PAGE
86
ועדת החוקה, חוק ומשפט
05/06/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 621>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ט"ו בסיון התשע"ב (05 ביוני 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/06/2012
תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשע"ב-2011>
מוזמנים
¶
>
גבי שוחט - סגן בכיר לחשכ"ל, משרד האוצר
שרית כרמי - יועצת לסגן החשכ"ל, משרד האוצר
אבי מישראל - מנהל מינהל הרכש באגף החשכ"ל, משרד האוצר
שולי צבי - רכזת משרדים חברתיים, משרד האוצר
ברוך לוברט - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
ירון גולן - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
בוסנה ירדני - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
שמרית רכמוט - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
ליהיא שטרן פיליפסון - יועץ משפטי בלשכה המשפטית, משרד הרווחה
יובל אביעד - לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
אור רוזנמן - לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
אושרת שמעון - לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
ערן עסיס - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רם ליסטמן - סגן בכיר ליועץ המשפטי, משרד התיירות
נועם בריימן - יועמ"ש, מינהל המחקר למדעי האדמה והים, משרד האנרגיה והמים
בת עמי הלווינג-אדמוני - יועצת משפטית, מכון ולקני, מנהל המחקר החקלאי
דן עציוני - מנהל איכות, מכון התקנים הישראלי
יורם סמואל - יועץ משפטי, מכון התקנים הישראלי
ליאור הינקוס - יועץ משפטי, מכון התקנים הישראלי
חיזקיה ישראל - מנהל, התאחדות התעשיינים
רונית פרל - יועצת משפטית, התאחדות התעשיינים
אילנה שרון יהב - יועצת משפטית, חברת החשמל
אלה גור - קפלן אלון גור משרד עו"ד
אוריאל לדרברג - מנכ"ל, מנהיגות אזרחית
היו"ר יצחק הרצוג
¶
היום אנחנו מאשרים את התקנות האלה, אנחנו לא משחקים, לא גוררים. מי שלא גמר את העבודה שלו, הוועדה תחליט בלי קשר לשום דבר. יכולתם לעשות את שיעורי הבית האלה מזמן. אבל אתם, ממכון התקנים ומשרד התמ"ת והאוצר, רוצים לפתור את הבעיה? תצאו החוצה עכשיו, תעבדו ותבואו עם פיתרון. אנחנו נאשר את התקנות היום.
בוקר טוב לכולם, אני שמח לראות את כולכם. אני מנהל את הישיבה היום אז יש לי הזדמנות לעשות מהפך חוקתי בלי ידיעתו של היושב-ראש ולגמור אותו מהר. אני מנהל דיונים נורא קצר כך שמה שאני מבקש הוא שעל כל נושא רק מי שאמור לדבר מרים את היד, מבקש, אני אתן לכולם לדבר, בלי נאומים, אנחנו מכירים את המטריה, מטרתי לאשר את התקנות האלה היום, לא תהיה דחייה באישור התקנות. לכן, אם מישהו רוצה לגמור הסדרים בחוץ שיגמור הסדרים בחוץ. אנחנו נתחיל בעזרתן של היועצת המשפטית ומנהלת הוועדה המצוינות, נתחיל ישר ולעניין. אם את רוצה לומר הערת רקע ולהגיד על איזה תקנה אנחנו מדברים, בבקשה.
נעמה מנחמי
¶
רקע, אחרי דברי הפתיחה האלה, אני חושבת שלא אגיד אבל בואו נתחיל מתקנה 1, תקנת ההגדרות. התבקשה הוספה של הגדרת יום עבודה: "כל יום מימי השבוע זולת אם הוא יום שישי, יום שבת, ימי שבתון, מועד ממועדי ישראל, המפורטים בסעיף 18א(א) לפקודת סדרי שלטון ומשפט, התש"ח-1948 וערביהם, חול המועד ויום העצמאות".
נעמה מנחמי
¶
סימנתי "וי". תקנה הבאה היא תקנה שעוסקת בניקוד איכות: "הניקוד שנתנה ועדת מכרזים להצעה, בהתאם לאמות המידה המפורטות בתקנה 22(א)(2) עד (5)" – זה מה שהופיע קודם לכן, ההצעה המתבקשת היא לתקן ל-"עד (6)". כלומר, להוסיף את אמת המידה הבאה: "התנהלותו של המציע בנוגע לשמירת זכויות עובדים, לרבות קיומה של חוות דעת שלילית בכתב או דוח ביקורת שלילי בעניין זה, מאת משרד שאתו התקשר המציע במהלך שלוש השנים שקדמו למועד האחרון להגשת ההצעות במכרז." ההערה שלי, כפי שהיא נכתבה כאן ואף עודכנה לאחר מכן, היא שלמרות רצוננו לשמור על זכויות עובדים אני לא בטוחה שזה צריך להיות כאן והדרך הזאת היא הדרך הנכונה. אני אסביר למה. קודם כל, התוספת הזאת של אמת המידה (6) היא קצת מוזרה לנו מאחר והיא עוסקת בניקוד איכות, ואיכות ביצוע העבודה נראה לנו לא קשור כל כך לנושא של שמירת זכויות עובדים, כמובן מבלי לזלזל בשמירת זכויות עובדים, שאנחנו חושבים שצריך, ראוי ומוסדר אפילו באופן נפרד.
הסיבה השנייה לכך שאני חושבת שלא נכון להסדיר את זה כ-(6) היא מאחר וזה פשוט לא מוסיף דבר, או לא מוסיף הרבה, בוא נגיד ככה. זה מאחר והרישה של תקנה 22(א)(1) אומרת כך: "אמות המידה לבחירת ההצעה המעניקה את מרב היתרונות לעורך המכרז הן אלה, כולן או חלקן". כלומר, עורך המכרז יכול כלל לא להחיל את אמת המידה (6) במסגרת המכרז שלו. איפה אני חושבת שנכון להסדיר את הנושא? בתקנה 6 שהיא באמת עוסקת בנושא של שמירת זכויות עובדים. אפשר לעבור ישירות אליה, התקנה נמצאת בעמוד 15 לנוסח המשולב: "השתתפות במכרז תהיה מותנית בתנאים הבאים:" – פרט (א)(3) אומר כך: "קיומם של כל האישורים הנדרשים לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים, תשל"ו-1976;" – הכולל בעצם תצהיר אישור לפי חוק עובדים זרים ולפי חוק שכר מינימום.
פרט (4) אומר כך: "במכרז לרכישת עבודה או שירותים עתירי כוח אדם המצאת תצהיר בכתב של המציע ושל בעלי השליטה בו, בדבר קיום חובותיו של המציע בעניין שמירת זכויות עובדים, לפי דיני העבודה, צווי ההרחבה וההסכמים הקיבוציים החלים על המציע כמעסיק לצורך אספקת העבודה או השירותים; לענין זה, "בעל שליטה" – כהגדרתו בתקנה 6א(א)(2), "תצהיר בכתב" – כמשמעותו בסימן א' לפרק ב' לפקודת הראיות". העניין הוא, שלמרות שפרט (4) הוא באמת מאוד מקיף וחשוב וטוב, הוא חל רק על קבוצה מאוד מצומצמת כי הוא חל רק על מכרזים לקבלת - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני רוצה לשמוע את המציעים, אני חד משמעית תומך בהצעה הזו ומתכוון להעביר אותה כמו שהיא.
ברוך לוברט
¶
לפי הראיה שלנו אנחנו בסך הכול מדברים פה על תיקון שהוא יחסית טכני, כיוון שההגדרה של ניקוד איכות זו הגדרה שהיתה לפני הרפורמה שעשינו בשנת 2009. ברפורמה בשנת 2009 הוספנו כחלק מתקנה 22 עוד אמת מידה שהיא התנהלותו של המציע בנוגע לשמירת זכויות עובדים, שזה סעיף 22(א)(6). פשוט שכחנו לעדכן את ההגדרה של ניקוד איכות, ולכן, כיוון שזו אמת מידה שנמצאת בתקנת 22 היא צריכה גם כמובן לבוא לידי ביטוי בהגדרה של ניקוד איכות. מעבר לזה, גם סעיף 22(א)(6) הוא לא ההוראה היחידה שנמצאת לגבי זכויות עובדים. בזמנו, בשנת 2009, עשינו הסדרה רחבה בהקשר הזה של זכויות עובדים, גם בתקנה 6 וגם - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אוקיי. היה לי מקרה כזה במשרד הרווחה שחברת אבטחה לא שילמה שכר לעובדים שלה, עם כל הכבוד, ולכן אני תומך לחלוטין באמת המידה הזו. אני חושב שבכל המהלך הנדרש של הטמעת הרעיון של זכויות עובדים ושמירה על זכויות עובדים אחרי שכל היום מדברים על אכיפת חוקי עבודה ואומרים כמה זה חשוב לכלכלה, למשק ולהתמודדות עם הפערים החברתיים אז זה חד משמעי נדרש גם באמות המידה.
נעמה מנחמי
¶
אין בעיה, אני רק רוצה לחדד את ההתנגדות שלי. אין לי בעיה להוסיף תיאורטית גם את אמת המידה (6), אני פשוט חושבת שזה לא יעזור כי עורך המכרז יכול תמיד להסיר אותו.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בסדר, אבל זה איתות ברור לכל מי שקורא וכל מי שרוצה להתמודד עם מכרזי המדינה יידע שבוועדת המכרזים תהיה אמת מידה כזאת. זה הכול. אני הייתי בצד השני ואני יכול להגיד לך שאם יש משהו מטריף זה לראות מאבטחים במשרד הרווחה שלא מקבלים משכורת חודשים ואין עם מי לדבר. אז זה לא יעזור. לכן אני חושב שזה דבר נכון ואני שמח שמשרד האוצר עומד על כך ומשרד המשפטים. יש למישהו עוד הערה להעיר בעניין הזה? לא. אז מהבחינה הזו אני מאשר גם את התקנה הזו, בוא נמשיך הלאה. אני רואה בזה דגל חברתי קריטי ועקרוני מאוד.
נעמה מנחמי
¶
בהגדרה של "שווי ההתקשרות" בפרט (2): "אמדן סך התשלומים שכל צד שלישי ישלם למי שהוא צד להתקשרות עם הגוף הציבורי" – במקום "המשרד", מאחר שיש גם גופים ציבוריים שאינם "המשרד".
נעמה מנחמי
¶
תקנה 1ג בעמוד 4 תקנת משנה (ב): "גוף ציבורי יהיה רשאי שלא לפרסם או לפרסם באופן חלקי את החלטתו כאמור בתקנת משנה (א) מטעמים של ביטחון המדינה, יחסי החוץ שלה, קשרי מסחר בין-לאומיים וביטחון הציבור, או לפרסם את החלטתו באופן חלקי באופן שאינו מגלה סוד מסחרי;"
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אוקיי, אם זה קיים אז אנחנו מאשרים את זה. אני משאיר את זה לליטוש בינך לבין נעמה לאחר הדיון. אם זה קיים בתקנות אז זה צריך להיות אחיד, אם יש פה איזו משמעות אז נחליט אחר כך. הלאה.
נעמה מנחמי
¶
מוצע להחליף את תקנת משנה (ג), במקום: "תקנת משנה (א) לא תחול על חברה ממשלתית וחברה בת ממשלתית ששר המשפטים באישור ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת פטר אותה לגבי כל פעילותה מתחולת חוק חופש המידע, התשנ"ח-1988, לפי סעיף 2(9) לחוק", מוצע: "תקנת משנה (א) לא תחול על חברה ממשלתית וחברה בת ממשלתית בפעולות שבהן פטר אותה שר המשפטים באישור ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת - - -
נעמה מנחמי
¶
"בפעולות" זה פשוט כדי להתאים את זה לנוסח הכללי, אבל בעצם ההבחנה היא בין חברה שפטרו את כל פעילותה מחוק חופש המידע לבין פעילויות ספציפיות של חוק חופש המידע.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
טוב, מאושר. הלאה, תקנה 3. תקנה 3 זה הלב של כל התקנות, אחרי שהמציאו שצריך חובת מכרזים עכשיו מסבירים לנו למה לא צריך, אז נעבור על תקנה 3 אחרי שכבר צמחנו וצמחנו וצמחנו, אבל זה בסדר.
נעמה מנחמי
¶
מוצע להחליף את תקנה (1), הנוסח החדש המוצע הוא כך: "התקשרות ששוויה אינו עולה על 50,000 שקלים חדשים; ואולם בכל תקופה רצופה של שנים עשר חודשים לא יתקשר המשרד עם מתקשר מסוים, בלא מכרז, לפי פסקה זו בהתקשרויות בסכום כולל העולה על 100,000 שקלים חדשים, ובמניין זה יבואו גם התקשרויות שנכרתו בתקופה האמורה כהתקשרות המשך, כהגדרתה בפסקה (4), להתקשרות שנעשתה במקורה לפי פסקה זו."
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זה נועד לתת יותר מרחבי גמישות למשרדים, זה מאוד הגיוני. יש מישהו שמתנגד לדבר הזה? לא. תודה רבה.
נעמה מנחמי
¶
אני מציעה. ההצעה שלי היא להוסיף טווח ביניים כפי שהיה בהצעה הקודמת והוא: "ובלבד שהתקשרות ששווייה עולה על איקס שקלים חדשים תיערך לאחר בדיקת כמה הצעות הבאות בחשבון". ממילא היום זה מוסדר בתכ"מ ומדובר על סכומים מאוד נמוכים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
כלומר את לא נותנת לו בלאנקו על 100,000, את עדיין דורשת ממנו התמחרות. זה לא נראה לי סביר.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אז אי אפשר, זו בדיוק הבירוקרטיה, אתה רוצה לקחת איזה מישהו ומשגעים אותך עם לך תחפש ותמציא גם כל מיני מציעים פיקטיביים של 100,000 שקל. זה לא קיים.
