הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
46
ועדת הפנים והגנת הסביבה
04/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 559>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"ד בסיון התשע"ב (04 ביוני 2012), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 04/06/2012
עקירת 350 שתילים של עצי זית בכפר ערערה
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר היום (דיון מהיר): עקירת 350 שתילים של עצי זית בכפר ערערה של חה"כ חנא סוייד
מוזמנים
¶
>
נדב כהן - יועץ מדיני מח' רב צדדי, משרד החוץ
שי קרפ - מנהל היחידה של הפיקוח, חיפה, מינהל מקרקעי ישראל
פתחי מרזוק - עוזר ראש המועצה המקומית ערערה, עיריות ומועצות מקומיות
אחמד מלחם - יו"ר הוועד הציבורי ואדי ערה, עיריות ומועצות
ד"ר הישאם יונס - כפר ערערה, מוזמנים שונים
חוסני אבו חוסיין - עו"ד, נציג הועד העממי ואדי ערערה, מוזמנים שונים
מוחמד ג'מאל - כפר ערערה, מוזמנים שונים
מוסטפא ג'מאל - נציג הועד העממי ואדי ערערה - בעל אדמה, מוזמנים שונים
משני מחמוד - עו"ד, מוזמנים שונים
עבדל רחים - אבו-גוש, מוזמנים שונים
היו"ר אמנון כהן
¶
שלום לכולם. שבוע טוב. אני פותח את הדיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה. הנושא הוא: הצעה לסדר היום (דיון מהיר): עקירת 350 שתילים של עצי זית בכפר ערערה, של חבר הכנסת חנא סוייד.
חבר הכנסת ביקש. הנשיאות אישרה. אנחנו, על-פי התקנון, מחויבים לקיים את הדיון ואנחנו מקיימים את הדיון.
לפני שנקיים את הדיון, בתחילת הדברים, כבוד חבר הכנסת חנא סוייד, תגיד במה מדובר. נשמע את הצדדים, ונקבל החלטות. בבקשה, אדוני.
חנא סוייד
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. בוקר טוב לכולם. ראשית כל, אני מודה לך ולצוות הוועדה על קיום וארגון הדיון הזה בהתאם לבקשתי.
כפי שאמרת, כפי שתיארת את הבקשה שלי, היא היתה לדון במקרה המצער, הבעייתי, החמור הזה, שבו 350 שתילי עץ זית נעקרו ממטע זיתים באדמות הישוב ערערה. הישוב נמצא בנחל עירון, ואדי ערה. והאדמות נמצאות במסגרת, מה שנקרא: אדמות אל-רוחה. אדמות אל-רוחה היו בשנות ה-2000 היו הרבה סכסוכים, ואפילו עימותים, לגבי ההסדר של הקרקעות במובן זה של השימוש בקרקעות בין שימוש צבאי – כי יש שם שטחים צבאיים – לבין שטחים חקלאיים.
הסמיכות של השטחים הצבאיים עם השטחים החקלאיים, בזמנו, יצרו מערבולת, וחוסר וודאות וחוסר בהירות לגבי השימושים. חקלאים שרצו להיכנס לקרקעות שלהם על-מנת לעבד אותן, נמנעו. מנעו מהם להיכנס. ובהרבה מקרים הצבא, בעת אימונים, היה נכנס לאדמות חקלאיות, וכמובן כניסה עם כלים צבאיים היתה גורמת נזקים למטעים של החקלאים.
אז היו מגעים בין הרשויות המקומיות, בין נציגויות של בעלי הקרקעות, לבין המדינה: משרד הפנים, הצבא. בסופו של דבר, הגיעו להסדר מסוים. ההסדר התייחס להסדרת שטחי השיפוט של הרשויות המקומיות השונות. סיפוח של שטחים מסוימים לרשויות מקומיות שונות. זה דבר ראשון.
הדבר שני והחשוב, זה הסדרת השימושים. קביעה מדויקת של גבולות השטחים החקלאיים, ושל המחנה הצבאי.
ההסכם הזה פעל, כובד, במשך הרבה שנים. אני חושב שהוא נחתם ב-2003-2002, ועד עכשיו הוא מכובד. כל הצדדים מכבדים אותו.
לצערי הרב, כפי שאני כתבתי בבקשה שלי לדיון מהיר בסוגיה, לפני שלושה שבועות, נדמה לי, מטע זיתים של ראש המועצה לשעבר של ערערה, מר מוסטפא ג'מאל – הוא בדרך לכאן, לא יודע. כנראה הם תקועים בשער.
חנא סוייד
¶
נעקרו 350 שתילים מהאדמה שלו.
אני חייב כאן להגיד שהוא מחזיק בקרקע. כנראה שיש איזשהו סכסוך על הבעלות של הקרקע – בינו והמשפחה שלו, לבין מינהל מקרקעי ישראל.
