PAGE
28
ועדת משנה של ועדת העבודה הרווחה והבריאות
לתקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
29/05/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 78>
מישיבת ועדת המשנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
לתקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
יום שלישי, ח' בסיון התשע"ב (29 במאי 2012), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 29/05/2012
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (נגישות רכב השכרה ואוטובוסים), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (נגישות רכב השכרה ואוטובוסים), התשע"א - 2011>
מוזמנים
¶
אפרים חוצ'ה - סגן מנהל אגף השיקום, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
מירב גת - משרד הרווחה והשירותים החברתיים
עו"ד הרצל רבינאין - לשכה משפטית, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
אבי רמות - יועץ נגישות, עמותת שק"ל, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
יעל ניסן - עוזרת מנהלת ריפוי בעיסוק, משרד הבריאות
נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג, איגוד לשכות המסחר
שמואל חיימוביץ' - ממונה נגישות ארצי, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
עו"ד ערן טמיר - ריטיינר של הנציבות לשוויון לאנשים עם מוגבלות
ישראל אבן זהב - רכז תחום נגישות, פורום הארגונים לתקנות הנגישות
שוקי שדה - מנכ"ל ארגון חברות ההסעה בישראל
אבנר עורקבי - יו"ר ארגון אהבה - ארגון הנכים בישראל המיוחד
אבי בלאו - יו"ר בקול
קצרנית פרלמנטרית
¶
ר.כ. חבר המתרגמים
<תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (נגישות רכב השכרה ואוטובוסים), התשע"א-2011>
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו מטפלים בזנבות מן הישיבה הקודמת. היו כמה נושאים שנתבקשתם לחזור בחזרה ולהתיישב עליהם ואנחנו נחזור להקראה של הדברים שלא סיכמנו, בנושא של רכב להשכרה ובנושא של אוטובוס מותאם לנוסעים עם מוגבלות ונתחיל מכאן.
אייל לב-ארי
¶
אנחנו עוברים לעמוד ראשון, להגדרות, "כסא שישה מצבים".
"כסא ששה מצבים" – כסא בעל בסיס למושב נהג שבו מותקן מנגנון המאפשר תנועה סיבובית, אנכית ואופקית.
אנחנו עוברים לתקנה 2, נושא החזקת רכב השכרה, תחנת משנה (ב) בעמוד 2.
(ב)
ברכבי השכרה נגישים המיועדים לנהיגה עצמית, יותקן מנגנון יד להפעלה ביד שמאל או מנגנון יד להפעלה ביד ימין או דוושת מאיץ ברגל שמאל כמפורט בתוספת הראשונה.
בתקנה 3 (ב) - - -
ישראל אבן זהב
¶
יש לי שאלה, אייל. בסעיף הזה, אחרי פרק 2, בסעיף 3 כתוב – יותקן בו מנגנון יד בידי מתקין מורשה. השאלה אם לא רוצים גם להוסיף ו/או דוושה לרגל שמאל. בסעיף 3.3, להוסיף 3.1. השאלה אם לא כדאי להוסיף את זה.
ישראל אבן זהב
¶
כן. מתקין מורשה, מנגנון יד ו/או דוושה לרגל שמאל. אם כבר כתבתם את זה, בואו נמלא את זה עד הסוף. ו/או.
אייל לב-ארי
¶
כן. או זה ו-. השאלה אם צריך ישראל גם לאור ההערה שלך בסעיף 2 (ב), דוושת מאיץ ברגל שמאל, או שדוושת מאיץ להפעלה ברגל שמאל.
אייל לב-ארי
¶
בסדר. אז ב-2 (ב) זה גם הפעלה, אוקי. ב-3 (ב)(2) השתנה הנוסח, בין היתר כדי להבטיח לאדם שמתנייד בכיסא ברכב גבוה, שיהיה לו בעצם מעבר חופשי בין כיסא לבין כיסא שישה מצבים.
