ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 29/05/2012

קידום הטבות בדיור למשרתי המילואים

פרוטוקול

 
PAGE
15
ועדת הכלכלה
29/05/2012

הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 861>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ח' בסיון התשע"ב (29 במאי 2012), שעה 9:00
סדר היום
<קידום הטבות בדיור למשרתי המילואים>
נכחו
חברי הוועדה: >
כרמל שאמה-הכהן – היו"ר
יואל חסון

עמיר פרץ
יוליה שמאלוב- ברקוביץ
מירי רגב

מרינה סולודקין
מוזמנים
>
ישראל שוורץ - סמנכ"ל אגף אכלוס, משרד הבינוי והשיכון

קובי אריאלי - ממונה תקציב ומחקרים, משרד הבינוי והשיכון

אמיר רשף - אגף תקציבים, משרד האוצר

אוראל יפרח - חשכ"ל, משרד האוצר

ישי לוי - אגף משפטי, מינהל מקרקעי ישראל

עמית פוני-קרוניש - מנהל פרויקטים, הרשות לפיתוח ירושלים

שוקי בן ענת - קצין מילואים ראשי, משרד הביטחון

גיא ירמיהו - רמ"ד פנסיה חובה ומילואים, משרד הביטחון

זוהר בן דוד - מחלקת בקרה, קצין מילואים ראשי, צה"ל

שחר פלס - כתבת במחנה, צה"ל

זהר בן-דוד - צוות בקרה מילואים, צה"ל

ימין כנען - מנכ"ל ומפקד יחידת 309, צה"ל

אמיר חי - ר' עתכ"א מילואים, צה"ל

ענבל דיאמנט - דוברת קמל"ר, צה"ל

בועז כץ - מ"פ מילואים בגדוד 7015, צה"ל

יוסי ברגר - רמ"ט חטיבה 226, צה"ל

הושע פרידמן - מח"ט כרמלי היוצא, צה"ל


דורון זוהר - מג"ד מילואים, צה"ל

תומר קלין - קנ"א מילואים, צה"ל

יניב רוטנשטיין - סמג"ד מילואים, צה"ל

עופר גבריאלי - מג"ד מילואים, צה"ל

יוני יובל - מג"ד מילואים, צה"ל

ניסים חסין - מג"ד מילואים, צה"ל

ערן הראל - מג"ד מילואים, צה"ל

משה כץ - סמג"ד מילואים, צה"ל

אליעזר גיטלמן - סמג"ד מילואים, צה"ל

איתי אלו - קמל"ר, צה"ל

אורן שחר - ס.מ מחוז דן, צה"ל

רני אילת - ס.מ נפת גנים, צה"ל

אבי סייג - יו"ר, פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

אשר פרסמן - מג"ד, חבר פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

טל שורץ - מג"ד מילואים, חבר, פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

אוגו אומיד - מ"פ מילואים, חבר פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

אופיר כהן - מג"ד חטיבת הנגב, פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

אייל בוטון - חבר, פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

איתי נבו-לנדסברג - סא"ל חט' 6, חבר פורום מג"דים, מח"טים וטייסים במילואים

ניקולאי נוי טבך - פורום חפ"שים

דוד קשני - יו"ר פורום דיור ציבורי וקול בשכונות
מזכירה בכירה בוועדה
עידית חנוכה
רשמת פרלמנטרית
מוריה אביגד
<קידום הטבות בדיור למשרתי המילואים>
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
בוקר טוב. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה, על סדר-היום ישיבה מיוחדת לציון יום ההוקרה למערך המילואים. נמצאים אתנו, כמובן חברת הכנסת מירי רגב שמובילה את הנושא בתוך הכנסת, קצין מילואים ראשי, שוקי בן ענת, ויושב-ראש פורום המג"דים והמח"טים, מר אבי סייג. ראשית, כמובן בוקר טוב וברוכים הבאים לוועדת הכלכלה. זה היום של מערך המילואים, של אנשי המילואים בכנסת ישראל. בעצם אנחנו נמצאים בבניין, בחדרים שבהם נקבעות, או לצערנו לא נקבעות, ההטבות הראויות המתבקשות לאנשי המילואים.
בעיקר עוסקים היום במונח שחוזר על עצמו גם בדיונים פה בוועדות ובמליאה וגם בתקשורת, הנושא של שוויון בנטל. זה ערך שהפך להיות, לפחות ברמת ההצהרה, נקודה שעל ידי רוב המפלגות החילוניות ציוניות – שוויון בנטל בעיקר מיוחס למערך החובה בצה"ל. תשאל אדם ברחוב: מה זה שוויון בנטל? הוא יגיד: שכולם יתגייס. מי שיכול להתגייס שיתרום, מי שלא עשה שירות חובה שיעשה שירות אזרחי. אני חושב שחוסר השוויון בנטל מגיע לקיצוניות מובהקת יותר בנושא המילואים, גם בכל מה שקשור לחלוקה בימי המילואים שנושאים אזרחי ישראל. מדובר בבסיס הרבה יותר צר מאשר מערך החובה ביחס לאוכלוסייה, וגם במישור השני שהוא התגמול או ההטבות או האיזונים הנדרשים למי שנושא בסופו של דבר בנטל.
אנחנו רואים הרבה דברים שהם נראים מאוד קטנים אבל הם מאוד גדולים כאשר אדם נקרא למילואים, החל מההוצאות הקטנות הנלוות מההגעה למילואים, מהשירות במילואים, דרך המעמסות שזה מטיל על משק הבית או על משק הפרנסה של אותו איש מילואים ובני משפחתו כמובן. ועדת הכלכלה היא ועדה שאחראית על קצה שאולי נושק לנושא המילואים, דרך האחריות שלנו בנושא השיכון והדיור במדינת ישראל וכל שאר הדברים כפופים אולי לוועדת חוץ וביטחון, לוועדת העבודה והרווחה, והרוב לוועדת כספים.
מרינה סולודקין
ביקורת המדינה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
ביקורת המדינה – אנחנו מעדיפים שזה לא יגיע לשם, חברת הכנסת סולודקין.
מרינה סולודקין
הגיע, הגיע.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
אה, הגיע כבר גם לשם? אז גם ביקורת המדינה, חברת הכנסת סולודקין מעירה. ולכן אנחנו באים ונשתדל לגעת בנקודה ספציפית שזה הנושא, במסגרת הדיון שלנו, הטבות בדיור. הרי המדינה היא זו שמחזיקה ברוב המוחלט של קרקעות המדינה, היא גם זו שמשווקת את זה לציבור הרחב, בין היתר רוכשים גם אנשי מילואים ואנשי צבא קרקע לבניית בית או דירה שנבנתה על קרקע המדינה. ונשאלת השאלה האם המדינה מטיבה במידה ראויה עם מי שנותן לה יותר מהאחרים. תפתח את הדברים חברת הכנסת מירי רגב, בבקשה.
מירי רגב
קודם כל אני רוצה להודות לך, כבוד היושב-ראש, שאתה בין הראשונים שנרתמת לקיים את הדיון הזה, גם הוועדה שלך היא בעצם הוועדה הראשונה שפותחת את היום הזה וחשוב היה לך שגם עם ישראל ישמעו את הדיון הלא פשוט וחלקו גם יהיה נוקב פה. אני מודה למג"דים ולאנשי המילואים שהגיעו. אני יודעת, גם מתוך מה שקראנו הבוקר בעיתון, שאתם עייפים מהבטחות. אתם מבינים שבסוף אנחנו צריכים לפרוע את זה בדרך כזאת או אחרת, אנחנו זאת המדינה, כי בסוף אין לנו מישהו אחר שיעשה מילואים וזה נראה ברור מאליו שאנשי מילואים ימשיכו להגיע ולעשות מילואים. אז לא, זה לא מובן מאליו. בכתבה היום אנחנו נורא התלבטנו איך נעשה את היום הזה גם עם אבי וגם עם קמל"ר ידידי. לא רצינו שהיום הזה יהפוך לאיזה יום שבו אנחנו, כמו בכל שנה, נלחמים, נלחמים בוועדות. לא תמיד אתם יכולים להגיע לכאן כי אתם עובדים וחלקכם לא עובדים. חלקכם עדיין מחפשים עבודה. אחד מכם יושב פה עוד משנה שעברה, אני לא אצביע עליו, שעשה יותר מ-100 ימי מילואים ועדיין לא מצאו לו עבודה, יושב-ראש הוועדה. עדיין לא מצאו לו עבודה. תראה איזה ביזיון. אנשים הולכים למילואים, מפטרים אותם מהעבודה, הם ממשיכים לבוא למילואים, ממשיכים לחשוב איך לתרום למדינה ואין להם את היכולת לפרנס את המשפחה שלהם.

