PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
18/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 728>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ח בסיון התשע"ב (18 ביוני 2012), שעה 12:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/06/2012
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשע"ב - 2011
פרוטוקול
סדר היום
<צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשע"ב - 2011>
מוזמנים
¶
>
עו"ד שי סומך - משרד המשפטים
דני זקן - מנהל אגף ביטוח ובריאות, המוסד לביטוח לאומי
משה עמית - מנהל אגף גבייה מלא שכירים, המוסד לביטוח לאומי
נפתלי אקרמן - סגן מנהל תחום ביקורת פנים, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד רמי יפרח - הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד ירון קטן - יועץ משפטי, הרבנות הראשית לישראל
יעקב מטרני - יו"ר אגודת מורי הדרך בישראל
עו"ד אשר סלע - מייצג את אגודת מורי הדרך בישראל
יהודה בר אור - יו"ר איגוד נהגי המוניות
אליהו פליישמן - הנהלת איגוד נהגי המוניות
חזקיה ישראל - מנהל מחלקה, התאחדות התעשיינים
קצרנית פרלמנטרית
¶
חבר המתרגמים – אהובה שרון
<צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשע"ב - 2011>
היו"ר חיים כץ
¶
צהרים טובים. עדיין יום שני בשבוע, כ"ח בסיוון, ה-18 ביוני 2012 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשע"ב-2012.
נציג הביטוח הלאומי, תן לנו הסבר ותאמר לנו בדיוק מה המצב, מה אתם דורשים, למה אתם דורשים וכולי.
רמי יפרח
¶
עורך דין רמי יפרח, מהלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי. צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) קובע למעשה רשימת סוגי עבודה, סוגי עיסוקים.
רמי יפרח
¶
הוא קובע רשימת סוגי עיסוקים שונים שמי כאשר בהתאם לכל עיסוק, המעמד של אותו מועסק לעניין חוק הביטוח הלאומי, הוא או כעובד שכיר או כעובד עצמאי או כמי שאינו עובד שכיר ואינו עובד עצמאי. למשל, נהגי מוניות.
רמי יפרח
¶
אנחנו למעשה רוצים לבטל את הסטטוס הזה של הקביעה המוחלטת של האם אתה שכיר או עצמאי ולהתאים את זה לדיני העבודה הקיימים שכבר כיום למעשה עושים את ההבחנה מי הוא עובד שכיר ומי הוא עובד עצמאי. למעשה לבטל את הצו.
היו"ר חיים כץ
¶
תגיד לי מה קורה עם מנקה בתים. בא בן אדם ומנקה בית מסוים ברחוב ז'בוטינסקי 48 בפתח תקווה.
היו"ר חיים כץ
¶
לא ייבחן ולא כלום. תגיד לי מה קורה עם אותו אדם שמנקה את חדר המדרגות ברחוב ז'בוטינסקי 48 בפתח תקווה.
היו"ר חיים כץ
¶
ברצינות? אתה צוחק עלי. נראה לי שאתה צוחק עלי. אותו מנקה שבא לפני הצבא או אחרי הצבא ועובד למשך שעתיים, הוא יפתח תיק עצמאי? זה נראה לך רציני?
רמי יפרח
¶
אם אני אוכל להשלים את המשפט. או שהוא יהיה עם הסכם עבודה בינו לבין ועד הבית ואז ועד הבית יהיה המעסיק שלו והוא יישאר שכיר.
היו"ר חיים כץ
¶
מולה זה החלק שמסתובב ומלטש יהלומים והוא מהווה חלק מעבודת מלטשי היהלומים. יש בארץ הזאת מלטשי יהלומים?
