PAGE
2
ועדת הכלכלה
12/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 883>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ב בסיון התשע"ב (12 ביוני 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 12/06/2012
חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 39), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 33), התשע"ב-2011>
מוזמנים
¶
>
תמר פינקוס - ממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
ענת בן עזרא - ראש מטה, משרד התמ"ת
חנה טירי - לשכה משפטית, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
הילה דוידוביץ-בלומנטל - עו"ד, משרד המשפטים
אביטל בגין - ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
מאיר ברקוביץ - ראש מדור מידע פלילי באח"מ, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
חיים אמיגה - עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
שושנה רבינוביץ - מנהלת המחלקה המשפטית, איגוד לשכות המסחר
רונית פרל - עו"ד, התאחדות התעשיינים
זאב פרידמן - יועץ משפטי, המועצה לצרכנות
הילה שטרן אטיאס - עו"ד בלשכה משפטית, אל על
עירית פיליפ - יועצת משפטית, מגה קמעונאות
עידו רז - עו"ד במחלקה המשפטית, שופרסל
דניאל כפרי - מנכ"ל, התאחדות ענף הקולנוע
שאול שרצר - יועמ"ש התאחדות ענף הקולנוע
תמר גנות
צבי לביא
–
–
יועמ"ש ומשנה למנכל, אמון הציבור
עיתונאי YNET
היו"ר חמד עמאר
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת הכלכלה בנושא: הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 33), התשע"ב-2011. הבנתי שעברנו את סעיף 3, אנחנו עוברים לסעיף 4.
אתי בנדלר
¶
זה לא מדויק, אנחנו צריכים לחזור בסעיף 2 לסעיף 3(א). אבל אפשר לדלג על זה ולהמשיך הלאה, להתחיל מסעיף 4, כפי שאדוני רוצה, כי יש דברים בסעיף 2 שעדיין לא סוכמו.
היו"ר חמד עמאר
¶
בואו נגמור את סעיפים 4 ו-5 כי מה שנוגע למשטרה הוא בסעיף 5. אני רוצה לגמור את סעיפים 4 ו-5 ואז לחזור לסעיף 2.
חנה טירי
¶
"הוספת סעיף 20א
4.
אחרי סעיף 20 לחוק העיקרי יבוא:
"הסמכת מפקחים
20א.
(א) הממונה רשאי להסמיך מפקח מבין עובדי הרשות או מבין עובדי המדינה האחרים, בסמכויות לפי חוק זה, כולן או חלקן, אם התקיימו לגביו כל אלה:
(1) משטרת ישראל הודיעה, בתוך שלושה חודשים מפנייתו של הממונה אליה, כי היא אינה מתנגדת להסמכתו מטעמים של ביטחון הציבור, לרבות בשל עברו הפלילי;
(2) הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הגנת הצרכן כפי שהורה הממונה וכן הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שיהיו נתונות לו לפי חוק זה, כפי שהורה הממונה בהסכמת השר לביטחון הפנים;
(3) הוא עומד בתנאי כשירות או הכשרה נוספים, ככל שהורה הממונה.
(ב) הסמכתו של מפקח לפי סעיף זה תהיה בתעודה החתומה בידי הממונה, שמעידה על תפקידו כמפקח ועל סמכויותיו לפי חוק זה (להלן – תעודת מפקח); תוקפה של תעודת מפקח לא יעלה על שלוש שנים מיום שניתנה, וכל עוד המפקח משמש בתפקידו.
(ג) מפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי חוק זה, אלא בעת מילוי תפקידו וכשיש בידו תעודת מפקח שאותה יראה לפי דרישה."
נכון להיום חוק הגנת הצרכן לא קובע הוראות מפורטות לגבי הסמכת מפקחים. הוא אומר רק בסעיף 21, שזה בעצם סעיף הסמכויות: "הממונה או מי שהוא הסמיכו". מאחר ואנחנו עושים תיקון מקיף, אנחנו מתאימים את חוק הגנת הצרכן לחיקוקים שקיימים היום בנושא. רק להזכיר שבתחום ההכשרה כן יש לנו תקנות ויש תקנות שקובעות מהי ההכשרה הנדרשת מהמפקח, אבל מעבר לזה, התאמנו את חוק הגנת הצרכן למגמה שקיימת היום. זאת אומרת שכל מפקח צריך קודם כל להעביר למשטרה פרטים לגביו והמשטרה צריכה להודיע שהיא לא מתנגדת להסמכה שלו מטעמים של ביטחון הציבור. הוא כמובן צריך לקבל הכשרה מתאימה בתחום הגנת הצרכן, וזה צריך להיות כמובן בהסמכת השר לביטחון פנים ככל שזה נוגע לסמכויות הפליליות, כי חלק מהסעיפים הם סעיפים שיש להם השלכה פלילית ויש צורך לקבל הכשרה על איך להפעיל את הסמכויות האלה. ההסכמה תהיה בתעודה, התוקף של ההסמכה הוא 3 שנים מיום שהיא ניתנה וכמובן הוא לא יכול לעשות שימוש בסמכויות לפי חוק זה אלא בעת מילוי תפקידו. אלה סעיפים סטנדרטים.
אתי בנדלר
¶
יש לי הערות. קודם כל, אני רוצה להפנות את תשומת הלב שבדרך כלל הסמכת מפקחים נעשית על ידי שר וכאן, כיוון שמדובר בכל זאת ברשות שנתנו לה סמכויות עצמאיות, אז מי שמסמיך אותם הוא הממונה על הסחר ההוגן במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
אתי בנדלר
¶
כפופים לשר, אוקיי, תודה על התיקון. מכל מקום, זה ידגיש עוד יותר את הנושא שבקשר אליו באתי לטעון והוא הסמכות הניתנת לממונה להסמיך מפקחים מבין עובדי מדינה אחרים בסמכויות לפי חוק זה. נותנים כאן לדרג בכיר ביותר, אבל עדיין שכפוף לשר, להסמיך עובדי מדינה מבין משרדי עובדים אחרים בסמכויות לפי חוק זה וכל זאת ללא – לא מוצע כאן אבל אני מציעה להוסיף את זה – בהסכמת השר הממונה. הייתי טוענת את הטענה הזאת אף אם זה היה: "השר ימנה מבין עובדי משרד אחרים", קל וחומר ככל שמדובר בממונה.
אתי בנדלר
¶
של השר הממונה. נניח שירצו למנות את המפקחים עובדי מדינה ממשרד האנרגיה והמים אז הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן תצטרך לפנות אל השר הממונה על אותם עובדים ולבקש את הסכמתו כדי שהוא יחליט אם הוא מוכן להקצות מבין עובדי משרדו בזמן המוגבל שיש להם לבצע גם מטלות לפי חוק זה. זה דבר אחד.
אתי בנדלר
¶
דבר נוסף, בסעיף (א)(1) אני מציעה להתאים לנוסח מקובל בחקיקה, שזה יהיה 3 חודשים לא "מפנייתו של הממונה אליה" אלא "מיום קבלת פרטי העובד". זאת אומרת שלמשטרה יהיו 3 חודשים.
אתי בנדלר
¶
כן, אנחנו ברוב המקרים כותבים "מיום קבלת פרטי העובד" כדי שה-3 חודשים יהיו 3 חודשים שניתנים באמת לשר ולא לדואר. לגבי פסקה (3) סיפה אני רוצה גם שהתוספת תהיה בהתאם לחקיקה מקובלת. במקום: "הוא עומד בתנאי כשירות או הכשרה נוספים, ככל שהורה על הממונה", אני חושבת שזה ראוי להיות: "בהסכמת השר לביטחון הפנים". שוב, כדי לתאים את זה לחקיקה מקובלת.
תמר פינקוס
¶
לא, יש הבדל. יש הבדל בין הדרישה של ההכשרה הפלילית הרגילה, שזה "בהסכמת השר לביטחון פנים", לבין ההכשרה הייחודית בחוק הגנת הצרכן, שגם לשר לביטחון פנים אין בזה ידע. ולכן יש פה הפרדה בין ההסמכה שהיא בהסכמת השר לביטחון פנים, ככל שזה נוגע לכל סמכויות החקירה והאכיפה הפליליות, ולמה שנוגע לחוק הגנת הצרכן פרופר לא צריך הסכמה של שר הפנים כי הוא לא יודע, הוא לא מבין בזה.
אתי בנדלר
¶
כמענה לתשובתך, גברת פינקוס, אני רוצה להפנות את תשומת לבך שבכל הנוגע להכשרה הקשורה להגנת הצרכן, מדובר כאן על הגנת הצרכן במובן הרחב, לא לחוק הגנת הצרכן דווקא. הדבר כלול דווקא בפסקה (2): "הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הגנת הצרכן כפי שהורה הממונה", לכך את לא צריכה הסכמה של אף אחד, זה ברור. כאן מדובר על תנאי כשירות או הכשרה נוספים שנדרשים דווקא אולי בגלל סמכויות החקירה המיוחדות שיש למפקחים.
אני רק רוצה להפנות את תשומת הלב לשני חוקים שהתקבלו בשנים 2011 ו-2012. האחד הוא חוק לתיקון פקודת מסילות הברזל, שגם שם יש הכשרה כללית שנוגעת לדברים שלהם, למטריה הספציפית, וגם, בנוסף לכך: "הוא עומד בתנאי כשירות נוספים ככל שהורה השר בהסכמת השר לביטחון הפנים". כאן מדובר כמובן על שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים, שהוא בהסכמת השר לביטחון פנים. הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון – סמכויות פיקוח ואכיפה), גם כאן שוב: "הוא עומד בתנאי כשירות נוספים כפי שהורה השר בהתייעצות עם השר לביטחון הפנים". כאן זה, אגב, "בהתייעצות" ולא "בהסכמת". אני מפנה את תשומת הלב שדווקא ההצעה שלכם היא חריגה. זה לא נראה לי דבר שראוי "להתאבד" עליו, אני מפנה את תשומת הלב אבל שזה חריג מהחקיקה האחרונה המקובלת.
מאיר ברקוביץ
¶
תפרידו בין התחומים פשוט. מה שקשור לשר לביטחון פנים תשאירו בסעיף הזה וזה צריך להיות בהסכמה, ואחר כך, החלק השני לא צריך את ההסכמה של השר לביטחון פנים.
מאיר ברקוביץ
¶
לא, תורידו את החלק הראשון של הגנת הצרכן מפסקה (2). כתוב: "הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הגנת הצרכן כפי שהורה הממונה", תעבירו את זה לסעיף השני ואז אחד יישאר רק על ביטחון הפנים וההסמכה. זה יהיה יותר ברור אז.
אתי בנדלר
¶
עדיין, לא הייתי רוצה להמציא כאן איזושהי תבנית חדשה שלא מקובלת. זה הכול. התבנית הזאת היא תבנית מקובלת לגבי סמכויות של מפקחים בחקיקה אחרונה ולכן לא הייתי רוצה להמציא כאן משהו חדש בהיעדר סיבה לכך.
חנה טירי
¶
חוץ מהכשירות. השאלה היא אם אפשר להגיד ב-(2): "הוא עומד בתנאי כשירות וקיבל הכשרה מתאימה בתחום הגנת הצרכן כפי שהורה הממונה" ואז למחוק את סעיף (3)?
לאה ורון
¶
אולי אתם מוכנים למסור לוועדה פרטים על אותם פקחים שבכוונתכם להעסיק ביישום החוק? בכמה פקחים מדובר?
תמר פינקוס
¶
כן, היתה לי אתמול שיחה עם המשטרה ואני רוצה לעדכן. בשנים הקרובות, על אף השאיפות שלי, מדובר בעשרות בודדות.
תמר פינקוס
¶
אני מיד אגדיר. ברשות, בשנתיים-שלוש וכנראה קצת יותר, בשנים הראשונות, לא יהיו יותר מאשר 20 חוקרים גג, כנראה 15 in house, בתוך הרשות. אלה החוקרים בעבירות ליבה. יש היום במחוזות של משרד התמ"ת, אותם חוקרים שעושים הצגת מחירים וסימון טובין ועבירות קצה שיש להן הסמכה, מדובר ב-46 חוקרים. יש להם הסמכה ועל פי הוראת המעבר, גם אם נכנס הסעיף לתוקף, הם ממשיכים לעבוד עם הסמכה וכשהיא תסתיים, בתום ה-3 שנים, הם יצטרכו לעבור את אישור המשטרה, לעבור את כל הפרוצדורה.
אתי בנדלר
¶
יש הוראת מעבר מוצעת שהוועדה עדיין לא הגיעה אליה, שאלה שממלאים היום תפקידים כאלה יוכלו להמשיך גם אם הם לא עומדים בתנאים.
חנה טירי
¶
אז יראו את ההסמכה שלהם גם כהסמכה לפי החוק הזה ולתקופה שלא תעלה על 3 שנים מיום כניסת החוק לתוקף.
תמר פינקוס
¶
בעוד 3 שנים, הגג שצריך יהיה להוסיף זה עוד הסמכה ל-46 איש. אבל אם האכיפה של עבירות הקצה תיכנס כבר בזמן הקרוב לתוך הרשות אז על אותם 20 שאני דיברתי יתווספו 25 חוקרים, כך שאנחנו נדבר - - - ואז אנחנו לא נצטרך את אלה שבמחוזות. אנחנו מדברים על כ-50 או 55 חוקרים.
תמר פינקוס
¶
זה עוד לא ידוע וזה נמצא באיזשהו משא ומתן, לכן היום אני מדברת על 20 בתוך הרשות ועל 46 שיצטרכו לעבור את ההסמכה עוד 3 שנים.
חנה טירי
¶
יהיו להם סמכויות פיקוח ויהיו להם גם סמכויות חקירה, אבל, כעיקרון, הסמכה אמורה להיות ל-3 שנים.
חנה טירי
¶
אנחנו מבקשים שהוועדה תאשר הוראת מעבר לגבי המפקחים הקיימים היום. אם הוועדה תאשר עם כניסת החוק לתוקף לא נצטרך להסמיך את אותם 46 המפקחים שקיימים היום במחוזות אלא רק אחרי 3 שנים מיום ההסמכה.
אתי בנדלר
¶
יכול להיות שהוסמכו אנשים שלא עונים לתנאי הכשירות בהתאם לחוק החדש, החוק החדש מציע תנאי כשירות חדשים שלא היו קיימים קודם, אז אומרים: אוקיי, אנחנו לא יכולים ביום אחד להישאר בכלל בלי מפקחים, אלה שכבר מונו קודם ימשיכו עד לתום התקופה שאליה הם מונו – זו ההצעה על כל פנים – ולאחר מכן, לצורך הארכת או מתן הסמכה לתקופה נוספת, אנחנו כבר נבדוק אותם בהתאם לכללים הנוספים.
אביטל בגין
¶
למשל, אם בן-אדם עבר עבירה במהלך 3 השנים האלה, אחרי כל תקופה צריך לעשות בדיקה מחודשת האם עדיין הוא עומד בתנאי הכשירות, דברים יכולים להשתנות.
חנה טירי
¶
כל הכשרה היום בחקיקה, לפחות חקיקה חדשה, היא הכשרה שניתנת לתקופה מסוימת. אני חושבת שגם היום, לפי החוק הקיים, נותנים להם תעודת הסמכה ל-3 שנים ואחרי 3 שנים - - -
חנה טירי
¶
עוד אפילו לתקופה קצרה יותר. וכל פעם מחדשים, כל פעם בודקים את הכשירות והם עוברים ריענון לגבי הכשרה. כל הזמן צריכים לעשות את זה הרי לפעמים יש חידושים בחקיקה שצריך לתדרך אותם, זאת אומרת, זו לא יכולה להיות הסמכה וזהו, לכל החיים, לא צריך עוד לעבור.
חנה טירי
¶
זאת הסיבה שזה מוגבל בזמן. זאת הסיבה שזה מוגבל בזמן, כדי לרענן, כדי לבדוק את הכשירות כל פעם, ואם המפקחים עומדים בתנאי הכשירות אנחנו לא יכולים לא לתת להם. זה גם לא עניין של פיטורין. בן-אדם הוא עובד המשרד, המשרד האחר או עובד הרשות, יכולים, אם למשל הוא לא עומד יותר בתנאי הכשירות, הוא יכול לא לקבל את ההסמכה.
היו"ר חמד עמאר
¶
השאלה שלי היא ברורה: האם עכשיו אותם אנשים שאתם מעבירים עומדים בתנאי הכשירות של מה שאתם מציעים מבחינת כל הנתונים או לא עומדים? אם הם עומדים – בסדר, אז עוד 3 שנים הוא צריך לעבור. אבל אם עכשיו הוא לא עומד ועוד 3 שנים - - -
אתי בנדלר
¶
לא, רגע. אדוני, האם אתה מתכוון לשאול האם אותם מפקחים שקיימים היום שמבצעים את תפקידי הפיקוח עומדים בתנאי הכשירות של החוק הזה?
היו"ר חמד עמאר
¶
בשביל זה אני שואל. בעוד 3 שנים הוא לא יהיה כשיר בגלל שאז גם הוא לא היה כשיר והיום הוא עובד בזה.
מאיר ברקוביץ
¶
אני רוצה להתייחס לזה רגע. קודם כל, רק הערה לדבר האחרון שדיברתם עליו, בחוקים המקבילים שיש את הנוסח הזה של הפסקאות אין את ההגבלה הזו ל-3 שנים. צריך רק לדעת את זה. זאת אומרת, זה לא שאנחנו מתנגדים לזה שזה ייבדק פעם ב-3 שנים אבל ברוב החוקים שיש בהם פקחים שהמשטרה מאשרת, לא שזה טוב שזה ככה, אבל זה כאילו אישור פעם אחת ואין לו משהו שחוזר על עצמו, אין לו הגבלה של הזמן.
מאיר ברקוביץ
¶
לא, ההגבלה פה היא שזה ל-3 שנים, אחרי 3 שנים צריכים לעשות את הבדיקה מחדש. אין את זה בחוקים המקבילים.
מאיר ברקוביץ
¶
לא, אני מדבר עכשיו גם על החדשים, אני מתעלם רגע מהוראת המעבר. בכל החוקים המקבילים –שאני אדבר עליהם עוד מעט, על הבעייתיות שיש בשכפול הזה – אבל בכל החוקים שבהם יש הסמכת פקחים עם סמכויות אכיפה שהמשטרה בודקת אותם בנוסח, בדיוק כמו שהנוסח הזה מועתק פה הרי מהחוקים האחרים שגברתי הזכירה מקודם, ההסמכה היא כאילו חד-פעמית. מוסמך פקח, הוא בעצם מוסמך לתמיד. בגלל שהוא עובד מדינה אז יש כל מיני כללים לגבי עובדי מדינה, שנפתח תיק, מדווח לנציבות, אז יש דרך עקיפה לדעת את זה. אני לא אומר שזה טוב שזה ככה, אולי עדיף שכולם היו אחת לכמה שנים נבדקים אבל צריך רק לדעת שזה ייחודי פה.
נקודה שנייה שחשוב לנו לציין, אפילו אם בשלב הזה אני מבין שזה יהיה רק לפרוטוקול, הנושא של הפקחים עם סמכויות אכיפה הוא נושא שב-3 שנים האחרונות הולך וגדל ומתרחב כי באופן טבעי כל משרד שיש לו איזושהי סמכות, יש לו חוק שהוא הרגולטור לצורך העניין, מעוניין בפקחים שיהיו להם סמכויות. ואז, אם יש להם סמכויות, הוא רוצה שהמשטרה תבדוק. זה כמובן הכי נוח לכולם. אולי זה גם הכי נכון ציבורית רק שמעולם לא ניתן לזה שום מענה משאבי. היום אנחנו במצב שתוך 3 שנים כמות הבדיקות של פקחים בעלי סמכויות אכיפה מהחוקים השונים – אנחנו סימנו כמה עשרות חוקים כאלה שיש, נדמה לי שיש 100 ומשהו חוקים שבהם יש כל מיני סמכויות כאלה שהמשטרה צריכה לבדוק – אנחנו הגענו למצב של גידול של פי 5. זאת אומרת, מ-400 בערך לפני 3 שנים, אנחנו בודקים היום 2,000. לזה לא ניתן אפילו לא תקן אחד כי בכל חוק תמיד אומרים: תשמעו, פה זה רק כמות כזאת, פה זה רק כמות כזאת. ולכן אנחנו באופן עקבי עומדים על זה שהדבר הזה ילך יחד עם איזושהי התייחסות.
הבדיקה היא לא רק עניין של מה בכך כי, כמו שאדוני ציין והבין טוב מאוד, בסוף מדובר בפרנסה של אנשים. כשהמשטרה לא מאשרת מישהו לסמכות "איקס" אותו משרד מבין משהו שיש לגבי אותו אדם ויש לזה משמעות. זה לא אומר שאוטומטית יש לו תפקיד אחר במשרד כי אם לוקחים לו את הסמכויות אז הם שואלים את עצמם: למה שיהיו לו סמכויות בתחומים אחרים שאולי לא היו צריכים את אישור המשטרה. לכן, על כל החלטה כזו של המשטרה אנחנו מקבלים עררים של אנשים ופניות. אנחנו צריכים לעשות בדיקות שהן לא רק בדיקה של המאגרים הממוחשבים. רק כדי לסבר את אוזניכם, אנחנו לא נאשר אדם שיש לו רשימה של תיקים, נניח, לחובתו בשנים האחרונות, מה שאנחנו יכולים ללמוד מהרישומים, אבל עד שאתה לא מאשר אותו, אדם פונה ואומר: תראה, זה סכסוך גירושין, אני בכלל זה לא יכול לעבוד? – איך אני אבדוק את זה? הדרך היחידה שלי היא להזמין את התיקים האלה מהתחנות, לעיין בתוך החומר ולהחליט – זה בסמכותי – ולהחליט האם הוא צודק. אנחנו דנים בזה באמת אם צריך עם כל הרגישות כי לא תהיה לו פרנסה אם אנחנו נגיד "לא" רק בגלל שיש לו איקס רישומים ועשינו איזה כימות טכני. הדבר הזה הוא אחר כך מזמין עררים ועתירות וזו המון המון עבודה שמתפתחת, ואם רוצים לעשות אותה מקצועית צריך לתת לה מענה.
יחד עם זאת, בשלב הזה אין לנו עניין לא לעכב את החוק הזה ולא לפגוע בקידום שלו ולכן היה לנו מאוד חשוב לדעת באיזו כמות מדובר. בהנחה שמדובר בכמות שהגברת פינקוס ציינה אז אנחנו נספוג את זה במסגרת הקיים ונדון בהיקפים הרחבים יותר במקום אחר, אבל חשוב לנו שיהיה ברור שזה פחות או יותר במסגרת הזאת ולא יבואו יום אחד ויגידו: יש עכשיו 200 פקחים כל שנה מחדש וכל אחד צריך לבדוק אותו שוב ושוב. כולם רוצים הרבה בדיקות, כולם רוצים הרבה פקחים, מישהו צריך גם לעשות את זה בסוף בצורה אחראית.
מאיר ברקוביץ
¶
אז במסגרת הזאת אז אין לנו התנגדות. זה חשוב לנו שזה יהיה לפרוטוקול, שאם יום אחד משרד התמ"ת יחליט שהוא חורג מהגבולות האלה ויהיה לו שפע של תקנים אז אנחנו נצטרך להתחלק בהם.
מאיר ברקוביץ
¶
היה ראוי שכמו הרבה דברים שהם בין המשרדים שיש עליהם אגרות והם משולמים, היה ראוי שגם הדבר הזה יעשה באופן כזה, אבל זה לא לשולחן הזה אני מניח.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה להפנות את תשומת הלב, לא מעבר לזה, ש"מפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי חוק זה, אלא בעת מילוי תפקידו וכשיש בידו תעודת מפקח שאותה יראה לפי דרישה". זאת אומרת, לכאורה יכול אדם להיכנס – תכף אנחנו נראה את סמכויות - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
טוב שהערת לי בסעיף הזה, אני רוצה דווקא בנושא הזה להעיר. שוטר מסתובב עם תג, למה הוא צריך להראותו רק אם יידרש? למה למפקחים לא יהיה תג שיזהו אותם?
אתי בנדלר
¶
בדיוק, לא תג ולא מדים. אני פשוט מפנה את תשומת הלב שבהרבה מאוד חוקים אחרים נדרשים או לענוד תג - - -
מאיר ברקוביץ
¶
הניסוח אצל שוטרים שהם מזדהים לפי דרישה הוא רק בגלל שהוא מזוהה מלכתחילה ואם אדם בכל אופן לא מסתפק - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
לא, כאן אנחנו לא מדברים על השוטרים, מדברים על המפקחים שהוא יזדהה לפי דרישה, אם לא יידרש הוא לא יזדהה.
מאיר ברקוביץ
¶
אני יודע, אני מחזק את הדברים. אני אומר ש"לפי דרישה" זה ניסוח שמתאים לשוטר כי שוטר מופיע במדים ואם האזרח לא מסתפק אז הוא יכול לדרוש תעודה, אבל אדם שלא מופיע במדים זה לא יכול להיות "לפי דרישה", יש לו חובה קודם כל להזדהות לפי שהוא פועל.
תמר פינקוס
¶
ואז זה בא במקום המדים הנדרשים או התג. הרציו הוא כמו שהוסבר הרגע, זה מועתק ממה שכתוב במשטרה. למה כתוב שם "לפי דרישה"? משום שהוא מופיע במדים.
תמר פינקוס
¶
דקה, דקה. ולכן, אני מציעה שלא יהיה כתוב "לפי דרישה" אלא "יציג את זה לפני החקירה שהוא עושה". להבדיל, למשל, מחקירה סמויה שעושים או מביקורת סמויה שאז הוא לא צריך להזדהות ואז אסור שיידעו בכלל שהוא בפנים כי אחרת זה פוגע בחקירה. אבל כשהחקירה היא חקירה גלויה מקובל עלי שלפני שהוא מתחיל משהו, או כשהוא נכנס, לא "לפי דרישה" אלא הוא יראה את התעודה קודם. אז זה מייתר את המדים ומייתר את התג משום שאתה יודע מי זה.
תמר פינקוס
¶
לא, הוא גם לא ייצא במדים. לכן אני אומרת: במשטרה כתוב "לפי דרישה" כי הוא מופיע במדים, יש שם גם תג. אצלנו אין מדים ואין תג, ולכן במקום "לפי דרישה", יציג את התעודה עוד לפי שהוא מתחיל את הפעולה.
תמר פינקוס
¶
גם בחקירה סמויה גם המשטרה לא באה במדים ולא מציגה תעודות. יש ערך לתג כשיש לך מדים, אבל כשאחד אם חולצה מפוספסת ואחד עם חולצה טריקו ואחד עם חולצה שחורה ואחד עם לבנה, לך תחפש את התג. התג הוא מיותר.
מאיר ברקוביץ
¶
אם יש חובת הזדהות ברגע שאתה מפעיל סמכות אז זה בסדר. צריך שהאזרח יודע ברגע שהפעלת סמכות, כל עוד לא הפעלת סמכויות, בדקת, אין בעיה.
חנה טירי
¶
אם אני נכנסת לבית עסק ורוצה לבדוק למשל אם יש הצגת מחירים או אם יש סימון, לא הפעלת סמכות, אני עוד לא חוקרת, אני עוד לא עושה פעולה - - -
חנה טירי
¶
אני יכולה לעשות בדיקה. כל אזרח יכול להיכנס לבית עסק ולבדוק, אגב. ולכן, במקרים כאלה אנחנו חושבים שלא נכון שהוא ייכנס עם מדים או שלא נכון שהוא יציג את עצמו לפני.
אביטל בגין
¶
אבל אלה לא הפעלת הסמכויות. כמו שנאמר, הוא עושה מה שכל אדם בעצם יכול לעשות כשהוא נכנס, לפני שהוא דורש, לפני שהוא פונה.
אתי בנדלר
¶
אז אני יכולה להגיד לך שיש לי כאן סעיפים רק משני חוקים, אחד מחוק לתיקון פקודת מסילות הברזל והשני מהצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים)..
אתי בנדלר
¶
שם יש. בהצעת חוק צער בעלי חיים (סמכויות פיקוח ואכיפה) יש סמכויות חקירה. זו הצעת חוק עדיין. על כל פנים, בחוק לפקודת מסילות הברזל נאמר מפורשות שהוא עונד באופן גלוי תג המזהה אותו בעת תפקידו ויש בידו תעודת מפקח החתומה בידי המנהל המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו שאותה יציג לפי דרישה. זאת אומרת, אבל קודם כל צריך להיות לו תג. בהצעת חוק צער בעלי חיים, בהתאם להצעה שעדיין לא התקבלה כאמור: "המפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי פרק זה אלא בעת מילוי תפקידו, לאחר שהזדהה, ובהתקיים שניים אלה: (1) הוא עונד באופן גלוי תג המזהה אותו ואת תפקידו ולובש מדי מפקח... (2) יש בידו תעדה החתומה על ידי השר המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו של המפקח שאותה יציג לפי דרישה".