ברור לנו שאת זה אנחנו צריכים לתקן במידי. וזה התפקיד בראש ובראשונה של שר הביטחון, שהוא יושב-ראש פורום המילואים, של הרמטכ"ל, של הממשלה וכמובן גם שלנו פה בכנסת. כי גם הבוקר חטפנו כולנו בכנסת, חברי הכנסת, שאנחנו לא מצליחים לקדם את אותו חוק מילואים שבעצם הנגזרות שלו הן רחבות, גם בנושא הדיור שאנחנו יושבים פה היום. גם אנחנו חטפנו מזה שאוקיי, חוקקנו חוק, איך אנחנו בעצם מוודאים שהדבר הזה בא לידי מימוש ולא רק מוועדה לוועדה ביום המילואים.

היום הזה אנחנו נתכנס בחמש הוועדות המרכזיות. לצערי, באחת מהוועדות העיקריות לא הצלחנו לקיים את הדיון בעניין של ההבחנה המותרת, שהיא בדיוק מדברת על מה מותר לתת יותר לאיש המילואים. כרגע הגורם המשפטי לא מאשר לתת יותר לאנשי המילואים, הם לא מצליחים להעביר את זה בחוק, איך ניתן לאיש מילואים שעושה יותר קצת יותר, נעדיף אותו במקומות עבודה, ניתן לו קצת יותר הנחות במיסוי, ניתן לו לרכוש קרקע ולתת לו מיסוי. את זה לא הצלחנו להעביר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
מי לא מוכן? היועץ המשפטי לממשלה?
מירי רגב
כן. לא הצלחנו להעביר את הדיון בוועדת חוקה על ההבחנה המותרת כי לא הצלחנו במהלך השנה האחרונה להגיע לאיזה שהם הסכמים עם משרד המשפטים על הבחנה מותרת לאיש המילואים. אז אני אומרת לכם שאנחנו לא נוותר על זה. אנחנו נמשיך ואנחנו נעשה את מה שצריך. תהיה הבחנה מותרת כי אתם עושים יותר מאחרים, ומי שעושה יותר, לא צריך להתבייש, צריך לקבל יותר ומי שעושה פחות, יקבל פחות. לא ביקשתם לגור באקירוב, סך הכול ביקשתם לקבל את התנאים שמגיעים למי שעוזב את הבית שלו ועושה מילואים. ולכן אני מאוד מקווה שאנחנו נמשיך ונקדם. אני יודעת שחלק אומרים: מה, עוד פעם יום מילואים? עוד פעם דיבורים בכנסת? חשוב, אנחנו לא נישאר פה בכנסת לעד, חשוב שהיום הזה יישאר לעד בכנסת כיום שהכנסת מצדיעה למערך המילואים, דנה בנושא המילואים ומעלה אותו לסדר-היום הציבורי בנוסף לוועדות שעוסקות בזה במשך השנה.
ממש בשעה זו הולכים לדון בחוק שלי בוועדת שרים לחקיקה – אני מקווה שאני לא אבוא עצבנית ב-14:00 לטקס המרכזי – על החזר הוצאות נסיעה לאנשי המילואים. אמרתי גם לרמטכ"ל: 100 מיליון שקלים זה כסף קטן. איש מילואים צריך לשלם על הנסיעה שלו, זה פשוט לא יאומן. הרי אנחנו מצפים שרופא יבוא עם סכין המנתחים שלו לבית החולים? אנחנו מחויבים, זה טריוויאלי שהצבא ידאג להחזר הנסיעות של איש המילואים, נקודה. איש המילואים הוא לא הפראייר התורן גם ברמה הכלכלית והוא לא מממן את מערכת הביטחון. ניסיתי להגיע לזה בהידברות, קמל"ר יודע, היינו בהרבה מאוד דיונים, תשובת הצבא היתה: לא נממן את החזר ההוצאה של המילואימניקים, הם יקבלו כרטיסיות. כמו הילדים שלוקחים כרטיסיה לנסוע לבית הספר. הרי אנחנו יודעים שאין את השעות של האוטובוסים, אין את המיקומים של האוטובוסים, אין את התדירות של האוטובוסים ומג"ד או מ"פ שצריך להגיע לפלוגה שלנו לאימון ייקח את האוטו שלו וייסע עם האוטו שלו.