אבל זה, כמובן, לא צריך להיות רלוונטי לעניין הזה. כי במידה ויש סכסוך – בסדר. אבל הצבא לא יכול להיכנס לקרקע ולעקור שתילי זיתים. אין זה מסמכותו. ואינני חושב שהצבא, גם אם מישהו יטען ככה, הוא מבצע פעולות וצווים של עקירת עצים. אני חושב שזה דבר שלא ייעשה. זו פגיעה חמורה ברכוש של האנשים, של בעלי המטע. זה אי-כיבוד הסכם אל-רוחה, שתיארתי אותו, ושכובד, בדרך-כלל, עד עכשיו. לכן, יש כאן דבר ומעשה חמור שצריך לגנות אותו. וצריך למצוא דרך כלשהי לפצות את בעלי המטעים שנגרמו להם הפסדים גדולים.
אני מציע, אדוני היושב-ראש, שאנחנו נשמע את הפרטים מפי האנשים, מפי בעלי המטע שהגיעו בינתיים, מר מוסטפא ג'מאל, כפי שתיארתי אותו – ראש המועצה המקומית לשעבר בערערה. יש פה נציג של המועצה המקומית ערערה. יש גם עורך-דין שמייצג את בעלי - - -
פתחי מרזוק
¶
מה שקורה זה שלא פעם ראשונה שדבר כזה קורה, שהצבא נכנס לשטחים, למטעים החקלאיים שלנו, של תושבי ערערה, ומקלקל לנו את השטחים.
פתחי מרזוק
¶
כן. השטחים שלנו, שאנחנו מעבדים אותם. יש לנו מטעי זיתים. גם השנה הרגו כמה פרות באזור, במרעה.
היו"ר אמנון כהן
¶
כתוב לי פה, מהצבא, שהם לא פעלו. אני הזמנתי את הצבא, ויש לי פנייה מהצבא שבפעם הזו – שדיברת על 350 שתילים – שזו לא עבודה של הצבא.
היו"ר אמנון כהן
¶
אתם אומרים צבא, ואני הזמנתי את הצבא, והם אומרים: לאחר בדיקה שערכנו, עולה כי עקירת השתילים היא פעולה של מינהל מקרקעי ישראל ושל הסיירת הירוקה, בעקבות פלישה לאדמות מדינה, ללא שום קשר לצה"ל. ככה נאמר על-ידי הצבא. לכן, אני לא יודע, היתה פלישה שם, אני מבין. בעקבות הפלישה, אז צריכים – במקום שיש פלישה, מפנים מה שצריך לפנות. וזה לא צבא, זה גופים אחרים שאחראים, אמונים על קרקעות המדינה. מינהל מקרקעי ישראל. ככה זה נאמר. אם תגיד לי שזה לא נכון, נבדוק.
פתחי מרזוק
¶
ההסכם אומר שהאדמות חוזרות לידי התושבים. שאנחנו חוזרים לעבד אדמות, ולהחזיק באדמות לצרכי חקלאות. וגם באזור עצמו - - -
חנא סוייד
¶
הסכם רוחה הסדיר שני דברים: דבר ראשון, כפי שאמרתי, חילק את השטחים שם לתחומי השיפוט של הרשויות המקומיות השונות. דבר שני, קבע גבולות – איפה שטח צבאי, ואיפה שטח אזרחי. האדמות האלה, המדוברות, הן בשטח האזרחי.
פתחי מרזוק
¶
גם באזור, אדוני, על-פי תכנית תמ"א 6, שבאה להסדיר את כל העניין של אזור ואדי-ערה, שם, בסמוך למקום הזה, צריך להיות אזור תעסוקה אזורי לכל ואדי-ערה.
פתחי מרזוק
¶
תעסוקה, תעשייה, לא משנה. זה לכל ואדי ערה – ערה, ערערה, אום אל-פחם, - - -. שזה אומר שהאדמות האלה מחוץ להסדרים של הצבא ולדברים האלה, וזה אזור שנמצא בידינו.
לצערי הרב, כל הזמן הצבא מציק לנו. גם את הסכם אל-רוחה לא כיבדו במלואו. גם הסכם אל-רוחה לא כובד במלואו על-ידי המדינה. הוא כובד חלקית, אבל לא כולו.
פתחי מרזוק
¶
אני לא יודע. ספציפית, אני לא יודע את הבעלות על האדמה אם זה של מינהל מקרקעי ישראל או לא. אולי מר ג'מאל מוסטפא ומר אבו חוסיין יודעים יותר טוב ממני.
היו"ר אמנון כהן
¶
מר ג'מאל מוסטפא ידבר אחר-כך.
