PAGE
77
ועדת הכלכלה
17/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 887>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, כ"ז בסיון התשע"ב (17 ביוני 2012), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 17/06/2012
חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 55), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 54) (עיצומים כספיים), התשע"ב-2012>
<2. בקשות לדיון מחדש:>
<א) בתוספת לחוק, בחלק א' - הפרות לעניין בעל רישיון לשידורים (סעיפים 13-11)>
<ב) בתוספת לחוק, בחלק ג' - הפרות לעניין בעל רישיון לשידורים (סעיפים 14-11)>
<ג) בתוספת לחוק, בחלק ד' - הפרות לעניין בעל רישיון לשידורים (סעיפים 18-11)>
<3. בקשה לדיון מחדש ודיון מחדש בסעיף 6 להצעת החוק, לעניין סעיף 37א8 החלטת המנהל ודרישת תשלום>
<4. בקשה לדיון מחדש בהחלטה לפצל את סעיף 9 ודיון מחדש הטלת עיצום כספי על בעל רישיון לשידורים>
<5. לסעיף 6 להצעת החוק (סעיף 37א2 בנוסח החדש), בסיומו יבוא "ובלבד שהסכום האמור לא יעלה על 20% מהכנסתו השנתית של בעל הרישיון>
מוזמנים
¶
>
עדן בר טל - מנכל משרד התקשורת, משרד התקשורת
דנה נויפלד - יועצת משפטית, משרד התקשורת
אריק רשף - סגן יועמ"ש, משרד התקשורת
מימון שמילה - עו"ד לשכה משפטית, משרד התקשורת
מאיר בן בסט - עו"ד לשכה משפטית, משרד התקשורת
יולי לסנובסקי - עו"ד לשכה משפטית, משרד התקשורת
דפנה גלוק - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ירון ימין - עו"ד, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
גילה ורד - עוזר יועמ"ש, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
ציון מדלל - מנהל רמי לוי שווק השקמה
שחר רז - מנהל טכנולוגיה ורגולציה, הום סלולר
יהל בן- נר - מנהלת אגף רגולציה וקשרי מפעילים, פרטנר תקשורת
עדי ויינברג - מנהלת רגולציה, חברת מירס תקשורת
דורי צ'יקו - מנהל תחום ממשל, סלקום
איילת כהן מעגן - עו"ד, חברת בזק
שלומי כהן - מתמחה, הוט טלקום, חברת הוט
מיכל פליישר - מנהלת רגולציה, הוט טלקום, חברת הוט
מיכל ריבלין - מנהלת מחלקת ערוצים ורגולציה, חברת הוט
נועה גבע - עו"ד, חברת יס
מיכל רפאלי כדורי - סמנכ"לית רגולציה, חברת יס
מיטל בשרי - מנהלת תחום טלקומוניקציה, המועצה לצרכנות, ארגוני צרכנים
רשם פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<1. הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 54) (עיצומים כספיים), התשע"ב-2012>
<2. בקשות לדיון מחדש:>
<א) בתוספת לחוק, בחלק א' - הפרות לעניין בעל רישיון לשידורים (סעיפים 13-11)>
<ב) בתוספת לחוק, בחלק ג' - הפרות לעניין בעל רישיון לשידורים (סעיפים 14-11)>
<ג) בתוספת לחוק, בחלק ד' - הפרות לעניין בעל רישיון לשידורים (סעיפים 18-11)>
<3. בקשה לדיון מחדש ודיון מחדש בסעיף 6 להצעת החוק, לעניין סעיף 37א8 החלטת המנהל ודרישת תשלום>
<4. בקשה לדיון מחדש בהחלטה לפצל את סעיף 9 ודיון מחדש הטלת עיצום כספי על בעל רישיון לשידורים>
<5. לסעיף 6 להצעת החוק (סעיף 37א2 בנוסח החדש), בסיומו יבוא "ובלבד שהסכום האמור לא יעלה על 20% מהכנסתו השנתית של בעל הרישיון>
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
צהריים טובים. אנחנו פותחים את הישיבה. על סדר היום הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 54) (עיצומים כספיים), התשע"ב-2012. מה חסר לנו כדי להשלים את החקיקה? חסר הרבה?
דנה נויפלד
¶
לא כל החוק אושר. יש סעיפים שנשארוAlong the Way שלא אושרו עדיין. אז נתחיל מההתחלה? מה שנשאר פתוח? בסדר. לאה, אני מקריאה מהנוסח שאנחנו שלחנו לוועדה, בסדר? אלו המספרים ולזה אני מתייחסת.
אתי בנדלר
¶
אני לא מחזיקה בפני את הנוסח האחרון. אני הבהרתי לכם: אי אפשר לעבור כל ישיבה לנוסח חדש. ההערות, אני מניחה, לא רק שלי אלא של כלל המוזמנים הן על מסמך ואי אפשר מישיבה לישיבה להתחיל להעתיק את כל ההערות. תגידי על איזה סעיף את מדברת וכל אחד ימצא את זה בנוסח שבידיו.
לאה ורון
¶
אנחנו מחזיקים את הנוסח ששלחתם לדיון ב-6.6.2012. זה, ביחד עם החוברת הכחולה יהיו הנוסחים שהוועדה תעבוד עליהם. "החוברת הכחולה" – הכוונה, כמובן, לנוסח שאושר בקריאה הראשונה.
אתי בנדלר
¶
ובעקבות זה אני שוחחתי עם רועי ברית וביקשתי ממנו להעביר מסמך לחוד שבו מרוכזים השינויים לעומת - - -
לאה ורון
¶
יכול להיות שסעיף 5(1) אושר ופסקאות (2), (3), (4) ו-(5) לא אושרו. יכול להיות שפסקה 5(1) אושרה.
דנה נויפלד
¶
נכון, וזה אושר, לדעתי. זה אושר בדיון הקודם. אפשר, למען הזהירות, לאשר שוב את ההכנסה השנתית?
יהל בן- נר
¶
אנחנו התפזרנו בפעם שעברה כשדיברנו על הכנסה שנתית וכבוד היושב-ראש הציע שכל אחד יעביר את ההצעה שלו לסעיף וככה התפזרנו וזה לא אושר.
איילת כהן מעגן
¶
לעניין הכנסה שנתית, אנחנו שבים ואומרים שההגדרה היא הגדרה גורפת שלוקחת לתוכה לא רק את ההכנסות. אני אתחיל מבראשית: החוק בנוי על זה שהוא לא סכום קבוע לקנס אלא שהוא נגזרת מהכנסה, נגזרת ממשהו אחר. עכשיו, אפריורי, זה יוצר מצב שבעלי רישיונות שעשו בדיוק את אותה הפרה ביחס לאותו שירות – לא משלמים את אותו קנס כי זה נגזר כאחוז ממשהו ולא כסכום קבוע.
בזה עוד אפשר לראות איזשהו היגיון אבל יחד עם זה, זה גורף לתוכו גם הכנסה משירותים אחרים לפי אותו רישיון, גם הכנסה מרישיונות אחרים, וגם הכנסה משירותים שהם לא שירותי טלקומוניקציה שהחוק בכלל לא חל עליהם ולא מסדיר אותם ולא יכול להסדיר אותם.
דורי צ'יקו
¶
דוגמה לעיוות מאוד פשטו זאת קבוצת "כינרת", גוף שאני חושב שאף אחד לא מכיר אותו בתור בעל רישיון תקשורת אבל יש לו רישיון ISP, רישיון אינטרנט. חישוב העיצום הכספי שיהיה על ה-ISP של קבוצת "כינרת" יהיה מההכנסות של הקיבוץ מכל המפעלים שלו - - -
דורי צ'יקו
¶
אני יוכל לדבר גם על הרישיון שלי בעוד שנייה. אני אתן עוד דוגמאות. בעל הרישיון עם העיצום הכספי הכי גדול במשק שיכול שיהיה לו לנושא תקשורת זה "בנק לאומי" לא חברת "בזק", לא "סלקום" ולא "פרטנר". למה? כי יש להם גם רישיון אינטרנט – נותנים אולי לארבעה וחצי לקוחות, אם בכלל – אבל גובה הקנס הכי גדול יכול להיות עליהם.
עכשיו אני אדבר עלי. לי, כ"סלקום" יש כמה רישיונות, אחד מהם רישיון נס"ר. נס"ר הוא שירות יחסית קטן עם הכנסות יחסית זעומות. כמוני יש עוד חברות במשק עם רישיון דומה ועם הכנסות דומות. התוצאה היא שבגלל שהחישוב אצלי של הקנס יהיה לפי הכנסות חברת "סלקום" או "נטוויז'ן", לא משנה, חברות עם הכנסות של מיליארדים, אז העיצום הכספי יכול להגיע לסכומים של הרבה מאוד מיליונים.
לחברה שנותנת בדיוק אותו שירות, לאותה כמות לקוחות, עם אותן הכנסות מהשירות הספציפי, הקנס יהיה אלפים בודדים. למה? זה שיש לי הרבה הכנסות, מה זה אומר?
דנה נויפלד
¶
אפשר להסביר. חברת "סלקום" היא חברה שיש לה הכנסות רבות. בשביל להרתיע אותה מלקיים הפרות הגובה של העיצום צריך להיות כזה שירתיע אותה. אם הוא לא יהיה ביחס ישיר להכנסות שלה אלא ביחס לכל מיני חישובים אחרים, כמו שמוצע כאן, זה לא ירתיע אותה.
להטיל קנס של כמה אלפי שקלים על חברת "סלקום" לא ירתיע אותה מלעשות דבר. יכול להיות שישתלם לה כל יום להפר ולשלוח שיק למשרד התקשורת על סך כמה אלפי שקלים אם זה משתלם לה. לכן הכוונה היא ליצור יחס בין הגודל ואיתנות הפיננסית של הגוף המפר לבין העיצום שמוטל עליו, בדיוק על מנת ליצור את אותה הרתעה.
דורי צ'יקו
¶
מעולה. אני רוצה להגיב, אם אפשר, קודם כל כי אמרו את המלים "איתנות פיננסית" אני חושב שאנשי משרד התקשורת מבינים שאין קשר בין רמת הכנסה לאיתנות פיננסית, שום קשר. זה נורא יפה להגיד את זה אבל אין.
דורי צ'יקו
¶
תשאלו את אנשי אגף כלכלה שלכם ותבינו שאין קשר. הכנסה זה דבר אחד – אני יכול להפסיד המון – יכולות להיות חברות תקשורת שבמשך שנים הפסידו המון כסף ומשרד התקשורת גם עזר להם המון כל השנים, כי הם הפסידו המון כסף, למרות שהיו להם הכנסות גבוהות. אז אין קשר בין הכנסות לבין איתנות פיננסית.
דורי צ'יקו
¶
אם אתם רוצים, אנחנו נשמח לעשות את התיקון הקטן האחר, אם רוצים להשאיר את זה ככה, שזה יהיה מסך – בלי לשנות את זה – פר רישיון, שזה לא יהיה מההכנסות, שזה יהיה מה-EBITDA, מהיחס חוב – אפשר לעשות לפי איתנות פיננסית אם רק תעשו את השינוי.
דורי צ'יקו
¶
בגלל זה ברור לי שלא תהיה הסכמה לשנות את זה לרווחיות, זה ברור לי. אבל בגלל זה אני חושב שכשמסתכלים על ההכנסה, זה צריך להיות מהכנסות שירותי בעל הרישיון ולא מהכנסות אחרות. אני אתן דוגמה אחרת: חלק מהכנסות הסלולר נכון להיום הן הכנסות ממכירת ציוד קצה, משהו שפטרנו אותו בדיון לפני שעה מרישוי בכלל. זה חלק מהכנסות של בעל הרישיון.
עכשיו, הקנס יהיה על פי ההכנסות האלה. לי יש הכנסות, יש לי חברת בת שנקראת "סלקום נכסים", מה הקשר בינה לבין שירותי תקשורת? אין קשר. חברת "בזק" הרוויחה המון-המון כסף ממכירה – או לא הרוויחה – היו לה הרבה הכנסות - - -
דורי צ'יקו
¶
כל מה שאנחנו אומרים זה לעשות תיקון, שהוא יחסית זניח, מבחינת המלל. נדון תכף במה זה אומר מבחינת - - -
דורי צ'יקו
¶
צריך לראות איך אנחנו פותרים את זה בינינו מבחינת הדיווח, זה ברור. אבל זה להגיד, כתוב פה, סך ההכנסות של בעל הרישיון בשנת הכספים - - - שיהיה סך ההכנסות של בעל הרישיון משירותי בעל הרישיון - - -
אריק רשף
¶
למעשה, כשבנינו את המבנה של גובה העיצום הכספי, הכנסנו שלושה מערכים של שיקולים: שיקול אחד היה היקף ההכנסה והוא בא לשקף את חוסנו של בעל הרישיון וזאת על מנת שלא יוטל עיצום כספי – ולכן יש הבחנה בין רמות שונות של הכנסה.
השיקול השני היה מידת החומרה של ההפרה וזה בא לידי ביטוי בתוספת שמחלקת את זה לרמות שונות של חומרה. והשיקול השלישי היה – סוג השיקולים שמטיל העיצום הכספי שוקל. זה אותו סעיף שמדבר על שיקולים בקביעת סכום העיצום הכספי.
כאשר למשל המידה שבה יש בהפרה כדי לגרום לפגיעה בתחרות בתחום הבזק או בתחום השידורים – אז ברור לגמרי שאם הזרוע של "סלקום" שעוסקת במכירת פיצוחים או בנס"ר ביצעה את ההפרה, כשאתה מפעיל את השיקולים האלה, אתה מגיע לתוצאה שמאזנת מאוד את היקף החומרה. זה מן הצד האחד.
