PAGE
52
ועדת הפנים והגנת הסביבה
05/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 561
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, ט"ו בסיון התשע"ב (05 ביוני 2012), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/06/2012
צייד לא חוקי והתעללות בחיות בר - דיון ביזמתו של יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן, הצעה לסדר היום בנושא: "התעללות קשה בבעלי חיים ואחזקתם בתת תנאים ב"שוק הציפורים" הפועל בשבתות בשרון"
פרוטוקול
סדר-היום
צייד לא חוקי והתעללות בחיות בר – דיון ביוזמתו של יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן
מוזמנים
¶
גלי דוידסון - ראש אגף הגנת בעלי-חיים, המשרד להגנת הסביבה
אריאלה גוטליב - אגף שטחים פתוחים ומגוון ביולוגי, המשרד להגנת הסביבה
טל זקס - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
רואי קליגר - מנהל יחידת הפיצו"ח, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
רחל וידל - עו"ד, לשכה משפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
נירית צפורי ברקי - ד"ר, וטרינרית, ממונה על-פי חוק צער בע"ח, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אבי לב - יועץ, לשכת משרד החקלאות
סעיד מועדי - יועץ, שר הפנים, משרד הפנים
נאור ירושלמי - מנכ"ל, "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני הסביבה
שאול גולדשטיין - מנכ"ל, "רשות הטבע והגנים הלאומיים"
רוני מלכא - מנהל חטיבת אכיפה ופיקוח, "רשות הטבע והגנים הלאומיים"
גל אריאלי - מנהל אגף חקירות ומודיעין, "רשות הטבע והגנים הלאומיים"
יהושע שקדי - ד"ר, מדען ראשי, "רשות הטבע והגנים הלאומיים"
שרה שלום - יועמ"ש רט"ג, "רשות הטבע והגנים הלאומיים"
ניר פפאי - סמנכ"ל שמירת טבע, "החברה להגנת הטבע"
יוסי וולפסון - עו"ד, רכז תחום חיות במשקים, עמותת "תנו לחיות לחיות"
כנרת בהר - דוברות, יחסי ציבור, "אגודת צער בעלי-חיים בישראל"
יורם ארז - יו"ר ארגון "פטרואה"
מחמד עבד אלחלים - יו"ר, "ארגון הציידים בישראל"
אחמד נסאר - חבר ועד, "ארגון הציידים בישראל"
סעב מאדי - חבר, "ארגון הציידים בישראל"
מחמד חבש - גמלאי
דוד (גיל) דהאן - המשמר החברתי
רשמת פרלמנטרית
¶
רונית יצחק
צייד לא חוקי והתעללות בחיות בר – דיון ביוזמתו של יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן
היו"ר אמנון כהן
¶
שלום לכולם, אני פותח את הדיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה. היום הכנסת מציינת את יום הסביבה הבין-לאומי במספר ועדות ואנחנו כוועדת הפנים והגנת הסביבה – שגם על שולחנה נמצאות מספר חקיקות בנושא הזה – ראינו לנכון לקיים דיון ביום החשוב הזה. נעשה גם דיון בנושא, שהתפרסם לא מזמן – ראיתי כתבות קשות בעיתונות על צייד לא חוקי והתעללות בחיות בר – ואמרתי שזה היום המתאים לדיון.
נוספה לכאן הצעה לסדר-היום של חבר הכנסת יואל חסון, שגם ביקש להעלות לדיון: התעללות קשה בבעלי-חיים ואחזקתם בתת-תנאים ב"שוק הציפורים" הפועל בשבתות בשרון. תיכף הוא יגיע, הוא נמצא בוועדה אחרת. אבל זה בגדול הנושא שהיינו רוצים לשמוע, ללמוד ולראות.
מצד אחד, כמובן, הצייד זה אחד המקצועות העתיקים, שלמעשה היה מיועד גם למחייה וגם להלבשה, אבל לנו בעידן המודרני כבר יש דרכים אחרות למצוא פתרונות לדברים האלה. מצד שני, זה נכנס כהובי, וגם כמובן יש אינטרסים שיש סוגי חיות שלמעשה מזיקים לחקלאות. יש מדינות שיש להם חיות בר שאוכלות את האדמה והן יכולות להביא למצב של התמוטטות בניינים והעלאת מפלס המים, יש את הסיכונים, את האיזונים, הבלמים.
ופה המדינה כמדינה צריכה לראות את האופי של המדינה, את הצרכים שלה, מבחינת חקלאות, מבחינת חיות בר. מצד אחד לתת הגנה מרבית, כי אנחנו לא רוצים שחיות יסבלו. גם במקורותינו אסור לנו לענות את בעלי-החיים. ומהצד השני, בדרך הנכונה, בדרך ההיגיינה הנקייה, חיות אחרות רגילות באות גם לשחיטה ולמאכל. אם צדים, אז יש פה משרדים שאמונים על זה, שנותנים רישיונות.
עברתי על המסמך שהכין מרכז המחקר והמידע בנוגע לנושא של צייד בלתי חוקי – יישר כוח לכם על העבודה. ואני רואה שהיום הנושא הזה מסודר ב"רשות הטבע והגנים הלאומיים", היא למעשה אמונה על כל הנושא הזה, על מתן רישיונות, על הגיל, תעודת ביטוח, מעבר מבחן בכתב לקבלת רישיון – יש פה קריטריונים, מי זכאי. גם ראיתי טבלה משנת 1996 שכמות הרישיונות יורדים: בשנת 1996, בשביל שנדע, היו 6,358 רישיונות, כאשר בשנים 2011, 2012 יש 2,240 רישיונות בלבד, שזו מגמת ירידה של שליש מאשר היה לפני מספר שנים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו מדברים כרגע על חיות בר, על רישיונות של "רשות הטבע והגנים", ולכן, אנחנו מדברים על ירידה בשליש. דנו בדיון אחר בוועדה – יש לנו הצעת חוק בנושא של חיות בר, שם דובר על ויתור על צייד בישראל בכלל, לפתוח את זה בצורה אחרת. אני חושב שזה יותר מדי קיצוני, צריך למצוא את הנוסחה המתאימה, לפעמים זה לטובת המדינה, לטובת החקלאות, אבל צריך למצוא את המידתיות, והכי חשוב, שלא יהיה צער בעלי-חיים – זה מה שהכי חשוב לנו.
ישבתי גם עם קבוצת ציידים עם רישיון, שהעירו את תשומת לבי לכך שיש גם הרבה עובדים זרים, שנמצאים במדינה, והם שמים כל מיני מתקנים בשטח ואוכלים כמעט כל מה שזז, ואז המתקנים האלה – אלפי מתקנים, כאין וכאפס לנושא של צייד בכלל. אז אני רוצה לשמוע - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
במלכודות כאלה יש צער אמיתי לאותם בעלי-החיים עד שמגיע הבן-אדם לתוך המתקן הזה. ואני גם רוצה לשמוע, כמובן, איך אנחנו כמדינה, כרשות הטבע, מי אמון על זה – המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, איך אנחנו מתחברים לזה, מונעים את הדברים האלה, האם יש איזשהם קנסות או שיש פקחים שמסתובבים, שכל מי ששם מלכודת מענישים אותו. זה לא מה שרצינו כמדינה. העובד הזר עושה את זה כדי לחסוך כמה שקלים, במקום לקנות אוכל, אז יש לו בחינם, אז כל מה שזז שם, לפעמים זה בעלי-חיים ייחודיים שיוכחדו, בעלי-חיים שלא יהיו לנו ליופי תוך כמה שנים לדורות הבאים. אנחנו צריכים ורוצים לשמור על בעלי-החיים האלה.
היו"ר אמנון כהן
¶
הדיון היום הוא דיון יותר חגיגי, דיון לציון יום הסביבה הבין-לאומי. אנחנו לא דנים בחקיקות, אבל כמובן שאנחנו רוצים לראות את הבעיה, ללמוד את הבעיה, לראות איך ממגרים את אותן התופעות הקשות, שגם ראינו בכתבה וגם כל אלה שעובדים בלי רישיון איך אנחנו מונעים מהם לעשות את עבודתם, ואם יש מספיק כוח אדם שיעשה את האכיפה המתאימה והראויה.
וגם התרשמתי שכל אלה שיש להם רישיון צייד מסייעים לאותן רשויות על מנת למנוע שיהיה צייד בלתי חוקי וגם שיפגעו באותן חיות שנמצאות בהגדרה של חיות שצריך לשמור אותן או לשמר אותן למען הדורות הבאים, כי לפעמים חיה מסוימת, אם אנחנו - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
חבר הכנסת והבה, אני לא בחקירה. תן לי לדבר על היום הבין-לאומי. אני מדבר בגדול וזהו.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז אמרנו שיש סוגי חיות שקשורות מבחינה גנטית לכל מיני חיות אחרות, אז אם הם נכחדים, אז עוד כמה סוגי חיות יכולים להיעלם. מרגע זה אנחנו נראה את המצגת של "רשות הטבע והגנים", ונעבור אחר כך לדיון, חברי כנסת, נשמע את הגופים. בבקשה.
יהושע שקדי
¶
שלום לכולם, אני המדען ראשי של "רשות הטבע והגנים". אני מודה לכם על ההזדמנות לדבר בפניכם. הצייד זו תופעה עתיקת יומין. בעבר צדו בשביל לאכול וגם לנזקי חקלאות: דוד המלך צד כדי למנוע מהדובים לאכול לו את העדר; שמשון, לעומת זאת, התעלל בשועלים, פשוט כך, זה כתוב בתנ"ך, תפס אותם, קשר להם לפידים וזרק אותם לשדה, התעללות לשמה.
יהושע שקדי
¶
איך הוא תפס אותם? הוא צד אותם. זה צייד. הזמנים השתנו. היום אנחנו נמצאים במצב שאנחנו משתמשים בצייד כדי להגן על הטבע. למה אנחנו צריכים את הצייד כדי להגן על הטבע? משום שאנחנו, בני-האדם, מקיפים את הטבע, את השטחים הטבעיים, בהשפעות שונות ומשונות: אחת ההשפעות המרכזיות היא – ואנחנו נדבר על זה יותר מאוחר – שהסביבה שלנו איננה נקייה, אנחנו מספקים מזון למינים מסוימים שמצליחים לחיות בקרבתנו, המינים האלה מתרבים ועושים נזקים רבים מאוד לחקלאות. זה גורר אחריו הרעלות – ואנחנו נדבר על זה יותר מאוחר – ואנחנו זקוקים לצייד בעיקר כדי לרסן את המינים האלו.
