PAGE
14
ועדת הפנים והגנת הסביבה
23/05/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 553
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, ב' בסיון התשע"ב (23 במאי 2012), שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/05/2012
חוק שירותי הדת היהודיים (תיקון מס' 18), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק שירותי קבורה (תיקוני חקיקה), התשס"ט–2009
מוזמנים
¶
אביגדור אוחנה - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
משה דגן - סמנכ"ל בכיר לשירותי דת, המשרד לשירותי הדת
יאיר עוז - יועץ לשר, המשרד לשירותי דת
יצחק ישי - מנהל אגף קבורה, המשרד לשירותי הדת
זהר פורת - עו"ד, עוזרת היועמ"ש, המשרד לשירותי דת
אילנה מזרחי - עו"ד, עוזרת ליועץ המשפטי, המשרד לשירותי הדת
צחי דוד - רפרנט שיכון ודתות באגף תקציבים, משרד האוצר
יורם עבודי - אגף תו"פ, מינהל מקרקעי ישראל
שמעון נבון - מנהל תחום דמי קבורה, המשרד לביטוח לאומי
היו"ר אמנון כהן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על שולחן הוועדה כרגע הרוויזיה שביקש אחד מחברי הכנסת הבכירים בוועדה והמוכשרים - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
לגבי הצעת חוק שירותי קבורה (תיקוני חקיקה) – החוק למעשה על שולחן הוועדה מ-2009, עשינו מספר דיונים והיתה הפסקה לתקופה ארוכה בה רצינו להגיע להסכמות עם משרד האוצר לגבי המימון של המקום.
כידוע, במדינת ישראל משאב הקרקע יקר מאוד ויש לנו בעיה עם הקרקעות. לכן, היתה יוזמה של הממשלה בפעם הראשונה בתולדות המדינה שיהיה בית עלמין שהוא כלכלי, הוא לא עמותה, לא מלכ"ר, אלא עסקי יותר. אבל פה נתנו את המינון שהרווח ייבנה כך שרק יהיה 15% – זה מה שהסבירו לנו.
דרשנו בוועדה שיינתנו הנחות לצד השני, לבן או לבת הזוג. זאת אומרת, אם לא עלינו, מישהו נפטר, והוא חי עם בן או בת זוגו לתקופה של שנים, אפילו יומיים, לא משנה, אבל ודאי ששנים רבות, ואז הוא רוצה להיקבר במחיצת או ליד אותו בן או בת זוג, שלא יהיה מצב בו הוא ישלם מחיר מלא, אלא יינתנו הנחות.
אני רוצה להודות למשרד האוצר בשיתוף משרד הדתות, שגייסנו תקציב נוסף על מנת שיהיה מין סבסוד לבן/לבת הזוג, שזה יהיה 20% ועוד 20%, בערך 40% הנחה לבן/לבת הזוג שיחפוץ להיקבר ליד מי שהוא חי אתו שנים רבות.
אז כמו שאמרת כשנכנסת, חבר הכנסת אדרי, אנחנו דואגים גם לעתיד, למה שיהיה, לכל אחד. הרי זה נקרא: בית החיים. החיים זה שם. פה אנחנו נמצאים בתקופה של ניסיון. כולנו חושבים שהכול בידינו –כוחי ועוצם ידי, אנחנו נשנה את הכול, נעשה את הכול, אבל הכול מאתו יתברך - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - וחיי נצח זה שם, ואנחנו צריכים לדאוג גם לשם.
בלב כבד אישרנו את החוק הזה, שלא יהיו אי-הבנות. בלב כבד אישרנו, בגלל מצוקת קרקעות במדינת ישראל, גם בגלל שהולכים ומתמעטים המקומות בתוך בתי העלמין הקיימים. באזור ברקת יש החלטת ממשלה שבמקום בו יש את המחצבה יוקם בית העלמין.