דוגמאות שקיבלנו במהלך הדיון הקודם – לא היה בדיון האחרון אלא אחד לפניו – היה עיסוקים שונים שהחברה עוסקת בהם: מכירת נדל"ן או מבחינתי גם מכירת פיצות. מדובר בהיקף הכנסות זניח לעומת היקף ההכנסות - - -
אריק רשף
¶
כאשר בודקים איך בנויה הנוסחה – והנוסחה, כשהמדובר בגוף כמו "סלקום" – במה באה לידי ביטוי ההכנסה השנתית? אם הכנסתו השנתית עולה על 100 מיליון, זה סכום מסוים קבוע בתוספת 0.25% מההכנסה השנתית.
עכשיו, היקף ההכנסות האלה ממכירת נדל"ן, ממכירת פיצות, ממכירת פיצוחים או סוג אחר של הכנסה היא אחוז קטן מההכנסות. כאשר אתה לוקח 0.25% מהאחוז הקטן הזה – זה זניח שבזניח. לכן אני אומר, יש נוסחה, יש היקף של שיקולים שמטיל העיצום הכספי שוקל, שיוצרים איזון נוסף.
אני חושב שזה פשוט להיכנס למקום לא נכון. אנחנו שומעים פה כל מיני הצעות: ניקח רואה חשבון חיצוני, ניקח חברה, ועדה מייעצת לעניין גובה העיצום – ממש לא. עקרון הפשטות, ללכת בפשטות. לא להכביד על הטלת עיצום כספי ואני מציע שלא יעשו הפרות ולא יהיו עיצומים כספיים – זאת תהיה הצורה הכי נוחה לטפל בזה.
דורי צ'יקו
¶
אני רוצה לתקן כמה דברים: אחד, פיצות – נכון, אני מודה, ההכנסות עד היום של "סלקום" ממכירת פיצות היו נמוכות, מנדל"ן הייתה מכירה אחת בלבד. אבל בואו נלך על דברים אחרים, כמו שאמרתי לפני רגע: ציוד קצה – עוד יומיים או 30 יום, אני לא יודע כמה, לא צריך רישיון למכירתו. אני חושב שגם משרד התקשורת יודע, כי אנחנו מפרסמים את זה, את ההכנסות שיש מציוד קצה.
זה משהו שלא קשור ברישיון עכשיו אבל עדיין הקנס יהיה מיליונים, יכול להגיע למיליונים. אז להגיד שזה מספרים זניחים – אולי לכם מיליונים זניחים, לנו פחות. עכשיו דבר אחר, יש את הנושא של אפליה: בלי קשר לשאלה אם זה מיליונים או לא מיליונים, למה שאני אשלם סכום גבוה וחברה אחרת, שנותנת שירות לאותה כמות לקוחות, עושה את אותה הפרה, יש לה הכנסות מאותו שירות – עדיין העיצום הכספי עליה יהיה משמעותית נמוך יותר?
דורי צ'יקו
¶
עוד דבר לגבי משהו שאריק רשף אמר. לעניין זה שיש שלושה נושאים שקובעים את גובה העיצום. זה נכון. לגבי שני הראשונים שהוא אמר: רמת ההפרה ורמת ההכנסה, זה נכון. זה באמת קבוע בצורה מדויקת, מספרית, ועל זה אני לא מתווכח. אבל הנושא השלישי שדובר: האם כמות לקוחות גדולה נפגעת או לא גדולה נפגעת והאם הרווח של המפר הוא גדול או לא גדול – זה דבר שהוא כבר בשיקול דעת.
זה לא דבר שנקבע בצורה נוסחתית אלא בשיקול דעת של המשרד. עדיין, במהות, כל עוד המשרד יכול להטיל מיליונים – אני אחזור דווקא על הדוגמה – על קבוצת "כינרת", למה? ככה.
דורי צ'יקו
¶
עכשיו, השאלה היא למה להשאיר את זה לרמת שיקול הדעת? או שאל תשימו את זה בשיקול דעת או שתוציאו את זה ותגידו שהקנס יהיה על פי הכנסות משירותי בעל הרישיון.
דנה נויפלד
¶
כל נושא שיכניס עכשיו התדיינויות על גבי התדיינויות לעניין אופן חישוב הסכום ירוקן מתוכן את - - -
דורי צ'יקו
¶
בסדר. אבל האם הגיוני שבנק "לאומי" שכמעט לא נותן שירותי תקשורת, העיצום הכספי עליו יהיה – לא יודע כמה – 30 מיליון שקל?
דנה נויפלד
¶
מה ירתיע את בנק "לאומי"? למרות שאני לא בטוחה שהדוגמה שלך צודקת, אבל נניח שאתה צודק בדוגמתך, כל הרעיון הוא ליצור הרתעה. גופים גדולים לא יירתעו אם לא יוטל עליהם עיצום גבוה. אם נטיל עליהם עיצומים נמוכים, אז לפעמים ישתלם להם להפר. כל הרעיון הוא למנוע את התבנית - - -
דפנה גלוק
¶
אי אפשר להתעלם מהזיקה שצריכה להיות בין התחום שבו יש את ההפרה וסוג ההפרה לבין גובה העיצום שייקבע. אם אנחנו נמצאים בתוך הפרה בתחום שהוא זניח מבחינת השירותים שהם נותנים, וההפרה עצמה היא הפרה זניחה, אז גם בנק "לאומי" לא יימצא את עצמו עם קנס של 30 מיליון ₪.
איילת כהן מעגן
¶
לעניין ההרתעה – זה עקרון חשוב, זאת אחת ממטרות החוק, בלי ספק. אבל יש גם עניין של מידתיות. בעניין ההרתעה, מלכתחילה, בגלל שזה נגזר כאחוז ולא כסכום קבוע, אין שוויון בין המפעילים השונים ומפעיל שהוא יותר גדול, משפיע על יותר לקוחות, מלכתחילה יישא בעיצום כספי גבוה יותר.
יש שורה של שירותים שהם לא טעוני רישיון והם ניתנים על-ידי המתחרים בשוק החופשי כמו ציוד הקצה ואפשר לחשוב על דוגמאות נוספות. אצלי, בגלל שאני נותנת את זה, זה ייכנס בתוך העיצום הכספי. גופים אחרים שלא כפופים לרישיונות הם חופשיים לעשות עם זה גם מה שהם רוצים וכמובן - - -
דנה נויפלד
¶
זאת חברה עשירה, אי אפשר להתעלם מזה. זאת חברה גדולה, זאת חברה שיש לה הרבה כסף. אי אפשר להתעלם מזה שבשבילה, במצבים מסוימים, אם לא נעשה את היחס בין ההכנסות לבין העיצום – ישתלם לה להפר. ישתלם לה להפר כי בסכומים קטנים ביחס להכנסות - - -
איילת כהן מעגן
¶
הכנסות על הרישיון מאותו שירות ומאותו רישיון די בהן כדי לעשות את האבחנה הזאת. צריכה להיות מידתיות. אי אפשר לגלוש, בוודאי ובוודאי, לשירותים שהם לא שירותי טלקומוניקציה ואחרים נותנים אותם בכלל בלי רישיון, ואני אשלם קנסות עליהם. איפה השוויון בכלל?
דנה נויפלד
¶
את מוכרת ציוד קצה כיוון שאת נותנת שירותי בזק וזה נילווה לשירותים שאת נותנת וזה חלק ממכלול השירותים שאת מעניקה.
איילת כהן מעגן
¶
סיימתי באיזון שבין שוויון להרתעה. צריך להגיע לאיזושהי רמה של איזון, אי אפשר לקחת באופן גורף - - -
דנה נויפלד
¶
יש פה סוגים שונים של חברות ולכן השימוש במילה שוויון לא רלוונטי ולא מתאים פה. העניין הוא עניין היישום: בסופו של דבר, המידתיות תימדד אחרי שנתחיל לראות יישום של החוק. כרגע, הכול זה טענות שמדברות על סכום מקסימלי ועל מצב שאמורים להתקיים בו מלוא הנסיבות המחמירות ביותר על מנת שיהיה אפשר להטיל את העיצום בסכום המקסימלי.
לכן השאלה הזאת תיבחן בהקשר של היישום ולא תיבחן כרגע במישור של קביעת ההוראה עצמה. כרגע, ההצעות שאתם מציעים יסבכו את כל היישום של הדבר הזה. אחרי שיינתנו החלטות יהיה אפשר לבדוק האם הן מידתיות והאם הסכומים שנתנו סבירים או לא סבירים ביחס להפרות שנעשו.
יהל בן- נר
¶
אני רוצה עוד פעם להזכיר מתי היינו פה בפעם האחרונה בחוק הזה – זה היה ב-2007, גם אז משרד התקשורת טען בתוקף שזה בדיוק מה שהוא צריך כדי לרפא את כל החוליים בענף. אבל אנחנו מגיעים לפה לדיונים האלה פעם בחמש שנים ואנחנו רוצים לקבוע נורמות - - -
יהל בן- נר
¶
דנה, עכשיו אני מדברת. כמו שביקשת – לא להפריע. אנחנו רוצים שייקבעו פה נורמות נכונות, סבירות ומידתיות לפעילות שלנו. ושוב, ה-So called איתנות פיננסית שלנו באה לידי ביטוי בהכנסות שלנו ממתן השירות. ואם יש איזשהו בעל רישיון שהוא חזק ועוצמתי ופעיל מאוד בתחום מסוים – זה בא בהכנסות מהשירותים הספציפיים האלה.
הנושא הזה של פיצול לחברות שונות, שזה פיצול מלאכותי ולא יעיל ולא יעיל פיננסית, כלכלית, בכל הדברים האלה לפצל לחברות בנות ולתאגידים ולשותפויות רק כדי להימנע ולעשות את כל המעקף הזה – זה גם מתגלגל על הצרכן ואי אפשר להתעלם מזה. זה חוסר יעילות בהגדרה.
יש לכם, כמו שאמרתי בפעם שעברה, את כל הכלים לבקש את מה שאתם רוצים. אתם מגדירים לנו תמיד את הדוחות שאתם רוצים לקבל, לא אנחנו. אפשר לעשות את זה בשיתוף פעולה, אבל אתם מגדירים סט של דוחות שקבועים ברישיונות שלנו, איך אתם רוצים שנדווח לכם. יש לכם את מלוא הסמכויות לקבל הכול.
גם לגבי ההכנסה עצמה אפשר להתווכח אם מאוד רוצים, דנה, על הכול אפשר להתווכח. אבל לפה אנחנו מגיעים: אנחנו לא רוצים שיקול דעת, אנחנו רוצים שזה יהיה כתוב ברחל בתך הקטנה, בהגדרה של הכנסה בחוק.
עדן בר טל
¶
אדוני, אני מבקש להפנות את תשומת לבך לעובדה שבנושא של העיצומים, החברות פה טוענות בצורה מאוד רהוטה על הנפרדות של השירותים או מקורות ההכנסה שלהן. אבל צריך לזכור שההתנהגות העסקית שלהן היא להראות דברים בצורה מאוחדת, בטח כשלקוח נכנס למרכז, לחנות, על מנת לרכוש שירות מסוים, הוא מקבל מהפרסומים הראשוניים ודרך אנשי המכירות, תמונה של עולם אחוד של שירותים, של דבר קשור לדבר, חבילות שהוא מקבל, מכשירים ושירותים.
כשהם צריכים לשווק ולקנות את לבו של הלקוח – וזה לגיטימי – הם עושים את זה בצורה מאוד-מאוד מאוחדת. אבל כשהם צריכים לבוא ולטעון בפני אדוני בנושא עיצומים – פתאום הם מוצאים את הנפרדות המדהימה של כל עסקיהם.
היות והלקוח, שהוא זה שאדוני בא להגן עליו והמשרד, כך אני מקווה, פועל בכיוון הזה, לא רואה את הנפרדות הזאת. לפעמים הפרה בתחום מסוים משרתת מכירה בטווח יותר גדול של מקורות כספיים כי הם מוכרים בבנדל או בסל שיווקי או לפחות בתדמית שיווקית.
יכול להיווצר מצב שהפרה קטנה יוצרת להם הכנסה מאוד גדולה בטווח יותר גדול. אנחנו נצטרך להיכנס לאיזשהו תהליך מאוד מסובך: האם זה כן השפיע על מקורות הכנסה נוספים, לא השפיע? אני לא חושב שזאת הייתה כוונת המחוקק, זאת לא כוונת נושא העיצומים. מעבר לעניין הפשטות צריך גם לזכור שככה גם הם פועלים בשטח בצורה מסחרית.
יהל בן- נר
¶
אני אפתיע אותך ואני אגיד לך שבכך מקום שאני עושה בנדל – אני מוכנה שתיקח את החישוב משני הרישיונות שבבנדל או משלושת הרישיונות.
יהל בן- נר
¶
אני לא יודעת מה זה פרסום. אני מדברת עכשיו על הפרקטיקה הנוהגת כרגע בשוק התקשורת. אם אני עושה בנדל של מפ"א וסלולר ועשיתי איזושהי הפרה שקשורה לפעילות הזאת – אז תחשב את ההכנסות שלי גם מהמפ"א וגם מהסלולר, אבל לא משידורים ולא מציוד קצה ולא מדברים שלא קשורים.
עדן בר טל
¶
אדוני, אני מקווה שלפחות את החלק שלא צריך פה להביא הוכחות, אדוני שם לב איך חברות תקשורת משווקות את עצמן כמכלול עם מותג מוביל, סל של שירותים ובלי הרבה אבחנות לתתי-סיווג של הכנסות.
עדן בר טל
¶
זה נכון, אבל אני ראיתי שיש התרוממות עוד של בודדים שמכניסים קצת אקשן והם עוד לא קבוצה אבל עדיין הם עושים שינוי בשוק. אז יש גם את זה וגם את זה. אתם, כקבוצה, משדרים ללקוח קבוצה שלמה, מותג אחד; מקורות ההכנסה שלכם לא מופרדים בפני הלקוח. הפעלות העסקית היא טבעית והיא נכונה והיא לגיטימית ואני מקבל אותה, אבל כשאתם צריכים להיות מורתעים בפני משהו או להיכנס למשהו – פתאום אתם מבקשים את אותה אבחנה לפרטי פרטים.