אני רוצה לשמוע את מינהל מקרקעי ישראל, הנציג פה. בבקשה, אדוני. לי נאמר שהצבא אמר שזה לא הם. לכן, אני רוצה לדעת מי.
שי קרפ
¶
קוראים לי שי. הצבא לא ביצע את הפינוי. את הפינוי ביצענו אנחנו – מינהל מקרקעי ישראל עם הסיירת הירוקה.
שי קרפ
¶
פלישה טרייה – בהגדרה על-פי חוק המקרקעין – לחלק מחלקה 18, בגוש 12/150. הקרקע שאנחנו מדברים עליה נרכשה על-ידי מדינת ישראל.
שי קרפ
¶
לא. אחרי זה אני אכניס אותך להסדר אל-רוחה.
נרכשה על-ידי מדינת ישראל בשנות החמישים. אנחנו עשינו את הבדיקות מבחינת - - -
שי קרפ
¶
אנחנו עשינו את כל הבדיקות הנדרשות במחוז מבחינת זיהוי השטח, ובדיקת נתוני הבעלות. אחרי - - - ששלנו גם יצר קשר עם מפקח של הסיירת הירוקה, עם אדם בשם מוסטפא, ביקש ממנו לפנות. ב-2 במאי, בביקורת נוספת התברר שרוב השטח, רוב העצים נעקרו עצמית. וגם הבזנטים, רובם נלקחו.
שי קרפ
¶
את הרוב.
ב-3 במאי אנחנו באנו ועשינו את הסיום – למעשה, תפיסה של השטח, ופינוי כל מה שהיה בו. והשבנו את הקרקע.
היו"ר אמנון כהן
¶
שנייה, תן לו לסיים. יכול להיות שהוא מדבר הכול לא נכון. זה לא משנה. בוא נשמע עכשיו, ואחר-כך תגיד מה שיש לך להגיד.
שי קרפ
¶
תודה. השטח הזה נכלל בתוך שטח אש 107. הסכמי אל-רוחה שנכללים על השטח הזה באמת הגדירו אפשרות לעבד את השטחים החקלאיים הפרטיים. לא ניתנה שום רשות לבן-אדם להיכנס לקרקע שלא שלו, ולבצע עיבוד, או אחזקה, או שימוש כלשהו, אם הוא לא קיבל את אישור בעל המקרקעין. במקרה הזה, המדינה היא בעלת המקרקעין. מי שנכנס, עשה את זה שלא ברשות, לא בסמכות. ואחרי ייעוץ משפטי, אנחנו באנו, ופינינו והשבנו את הקרקע למדינה, כמו שאנחנו צריכים לעשות על-פי תפקידנו.
חוסני אבו חוסין
¶
בריונות מטעם המדינה, מטעם מינהל מקרקעי ישראל, מטעם - - -. אף-אחד לא בדק את הדברים. כשמספרים כאן, בוועדת הפנים של הכנסת, פשוט צריכים להיות מוסמכים.
נתחיל מאל"ף
¶
בשנת 1947 – ב-27 לספטמבר 1947 – החלקה הזאת, בשטח של 30 דונם, 531 מטר, נרשמה על שמו של מוסטפה ג'מאל – מוסטפה מסעוד ג'מאל – ומחמוד מסעוד ג'מאל. יש כאן את הנסח המנדטורי שלפיו - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
לא צריך. אנחנו לא רוצים היסטוריה. אני רק רוצה לדעת, כמו שאמרת: עשו לא בסמכות, ולא ברשות. תוכיח לי שהם לא עבדו בסמכות. איפה? מתי? הם קנו את הקרקע. היה הסדר אחרי זה. המדינה קנתה את הקרקע, ונתנה את זה למינהל מקרקעי ישראל לשמור עליה.
היו"ר אמנון כהן
¶
שנייה, אני איתך עכשיו. אני מכוון אותך. אני לא צריך לשמוע עכשיו היסטוריה. אני אומר ענייני.
הוא אומר
¶
ב-47' אתה צודק, היתה קרקע על מוסטפה וחבריו. בשלב מסוים המדינה אומרת: רכשתי חלק ממנה כי רצתה לפתח כביש - - -
הישאם יונס
¶
אתה לא קנית, ואתה - - -. אתה השקעת, ומכרת את האדמה לרשות - - -, כי ככה יצרת - - - על אדמות.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבקש, אדוני: תעזוב את אלוקים בצד. הוא יודע לשפוט כל אחד. תאמין לי, הוא יודע הכי טוב.
הישאם יונס
¶
בעל קרקעות. אתה יודע מה? אני רוצה לתרום למדינת ישראל קרקע של רמת השופט ועין השופט – על כל דונם שאני נותן, שייתנו דונם.