לצורך כך, אחרי דיונים מעמיקים ורבים אישרנו את החוק. וידידי היקר שרצה להשתתף בוועדה – והוא פשוט לא יכול להגיע, היה לו דבר חשוב, ולכן לא הצליח להגיע – כשהצבענו הוא הגיע ואמר: היה לי מה להגיד. אז אמרתי לו: תחליט מה אתה רוצה, תרצה רוויזיה, בבקשה. ואפשרתי לאדוני רוויזיה, וגם שמתי אותה על סדר-היום ופרסמתי מבעוד מועד. בבקשה, אדוני, מן הראוי צריך קודם כל להצביע עליה.
אורי מקלב
¶
אם מישהו ממהר, אריה, אז אני לא רוצה שיהיה לחוץ בגללי שאני לוקח את זמנו היקר. קודם כל, תודה רבה, אדוני היושב-ראש - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, שנייה, אתה תנמק, תגיד בבקשה ואנחנו נחליט מה לעשות. אתה יכול גם אחרי שנימקת להחליט החלטה אחרת, מה שתחליט. בבקשה, אדוני.
אורי מקלב
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, במיוחד על כך שאתה באמת מאפשר לי להביא את הדברים. המנהג הזה שאתה מנהל את הוועדה בלויאליות בנושאים רבים, כולל אתמול ציינתי את זה בנושא שניהלת ואתה ממשיך עם זה גם היום ולא מביא את זה להצבעה, מוריד וכו'. בלי היועץ המשפטי, עם היועץ המשפטי, אבל אתה נותן לי להגיד את הדברים, ואני מודה לך על כך.
חברי חברי הכנסת, מכובדי ממשרד לענייני דתות – המנכ"ל וכל העוזרים, מביטוח לאומי, אני רוצה לדבר קודם כל על החלק הערכי בעניין.
אנחנו היום רוצים לאשר הצעת חוק ממשלתית שתבוא לקריאה שנייה ושלישית, שהיא בעצם אמורה לעשות רפורמה עמוקה מאוד בכל נושא הקבורה בישראל. ומי כמונו כחברי כנסת אני מודיע, שנדע מה אנחנו עושים. אנחנו עשינו כמה רפורמות, וחברי שיושבים פה, יושבים וצועקים, למשל רפורמה אחת שנעשתה בנושא המים והתאגידים: איפה היינו? איך אישרנו? איך אנחנו נתנו לדבר כזה לקרות? אני אומר: אנחנו היום עומדים בפני רפורמה שהיא הרבה יותר גרועה במהותה בשינוי שהיא עושה ובהשלכות לאזרח, יותר ממה שראינו בתאגידי המים.
אורי מקלב
¶
מייד אגיע לזה, בקצרה ממש. הדבר הראשון זה החלק הדתי – אנחנו כעם היהודי ידועים בכך שאנחנו מצווים על חסד. התורה לא מדברת רק מבחינת השכל, שאתה רואה עני שמת מרעב, שהוא צריך כסף, לתת לו כסף. זו לא המצווה. את זה כל בן-אדם צריך לעשות – רואה מישהו עני, שאין לו משהו, לתת לו משהו. חסד זה דבר שצריך לעשות הרבה יותר, לרדוף אחרי זה, אתה מחפש את הדברים שם.
החסד הכי עילאי והכי איכותי שהיהדות קבעה זה הנושא של קבורה, של הטיפול במת. חסד של אמת. זה לא רק סתם חסד. לא תמיד זה ככה, אבל הרבה פעמים אין לך מי שיגיד לך תודה רבה בעניין הזה. אף אחד לא יודע מה עשית, איך טיפלת בו בעניין הזה. אתה מטפל בו, אתה צריך לקבור אותו, כל הטיפול בעניין הזה בבני משפחה בשעות הכי רגישות אנחנו - - - .
לא יכול להיות חסד של אמת, חסד של קבורה, טיפול בקבורה, יחד עם מסחר – זה לא יכול להיות. אלה שני קווים שלא יכולים אחד עם השני. לקחת, להוציא את זה ליזמים, לכל יזם שהוא, כל יזם באשר הוא - - -
אריה ביבי
¶
זה ממש יותר גרוע. בפתח תקווה זה יותר גרוע ממסחר. אם אתה מכיר שם את הרב זה 5,000 שקלים, לא מכיר – 50,000 שקלים, בקיצור ולעניין.