יהל בן- נר
¶
אם אני עושה בנדל של טלוויזיה, סלולר ומפ"א – תיקח את ההכנסות של טלוויזיה, סלולר ומפ"א. אבל אם לקחתי רק סלולר, אם מחר בבוקר אני מוכרת רק תכנית סלולר – לא יכול להיות שתחשב בפנים גם מפ"א וגם טלוויזיה.
עדן בר טל
¶
זאת אומרת שאת כן מצליחה לפעמים לייצר לך יתרון תחרותי במכירה של טווח גדול שירותים ומוצרים בעוד שההפרה יכולה להיות בשדה בודד, אבל היא משרתת לך את כלל המכירה.
דורי צ'יקו
¶
גם רמי לוי מציג את הסלולר ואת קניית העופות ביחד, עדיין הקנס שלו יהיה בנפרד, נכון? העיצום הכספי יהיה בנפרד כי הן חברות נפרדות, למרות שבפן השיווקי הן ביחד.
עדן בר טל
¶
אנחנו פועלים לפי הכלל הפורמלי הפשוט שאותו תאגיד שעוסק בתקשורת – מה שהוא לא עושה בתקשורת, בלי עופות – מה שהוא עושה בתקשורת – בקנס. גם אם נגיד גבה מלקוח 100 שקל ונתן לו סובסידיה בשימורים, לא מעניינת אותי הסובסידיה בשימורים, אני לוקח דווקא את הסכום המלא, את ה-100 שקל שהו גבה ממנו בתקשורת וזה הסכום שאליו - - -
דורי צ'יקו
¶
ואם הוא עשה הפוך? הוא גובה על התקשורת אפס אבל לוקח את כל הכסף בשימורים, זה אומר שהקנס שלו יהיה אפס, נכון?
עדן בר טל
¶
אני חושב שהחברים פה טוענים בצורה נפלאה – באחד המקצועות הקודים שלי עסקתי בעריכת דין – אבל צריך לראות מה הטפל ומה העיקר. בהפעלת מבחן העיקר והטפל, קבוצות התקשורת הגדולות בארץ הן עדיין לא מיזמי מזון וקבוצות ה- Retailהקיימות שציינתם, הן אחוז שולי בשוק.
אז אם מסתכלים על הטפל והעיקר והולכים אחרי העיקר – אני חושב שהטיעונים שלכם לא רלוונטיים. אני מסכים שהטיעון הוא נפלא ואתם מצליחים למצוא את רבעי האחוז גם ב- Market share בשביל לנסות לטעון יפה, אבל עדיין זה לא נותן את העיקר, זה נותן את הטפל.
עדן בר טל
¶
אני חוש שעוד שלוש שנים ההתנהגות שלכם תיהיה, מבחינה צרכנית, הרבה יותר נאותה ולא יהיה צורך כמעט להטיל את העיצום - - -
דורי צ'יקו
¶
אז תסתכלו ברישיון מה זה. אם אתם לא יודעים מה זה שירותי בעל הרישיון, מצבנו מאוד בעייתי. כל הרישיון שלי הוא רישיון לשירותי בעל רישיון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אדוני המנכ"ל, אם אתה מבקש מהם באופן סדיר, שנה אחר שנה, את ההכנסות פר רישיון ויש לך את זה כבר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הכוונה שלי היא שהנתונים יהיו מבוססי עבר. הם לא יקבעו לך את הנתונים ברגע שיש הפרה בסעיף מסוים ואז יתחילו לשחק עם הסעיפים. יהיה לך את זה כי קיבלת את זה בעבר באופן שוטף, יתנו גם את השנה הנוכחים וזה יהיה לפי הגבוה – או של השנה הנוכחית או של השנה שעברה, ככה שיהיה לך בסיס.
דנה נויפלד
¶
אני חושבת שאולי כדאי שהוועדה תדע מה הפער בסכומים. אני מניחה שיש לכם פרטים. בואו ניקח דוגמה. אפשר? אני מניחה שהכנתם את זה לוועדה כדי שהיא תוכל לדעת מה הפער בסכום, על פי הצעתכם.
דנה נויפלד
¶
הם מביאים פה חישוב אחר, אדוני. אז השאלה היא מה הפער בין הסכום המרבי לפי ההצעה שלנו - - -
עדן בר טל
¶
הסעיף הזה הוא הסעיף המרכזי שהם עליו מדברים, מעל סכום משמעותי, וזה מאות מיליוני שקלים בכל חברה - - -
אריק רשף
¶
יותר מזה. צריך לשים לב שהחוק הסדיר בהיבטים שונים את הנושא של ציוד קצה. הוא לא רואה אותו כעולם אחר. זה העולם שבו הם חיים ולכן כאשר בשיקול של חוסנו של בעל הרישיון המכירה של ציוד קצה, ואין מה לעשות, המגע האינטנסיבי ביותר של הלקוח מול המפעיל זה בנושא תנאי ההסכם וציוד הקצה - - -
דנה נויפלד
¶
אנחנו הבאנו טבלאות עם סכומים בהתאם להכנסות. הייתי מצפה שאתם תציגו בפני הוועדה תמונה מלאה לגבי מה הסכום המרבי לפי השיטה שלכם.
עדן בר טל
¶
על חצי מיליארד שקל זה מיליון ורבע. With all due respect, על חצי מיליארד זה מיליון ורבע. היום הקנס הוא יכול להיות 18-15 מיליון שקל. זאת הפחתה דרמטית בהיקף העיצומים.
עדן בר טל
¶
הפכנו את זה להיות רציונלי ואז על חצי מיליארד, המיליון ורבע האלה, הם לא מה שמשנים את התמונה.
דורי צ'יקו
¶
צריך להבין שאם ניקח את שירוי הנס"ר שאמרנו קודם – אפשר יהיה להטיל עלי קנס של אולי 17 מיליון שקל, כמו שאמרת, כשההכנסות מהשירות הזה, שהוא ברישיון נפרד, הן זעומות לעומת גובה העיצום. זה לא רבע אחוז, זה הרבה יותר מ-100%.
עדן בר טל
¶
יש חברות, שאולי דורי לא מכיר אותן, שמוכרות למגזר העסקי סל של שירותי תקשורת לכל החברה שכולל גם את רכיב הנס"ר. יכול להיות שהפרה אחת קטנה בתחום הנס"ר יוצרת להם יתרון מסוים שבעזרתו עשו עסקה מאוד-מאוד גדולה עם חברה גדולה בארץ.
אז הנס"ר המסכן הזה הוא לא Stand alone באמת בעסקים שלהם כש"סלקום" פונה למגזר העסקי. זה רכיב בתוך חבילת תקשורת שלמה שהם מוכרים, אבל את זה הם רוצים שלא נראה, לא נשמע. זה לא עובד ככה: אתם נותנים את השירותים, אתם מייצרים יתרונות מהפרה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למישהו יש משהו חדש לומר בעניין הזה? אין. נעבור הלאה. אני הבנתי ואני אגיד את דעתי כשנצביע על הסעיף. לגבי סעיף 5, הסכום הבסיסי, בואו נדבר עליו. למישהו יש הערות?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
איך אושר אם הצגנו את הטבלאות שאת הכנת ולא הכרענו בהן? הטבלאות שמתייחסות להבדל בין קטן לגדול.
אתי בנדלר
¶
סעיף 37א2, אם אני זוכרת נכון. סעיף שמדבר על עיצום כספי על בעל רישיון, זאת כותרת השוליים שלו. כאן הוסף: "ובלבד שהסכום האמור לא יעלה על 20% מהכנסתו השנתית של בעל הרישיון".
דנה נויפלד
¶
במקום לחזור על הסיפא הזאת בכל הסעיפים הרלוונטיים, הצענו להוסיף בשיקולים, כשיקול חובה, שסכום העיצום לא יעלה - - -
אתי בנדלר
¶
אין ספק שצריכים ליטול את התוספת הזאת מהסעיף הספציפי הזה כי זה לא הסעיף היחידי שמדבר על עיצומים כספיים על בעל רישיון והמגבלה הזאת, שקובעת תקרה לגובה העיצום הכספי, רלוונטית לגבי כל הסעיפים שבהם מדובר על הטלת עיצומים כספיים. אני מציעה שהמיקום של זה יושאר לנו לאחר מכן ונחליט עליו בשלב מאוחר.
אתי בנדלר
¶
אני ביקשתי התייחסות לשאלה שעלתה כאן בדיונים: מה קורה בשנה הראשונה לפעילותו של בעל רישיון. וכל כך למה? כי אם יש מגבלה לכך שהסכום האמור לא יעלה על 20% מהכנסתו השנתית של בעל הרישיון, אנחנו צריכים לראות מהי ההגדרה שאושרה להכנסה שנתית.
הכנסה שנתית, כפי שאושרה, זה סך ההכנסות של בעל הרישיון בשנת הכספים שקדמה למועד שבו ביצע את ההפרה שבשלה נשלחה לו הודעה על כוונת חיוב. זאת אומרת, היא תמיד מתייחסת לשנה שקדמה לשנה שבה בוצעה ההפרה, ואם מדובר על בעל רישיון חדש בשנת הפעילות הראשונה שלו, יוצא שאין לי כאן תקרה. אני פניתי למשרד התקשורת וביקשתי שיגישו הצעה בקשר לכך.
דנה נויפלד
¶
אני לא בטוחה שהבנתי. הסעיף הזה אמור לחול על כולם? אנחנו חשבנו אולי להעלות את הסכום לגבי השנה הראשונה ואז הסכומים שנגזרים ממנו יכולים להיות סכומים יותר גבוהים, כי הטענה הייתה שאם אתה פועל בשנה הראשונה, ועדיין יש לך הכנסות, וכיוון שאין לך דוחות כספיים אז העיצום ייצא נמוך מדי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אפשר לקחת את ההכנסות במהלך אותה שנה ולעשות לזה התאמה שנתית. אם עברה חצי שנה – להכפיל בשתיים.
דנה נויפלד
¶
אפשר לעשות את זה. כל הרעיון היה שאנחנו מתבססים על דוחות כספיים סגורים, ובמהלך השנה הראשונה הדוחות הכספיים לא נסגרים. הם נסגרים מספר חודשים אחרי תום השנה.
דנה נויפלד
¶
אני חושבת שזה נותן אפשרות לבעל רישיון חדש להפר. אנחנו, כמובן, לא רוצים לעודד הפרות. אם אתה דוחה להם את האכיפה – אתה מעודד אותם לעשות הפרות.
דנה נויפלד
¶
זה מה שניסינו להגיד. ניסינו להגיד שיש סכום מינימלי של 230 אלף, אם היועצת המשפטית חושבת, אפשר להעלות את הסכום. לקחנו סכום רנדומלי ואמרנו לזה נתייחס כהכנסות בשנה הראשונה.
אתי בנדלר
¶
אני הצעתי את זה באותה שיחת טלפון שהייתה לנו. או לקבוע איזשהו סכום פיקטיבי לצורך העניין הזה - - -
אתי בנדלר
¶
זו אחת האפשרויות. אפשרות אחרת זה אולי לפי מקדמות למס הכנסה, אינני יודעת, לכן בקשתי שתשקלו את העניין.
דנה נויפלד
¶
רצינו לייעל את התהליך: ברגע שנקבע פה סכום פיקס שהוא מן סוג של חזקה שזה מה שיש בשנה הראשונה – כ-230 אלף – אפשר, אם היועצת המשפטית רוצה, להעלות את הסכום - - -
אתי בנדלר
¶
אני לא רוצה לא להעלות ולא להוריד. כל דבר צריך שיהיה לו איזשהו היגיון. אני לא יודעת מה בדרך כלל הצפי שלכם לגבי הכנסות בשנת הפעילות הראשונה.
דפנה גלוק
¶
אני חושבת שגם בסיטואציה שבה בעל רישיון שבאים להטיל עליו עיצום כספי מראה לכם, בצורות ואחרות, מהו צופה שיהיו ההכנסות שלו לצורך קביעת הסכום, בהתחשב בזה שיש שיקול דעת, אנחנו מדברים פה על תקרה.
יש איזושהי אופציה לדיאלוג עם בעל הרישיון, אם אתם מוצאים את עצמכם בסיטואציה שברור שהתקרה היא גבוהה מדי ביחס להכנסות שלו.
דפנה גלוק
¶
אז מכיוון שיש להם שיקול דעת – בעל רישיון שבעצם הפעילות שלו היא מאוד מצומצמת, בעל רישיון קטן, אומר: תשמעו, 2230 אלף או 400 אלף זה הרבה יותר ממה שאני הולך להרוויח השנה מההכנסות שלי – תהיה לו את האפשרות גם לנהל דיאלוג עם הרגולטור על הדברים. אנחנו מדברים כמובן על סכום מקסימלי.
דנה נויפלד
¶
אמרנו שבעל רישיון לעניין השנה הראשונה, שיש לו שנת פעילות ראשונה, אז הקנס יהיה 230 אלף. זה סוג של חזקה שאומרת - - -
דנה נויפלד
¶
זה הסכום הבסיסי. יש התייחסות לבעל רישיון שביצע הפרה בשנת פעילותו הראשונה. אני חושבת שזה כבר הוצבע, אבל אם הוועדה רוצה - - -
אתי בנדלר
¶
זה לא נותן עדיין את התשובה לזה. אנחנו צריכים להשלים את זה ולומר שלעניין הקביעה הזאת, לעניין המגבלה הזאת, שהסכום האמור לא יעלה על 20% מהכנסתו השנתית של בעל רישיון, ולעניין בעל רישיון בשנה הראשונה – יראו את הכנסתו כאילו היא לפי פסקה (1) שבהגדרת הסכום הבסיסי. האם זו ההחלטה של אדוני?
אתי בנדלר
¶
בשני המקרים היושב-ראש נענע בראשו, שירשם בפרוטוקול.
מה עם 37א3? אז רגע, בכפוף לכך, סעיף 37א2, אלא אם כן יש עוד הערות, אז נדמה לי שאפשר לאשר את זה, את הסעיף.
