PAGE
8
ועדת החוקה, חוק ומשפט
26/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 637>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ו' בתמוז התשע"ב (26 ביוני 2012), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 26/06/2012
חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון - שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון - שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשע"ב-2012>
מוזמנים
¶
>
אודי שגיא - קצין ייעוץ במדור בטחון ופלילי בפרקליטות הצבאית, משרד הביטחון
קרן דהרי - ממונה ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יפעת רווה - עו"ד, משרד המשפטים
קצרנית פרלמנטרית
¶
אתי אפלבוים
<הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון –>
שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשע"ב-2012
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשע"ב-2012. הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
משרד המשפטים, בבקשה. תציגי לנו מה אנחנו צריכים לאשר.
קרן דהרי
¶
תקנות שעת חירום יהודה ושומרון שיפוט בעבירות ועזרה משפטית התשכ"ז-1967, מסדירות את יחסי הגומלין המשפטיים בין ישראל לבין אזורי יהודה ושומרון. התוקף של התקנות הוארך בחקיקה במהלך השנים מ-1967 ועד היום, מעת לעת. לעיתים רק הוארך התוקף, לעיתים נערכו תיקונים מסוימים בתקנות. החוק לתיקון ולהארכת תוקף התקנות האחרון היה בשנת 2007. אז הוארך התוקף עד ליום 30.6.2012, שיהיה בשבת הקרובה.
הקיום של התקנות מאוד חיוני להמשך היחסים המשפטיים בין ישראל לבין האזור והרשות, כפי שהסברתי. לכן הוגשה הצעת חוק ממשלתית שבה אנחנו מציעים להאריך את התוקף ב-5 שנים נוספות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
איזה חוק הממשלה מכינה במקום תקנות שעות חירום? יש משהו בקנה?
מה התחליף החוקי, לא תקנות לשעת חרום, שאפשר להפעיל את אותה עזרה משפטית בשטחי יהודה ושומרון?
קרן דהרי
¶
תקנות שעת חירום הן תקנות שתוקפן היה ל-3 חודשים. החל משנת 1968, במהלך השנים האריכו את זה בחקיקה ראשית מעת לעת.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בעצם אין פה את אותה טענה מפורסמת שכולם אומרים שאנחנו פועלים על-פי תקנות שעת חירום וכו' כי התחליף פה זה החוק. זה חוק שמוארך מידי 5 שנים.
אפרת חקאק
¶
התקנות הופיעו בתוספת בזמנו. אני אשמח גם אם משרד המשפטים יסביר למה אנחנו מחוקקים חוק חדש כל פעם ולא מתקנים את סעיף התחילה.
קרן דהרי
¶
השאלה נוגעת לטכניקה החקיקתית. מבדיקת ההיסטוריה החקיקתית ומבדיקה שעשינו עם מחלקת נוסח חוק אצלנו, עולה שזה נבע מטעות שהשתרשרה על טעות, במובן הזה שבהתחלה הגדירו חוק חדש שמאריך את התוקף וקובע שלתקנות, שהן בעצם התוספת לחוק, נקרא להן תקנות התשכ"ז-1967 ועורכים בהם שינויים מעת לעת.
קרן דהרי
¶
מאחר שכך נהגו במשך כל השנים מאז ועד היום, תיקון לחוק מ-2007 שאומר: בסעיף 1 לחוק מ-2007, במקום עד ליום 30.6.2012 יבוא עד יום 30.6.2017, מעורר קושי במובן הזה שהתקנות עצמן הן לא חלק מהחוק הזה כתוסף ולא נדע בדיוק על מה מדובר. לכן אנחנו מעדיפים להמשיך ולהשתמש באותה טכניקה שהשתרשה מאז ועד היום.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני אשאל אותך בצורה ישירה: האם יש פה משמעות מדינית, פרשנית ואחר-כך יגידו שאנחנו מחילים את החוק הישראלי ביהודה ושומרון? זאת השאלה. ראש הממשלה נרתע ואפילו שהכנסת הביעה את דעתה כבר בעניין הזה כמה וכמה פעמים אבל הכדור אצל הממשלה ולא אצלנו.
קרן דהרי
¶
התפיסה הכוללת היא של זמניות של התפיסה הלוחמתית באיו"ש. אנחנו רואים שזה נמשך עשרות שנים אבל בכל זאת דברים עשויים להשתנות. לכן, במובן הזה, אני חושבת שיש יתרון דווקא לפרק זמן שמצד אחד הוא לא קצר. לא מדובר על חצי שנה שבה אנחנו שוקלים איזה הסדרים חדשים או שונים אמורים להסדיר, אלא פרק זמן ממושך וסביר של 5 שנים. אגב, גם בעבר כשהיו הארכות בפרקי זמן כאלה, לעיתים אחרי פרק זמן קצר יותר היה עולה צורך בשינוי מסוים, בין בעקבות הסדרים מדיניים, בין בעקבות צרכים מהשטח שנגעו לצורך להסביר ולהסמיך עובדים שונים לפעול. לכן זה לא שולל גם תיקונים נוספים בפרק הזמן הזה. אבל זה פרק זמן סביר מבחינתנו ואנחנו לא מציעים פרק זמן ארוך יותר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
חבר הכנסת מקלב. לפני שהגעת שאלתי שאלה האם אולי יש בכותרת להטעות? בעצם אנחנו מאריכים תקנות שעת חירום כשכל הזמן מתנגדים לכך. אני מבין שהפרשנות של משרד המשפטים, שזה לא תקנות לשעת חירום אלא זה חוק רגיל שבעצם מחיל את תקנות שעת חרום בגלל הזמניות של המצב ביהודה ושומרון. שאלתי למה לא עושים את זה ליותר שנים? זה תלוי בעיניי המסתכל. הם אומרים שהם רוצים כל 5 שנים לבחון איפה עומדים. זה לא החלת החוק הישראלי ביהודה ושומרון, בוא נגיד כך.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
זה בעיניי המסתכל. יש כאלו שיגידו שהזמניות הקבועה הזאת זה טוב. השאלה, האם יש פרשנויות אחרות?