דני זקן
¶
לא לחלץ. אנחנו כאן ביחד. אני דני זקן, מנהל אגף הביטוח והבריאות במוסד לביטוח לאומי. אני אתן כמה מילות פתיחה. אנחנו מדברים על צו שהותקן לפני כארבעים שנים שבאמת קבע שם רשימה של בעלי עיסוקים שחלקם לא קיימים היום או חלקם כבר בעצם פחות רלוונטיים. הצו הגדיר בעלי עיסוקים כמו למשל מרצה, כמו גובה, כמו מתקין מכשירי גז כאשר היום למעשה יש כל כך הרבה בעלי עיסוקים נוספים כמו זגגים, אינסטלאטורים, חשמלאים ואין כמעט סוף לבעלי העיסוקים. אמרנו שאין שום טעם לבוא ולתת להם איזושהי פריבילגיה מיוחדת או זכות יתר לעומת בעל עיסוק אחר. אתה ביקשת איזושהי דוגמה ואני אתן לך דוגמה שהיא מאוד שכיחה שהיא הלב של הצו והבעיה שלטענתנו קיימת.
מקרה שהגיע כמובן גם לבית הדין האזורי וגם לארצי. אנחנו מדברים על מורה למחשבים שעבד בבית ספר מסוים, ניכו ממנו במקור דמי ביטוח לאומי, על פי הצו, לפי מאה אלף שקלים לצורך הדוגמה. אבל בגלל שהוא חילק לסטודנטים שלו, לתלמידים שלו, ספרות בנושא מחשב והספרות מאוד יקרה, במס הכנסה – כי הוא מופיע במס הכנסה כעובד עצמאי – התיר לו בניכוי הוצאות את כל ההוצאות שהיו לו.
דני זקן
¶
בבקשה תן לי להשלים. זאת דוגמה שמאפיינת את כל המהות ואת כל לב הצו. זה חוסר הסינכרון בין המעמד במס הכנסה לבין המעמד בביטוח לאומי.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה תנהל את הביטוח הלאומי. אני לא רוצה לומר לך איך מנוהל הביטוח הלאומי. אל תנהל את מס הכנסה. תתרכז בביטוח הלאומי. יש לכם עכשיו ברוך השם מנהל חדש ואני מקווה שהוא יעשה שם שיפורים דרמטיים. אני לא רוצה להגיד יותר מדי, אבל תנהל את הביטוח הלאומי. גם עם העניינים שלכם שבאים לוועדה כאן, אתם לא מסתדרים וכל הזמן אתם דורשים עוד זמן. אם כן, תנהל את הביטוח הלאומי ותסביר לי רק ביטוח לאומי. לא מעניין אותי מס הכנסה.
דני זקן
¶
אי אפשר להפריד בין המוסד לביטוח לאומי לבין מס הכנסה כי חוק הביטוח הלאומי מפנה לפקודת מס הכנסה, למשל בנוגע לבעלי עיסוקים, לגבי קביעת הכנסות.
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה שתסביר לי לגבי עובד ניקיון במסגרת ניקוי בית, אותו אדם ברחוב ז'בוטינסקי 48 בפתח תקווה. תגיד לי מה קורה אתו. למה אתה מוחק אותו?
דני זקן
¶
שלא מכוח הצו, מכוח יחסי עובד ומעביד, אותו סטודנט שמגיע פעם בשבוע לנקות כדי להשלים הכנסה, מבחינתנו הוא עובד שכיר בלי שום קשר לצו הזה.
שי סומך
¶
הלשכה המשפטית זימנה אותי. לגבי הניקיון אני חושב שגם הביטוח הלאומי לא יתנגד להשאיר את עובדי הניקיון בצד.
יהודה בר אור
¶
אם היו מבינים שנהגי המדינה רוצים שהמצב הנוהג היום ישונה לטובת מצב שנהגי המוניות יוכלו לקבל ביטוח לאומי. אם הם חולים או במצב שהם לא יכולים לעבוד, ביטוח לאומי יכיר בהם.
דני זקן
¶
ברשותך, אני חייב דקה. מקרה שממש היום מתנהל בבית הדין. אנחנו מדברים על מורה דרך שהדריך קבוצה של עשרים תיירים. על פי הצו למעשה יש לי עכשיו עשרים מעסיקים שלו.
דני זקן
¶
הוא חייב בתשלום גמול העבודה. מורה דרך, על פי הצו נחשב עובד שכיר, אם הוא לא מדריך בכלי רכב שבבעלותו והמעביד נחשב חייב בתשלום גמול העבודה. אם יש לי קבוצה למשל של עשרים תיירים שהוא הדריך אותם, לכאורה, על פי הצו הזה, יש לי עכשיו עשרים מעסיקים שכל אחד שילם משהו.