דנה נויפלד
¶
לפני זה, בתוך הנוסח הקודם היה בעל רישיון לשידורים. בעל רישיון לשידורים לפי החלטת הוועדה בפעם הקודמת - - -
אתי בנדלר
¶
זה לפי הצעה שלכם, אבל לא משנה. זה סעיף 37א4 בהתאם להצעתם זה אצילת סמכות. בעל רישיון לשידורים זה סה סעיף לאחר מכן, סעיף אחריו.
דנה נויפלד
¶
אז בואו נתחיל מאצילת סמכות, בסדר גמור. אנחנו מקריאים סעיף חדש שאנחנו מציעים אותו, סעיף 37א4: "המנהל רשאי לאצול לסגן המנהל הכללי לענייני פיקוח ואכיפה במשרד התקשורת את סמכותו להטיל עיצום כספי לפי סעיף 37א2 בשל הפרת הוראה כמפורט בחלק א' או בחלק ב' של התוספת, ולפי סעיף 37א3.".
למעשה, מה שאנחנו מבקשים פה זה לאפשר הסמכה לש סמנכ"ל לענייני פיקוח ואכיפה שהוא יהיה זה שיטיל את העיצום הכספי על הפרות שהן הפרות לפי תוספת ההפרות בחלק א', חלק ב' וחלק ג'. זאת אומרת לא חלק ד' שאלו ההפרות החמורות ביותר שייוותרו בידי המנכ"ל וחלק ה', שאם אתם זוכרים, הוראות שלא פורטו שהסכום המרבי בגינן הוא 25 אלף שקלים, וגם לפי ההפרות שעניינן אישור סוג.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להזכיר: ההפרות מתחלקות לארבע דרגות חומרה פלוס הדרגה הנמוכה ביותר שאפשר להגיד, הדרגה החמישית. הוועדה דנה בשאלה מי יהיה מוסמך להטיל את העיצומים הכספיים? בהתאם להצעה המקורית של המשרד, המוסמך לכך היה מנכ"ל המשרד.
בדיוני הוועדה, אדוני החליט שהוא לא יאפשר הטלת עיצומים כספיים כשהיקף שיקול הדעת של המנהל, הרגולטור, הוא כה רחב, כיוון שמדובר בסכום שנקבעה רק התקרה שלו, אלא אם תהיה ועדה מעורבת בנושא הזה. הצעת המשרד, כפי שהתגבשה, היא שתוקם ועדה - - -
אתי בנדלר
¶
שתוקם ועדה על פי הצעתה של היועצת המשפטית של הוועדה, אבל הוועדה הזאת תהיה ועדה שייוועצו בה – לא ועדה שתקבל את ההחלטה. השאלה היא: לגבי אלו הפרות ועיצומים כספיים ייוועצו בה?
בסעיף הזה מקופל לא רק הנושא של אצילת הסמכויות אלא בעצם החלוקה של הסמכויות. מה שמוצע כאן בעצם הוא שאת העיצומים לשלוש דרגות החומרה הראשונות יטיל את העיצומים האלה - - -
אתי בנדלר
¶
כן. לענייני פיקוח ואכיפה, נכון. באשר להפרות שטעונות היוועצות או עיצומים כספיים שהטלתם טעונה היוועצות באותה ועדה – לגביהם הוא לא יהיה רשאי להאציל את סמכותו. מה שמוצע כאן בעצם זה שההסמכה להאציל סמכות תהיה בשל הפרת הוראה כמפרט בחלקים א' עד ג' של התוספת ולפי ההפרה הקטנה התוספת לפי סעיף 37א3. השאלה היא, אדוני, האם באמת ראוי להשאיר את החובה - - -
אתי בנדלר
¶
לא. ההבנה בינינו הייתה לגבי הפרות שנמצאות בחלקים א' עד ב' ו-ד'. לגבי חלק ג' – נותרו חילוקי דעות בינינו. אני חשבתי שאלו הפרות חמורות עם סכומי עיצומים משמעותיים דיים כדי להצדיק חובת היוועצות גם לגביהם. המשרד סבור שאין לכך מקום.
לכן, בעצם, אני הרחבתי את כל זה כי אדוני צריך להחליט אם אנחנו מדברים: "בשל הפרת הוראה כמפורט בחלקים א' עד ג'" או - - -
דנה נויפלד
¶
סליחה שאני מפריעה. חובת ההיוועצות נמצאת במקום אחר. פה מדובר רק על אפשרות ההאצלה. אנחנו סברנו שההאצלה אפשרית לגבי הפרות בדרגות א', ב' ו-ג'. ההיוועצות נמצאת במקום אחר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
על ד' אין לנו ויכוח. הבעיה היא ג'. האם במקרה של "סלקום" יכול להיות שסמנכ"ל משרד התקשורת, ללא היוועצות, יטיל קנס של 8 מיליון שקלים?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הורדת להם, הורדת להם. אתה מוריד להם את הקנס בצד השני. נשמע לי לא סביר. זה סכום כבד.
אתי בנדלר
¶
אני, עם כל הכבוד, סבורה ובאמת, עם כל הכבוד והיקר שאני רוחשת לסמנכ"ל, שאני פגשתי אותו ונוכחתי ברצינות ובנחישות שלו, באמת עם כל הכבוד והיקר – אני חושבת שכשמדובר על סמכות כל-כך משמעותית של הטלת עיצום כספי בסכומים כל-כך גבוהים, אני חושבת שראוי שזה יהיה בסמכותו של מנכ"ל המשרד, מה גם שאם אנחנו נסקור את החוקים שיש לנו עד כה בנושאים האלה עם הסכומים, אני חושבת - - -
דפנה גלוק
¶
בהגנת הסביבה זה לא עובד כך. יש לנו חקיקה וזה יכול להיות כך ויכול להיות אחרד, אבל כדי לחדד: סמכות הטלת העיצומים היא לא בהכרח בידיים של המנכ"ל ולהערכתי, ברוב המקריים היא לא בידיים של המנכ"ל אלא בידיו של מי שמנהל את אותו חלק במשרד שעוסק ברגולציה.
אתי בנדלר
¶
אני מיד אגיד לך כי אני עשיתי לעצמי רישום מי בעל הסמכות. אני חושבת שזה קצת יפתיע אותך - - -
דפנה גלוק
¶
- - - מפקח על הביטוח הוא לא מנכ"ל משרד האוצר. המשרדים בנויים קצת שונה, אבל לצורך העניין, המפקח על הביטוח שהוא זה שמטיל עיצומים במשרד האוצר הוא לא מנכ"ל משרד האוצר, הוא המפקח על הביטוח. המינוי שלו שונה, זה גורם שונה. אבל כל ההערה הזאת היא הערת שוליים במובן הזה שככל שמשרד התקשורת מסכים, אז אפשר כך ואפשר גם כך.
מיכל פליישר
¶
אני מבקשת להעיר רק הערה קטנה בהקשר הזה. גם אני רוחשת הרבה כבוד דווקא לסמנכ"ל הנוכחי, דווקא אלו מסוג הדברים שלא נשארים קבועים. יש נקודה חשובה ששזורה לאורך כל החקיקה הזאת: כשאומרים סמכות להטיל עיצום כספי משתמע הרושם שמדובר על איזשהו אקט טכני.
המשמעות שהמנכ"ל מטיל עיצום כספי או הסמנכ"ל מטיל כספי, כמו שראינו בדיונים הקודמים, היא משמעות מאוד מורכבת. החלטה כזאת מורכבת מהרבה מאוד שלבים. בשלב הראשון יש להחליט מהן העובדות ואחר להחליט אם העובדות מקיימות הפרה של הנורמה המשפטית או לא – ואנחנו יודעים מהעבר שאלו החלטות שהן הרבה פעמים מורכבות.
אחרי שמחליטים אם הייתה הפרה או לא הייתה הפרה, צריך לבחון את הנסיבות ואם הייתה פגיעה משמעותית בתחרות או לא הייתה פגיעה משמעותית בתחרות, והאם ראוי להטיל עיצום ואיזה סוג של עיצום, והאם ראוי להפחית את העיצום.
כל ההחלטות האלה גלומות בהחלטה על הטלת עיצום כספי. חשוב לי להדגיש את המורכבות של ההליך וההחלטה דווקא בנושא שאנחנו נגיע אליו בהמשך, אבל אנחנו סבורים שהענקת סמכות כל-כך רחבה לגורם אחד – בין אם זה מנכ"ל המשרד ובים אם זה סמנכ"ל אכיפה – הנקודה המשמעותית צריכה להיות כפופה לאפשרות להעמיד את ההחלטה כולה למבחן משפטי.
לכן הדברים בעניין הזה כרוכים אחד בשני. אם בנושא הזה נוכל להגיע להבנה, נראה לי שגם יהיה פחות חשוב מהי זהות הגורם המחליט.
אריק רשף
¶
אדוני, כשפונים לסעיף 37א7, הודעה על כוונה להטיל עיצום כספי, מסתבר שהמחוקק עצמו או מי שהציע את ההצעה – זה סעיף שאושר – לא מתייחס אל הטלת העיצום הכספי כאל מהלך טכני שנעשה כלאחר יד. ההודעה על כוונה להטיל עיצום כספי צריכה לפרט, בין היתר, את המעשה או המחדל המהווה את ההפרה; פרוט התשתית העובדתית המבססת לכאורה את ביצוע ההפרה; סכום העיצום הכספי והשיקולים שהנחו את מטיל העיצום הכספי בקביעת גובה העיצום הכספי. לא מדובר פה, בשום מקרה, במצב של שליפה מן המותן באופן טכני.
אתי בנדלר
¶
כן. 37א7, כפוף להחלטה לגבי אצילת הסמכות. ואחר כך האם אתה רוצה לאשר אצילת סמכות גם לגבי רמה ג' או לא.
אתי בנדלר
¶
אני חשבתי שזה קשור, כך אני הבנתי את המטריה. אני מסכימה שזה לא קשור, זה לא חייב להיות קשור. אני רק רוצה להזכיר שבחוק הטיס, למשל, יש הוראה מפורשת לגבי העיצומים הכספיים. יש הוראה כללית בחוק רשות התעופה האזרחית שמסמיכה את המנהל לאצול את סמכויותיו, וכאן הוראה מפורשת - - -
אתי בנדלר
¶
יכולים להגיע לסדר גודל דומה, אולי נמוכים מזה. על אף האמור בסעיף 8(ב) בחוק רשות התעופה האזרחית, המנהל אינו רשאי לאצול את סמכויותיו לפי פרק זה. זאת אומרת, שם הוועדה אמרה במפורש: אנחנו רוצים שהטלת עיצומים בסכומים כאלה תרוכז ותעשה בידי בעל הסמכות הגבוהה ביותר באותו גוף. יש לזה פנים לכאן - - -
דנה נויפלד
¶
אבל אז, אם אנחנו מסכימים להיוועצות בוועדה המייעצת גם בחלק ג' – האם זה לא מאזן את העובדה שהסמכות יכולה להיות מואצלת.
מימון שמילה
¶
בגלל היעילות, הפרקטיקה של הדברים. יותר קשר למצוא את המנכ"ל. סמנכ"ל פיקוח ואכיפה קם בבוקר ורואה אל מול עיניו את המטרה פיקוח ואכיפה, וזה מה שהוא צריך לעשות כל בוקר. למנכ"ל יש עוד הרבה מאוד עיסוקים והוא לא יהיה פנוי לדברים הללו.
אם אנחנו רוצים להיות יעילים ופרקטיים, צריך לתת לו את הסמכות כדי להתעסק בדברים הללו, אחרת זה יישאר במצב הקיים.
דנה נויפלד
¶
יכול להיות שהתייעצות בוועדה המייעצת יכולה לאזן את החשש שהועלה פה. אם אנחנו מרחיבים את ההתייעצות עם הוועדה גם לחלק ג' – זה יכול לאזן את החשש שהיועצת המשפטית הביעה.
אתי בנדלר
¶
אינני יודעת. אני שוב מפנה את תשומת לבך: בחוק ההגבלים העסקיים, מי שמטיל העיצום הכספי לאחר היוועצות זה הממונה על ההגבלים העסקיים; בחוק ניירות הערך – יושב-ראש הרשות; בחוק איסור הלבנת הון זה משתנה – זה תלוי המטריה, יש שם שני סוגים; בחוק בנק ישראל זה הנגיד שרשאי לאצול את סמכויותיו רק למשנה לנגיד.
דנה נויפלד
¶
תלוי על איזו אפשרות מדברים – נראה לי שלמפקח על הבנקים. אבל מה רשימה הזאת מראה בדיוק? אני לא הצלחתי להבין.
אתי בנדלר
¶
הרשימה הזאת מראה דבר אחד: האוזן שללנו התרגלה מאוד לנושא של הטלת עיצומים כספיים, ומתייחסים לזה כאל איזשהו הליך שגרתי, רגיל - - -
אתי בנדלר
¶
יכול שמתייחסים כך, אינני קובעת. אני עדיין חושבת שכל ההליך הזה הוא די בראשיתי, הוא די בתחילתו, ואני הייתי מצפה שבאמת בעלי הסמכות הכי גבוהה הם שיפעילו את הסמכות במשרד, הם שיפעילו את הסמכות הזאת ככל שמדובר, לפחות, בסכומים הגבוהים. אבל אפשר כך ואפשר אחרת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חוץ מלמשרד, יש למישהו לומר משהו נוסף בעניי הזה של ההאצלה לעניין חלק ג'? אתם אדישים לזה?
דנה נויפלד
¶
פשוט לא נערכה הצבעה עדיין על הסעיף הזה. הצגנו את זה כבר אבל פשוט עוד לא נערכה הצבעה על הסעיף הזה, 37א7 "שיקולים בקביעת העיצום הכספי" .