נעמה מנחמי
¶
העניין הוא שהיום בהוראות התכ"מ אתה צריך לעשות את זה מ-3,000 שקלים. כלומר, אם אתה לא כותב כאן כלום - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
מה אתם אומרים? היא מעלה בכלל את הוראות התכ"מ כמגבלה, אם זו בעיה מול הוראות התכ"מ אז תגידו מה אתם רוצים לעשות.
ברוך לוברט
¶
אדוני, התכ"מ אלו הוראות של החשב הכללי שהוא החמיר, הוא החמיר על משרדי הממשלה אבל הוא החמיר ברמה הזאת שלדוגמה עד 3,000 שקלים צריך הצעה אחת בכתב, מ-3,000 עד 10,000 צריך שההצעה תוגש בכתב והמזמין יכין החלטה מנומקת. זאת החמרה שהחשב הכללי לוקח על עצמו, אנחנו מציעים שההגבלה בתקנה כן תהיה רק עד 50,000, בעיקר גם בגלל קניות של גופים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אתם בעמדתכם כעמדתי. וודאי, הם אלה שאמונים על הדבר הזה. תראי, את יכולה לדבר על התכ"מ, היא אומרת שהבעיה שלכם זה התכ"מ והתכ"מ, אתה אומר, זה עולם אחר, אתם עושים פה מה שאתם רוצים.
ברוך לוברט
¶
לא, אנחנו מחמירים על עצמנו אבל צריך להבין שהתקנה הזאת משפיעה גם על גופים נוספים בתקנות כמו חברות ממשלתיות או קופות חולים.
נעמה מנחמי
¶
עד היום היה כתוב. היה כתוב: "התקשרות ששווייה אינו עולה על 50,000 שקלים חדשים, ובלבד שההתקשרות ששווייה עולה על 30,000 שקלים חדשים תיערך לאחר בדיקת כמה הצעות הבאות בחשבון." בעצם אני מבקשת להשאיר את הסיפה שהיתה כאן.
ברוך לוברט
¶
אנחנו מעוניינים בתקנה הזו לקבוע איזשהו סכום שמעבר לו קיימת הצדקה כלכלית לערוך מכרז. לפי הראיה שלנו אנחנו מדברים על סכום של 50,000 שקלים ועוד אפשרות לסכום כולל - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני יודע שהוא קובע, אז הוא אומר: אצלי, במכרזים שלי אני דורש, משאר התאגידים אני לא דורש.
ברוך לוברט
¶
לא, ישנם גופים, יש חברות ממשלתיות, יש קופות חולים, יש תאגידים סטטוטוריים, הם אומנם לפי תקנה 42א מחויבים ללכת לפי הוראות התכ"מ ככל שהן הוראות - - -
ברוך לוברט
¶
הכול חל אלא אם כן הם קבעו הוראות אחרות לעצמם, ואני יודע שיש גופים שקבעו הוראות אחרות לעצמם.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אז אתה מגמיש רק לנישה הקטנה הזו אבל למשרדי הממשלה אתה לא מגמיש כלום כי אתה לא מבטל את התכ"מ.
ברוך לוברט
¶
אני לא מבטל את התכ"מ אבל בסך הכול צריך להבין גם מה ההחמרה, אני מבקש לדוגמה שההצעה תוגש בכתב בתכ"מ או שהיא תהיה מנומקת.
ברוך לוברט
¶
בניסוח הקודם היתה כתובה הגבלה בתוך גוף התקנה, שכבר מ-30,000 צריך מספר הצעות הבאות בחשבון.
ברוך לוברט
¶
אבל, עוד פעם, התקנה מדברת רק על 50,000. מעל 50,000 כבר אי אפשר להיכנס לתקנה 3(1) אלא אם כן אנחנו מדברים על הארכה של אותה התקשרות עד 100,000.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
"ואולם בכל תקופה רצופה... לא יתקשר המשרד עם מתקשר מסוים, בלא מכרז... בהתקשרויות בסכום כולל העולה על 100,000 שקלים".
ירון גולן
¶
זה שתי התקשרויות שונות שכל אחת מהן עד 50,000 ש"ח. אי אפשר להתקשר התקשרות אחת ב-100,000 ש"ח בפטור לפי התקנה הזאת.
ירון גולן
¶
לא, תקנת הפטור של התקשרות היא 3(4), היא מתעסקת בהתקשרות המשך. פה הנוסח אומר לפי פסקה זו "בהתקשרויות", ההבנה היתה שיותר מהתקשרות אחת.
ירון גולן
¶
לא, התפיסה שלנו היא שאנחנו רוצים לתת לגופים שלא כפופים להוראות התכ"מ אוויר לנשימה מתוך הבנה, כמו שעורך דין לוברט אמר, שזה סכום שאנחנו רוצים לתת להם לעבוד.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אתם תבחנו את זה. רשמנו את הערת סגן החשכ"ל, הם יבחנו את זה. סגן החשכ"ל, גבי, נכון?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
כן, וגם למנכ"ל הביטוח הלאומי קראו מנכ"ל. חברים, נמשיכה. תקנה הבאה זו הערה מאוד חשובה שבאה בעקבות אסון הכרמל.
נעמה מנחמי
¶
"(2) התקשרות הנדרשת בדחיפות למניעת נזק של ממש, אשר יש להתחיל בביצועה בתוך שני ימי עבודה או פחות, בהיקף ולתקופה המזעריים הנדרשים בנסיבות כאמור, אם ועדת הפטור המשרדית אשרה זאת;" במקום "לבצעה" - "להתחיל בביצועה", זה השינוי.
נעמה מנחמי
¶
ב-(4) מוצע לשנות ולכתוב ב"הרחבת התקשרות ראשונה – הגדלה של כמות הטובין, העבודה, המקרקעין או השירותים שיספק ספק מכוח התקשרות ראשונה;". הפנו אלינו הערה, דווקא אנשי מקרקעין שמקרקעין זה קצת שונה אז בואו תסבירו לנו באילו נסיבות בעצם תהיה הרחבת התקשרות ראשונה במקרקעין.
גבי שוחט
¶
זה יכול להיות גם במסגרת שכירות, שכירות שהיא קיימת ויש צורך להאריך את השכירות בנסיבות מאוד ברורות. אם מדובר - - -
גבי שוחט
¶
כן, כל שירות שאתה לא יכול להזיז אותו ולנייד אותו. זה חלק מהשירות שאתה נותן גם למשרד וגם לציבור.
נעמה מנחמי
¶
אני רק אסב את תשומת לב הוועדה שיש עוד מספר תקנות שנוגעות לענייני מקרקעין שיש ביניהן איזושהי חפיפה להרחבת התקשרות ראשונה שקבענו כאן.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בסדר, אישרנו את המילה "מקרקעין" ב-(4) בסעיף ההגדרות. הלאה, פרט (5)(א), זה תיקון טכני.
נעמה מנחמי
¶
כנ"ל בפרט (7), זה גם תיקון טכני. בסיפה: "ונתקיימו התנאים האמורים בפסקה (5)(א)(1) ו-(2) בשינויים המחוייבים;".
נעמה מנחמי
¶
הפרט אומר כך: "התקשרות לרכישת שירותים או טובין יחודיים שעניינם תרבות, אמנות, בידור או הווי;" ואני שואלת האם ניתן, אפשר להוסיף גם ספרות?
ברוך לוברט
¶
אדוני, אנחנו מבקשים להתנגד לתוספת הזאת כיוון שהקו שמנחה אותנו הוא לנסות ולצמצם כמה שיותר את תקנות הפטור ולא ללכת ולהרחיב אותן. כמובן שהכלל שעומד בבסיס כל המכרז הוא שכל התקשרות תעשה במכרז פומבי, היינו שמחים ומבקשים שלא להרחיב ולתקן את התקנה הזו.
נעמה מנחמי
¶
בפרט (14) אין שינוי אבל בפרט (14א), הנוסח הקודם אמר כך: "התקשרות לרכישת זכויות במקרקעין אם המקרקעין המסויימים דרושים לשימוש המשרד מפאת מיקומם המיוחד או בשל תכונה ייחודית אחרת, וכן התקשרות שעניינה מכירת זכויות במקרקעין של דייר מוגן לפי חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], תשל"ב-1972". הנושא של דייר מוגן לפי חוק הגנת הדייר ירד מאחר שנמסר לנו שאין שימוש בנושא הזה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אין שימוש יותר? אין לכם יותר ענייני דייר מוגן? תכף נשמע, היא רק תגמור להקריא את התקנות.
נעמה מנחמי
¶
כך נמסר ולכן ההצעה היא להוריד אותו. מה שכן התבקשנו לאשר הוא כך: "התקשרות לרכישת זכויות במקרקעין אם המקרקעין המסויימים דרושים לשימוש המשרד בשל אחד מהבאים:
(1) מיקומם המיוחד או בשל תכונה ייחודית אחרת;
(2) צורך דחוף וזאת מנימוקים שיירשמו" – ואנחנו חשבנו שראוי להבהיר באיזה טעמים של צורך דחוף, לדוגמה – "מטעמים של ביטחון הציבור או בריאותו או לצורך קידומם של יעדים ציבוריים חיוניים" – לכן חשבנו שראוי להגביל את ההתקשרות בצורך דחוף בדיוק כמו בתקנה 2, שבעצם לקחנו את הסיפה ממנה – "בהיקף ולתקופה המזעריים הנדרשים בנסיבות כאמור, אם ועדת הפטור אשרה זאת;"
(3) צורך בהמשך ההחזקה במקרקעין, אם מעבר מהמקרקעין יהיה בעל השלכות כלכליות משמעותיות ובלבד שסך התקשרויות בפטור ממכרז במקרקעין מסויימים לא יעלה על 25 שנים. אולם החשב הכללי רשאי לאשר התקשרות כאמור אף אם סך כל התקופות האמור עלה על 25 שנים, מטעמים שיירשמו;"
נעמה מנחמי
¶
כן, "בהשלכות כלכליות משמעותיות" – למיטב ידיעתי, כל פעם שאתה עובר דירה יש השלכות כלכליות משמעותיות ולכן ככל שרוצים בכל זאת לאשר את זה אז יכול להיות שהנוסח שמתאים הוא משהו בסגנון של "לטווח הרחוק יהיה בהישארות חיסכון משמעותי". כלומר, "השלכה כלכלית משמעותית" תמיד תהיה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
טוב, בואו נגיע להתייחסות. קודם כל, האם אתם מקבלים את התיקונים שמציעה היועצת המשפטית?
גבי שוחט
¶
הוא לא גורף, אני לא בטוח שהוא גורף, אבל אני בהחלט אתן התייחסות גם מניסיון מצטבר שיש לנו בתחום המקרקעין, בתחום העסקאות וההתקשרויות עבור כלל משרדי הממשלה ובכלל ניהול מגוון רחב של נכסים. צריך לזכור דבר אחד, המקרקעין - - -
גבי שוחט
¶
כן, רכש, לוגיסטיקה. כל סוגי ההתקשרויות במקרקעין יש להם מאפיינים מיוחדים. לא מדובר במוצרים ברי השוואה, מוצרים שניתן להשוות אותם אחד לשני וכל התקשרות היא התקשרות בפני עצמה גם מבחינת אורך ההתקשרות, גם מבחינת תקופת ההתקשרות, גם מבחינת המחיר וגם מבחינת המיקום, אין מיקום זהה. לעולם לא יכול להיות נכס שהוא זהה. בכלל השאלה הזו עלתה גם במסגרת איזה שהם דיונים משפטיים בזמנו, גם הנשיא גורן, שהיה נשיא בית המשפט המחוזי, תהה בכלל איך אפשר לבצע מכרז לגבי מקרקעין בסוג המקרקעין או התקשרויות המקרקעין שמדינת ישראל עושה או הדיור הממשלתי עשה, ועולות הרבה שאלות במסגרת הזו. לכן, אי אפשר - - -
גבי שוחט
¶
ההתעקשות המתבקשת היא נדרשת אחרת נעשות פה כל מיני פעולות כתוצאה מאילוצים בשטח, תוצאה של צרכים דחופים. אי אפשר להגביל את זה לתקופה וצריך לזכור שיש פה גם צד שני של המטבע והוא צד נוסף שהוא חלק מכללי המשחק במסגרת עסקאות כאלה. עם כל הכבוד שהמדינה רוצה ומדינת ישראל מפרסמת מכרז תמיד יש גורם שיש לו גם אלטרנטיבות אחרות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לגבי "בהיקף ותקופה מזעריים" אני מסכים שזה לא צריך להיות כלול בכלל, זה עניין של שיקול דעת מסחרי של המדינה. אבל השאלה הגדולה היא אם אתה נותן שיקול דעת גורף בלי להגיד – אתה יודע, רק "נימוקים שיירשמו" זה יהיה פטור על הכול. בסוף אתה תמצא שזה יהיה פטור על הכול. יום אחד אחד מהיועצים שלך יחליט שזה כמעט פטור על כל עסקה שזזה. יש לי פה דילמה. היו לי שני מקרים של סניפים של ביטוח לאומי, שביטוח לאומי ביקש להקים סניף בשפרעם וביקש להקים סניף ברהט ועד היום הוא לא מצליח בגלל המכרזים האלה כי כל הזמן איזה ספקולנט אחר תקע אותו והשכן תקע אותו ואין עם מי לדבר והקרקע לא מוסדרת. אז אני מבין את מה שאתה אומר, מצד שני אתה לא יכול להשאיר כך רק "מנימוקים שיירשמו", צריך לתת פה איזה משהו שמסביר למה אתה נותן פטור בלי מכרז.