(2)
רוחב הדלת המיועדת לכניסה של אדם הנע בכסא גלגלים יאפשר מעבר חופשי של אדם עם הכסא פנימה והחוצה אל המקום המוקצה, לפי תקנת משנה (ב)(1), ולא יפחת מ-80 סנטימטרים במקום הצר ביותר; ברכב המיועד לנהיגה עצמית יתאפשר מעבר חופשי מכיסא הגלגלים אל כיסא שישה מצבים מהמקום המוקצה לפי תקנה משנה (ב)(1).
אייל לב-ארי
¶
סעיף 3 (ב)(8), נושא מאחזי יד נוחים לאחיזה, "מצופים בחומר לא קשיח, שסומנו בצבע הנוגד את סביבתו". בכל מקום שיהיה צבע נוגד את סביבתו זה יהיה בעצם ניגוד חזותי לפי התקן, אז זה יהיה שינוי נוסח בהתאם ברוח התקנות.
אייל לב-ארי
¶
סעיף (ג) -
(ג)
ברכב השרה המיועד להסעת אדם עם מוגבלות כאמור בסעיף קטן (ב) יותקנו, לבקשת אדם עם מוגבלות מנגנון יד, אמרו בתקנת משנה (א)(3) וכיסא שישה מצבים במספר כמפורט בתוספת הראשונה.
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל כשהוא יותקן אצל היצרן או יותקן לבקשה, או יותקן הכל, העיקר שהוא יהיה שם, מה זה משנה?
ערן טמיר
¶
לפי זה הוא מופיע, אבל במציאות הוא צריך להיות קבוע, הוא צריך להיות שם, להבדיל מן המנגנון שאותו אפשר להתקין.
ערן טמיר
¶
צריך להיות כיסא. הכיסא צריך להיות ויותקן לבקשת האדם מנגנון. פשוט צריך להפוך את הסדר של הדרישות.
אייל לב-ארי
¶
הוספה כרגע, לאור הדיון הקודם, תקנה 4 (א) – איסור דרישת תשלום יתר:
(1) מי שעיסוקו בהשכרת רכב השכרה יעמיד להשכרה רכב השכרה נגיש תמורת מחיר זהה למחירו של רכב השכרה שאינו נגיש.
תקנה 5 - - -
אבנר עורקבי
¶
אני רוצה לשאול שאלה פה. אני מקדים אותך, בתקנה 4, להזמין רכב 24 שעות מראש? אני לא יודע, אם עשיתי תאונה עם האוטו שלי, אני לא יכול להודיע להם 24 שעות מראש ואז אני מוגבל בלי הרכב. אני רק שואל, אני לא אומר את זה בתור - - -
נמרוד הגלילי
¶
אני אגיד למה, דבר ראשון בנוסח המקורי של התקנות זה היה 48 והסיבה היא אחת ויחידה. אין כוונה שחברות ההשכרה יהיה להן אוטו בחנייה שיעמוד כל הזמן ולא ייסע. ולכן יש את הזמן של הודעה מוקדמת, כי בינתיים אפשר להשכיר אותו לאדם רגיל.
היו"ר אילן גילאון
¶
לא, זה ברור, אבל איך אתה נותן מענה למה שהוא כאן אומר. אני דפקתי את האוטו בתאונה, מה אתה עושה?
נמרוד הגלילי
¶
זה ברור, אבל אין סיבה, אני חושב שזה לא הגיוני לעשות נטל כבד מדי על חברות ההשכרה, שכל כלי הרכב יעמדו בחניון, עד שתגיע בקשה.
אייל לב-ארי
¶
אי אפשר. החוק מציין במפורש בסעיף המסמיך, סעיף 19 (יב) (ה) (1) – "יחזיק לפחות שני כלי רכב המותאמים לנהיגה בידי אדם עם מוגבלות", לפחות שני כלי רכב נוספים מותאמים להסעתו של אדם עם מוגבלות. מדובר כאן על החזקה. הנושא הזה כבר נדון בדיון הראשון.
ערן טמיר
¶
לא, מה שאייל אומר זה משהו אחר. מה שכתוב בחוק זה שחברה שיש לה מעל 100 כלי רכב צריכה להחזיק שני כלי רכב שהם כבר מותאמים, וכבר מותאמים זה אומר שהם לא צריכים את ההתראה קודם, זה מה שאייל אומר.