אנחנו נדבר היום בעיקר על הנושאים הבאים: אחד, על הצד הלא אתי של הצייד, וזה הצייד הלא חוקי, שאנשים לוקחים את החוק לידיהם וצדים באופן לא חוקי ויש לזה השפעות קשות, כולל צער בעלי-חיים. ולאחר מכן, נציג דרך חשיבה הגיונית, הכרחית, שלדעתנו היא מאוד בסיסית בהקטנת הבעיות שאנחנו כבני-אדם יוצרים לחיות הבר, ומתוך זה נוכל לנהל את הצייד בצורה לא נכונה. בשלב הזה אבקש להחזיר את רשות הדיבור לרוני.
רוני מלכא
¶
אנחנו באמת מעוניינים להתמקד כרגע בכמה דוגמאות לצייד בלתי חוקי שמתנהל היום במדינה. בגדול, קיים היום צייד, כמו שאמר ד"ר יהושע שקדי, חוקי שלמעשה מנוהל – כמו שמתואר במסמך של מרכז המידע – בצורה מסודרת ברישיונות צייד, על-ידי היתרים כלליים וכל מה שקשור, והוא עוסק בעיקר במינים מתפרצים, במניעת נזקי חקלאות, אם יש נזקים לרכוש, ממשק אוכלוסיות, כמו שתיאר המדען.
הצייד החוקי מתנהל בהיתרים, אם זה פרטניים, אם זה כלליים. קיים צייד בעונת הצייד, למינים המותרים ברשימת הצייד ועל-ידי רישיונות צייד, כפי שמתואר.
הצייד הבלתי חוקי במדינה הוא הבעיה. זאת הבעיה המרכזית שלנו – צייד שקשה לנו לשלוט בו. ברוב רובם של המקרים לא מדובר בציידים החוקיים, מדובר בציידים לא חוקיים, שלא רשומים במאגר הציידים, מדובר על ציידים, שאולי היו בעבר ציידים והחזיקו ומחזיקים בידם את הנשק, אבל הם לא רשומים במאגר הציידים הרשמיים.
רוני מלכא
¶
היו אצלך כמה דיונים, אם אתה זוכר, פה עם משרד הפנים ועכשיו הבט"פ, כל אגף כלי הירייה, נושא של תפיסת נשקים, שאין להם עילה – לא אכנס לזה, אבל אנחנו עושים מאמץ יחד עם המשטרה ויחד עם משרד הבט"פ לאסוף את הנשקים, שאין להם עילה לאחזקה שלהם על-פי התבחינים שנקבעו גם כאן בוועדה.
הצייד הזה משתרע על-פני כל השטחים במדינה, וזה מעניין, כי הצייד החוקי משתרע על-פני שטחים שמותרים בצייד. והצייד הבלתי חוקי מגיע למקומות הרבה יותר רחבים, הרבה יותר קשים לנגישות, והפגיעה שלהם היא פגיעה רעה מאוד. בדרך כלל זה בסמוך לשטחי חקלאות, בהיקפים של שמורות טבע וגנים, לפעמים גם בתוכם, בים, במפרץ אילת, באגם הכנרת, בים התיכון, כל הדייג הבלתי חוקי – שתיכף נדבר עליו – שפכי נחלים, מעיינות, ששם מגיעים חיות הבר לשתות, וזו מעין תחנה שקל לארוב להם וקל לתפוס אותם במקום הזה.
המגוון של המינים הניצודים הוא רחב מאוד. אנחנו יודעים שיש לציידים מגוון מינים שמותר על-פי החוק או בהיתר הכללי, המגוון של הצייד הבלתי חוקי רחב מאוד, הוא כמעט משתרע על כל המינים, מייד אראה כאן כמה דוגמאות. אני כבר מזכיר לכולם, יכול להיות שהתמונות שתראו כאן תמונות קשות, חלקן תמונות לא ידידותיות, חלקן קשות, אבל צריך להציג את זה, כי זאת המציאות היומיומית שאתה אנחנו מתמודדים.
המינים היותר נפוצים לצייד בלתי חוקי זה דורבנים, הם חיות בר מוגנות, כל מה שאני מציג כאן הן חיות בר מוגנות וגם מוגנות מכוח תקנות ערכי טבע מוגנים, רשימת ערכי הטבע המוגנים: הצבי הארצישראלי, שהוא, לצערי הרב, בשנים האחרונות ניצוד במספרים מאוד גבוהים, מאוד מדאיגים; החוגלה; הצבוע, שבדרך כלל לא משמש למאכל, אבל הוא נתפש ראשון במלכודות כי הוא מגיע לפגרים, אם בתוך המלכודת לכודה חיה שהתפגרה, הוא יגיע אליה והוא ייתפס במלכודת השכנה לה; נראה כעת דוגמאות של מלכודות – הארנבת; החוחית, שדיבר עליה כרגע חבר הכנסת ישראל חסון; הכרישים – אני לא יודע אם כולם יודעים, הכרישים בארץ מוגנים, כל אוכלוסיית הכרישים בארץ מוגנת על-פי החוק, דייג רב של כרישים בעיקר בים התיכון מקשה מאוד על שימור המין הזה, במיוחד בעונת הרבייה, כאשר הם מגיעים לסביבות רדודות יחסית, שם הם מתרבים, ליד חופי ארצנו; חזיר הבר, חיה מאוד נדרשת לצייד, גם לצייד בלתי חוקי, למרות שהוא מותר בצייד לציידים החוקיים.
דוגמאות לצבאים שנורים בשטחים הפתוחים – כאן במקרה הזה זה צבי שנתפס במלכודת, מצד ימין על מכסה המנוע של הרכב ניתן לראות את הנשק, תחמושת, ובין היתר חוגלות שניצודו. דוגמאות לצבאים שמוחבאים על-ידי צייד בלתי חוקי – אם מפשיטים את החיה מראש. אפשר לשים לב מצד שמאל למעלה מדובר בצבי, חיית בר מוגנת, באמת מוגנת לכל הפרמטרים, גם יפה וגם מהווה סמל ישראלי, רואים את העופר שלה מונח בצד, נקבה שניצודה. רואים את הצבי מוחבא בתוך מכסה המנוע של הרכב, זה מקשה מאוד על האכיפה. כאשר אתה אוכף, אתה צריך לעצור את הרכב, לפתוח אותו, לפרק אותו כמעט עד סופו – למטה בכל מיני תאים מאחסנים את הצידה, בתאים מוסתרים, וזה מקשה מאוד על עבודת אכיפת החוק בנושא הזה.
כאן נראים חלקי בשר של צבי. איך אנחנו יודעים שזה חלקי בשר של צבי? פיתחנו עם המעבדה ל-DNA בפקולטה לחקלאות ברחובות קטלוג DNA של חיות בר ישראליות, ואנחנו יודעים לזהות על בסיס הבשר שאנחנו מוצאים אם זה בשר צבי, בשר דורבן ובשרים אחרים של חיות בר ישראליות.
חוחיות – אחת הבעיות הקשות שלנו זה חוחיות. הצייד הוא צייד למסחר, הוא מתמקד בעיקר במזרח ירושלים, ומשם הוא מופץ לכל הארץ, פנימה לתוך הארץ. צדים אותם לאורך הכבישים, לאורך מטעים ושטחים פתוחים אחרים. היקפי הצייד של החוחיות עצום, ואנחנו מתמודדים עם זה ביומיום גם בצווי חיפוש וגם בסחר בלתי חוקי של הצייד הזה. אפשר לראות רשתות שמונחות בשטחים עם מלכודות, שלמעשה בתוך ישנה חיה אחת שמוחזקת במלכודת והיא משדרת אותות מצוקה, ושאר החיות מגיעות לרשת ונתפסות.
צייד לא חוקי במקרה הזה של חזירי בר. תראו, כמות עצומה של חזירי בר, שנתפסו בלילה אחד. במקרה כאן, אנחנו רואים אירוע של צייד לא חוקי, ללא היתרים וללא אישורים. צייד חוגלות – אפשר לראות כאן מסה - - -
רוני מלכא
¶
הם מגיעים לבתי-משפט, גם פה לצערנו, הקנס המרבי מגיע ל-200 ומשהו אלף שקלים, מקבלים קנס של מקסימום 5,000 שקלים, אם קיבלו קנס של 9,000 שקלים, אז זה באמת הישג משמעותי. אבל הקנסות לא משקפות את האמירה בחוק, ודרך אגב, בחוק החדש אנחנו מציעים שינוי בגובה הקנסות, בגובה הענישה.
רוני מלכא
¶
כאן רואים כמות עצומה של 84 חוגלות בערימה הזאת, שנתפסו אצל צייד אחד בצייד בנגב. ניתן לראות את החוגלות גם על הרכב. אנחנו לוקחים כל חיה כזאת, כדי לוודא שבאמת היא ניצודה, לבדיקת רנטגן, אפשר לראות את זה כאן ברנטגן, יש לנו בית-החולים לחיות הבר, ששם אנחנו משקפים את החיות ומוציאים דוח כדי להגיע אתו לבית-המשפט, שחייב להיות על-פי המשפט הפלילי. הצטרף אלינו שאול גולדשטיין, הוא מנכ"ל "רשות הטבע והגנים".
רוני מלכא
¶
שיטות הצייד מגוונות מאוד. אנחנו יודעים במה ציידים חוקיים צדים, יש להם נשק ברור, סוגי התחמושת, הכול ברור. כאן, במקרה הזה, אפשר לראות רובה צלפים עם טלסקופ, רובה סלילי שאסור בשימוש בצייד חוקי, שמשמש בדרך כלל לירי בצבאים. אפשר לראות כאן כלבים שמשמשים לצייד, בעיקר כלבי הסלוקי בדרום, תופעה קשה של צייד צבאים וארנבות בדרום על-ידי כלבי סלוקי, שמובלים דרך אגב בתנאים קשים – תיכף תראו את זה.