היו"ר אמנון כהן
¶
חבר הכנסת הזמין דיון, ואני רוצה דיון מכובד, ואם יש בעיה נפתור אותה. תסכולים של 50 שנה, זה לא התפקיד שלי לפתור – זה במקומות אחרים. מי שרוצה לתרום - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אני לא יודע. אני קטן. מה אתה רוצה? תסכולים של המדינה. אז בוא נשמע את כל התסכולים של כולם עכשיו, ונעזוב את הדיון הזה. יאללה, כל תסכול, תתחילו: 50 שנה אחורה – תסכולים. בבקשה. עכשיו מדברים על תסכולים.
תסכולים
¶
ב-1954 שכרנו את מר - - - כעורך-דין. הגענו לבית-המשפט העליון, שאמר: אני לא יכול להתערב בהחלטות כנסת. האדמה שלכם – אדמת אל-רוחה כולה – הופקעה למטרות צבאיות. אנחנו היינו תחת משטר צבאי ולא יכולנו לצאת לחדרה, לרופא. אחותי מתה בגלל שאבא שלי לא יכול לקבל רישיון, לקחת את אחותי לחדרה לרפא אותה. חזרתי מ"כדורי", ואני בוגר "כדורי" – בית-ספר הכי טוב שהיה במדינת ישראל – שאלתי: איפה אחותי? אמרו לי: האחות מתה. למה? אבא לא קיבל רישיון. זה תסכול אחד.
תסכול שני
¶
האדמות שלי – למה בגבעת עדה יכולים לגדל רימונים? אני יכול לגדל רימונים ולייצא אותם ממדינת ישראל. לעזאזל, בדיוק כמו החקלאי בגבעת עדה. לא – זה שטח צבאי. לא יכלו. מדינת ישראל לא יכולה לגנוב. זו מדינה.
הישאם יונס
¶
לא יכולה לגנוב את הקרקע. רק רגע, מדינה לא יכולה לגנוב. אנחנו לא צריכים להתווכח בינינו. אני רוצה רק להסביר למכובד שאת האדמות האלו, ב-54', אנחנו הפסדנו בבית-המשפט העליון. אמרו שופטי בית-המשפט העליון: אנחנו לא יכולים להתערב בהחלטות הכנסת. ולכן, אדמות אל-רוחה הפכו להיות אדמות צבאיות. נהרגו לנו בערך חמישה או שישה ילדים, שבמקרה הלכו לשטחים, שטחי אש. הוא היה ראש המועצה. שטחי אש שהיו במרחק של 100 מטר מהבית האחרון. היה לי רישיון לציד, והיה מותר לי לצוד במרחק של 500 מטר מהישובים. אבל שטח אש יכול להיות במרחק של 100 מטר מחלון הבית האחרון. העסק הזה נגמר.
אתה יודע מה? אני רוצה לתרום למדינת ישראל הכול. אני אזרח מדינת ישראל, אבל תן לי לפחות את הזכות כמו כל האזרחים: לעבד את האדמה שלי שירשתי אותה בטאבו, דורות על דורות. אתה רוצה לעשות שוויון? קח מעין השופט, רמת השופט, דליה, רגבים, גל-עד – אלה קיבוצים שמקיפים אותנו, תיקח מהם אדמות. למה מהאדמות שלי?
הישאם יונס
¶
ולכן, אנחנו סוחבים את התסכול. ולי פעם אמרו: אדוני, אתה הרי מבין ואתה אגרונום, אז בוא נעשה אתך הסדר קרקע – ניתן לך 30% מול הקרקע שלך, וניתן לך 70% כסף. לך, תקנה בזה פורפרות, לא יודע מה. אמרתי: לא, דונם על דונם. אמרו: איך? אמרתי: אני עכשיו בחור צעיר, חם. באתי מבית-הספר "כדורי", רוצה לעבד את השטחים שלי, אתה אומר: לא. השטחים הופקעו על-ידי מדינת ישראל. כל זמן שכנסת ישראל לא תתקן את העסק, העסק הזה לא יתוקן. ולכן, תלך. אמרתי: אתם יודעים מה? אני אחכה 50 שנה. עכשיו אני מחכה 60 שנה. אמרתי: אולי הילדים שלי – יכירו בהם, יהיו אזרחים. אתה יודע מה? אם אנחנו, שינוי הכי קטן בסטאטוס שלנו כאזרחי מדינת ישראל, המיעוט הערבי המוסלמי, האדמה לא היתה צריכה להגיע לוועדת הפנים והגנת הסביבה. בתוך שתי דקות היתה חוזרת לתושבים. כי זו האדמה שלהם, הם רוצים להתפרנס ממנה. אני לא נגד אף-אחד.