אבנר עורקבי
¶
כדי שנוכל לדעת פחות או יותר, שאם חס ושלום אני מגיע למוסך ואומרים לי האוטו שלך מושבת חביבי, יומיים. סיפרתי לך הרגע את זה, למזלי.
היו"ר אילן גילאון
¶
כמו צנחן, אתה מכיר את הצנחן. הוא צונח, לא נפתח לו מצנח ראשון, לא נפתח לו מצנח שני, עכשיו חסר שגם הג'יפ לא יחכה לו למטה. אבל זה בהחלט אפשר. אנחנו פשוט רושמים את ההערה, לתשומת לבכם, בנושא של תיאום או פול, התארגנות לכלי רכב, כדי שהזמינות תהיה יותר זה. המלצה.
אייל לב-ארי
¶
טוב, תראו, החוק מדבר על החזקה והחזקה כבר דיברנו, היא כבר החזקה אקטיבית. 24 השעות של ההיערכות שהוסכם בין משרד התחבורה לבין חברות ההשכרה, זה כבר עניין שהוא קצת יותר מרחיב, במסגרת ההסכמות בין הצדדים, גם מתוך הנחה שאולי יכול להיות שבאותו רגע לחברה אין את הרכב להעמיד לרשות האדם שפנה אליה באופן מידי. אבל הרעיון של הסעיף המסמיך מה ואמר החזקה. צריך לבוא ושיהיו בידי אותה חברת השכרת רכבים, לפחות שני כלי רכב מותאמים לאדם עם מוגבלות וכלי רכב נוספים להסעת אדם עם מוגבלות. עם זה אין מחלוקת, לגבי המשמעות של החזקה.
אנחנו עוברים לתקנה 5 - בתקנה 5 נדרש שינוי נוסח כמו בסעיף המסמיך בחוק, שאומר שמי ש"עיסוקו בהשכרת אוטובוסים וכלי רכב אחרים יעמיד להשכרה כלי רכב נגישים" ולא לרשות משרד להסעות שניתן לו רישיון להסעת - - -
אייל לב-ארי
¶
ההבדל הוא גם התאמת הנוסח בתקנות לחוק המסמיך. התקנות לא יכולות לסתור את החוק המסמיך גם מבחינת הניסוח.
שוקי שדה
¶
כן, בדיוק זה מה ששאלתי. כתוב בפירוש – לרשות משרד ההסעות שניתן לו רישיון להסעה, סיור או להסעה מיוחדת – יעמדו אוטובוסים. אז למה לשנות? זה כבר נסגר עם הלשכה המשפטית שלנו עם הכל, עכשיו פתאום משנים?
אייל לב-ארי
¶
גם בלשון החקיקה השימוש הוא שימוש בלשון פעיל, לא לשון סביל. גם ההבטחה שבעצם משרד ההסעות הוא גם כן, בדיוק כמו חברה להשכרת כלי רכב, יהיה לו באופן מידי, אם זמן ההיערכות שנקבע בתקנות, אוטובוס שהוא יכול להעמיד עם אנשים עם מוגבלויות.
שוקי שדה
¶
החשש שלי, שאנחנו לא רוצים להשאיר, אוטובוס הוא יקר מאד, הוא מיליונים. עכשיו, אין לנו טעם להעמיד אוטובוס שיעמוד בזה, למרות שיעברו חמישה ימים עד שנקבל את הרשות. אני לא רוצה שיהיה מצב והייתי מבקש לא לרצות שיהיה מצב שאנחנו כאילו באיזה שהוא שלב נתחייב, שיגידו לי עכשיו להעמיד אוטובוסים והזמן להעמיד את האוטובוסים לא יהיה במגבלה של ה-5 ימים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אוטובוס כזה אתה כביכול מכין אותו במשך 5 ימים? לא. יש לך אותו, יכול להיות שהוא מושכר.