גבי שוחט
¶
בעצם זה שאני רושם את הנימוקים אני חושב שזה נותן את ההסבר, מכיוון שלכל מקרה יכולים להיות נימוקים שונים ונימוקים שהם רלוונטיים למקרה עצמו. צריך לזכור שאנחנו מדברים בכל זאת עדיין בהתקשרויות שמבחינת הסכום שלהם יהיו מוגבלים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל היא כותבת, היא כותבת לך את זה מאוד רחב: "מטעמים של ביטחון הציבור או בריאותו או לצורך קידומם של יעדים ציבוריים חיוניים". אני חושב שאתם יכולים לחיות עם זה, ובזה לפחות יש איזו מסגרת שאתה לא פורץ גדר. הרי אתם לרוב אלה שמקפידים, יושבים לכולם על הוורידים, פתאום אתה לוקח מרחב גמישות נורא גדול. בינתיים הגברת רצתה להעיר, בבקשה.
אלה גור
¶
אני מייצגת חברות ממשלתיות בענייני מכרזים. בעניין של הדיור המוגן, אנחנו ממש לאחרונה, באחת החברות הממשלתיות שפועלת במתחם תל-אביב, מפנים דיירים מוגנים ועושים שימוש בפטור הזה. ולכן, בניגוד לאוצר אנחנו כן צריכים את - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני לגמרי מסכים אתה, יש לך עדיין מקומות שאתם יושבים על כל מיני פינות בארץ שפתאום תתקל בדייר מוגן ואין סיבה שלא תשמור לך את מרחב הגמישות הזה גם כן.
גבי שוחט
¶
אבל חישוק של: "מטעמי ביטחון או בריאות או לפי קידומם של יעדים ציבוריים" – מה זה "ציבוריים החיוניים"? זה לא בהכרח מחשק.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל מצד שני אתה יודע שלפעמים זה גם לחץ מלמעלה ו"תביא לי מהר", אתה עושה אחר כך טעויות במחיר ואחר כך אתה תסביר את זה. לכן אני חושב שאני צריך דווקא לקחת לעצמך איזושהי מסננת שגם שתשמור עליכם. לא אכפת לי שתגדיל את הטעמים, "מטעמים של צורך ציבורי דחוף", אל תקרא "חיוני".
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בסדר, הבנו, מצד שני, אתה גם לא פתאום פותח את כל – אז תבטל בכלל את כל חוק חובת המכרזים הזה.
ברוך לוברט
¶
צריך לזכור שזו גם תקנת פטור, ככל תקנת פטור יש לה ביקורת של ועדת הפטור ממילא, לא צריך להכניס פה את ועדת הפטור גם בתוך התקנה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
"המזעריים" אני גם לא אוהב. אני חושב ש"מזעריים" זה בלתי אפשרי. "בהיקף ולתקופה הנדרשים בנסיבות כאמור" זה נראה לי סביר.
נעמה מנחמי
¶
תראה, אם זו התקשרות ארוכה אז ראוי שהיא תיעשה במכרז ואם זו התקשרות מאוד דחופה אז ראוי שהיא - - -
גבי שוחט
¶
גברתי, אני עוסק בתחום הזה, החיים הם לא קלים, המציאות היא הרבה יותר חזקה. ואני מודיע לך שבהיקף העסקאות שעשינו, היקפים אדירים, אנחנו מתמודדים עם האילוצים האלה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
יש מישהו אחר ממשרד האוצר שחולק? היא אומרת שמשרד האוצר ביקש – מה זה? הוא משרד האוצר. גמרנו.
נעמה מנחמי
¶
אין לי בעיה עם "המשך החזקה", יש לי בעיה עם כל (ג). כל (ג) אומר ככה: "אם מעבר מהמקרקעין יהיה בעל השלכות כלכליות משמעותיות" – ואני אומרת שהשלכות כלכליות משמעותיות יש תמיד, אבל אם אתה רוצה להגיד - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לא, זה לא זה. זה אם אומרים לו: תעוף מפה, תתפנה, ופתאום הוא מוצא את עצמו שהוא צריך לחפש בכל תל-אביב משרד חדש למשרד הרווחה והוא לא מוצא כי מחירי הנדל"ן עלו.
נעמה מנחמי
¶
מתי לא יתקיים דבר כזה? כלומר, אם אתה כותב "בעל השלכות כלכליות משמעותיות", המעבר תמיד יתקיים, אני פשוט רוצה להגיד שהמעבר יעלה לך פחות ממה - - -
גבי שוחט
¶
לעולם לא. המעבר של משרד ממשלתי כעיקרון יש לו מקדם גידול, אם במעבר תשתיות ובכלל השפעות אחרות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני חי את זה, אני מסכים עם התקנה. מתקדמים, (14ב), מה ההערה שלך פה? אולי תסבירי מה כתוב פה?
נעמה מנחמי
¶
התקנה כפי שהוצעה לנו היא כך: "התקשרות להענקת זכויות בעלות או חכירה בדירה המשמשת למגורים, למחזיק בדירה מתוקף תפקיד שקבע לצורך זה החשב הכללי ובכפוף למילוי כל התנאים שקבע לכך או למחזיק בדירה אשר זכאי לסיוע לדיור בהתאם לכללי הזכאות של משרד הבינוי והשיכון, ובלבד שהוא מתגורר בפועל בדירה שנתיים לפחות ולענין אזורי עדיפות לאומית...".
נעמה מנחמי
¶
אז השאלה שלי היא מה זאת אומרת "למחזיק בדירה מתוקף תפקיד שקבע לצורך זה החשב הכללי"? מי הם האנשים האלה?
נעמה מנחמי
¶
רגע, אני רק מסבה את תשומת הלב שהכוונה היא להענקת זכויות בעלות או חכירה בדירה למחזיק הדירה. כלומר, השופט לדוגמה, אחרי שהוא גר 10 שנים ופרש לפנסיה ואתה רוצה לתת לו - - -
גבי שוחט
¶
כיום זה לא קיים אבל זה בהחלט יכול להיות במצב, אני אקח דוגמה מהיום של מפוני גוש קטיף שנמצאים הים באתרים הזמניים - - -
גבי שוחט
¶
אני אתן דוגמה שהנשיא שם גר בזמנו, גר בדירה ולא היתה לו דירה בחזקתו ונאלצנו למכור את הדירה, הוא היה צריך להתמודד עם מכרז. כנ"ל יכול להיות שוטר במקום חיוני או בעל תפקיד אחר שנמצא.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לכן אני לא יודע אם אתם מספיקים משויפים על התקנה הזו. אם אתה שואל אותי, לא ברור לי למה היא עולה עכשיו, מה הדחיפות של התיקון הזה? מה הדחיפות? תביאו לנו הסבר. רוב בעלי הפקידים הממלכתיים כבר לא חיים בדירות שרד, וגם נשיא המדינה הוא לא בקטע הזה בכלל לפי חוק יסוד: נשיא המדינה, אז מה נשאר לנו? אני מציע לרדת מהתקנה הזו אלא אם אתה רואה שיש לך איזושהי בעיה.
נעמה מנחמי
¶
"התקשרות להענקת זכות במקרקעין שנעשית כדי להבטיח את זכויות המדינה במקרקעין, מנימוקים מיוחדים שירשמו, באישור החשב הכללי, בהיקף ולתקופה המזעריים הנדרשים בנסיבות העניין." אגב, כאן הם כן הוסיפו את "המזעריים", זה הנוסח הכללי הרגיל. לא הבנתי מתי אתם מתכוונים להשתמש בתקנה הזו?
גבי שוחט
¶
להחזקת קרקעות או שימושים שנעשים שהם לא מוסדרים במסגרת הסכמים שקיימים או בעצם למנוע מצב של פלישות או עמותות מסוימות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
איפה שכאילו נתתי לך יותר גמישות, למרות שהתווכחנו עליה, אז בקטע ההוא הוא רוצה להוסיף את המילה "מזערי" בכל זאת. "בהיקף ולתקופה המזעריים הנדרשים". זה המינימלי הנדרש, יש לך בעיה עם זה? אתה לרוב חי עם זה בסדר, גם בראשון. לדעתי זו מסננת סבירה, זו לא מגבלה שמקשה עליך בחיים. אתה אומר: המינימום שלי הוא "איקס" שנים.
נעמה מנחמי
¶
לפני (20), בפרט (18) העירו לנו שב-(18)(ב): "המוסד הלאומי או התאגיד בשליטת ג'וינט... למעט אם התקיימו התנאים האמורים בתקנה זו ובתקנות 4, 5 או 14" – ו-14 בוטלה.
נעמה מנחמי
¶
פרט (20): "התקשרות לרכישת ציוד מבצעי עבור משטרת ישראל, נציבות כבאות והצלה או הרשות להגנה על עדים או התקשרות אחרת אשר עריכת מכרז לגביהן עלולה לפגוע בדרכי פעולה או שיטות עבודה של משטרת ישראל, נציבות כבאות והצלה או של הרשות להגנה על עדים או לפגוע באופן אחר בפעילותן המבצעית, ובלבד שהמפקח הכללי של משטרת ישראל או המנהל הכללי של המשרד לביטחון פנים, לפי הענין, אישר זאת; בפסקה זו, בפסקה (20א) ובפסקה (32), "משטרת ישראל" - לרבות שירות בתי הסוהר ומשמר בתי המשפט בהנהלת בתי המשפט, ולענין התקשרות של שירות בתי הסוהר או של משמר בתי המשפט, במקום "המפקח הכללי של המשטרה" קרי "נציב בתי הסוהר או מנהל בתי המשפט לפי הענין";
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בקיצור, השאלה היא מה פתאום "נציבות כבאות והצלה"? הרי זה לא גורם מסווג, זה לא גורם סודי. הגנה על עדים אני מבין, אבל כבאות והצלה, למה שלא יהיה במכרז?
ברוך לוברט
¶
אדוני, צריך לזכור, התקנה מדברת על התקשרות לגבי ציוד מבצעי שההתקשרות בעריכת מכרז עלולה לפגוע או בדרכי הפעולה או בשיטות העבודה. זאת אומרת, התקנה היא מאוד מאוד מצומצמת בהקשר הזה ולפי מה שעלה בפנינו, גם מהרשות להגנה על עדים וגם בנציבות כבאות והצלה - - -
ברוך לוברט
¶
אני אומר גם נציבות כבאות והצלה, שזה עלה בממשלה בוועדת שרים לחברה וכלכלה. הרי צריך לזכור, בתיקון הזה של התקנות אנחנו גזרנו על עצמנו הליך יותר מחמיר מהליך רגיל של תיקון של תקנות, הפצנו את תיקון התקנות כתזכיר חוק, קיבלנו הערות של המשרדים והלכנו לממשלה לקבל את אישורה על תיקון התקנות כיוון שיש להם השפעה מאוד מאוד רחבה על עבודת הממשלה. במסגרת ישיבת הממשלה עלה גם הנושא של נציבות כבאות והצלה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אני שואל אתכם, בואו, חבר'ה, יש לכם עמדה מקצועית, לא? מה עמדתכם המקצועית? אתם רואים את ההיגיון בזה?
בוסנה ירדני
¶
תקנה 3(2) לא נותנת מענה מאחר ואת העבודה יש לבצע תוך שני ימי עבודה, בתקנה 3(3) בהתקשרויות מעל 2 מיליון צריך בעצם לפנות לאישור החשכ"ל.
בוסנה ירדני
¶
ומכיוון ששתי התקנות האלה לא נותנות מענה ועריכת מכרז לוקחת זמן ויש גם מקרים שמכרזים נתקעים בגלל הליך כזה או אחר ויש התקשרויות שצריך לבצע והתקנה כאן מדברת באמת על רכישת ציוד מבצעי, ראינו לנכון להוסיף את זה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
השאלה אם אפשר לתחום את זה בהוראת שעה בגלל האסון ולהגיד: יש לכם שנה לעשות את הדבר הזה או חצי שנה. למה צריך לנצח לאפשר להם פטור ממכרז? אני לא מבין את זה, זה לא נראה לי הגיוני.
בוסנה ירדני
¶
כי את העבודה יש לבצע תוך שני ימי עבודה, יש מקרים שאני לא יכולה לבצע תוך שני ימי עבודה ויש לי גם התקשרויות, למשל אם אני צריכה לרכוש חומר מעכב בעירה.
בוסנה ירדני
¶
אני אומרת שעל פי התיקון את העבודה יש לבצע תוך שני ימי עבודה ויש מקרים שאני לא יכולה לבצע את העבודה תוך שני ימי עבודה, לכן אני בעצם מבקשת במקרים רק של רכישת ציוד מבצעי ובמקרים נדירים ולצורך מניעת אסון - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זה לא אמיתי מה שאת אומרת כי כל העניין של כבאות והצלה זה רכישת ציוד מבצעי, זה המיכליות והמשאיות וציוד הכיבוי. אני מעריך מאוד את החשיבות של הנושא הזה, מבין את הצורך המבצעי אבל את יודעת שזה לא אמיתי.
אלה גור
¶
אני חושבת שהתשובה היא בתיקון שהוצע היום ל-3(2). היום דיברנו לתקן את 3(2) ל"התקשרות נדרשת בדחיפות אשר יש להתחיל בביצועה", ולא "אשר יש לבצעה". זה התיקון המוצע היום.
נעמה מנחמי
¶
לא, זה לא נותן לה מענה, אבל גם התקנה הזו, אם נכניס אתכם, לא תיתן לך מענה כי את עדיין צריכה לעמוד בתנאי של התקנה שאומר: "אשר עריכת מכרז לגביהן עלולה לפגוע בדרכי פעולה או שיטות עבודה של משטרת ישראל". את חייבת לקיים את המשפט הזה ואת לא תקיימי אותו.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
תקנה נפרדת. אני חושב שזה נכון להביא תקנה נפרדת לכבאות והצלה ולגמור עניין בצורה הרבה יותר טובה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
שיהיה בתקנה איזה סוג ציוד הוא יכול לרכוש בבהילות בשל הצרכים שיש היום למדינת ישראל. זה הכול. זה גדר דילמה מאוד גדול. אני לא אומר שאין לה דברים שהיא צריכה, מצד שני, זה לא סביר שניתן פטור כזה גורף. מה רצית להוסיף?