דוגמה להסלקה של נשק בתוך המכסה האחורי של העגלה של הרכב, זה כמובן ציידים לא חוקיים, נשק לא חוקי, צייד באמצעות כלבים, זו תופעה קשה, אם זה הסלוקי מצד שמאל ואם זה כלבים שצדים בהם דורבנים. יש פה ממש גם סוגיה של צער בעלי-חיים, הכלבים האלה נפגעים על-ידי החיות שאותם הם מנסים לצוד, בעיקר אם זה חזירי בר או דורבנים. תראו את הכלב מצד ימין, יש לו קוץ של דורבן, ככה הוא נמצא בתוך ארגז של טנדר מאחורה עם הקוץ של הדורבן מצד ימין ועם חתך.
דוגמה לדורבנים שמוסלקים במקומות קשים. צייד הדורבנים הוא צייד קשה לתפיסה, זה נעשה בלילה, בשקט, ללא נשק דרך אגב, עם זרקור או עם פנסים ומקלות. צייד אכזרי מאוד – ברגע שהכלבים מאתרים את הדורבן, מקיפים אותו, בא הצייד, נותן לו מכות בראש, וככה הוא מהמם אותו ואחר כך ממית אותו ממש בשטח בצורה אכזרית מאוד, שכמובן לא מותרת ולא הותרה אף פעם על-ידי שיטות הצייד המותרות. אפשר לראות שהדורבן למטה מצד שמאל חתוך ממלכודות והרגליים שלו קשורות עם לולאות. הדורבן במלכודות וזה שבתוך הרכב. ראיתם גם צבאים, גם דורבנים, וזו ממש המחשה איך הדברים האלה נעשים בשטח.
ארנבת ירויה, פגועה, דרך אגב, הארנבת הזאת נתפסה על-ידי כלבי סלוקי במרדף, רואים שהיא מותשת. אתם רואים שהיא כבר מתה, אבל למעשה מותשת והרגל האחורית שלה, מי שישים לב, היא שבורה, כתוצאה מהנשיכה של כלבי הסלוקי ורואים את הזווית של הרגל.
נכון, יש לנו עוד צייד קשה, תופעה של צייד על-ידי עובדים זרים, שאנחנו מתמודדים אתה כבר שנים רבות, זה מעניין. אנחנו עושים הרבה מאוד פעילות עם השגרירות התאילנדית בארץ, עם שגרירות סין בארץ, עושים הרבה פעילות הסברה עם התאילנדים עצמם תראו: פליירים, מדבקות בתאית. נפגשנו עם שר העבודה התאילנדי, נפגשנו עם - - -
רוני מלכא
¶
רגע, חשבנו שהוא רעב. באמת, היתה חשיבה, שילבנו כאן את משרד התמ"ת שאחראי על תנאי ההחזקה של העובדים הזרים, שילבנו את משרד החקלאות, והסתבר לנו שהם לא רעבים, יש להם אוכל, יש להם תשלום נאות על שעות עבודה וכל מה שמגיע להם. מסתבר שזו תרבות. הם לא מצליחים להשתחרר מהתרבות והצייד הזה הוא קשה.
רוני מלכא
¶
אבקש את רשותך לסיים רגע את המצגת ונענה על כל שאלה. זו דוגמה לחזיר בר שלכוד במלכודת לולאה בחלק הקדמי של הפה שלו. דוגמאות לתאילנדים שמציבים את המלכודות האלה בשטח, זה שיטות שלא הכרנו בעבר, שיטות שקשה מאוד להתמודד אתן. למעשה מגוון בעלי-החיים הורחב. כאשר אנחנו מדברים על צייד בלתי חוקי, בדרך כלל מדובר על צייד לטובת האדם, כלומר, אם הוא תופס דורבנים או חזירי בר או חוגלות – הם אכילים, פה למעשה אוכלים הכול, זו גירית, כמו שאתם רואים למעלה, וכל דבר, באמת מגוון ה - - -
רוני מלכא
¶
הוא מועבר לגירוש עם משרד הפנים. יש נוהל שהוסכם על-ידי כל הגורמים והוא מועבר לגירוש, עובר תהליך של שימוע, הצהרת תובע, על-פי החוק, על-פי הדין, במידה והוא נמצא אשם או מודה באשמה של הצייד, הוא מועבר מיידית לגירוש – מהלכידה עם כל המיטלטלין שלו לבית המאסר במעשיהו, עובר שם שימוע של היועץ המשפטי של משרד הפנים - - -
רוני מלכא
¶
הנזק הכלכלי הוא עצום, שתבין, כי הם מממנים גם את החזרה שלהם, והם מפסידים את כל ההשקעה שלהם בהגעה לארץ, ועדיין יש צייד. נתוני אכיפה לאורך השנים – אנחנו רואים שמספר התיקים בצייד בלתי חוקי, צייד חיות בר מוגנות ירד, לעומת זאת עלה הסחר בהחזקה, כי המשפט הפלילי עם השנים מקשה את ההוכחות, אבל ברגע שאתה מוצא אצל מישהו החזקה או סחר בלתי חוקי, ואלה רק התיקים שמגיעים לבתי-המשפט. מדובר בתיקים שמסתיימים בברירות משפט, בעבירות קלות יחסית, שמדובר על ברירות משפט, אבל זה מספר מדאיג.
חוגלה – אם אין סמל, תמיד שמים את הצבי הארצישראלי, אבל אנחנו רוצים לשים את החוגלה, שהאוכלוסייה שלה הלכה ונעלמה לאורך השנים, ורק בשנים האחרונות, כאשר עצרנו את הצייד שלה, התחילה להתאושש אוכלוסיית החוגלות. אנחנו רואים את זה היום מהסקרים, שכבר יש התאוששות במקומות בהם הצייד היה פרוע.
אסיים בזה שאגיד, שסוגי המלכודות הורחבו, סוגי הלכידות או שיטות הלכידה, נשקים, מהמלכודות: רגל, לאסו, כלוב, רעל ורשת, ותיכף יהושע שקדי ידבר גם על הסוגיה של הרעלים הקשור בזה. נשק – כמעט כל הנשקים, כל ארסנל הנשקים, שיוצא מהמחבוא מגיע לצייד הבלתי חוקי.
מטרות הצייד – לעיתים נעשות אף על-ידי קריאת תגר על חוקי המדינה, ממש אומרים לנו: אנחנו צדים בשביל זה, אבל זה בדרך כלל יותר בשטחים, באזור יהודה ושומרון, שם הצייד פרוע ולא נשלט, קשה לנו מאוד לאכוף אותו שם. נזקי חקלאות, סחר, קישוט, אוספים ותרבויות. חלק מהצייד נעשה לקישוט: ללכוד את החיה, להוריד לה את הראש ולתלות אותה או את הקרניים או מה שקשור בזה, לתלות את זה בבית או בחוץ וככה זה גם לגבי עופות דורסים.
חיות הצייד העיקריות, כמו שאמרתי קודם: צבי ארצישראלי, דורבן, ארנבות, חוגלות, חזירים, כרישים, חוחיות, עופות דורסים – אלה החיות הניצודות ובכמויות לא קטנות. שטחי הצייד, כמו שאמרתי, משתרעים כמעט בכל הארץ, גם באזורים מוגנים שהיו.
רוני מלכא
¶
אציין שאנחנו משקיעים הרבה מאוד באכיפת החוק. יש לנו 43 פקחים אזוריים בכל הארץ שמפוזרים מדן ועד אילת.
רוני מלכא
¶
אה, כמה אוכפי חוק ברשות? יש 250 אוכפי חוק ברשות, רשומים כאוכפי חוק, אבל הם בתפקידים אחרים שמסייעים לפקח האזורי. הפקח האזורי הוא הציר המרכזי של האכיפה, של מניעת הצייד, אליו מתחברים כל מי שאפשר. האוצר תגבר אותנו עכשיו, לאחרונה, בשלושה תקנים בעיקר לתחום הצייד הבלתי חוקי של התאילנדים. וכמובן שכל הרשות מתגייסת לטובת העניין, עם הרבה מאוד סיוע של מתנדבים, ואני חייב להגיד כאן גם לחבר הכנסת איוב קרא, שהרבה ציידים - - -
מגלי והבה
¶
זו גילדה שצריכה לעבור מן העולם. הם לא שומרים על הטבע. תיכף תשמעו אותי עם הנתונים שאני יודע, לא מה שהם מספרים לנו.
רוני מלכא
¶
- - שאנחנו משקיעים שעות רבות. הצייד הבלתי חוקי פרוע מאוד, קשה מאוד, ועם התמודדות של ציודים ואמצעים מיוחדים – בזה מתמודדים כיום, כמו שראיתם.
היו"ר אמנון כהן
¶
ציינתי את חבר הכנסת יואל חסון, כי אתה מצטרף להצעה לסדר-היום, אז קודם כל אתה, ואתן לחבר הכנסת מגלי.
היו"ר אמנון כהן
¶
עשינו את זה משולב. זה דיון חגיגי היום, אז אמרנו שנעשה אותו משולב. זאת אומרת, שיש לנו פה - - -
רוני מלכא
¶
כבוד היושב-ראש, אני מבקש, יש לנו עוד מצגת קצרה של מדען הרשות, שרוצה להציג את ההשלכות שהוצגו פה בהתחלה.
היו"ר אמנון כהן
¶
בבקשה, זה ביחד, בשיתוף פעולה, ואנחנו היום ביום הסביבה הבין-לאומי בכנסת, אז בחרנו ביום הזה, גם ראיתי את הכתבות שראית. יש גם הצעת חוק על שולחנה של הוועדה, עוד לא גיבשנו עם המשרד להגנת הסביבה, כי אנחנו עושים זאת בשיתוף פעולה, עדיין צריך למצוא את הנוסחה המתאימה, אבל אנחנו לא דנים בחקיקה היום. ראיתי את הכתבה ואמרתי שחייבים לעשות דיון, ובדיוק התלבש לי הנושא הזה, אז אמרתי בוא נעשה את זה באותו יום, כי אנחנו עמוסים בדיונים. בבקשה, כבוד המציע של ההצעה לסדר.
יואל חסון
¶
כן. אבל יש כאלה שלא מתייחסים לסביבה באותה חגיגיות כמו שאנחנו רוצים. ואני ביקשתי לכנס את הדיון דרך המליאה כמובן, הצעה שאושרה במליאה, לדון בנושא של מה שנקרא "שוק הציפורים", שנמצא בסביבות כפר-קאסם, שראינו בכתבה ב"ידיעות אחרונות". באמת, מציאות מאוד-מאוד קשה, שממש מאמללת בעלי-חיים, שמתנהגת לבעלי-חיים כאל מוצרים ורואים שם דברים נוראיים. אני לא יודע אם יש בדיון כאן, כפי שלדעתי צריכים להיות פה, נציגי משרד החקלאות, נמצאים כאן?