אורי מקלב
¶
גם היום דורשים בקבורה מחיים, כן, נכון – זו אחת העוולות שיש גם כן היום, אני גם מדבר על זה.
אורי מקלב
¶
אני רוצה להביא לדוגמה איך היום נראות רפורמות שהעברנו ליזמים פרטיים, כמו הרכבת הקלה ועוד. באיזו צורה מתנהל מי שרואה רק מסחר לנגד עיניו, וכל הסיפורים האלה שאנחנו ניתן חלק מהמכרז לשיפור השירות. אנחנו מכירים רפורמות בתחבורה הציבורית, עשינו כאלה דברים – אשכולות, הפרמטרים, יחס ומתן, ואחזקת אוטובוסים – אנחנו רואים איך נראית התחבורה הציבורית והחברות האלה שמתמודדות.
אבל אנחנו מדברים כאן על השעות הכי קשות של המשפחות, שכל טיפול צריך להיות טיפול כל כך עדין. למה קוראים לזה "חברה קדישא"? זה לא סתם שם. "חברה קדישא" בארמית זו חבורת קודש, שעושים את עבודת הקודש, אנחנו מצפים מהם שכך יעשו וכך אנחנו אמונים. אף אחד לא יצפה ואף אחד לא ידרוש ממישהו שהוא יזם פרטי, שאומרים לו: אתה "ביזנס", שיעשה דבר כזה. זה בחלק הערכי של העניין, שהוא לא פחות חשוב.
החלק הממוני, החלק הפרקטי – יחד עם הרפורמה מגיעים גם תעריפי מחירים ותעריפי המחירים - - -
אורי מקלב
¶
מה שכתוב פה בעצם מבטל את כל האפשרות – מדברים על בית קברות של מאות אלפי קברים, וזה בית הקברות האלטרנטיבי, בית העלמין האלטרנטיבי – שלא תהיה כמעט אפשרות להיקבר בחינם. את כל החלקות של ביטוח לאומי יבטלו, ואגיד לכם גם למה: האפשרות היחידה, האפשרות היחידה ממש להיקבר בחינם, זו תהיה קבורת כוכים.
אורי מקלב
¶
רבותי, אביגדור, אני רוצה שתשמע את זה. אחרי זה אל תגיד – אמרתי את זה בשידור לא נכון, ואני בכל אופן אמון על היועץ המשפטי של הוועדה. כחברי כנסת אנחנו חייבים יועץ משפטי שיודע על מה מדובר. האפשרות היחידה, כמו שאומר היועץ המשפטי להיקבר בחינם, מה שנקרא "חלקות של ביטוח לאומי", שהביטוח הלאומי משלם, זה קבורת כוכים - -
אורי מקלב
¶
- - כן, קבורת סנהדרין – שהיא הקבורה הכי פחות נדרשת, אולי 10% היום מבקשים אותה. כל הקבורות – אני לא מדבר אתך על קבורת שדה, שתעלה בלי הנחות לזוג, שמי שנוהג כל המשפחות מדורי דורות והוא גם רוצה והמשפחה רוצים, האבא ביקש - - - כולם, זה 50,000 שקלים. קבורת הקומות האלה בתוך מבנים תעלה 30,000 שקלים לזוג.
יעקב אדרי
¶
אני יודע ש"חברה קדישא" עושה עסקים, זה לא חדש. כשהייתי ראש עיר לא נתתי להם לעשות את זה. אני קבעתי את המחירים.
אורי מקלב
¶
אנחנו עושים מהפיכה בעניין הזה. תהיה מחאה חברתית, אבל אני לא יודע מי יצעק. אני לא מדבר על מי שיכול, אני דיברתי על כך - - -
אורי מקלב
¶
אני קודם כל מציף את הבעיה. אנחנו מדברים בכלל – כל הרפורמה הזאת בעצם תמנע קבורה במקומות אחרים, ואת כולם תתעל לכיוון רחוק מאוד. אנשים בתל-אביב – קח דוגמה – צריכים לנסוע 30 דקות לבית הקברות הזה. לקחו את הקרקע הכי זיבורית שיש במדינה, קרקע של מחצבה, והמדינה לא מכניסה אפילו שקל מהכיס שלה ונותנת. יש קרן - - -
אורי מקלב
¶
המדינה אומרת: כל מה שעולה היום להקים בית-עלמין כזה, כשמדובר על מאות, מאות, מאות מיליונים – על אלה שאמורים להיקבר שם ועל בני משפחותיהם. אתן איזה משהו, "פינאטס", של 30 מיליון או משהו כזה. בית-העלמין הזה אמור לקום על מחצבה שהיתה בברקת. במדינת ישראל יש קרן לשיקום מחצבות – לקחו סכום ואגרות מכל אחד שטמן או שחצב מהמחצבה הזאת.