תמר פינקוס
¶
אנחנו לקחנו גם את המודל של הרשות להגבלים עסקיים, אלה גופים שלא מסתובבים שם במדים, אני גם לא יודעת מה עושים חוקרי מע"מ.
תמר פינקוס
¶
לא חוקרי מע"מ ולא חוקרי מס הכנסה ולא חוקרי הרשות להגבלים עסקיים וכך גם לא החוקרים של הרשות להגנת הצרכן. אין צורך במדים, יש צורך להזדהות לפני.
היו"ר חמד עמאר
¶
אז בואו נכתוב: "ולהזדהות לפני" כי הוא לא מסתובב עם מדים ולא מסתובב עם תג. "להזדהות לפני", לא "לפי דרישה".
תמר פינקוס
¶
רק לפני פעולת חקירה, לא כשהוא נכנס לעשות בדיקה. כמו בכל גוף, לפני פעולת אכיפה לא צריך להזדהות.
חנה טירי
¶
לא כל פעולת אכיפה כי אנחנו עושים הבחנה בין סמכויות פיקוח, שסמכויות הפיקוח יכולות להיות שאני עושה ביקורת רגילה, אני אפילו לא יודעת אם בוצעה שם עבירה, לבין סמכויות לחקור חשד, זאת אומרת שיש לי כבר חשד ואני מפעילה סמכויות פליליות כדי לחקור חשד. אני לא רוצה שכאשר אני באה לעשות ביקורת או פעולה של בדיקה רגילה כדי באמת לראות האם הם עומדים בהוראות חוק זה, שכבר לפני כן הוא יזדהה וכו' כי זאת המטרה. אחרת זה עלול לשבש לי את הבדיקה.
תמר פינקוס
¶
כי זה ישבש את החקירה. ישבש את הכול. אבל את מסבכת את מה שאמרתי, זה בסדר, יהיה כתוב: "מפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי חוק זה אלא בעת מילוי תפקידו".
מאיר ברקוביץ
¶
תוסיפו "כלפי אדם", "בסמכויות לפי חוק זה כלפי אדם" ואז תפתרו את העובדה שכשהוא בא רק לעדכן מחירים - - -
אביטל בגין
¶
אני חושבת שזה כן נכון שברגע של המעבר בין התנהלות שהיא לא מהווה הפעלת סמכויות, ברגע שבו הוא פונה, זה כן נראה לי נכון שגם יהיה לו את התג.
אתי בנדלר
¶
גם לדעתי צריך להיות לו התג ברגע שהוא מפעיל ממש. הוא גומר לעשות, מסתכל, רואה מה קורה מסביב, מה שמותר לכל בן-אדם לעשות, ואז, כשהוא רוצה כבר להפעיל סמכויות, למשל לדרוש מכל אדם – אנחנו מיד נגיע לזה – למסור לו את שמו ומענו ולהציג בפניו תעודת זהות, אפילו את הסמכות הקלה ביותר שהיא רק דרישת הזדהות מכל אדם.
תמר פינקוס
¶
לכן, לפני הפעלת סמכות כלפי אדם, יזדהה לפני זה באמצעות תעודת הסמכה. לא צריך להוציא תג. הוא לא יחליף מדים אז, הוא לא ישים תג, זה אפילו עושה אותו מגוחך.
אביטל בגין
¶
לגבי מדים, בוודאי שאני חושבת שהנסיבות פה לא מאפשרות לשים מדים, אבל להוציא באופן גלוי את העובדה שהוא פקח, אני לא רואה את הבעיה בזה. כמו שהוא מציג את התעודה לפני זה, הוא עושה משהו עצמו שמבחין אותו כפקח.
אתי בנדלר
¶
מה הבעיה לשים תג? יש תג עם שרוך כמו שאתם מסתובבים כאן כשנכנסים לכנסת שיהיה לו בתיק והוא יוציא מהתיק שלו, מהכיס הקטן.
אתי בנדלר
¶
אני אומר לך למה יש לזה חשיבות לדעתי, גברת פינקוס, אני אומר לך למה. כי נכון שאז את רואה את זה, לכאורה, אם הוא מציג את התעודה מה ההבדל? אבל תחשבי בחיי היום-יום, בחיי המעשה, איך הדברים מתבצעים. הוא ניגש למישהו, שולף מהתיק איזושהי תעודה ואומר: שלום, קוראים לי יעקב כהן, אני מפקח, תן לי תעודה בבקשה כדי להזדהות והוא מתחיל לתחקר אותו, והוא, את התעודה שלו, עוד לפני שהבן-אדם הבין וקלט את השם וכו' הכניס בחזרה לכיסו. לעומת זאת, אם יש לו תג עם שמו אז אותו יעקב כהן שאליו הוא פנה יכול לקלוט עם מי הוא מדבר.
מאיר ברקוביץ
¶
יש לזה חשיבות מעוד היבט אחד. צריך לזכור שחוץ מהסמכות שהוא מפעיל כלפי מישהו יש עוד אנשים בסביבה, וחלק מהעניין של למנוע התפתחויות של כל מיני עימותים הוא שגם מי שמסביב יודע, שאליו הוא לא הציג את התעודה עם הסמכויות, אבל יודע שמדובר פה במישהו שיש לו איזה תפקיד. הוא יכול לראות גם מהצד מיהו ומהו. יש חשיבות שאנשים יהיו מזוהים כלפי אזרחים כי בסוף אנחנו מייצרים פה המון גופים שמפעילים סמכויות על אזרחים וכבר אף אחד לא יכול לדעת מי פונה אליו, באיזה עניין, מי הוא ומהו ולכן יש חשיבות לזיהוי הזה גם מסביב ולא רק לאדם שמראים לו את התעודה.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני מקבל את מה שאתה אומר, וכבר נתקלנו בדברים כאלה גם עם המשטרה, שהיו לא במדים וביצעו את ההוראות שלהם. אתה רואה את המשטרה ישר שם כובע של שוטר שיזהו שהוא שוטר לפחות, אפילו אם הוא סמוי, ברגע שמתחיל איזשהו אירוע. וכאן אני חושב שאותו אדם שבאים לבדוק אותו הוא גם בלחץ, גם אנשים מסביב אני קולט. אנחנו צריכים למצוא משהו, או שרוך שיענוד עם התעודה או משהו שיזהה את אותו בן-אדם כמפקח.
זאב פרידמן
¶
אתי, אני רוצה להציע, לשון החוק יכולה לתת מענה גם לצרכים של הרשות כמדומני וגם להערה שלך אם נציין: "מפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הניתנות לו אלא לפי חוק זה". זאת אומרת, כל הכללים האלה של לענוד תג זה רק אם הוא מפעיל סמכויות שמוקנות לו אלא, רק בלבד על פי החוק הזה. זאת אומרת, כל סמכות שנתונה לכל אדם, כמו למשל להיכנס ולבדוק אם יש הצגת מחירים או לעשות דברים כאלה – אז הוא פטור לגמרי, אין שום בעיה.
אתי בנדלר
¶
עורך דין פרידמן, תודה, אני נוהגת בדברים כאלה להשתמש בתיבות לשון שקיימות בחוקים אחרים, אני משתדלת בדרך כלל לא להמציא את הגלגל כי אחרת הפרשנות שעלולה להינתן כאן תהיה שונה אולי מפרשנות שניתנת לחוקים אחרים, דבר שאיננו תמיד רצוי.
אתי בנדלר
¶
אנחנו נבדוק, אנחנו נבדוק את זה גם בחקיקה אחרת, תודה. אם כך, אדוני היושב-ראש, אתה דורש שברגע שהמפקח מפעיל סמכות לפי חוק זה הוא יענוד תג ויזדהה, ובנוסף לכך תהיה אצלו תעודת מפקח שאותה יראה לפי דרישה.
חנה טירי
¶
זאת אומרת, "מפעיל סמכות כלפי אדם", לא מפעיל סמכות באופן כללי כי אני יכולה להיכנס ולעשות בדיקות רגילות, זו גם הפעלת סמכות. אבל ברגע שאני מפעילה סמכות כלפי אדם, אני באה לתשאל אותו, לתחקר אותו, אני מזמנת אותו, דורשת ממנו - - -
אתי בנדלר
¶
לא רק זה כי אנחנו מיד נגיע – ברגע שהוא נוטל טובין הוא לא מפעיל סמכות כלפי אדם אז אני לא הייתי כותבת "כלפי אדם".
תמר פינקוס
¶
לא, הוא לוקח כמו שאני לוקחת כשאני רוצה ללכת לקופה, אז הוא נוטל את זה. בשלב הזה עוד לא עשה כלום. זה לא שווה כלום מה שהוא נוטל אם הוא לא מפעיל אחר כך את הסמכות שלו כלפי חקירה. הוא יכול מצדי ללכת ולזרוק את זה. אין לנו מה לעשות את זה. אחרת כל קונה - - -
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת מזה זה "סמכות כלפי אדם" בעניין הזה, אני לא יודעת אם ליטול טובין לשם בדיקה זו סמכות כלפי אדם. אני לא רוצה שיתחילו להתווכח אחר כך בפרשנות.
חנה טירי
¶
אז איך אני מעדכנת ואומרת שבעצם לצורך בדיקה, כאשר אני נכנסת, ויש לי סמכות לפי סעיף 21(3) להיכנס למקום עסק בכל עת סבירה ואני יכולה לעשות שם בדיקות?
תמר פינקוס
¶
וזו לא הפעלת סמכויות, בדיקה. לא הפעלת סמכות מהבחינה של האכיפה הפלילית, אני עוד לא יודעת.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני רוצה להבין, אותו מפקח שנכנס ורוצה לבדוק, הוא מתחיל לבדוק, נכון? אתם לא רוצים שבאותו שלב הוא יזדהה.
היו"ר חמד עמאר
¶
מה אתם חושבים, שאותו בעל עסק יכול באותה שניה ללכת להדביק את המחירים, ללכת לעשות את הכול?
תמר פינקוס
¶
הוא עושה את זה. אנחנו עושים את זה 40 שנה, הוא עושה את זה. בדיוק ככה עושים את זה. לא רק אותו בעל עסק אלא מיד העסק על יד, או שהם סוגרים או שהם הולכים. אנחנו בתוך עמנו אנחנו חיים, אנחנו רואים את הבדיקות, אנחנו רואים את ההתנהגות. כשאני נכנסת, ואני איש רשות ואני עושה את הבדיקה ואני ניגשת אחר כך עם זה לקופה ומזדהה ואומרת: סליחה, אבל פה אין הצגת מחיר, שם אין הצגת מחיר ומתחילה חקירה זה א'. וכשאני מגיעה ומזדהה קודם זה גם שיבוש הליכי חקירה, אנחנו יורים לעצמנו ברגל, אבל זה משבש את כל הרחוב. אנחנו עושים את זה 40 שנה, ככה בדיוק זה עובד. במקרה הגרוע אנשים סוגרים את העסקים ובורחים כי אין להם חשק להתחיל לסמן, ואחרי שהפקחים הולכים הם עושים את זה, הם פותחים מחדש, העבירות ממשיכות שם, ולנו אין פקחים להעמיד 360 יום בשנה בכל חנות 24 שעות. יש 450,000 עסקים.
היו"ר חמד עמאר
¶
לא, הוא לוקח את הטובין לצורך בדיקה, לא לצורך קניה. הוא לוקח את הטובין לצורך בדיקה. ברגע שאני לוקח לצורך בדיקה אני כבר מפעיל את הסמכות שלי ואני חייב להזדהות.
היו"ר חמד עמאר
¶
בואו נגיע לסעיף הזה. אנחנו נבדיל כאן: ברגע שנכנס לבדיקה רגילה אין צורך להזדהות, ברגע שהוא מפעיל את הסמכות שלו חייב להזדהות. אפילו לקיחת טובין, מצדי, הוא כבר הפעיל את הסמכות שלו וכאן הוא חייב להזדהות.
מאיר ברקוביץ
¶
פשוט הביטוי של "לקחת טובין" לא מוסבר אצלכם. זה לקחת הביתה? זה להוציא? זה רק לקחת להראות לו? אתם צריכים להגיד למה הכוונה.
היו"ר חמד עמאר
¶
למה הכוונה, בדיוק. אני יכול להיכנס למישהו, לקחת לו ולהגיד: זה רק בדיקה? מה, אני החרמתי לו? לפי איזו סמכות? איך הוא יודע מי אני שלוקח את הטובין שלו?
אביטל בגין
¶
נראה לי שאפשר לעשות את ההבחנה בין מה שרשאי אדם לעשות לבין מה שלא. אם המפקח נכנס, מרים את קופסת השימורים ומסתובב אתה בסופר, כך יכול לעשות כל אדם, הוא לא צריך בשביל זה הזדהות וזו לא הפעלת סמכות.
אביטל בגין
¶
נכון. ברגע שהוא רוצה לקחת את זה באופן קבוע, מוציא החוצה, אנחנו חייבים למנוע את המצב שבו יש עימות אם בעל המקום לא מבין, חייבת להיות פעולת הזדהות. ואני מצטרפת לדברי היועצת המשפטית שאנחנו לא רוצים לעשות נוסחים חדשים ואין שום סיבה, יש נוסחים קבועים ואפשר להתאים מבין הנוסחים הקיימים את הנוסח שמתאים להפעלת הסמכויות הזאת שכוללת איזשהו תג זיהוי.
אתי בנדלר
¶
אוקיי, אז זו ההנחיה של אדוני. אם כך, אני אחזור על התיקונים לפני ההצבעה: בסעיף 20א(א) ייווסף שהסמכה מבין עובדי מדינה אחרים תהיה בהסכמת השר הממונה עליהם. בפסקה (1) שבסעיף (א): במקום "מפנייתו של הממונה" יהיה "מיום קבלת פרטי העובד". בפסקה (2): "הוא עומד בתנאי כשירות וקיבל הכשרה מתאימה" ופסקה (3) תימחק. אני לא יודעת עוד איפה זה ייכנס, בסעיף (ב) או (ג), יובהר שלצורך שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי החוק על המפקח יהיה לענוד תג ותחול עליו חובת הזדהות, ובנוסף תהיה לו תעודת מפקח שאותה יראה לפי דרישה. אנחנו נעשה מאמץ לוודא בנוסח שלצורך בדיקה רגילה שיכול לעשות כל אדם הוא לא חייב לענוד תג ולהזדהות, אלא רק לצורך הפעלת הסמכויות כאמור.
חנה טירי
¶
"החלפת סעיף 21
5.
במקום סעיף 21 לחוק העיקרי יבוא:
"סמכויות פיקוח
21.
לצורך פיקוח על ביצוע ההוראות לפי חוק זה, רשאי הממונה או מפקח –
(1)
לדרוש מכל אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו;
(2)
לדרוש מכל אדם הנוגע בדבר למסור לו כל ידיעה או מסמך שיש בהם כדי להבטיח או להקל על ביצוע הוראות חוק זה; לעניין זה, "מסמך" – לרבות פלט כהגדרתו בחוק המחשבים, התשנ"ה–1995 (להלן – חוק המחשבים);
(3)
להיכנס למקום העסק בכל עת סבירה וליטול טובין לשם בדיקה, ובלבד שלא ייכנס למקום המשמש למגורים אלא לפי צו של בית משפט."
לגבי סעיף 5, כמה מילים על מה שקיים היום לפי חוק. היום סעיף 21 הוא סעיף כללי שמדבר על סמכויות הממונה. הוא בעצם מכיל גם סמכויות של כניסה ובדיקה וגם סמכויות של חקירה. הוא יותר מנוסח בקונוטציה פלילית למרות שיש בו גם סעיפים לגבי עריכת בדיקות ולהעמיד עוסק על חובתו להפסיק נהגים, שזו יותר סמכות בתחום המינהלי. אנחנו החלטנו, מאחר שמטרתו של החוק הזה היא בעצם להגביר את האכיפה ולהוסיף פרק שעוסק באכיפה מינהלית, אמרנו שנכון לנסח מחדש את סעיפי הסמכויות ולעשות חלוקה בין סמכויות שהן סמכויות פיקוח, כפי שזה מנוסח בהתחלה: "לצורך פיקוח על ביצוע הוראות לפי חוק זה". זאת אומרת, זה לא בהכרח שיש לי חשד לביצוע עבירה, אני יכולה לשלוח מבקרים לפי תוכנית עבודה כדי שילכו יבדקו, או אני יכולה להפעיל סמכויות לפי הסעיף הזה כאשר אני רוצה לבצע בדיקה שהיא בדיקה מינהלית, אני לא בהכרח רוצה לחקור ולהשתמש בסמכויות לפי חוק סדר הדין הפלילי.
לכן רציתי להמשיך לקרוא כי בעצם אני חושבת שצריך לקרוא את הסעיף הזה יחד עם סעיף 8 שמדבר על סמכות לחקור חשד לביצוע עבירה. סמכות לחקור חשד לביצוע עבירה זו באמת הסמכות כאשר יש לי חשד לעבירה ואני מבצעת, רוצה להשתמש בסמכויות פליליות, אז אני הולכת לסעיף הזה. אלה סעיפים סטנדרטיים. זן בעצם הבחנה בין סמכות שהיא יותר במישור המינהלי ולצורך פיקוח על ביצוע הוראות חוק זה, לאו דווקא כשיש לי חשד, כשאני רק רוצה לבדוק באמת שמקיימים את הוראות החוק, או כאשר יש לי תלונה אבל אני עוד לא רוצה לפתוח בחקירה פלילית, אני רוצה לבצע בדיקה, בדיקה פשוטה, ואולי בדיקה ואני רוצה אחר כך להפעיל סמכות שהיא במישור המינהלי ולא במישור הפלילי. זו המטרה של סעיף 5.
לאה ורון
¶
גם תתייחסי לנושא של נטילת הטובין, שהרי יכול להיות שיהיה מדובר בטובין יקרים, מתי הם מושבים? איך הם מושבים?
תמר פינקוס
¶
זה בחוק התקנים, נטילה זה של מוצר אחד, זו לא תפיסה. צריך להבדיל בין נטילה לבין תפיסה. זה כמו בחוק התקנים, כשאני לוקחת נטילה כדי לבדוק אני לוקחת מוצר אחד, אני לא לוקחת סדרה.
תמר גנות
¶
אני מציעה גם להגדיר מה זה "טובין" כי אין הגדרה מפורשת לזה בחוק, זו אמת נהוגה. אני חושבת שלאור הסמכות הרחבה חשוב גם להגדיר מפורשות במה מדובר.
רונית פרל
¶
נטילה זו הוצאה מהעסק? זו לא הוצאה מהעסק? זה מוגבל בזמן? אם זה מוגבל בזמן אז אולי מעל 48 שעות זה צריך להיות בצו של בית משפט? יש מוצרים שהם מוצרים פסידים, מה קורה? אם מחזירים אחרי 48 שעות הוא כבר לא יכול למכור את המוצר הזה.
שושנה רבינוביץ
¶
אם כבר אז עוד משהו כדי לצמצם את ההגדרה. בסעיף (א) "לדרוש מכל אדם" זה גם מאוד מאוד רחב.
אתי בנדלר
¶
אני אגיד לאדוני, את ההערה הזאת אני הערתי אגב הדיון באחד החוקים האחרים שהוועדה דנה בהם, השיבו לי ואני קיבלתי את התשובה האומרת שהסמכות הזו היא רק לצורך פיקוח על ביצוע ההוראות לפי חוק זה. לכן, אם אתה לא קשור לעניין – זאת אומרת, מותר למפקח להפעיל את סמכותו רק אם יש זיקה בינך לבין ההוראות הכלולות בחוק זה.
אביטל בגין
¶
מדובר בסמכות ראשונית של דרישת זיהוי שבה מפקח מגיע, לפני שהוא דורש איזשהו משהו הוא עושה בירור ראשוני האם בכלל הוא קשור לעסק או לא. ולכן, באופן קבוע הסמכות של דרישת הזדהות, של זיהוי האדם, אינה מתייחסת לאדם הנוגע לעניין. אחר כך, הפעלה של סמכות שהיא באמת יותר כופה, היא רק לאדם הנוגע בעניין.
היו"ר חמד עמאר
¶
אבל איזה סוג? איזה סוג? יש לי חנות מצלמות וכל מצלמה שווה 10,000, 5,000 שקל, הוא יכול לקחת מצלמה בגלל שלא הצגתי מחיר, מתי הוא אמור להחזיר לי את זה?
חנה טירי
¶
העניין הוא בדיוק זה, יש טובין שהם טובין פסידים ויכול להיות אולי שמעצם הבדיקה יכול להיגרם נזק.
חנה טירי
¶
הנטייה שלנו היא להגביל את זה בזמן החזרה, זה נראה לנו יותר נכון מאשר לעשות הבחנות בין סוגים של טובין.
תמר פינקוס
¶
אפשר לדבר על חודש, למעט טובין פסידים כמו מזון, שאותם צריך יהיה או לתת שווי ערך או להחזיר טוב.
תמר פינקוס
¶
על השלב הזה אנחנו לא מדברים, את זה כבר עברנו. אם אנחנו נוטלים אנחנו כבר מפעילים סמכות כדי לבדוק, על זה אין לנו בעיה.
תמר פינקוס
¶
אין לנו גם סמכות כי כל אחד לפי התחום שלו, בריאות עושה בריאות, תקינה עושה תקינה, זה לא בסמכות שלנו.
שושנה רבינוביץ
¶
אולי גם אפשר לקבוע שקודם צריך לבדוק כל אמצעי אחר, למשל צילום? אולי צריך לקבוע את זה בחוק שרק עושים את זה אם אין ברירה אחרת – לצמצם.
תמר פינקוס
¶
כי אם אני אחר כך הופכת מהליך מינהלי לפלילי צילום הוא איננה ראיה ועד אז יכולים למלא את - - -
שושנה רבינוביץ
¶
הסעיף הזה הוא לצורך בדיקה מינהלית, לא פלילי, כמו שעורכת הדין וינשטוק אמרה. זה דווקא בא בסעיף 8, פה זה לסמכויות המינהליות. אז באמת, בשביל מה צריך לתפוס את המוצר?
ענת בן עזרא
¶
אתה לא תופס, אתה נוטל. ברגע שאתה רוצה לבדוק למשל שאין כאן הטעייה ושיש אמיתות במה שכתוב שם, אתה רוצה ליטול את זה על מנת לעשות את הבדיקה כי באותו רגע אתה לא יכול לבדוק את האמיתות של מה שרשום שם, אז אתם לא יכול לעשות. אתה צריך לקחת את זה אליך, לבדוק את אמיתות הדברים ואחר כך להחזיר את המוצר. אתה לא יכול לדרוש ממפקח לעשות את הכול, אתם גם לא רוצה שבית העסק ייעצר והוא יעשה את הבדיקה שלו במשך 3 ימים ויישב שם בעסק עם הדבר הזה. הוא צריך לקחת אותו, לבדוק אותו.
ענת בן עזרא
¶
את אמיתות הדברים. רשום משהו שהוא מטעה, אני לא יודעת אם הוא מטעה או לא, רשום איזשהו מידע, אנחנו רוצים לבדוק אותו אם הוא מטעה או לא.
לאה ורון
¶
אולי תפרטי, אולי תסבירי שעל המוצרים יש חובה לרשום למשל מה הם מכילים. אני מבינה שאלה בדיקות שלא אתם עורכים אלא משרד הבריאות.
מאיר ברקוביץ
¶
אבל מה הבעיה לצלם את התג הזה? למה את צריכה את המוצר? הרי את צריכה בסוף רק את הפתקה איפה שכתוב.
מאיר ברקוביץ
¶
אם זה חשש לפלילי אז תוציאי צו ותתפסי את זה וגמרנו, זה סעיף 8. הנטילה הזה היא משהו לא מוגדר כל כך.
ענת בן עזרא
¶
זה לא שזה לא מוגדר. אתה לוקח איזשהו מוצר שהוא קטן ואתה צריך לבדוק את הסימון טובין שלו, אתה באמת לא מצפה שמישהו יבוא עם איזושהי מצלמה קטנה ויעשה איזה שהן הגדלות כדי שתוכל לקחת את זה. אתה נוטל את זה, אתה עוד צריך לעשות את הבדיקה של המידע.
רונית פרל
¶
למה לא לצפות לזה? לצפות לזה שהוא בא לקחת ואחר כך העוסק לא יוכל למכור את זה חזרה? או שזה יפגע בקניין שלו? יש פה פגיעה קניינית, זה לא סתם. לא מבקשים מכם – מצלמה, זה מינימום.
היו"ר חמד עמאר
¶
איזו בדיקה צריכה חודש? אני לא מבין עדיין. אני רוצה לדעת איזו בדיקה אתם מבצעים שהיא מצריכה 3 ימים, בואי תסבירי איזו בדיקה.
ענת בן עזרא
¶
אמיתות מידע, אמיתות מידע באותו יום. לא כולם עומדים לרשותנו, אנחנו צריכים את המידע וזה לא שכל הרשויות כולן עומדות לרשותנו.
חנה טירי
¶
או למשל הפחתת כמות. הרבה פעמים מפחיתים כמות של מוצר ומשאירים את האריזה כפי שהיא ואנחנו רוצים לראות שבאמת אם מדובר במוצר חדש שהוא שונה מהמוצר הקודם יכול להיות שיש פה הטעייה במוצר אז אנחנו לוקחים את המוצר כדי לבדוק. יכולות להיות טענות כאלה.
חנה טירי
¶
הנושא הזה של הקטנת מוצרים זו תופעה, זו בדיקה קלאסית בעניין הזה. אני לא יכולה לעשות את הבדיקה הזאת בחנות, אני לא יכולה לדעת אם באמת ימתינו מוצרים.
חנה טירי
¶
לא, זה לא העניין של מעבדה. אתה לוקח את המוצר, בודק אם זה באמת מוצר חדש, האם באמת הם סימנו את זה כפי שנדרש, מה היה המוצר הקודם ואיך הם סימנו, כי אנחנו דורשים דרישות מסוימות. כאשר אתה מקטין את המוצר ואתה ממשיך לשווק את המוצר בדיוק באותה אריזה אתה מטעה את הצרכן. אנחנו בדרך כלל דורשים שיהיו סימונים מיוחדים אז צריך גם לדאוג מבחינה עובדתית האם באמת יש פה הקטנת מוצרים. לפעמים הבדיקה היא בדיקה קצת יותר מלראות מה כתוב, שהם סימנו ארץ ייצור וכו'. יכולה להיווצר סיטואציה כזו, אני לא רוצה להגביל את עצמי וגם אני לא יודעת מה ילד יום. אני מוכנה, לצורך האיזון, להפחית את זה ולהגביל בזמן, לא להגיד חודש, אז להגיד שבועיים, כדי שבכל זאת תהיה לי האפשרות לעשות בדיקות שאני לא יכולה לעשות במקום העסק.
אביטל בגין
¶
נראה לי שאפשר להגביל את זה גם מבחינת הזמן וגם להבהיר שרשאי ליטול דגימה או פרט אחד מתוך הטובין, איזשהו ניסוח כזה.
אביטל בגין
¶
ושאם הוא לא מתכלה אז ההגבלה של זמן. הגבלה של זמן צריך לזכור שאי אפשר למוצר מתכלה. אם לוקחים קופסא של קורנפלקס, האם צריך להשיב אותה או לא?
זאב פרידמן
¶
ברגע שנאמר ליטול דוגמה זה מספיק, משום שדוגמה ברור שלא מדובר כאן בתפיסה של כל מה שיש שם. זה לקחת דוגמה שאותה יבדקו, זו רק דוגמה מתוך.
אתי בנדלר
¶
לגבי הכמות הנדרשת, אני חושבת שהרי מדובר לשם בדיקה, מה שהוא לא צריך לשם בדיקה לא נכלל בסמכות מכוח הסעיף. ולכן אם הוא לוקח 4 בקבוקי קוקה קולה ולא אחד הייתי אומרת שהוא לא צריך את ה-3 הנותרים לשם בדיקה של הסימון, אם הסימון בכולם זהה. אני לא יודעת למה אמרתי דווקא קוקה קולה. אבל זה ברור מאליו, זה במסגרת הפעלת שיקול דעת, סמכות מינהלית צריכה להיות סבירה בנסיבות העניין. אז ברור שאתם צריכים לקחת רק בכמות הנדרשת לשם ביצוע הבדיקה. את זה אני לא צריכה לומר.
רונית פרל
¶
אז אולי ינהגו קצת יותר במשורה בסמכות הזאת. כי אם הם יצטרכו לרכוש מוצר כזה אז הם ינהגו קצת יותר במשורה וזה - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
בואו ניכנס לעניין, נגביל את זה בזמן: תוך שבועיים צריך להחזיר את המוצר אחרי בדיקה, לא חודש. נעבור לסעיף הבאה.
תמר גנות
¶
זה לא כל כך ברור, ואם זה כל כך ברור למה לא להבהיר את לשון החוק? ההגדרה מאוד פשוטה, אם זה משהו כמו: דבר המוצע למכירה או שעתיד להיות מוצע למכירה. זה מגביל את הסמכויות. מדובר על סעיף של סמכויות מאוד רחבות, אני לא כל כך מבינה את ההתנגדות, מעבר לזה שזה מובן.