אתי בנדלר
¶
אז אולי אני רק אקרא את זה, שמוצע להוסיף שתי פסקאות נוספות. אלו אתן פסקאות שאדוני אישר בחוק ההגבלים העסקיים: "(6) לגבי מפר שהוא יחיד – יכולתו הכלכלית ובכלל זה, הכנסתו שהופקה או שנצמחה מתאגיד הקשור בהפרה, וכן נסיבות אישיות שבעטיין בוצעה ההפרה או נסיבות קשות המצדיקות שלא למצות את הדין עם המפר;
(7) לגבי מפר שהוא תאגיד – קיומו של חשש משמעותי כי כתוצאה מהעיצום הכספי לא יוכל המפר לפרוע את חובותיו ופעילותו תופסק.".
אתי בנדלר
¶
כן. אלו שיקולים שבאים בחשבון.על בעל הסמכות פשוט להביא בחשבון בעת הטלת העיצומים. אלו פסקאות (6) ו-(7) בסעיף 50ה לחוק ההגבלים העסקיים.
דנה נויפלד
¶
הסעיף הבא מתייחס לעניין של ההתייעצות. זה החלק המשלים. הכותרת היא: "החלטת המנהל ודדרישת התשלום". אנחנו מוסיפים לסייפא שהמנהל יחליט, לאחר התייעצות עם הוועדה. אז אנחנו נעשה את ההתאמות כאן שהטלת עיצום לפי הפרות בחלקים ג' ו-ד' תיעשה לאחר התייעצות עם הוועדה.
אתי בנדלר
¶
החלטת המנהל ודרישת תשלום, סעיף קטן (א)(1) שבו, כי שאר החלקים שבאותו סעיף אושרו. וזה נשאר פתוח רק בגלל השאלה שהעלנו קודם לגבי ההיוועצות בוועדה. עכשיו הכריע היושב ראש שגם לגי חלק ג' בתוספת תהיה היוועצות בוועדה.
דפנה גלוק
¶
הוועדה אישרה ברמה העקרונית – ועכשיו אישרה בפועל – את ההתייעצות עם הוועדה. מה שקורה זה שכשהמפר לא טוען טענות, אז הודעת הכוונה הופכת להיות הודעת חיוב באופן אוטומטי ואז קופצים על שלב ההיוועצות עם הוועדה. יש פה פשוט בעיה של התאמה ולכן משרד התקשורת וגם משר המשפטים מבקשים להוסיף לסעיף קטן (ד) התאמה להוספה של הוועדה המייעצת שלעניין הפרה: "כמפורט בחלק ג' ו-ד' של התוספת, יחליט לאחר התייעצות עם הוועדה". זאת אומרת, זה לא יהפוך להיות אוטומטית הודעת חיוב אלא יהיה שלב של התייעצות עם הוועדה.
דפנה גלוק
¶
"ואולם לעניין כמפורט בחלקים ג' ו-ד' של התוספת, יחליט המנהל, לאחר התייעצות עם הוועדה, וימסור הודעה על כך לפי סעיף קטן (ב)".
דנה נויפלד
¶
לא שונה. בפעם שעברה זה לא הוצבע. אני חושבת שאתי שאלה לגבי האפשרות לפרוס את חילוט הערבות.
אתי בנדלר
¶
הוועדה אישרה להוסיף סעיף שיאפשר פריסת העיצום הכספי. עקרונית אפשר לפרוס את העיצום הכספי. הם מציעים בסעיף הדן בגבייה אפשרות לגבות את זה באמצעות חילוט ערבות, ואז בעצם, אם מחלטים את הערבות יוצא שמשלמים את זה בתשלום אחד ולכן שאלתי איך הדברים מתיישבים.
דנה נויפלד
¶
בדקנו את זה – נכון, דפנה? – והגענו למסקנה שזה אפשרי. אנחנו מציעים להוסיף נוסח, אם את רוצה להוסיף, לסוף סעיף קטן (ב): "ורשאי הוא לפרוס את חילוט הערבות לצורך גביית העיצום".
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת, שבמקרה הזה הסמכות עוברת למנהל, לעומת המרכז לגביית קנסות? אני מניחה שבאופן מעשי מצאתן דרך לעשות את זה כי לכאורה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני לא מבין: הציעו לאדם פריסה במסלול הנורמלי והוא לא משלם, לא בפריסה ולא בתשלום אחד - - -
אתי בנדלר
¶
כן, אבל הם לא צריכים ללכת למרכז לגביית קנסות כדי לגבות את זה. יש להם ערבות ביד – כל בעל רישיון נותן – אז במקום ללכת למרכז לגביית קנסות הם פשוט מחלטים את הערבות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז הולכים למסלול הזה. מי שלא רוצה לפרוס שם – מחלטים לו את הערבות. למה אני צריך לפרוס לו את החילוט?
אתי בנדלר
¶
לא, לא. האופציה אם ללכת למסלול של מרכז לגביית קנסות או לחלק את הערבות היא אופציה של המשרד, לא של המפר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא. דרך המלך היא שאתם שולחים את זה למרכז. אתם לא לוקחים את הערבות. למה לקחת לאדם את הערבות? תנו לו את האופציה לשלם את הקנס. אולי הערבות היא מיליון והקנס הוא רק מאה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
שיודיע שאין לו דרך אחרת לשלם. שיודיע או שמימשת את הגבייה. או שהוא מודיע או - - -
דנה נויפלד
¶
אני אסביר למה זה יותר הגיוני שזה יהיה המוצא האחרון: מכיוון שהערבות משמשת לכל מיני צרכים - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה מה שאמרתי. אני אומר שדרך המלך היא שהמשרד שולח למרכז לגביית קנסות. הוא ממצא שם את כל ההליכים. אם לא שילם שם – תמיד יהיה אפשר לחלט את הערבות. את הערבות לא צריך לחלק לשיעורין, אפשר בבת אחת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
האופציה של הפריסה עומדת לאדם רק במרכז לגביית קנסות, והם מחויבים לשלוח למרכז לגביית קנסות.
אתי בנדלר
¶
אבל זה לא מה שכתוב. אני רוצה לומר, קודם כל, סעיף קטן (א) שכבר אושר, אומר: "עיצום כספי ייגבה לאוצר המדינה" – עד כאן אין בכלל מחלוקת – "ועל גבייתו תחול פקודת המיסים (גבייה)" – אומר שהם בכלל לא חייבים ללכת למרכז לגביית קנסות מלכתחילה. כבר כאן יש להם עדיפות, כי גם המרכז לגביית קנסות גובה את הקנסות שלו לפי פקודת המיסים (גבייה). אז את זה לא היה צריך לומר כאן. עושים להם כאן קיצור דרך: יש להם, למעשה, שלוש מסלולים - - -
דנה נויפלד
¶
זאת הכוונה. כתוב: "על גבייתו תחול פקודת המיסים גבייה". לדעתי זה מכיל את המרכז לגבייה. נכון, דפנה?
אתי בנדלר
¶
זה לא מכיל. כי חוק המרכז לגביית קנסות חל ממילא. אני לא צריכה לכתוב את זה כאן ולכן גם לא כתבו את זה כאן. כאן עשינו קיצור דרך גם אם אתה לא הולך למרכז לגביית קנסות, תחול פקודת המיסים (גבייה).
אתי בנדלר
¶
כי כך פועלים בפועל, כי זה יותר נוח. למשרד עצמו אין כלים, בדרך כלל, לגבות כספים ויותר נוח לו, לכן, לפעול באמצעות המרכז לגביית קנסות. אבל מה שכתוב כאן אלו שני דרכי קיצור. אם אתם לא רוצים לפעול באמצעות המרכז לגביית קנסות, כך אני מבינה את הדברים.
דנה נויפלד
¶
אני מדלגת גם על העניין של הערעור. עברנו עכשיו לבעל רישיון לשידורים. אני רוצה להזכיר מה היה בפעם הקודמת.
דנה נויפלד
¶
קדימה. דילגתי על העניין של הערעור כדי שדפנה תוכל לחזור לזה. אני מדברת עכשיו על בעל רישיון לשידורים.
דנה נויפלד
¶
יפה, זה הסעיף. קודם כל, אנחנו מבקשים לתקן את הכותרת אני לא יודעת אם זה רביזיה או נוסח, מה שתחליטו, עכשיו זה יהפוך להיות: "הטלת עיצום כספי על בעל רישיון לשידורים". למעשה, בעקבות הדיון הקודם - - -
דנה נויפלד
¶
אני מסבירה עכשיו את תוצאות הפיצול. משהו צריך להישאר בכל זאת. לא יהיה מצב שלא יהיה כלום. בפעם הקודמת ביקשת להחזיר את זה חזרה למצב היום, כדי שלא ייעשה שינוי ביחס לקיים. אני מבקשת, חוץ מתי הפרות שלגביהן כרגע אין סנקציה בצדן. יש שתי הפרות כאלה וזה העניין של קנס יציאה והעמדה לפירעון מידי.
דנה נויפלד
¶
הפיצול הוא שונה. היו פה מגוון של הוראות שחלו על יושב-ראש המועצה, שאותן ניקינו – תוכל לראות, יש פה הרבה מחיקות – השארנו שני דברים: האחד, התאמות, כיוון שהעברנו לסעיפים אחרים את סמכות המנהל. אני בכל זאת מבקשת שוב שנקבע, לפחות לגבי שתי ההפרות האלה סנקציות – אני מזכירה שזה 100 אלף שקל.
אתי בנדלר
¶
כן. לכן ביקשתי, לאור בקשתם, להוסיף לסדר היום בקשה לדיון מחדש בהחלטת הפיצול. קודם כל אדוני צריך להחליט אם הוא מוכן - - -
דנה נויפלד
¶
רגע, אתי, יש פה שני דברים. יש פה גם את ההתאמות והסעיפים שצריך לתקון כדי לנקות את מה שעשינו, וגם את שתי ההפרות האלה. אם אתה לא רוצה להוסיף את ההפרות האלה, לפחות את הסעיפים האחרים כן צריך להקריא כדי להחזיר את המצב לקדמותו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני חוזר עוד פעם, כבוד היועצת המשפטית, מאוד חשוב לי שיהיה כך: אין שום הפרות בתחום השידורים שאנחנו נוגעים בהן אם משקל הקנסות הוא לא בפרופורציה למשקל הקנסות שקבעו לגבי התקשורת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בבקשה, אני מוכן להכניס את זה, אין לי בעיה, אני אתך. אבל אני לא עושה מעצמי צחוק. סנקציה שהיא לא פשוטה, הפרה שהיא לא פשוטה לדעתי, להעמיד לפירעון מידי את יתרת התשלומים, משהו שפוגע מאוד בצרכנים, אבל אני לא אעשה צחוק: קבעתי עכשיו 15 מיליון וכאן אני אתן 100 אלף.
דנה נויפלד
¶
אפשר לעשות משהו שאני לא אוהבת אבל בכל זאת נציע: נגביל את עצמנו בזה שעד שלא תוקן חוק – אמרנו שאנחנו נביא תיקון לעניין השידורים, התחייבנו ואנחנו עושים את זה, אנחנו עובדים על זה במרץ – עד אשר יובא התיקון האמור, אנחנו מוכנים פה להתחייב לפרוטוקול שככל שיוטל עיצום בגין ההפרות האלה, לעניין העלות הרישיון האחרות, הגובה יהיה100 אלף שקל. כדי שלא יהיה ארביטרז' רגולטורי.
דנה נויפלד
¶
אני מורידה ביישום, כן. אני חושבת שזה לא לטובת הצרכן, אבל אם זה מה שאדוני מבקש – זה מה שנעשה. לא יכול להיות שהיא עושה הפרות שלא יהיו סנקציות בצדן בכלל.
דנה נויפלד
¶
שוב אנחנו נכנסים לדיון. המנגנון פה הוא כזה שכרגע ליו"ר המועצה אין שיקול דעת. הוא מטיל פיקס, 100 אלף שקל, ואין לו שיקול דעת. לעניין בעלי הרישיון האחרים, אמנם הסכומים יותר גדולים אבל יש מגוון של - - -
דנה נויפלד
¶
זה מה שהיה בדיון הקודם. נסינו את הסיפור הזה בפעם הקודמת, אדוני הסכים עם החברות שזה נכנס באופן שהם לא צפו אותו ולכן חזרנו חזרה לזה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, יכולנו לחזור. עברו מאז שבועיים או שבוע – כמה שלא עבר – אמרתי שאין בעיה, אני מוכן גם לחכות.
דנה נויפלד
¶
בגלל שהתחייבנו פה בוועדה אז חזרנו בנו מהתיקון שרצינו לעשות. אנחנו רוצים להביא את זה בתור מכלול שלם ביחד עם כל התיקון שנביא לעניין סמכותו של יו"ר המועצה. בכל זאת אדוני, אני מבקשת שתשקול שוב, כי להשאיר - - -
דנה נויפלד
¶
אבל המשמעות המעשית של מה שאדוני מבקש זה שכרגע ניתן להפר מבלי שניתן יהיה להטיל סנקציה, שום סנקציה.
דנה נויפלד
¶
אנחנו עושים רביזיה שלמה על כלל הסמכויות של יו"ר המועצה. ליו"ר המועצה ומועצת הכבלים והלוויין יש הרבה מאוד סמכויות שקשורות להפרות בשידורים בכלל, שהן מרב ההפרות שמטפלים בהן. לעניין הזה אנחנו בונים מודל, צריך להפיץ תזכיר, כמו שנהוג בהליכי חקיקה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למה? אני אומר שאין שום בעיה. יש לך חוק מפוצל. בשביל מה פיצלנו? הרי זה היה אמור - - -
דפנה גלוק
¶
אני חושבת להגיש הצעת חוק נפרדת שתסדיר את כל הנושאים האלה, את כל הסעיפים, כולל אחרי הדברות כמו שצריך עם גופי השידור.
דנה נויפלד
¶
לכן, ההצעה שלי היא הצעת ביניים, רע הכרחי, שבו אנחנו נקבע את שתי ההפרות האלה ושם נטיל על עצמנו מגבלה, אני אומרת את זה לפרוטוקול – סמנכ"ל לענייני פיקוח ואכיפה נמצא כאן – אנחנו נרסן את עצמנו לגובה הסכום הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בואי נשאיר את זה בפיצול. את הפיצול תמיד אפשר להחיות. אני לא שלם עם זה. אני לא מבין למה צריך לעשות את זה.