היו"ר חיים כץ
¶
אני אלך אתך קדימה. אם אני אומר לך שאני לא מאשר לך את כל הצו אם אתה לא מוחק את מורי הדרך, אתה מוחק אותם?
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת, את מורי הדרך מחקנו. הם לא בצו. את המנקים מחקנו. נכון? מה עוד לא איכפת לך למחוק?
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא נכנס לזה אם הם עובדי קבלן או לא עובדי קבלן. אם אין צורך, אין צורך. מה עוד לא צריך כאן?
חזקי, מה לא צריך כאן? אתה באת לכאן ליהנות.
חזקיה ישראל
¶
לנו אין בעיה עם העניין הזה. אנחנו חושבים שהיום אחרי הפסיקה של בתי הדין לעבודה שקובע יחסי עובד ומעביד, אנחנו לא רואים בעיה בביטול הצו.
משה עמית
¶
שמי משה עמית, סגן ראש מינהל ביטוח וגבייה במוסד לביטוח לאומי. אני רוצה להתייחס לעניין של המנקה.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה לא יכול. הרכבת נסעה. מה התעוררת עכשיו? הרכבת נסעה.
מה עוד לא איכפת לכם שלא יהיה בצו?
שי סומך
¶
זה לא משנה כך או כך כי ממילא לפי דיני העבודה המעסיק שלהם הוא קבלן כוח האדם והוא חייב בתשלום דמי הביטוח הלאומי. אני לא רואה נזק להשאיר אותם או למחוק אותם.
היו"ר חיים כץ
¶
מה זה ממלא תפקידים דתיים מטעם מוסדות דת לרבות משגיח כשרות? משגיח כשרות עובד במלון הנסיכה, מי המעסיק שלו? הוא עצמאי?
דני זקן
¶
המעסיק שלו הוא מי שמשלם לו את השכר ובמקרה הזה התפקיד שלו לא שונה מכל בעל פונקציה אחרת במלון. כלומר, הוא נחשב שכיר של המלון מכוח יחסי עבודה. הוא לא צריך את הצו כדי לבוא ולהגדיר אותו כעובד שכיר. הרי אין שום הבדל בינו למשל לבין הטבח או לבין השף. לא צריך להיות שום הבדל מבחינת הסטטוס.
ירון קטן
¶
עורך דין ירון קטן, יועץ משפטי, הרבנות הראשית. אמנם זה תחום של המשרד לשירותי דת, אבל היום ברוב הארץ מי שמעסיק את המשגיחים, אלה בעלי העסקים.
ירון קטן
¶
הוא לא יכול לקבל תעודת כשרות, אם הוא לא פועל לפי הנחיות הרבנות המקומית. יש היום מהלכים של משרד הדתות, בעקבות בג"ץ שניתן לפני כמה שנים לנסות ולנתק את הקשר בין בעלי העסק לבין המשגיחים, כי יש חששות לניגודי עניינים. אנחנו מקווים שבתקופה הקרובה יהיו שינויים בעניין הזה. בכל אופן אני מניח שהשכר והתנאים של המשגיחים, וגם של יתר בעלי התפקידים כאן שלא ברור לי איזה תפקידים זה כולל כפי שכתוב כאן, הם יסודרו ויעוגנו בצורה מסודרת. דרך אגב, לגבי בתי מלון יש הסכם קיבוצי חדש שגם חל על המשגיחים.
ירון קטן
¶
הוא לא צריך להיות נחמד לבעל המלון אלא לעשות את התפקיד שלו כמפקח על הכשרות ולראות שעובדים לפי הנהלים. מבחינת השכר שלו, זה לא משנה ממי הוא יקבל שכר כי מי שישלם לו, הוא זה שגם ידאג לו לזכויות.
דני זקן
¶
כן, של האגודה. יש תנאי שזה יהיה הסכם בכתב. יש תנאים מסוימים. שוב, זה הרי לא סביר שאם אני לוקח למשל שחקן כדורגל שהוא קשר או חלוץ, שאחד אני אגדיר כעובד שכיר ואת השני כעובד עצמאי. שוב, אנחנו חוזרים לעניין הזה שצו הביטוח הלאומי יתערב בכוחות השוק.