ערן טמיר
¶
מה שחשוב שהאחזקה האפקטיבית על אותו אוטובוס שייכת לאותה חברה. שלא יכולות להיות ששתי חברות יכסו את עצמן על בסיס אותו אוטובוס. זאת הדרישה הבסיסית של החוק. כל חברה, אם החוק דורש ממנה שלושה אוטובוסים – זה שלושה אוטובוסים שלה.
היו"ר אילן גילאון
¶
רק שנייה, הדיון הוא איננו רק משפטי, הוא גם ענייני. מה אכפת לך אם הוא מחזיק את זה קבוע או שהוא לקח את זה מדוד שלו, ובתנאי שהוא מספק לך את זה על פי התנאים והמפרט שאתה מתאר.
שמואל חיימוביץ'
¶
קודם כל, אנחנו חוששים ממצב שבסוף חברה מסוימת תגיד – אני לא יכולה לספק את האוטובוס הזה, כי מישהו אחר, יהיה איזה ... וחברה אחרת כבר לקחה.
שמואל חיימוביץ'
¶
למעשה, אני יכול ככה לעשות עוד כל מיני דברים שקשורים בחקיקה של נגישות, שהכל יסתמך על זה שפעם, אם יהיה צורך יביאו, וכו' וזה לא הולך ככה. פה יש לשון של החוק, אני מבקש לא לסטות מלשון החוק באמצעות שינוי משמעותי מבחינת המינוחים.
היו"ר אילן גילאון
¶
שמוליק, תראה, לעומת דברים שלא ניתנים באופן פיזי להעברה, כמו נניח שירותים או דברים שהם דלא ניידי, פה מדובר באוטובוס.
שוקי שדה
¶
אנחנו רוצים לעזור, אנחנו גם מבינים. אבל אי אפשר להעמיד חברות כאלה גם במצב הזה של לקחת - - -
ערן טמיר
¶
דוגמא פשוטה, נניח שיש במדינת ישראל רק שתי חברות שזה רלבנטי לגביהם. לפי הטבלה, כל חברה צריכה שני אוטובוסים. אנחנו לא רוצים מצב שבו שתי החברות האלה יתקשרו עם ספק שלישי, ושתיהן ישתמשו, או לפחות יכסו את עצמן בשני אוטובוסים.
ערן טמיר
¶
אנחנו צריכים אוטובוסים לפי מה שקבוע בתקנות ולפי מה שקבוע בחוק, כשלכל חברה יש את האוטובוסים שהיא קשורה אליהם, ולא דיברנו כרגע על בעלות. יכול להיות שתהיה בעלות כן, ויכול להיות שלא. היא צריכה להיות קשורה לשני אוטובוסים, שלא יכול להיות שגם חברה אחרת, כי אז באמת יהיו לנו פחות אוטובוסים.
שמואל חיימוביץ'
¶
יש כמה חברות בצפון עם אוטובוסים של יותר מ-10 שנים, אני חושב, שהם נגישים. אז אפשר להסתמך עליהם. לחברה יש פול של אוטובוסים חדישים, אבל לצורך הנגישות היא תביא משם.
שמואל חיימוביץ'
¶
אני נסעתי עם החברים שלי מהעבודה, לא היה לי נעים לנסוע עם אוטובוס מיושן, באמת שלא. ברוך השם יש כבר אוטובוסים חדישים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל תראה, אתה לא יכול להאשים מישהו על כוונות. אתה יכול להאשים מישהו אחרי ביצוע עבירה. עכשיו, אותה חברה X אם היא יודעת שהיא לא מספקת את השירות בחמישה ימים, היא תיקנס ככה וככה, היא תצטייד באוטובוס.