מה בסך הכול ביקשנו? תן שווה ערך למחיר של האוטובוס, לא יותר. כרטיס אוטובוס עולה 50 שקלים? תן לו 50 שקלים. זה מה שביקשנו. כרגע, אחרי שנה של ויכוחים עם הצבא, גם אבי, פורום המג"דים וגם פורום החפ"שים שותפים לזה וגם קמל"ר, תשובת הצבא היתה: נדון בזה ב-2013. אז הבאנו את החוק. מה שלא ילך בהידברות יבוא בחקיקה. לא רציתי לעשות את זה, רציתי שנגיע להבנה. 100 מיליון שקלים עולים הרבה יותר אנשי המילואים, אני מקווה שהיום אני לא אגיע לבשר לכם בשורה כי שר הביטחון יהיה באולם ולא כדאי לו להיות באולם כשההצעה הזאת – לפחות שלא תיפול, לפחות שיגידו שיש על מה לדבר ואיך לקדם את זה כי זה הדבר הטריוויאלי והמחויבות שלנו לתת לאנשי המילואים. אז נראה, אני אעדכן אתכם בשעה 14:00. בעניין הזה של הדיון עצמו, יושב-ראש הוועדה, יציג קמל"ר את הנושאים שאנחנו מדברים עליהם, שלושה נושאים בעיקרו, ואני מאמינה שיהיו כאן נציגים שיוכלו להגיד לנו ולבשר לנו שקידמנו קצת את הנושא הזה. תודה רבה לכם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
יש לי שאלה אחת אליך, חברת הכנסת רגב, למיטב זכרוני היתה בחודשים האחרונים חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה לגבי חוקיות העדפה לחיילי צה"ל. בסיס חוות הדעת לא תופס גם לגבי אנשי מילואים?
מירי רגב
לא, כרגע לא.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
מה ההבחנה בין חייל לאיש מילואים?
מירי רגב
הם טוענים שכרגע יש כאן אפליה שהם לא יכולים להגן עליה בבג"ץ. שאלנו על אפליות אחרות שיש, בלימודים באוניברסיטה למגזרים כאלה ואחרים שלא ניכנס לזה וכדו'. כרגע לא הצלחנו להגיע אתם להבנות בעניין של הבחנה מותרת. לדעתי, ברגע שתהיה הבחנה מותרת והחוק הזה יאושר יהיה ברור לכל המשרדים שאפשר לתת העדפה לאותם אלה שעושים. אנחנו לא מצליחים להגיע אתם לעמק השווה. אם יושב-ראש פורום המג"דים רוצה להגיד משהו הוא יכול.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
הייתי שמח להבין למה היועץ המשפטי הכשיר העדפה מתקנת, ואני בעד העדפה מתקנת לחיילי צה"ל, והוא לא יכול להכשיר - - -
שוקי בן ענת
לא, הוא לא הכשיר, אדוני. אני יכול לפרט.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
אני אשמח לשמוע.
מירי רגב
לא, הוא לא הכשיר, הוא לא הכשיר דבר כזה. גם בקניית קרקע, שיש להם כאילו עדיפות ללוחמים בפריפריה, זה לא בדיוק וזה תלוי אילו לוחמים וזה לא כל החיילים. יש עדיין בעיה קשה עם העדפה של מי שנותן ומי שמשרת את המדינה. דרך אגב זה אחד מהדברים של שוויון בנטל שהוועדה צריכה להתייחס אליו כי מי שנותן צריך לקבל יותר ולא צריך להתבייש בזה. הוא לא צריך להתבייש בזה. ברגע שאנחנו נפתור את ההבחנה המותרת אני חושבת שזה יוכל להיות כמו שמש שתוכל להאיר על כל שאר ההיבטים. כרגע את זה לא הצלחנו לפתור לצערי, מלחמה קשה מאוד עם משרד המשפטים והיועץ המשפטי, אני מקווה שנצליח לקדם את השנה. דרך אגב, השנה קיבלתי החלטה לא לקחת 20 אלף משימות, אחת זו ההבחנה המותרת והשנייה זה החזר הוצאות נסיעה. אם נצליח לעשות את זה נחכה ליום מילואים הבא.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
תודה רבה, כל הכבוד. קצין מילואים ראשי, בבקשה, שוקי בן ענת.
שוקי בן ענת
בוקר טוב. אמרו לי שבכנסת מדברים מעט וצריך להגיד הרבה אז אני אשתדל לעמוד בזה.
מירי רגב
מה גם שאתה הולך לפשוט את מדיך בקרוב ולסיים את תפקיד קצין מילואים ראשי.
שוקי בן ענת
אני מחליף עם הושע בגדים, הוא מקבל את זה, אני מקבל את זה.
מירי רגב
והושע נכנס לתפקיד לא פשוט אבל בטח נראה אתכם מהצד הזה של אבי פה ושם, לא?
שוקי בן ענת
תראו אותי במערך המילואים בתור סגן מפקד אוגדה.
מירי רגב
במערך המילואים, אוקיי.
שוקי בן ענת
אני באמת אשתדל בקיצור. קודם כל אני חושב שההזדמנות חשובה. אני חושב שהמטרה היום היא לקיים שיח עם הריבון ובשביל זה נמצאים פה אנשים פעילים על מדים. השיח עם הריבון צריך להסביר לריבון מה חובתו לשמירת חוסנו של מערך המילואים. יש לנו גם שיח עם הצבא, שיח אופרטיבי שהוא מתנהל פחות או יותר בצבא, כשאנשי המילואים, חופש הדעה וחובת הביצוע חל עליהם. אני אתייחס להיבטים הנורמטיביים.
הדיון העיקרי, כמו שאמרה מירי, לא מתבצע וזה חבל. אני אגיד עליו שלושה משפטים. יש שלוש רמות של העדפה; יש אפליה מתקנת שקיימת במדינה בקצה היבשת הדרומית, היא לא קיימת אצלנו וטוב שהיא לא קיימת. יש העדפה מתקנת שניתנת על-ידי המדינה במגזר הציבורי לארבעה מגזרים שהמדינה הכירה באחריות שהם מגזרים חלשים והאחריות שלה לתקן את העסק הזה, והיא מתבצעת בשירות הציבורי באנשים שלא נמצאים ביחס המתאים בשירות הציבורי וזה בסדר. אנשי המילואים לא מתמודדים אתם.