חנה טירי
¶
אני אגיד לך מה הבעיה, אני לא רוצה לחזור עכשיו לסעיף 21. ההערה שאת מעלה היא הערה מהותית, היא לא שייכת דווקא לעניין הזה, היא שייכת בכלל להגדרת טובין בחוק הגנת הצרכן. זה לחזור אחורה, להתחיל הכול מחדש. עכשיו, בדיון שלישי לקריאה שנייה ושלישית, אני לא חושבת שאפשר לעלות דברים כאלה.
חנה טירי
¶
זה גם לא רק חוק הגנת הצרכן. את מבינה שיש לזה השלכות גם על חוקים אחרים כי המילה "טובין" מופיעה בעוד המון חיקוקים? אני לא יכולה אגב הדיון עכשיו לעשות הגדרה שהיא הגדרה פרופר.
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
להגדרת טובין יש השלכה על כל החוק, כל סעיף כמעט משתמש בזה. הגדרה רלוונטית לכל החוק - - -
אתי בנדלר
¶
כן, ואז זה ברור בעצם המילים "דוגמאות לשם בדיקה". קודם כל, זה מעיד כבר על כך שמדובר בכמות המינימלית הנדרשת לצורך העניין.
אתי בנדלר
¶
נכון שאין כאן מענה לכך אם מדובר במוצר יקר ערך, כמו שמנהלת הוועדה דיברה למשל על ענק שנחזה להיות ענק יהלומים.
תמר פינקוס
¶
זה לא אנחנו, לפי חוק התקנים להם יש הוראות אחרות. בדיקה של מוצרי זהב, יהלומים וכו', מה הם, האם המהות שלהם – התפיסה והבדיקה היא לא לפי חוק הגנת הצרכן אלא לפי חוק התקנים, שם יש הוראות מדויקות, וגם שם, דרך אגב, הנטילה לשם בדיקה לא מוגבלת בזמן. על כל פנים, אנחנו לא נדרשים לזה כי זה לא בסמכות שלנו.
אתי בנדלר
¶
ואז, אדוני, אתה לא מגביל בזמן ואנחנו מצפים שהם יפעילו שיקול דעת מינהלי סביר כך שלא יחזיקו את זה מעבר לזמן הדרוש בצורה סבירה לצורך ביצוע הבדיקה.
אתי בנדלר
¶
יש מקומות שנותנים את הסמכות לממונה עצמו או מה שמקביל לממונה להורות על פרק הזמן שבו זה יופעל, אז זה לא נותן שום דבר להבנתי.
זאב פרידמן
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש להעיר לגבי פסקה (3). אני רוצה להציף בעיה שקיימת לצרכנים מכל מיני קבוצות, בעיקר עולים חדשים, כמו למשל עולים מאתיופיה, עולים חדשים מרוסיה, שנופלים קורבנות לכל מיני עסקים שעוסקים ברוכלות, למשל של ספרים, של צלחות לוויון וכדו'. מהניסיון שלנו חלק מהעסקים האלה מתנהלים בבתים פרטיים. דוגמה אחת לא מזמן אפילו הממונה ניסתה לטפל בנושא של ספרים, מגיעים לבית שנמצא בקיסריה וזו בעיה, קשה להיכנס. אני מציע להגביל את ההגדרה שלא להיכנס למקום המשמש למגורים, שזה רק המשמש אלא למגורים, או, אם זה מיוחד לעסקים, שתוכל להיכנס למקום שבו מיוחד מקום לעסק.
היו"ר חמד עמאר
¶
בוא לא נפתח את זה, אני לא מוכן לקבל את זה, זו פרטיות של אנשים. אני לא רוצה שמפקח יחליט אם הוא נכנס לבית או לא נכנס לבית. אם הוא רצה להיכנס לבית הוא צריך ללכת להביא צו של בית משפט להיכנס. אם המשטרה צריכה צו של בית המשפט אז אני חושב שגם אתם צריכים צו. אין מקום, לא.
תמר גנות
¶
הסעיף הזה הוא סעיף מאוד מאוד חשוב כי הוא בעצם מכוון את כל סמכויות הממונה ונורא חשוב לראות אותו לא רק דרך הפריזמה של אכיפה מינהלית או פלילית אלא לממונה יש סמכות מאוד רחבה על פי החוק, הוא גם צריך בעצם להסדיר את ההתנהגות, להיות אחראי על כל הנושא. אנחנו רואים פה גם סמכויות שהיו בסעיף הקודם שבעצם לא קיימות בסעיף הנוכחי, כמו למשל הסמכות לפרסם ממצאי בדיקות שהוא ערך של טובין, כמובן בכפוף לזכות טיעון. יש את זה בנוסח הנוכחי, אנחנו מציעים להחזיר את זה.
מעבר לזה, אנחנו חושבים שנכון לתת לממונה גם סמכויות לתת חוות דעת מקדמיות לאיזשהו הליך של פרה-רולינג, לאור העובדה שכל הליך האכיפה המינהלית הוא הליך שמעביר המון נטל הוכחה על העוסק ולכן יש המון משמעות לעוסקים שיש להם סימני שאלה לגבי איך להתנהג, איך להתנהל נכון, איך לפעול על פי חוק. זה מאפשר איזושהי איזון לעסקים להתנהל על פי חוק באמצעות איזשהו הליך פרה-רולינג, זה משהו שקיים בחוקים אחרים. מעבר לזה אנחנו חושבים שנכון, וגם העברנו את זה, לעגן בסעיף הזה סמכויות שמאפשרות לו לפעול בצורה נאמנה לנושא הכלכלי, לערך הכלכלי שעומד בלב החוק כולו, ובטח שלאור האכיפה המינהלית.
תמר גנות
¶
לעגן בחוק סמכויות ספציפיות שמאפשרות לממונה לפעול מתוך שיקול דעת שמתייחס לערך הכלכלי בהפרת החוק.
תמר גנות
¶
כן, בהחלט. אני אתן לך דוגמה לסמכויות שאנחנו חושבים שנכון שיהיו, ושוב, העברנו את זה. למשל הזדמנות לדרוש - - -
תמר פינקוס
¶
אנחנו קיבלנו הסתייגות ראשונה אתמול. אם מישהו חושב שבכאלה הסתייגויות, שחשובות להם, אפשר להעביר את זה ערב קודם, כשהיום אנחנו מתכוננים לחוק ואני לא יודעת אם הוועדה קיבלה את זה אני חושבת שזה אפילו לא רציני.
תמר גנות
¶
בדיון האחרון הסתבר שזה לא הגיע אליכם, כנראה בגלל טעות אנוש, ולכן ברגע שנודע לנו על הדיון שנקבע העברנו לכם את זה.
חנה טירי
¶
ככל שיש הערות מהותיות או הערות של תיקוני רוחב וכאלה, אני לא יכולה להתייחס לזה בשלב כזה, בטח לא בדיון שלישי בקריאה שנייה ושלישית. אני יכולה להתייחס לחלק מהטענות שאת מעלה. הדברים המהותיים שאת רוצה, אני לא חושבת שזה נכון להעלות את זה בשלב הזה. היה צריך לעלות את זה בשלב של תזכיר חוק, כאשר הפצנו את התזכיר כתזכיר חוק. אני בטוחה שקיבלתם את החוק לפני מספר שבועות.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני חושב שבכל מקרה, אפילו אם היא לא העבירה את זה בכתב, אם היא מעלה את הטענה בוועדה מן הראוי שתתייחסו לטענות שלה ולשכנע אותם שהטענות שלה לא נכונות ולהתקדם. אפילו אם היא העבירה את זה לא אתמול אלא רק עכשיו.
חנה טירי
¶
אני יכולה להתייחס לטענות שאני יכולה להתייחס, אבל אם יש לה איזשהן הצעות לדברים מהותיים שהיא חושבת שצריך לתקן בחוק הגנת הצרכן אני לא יכולה להתייחס לזה עכשיו.
חנה טירי
¶
גם פרה-רולינג לא בהכרח דורש תיקון חקיקה, מספיק שיש נהלים מסודרים לרשות, לרגולטור, וזה לא משהו שחייבים לעשות בחקיקה. זו ההתייחסות שאני יכולה לתת כרגע. גם אם נחליט יום אחד להקים מערך של פרה-רולינג, ואנחנו מתכננים לעשות את זה, יכול להיות שאנחנו כן נחליט לעשות את זה בתיקון חקיקה אבל זה לא חייב להיות כתיקון חקיקה.
אתי בנדלר
¶
רק כדי שיהיה ברור על מה מדובר מתוך מה שאני לומדת מהוויכוח כאן. מה שאומרים "אמון הציבור" הוא שמאחר שמוצע בהצעת החוק הזו לתת לממונה סמכויות אכיפה מינהלית מרחיקות לכת, כפי שנגיע לזה בהמשך, שכוללות בין היתר הטלת עיצומים כספיים אבל לא רק עיצומים כספים. התיאוריה שעומדת מאחורי הנושא הזה, אותן סמכויות מינהליות אומרות שלא צריכים יסוד נפשי כדי להפר את החוק. זאת אומרת, לכאורה גם עוסק שמפר את החוק, לא שהוא התכוון להפר את החוק, עלולים לנקוט נגדו צעדי אכיפה מינהליים בהתאם לחוק. זה חלק מהתורה של האכיפה המינהלית.
מה שמציעה כאן עורכת הדין גנות מארגון "אמון הציבור" הוא שכיוון שכך, וכיוון שעוסקים לא פעם מתלבטים איך לנהוג, האם פרקטיקה מסוימת שננקטת על ידם תואמת להוראות החוק או לא תואמת להוראות החוק, ואם הם חושבים שאולי הפרקטיקה הזאת תואמת להוראות החוק ועלולים לאחר מכן להימצא במצב של הפרת הוראות החוק לדעת הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן ולהיות נתונים תחת חשש של עיצומים מינהליים, מה שהם מציעים כאן הוא: תנו לנו אפשרות לברר קודם. הליך של פרה-רולינג אומר שאני פונה אל הממונה ואומר: אני מבקש לנהוג בדרך כזו וכזו, האם לדעתך ההתנהגות הזו או הפרקטיקה הזו, שאני רוצה לנהוג בה, תואמת להוראות החוק או לא? האם זה נכון? תרגמתי אותך בצורה ראויה?
אתי בנדלר
¶
אוקיי. התשובה שניתנת כאן על-ידי נציגי הרשות אומרת: ההצעה הזאת היא אולי הצעה ראויה אבל היא דורשת הרבה מאוד מחשבה, היא דורשת היערכות, היא דורשת משאבים, אנחנו לא בשלים כרגע לתת תשובה לעניין הזה.
תמר פינקוס
¶
זה בתוכנית להקים. כשהוקמה הרשות אמרנו שאנחנו מתכוונים לעשות פרה-רולינג, אם בחקיקה ואם לא. יש את זה בגופים כמו מס הכנסה, יש את זה בגופים כמו מע"מ, זה היה בניירות ערך, נרדם ועכשיו שוב, יש את זה בגוף כמו בהגבלים עסקיים.
תמר פינקוס
¶
בהגבלים עסקיים זה לא בחקיקה. להכניס את הדבר הזה היום לחקיקה בלי שאנחנו מוגנים ולהגיד "כן" זה לא רציני, לא נכון, משום שזאת כן מהפכה כי זה דורש הרבה מאוד, זה דורש מערך מיוחד לזה.
חנה טירי
¶
זה דורש מערך. אני חייבת לציין שכבר כיום אנחנו הרבה פעמים מקבלים שאלות מבעלי עסקים ואנחנו משיבים להם. שואלים אותנו: אני מייצג את רשת כך וכך, היא רוצה לעמוד בדרישות החוק, היא רוצה לסמן, אנא, אמרו לנו איך צריך לסמן, ואנחנו תמיד עונים. זה לא ממוסד היום, זה בא בצורה ספורדית אבל אנחנו מתכננים בעתיד למסד את זה, להוציא נהלים ולעודד בעלי עסקים לפנות אלינו לצורך פרה-רולינג, אבל זה מערך, זה דורש היערכות וזה דורש גם כוח אדם.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה להגיד שפרה-רולינג – הכי קל זה להגיד את זה. כשפונה עוסק, בדיוק כמו שהוא פונה למס הכנסה או שהוא פונה למע"מ, התשובה היא איננה לעוסק, אלא המשמעות של פרה-רולינג היא לא רק שאני אגיד לכל עוסק מה מותר אלא צריך לקבל את כל הנתונים, כי אם אין לנו את כל הנתונים, הוא לא בא בידיים נקיות אלא הוא שואל רק חצי שאלה, אני לא אוכל לעזור. ההתייחסות צריכה להיות כחוות דעת שמפורסמת שהיא טובה לא לעוסק אחד אלא לכולם, כדי לתת איזושהי תשובה מהותית. ולכן, לבוא ולהגיד היום: העוסק הזה שואל והעוסק הזה שואל וכולנו רוצים, ואני אגיד: יופי, אני גם תכננתי ואני אעשה, אני פשוט לא רצינית. ההצעה לא רצינית, להכניס את זה בחקיקה, והתשובה עוד פחות.
היו"ר חמד עמאר
¶
יכול להיות שלהכניס אותה בחוק אנחנו לא יכולים עכשיו, אבל מה שהיא מציעה עכשיו ומעלה זה מאוד מאוד חשוב.
תמר פינקוס
¶
אבל היא מתפרצת לדלת פתוחה כי זה היה כתוב בחזון, בתזכיר, כשהוקמה הרשות, כשמוניתי, זה הופיע בכותרות, זה בתוכניות שלנו.
תמר פינקוס
¶
בשלב הזה אנחנו במשא ומתן עם האוצר לאיוש אנשים. רק הפרה-רולינג הוא מערך, גם אחרי שאנחנו פותרים את כל הבעיות המשפטיות. ולכן להתפרץ לדלת פתוחה ולשאת דגל "אנחנו מציעים" זה יפה. אמרנו מראש כשהקמנו את הרשות שזו אחת התוכניות, אני אמרתי א זה בוועדת האיתור.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה לתקן תיקון קטן מבלי להביע עמדה אם זה ראוי או לא ראוי במסגרת הצעת החוק הזאת, אבל לעניין חוק ההגבלים העסקיים, בשנת 2000 התקבל תיקון לחוק ההגבלים העסקים שנדון כאן בוועדת הכלכלה, אני לא זוכרת על ידי מי הועלתה בקשה לעגן את מוסד הפרה-רולינג בחוק ההגבלים העסקיים. למיטב זכרוני זה לא היה, אבל אני מדברת ממש מתוך זיכרון.
אתי בנדלר
¶
רגע, תנו לי להשלים את דברי. נדמה לי שמי שהיה אז הממונה על ההגבלים העסקיים לא התלהב מהרעיון אבל בעקבות הדיונים בוועדת הכלכלה נמצאה איזושהי נוסחת פשרה, מה שנוסח בסופו של דבר הוא סעיף 43א לחוק ההגבלים העסקיים שעניינו בחוות דעת מקדמיות, ותודה לגברת כספי שהמציאה לי את החוק כדלקמן: "הממונה רשאי ליתן חוות דעת מקדמיות וכן לקבוע ולפרסם נוהל למתן חוות דעת כאמור, אין בהוראות סעיף זה" – וזה, כפי שאמרתי לכם, הפשרה שנמצאה אז – "אין בהוראות סעיף זה כדי לפגוע בשיקול דעתו של הממונה אם ליתן חוות דעת מקדמית, ולעניין זה רשאי הממונה להביא בחשבון גם את נסיבות המקרה ואת סדרי העדיפויות בפעילות הרשות".
תמר פינקוס
¶
התיקון בחוק ההגבלים העסקיים לעניין הזה נעשה 8 שנים אחרי שהרשות כבר עבדה. אנחנו היום בשלב המשא ומתן עם הרבה מאוד תוכניות לאיוש. לכשאנחנו נדע כמה תקנים יש ומה אנחנו עושים - - -
תמר פינקוס
¶
ולכן, לבוא היום ועל המינוס שיש לנו לתת חקיקה שבמקום אחד נולדה 8 שנים אחרי שרשות כבר עבדה, אני חושבת שזו תהיה טעות.
תמר פינקוס
¶
נכון. זו מצדי תהיה התאבדות להגיד "כן", כי זו תהיה אות מתה אם אני לא אוכל לקיים. אני ממילא מקיימת את זה במקום שאני יכולה.
תמר גנות
¶
זה נוגע לרציונל של החוק. אנחנו מדברים כאן על חוק שיכול ליצור מהפכה חיובית מאוד. אנחנו כבר אמרנו וחזרנו: היא מהפכה חשובה, צריך איזונים.
היו"ר חמד עמאר
¶
אבל אנחנו לא מחוקקים את החוק הזה לשבועיים, לשלוש, לחודש, לזמן מוגבל. החוק הזה ילווה אותנו להרבה שנים, והרשות שאתם מכירים תלווה אותנו להרבה שנים.
חנה טירי
¶
גם בלי תיקון החקיקה הזה אני יכולה להפעיל מערך של פרה-רולינג מחר, אם מחר קורה נס ונותנים לי 100 אנשים. גם בלי תיקון חקיקה אני יכולה להפעיל מערך של פרה-רולינג. הייתי מאוד שמחה שזה יהיה מעוגן בחוק.
לאה ורון
¶
מה דעתכם על ההצעה של ממלא מקום יושב-ראש הוועדה, לקבוע שהסעיף הזה ייכנס לתוקפו בעוד שנתיים-שלוש?
אתי בנדלר
¶
אני מסתייגת. זה אומר שאם הם יוכלו לעשות לפני הם לא יהיו רשאים כי אומרים להם בחקיקה: רק בעוד שנתיים תתחילו.
תמר פינקוס
¶
אבל היום אין לי שיקול דעת, היום אין לי כלום. ולבוא ולהגיד: אני בשיקול דעת במקום שבו אין לי אנשים? אין לי שיקול דעת, אין לי רצון חופשי לזה.
היו"ר חמד עמאר
¶
בסדר, אבל את לא מסתכלת על זה למחר, למחרתיים. אנחנו מסתכלים על זה – אנחנו מחוקקים חוק לתמיד, לא מחוקקים את החוק לזמן מוגבל.
תמר פינקוס
¶
אני כן. אני מתייחסת לחקיקה ולמה שכתוב שם לא כאות מתה ואתם מחייבים אותי להסכים למשהו שאין לי לגביו שיקול דעת. עכשיו יהיה לי הסעיף הזה ואני, עם ה-8 אנשים, או אולי יהיו לי 10, צריכה להתחיל להחליט מה אני עושה קודם. האם אני קודם מקימה את מערך הפרה-רולינג והאנשים ילכו לשם, או את העיצומים הכספיים. ואז, יבוא מבקר המדינה ויבואו הכתבות ויגידו: לממונה יש סמכות לפרה-רולינג, עד עכשיו האות מתה, הם לא עושים כלום. למה?
תמר פינקוס
¶
בשביל מה לעשות את זה על משהו שאני אומרת לך שאין לי שקול דעת? כי לא משיקול דעת אני לא אפעיל את זה, לא משיקול דעת, זה מראש לעשות בור למשהו שלא יוכל להתבצע ויספגו על זה כולם ביקורת בעוד שנה או בעוד שנתיים. אני צריכה להחליט איזה מילדי אני אוהב יותר, את הפרה-רולינג או את 18 התיקים של חקירות ליבה ששוכבים על שולחני?
רונית פרל
¶
מצד אחד, אנחנו שומעים את הטענות האלה אבל אנחנו צריכים לאזן כי אנחנו דנים פה בחוק שנותן סמכויות מאוד נרחבות ומאוד רציניות, מטיל חבויות מאוד גדולות על העוסקים וכל מה שאנחנו מבקשים פה זה ליצור איזשהו איזון. הסעיף הזה מכניס איזשהו איזון לכל מה שקורה, אז גם אם תפעילו אותו עוד חצי שנה, לפחות - - -
תמר פינקוס
¶
רונית, לפחות את לא יכולה להתלונן כי במקומות שיכולנו לתת חוות דעת נתנו לכל גופי העוסקים.
שושנה רבינוביץ
¶
מה שהממונה כאן אומרת, אנחנו יכולים להבין שיש פה באמת אילוצים טכניים אבל מבחינת הרציונל של החוק - - -
תמר פינקוס
¶
הוא קיים. מבחינת הרציונל אתם מקבלים את כל חוות הדעת. לא רק אתם, כל גופי העוסקים, לרבות הצרכנים.
שושנה רבינוביץ
¶
בסופו של דבר, מה שחשוב הוא שהעוסקים יתנהגו כראוי. לפעמים יש התלבטויות, נכון, דרכנו ודרך התאחדות התעשיינים - - -
תמר פינקוס
¶
ולכן יוצאות הנחיות ממונה שמפורסמות וכשיש שאלות אני עונה ואני מפיצה את זה לכולם. אז לבוא ולהגיד שאין התייחסות - - -
רונית פרל
¶
חייבים לציין לפרוטוקול שדווקא מבחינת שיתוף פעולה אנחנו זוכים לשיתוף פעולה מלא כשאנחנו פונים בשאלות.
היו"ר חמד עמאר
¶
מה שהקריאה היועצת המשפטית של הוועדה נותן לך שיקול דעת רחב לפי חוק הגבלים עסקיים, נותן לך שיקול דעת רחב מאוד.
תמר פינקוס
¶
לא, איזה מאמצת? אני דיברתי על כל מיני אפשרויות עתידיות. אני היום עם 8 אנשים. אני נמצאת במשא ומתן, מה של המחוזות למחוזות, הם לא שלי, הם עושים אך ורק, אך ורק, הצעת מחירים וסימון טובין. הם גם לא עושים שום דבר יותר, הם גם לא יעשו שום דבר אחר. לפרה-רולינג אני צריכה מערך משפטי, פרה-רולינג לא עושים חוקרים.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר דבר אחד לאדוני, ההחלטה כמובן היא שלך אם לדרוש שילוב סעיף כזה בחוק או לא. מכל מקום, אני יכולה לומר שלמיטב הבנתי זה לא שייך לסמכויות הפיקוח בהתאם לסעיף 21 המוצע. זה סעיף נוסף שמוצע לשלב בהצעת החוק והוא יכול להתקבל ויכול שלא להתקבל בלי קשר לסעיף 21 שמדבר על סמכויות הפיקוח.
תמר גנות
¶
זה סעיף שבא במקום סמכויות הממונה. זאת אומרת, היה סעיף סמכויות ממונה שכלל, כמו שאמרתי קודם, גם למשל את הנושא של פרסום ממצאים, שבינינו זה נושא קריטי, והוא מוחלף על-ידי - - -
תמר גנות
¶
כיום, בנוסח הנוכחי, אין אפשרות. בנוסח הקודם היתה אפשרות. בעינינו זה מאוד חשוב שכן תהיה אפשרות כזאת, בכפוף לזכות טיעון.
חנה טירי
¶
בסעיף הסמכויות הורדנו שני סעיפים: (1) "לערוך בדיקות של טובין ושירותים ולפרסם ממצאיהם, ובלבד שלא יעשה פרסום העלול לפגוע באדם אלא אם ניתנה לו הזדמנות לטעון טענותיו". את הסעיף הזה הורדנו לא בגלל שאנחנו חושבים שהוא לא חשוב אלא בגלל שאנחנו חושבים שלממונה יש סמכות מעצם תפקידה, זו סמכות עזר שלה. היא יכולה לבצע בדיקות, היא יכולה לפרסם, זה אינטרס הציבור, זה נובע מהתפקיד שלה, זו סמכות עזר. לכן, גם אם הורדתי אותה זה לא אומר שהיא לא יכולה לעשות.
לגבי פסקה (4), "להעמיד עוסק על חובתו להפסיק נהגים שיש בהם לכאורה הפרת הוראות חוק זה", היום אנחנו משתמשים רבות בסעיף הזה, אנחנו קוראים לזה "צו מינהלי להפסקת הפרה". אנחנו אומרים לו: עליך להפסיק את הפרסום המטעה וכו' וכו'. אנחנו חושבים שמהרגע שבו נכנסים העיצומים הכספיים ואנחנו מקדימים – כי הרי מה המשמעות בעצם של הצו המינהלי? אם הוא לא מפסיק זאת עבירה נמשכת במישור הפלילי ואני יכולה להגיש נגדו כתב אישום. העבירה היא בעצם עבירה נמשכת מהיום שבו הוצאתי את הצו. אני חושבת שהסעיף הזה מתייתר לאור האכיפה המינהלית שאני מתכוונת להוסיף היום. זה ההסבר שלי לפסקאות שירדו.
תמר גנות
¶
רק שנראה לי שחשוב מאוד להבהיר – אני מקבלת את זה אבל מאחר שדיני פרשנות, כשאתה רואה שינוי של חוק שהוריד סעיף שהיה קיים, אני חושבת שמאוד חשוב להבהיר שהכוונה היא לא לפגוע בסמכויות.
אתי בנדלר
¶
אז אם כך, כדי לסכם את העניין: בסעיף 21 המוצע, במקום סעיף 21 הקיים, לכאורה נטען שיש בו משום הפחתת סמכויות הממונה, ובהתאם להסבריה של גברת טירי, אין בו הפחתת סמכויות. ולכן הסעיף החדש, בכפוף לשינוי שאתה הוראת עליו בפסקה (3), כך שבמקום "וליטול טובין" יבוא "וליטול דוגמאות". להבנתי ניתן לאשר אותו. באשר לנושא של הפרה-רולינג, או חוות הדעת המקדמיות, כפי שקוראים להן בעברית, יחליט אדוני בלי שום קשר, אני חושבת, לסעיף הזה.
היו"ר חמד עמאר
¶
ממה שהבנתי הסעיף הזה לא נוגע לכל הדוגמאות שצריך ליטול ואת חוות הדעת המקדמיות שצריך לתת. בואו נאשר את הסעיף איך שהוא.
חנה טירי
¶
"ביטול סעיף 21א
6.
סעיף 21א לחוק העיקרי – בטל."
סעיף 21א בחוק היום עוסק בדרישת ידיעות ומסמכים לא במישור הפלילי. סעיף 21א לחוק העיקרי בטל, סעיף 21א הוסף לחוק הגנת הצרכן ב-2006 מאחר וסמכויות לפי חוק הגנת הצרכן היו פליליות בעיקר, זאת אומרת, לחקור חשד, לתפוס במישור הפלילי וכו', והיתה חסרה לנו סמכות לדרוש מסמכים או נתונים כאשר אנחנו מבקשים לעשות בדיקה מינהלית. מאחר ואנחנו עושים רביזיה לכל הסמכויות, אנחנו קובעים סעיף מיוחד שהוא סעיף סמכויות הפיקוח, שבעצם בפסקה (2) כתוב: "לדרוש מכל אדם למסור לו ידיעות..." זה חוזר על עצמו ולכן הסעיף הזה יכול להימחק. הוא סעיף מיותר בגלל הרביזיה שאנחנו מבצעים עכשיו בסמכויות.
אתי בנדלר
¶
אדוני רוצה להמשיך לסעיף 7? כי אני חושבת שכדאי אולי לחזור אחורה לסעיפים שדילגנו עליהם כי אנחנו הקדמנו את הדיון בסעיפים האלה בגלל בקשת נציג המשטרה אבל יש סעיף 3 שעניינו אישור הפעלת השפעה בלתי הוגנת.
אתי בנדלר
¶
אה, סליחה, שכחתי, אז אולי אפשר לדלג על סעיף 7, שזה כבר אמצעי אכיפה מינהליים, ולגמור את הנושא שקשור גם למשטרה, שזה סמכויות לחקור חשד לביצוע עבירה.
חנה טירי
¶
"החלפת סעיף 22
8.
במקום סעיף 22 לחוק העיקרי יבוא:
"סמכות לחקור חשד לביצוע עבירה
22.
(א)
היה לממונה יסוד סביר לחשד כי עוסק עבר עבירה על הוראות חוק זה, רשאי הממונה או מפקח –
(1)
לחקור כל אדם הקשור לעבירה או שעשויות להיות לו ידיעות הנוגעות לביצוע העבירה; על חקירה לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 2 ו-3 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות), בשינויים המחויבים;
(2)
לבקש מבית המשפט צו חיפוש לפי סעיף 23 לפקודת מעצר וחיפוש ולבצעו; על חיפוש לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 24(א)(1), 26 עד 28 ו-45 לפקודת מעצר וחיפוש, בשינויים המחויבים;
(3)
לתפוס כל חפץ שיש לו יסוד סביר להניח שהוא חפץ הקשור לעבירה; על תפיסה לפי פסקה זו יחולו הוראות הפרק הרביעי לפקודת מעצר וחיפוש בשינויים המחויבים.
(ב)
בסעיף זה, "חפץ" – לרבות מסמך ולמעט מחשב וחומר מחשב כהגדרתם בחוק המחשבים."
זה בעצם סעיף סטנדרטי לגבי סמכויות לחקור חשד לביצוע עבירה פלילית וסמכות לחקור לפי פקודת הפרוצדורה, אם רוצים לבצע חיפוש אז צריך לבקש מבית משפט צו חיפוש, מה קורה כשרוצים לתפוס חפץ, איזה סעיפים יחולו לעניין זה לפי החוקים הפליליים. מבחינתנו זה סעיף שהוא סעיף סטנדרטי, אני לא חושבת שהוספנו פה משהו שלא קיים בחוקים אחרים ואנחנו מבקשים לאשר אותו כפי שהוא.