ערן טמיר
¶
שני דברים. אחד, אנחנו לא מבקשים יותר מאשר ליישר את נוסח התקנות לפי נוסח החוק, זהו. לא מבקשים שום דבר מעבר לזה. שהמילים יהיו באותן מילים כמו שהחוק מתכוון, אחר כך יעשו עם זה מה שהם רוצים. שניים, יש פה בעיה - - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אני לא הבנתי, ערן מה אתה אומר, אני רוצה לייצר מצב שאני מחייב אותו לעמוד בחוק, אבל איך הוא מוצא את הפתרון - - -
ערן טמיר
¶
הניסוח כרגע בתקנות הוא לא זהה לניסוח שקבוע בחוק. אנחנו רצינו אותן שוב בתקנות, באותן מילים שקבוע בחוק, לא מעבר לזה, לא יותר מזה ולא פחות מזה, זה הכל. כי כרגע יכול מישהו לפרש את התקנות בשונה ממה שקבוע בחוק. רוצים את אותן מילים בדיוק, זה העניין. אותו מטבע לשון. זה עניין אחד.
שניים, אם תיאורטית לפחות, אם מדובר פה במקרה שחברה צריכה להחזיק מקסימום שלושה אוטובוסים נניח, זה אומר שתיאורטית יכול להיות שבכל מדינת ישראל, אותם שלושה אוטובוסים יכסו את כל המדינה. ושלישית, ולא פחות חשוב, שלושה אוטובוסים זה כנראה לא מספיק.
היו"ר אילן גילאון
¶
תראו מה אתם אומרים, אתם אומרים שאתם רוצים לדאוג לכך שאנשים לא יעמדו על פתך העבירה ואני אומר לא.
ערן טמיר
¶
לכאורה אין טעם בטבלה, אם ככה. כל הרעיון של המחוקק מראש, וזה בסדר וזה הגיוני ואנחנו רק רוצים שאותן מילים שמופיעות בחוק יופיעו גם בתקנות, ושיהיה ברור לכל חברה מה האחריות בעניין הזה. אם אנחנו זורקים לאיזה פול, אז כל הרעיון של הטבלה מיותר. עכשיו, חוץ מזה, גם יש לנו קושי - - -
ערן טמיר
¶
אבל זה כבר סיפור אחר ושיטה אחרת בכלל להתייחס לזה. זה לא מה שהמחוקק ביקש. המחוקק אמר – אנחנו עושים את ההיגיון לפי כמות החברות שיש בישראל וגודל הצי שיש לכל חברה. זה ההיגיון של המחוקק. אם עכשיו מתחילים לעבוד לפי איזה פול שישרת או לא ישרת את כמות הצרכים במדינת ישראל, זה לא מה המחוקק רצה.
שמואל חיימוביץ'
¶
אילן, אני רק רוצה להזכיר שעניין של היצע וביקוש זה עניין שמתפתח. היום אנחנו מדברים על מצב מסוים, בעתיד אנחנו מקווים שיותר ילדים ישתלבו במערכת חינוך רגילה, ייצאו לטיולים יחד עם התלמידים באותו אוטובוס, יחד עם הכיתה שלהם - - -
שמואל חיימוביץ'
¶
אוקי, ויהיו גם טיולים מאורגנים וכל מיני הסעות במסגרות כאלה ואחרות וכו', ואפשר יהיה בקלות להשיג את האוטובוסים האלה. כרגע, אנחנו יודעים שבמצב הקיים, כשיש מצאי מוגבל, עולות בעיות.
היו"ר אילן גילאון
¶
תגיד לי עוד משהו, לפני שאני נותן לו לדבר, מה מבחינת ההוצאה לגבי התאמת אוטובוס כזה?
ערן טמיר
¶
אני מזכיר שכל החברות האלה, אם צריך יכולות גם לבקש או להוציא פטור של נטל כבד. זה כמו כל אותם האחרים.
שמואל חיימוביץ'
¶
לדעתי, יכול להיות מצב שכל צי האוטובוסים, בזמן נתון מסוים, מופעל. ואז לכאורה משביתים אוטובוס מסוים לכמה ימים, כדי לעשות לו הורדת ספסלים ואחר כך להרכיב חזרה. יום לפני, יום אחרי, לכאורה. עכשיו, אם לא כל האוטובוסים פועלים באותו יום, אז אין שום נזק.