יש דבר שנקרא "הבחנה מותרת", שזה פטנט של חוק המילואים שאומר שהמדינה וגופים ציבוריים רשאים לתת הטבות לאנשי מילואים בתנאי שזה סביר ומידתי והכוונה היא בעיקר להטבות כספיות שאנשי המילואים, וראש אכ"א תציג לכם את זה בסקר ממד"ה, אומרים עכשיו, בשנה השלישית לביצוע – זה זוטות. זה לא משהו משמעותי. הטבה לרישיון טיס זה משמעותי לשני חבר'ה שקיבלו אותם. אבל זאת אמירת תודה. האבחנה המותרת, אני נוכחתי בתפקידי, שלא רק שהיא קיימת במגזר הציבורי, היא קיימת גם במגזר הפרטי על-ידי המדינה. גיליתי למשל שמגזרים מסוימים, אנחנו נדבר על מעסיקים בוועדה אחרת, מעסיקים מקבלים הטבת מיסוי גדולה להעסיק מגזרים מסוימים. כשאני בא לבקש את זה לאנשי המילואים על מנת לתמוך במעסיקים, שתהיה להם יכולת העסקה טובה יותר, אומרים: רגע, זה אסור. וזאת בהחלט הבעיה. אני חושב שאין שוויון בנטל, ולא יהיה שוויון בנטל, ולא צריך להיות שוויון בנטל. אבל מי שעושה יותר צריך לקבל יותר.
סוגי ההטבות שאנחנו מדברים פה
אנחנו מעלים לריבון, למחוקק, שלוש הטבות שהן הטבות משמעותיות בתחומי החיים שתומכים ביכולת לבצע שירות מילואים משמעותי. כשאני אומר "יכולת לבצע שירות מילואים משמעותי", לפני 4 שנים, 5 שנים, זה היה רק המפקדים, היום זה גם החיילים, כי היום חייל – ואני מביא דוגמאות מהשטח שזה לא מקרה פרטי – נהג שהולך ל-10 ימי מילואים והמעסיק שלו אומר לו: אם אני משבית את המשאית אין לך לאן לחזור, לצערי זה כבר תופעה. זה כבר ירד מרמת המפקדים שהם השלד של המערך ושם צריך לגעת. חוק המילואים מ-2008 עשה דבר טוב. אגב, צריך לתחקר אותו. גם דברים טובים צריך לתחקר ולראות את הרלוונטיות שלו לדינמיות של החיים כי החיים קצת יותר דינמיים. אבל הוא פתח איזשהו שיח כלכלי עם אנשי המילואים. אני רואה אצל המחוקק אי הבנה של השיח הזה. אנשים לא מגיעים בגלל התגמול, המוטיבציה לא נובעת משם, היא עוברת דרכו. אנשים מגיעים כי הם מאמינים, וזה כולם, שזה מה שצריך לעשות. הם מגיעים בגלל המימד החברתי, היחידה, המחויבות ליחידה, המחויבות למפקד, ורק אחרי זה הם מגיעים כאזרחים נורמטיביים שומרי חוק.

הדבר העיקרי שאני מניח פה על שולחן הוועדה הוא הנושא של הקלות בדיור למשתכן והוא בהחלט בלב השיח הכלכלי עם מערך המילואים. אני לא קשרתי אותו פה בנייר עמדה שיושב פה למחאת מעמד הביניים כי אנחנו לא באים פה בהיבט של מחאה, אבל אנשי המילואים בשפיץ של מעמד הביניים. החייל הממוצע של החבר'ה האלה פה במדים זה בחור בן 31 שסיים את לימודיו לא מזמן, עדיין לא רכש דירה, 70% נשואים, ל-30% האחרים אין חותנת שתשמור על הילדים, הוא עכשיו מתמודד עם קניית דירה, הוא מתמודד עם שוק התעסוקה ב-5 שנים איחור ביחס למי שלא עשה מילואים והדיור הוא מוטיב עיקרי.
יש שני סוגי הטבות בדבר הזה: יש הטבה של מינהל מקרקעי ישראל שנובעת מהחלטת ממשלה מדצמבר 2007 לתת הטבות ברכישת זכויות מקרקעין לבנייה צמודה, שזה בהחלט בסדר גמור, אבל פחות מ-300 אנשי מילואים ניצלו אותה ויכולים לנצל אותה רק אחרי שרוכשים את כמות ההון הרלוונטית לקניית דירה. מרבית האנשים, כפי הנראה, יגורו בדיור רווי. הנושא של דיור למשתכן זה מסלול של המדינה במתן הנחה במשאב שהוא משאב לגיטימי של המדינה – קרקע, כאשר ההנחה ניתנת לקבלן והוא מתרגם אותה למשתכן. היא לא קיימת לחלוטין במערך המילואים. מה הכוונה? אותו איש מילואים ממוצע שעכשיו הדירה היא חלק משמעותי מהמסלול שלו בחיים, פרמטר המילואים לא נחשב לו לחלוטין בתחום הדיור. ניסינו להגיע עם זה לטרכטנברג בצורה רשמית, השר וילנאי היה אצל טרכטנברג, אני לא יכול על מדים להופיע שם, וקיבלנו את ההבנה שבהחלט טרכטנברג יתייחס לזה וזה לא קרה.

מסלול המחיר למשתכן, כמו שאמרתי, זאת שיטת השיווק שמפורטת פה, והכוונה פה בהצעת החוק שמונחת שניסחו אותה אנשי עיריית ירושלים שניסו להביא את זה, אנחנו כבר שנתיים מתגלגלים מול משרד השיכון שאומרת לתת לפחות 15% מיחידות הדיור שכלולות בקרקעות המשווקות במתכונת של מחיר למשתכן למשרתי מילואים פעילים על סמך קריטריונים. גם פה, מי שעושה יותר יקבל יותר. לתת אותם במכרזים נפרדים מיתר המכרזים במתכונת הזאת ולקבוע פרמטר של ימי מילואים כפרמטר לזכאות בתוך המחיר למשתכן. ההטבה הזאת היא הטבה שמייצרת סטטוס, היא לא הטבה שמאזנת חשבון בנק, זה לא קולה מוגדלת ופופקורן בהליכה לסרט. זו הטבה שיושבת בליבת העשייה של המעמד הזה ומחזקת את היכולת של אנשי המילואים לבצע מילואים משמעותיים.