אתי בנדלר
¶
חוזרים לסעיף 2 בנושא איסור הפעלת השפעה בלתי הוגנת. היו חילוקי דעות בין הרשות לבין נציגי איגוד לשכת המסחר, אם אינני טועה, בקשר לנוסח של סעיף (א). ביקשת מהם להיפגש ולנסות להגיע לנוסח מוסכם.
חנה טירי
¶
בדיונים הקודמים היו ויכוחים לגבי סעיף 3(א), הטענה היתה שהסעיף לא ברור. אחרי שחשבנו בעצמנו וגם ישבנו אתם, הגענו להסכמה בינינו שנוריד את המילה "מושכלת" בסעיף 3(א) ובעצם הנוסח יהיה:
"לא יעשה עוסק, במעשה או במחדל (בסעיף זה – מעשה), בכתב או בעל פה או בכל דרך אחרת, דבר העלול לפגוע ביכולתו של צרכן לקבל החלטה אם להתקשר בעסקה עמו, באופן שיש בה משום שלילה או פגיעה מהותית בחופש ההתקשרות של צרכן (להלן – הפעלת השפעה בלתי הוגנת)."
זאת ההצעה שלנו ואני מאמינה שיש לנו הסכמה גם עם נציגי העוסקים.
שושנה רבינוביץ
¶
עם הסכמה אבל הייתי רוצה עוד להעיר משהו שגם אמרתי לעורכת הדין וינשטוק כשדיברנו, בכל זאת הייתי כן רוצה להעלות את זה גם כאן. ההגדרה הזאת הרבה יותר טובה ואנחנו מקבלים אותה אבל עדיין אין פה הגדרה או אין פה הסבר מהי פגיעה מהותית. לעומת זאת, בדירקטיבה האירופית יש דוגמאות או יש בעצם רשימה של שיקולים שצריך לשקול כדי להחליט אם מדובר בפגיעה מהותית או לא. העברנו את זה גם לוועדה וגם לרשות, שיקולים כמו למשל מועד, מיקום, אופי ומשך ההתנהגות המסחרית, שימוש בשפה או התנהגות מאיימת או פוגעת, ניצול על-ידי עוסק של מצב בו הוא פוגע במודע בכושר השיפוט של הצרכן ועוד. אני לא אכנס לכולם עכשיו.
אנחנו לא מדברים פה על מקרים ספציפיים. מקרים ספציפיים אנחנו רואים אחר כך בסעיף 3(ב). אבל בכל זאת, גם כדי להבין יותר טוב מהי פגיעה מהותית, אנחנו מאמינים שכדאי ורצוי גם לציין את זה בחקיקה ראשית, במיוחד שהסעיף הזה לא רק משמש את הממונה בשקילת הפעלת סמכותה, הסעיף הזה גם יכול לשמש בסיס לתביעה ייצוגית. לכן מאוד חשוב שיהיו פה בסעיף כלים גם שיסבירו מהי פגיעה מהותית.
חנה טירי
¶
אנחנו חושבים שזה מיותר, אנחנו מתנגדים להוספה. גם בסעיף ההטעיה, כשמדברים על הטעיה מדברים בעניין מהותי בעסקה. זה כמובן לא כל הטעיה אלא רק הטעיה שהיא עניין מהותי בעסקה. נכון שבסעיף ההטעיה יש רשימה של מהם עניינים מהותיים בעסקה אבל חשוב לציין שזו רשימה לא סגורה. יכולים להיות עניינים מהותיים נוספים שלא כלולים ברשימה ויש על כך דוגמאות למכביר, שאנחנו כרשות קובעים שמשהו הוא עניין מהותי בעסקה למרות שהוא לא מופיע ברשימה. אני לא חושבת שצריך להגדיר מהי פגיעה מהותית. אני חושבת שהדוגמאות או החזקות שמופיעות בסעיף (ב) בעצם מלמדות את המשמעות של סעיף (א). זו פחות או יותר רוח הדברים.
אם רוצים לדעת וללמוד איך אמורים לפרש את סעיף 3(א) אז קודם כל חשוב לציין שלצורך הפעלת סעיף 3(א), אני גם אמרתי את זה בדיונים הקודמים, לפני שאנחנו מבצעים אכיפה של סעיף 3(א) אנחנו מוציאים צו מינהלי ובו אנחנו מסבירים לעוסק שאנחנו חושבים שהוא עוסק מפר, שמה שהוא עושה מהווה לטעמנו השפעה לא הוגנת וכו' ועליו להימנע מזה. אנחנו לא מתחילים, לגבי סעיף 3(א), בפעולת אכיפה בלי שנתנו לעוסק איזושהי ידיעה שהמעשה שהוא עושה זו פרקטיקה שיש בה השפעה לא הוגנת. אם לא היה את סעיף (ב) שהיה מפרט באמת מה החזקות של מה זו השפעה לא הוגנת אז הייתי אומרת שאולי צריך לבוא ולפרט נסיבות, אבל מאחר ויש לי גם את סעיף (ב) ויש לי את הצו המינהלי אני חושבת שאני סגורה מכל הכיוונים מבחינת האיזונים.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה להוסיף עוד משהו, ברשותו של אדוני. כשאנחנו נתחיל להגדיר, אם נגדיר, מה זה תנאי מהותי אנחנו מצמצמים את יכולת האכיפה, משום שלעולם לא נוכל לכסות את כל האופציות העתידיות או מה שיהיה. האפשרות הזאת, שיש דוגמאות וכתוב שזו לא רשימה סגורה, היא הנותנת שהדברים הם דינמיים, הם משתנים. מה שהיום אני לא חושבת שהוא תנאי מהותי, בעוד יומיים או בעוד חצי שנה זה יהיה תנאי מהותי והחקיקה עניינה לא לצמצם אלא לתת את הכלל. לכן, כל הדברים האחרים שאמרה חנה, עוזרים לזה. אנחנו לא רוצים לצמצם ולהגיד מהו תנאי מהותי אלא להשאיר את זה במסגרת הדוגמאות. אנחנו גם רואים פסיקה, גם היום כשבאנו עם מקרים מסוימים ואנחנו חשבנו שזה תנאי מהותי בית משפט קיבל את זה, היו מקרים בודדים, ספורים, שבית משפט אמר: לא, אנחנו לא רואים בזה תנאי מהותי. לכן העניינים האלה תמיד נבחנים וזה לא נכון להכניס אותם כהגדרה בתוך משבצת בתוך החוק.
חנה טירי
¶
אז תראי את החזקות ותדעי כי כל הדוגמאות שאת מביאה פה, אני מסתכלת על הדירקטיבה, מופיע בחזקות.
שושנה רבינוביץ
¶
אני לא מדברת על מצבים ספציפיים, אני מדברת על שקילת שיקולים, אלה הם קווים מנחים שבסופו של דבר ישמשו לא אתכם אלא את אלה שצריכים לנהוג לפי החוק. זה מה שחשוב.
עידו רז
¶
נקודה נוספת, אין ספק שבסופו של דבר הרשות תפעיל שיקול דעת סביר. אנחנו לא חוששים, גם מהניסיון רב השנים, אנחנו לא חוששים שהרשות לא תפעיל שיקול דעת סביר. אנחנו מתקנים פה כרגע חקיקה ראשית, תיקון של חקיקה ראשית משמעותו – אנחנו עדים לזה, יש היום התגברות מאוד מאוד גדולה של תביעות ייצוגיות מכל מין וסוג שהוא. הרוב המוחלט שלהן בסופו של דבר נדחה אבל ברגע שמדובר בסעיף הזה על יכולת קבלת החלטה, מכאן הסעיף הזה יבוא ולא תהיה תביעה ייצוגית שלא תוגש על בסיס הסעיף הזה, שהאם הצרכן היה יכול לקבל החלטה או לא היה יכול, וכשאין הגדרה של פגיעה מהותית אנחנו נגיע למצב שכל תביעה ייצוגית תוגש על הסעיף הזה.
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
אני רוצה להגיד שפגיעה מהותית יכולה להשתנות. אותו מקרה עשוי להשתנות מנסיבות, למשל תלוי בצרכן, אם הוא צעיר יותר או מבוגר יותר, ולמה לנו להגביל? אנחנו לא יודעים למנות. אותו מקרה יכול להשתנות בהקשר שונה ויש מקום להתיר לבית משפט דווקא בתובענות – זה יכול לפעול אפילו לרעתכם.
עידו רז
¶
בדיון הקודם נתתם דוגמאות מאוד קיצוניות לסעיף הזה, דיברתם על מקרים שבהם עוסק מגיע לבית של צרכן ומכריח אותו, הוא מבוגר, הוא מאלץ אותו לעשות עסקאות מאוד קשות, לא לכאן מכוון הסעיף.
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
אנחנו לא יודעים למנות את כל הנסיבות, בהקשר אחד זה יהיה מהותי, בהקשר אחר אותו מקרה לא יהיה מהותי.
עידו רז
¶
בסופו של דבר יממשו את הסעיף הזה לא למקום שכיוונתם אליו. אתם חיפשתם את המקום שבו העוסק הגיע - - -
חנה טירי
¶
גם מה שמציע איגוד לשכת המסחר זו לא הגדרה. הוא אומר שצריך להסתכל על זה בהתייחס לדברים מסוימים, למשל לאיומים וכו'. מה שאני חושבת הוא שגם הרשימה שמציע האיגוד זו לא הגדרה, זה לא מוסיף לי הרבה וזה גם כל הדברים שהכנסנו ממילא בחזקות.
חנה טירי
¶
אבל זה לא רק איומים. אני לא רוצה שיצא מהסעיף הזה שהכוונה היא רק לאיומים כי זה לא רק איומים, הכוונה לכל השפעה שהיא השפעה לא הוגנת, היא פגיעה מהותית.
תמר פינקוס
¶
בסופו של דבר האדם המוסמך שהוא בית משפט, או במקום שבו אני אחליט שאני מודיעה לכם קודם שאני רואה בזה הפרה מהותית ולכן אני הולכת להפעיל עיצום, אתם תוכלו לבוא ולהסביר לי למה לא.
חנה טירי
¶
אני חוזרת ואומרת שגם בסעיף ההטעיה אין ההגדרה של מה זה עניין מהותי בעסקה. יש דוגמאות, נכון, אבל זו לא רשימה סגורה.
חנה טירי
¶
הרבה פעמים קבענו שמשהו הוא עניין מהותי בעסקה והוא בכלל לא מופיע בהגדרות. זאת אומרת זה פתוח. חייב להיות איזשהו שיקול דעת לרגולטור בהפעלת הסמכות שלו. אי אפשר לשים את שיקול הדעת בצורה כל כך תחומה כי אחרת אני אצטרך לבוא על כל תיקון חקיקה לכל דבר חדש שצץ. אני לא יודעת איזה דברים צצים, כל פעם צצות פרקטיקות חדשות במשק. לכל דבר אני אצטרך לרוץ לתיקון חקיקה כדי שיוסיפו את זה כפגיעה מהותית? זה מגביל לחלוטין את יכולת האכיפה של הרגולטור וזו לא המטרה שלנו בחוק הזה.
חנה טירי
¶
המטרה שלנו זו הגברת האכיפה, המטרה שלנו זו היכולת מבחינה חוקית לתפוס כמה שיותר מקרים שהם מפרים. אין לכם מושג כמה פרקטיקות לא הוגנות יש. אנחנו מקבלים כל כך הרבה תלונות.
חנה טירי
¶
לא לכל דבר יש לנו מענה בחוק. אני לא רוצה לרוץ לתיקון חקיקה כל פעם שיש איזושהי פגיעה בקשישים ועד שיעבור החוק ימציאו כבר פרקטיקה חדשה.
אתי בנדלר
¶
אני מוכרחה לומר שאני מזדהה עם עמדת הרשות במקרה הזה, עם כל המצוקה שלכם. אולי זה מגביר את הצורך, והלוואי שלרשות היתה אפשרות להעמיד כלים להיענות לבקשה שדנו בה קודם בנושא הפרה-רולינג, אבל אני חושבת שחייבים להשתמש כאן במונח שסתום בגלל הפרקטיקות המשתנות והשימוש במילה "מהותי" כדי לומר שאנחנו לא מדברים על כל פרקטיקה זניחה או פגיעה זניחה, היא מקובלת בחקיקה, במגוון רחב של נושאים מדברים על הפרה מהותית וכיוצא באלה.
עידו רז
¶
רגע, אני רק אבהיר. הכוונה היא כן לבוא ולהבהיר מהי פגיעה מהותית ולציין שזו רשימה פתוחה, כפי שקיים היום.
עידו רז
¶
לא, אבל לעניין הפגיעה המהותית. אפשר להגיד שפגיעה מהותית היא א', ב', ג' והרשימה פתוחה, ואז לא צריך לתקן את החקיקה.
חנה טירי
¶
אני חושבת שזה מיותר, אני באמת חושבת שזה מיותר לאור פירוט החזקות שבסעיף (ב) כי כל מה שאני אכתוב בסעיף (א) חוזר על סעיף (ב). נראה לי מיותר. אם לא היה לי את סעיף (ב) אז הייתי אומרת: בסדר, יש מקום להבהיר באמת למה אני מתכוונת כשאני מדברת על פגיעה מהותית בחופש הבחירה.
חנה טירי
¶
אבל יש לך תביעות ייצוגיות ובג"צים גם בסעיפי ההטעיה ולא הכול בא לידי ביטוי בחוק הגנת הצרכן. אני יכולה לתת לך את הדוגמה של התערוכה של הגופות עכשיו – טוב, אני לא אכנס לזה, בסדר, אבל יש כל כך הרבה עניינים מהותיים בעסקה ומגישים נגדכם תביעות ייצוגיות וזו רשימה פתוחה וכל אחד יכול לבוא ולטעון מה שהוא רוצה, מה לעשות?
שושנה רבינוביץ
¶
אני יודעת כי אנחנו דיברנו על זה, אני רק אומרת פה שמבחינת העוסקים זה יקל עליהם לדעת את הקווים המנחים. אנחנו לא מדברים פה - - -
זאב פרידמן
¶
אדוני היושב-ראש, מעבר לעובדה שאנחנו מצרים שהסעיף הוא מאוד מאוד צר רק למקרים של שלילת היכולת של הצרכן או רק המקרים של פגיעה מהותית, אנחנו חושבים שקונקרטיזציה כזו תיצור בעצם איזה משהו מאוד מאוד אובייקטיבי. אנחנו לא אימצנו לגמרי את הדירקטיבה, כולל הפתיח ודברי ההסבר שלה. הדירקטיבה באופן מפורש, למשל סעיף 19 להקדמה שלה, כותבת שצריכים להתאים כל דבר ודבר לאוכלוסייה שאליה מופנית הפרסום וכלפיה מופנית הפרקטיקה הבלתי הוגנת. כאשר אנחנו יוצרים קונקרטיזציה אובייקטיבית של דברים שיחשבו כמהותיים אנחנו מאבדים את אותה גמישות שמבקשת הדירקטיבה לקבוע. לכן אני חושב שהדרך הנכונה להגן על הצרכנים, ולו באופן המינימלי שהסעיף עושה, זה לא ליצור את אותה קונקרטיזציה, כפי שציינה היועצת המשפטית של הוועדה.
שושנה רבינוביץ
¶
אנחנו באמת חושבים שזה היה עוזר לעוסקים שהיו יודעים מהם קווים מנחים, אני לא מדברת על מצבים ספציפית.
זאב פרידמן
¶
זה היה מטעה אותם. זה היה מטעה את אותם אנשים שפועלים כלפי אוכלוסיות שונות. כשיהיה כתוב משהו מהותי ובסופו של יום יתברר שהם משווקים מוצרים או משווקים שירותים לקשישים וכלפי אותם קשישים וכלפי אותם אנשים בית המשפט ימצא את זה כן כמהותי, אז בעצם הטעיתם את אותם עוסקים שפועלים בתחום הזה, או כשמדברים על אוכלוסיות של עולים חדשים. יש איזה משהו שנקרא שכלפי הציבור זה ייחשב כמשהו שהוא איננו מהותי, כלפי אותה אוכלוסייה זה כן יכול להיחשב מהותי. אתם בעצם טוענים טענה שעלולה לפגוע דווקא באותם עוסקים שעוסקים מול אוכלוסיות מיוחדות, כמו עולים חדשים, כמו קשישים, כמו כל דבר שהוא. ולכן הדרך הנכונה היא להשאיר את זה כך, אל השכל הישר, שכל עוסק ישר והגון יודע לעשות בו שימוש.
אתי בנדלר
¶
זה היה בסעיף (א). בסעיף (ב) נקבעו חזקות לעניין הפעלת השפעה בלתי הוגנת, וכאן, אדוני אישר את פסקאות (1) עד (7) וביקשת להוסיף פסקה (8), שעניינה הפרקטיקה - - -
חנה טירי
¶
אנחנו מציעים את הנוסח הבא, אנחנו מבקשים להוסיף עוד שתי פרקטיקות חוץ מזה, נגיע לזה אחר כך.
חנה טירי
¶
אנחנו מבקשים להוסיף שתי פרקטיקות נוספות שכן מופיעות בדירקטיבה, אחת מהן לא שמנו מלכתחילה כי היא לא היתה קיימת ומשום מה עכשיו היא כן קיימת במדינת ישראל.
חנה טירי
¶
ויש לנו תלונות. התלונות האלה, הפרטקטיקה הזאת מופנית בעיקר כלפי קשישים, זה מצב שבו מספקים לצרכנים מוצרים שהם לא הזמינו ודורשים מהם כסף. אנחנו חושבים שזו פרקטיקה לא הוגנת, זה שיווק אגרסיבי. אני לא רוצה, לא ביקשתי את זה.
חנה טירי
¶
זה לא חייב להיות במכר מרחוק. אני לא ביקשתי את המוצר, שולחים לי את המוצרים ואחרי זה באה דרישה של כסף. לנו יש תלונות רבות על כל מיני חברות שמשווקות מוצרים בצורה אגרסיבית באופן כזה ששולל בעצם מהצרכן את יכולת הבחירה שלו אם להתקשר בעסקה או לא, או שמציעים לו איזשהו מנוי חברות ואז מתחילים לשלוח לו כל מיני מוצרים שהם בכלל לא הזמינו ואז מחייבים את כרטיס האשראי שלו. אנחנו חושבים, וכך גם בדירקטיבה, שזו פרקטיקה שהיא אגרסיבית, היא לא בהכרח פרקטיקה מטעה. זה לא בהכרח – מבחינה פרשנית אני חושבת שיהיה מאוד קשה לאכוף את זה דרך סעיף ההטעיה ואנחנו מבקשים, גם לאור התלונות הרבות שיש לנו, להוסיף את זה כחזקה לסעיף 3(ב). אנחנו מציעים את הנוסח הבא: "סיפק העוסק לצרכן נכס או שירות בתשלום מבלי בקשה מפורשת של הצרכן".
תמר פינקוס
¶
או שהם שולחים מוצרים אחרים שלא בוצעה לגביהם עסקה אגב ביצוע עסקה פרטנית. אני הזמנתי בקבוק מים, נתתי את כרטיס האשראי, ועם בקבוק המים קיבלתי מיחם ואת המיחם לא הזמנתי.
תמר פינקוס
¶
הוא לא קנה את זה. אני קניתי בקבוק מים במכר מרחוק, נתתי את כרטיס האשראי שלי וקיבלתי יחד עם זה ספה ואמרו לי שאני משלמת גם על הספה כי אני הזמנתי בקבוק מים וספה. ואני אומרת להם: לא, ספה לא הזמנתי, הזמנתי רק בקבוק מים. ואז אומרים לי: לא מעניין אותנו, אתה לא יכול לבטל כי כבר הספה בדרך, הספה הגיעה, הספה ארוזה, כשאני מעולם לא הזמנתי את זה. אני רוצה להגיד לך שתלונות שלנו הן לא רק ספה
תמר פינקוס
¶
אני מוכרחה להגיד שהתלונות שאנחנו מקבלים, שזה בדרך כלל מופעל באמת במכר מרחוק וברוכלות נגד קשישים, שמפתים אותם ואומרים: רק המשלוח עולה לך, אתה מקבל סיר, מוסיף לך 10 שנים לבריאות, וכל אחד רוצה עוד 10 שנים, ואז אנחנו מקבלים תלונות קורעות לב או של הקשיש עצמו, בדרך כלל לא, אלא של המשפחה שעולה על זה אחרי חודש או חודשיים, משום שיחד עם הסיר הזה מגיעים – אני יכולה לספר על אימא שלי ז"ל, כשאחות שלי הגיעה הבית שלה היה מלא, ואימא שלי היתה אישה מאוד חכמה, עם צלילות דעת עד יומה האחרונה, הגיעו 3 ארגזים עם שמיכות פוך, עם כריות, עם טוסטר אובן ועם 5,000 שקל שעמדו לגבות ממנה, כשהבטיחו לה מחבת טיגון ללא שמן ורק המשלוח 49 שקל. הבית היה מלא, אני קיבלתי טלפון היסטרי, אולי אני יודעת, אולי אני הזמנתי לה, למה היא צריכה שמיכות פוך, כריות וטוסטר אובן בגיל 92.
תמר פינקוס
¶
וכאלה יש לנו במסגרת עבירות הליבה שאנחנו חוקרים. אני לא רוצה למנות כאן את השמות של החברות האלה, יש לנו היום 8 חברות כאלה. הן עושות הון.
עידו רז
¶
אין התנגדות, אנחנו מסכימים במאה אחוז, רק לגבי הניסוח. הכוונה, אני מבין: "סיפק שירות או נכס בתשלום ללא הסכמה בנוגע לתשלום".
עידו רז
¶
אין בעיה אבל אני אומר ללא הסכמה, או מראש, או בדיעבד, לא משנה, אבל הסכמה בנוגע לתשלום זה העניין, לא?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הם מתכוונים שאם הוא לא הזמין אותו ובסוף השגת ממנו הסכמה מזה שהבאת לו את המוצר לדלת ושיגעת אותו זו הבעיה.
תמר פינקוס
¶
לא. אני מציעה לך שלא תיפול לידיהן של החברות האלה, לא אתה ולא בני משפחתך. אחר כך תבואו אלינו ותבקשו עזרה ואני אעזור לכם אבל אתה תצטער שאתה מבקש לעשות סייגים כאלה.
תמר פינקוס
¶
כי אני לא יודעת מתי יתחילו לעשות את זה בחנויות כשיבוא קשיש ולכן אני מכסה את כל האפשרויות.
חנה טירי
¶
הפרקטיקה הבאה זו פרקטיקה שאגב רווחת, אפשר לתפוס אותה גם דרך סעיף ההטעיה אבל לפי הדירקטיבה היא נמצאת גם כחזקה להטעיה וגם כחזקה להשפעה לא הוגנת. זאת אומרת שאפשר בהחלט לראות אותה כשהשפעה לא הוגנת. הפרקטיקה היא כאשר מבטיחים איזושהי זכיה, פרס או טובת הנאה ובעצם זה לא כך. זאת אומרת, אם באמת נותנים לי פרס או מתנה זה בסדר גמור, אבל אם אומרים לי: זכית במשהו, ואחר כך מתברר שאני צריכה להוסיף כסף על זה, זו מבחינתי פרקטיקה אגרסיבית. דוחפים לי מוצר על-ידי זה שאומרים לי: כדאי לך, זו מתנה וכו' וכו' ואחרי זה מסתבר שאני צריכה לשלם, או לשלם איזשהו תשלום חודשי או לשלם תשלום חד פעמי מסוים שלא נאמר בהתחלה.
גם לגבי זה יש לנו תלונות רבות, פשוט תלונות רבות. השימוש במילה "פרס" הוא כל כך שגור שאני כל הזמן אומרת להורים שלי: אף פעם אל תאמינו לדברים כאלה, אף פעם אין פרסים, אף פעם אין מתנות. אני עוד לא נתקלתי במצב שבו באמת נותנים מתנה ואנחנו מציעים את הנוסח: "יצירת רושם כי הצרכן זכה או יזכה בפרס או הטבה אחרת כאשר בפועל אין כל פרס או הטבה אחרת או הצרכן נדרש לשלם סכום כספי על מנת לקבל את הפרס או הטבה אחרת".
זאב פרידמן
¶
אני מבקש רק להוסיף, לא רק שהצרכן נדרש לשלם סכום כספי, גם כשהצרכן נדרש להיחשף למצע שיווקי או לצפייה במצגת שלוקחת המון שעות כי זו הפרקטיקה. כל יחידות הנופש שווקו בדרך הזו. מבטיחים לאנשים פרס - - -
זאב פרידמן
¶
אני מדבר לגבי הפרקטיקה עצמה, אני רוצה להסביר את הפרקטיקה. מזמינים בן-אדם לקבל פרס, הוא מגיע למקום ואז אומרים: אתה תקבל את הפרס בעוד שעתיים כאשר אתה תשב כאן ותצפה במצגת. אז פעם מוכרים לו נכסים בהונגריה, פעם מוכרים לו יחידות נופש, פעם מחייבים אותו להיכנס למסלול השקעה כלשהו ואני מדבר מתוך דוגמאות. אז אני חושב שצריך להוסיף כאן שזה לא כאשר הצרכן נדרש לשלם בסופו של דבר עבור הפרס, אלא גם כאשר הצרכן נדרש לשבת ולצפות - - -
זאב פרידמן
¶
אין לי בעיה, אני חושב שזה מופיע בסעיף (1). אם תקבעי יכולת לחבר בין החזקות ולומר שלא כל חזקה עומדת אך ורק בפני עצמה אז מצאת פתרון לבעיה הזו גם.
חנה טירי
¶
אני חושבת שזה בכל מקרה חל בחזקה הזאת כי הרי המצגת הזאת היא לא סתם. אמנם אומרים לך: זכית במתנה. בסופו של דבר אומרים לך: בשביל לקבל את המתנה אתה צריך - - -
חנה טירי
¶
אני אומרת: "אין כל פרס או הטבה אחרת או הצרכן נדרש לשלם סכום כספי על מנת לקבל את הפרס או הטבה אחרת או - ?
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
חנה, זה נראה לי מיותר. אין מניעה להפעיל כמה חזקות בו זמנית, למה זה לא נכנס ב-(1)?
זאב פרידמן
¶
אבל פה את מקבלת בעצם תמורה עבור זה שאת יושבת ולכן לא בטוח ששופט יקבל את החזקה שבסעיף (1).
תמר פינקוס
¶
"או מחויב בהשתתפות באירוע תמורת קבלת הפרס", בהשתתפות במשהו. אבל פה ההטעיה היא הרבה יותר חמורה כי הם אומרים לך: תבוא, אתה זכית בטלויזיה ואז הם מתנים לך את זה, אתה צריך לשבת שעתיים לראות מצגת. ואם אני יושבת את השעתיים ואני לא קונה שם אז במקום טלויזיה אני מקבלת עיפרון. זה בדרך כלל. פה ההטעיה היא כפולה. אתה מציג כאילו שאתה תקבל משהו אחד, אתה מבזבז את זמנך, אם לא ביצעת עסקה אתה מקבל פרס אבל אתה מקבל פרס שהוא שווה לכלום. אבל אני חושבת שכיוון שכל החזקות האלה הן קומולטיביות הן יכולות לתת את המענה ואין מה להכניס את זה. זה יכול להישאר ככה.
אתי בנדלר
¶
אני לא מדברת כרגע על הנוסח הסופי אבל מה שמדובר הוא "יצירת רושם" – אני לא יודעת אם זה המונח הנכון - - -
אתי בנדלר
¶
"שהצרכן זכה או יזכה בפרס או בהטבה אחרת כשבפועל אין פרס או הטבה אחרת, או שנדרש תשלום מהצרכן או תנאי אחר שלא פורסם מראש כדי לקבל את הפרס או ההטבה האחרת".
אתי בנדלר
¶
אז אלה שני התנאים הנוספים שהם מבקשים, או שתי החזקות הנוספות. עכשיו מגיעים לחזקה שאדוני ביקש.
לאה ורון
¶
אנחנו מבקשים לקחת בחשבון שיכול והישיבה תיערך עד שעות מאוחרות, 17:00, 18:00, קחו בחשבון, אם אנחנו נקבל אישור של יושב-ראש הכנסת.
לאה ורון
¶
הישיבה תתחדש ב-13:20.
<(הישיבה נפסקה בשעה 12:15 ונתחדשה בשעה 13:20.)>
<(היו"ר חמד עמאר, 13:20)>
היו"ר חמד עמאר
¶
אני פותח שוב את ישיבת ועדת הכלכלה. אני עד 14:00 מחליף את היושב-ראש, אם הוא חוזר ב-14:00 אני לא יודע.
