PAGE
38
ועדת הכספים
15/05/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 1082>
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ג באייר התשע"ב (15 במאי 2012), שעה 10:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/05/2012
החלטת רשות המסים לשנות את מעמד המשפחתונים לצרכי הדיווח והחיוב במס ערך מוסף
פרוטוקול
סדר היום
<החלטת רשות המסים לשנות את מעמד המשפחתונים לצרכי הדיווח והחיוב במס ערך מוסף>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
משה גפני – היו"ר
אבישי ברוורמן
אורי אריאל
גאלב מג'אדלה
דוד אזולאי
יעקב אדרי
יצחק וקנין
מגלי והבה
ציון פיניאן
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
אילן גילאון
אנסטסיה מיכאלי
דב חנין
ישראל אייכלר
מוזמנים
¶
>
ערן יעקב
ליאת גרבר
––
סמנכ"ל רשות המסים, משרד האוצר
מנהלת מחלקה בכירה שוק ההון, משרד האוצר
תמר אלמוג - מנהל בכיר מעונות יום ומשפחתונים, משרד התמ"ת
רן רדניק - אגף תקציבים, משרד האוצר
מעיין כהן - סרן, יועמ"ש פקע"ר, משרד הביטחון
מיטל להבי - ס. רה"ע, עיריית תל אביב-יפו
ורד וייץ - עו"ד באג"מ, ההסתדרות הכללית החדשה
חזקיה ישראל - מנהל המחלקה לביטוח סוציאלי ולקשרי גומלין עם הכנסת, התאחדות התעשיינים
איתי סבירסקי - עו"ד, מלווה לאיגוד מטעם הנהגת כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
תום דרומי - רכז איגוד המשפחתונים, כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
רחל אברהם - נציגת איגוד המשפחתונים, כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
רסניה איזבידת - נציגת איגוד המשפחתונים, כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
טובי עמיר - נציגת איגוד המשפחתונים, כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
איירין שיק - נציגת איגוד המשפחתונים, כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
ליאור גבאי - מנכ"ל, נאות מרגלית
אורית קוזמן - מנהלת אגף משפחתונים, נווה מרגלית
רשמת פרלמנטרית
¶
מוריה אביגד
<החלטת רשות המסים לשנות את מעמד המשפחתונים לצרכי הדיווח והחיוב במס ערך מוסף>
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים בנושא החלטת רשות המסים לשנות את מעמד המשפחתונים לצרכי הדיווח והחיוב במס ערך מוסף. מדינת ישראל החליטה שהיא מעודדת – זה כבר היה כאן בוועדה לפני שנתיים – יציאת נשים לעבודה ולכן ועדת הכספים - - -
היו"ר משה גפני
¶
היא החליטה לעודד נשים, כיעד לאומי, לצאת לעבודה. ולכן, ועדת הכספים בשעתו, בבג"ץ פרי ביטלה את החלטת הבג"ץ בחקיקה מכיוון שהטענה היתה שמבג"ץ פרי ירוויחו נשים מהמעמד הגבוה יותר מבחינה כלכלית, בעוד שאם אנחנו נעודד את המשפחתונים ואת המעונות ואת הצהרונים ייהנו מזה כל הנשים שיוצאות לעבודה, אפילו אם הן לא במעמד כלכלי בכיר וגבוה ומשתכרות שכר יותר גבוה. אנחנו הלכנו על המהלך הזה. אנחנו, בוועדת הכספים, ביטלנו פה אחד את בג"ץ פרי והלכנו על תשלום מוגדל למשפחתונים, לצהרונים ולמעונות.
במהלך כל השנתיים האלה אני כל הזמן נתקל בבעיות, אנחנו כולנו נתקלים בבעיות. היה פה גם דיון לגבי הנושא של משרד התמ"ת, אנחנו נתקלים בבעיות שהמטפלות והמשפחתונים – מעכשיו, מכאן ואילך אני אומר משפחתונים ואני מתכוון לכולם – נתקלים בבעיות בירוקרטיות. היה את נושא סולם השקילות, אם מישהו זוכר. בהיסטוריה היה דבר כזה שאני פעם אכתוב על זה ספר, איך ממשלת ישראל מקבלת החלטה להוציא נשים לעבודה וכדי להוציא נשים לעבודה הם מעלים את הכסף שאימהות יצטרכו לשלם ואף אחד מהשרים לא הבין על מה מדובר. אני אמרתי, אם יהיה שר אחד שיגיד לי מה זה - - -
היו"ר משה גפני
¶
מי? תגיד שר אחד. אף שר לא. טוב, לא חשוב, אני לא אגיד שמות. אף שר לא ידע על מה מדובר והצביעו בעד, מעלים את השכר. מזל שאנחנו הורדנו את זה חזרה. עכשיו יש משהו חדש, בא פתאום משרד האוצר ואומר שהמטפלות יצטרכו להיות עוסק מורשה ולשלם מע"מ. לא היה במשך 25 שנה, לא שילמו מע"מ, עכשיו משלמים מע"מ. צריך לשלם מע"מ. אז מתחילים להסביר לי שמבחינת החוק זה מוכרח להיות דבר כזה שמשלמים מע"מ. אני יודע שהחוק והנהלים וכל הדברים האלה נוצרו כדי לשרת את האזרחים, כדי לעשות טוב לכולם, כדי שיהיה סדר והוא לא נעשה כדי להעשיר את קופת המדינה. אם זה כדי להעשיר את קופת המדינה אז בואו נחזור לבג"ץ פרי, שייקחו להם 6 מיליארד שקל. הרי כל המטרה היא לסייע.