יואל חסון
¶
אז באמת גם בדיון שהיה במליאה, שהיתה בו השרה, דיברנו גם השרה וגם אני על הדרך לראות – אל"ף, איך מגבירים את הפיקוח על מה שקורה במה שנקרא "שוק הציפורים", בנושא של מכירה של בעלי-חיים כאלה שבכלל אסור לסחור בהם, וגם כאלה שאולי מותר, אבל סוחרים בהם בצורה מבישה ומתעללים בהם. יש שם התעללות קשה בבעלי-חיים, גם בכלבים, גם בבעלי-חיים אחרים, יש שם מכירה של חיות אסורות, כפי שאמרתי, ואנחנו דיברנו במליאה על הנושא של פיקוח, לעשות שם פיקוח יותר משמעותי לגבי מה שקורה בשוק הזה.
ודבר שני, דיברנו על זה שאנחנו גם אולי ניזום, נציע לוועדה פה, אדוני היושב-ראש, לצאת לסיור במקום. זהו, העניין הוא שזה בשבת, אז השרה ואני אמרנו שאולי נעשה שם ביקור בצורה לא פורמלית. יכול להיות שנעשה את זה.
אבל, אדוני, את המציאות הזאת שיש ב"שוק הציפורים" צריך לעצור, צריך לבדוק פה בוועדה בדיון עכשיו מול גורמי האכיפה, גם משרד החקלאות, גם משטרת ישראל, ולבקש לוח זמנים לביקור שלהם במקום, כדי לדעת מה קורה שם ולהביא דיווח מהשטח. הדברים שהיו בעיתון הם דברים לא מקריים. היה שם מעקב של שבועות רבים סביב הפעילות במקום הזה, תמונות חד-משמעיות וברורות שמוכיחות את המציאות הנוראית שקיימת שם.
ולכן, אדוני היושב-ראש, אני מבקש שהתוצאה של הדיון הזה תהיה שיצאו מיידית מפקחים, אדוני היושב-ראש, לחקור ולבדוק את המקום ולתת דיווח לוועדה מה המצב שם באמת. לבקש ממשטרת ישראל תשובות, מה הם עשו עד היום בטיפול במקום הזה, כולל משרד החקלאות, ומה הם מתכוונים לעשות בעתיד לגבי אכיפה של הפעילות האסורה שם, מהתעללות בבעלי-חיים עד מכירה של חיות שאסור לסחור בהם, וכיוצא באלה. עד כאן, אדוני היושב-ראש. תודה רבה.
אכרם חסון
¶
בוקר טוב לכולם. לפני יותר משנה הייתי כאן מהצד השני, הייתי עם ארגון הציידים, וכמובן שהיה כאן השר ארדן ושמענו אותו. אני רוצה להגיד לכם, לא השתנה דבר, להיפך, אני לא רואה דוח רציני, ענייני, עם מחקר מקיף. אנחנו תמיד נשענים על כתבות. יכול להיות שחלק מהכתבים צמחוניים והם אנטי-צייד, ולכן אנחנו צריכים לבוא ולהחליט כאן כאילו בצורה לא עניינית ולא אחראית.
אני אומר לך, אדוני היושב-ראש, אני מכיר את קנדה, את ארצות-הברית, את אנגליה, את בולגריה – במדינות שמכבדות תרבות, כשאתה בא כאורח נותנים לך ללכת לצוד, משרד החקלאות מגדל חוגלות שם, נותן לך רישיון, הכול מתבצע בצורה עניינית בגלל כמה סיבות – קודם כל, הצייד זה גם דבר חינוכי, גם חלק מהתרבות של אנשים, אי-אפשר לבוא ולמחוק את התרבות הזאת ביום אחד, כי מישהו קם וצעק ואמר הציידים לא בסדר.
אני אישית מכיר את הציידים – יושב-ראש הארגון היה מרצה שלי, איש חינוך; יושב כאן אחד הציידים עם תואר שני בחינוך והוא מורה אולי 30 שנה; יושב לידו אחד הקצינים הבכירים; אלה אנשים שהם מלח הארץ. בסך הכול מה עשתה הרשות, או המשרד? הורידו את כמות הציידים מ-6,300 במשך 16 שנים ל-2,200. הציידים שקיימים היום הם מלח הארץ, אנשים שומרי חוק, אנשים שאכפת להם, אנשים אוהבי טבע. לצוד זה חלק מהספורט, זה חלק מהתרבות, זה דו-קיום, אתה רואה יהודים וערבים ודרוזים ביחד, חברים. אי-אפשר כל פעם שקם מישהו עם צעקה להעמיד את הציידים דום ולהגיד להם אתם האשמים, כאילו כל הזמן - - -
אכרם חסון
¶
לא, לא כאן. אני אומר לך, כל הזמן אני שומע את החברים האלה, שצועקים ומדברים נגדם כאילו - - -
אכרם חסון
¶
אני אומר לך, ברוב המקרים מהיכרות אישית שלי, שתפסו דברים כאלה שאנחנו נגדם, אנחנו נגד צייד לא חוקי ואנחנו נגד התעללות בחיות, הם לא ציידים מורשים - -
אכרם חסון
¶
- - ולכן, קשה לבוא ולעשות חוקים חדשים וכללים שיגבילו את הציידים המורשים הטובים. אלה אנשים שצריך לסייע להם, לעזור להם, הם יהיו יד ימינה של "רשות הטבע והגנים". ולכן, אני מבקש, אסור להשחיר, אסור לעשות הכללות וצריך לבדוק. אין לנו מפעלים בארץ לפרוות. כל פעם מעלים את הדברים האלה כאילו סוגיה לא יודע מה, כאילו שיש תוהו ובוהו במדינת ישראל.
יש 30,000 עובדים זרים, כפי שהצגת כאן, שיעשו עליהם אכיפה. לא ראיתי מטבלת האכיפה שהיו כל כך הרבה תיקים בבתי-המשפט, שהיו כל כך הרבה תיקי אשמה נגד האנשים האלה. אולי באמת אין הרבה בעיות, אולי החקלאים שמפיצים רעל שם הורגים את בעלי-החיים, אולי כל מיני קבלנים, שאמר חבר הכנסת כאן, שמקבלים רישיונות עושים קבלנות כדי להרוויח, כי כל חיה או כל עוף שהם מביאים עושים עליהם כמה שקלים.
מישהו צריך לעשות עבודת מחקר מקיפה ולהביא אותה בצורה עניינית. הכנסת וועדות הכנסת לא צריכות לחיות מכל מיני סרטים או מכל מיני מידע או אינפורמציה שאנחנו מקבלים. לפי דעתי, הגיע הזמן שאנחנו נכבד את האוכלוסייה שלנו, שנכבד את התרבות. תתארו לעצמכם, שאני עם החבר'ה האלה מהמגזר, באים ואומרים ליהודים התרבות הזאת שלהם לא טובה. איזו צעקה הייתם מקימים. יש תרבות ערבית דרוזית ללכת לצייד בצורה חוקית, לשמור על הכללים, צריך לכבד את זה.
היו"ר אמנון כהן
¶
כרגע הצעת החוק לא על שולחן הוועדה. אנחנו לא דנים בהצעת החוק כרגע. חבר הכנסת והבה, בבקשה.
מגלי והבה
¶
תודה. אדוני היושב-ראש, בשביל הגילוי הנאות, לא צדתי בחיים שלי, אני לא צייד, אין לי כלי צייד ולא מתעסק עם זה. רק כשאני רואה חוסר צדק משווע, שאני מלווה אותו לפחות כמה שנים, אז אני לא יכול לסבול את זה, ואני נלחם על זה. כאשר אנחנו מדברים על ציידים שעמדו לפי כל הכללים שקבעה הרשות, ובאמת עשו את כל המבחנים ורכשו נשק והתאמנו כמו שצריך ועשו כל מה שמוטל עליהם מבחינת החוק, התחלנו לראות מין התנהגות מוזרה של "רשות שמורות הטבע" או מי שאמור לאכוף את החוק - - -
מגלי והבה
¶
כן. ועוד כספים אחרים, התחמושת והרובה שקונים ורוכשים, והפכו את זה, דרך אגב, למועדון אקסקלוסיבי למי שמקורב או מי שמתוכם מקבל, מטופח, מטופל. אני גם בעבר שלי הייתי קצין אג"מ של רמת הגולן ומכאן הידע שלי – כששמעתי שהכחידו את החיות, ראיתי כמה מספר הצבאים עולה, לא בזכותם, דרך אגב, כי האזרחים – אני לא מדבר על העבריינים, שהחוק צריך לאכוף אותו ולטפל בהם – ומספר החזירים גדל ומספר השועלים, שמפריעים בכלל לחקלאות שם ולרועים שמטפלים, ומתנפלים על החיות המוגנות של האזרחים והרשימה ארוכה.
ופתאום, אותם ציידים שבאמת באים לצוד בצורה מסודרת, מקפידים ואוכפים את החוק – ראיתי ב"רשות שמורות הטבע" קבלנים שהאמצעים שהם משתמשים בהם, הטלסקופים שהראו – דרך אגב יש לי תמונות הפוכות מאותם קבלנים עם אמצעים משוכללים בשביל לצוד כמה שיותר איילות, כמה שיותר חזירים, וזה הופך להיות לשוק, שאחרי שצדים אותם הולכים למכור אותם.
אז מצד אחד באים ואומרים
¶
אנחנו לשמור על החוק, יושב-ראש השמורה, אתה חדש בתפקיד, אז אני אולי מספר לך דברים שאנחנו נתקלנו בהם.
מגלי והבה
¶
אה, לא, מאה אחוז. ואז מגלים תופעה – אלה שרוצים לצוד ולצוד לפי החוק, ראיתי אותם נועלים את הנשק שלהם בחודש, שאומרים להם אין צייד, ראיתי אותם הולכים ועושים את המבחנים בזמן, לאלה אסור לצוד, ומשלמים אגרות כל שנה ולא נותנים להם ללכת אפילו לצוד. אני מכיר ציידים ששלוש וארבע שנים משלמים אגרה ולא עושים שום צייד.