שוקי שדה
¶
כמה דברים, כבוד יושב הראש. אחד, הנוסח הזה שכתוב כאן הוא מקובל ואני אגיד גם למה. המשמעות היא אוטובוסים, אוטובוס היום בממוצע עולה כ-1.2 – 1.15 מיליון שקלים. עם השינויים, עם ההכנות והנגישויות שצריך לעשות לו – זה עוד בסביבות כ-350,000 שקלים בממוצע לאוטובוס אחד. עכשיו, הפעילות שנמצאת בחקיקה מחייבת אותנו, כבעלי חברות, רוצה לומר אני לא בעל חברה, אני מנכ"ל של הארגון ולא בעל החברה, אבל מחייבת את החברות לעשות איזו שהיא פעילות שבכל מצב, בכל פנייה, חייבים להעמיד אוטובוס כזה. ויש היום במדינת ישראל מספיק אוטובוסים. גם בירושלים, יש פה חברה אחת שיש לה כאלה אוטובוסים, והיא לא יודעת מה לעשות עם האוטובוסים, היא הולכת למכור אותם.
ערן טמיר
¶
מתוך הטיפול שלנו בכלי רכב להסעות של טיולים, אנחנו יודעים שיש חוסר. דרך אגב, גם מבקשים מחיר גבוה יותר.
היו"ר אילן גילאון
¶
כן, אבל תראה, אתה מתעלם מדבר אחד שהם צודקים והוא כזה. בתיקנה, בבסיס, הרי ברגע שאתה מקבל הרשאה שתהיה לך חברה כזאת של הסעות מגודל מסוים, זה בתיקנה שלך. כמו שיש לך כלי כיבוי אש בתוך האוטובוס או כמו שיש לך זה וזה, יש לך את זה.
שוקי שדה
¶
למה שיעמוד? כי אם מבחינת המשמעות הוא מוכן לנגישות עם כיסאות גלגלים, מורידים ספסלים, מוציאים החוצה, מכינים את זה לטובת הרמת הנכים והעגלות.
שוקי שדה
¶
הכל אפשר. אני רק בא ואומר שהמשמעויות בסוף זה כספים והרבה כסף. מה שאני בא ואומר, החוק הזה, הנתון הזה, מחייב אותנו להעמיד לפי דרישה, אפילו לא לפי טבלה, מעבר לטבלה. בטבלה, לדוגמא מי שיש לו 21 כלי רכב, מזמין אוטובוס אחד. אם תבוא חברה שיש לה 21 אוטובוסים ורוצים ממנה 5 אוטובוסים – אז היא לא תיתן? היא תיתן, כתוב בחוק.
אייל לב-ארי
¶
כי אם חברה חייבת לבוא ולעמוד, אם יש לה 21 אוטובוסים, צריכה שיהיה לה אוטובוס מיוחד נגיש אחד. אם בעצם באים ומבקשים ממנה יותר – היא לא חייבת לעמוד בזה.
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל אם לא היינו הולכים נגד ואם כל התפיסה הייתה כזאת לא הייתי מחוקק חוקים בכלל. הבעיה זה לא ככה.
שוקי שדה
¶
אנחנו רוצים בעד. מה שאני בא ואומר, הנוסח הוא אותו נוסח, בצורה כמו שאתה אומר, רק בשינוי דבר אחד. לרשות משרד ההסעות שניתן יעמדו. מה ההבדל בין הרשות יעמדו לבין - - -
הרצל רבינאין
¶
אני לא יודע אם יצירתי, אבל הפתרון שהחוק מחייב אותנו לנוסח מסוים. אני כיועץ משפטי במשרד התחבורה לא יכול לאפשר לשר לחתום על נוסח שהוא שונה ממה שהחוק הסמיכו.
הרצל רבינאין
¶
ב', גם אם נניח נרשום – 'לרשות משרד הסעות יעמדו', הרי הפרשנות של המשפט הזה תהיה לפי החוק והחוק אומר יעמיד. אז בעיני הוויכוח הוא סרק. בעיני צריך לתקן את הנוסח לפי האמור בחוק, וזהו. אם הפרשנות המשפטית אומרת - - -
שמואל חיימוביץ'
¶
רק שנייה אילן, ברשותך. אם המינימום הוא 21 אוטובוסים, אם תחלק את ה-350,000 שקלים ל-21 אוטובוסים, אתה מקבל 1,500 שקלים לכל אוטובוס תוספת. אז זה לא סוף העולם.