מי נהנה מזה שיגבו מע"מ מהמטפלות? המטפלות יפסידו מכיוון שהם יצטרכו לשלם את הכסף הזה, אבל הם יפסידו גם שכל מטפלת עם כמה ילדים תצטרך להעסיק או רואה חשבון ובמקרה הטוב מנהל חשבונות שיתחיל לדווח. היא לא יודעת לדווח, היא מטפלת. אז המטפלת לא מרוויחה. ההורים וודאי שלא ירוויחו, מה תעשה המטפלת? חלק מהכסף - - -
היו"ר משה גפני
¶
בדיוק, הרי לחלק מהכסף היא תבוא להורים והיא תגיד להורים: מה אני אעשה? מה אתם רוצים שאני אפסיד? גם ככה אני משתכרת שכר שקובע לי משרד התמ"ת שהוא לא שכר גבוה.
היו"ר משה גפני
¶
ואז תבוא האימא והאימא הזאת תגיד: רק רגע, אם אני עכשיו צריכה לשלם סכום כזה ואני ממקום העבודה שלי מקבלת סכום אחר, שהוא לפעמים יכול להיות - - -
היו"ר משה גפני
¶
כוח לעובדים. אני לא רוצה להיכנס לעניין הזה בגלל שכל פעם יוצא לי השם איתן כבל אז אני לא אומר כלום. המייצגים של המטפלות הכריזו על שביתה. מה היה קורה אם היתה שביתה? היתה אמורה להיות שביתה בימים שני, שלישי ורביעי השבוע. המשמעות של העניין היא שלא רק המשפחתונים היו סגורים ולא רק שהמטפלות היו בבעיה עם העניין הזה, המשק היה מתחיל להסתבך מכיוון שאנשים לא היו הולכים לעבודה, הם לא ישאירו את הילדים בגלל שמישהו במשרד האוצר החליט לגבות כסף. עשיתי כל מאמץ ואני מודה לארגון העובדים של המטפלות ואני מודה לוועד של המטפלות שהחליטו לדחות את השביתה עד שאנחנו נגמור את העניין.
ביום ראשון התקיים דיון במשרד האוצר, לאחר מכן, אתמול, הם ישבו אתי ועד הדיון כאן בוועדה לא תהיה שביתה, כאשר אם לא נגיע לסיכום כלשהו, אומרים המטפלות והמייצגים שלהן שבשבוע הבא תהיה שביתה.
היו"ר משה גפני
¶
בדיוק, זו ההגדרה, נציגות אותנטית של המטפלות. לא יודע מי, הכול בסדר. אתם דיברתי, המטפלות אמרו שהם מייצגים אותם, גם קיבלתי מכתב, בסדר. עכשיו אני רוצה לדעת ממשרד האוצר האם אפשר בבקשה – אגב, זה לא רק על המטפלות הקיימות, גם מי שמגיעה למשרד התמ"ת ומבקשת להירשם לשנה הבאה, אומרים להן שהן צריכות להביא אישור שהן עוסק מורשה. אני נגד זה באופן טוטאלי. אני לא אומר שצריך לקבל החלטה בגלל שהטענה של החוק היא טענה. אני אומר שצריך ללכת להסדר שההסדר יהיה גם תשלום של מס הכנסה שלילי, שהמטפלות הן בעצם לא עצמאיות אלא הן מקבלות שכר, הן שכירות. משרד התמ"ת קובע להן את גובה השכר.
יש הצעת החוק של חבר הכנסת מקלב ושלי שאנחנו הולכים להביא אותה עכשיו לוועדת שרים שהמטפלות יקבלו מס הכנסה שלילי, והיתה התקדמות גדולה בדיונים שלנו עם משרד האוצר שהם אכן יקבלו מס הכנסה שלילי. אבל מה? אני אומר בואו נעשה דיון על כל מעמד המטפלות, אבל עד אז, לא לדרוש מאף אחד עוסק מורשה, לא מהחדשות ולא מהוותיקות. משרד האוצר, בבקשה.