כמו כן, אני מקווה שנציג המינהל ידבר פה אבל יש בהחלט הבנה לאחרונה במינהל שצריך להגמיש את הקריטריונים לאותם אנשי המילואים כשמקבלים את ההטבה בקרקע צמודה גם מבחינת גיל, גם מבחינת ותק שישמר להם גם לאחרי הפטור ממילואים וגם בגמישות בימים. ראינו הרבה מצבים, בעיקר בשנה וחצי האחרונות, שבן-אדם שנמנע ממנו לעשות שירות מילואים ולא צבר יום או יומיים יורד מהמסלול הזה. אני חושב הגמישות כבר קיימת בממ"י ואני מקווה שהיא תמומש. תודה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
תודה רבה. עו"ד ישי לוי, נציג מינהל מקרקעי ישראל, בבקשה.
ישי לוי
שלום, בוקר טוב. אני אתחיל קודם כל עם הנושאים שפורסמו ועלו לאחרונה במינהל ובשיתוף גם עם סגן אלוף אמיר חי שיושב כאן, פגישה שקיימנו ואפילו אפשר להגיד שיחות כמעט באופן רציף בכדי באמת לנסות ולהביא את מגוון ההטבות שאפשר לכמות גדולה ככל האפשר לחיילי מילואים. בהנהלת המינהל התקבלה החלטה לאחרונה להביא המלצה בפני מועצת מקרקעי ישראל, קודם כל לאפשר בבנייה צמודת קרקע גם לחיילים שנרשמים דרך עמותות, וזה דבר נפוץ, אני בעצמי קיבלתי מספר פניות של חיילים שניגשים דרך עמותות ובכוונת המינהל, לאחר שזה יעבור את אישור המועצה, לאפשר גם להם לקבל את ההטבה.
בנוסף, הנהלת המינהל ממליצה בפני מועצת מקרקעי ישראל להקים איזושהי ועדת חריגים שבאמת חייל מילואים, כמו ששמענו לאחרונה, שחסר לו יום או יומיים, עד 3 ימי מילואים, שימציא לנו המלצה של צה"ל, אנחנו נאפשר לו בעצם לזכות בהטבות שניתנות גם אם הוא לא עמד בדיוק במכסת ימי המילואים הנדרשת.כמו שהזכירו פה, יש נכונות של המינהל גם לבדוק את הנושא של שמירת הוותק, כך שמי שרכש כבר או קיבל את תעודת הזכאות יוכל לשמר אותה ולרכוש את אותה יחידת מגורים גם אם הוא לא נמצא בתוך 6 השנים שאנחנו תמיד מדברים עליהן. בנוסף, הזכירו פה את מחיר למשתכן, גם במחיר למשתכן המועצה נתנה 5 נקודות נוספות מלבד הניקוד שניתן למי ששירת הצבא או שירות לאומי וכו', ניתנות 5 נקודות נוספות לחייל מילואים פעיל.
שוקי בן ענת
מתוך כמה? מתוך 180.
ישי לוי
בסדר, אז אנחנו, עוד פעם, יש פה נכונות מאוד מאוד גדולה של המינהל, אני חושב שהיא באה לידי ביטוי לאחרונה באופן חשוב יותר.
יוסי ברגר
אפשר להתייחס פה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
כן, אפשר לבקש רשות דיבור, רק שהוא יסיים.
ישי לוי
אני אומר עוד פעם, יש פה נכונות גדולה גם של המינהל להביא כמה שיותר את הנושא לחיילי המילואים. אנחנו רואים את זה בהחלטות המועצה שהתקבלו לאחרונה ואנחנו בעזרת השם נראה את זה גם בהחלטות המועצה שתתקבלנה בעתיד הקרוב מאוד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
כן.
יוסי ברגר
אתה מדבר במונחים של "יש נכונות", "יש כוונה", אתה מסוגל לתחום את זה בזמן? אנחנו אנשים פרקטיים, אנחנו מעריכים את הנכונות, אבל אתה יודע, בין הנכונות למעשים יש פער גדול מאוד.
ישי לוי
אם תרשה לי, זה מה שהתחלתי ואמרתי, הנהלת המינהל קיבלה החלטה אופרטיבית להביא את זה בפני מועצת מקרקעי ישראל. ההחלטה הזו החלטה שגם פורסמה לאחרונה.
יוסי ברגר
מתי?
ישי לוי
מועצת מקרקעי ישראל צריכה להתכנס בימים אם לא בשבועות הקרובים ואנחנו בעזרת השם נראה את התוצאות של אותה המלצה בפני המועצה. אני מקווה שהדברים יאושרו והחיילים יוכלו ליהנות מההטבות האלה. אלה דברים שצריכים להיסגר, אני מניח, בשבועות הקרובים ביותר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
יש עוד שאלות לנציג המינהל? אבי סייג, בבקשה.
אבי סייג
אני שותף מלא למה שאמרה מג"ד מהצפון, אנחנו שבעי ההבטחות מהמינהל ואני מאוד מצטער, משלמים לך גם על עבודה קשה, לא רק לך, לכל עובדי המינהל. לא יכול להיות שתטרטרו אותנו במשך שנים. ישבנו פה אצלך, כבוד היושב-ראש, לפני שנה בדיוק בהרכב דומה עם הבטחות של היועצים המשפטיים של המינהל שהיו כאן. היו כמה דברים שהצענו, בין היתר, יושב לשמאלך סגן אלוף, טייס, עורך דין, שכתב את הצעת החוק להארכת ושמירת זכויות חייל המילואים גם אחרי שהוא פורש מהמילואים, כי מה לעשות? בגיל 20, 30, אין לך מספיק כסף לרכוש קרקע אז נשמור לו את הזכות. כתבנו הצעת חוק, במינהל הודיעו לנו, כולל השר: חבר'ה, לא צריך, לא צריך הצעת חוק, אנחנו מטפלים בזה בלי הצעת חוק. מה עשיתם? לא עשיתם שום דבר. אנחנו כבר שבעי הבטחות וכאן אומרים לך אנשים: נמאס לנו. ויש כוונה ויש כוונה ויש כוונה – אני מצטער שאתה שליח אבל אין מה לעשות. וכל פעם יש שליחים אחרים, דרך אגב. נמאס.
אתם צריכים לעשות כמה דברים
אחד, להגדיר שמשרת מילואים פעיל זה בדיוק ההגדרה שהצבא נותן. אין כאן שתי הגדרות. 3 שנים הצבא משרת מילואים פעיל, גם אתם, אל תמציאו דברים חדשים, אין צורך. על סמך התעודה שהצבא מנפיק למשרת מילואים פעיל תתנו, לא 6 שנים, לא 10 שנים, אל תחפשו מדדים אחרים. זה דבר שאמרתם שתעשו ויותר קל לכם לרוץ לעיתונות. לפני שבוע-שבועיים פרסמתם מהר בעיתונות: נכונות, נכונות. "נדה". נושא שמירת הזכויות, מה שהערתי לפני רגע, תחליטו סופית ותודיעו לנו שזכויות חייל המילואים לא הולכות לאיבוד. לא הולכות לאיבוד. אם אני חייל מילואים, ביצעתי וצברתי את הקופון הזה, אני לא צריך לבוא אליך. לא צריך לבדוק את הקופון, הוא שמור לי לעד. גם אם בגיל 50 אני אזכה סוף סוף בטוטו אני אהיה רשאי לקבל את הקופון הזה. פה לא צריך בכלל להיות ויכוח ואתם הסכמתם, פשוט בין ההסכמה לבין הכוונות שלכם מרחק רב.

