנו שאלנו למה צריך סעיף שכרגע הוא לא. בסדר, לא התקבלה עמדתנו. אבל כרגע זה לא סעיף שמחר הולכים – בעתיד אולי יפעילו אותו.
היו"ר דוד רותם
ובצדק לא התקבלה עמדתכם.
דן יקיר
אבל הוא מופעל רטרואקטיבית.
היו"ר דוד רותם
כן.
חוה מטרס-עירון
אם - - -
סיגל קוגוט
אבל אין כרגע. מה זאת אומרת - - -
היו"ר דוד רותם
רגע, תני לעורכת הדין עירון לגמור.
סיגל קוגוט
לא, מה שמוחל רטרואקטיבית זה הוראות דיוניות.
היו"ר דוד רותם
סיגל - - -
סיגל קוגוט
דיוניות. זה מוחל מתקופת ההתנתקות.
היו"ר דוד רותם
סיגל, תני לעורכת הדין מטרס-עירון לגמור.
חוה מטרס-עירון
נוצרה אי-בהירות על מה חלה רטרואקטיביות. אם אפשר באופן פוזיטיבי להגיד סיטואציות, נסיבות כאלה וכאלה נופלות ברטרואקטיביות, ואז נבין מה לא - -
סיגל קוגוט
ההגדרה לא.
חוה מטרס-עירון
- - כי המצב הזה לא - - -
סיגל קוגוט
ההגדרה אין עליה הוראה רטרואקטיבית. את יכולה לטעון מה שאת רוצה. המדינה, ברור, תטען מה שהיא חושבת, שזו הבהרה של הפסיקה הקיימת. אבל המחוקק לא קבע להגדרה הוראה רטרואקטיבית. הדבר היחידי שיש – וזה מקובל בחקיקות – זה כשעושים שינויים בסמכות מקומית, או בטענות מקדמיות שצריך לדון בהן ראשית, אז צריך לקבוע על איזה תיקים זה חל. נכון, אפשר לקבוע כל מיני קווי גבול. מה שמוצע כאן זה מה שהיושב-ראש קיבל, זה שמיעת עדויות.
היו"ר דוד רותם
תודה רבה.
סיגל קוגוט
תוך כדי ההסתייגות של המדינה שאמרה שאם היא הגיעה להסכמות דיוניות ובית המשפט עכשיו יושב וכותב פסק דין, את התיק הזה היא לא תעביר.
היו"ר דוד רותם
- - -
חוה מטרס-עירון
רגע, אבל בכל זאת, אם בית המשפט כותב פסק דין - - -
היו"ר דוד רותם
סליחה, אם בית המשפט כותב פסק דין, אז הוא יחליט מה הוא יעשה - - -
סיגל קוגוט
אז את התיק הזה לא יעבירו.
היו"ר דוד רותם
תודה. כן.
פאטמה אלעג'ו
עורכת הדין פאטמה אלעג'ו, מ"עדאלה". אני מבקשת להתייחס באופן כללי למצב הפיצויים היום לנפגעי פעולות - - -
היו"ר דוד רותם
התייחסת לזה בישיבה הקודמת.
פאטמה אלעג'ו
אני לא אחזור על מה שנאמר כאן או בישיבה הקודמת, אני אוסיף שתי נקודות בקצרה. גם ככה היום, לפי המצב הקיים בחוק לפני התיקון, מוגבלת מאוד חובת הפיצוי כלפי נפגעי כוחות הביטחון. הפרקטיקות הנוהגות היום בבתי המשפט, והחסמים הנמצאים בחוק, שמים בפני התובעים והנפגעים חסמים רבים, הן פרוצדוראליים והן מהותיים, שבסופו של דבר שוללים את הפיצויים מהנפגעים, שגם לפי החוק הקיים זכאים לפיצוי.
אנחנו פנינו לאחרונה לבית המשפט המינהלי בבאר-שבע לגבי מניעת כניסת תובעים מעזה, שלפי החוק היום הם זכאים לנהל את התביעות, ובכל זאת, הם מנועים מלקבל את הסעד מאחר והם מנועים להגיע לבתי המשפט, ובכך נמחקות ו/או נדחות התביעות, ובשל הסדר ההתיישנות הייחודי כאן, שנתיים, הם מאבדים את הזכות הזו למעשה לעולם.

המצב היום, כפי שהוא מנוגד לפסיקת בג"ץ, מנוגד לחובה על-פי המשפט המנהגי לפצות. אבל הוא גם מנוגד לעמדת המדינה כפי שהיא מוצגת בפורומים בינלאומיים ובבתי משפט זרים. המדינה מודיעה באופן רשמי – כך היה בתביעה שהוגשה על-ידי הנפגעים בפעולת החיסול של צאלח שחאדה בבית הדין בספרד. המדינה שם הודיעה שהמדינה מפצה את הנפגעים וגם חוקרת את הפעולות ומפצה את הנפגעים, ולפיכך אין מקום לכך שמדינות זרות יתערבו בפעולות המתנהלות כאן ובהליכים המשפטיים המתנהלים כאן. אם התיקון הזה יעבור, והפרקטיקות הנוהגות היום ימשיכו להתקיים, למעשה הופכת חובת הפיצוי כאן לאות מתה. הוא פותח דרך בפני הקורבנות והנפגעים לפנות לבתי משפט זרים, והטענה שהמדינה כן נותנת את הפיצוי תהפוך לטענה סתמית שלא ישימו עליה.
היו"ר דוד רותם
תודה. חברים, אני עובר להצבעה. מי בעד אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית? אתה יכול להצביע, ואחר כך תגיד מה שאתה רוצה, ניתן לך רשות דיבור.
הצבעה

בעד אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית – 4
נגד – 1

נמנעים – אין
אושר.
היו"ר דוד רותם
בעד – ארבעה. מי נגד? אחד. תודה רבה, החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית. חבר הכנסת בן-ארי, כן.
מיכאל בן-ארי
אני לא כל כך מצליח להבין את התנועה לזכויות האזרח. מה, אין שופטים בירושלים? מה כל הדבקות הזאת?
היו"ר דוד רותם
כן, מה עוד אתה רוצה להגיד? יש שופטים בירושלים ויש גם כמה עורכי דין בירושלים.
מיכאל בן-ארי
יש עורך דין אחד ומיוחד, כמו שאתה יודע.
היו"ר דוד רותם
תודה רבה. הישיבה נעולה.

<הישיבה ננעלה בשעה 10:15.>

קוד המקור של הנתונים