היו"ר אילן גילאון
¶
בסדר. תשמע, אלה נראים לי חברה שכוונתם בסדר, שמוליק, כוונתם טובה. ואנשים גם צריכים לצמצם הוצאות ככל שניתן ואני מבין אותם. בסדר, אבל זה לא כבד מנשוא. גם לא קרה שום דבר דרמטי.
היו"ר אילן גילאון
¶
בתור איש אופוזיציה מובהק, אני יודע על מה אתה מדבר. אדוני יושב הראש, אני מבקש שהערתי תירשם.
שוקי שדה
¶
כבוד יושב הראש, אני מציע לחשוב פעמיים על העניין, אני חושב שבכל מקרה אנחנו ישבנו על העניין הזה - - -
היו"ר אילן גילאון
¶
תקשיב, מה שיקרה בפועל שהשר לא יכול, והרצל אמר לך בתור יועץ משפטי של משרד התחבורה. אנחנו קודם כל צריכים לדבר על - - -
אייל לב-ארי
¶
תקנה 5, תהיה בנוסף הבא, אם ככה, אחרי הדיון שהיה עד כה:
משרד הסעות שניתן לו רישיון להסעת סיור או להסעה מיוחדת יעמיד להשכרה אוטובוסים מיוחדים, נגישים להסעת אנשים עם מוגבלות, בודדים או בקבוצות. המספר כמפורט בתוספת השנייה.
זה יהיה בנוסח הזה.
אייל לב-ארי
¶
כן. עניין חמישה ימים לא השתנה.
תקנה 6 א' בעמוד 5, הוסף עניין ההתאמות החושיות באוטובוסים שאינם אוטובוסים מיוחדים, נגישים. הוספה תקנה 9, הוראת שעה:
9. בתקופה שעד ליום 1 ביולי 2014, יקראו את תקנה 4 כך שבמקום "24 שעות" יבוא "48 שעות".
וזה בעצם נושא פרק הזמן שחברת השכרת רכב תעמיד רכב השכרה לאדם עם מוגבלות, לא תוך 24 שעות אלא תוך 48 שעות.
שמואל חיימוביץ'
¶
היה אמור להיות נוהל שמאפשר לחברות ההשכרה לפרק ולהרכיב מנגנון אחרי שהורכב לראשונה, על ידי חברה, ואמורים לגב נוהל שיאפשר להם לעשות את זה. למרות שעברה יותר משנה, משרד התחבורה לא כתב את הנוהל הזה. אני מבקש שתצא מפה קריאה למשרד התחבורה, תוך שנה, להעמיד את הנוהל הזה לרשות חברות ההשכרה, כדי שהן יוכלו לעמוד במטרה.
נמרוד הגלילי
¶
בסדר, אני אומר בנוסח שמשרד התחבורה הפיץ להערות הגורמים הרלבנטיים היה 48 שעות, ואז דובר שניתן יהיה להרכיב גם מנגנון נייד ושעובד מטעם חברת השכרה, שעבר הכשרה מתאימה, יוכל לבצע את ההרכבה והפירוק, של אותו חלק. אחרי שגילינו שהמנגנון הנייד הוא לא דבר בטיחותי וירדנו מזה, ובהסכמה לגמרי, אז דובר שאחרי שיותקן מנגנון קבוע על ידי מתקין מורשה, עדיין יש מתוך התושבת שנמצאת בתוך ההגה, אפשר לפרק ולהרכיב את אותם - - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל ההסברים האלה לא כתובים בשום מקום מה שאתה אומר עכשיו. הוא מדבר על הנוהל שמשרד התחבורה היה צריך להמציא.