אורי מקלב
¶
במשרד התשתיות. 400 מיליון שקלים. המדינה לא לוקחת שקל מהקרן הזו ומביאה את זה לטובת בית העלמין הזה, כדי שיעלה יותר זול לאנשים. אנחנו מוכנים לכך שמכאן ואילך, מהקמת בית העלמין הזה, חוץ מקבורת כוכים, כל דבר יעלה עשרות אלפי שקל לכל משפחה? זה נקרא רפורמה? בזה פותרים את מצוקת הקבורה?
אתה דיברת, אדוני היושב-ראש, בצדק אולי, אני גם לא חושד בזה, אין מצוקת קבורה, ומצוקת הקבורה זה בלון שמישהו מפריח אותו, הוא לא מבוסס.
אורי מקלב
¶
- - תוכנית שכבר בבנייה בירקון של 35 אלף קברים שמספיקים לשש שנים. יחד עם זאת יש תוכנית "פת/2000", שיבוא מישהו שיגיד שאני לא אומר דבר נכון, יש כאן בוועדה לפרוטוקול - - -
אורי מקלב
¶
אז אתה יודע מה, אני מוכן לזה: אם אין דבר כזה – החוק מאושר, אם יש דבר כזה – החוק לא מאושר.
אורי מקלב
¶
אני מעמיד במבחן של בדיקה, בדיקה מקצועית – אם יש דבר כזה שבתל-אביב בירקון, לא בברקת, בירקון יש עכשיו בבנייה 35,000 קברים - -
אורי מקלב
¶
- - ותוכנית "פת/2000", שהיא עכשיו כבר אחרי אישורים – לא תוכנית עתידית – אחרי אישורים, היא עוד לא מתבצעת, שיש בה 200,000 קברים - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
יש פה גם אינטרסים – פוחדים שאם יהיה בית עלמין חדש, לא יפתחו את האחרים. הם פוחדים. כל אחד דואג לזה שלו.
אורי מקלב
¶
- - על מידע שמגיע אלי ביום האחרון: יש חשש לשחיתות בכל העניין הזה, ואני אומר את זה כאן. אני לא יכול להגיד את הדברים מפני שעדיין לא יכולתי לאמת את זה.
אורי מקלב
¶
כל המהלך הזה נגוע בחשש לשחיתות. ואני אומר את זה כאן, וצריכים להיזהר לפני שמאשרים דבר כזה. ודבר הפוך – שאלו אותי - - -
אורי מקלב
¶
מצוקת קבורה פותרים בזה שלא מכניסים. ולא רק זה, אנחנו מטילים את הכול על הנפטר ועל בני הנפטרים. בעיני רוחי, הייתי חושב שבהצעה, מינימום ברפורמה, היו באים ואומרים: תשמעו, אנחנו היום לוקחים – אתה צודק, אתה אומר חלקה, בן הזוג נפטר, הבן או הבת זוג שלו רוצים להיקבר על ידו, אנחנו מדינה שהוא חייב לשלם עשרות אלפי שקלים, זו לא בקשה לגיטימית.
באו לכאן מחברות קדישא או אחרים שאומרים: תשמעו, עוד עשרות שנים הוא ייקבר, הבן זוג שלו יחיה ויאריך ימים, למה שנחזיק לו קבר, שנשמור לו קבר? אני אומר: אדם, בן או בת זוג בני 75, אחד מהם נפטר, אני לא יכול לתת לבת זוג שלו - - -
אריה ביבי
¶
אדוני, שתי מלים. למה הגענו למצב הזה? אגיד לך מה – אתם אומרים שאין מצוקת קברים? יש מצוקה, ועוד איך. אתה שואל איך מגיעים לפתח-תקווה? אומר לו: שמאלה בית קברות, אתה ממשיך הלאה, בצד ימין עוד בית קברות ואתה ממשיך הלאה רואה בית חולים, ואחר כך עוד בית קברות. יש מצוקה רצינית.