מגלי והבה
¶
כן, אני אומר, תודה, כי אני מכיר את הכאב שלכם, הזעקה שלכם. ואנחנו רואים מצד שני, תעלה לרמת הגולן, אולי נציע, נתלווה לאותם קבלנים ותראה איזה תוהו ובוהו הולך שם. יותר מכך, באו ואמרו: אנחנו רוצים, בתקופה שהיו להם קשיים תקציבים – צר לי שאני ביום הסביבה צריך לקלקל - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אני שואל: מתי משתמשים באותם קבלנים? לצורך מה משתמשים בקבלנים? והאם השיטות שלהם הן שיטות הומניות, שאנחנו מקווים – למה קבלנים?
מגלי והבה
¶
תגדיר אותם איך שאתה רוצה, אני מגדיר אותם כאנשים שמוכרים את אותם בעלי-חיים, שאתה מנסה לשמור עליהם. יותר מזה, אדוני - - -
יואל חסון
¶
אדוני היושב-ראש, יש לי הצעה קטנה לסדר. תראה, אני קודם כל מאוד-מאוד מעריך את העובדה שהעלית את הנושא של "שוק הציפורים", שבא מהמליאה בצורה מהירה, אבל הנושא של הצייד פה הוא נושא כל כך כבד, שאין לי ספק שהוא ייקח את רוב הדיון פה עכשיו. אני מבקש ממך, אם אתה יכול, את הנושא של "שוק הציפורים" לדחות למועד אחר ולא לעשות את זה היום.
יואל חסון
¶
אבל לא, זה ייקח את כל הזמן, לא יהיה לזה זמן, זה תופס – זה גם נושא באמת מורכב, והנושא שלי הוא נושא מאוד נקודתי של אכיפה, זה פשוט ילך לאיבוד בתוך הדיון הזה.
מגלי והבה
¶
ציינתי את הצד המעשי, של איך עובדת "רשות שמורות הטבע" במדינת חוק. אני רוצה רק לציין עוד דבר אחד: הלכו לפטנט אחר דרך אגב, שאנחנו ליווינו אותו כאן בוועדה הזאת, שאני הובלתי כמה דיונים, כל נושא החרמת הנשקים המורשים – לא הלא מורשים – הם התחילו למצוא פטנטים שגם לא מן העולם הזה, כי באו נציגי משרד הפנים, שעכשיו העבירו את הרשות בכלל למשרד לביטחון הפנים, והתחילו להמציא פטנטים חדשים, שאנחנו אפילו בתשקיפים להחזקת כלי ירייה וצייד, אז באו ואמרו לציידים: אתם יכולים להחזיק את הרישיון שלכם, אתם יכולים לחדש את הרישיון שלכם, ומצד שני, הלכו למשרד לביטחון פנים או למשרד הפנים ואמרו: לא, אל תתנו לאנשים להחזיק את הנשקים. ובשיטה הזאת, אספו עשרות, אולי מעל 10,000 כלי נשק שהיו ברשות. אנחנו רואים את המספרים, אבל אנחנו רואים גם את המספרים שאנחנו יודעים עליהם והמשרד לביטחון פנים.
לאנשי שלומם המשיכו להחזיק ולתת רישיונות ונשקים, איך קראתם לזה? "מפעל ראוי", למפעל הראוי נתנו ולציידים ששמרו על הטבע, דרך אגב, שנים רבות ולפעמים יותר מאותם "רשות שמורות הטבע", לקחו להם והחרימו להם את הנשקים.
מגלי והבה
¶
את הסוגיה הזאת אני מבקש – קודם כל מי שחושב באמת להצר את ידם של הציידים החוקיים רק בגלל שהארגון הזה יתקיים ויצדיק את קיומו, אז הוא חוטא. ואני אומר לך, אני בין אלה שיפעילו לובי נגד אותה התנהלות של "רשות שמורות הטבע". מי שיתנהל לפי החוק ולפי מתן אפשרות לאותם ציידים, ששנים רבות פועלים לפי החוק אנחנו אתו. באתי לכאן מכיוון שאני מחזיק מכתבים רבים, הרבה פניות, עזבתי דיון חשוב בשביל להגיע לדיון הזה, בשביל להגיד לך, אדוני היושב-ראש, לא כל מה שנאמר ומוצג כאן מציג את האמת כלפי הציידים וכל אלה ששומרים את החוק בנושא הצייד.
יוסי וולפסון
¶
בנושא הצייד עלה פה איזשהו מושג של צייד הומני, צייד שלא קשור בצער בעלי-חיים. זה מושג שלא קיים, אין צייד שלא קשור בצער בעלי-חיים. אפשר לדבר על הצדקות כאלה או אחרות לצייד, אסור לשגות באשליה שיש צייד שלא כרוך בצער בעלי-חיים – זה צער בעלי-חיים כמובן כשבעל-חיים נהרג, זה צער בעלי-חיים של בעל-חיים שנפצע ולפעמים לא נתפס על-ידי הצייד וגוסס במשך שעות, וזה כמובן צער בעלי-חיים של בעלי-החיים האחרים של הלהקה, שנשארים עם להקה קרועה מבחינה חברתית וטראומטית.
יש הצעת חוק ממשלתית בוועדה שלא מתקדמת במשך הרבה מאוד זמן, הרבה יותר מדי זמן, ואנחנו מקווים שהיא תתקדם, כי יש בה גם כלים מאוד-מאוד חשובים לאכיפה של הצייד הלא חוקי.
בעניין "שוק הציפורים", אני רוצה גם להגיד – זה קצה קרחון של תופעה מאוד קשה של סחר בבעלי-חיים כחיות מחמד, לפעמים כחיות מחמד שלא שורדות את היום הראשון בבית אליו מעבירים אותן, חיות מחמד שהרבה פעמים לא שורדות אפילו עד לשלב של המכירה. בעניין הזה יש לנו שיתוף פעולה הולך ומשתפר ובאמת מתקדם גם עם משרד החקלאות, מלה טובה לשם שינוי למשרד החקלאות, שיתוף פעולה מצוין ויש עבודה טובה, וגם עם "רשות הטבע והגנים" בעניין הזה. אבל צריך להגיד, גם לא מספיק - -
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה. אנחנו מדינה צעירה, מתקדמים לאט-לאט, בונים כל פעם עוד נדבך ועוד נדבך, לאט-לאט.
יוסי וולפסון
¶
- - וגם כלים לא מספיקים. מה שכתוב פה בנייר העמדה על זה שצריך להכניס את זה לנושא של רישוי עסקים זו נקודה מאוד-מאוד חשובה שחייבים לקדם. ושורה אחרונה, שגם לנו יש סמכויות לפי חוק צער בעלי-חיים, ואם אנחנו נראה שהדברים לא מתקדמים, אנחנו גם נפעיל את הסנקציה.
נירית צפורי ברקי
¶
היום אני ממונה על צער בעלי-חיים במשרד החקלאות. כמו שיוסי וולפסון אמר, באמת אנחנו מדברים על איזשהו קצה קרחון של סחר בבעלי-חיים בכלל. יש לנו בימי שבת את שוק כפר-קאסם; את שוק פרדסיה עם סחר בכלבים, שגם שם היינו וגם שם נפתחו תיקים; יש חנויות לממכר בעלי-חיים, שרק בשנה האחרונה היינו בביקורות במעל 150 חנויות; נעשתה פעילות שתיכף אתן לרואי קליגר, מנהל יחידת הפיצוח לדווח.
כבר לפני שלוש שנים אני אישית הייתי בכפר-קאסם, אני בתפקידי שנתיים והייתי שם כבר מספר פעמים בשבתות. יש פה באמת עניין של רישוי עסקים. אנחנו יכולים להיכנס לשוק כפר-קאסם, כמו שעשינו גם לפני שלוש שנים, אם זה להחרים בעלי-חיים, אם זה לפתוח תיקים פליליים. אין לנו סמכויות לסגור שוק, זה לא ברישוי עסקים, אנחנו הולכים, שבועיים אחרי זה הכול חוזר לקדמותו. צריך להיות פה שיתוף פעולה של - - -
נירית צפורי ברקי
¶
ניסינו. היתה הסדרה של השוק מהפעילות האחרונה, אבל כנראה שלא הסדרה מספקת וביקורת מספקת של הרשות המקומית.
נירית צפורי ברקי
¶
זה לא רק שוק ציפורים, זה בכלל סחר בבעלי-חיים, וברגע שנסגור את זה ייפתחו לנו עוד עשרה פיראטים אחרים. אנחנו רוצים הסדרה, אנחנו רוצים שברגע שיש צער בעלי-חיים, אז כן תהיה איזושהי פעילות של לא לתת לסוחר לפעול. היום כל שוק יש לו – שוק תכשיטים, שוק בגדים – הסדרה, ובבעלי-חיים יש לנו פה איזושהי בעיה.
היו"ר אמנון כהן
¶
למה לא עושים? מי צריך לעשות? בואי נעביר את זה להגנת הסביבה, כי שם מוכשרים מאוד, עובדים על חקיקות, צ'יק-צ'ק עושים חקיקות.
נירית צפורי ברקי
¶
- - שיצר אתי קשר לפני מספר חודשים ואמר לי שהם עושים את כל הפעילות ושאנחנו נחכה עם הפעילות. ישב אצלי במשרד, העביר לי את כל החומר הזה בשביל שאנחנו נוכל – ובאותה נשימה זה יצא לתקשורת. אני חושבת שיש פקודות מחלות בעלי-חיים, יש ציפורים, יש דברים שאנחנו לא יכולים לבוא ולהעביר או להחרים. כבר יצרנו שיתוף פעולה עם הרשות המקומית, עם המשטרה, עם המשרד להגנת הסביבה, וברגע שזה עולה לדיון, עוד לפני שנתנו לנו לפעול כשביקשו מאתנו לחכות, אני חושבת שפה יש חוסר איזון בדאגה לרווחת בעלי-חיים.