ירון גולן
¶
זה לא נכון, למשמר בתי המשפט יש מקרים שהוא צריך לשמור על שופטים, יש לו מקרים שהוא צריך לקנות מערכות ולא רק במידי שבאמת אם הוא קונה אותם הם יכולים להשפיע על פגיעה בשופטים. זה לא נכון, זו לא דוגמה טובה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
מה הבעיה? אתה מוציא מכרז ואומר: אני מזמין מכרז למי שיספק לי ציוד כיבוי. מה נורא מסובך בזה?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל הכול לוקח זמן, אפשר היה לבטל את חוק חובת מכרזים מזמן, זה גם עלי מקובל. נו, בסדר, אז מה? מה הקשר בין זה לזה? מה, אתם לא מסוגלים לכתוב מכרזים? איזה מין הערה הזו. להוציא מכרז בין-לאומי, RFI, אתם נוסעים בכל העולם, מתקשרים בכל העולם, לא צריכה להיות לכם בעיה להוציא מכרז כמו כל גורם אחר במדינה הזו. זה לא קשור לפחד הקמאי מדליקות, שזה ברור שזה פחד. ולכן בעניין הזה אמרתי שיש דברים שאת יכולה לעשות אבל אני לא יכול לתת לכם פטור גורף על כל הפעילות שלכם.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זה לא כתוב, לא כתוב. איפה זה כתוב? זו בדיוק הבעיה. את רוצה "או לפגוע באופן אחר בפעילותן המבצעית של נציבות כבאות והצלה", איך אני יכול לשכנע לפגוע – כל דבר פה זה לפגוע. השאלה אם אפשר היה להגיע עכשיו לתקנה נוספת ולהוסיף אותה לגבי נציבות כבאות והצלה? אני שואל את משרד המשפטים, אפשר להגיע ש"בפעילות מצילת חיים"? או שתוספי פה "פעילות מצילת חיים מידית", או משהו כזה? אז אני יכול להבין את זה. אבל זה לא בגלל סודיות, זה לא אותו דבר בכלל. המשטרה, זה ציוד האזנות, הגנת עדים זה ציוד אחר, זה לא נוגע לכיבוי.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אז זה צריך להיות בנסיבות של הצלת חיים. אני יכול להבין שאפשר להוסיף: נסיבות של הצלת חיים שיפורטו, שינומקו. יש מקומות שאין ציוד? אתה צריך בכרמל ציוד היום? אני מבין, לגמרי מבין.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני שואל, מה אתה אומר, משרד המשפטים, אפשר ללטש את זה יותר? "ובכל הקשור לנציבות כבאות והצלה בשל נסיבות מצילות חיים"?
ברוך לוברט
¶
אדוני, לגבי "נסיבות מצילות חיים" אני חושב שהשימוש שנעשה בדרך כלל זה שימוש בתקנה 3(2): "הדחיפות למניעת נזק של ממש".
היו"ר יצחק הרצוג
¶
כן, אחרי היומיים. מה היא אומרת לך? לפני הדליקה אתה צריך, לא אחרי הדליקה. זו הבעיה שלך. מה עושים עם מגן דוד אדום היום? מה עם מד"א וכל אלה, הם במכרזים?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אנחנו לא נוכל לתת לך בתקנה הזו, זה צריך להיות איזשהו הסדר מיוחד שנוגע לדבר הזה. זה לא סביר לתת פטור גורף. חבר הכנסת מקלב, יש לך התייחסות להערתי?
אורי מקלב
¶
אני חושב שבחודשים האחרונים, בתקופה האחרונה, אנחנו עדים לכך ששירותי הכבאות נהפכו לאחד הגופים שבאמת מתעסק עם הצלת חיים ואני גם מאמין היום שיש להם דברים שהם מאוד מאוד דחופים. אני לא יודע מה זה נקרא "מצילת חיים", נניח שחומר הכיבוי למטוסים נגמר בעקבות שריפה גדולה והתפרצויות גדולות?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
"התקשרות הנדרשת בדחיפות למניעת נזק של ממש" – יש לך את זה – "אשר יש להתחיל בביצועה בתוך שני ימי עבודה או פחות". מה הבעיה? אז תגידי: "למניעת נזק של ממש או הצלת חיים", אני מוכן להוסיף את זה.
ברוך לוברט
¶
אדוני, המטרה של ההוספה של "נציבות כבאות והצלה" לתקנה הזאת היא בגלל שיש להם צורך בהתקשרויות מסוימות שמכרז עלול לפגוע בדרכי הפעולה שלהם או בשיטות הפעולה שלהם או בפעילות המבצעית שלהם, ולא בהקשר של הדחיפות כי בהקשר של הדחיפות יש לנו תקנה אחרת.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לא, כתוב "או לפגוע באופן אחר בפעילותם המבצעית". אולי פתחת את החלון הזה של לפגוע באופן אחר - - -
ברוך לוברט
¶
אז אולי את החלון הזה אפשר לצמצם לגביהם, אם זה מוסכם עליהם, את הסיפה של "לפגוע באופן אחר בפעילותם המבצעית". צריך לחשוב אולי לצמצם את החלון הזה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
למה לא לבטל את המילים "או באופן אחר בפעילותם המבצעית" ואז גמרת, אז אין לי בעיה לכלול אותם.
ברוך לוברט
¶
אני אומר שאנחנו לא נשנה את כל התקנה לגבי כל הגופים, נשנה את החלון רק לגבי נציבות הכבאות וההצלה, לפי ההצעה שלך.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל היא רצתה את "פעילותה המבצעית", זה בדיוק הקטע, הם ניסו פה דרך ה"לופ" הזה להיכנס פה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
שנה כהוראת שעה אני מוכן לתת, כדי לעמוד בדוח הביקורת כן. אז תקבעי שזה יחול במשך שנה בלבד כדי להעמיד אותם על הרגלים.
גבי שוחט
¶
אבל צריך להחליף את זה למנגנוני דיווח. אחת הבעיות בהוראת השעה, ואנחנו נתקלנו בזה במסגרת הרפורמה, ישנה הוראת שעה שהארכנו אותה לתקופה נוספת בשנתיים והבעיה היא חוסר דיווח של המשרדים. מאוד חשוב שידווח על סוגי ההתקשרויות ואופן ההתקשרויות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בסדר, הנציב ומנכ"ל המשרד לביטחון פנים ידווחו לחשב הכללי. התקנה תנוסח על ידי נעמה, אני מסמיך אותה, כך שברור שהתקנה היא התקנה, אבל לכל הנוגע לנציבות כבאות והצלה למשך 12 חודשים מיום התיקון בלבד, תוך חובת דיווח של מנכ"ל משרד לביטחון פנים והנציב לחשב הכללי. הלאה.
נעמה מנחמי
¶
אני אקריא את הנוסח החדש המוצע: "התקשרות לביצוע מיזם אשר יפעל ללא כוונת רווח, למטרה של חינוך, תרבות, דת, מדע, אמנות, רווחה, בריאות, ספורט, התיישבות, עלייה, מחקר או למטרה דומה, לאחר בחינת קיומם של מיזמים כאמור בתקנה 3ב ובכפוף לתנאים הנזכרים בה, ובלבד שהתקיימו שני אלה:
(1) ההתקשרות נעשית עם מי שתורם ממקורותיו סכום שאינו נמוך ממחצית עלות ביצוע המיזם.
(2) התקשרויות עם צדדים נוספים, ככל שהן נובעות מן ההתקשרות עם המשרד, ייעשו במכרז;"
השינוי מהנוסח הקודם הוא בעצם הורדת הדרישה למינימום של חצי מיליון שקלים השתתפות על ידי הגוף המבצע.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זה הסיפור, אני רק רוצה לוודא שזה ברור שזה כולל גם בינוי, חד משמעית, יכולת פיתוח ובינוי.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אה, אנחנו מכירים. אז רגע, אבל את חוזרת על המילים שלי, מה את צריכה עוד? אני רוצה שיהיה לפרוטוקול ברור שזה כולל בינוי, אני יודע שזה הסיכום, אני רוצה רק שזה יאמר לפרוטוקול.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
ברור אבל היו לנו המון שותפויות שנתקענו עם הפרשנות של הדבר הזה ורצינו לוודא. רצינו – אני עוד שמה, כן? הרווחה לא עוזבת אותי אף פעם. רציתי לוודא.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
הוא גם אומר "אצלכם", את רואה? מה את רוצה? אני חושב שמאוד מאוד נכון הביטול של חצי מיליון שקל, דווקא המיזמים הכי יפים והכי נכונים הם מיזמים של זרעים שנובטים שהם לעיתים פחות מחצי ממיליון.
נעמה מנחמי
¶
רגע, היא היתה קבועה כהוראת שעה עד יוני 2012, עכשיו אנחנו נכליל אותה במסגרת הוראה קבועה.
ברוך לוברט
¶
אנחנו פשוט נקבע אותה כהוראת קבע, ומה שאני מציע זה לקרוא את תקנה 3(30) יחד עם התיקון של תקנה 3(ב), שהוא למעשה - - -
נעמה מנחמי
¶
כן, אנחנו כבר נעשה את זה. רק דבר אחרון, לפני שנקרא את 3(ב) ונקבל את כל התמונה, אני רק אציין שבשנת 2009 כשעשו את כל התיקון היה דיון רב בשאלה על "ממקורותיו". אתה רוצה להבהיר לנו מה הכוונה "ממקורותיו"?
ברוך לוברט
¶
יש הוראת תכ"מ באתר משרד האוצר של החשבת הכללית שמסבירה בדיוק באופן מפורט, תלוי בנסיבות, במקרים, מה כלול ב"ממקורותיו" ומה לא כלול.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אם באה קרן רש"י עם עמותה ואומרת: אני מממנת להם את בניית המעון לנשים מוכות הזה, אתה מביא לי מאצ'ינג, זה בסדר?
אלה גור
¶
(30)(ב) מדבר על ההתחייבות בנוגע להתקשרויות עם צדדים נוספים. בניגוד ל-(18) פה נאמר שהתקשרויות עם צדדים שלישיים, ככל שהן נובעות מהמיזם, צריכות להיעשות במכרז ואין את החריג שמאפשר התקשרות עם צדדים שלישיים בפטור עם הג'וינט, ששם נאמר - - -
אלה גור
¶
בשניהם מדובר על כך שאתה פוטר את ההתקשרות עם הגוף אבל מה קורה עם התקשרויות עם צדדים שלישיים שנובעות מהתקשרות שאתה פטרת ממכרז? בהתקשרויות עם הג'וינט נאמר שהתקשרויות עם צדדים שלישיים, הג'וינט צריך לעשות במכרז אלא אם כן מדובר בהתקשרות שהיא פטורה מהתקנות לפי מכרז. פה נאמר, אם אנחנו קוראים את התקנה כלשונה, משמעותה שגם אם התקשרות של המיזם עם צד שלישי ב-20,000 שקל או ב-5,000 שקל צריך להיעשות במכרז.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
כאילו את רוצה להוסיף את המילים "ובלבד שהן לא פטורות ממכרז"? זה נראה לי מאוד הגיוני וסביר.
נעמה מנחמי
¶
נקרא את 3(ב) יחד אתו, זה נמצא בעמוד 11.
"(א) ביקשה יחידה מזמינה להתקשר לביצוע מיזם לפי תקנה 3(30), תביא היחידה המזמינה את הבקשה לדיון בפני ועדת המכרזים אשר תדון בבקשה, בהתאם להוראות שייקבעו על ידי החשב הכללי.
(2) החליטה ועדת המכרזים כי מדובר בבקשה לרכישת שירותים ולא לתמיכה, תפרסם את החלטתה קודם להתקשרות באתר האינטרנט לתקופה שלא תפחת מ-21 ימי עבודה ותשלח לכל מי שהוא מנוי על קבלת הודעות לפי תקנה 15(ה) –
(1) הודעה על כוונתה להתקשר לביצוע מיזם משותף ואת עיקרי ההתקשרות;
(2) את נימוקי החלטתה לפיה מדובר בהתקשרות ולא בתמיכה;
(3) הודעה על האפשרות לפנות אליה כאמור בתקנת משנה (ג).
(3) אדם המבקש לבצע מיזם דומה למיזם שלגביו פורסמה הודעה כאמור בתקנת משנה (ב), רשאי לפנות לוועדת המכרזים תוך התקופה שנקבעה בתקנת המשנה האמורה" – האם התכוונתם ל-(ב)? – "ועדת המכרזים תשקול את הפניות שקבלה, בשים לב לאמור בתקנת משנה (א), ולאחר מכן תקבל את החלטתה."
כי בתקנת משנה (ג) אין מועדים.
נעמה מנחמי
¶
אוקיי, אז ב-(ב)(3) צריכה להיות תקנת משנה (ב) במקום (ג), נכון? "הודעה על האפשרות לפנות אליה כאמור בתקנת משנה (ג)", מה זה אומר?
נעמה מנחמי
¶
"ועדת המכרזים תשקול את הפניות שקבלה, בשים לב לאמור בתקנת משנה (א), ולאחר מכן תקבל את החלטתה.
(4) ועדת המכרזים תשלח עותק מהחלטתה לכל מי שפנה אל הועדה כאמור בתקנת משנה (ג).".
אלה גור
¶
אני חושבת שתמיכות זה רלוונטי רק למשרדי ממשלה. לגופים ציבוריים שאינם משרדי ממשלה שמשתמשים בתקנה הזו, ויש כאלה, המסלול של האם זו תמיכה או התקשרות לא רלוונטי לגביהם, הם לא יידעו איך לנמק את ההחלטות. הם לא יודעים מה זה תמיכות, הם לא תומכים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אם צריך אפשר להכניס את זה אפילו בתקנה. אוקיי, גמרנו גם את זה ועכשיו אנחנו עוברים למשרד החוץ והתיירות, לסעיף (31). בבקשה.