אריה ביבי
¶
דקה. יש מצוקה רצינית ואני מסכים עם המצוקה. אבל יחד עם זאת, הגענו למצב הזה, כי לאנשים נמאס מה"חברה קדישא". ואת זה צריכים להגיד על השולחן. תשמע, היום כשאתה הולך ל"חברה קדישא" אתה נסחט כמו לימון, פה לפחות אתה רואה - - -
אריה ביבי
¶
זה היום הכי קשה בחייך, אתה נסחט כמו לימון. פה לפחות אתה רואה מספרים, אין לך ויכוח. הוא אומר לך: אתה רוצה פה, תשלם.
אריה ביבי
¶
רק רגע, יעקב, יש לי ויכוח על המספרים, בהחלט, אבל יחד עם זאת, שם אין לך שום דבר, שם במסחר, ממש בושה, בושה וכלימה. אני אומר - - -
אריה ביבי
¶
אני הרבה פעמים שם, עבדתי שם ואני מכיר את האנשים, כי אני גדלתי בפתח-תקווה. אני מכיר את הרבנים, אני מכיר את כל "חברה קדישא" - - -
אז אומרים
¶
בשבילך אני עושה ככה, אבל נכנס אחרי מישהו אחר, דופקים לו מחיר פי שישה. מה זה? בשביל זה התחילו רפורמה ודברים כאלה. כי כבר נמאסו ה"חברה קדישא", נמאסו על האנשים.
יעקב אדרי
¶
אורי, אני מאוד מעריך את הכנות שלך, באמת גם יש לי את מלוא ההערכה אליך. אני בטוח שאתה מדבר ממקום מאוד רציני. כל הנושא הזה של הקבורה הוא מאוד בעייתי. אני רוצה להגיד בכנות – לא השתתפתי בדיונים, כך שאני לא רוצה לבוא ברגע האחרון ולהגיד: הנה, הנה הבעיה - - -
יעקב אדרי
¶
אני מכיר את העניינים. אני מוכרח להגיד לך, שוב, שאני כראש עיר הכתבתי את המחירים ולא נתתי שירימו מחירים. "חברה קדישא" עבדה לפי התכתיבים שלי, כדי שהאדם הפשוט יוכל להיקבר ולקבור את הקרובים, כי בדיוק בשעות הקשות באים ודורשים ממנו.
יעקב אדרי
¶
מה שמדאיג אותי זה הסכומים שאני רואה פה. זה שיש מצוקת קבורה, יש. זה שיש בעיות עם "חברה קדישא" היום – יש, גם יש.
אורי מקלב
¶
לא, היום קבורת שדה בחינם. אדוני היושב-ראש, היום קבורת מקומות, לא שדה, קבורה ברמה, זה בחינם היום. היום אתה מבטל את זה.
אורי מקלב
¶
לא, לא בחינם. גם את הנפטר היום, אתה רוצה – אתה צריך לשלם. אני לא מבין, אנחנו מדברים על שני דברים?
אורי מקלב
¶
יכול להיות שאומרים משהו אחר. אתם רוצים, אתם אומרים משהו אחר ויש יועץ משפטי שלנו שיודע לקרוא הסכם. היועץ המשפטי שלנו יודע לקרוא הסכם.
צחי דוד
¶
אם רוצים בחלקה חריגה בלבד ניתן לשלם. בחיים אפילו לא ניתן לשלם גם אם רוצים מחוץ לחלקה חריגה– זה המצב.
היו"ר אמנון כהן
¶
אוקיי. מי בעד הרוויזיה שביקש חבר הכנסת אורי מקלב? אתה בעד. מי נגדה? 2.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 2
נמנעים – 1
הרוויזיה של חבר הכנסת מקלב להצעת חוק שירותי קבורה (תיקוני חקיקה), התשס"ט–2009, לא נתקבלה.