חוסני אבו חוסין
¶
החלקה הזאת – שטח של 30 דונם. החבר שלנו, שי, פשוט לא אמר אמת. בשנת 1953, אכן באה מדינת ישראל, באמצעות שר האוצר, והפקיעה, על-פי חוק רכישת מקרקעין, עשרות דונמים. ככל שמדובר בחלקה הזאת, לא הפקיעה את כל החלקה. הפקיעה, בסך-הכול, משטח של 30 דונם – 17 דונם. כאן אני מחזיק את נסח הרישום. כתוב: ראה תיק רכישת מקרקעין, מספר כך וכך, שטח של 17,500 מטר – 17 דונם וחצי בערך, מתוך השטח הכללי של החלקה.
חוסני אבו חוסין
¶
והחלקה הזאת – כל החלקה, כל המתחם הזה בכללותו – היה שטח אש. שטח אש שקוראים לו: שטח אש 105. עד שנת 2000.
חוסני אבו חוסין
¶
בשנת 2000 קמה מדינת ישראל, והקימה ועדת שרים לענייני ערבים – - - - הממשלה, והכנסת, וכל מי שלא יהיה.
חוסני אבו חוסין
¶
- - כשר הביטחון. על-ידי ראש עיריית אום אל-פחם, בזמנו, שייצג את כל האנשים האלה, בשם מדינת ישראל – יושב-ראש ועדת השרים לענייני האזרחים הערבים, וצוות המשא-ומתן. ונקבע כאן מה שנקבע. נקבע כאן דבר פשוט.
זה התשריט של אל-רוחה. האדון מופז, רב אלוף, כיבד אותנו בחתימה שלו, ב-31 בדצמבר 2000. כל השטח הזה היה שטח אש. באה מדינת ישראל, ואמרה דבר פשוט: השטחים האלה שאינם צבועים, הם שטח אש פעיל. השטחים המסומנים כאן באדום, הם יוצאים משטח האש בכלל.
חוסני אבו חוסין
¶
לא, רק רגע.
השטחים הצבועים בכחול, הם שטח אש באופן חלקי. אנחנו צריכים את זה, אולי לשבוע או לשבועיים בשנה. אבל האנשים יכולים להיכנס לשטחים האלה, ולעבד אותם.
איפה אנחנו מוצאים את החלק הזה – המתחם הזה – שאנחנו מדברים עליו? אנחנו מדברים על 12,150 - - -
חוסני אבו חוסין
¶
כל המתחם הזה, הוא שטח אש באופן חלקי. דהיינו, מדינת ישראל צריכה את זה שבוע-שבועיים בשנה.
חוסני אבו חוסין
¶
ואפשר לעבד את המקרקעין האלה.
יותר מזה, בזמנו, כאשר מדינת ישראל הפקיעה את השטחים האלה, אמרו דבר פשוט: אנחנו צריכים את זה לצרכי ביטחון ולצרכי התיישבות. במקרה הזה, בקשר לחלקה הזאת, הסכם אל-רוחה אומר דבר פשוט – נספח למסמך ההבנות בעניין אדמות אל-רוחה. בקשר לחלקה הזאת ולחלקות אחרות, כתבו כאן: המתחמים האלה יעברו לתחום השיפוט של המועצה המקומית, כפר ערערה. דהיינו, אנחנו לא צריכים את זה להתיישבות, אנחנו לא צריכים את זה לביטחון, וזה אמור לעבור לאנשים. יש מקום להחזיר את זה לאנשים.
חוסני אבו חוסין
¶
זה הסכם אל-רוחה. אלה החתימות. "להלן רשימת הגושים והחלקות, אותם יש לצרף לתחום שיפוט המועצה המקומית, כפר ערערה". צריך לצרף.
חוסני אבו חוסין
¶
כאן. כל אלה. צריך לצרף אותן. זה 122 דונם, ויש חלקות אחרות.
אז האנשים האלה, כמו אזרחים טובים, נכנסים בינואר, נוטעים שם עצים. ומה שהוא אמר כאן, שזו פלישה טרייה – זה שקר גס. זו לא פלישה טרייה. בינואר נכנסו, נטעו 200, 300, 400 עצים. נזכרים לאחר חמישה חודשים. לא דובים ולא יער. אין חוק מקרקעין. מכניסים את הסיירת הירוקה – את הוונדליזם שלהם – ועוקרים את כל העצים. הרי מבחינת החוק – תאר לעצמך שאני היום אסחב ממך משהו. במקום שתלך למשטרה ותתלונן, או שנלך לבית-המשפט, אתה בא ויורה בי. אתה רוצח אותי.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, הוא שלח נציג שכאילו פלשתם. והיה צריך לבוא מישהו ולהגיד: אני לא פלשתי, זה - - -. זה שלי.
חוסני אבו חוסין
¶
בהנחה שאנחנו פלשנו, אוקיי? אנחנו פלשנו, מה עושים? שולחים מכתב. יש חוק. הולכים לבית-המשפט, ומוציאים צו לסילוק יד. אבל לא באים: לנו יש את הכוח, ואתם תעופו מאיתנו.