דנה נויפלד
¶
זאת מטריה אחרת. יש הפרות בשידורים – המטריה שלהם אחרת. היא נוגעת לשיקולים אחרים כמו חופש הביטוי ושיקולים אחרים. אנחנו בונים עכשיו מודל לעניין הזה להפרות בשידורים מתוך תפיסה שהפרות בשידורים שונות מאשר ההפרות האלה. יש פה שתי הפרות בלבד - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
את ההפרות השונות ואת חופש הביטוי ואת המטריות האחרות – קחי את הזמן עד שתסיימי. את הפיצול הזה של שתי העברות האלה, שמאוד חשובות לך, נחזיר במסגרת הפיצול ונכניס אותן למנגנון של המיליונים.
דפנה גלוק
¶
אבל הצעת החוק, התיקונים שמשרד התקשורת מדבר עליהם, הם לא תיקונים קטנים והם לא תיקוני התאמה. זה בעצם שינוי שיקול הדעת שקיים היום ליושב-ראש המועצה. על הדבר הזה לא הופץ תזכיר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מדבר על שני אלה שקיימות פה, שתי ההפרות הלאה. יש פה שתי הפרות שכבר קיימות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הבנתי. ירדנו מהסיפור הזה של לגמור את הצעת החוק המפוצלת. אני מדבר על המשכת הפיצול של שתי ההפרות האלה הספציפיות, אבל עם סנקציה ראויה. מה הבעיה? גם את זה בעיה לעשות?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה לא חייב להיות בתוך המסגרת הכוללת. הן תהיינה ייחודיות בגלל שאין להן שום סנקציה היום. באו נגמור את זה, וזה הכול.
דנה נויפלד
¶
חבל, כרגע המצב הוא כזה שתיווצר הפרה שאין בצידה סנקציה. לדעתי, מבחינה רגולטורית, זה לא מצב רצוי ולא ראוי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
היא לא תיווצר כי היא יכולה לעלות, אם את תהי מספיק יעילה, באותו זמן עם ההצעה הגדולה, תאמיני לי, לצידה או שבוע אחריה. אני לא מאמין שבשבוע הזה תתפסי איזו הפרה. שבועיים אחרי – לא תתפסי איזו הפרה בשבועיים האלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל זה פתרון ביניים עד שתביאי את הפתרון המלא והמלוטש שלך תשני גם את זה. זה יהיה פתרון ביניים. אבל פתרון ביניים בצורה סבירה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
קודם כל, אנחנו לא מחליטים עכשיו כלום. מחליטים לא לשנות את הפיצול של זה. הפיצול של זה אומר של זה אומר שזה לא מת, ונבוא - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תתפרי לשתי ההפרות האלה פתרון ביניים שיהיה עד לפתרון הגדול אבל יהיה ברוח החוק שאנחנו עכשיו משלימים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז הנה הצעתי לך את שירותיה הטובים של ועדת הכלכלה בלוח זמנים מאוד יעיל. לא תיפול לך הפרה בין הכיסאות, אני מבטיח לך. את לא צריכה לעבור עוד פעם ועדת שרים ותזכיר לעניין הזה של שתי ההפרות האלו. רק תעדכנו את "יס" ו"הוט", כדי שלא יהיה פה עוד פעם "שישו ושימחו" אתם.
דנה נויפלד
¶
נתחיל מסעיף 37ב1 – זה סעיף 9. אני לא יודעת אם זה הוקרא או לא. אני אקריא שוב, ליתר ביטחון: "אחרי סעיף קטן (א) יבוא – (א1) הוראות סעיפים 37א7 עד 37א9 וסעיפים 37א11 עד 37א17 יחולו על סמכות המנהל לפי סעיף קטן (א) בשינויים המחויבים". בגלל שפיצלת, אדוני היו"ר, גם את הסמכות של המנהל להטיל עיצום כספי על ביל רישיון שידורים, אלו הסעיפים שמותאמים לפיצול ההוא בסעיף.
דנה נויפלד
¶
אני בודקת, למען הזהירות. בסעיף 37ג לחוק העיקרי:
"(1)
בסעיף קטן (א), במקום המילים "בסעיפים 37ב(ב), (ב1), (ב2), או (ג), או 37ב1" יבוא
"בסעיף 37ב1";
(2)
בסעיף קטן (ב), במקום המילים "סעיפים 37ב או 37ב1" יבוא "סעיף 37ב1".".
דנה נויפלד
¶
אצלנו יש סימן שאלה לגבי האישור. הכוונה פה כרגע, מה שאנחנו עושים זה מנכים את סמכות המנכ"ל ומשאירים רק את סמכות יו"ר המועצה.
אביגל כספי
¶
בסעיפים האלה אושרו ובגלל שהם לא מתייחסים לבעל רישיון לשידורים, כלומר לגבי בעל רישיון לשידורים הם נשארים - - -
דנה נויפלד
¶
"על הטלת עיצום כספי בידי יושב ראש המועצה לפי הוראות סימן זה יחולו הוראות סעיפים 37א12, 37א13 - - -
דנה נויפלד
¶
הכוונה להחליף – במקרה שיש טעות בהפניה של המספרים או שאנחנו לא מיושרים על המספרים – הכוונה היא להחיל אותן הוראות שחלות היום. לדעתי, זה לעניין גבייה, לעניין הפרשי הצמדה וריבית ולעניין אחריות פלילית. זאת המשמעות של מה שהראנו עכשיו. אם יש הפנייה לא נכונה במספרים אז זה מה שאנחנו נעשה בסוף – גבייה, הפרשי הצמדה וריבית ושמירת האחריות הפלילית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למישהו יש הערות לסעיף? סעיף החלת הוראות. סעיף 37ה בנוסח המקורי. 37ו בנוסח של ה-6 ליוני. אין לאף אחד הערות. הסעיף אושר. הלאה. כן, דנה.
אתי בנדלר
¶
ועוד דבר אחד קטן – עניין הנימוקים ופרסום. סעיף 37א13(א)(1). רשום לי שזה בעמוד 12 אצלנו. כותרת השולים של הסעיף היא "פרסום בדבר הטלת עיצום כספי". סעיף קטן (א)(3) אומר: "סכום העיצום הכספי שהוטל" – השאלה נשאלה לגבי הנימוקים.
הוצע לכלול גם את הנימוקים ואתה התלבטת בקשר לשאלה הזאת ואמרת שתחזור לזה מאוחר יותר. בהגבלים עסקיים, מזכירה לי עורכת הדין כספי, שאושר גם עם הנימוקים, בתוספת המילה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי מתנגד שהנימוקים יצורפו לחובת הפרסום? מי מתנגד – פעם שנייה – לכך שהנימוקים יצורפו לחובת הפרסום? זה פשוט יישור קו עם מה שעשינו בהגבלים עסקיים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב. בהסכמה זה תמיד טוב. דרך אגב, כשמפרסמים פה את סכום העיצום, מפרסמים גם את הסכום המלא? נניח ובוצעה הפחתה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור. הבנתי את המנעד. אני אומר שיהיה לפרסום וכולם יידעו מה היה הסכום המקסימלי באותה הפרה ומה הוטל בסוף.
מיכל פליישר
¶
אני חושבת שלהבדיל ממקרה שבו נקבעים סכומי העיצומים כסכום קבוע ואפשרות הפחתה, שאז כבר נעשתה חשיבה על אותה הפרה איזה סכום קבוע צריך להיות, אבל המנהל החליט על הפחתה. פה זה באמת קצת שונה: יש ארבע מדרגות עם מנעד מאוד גבוה – הקפיצות הן של 4-3 מיליון בין מדרגה למדרגה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל עדיין יש דבר אחד שהחוק אומר בברור: הסכום הבסיסי. כל השאר נתון לשיקול דעת של אדם בשילוב התייעצות עם ועדה מייעצת. לכן ראוי שייראו את הפרופורציות בן הסכום המקסימלי שהחוק קבע לבין הסכום שפסק המנהל.
מיכל פליישר
¶
אבל אנחנו לא צריכים פרלימינרית לחשוב שבכל הפרה ראוי שהסכום יהיה הסכום המקסימלי, אנחנו רוצים חופש של שיקול דעת.
אתי בנדלר
¶
אין עמדה נחרצת בקשר לעניין הזה. אני רק רוצה לומר לך שבאף חוק שבו יש "עד" – לא כותבים מה הסכום המקסימלי שניתן היה להטיל. תהא החלטתך אשר תהא, זה בסדר מבחינתי, אבל אתה מחדש כאן דבר שלא יוצר תאימות עם חוקים אחרים.
מיכל פליישר
¶
אני באמת חוששת שזה עלול להשפיע על שיקול הדעת, הרי מצד שני לא היינו רוצים לכתוב כל פעם שהסכום המינימלי שהוא יכול היה להטיל הוא אפס. אני, כבעל רישיון, כשאני רוצה שהמנהל יהיה בעל חופש שיקול דעת מחשבתי ומוחלט ולא יושפע מהשאלה איך הדברים ייראו, אני הייתי צריכה גם שיגידו מה הרף התחתון שהוא יכול היה להטיל – שזה אפס, לצורך העניין – ואז - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור שהוא אפס. אפס קבוע פה לכל ההפרות. המשתנה זאת התקרה ואני חושב שראוי שהתקרה תפורסם לעיני כל בגין כל החלטה. מאחר וזאת לא תקרה קבועה וברורה לכל מפר ובכל עניין ויכול להיות שבכל תיק יהיה סכום שונה לגמרי ולכן ראוי.
אם נניח שלשתי חברות, שברור שהפרמטרים שלהם שונים לגמרי, ייקבע אותו קנס – בפרסום זה ייראה טבעי לגמרי אם לא תצמידי לכך את הסכום המקסימלי, ממש, חודש אחרי חודש. וראוי שהדברים האלה יפורסמו, אם המנהל מאמין שזה צריך להיות, בסוף הוא יעמוד אחרי זה ויידע לתת את התשובות. לא צריך לברוח מזה. אני בעד שקיפות. לדעתי זה חסר פה. להוסיף את הפרט הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן. הסכום שנקבע לפי הסעיף שקובע את הסכום הזה ומה שקובע המנהל – זה מה שקובע המנהל. בסדר?
דפנה גלוק
¶
הארכה שלי היא שבעצם האזכור של פקודת המיסים (גבייה), היא מן הנחייה של מחלק הנוסח שלנו שבעצם אומרת שכשיש את האזכור הזה הכוונה היא שהמרכז לגביית קנסות גם משתמש בפקודת המיסים (גבייה).
הכוונה היא בכל מקרה של נוצר פה מסלול נפרד למשרד התקשורת לגבות את הקנסות שלו דרך המרכז לגביית קנסות. זאת לא הכוונה בסעיף הזה.
אתי בנדלר
¶
אני יודעת. לכן לא התנגדתי לסעיף הזה. זה סעיף סטנדרטי. האם אדוני רוצה להנחות, זאת השאלה, שהדרך תהיה דרך המרכז לגביית קנסות, ורק אם הגבייה דרך המרכז לגביית קנסות לא הצליחה, ניתן יהיה לחלט את הערבות? זה מה שאתה אומר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור. ערבות זה המפלט האחרון. ככה אני רואה את זה. אם אדם מעוניין לשלם בצורה אחרת, למה לחלט את הערבות? הערבות עלתה לו עמלה. למה לחלט לו את הערבות, אני לא מבין. אבל אם כבר הגעת למצב שאת מחלטת לו את הערבות – לא צריך לא לשיעורין ולא בחלקים. חילוט פעם אחת וזהו. יש עם זה בעיה מבחינתכם?
אריק רשף
¶
אנחנו ראינו את הערבות כאמצעי תשלום והוא אמצעי תשלום גמיש, לא פחות מאשר דרך המרכז לגביית קנסות. מבחינת הגמישות – היא אותה גמישות. יש אפשרות לחלט את הערבות כולה או לשיעורין.
אריק רשף
¶
למעשה, זה אמצעי גבייה זמיןף מבחינת המשרד, מבלי לעבור פרוצדורה נוספת. אני לא חושב שצריך להטיל על זה מגבלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני רוצה, מצד אחד, לשמור על העקרונות הבאים: לחברה שצריכה לשלם את הקנס תהיה את האפשרות לפרוס לתשלומים, בין אם זה בשוברים ובין אם זה פריסת הערבות. אם אתה אומר שאתם יודעים לעשות גם את זה וגם את זה – זה כבר לא משנה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז תהיה לו אפשרות לפריסת תשלומים או דרך המרכז לגביית קנסות או חילוט הערבות לשיעורין.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
נניח שיש לו ערבות של מיליון ₪, ופרעת לו 100 אלף מתוך זה – הוא נמצא כבר בחוסר ערבות - - -
דנה נויפלד
¶
הכון. אני מבקשת להשאיר את הנוסח כנוסח הסטנדרטי. אם היועצת המשפטית מבקשת, אנחנו מוכנים להוסיף: "ורשאי הוא לפרוס את חילוט הערבות לצורך גביית העיצום", למרות שאנחנו חושבים, שמבדיקה שטחית, שיכול להיות שזה חל ממילא, בסדר?
אתי בנדלר
¶
אז מה החלטת? להוסיף את זה או לא להוסיף את זה לעניין גביית ערבות? אתה רוצה להוסיף את זה באופן מפורש?
דפנה גלוק
¶
זה בעצם לא כתוב. נכון לעכשיו, המצב המשפטי הנוכחי הוא שחוק בית המשפט לעניינים מנהליים חל על החלטות לפי פרק זה, לכן היום זה נעשה לפי חוק בית משפט לעניינים מנהליים. יש לנו פה איזשהו סעיף שמדבר על עיכוב התשלום ודרך זה נכנסנו לדיון על הערכאה לביקורת שיפוטית, שזה סעיף עיכוב תשלום והחזר.