נעמה מנחמי
¶
"התקשרות בעסקה עם תושב מדינת חוץ או התקשרות בעסקה שביצועה נעשה במדינת חוץ (בתקנות אלה – ספק חוץ), והכל אם היא אחת מאלה:
(א) עסקה לרכישת טובין או שירותים אשר מנהל היחידה המזמינה חיווה דעתו כי למיטב ידיעתו אין בנמצא בישראל טובין או שירותים מן הסוג הנדרש..." – ובסיפה – "ועדת המכרזים תערוך התקשרות כאמור בפסקה זו לאחר בדיקת כמה הצעות הבאות בחשבון ככל הניתן, בהתאם להוראות שיקבע החשב הכללי, נימוקי ההחלטה יירשמו בפרוטוקול;"
התוספת לגבי הרישה היא כמובן גם "שירותים", התוספת לגבי הסיפה היא "ככל הניתן". זה הדגש.
נעמה מנחמי
¶
"(33) התקשרות של יחידת סמך שעיקר עיסוקה במחקר מדעי, לביצוע עסקה בטובין, לביצוע עבודה או לרכישת שירותים, אם היא התקשרות לרכישת מכשור מדעי, ספרות מדעית, ציוד מדעי ושירותים חיוניים למחקר (בפסקה זו – תשומות), הנדרשים בשל מאפייניהם הייחודיים".
נעמה מנחמי
¶
"לצורך פעילות יחידת הסמך לרבות בשל הצורך לשמור על אמינות, אחידות או רציפות במחקר ובלבד שנערכה בהתאם לכללים שקבעו היועץ המשפטי של יחידת הסמך וחשב יחידת הסמך, אשר אושרו על ידי החשב הכללי, וששווייה של התקשרות כאמור אינו עולה על 500,000 שקלים חדשים;"
נעמה מנחמי
¶
"(34) התקשרות של יחידת סמך שעיקר עיסוקה במחקר מדעי לשיתוף פעולה בתחומי המחקר, הפיתוח וההוראה ובלבד שהתקשרות כאמור עם תאגיד שאינו תאגיד שלא למטרות רווח, תיעשה, ככל הניתן, לאחר בחינה של כמה חלופות הבאות בחשבון."
נועם בריימן
¶
אנחנו לחצנו, זה במסגרת הניסיון שלנו להשוות את התנאים של פעילות המכונים לפעילות האוניברסיטאות לפי תקנות חובת מכרזים להשכלה גבוהה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
מאה אחוז. היות ושלחתם אלי את אחד מבכירי הגיאולוגים במדינה, שהוא גם שר בממשלה, אמרתי לו שזה נראה לי מאוד הגיוני ואתה יכול להחזיר לו שקיבלת את היחס הנדרש.
נעמה מנחמי
¶
"3א.(א)(1) ביקשה יחידה מזמינה להתקשר עם ספק יחיד לפי תקנה 3(29), או עם ספק חוץ לרכישת טובי חוץ" - - -
נעמה מנחמי
¶
"תביא היחידה המזמינה את הבקשה לאישור ועדת המכרזים לאחר שעשתה את כל אלה:
(1) בעל הסמכות המקצועית במשרד, חיווה את דעתו בכתב לעניין ההתקשרות כי המתקשר הוא ספק יחיד או כי הטובין או כי השירותים הם טובי חוץ או שירותי חוץ;"
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אגב, איך מגדירים את המומחה הזה, בעל הסמכות המקצועית במשרד? יש אדם שהוא פונקציה לזה או שזה ראש האגף הרלוונטי?
נעמה מנחמי
¶
"(ב) פרסמה באתר האינטרנט לתקופה של שבעה ימי עבודה לפחות, ושלחה לכל מי שהוא מנוי על קבלת הודעות לפי תקנה 15(ה) –
(1) הודעה על כוונתה להתקשר עם מי שלפי דעתה הוא ספק יחיד, או עם ספק חוץ לרכישת
טובי חוץ, לפי העניין, ואת עיקרי ההתקשרות;
(2) את חוות הדעת לפי פסקת משנה (א) או את עיקריה;
(3) הודעה על האפשרות לפנות אליה כאמור בפסקה (א)(2)"
ברוך לוברט
¶
זה הפטור שיש לנו, אנחנו צריכים לזכור שמדובר בימי עבודה ולפי הבדיקות שאנחנו עשינו זה זמן מספק.
נעמה מנחמי
¶
הערה שהעירו לנו לגבי (2): "אדם הסבור כי קיים ספק אחר המסוגל לבצע את ההתקשרות, רשאי לפנות ליחידה המזמינה, בתוך התקופה שקבעה היחידה המזמינה ושלא תפחת מעשרה ימי עבודה, ולהודיע לה..."
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זו בדיוק הבעיה. אין לי בעיה אם זה מובהר שזה "לא תופחת מעשרה ימי עבודה" מעבר ל-7, זה נראה לי סביר, או שתעשה 10 בשניהם, חופפים.
נעמה מנחמי
¶
לא, אבל אם הא מפרסם את זה אז מן הסתם הוא צריך לתת קצת אחרי היום האחרון. אני, אגב, חשבתי שזה 10 שכוללים את ה-7.
נעמה מנחמי
¶
תראו, אם זה 10 שכולל את ה-7 אפשר פשוט להוסיף "שלא תפחת מ-10 ימי עבודה ממועד פרסום ההודעה" ואז זה מבהיר שה-10 כוללים את ה-7. אבל זה אומר שהזמנים שלא כל כך אהבת נשארים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
טוב, בסדר, תכתבי את זה ככה. אלה זמנים די קצרים, שתדעו לכם, לפטור. אלה זמנים די קצרים להתקשרות, אני חושב שהיה נכון לתת עוד כמה ימים.
נעמה מנחמי
¶
אני קצת לא בטוחה לגבי זה. כלומר, פרסמו ל-7 ימים, הקושי העיקרי הוא לא לשלוח להם הודעה אלא הקושי העיקרי הוא לדעת על זה, ואם זה מתפרסם רק ל-7 ימים אז זה שהרחבנו את הזמן להגיב על ההודעה לא פותר את הקושי שאנשים לא יידעו על זה.
נעמה מנחמי
¶
"3א(א1) החשב הכללי רשאי לבחון את קיומם של ספקים לפי" – אני חושבת קצת יותר נכון – "לפי תקנת משנה (א) לנושאים ולסוגי התקשרויות שיקבע ולתקופה שיקבע, אשר לא תעלה על שנה אחת; נערכה בחינה כאמור, תתייתר חובת היחידה המזמינה לערוך הליך דומה בעצמה". זה בסדר "לפי" במקום "בהתאם"?
ברוך לוברט
¶
זה תיקון נסחות, אנחנו בכל מקרה נחזור לאיילת גדי, בכל מקרה נחזור לנסחות של משרד המשפטים.
אילנה שרון יהב
¶
באשר לתקנה הזו אני מציעה להוסיף "או מי שהוסמך על ידו" כי המנכ"ל של משרדים ממשלתיים יכול להסמיך על ידו, הוא לא היחיד שיכול לקבוע מי מוסמך להיות הסמכות.
ברוך לוברט
¶
אני אולי אסביר את ההערה. התקנה הזו מוחלת גם בפרקים של חברות ממשלתיות ופרקים של גופים סטטוטוריים והסמכות שקיימת בתקנות לחשב הכללי, אצלם המקבילה היא המנכ"ל.
ברוך לוברט
¶
אני מבין שהם מבקשים תיקון בפרק שמתייחס לחברות ממשלתיות, שתהיה אפשרות לתת סמכות לא רק למנכ"ל אלא גם למי מטעמו. אני חושב שזה לא נכון כי אנחנו, כמו בכל התקנות, מקפידים שזה יהיה החשב הכללי, אני חושב שגם בגופים האלה זה יהיה המנכ"ל.
ברוך לוברט
¶
אנחנו מבקשים להגביל פשוט את הקביעה, הרי בסופו של דבר מדובר בקביעה לגבי מישהו שהוא ספק יחיד כי זה בדרך כלל ספקים יחידים.
ברוך לוברט
¶
לא, אני מגביל את החשב הכללי כשהוא בוחן ומכריז כל ספק יחיד, אני מגביל אותו שהוא לא - - -
ברוך לוברט
¶
כן. מדברים על ספק יחיד מובהק כמו חברת חשמל, שאין צורך שכל משרד שרוצה להתקשר עם חברת החשמל צריך לעשות ספק יחיד בעצמו, אז בא החשב הכללי ומכריז עליהם כספק יחיד.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל פה לא כתוב שהוא מכריז, כתוב שהוא רשאי לבחון את קיומם של ספקים בהתאם. לא ברור מה הסמכות שלו פה.
ברוך לוברט
¶
בסדר, אנחנו נשפר את הניסוח, צריך להיות ברור שהבחינה שעושה החשב הכללי היא בחינה לצורך הכרזה על מישהו כספק יחיד.
ליהיא שטרן פיליפסון
¶
שאלה לגבי תקנה 3ב על בחינת קיומם של מכרזים, זה 21 יום, בעוד התקנה של 3א של ספק יחיד מבחינת קיומם של ספקים, אני מבינה כרגע שזה הולך להיות 12 ימים. השאלה אם אפשר לעשות הקבלה למה ההבחנה פה יותר ימים למיזמים, לפעמים יש מיזמים שגם - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לא, אני לא מתקן את זה כי מיזם מיוחד זה joint venture עם הרבה כסף, זה לא אותו דבר.
ליהיא שטרן פיליפסון
¶
עד היום היה אפשר להתקשר ו-21 הימים היו לאחר מכן. ההליך היה אחר. הייתי יכולה להתקשר והיתה לי חובת פרסום לאחר מכן. כיום אם אני רוצה לעשות מיזם בתקופה קצרה, משהו לחודשי הקיץ לילדים, אני צריכה 21 ימים, לפעמים אני יכולה לפספס חודש כבר של מיזם מתוך התקופה הזו.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
היום אתה נותן הודעה. היא צודקת, זה אותו דבר. מה ההבדל בין ספק שאתה לוקח במיליונים שמשרד החוץ שוכר לשר שלו ומתנות מאין קץ ואתה נותן לו רק 10 ימים, ופה 21 על איזו עמותה קטנטונת?
ברוך לוברט
¶
גם הפרשנות שלנו, וזו פרשנות שמעוגנת בהוראות התכ"מ, אין אפשרות לעשות את ההתקשרות במהלך 21 יום, צריך לחכות לסיומם של 21 הימים כדי לאפשר למיזם משותף אחר לערער.
ליהיא שטרן פיליפסון
¶
אבל אז הייתי צריכה לבחון את זה לפעם הבאה שאני רוצה לעשות מיזם, זה לא היה מנטרל לי את המיזם הנוכחי.
ברוך לוברט
¶
לא, אנחנו לא מעוניינים כי אנחנו חושבים ש-21 יום זה זמן מספיק. אנחנו מדברים על מיזמים משותפים משמעותיים שאנחנו רוצים לתת את - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לא, אני חושב שזה טירוף להתחיל לשחק עם סכומים. אל תכניסו סכומים. אבל אני חושב שאתם יכולים להוריד ימים, אני באמת חושב שאתם יכולים להוריד ימים. מה ההבדל? תעשה את זה 16 ימים, משהו כזה. תוריד קצת את הימים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בסדר. אז אנחנו חוזרים ל-3א(ב): "שלא תפחת מ-14 ימי עבודה", זה נראה לי מאה אחוז בסדר. ואז "החל מפרסום הודעה" – כמה אתה רוצה? עוד 7?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אתה רוצה בתקנה (ב) 14 מינימום, לא 7 מינימום, נכון? ובתקנה (2) אנחנו מדברים על 21 יום כולל. זה מה שאתה אומר לי?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
רצינו להוסיף כמה ימים, זה מעט מדי. אין לי בעיה אם אתה רוצה לעשות 14 ו-17, בסדר? שיהיה לך עוד 3 ימים. הרי הסכמנו על 10 ו-12.
ברוך לוברט
¶
כיוון שמדובר בימי עבודה אנחנו מתחילים להגיע לסדרי גודל של חודש שוועדת מכרזים מתעכבת בהחלטה כי היא צריכה לחכות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אז בסדר, עזוב, אני אגיד לך מה אני חותך: בסעיף (ב) זה יהיה במקום 7 ימים 10 ימים, בסעיף (2) זה יהיה 14 כולל. בסדר? מקובל?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
הלאה, ממשיכים, 3ג(א): "התקשרות למימוש זכות ברירה של משרד הכלולה בחוזה שנכרת בעקבות המכרז". בבקשה.
נעמה מנחמי
¶
"טעונה את אישור ועדת המכרזים." מוצע להוריד פה את "שנכרת בעקבות המכרז", וכך יחד עם הורדת סעיף (ב). כלומר, גם התקשרות שהיא לא בעקבות מכרז.
ברוך לוברט
¶
לא רק, אבל צריך לזכור שהיום, כיוון שההגדרה של שווי התקשרות שונתה ולמעשה כל התקשרות כבר בתחילתה כוללת גם את השווי ואת האופציות לכן היא מאושרת כבר בוועדת מכרזים ובהתאם, ככל שיש צורך, גם בוועדת הפטור מלכתחילה. מימוש של אופציה זה לא פטור. בתקנות הישנות, לפני הרפורמה האחרונה, זה היה פטור. היום הראייה הנכונה היא שלא מדובר בפטור כיוון שמימוש זכות הברירה כבר אושר מראש.