ולאחר שהם עוקרים את כל העצים, מרימים טלפון למר מוסטפא מסעוד, ואומרים לו: תבוא, אנחנו רוצים לפצות אותך. ולא רק זאת, אלא הם עשו זאת פעמיים: בעשרים לאפריל 2012, ובשלושים למאי 2012. או שאנחנו מדינה מסודרת, או שיש פה וונדליזם.
היו"ר אמנון כהן
¶
מר קרפ, תסתכל על המפה. אני רוצה ללמוד ולראות – אם עשינו עוול, צריך לתקן. אם לא, תן לי הסברים.
היו"ר אמנון כהן
¶
כן, זה בחלקות האלה, בכחולים – בוא, עורך-הדין המלומד. פה יש שטח שאין בו בעיה. פה יש שטח שמידי פעם, שבוע בשנה, צריכים פה, אבל אפשר לעבד. הם קיבלו אישור שאפשר לעבד. אז הוא אומר שהיה בשטחים האלה - - -
חנין זועבי
¶
אם הכנסת מקבלת שהם פולשים, אז למה אנחנו פה? אם מקבלים את ההגדרה הזאת, אז למה אנחנו פה? לא מקבלים את ההגדרה הזאת.
חנין זועבי
¶
זו הבעלות שלנו. המדינה פלשה, לא אנחנו. אנחנו לא פלשנו. במקרה הזה, ובכל המקרים המדינה פלשה, דרך אגב.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא נכון. לפני 3,000 שנה הכול היה שלנו. סליחה. יש לנו ויכוח אידיאולוגי על זה. את רוצה אידיאולוגיה? בואי נעשה אידיאולוגיה.
היו"ר אמנון כהן
¶
במשך 3,000 שנה הסבא שלי היה פה. איפה היינו אתמול? בגלבוע. ראינו שם קרבות של שאול המלך, ודוד המלך.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. אתם פלשתם למדינת ישראל לפני 3,000 שנה. אז נתחיל באידיאולוגיה? עזבי את זה עכשיו. השתילים עכשיו.
אחמד מלחם
¶
חברת הכנסת זועבי, זה דווקא טוב לנו שיגיד פולשים, ונראה מי פולש. רק שיגיד לנו מתי עקרתם – אתם, מינהל מקרקעי ישראל – מתי נכנסתם לשטח ועקרתם?
חנא סוייד
¶
יש לי שתי שאלות. אני מבקש להתייחס: העורך-דין טען כאן – ואני מאמין לו – שעל-פי רישום, על-פי זכויות רשומות, יש עדיין 13, 14 דונם שהם בבעלות משפחת ג'מאל.
חנא סוייד
¶
אז זה דבר ראשון.
דבר שני, אז אם אין חלוקה מוסכמת ויש לי לפחות מחצית מהקרקע, אתה לא יכול להגיד לי: פולש, כי זו קרקע שרשומה – לפחות חלקה – על השם שלי.
חנא סוייד
¶
הדבר השני: אתה אמרת "פלישה טרייה". מתברר שזה לא בדיוק טרייה, וזה מאד משנה, אדוני היושב-ראש, לגבי מה מינהל מקרקעי ישראל יכול לעשות – אם זו פלישה טרייה או לא טרייה.
אתה אומר
¶
הרמנו טלפון, והוא בעצמו עקר 200 שתילים. אתה ראית אותו שהוא עקר? אז למה אתה לא מאמין לו שהוא אומר שהצבא עקר.
מוסטפא ג'מאל
¶
אני הייתי יועץ לשר. אני ראש ועדת התכנון והבנייה בעירון. בבחירת ראשי המועצות וראשי הערים במשולש הצפוני – מכפר זלפה ועד כפר ג'ת. חדר אחד לא נהרס בתקופתי. תרבות המדינה הזאת – אני הייתי בגיל 13. אני יודע את ישראל כמוכם, ויותר מכם.
אני עיתונאי. אני ראש מערכת אל-דיאר במשך שמונה שנים, בנצרת.
מוסטפא ג'מאל
¶
בשנת 1949 עברו המשולש הצפוני והמשולש הדרומי למדינת ישראל. הממשל הצבאי בזמנו, לקח טרקטור ועשה תלם מכפר מועאויה במזרח, ועד לכפר קרע במערב, ואמר: מה שבפנים, מופקע. 21,000 דונם לכפר ערערה נשארו מופקעים.
החלקה הזאת - - -, לקחו ממנה אולי חצי דונם. הייתי עם המנוח, אבא שלי, שאמר לי: לקחו חצי דונם. אמרתי לו: אולי בטעות, הטרקטור לא מדייק.