לאה ורון
¶
ראש הממשלה התעכב ולכן חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן ממתין. אנחנו מקווים שהם יספיקו לסיים ועד לשעה 14:00, כשחבר הכנסת חמד עמאר נאלץ לעזוב, יגיע חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן. ככל שהוא לא יגיע אנחנו נמתין לו כמה דקות על מנת שאפשר יהיה להתקדם בהצעת החוק, כמו שאמרנו לכם עד לשעה 17:00, 17:15.
חנה טירי
¶
"7.
לפני סעיף 22 לחוק העיקרי יבוא:
"צו מינהלי לשמירת טובין במקום העסק
21ב.
נוכח הממונה או מפקח כי עוסק לא סימן טובין בהתאם להוראות סעיף 17, הוא רשאי לצוות כי לא ייעשה כל שימוש בטובין האמורים וכי יישמרו במקום העסק, באופן שיקבע ולפרק זמן שיקבע שלא יעלה על שישה חודשים."
קודם כל, חשוב להדגיש שמדובר בצו שיוצא רק כאשר יש הפרה של הוראות סעיף 17. הוראות סעיף 17 אלה הוראות בדבר סימון טובין, חייבים לסמן פרטים מסוימים כמו שם יצרן, ארץ ייצור, רכיבים של המוצר, כתובת, ח.פ, תעודת זהות שלו וכו'. אנחנו נתקלנו במצבים שבהם אנחנו תופסים כמויות רבות של טובין שהם טובין לא מסומנים ואנחנו רוצים ליצור מצב שעד שהעוסק יתקן בעצם את ההפרה ויסמן את הטובין כפי שנדרש על פי חוק, הוא לא יוכל לשווק את המוצרים. ולכן הצו הזה בעצם מקפיא את המצב כפי שהוא. הוא אומר לו: אתה צריך להשאיר את הטובין במקום העסק, איפה שהם נמצאים, ואסור לך למכור אותם עד אשר – אנחנו כמובן מוכנים להוסיף למען האיזון – "אלא אם כן תיקן את ההפרה להנחת דעתו של הממונה". זאת אומרת שאם במהלך הצו, עוד לפני תום תקופת הצו, העוסק מתקן את ההפרה, מסמן את הטובין כנדרש אז בוודאי שהצו לא אמור להמשיך מעבר לזה.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה רגע להוסיף לזה משהו, להסביר. מה שקורה היום כשעושים בדיקה של סימון טובין בחנות, בדרך כלל לא מדובר במוצר אחד אלא מדובר בסדרה של מוצרים. מי שאחראי על הסימון הוא לא הקמעונאי אלא היצרן או היבואן, אם המוצר מגיע מחוץ לארץ. אנחנו מצאנו את עצמנו במקרים מסוימים נאלצים לרוקן חנות – יש גם בעיה של אחסון – ואז היבואן או היצרן רצים מהר, קודם זה היה למשרד התמ"ת, עכשיו זה יהיה לרשות, עם התוויות כדי לסמן את זה ואז מתחיל שינוע מחדש. למדנו את זה מחוק התקנים. במקום להתחיל לרוקן חנויות, להריץ, אנחנו אוסרים – ולמה אוסרים בסימון? הסימון הוא מאוד מהותי לצרכן שקונה את זה, זה מהותי לו אם זה מקלקל והוא רוצה לדעת למי לפנות, זה מהותי לו אם הוא מוצא שם איזשהו פגם אחר והוא צריך לדעת מי זה, מי האימא ומי האבא של המוצר הזה, מי אחראי על זה כדי שהוא יוכל לנהל אתו שיח.
כפי שזה הופיע בחוק התקנים, במקום לרוקן את החנויות, לבוא אליהם ולהחזיר, אנחנו משאירים את הסחורה בחנות אבל היא מסומנת כך שאסור יהיה למכור אותה עד אשר לא יתוקנו העבירות, כי אם זה בעבירה הרי אנחנו לא יכולים להרשות שמישהו בכל זאת יקנה ויפגע מזה. לכן אנחנו אומרים שהמקסימום שזה יכול להיות סגור הוא לחצי שנה. בפועל, מניסיון אנחנו יודעים, ברגע שאנחנו לוקחים את זה או אוסרים על מכירה, לקמעונאי יש עניין, לקמעונאי יש עניין, הוא הרי חי מזה, וליצרן וליבואן יש עניין לסמן את זה מהר כי אחרת זה לעולם לא ישוחרר חזרה למכירה כדי שלא תהיה עבירה מסתובבת בשטח. זה הרעיון של הסעיף.
רונית פרל
¶
זה מצב אחד שלא מסמנים, אבל המצב הזה של הסימון יכול להיות גם טעות טכנית, זו יכולה להיות עבירה שאין בה שום יסוד נפשי. ויש פה סעיף שנותן סמכות מאוד דרקונית כלפי העוסק, גם עוסק תמים שהסימון לא היה נכון או שהוא לא סימן לגמרי. פה יש שימוש בסמכות של הממונה, לא מאפשר לו למכור, יש סמכות עד חצי שנה לשמור - - -
רונית פרל
¶
אבל אין פה שום אזהרה מקדימה, אין פה שום מתן צעד מקדים. ישר שימוש בסמכות הכי קיצונית כשאין פה שום – ומדובר בעבירה טכנית, לא מדובר בעבירה שחס וחלילה שיש בה שום יסוד נפשי.
רונית פרל
¶
אנחנו חושבים שלצורך האיזון צריכה להיות איזושהי אזהרה. יכול להיות שזה משהו שאפשר לתקן מידית ואז לא צריך להשתמש בסמכות הזאת. אני חושבת שפה, ברגע שאנחנו שוללים, אנחנו בעצם פוגעים בקניין של עוסק. צריך להיות איזשהו איזון כי גם האפשרות לא למכור משהו חצי שנה, זו תקופה שהיא – זה לא בצו בית משפט.
תמר פינקוס
¶
זה כתוב, זו לא תוספת שהוצעה. אנחנו נוסיף שאם הוא תיקן את זה מיד זה ישוחרר מיד. הרי לא יהיה הגיוני להתחיל להזהיר מישהו: תשמע, מצאנו בחנות סחורה שלך עם עבירות, אנחנו מזהירים אותך. בינתיים מוכרים, בינתיים צרכן נפגע כי יכול להיות שבדיוק המוצר שהוא קנה התקלקל אבל הוא לא יודע אחרי מי - - -
תמר פינקוס
¶
לא, לא, ולכן אנחנו אומרים: אתם לא תמכרו עד שזה מתוקן. ואם זה לא נכתב כאן אז זה ייכתב כי זה פשוט נשמע שברגע שזה מתוקן, גם אם זה אחרי חצי שעה וגם אם זה אחרי יום, זה מיד ישוחרר. המקסימום הוא חצי שנה.
אתי בנדלר
¶
סליחה, יש כאן איזשהו פער בכל זאת. התוספת שהוצעה על-ידי עורכת הדין טירי-וינשטוק אומרת: "אלא אם כן תיקן את ההפרה להנחת דעתו של הממונה", שלכאורה זה נשמע בסדר, אבל צריך הממונה להשתכנע שאמנם הטובין סומנו כדין. מה שחוששת גברת פרל, אם אני מבינה נכון, שעד שיצליחו לזמן שוב את הממונה או מי מטעמו כדי להשתכנע שההפרה תוקנה עלול לעבור זמן. השאלה איך את החוליה הזו פותרים?
תמר פינקוס
¶
אני אגיד לכם איך זה קורה היום בפועל. ברגע שזה מסומן – למשל לפעמים עוצרים במכס ואומרים: אתה לא יכול עד אשר אתה מסמן, והם מסמנים והבדיקה היא מידית. זה לא בעוד שבוע וזה לא בעוד חודש, משום שאחרת יתבעו אותנו על נזקים שאנחנו גורמים. ו"להנחת דעתו" זה קודם כל שצריך לעשות לפי החוק, אם הוא עשה את הסימון כמו שהחוק דורש אז הנחת דעתי זו הנחה נהדרת.
תמר פינקוס
¶
בפועל, הבדיקה האם זה נעשה כדין היא בדיקה מידית, היא לא בדיקה שאנחנו דוחים אותו בתור. להפך, זאת בדיוק החרב, ברגע שמתוקן כך החוק, שמונפת מעל עוסקים שחושבים, ולא בכדי הם לפעמים לא מסמנים או לא נותנים את כל הפרטים, נוח להם. אם הם יידעו שזה לא יימכר ואנחנו צריכים לבוא ולאשר זה יהיה אינסנטיב לסמן את זה כדין ולמכור מראש כשזה כדין.
חנה טירי
¶
אני גם רוצה לציין שאני חושבת שהיא דווקא סמכות מקלה. אני אתן דוגמה של המכס, אם אתה מביא מוצר שהוא בניגוד לחוקיות היבוא המכס עוצר. המכס יכול לחלק את המוצר. זאת אומרת, זו הסמכות שלו הראשונית לפי החוק. יש אפשרות לתת לו מין היתר שאומר לו: אסור לך לשחרר את זה מהמחסנים עד שאתה מסמן. זה דבר דומה מה שאנחנו עושים פה כי ברגע שאתה לא מסמן זו עבירה ואני יכולה לנקוט בהליך פלילי ואני יכולה לתפוס את המוצרים. במקום לעשות את זה אני אומרת: אני בהליך מינהלי, לפני שאני מפעילה את כל התותחים שלי, אני מוציאה צו, אני אומרת לו: חכה, אל תמכור את זה עד תסמן. ברגע שהוא מסמן זה בסדר מבחינתי. אותו דבר כמו ביבוא.
אתי בנדלר
¶
אם יותר לי, אני חושבת שאין מחלוקת על חשיבות הצו המוצע, צו מינהלי לשמירת טובין במקום העסק. הוא ראוי, הוא חשוב, בהחלט חשוב לצורך ביצוע הוראות החוק. בישיבות המוקדמות שלנו גם אני הערתי לך, כזכור, לעניין הזה שבעצם יש כאן סמכות להורות על שמירת הטובין למשך חצי שנה, לתקופה ארוכה, גם אם ייתכן שהטובין בינתיים סומנו כדין. והנה הצעת הצעה ראויה והכול טוב ויפה, עדיין חסרה החוליה שבקשר אליה העירה עורכת הדין פרל, ואני מבינה שברמה העקרונית גברת פינקוס מוכנה להיענות לזה רק צריכים לנסח. זאת אומרת: "אלא אם כן תיקן את ההפרה או סימן את הטובין להנחת דעתו של הממונה, ובלבד שהממונה יענה לבקשת עוסק להיווכח כי ההפרה תוקנה בסמוך לאחר פנית העוסק". הקטע הזה אני מבינה שהוא חסר לך, נכון?
תמר פינקוס
¶
כן. זו הודעה של העוסק שהיא תוקנה, הוא לא מבקש ממני. אחרי שהוא הודיע לי שזה תוקן, בסמוך להודעה אני מאשרת כי זו לא פניה שלו לבוא ולאשר, אלא הודעה שהוא ביצע את החובה של הסימון. זו ההוראה הנכונה.
תמר פינקוס
¶
וזה צריך להיות הממונה או מי שהסמיכו לכך כי יכול ללכת מישהו מטעם הממונה לצורך העניין הזה.
תמר פינקוס
¶
הממונה או מי שהסמיכו לכך, כי אם תהיה לי מחלקת ייבוא והוא לא יהיה מפקח והוא יהיה מוסמך לבדוק.
אתי בנדלר
¶
בסדר, רגע. אבל לבטל? מישהו הולך לשם להיווכח, מישהו מטעמך. אבל מי מבטל את הצו? מי נותן את הצו ומי מבטל אותו? בהתאם לנוסח "נוכח הממונה או המפקח כי עוסק לא סימן טובין הוא רשאי", מי זה "הוא"?
שושנה רבינוביץ
¶
נקודה נוספת בקשר לחובה לשמור את המוצרים במקום העסק. ייתכן מצב שאם זה לא סומן כראוי העוסק יבחר להחזיר אותם לספק ושהספק יסמן. צריך לדאוג שהמצב הזה אפשרי, כרגע על פי הנוסח זה לא.
תמר פינקוס
¶
לא, לא, מה שהיא אומרת זה שלא משנה, אני לא רוצה שיוציאו ואז זה יופץ. אני מבינה את מה שהיא אומרת, יכול להיות שיש לפעמים צורך בסימון שאי אפשר לעשות אותו במקום אלא חייב לעשות את זה, היבואן או ביצרן, שהוא יוכל לקחת את זה למחסניו.
תמר פינקוס
¶
אז אנחנו נוסיף סעיף שצריך לעשות את זה באישור הממונה, צריך להודיע והממונה צריך לאפשר להוציא את זה מהמקום.
שושנה רבינוביץ
¶
או גם אם העוסק בוחר להחזיר את זה ואומר: אני לא אמכור, אני לא אתעסק עם זה מכיוון שהיה שם משהו לא בסדר.
תמר פינקוס
¶
הקמעונאי הזה, יכול היבואן או היצרן להגיד: אני לא. אני עוצרת את זה במקום של הקמעונאי, אחר כך, ירצה היבואן או היצרן לוותר על הטובין ולא ירצה למכור, יפנה אלי ויגיד לי: אני מבקש לבטל את הפניה, תחזירי את זה לחוץ-לארץ, זה לא במסגרת החקיקה הזאת משום שהעצירה של זה היא במקום העסק, היא אצל הקמעונאי. זאת אומרת, ראה הקמעונאי שיש צורך להעביר את הטובין למחסניו של היבואן או היצרן לצורך סימון, יעשה כן רק לאחר אישור הממונה, כי אני צריכה לעשות רישום כמה יצא ואני רוצה לדעת שאם יצאו 100 פריטים חוזרים 100 פריטים ולא חוזרים 90 כי 10 פתאום נמכרו בדרך. לכן זה לא נתון לשיקול דעתו של הקמעונאי אלא כל מה שיזוז מהמקום זה רק באישור הממונה.
תמר פינקוס
¶
אצל הקמעונאי. המחסן של הקמעונאי והקמעונאי, העסק זה הקמעונאי. אז אני לא אומרת בשירותים שאצל הקמעונאי ובמחסן, הקמעונאי זה הקמעונאי. הוא ירצה להוציא את זה ליבואן או ליצרן? הוא יקבל אישור על זה. אנחנו כבר נתקלנו במקרים שמוכרים בדרך שכשמעבירים ממקום למקום, אנחנו כבר עברנו את כל הפטנטים. אני מרשה רק באישורי. יבואו אלי ואז יעשה רישום מה עובר.
תמר פינקוס
¶
תשמע, כשלי יש דירה רשומה בטאבו עם המחסן, המחסן הוא חלק מהדירה, אז כשאני מוכרת אני לא מוכרת דירה בלי מחסן.
אתי בנדלר
¶
אולי נכתוב "בעסק"? "וכי ישמרו בעסק"? אני לא יודעת, למצוא איזשהו נוסח כדי להתיר את הספק הזה.
היו"ר חמד עמאר
¶
לא, לא. אני חושב שאתה צריך להגדיר את זה שהוא יכול להעביר גם את זה למחסן. אם אתה כתוב "מקום העסק", זה המקום שמתנהל בו העסק.
אתי בנדלר
¶
כן, אדוני. ביקשתי התייחסות של הרשות ולא קיבלתי עדיין במקרה שמדובר בנכסים פסידים, מה קורה אתם? נכסים פסידים זה למשל גבינה, לצורך העניין הזה נניח שהמחיר לא סומן על גבי הגבינה אז נכון שהוא יכול למהר ולסמן את זה אבל אם נניח זה סוג של סימון של גבינה מיובאת והוא צריך להחזיר את זה ליבואן.
אתי בנדלר
¶
אוקיי, יש נכסים פסידים שגורם הזמן הוא רלוונטי מהבחינה הזו שהם הולכים לאיבוד או כאלה שהם עונתיים. עורכת הדין כספי נותנת דוגמה של קישוטים לסוכה או זה יכול להיות מכירת סוף עונה וכיוצא בזה.
חנה טירי
¶
אז שבעל העסק שיודע שיש לו מוצר עונתי והוא רוצה למכור, שיזדרז ויתקן. מוצרי מזון הם באמת לא רלוונטי כי סימון מוצרי מזון זה לפי תקן רשמי, אני לא מדברת על הצגת מחיר, אני מדברת על הסימון. ולכן אני לא מוצאת עוד איזה מוצרים הם פסידים. וגם אם היינו מוצאים אז אני שואלת: אבל מה המשמעות? אני אתן לו פרס על כך שהמוצר הוא פסיד?
חנה טירי
¶
בדיוק. אז חובה שלו להקטין את הנזק שלו ולסמן את זה כמה שיותר מהר כדי שבאמת לא יגרם לו נזק. הוא צריך לעמוד בהוראות החוק, מלכתחילה הוא היה צריך לעמוד בהוראות החוק.
תמר פינקוס
¶
אבל בגלל זה אני לא אגביל את זה. גבינות ואוכל זה לא אצלנו. סוף עונה – ירוץ ויסמן מהר. לא יסמן, לא ימכור.
תמר פינקוס
¶
למה אני יכולה לקנות בגד ואחר כך לראות שהטעו אותי ושהוא פגום ושירד הצבע ובגלל שזה סוף עונה אז זה קדוש? אז הוא טעה, מה זה טעה? שלא ימכור, שיסמן את זה מהר.
אתי בנדלר
¶
אם כך, לפני שאדוני מחליט בקשר לסעיף אני רוצה לומר מהם השינויים שנראה לי שאתה מעוניין בהם.
אתי בנדלר
¶
בסעיף המוצע, בסעיף 21ב קודם כל תהיה תוספת בסוף, וכמובן אני לא מדברת על הניסוח המדויק: "אלא אם כן תיקן את ההפרה או סימן את הטובין להנחת דעתו של הממונה או המפקח" – בסעיף הזה כשאני אומרת "הממונה" אני מתכוונת בכל מקום "הממונה או המפקח" – "ובלבד שהממונה יענה להיווכח שההפרה תוקנה בסמוך לאחר הודעת העוסק", תיווסף הוראה לפיה העוסק יהיה רשאי להוציא את הטובין למקום אחר באישור הממונה. ועוד הוראה לפיה "בסעיף זה מקום העסק לרבות מחסן של העוסק". בכפוף לתיקונים האלה, האם אדוני מאשר את סעיף 21ב?
חנה טירי
¶
"צו מינהלי להפסקה או למניעה של השפעה בלתי הוגנת
21ג.
נוכח הממונה כי עוסק הפעיל השפעה בלתי הוגנת על צרכן בניגוד להוראות סעיף 3(א), הוא רשאי לצוות על העוסק להפסיק את ההפרה האמורה או לצוות עליו לבצע פעולה הדרושה למניעת אותה הפרה, באופן ובתנאים שיורה בצו."
סעיף 21ג, הצו המינהלי להפסקת הפרה, בעצם מיוחד רק להפרה ספציפית שהיא על הוראות סעיף 3(א). סעיף 3(א) מדבר על איסור על השפעה לא הוגנת. הסעיף מנוסח בצורה כזו שאסור לעוסק לעשות דבר העלול לפגוע ביכולתו של צרכן לקבל החלטה אם להתקשר בעסקה עמו באופן שיש בו משום שלילה או פגיעה מהותית בחופש ההתקשרות של צרכן. מאחר ומדובר בהוראה שהיא הוראה חדשה, בנורמה שצריך לצקת לה תוכן, ובגלל טענות שנשמעו שהנורמה אינה ברורה די הצורך, אז אמרנו שמבחינת נקיטת הליכים פליליים לגבי אותו סעיף, הליכים פליליים ינקטו רק לאחר הוצאת צו מינהלי.
בצו המינהלי בעצם מפרטים לעוסק מהו המעשה שאנחנו חושבים שמהווה הפרה, למה אנחנו חושבים שהוא מהווה הפרה ומבקשים מהעוסק להפסיק את ההפרה או מצווים עליו לבצע פעולה שדרושה למניעת אותה הפרה. והיה והצו המינהלי מופר, הליך האכיפה שיינקט הוא בעצם הליך פלילי בגין הפרת צו. זאת אומרת, הסעיף הזה הוא אך ורק לצורך אכיפת סעיף 3(א) לחוק הגנת הצרכן.
עירית פיליפ
¶
כן. פה אין איזושהי זכות שימוע לפני הוצאת הצו? זה מיד הוצאת צו וצריך לבצע? רק ללכת לבית משפט?
עירית פיליפ
¶
כנראה שלא. שאלתי אם אין לפני הוצאת הצו איזושהי זכות שימוע או משהו, לתת לי איזושהי זכות להתגונן לפני שמוציאים את הצו?
תמר פינקוס
¶
אני מציעה בכלל שלא נאכוף, אנחנו רק כל הזמן נדבר. זו זכות השימוע. אני לא מבינה, לאן אתם רוצים לדחוף?
תמר פינקוס
¶
יוצא הצו, אתם חושבים שזה לא טוב? אתם תבואו. מה זה הדבר הזה? אני מציעה שאנחנו בתנאי - - -
חנה טירי
¶
אני רוצה רגע להסביר עוד הפעם. אנחנו יצרנו את הכלי הזה רק כדי להקדים משהו נוסף לפני אכיפה פלילית. לא הייתי חייבת לעשות את הצו הזה, זה לא נדרש.
חנה טירי
¶
יש הפרות ובגין ההפרות יש עונשים, או שזה עיצום כספי או שזו אכיפה פלילית. יכולנו שלא לקבוע את הצו הזה אבל להפך, באנו לקראת בעלי עסקים ואמרנו: לפני שאני בכלל נוקטת הליך אכיפה אני קודם אוציא צו מינהלי ואבוא ואגיד לו: תדע לך שמה שאתה עושה הוא לא בסדר ועליך לשנות את התנהגותך. הוא יכול ללכת לבית משפט ולבקש לשנות את הצו. יכול בית משפט להיענות לו, יכול בית משפט שלא להיענות לא. אבל חשוב להדגיש שיצרנו את הכלי הזה דווקא בגלל העניין הזה של איזשהו משהו מקדמי לפני נקיטת הליך פלילי.
חנה טירי
¶
זה משהו שהוא מיוחד אך ורק לעניין הסעיף הספציפי הזה, רק בגלל שאמרנו שאם ייווצר מצב שעוסק לא יודע בדיוק שהפרקטיקה שהוא נוקט היא פרקטיקה של השפעה לא הוגנת אז חשוב לי ליידע אותו קודם. זה בעצם הליך השימוע. אם הוא חושב שאני לא צודקת, להפך, הוא הולך לבית משפט, לא אלי. הוא הולך לבית משפט ומבקש לבטל את הצו. אנחנו יכולנו שלא ליצור את הכלי הזה, כמו שזה לא קיים לגבי אף הפרה אחרת, לא על סעיף ההטעיה ולא לגבי אף סעיף אחר בחוק הגנת הצרכן. אין שום חובה בחקיקה הישראלית להקדים איזשהו משלוח של התראה ולהודיע לו: תדע לך שאתה כך וכך לפני נקיטה. בכל חקיקה יש: ביצע הפרה מסוימת, דינו כך וכך או יוטל עליו עיצום כספי, וזאת הדרך שיכולנו ללכת בה אבל אנחנו הלכנו לקראתם בעניין הזה. זה מבחינתנו הליך השימוע.
תמר פינקוס
¶
עכשיו אומרים לנו: לא, לפני שאתם תוציאו את זה תכתבו לנו: תדעו לכם, אנחנו עומדים להוציא לכם את זה. בסוף אנחנו נוציא לכם את זה, כמה אנחנו נדבר אתכם בהתכתבות?
חנה טירי
¶
חשוב להבין שיש גם חשיבות בלעצור כמה שיותר מהר הפרות. שוב פעם, יכולנו ללכת בדרך שבה ביצעת את ההפרה – תשלם עיצום כספי. זהו. ישר עניין של עונש.
חנה טירי
¶
אבל זה כבר עניין של הדיון לגבי הסעיף הבא, לראות באמת האם הסעיף הוא מאוזן מספיק ואולי אפשר לקרוא את זה יחד עם סעיף 21ד. אבל אני חושבת שמבחינת האיזונים זה האיזון הנכון.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה רגע להגיב על משהו. גם היום יש סעיף 21(4) בחוק הגנת הצרכן. אני מקבלת תלונה או אני רואה משהו שעל פניו נראה לי שנעברה פה עבירה, עוד לפני שמישהו אומר "ג'ק רובינסון" אני קודם כל מוציאה הודעה ואני מחיבת לעשות א' ו-ב' ו-ג' ו-ד' ו-ה' ותוך 7 ימים, ואם הוא לא יעשה את זה זאת תהיה עבירה נמשכת. ולהפך, אני גם נותנת לזה פרסום נרחב כי אם יש עוד איזשהו צרכן שנפגע הוא יודע לאן לפנות. והיה, והיו לי כאלה מקרים, שבא עוסק ואומר: סליחה, תראי, את זה עשיתי ואת זה עשיתי ואת זה עשיתי ואת זה עשיתי, אנא הסירי את הצו. אני מסירה אותו.
עירית פיליפ
¶
אני לא מבינה, כבר פרסמו שהפרתי עוד לפני, אמרת שאת מפרסמת את ההפרה עוד בשלב הזה כבר - - -
עירית פיליפ
¶
את ההודעה. זאת אומרת, לא ניתנה לי זכות להתגונן וגם כל הצבור יודע שאני לא בסדר. זה הוגן?
היו"ר חמד עמאר
¶
סליחה, בואו ניכנס קצת. כל מי שרוצה לדבר, אני נותן לכולם לדבר, אז נעשה את זה באישור.
עידו רז
¶
הבסיס של מה שנאמר פה הוא נכון, אבל ככל שההפרה קיימת. אם ההפרה לא קיימת, אם אין בכלל בעיה ויש טעות בשיקול דעת של הרשות, זה המקום לעשות את השימוע. הרי לא יכול להיות שיוטל צו, יינתנו סנקציות, יגידו: אדוני, אתה לא עשית כך וכך וכך, זה יפורסם ברבים והכול במצב שבכלל מדובר בצו שמקורו בטעות. הרי אם היה הליך של "תשמעו מה שיש לי להגיד", יכול להיות שאני טועה אבל אם אני צודק אז הכול מתבטל הרי. לפחות תזמנו אותי. מצדי שזה יהיה איזה הליך מהיר, תוך מספר ימים, אני מחויב להגיע תוך שבוע, לבוא ולהציג את טענותי. אני לא צודק? תטילו את הצו, אבל אם מקור הטלת הצו בסיסו בטעות, זה לא נכון להפעיל את כל התהליך הזה ולשלוח אותי לבית משפט חצי שנה אחרי זה כדי לבטל משהו שמקורו בטעות אחרי פרסומים. אנחנו הרי מכירים את התהליך הזה, תביעה ייצוגית שתוגש. צריך לפחות לתת מהמקום לעמידה - - -
תמר פינקוס
¶
אין קשר לייצוגית ולאכיפה הפלילית והמינהלית. אין קשר. אתם מוכרחים ללמוד את זה. גם במקום שבו אני לא נוקטת בהליך פלילי, עדיין יש לכם תביעות ייצוגיות. זה לא קשור אחד לשני ואל תתלו את כל התחלואים של תביעות ייצוגיות נגדכם, בגלל מעשים שלכם, באכיפה פלילית.
אתי בנדלר
¶
אני קודם כל רוצה להעיר כרגע, מבלי להביע עמדה אם יש מקום או אין מקום לערוך שימוע, כרגע, בשלב זה. אני חושבת שהטענה כאילו הבקשה לבית המשפט היא השימוע, אני חושבת - - -
אתי בנדלר
¶
רגע, סליחה, אז היתה אי הבנה. הצו עצמו הוא אקט מינהלי שנוקט בעל הסמכות ועצם הוצאת הצו לא מהווה שימוע. שימוע זה שלפני נקיטת צעד מינהלי מזמינים את מי שעלול להיפגע כתוצאה מאותו צעד ושומעים את עמדתו בקשר לאותו צעד שבעל הסמכות מבקש לנקוט בו, אם מדובר בפיטורין או בכל צעד מינהלי אחר. אז ודאי שעצם הוצאת הצו, וקל וחומר הפניה לבית משפט, אינם בגדר שימוע. עכשיו השאלה היא אם ראוי לערוך שימוע או לא ראוי לערוך שימוע. זו הערה שאני לא חושבת שניתן לבטל אותה במחי יד וייתכן שיש מקום בכל זאת לעשות שימוע קצר תוך פרק זמן מאוד מאוד קצר ולאפשר לממונה להוציא צו ולעשות את השימוע לאחר מכן. גם לכך יש תקדימים במקרים אם נוכח הממונה כי מתן זכות שימוש עלול לסכל את הוצאת הצו או את תוצאות הוצאת הצו, גם על דבר כזה אפשר לחשוב. אבל יש לי הרגשה, בלי להכיר את הפרקטיקה הנוהגת, שכך וכך, אם מגיעות אליכם תלונות על איזושהי פרקטיקה שעומדת לכאורה בניגוד להוראות החוק אתם פונים אל אותו עוסק כדי לברר אם הטענה הנטענת היא נכונה. לא כך?