נעמה מנחמי
¶
"4. התקשרות משרד בחוזה לביצוע עיסקה בטובין או במקרקעין, לביצוע עבודה או לרכישת שירותים, אינה טעונה מכרז פומבי אלא מכרז סגור, אם היא אחת מאלה:" – בפסקה (ב) הוספנו גם "שירותים לרכישת טובין" ובפסקאות (2) ו-(9) הוספנו "ותחול תקנה 16(ד) ו-(ה) בשינויים המחוייבים." אני אקריא את (ד) ו-(ה) במהירות: " ועדת המכרזים תהיה רשאית לא לכלו אדם ברשימת מציעים לרכישת עבודה או שירותים עתירי כוח-אדם או להורות על מחיקתו... בשים לב להתנהלותו בנוגע לשמירת זכויות עובדים".
ברוך לוברט
¶
אני אומר שתקנה 16 חלה על תקנה 4 גם אם זה לא רשום. אלא מה? שבתקנות משנה (2) ו-(9) צריך הבהרה מיוחדת כיוון שיש התייחסות לגבי רשימת מציעים ספציפית שייראו אותה כרשימת מציעים ולכן אנחנו אומרים שצריך להחיל תקנות משנה מסוימות לגביהם, אבל כמובן שגם לגבי יתר התקנות תקנה 16 חלה.
ברוך לוברט
¶
לא, לא. אני אומר שתקנה 16 מדברת על רשימת מציעים, בין היתר למכרז סגור, וזו תקנה שחלה על תקנה 4 כמובן. לגבי תקנות משנה (2) ו-(9), אם קוראים אותן אז רואים שלדוגמה התקשרות לרכישת טובין בעלי תכונות מיוחדות אז יש בסיפה "ובלבד שקיים מספר מצומצם של ספקים מתאימים בכוח לגבי אותה התקשרות ויראו את כל הספקים כאמור כרשימת המציעים למכרז סגור". דרך של הבהרה אנחנו כמובן אומרים שיחולו תקנות המשנה הספציפיות מתקנה 16.
אילנה שרון יהב
¶
16 חל על כל תקנה ובגלל זה קצת מטעה שבסעיפים מסוימים של 4 כן מכניסים "תחול תקנה 16 בשינויים המחייבים" - - -
נעמה מנחמי
¶
אכפת לכם שנוסיף משהו בסגנון "אין באמור כדי לגרוע מתקנה"? לא יודעת, נראה לי קצת מוזר להוסיף.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בסדר. (ג)(4) זה תיקון או לא תיקון? על ה"מגשר או מומחה שנתמנה מטעם בית המשפט". זה כן.
נעמה מנחמי
¶
רגע, יש לנו עוד קודם. קודם כל, שתי הערות כלליות לגבי 5 ו-5א, אלה הערות שהגיעו אלינו גם מבחוץ וגם הלשכה המשפטית שלנו חושבת שנכון מאוד יהיה לבחון את הנושא של העמימות וחוסר הבהירות שיש בקשר שבין תקנה 5 ל-5א. יש שם הרבה כפילות, יש גם קושי בפרשנות של 5א שנובע - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אז מה אתם מציעים לעשות? אתם באים פתאום עם איזה תיק ענקי שאי אפשר לקיים ככה דיון בלי לקבל הצעה. רוצים? תביאו תקנות מתוקנות, תעשו סנכרון בין 5 ל-5א, אבל אני לא אתחיל לעבור עכשיו - - -
נעמה מנחמי
¶
האוצר התנגד לדון בתקנה הזו אבל אני חושבת שאלה תקנות שהן לא ברורות. מגיעות מהשטח הרבה טענות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אין לי מה לעשות, מה את רוצה שאני אעשה? אני לא הולך לעצור עכשיו את התקנות, זה סיפור.
ברוך לוברט
¶
אדוני, לפי הראיה שלנו אין שום אי בהירות. תקנה 5א מדברת על התקשרות עם מתכננים, היא מוגדרת, היא בהתאם להחלטת ממשלה בעקבות אסון ורסאי ודוח - - -
נעמה מנחמי
¶
אבל גם ב-5 יש לך התקשרות לביצוע עבודה מקצועית הדורשת ידע ומומחיות לרבות אדריכלות, הנדסה, מדידה, שמאות מקרקעין. כלומר, יש כאן חפיפה מסוימת.
ברוך לוברט
¶
לכן אני אומר, ככל שיש כפילות אז הוראת התכ"מ מבהירה בדיוק על מה מדברים, מדברים רק על מקצועות הבינוי.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני חושב שההערות של היועצת המשפטית הן חשובות. אני לא מסוגל ואין לי שום כוונה לפתוח את זה עכשיו, זה לא על סדר-היום, אבל אני מבקש שיקוים דיון שתוך 30 יום תביאו מסקנות מוסכמות. אם צריך יהיה לתקן את התקנות עוד פעם ולסנכרן בין 5 ל-5א תתכבדו, תלמדו את ההערות שלה, כי אני חושב שיש היגון בדבריה ותבואו עם משהו מתואם.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
הוועדה רושמת את הערותיה, אני מבקש תוך 30 יום, שזה אומר עורכת דין מנחמי עם עורך דין לוברט, תודה, סגרנו. הלאה, (ג)(1).
נעמה מנחמי
¶
נקרא רק את השינויים: " (ג)(1) התקשרות כאמור בתקנת משנה (א) תיעשה, ככל הניתן, בדרך של פנייה תחרותית להצעות, לפי תקנת משנה (ד);" – הורדנו את – "המבוצעת שלא בדרך של מכרז". וב-(ג)(4) אנחנו מוסיפים: " מגשר או מומחה שנתמנה מטעם בית המשפט". אני אקרא את זה: "תקנת משנה זו לא תחול על התקשרות עם מומחה שבחר שר לצורך מינויו ליושב ראש או לחבר ועדת ציבורית, או על התקשרות עם בורר שמתמנה להכריע במחלוקת עם צד ג' מגשר או מומחה שנתמנה מטעם בית המשפט, ובלבד שהמומחה, הבורר או המגשר הם בעלי כישורים, ניסיון ומוניטין מובהקים בתחומם."
נועם בריימן
¶
תקנה (ג)(1) חלה הרי על כל המקרים של תקנת משנה (א) אבל כשמדובר על התקשרות לביצוע עבודה מדעית או ספרותית יש לנו הרבה מקרים, בצד המדעי לפחות, אני לא יודע על הצד הספרותי, שאין לנו בעצם אפשרות לבדוק הצעות באות בחשבון באמת, ולכן זאת פינה – אם אפשר להחריג את תקנה (3) מפה, או להגיד "למעט תקנה(א)(3)"?
נועם בריימן
¶
אין לי פטורים לרכישת שירותים. אם רכישת שירותים נכלל בשיתוף פעולה מדעי אז יש את התקנה הקודמת וזה בסדר. אני לא רוצה להגיע למסקנה ששיתוף פעולה מדעי ורכישת שירותים הם לא בדיוק אותו דבר, יש מקרים שאנחנו צריכים לרכוש אנליזות או דברים בצד המדעי ואין לנו באמת תהליך של פניה למספר הצעות בחשבון ואנחנו מתפתלים עם התקנה הזו בצורה כזו.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אני לא יכול היום לתקן את זה, זה לא מסוג הדברים שאני יכול להגיד לך – זה ויכוח שהיתם צריכים להתנהל אתו ביניכם כבר זמן.
ברוך לוברט
¶
אדוני, תקנה 5 זו תקנת פטור, יש בה 2 מסלולים: אחד, פניה תחרותית לקבלת הצעות, שזו תקנת משנה (ד), ויש תקנת משנה (ה), ככל שאין אפשרות לעשות פניה תחרותית לקבלת הצעות אז יש אפשרות לעשות בדיקת מספר הצעות הבאות בחשבון, שהתקנה מדברת על פניה לקבלת הצעות ככל הניתן בסבב מחזורי. אנחנו חושבים שזה לא נכון יהיה להחריג את אחד מתתי הסעיפים בתקנת משנה (א), כמובן ככל שיש תקנת פטור אחרת שאפשר לעשות בה שימוש.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
למה? ב-5(א)(1) יש לך: "אינה טעונה מכרז אם היא...התקשרות לביצוע עבודה מקצועית הדורשת ידע".
נועם בריימן
¶
לא, הבעיה שלי היא (3), "התקשרות לביצוע עבודה מדעית". אם אני רוכש הרי לייזר אני לא יכול לבדוק שם הצעות הבאות בחשבון, אין לי בעצם מספר הצעות, בהרבה מקרים אין לי.
נועם בריימן
¶
אני לא רוצה לפרש את זה ולעוות את הפרשנות. יש לי בתיאוריה את האפשרות של ספק יחיד אבל יש פה מקרים מאוד ברורים שבעצם אני ספק יחיד, עכשיו אני נתקע עם זה חודש לפעולה בגלל - - -
נעמה מנחמי
¶
אני כן יכולה להגיד שקיבלנו הערות על הסעיף הזה וגם כאן היה איזשהו חוסר נוחות. לפעמים אתה באמת צריך את שירותיו של מישהו שקשה לך להגדיר אותו כספק יחיד אבל באמת לא נעים אפילו לפנות לאדם כזה, שופט בדימוס, מישהו כזה, ולהגיד לו: במסגרת הפניה התחרותית תן לי הנחה על המחיר שהחשכ"ל נותן. משרד האוצר לא מעוניין לתקן את זה.
נעמה מנחמי
¶
ב-(ד)(2) אנחנו נגדיר: "בעקבות הפנייה לקבלת הצעות הוגשו פחות משלוש הצעות.... וכן לחמישה מציעים נוספים לפחות או לכל המציעים ברשימת המציעים לאותו סוג של התקשרויות" - "ברשימת" במקום "במאגר", זו הבקשה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אנחנו עוברים לסעיף 6. לכבודו נמצא פה גם היושב-ראש החדש של מכון התקנים, שר התמ"ת לשעבר, חבר הכנסת לשעבר רן כהן, חברי הטוב ואני שמח לראות אותך, מאחל לך בהצלחה, ודני עציוני, שיש לו זכויות כי החותנת שלו היתה מורה שלי בכיתה א', ב' ו-ג' וזה חשוב יותר מכל דבר אחר.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
היא היתה גם בתו הבכורה של דוד בן-גוריון, שזו הזכות הגדולה שלה במיוחד. עכשיו אנחנו נשמע מדוע החלטתם לשבור את מכון התקנים על הבוקר.
ברוך לוברט
¶
אדוני, אנחנו ביקשנו לתת פתרון פה למכרזים שבהם יש תקן מקביל בין-לאומי, לאפשר לגופים כאלה להתמודד. קיבלנו הערות גם ממכון התקנים גם אחרי החלטת הממשלה שמחייבת אותו. אנחנו נבדוק שוב את ההערות, יש בהן ממש ואני חושב שאנחנו נמשוך את התיקון בנושא הזה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אתם מושכים את התיקון, בסדר, תודה לכם. אולי אדוני רק רוצה לומר משהו ואז נשמע רק התייחסות לסדר מכל הנוכחים והמעורבים. בבקשה, רן.
רן כהן
¶
ברשותך, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לומר רק משפט אחד. אנחנו במצוות המדינה נתקלים בתהליך מאוד מאוד משמעותי ועם המון עבודה של אימוץ תקנים בין-לאומיים. אנחנו כבר נמצאים לקראת סוף השנה הזאת בקרוב ל-100% של אימוץ התקנים הבין-לאומיים. להכניס בדרך האחורית, באיזה חלון צדדי את העניין הזה, בלי התאמה לתנאים הישראליים, לדרישות הישראליות, שזה מה שאומר בעצם האימוץ, פשוט אין בזה טעם. לכן אנחנו מאוד מציעים להשאיר את זה כך.
יורם סמואל
¶
התיקון, כפי שמוצע, פשוט נוגד את החוק. נוגד את סעיף 9(א) לחוק. אי אפשר בישראל לייבא לישראל מוצר שחל עליו תקן רשמי אם הוא לא מתאים לתקן רשמי. תקן רשמי הוא תקן ישראלי רשמי, הוא לא תקן מקביל, הוא גם לא פרקטי מכיוון שאם המוצר מתאים לתקינה אחרת הוא מוצר אחר, אז גם לא יכולה להתקיים תחרות או איזושהי השוואה למוצר שמתאים לתקן אחד לבין מוצר שמתאים לתקן אחר, אם כי זו לא הזווית שלנו, זו אמורה להיות הזווית של משרד האוצר. אנחנו חשבנו להפך, ואנחנו כבר משנת 2009 מנסים לשכנע אותם לחייב עמידה בדרישות תקן, לא רק תקן רשמי, שכן תקן הם תקני איכות, תקני איכות כיום הם לא תקנים רשמיים. תקנים רשמיים הם רק תקנים המגנים על בריאות, בטיחות הסביבה ועוד כמה חריגים. בנקודה הזאת, כפי שאגב קיים כבר שנים בחקיקה בתחום הבנייה, מדוע משרדי הממשלה לא יחייבו את הספקים שלהם לעמוד בתקני איכות? הדבר הזה בלתי מובן בלבד.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
ברור, לכן לגמרי לא נראה לי היה סביר שמישהו בדלת האחורית ינסה פה לעקר את כל הרעיון של מכון התקנים מבלי שזה בא בדרך מרכזית. רוצים לסגור את מכון התקנים? תעבירו חוק. בבקשה.
יובל אביעד
¶
עמדנו הועברה למשרד האוצר בעניין, לטענות שהעלו יורם ורן אנחנו היום הפצנו תזכיר חוק שאמור פחות או יותר לחפוף את הטענות ולדון בהן. לגבי התיקון המוצע עצמו, הנוסח עצמו שהוצע לוועדה למיטב הבנתי הוא נוסח מוטעה, הוא מדבר על תקן ישראלי, הוא גם לא מדבר על תקן רשמי.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו ב-6(א)(3): "קיומם של כל האישורים הנדרשים לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים, תשל"ו-1976;" במקום "המצאת כל האישורים". כלומר, אם יש אישור אבל הוא לא הומצא בטעות אז כל עוד הוא תקף ביום הגשת ההצעות הוא לא יפסול את מועמדות המציע.