בסופו של דבר, זה לפי הסכמי רודוס, ולא הסכמי אוויר. אנחנו עברנו למדינת ישראל, ואמרו לנו: הבונקרים שלכם היו כאן, באדמה שלי. - - - שלכם. והשאר, זה לא לחיים.
אנחנו עיבדנו את האדמה כל הזמן. עד היום, אני פולש ואתה לא פולש? לאיפה אתה פולש? האדמה שלי. למה לך? למה - - -? אני משלם את המיסים שלה עד היום. מה יש לכם? מה קרה לכם?
מוסטפא ג'מאל
¶
אנחנו עיבדנו. לפעמים נתנו לאנשים אחרים לעבד את האדמה, כל הזמן. ואחר-כך רצינו לנטוע עצים, עצי זית. האמת, בתחילת השנה אנחנו נטענו את זה. נכנסו לשם בולדוזרים, - - -
עפו אגבאריה
¶
פעם ראשונה שהם נטעו עצים, אבל בכל השנים נוטעים חיטה ושעורה – למה? כי זה רק בתקופה מסוימת. עכשיו הם כבר לא יכולים לעשות את זה בכל - - -
מוחמד ג'מאל
¶
סליחה. 15 חיילים באו עם תכנית, פרשו אותה שם, ביער, והתחילו להוציא את העצים. יש עד ראייה שהיה במקום, שסילקו אותו. וזה צבא. איזה בן-אדם לא מבדיל בין צבא? בן-אדם מבוגר לא מבדיל בין צבא ל - - -
מוסטפא ג'מאל
¶
חוץ מזה, הצבא הודה בזאת לראש ועדת האדמה באום אל-פחם. הוא הודה, והוא מוכן לתת פיצויים. הוא מצטער.
מוסטפא ג'מאל
¶
הצבא אמר לראש ועדת אדמות אל-רוחה באום אל-פחם – היתה שם ישיבה אחרי יומיים, והם אמרו את זה, שהם מודים בזאת. - - -
חנא סוייד
¶
אדוני היושב-ראש, היה לי דיבור עם יושב-ראש הוועדה שעבדה, ושהיתה פרטנר בהסכם אל-רוחה. הוא מהנדס מאום אל-פחם, והוא מאד פעיל. והוא עדיין עוקב, ויש לו קשרים עם הצבא בקשר להסדרים הזמניים, כפי שתיאר אותם עורך-הדין.
חנא סוייד
¶
הוא אמר שהוא פנה לצבא. הצבא אמר לו במפורש: נכון, אנחנו פלשנו. זה היה בטעות. ואנחנו נפעל שזה לא יחזור על עצמו.
מוסטפא ג'מאל
¶
אני קצת מבוגר – בשנות השישים היתה מחלקה ערבית בהסתדרות. ובכל כשלון שהיה, מטילים על הערבים. וכיום חוזרים על אותו הדבר. אני לא יודע, אנחנו מדברים כל מיני דברים טובים על מדינת ישראל, וכיום כאילו אנחנו - - - בשקר.
מוסטפא ג'מאל
¶
איזה שקר? למה? השיר שלי, של השלום, תלוי באום אל-פחם – בבית-הספר אל-זהרה באום אל-פחם: על השלום, על אחוות העמים, על אחים ובני הדודים, על המתים. על כל זה.
מוסטפא ג'מאל
¶
זו דעתכם, שאנחנו נטענו בלילה? אתם לא מתביישים? מי נכנס לשם בלילה? אנחנו בלילה, לפני כמה ימים? לפני חמישה חודשים נטענו את זה. למה השקר? אתם רוצים לסחוב אותנו – רציתם בשלישי לחודש, כי ידעתם שברביעי לחודש אנחנו הולכים לנטוע את זה מחדש.
אתם הוצאתם את זה לעיתונות העברית, בלכלוך הזה. כאלו אנחנו פולשים לשם, ואתם הכנתם את הצבא ואת המשטרה על-מנת שנתנגש. אנחנו לא אנשי דמים – יש חוק, ויש לנו זכויות, ואנחנו נלחמים על זה עד הסוף.
תודה רבה.
שי קרפ
¶
יש בעלות משותפת, אבל הרכישה שלנו – ההפקעה שתרצו לקרוא לזה כאן – בוצעה על-פי תשריט, והשטח מאד מוגדר. הפינוי שלנו נעשה מהשטח המוגדר – 17.5 דונם – משם בוצעה - - -
חוסני אבו חוסין
¶
אדוני, תביא לי את התיק הזה. אני הזמנתי את התיק לפני שבועיים-שלושה. מה אתה מספר סיפור?
היו"ר אמנון כהן
¶
תביא לי את התשריט שלכם – 17.5 דונם. הוא אומר שהוא אמר להוריד את העצים מה-17.5 דונם שהיו בהפקעה. לא מה-13 דונם.