אורי מקלב
¶
באתי לעזור לך, אדוני היושב ראש וציפיתי שיבואו חברי כנסת משני צדי הבית, כאלה שחיים את העניין הזה. אנחנו שומעים מפעם לפעם את ההערות שיש להם לגבי תקנות שעת חרום והחלת החוק ביהודה ושומרון. אמנם הם לא באו אבל צריך להגיד. אין ספק שאנחנו כמדינת ישראל מצטיינים בחוק. אין הרבה מדינות נאורות ומתוקנות שיש להם כל-כך הרבה תקנות לשעת חרום. זה קיים במדינות בודדות ממש. אנחנו נמצאים באזור שאין ספק שאנחנו נצרכים לדברים הללו.
הופתעתי שאין תיקונים. הרי לומדים מהדברים, יש שינויים. מפעם לפעם, בוועדות השונות, למשל בטיחות בדרכים, אנחנו אומרים: זה החוק וצריך לכבד אותו. כשמאריכים אותו זאת ההזדמנות לעשות את זה. אנחנו מבינים אותו דבר.
יפעת רווה
¶
יש לנו באמת תיקון לגופו בצנרת. זה משהו שהוא חצי טכני, נושא של הסמכות של פקחים. בגלל לוח הזמנים הצפוף ובסוף החודש מסתיים התוקף לא רצינו לעכב את זה. לכן, ככל שנסכם את זה, נבוא בנפרד עם התיקון לגופו של ענין. לא רצינו ליצור תקלות רק בגלל הצורך לתקן.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
רשות דיבור בלבד. אין לנו בעיה עם רשות דיבור במסגרת המגבלה הסבירה, שלא כל אחד ידבר שעות.
דורית ואג
¶
זה בדיוק העניין של בקשת רשות דיבור, הזמן מוגבל. אין יותר הסתייגויות דיבור.
זה לא הסתייגות דיבור, אין דבר כזה. זה רשות דיבור. זה גם לא משהו שמצביעים עליו.
קרן דהרי
¶
אני אקריא את הנוסח.
"הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשע"ב–2012
1.
תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ"ז-1967, כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן בחוק, מעת לעת, מוארך בזה, עד יום ו' בתמוז התשע"ז (30 ביוני 2017)."
דורית ואג
¶
אני רוצה להעיר. גם עכשיו, כמו בפעם הקודמת, אתם יודעים 5 שנים מראש מתי פג התוקף. האישור של זה בקריאה השנייה והשלישית יהיה אחרי תאריך התפוגה. זה ברור לכם? אני שואלת אם זה ברור לכם? זה לא יתכן שתביאו לנו את זה רבע שעה לפני התוקף.
דורית ואג
¶
לא, לממשלה זאת מחלה מתמשכת. אתמול עבר במליאה חוק דחוף של הממשלה בקריאה ראשונה שתוקפו פג עוד יומיים. הוא כמובן יאושר באיחור רב אבל אי-אפשר לעבוד כך.
יפעת רווה
¶
ההערה הזאת נכונה הרבה פעמים. במקרה הזה, כמו שאמרתי קודם, רצינו לתקן דברים לגופו של עניין והתחלנו לעשות את העבודה של התיקון. באיזה שלב ראינו שאנחנו מגיעים לרגע האחרון ולכן אנחנו הפסקנו עם זה.
דורית ואג
¶
אם הנסחית תספיק לאשר את זה היום, זה יעבור ביום שני. אם לא, זה יהיה ביום שני בעוד שבועיים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
דורית, אם זה חוק חשוב לממשלה. למען הסדר הציבורי שלנו ביהודה ושומרון, האם יש גורם שיכול לאשר את זה שביום רביעי החוק הזה יעבור בקריאה שנייה ושלישית?
דורית ואג
¶
ימי רביעי זה גם יושב ראש הכנסת כי יום רביעי זה יום של חברי הכנסת.
גם אם הוא יאשר ביום רביעי, אתה יודע מתי זה יהיה? הסעיף האחרון בסדר-היום של יום רביעי. קחו בחשבון שאלקין לא יאהב את זה. יש לו בעיה להחזיק פה את האנשים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
דורית, ההערה שלך התקבלה. כרגע יש בעיה. אם ב-30 לחודש החוק הזה פג תוקפו, יש בעיות ביום ראשון בשטח ואין חוק, אני מתאר לעצמי שאזרחים יסבלו.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מבחינתנו, אישרנו לכם את החוק. לגבי הפרוצדורה, נשתדל לבדוק.
רבותיי, תיקחו בחשבון שהכנסת לאיכולה לעשות כל פעם חריגים באישורי חוקים.