תמר פינקוס
¶
לא, אבל אין לי בעיה, אני מוכנה לגמרי לוותר על הסעיף הזה ואנחנו נלך ישר לעניין של העיצום הכספי שיש שם גם התראה ושיעשו מה שהם רוצים.
תמר פינקוס
¶
אני לא חייבת לנהל את זה. לא בכל מקום שבו אני מנהלת שימוע זה צריך להיות בחקיקה. גם היום, לפני שאני מוציאה התחייבות ממונה או הולכת להליך פלילי או אני שולחת לו צו אז הוא אומר לי: בבקשה, עוד לפני שאת נוקטת הלאה אני רוצה לבוא אליך לשימוע. זה לא צריך להיות בחקיקה, זה דבר שנדרש על פי הניהול המינהלי. ולכן, לכתוב את זה בחקיקה זה לא נכון. אבל אין לי בעיה, גם כשזה סעיף חדש אני מוכנה לוותר על הסעיף הזה, לעבור ישר לסעיף האכיפה ויחולו על זה, אף כי זה סעיף חדש, כל אותם הכללים שחלים על עיצום כספי עם כל הפירוטים שיש, התראה לפני זה במקום שבו שיקול הדעת שלי יגיד את זה או ללכת ישר לעיצום כספי. אנחנו הקשבנו להם, אמרנו: אנחנו עושים לכם משהו אקסטרה בגלל הדילמה שהיא באה חדשה, אז עכשיו באים אלינו בטענה למה אנחנו – אז אנחנו לא נעשה את זה, אין לי בעיה.
אתי בנדלר
¶
אני מתפלאת על עצם התגובה, אם יותר לי, כי הרי אף אחד לא תוקף את הסעיף הזה, את הרעיון העומד מאחוריו ואני חושבת שהוא רעיון נכון. אני פשוט ניסיתי לומר שמבלי להכיר את הפרקטיקה הנוהגת בפועל אני מניחה שכך וכך מתבצע שימוע לעוסק. כי הרי הממונה צריך להיווכח שמתקיימת פרקטיקה בלתי הוגנת, איך הוא נוכח אם הוא לא פונה והוא לא שומע גם את גרסת הצד השני? לכן אני חושבת שאין עם זה בעיה מעשית, זה מה שאני מנסה לומר, גם בנוסח הנוכחי. כי תראו מה כתוב, כתוב בסופו של דבר "נוכח הממונה כי עוסק הפעיל השפעה בלתי הוגנת". איך הוא ייווכח? איך הוא ייווכח אם הוא לא ישמע את עמדת העוסק? אלא אם כן יש לו ראיות חד משמעיות וברורות.
עידו רז
¶
אולי מצדדים שלישיים, אני לא יודע, אולי מבדיקה פנימית שהוא עשה. יכול להיות שיש לי טענה טובה, יכול להיות שיש טענה טובה.
חנה טירי
¶
אבל אנחנו יכולים לבצע בדיקה גם בלי לבצע שימוע. אני מסתכלת היום איך אנחנו מוציאים הודעות מינהליות, אנחנו תמיד מבצעים - - -
חנה טירי
¶
אני עושה בדיקה, אני יכולה לעשות קניית ניסיון, אני יכולה ללכת לראות איזה מצגת שצרכנים טוענים שעושים שם שיווק אגרסיבי. אני יכולה לעשות את זה. זה לא בהכרח שימוע במובן שאני פונה אליו ואומרת לו: תדע לך, אתה עושה שיווק אגרסיבי, מה דעתך? את זה אני לא רוצה. בדיקה אני בטוח עושה.
היו"ר חמד עמאר
¶
את הצד שהולכים לפגוע בו, שהולך לקבל את הצו. אבל ללכת לבצע בדיקה ולהגיד שהבדיקה שלי זה השימוע, אני לא מוכן לקבל את זה.
חנה טירי
¶
- - הוראות חוק. אם מה שיצרתי פה בסופו של דבר נורא יעכב אותי, כי לפני שאני מוציאה צו כללי, אני צריכה גם - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
היועצת המשפטית הציעה לבצע את השימוע אחרי שאת מוציאה את הצו. את אומרת שיכול להיות שהשימוע שנעשה יכול לפגוע.
היו"ר חמד עמאר
¶
למה לחכות עד בית-משפט אם דרך שימוע אני יכול לפתור את הבעיה עם אותו בן-אדם? לחכות עד בית-משפט, לבוא לבטל את הצו, זה יכול לקחת חצי שנה-שנה עד שמבטלים את הצו.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני מגביל אותו בזמן ובינתיים לא מתנהל הליך בבית-המשפט, איך אני מבטל את הצו אם הוא עושה – להגביל בזמן זה - - -
עידו רז
¶
ההצעה של היושב-ראש נשמעת מאוד סבירה. שאילתא לצו, תוך שבעה ימים מתבצע שימוע, ככל שהשימוע לא צלח, אז הצו עומד.
עידו רז
¶
אני אומר שהוא יעמוד, אבל תוך שבוע יתבצע שימוע. אם לא ישתכנע הממונה שהטענות טובות, אז הצו ימשיך לעמוד, ואז מקסימום הולכים לבית-משפט. אבל אפשר לעשות את השימוע גם אחרי, כמו שהציע היושב-ראש.
חנה טירי
¶
כי זה מסרבל אותנו. זה פשוט מסרבל אותנו וכל הכלי הזה שיצרנו, כדי לבוא דווקא לקראת העוסק, בסופו של דבר פה לרעתנו.
היו"ר חמד עמאר
¶
אנחנו מדברים על חקיקה. אני חושב שאתם שוכחים שכאן אנחנו מדברים על חקיקה. אנחנו לא מדברים על מסרבל, לא מסרבל. אנחנו מדברים על דבר שילווה אותנו שנים. אני לא מדבר על משהו שאני הולך לעשות מחר - -
היו"ר חמד עמאר
¶
- - ואותו מנהל יישאר מנהל 20 שנה אם הוא עושה את זה או לא עושה. אני עושה משהו בחקיקה – אנחנו צריכים לעשות את זה מסודר.
חנה טירי
¶
אני חושבת על הפרקטיקה. ואני חושבת שחזקה על הרשות, שאם היא כבר מוציאה צו מינהלי לגבי סעיף 3(א), זאת אומרת שהיא חושבת שיש עוסק שמפעיל השפעה לא הוגנת – שהיא גם לא בחזקות. זאת אומרת שאם זה בחזקות, אין לי בעיה, אם זה מופיע בחזקות של סעיף 3, אני לא שם. המצב המינהלי שיצרנו הוא רק לגבי סעיף 3(א) – חזקה על הרשות שאם היא הוציאה צו מינהלי, אז היא עשתה בדיקה קודם וכו'. אני רוצה שיהיה הליך שהוא הליך מהיר.
חנה טירי
¶
הרי יכולתי לבוא ולומר, בסדר זו עבירה פלילית, אני הולכת להליך פלילי, כמו שיש לי בכל סעיף הפרה בחוק הגנת הצרכן.
חנה טירי
¶
אז למה לסרבל? למה לסרבל? בסדר, אין בעיה, אז נוותר על הסעיף הזה. נוותר על הסעיף. הסעיף הזה יהיה סעיף פלילי, ונלך לפי הדרכים הרגילות, כמו בכל הליך פלילי אחר. בסדר, אז נבטל. אנחנו מציעים לבטל את סעיף 21ג.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני מציע שיהיה שימוע אחרי הצו המינהלי. יהיו מחויבים בשימוע, כי אני לא רוצה לחכות עד בית-המשפט. זה לחכות חצי שנה ושנה עד שנגיע לבית-משפט, בינתיים הצו רץ. שתהיה להם האפשרות להוציא את הצו המינהלי, אבל אחרי זה הם יהיו מחויבים תוך שבוע לקיים שימוע עם חזקה על הרשות לבצע את הכול, חזקה על הרשות גם לשמוע את הנפגע ולשבת אתו עשר דקות-חצי שעה ולשמוע אותו בשימוע.
חנה טירי
¶
כי זה לא הולך ככה, עשר דקות. בפרקטיקה זה לא הולך. זה עניין של ימים, ולא תמיד, ולפעמים מבקשים ארכה וכו', ובינתיים - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
בינתיים הצו רץ. אם הוא מבקש, בינתיים הצו רץ. אני נותן לך את האפשרות להוציא צו. יש לך צו, יש לך הכול.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני לא רוצה לחכות עד בית-המשפט בשביל לבטל את הצו. אולי הרשות טעתה, אולי בגלל שאין לכם הרבה כוח-אדם ועכשיו אתם אומרים שיהיו לכם עוד 20 אנשים, 15 אנשים בתוך שנתיים-שלוש, אתם כל כך עמוסים, ייקח לכם יותר מחצי שנה להגיע לבית-משפט ולגמור. אז תזמנו אותו תוך שבוע לשימוע ואם הוא מבקש דחייה, שיבקש, אז הצו בינתיים רץ. אם הוא לא מבקש דחייה, הוא לא מבקש דחייה, אז שיהיה שימוע אחרי.
חנה טירי
¶
זאת אומרת שמבחינתנו, מהרגע שבו הוצאנו את הצו הוא חייב להפסיק או לנקוט באותה פעולה שהוא צריך להפסיק - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
זה בדיוק, לזה אני מוכן, אמרתי לך. אבל לפחות לשמוע אותו לפני שמגיעים לבית-משפט. הוצאתם לו צו, הכול טוב ויפה, יש לו זמן, הוא רוצה לחכות שלושה שבועות, שיחכה, יש צו. אבל אתם מחויבים תוך שבוע, אם הוא מוכן ובא להוכיח לכם שאתם טועים, אז שתהיה לו את האפשרות הזאת – במקום שילך לבית משפט וייקח עורכי-דין ויתחיל להתנהל בבית-משפט וזה ייקח הרבה זמן.
גם כאן אנחנו מקצרים בזמן, והפגיעה היא פחותה גם לצרכן וגם לספק. אני חושב שכאן נושא השימוע לפני הליך פלילי מאוד חשוב בנושא הזה. יש לכם סמכויות רבות עכשיו, החוק נותן לכם הרבה סמכויות, אז לפחות לתת את השימוע. יש אפשרות לנסח משהו?
אתי בנדלר
¶
אני יכולה לכתוב משהו כמו: נוכח הממונה, כאמור, ונתן צו ללא שנשמעו טענות העוסק – זה הרעיון, כמובן שלא ניסחתי את זה עדיין. הרי סעיף 21ב אומר "נוכח הממונה - -
אתי בנדלר
¶
סליחה, חזרתי לסעיף 21ב. נוכח הממונה כי עוסק הפעיל השפעה בלתי הוגנת על צרכן בניגוד להוראות סעיף 3(א), הוא רשאי לצוות על העוסק להפסיק, וגומר, נוכח הממונה כאמור ונתן צו ללא שנשמעו טענות העוסק, רשאי העוסק להשמיע טענותיו בפני הממונה בכתב או בעל-פה, כפי שיורה הממונה בתוך – תקופה שתחליט עליה ממתן הצו, בתוך כמה ימים?
אביטל בגין
¶
בחוקי הגנת הסביבה אין הוראה כזאת בחוק, וחל הדין הכללי של מתן זכות תיאום. בהגנת הסביבה יש בכל מיני חקיקות צווים שניתן לתת הוראות להפסיק או לעשות. כרגע למשל, יש דיון חוק זיהום קרקעות ושם אין הוראה בחוק לגבי מתן זכות טיעון על - - - כאלה.
לאה ורון
¶
לא, אבל הצעת החוק שהיא מזכירה, נידונה בימים אלה בוועדת הפנים והגנת הסביבה, אולי תכניסו גם שם את העניין הזה.
אתי בנדלר
¶
לא, אני לא רוצה להביע כאן עמדה ולא יודעת אם הנושא נבדק באופן יסודי – האם העובדה שזכות השימוע לא נכתבה במפורש בחוק אומר מכאן שאין זכות שימוע, אני ממש לא בטוחה.
אתי בנדלר
¶
טוב, יש זכות שימוע, אבל כאן נאמר שחושבים שלא צריך בכלל שימוע, ולכן אולי עדיף שהדברים יאמרו ולו בצורה הזאת.
אתי בנדלר
¶
זה תלוי. תראי, לפני הטלת עיצומים כספיים, כפי שאנחנו נראה עוד מעט בסעיפים שנגיע אליהם, יש זכות שימוע, טיעון, מעוגנת בהצעת החוק באופן ברור ביותר.
אתי בנדלר
¶
בדיוק. נכון, לכן גם לא הערתי שום דבר כשמדובר על שבעה ימים. זאת אומרת שזה מיצוי מאוד מהיר של זכות השימוע, למקרה שלא נעשה שימוע טרום הוצאת הצו.
תמר גנות
¶
בהקשר הזה אני מבקשת להעיר לפני הנושא של האירוע, בקשה לביטול צו, לבדוק למה הרשות מאוד מגבילה את עצמה כאן, זאת אומרת שבמקום שבו היתה סמכות מאוד נרחבת יחסית לצו מינהלי, כמו ב-21(4) שבוטל, ובעצם עכשיו זה צווים מינהליים לשני נושאים מאוד-מאוד ספציפיים. זה נכון שלשאר ההוראות יש את הסמכות של הטלת עיצומים, אבל הטלת עיצומים זו דרך אחת, שהיא לא תמיד הדרך היעילה והטובה ביותר למנוע את הפגיעה בצרכן או להבטיח שההתנהלות תהיה הוגנת מבחינה עסקית וצרכנית.
ולכן, לא ברור לי למה בעצם אין אפשרות להוציא צו מינהלי באופן כללי, שמורה לעוסק לנקוט בפעולה – לא רק בהקשר הזה של השפעה בלתי הוגנת – לחדול מפעולה, לפרסם נתונים. זה דורש מידע כלכלי כדי לוודא שהרציונל הכלכלי שבבסיס החוק נשמר. לא ברור לי למה יש כאן צמצום סמכויות בחקיקה הזאת, שבאה בעצם כל כולה להרחיב את הסמכויות של הרשות.
חנה טירי
¶
אנחנו לא רואים בזה צמצום סמכויות. כשאנחנו קבענו את העיצום הכספי הוא כולל את כל מה שאת אומרת. זאת אומרת, הוא חייב להפסיק את ההפרה, ובנוסף הוא משלם קנס מינהלי, שהוא העיצום הכספי. זה לא צמצום. להיפך, זה בדיוק אותו דבר, אלא הוספנו לו עוד סנקציה.
אני חושבת שאם יש לרשות מינהלית סמכות או להוציא צו שאומר באופן ערטילאי תפסיק, לבין אפשרות להגיד לו לא רק תפסיק, אלא אני גם נותן לך סוג של הרתעה כלכלית בגין ההפרה שביצעת, אני חושבת שזה הרבה יותר יעיל. אני חושבת שגם רשות תעדיף לבחור בדרך הזאת, גם אם היה לה סמכות להוציא צו מינהלי להפסקה. זה בדיוק אותו דבר.
תמר גנות
¶
יכול להיות, ויכול להיות שיהיו מקרים אחרים, שבהם דווקא הכלי האפקטיבי יותר לאו דווקא יהיה הנושא של העיצום הכספי. ולכן, מה שאתם עושים, זה שאתם בעצם מונעים מעצמכם את שיקול הדעת ואת ההחלטה בעניין הזה, ומראש מגבילים את עצמכם לכלי אחד, שאולי הוא על פניו כלי אפקטיבי יותר, אבל הוא עדיין רק כלי אחד. זאת אומרת, זה עדיין מונע את השימוש במגוון כלים שהיו לכם, ובעצם עכשיו בוטלו.
חנה טירי
¶
שוב, היעילות של צו מינהלי להפסקת הפרה לא יכול להיות מנותק מעוד משהו, כי מה קורה אם הוא לא מפסיק את ההפרה? נכון להיום, כשאנחנו מוציאים הודעה מינהלית על הפסקת הפרה, אם הוא לא מפסיק את ההפרה, יש לזה משמעות בהליך הפלילי. זאת אומרת, העבירה שהוא מבצע נמשכת.
אני לא יכולה להוציא צו מינהלי אם אין לזה משמעות נוספת של באמת מה קורה כשאתה לא מבצע את אותו צו מינהלי. ומאחר שפה קבענו – ולתת לנו סמכות סתם להוציא צו מינהלי כשאין לזה שום משמעות של אחרי – אני חושבת שזה מיותר מבחינת הפרקטיקה.
אתי בנדלר
¶
יתירה מזו, אם תהיה הוראה כזאת, אז יגידו לממונה – דרך המלך, קודם תוציאי צו מינהלי, ורק אם הוא לא עוזר, תתחילי להטיל עיצומים כספיים. זה במידה רבה עלול לנטרל או לא לנטרל את הכלי של העיצומים הכספיים, אבל לעשות אותו כלי מדרגה שנייה או במקום שני מבחינת ההתנהלות של הדברים.
אביטל בגין
¶
אני חושבת גם שראוי לציין לטובה את העבודה שהרשות עשתה פה באמת, מבחירת הכלים שהם יעילים ונכונים, ולא לבחור לשמור לעצמה כל מיני סמכויות עמומות ורחבות, ולברור מבין ההוראות מה צריך להיות הפרות ומה צריך להיות עבירות, ואיזה צווים בדיוק צריך, ולוותר על דברים שהם באיזון בין המידתיות שלהם ובין יכולת האכיפה שלהם – הם לא נותנים יתרון נוסף. המהלך פה נעשה נורא יפה.
תמר גנות
¶
אני לא - - - , אני פשוט אומרת שעדיין יכולים להיות מקרים עמומים שבהם הטלת העיצומים תהיה צעד פחות אפקטיבי. אני מקבלת את מה שאמרה היועצת המשפטית של הוועדה לחלוטין, שזה יכול להכביד על שיקול הדעת, זאת אומרת, להעלות טענות. אני עדיין חושבת שנכון למצוא כאן פתרון שלא יכבול את ידי הרשות אלא להיפך.
היו"ר חמד עמאר
¶
תודה רבה.
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 21ג בהצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 33), התשע"ב–2011, אושר.
חנה טירי
¶
"בקשה לביטול צו מינהלי על-ידי בית המשפט
21ד.
(א)
הרואה את עצמו נפגע על-ידי צו שהוצא לפי סעיפים 21ב או 21ג (בסעיף זה – הצו), רשאי להגיש לבית המשפט המוסמך לדון בעבירה לפי חוק זה, בקשה לביטולו.
(ב)
הגשת בקשה לביטול הצו לפי הוראות סעיף קטן (א), אינה מתלה את תוקפו של הצו, כל עוד לא החליט בית המשפט אחרת; החליט בית המשפט להתלות את תוקפו של הצו במעמד צד אחד, תידון הבקשה במעמד הצדדים בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מתום שבעה ימים מיום ההחלטה.
(ג)
בית המשפט רשאי לבטל את הצו, לאשרו או לשנותו.""
דנו בשני צווים מינהליים, צו מינהלי לשמירת הדין וצו מינהלי להפסקה של השפעה בלתי הוגנת. סעיף 21ד בעצם מדבר על הפרוצדורה לערער על הצו המינהלי, ומי שרואה את עצמו נפגע על-ידי הצו רשאי להגיש לבית-המשפט, המוסמך לדון בעבירה, בקשה לביטול צו.
לפי הסעיף, הגשת הבקשה אינה מתלה את תוקפו של הצו. הוא ימשיך לעמוד בתוקפו עד לקבלת החלטה על-ידי בית-המשפט. אם בית-המשפט מחליט להתלות את תוקף הצו במעמד צו אחד, אז הוא חייב לקיים דיון במעמד שני הצדדים בהקדם האפשרי.
אתי בנדלר
¶
הפניתי את תשומת לב משרד המשפטים לתמיהתי בקשר לשאלה, מדוע קובעים לוח זמנים לבית-המשפט רק במקרה של התליית תוקף צו שנתן המפקח, ואין איזושהי סימטריה או משהו שקרוב להיות לסימטריה במעמד שני הצדדים. כי לכאורה – אם הגישו בקשה לביטול הצו, אם בית-המשפט לא מחליט להתלות את תוקפו של הצו במעמד צד אחד – אפשר לדון במעמד שני הצדדים בעוד חודשים. לעומת זאת, אם בית-המשפט מחליט להתלות את הצו במעמד צד אחד, אז רק במקרה כזה יש הוראה שהבקשה תידון במעמד הצדדים, לא סתם בהקדם האפשרי - -
אתי בנדלר
¶
- - אלא גם לא יאוחר מתום שבעה ימים מיום ההחלטה. חשבתי שחוסר האיזון כאן קיצוני מדי להבנתי. אני מבינה שיש הסכמה להשאיר את "תידון הבקשה במעמד הצדדים בהקדם האפשרי", ולמחוק את הסיפה האומרת "ולא יאוחר מתום שבעה ימים מיום ההחלטה", האומנם?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למישהו יש התנגדות לשינוי הזה?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 21ד בהצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 33), התשע"ב–2011, אושר.
חנה טירי
¶
ביקשת בדיון הקודם, שנקבע נוסח של סעיף, שעוסק במקרים שבהם מוכרים מוצרים במתחמים סגורים במחירים גבוהים. לצרכן אין ברירה, הוא בעצם צרכן שבוי והוא חייב לקנות את המוצר שנמכר במקום. חשבנו על הנושא. אנחנו חושבים שניתן להוסיף את זה באמת לחזקות של סעיף 3(ב), מאחר שכאשר מונעים ממני להכניס מוצרים שהם מוצרים חיוניים כמו מזון ושתייה למתחם סגור, כשאני אמורה לבלות שם כמה שעות, אני נדרשת בסופו של דבר לקנות במחיר, בדרך כלל זה גם מחיר גבוה, אז אני לקוח שבוי, אני לקוח שבעצם שוללים ממנו את חופש הבחירה שלו, אם בכלל לבצע עסקה. אם זה היה תלוי בי, לא הייתי מבצעת את העסקה, הייתי מביאה מהבית.
חשבנו על נוסח. הנוסח שאנחנו מציעים הוא כזה: "מנע מהצרכן להביא למקום העסק או מקום אחר המנוהל על-ידי עסק (להלן – מקום), מזון או שתייה, אותם מוכר העוסק בין היתר במקום, אלא אם כן המקום במהותו הוא בית אוכל". אני לא רוצה שזה יחול על מסעדות, כי ברור שלא אגיע עם בקבוק יין למסעדה. אני חושבת שזה סביר שזה לא יחול במקרים כאלה. אבל ניסינו להתאים את זה כמה שיותר למה שאדוני ביקש בישיבה הקודמת.
אנחנו חושבים שברגע שאתה מונע מצרכן להכניס מזון או שתייה, ואתה מוכר את אותו מזון ושתייה או מזון ושתייה מאותו סוג באותו מקום, אתה לא יכול למנוע ממני להכניס אותו לאותו מקום. אתה יכול למנוע ממני להכניס אם אתה אומר, אני לא מוכן בכלל שיהיה מזון ושתייה, יכולים להיות טעמים נוספים. אבל אם אתה מוכר את אותו סוג של מזון ושתייה באותו מקום, באותו מקום עסק או מקום המנוהל על-ידי עסק, זאת אומרת, זה יכול להיות מתחם אחר, שהוא לא בהכרח המקום שבו מתנהל עסקו של העוסק, אז אתה מתבקש לאפשר לצרכן להכניס את אותו מוצר לאותו מקום.
חשבנו באמת מה קורה אם למשל יש מניעה להכניס מזון או משקה מטעמים ביטחוניים, יכול להיות מצב כזה - -
חנה טירי
¶
- - למשל, אנחנו יודעים שיש משחקי כדורגל שם לא מאפשרים להכניס בקבוקי זכוכית מטעמי ביטחון הציבור וכולי, אז חשבנו להוסיף איזשהו סייג: למעט אם המניעה להכנסת מזון או משקה הם בשל טעמי ביטחון.
תמר פינקוס
¶
אבל אז גם אי-אפשר יהיה למכור. זאת אומרת, לא יכול להיות מצב שמותר למכור, אבל אי-אפשר להכניס.
הילה שטרן אטיאס
¶
זה כמו שלמשל, אם יורשה לי, לדוגמה, שביקורת הגבולות לא מאפשרת להכניס נוזלים למטוס, אבל מותר לי למכור שתייה אלכוהולית במטוס.
שאול שרצר
¶
אדוני, סליחה, אני רק מתייחס למה שנאמר פה. עוד לא קיבלתי את רשות הדיבור, ולכן אני עוד מאזין.
תמר פינקוס
¶
אני רוצה רגע להוסיף. אם מוכרים מזון ושתייה במתחם מסוים, חזקה היא שמותר לאכול שם, לשתות שם, ולכן אני יכולה גם להביא מהבית. אם אסור מטעמי ביטחון ובטיחות להכניס מזון, חזקה שאי-אפשר יהיה גם למכור אותו. לא יכולה להיות סיטואציה - - -
הילה דוידוביץ
¶
כשרות או שהבקבוק פתוח ומטעמים – בשדות תעופה, אולי עדיין לא בישראל, אבל לא מאפשרים לך - -
הילה דוידוביץ
¶
- - להכניס בקבוק פתוח, כי אולי יש בפנים גם רעלים ולא רק – אולי יש בפנים בעצם אלכוהול.
אתי בנדלר
¶
גב' פינקוס, לענייני הביטחון דנו בזה בישיבה מקדימה, וחשבנו לא להסתפק סתם באמירה שהמניעה להכנסת המזון או המשקה הם בשל טעמי ביטחון, כי אז כל בעל עסק יגיד שמטעמי ביטחון הוא לא מאפשר את זה.
אתי בנדלר
¶
אלא להמשיך עם זה: לפי קביעת ממונה ביטחון במקום כממונה ביטחון כמשמעותו בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים או לפי קביעת המשטרה או גוף רשמי אחר, מוסמך אחר, צריכים לחשוב אם זה רשות שדות התעופה - - -
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת, אם יש לי באמת קביעה של גורם חיצוני שאפשר לסמוך עליו, שהוא זה שמנחה ואומר לא להכניס אוכל.
תמר פינקוס
¶
שהוא איננו מטעם הזכיין. ולכן, אם אנחנו אומרים גורמי ביטחון, שזאת משטרה, זה גוף שמקובל עלי, ואני לא חושבת שתהיה שם איזושהי הטיה או שיקול לא נכון.
אתי בנדלר
¶
ברור, אבל זה כבר נתפס בסייג של בית אוכל כך וכך. כי מקום שמוכרים אוכל, את לא מצפה, כמו שהיא אמרה, שתבואי עם סנדוויץ' למסעדה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי שרוצה להביא סנדוויץ' לא כשר למסדרון במשרד המשפטים לא יכול לעשות את זה? אני חושב שזה קורה אולי לפעמים.
תמר פינקוס
¶
בקניון יש המון מסעדות ועדיין אני יכולה לבוא עם בקבוק שתייה שלי, אני יכולה לבוא עם סנדוויץ' שלי.
תמר פינקוס
¶
עכשיו, תארו לעצמכם שיגידו לי: לא, את חייבת לקנות את האוכל רק פה ב"מקדונלדס" או ב"מק דיוויד" או בסינית, למה? אני יכולה לבוא עם זה מבחוץ.
חנה טירי
¶
בדיוק. ואנחנו לא עוסקים בבית אוכל. אנחנו עוסקים במתחמים, פארקים למשל וכו'. איזה רלוונטיות יש לכשרות?
חנה טירי
¶
בדיוק. והמוצרים שהם מוכרים שם הם רק כשרים ויש שם תעודת כשרות? או זה מה שמפריע להם, שמי שייכנס לפארק זה מי שמביא סנדוויץ' לא כשר? אין בזה בעיה.
תמר פינקוס
¶
אני פעם אמרתי לבן שלי כשהגננת אמרה היום אתה – אמרתי לו: תגיד לגננת שלא תסתכל בתוך הסנדוויץ', רק תדאג שאתה אוכל. כל פעם שהבן שלי אומר לה את זה, היא מבינה שיש בפנים נקניק.
שאול שרצר
¶
יש לנו עמדה מאוד פשוטה בעניין הזה, אבל לפני שאני משמיע אותה, אני רוצה להגיד מה המצב בפועל. חשוב מאוד גם לדעת. בפועל, המצב במרבית בתי-הקולנוע, שהסעיף הזה מקוים ככתבו וכלשונו גם היום. דהיינו, כל אדם שרוצה להכניס מזון או משקה שנמכר במזנונים שבבתי-הקולנוע, נותנים לו לעשות את זה. אני אומר: מרבית בתי-הקולנוע, שלא אובן לא נכון. יש בתי-קולנוע שלא יכולים לאפשר את זה או להרשות את זה מכל מיני סיבות, גם בין השאר סיבות שקשורות לביטחון, גם בין השאר סיבות שקשורות באופן מאוד פרוזאי למבנה של התוכנית העסקית שלהם. דהיינו, זה מה שמבדיל בבית-הקולנוע בין הפסד גדול לפעמים להפסד קטן יותר או לקצת רווח. רק על מנת להביא כמה נתונים: מחיר כרטיס המרבי היום במדינת ישראל הוא 38 שקלים, מחיר הכרטיס הממוצע - - -
שאול שרצר
¶
מאחר שזומנו פעם ראשונה לישיבה הזאת – אני מבין שזאת לא ישיבה ראשונה בנושא – מאתמול להיום, קשה לי להביא יותר ממה שאני מביא עכשיו על קצה המזלג. ולכן, התחלתי מתיאור המצב בפועל על מנת שאובן אחרי זה, מה באמת העמדה כלפי התיקון בכלל.