נירית צפורי ברקי
¶
לא הבנת, אסביר את זה שוב במלים יותר – אנחנו עובדים בעיקר לפי תלונות, אין מה לעשות, אנחנו יודעים בדיוק מה זה כוח אדם ושאנחנו לא יכולים להיות בכל מקום, בכל זמן. קיבלנו את התלונה הזאת ויחד עם התלונה הזו, מארגון "פטרואה" יורם ארז ביקש מאתנו לחכות, הם עובדים במשך שנה על איסוף חומר בשוק, שנחכה, יעבירו לנו את כל החומר – אלה כל הספרים של כל החומר של מיפוי השוק וכולי.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, תגיד, תענה לי על זה, לא מה שאתה רוצה להגיד. תענה לי – למה ארגון שכואב לו, אז הוא מגייס תקציבים או ממשאבים שלו ובזמן שלו עושה, כי אכפת לו, ומשרד ייעודי שאמון על זה, שהמדינה אמרה לו אתה תהיה אחראי – אם אתה נכשל בתפקיד, תגיד: תשמע, אני לא, אין לי תקציב, אין לי זה, תביא את זה לממשלה, תביא את זה לשרה, היא יודעת להתמודד, היא שרה בכירה בממשלה. לא, משהו לא נראה, גוף וולונטרי עושה, זה בסדר, משלים תמיד, אבל איפה אני כממשלה, כמדינה?
רואי קליגר
¶
אנחנו כמשרד החקלאות, נציג האכיפה, אנוכי, עושים הרבה, אבל העזרה של אותם ארגונים היא תמיד ברוכה, היא תמיד נכונה, היא מסייעת רבות. מה שאמרה ד"ר צפורי, זה שגם להעביר נתונים וגם לעזור לאוכף שאמון על החוק, צריך לעשות את זה בצורה שמחר בבוקר לא יכשילו אותי באכיפה. זאת אומרת, מעבירים לי חומר - -
רואי קליגר
¶
- - ובאותה נשימה או כעבור שני רגעים להעביר את זה לתקשורת זה לא נכון, זה מכשיל אותי. לעצם הדברים של חבר הכנסת חסון, אז אנחנו לא חיכינו, אנחנו כבר בשבת האחרונה היינו ב"שוק הציפורים" בכדי לאסוף - -
רואי קליגר
¶
- - קצת יותר פרטים, בכדי להיות יותר יעילים, מקצועיים וטובים, אחד. שתיים, יזמנו איגוד כוחות עם חברים שיושבים פה: משטרה, "רשות הטבע והגנים" והגנת הסביבה, בכדי לפעול בפעילות ממוקדת, יסודית, כי לבוא לשוק גדול כזה צריך גם לדעת וגם כלים ואמצעים לטפל בבעלי-החיים, שכעת יש עליהם צער בעלי-חיים.
פעלנו, כפי שהציגה ד"ר צפורי, לפני שלוש שנים בפעולה, שוב, אותו איגוד כוחות – ודרך אגב, המשטרה אז הסדירה, כי לפני כשלוש שנים היתה גם עבירת רוכלות, מאז כבר האזור הזה הוסדר מבחינת רוכלות כלפי הרשות, כלפי ראש העיר. ודרך אגב, גם אתו אנחנו במגעים נכונים, וכמו שאמרה ד"ר צפורי, לדעתי זה דבר נכון, אין שום עניין לסגור את השוק, מפני שאם נסגור את השוק במקום אחד הוא ידלג למקומות אחרים. יש לנו עניין - - -
יואל חסון
¶
תן לי רגע להגיד לך, תקשיבו, אני רוצה להגיד את האמת. אני לא בא כרגע בלהגיד שלא עשיתם. אני בטוח שניסיתם ועשיתם. אני רק עכשיו מסתכל על הנקודה של עכשיו, ואני אומר: חבר'ה, בנקודה עכשיו המציאות לא משתנה. זה אומר שכל מה שנעשה לא שיפר את המצב, לא צמצם, אלא במצב הטוב השאיר את זה איך שזה, במצב הגרוע זה החמיר. אני רוצה ממך – אני לא בא בטענות – מכם שתגידו לוועדה, כדי שהוועדה תפנה גם לאחרים ותעזור לכם.
יואל חסון
¶
אני רוצה שאתם תגידו לנו מה חסר כדי שהתופעה הזאת תצטמצם או תיעלם. מה חסר? מה אתה צריך מחר בבוקר?
רואי קליגר
¶
לא, אני מספיק אחראי למשרד שלי, ואני שלוח של השרה שלי. אני רק אומר דבר אחד, חברי הכנסת, חברי הוועדה, חברות וחברים נכבדים, אנחנו, כמו שאמרתי, עושים ועושים הרבה. מה לעשות? במדינה כה גדולה עם הרבה מאוד עבירות איפה שאפעל, אז יהיו עוד 20 מקומות אחרים.
זה שהארגונים באים ומסבים את תשומת לבי למקום שכרגע נמצא בגבי, מצוין, זה לעזר רב. שאלת בתחילת דבריך כשהצגת את הדבר: מה עושים מחר בבוקר? אז אמרתי: עשינו בשבוע שעבר ואם ירצה השם ובעזרתו נעשה גם בימים הקרובים באיגוד כוחות של רשויות האכיפה שנמצאים כאן.
יואל חסון
¶
אז מה? מי פותר את העניין? אני בא עכשיו רואה בן-אדם שמוכר עכשיו חיה שאסור למכור אותה, מי יכול היום לבוא לאותו בן-אדם, לקחת אותו לתחנת משטרה, להגיש נגדו כתב אישום ולהחרים את החיה? מי?
רואי קליגר
¶
בוודאי שאני יכול לעשות את זה ואני עושה את זה. רק צריך להבין, שצריך להיות אנשי מקצוע – תיכף אני מניח שהחבר המכובד יראה לנו מצגת – דרך אגב, בחומר שהספקתי מעט לעבור, לא על הכול, אני מודה, חלק מהדברים הם אנשים בעלי רשות מ"רשות הטבע והגנים" למכור, זאת אומרת, לא הכול תמונה שחורה, צריך גם איש מקצוע בעין מקצועית לבחון ולהגיד: חבר'ה, זו העבירה, זה דבר שמותר.
עוד פעם, מה המגמה שלנו, כפי שאמרה נירית צפורי? להסדיר את הדברים לגזור את העבירות והעבריינים ולטפל. דרך אגב, היה יום חגיגי לפני כשלושה חודשים פה בכנסת בפברואר. רק בשנה האחרונה פעלנו אל מול למעלה מ-300 אירועים, פתחנו 88 תיקים משפטיים שחיים ונושמים. יושבת פה עורכת-הדין רחל וידל, אנחנו מטפלים ועושים, אבל תמיד יהיה אותו מקום שהחברים יבואו ויאירו את הפרוז'קטור, יסבו את תשומת לבנו – נפעל.
רואי קליגר
¶
- - והגנת הסביבה, אנחנו עושים איגוד כוחות, לא נגיד באיזה יום בכדי שאנחנו רוצים להשיג - -
רואי קליגר
¶
- - אבל אנחנו בימים הקרובים לדעתי כבר נוכל, אם ירצה השם, בעשרה הימים הקרובים להיות אנשי בשורות. אבל בכדי שלא נבוא בעוד חצי שנה או בתקופת זמן, ואשב מולך ולא יהיה לי נעים, בכדי להשיג הישגים אנחנו צריכים ברציפות והמשכיות לפעול רק על השוק הזה לפחות ב"אינטרוול" של פעם בחודש ימים. אני מקווה שנוכל לעמוד בזה.
יואל חסון
¶
יש לנו ישיבה בסיעה. אני רוצה לומר, הם אמרו פה דברים חשובים, שנאמרו גם לפרוטוקול. אם אפשר בכל זאת שיהיה בעוד חודש מהיום דיון מעקב המשך בעניין הזה, לוודא, לקבל דיווח מה יהיה או לחילופין אם הם יסכימו, אשמח שזה לא יהיה ביום שבת, באופן פורמלי - -
יואל חסון
¶
- - אבל אם זה ביום רגיל, לבוא אתכם באופן פורמלי לראות את הפעילות שאתם עושים בשטח, תזמינו אותי, אשמח לבוא.
יואל חסון
¶
השרה גם אמרה שהיא רוצה. ואני גם עם השרה, באופן לא פורמלי, אעשה שם ביקור, כי סיכמנו שנעשה את זה, נעשה ביקור בשבת, אבל גם בעוד איזה שלושה-ארבעה שבועות, אחרי שאתם עשיתם איזושהי פעילות הרתעתית. זה בסוף הרתעה, סוחרים, אנשים, צריך להרתיע אותם, להבין שעוקבים אחריהם, שבודקים אותם, שבודקים מי עושה שם דברים שהם אסורים, ואז אני מאמין שזה יכול לשנות את המציאות.
רחל וידל
¶
רק אבקש להתייחס בעניין הזה – ד"ר צפורי התייחסה לזה – כדי שנוכל להעניש את העבריינים האלו שגם מוכרים חיות שאסור להם למכור, וגם תוך כדי זה עושים עבירות שלפי חוק צער בעלי-חיים, המשמעות היא שנוכל להשתמש בחומרים שארגון "פטרואה" העביר בצורה איכותית ונוכל להפיק מהם תועלת, זה אומר להביא אותם לבית-המשפט, כשהם תיקי חקירה מסודרים ואיכותיים ולהעניש את העבריינים. לפרוס את כל הראיות בכל התיקים שהעברתם אלינו בעיתון ידוע, ולספק לכל מי שהולך להיות בעתיד נאשם את כל המידע שאמור להיות חסום בפניו רק כאשר יוגש כתב אישום, זו לחלוטין פגיעה בתיקי החקירה ולחלוטין - - - אותנו למטרה העיקרית שלנו שהיא הגנה על בעלי-חיים בסופו של דבר.
היו"ר אמנון כהן
¶
תשמעי, כל אחד חושב איך הוא יכול לקדם נושא מסוים. אני חושב שכל הנושא הזה צריך להיעשות על-ידי משרד ייעודי ואחראי ולהיעזר – תעבדו בממשק, תעבדו בשיתוף פעולה, אבל אם חשבתם שמשהו יכול להיפגע, יכולתם לבקש - -
מחמד חבש
¶
בוקר טוב לכולם, אדוני היושב-ראש, אני כבר צייד משנת 1982. הנה, זה רישיון חודשי שאני משלם וזה הביטוח. אנשי "רשות שמורות הטבע" עושים קומבינות עם האנשים שלהם. יש לפעמים במושבים, בקיבוצים, עודף חוגלות או עודף משהו, מתקשרים לאנשים שלהם. התקשרתי כמה פעמים, רציתי אישור, לא נותנים לי.