דני זקן
¶
הצו מגדיר את האנשים האלה כעובדים שכירים בתנאי שיש הסכם עבודה בכתב. היום שחקן בליגות האלה, כל הסכם עבודה שלו חייב לעבור את הבקרה התקציבית. כלומר, הנושאים עצמם מסודרים במסגרות אחרות ובמסגרת הסכם העבודה.
היו"ר חיים כץ
¶
למה לא מקבלים? הם מקבלים. אולי שכר נמוך, אולי אתם לא סופרים, אבל 4,000 שקלים אתם לא סופרים.
דני זקן
¶
יש כאלה שמקבלים 300-400 שקלים ומוציאים להם תלוש כאשר בעצם זה לא שכר אלא זה החזר הוצאות. אין להם שכר כי הם עושים את זה בצורה יותר חובבנית והתנדבותית.
דני זקן
¶
מוציאים להם תלוש אבל מבחינתנו אין משמעות לתלוש הזה כי זה החזר הוצאות. זה לא שבאמת יש כאן שכר. כאן אנחנו מדברים כמובן על הליגות הבכירות יותר שיש הסכמי עבודה, הסכמי העסקה שצריכים לעבור את הבקרה התקציבית.
היו"ר חיים כץ
¶
לגבי נהגי המוניות. בוא נדבר על נהגי מוניות, על התוספת השנייה, סעיף 5. מה קורה עם נהגי מוניות? יש שני סוגי נהגי מוניות. יש את בעל המונית שהוא נוהג ויש נהג שכיר. מה המצב היום ומה אתה רוצה שיהיה?
דני זקן
¶
הם מוגדרים כעובדים עצמאיים בתוספת השנייה של הצו, כעובדים עצמאיים בכל תנאי העסקה, אלא אם כן הם עובדים על בסיס יחידת זמן. מה זה בסיס יחידת זמן? זה שהם עובדים על בסיס יומי או על בסיס שעות או חודשי והשכר שלהם ישולם בלי שום קשר למספר הלקוחות. בפועל אין הרבה מקרים כאלה. בפועל מרביתם עובדים עצמאיים בצורה של חלוקה של פדיון יחד עם בעל המונית. בגלל שהם לא עומדים בתנאי הזה בצו של יחידת זמן, הם מוגדרים כעובדים עצמאיים. אנחנו מבחינתנו רצינו ללכת לאיזשהו מהלך של ביטול של כל הצו, גם התוספת הראשונה וגם התוספת השנייה.
היו"ר חיים כץ
¶
לגבי נהגי המוניות יש את בעל המונית שעובד על המונית והוא לצורך העניין עצמאי. אותו בעל מונית לא עובד 24 שעות ביממה אבל רוצה שהמונית תעבוד ולכן יש לו עוד שני נהגים שאחד עובד משעה מסוימת עד שעה מסוימת והשני עובד משעה מסוימת עד שעה מסוימת. אותו נהג שעובד משעה מסוימת עד שעה מסוימת, לגביך, במצב היום, איך הוא מוגדר? מתחלק פדיון.
דני זקן
¶
הוא נחשב עובד עצמאי כי סביר להניח שהוא לא עובד לפי יחידת זמן. כלומר, בעל המונית לא שלם לו משכורת עבור עשר שעות אם הוא לא יביא לו שום לקוח.
דני זקן
¶
רצינו ללכת כאן על מהלך של ביטול של כל הצו ולא להשאיר ממנו כלום. ברגע שכבודו הוריד חלקים מסוימים ומשאיר אותם, האינטרס של המוסד לביטוח לאומי כן להשאיר את התוספת השנייה כפי שהיא.
היו"ר חיים כץ
¶
לכו הביתה, תעשו שיעורי בית ותאמרו בדיוק מה אתם רוצים, מה חשוב לכם ומה לא חשוב לכם. תבואו אלי ותאמרו מה חשוב. אחרי שתבינו מה אתם רוצים מעצמכם, תבואו לכאן.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:10>