אז המחיר הממוצע של כרטיס במדינת ישראל הוא 34 שקלים, המחיר לאחר מס הוא 27 שקלים, המחיר נטו לקולנוע הוא 13.5 שקלים, כיוון שהחלק הארי של הכרטיס הולך למפיצי הסרט ובעליו. מה-13.5 שקלים האלה צריך עוד לשלם ארנונה, שכר עובדים, אחזקה, שדרוג של הקולנוע. רק אסביר לאדוני שבמדינת ישראל, למשל, כמעט בכל בתי-הקולנוע יש הקרנה דיגיטלית. זאת אומרת שלפני בין חצי שנה לשלוש שנים התחילו בתי-הקולנוע במעבר ממכונות ההקרנה של הצלולואיד למכונות ההקרנה היותר חדישות. לא אלאה את אדוני כמה כסף זה עלה, לא אומר לאדוני באיזה תדירות צריך להחליף את הכיסאות, לא אכניס את אדוני לענייני האחזקה השוטפת בבתי-הקולנוע, שמטיבם של מקומות שהמעבר של אנשים בהם הוא כל כך גדול, נדרשת תחזוקה שוטפת יקרה יותר. צריך לשלם חשמל כמובן, וכל מיני הוצאות כאלה, שבמקרה הטוב, מהקולנוע עצמו המאזן בסוף היום הוא בערך אפס. אז נשאר המזנון.
לכן, מה שקורה כיום, יש בתי-קולנוע שלא יכולים להרשות לעצמם את הלוקסוס הזה, במירכאות, להרשות להכניס גם מאכלים ומשקאות חיצוניים. עכשיו, הדגש הוא באמת כמו שנתבקש פה, אותם מאכלים, מכיוון שבשום פנים ואופן לא מסיבות ביטחוניות ולא מסיבות אחרות, אי-אפשר להכניס, למשל, חמגשיות או מזון חם או מזון מטוגן, מכיוון שזה פוגע בציוד בתוך בתי-הקולנוע.
עכשיו, אחרי שאמרתי לאדוני מה המצב היום. אנחנו לא חושבים שבמציאות כזאת צריך עוד חקיקה לעניין הזה. לכן, זאת הסיבה הקרדינלית שבגללה אנחנו לא חושבים שצריך להוסיף את התיקון הזה. נגזרות מזה עמדות משפטיות שנדמה לי, בין היתר – זה לא הנוסח שיעבור שיהיה נכון, הוא לא יעמוד במבחנים חקיקתיים, לדעתי. לא נעשתה פה - - -
שאול שרצר
¶
זה לא עומד במבחן הסבירות, אדוני. יש פה כל כך הרבה חורים. זה המקום להוסיף נורמה כזאת? הקריאה השנייה והשלישית לחוק הגנת הצרכן?
שאול שרצר
¶
- - לדעתי עוברת כחוט השני, לאו דווקא רק בחוק הזה, שהיא מתחילה בו ומסתיימת בו. לא בטוח שנכון להכניס אותו בקריאה שנייה ושלישית מאתמול להיום בנוסח שלו שמלא, לדעתי, מקומות שיכולים להוביל אותנו לפרשנויות שונות ומשונות של שתי השורות האלה. ומחוץ לזה, יש הרבה דברים שמבחינה עובדתית הוצגו פה פשוט לא נכון. למשל, למה לא מסעדות? למה החזקה הזאת שמסעדות זה בסדר? לא נראה לי בקבוק היין במסעדה, אביא יין מהבית. אגב, אפשר לעשות את זה. לוקחים דמי חליצה, ואני יכול לשתות את בקבוק היין שלי ולשלם עליו כמה שאני רוצה ואיפה שאני רוצה. ומה מחר? לא ימצא חן בעיני המחיר של השוט ויסקי בבר, אביא אותו מהבית. למה לא? לא רואה שום סיבה לעצור בבתי-הקולנוע.
מהצד השני, ולאור המצב העובדתי בשטח, נדמה לי שזה מספיק מה שקורה בשטח. אם נלך ונחפש את המצוין, לדעתי הוא האויב של הטוב.
שאול שרצר
¶
במחירים, בסוגיית המחיר. נדמה לי, שהמקום לטפל בזה הוא ביוזמה נפרדת לעניין הזה, שצריכה לבדוק קודם כל באמת מה המצב בשטח. לעשות גם איזושהי השוואה או מחקר השוואתי או לקבל נתונים השוואתיים הן בארץ והן בעולם לעניין הזה. מכיוון שאני חי בתוך תחומי הצר, ממה שבדקתי ב-24 שעות האחרונות, כלפי העולם אנחנו במצב מצוין – אין פה הפקעת מחירים, אין פה מחיר מוגזם, צריך לקחת את הדברים בפרופורציה. כמו שהסברתי, כל עסק יש לו איזושהי תוכנית כלכלית, שבסופו של היום היא ההתכנות שלו למעשה.
ברור שאנחנו לא רוצים עכשיו להכריח את בתי-הקולנוע ביוזמת החקיקה הזאת, שכתוצאה ממנה יכול להיות שבתי-הקולנוע החלשים ייפגעו. למה? כי בתי-הקולנוע החלשים הם אלה שבפריפריה, למשל. ואנחנו חוזרים הלוך וחזור על המנטרה, שגם הציבור בפריפריה צריך ליהנות מחיי תרבות מלאים, יפים, בדיוק כמו במרכז. ולכן, למשל, זאת סוגיה שצריך לשקול אותה.
אני בטוח שאם הייתי מוזמן או שהיינו מוזמנים לישיבות הקודמות, העניין הזה היה עולה בצורה הרבה יותר מקיפה מאשר עכשיו, כשאדוני רוצה לנקות את השולחן מהחוק הזה היום. אבל עם כל הכבוד - - -
שאול שרצר
¶
אם תהיה יוזמה כזאת – אני מבטיח שכמו שאנחנו משתתפים בכל היוזמות שאנחנו מוזמנים אליהן ומשתפים פעולה עם כולן, כולל בענייני נגישות, כולל בכל העניינים שנוגעים לבתי-הקולנוע בפרט ולענייני התרבות בכלל במדינת ישראל – אנחנו אחרונים לשים לה מכשול. אנחנו תמיד הולכים בראש היוזמות האלה, מכיוון שאנחנו יודעים דבר אחד, עדיף הקולנוע שפועל בצורה הכי גרועה, מאשר היוזמה הכי טובה שבית-קולנוע לא יכול לפעול בגדרה, כי אנחנו חיים מזה. אנחנו חיים מהצופים, אנחנו רוצים לתת להם את השירות הכי טוב שניתן.
אסיים במשפט אחד אחרון, שבדקתי גם כן ב-24 שעות האחרונות, מבחינת השירות אין דומה לנו. מה זה שירות? מספר הסדרנים למספר המושבים, השירותים שניתנים, טיב הציוד בקולנוע, ובכלל, אנחנו באחד המקומות הכי גבוהים בעולם.
ולכן, אדוני, אני מבקש באמת לקחת את היוזמה הזאת אולי למקום אחר ולזמן אחר. ולא סתם אמרתי על המצב, אפשר לבדוק אותו, כי במציאות המצב הזה מתקיים במרבית בתי-הקולנוע, כמו שאמרתי.
תמר פינקוס
¶
המלה מרבית צריכה לצלצל. אבל מראש, כמו שאמרתי בהתחלה, אנחנו לא מדברים רק על בתי-קולנוע. אנחנו מדברים על קרקסים ועל מגרשי כדורגל. ולהגיד שמצבנו יותר טוב מאשר בעולם, אנחנו הכי זולים, אז אני רק רוצה להזכיר לאדוני – אתמול ישב כאן שרון קדמי והראה מה מצבנו מול מחירי המזון למיניהם בעולם. אז איך יכול להיות, אם המזון פה ככלל יותר יקר מאשר במדינות ה-OECD, שפתאום בקולנוע הוא זול.
אז אני לא בדקתי בקולנוע, אבל אני יושבת גם בוועדה להוזלת מחירי הנופש, שחלה גם על מחירים בפאבים ועל מזונות, לא נתקלתי בתופעה ששם זה יותר זול. ברור לי שעסקים רוצים לעשות רווחים לא על עצם העסק שלהם, אלא גם על דברים נלווים, אז על זה הם משלמים מס הכנסה ועל זה הם משלמים ארנונה, וצר לי וקשה להם, לכולנו קשה, אבל אז הם עושים את הקופה על הפופקורן, על הנקניקייה, על הוופלה ועל המים.
ולכן, הטענה שבגלל זה ייסגרו בתי-הקולנוע היא לא טענה. לא אמרנו לא למכור. אבל אם הם לא רוצים שאנשים יביאו את האוכל מבחוץ, יתכבדו וימכרו את זה באותו מחיר כמו בסופר. אנשים לא יבואו מהבית עם אוכל. ועדיין, הם יוכלו להרוויח בדיוק כמו שמרוויחים ברשתות השיווק וברשתות המזון ובחנויות המכולת.
ולהזכיר רק לאדוני, בפריפריות המזון יותר יקר מאשר במרכז. ומי שילך שם לקולנוע, אולי הוא יקבל תרבות, אבל הוא ישלם על זה המון כסף באוכל. אז אנחנו אומרים לכולם, אנא תמכרו ותעשו תחרות. אתם לא יודעים לעשות תחרות? אנחנו נעשה לכם אותה. אנשים יתחילו להביא מהבית, יפסיקו לקנות ב-20 שקלים או ב-15 שקלים או ב-10 שקלים את הבקבוק, כי אפשר לקנות אותו ב-6 שקלים, אז תמכרו אותו ב-6 שקלים. מבטיחה לכם שכולם יקנו שם. אף אחד לא ירצה להביא מהבית. אף אחד לא אוהב לבוא עם שקיות.
חנה טירי
¶
הערה נוספת, דיברת על חמגשית ושזה ילכלך. זאת לא הכוונה. אנחנו מדברים על זה שאסור למנוע מהצרכן להביא למקום העסק מזון ושתייה, שהוא מוכר במקום. זאת אומרת, אם אתה לא מוכר חמגשית או שאתה לא מוכר נקניקייה בלחמנייה, אז אתה יכול לאסור על הצרכן להכניס את זה פנימה. תקרא את הנוסח.
חנה טירי
¶
אבל אם אתה מוכר פופקורן ואתה מוכר פסק זמן והוא עטוף או אם אתה מוכר שתייה קרה, תיתן לי להכניס שתייה קרה. אתה יכול להגיד לי: אני לא מוכן שתיכנס שתייה חמה ואני גם לא מוכר אצלי. בסדר, זה לגיטימי. אבל אם אתה מוכר שתייה קרה במקום שלך, תיתן לי להכניס שתייה קרה, מים, סודה וכו'. זה לגבי ההערה של החמגשית, שזה עלול ללכלך וכו'. ככל שאתה לא מוכר, אין בעיה למנוע מהצרכן להכניס.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בטיעון המהותי לא הצלחת עדיין לשכנע אותי. לגבי הפרוצדורה, למען הסר ספק, למען הזהירות, למרות שאני גם לא רואה איזושהי בעיה, ההקשר ברור בהקשר לכאן. מבחינת הזמנים, שאתה אומר שזומנת רק אתמול, אז לגבי הסעיף הזה אקיים ישיבה נפרדת. לא נכריע בזה היום. אבל אם אתה רוצה לשנות את ההכרעה שצפויה להתקבל כאן, אז תבוא עם נתונים ועם תשתית מהותית יותר.
תמר פינקוס
¶
כי אחרת אבוא עם נתונים כמה עולה לי לגור בבית, גם כמה אני צריכה לשלם אחר כך בשביל זה – גם אני משלמת ארנונה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו לא מקבלים עכשיו החלטה על זה פה אחד, לאחר שהתייעצתי עם היועצת המשפטית של הוועדה, רק בגלל הטיעון הפרוצדורלי, כדי שנלך על קרקע בטוחה, אז נקבע ליום ראשון, כנראה.
שאול שרצר
¶
אני רוצה להתייחס למשפט אחד שחברתי פה אמרה, כנראה שהיא לא הבינה את מה שאמרתי. המזנון והקולנוע חד המה. לא רק בארץ, בכל העולם. זה לא שבתי-קולנוע ייסגרו אם המחיר ירד או משהו כזה. זאת עובדה. זה נוגע לאותו בסיס כלכלי והפעלתי.
שאול שרצר
¶
אבל זה אותו דבר, הרי בסך הכול זה אותו מחיר. או שלא מבינים אותי או שלא רוצים להבין אותי. בשני המקרים זה בסדר גמור.
שאול שרצר
¶
הם ביקשו. למה? למה רשתות השיווק? היא אמרה "רשתות השיווק", הן גם מרוויחות. כן, גם הקמעונאים וגם "רמי לוי" מרוויח. הוא לא מקרין סרטים שם. אם אמכור את המשקאות שלי במחיר של הבר, שעל-יד הבית של אותו אחד שהולך לבלות בבית-קולנוע, זה גם טוב בשבילי, המחירים יעלו. אז למה לבוא לי עם דוגמאות שלא ממין העניין בכלל? אז אני אומר, אנחנו פועלים לפי מודל רווח או מודל כלכלי - - -
אתי בנדלר
¶
נכון, זו הנקודה, שאת יכולה להביא את בקבוקך. תעברי שיקוף, אין מניעה ביטחונית, יאפשרו לך להיכנס עם זה.
תמר פינקוס
¶
אני יכולה להביא אתי לכאן איזה בקבוק שתייה ואני יכולה להביא אתי סנדוויץ', ואני לא חייבת לקנות.
אתי בנדלר
¶
זאת בדיוק הבעיה, שכל החקיקה הזאת לא מפקחת על מחירים. מה שמוצע כאן זה בסך הכול לא לאפשר את הפרקטיקה המונעת מצרכן להביא אתו את מוצרי המזון או השתייה - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
החוויה זו גם לא המשכנתא. החוויה כשאתה בא עם ילדים בעייתית. בוא, אני מוכן לעשות אתך ספורט, ללכת אתך לתור של מזנון בקולנוע, לעמוד בין המשפחות שרוכשות, אם אתה בא – בחור צעיר לבד, זה כואב, אבל פחות. אבל כשאתה בא עם ילדים, אני אומר לך את זה, כמי שלא מרוויח משכורת מינימום, שמגיע עם שלושה ילדים ועוד שנתיים גם מגיע עם ארבעה, זו הוצאה. הוצאה כבדה, שאתה לא מבין מאיפה היא באה.
שאול שרצר
¶
רגע, אבל במסעדה – שניצל שאני עושה בבית בשני שקלים ובמסעדה לוקחים 40 שקלים, אז אני בא אליהם בטענות?
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שההבדל הוא שכשאתה הולך למסעדה, אתה הולך כדי לקנות מזון ואתה יודע איזו מסעדה יקרה ואיזו זולה וכיוצא בזה. כשאתה הולך לקולנוע – אתה הולך לקולנוע, לראות סרט.
שאול שרצר
¶
איזה מתחם סגור? בדרך כלל זה בתוך קניון, שני מטרים משם יש את כל ה-fast food"" שבעולם. אגב, אני לא בטוח שגם המחירים שלהם יכולים להתחרות - - -
שאול שרצר
¶
לא רוצה למכור כמו "מקדונלדס", כי אין לי את התוכנית העסקית של "מקדונלדס". אני לא מוכר המבורגרים.
שאול שרצר
¶
יש לי הסכם עם "מקדולנדס" – הם לא מקרינים סרטים ואני לא מוכר המבורגרים. זה לא אותו דבר בכלל. כל הקהל השבוי הזה, למעשה מה שאתם הולכים להחליט עכשיו, שאתם הופכים להיות באמת שבויים. עד היום לא הייתם. אתה בא לבית-קולנוע, אף אחד לא אומר לך כלום, קנה כרטיס לסרט, זה הכול. וגם את זה לא מכריחים אותך, לא נראה לך, אל תקנה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בהרבה דברים בחיים לא אומרים לך כלום, אבל יש דברים שהם בלתי נמנעים. אני רוצה לראות שהורים מגיעים עם ילדים והילד רוצה משהו, להתחיל להתווכח כל הסרט.
שאול שרצר
¶
אדוני, אני רוצה לראות את בית-הקולנוע מעלה את מחירי הכרטיסים. באמת רוצה לראות את בית-הקולנוע מעלה, בעקבות החקיקה המוצעת כאן, את מחיר הכרטיס. זה נראה לאדוני יותר טוב? להפוך את החוויה הזאת לבלתי-נגישה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חוץ מזה, זה גם לא אישי לגבי בתי-הקולנוע. כשנולד הסעיף הזה בכלל לא דיברנו על בתי-קולנוע.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רגע, אדוני הגיע רק לישיבה היום, ולא זומן לישיבה הקודמת. עלתה בכלל הדוגמה של ההופעה של מדונה. בן-אדם הולך ומשלם 300, 400, 500 שקלים לכרטיס.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
גבו ממנו מחיר מלא, לא עשו לו הנחה, לא סבסדו לו, נכנס פנימה, ואז מתחיל לשלם על נקניקייה, על מים, עשרות שקלים.
שאול שרצר
¶
אבל אני באמת לא מבין את העמדה הזאת. איפה כתוב שכשאתה בא לראות סרט, הסרט הזה במסגרת החוויה שלו מכריח אותך גם לקנות דברים אחרים? טוב שאין שם סיכות פרפר.
תמר פינקוס
¶
בגלל זה אתה מוכר, כי אתה עובד בדיוק על הקטע – זה לא מכריח אותך, אבל כשאתה בא עם ילדים, ורוב ההוצאות הן - - - , גם אם זה לא מכריח וגם אם כשלת בחינוך של הילדים, את זה אתה מנצל ומרוויח כסף מההורים.
שאול שרצר
¶
מנצל, אני לא חושב שאני אוהב את המלה הזאת. כי כשאני בא לפארק שעשועים, למשל, אז אני יכול לבוא ולהגיד לבת שלי: תשמעי, יש לי כרטיס אחד לסחרחרה הזאת ועוד כרטיס למכוניות המתנגשות וזהו. ואם את רוצה, אני יכול לקנות לך - - -
שאול שרצר
¶
ואם את רוצה לקנות משהו לשתות, אז תצטרכי לוותר על אחד המתקנים. זה לא ייגמר פה. הרי בסך הכול מה קורה? כשאבוא אחרי זה לשדה התעופה, אגיד: בוא הנה, מחירי הכרטיסים פה ב-business, ואוו, מייד להוריד אותם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה ההבדל. אתה מסתכל על בחירה – לטוס ב- economyאו בbusiness-, לעומת בחירה – לקנות שתייה לילד או פופקורן.
שאול שרצר
¶
ברור, אדוני, לגמרי. אני הרי איש מבוגר, אני צריך להגיע נגיד לסופיה או לארצות-הברית, אני יכול להגיע ב-economy, אני יכול להגיע בbusiness-, אני יכול אולי להגיע ב-first גם. אף אחד לא חייב לי כלום. זה הכול כלכלי.
עכשיו, תאר לעצמך שאני בא גם עם שני ילדים, ואוו. באתי, הילדים שלי מתחילים לצעוק: אבא, אבא, business, business. לא רוצה לטוס business. אז מחר אבוא ליוזמת החקיקה הזאת ואציע - - -
שאול שרצר
¶
הכול מוקלט, אני יודע. ואני מחר אבוא עם יוזמת חקיקה ל"אל על" או לכל החברות הזרות, ואגיד: חבר'ה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב, אגב גם במטוס – אפרופו קהל שבוי, ונכון, שזה הקהל הכי שבוי, כי אין לאן ללכת – כשהתחילו למכור עכשיו מכירה של מזנונים, המחירים סבירים, ועוד מוכרים גם מוצרי מותגים, סנדוויץ' של רשת "אילן'ס", קפה של רשת אחרת, ואתה לא מרגיש שדופקים אותך.
שאול שרצר
¶
אבל למה לעצור פה? בוא נמשיך הלאה, בוא נכריח את כולם לעבוד עם תלושים בכלל, למה כסף? בוא נחזור.
צבי לביא
¶
אתה יודע שאני אתך. אני עוררתי אותו כאן לראשונה. וכשאני עוררתי לראשונה גם במאמרים שכתבתי על המחירים של הפופקורן, זה לא היה במגמה לאלץ את בתי-הקולנוע להוריד את המחיר או בכלל להטיל על זה פיקוח. אני רציתי להאיר את עיני הצרכנים, שקופצים כשמעלים להם את מחיר הקוטג' ב-25 אגורות, אבל צריכים לשלם על הפופקורן – אם היו שואלים אותם אם הם מוכנים לקנות פופקורן ב-160 או ב-200 שקלים לקילו, האם הם היו בכלל קונים אותו? זו העובדה שהם משלמים את המחיר על הפופקורן. זה הכול. אבל אם היו מאפשרים לי, וזה מה שאני עושה, כשאני לוקח את הנכדים שלי לקולנוע, אני מבשל את הפופקורן בבית, ואני מכניס אותו בתיק.
שאול שרצר
¶
אל"ף, אני לא חושב שזו צריכה להיות נורמה שמיישמים בחקיקה. בי"ת, אני לא חושב שזה צריך להנציח איזשהו מצב שיכול להיות שאמרתי שהוא לא נכון ב-100% מהמקרים. הוא נכון רק במרבית המקרים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש לך מנדט, ובתי-קולנוע צריכים גם להרוויח ובעלי בתי-הקולנוע צריכים להרוויח, אבל יש משהו לא סביר במחירים של הפופקורן. בסבסוד צולב, גם אם הוא קיים, נניח שאתה אומר: שמע, אני נותן את המחיר של הכרטיס – ולא בדקנו מה מחיר של כרטיס קולנוע בחוץ-לארץ, לא יודע, אבל יכול להיות שכן, יכול להיות שלא, נניח שהמחיר זהה בממוצע – גם אם נקיים פה סבסוד צולב בין שני מוצרים באותו בית עסק, זה דבר לא יעיל, לא בריא כלכלית לצרכנים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה מה שאמרתי, סבסוד צולב בין מוצרים. אתה אומר: אני מוכר מוצר אחד יקר יותר, בגלל שאני מוכר מוצר שני זול יותר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש עוד מקום בעולם שפופקורן נמכר במחיר הזה, חוץ מבתי-קולנוע? בוא נתחיל עם השאלה הזו.
ענת בן עזרא
¶
אז זה מה שאמרתי, אביא את הבקבוק יחד אתי. זה מה שאני אומרת, אביא את הבקבוק אתי לקולנוע, כדי שהילד יוכל לשתות. זה הכול.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עד יום ראשון זה הרבה זמן. עד יום ראשון בסוף היום, לא נעשה את זה בתחילת היום. ביום שני אני לא פה.
אתי בנדלר
¶
אני מבקשת שגם איגוד לשכות המסחר יגיב להצעה הזאת ביום ראשון, כדי שנוכל למצות את הדיון בצורה ראויה.
סימן א'
¶
עיצום כספי
עיצום כספי
22ג.
(א)
בפרק זה –
"הפרשי הצמדה וריבית" – כהגדרתם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א–1961;
"מחזור המכירות של העסק" – הסכום הממוצע של מחזורי המכירות השנתיים של העוסק, בשנתיים שקדמו להפרה, לפי דוחות כספיים מבוקרים, בניכוי מס ערך מוסף ומס קנייה ששולמו או שאמורים להשתלם בעד המכירות של אותן שנים."
להמשיך לסעיף הבא? כי אני לא יודעת אם זה רלוונטי לדבר עכשיו על עיצום מחירים, אולי כשזה יהיה רלוונטי?
חנה טירי
¶
"
(ב)
הפר עוסק הוראה מההוראות לפי חוק זה, כמפורט להלן, רשאי הממונה להטיל עליו עיצום כספי לפי הוראות פרק זה, בסכום של 25,000 שקלים חדשים:
(1)
הודיע או הציב שלט המודיע שאין הוא אחראי לכל נזק גוף העלול להיגרם לצרכן בתחום העסק או בחצריו, בניגוד להוראות סעיף 2(ב1);
(2)
הודיע שאין לצרכן זכות לבטל עסקה או לקבל חזרה את כספו, ולא סייג את הודעתו בהתאם להוראות סעיף 2(ב2);
(3)
לא גילה לצרכן פרט מהותי שהיה עליו לגלותו, בהתאם להוראות לפי סעיף 4(א)(3);
(4)
לא קיים את ההוראות לפי סעיף 4א(1) לגבי אותיות בחוזה אחיד או בתנאי הכלול במידע אחר המיועד לצרכן;
(5)
לא קיים את ההוראות לפי סעיף 4א(2) לעניין ההבלטה ואופן הניסוח של תנאים מהותיים בחוזה אחיד או לעניין צירוף מסמך נפרד לגביהם;
(6)
לא גילה לצרכן את שמו ואת מספר הזהות שלו בהתאם להוראות סעיף 4ב;
(7)
לא השיב לצרכן את התמורה שהתקבלה ממנו, בניגוד להוראות סעיף 4ג(ב) או (ג);
(8)
לא ערך חוזה בכתב עם הצרכן בהתאם להוראות לפי סעיף 5(א) או לא נתן לצרכן הזדמנות סבירה לעיין בחוזה ולא מסר לו עותק כאמור בסעיף 5(ב);"
(9) הוא בעצם מיותר, כי הוא חוזר על הסיפה של סעיף (8).
"
(10)
קבע מחיר באשראי בעסקה עם צרכן, בלי שמסר לצרכן הודעה מראש בהתאם להוראות לפי סעיף 9;
(11)
לא הודיע לצרכן, בתקופת ההודעה, על מועד סיום העסקה או ההתחייבות בהתאם להוראות סעיף 13א(ב);
(12)
לא שלח לצרכן פירוט תשלומים או העתקי חשבוניות בהתאם להוראות לפי סעיף 13ב;
(13)
לא גילה לצרכן פרטים שהיה עליו לגלותם בהתאם להוראות סעיף 13ג(ב);
(14)
לא כלל את הפרטים האמורים בסעיף 13ג(ב) במסמך לפי הוראות סעיף 14ג(ב) או בחוזה שנחתם עם צרכן, או שלא מסר לצרכן מסמך בכתב הכולל את הפרטים האמורים, בהתאם להוראות, או בחשבונית, קבלה או הודעת תשלום הנשלחת לצרכן או באתר האינטרנט, לפי סעיף 13ג(ג) ו-(ה);
(15)
לא ציין את הפרטים האמורים בסעיף 13ג(ב)(4), בכל חשבונית, קבלה או הודעת תשלום הנשלחת לצרכן, בהתאם להוראות סעיף 13ג(ה)(1);
(16)
לא פרסם באתר האינטרנט שלו את הדרכים לביטול עסקה מתמשכת ואת הפרטים האמורים בסעיף 13ג(ב)(4) או בסעיף 4ב, בהתאם להוראות סעיף 13ג(ה)(2);
(17)
עשה עסקה מתמשכת בעניין שירותי רפואה בלי שהתקיימו התנאים לפי סעיף 13ה(ב);
(18)
בעסקה ברוכלות, לא מסר לצרכן פרטים שהיה עליו למסרם בהתאם להוראות לפי סעיף 14(ד);
(19)
עשה עסקה בעניין רכישה של יחידות נופש, בלי שהתקיימו התנאים לפי סעיף 14א(א);
(20)
חייב לקוח, בניגוד להוראות סעיף 14ב;
(21)
לא גילה לצרכן פרטים שהיה עליו לגלותם בהתאם להוראות סעיף 14ג(א);
(22)
לא סיפק לצרכן מסמך בכתב בהתאם להוראות סעיף 14ג(ב);
(23)
לא החזיר לצרכן את התמורה ששילם בהתאם להוראות לפי סעיף 14ו;
(24)
הודיע ברבים או במקום העסק על מכירה מיוחדת ולא הבהיר את הפרטים או התנאים האמורים בסעיף 15(א) או שלא החזיק מלאי סביר של טובין בהתאם להוראות סעיף 15(ב2);
(25)
הודיע ברבים על מכירה מיוחדת ולא כלל בפרסום את הפרטים שהיה עליו לכלול בו בהתאם להוראות לפי סעיף 15(ב1);
(26)
המשיך לפרסם ברבים או במקום העסק הודעה שפרסם על מכירה מיוחדת, בניגוד להוראות סעיף 15(ב3);
(27)
לא כלל בהודעה על מכירה בהנחה או במחיר מיוחד, את סיבת ההנחה או המחיר המיוחד, בניגוד להוראות סעיף 16;
(28)
לא סימן על גבי טובין המיועדים לצרכן או במצורף להם, פרטים בהתאם להוראות לפי סעיף 17;
(29)
לא הציג על גבי טובין או על גבי אריזתם את מחירם הכולל בהתאם להוראות סעיף 17ב(א), (ב) ו-(ג);
(30)
חייב צרכן במחיר הגבוה מהמחיר המחייב של טובין, בניגוד להוראות סעיף 17ב(ד);
(31)
לא הציג, נוסף על המחיר הכולל או במקומו, את המחיר ליחידת מידה, משקל או נפח, בהתאם להוראות לפי סעיף 17ב(ה);
(32)
לא הציג את המחיר הכולל הנדרש בעד מתן שירות או עשייתו בהתאם להוראות לפי סעיף 17ג;
(33)
פרסם או נקב מחיר של נכס או שירות שלא בהתאם להוראות סעיף 17ד;
(34)
לא כלל במחיר המוצג את שיעור ההגדלה או ההפחתה של מס, אגרה או תשלום חובה בהתאם להוראות סעיף 17ה;
(35)
קבע מחיר במטבע ישראלי לנכס או לשירות כמפורט בחלק ב' של התוספת הראשונה, שמחירו הוצג, פורסם או ננקב במטבע חוץ, שלא לפי שער החליפין הקבוע בתוספת הראשונה, בניגוד להוראות סעיף 17ז(ב);
(36)
מכר או החזיק למטרת מכירה, טובין שלא קוימה לגביהם חובה מכוח פרק ד', בניגוד להוראות סעיף 18;
(37)
לא נתן שירות לצרכן בהתאם להוראות לפי סעיף 18א;
(38)
לא סיפק שירות טלפוני חינם בהתאם להוראות לפי סעיף 18ב(א)(1) או (ב);
(39)
לא גילה לצרכן פרטים שעליו לגלותם בהתאם להוראות סעיף 18ב(א)(2)."