דפנה גלוק
¶
אין אחידות מלאה כרגע לגבי המצב. המגמה הכוללת היא להעביר את זה לצורה של ביקורת שיפוטית. יש גם מגמה של בפסיקה של בתי המשפט – גם היא לא אחידה לחלוטין – אבל ישנה פסיקה שאומרת שלמרות שלבית המשפט יש סמכות לביקורת בדרך של ערעור, הוא יעשה ביקורת שיפוטית. זה קיים ביחס להקשרים אחרים של הטלת עיצומים כספיים.
אני יכולה להגיד שמתכוונים במשרד המשפטים לעשות תיקון עתידי להקמת מחלקות מנהליות בבתי משפט שלום. במסגרת התיקון הזה, כל העיצומים הכספיים יגיעו לביקורת שיפוטית בבתי משפט שלום, למעט מקירם חריגים כמו המקרה של חוק התקשורת, שבהם בגלל גובה הסכומים או בגלל שמכלול הסמכויות וההחלטות מגיעות לבית משפט לעניינים מנהליים – גם העיצום הכספי יגיע לרמת בית המשפט המחוזי, זה לא לעניין הביקורת השיפוטית.
אני כבר אומרת שזאת סוגיה עקרונית בשבילנו וככל שהוועדה תחליט אחרת – אנחנו מבקשים לשמור לנו את הזכות להסתייג.
דנה נויפלד
¶
אפשר עוד רגע. אנחנו לא צריכים את התיקון הזה כרגע, אם אנחנו מושכים את הסעיף הזה – הרי הסיפא פה נועדה להיטיב, בסך הכול. להגיד מה קורה אם מתקבלת עתירה – נכון?
דנה נויפלד
¶
נכון. המצב היום הוא שזה מגיע לבית משפט לעניינים מנהליים. זאת אומרת שאם אני מושכת את הסעיף הזה עכשיו, אז למעשה המצב נשאר כמות שהוא שזה מגיע לבית משפט - - -
דנה נויפלד
¶
הסעיף הזה נועד להיטיב, בסך הכול, ואם הוא בסופו של דבר לא ייטיב – אנחנו יכולים למשוך אותו.
אתי בנדלר
¶
ההבדל בין ביקורת שיפוטית לערעור הוא בהיקף הביקורת שנעשה על-ידי בית המשפט. נכון שהיום לפי חוק התקשורת (בזק ושידורים) הערעור נעשה לבית המשפט לעניינים מנהליים, קרי בית המשפט המחוזי והיקף הביקורת הוא היקף הביקורת שנעשה על החלטה מנהלית.
השאלה הזאת נדונה די בהרחבה בוועדה כאן, אדוני, אגב הידון בחוק ההגבלים העסקיים, כששם הוצהר על-ידי הממונה ועל ידי היועץ המשפטי שלהם שבהתאם לפסיקת בית הדין להגבלים עסקיים, שהוא כאמור בית משפט מחוזי, הערעור הוא ערעור De novo, דהיינו שבודק את כל ההחלטה כאילו עדיין עומדת ההחלטה בפני בית המשפט אבל היקף הביקורת הוא הרבה יותר רחב מהביקורת הנעשית על החלטה מנהלית גרידא שבה בודקים, בעיקר, את הסבירות והמידתיות ובודקים אם לא נפלה טעות חמורה בהפעלת שיקול הדעת או פגם היורד לשורש העניין.
אתי בנדלר
¶
את הפרוצדורה, כן. אבל בית המשפט לא שם את שיקול דעתו במקום שיקול דעתה של הרשות המנהלית שקבלה את ההחלטה. אם הוא רואה שהפרוצדורה הייתה נכונה ולא נפל פגם חמור שיורד לשורשו של עניין – הוא נוטה לאשר את ההחלטה של הרשות.
נכון, כפי שאמרתי, שעד היום הערעור הוא אכן לבית המשפט לעניינים מנהליים, אבל בכל זאת נפל דבר. כל הנושא של העיצומים הכספיים קיבל עכשיו נפח הרבה יותר משמעותי כשנקבעה תקרה והיקף שיקול הדעת – זאת הנקודה העיקרית – היקף שיקול הדעת בהטלת העיצום הכספי הוא שיקול דעת מאוד-מאוד רחב.
השאלה היא איזו ביקרת שיפוטית אדוני רוצה שתוטל על החלטת המנהל או החלטת הסמנכ"ל שלו לפי העניין בהטלת העיצום הכספי? אני חושבת שבהקשר הזה ראוי לשים אל לב שעד היום יש , נדמה לי, שלושה חוקים שמדברים על סכומי עיצום כספי שקבוע לגביהם תקרה בלבד ולא סכומים קבועים, סכומים קצובים.
בחוק הלבנת הון הערכאה היא בית משפט שלום בערעור מנהלי רגיל; בחוק ניירות ערך הערעור הולך למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי; ובחוק ההגבלים העסקיים - - -
אתי בנדלר
¶
רגע, אני אומר על זה משהו מיד. בחוק ההגבלים העסקיים – זה בית הדין להגבלים עסקיים. עכשיו, הנוסח בחוק ההגבלים העסקיים אומר: "בית דין רשאי לאשר את החלטת הממונה, לבטלה או לשנותה".
על סמך המילים האלה פסק בית הדין להגבלים עסקיים שהערעור שלו הוא ערעור רחב יותר. שיקול הדעת שהוא מפעיל הוא מעבר לערעור מנהלי רגיל. לכן, מסיבה זו, כשוועדת הכספים דנה בחוק ניירות ערך וכדי לוודא שלמרות שמדובר בהחלטה מנהלית ושזה הולך לבית משפט מחוזי, למחלקה הכלכלית של בית משפט מחוזי, הם השתמשו באותו מטבע לשון שקיים בחוק ההגבלים העסקיים.
לכן, להגיד שמדובר על ערעור מנהלי בלבד – זה לא יהיה מדויק בנסיבות העניין והוקדש לכך דיון בוועדת הכספים. עורכת דין כספי מצאה עכשיו חלק מהפרוטוקול שלל וועדת הכספים, שדיברה על כך שלמחלקה הכלכלית של בחית המשפט המחוזי יהיה היקף שיקול דעת או היקף הביקורת תהיה רחבה יותר מאשר ערעור מנהלי רגיל.
דנה נויפלד
¶
במקרה הייתי בדיון הזה. היו שם נסיבות מיוחדות שליוו באופן ספציפי את החוק. להוציא למישהו רגל ולחבר מישהו אחר את היד – זה לא כל-כך מסתדר. היו נסיבות שלמות שהיו בדיונים בוועדה הזאת. יש שם מערכת אחרת לגמרי של הטלת עיצומים של הגוף שמטיל של סוג העבירות - -
דנה נויפלד
¶
- - גופים שאינם מורשים, הגבלת עיסוק – מפה ועד להודעה חדשה. אז לבוא ולתלוש מפה את היד ולחבר למישהו את האוזן יוצא משהו לא קשור.
דפנה גלוק
¶
ההמלצה של משרד המשפטים זה להישאר עם הנוסח הקיים שלא עושה שום שינוי לגבי אופן הביקורת השיפוטית בהחלטות על עיצומים כספיים של משרד התקשורת.
אתי בנדלר
¶
היקף ההחלטה שונה לחלוטין, אז להגיד שזה אותו דבר? אני רוצה לומר עוד משהו בקשר לתוכנית של משרד המשפטים להביא הצעת חוק שתידון בוועדת החוקה, זה ממש לפלא בעיני שאדוני נמצא כאן - - -
אתי בנדלר
¶
אבל זה דווקא מעניין. הצעת החוק הזו טרם גובשה. הצעת החוק שדנה בהקמת מחלקות מנהליות בבית משפט השלום - - -
דנה נויפלד
¶
אם הסעיף הזה לא היה בא לפה להקל ולעשות משהו טוב – אז בכלל לא היינו דנים בשאלה הזאת במשך שני דיונים. הרי הסעיף הזה לא נותן את הסמכות לבית משפט לעניינים מנהליים, הוא רק אומר שאין בסגשת העתירה לפי זה וזה כדי לעכב את התשלום – זה כל מה שהסעיף עושה.
איילת כהן מעגן
¶
אני חושבת, כפי שנאמר, באמת נפל דבר. יש כאן חוק שליקט מבן החוקים האחרים שאפשר להשוות אליו, מבין אחיו לעיצומים הכספיים ובכלל באופן מצרפי את הדברים המחמירים יותר משאר החוקים.
יש לנו כאן סמכויות אדירות שמרוכזות כולן בידי גורם אחד – החל מקביעת ההוראה מלכתחילה, אחר כך הקביעה שהייתה הפרה, איסוף העובדות, ליקוט העובדות, החלטה שצריך להיות עיצום כספי ואז שיקול דעת מאוד-מאוד רחב איזה עיצום כספי יהיה. על כל אלה מתווספים הפרסומים, החשיפה לתובענות ייצוגיות והחשיפה לתביעות.
המשמעות של הטלת עיצום כספי היא אדירה והסמכות פה היא מהרחבות ביותר שישנן. עכשיו, לזה מצטרף מה שדובר גם בדיונים הקודמים: יש כאן בכל זאת באופן בלתי נמנע חלקית, מטבע הדברים, הפניות לכמה עקרונות ולא בדיוק להוראות ספציפיות. יש שונות ברישיונות של המפעילים לגבי הוראו באותם עניינים וכו'.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש לי רק שאלה עקרונית: לכל הליך כזה יכול להצטרף צד ג'? נניח שאני ארגון צרכנות - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
להטלת עיצום כספי. בשורה התחתונה – האם הערעור יכול לבוא גם מהצד השני? קבע המנהל אפס - - -
איילת כהן מעגן
¶
אני גם רוצה לומר בעניין הזה שחלק ניכר משיקול הדעת כאן, אלמנט שהוא גם שיקול לאורך כל הפרה וגם הפרה בפני עצמה זה למשל עניין של פגיעה בתחרות. כשרשות ההגבלים העסקיים שהיא גוף שהוא אמון על הנושא הזה, זה תפקידו, מחליט שהייתה פגיעה בתחרות, מטיל עיצום כספי, עושה משהו בעניין הזה – יש עליו ביקורת שיפוטית עניינית מא' עד ת'.
כשמשרד התקשורת החליט כאן שהייתה פגיעה בתחרות – תהיה עליו ביקורת מנהלית. אני חושבת שזה לחלוטין לא מאוזן. זה לא מאוזן גם בהשוואה לשורה של חוקים אחרים ששם הסמכויות פחות רחבות ובכל זאת הביקורת היא ביקורת עניינית של בית משפט שלום או מחוזי, לפי הסמכות העניינית.
אני חושבת שזה המקום שחייבים לייצר את האיזון לפחות בביקורת ואני לא יודעת מה החשש מזה. אני חושבת שיחד עם השקיפות ועם הסמכויות המאוד-מאוד רחבות, הדבר היחיד שיש למפעילים כאן זה לפחות לדעת שתהיה ביקורת שיפוטית עניינית ולא הפרוצדורה. זה האיזון הראוי כאן. הסמכויות, שוב, הן מאוד רחבות בהשוואה לכל דבר אחר.
מיכל פליישר
¶
אני כמובן מסכימה עם חברתי ואני אוסיף שאנחנו מבקשים להשוות את המצב למצב המשפטי הנהוג בחוק הטיס, לדוגמה, בחוק הפיקדון על מכלי משקה. אמרה נציגת משרד המשפטים בהגינות שהחקיקה היא לא אחידה בנושא.
בחוקים שציינתי יש הוראה מפורשת. על דרישה לתשלום עיצום כספי ניתן לערער בפני בית משפט שלום. אנחנו מבקשים בעצם שניים: הערכאה זה החלק הפורמלי, אבל לגופו של עניין, אנחנו פשוט בקשים זכות ערעור.
אנחנו בדיון שלכאורה מסתתרים מאחורי סיסמאות אבל בפועל אנחנו מבקשים ביקורת שיפוטית רחבה. משרד התקשורת ומשרד המשפטים מבקשים ביקורת משפטית צרה. זה כל הדיון. ומכאן, כשמבינים על מה אנחנו מדברים, על ביקרת משפטית רחבה או ביקרת משפטית צרה, הטיעון הוא לחלוטין נראה לי לא לגיטימי.
אנחנו עברנו את כל החקיקה הזו. אני מודה לוועדה ששמה איזונים במקומות שונים על סמכות המנהל, כל זה לא מייתר את הבקשה שלנו שיהיה לנו יומנו בפני בית משפט. הרי כל סוגיית העיצום הכספי היא חריגה לסוגיית חלוקת הרשויות. באים ונותנים בידי המנהל סמכות שהיא סמכות מעין עונשית, מעין ששיפוטית שהייתה אמורה לדיון בבית משפט.
אם היינו נמצאים עם הדיון על ההפרה בפני בית משפט שלום – הייתה לי סמכות ערעור לבית המשפט המחוזי. כאן, אני גם נמצאת בידי רשות מנהלית וגם מנסים להצר מאוד את היכולת שלהעמיד את השאלה הזאת למבחן שיפוטי.
נאמר כבר קודם שהדברים קשורים אחד בשני. הגובה של העיצומים הכספיים שמגיעים, אצלנו בחברה עשיתי את המדרגות, המדרגה הנמוכה ב"הוט טלקום" ואני לא מדברת על כל חברת "הוט, אני מדברת רק על שירותי האינטרנט והטלפון בדרגה הנמוכה, אנחנו עד 850 אלף שקל. בדרגה הגבוה אנחנו מגיעים למעל כמעט 9 מיליון שקל עיצומים כספיים.
מיכל פליישר
¶
עד. ההפרות מנויות בארבעה נספחים והן מאוד רחבות. הן כוללות הפרות מהסוג של פגיעה בתחרות וסעיפים נוספים רחבים שאני יכולה להעיד עליהם. לאורך כל הליך החקיקה לא הלנו על הסמכות, לא הלנו על רוחבה – הדבר היחיד שאנחנו מבקשים זו האפשרות להביא את יומנו בפני בית משפט על ההחלטה כולה.