נמרוד הגלילי
¶
על זה אני מדבר. ואז הוסכם שיהיה נוהל שיאפשר גם לחברת השכרה, ואז משרד התחבורה אמר – אוקי, אם יש נוהל כזה, אני מוריד את הזמן ההודעה המוקדמת מ-48 שעות ל-24 שעות. ובינתיים הנוהל לא הוחל, אבל ה-24 שעות ירד ולכן בדיון הקודם אמרנו שצריך להחזיר את זה ל-48 שעות ואמרנו שנשב ונדבר על זה. ואז בשיחה שקיימנו אתמול אמרו בינתיים, עד שיהיה נוהל כזה, שתהיה הוראת שעה, שהוראת השעה הזאת אומרת שלמשך שנתיים זה יהיה 48 שעות, ואני אשמח מאד שיושב ראש הוועדה, אילן, שאתה תוציא קריאה למשרד התחבורה, לגורמים הרלבנטיים במשרד התחבורה, כי לצערי זה לא הרצל שיושב פה, אלא זה גורמים אחרים - - -
אייל לב-ארי
¶
אנחנו עוברים לעמוד 6, לתוספת הראשונה. בעקבות הדיון האחרון השתנתה הטבלה.
טור א' מספר כלי הרכב העומדים לרשות בעל הרישיון, טור ב' – מספר כלי הרכב לנהיגה עצמית, מנגנון יד שמאל, מנגנון יד ימין, דוושת מאיץ רגל שמאל. מספר כלי הרכב להסעת אדם אם מוגבלות, מספר כלי הרכב להסעת אדם עם מוגבלות העומדים בדרישות תקנה 3 (ג):
טור א'
טור ב'
טור ג'
טור ד'
מספר כלי הרכב העומדים לרשות בעל הרישיון
מספר כלי הרכב לנהיגה עצמית
מספר כלי הרכב
מספר כלי הרכב
מנגנון יד שמאל
מנגנון יד ימין
דוושת מאיץ רגל שמאל
להסעת אדם עם מוגבלות
להסעת אדם עם מוגבלות העומדים בדרישות תקנה 3(ג)
1.
500-100
2
0
0
2
0
2.
900-501
3
0
0
2
0
3.
1400-901
2
1
1
2
0
4.
1900-1401
3
1
1
1
1
5.
2500-1901
4
1
1
1
1
6.
3100-2501
4
1
2
1
1
7.
4000-3101
4
2
2
1
2
8.
5000-4001
5
2
2
1
2
9.
6000-5001
6
2
2
2
2
10.
7000-6001
7
2
2
2
2
11.
8000-7001
8
2
2
2
2
12.
9000-8001
8
2
3
3
2
13.
10000-9001
9
2
3
3
2
14.
11000-10001
10
2
3
3
2
15.
12000-11001
11
2
3
3
3
נאמר גם מה אנחנו עושים עם מה שמעבר ל-12,000 כלי רכב, שיש חברות שיש להן, שיכולות להגיע ל - - -
אייל לב-ארי
¶
בסדר. הנתונים שאני קיבלתי ממשרד התחבורה בעניין הזה, כללו גם קפיצה מ-20,000 עד 30,000, ו-53,000.
נמרוד הגלילי
¶
אפשר להיצמד לנוסח שהיה בנוסח הישן. אז זה היה שהחל מ-3,101 רכבי השכרה לכל 1,000 כלי רכב נוספים יתווסף רכב אחד לנהיגה עצמית, בידי אדם עם מוגבלות ולכל תוספת מצטברת של רכבי השכרה שיש 3 רכבי השכרה לנהיגה עצמית, יתווסף רכב אחד להסעת אדם עם מוגבלות.
היו"ר אילן גילאון
¶
אתה צריך למצוא את שיטת החישוב של ההכפלות שלך פה, ולראות מה צריך להיות המימד על כל 1,000 נוספים.
אייל לב-ארי
¶
יש גם את דוושת שמאל, צריך לבוא ולראות איך מכניסים אותה גם כן פה. קודם היה רק את המנגנונים, מבחינת התוספת, לא רק הרכב הגבוה.