הנושא של הטבה למשתכן די ברור. מאותה סיבה שבגיל הזה, בגיל הצעיר, אנחנו לא מסוגלים לקנות קרקע אבל יותר מסוגלים לקנות במשכנתא דירה, פשוט תגלמו לנו את ההטבה שקיימת בקרקע לדירה. מה כל כך קשה? תסביר פה. יושבים פה אנשים ששומרים עליך ועל כולנו בגבול, תאמין לי שיותר קשה להם. אז בוא תסביר לי מה קשה לכם, למינהל, סוף סוף לאשר לנו את זה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
כן, בבקשה.
ישי לוי
אם יורשה לי, קודם כל ההבטחות לא נשארו באוויר. כמו שאמרתי, זו החלטה אופרטיבית של החלטת המינהל, זה לא איזה שהם דיבורים באוויר, זה לא סתם פורסם, זה פורסם מכיוון שיש החלטה לקדם את הנושא. אם קראת את הפרסום אז ההחלטה היא מאוד נקודתית ומגדירה היטב את ההטבות שאותן היא רוצה לקדם ושאותן באפשרותה לקדם.
עמיר פרץ
יש מי שמימש אותה?
ישי לוי
זו החלטה של הנהלת המינהל.
עמיר פרץ
מתי היא תיכנס לפועל?
ישי לוי
בימים הקרובים, בשבועות הקרובים זה צריך לעלות בפני מועצת מקרקעי ישראל בכדי שתאשר את הדבר.
עמיר פרץ
בסדר. כמה אתם מעריכים יהיה קצב המימוש? זו החלטה שלפי דעתכם יש לה – זאת אומרת, אני יכול להציע עכשיו למכור לכולם מכוניות, אבל אם אין לי, בסדר, יבואו. הקרקעות שאתם מציעים, הזמינות, הקשר לדיור, לא רק קרקע בלבד אלא חלק מעלות קרקע מתוך מתחם מגורים, זה גם בחישוב?
ישי לוי
אני מניח - - -
עמיר פרץ
אל תניח.
ישי לוי
עוד פעם, אני נותן לכם נתונים, אלה נתונים שעדיין לא בידינו, אבל ההמלצות של הנהלת המינהל יביאו להגדלת חיילי המילואים שזכאים לקבל את ההטבות. כמו שאמרתי, אני בעצמי הייתי ער וקיבלתי פניות של חיילי מילואים שניגשו דרך עמותות ולא יכלו לקבל את ההטבה. המינהל אומר להם: אתם תוכלו לקבל את הטבות כיום.
עמיר פרץ
דירה בבית שהוא לא בית קרקע, בית שהוא בית משותף, ערך הקרקע מדוד בתוך העלות של סך – מישהו יוכל להעריך את זה? להביא את זה לכדי ביטוי? נניח מכרת לקבלן קרקע ב-10 מיליון, בנו שם 100 דירות, 20 דירות, אחרי שתיגמר כל הרכישה וכל ההתנהלות ואתה, המינהל, קיבלת כסף, אתה תחזיר לחייל המילואים שווה ערך של אותן 5 נקודות? יש איזה נוהל או שזה סתם יהיה בסוף – לפעמים עדיף לא לתת הטבות מאשר לתסכל את האנשים בוועדות, מכתבים, ואחר כך, אתה יודע, בסוף הוא הולך למכרז רגיל והוא מצטער שהוא לא הלך לשם כי הוא היה יכול אולי שם להשיג משהו יותר טוב.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
תודה, חבר הכנסת פרץ.
יואל חסון
לא, זו שאלה טובה, אם אחר כך הם מתכוונים לתת את - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
בסדר, אני אמרתי לו.
אבי סייג
היושב-ראש, אתה פנית לפני שנה לשר, אתה פנית לשר כתוצאה מהוועדה ודרשת מהשר להסביר לנו. חברת הכנסת מירי רגב כתבה גם לשר, הוא נתן תשובות שזה מטופל אבל כמו שאמר חבר הכנסת - - -
יואל חסון
גם שייתן תשובה לבתים המשותפים, זה חשוב.
מרינה סולודקין
אבל השר מטפל באוכלוסיות אחרות, זה ברור לגמרי, מה שאנחנו שומעים כאן.
אבי סייג
לנו זה לא ברור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
השר אמור לטפל בכולם.
יואל חסון
שיהיה פה, יהיה לך ברור.
מרינה סולודקין
אמור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
אני גם מאמין שהוא עושה את זה.
יוסי ברגר
יש לי הצעה אופרטיבית בשבילך, אם דיברת על דברים אופרטיביים, למה שלא תצרף נציג של הפורום של מח"טים ומג"דים במילואים לדיוני הוועדה? במקום לעשות ולחזור, שיישב, ייצג אותנו, תשמע גם דעה בלתי אמצעית מתוך מה שקורה בשטח. למה לא?
ישי לוי
כמו שציינתי, הייתי בקשר עם סגן אלוף אמיר חי, ניסינו לשמוע את עמדת הצבא או את עמדת חיילי המילואים - - -
יוסי ברגר
סליחה שאני קוטע, שים בן-אדם משקיף, נציג שיישב בוועדה שיעזור לכם גם, הוא יעזור לכם.
ישי לוי
אנחנו נבחן את הדבר, אני אביא את הדברים האלה, אני אבחן אותם, אני לא יכול - - -
אבי סייג
אנחנו ישבנו עם ההנהלה, זה התחיל אצלנו, ישבנו אתם ואת התשובות האלה תקבלו גם בעוד שנה. אני אומר לכם, מפה צריכה לצאת קריאה. את אותן תשובות תקבל גם בעוד שנה, לא כי הוא לא בסדר כי ככה זה. לא יהיה.
יוסי ברגר
מה זה "ככה זה"? בשביל זה אנחנו פה, בשביל לגמור עם ה"ככה זה".
אבי סייג
כי כך ההתנהגות של המינהל ומפה צריכה לצאת קריאה. ואמרתי, אם זה לא הולך, כמו שחברת הכנסת מירי רגב הזכירה, אני מציע, ואני מציע גם לך מירי, מה שלא הולך, בואו נעשה הצעת חוק. הם לא זזים בלי זה. יש לנו כבר את החוק, יש הצעת חוק כתובה, נריץ את זה במקביל. במקביל. יתעוררו יתעוררו, לא יתעוררו אז הכנסת תחליט. אין דרך אחרת.
מירי רגב
אנחנו יכולים להוביל את זה כהצעת חוק של הוועדה, כבד היושב-ראש?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
לי אין בעיה לנסות לקדם הצעת חוק. בשמחה.
מירי רגב
אין בעיה, אנחנו יכולים להוביל את זה כולנו ביחד.
אבי סייג
היא כתובה כבר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
חברת הכנסת מרינה סולודקין, בבקשה.
מרינה סולודקין
אני רוצה לומר ששום דבר לא זז. אני יושבת בוועדת ביקורת המדינה, יש דוח של המבקר בנושא מעמד ומצב אנשי המילואים. שום דבר לא תיקנו. אני חושבת שגם אנשי המילואים צריכים להבין, מחוקקים מבינים את הצורך של העדפת אנשי מילואים, אבל לדרג הפוליטי אין רצון פוליטי לעשות משהו ובגלל זה, בכל הוועדות, כמו שאתה אמרת, גם בוועדת כלכלה, גם בביקורת המדינה, גם בוועדות האחרות, אנחנו שומעים את אותו הדבר במשך שנים. אני חושבת שעכשיו עושים דבר נכון שיהיה ב-31 חוק בנושא של שוויון בנטל בגלל שכל הכסף הולך לכיוון של מגזרים, כמו שאומרים, חלשים. אני אומרת למגזר החרדי, שם יש הטבות, שם יש כל דבר וכאן אין. אז המדינה איבדה כמה ערכים ציוניים ואחרי חוק של שוויון בנטל אולי גם יהיה קצת כסף כדי להשקיע בדיור למשתכן. תודה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
זוהר בן דוד יצא אני רואה, נכון? לא נמצא. חבר הכנסת יואל חסון, בבקשה.
יואל חסון
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. קודם כל, באתי באמת באיחור, אני מצטער אבל את החומר אני מכיר והייתי בדיונים אחרים וגם בעניין בכלל של מינהל מקרקעי ישראל, בהתנהלות שלכם לגבי כל תחום שנוגע לכנסת הזאת או לוועדות הכנסת, אתם כמעט כל הזמן גם משבשים החלטות ממשלה וגם לא מקיימים החלטות כנסת, אלא אם כן זה באמת נהיה בחוק ואתם מבינים רק את היד הקשה הזאת של חקיקה חד משמעית וברורה. קודם כל, בעניין הזה, אני בא ותוהה האם אין משרתי מילואים במינהל מקרקעי ישראל? האם אתה לא עושה מילואים? האם חברים שלך לא עושים מילואים? האם הדברים האלה לא קריטיים שלכם? לא חשובים לכם?