אני חושבת שיהיו לנושא שתי השפעות חשובות. האחת, שלנו תהיה האפשרות לערער, וההשפעה הלא פחות חשובה – כשהרשות המנהלית תשב על המדוכה היא תדע שהחלטה שלה עשויה להיות נתונה לביקורת שיפוטית.
מיכל פליישר
¶
ביקורת שיפוטית מלאה ולא רק שאלה של סבירות. אנחנו יודעים שביום-יום, כשיש בידנו רק את האפשרות לעתור עתירות מנהליות מהסוג של העתירות הבג"ציות, אז היכולת שלנו והעילות מאוד מצומצמות. אנחנו מגיעים לערכאות משפטיות שאומרות אנחנו לא נשים את שיקול דעתנו בנעלי הערכאה המנהלית.
פה אנחנו מבקשים ששיקול הדעת של הערכאה השיפוטית יהיה מלא, שהיא תוכל לבחון את העובדות, שהיא תוכל לבחון אם הייתה הפרה או לא הייתה הפרה, שהיא תוכל לשמוע את עמדתנו האם הנסיבות מקיימות הפרה או לא של הוראות הרישיון. שכל הנושאים יבחנו. אני בטוחה שגם אז אנחנו נבחר את המקרים שבהם נערער בקפידה.
דוד רותם
¶
בצדק שאין היום ערעור על העובדות, לא ערעור מלא, כי מה שקורה זה ככה: אם לא הופר אז בית המשפט יכנס לזה גם בדרך העקיפה.
דפנה גלוק
¶
מכיוון שהוכנסה האצילה שהוועדה היום אישורה – למעשה זה דורש לעשות איזשהו תיקון קטן בחוק בת המשפט לעניינם מנהליים לעניין הסמכות שמערערים עליה.
דפנה גלוק
¶
זה בעצם תיקון של התוספת הראשונה, סעיף 32 לתוספת הראשונה: "במקום המנהל או יושב-ראש המועצה יבוא "הרשות"."
דנה נויפלד
¶
רצינו עוד תיקון לחוק שידורי הטלוויזיה מהכנסת, להתאמת הסעיפים בעקבות ההליך הזה. זה משהו שנשכח. אנחנו צריכים לעשות שם התאמות בגלל שפה יש החלה עקיפה של סעיפים - - -
דנה נויפלד
¶
כן, זה אושר כבר. סעיפים שאושרו עכשיו. אנחנו מתקנים את חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת שמפנה לסעיפים בחוק התקשורת. צריך עכשיו לעשות התאמות של ההפניות.
דפנה גלוק
¶
זה פשוט. חוק שידורי הכנסת מפנה להסדרים לקיימים בחוק התקשורת. בגלל שנוספו סעיפים, אז הם רצו להחיל גם את הסעיפים ההם. אבל אם הוועדה לא מרגישה שהיא יכולה לאשר את זה עכשיו בלי שהסתכלת, אז אפשר להביא את זה בהזדמנות אחרת.
אתי בנדלר
¶
אז תביאו את זה עם הסעיפים האחרים כי זה בעל רישיון לשידורים. אז אתם חוזרים מהתיקון לחוק שידורי טלוויזיה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אי אפשר להכניס משהו פה בהגדרה שיגיד שמעבר לכך שהבסיס יהיה הכנסה שנתית, שתהיה איזו התוויה לעניין של הסבירות של משקל ההפרה או הכנסות שאינן קשורות?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מכירות הנדל"ן זה סעיף של יותר מ-5% מהמחזור. בזק, בשיא שלכם, כמה נדל"ן מכרתם בשנה?
דנה נויפלד
¶
אנחנו – אני לא רוצה להגיד "מוכנים" כי אנחנו לא מוכנים – מציעים להוריד את המכירה של ציוד הקצה.
דנה נויפלד
¶
אנחנו עושים את זה רק לעניין חישוב ההכנסות – אני לא מוכנה לקבל את הקשר בין ההפרה לבין ממה גוזרים - - -
דנה נויפלד
¶
אני אומרת כאן, ואני מרגישה חוסר נוחות, כי אני מחזיקה בידי טבלה, שכל הזמן התייחסנו אליה, לגבי הסכומים, כאשר ידענו להתייחס להכנסות. ברגע שאנחנו מציעים את הדבר הזה – אני לא יודעת מה המשמעות של הסכומים. אני כשלעצמי לא יודעת מה המשמעות של הסכומים ואני גם לא חושבת שהיו"ר יודע.
דנה נויפלד
¶
זה אותו דבר, דורי. אני לא יודעת להגיד מה הסכומים המרביים פה, אם אדוני יודע ורוצה לקחת את על עצמו – אני לא יודעת מה הסכומים והמשמעות של הסכומים המרביים. עד עכשיו דיברנו על סכומים שידענו להתייחס אליהם והצגנו - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אומר מה ההבדל: נניח ודנה לחצה אותנו וקיבלנו את הצעת הפשרה שלה – אני לא רציתי להתפשר, אבל הצעת - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר, זה היה בצחוק. אבל בוא נראה מה המשמעות הכספית: כרגע המקסימום שלהם זה 16,600,000 ₪ - זה המקסימום לפי הסעיף. אתה לוקח 6 מיליארד ומכפיל ברבע אחוז וזה המקסימום. אתה מוריד אותם ל-14 מיליון. אני רוצה לראות את המנכ"ל שנותן 14 מיליון ולא מפחית - - -
דנה נויפלד
¶
לכן, בעיני, כל הדיון הזה מיותר. אנחנו מדברים על פרומיל של אחוז. לכן, לסבך אותנו עם כל החישובים האלה, כאשר יש כאלה שכן מוכרים ציוד קצה ויש כאלה שלא מוכרים ציוד קצה, אני חושבת שיש בזה רכיב שרירותי.
אם אדוני רוצה באיזשהו אופן להפחית – אז זה רכיב שרירותי. ובגלל שבאמת מדובר בפרומיל של אחוז, כל הדיון הזה הוא - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למה באמת לא להביא את זה, כי גם המנכ"ל הוא אדם וחושב, אתה מציג לו בהכנסות ואומר לו: אני שם לפניך את הדברים כדי שתיקח לתשומת לבך שיש לי כך וכך פיצות במאזן, בדוח?
דורי צ'יקו
¶
ומי מבטיח שבסוף הקנס יהיה לפי הסכום בלי ולא עם הסכום עם? אני אגיד יותר מזה: הציוד קצה זה נושא אחד, כמו שאמרת, יש לי שירותים שהם זהים לחלוטין למפעיל אחר, שהם ברמת המיליונים הבודדים של הכנסות, והקנס יכול להיות 17 מיליון.
דנה נויפלד
¶
פשוטה בניסוח אבל היא לא פשוטה בחישוב, דורי. העניין זה החישוב, לא הניסוח. אני יכולה לכתוב גם - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני חושב שאם מישהו יעשה אתכם משהו לא סביר אז אותה ביקורת שיפוטית של הסבירות נכנסת לפעולה.
דורי צ'יקו
¶
משרד התקשורת הודיע פה לוועדה שחשובה לו ההרתעה לגוף גדול כמו "סלקום", חשובה לו הרתעה גדולה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
דורי, לא. גם להרתעה יש מידה. אם עשית עבירה שאצל מישהו אחר זה 130 או 230 אלף ₪ נניח או 300 אלף ₪, אני לא רואה שבשם ההרתעה יתנו לך את ה-16-15 מיליון.
דורי צ'יקו
¶
אני אשמח אם משרד התקשורת יגיד את זה לפרוטוקול, שאכן הוא לא רואה שהוא ייתן על דברים - - -
דורי צ'יקו
¶
אין לי בעיה. אם משרד התקשורת יגיד לפרוטוקול שאכן הקנס יהיה באופן יחסי למה שיקבל גורם - - -
דורי צ'יקו
¶
אבל מי אמר? מבחינת איך שהחוק כתוב, זה סביר לעשות את זה. הם אומרים שהם רוצים לפי ההכנסה שלי. נקודה. ולא מעניין אותם מה ההכנסה שלי מהשירותים של הרישיון הספציפי. זה מה שהם אומרים. הם אומרים במפורש: הסבירות היא לקחת לך הרבה-הרבה-הרבה יותר. אז שיגידו אחרת – והכול בסדר.
מבחינתם זה סביר לקחת לבנק "לאומי" הרבה מאוד מיליונים על שירות שהם לא נותנים אפילו. למה? כי הם מרוויחים הרבה משירותים אחרים לגמרי. זה מה שהם טוענים. שיגידו שזה לא המצב. כל הבעיה שהמשרד מציג זו אך ורק בעיה בצורת הדיווח שלי אליהם – איך הם יידעו שזאת ההכנסה שלי.
דנה נויפלד
¶
לא. גם בהיבט העקרוני שאנחנו רואים אחרת את התפיסה של מהם השירותים שאתה נותן. כאשר אתה מוכר, לדוגמה, ציוד קצה – למרות ההצעה שדיברתי עליה – זה שירות שהוא נילווה לשירותים שלך. אתה לא בתעשייה של מכירת פיצות. אתה נותן שירותי תקשורת, מגוון של שירותי תקשורת. חלק מהשירותים האלה והרווחים הרבים שיש לך – והכול בסדר – זה ממכירת ציוד קצה וממתן שירותים נלווים אחרים. זה הגיוני לראות את הכול כמכלול.
אריק רשף
¶
דורי, אתה אומר שמכירת ציוד קצה זה לא שירות תקשורת. אבל תשים לב, גם הרישיון שלכם מסדיר מכירה של ציוד קצה. גם בחוק, הוראות החוק עכשיו עוסקות בנושא הזה של מכירת ציוד קצה. מתייחסים אליכם כנותני שירות תקשורת, שאגב אורחה, מוכר ציוד קצה כעיסוק מרכזי. אין מה לעשות. זה חלק מהחוסן שלכם. כאשר בוחנים את חוסנך לצורך הטלת עיצום כספי – זה בהחלט שיקול שצריך להביא אותו בחשבון.
דורי צ'יקו
¶
- - - קנס על כמה שהם מוכרים מחשבים. ל"אייבורי" יש גם רישיון אינטרנט. זה אומר שהקנס על רישיון האינטרנט שלה - - -
דנה נויפלד
¶
אז אתה בא להגן על חברת "אייבורי"? למה חברת "אייבורי" לא חשבה שזה מספיק חשוב לבוא לפה היום? אולי תיתן דוגמאות שלך, דורי, ולא של אחרים? באמת, אני לא יודעת מה ההכנסות שלהם - - -
מאיר בן בסט
¶
דורי נותן פה שתי דוגמאות קיצוניות של "אייבורי" ושל בנק "לאומי". לשני הארגונים האלה יש אכן רישיון ISP אבל בבדיקה שעשינו מסתבר שהם לא מספקים את השירותים האלה ולכן הכוונה שלנו היא לבטל את הרישיון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
נניח שאפשר לומר שהם יציגו את סך ההכנסה השנתית שהוא דבר מוחלט, נכון? הוא ה-100%. והם יציגו את סך מכירות ציוד הקצה והמנהל הוא זה שיחליט איזה סכום לייחס מכך. אבל הם יציגו את שני הסכומים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
דורי, לא יהיו ויכוחים. אני לא מוכן שיהיה פתח לוויכוח כמה זה הסכום הזה. אם הוא חושב שהגשתם לו סכום סביר – אז הוא ישתמש בזה. אתה תציג לו את זה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למה שיהיה ויכוח? אני לא יודע. הרבה פעמים התווכחנו בשלוש השנים האלה ולא הבנתי על מה התווכחנו.
איילת כהן מעגן
¶
אנחנו מגישים מדי חודש למשרד התקשורת המון נתונים על הכנסות ועל שאר דברים בתצהיר. כל חודש אני חותמת. אז פתאום נהיה קושי שאי אפשר - - -
דנה נויפלד
¶
אתה יכול להוריד באותה מידה, אם אתה רוצה להוריד להם את הסכום, אתה יכול להוריד את הסכום. אתה יכול להוריד את האחוז. זה אותו דבר וזה מה שהתבקש פה. אנחנו באים מכאן או מכאן. יש רבע אחוז – אתה יכול להוריד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב. אנחנו נאשר את ההגדרה של "הכנסה שנתית" כך. אנחנו נעשה רביזיה על האחוז של הסכום. האחוז של הסכום זה, בחברות הגדולות – אל תיבהלי – האחוז של הסכום בחברות הגדולות הוא רבע אחוז, המדרגה?
אתי בנדלר
¶
אדוני, אני חושבת שאם כבר אתה עושה רביזיה בנושא הזה, מן הראוי לשקול לפחות, גם לגבי מי שהכנסתו השנתית היא נמוכה יותר. אני לא חושבת שצריך להיות פער כל-כך גדול, שככל שהמדובר בבעל רישיון גדול יותר מבחינת הכנסותיו – האחוז יהיה נמוך יותר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תשימי גם לשני, בסדר? דנה, אל תהי מוטרדת. חברים, אנחנו נפגש ברביזיה בעוד חצי שעה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
נא לשבת. אנחנו רוצים להתחיל. אנחנו יכולים להתחיל ולסיים, אין פה הרבה. הצבעה על הבקשה לדיון מחדש שלי. הבקשה אושרה. אנחנו דנים - - -
לאה ורון
¶
הבקשה לדיון מחדש ודיון מחדש בסעיף 5, פסקה (5) – הגדרת הסכום הבסיסי, שיעור התוספת מההכנסה השנתית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לאור הדיון שהיה פה לגבי הכנסה שנתית, אנחנו נשנה בסעיפים (א) ו-(ב). בסעיף (א), במקום 1.45% יבוא 1.3%, שזאת הפחתה של 10%; ובמקום 0.25% יבוא 0.225%, שזאת גם הפחתה של 10%. בכך סגרנו את העניין. מי בעד?
הצבעה
בעד תיקון הסעיפים – פה אחד.
ההצעה לתקן את פסקאות (א) ו-(ב) נתקבלה.