היו"ר אמנון כהן
¶
תתאים אותו למפה שלנו, פה. תראה לי, אחד על השני. תגיד לי איפה אנחנו. של מי השטח הזה?
שי קרפ
¶
יש לנו מכשירי G.P.S.. כל מפקח נע בשטח עם G.P.S.. עם מערכת שהוא רואה בה - - - בדיוק, בתמונה.
חוסני אבו חוסין
¶
אני לא רוצה להתווכח איתך. אני אומר שזו חלקה תשע, כאן רשום תשע. איפה חלקה 18? תגיד לי איפה חלקה 18?
שי קרפ
¶
אני רוצה להעיר את תשומת-הלב שאנחנו מתעסקים פה בנושא בעלויות. המפה הזו לא רלבנטית, כי ככל שיהיו הסכמים, או שטחי אש, או משהו – אנחנו פינינו את הקרקע על-סמך זה שהקרקע שממנה התפנתה, היא קרקע שנקנתה על-ידי המדינה. לכן, זה בשלב א' - - -
חנא סוייד
¶
אז תן לי להגיד לך, אדוני היושב-ראש: היום יש פסיקה במדינת ישראל, גם של בית-המשפט העליון – אם אנחנו בעלים בבעלות משותפת על קרקע, ואנחנו בריב. אם אני נוטע עצי זית, זה לא אומר שאני לקחתי את הקרקע, או שאני פלשתי לקרקע. הקרקע לא בורחת. אני לא שולח את זה לחוץ לארץ. הטענות שלך יכולות לעמוד בבית-המשפט.
לכן, מה שעורך-הדין אמר – זה מעשה של פורענות מצדך.
חנא סוייד
¶
זה מעשה של פלישה. כי מה הוא עשה? הוא גידר? מה הוא עשה? הוא נטע עצים. את העצים האלה – גם בני יום, וגם אחרי עשר שנים – אתה יכול לתלוש אותם. להוציא אותם. אתה יכול לשים את הגבול איפה שאתה רוצה. לכן, אתה נקטת במעשה של בריונות.
חנא סוייד
¶
הקרן הקיימת לישראל נוטעת בכל מקום. וגם באדמות שיש עליהן סכסוך, ובית-המשפט אמר: מותר להם. זה לא משנה שום דבר לגבי הבעלות של הקרקע. רק אתה, יש לך חשק להזיק לערבים.
שי קרפ
¶
הנה, אני הצבעתי במפורש. אני מראה גם פה איתור.
עכשיו, הסיפור פה זה פינוי של קרקע מפלישה טרייה.
שי קרפ
¶
אם למישהו יש השגות על הבעלות שהיא רשומה כמו שראיתם, הוא מוזמן לפנות לבית-המשפט שישנה את הבעלות. אבל כל זמן שהבעלות - - - על שם מדינת ישראל, - -
חנא סוייד
¶
אבל יש לך עדים, מה הצבא? תראה, יש לי עדות מאדם מכובד: הוא מהנדס, הוא איש ציבור ממדרגה ראשונה. הוא אומר שהוא דיבר עם הצבא, והצבא אמר לו: טעות.
היו"ר אמנון כהן
¶
השטח של מי?
חבר הכנסת חנא סוייד, מה אתה מציע? - - -, אני לא יודע. אני הסתבכתי עם בעלויות, עניינים, סיפורים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז אני אסכם: אנחנו נעשה דיון המשך. אני הסתבכתי פה. אני אומר שאם המדינה אשמה, היא חייבת לפצות.
היו"ר אמנון כהן
¶
חסר לנו הבסיס של הצבא. כי גם חצי מהעצים נעקרו, ואף-אחד לא יודע מי.
אז אנחנו נעשה דיון. ואני דורש שיבוא ויגיד פה שאף-אחד לא היה, לא משנה מי – הנציג של האזור הזה, שיבוא מהצבא. ואתה תדאג, חבר הכנסת סוייד, שהאיש ההוא יבוא בתיאום עם מנהלת הוועדה. אז איש הצבא, ועוד פעם איש מינהל מקרקעי ישראל. אני רוצה שילוב מערכות.
אם מגיע להם פיצוי, המדינה צריכה לפצות.
חוסני אבו חוסין
¶
היות וזו ועדת הפנים של הכנסת, והיות וניתן הסכם אל-רוחה לפני עשר שנים, ראוי שוועדת הפנים הנכבדה הזאת תמליץ בפני ממשלת ישראל לכבד את הסכמי אל-רוחה, ולהעביר את השטח הזה מבחינה חוקית לתחום השיפוט של ערערה, ולהחזיר את הקרקע הזאת. כי אף-אחד לא צריך אותה: - -