בתקנת משנה (א)(4): "במכרז לרכישת עבודה או שירותים עתירי כוח אדם המצאת תצהיר בכתב של המציע ושל בעלי השליטה בו, בדבר קיום חובותיו של המציע בעניין שמירת זכויות עובדים, לפי דיני העבודה... לענין זה, "בעל שליטה" – כהגדרתו בתקנה 6א(א)(2)". אני רק חוזרת על הערתי מקודם, מדובר בקבוצה מאוד מצומצמת שעליה אנחנו מגנים, רק בניקיון ושמירה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
נגיד שהיית מוריד את זה ואומר רק: "המצאת תצהיר בכתב של המציע בדבר קיום חובותיו של המציע בעניין שמירת זכויות עובדים"? היא צודקת, למה צריך להגביל את זה רק לנישה הזו?
ברוך לוברט
¶
כי ישנם מכרזים שרוכשים שולחנות או רוכשים מחשבים שלא בהכרח יש שם עובדים או ייעוץ. פשוט החשיבה היתה לקחת את אותם מגזרים שיש בהם בעיות, לפחות גם בבדיקות שנעשו אצלנו, אצל החשב הכללי, שזה אבטחה, שמירה וניקיון. יש סמכות לחשב הכללי - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני מציע שבדיון שיש לך על סעיף 5 תדברו בנוסף גם, שיירשם לפרוטוקול, על האם אפשר להחיל את החובה הזאת על כל המכרזים או על קבוצות יותר רחבות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני מבקש לבחון את זה בדיון, תימסר הודעה לוועדה תוך חודש, לרבות הסעיף הזה, סעיף (4), האם לא ניתן בכל זאת להרחיב אותו גם לתחומים נוספים של רכישת שירותים. לא טובין אבל שירותים בשלב ראשון, בסדר?
אור רוזנמן
¶
אנחנו כן בעד להרחיב את התחולה הזו על מפעלים נוספים ועל ספקים נוספים. גם אם קונים טובין של שולחנות, יש מפעל שמייצר שולחנות ויש לו 100-150 עובדים, הוא לא נחשב מציע עתיר כוח אדם. אין סיבה שאם הוא לא עומד בתנאים של זכויות עובדים הוא לא ייפסל בתנאי הסף.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
נכון, נראה לי מאוד הגיוני. אני חושב שזה גם בא בעתו, במיוחד לאור התקנה הראשונה שדנו בה היום. אני באמת חושב שאתם צריכים לשקול את זה ברצינות.
אור רוזנמן
¶
אני גם אוסיף שמדיניות משרד התמ"ת היא לפסול מציעים, גם אם הם לא עתירי כוח אדם, אנחנו פוסלים אותם במקרה שהם הפרו זכויות עובדים.
נעמה מנחמי
¶
בפרט שיש את 6(א) שמאפשר כן לבחון את זה גם אם הוא לא עומד לחלוטין ויש לו איזושהי הרשעה קטנה.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו בעמוד 16, בניהול משא ומתן עם מציעים במכרז, תקנה 7(א)(7): "התקשרות לרכישת טובין או שירותים בעלי תכונות מיוחדות ואפיונים בלתי נפוצים".
נעמה מנחמי
¶
אנחנו בתקנה 10א(ח), מוצע להחליף את התקנה הקודמת, במקום: "לענין ועדת מכרזים שמונתה לפי תקנה 8(ד) או (ה) תהיה ההתקשרות הטעונה אישור ועדת פטור משרדית טעונה את אישור ועדת הפטור או ועדה שמינה המנהל הכללי של משרד האוצר כאמור בתקנת משנה (א)(4)" – מוצע להחליף את זה ב: "ועדת מכרזים שמונתה לפי תקנה 8(ד) או (ה) יראו אותה גם כוועדת פטור משרדית לעניין החלטות שהתקבלו באותה ועדת מכרזים, ולעניין אותה ועדת מכרזים מוסמך החשב הכללי למנות מבין עובדי משרד האוצר עובדים שיהיו כשירים לפתוח תיבת מכרז". שתי שאלות: לגבי הרישה, אז בעצם לא תהיה כאן ועדת ערעור? כלומר, ועדת המכרזים הבין-משרדית היא ועדת הפטור גם?
ברוך לוברט
¶
תקנת 10א מאפשרת לכל חבר בוועדת פטור משרדית להגיש ערעור לחשב הכללי על ההחלטות של ועדות פטור משרדיות, זאת אומרת שמבחינת ערעור כמובן שיש אפשרות לערער. אנחנו מדברים על ועדות מכרזים בין-משרדיות שעוסקות בדרך כלל בפרויקטים בעלי חשיבות לאומית, בנושאים של התפלת מים, אנרגיה, ולכן אנחנו סבורים שיש חשיבות לתת להן סמכות בהיקף רחב יותר של סכום.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אתה מוריד פה שכבה אחת שלמה של פיקוח כי אתה אומר שוועדת המכרזים היא גם ועדת הפטור.
ברוך לוברט
¶
היא ועדת הפטור המשרדית, היא לא מחליפה כמובן את החשב הכללי או ועדת הפטור המרכזית. יש לה סמכויות כן, היא לא צריכה מעל 150,000 שקלים - - -
ברוך לוברט
¶
זה עניין אחר. הסיפה מדברת על איזושהי נקודה קטנה, לגבי מי מוסמך למנות כשירים לגבי פתיחת תיבת מכרזים, אז כיוון שבתקנה 8 יש התייחסות שזה דווקא המנכ"ל אז פה - - -
גבי שוחט
¶
אני אסביר לך מה הבעיה, הבעיה היא שבוועדות בין-משרדיות יכול להיות נציג של משרד ממשלתי אחר ואז מי המנכ"ל לצורך העניין הזה ואם יש מספר מורשים אז זה משרדים שונים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זה יהיה (ט). שואלת אותך נעמה אם יש לך יכולת לערער, אתה אומר שכן, כי אפשר לערער לחשב הכללי לוועדה למעלה.
ברוך לוברט
¶
רק צריך לזכור שזה תיקון שהוא במסגרת הוראת שעה, הוא לא תיקון בתיקון הכללי של תקנות המכרזים.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו מורידים כאן את "לענין רכישת זכות במקרקעין מעל 1,500,000 שקלים חדשים" ולכן גם במקרקעין תחול התקנה הכללית, שזה מעל 4,000,000.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
פה יש לי בעיה. אני אומר לכם שעדיין העיתונות המודפסת, במיוחד במגזר הערבי, היא קריטית כי אם אני רוצה לשלב ספקים מהמגזר הערבי אני רוצה שהם יקראו את זה בעיתונים. לא כולם עדיין מספיק מסונכרנים על העניין של האינטרנט, במיוחד כשזה להזמין אספקת אוכל, ירקות וכדו'. אז אני שואל את עצמי אם יש פה מספיק פרסום בעיתונות הכתובה, בוודאי בשפה הערבית, אולי בשפה הרוסית או דברים מהסוג הזה. אני יודע שזה ויכוח שנמצא המון זמן, אולי תציגו לי את המתווה כולו? מי אחראי על זה אצלכם?
ברוך לוברט
¶
אני אציג את זה. אנחנו מבקשים להעביר את הפרסום לאינטרנט. הפרסום יהיה באתר האינטרנט כמו שכתוב, גם בשפה העברית וגם בשפה הערבית. בנוסף, אנחנו מבקשים שיהיה פרסום פעם בשבוע בעיתונות אבל בצורה של רשימה של כל המכרזים שפורסמו והפניה לאתר האינטרנט של החשב הכללי, לאתר האינטרנט של משרד האוצר. בנוסף, אנחנו מציעים הוראת שעה, שבשנה הראשונה כל הפרסום יהיה עדיין בעיתונות עם הפניות ואמירות שבתום השנה אנחנו עוברים לאינטרנט עם הפרסום הקבוע שיהיה פעם בשבוע בעיתונות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אבל אז תגדיל את היקף הפרסום הקבוע. למשל, אני חושב שאם אתה נותן שני עיתונים בעברית אז תן גם שני עיתונים בערבית.
אבי מישראל
¶
הבעיה עם עיתונות בערבית היא שהיא שמתפרסמת אחת לשבוע. מה שאנחנו רצינו ליצור הוא סנכרון למעשה במועד הפרסום.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני לא יודע, אני רק מפחד מהעובדה שזה ייהפך למועדון סגור. כמה אנשים מנויים היום על ההודעות שלכם?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני בסוף רואה את ההודעות של המכרזים בעיתונות עדיין המודפסת. עדיין המודפסת. לא שאני לא מבין את התהליך ההיסטורי, הוא קורה, אבל אני רואה מכרזים של הרווחה, של ביטוח לאומי. זה עדיין עובד, אתה מבין? אני לא יודע אם זה לא מוקדם מדי הדבר הזה.
ברוך לוברט
¶
אז, אדוני, אנחנו לא מציעים לבטל את זה. אנחנו מציעים פשוט לצמצם את זה במובן הזה שיהיה פרסום של רשימה של הנושאים.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
עד 1 בינואר 2014, שנה וחצי. אנחנו עכשיו באמצע שנת 2012, אני נותן 18 חודש להתארגנות.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אותו דבר בדיוק אני אומר שזה צריך להיות. בי"ת, השאלה אם אתה לא רוצה להוסיף עוד אחד בערבית, גם את החרדים, אני לא יודע מה אתם רוצים לעשות עם זה, תכף נדבר על זה, זה גם נושא גדול. תראו, אני אסביר לכם, ב-OECD התחייבנו לשלב את החרדים ואת הערבים במעגל התעסוקה. אני צריך להכניס ספקים ערבים לשוק. עכשיו הם לא מתמודדים כי הם לא מגיעים כי יש להם בעיית מידענות. אותו דבר, אני חושב, בציבור החרדי, אני לא יודע מה אתם מציעים לעשות עם החרדים כי יש מאבק גדול באינטרנט, זה לא סוד ואני לא יודע מה אתם מציעים לעשות בהקשר הזה.
אבי מישראל
¶
אני יכול לומר שאנחנו בשיתוף עם משרד ראש הממשלה, דווקא לגבי המגזר הלא-יהודי, הערבי, הדרוזי והצ'רקסי, עושים פעילות משותפת להגברת החשיפה שלנו.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אז אולי תוסיף פה עוד אחד? אין לי איזה אינטרס, אני לא מכיר אותם, אני רק חושב שזה חשוב.
אבי מישראל
¶
לא, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה, דווקא בהקשר הזה אנחנו רוצים להגביר את רמת המעורבות שלהם.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
השאלה בכמה עיתונים אתה מפרסם. אתה רק תיתן לאחד, יש לך שם 4-5 עיתונים, אז מה תעשה? לא הצלחת, שמת נישה רק משולש, רק גליל. זה קצת מטריד אותי, אתה מבין? זה כלי משחק שאני לא יודע איך להתמודד אתו, וכנ"ל גם לגבי החרדים, אם עשיתם איזו עבודת מטה בעניין הזה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
זה גם נושא, זה לא עלה, אני חושב ששני הנושאים האלה, אם אתה רוצה שינוי חברתי, אתה צריך לאפשר לספקים מהמגזרים האלה להשתלב במערכת המדינתית, אחרת אתה לא יצרת שינוי מספיק משמעותי. אני חושב שחלק מזה זו הנגישות למידע. אני אומר את זה ברצינות. השאלה כמה היא קריטית כל התקנה הזו מבחינתכם, או שאתם רוצים לעשות קצת שיעורים? אני באמת רואה בזה דגל חברתי, אני אומר את זה ברצינות.
ברוך לוברט
¶
אנחנו רואים דווקא חשיבות רבה, וגם, אני חייב לומר, חיסכון תקציבי שלפי הערכות שלנו אנחנו מדברים על 17 מיליון שקלים בשנה.
ברוך לוברט
¶
אז אנחנו מוכנים, כמו שאדוני הציע, להאריך את הוראת השעה. אנחנו מוכנים גם להגדיל את כמות העיתונות אם אדוני מציע, לפחות של פרסום הרשימות.
אבי מישראל
¶
אני חושב שאנחנו משקיעים המון בשיפור ההנגשה דווקא האלקטרונית. היום אנחנו מעלים אתר חדש לאוויר שבין היתר מאפשר דיוור אוטומטי לכל מי שנרשם באתר לפי איזה חתך שהוא יחפוץ לקבל בדחיפה אינפורמציה לגבי מכרזים.
אבי מישראל
¶
זה קיים, זה קיים, אנחנו עד היום לא עסקנו למעשה בהפצה בעיתונות של האתר הזה מכיוון שהאתר היה די מוגבל, האתר החדש שלנו עולה החודש לאוויר והכוונה שלנו בתקופה הקרובה היא לעשות לו למעשה את אותו פרסום, לצאת באותו פרסום שיפנה למעשה את המשתמשים, את הציבור בכלל, לאתר מינהל הרכש.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
הבעיה שלך זה המכרזים הקטנים של כל מיני ספקים קטנים, בית חולים פה, זה שם. כמה מכרזים יש בשנה?
ברוך לוברט
¶
לכן התקנה אומרת שבהודעה של הרשימה יפורטו עיקרי מהות ההתקשרות וכתובת אתר האינטרנט, זו לא רק הכותרת.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
צריך לחשוב טוב טוב לגבי העניין הזה. אני רוצה שכן יהיו שניים בערבית, אני חושב שזה נכון, אבל אז זה לא מאוזן עם העברית כי יש לך פלחים באוכלוסייה שאתה כן רוצה, השאלה מה אתה עושה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
מה קורה עם ציבור העולים? זה דווקא דעך, זה שוק שהוא כבר מתערה באוכלוסייה. זה לא עלה עד היום כדרישה אז אני לא הולך לשנות את זה. זה עולה? מה אתם עושים בעניין?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני מנסה למצוא פה איזושהי נוסחה סבירה שהיא מעשית. נעמה אומרת: חמישה עיתונים, מתוכם לפחות שניים בעברית ושניים בערבית, ניתן לתקופה ונראה איך זה עובד, עד שהאתר ימריא.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
חמישה עיתונים. קודם כל, אתה כבר מצמצם את זה לרשימה אז העלות שלך היא בעיקר השטח, הספייס של כל המכרזים האלה. חמישה עיתונים, מתוכם לפחות שניים בעברית ושניים בערבית.