אכרם חסון
¶
אדוני היושב-ראש, אספר לך, יש ביישובים לפעמים מספר חיות שמפריעות או התרבו בממדים גדולים, אז הם פונים לרשות הטבע ורשות הטבע מזמינה ציידים - -
אכרם חסון
¶
- - לשם, אז הוא אומר שהם שולחים לאנשים של שלומם ולא אומרים לציידים הוותיקים, לא נותנים להם - - -
מחמד עבד אלחלים
¶
2,200. נשאל אותו מדוע הכמות הזאת נהייתה ככה? אתה יכול לענות, מה רוני? כי אני צריך להבהיר לאדון משהו.
מחמד עבד אלחלים
¶
עכשיו תשמע גם למה כשרשות שמורות הטבע החליטה שאין חוגלות, אין ארנבות, אין יונים לציידים. הנה הרישיון – 1,200 שקלים משלמים - - -
מחמד עבד אלחלים
¶
בגלל ששמורת הטבע הגבילה במינים מסוימים ואמרו שזה מוגן: אין לכם לצוד חוגלות, אתה יודע שכל דבר אסור הוא רצוי. תראה איזה מצגת עשה המפיק, מר רוני, הביא לנו דברים כל כך קשים למראה, שאדם מן השורה והוא צייד חוקי, הוא לא יעשה כאלה דברים. אין, אני לא אעשה לצבי ככה ולזה ולזה ולזה. הלכו ומנעו את כל החיות, העופות שצדנו אותם, ירדו הציידים מ-6,000 ל-2,000 אוטומטית.
דבר שני, החברים משלמים את הרישיון – לא, אתם לא תצודו. אז למה אני משלם 1,200 שקלים כל חודש?
יואל חסון
¶
מה אנשים נהנים בהתערבות בטבע ובצייד של ציפורים, של חוגלות, של חזירים, של כל הדברים האלה? למה?
יואל חסון
¶
- - אבל יש הרבה דברים שהם גם במורשת שלנו, שאנחנו כבר לא עושים אותם, כי זה תקופות אחרות וזה ימים אחרים. גם במסורת שלנו אנחנו לא עושים הרבה דברים.
יואל חסון
¶
אני מכבד אתכם ואתם יודעים את הקשר שלי אל הציבור הדרוזי, אבל אני אומר לכם עוד פעם: בעניין הזה של הצייד פספסתם, זה משהו שאפשר לוותר עליו - -
מחמד עבד אלחלים
¶
סיימתי. אני אומר: אם יש תופעות כאלו, תטפלו בהם, שמורות הטבע, כי הם יודעים, התאילנדים, כמו שאמרתי, אוכלים כל מה שזז, אז תטפלו בהם, מה אתם רוצים מאתנו - - -
רוני מלכא
¶
אני רק רוצה לענות בקצרה, כי באמת הדיון היום הוא בנושא של הגנת חיית הבר ומתעסק בצייד הלא חוקי, ואמרתי בראשית דברי: אין לי טענות נגד הציידים החוקיים או כל - - -
רוני מלכא
¶
לא, המפעלים הראויים מיועדים למינים שהציידים לא צדים אותם, כי זה לא מינים אכילים. מדובר על גירוש שקנאים - - -
רוני מלכא
¶
רק רגע. מדובר על גירוש שקנאים בעונת הנדידה, מדובר על גירוש קורמורנים, מדובר על גירוש עגורים שגורמים לנזקי חקלאות, על שפני סלע, על מינים לא אכילים ולאף אחד אין עניין לצוד אותם. לכן, כשביקשנו מהציידים: תצודו. אמרו: תשלמו לנו. אמרנו: אנחנו לא יכולים לשלם. בא חקלאי – דרך אגב, כול המפעלים הראויים במסגרת החקלאית, במגזר החקלאי, הם לא במגזר העירוני, אין כאן שום מגזר אחר – וההיתרים שם מוגבלים, אני מתחייב כאן, ואני מוכן להציג את כל ההיתרים שניתנו עד היום, כבוד היושב-ראש, מוגבלים למינים שהציידים לא צדים אותם.
רוני מלכא
¶
ולא לחוגלות ולא ליונים – סליחה, לא ליונים ולא לחוגלות ולא לחזירי בר ולא לדורבנים, הם לא מותרים, אז אנחנו לא נותנים אותם.
יורם ארז
¶
לא, אין שם פקחים, ממש לא. הסתובבנו שם במהלך שנה תמימה ממרץ 2011 עד מרץ 2012. בכל שבת יצאנו - - -
יורם ארז
¶
- - הם עוברים עבירות. אנחנו לא מתעדים סוחרים שסוחרים בבעלי-חיים, כי מבחינתנו זו לא עבירה. אנחנו מתעדים אך ורק סוחרים שמבצעים עבירות, וגם כאלה שיש להם רישיון לסחור.
יורם ארז
¶
מה שעשינו פה, מיפינו גם את השוק מבחינת מי הם הסוחרים, סימנו את הסוחרים הבעייתיים, השגנו את כל הפרטים הרלוונטיים לסוחרים האלה. למעשה גם תיעדנו, עשינו להם תשאולים כדי להוציא מהם הודאות. השגנו את כל הראיות שיכולות לאפשר לרשויות לפעול כבר למחרת על בסיס החומר שקיים, הם יכולים לפעול מול השוק.
יורם ארז
¶
דבר אחד מאוד חשוב לדעת, גופים ממשלתיים יבואו ויגידו, כמו שאמרו פה, שצריך תקציב ואנשים – כל האנשים שעובדים פה, עושים את זה בהתנדבות מלאה. האנשים האלה אומנם נבחרים, אנחנו מעבירים אותם בסינון, לא כל אחד מבצע את העבודה הזאת, אבל האנשים האלה נבחרו בשביל לעשות את העבודה הזאת, והם השקיעו מאות שעות עבודה בשביל להשיג את הראיות האלה.
דבר אחד, שהוא באמת מהותי, השוק הזה קיים כבר למעלה מ-13 שנים, לפחות ממה שאנחנו יודעים. שמענו פה על ניסיונות וסגרו ועשו, בפועל – התוצאה הסופית מראה שהשוק הזה רק הולך ופורח. טוענים שאם יסגרו את השוק הסוחרים האלה ילכו למקום אחר, אנחנו כבר מכירים אותם, אם יטפלו בהם ויענישו אותם, יפעלו נגדם בהליכים משפטיים, אנחנו נדאג גם להגיע ולהמשיך לתעד אותם, כמובן במגבלות שיש לנו - -
יורם ארז
¶
- - כדי להביא ראיות שהם ממשיכים לבזות את החוק. לכן, פה אני לא רואה בעיה. אנחנו פועלים על כל תחומי צער בעלי-חיים, בכלל זה תופעת הסחר בבעלי-חיים, התחלנו בשוק בכפר-קאסם. השוק בכפר-קאסם מבחינתנו הוא הדובדבן שבקצפת.
פה למשל, זה כבר מגיע לרמה שאורזים כלב כמתנה, קשה לי לתפוס את זה. מבחינתנו, המטרה שלנו שהחלק הזה של השוק ייסגר, לא ייסחרו בבעלי-חיים בצורה פיראטית, ללא פיקוח והאג'נדה של הארגון זה בעצם לחשוף תופעות כאלה ולעקור אותן מן השורש.
הארגון הזה קם לפני שלוש שנים, הוא לא אפיזודה חולפת. חודש לפני שהגענו לתקשורת הגשנו את החומר הזה למשרד החקלאות - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
13 שנה זה עובד, לא עשיתם כלום. פה הוא מביא לך חומר, תתחילו לעשות משהו. מספיק למה? לכלום. עוד עשר שנים, עוד 13 שנה, אותו דבר. אנחנו גם נפנה לשרת החקלאות.
יורם ארז
¶
אני רוצה לומר עוד דבר חשוב – זו העובדה שלעבוד מול העבריינים בשטח, מקרבות כלבים ועד ניסויים לא חוקיים דרך התעללות והריגה של חתולים – עם זה אין לנו בעיה להתמודד, הבעיה שלנו זה החיכוך מול רשויות הממשלה, כי פה אנחנו צריכים את הגיבוי הרי.
יואל חסון
¶
מאה אחוז. הייתי מבקש, אדוני, אחד, באמת דיון מעקב בעוד חודש מהיום לגבי מה קרה בחודש הזה, כמה הם מגבירים את הפעילות שלהם נקודתית על המקום הזה, כולל שהוועדה תבקש תיאום בין גורמים אחרים, שאתם תהיו הגורם המתכלל בין גורמי ממשלה ואכיפה נוספים.
שתיים, שהוועדה תבקש לזמן את חברי הוועדה או חברי כנסת לאחד הביקורים שאתם מבקרים או הפיקוח שאתם עושים. אם תהיו מוכנים, אשמח להצטרף ולראות. אני מתכוון, בסיכום עם השרה, ליזום אתה השנה, היא ואני ביחד ניסע לשם באחת השבתות באופן לא פורמלי, ואת זה אתה לא חייב להגיד. וזהו, שנעקוב בעוד חודש בדיון מעקב על מה נעשה בחודש האחרון.
כנרת בהר
¶
מאגודת "צער בעלי-חיים בישראל". רציתי להגיד שני דברים: אל"ף, תודה רבה לחבר הכנסת יואל חסון.
כנרת בהר
¶
חשוב לי רק להגיד משהו קטן, אנחנו מדברים על "שוק הציפורים" כאילו זה דבר חדש ומעולם לא שמעתם - - -
כנרת בהר
¶
13 שנים. אני אישית מהאגודה מציעה לסגור לאלתר את המקום הזה, אוקיי? ולמדינה, בשיתוף משטרת ישראל, יש את האפשרות לבוא ולסגור את השוק הזה עד שיתוקנו חוקים, הסדרים וכל התהליכים האלה, שאנחנו מכירים את הביורוקרטיה, כמה זמן לוקח לדברים האלה באמת לקרות בפועל.
כנרת בהר
¶
פשוט לסגור לאלתר את המקומות שמתעללים, כדי שבעלי-החיים לא יעברו עינויים כאלה קשים בזמן שאנחנו מדברים.