אני אומר לכם, יש כל הזמן את ההבדל בין הרצונות של הכנסת, של חברי הכנסת, אחר כך יש ההבדל בין הרצונות של הממשלה, של הדרג הפוליטי, של שרי הממשלה ואחר כך הביצוע בשטח. אני ראיתי יותר מדי פעמים, כולל החלטות ממשלה, שמגיעות למינהל ולא מתקיימות, או לא מתקיימות בכלל או מתקיימות בלוח זמנים כזה שבסוף הערך של ההחלטה כבר לא משמעותי. אני אומר בצורה חד משמעית וברורה: היו כאן חקיקות, החלטות ממשלה, הצהרות של ההנהגה, החלטות עקרוניות שמדברות על העדפה של חייל המילואים במדינת ישראל. זה כתוב, זה ברור בצורה חד משמעית. לא ייתכן שהדברים האלה כל פעם במבחן המעשה – בהקשר שלכם כרגע, יש גם הקשרים אחרים – זה נופל. זה לא יכול להיות.

לכן, אדוני היושב-ראש, אני חושב שבהקשר הזה צריך כאן, בסיפור הזה, יד – קודם כל אני מוחה בכלל ואני לא רוצה להעליב ולפגוע, אדוני, אבל אני חושב שהדרג שצריך להופיע בפני הוועדה בדיון שכזה בנושא כזה זה דרג הרבה יותר בכיר. אני קצת מרחם על הבחור. אני לא יודע מה אתה עושה ומה תפקידך כי איחרתי אבל אני מרחם על הבחור. הדרג פה צריך להיות לפחות מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל. לפחות. במינימום. שלא נדבר על שר השיכון עצמו שהוא אחראי, הוא יושב-ראש המועצה אני חושב, אם אני זוכר היטב. ולכן, בהקשר הזה, אם אין ברירה צריך ללכת למסלול חקיקה מיידי, מהיר. יש היום קואליציה גדולה של 94 חברי כנסת - - -
מירי רגב
שמסוגלת להעביר הכול.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
או לעצור הכול.
יואל חסון
שכולם, חבר הכנסת שאמה, הצביעו בעד ההטבות לחיילים האלה, הסכימו על זה, לא היה על זה ויכוח, לא אופוזיציה ולא קואליציה. היום כולנו קואליציה ואני בטוח שגם אופוזיציה קטנטנה תסכים לדעתנו. אז לכן, ללכת על כיוון חד משמעי ברור, או לחילופין, אדוני היושב-ראש, לוחות זמנים ברורים למינהל מקרקעי ישראל בדיוק על הקצאת ההטבות האלה. והשאלה של חבר הכנסת פרץ היא שאלה מאוד מאוד משמעותית, כי הטבה על הקרקע – מאה אחוז, לא כולם יכולים לקנות בתים פרטיים ולא כולם יכולים להגיע לעניין הזה, מה עושים עם העניינים של בתים משותפים? הסיפור הזה של בתים משותפים זה דבר – אני לא יודע איך יגלגלו את זה, אדוני היושב-ראש, לטובת הצרכן, כי הרי עלות הקרקע היא לקבלן שבונה את הבניין. אם עכשיו הוא יודע מראש שהקונה יקבל איזושהי הטבה הוא עוד עלול להעלות את המחיר. זה דבר שהוא מורכב, זה לא דבר פשוט.
מירי רגב
אפשר אבל להגיע לזה מראש בדיוק כמו שדיברנו על ביטול מע"מ לדירה ראשונה בפריפריה והם מקבלים מענק של 100,000 שקלים. ה"איך" – אפשר לפתור אותו.
יואל חסון
אז זה המשפט הבא שרציתי להגיד.
מירי רגב
העניין הוא שתהיה רצינות בדיוק במה שאתה אומר לקיים ולוודא שהם מקבלים העדפה.
יואל חסון
אם לא יהיה – אני ממשיך את מה שחברת הכנסת רגב אמרה כי אני מסכים אתה – מהנקודה הזאת, אם הדברים לא יהיו בלוחות זמנים שנגדיר בתום הדיון הזה למינהל מקרקעי ישראל, אם הדברים האלה לא יהיו מיד הצעת חוק חד משמעית וברורה שתיתן את המענה לדבר הזה ולגייס את הממשלה לעניין כי בלעדיה זה לא יקרה. תודה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
תודה. סגן אלוף זוהר בן דוד.
זוהר בן דוד
בוקר טוב. אני יושב פה היום בתחושה מאוד מאוד קשה של דז'ה-וו, והתחושה הזאת ליוותה אותי מהיום ששוקי הרים את הטלפון ושאל אם אנחנו באים ליום ההוקרה למערך המילואים ושוב פעם נהיה – אנחנו בלי פרווה אבל שוב יתחילו ללטף אותנו ולהבטיח לנו אלף ואחת הבטחות. ואני מצטער מאוד אם אני משבית את השמחה אבל אני לא שמח להיות פה היום.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
אין פה שמחה.
זוהר בן דוד
אני ממש לא שמח להיות פה היום. עמדתי לפני שנה בתאריך הזה פחות או יותר על הבמה באודיטוריום ואמרתי שבאנו עם בגדי עבודה כי אנחנו באנו לעבוד. אנחנו עבדנו במשך שנה, התרוצצנו, ניסינו להרים ועדות, ניסנו להיפגש עם חברי כנסת, עם יושב-ראש הבית, עם אלף ואחד אנשים, עם דברים מאוד מוגדרים, לא בכי של יללות של "שיחת קוטראי" של מ"פ, ולא עשיתם כלום. כלום. שום דבר. לפני חודשיים הבחור המסכן הזה מקיבוץ קדרים שניסה לממש את הזכאות שלו במינהל מקרקעי ישראל, יושב שם פקיד אטום בנצרת שהפך את זה למנהל מטרטרי ישראל. לא נתן לו שום דבר. מה זה מעניין מה המג"ד כותב ומה המח"ט כותב? וזוהי דוגמה קטנה.