נעמה מנחמי
¶
אוקיי, רק נקרא את התקנה מההתחלה עד הסוף כדי שהכול יהיה ברור פה: "(א) רצה משרד להתקשר בחוזה הטעון מכרז פומבי, תפרסם ועדת המכרזים הודעה על כך באתר האינטרנט בשפה העברית ובשפה הערבית זמן סביר לפני המועד האחרון להגשת הצעות". הערה קטנה, יש הגדרה ספציפית של אתר האינטרנט אבל אתר האינטרנט, אם אני לא טועה, הכוונה - - -
נעמה מנחמי
¶
אוקיי. ב-(ג)(1) ו-(2) שזה בעצם בהודעה על עריכת מכרז פומבי יפורטו בין היתר מה מהות ההתקשרות המוצעת ותקופת ההתקשרות המוצעת. ב-(3) "התנאים המוקדמים" במקום "תנאים מוקדמים" להשתתפות במכרז לפי תקנה 6 וכו', (4) המקום והמועד, (5) המועד האחרון להגשת הצעות, (6) "היות המכרז מכרז עם משא ומתן, מכרז עם שלב מיון מוקדם, מכרז עם בחינה דו-שלבית, מכרז פומבי עם הליך תחרותי, או מכרז ממוכן מתפתח, לפי העניין."
נעמה מנחמי
¶
נכון, טעות. ב-(ז) "החשב הכללי יפרסם, פעם בשבוע, ביום קבוע" – זה בסדר? אתם יכולים לעמוד בזה?
נעמה מנחמי
¶
אני, לדוגמה, רוצה לוודא שאני רואה את הרשימה ולכן אני יודעת שבימי שני החשב הכללי מפרסם את הרשימה שלו.
נעמה מנחמי
¶
אוקיי, מאחר שהגדלנו אז באמת זה פחות רלוונטי. "רשימה של כל המכרזים שפורסמו באתר האינטרנט" – הגדרנו: בחמישה עיתונים לפחות ומתוכם שניים בעברית ושניים בערבית – "ובה יפורטו עיקרי מהות ההתקשרות וכתובת אתר האינטרנט". הכוונה היא, רק להבהיר, יפרסם פעם בשבוע רשימה של כל המכרזים שפורסמו באתר האינטרנט באותו שבוע, או שיש לכם רשימה קבועה? כלומר, הפרסום בעיתון של הרשימה הוא רשימה של מה שהתפרסם - - -
אילנה שרון יהב
¶
המונח "עיקרי מהות ההתקשרות" יוצר הרבה אי בהירות. אני מציעה שיהיה רשום "נושאי ההתקשרות", זאת אומרת, שירותי ניקיון באתר כך וכך.
נעמה מנחמי
¶
אני לא רוצה שתשימי רק כותרת, הרי בן-אדם לא ירוץ על כל כותרת שהוא רואה בעיתון לבדוק. את צריכה קצת להבהיר לו כדי שהוא יידע האם שווה לו לחזור הביתה, לפתוח את המחשב ולהיכנס לאתר הזה.
אילנה שרון יהב
¶
"נושא ההתקשרות". כלומר, אני רוצה: טורבינה עם הספק כזה וכזה למועד כזה וכזה, אני רוצה: ניקיון, בתחנת הכוח במ"ד לתקופה של שנה.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
עזבי, זה ברור, אנשים סבירים, הם מבינים שצריך לכתוב: הזמנה להציע הצעות לאספקת - - -
נעמה מנחמי
¶
הוראת השעה תהיה: "על אף האמור בתקנה 15 לתקנות העיקריות כתיקונה בתקנה 13 לתקנות אלה, בתקופה שעד ליום 31 בדצמבר 2014 תפורסם ההודעה לפי תקנת משנה (א) בתקנה 15 האמורה גם בעתון נפוץ ובעתון בשפה הערבית וכן יפורסם בהודעה כי החל בתום התקופה..."
ברוך לוברט
¶
לא, אנחנו אומרים שבהוראת שעה בהודעה אנחנו כאילו מכינים את הציבור שבסוף התקופה – אנחנו כבר גם אומרים לו בהודעה שזה יהיה באתר האינטרנט.
נעמה מנחמי
¶
16, אנחנו מורידים בכותרת השולים את המילה "למכרז סגור" וב-16(א) אנחנו כותבים "ועדת המכרזים תנהל רשימות". כלומר, זה לא בא רק למכרז סגור.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני יודע, היא צודקת. את זוכרת על מה זה היה שהיא אמרה שעשית הפניה לסעיף 16 ואמרת שאת תראי האם זה כולל? למרות שהגעתם לאיזה נוסח שהוסכם, רק אמרת שתבדקי את זה.
נעמה מנחמי
¶
אוקיי, 16א הורדנו את "פניה תחרותית לקבל הצעות". 17א(ג) חדש שמוצע: "על אף האמור בתקנות משנה (א) ו-(ב), לעניין התקשרות" – היה כתוב קודם "לביצוע עסקה במקרקעין" – ניתן לערוך אומדן שווי התקשרות התקשרות לאחר המועד האחרון להגשת הצעות למכרז, שייחתם ביד השמאי הממשלתי." בקשת האוצר היתה שבאומדן שבו הם רוכשים או שוכרים נכס הם לא יודעים עדיין מה הנכס שהם ישכרו ולכן הם מתקשים לעשות את האומדן - - -
נעמה מנחמי
¶
"17ו(ה)(2) ספקי מכרז המסגרת יגישו את הצעותיהם במענה לפנייה הפרטנית על פי תנאי ההתקשרות שנקבעו במכרז המסגרת; מחיר ההצעה לכל פריט או יחידה שהוזמנה, לא יעלה על מחיר ההצעה לפריט או ליחידה, כאמור במכרז המסגרת ככל שנקבע מחיר כאמור;"
נעמה מנחמי
¶
"19ב ועדת המכרזים תבצע פעולות במערכת הממוכנת באמצעות" – "שני חברי ועדת המכרזים" היה קודם ומוצע רק – "שניים לפחות שהוסמכו בידי הוועדה, ולאחר שהזדהו לשם ביצוע הפעולה". כלומר, במקום "חברי ועדת המכרזים" זה יהיו שניים שהוסמכו בידי הוועדה.
ברוך לוברט
¶
הם לא חייבים להיות בהכרח חברי ועדת מכרזים יש שניים שמוסמכים. אנחנו מדברים הרבה פעמים על פעולות טכניות, עשרות פעולות - - -
ברוך לוברט
¶
לא, אנחנו מדברים על תפעול המערכת הממוכנת, המערכת קודם כל דורשת שזה יהיה על-ידי שניים כדי שהפעולות לא יעשו על-ידי בן-אדם שלא יהיה שיקול דעת - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
טוב, אנחנו תכף נגיע לפתיחה. אוקיי, אז את זה תיקנו, עכשיו 19ד: "מכרז מממוכן מתפתח" – תקראי את זה פיקס כי זה הלב של כל העסק.
נעמה מנחמי
¶
"(1) נקבע במסמכי המכרז כי תיבחן עמידת המציע בתנאי סף או בניקוד איכות מזערי תקבע ועדת המכרזים את קבוצת המציעים הסופית בהתאם לתקנה 17ג(1) ו-(2)" – שזה תנאי סף וניקוד איכות מזערי – "או תקנה 17ד(1) ו-(2)" – כלומר ניתן מבחינה דו שלבית גם במכרז ממוכן.
נעמה מנחמי
¶
"(2) לאחר קביעת קבוצת המציעים הסופית תקבע ועדת המכרזים מועד ראשון שבו כל המציעים שבקבוצת המציעים הסופית רשאים להגיש הצעות, וכן מועדים נוספים, ככל שיידרש, שבהם המציעים יהיו רשאים להגיש הצעה נוספת לעומת ההצעה האחרונה והכל בהתאם לקבוע במסמכי המכרז" – זה כולל גם את הנושא של "המיטיבה", אלא אם כן אתם מתעקשים ואז נשאיר את זה.
נעמה מנחמי
¶
"הגשת הצעות כאמור בפסקה (2), תיעשה בנוכחות שניים לפחות מחברי ועדת המכרזים." לגבי הנושא של "הגשת הצעות כאמור בפסקה (2)" קיבלנו פניות שמא לא נדרשת נוכחות יועץ משפטי מאחר שמדי פעם עולות שאלות משמעותיות שרצוי.
ברוך לוברט
¶
אנחנו ביקשנו שלא תהיה נוכחות פיזית. לפעמים המכרזים האלו אורכים גם מספר ימים, מספיק שיהיו שני חברים. עדיין קיימים שני חברי ועדה, כמובן שהייעוץ המשפטי זמין לשאלות בכל עת.
ירון גולן
¶
המערכת גם עובדת בצורה עצמאית, היא רצה, אפילו חברי הוועדה שנמצאים שם לא עושים כלום, הם יושבים ומסתכלים על מסך שרץ. אם יש תקלה משפטית היועץ המשפטי זמין אבל אין מה לעשות שם, זה פשוט לשבת ולהסתכל על המסך.
ברוך לוברט
¶
לא, אני אולי אסביר על מה מדובר. אנחנו מדברים על מכרז ממוכן מתפתח, תיבה אלקטרונית. בדרך כלל המציעים מגישים קודם כל הצעות, בודקים קודם כל את תנאי הסף וניקוד איכות ורק מי שעבר את תנאי הסף מגיע לתחרות האלקטרונית.
ירון גולן
¶
בתור מי שיושב שם אני אומר שבאמת לא צריך את זה. מי שישב שם פעם, אין צורך. זה באמת להושיב אותנו סתם.
נעמה מנחמי
¶
"23(א1)
הוגשה במכרז פומבי הצעה יחידה, או שנותרה הצעה יחידה לדיון לפני ועדת המכרזים רשאית ועדת המכרזים להחליט על בחירת ההצעה בהתאם לתנאי המכרז או על ביטול המכרז, ואם החליטה כאמור רשאית היא להחליט על עריכת מכרז חדש." כלומר, היא לא חייבת להוציא מכרז חדש.
נעמה מנחמי
¶
פרק ד' הוא פרק שעוסק בהתקשרויות מיוחדות, לשכת נשיא המדינה, הכנסת, משרד מבקר המדינה, ועדת הבחירות המרכזית לכנסת. הבקשה היא: "וכל מקום בתקנות אלה שנאמר "משטרת ישראל" – גם "משמר הכנסת" – והכוונה היא גם כן באמת לאפשר למשמר הכנסת, כמו לרשות להגנת עדים, לקנות ציוד בלי לחשוף את שיטות הפעולה שלה.
נעמה מנחמי
¶
בסדר. ולקראת הסיום, בסיפה: "ובתקנה 16(א), המילים "ובלבד שלא מתנהלת רשימה מרכזית באותו עניין על ידי החשב הכללי" – יימחקו. כלומר?
ברוך לוברט
¶
זו התאמה טכנית כדי להבהיר שבתקנה 16(א), כיוון שברור שההוראה שלא מתנהלת רשימה מרכזית באותו עניין על ידי החשב הכללי לא רלוונטית למקומות שבהם החשב הכללי לא מוסמך, כמו הכנסת או לשכת נשיא המדינה, מבקר המדינה.
נעמה מנחמי
¶
רק עוד שני תיקונים. ב-38(א), ברישה: "בכפוף להוראות פרק זה יחולו תקנות 3 עד 7" – בקשה למחוק את 8א?
נעמה מנחמי
¶
וב- (ב): "נוסף על האמור בתקנת משנה (א) תחול תקנה 34(5), (7), (8), (9) ותקנה 35 על תאגיד, בשינויים המחוייבים" – אלה התקנות שהוספנו היום, צריך גם להוסיף איך מפעילים אותם.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
מקובל. זהו. חברים, אני מביא את זה להצבעה, יש למישהו עוד הערות? מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
התקנות אושרו.
ברוך לוברט
¶
יש פסקה אחת בתיקון של הוראת השעה. הרי יש לנו גם תיקון של הוראת השעה, בסט השני יש לנו, שלא נשכח, תיקון של פסקה 13 שצריכה להימחק.
ירון גולן
¶
בעצם לא, זה מה שאישרנו ב-14ב(א) כשמחקנו את המילה "משרדית". אני רק מבהיר שזה תיקון בהוראת שעה ולא תיקון - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
אני רוצה רק לחדד. קודם כל התקנות האלה אושרו, זה אומר שהנוסח המלוטש – תוך כמה זמן הוא יצא לדרך? כי יש עוד כל מיני תיקונים שאת צריכה ללטש אותם.
היו"ר יצחק הרצוג
¶
לגמרי טכניות, זה אל"ף, ואז הם מתפרסמות בלי קשר להערה שאולי תוסיפו או לא תוסיפו, מקסימום תביאו קובץ של התאמות נוספות, נכון?
היו"ר יצחק הרצוג
¶
בי"ת, נרשם לפרוטוקול שיש פה צוות משותף של שני משפטנים, מהכנסת וממשרד האוצר, כדי ללטש את ההתאמות של 5 ו-5א, את הסעיף שגבי שוחט דיבר עליו של מקרקעין לבעלי תפקיד והיה בסעיף 6 - - -
היו"ר יצחק הרצוג
¶
מה שאמרנו שנעשה בדיקה של חובת עמידה בדיני עבודה לכלל הספקים ולא רק לספקים בתחום מסוים. תודה רבה לכם.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:20.>