ניר פפאי
¶
סמנכ"ל שמירת טבע ב"חברה להגנת הטבע". ברשותך, אנחנו לקראת סוף הדיון, אבל אני רוצה לדבר על הקונטקסט הרחב שהתחילו אתו בדיון "רשות הטבע והגנים" – דיברת על יום חגיגי, אז אגיד משפט אחד חגיגי ואחרי זה נראה איפה אנחנו נמצאים היום – ישראל סומנה על-ידי הירחון Nature"", שזה הירחון המוביל לשמירת הטבע, לפני מספר שנים, כאחד המקומות החשובים ביותר לשמירת הטבע בעולם. סומנו 1.5% מכל השטחים היבשתיים בעולם – ישראל היתה בתוכם.
השאלה מה המצב שלנו. כשאנחנו מסתכלים מה המצב בנתונים מלפני שנה של דוח מצב הטבע, אנחנו מדברים על מציאות של: 83% מהדו-חיים בסכנת הכחדה לפי הספר האדום, 60% מהיונקים, 35% מהזוחלים, 25% מהעופות – כולם בסכנת הכחדה, סכנת היעלמות. זאת אומרת, תמונת המצב פה של שמירת הטבע היא מאוד קשה.
הגורם המרכזי הוא הנושא של לחצי הפיתוח, ועם זה בעיקר מתמודדים, לצורך העניין מוסדות התכנון, אבל יש לחצים נוספים שתוארו פה בקצרה: הנושא של צייד, הנושא של מינים פולשים שלא נגענו בו, שיש מסמך מדיניות שעוסק בזה, מינים מתפרצים, דברים אחרים שקשורים והרעלות.
צריך להגיד שהיום בעבודה המבורכת – והיו פה אמירות קשות על הפעילות שבינינו היא פעילות מבורכת, פעילות קודש – שעושים ברשות לצורך השמירה על הטבע, אבל עושים את זה בכלים לא מספקים, כי החוק הקיים היום הוא חוק מ-1955, הוא לא מספק, אין בו את הכלים לאכוף, לענישה, ובעצם הוא לא מתאים לימים של היום.
ולכן, אנחנו קוראים ופונים לוועדה – דברים שנאמרו גם על-ידי חבר הכנסת – לקדם את הצעת החוק שיושבת פה בוועדה כבר מזה זמן, לקדם אותה, כי הנושא של שמירת הטבע בישראל, גם ישראל מחויבת לאמנות בין-לאומיות, צריך לקדם אותה, צריך למצוא את האיזונים, אבל אסור לתת לה להיקבר בוועדה. תודה.
היו"ר אמנון כהן
¶
כן, תודה. המשרד להגנת הסביבה, איך אתם מגנים על הסביבה? איך אנחנו משתלבים בהגנה על הסביבה, על החיות ועל הטבע? אתם הייתם איכות, עכשיו זה הגנה, זה לא - - -
גלי דוידסון
¶
תמיד פעלנו להגן על הסביבה, אנחנו מקווים. אז קודם כל, אני מצטרפת לתודות על קיום הדיון הזה, אני חושבת שזה דיון מאוד חשוב, וגם על שילוב הדיון על חיות הבר בפרט ובעלי-חיים בכלל במסגרת דיונים על איכות הסביבה. אנחנו והמשרד להגנת הסביבה פועלים יחד עם "רשות הטבע והגנים" לקידום הצעת החוק שתידון פה בוועדה.
לצורך העניין, הנושא של הגנת חיית הבר, הביצוע של הגנת חיית הבר, ביצוע הסמכויות נתונות ל"רשות הטבע והגנים", אז בהקשר הזה "רשות הטבע והגנים" היא גורם קצת יותר רלוונטי לדיון הספציפי הזה, אבל אנחנו בהחלט עומדים יחד עם הרשות ותומכים בהם ופועלים כדי לעזור להם לקדם את הנושאים האלה.
היו"ר אמנון כהן
¶
קיימתי דיון בנושא של החוק שהבאתם, חוק חשוב. אם כי עשיתם שימוש בחוק, הכנסתם כל מיני סעיפים שלא קשורים לחוק בכלל, אנחנו נטפל בהם, אבל אתם ביקשתם בינתיים לא לקדם, כי אתם רציתם לעשות תיאומים נוספים.
היו"ר אמנון כהן
¶
שלא ישתמע כאן שעל שולחן הוועדה יושב חוק – וגם ציינו כאן שזה הרבה זמן – אנחנו התבקשנו לא לקדם כי הם רוצים לעשות תיאומים נוספים, אז אנחנו מכבדים את משרדי הממשלה. אבל לא ניתן להם זמן לעולם ועד, לכן, אנחנו מבקשים שתסיימו את ההתאמות שרציתם. אנחנו מכבדים. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא ופורה עם המשרד, ולכן, אנחנו לא ניתן לכם זמן לעולם ועד, ואנחנו מבקשים שעד סוף החודש תסיימו את ההתאמות שלכם, כי מתחילת חודש הבא אנחנו מתחילים לקדם את הצעת החוק. אם נאלץ, אז בלעדיכם כבר או בלי תיאום אתכם. אנחנו רוצים לתאם. יש לכם עד סוף החודש לגמור. אני חושב שיש שם דברים דרקוניים מדי בנושא הצייד. אני חושב שצריך לתת פה את האפשרות, יש דברים היסטוריים שאנשים סוחבים אתם והולכים אתם. יש לבחון גם את הדברים האלה, אולי להיעזר באותם ציידים עם רישיון לגבי הציפורים, כי אומרים פה שלא רצו לעשות.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא. עכשיו אני מדבר. ולכן, תמצאו את האיזונים הנכונים, שהחוק יהיה מידתי וטוב וראוי, מצד אחד נשמור על החיות. מצד שני, גם אותם אנשים שרוצים כהובי, גדלו על זה, שימשיכו באופן כזה, שנעשה פיקוח, לא להעניש את אלה ששומרים חוק. אנחנו נעניש את אלה שעושים בלי חוק, אלה שאין להם רישיון ומטפלים ועושים דברים, ולהם אני רוצה שתהיה ענישה כבדה ביותר בחוק ולא לתת שיקול דעת לבית-המשפט, לא 5,000 שקלים. מי שתופסים אותו, הוא לא חוקי, אין לו רישיון, ממש-ממש עד הסוף, עד הסוף, כולל בשוק, כולל כל אלה שעושים "חפריות", כל מיני דברים כאלה.
להסדיר גם את השוק, משרד החקלאות, אנחנו נקבל את הבקשה של חבר הכנסת חסון, אנחנו נעשה פה דיון המשך ונבקש שגם השרה תופיע בדיון כאן, תגיד לנו בוועדה איך היא רואה שהנושא הזה אמור להיות מוסדר בתוכנית עבודה מסודרת, בשיתוף פעולה עם כל הארגונים, שאתם תעבדו בשיתוף פעולה, תפרו אחד את השני. יש פה כוח אדם שהוא מבחינתכם לא מבוטל, הוא עושה את זה בהתנדבות בגלל שהוא מאמין בזה. אין יותר חזק מכוח התנדבותי, כאשר הוא לא עובד בשביל לקבל שכר אלא במשהו שהוא מאמין בו. לכן, התברכתם באמת בכוח כזה, אל תלכו לשלילה אלא לחיוב, לחבק אותם, להביא לכם את העבודה, לעשות את זה בשיתוף פעולה.
היו"ר אמנון כהן
¶
בזרועות פתוחות, חודש שוכב אצלך חומר, אתה לא עושה כלום. אז בסדר, זרועות פתוחות - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר, זה העניין, כשאני פונה לראש הממשלה בדיון של המסתננים, אני אומר לו: אדוני, תקים על-פי הצעת חברי הכנסת, אוהל שלא יכנסו לתוך המדינה. הוא מקבל את ההצעה. הוא עסוק בעוד מיליון דברים: אירן, נושא ההסדרה, אבל הוא קיבל גם את זה. זאת אומרת, במכלול הדברים, בא ארגון נותן לך חודש – הוא אחרי שבוע קיבל את הבקשה של הוועדה, ראש ממשלה. ואתה עסוק, בסדר. לא, אני מסיים, נגמר. זה דיון חגיגי היום, יהיה דיון המשך. היועץ המשפטי של הוועדה רוצה להגיד משפט.
תומר רוזנר
¶
אני רק רוצה לומר שהנושא של הטיפול בבעלי-חיים אינו נמצא בסדר עדיפויות גבוה במשרד החקלאות ויתכן מאוד שאף קיים ניגוד עניינים - - -
רואי קליגר
¶
אבל ראית את הנתונים שהוצגו פה במהלך פברואר ביום צער בעלי-חיים? זה לא מספק? זה לא מרשים? תמיד אפשר לשפר.
רואי קליגר
¶
הייתי מצפה שאתם תשמעו את דבריו של עורך-דין יוסי וולפסון על חוות הדעת, ואני מאוד מעריך את זה, שהוא נתן לשיתוף הפעולה עם משרד החקלאות. צריך לקחת גם את חצי הכוח המלאה.
היו"ר אמנון כהן
¶
תן לי רגע, אנחנו דנים היום בעקבות כתבות קשות, למרות שזה יום חגיגי. על מה שכבר עושים בלאו הכי – אתם עושים, בסדר גמור, גם אני עושה ואני לא עושה מספיק. כל מה שעושים – בסדר. אנחנו מדברים על מה שלא עושים, על חצי הכוס הריקה. מלאה – בסדר גמור, משבחים את העבודה, עשיתם עבודה מצוינת, אבל צריך להשתפר, צריך להתייעל, צריך גם לעבוד בשיתוף פעולה עם הארגונים שיכולים להפרות את העבודה. ולכן, על זה אנחנו מדברים.
מה שאתה עושה, אנחנו מורידים את הכובע, פקיד מצוין, עושה עבודה מצוינת, צריך כוח, צריך תקציבים. אם תבוא השרה לכאן ותגיד: אני צריכה עוד פקחים, עוד דברים, אנחנו נעזור לה גם בוועדת הכספים. אנחנו שותפים גם בדברים אחרים. אמרתי, היא מוכשרת, היא גם עסוקה במיליון דברים. אתם תביאו את הפן המקצועי שלכם, ואני בטוח שתמצא פתרונות ותחבר גם, תעשה עבודת מטה, ועדת שרים לעניין מסוים, תוכל לעשות את זה. תודה רבה. הישיבה הזו נעולה. עוד חודש יהיה מעקב בנושא הזה שביקשו.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:39.>