לגבי הסעיף הראשון, המודל שנקבע בחוק הגנת הצרכן – קודם כל החוק מפרט את כל הרשימה של ההפרות שבגינם ניתן להטיל עיצום כספי. קבענו עיצום כספי בסכום של 25,000 שקלים על מרבית ההפרות על הוראות חוק הגנת הצרכן.
בסעיף הבא קבענו שיעור גבוה יותר של עיצום כספי של 50,000 שקלים לגבי הפרות, שאנחנו רואים אותן כהפרות חמורות יותר, זאת אומרת, ההפרות שהן הפרות ליבה או במקרה שבו היתה איזושהי גביית יתר או אי-השבת כספים, כשבזכותו של הצרכן היה לבטל את העסקה. וגם בזה אנחנו רואים כדבר שהוא יחסית חמור יותר.
אז הכלל הוא בעצם, שלמרבית ההפרות העיצום הכספי הוא סכום קבוע של 25,000 שקלים. לגבי הפרות נוספות, שהן הפרות חמורות יותר, שאקריא אותן בסעיף הבא, קבענו שיעור גבוה יותר.
שושנה רבינוביץ
¶
קודם כל, באמת פה אנחנו בלב של התיקון. מכיוון שהתיקון באמת קובע פה סכומים קבועים של 25,000 שקלים ו-50,000 שקלים בהתאם להפרות, וזאת פר הפרה. אנחנו חושבים שהסכומים האלה אינם מידתיים ואינם עומדים בשום קנה מידה יחסית לחומרת ההפרה. אנחנו מדברים על הפרות טכניות, שלא בהכרח יש פגיעה בצרכן. הדוגמה המובהקת זה עניין שלא סימנו כמה פריטים מתוך אלפי פריטים על המדף בטעות, מכיוון שמדובר בפעולה טכנית ידנית זה יכול לקרות. גם אם העוסק נקט בכל האמצעים כדי למנוע את ההפרה, ולכן הסכומים האלה – 25,000 ו-50,000 הם סכומים גבוהים ביותר, ואנחנו חושבים שיש פה מקום להנמיך את התקרות ל-10,000 ו-20,000.
מעבר לכך, אנחנו גם חושבים שצריך להיות פה שיקול דעת לממונה, זאת אומרת שיהיה עד 10,000 ועד 20,000. ראינו את הדוגמה בחוק הגבלים עסקיים, במקום בו יש תיקון חדש יחסית, יש שם שיקולים מאוד ברורים – במה צריך להתחשב, באיזה נסיבות, זאת אומרת שזה לא תמיד בכוונה, בדרך כלל זה בכלל לא בכוונה, זה לא במודע, לפעמים זו הפרה ראשונה, לפעמים הוא גם נקט בפעולות כדי למנוע את ההפרה.
צריך גם להתייחס ליכולת הכלכלית של העוסק. ואנחנו פה גם מדברים על סכומים, שברגע שזו הפרה חוזרת או נמשכת – אנחנו נדבר על זה יותר מאוחר – אבל במיוחד כשיש מספר סניפים, הרבה פעמים זה כבר הופך להיות הפרה חוזרת, ואז הסכומים באמת יכולים להוביל להתמוטטות כלכלית של העסק.
לסיכום, אנחנו חושבים שפה גם צריכה להיות תקרה יותר נמוכה, שצריכים להיות סכומי מקסימום ולא סכומים קבועים, ושצריך גם למנות את השיקולים שצריך לשקול כדי לקבוע את הסכומים. השיקולים האלה צריכים להיות מנויים בתוך החקיקה הראשית.
תמר גנות
¶
מאותו כיוון, אבל מהכיוון ההפוך. אני חושבת גם שיש פה בעיה עם הסכומים שנקבעו ועם חלוקת העבירות. יש מקרים שבהם – ולא מעט מקרים – שבהם גם - - - וגם סכום העיצום הזה רחוק מלהוות איזשהו כוח הרתעה. זה נכון גם לגבי עצם הסכומים וגם לגבי החלוקה. אתן דוגמה לגבי החלוקה, אחד הסעיפים עוסק בסעיף שרלוונטי לנושא של מכירת יחידות נופש, שמדובר על עשרות ומאות אלפי שקלים, ולכן, הנושא של 25,000 שקלים עיצום לא נראה לי שיעשה מי יודע מה רושם, אם להתבטא בגסות.
מה שאנחנו בעצם מציעים, ואת זה גם העברנו, קודם כל לקבוע מנגנון שמאפשר שיקול דעת לממונה לבחון הפרה כלכלית. בעצם כבר היה על זה דיון בכמה הליכי חקיקה חדשים, חוק הבזק הוא אחד מהם – מקום שבו משתלם לעוסק להפר, בגלל שסופו של דבר שוב, אנחנו מדברים על חוק כלכלי. הרעיון הוא שיש כאן עוסק שעושה רווח על גבם של צרכנים. במקום שבו לעוסק משתלם להמשיך להפר את זה, צריך לתת לממונה אפשרות להתאים את סכומי העיצום הכספי לכאלה שיהוו הרתעה אמיתית. זה דבר אחד שנראה לי מאוד חשוב.
מעבר לזה, אני חושבת שצריכים להיות פרמטרים מאוד ברורים לגבי מה נחשב ל-25,000 ומה ל-50,000, ואנחנו כרגע נמצאים במקום שלא לגמרי ברור. זאת אומרת, גם דברים שמוגדרים כחלק מעבירות הליבה בתוכנית של הרשות נמצאים כאן, לפחות בחלקם, ב-25,000, ב-50,000. יש כאן כמה סימני שאלה שלי באופן אישי לא ברורים, למשל דברים של רפואה דחופה וכיוצא באלה, שמן הראוי היה לדעתנו להעביר אותם ל-50,000. אנחנו חושבים, אגב, ורק אציין את זה לגבי 22(א), שזה רלוונטי יותר להמשך, כי אז ההגדרה הזאת תהיה רלוונטית, לגבי מחזור המכירות של עסק - - -
תמר גנות
¶
אוקיי, אז אנחנו לא נכנסים לזה. אז אלה בעצם הדברים המרכזיים, אבל אני חושבת שמעל לכל זה הנושא של הפרה כלכלית, זה נושא מאוד חשוב.
עירית פיליפ
¶
אני רוצה להתחבר לדברים שנאמרו. יש פה אוסף של הרבה מאוד סעיפים בחוק הגנת הצרכן. אני חושבת שיש באמת הפרות חמורות, אבל יש מה שנקרא "מי שלא עושה, לא טועה". ודווקא בהפרות שהן לא מהותיות, שהן טכניות, שללא שום כוונה, עבירות של אחריות מוחלטת, היתה פה הדוגמה באמת של פערים קופה מדף, שבגלל טעות טכנית, בגלל טעות אנוש, על המוצר היה מסומן מחיר שהוא יותר נמוך מהמחיר בקופה. אני חושבת שלתת קנס של 25,000 שקלים על כל הפרה כזאת, ומה לעשות, יש הרבה סניפים, אז הפרות כאלה – וגם כשהופענו בפני ועדת שטרום אמרנו שהפרות כאלה קורות, אי-אפשר למנוע אותן, זה דברים שייקרו ותמיד ייקרו, ומה שלא ייעשה, אי-אפשר יהיה למנוע מצב, שבהן יהיו טעויות כאלה. כל עוד הסימון הוא ידני ועם מכשירים טכניים ועם כל המשמעויות של זה.
אז אני לא אומרת, אוקיי אז פה אל תתנו לנו שום קנס, אבל לתת על כל הפרה כזאת 25,000 שקלים, אני חושבת שזה מאוד לא מידתי ומאוד לא סביר. וצריך פה איזושהי דיפרנציאציה, ואיזשהו שיקול דעת של הבחנה בין עבירות כאלה שבעיני אפילו קלות ערך, לפעמים זה גם בסכומים מאוד-מאוד קטנים, ובאמת בלי שום כוונה להטעות, לבין עבירות שהן מאוד חמורות ומאוד מהותיות, ואפילו עבירות כלכליות, שבהן אכן יש מקום להחריג.
חנה טירי
¶
אולי הייתי צריכה להקדים ולומר, שהנושא של אכיפה מינהלית זו אכיפה חלופית לאכיפה הקיימת היום בחוק הגנת הצרכן, שהיא האכיפה הפלילית. היום מרבית ההפרות על חוק הגנת הצרכן הן עבירות פליליות. המטרה שלנו פה בחוק היא כמובן להגביר את האכיפה, אבל צריך להבין שברגע שאנחנו נוקטים בהליכים מינהליים, הם לרוב הליכים חלופיים להליך הפלילי. זאת אומרת, אנחנו לרוב – אלה אם כן נמצא איזשהן נסיבות שהן נסיבות מיוחדות לעבור בין מסלולים, אז נעשה את זה, אבל כעיקרון המטרה שלנו להשתמש באכיפה הפלילית כמה שפחות ולהגביר את האכיפה באמצעות ההליך המינהלי, שאמור להיות הליך מהיר יותר, הליך מרתיע.
עכשיו, לגבי הסכומים של ההפרות, חלק אומרים שזה נמוך מדי, חלק אומרים שזה גבוה מדי. נקודת המוצא היא – וזו גם הדעה של משרד המשפטים – שהסכום צריך להיות סכום קבוע. אני חושבת שגם מבחינת ההחלטה של הממונה זה נכון יותר, שמחיר יהיה מחיר קבוע ולא מחיר שנמצא בשיקול דעת. אבל זו כמובן גם העמדה המוחלטת של משרד המשפטים. אני מניחה שחברתי ממשרד המשפטים תוכל לפתח את העניין. אבל רק להסב את תשומת הלב, שהקנסות הפליליים הם הרבה יותר גבוהים, לכל אלה שטענו שהסכומים הם סכומים מאוד נמוכים, ורק לסבר את האוזן, אם מדברים – אני לא כל כך אוהבת את השימוש במונח "עבירות טכניות" – מה זאת אומרת עבירות טכניות? כל העבירות הן נגזרות - -
חנה טירי
¶
- - שזה אי-סימון, אי-גילוי, אי-הצגת מחירים, זה בעצם נגזרות של עבירת הטעיה. היינו מוכנים להתייחס לזה במדרגים שונים, אבל אני לא מזלזלת ואומרת, אלה הפרות לא חשובות, כי הן הפרות טכניות. אלה הפרות על חוק הגנת הצרכן ואת החוק צריך לקיים. אז או שאלך לאכיפה פלילית – וזה אני לא רוצה וגם לא יכולה, ללכת בכל דבר לאכיפה פלילית – או שאצור לי כלי נוסף, שדרכו אוכל להגביר את האכיפה, אבל הפרה זו הפרה והפרה צריך לקיים. אין דבר כזה הפרה טכנית והפרה לא טכנית.
תמר פינקוס
¶
לעניין של ההפרה הטכנית. אני כל הזמן שומעת: אבל הצגת מחיר, אי-הצגת מחיר, זה עניין טכני. וכך נשאלתי למשל, על-ידי משרד המשפטים למה אני לא מסירה לגמרי את הפעילות מהצגת מחיר. נכון שזה עניין של ירייה של אקדח, אבל כשלי אין מחיר על המוצר, אז אני לא יודעת אם אחד פלוס אחד יש בו הטעיה או לא. אם אני לא יודעת, לא היתה לי הצגת מחיר, על זה אני לא יודעת אם לא דופקים אותי במחיר. ולכן זה לא טכני, זה לא טכני, זה - -
תמר פינקוס
¶
- - האבא של העבירה של ההטעיה. והבדל מדף קופה, זה לא בגלל טעות אנוש. נכון שזו טעות אנוש כי יורים, אבל מתוך חתך גדול של תלונות שמגיעות ושאנחנו מטפלים בהן, זה או כי הטעו איכשהו במבצע על מה חל המחיר הזה, או כי שכחו והמבצע נגמר, או כי לא עדכנו את המחשב הראשי. ולכן, גם יש אפשרות לאנשים ללכת ולקבל פיצוי לדוגמה של עד 10,000 שקלים – ואתם תתפלאו כמה בתי-משפט רואים את זה על אף שאומרים: זו היתה עבירה טכנית, זה היה בטעות.
אי-אפשר לבוא ולעשות קו ולהגיד זאת עבירה טכנית, משום שמהעבירות הטכניות, "so called" האלה, נולדות העבירות הכבדות, ואי-אפשר לזלזל בזה ולהגיד זה בטעות. זה עניין של פיקוח, של איך אתה בונה את העסק, של איך אתה דואג לפקח, לא רק להוציא נהלים, אלא מי אתה ממנה שבודק את זה, ואיך אתה בודק את הדיווח, ואיך אתה עושה את הפיקוח – אני לא צריכה ללמד אותם את זה, אבל זו אכיפה עצמית. תהיה אכיפה עצמית טובה, לא יהיו טעויות כאלה.
עירית פיליפ
¶
קודם כל דיברתי על פער קופה מדף ולא על אי-הצגת מחיר. אבל האבסורד הוא – ואני קוראת ממכתב של היועץ המשפטי של משרד התמ"ת, מיכאל אטלן – שדווקא היום אי-הצגת מחיר הוא עבירה מינהלית ולא פלילית. ואני קוראת: "למעלה מן הצורך יובהר כי על-פי המצב המשפטי כיום, הסנקציה בגין אי-סימון מחירים היא קנס מינהלי ולא כתב אישום".
ודווקא פער קופה מדף היום, ואני חושבת שזה לא נכון, אבל היום הולכים על כל פער קופה מדף – וזה לא משנה מה הפער, אם זה עשר אגורות או שני שקלים – ומגישים כתבי אישום פליליים כנגד מנהלי סניפים. וזה טכני. ואני מזמינה כל אחד לעבוד בסופר יום שלם עם אקדח, ואני עשיתי את זה, ולראות כמה בקלות אפשר לטעות, בלי שום כוונה, כי קפץ, כי העיניים של הסדרן סיקלו את המספרים או כל סיבה אחרת.
אז אני לא מקלה ראש ולא אומרת לא צריך, ואני כן זאת שבעד לעבור – חבל שיוצאים פה – מאכיפה פלילית לאכיפה מינהלית, ואנחנו אלה שבעצם יזמנו וקידמנו את הצעת החוק הזאת, כי חשבנו שזה נכון, כי לא נכון כל עבירה ללכת לעבירה פלילית. ואני שמחה שמשרד התמ"ת הלך אתנו, אבל הוא הלך רחוק מדי.
ולא מזמן סגרתי כתב אישום עם קנסות הרבה יותר נמוכים מהסכומים עליהם מדובר פה, אז למה לקדם עיצום מינהלי אם באישומים פליליים אני סוגרת בסכומים נמוכים יותר. אני חושבת שזה נכון. אני חושבת שמנהל הסניף לא צריך רישום פלילי בגלל דבר כזה, אבל עדיין היקף הסכומים – ומה לעשות, כשיש 200 סניפים, אז האפשרויות ומספר המקרים שאפשר לטעות בהם הוא גדול יותר, ומדברים פה על עבירה נמשכת ועבירה חוזרת. אי-אפשר להעמיד עסק בסיכון כל כך גדול על דברים שהם באמת – אני לא מדברת על הפרות חמורות, וכשאני אומרת טכני, אז גם אם זה עבירות קלות, וגם בוועדת שטרום עשו את ההבחנה בין עבירות חמורות, עבירות קלות לעבירות של זוטי דברים. צריך לעשות את המדרג וצריך לעשות את ההבחנה, כי אחרת זה לא סביר.
עידו רז
¶
אני רוצה להתייחס לכמה דברים שנאמרו. קודם כל לנושא של דוגמה שניתנה פה בנוגע ליחידות נופש. לא יכול להיות מצב שעבירה שהיא עבירה כלכלית, עבירה מהותית, עבירה של הטעיה, עבירה של כוונה להטעות, שווה בערכה לטעות של מקודד על אקדח בסופר. זה לא יכול להיות. זה גם לא תואם את מתחם הסבירות, שקיים היום בחקיקה הפלילית עצמה. לא יכול להיות. גם בחקיקה הפלילית יש עבירות של חטא, עוון, פשע, יש מדרג של עונשים שהם נכונים ביחס לחומרת העבירה, האם העבירה מצריכה כוונה נפשית ואם לא.
כל העבירות שמדובר עליהן פה הן עבירות אחריות מוחלטת. מדובר על עבירה שלא משנה אם התכוונת, אם יש טעות או שעשית מאמצים מאוד-מאוד כבירים על מנת למנוע אותה, זה לא רלוונטי, היא קרתה, אתה אשם. ולכן, צריך להבין שבעבירות אחריות מוחלטת חייב להיות מדרג. יש הבדל בין עבירות עם כוונה, כמו הדוגמה של יחידות נופש, לבין עבירות של קידוד.
צריך להבין, התהליך של קידוד בסניף ותהליך פריסת מחירים בסניף הוא תהליך מאוד-מאוד-מאוד מורכב. יש מוצרים שהמחירים שלהם עולים, יש מוצרים שהמחירים שלהם יורדים. התקלה, כביכול, של הפרש בין מחיר על המדף לבין מחיר בקופה קורית ברגע שיש שינוי מחירו של מוצר. זה המקום. זה לא מקום שבו בכוונה לא באו וסימנו.
עידו רז
¶
בדיוק, יש גם אכיפה אזרחית בפיצוי לדוגמה. אבל מעבר לכך, לא יכול להיות מצב שבו מחמת טעות, מחמת תקלה, מחמת העובדה שמדובר בעשרות אלפי פריטים על המדף, ושצריך להעביר אותם – אחת לתקופה יש שינוי מחיר, חלק מהמוצרים עולים, חלק מהמוצרים יורדים, צריך לקודד מחדש פריט-פריט על כל המדפים.
לא יכול להיות שאי-התאמה על – נניח נמצאו עשרה, 20 פריטים בסך הכול, שיש אי-התאמה בין מחיר המדף לבין מחיר הקופה, כל העשרה האלה כפול 25,000 שקלים, 250,000 שקלים על כל שינוי מחיר – בסופר זה קורה. המספרים האלה הם הזויים, זה לא יכול לעמוד בשום קנה מידה של סבירות. בוודאי לא כשמדובר בעונש קבוע, ללא הבחנה בין סוגים שונים של עונשים. זו נקודה אחת. נקודה שנייה, בנוגע לעבירה מתמשכת ונמשכת – תיכף נגיע לזה בהמשך הסעיפים - - -
עידו רז
¶
לא, זה פשוט בהמשך העניין. ברגע שמדובר ברשת עם מספר סניפים ולא רואים את הרשת כישות אחת אלא כל עבירה בכל סניף מסתכלים עליה כמשהו שמצטבר ועבירה נמשכת, אנחנו אוטומטית נגיע באופן קבוע, תוך כדי קנסות נקבל קנסות נוספים. לא ניתן למנוע את זה באופן מוחלט.
אני יכול לבוא ולהגיד שאנחנו, "שופרסל" באופן ספציפי, השקענו עשרות אם לא מאות אלפי שקלים במערכות תוכנה מתקדמות, באמצעי בקרה מאוד יעילים בבדיקות על בדיקות על בדיקות – יש לנו שישה מדרגים שונים של בדיקה על הנושא של מחיר קופה, התאמות, התאמות שילוטים, בדיקות ועמידה בכל החקיקה הנרחבת שקיימת בסוגיות האלה. לא ניתן, אני אומר את זה בצורה ברורה, לא ניתן למנוע את הטעויות האלה באופן מוחלט. תמיד יהיו. יש עשרות מיליוני מעברי קופה בפרק זמן מאוד-מאוד קצר. לא ניתן למנוע את הדבר הזה באופן מוחלט. תמיד זה יהיה, ולכן, זה חייב להיות מידתי.
נקודה נוספת, זה אי-הצגת מחיר – דיברה פה תמר שיצאה – אי-סימון מחיר מבצע אין דינו כדין סימון על המוצר. אם אני רוצה לבוא ולהציג בפני הציבור כולו בעיתונות, ברדיו, בפרסום, שיש מבצע כזה או אחר, ואני טועה ומטעה את הציבור על ההטעיה, מדובר בסוגיה אחת. שם מדובר בבקרות שונות, בעניין רשתי, עניין שמגיע מהמטה. ברגע שמדובר בסימון מחירים על המדף, הדבר קשור אך ורק לאותו אחד שמחזיק באקדח של הקידוד. לא יכול להיות מצב שבו העונש הזה שווה לעונש הזה.
אביטל בגין
¶
לא על גובה הסכום אלא על ההתנגדות למתן שיקול דעת. אני רוצה רק להסביר, כי יש פה ערבוב במונחים שלכם בין העולם של העיצום הכספי ובין העולם הפלילי. העולם הפלילי הוא המקום הרלוונטי לדבר על השם ועל כוונה, במיוחד לאור התיקון האחרון לחוק העונשין, שאומר שעיקרון הגמול הוא העיקרון בדין הפלילי. עיצומים כספיים מתנתקים מהעולם הזה, והמטרה שלהם היא יצירת הרתעה והשבה למוטב של מפרים, באמת ללא שום התייחסות לכוונה או לסיבות לעשות את זה. יש הפרה – אתה מקבל מכה וחוזר למסלול. אני לא מדברת שנייה על גובה הסכום, רק על ההסבר על התפיסה.
אנחנו מתנגדים למתן שיקול דעת בגובה הסכום, בגלל שלעיצום הכספי יש יתרונות וחסרונות – הוא יוצר איזשהו איזון בין יצירת כלי יעיל ואפקטיבי, אבל שנותן הרבה כוח לממונה, אין בו את ההגנות שיש במשפט הפלילי, ומול זה אנחנו מנסים להבנות מאוד את שיקול הדעת של הממונה, כדי שלא יהיה חשש לאפליה, לשרירות, הכלי צריך להיות שקוף ויעיל. יש מקומות, כמו שאמרתם, בהגבלים עסקיים, שיש ועדות, זה המקרה החריג בחקיקה. אנחנו עושים את זה רק במקרה של רגולציה מסובכת מאוד, לרוב פיננסית, זה לא המקרה פה. ואין הצדקה לתת פה את שיקול הדעת לממונה, שזה דבר מסוכן, יש לו גם מחיר. לכן עמדתנו היא שזה צריך להיות סכום קבוע.
חנה טירי
¶
אני חושבת שהסכומים שנקבעו הם יחסית לא גבוהים, בטח לא ביחס לקנסות הפליליים. צריך לזכור שהמטרה של האכיפה המינהלית, זה בעצם לבטל את הכדאיות הכלכלית בהפרה. זאת אומרת, זה צריך להיות גם עונש – זאת אומרת, זה לא עונש כמובן – בסכום כזה שלא יכול להיות נמוך מדי, כי הוא יכול להגיד: בסדר, שווה לי להפר, לשלם את העיצום הכספי, כי עדיין אני מרוויח יותר מההפרה.
לגבי הטענה של הטעויות, אי-אפשר להיבנות מטענה של טעויות. אנחנו לא יכולים לבוא ולהגיד: טוב, בסדר, זו טעות, אז בסדר. כי הפרות מתקיימות, וזה נותן לגיטימציה לבעלי עסקים כל פעם להפר את החוק ולהגיד טעיתי. כמובן שכאשר היסוד נפשי של כוונה וכו', אני בכלל לא אטיל עיצום כספי, אפתח בחקירה פלילית, כי זה משהו שמבחינתי הוא חמור יותר, והעיצומים הכספיים לא אמורים לעשות את ההבחנה באמת בעניין היסוד הנפשי. העיצום הכספי הוא אדיש ליסוד הנפשי.
תמר גנות
¶
אבל דווקא בגלל הרציונל הכלכלי חייב להיות שם מנגנון שיבטיח, שהם אכן הרתעה כלכלי. אני מסכימה אתך, הסכומים הם באמת נמוכים גם ביחס לחקיקה אחרת בשביל עיצומים כספיים, אבל הרבה פעמים, בגלל הסכום הנמוך, הוא בעצם לא יוכל לתת את ההרתעה הנכונה. ולכן אני כן חושבת שנדרש לעשות שיקול דעת מאוד מובנה. אני מבינה גם את השיקול להגביל שיקול דעת.
שיקול דעת מאוד מובנה על החמרה מעבר – תיכף נדבר ספציפית על ההחמרה, אבל גם האפשרות להחמרה – אני עוד לא מדברת על הנסיבות שבהן היא אפשרית, כי גם הן מאוד מוגבלות פה בנוסח הנוכחי – אבל גם שיעור ההחמרה מאוד נמוך. זאת אומרת, במקום שבו קנס או עיצום כספי של עשרות אלפים בודדים של שקלים לא נספר בכלל במחזור הרווחים של העסק מהמכירות לצרכנים וכו', אז יש כאן איזושהי בעיה, העיצום מאבד את הכוח שלו, וזה יכול להיות חלק לא קטן מהמקרים.
עירית פיליפ
¶
שוב, פשוט חזרה פה טענה על אישום, שבפלילי הסכומים הם גבוהים יותר. אני יכולה להגיד שבכתבי אישום אחרונים שילמנו בממוצע בין 7,000 ל-10,000 שקלים להפרה.
עירית פיליפ
¶
לא אמרתי. ואני חושבת שאמרתי שאני מאלה שהובלתי את המהלך הזה, וליווינו את משרד התמ"ת, והיינו הראשונים שאמרנו שמנהל סניף לא צריך לקבל הרשעה בגלל שהיה פער קופה מדף.
עירית פיליפ
¶
עדיין יש איזשהו מדרג סביר, ואתה רוצה ליצור הרתעה, ואתה לא תיצור הרתעה במשהו שאי-אפשר למנוע. אי-אפשר למנוע. ועל זה גם חזרנו ואמרנו, אי-אפשר למנוע את הטעויות האלה, לא תשיגי את ההרתעה בעניין הזה.
לאה ורון
¶
וגם התייחסות לעניין שמדובר בכל הפרה. יכולות להיות טעויות – קודם דיברנו על מוצרים שלא סומנו, יכולה להיות קבוצה גדולה מאותו מוצר שלא סומנה באותה טעות.
ענת בן עזרא
¶
אבל אתם צריכים להבין שאם יהיה על סוג של מוצרים, לפעמים משתלם לא לסמן את זה, ולקבל רק את ה-25,000 שקלים ולהרוויח על הכול.
ענת בן עזרא
¶
אני רוצה להגיד לכם לגבי סופר בנושא של סימון מחירים, אצלך אולי זו טעות – בוא אראה לך סופרים או "פיצוציות", שבמכוון לא מסמנים את המחירים.
עירית פיליפ
¶
אז למה להעניש את אלה שבסדר, כי אני מצטרפת ל"שופרסל", וגם ב"מגה" נעשו תהליכים מאוד-מאוד מעמיקים למנוע טעויות, אבל לא יהיו.
עירית פיליפ
¶
אבל אנחנו עם הרשתות הגדולות, ואנחנו עם כמות הסניפים הגדולה, אז בגלל "פיצוצייה" אחת את מענישה רשת עם 200 סניפים.
ענת בן עזרא
¶
בואי אראה לך, תסתכלו על היקף התופעה. תסתכלו על התופעה, היא הרבה יותר גדולה. אגיד, בסדר ה"פיצוצייה" הזו לא, אבל ה"שופרסל" כן, בגלל שיש להם סניפים. תחשבו על ההיגיון בקטע של האכיפה.
עירית פיליפ
¶
אז תיצרו איזון ראוי. אין פה איזון ראוי. זה לא איזון ראוי בגלל שב"פיצוצייה" יש הפרש - - -