יוצא חייל לשירות מילואים – וגילוי נאות, אני סיימתי תפקיד מג"ד לפני שנתיים, אני היום עדיין משרת שירות מילואים פעיל ביחידה הרבה יותר נוחה וכשאני יוצא למילואים מתאמים אתי ואשתי מסתדרת, אבל אני שומע את החברים שלי ואני שומע את האנשים שאני נפגש אתם במהלך שירות המילואים שלי, המשפחות נקרעות. האישה צריכה להגיע בזמן לעבודה ואין מי שייקח את הילדים. הבטיחו שעה על חשבון המעביד כדי שהאישה תוכל לקחת את הילדים - "נדה". הבטיחו אלף ואחת הבטחות. רבותי, לא עשיתם כלום. כל מי שיושב בבית הזה, 120 חברי כנסת, היום אמרתם שיש 94 חברי כנסת בקואליציה, לא עשיתם כלום. יש הנחיה של ראש הממשלה, אם אני לא טועה מספרה 1630 ממאי לפני שנתיים למנכ"ל המשרד שלו להניח הצעה לשיפור מעמד אנשי המילואים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
נא לסכם.
זוהר בן דוד
60 יום זה הזמן שלוקח לנו להוציא צו כדי להתייצב לשירות מילואים ואוי ואבוי למי שלא בא לשירות מילואים. היום זה כבר לא כל כך אוי ואבוי. מה זה 60 יום לצוות של ראש הממשלה להתיישר לימין ולהתחיל לעבוד? אני חשבתי שראש ממשלה – אני בתומי, אזרח במדינת ישראל – ראש הממשלה מנחה, הצוות מבצע. אבל כנראה שראש הממשלה מנחה וזו המלצה. אז אם זו המלצה, חבר'ה, אתם לא עושים את העבודה.
אני מדבר מהלב, אני מדבר מהבטן, אני מדבר את הדברים בגובה העיניים, אבל אני מקווה מאוד שתתחילו כבר לעשות. זה לא הרבה זמן, זו לא הרבה עבודה. בעוד 5-6 שנים יגידו לנו "תודה רבה" והבנים שלנו יכנסו לשירות מילואים, והבנים שלנו, היום הם ביחידות מובחרות בצבא, או ביחידות פחות מובחרות בצבא והם לובשי מדים, הם רואים את החצץ שאנחנו אוכלים – מה אני משוגע? בשביל מה לי להיות מ"פ? בשביל מה אני צריך להיות מ"מ? אבא, עזוב, תן 3 שנים, נלך הביתה, נלמד באוניברסיטה, נעבור לאמריקה, נעבור לאירופה, הכול יהיה בסדר. השכנים שלנו מצפון יאהבו את זה. אז חבר'ה, הרבה כבר טחנו, פשוט מילה אחת: אנחנו מבקשים שתתחילו לעבוד. הנתונים מול העיניים שלכם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
תודה רבה. אנחנו נסכם את הדיון בצורה הבאה, אני חושב שאין פה שום לא סיבה ולא אווירה לא של חגיגיות ולא של שמחה. יום ההוקרה הזה הוא לא יום שכנסת ישראל יכולה להיות גאה על המאמץ או על ההישגים שהיא השיגה למערך המילואים בשנה האחרונה מאז היום הקודם. אין לנו על מה לטפוח על השכם. אסור לנו אבל, אני אומר אסור לנו זה אסור לכולנו, לפגוש עוד פעם בפעם השנייה מציאות כמו שהיתה ב-2006, של תשתית חלודה למערך המילואים, בין אם זו תשתית פיזית, אם זו תשתית אנושית של מוטיבציה ושל תחושות. זה אבסורד – אבסורד זו מילה עדינה – שאיש מילואים צריך לשלם על הוצאות הנסיעה שלו בדרך לשירות המילואים או לבסיס. זה עוד יותר אבסורד – ואת זה אני אגיד לכם גם כאיש פוליטי, אני רואה פה, אני לא יודע מה אתם, יותר לוחמים או תמימים – אבל זה אבסורד שלמג"דים לדוגמה בצבא של פייגלין יש יותר השפעה בזירה הפוליטית מאשר למג"דים של פיקודי המילואים בצה"ל. וזה אולי משהו שצריך ללמד לקח את כולנו.
מרינה סולודקין
נעשה עוד מפץ.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
הגיע הזמן שבמדינת ישראל יהיה גם חוק שמעגן, לא רק חוקי קצה, אלא חוק ברמת – לא צריך אולי חוק יסוד אבל חוק רחב של זכויות איש המילואים.
מירי רגב
חוק המילואים בעצם מאגד את הכול.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
חוק שיאגד את כל הזכויות. מעבר לכך, אם נמשיך בדרך הזאת, חברת הכנסת רגב, ואני רואה את המאמץ, אני מאוד מאוד לא אופטימי אם ביום המילואים הבא נוכל לעמוד מול האנשים האלה ולהגיד להם: יש לנו בשורה. אני מקווה שכן.
מירי רגב
נעמוד ונתבייש, נעמוד מולם ונתבייש. אחת לשנה לפחות נעמוד, נסתכל להם בעיניים ונתבייש.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
אני מצר על כך שנושאי הליבה שלכם הם לא בתחומי האחריות של ועדת הכלכלה אבל אנחנו מגויסים - - -
עמיר פרץ
אין נציג ממשלה בדיון כאן?
מירי רגב
כרמל, תתייחס להצעת החוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
איזו הצעת חוק? לגבי הוצאות הנסיעה אמרתי.
מירי רגב
לא, הוצאות נסיעה זה עולה היום. לגבי הצעת החוק שדיברנו שנעלה את זה כהצעה בנושא הדיור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
אמרנו תוך כדי דיון, לגבי הצעת החוק שאמרתם שהיא מוכנה וכתובה, תוגש לועדת הכלכלה, אני אפנה לכל חברי ועדת הכלכלה את ההצעה שיצטרפו כיוזמים וננסה להריץ אותה.
מירי רגב
מאה אחוז.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
דרך אגב, זה שיש קואליציה של כמעט 100 חברי כנסת זה לא מבטיח כלום, כי מצד אחד יכול להיות כוח לעזור, מצד אחד זה יכול להיות כוח לעצור לצערנו. בכל מקרה, מילת הסיכום, השורה התחתונה היא שאנחנו, עד כמה שזה לא מתחבר עם התוכן של הדיון, אנחנו באמת, כחברי כנסת כיו"ר ועדה, מצדיעים לכם על המצוינות שלכם, על הנכונות שלכם לתרום ונקווה שבסיכום של הישיבה הבאה יהיה לנו גם, כמו המילה שחזרה פה, משהו אופרטיבי ואמיתי ומוחשי ביד לספק לכם. תודה רבה לכולם.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:00.>

קוד המקור של הנתונים