ליאת גרבר
¶
הגיעה באמת לפתחנו הבעיה שאדוני מתאר ואנחנו כרגע בדיונים אז הייתי מבקשת שבשלב הזה אנחנו באמת נבחן את הנושא הזה עד תום, כי בכל הנושא של המשפחתונים יש איזושהי מורכבות, אנחנו רוצים לבחון את העניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, שניה, זה משרד התמ"ת, תמר אלמוג. ליאת, היות ואת מייצגת את הממשלה – הממשלה היום היא מאוד רחבה, העול על כתפייך הרבה יותר כבד – אם ההחלטה מקובלת עליכם שלא עושים שום דבר בלי הסכמה אתנו אז אני ממשיך את הדיונים על המע"מ. יש לנו פה ארבעה סעיפי מע"מ. אם אין החלטה כזו אני עוצר את הדיונים כאן גם על המע"מ, גם על העלאת במע"מ, שזה שני מיליארד שקל למשרד האוצר. אני כמובן לא מאיים, חס וחלילה.
ליאת גרבר
¶
אני רוצה רק להגיד שאנחנו כמובן מחויבים לפעול לפי החוק כפי שגם המטפלות מחויבות וכמובן רוצות לפעול לפי החוק. אנחנו מבינים שיש איזושהי בעיה, אנחנו נקיים דיונים בזמן המאוד קרוב על מנת - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל כל עוד שאין הסכמה גם משרד התמ"ת יוציא רישיונות, כל עוד שאין הסכמה לגבי הנושא.
תמר אלמוג
¶
יש לנו כ-3,300 משפחתונים מוכרים בידי המשרד. היוזמה הזאת לפתיחת תיק כזה או אחר במע"מ איננה יוזמה של המשרד. המשרד דרש תמיד בהנחיות שהיו קיימות מאז שהוקם השירות שהמטפלת צריכה גם לפתוח תיק במע"מ. זה הכול. לא כתבתנו אף פעם בהגדרה איזה סוג, איך, כמה, למה.
היו"ר משה גפני
¶
אם אני מטפלת ואני באה אליך היום – אחות שלי באה בשנה שעברה ונתת לה רישיון, אותו דבר כמו שאני – אני באה היום, את נותנת לי רישיון?
ליאת גרבר
¶
שוב, אנחנו לא הנחנו כרגע לא לתת אישורים, זה גם לא היה קודם מותנה, זה צריך להישאר כמו שזה היה בנוסח.
היו"ר משה גפני
¶
היא נותנת רישיון או לא נותנת רישיון? היא אומרת שאתם מחליטים. היא נותנת רישיון או לא?
תמר אלמוג
¶
לא הוצאנו שום הנחיה חדשה ממה שהיה נהוג עד היום. משרד התמ"ת לא הוציא כל הנחיה חדשה בנושא.
מגלי והבה
¶
הגברת תמר, אנחנו יצאנו מבולבלים, את בלבלת אותנו לגמרי. את אומרת: זה לא תלוי בי ואת לא נותנת רישיונות. מצד שני האוצר אומר: אנחנו לא יודעים.
תמר אלמוג
¶
הסמל או האישור למטפלת הוא לפי שנת לימודים. הווה אומר, אנחנו, בתשע"ב מ-1 בספטמבר 2011 עד 31 באוגוסט 2012, לא מדברים על התקופה הזו בכלל, אין שום שינוי, אף אחד לא שינה כלום בתקופה הזו. לגבי שנת הלימודים הבאה, תשע"ג, הווה אומר שמתחילה ב-1 לספטמבר 2012, אני הודעתי שהמשרד ממתין להחלטת רשות המסים האם לשנות. אנחנו גם לא אמורים לתת הנחיה בנושא, ההנחיה שלנו היא שהיא צריכה לפתוח תיק במע"מ, נקודה. אנחנו לא אומרים איזה סוג של תיק.
תום דרומי
¶
ומטפלות שאמרו שהן לא יעבדו לפי הטיוטה הזו הודיעו להן שפותחים להם רישום, שלמעשה זה פיטורין. 21 מטפלות השבוע פוטרו ככה.
ליאת גרבר
¶
אני רוצה אבל פשוט להבהיר, אומרת גברת תמר אלמוג שהיא לא הוציאה שום הנחיה. ככל שיצאה איזושהי טיוטה, יכול להיות על סמך מידע כזה או אחר, אנחנו חזרנו ואמרנוש הנושא הזה ידון בזמן הקרוב ולכן אנחנו לא נתייחס לטיוטות ככל שיצאו.
תמר אלמוג
¶
אדוני היו"ר, הנחיות צריכות להיות רשמיות בפורום של האגף, מפורסמות באתר המשרד. אין כיום שום הנחיה כזאת באתר המשרד.
היו"ר משה גפני
¶
אז אני שואל אותך, האם לגבי יש שנוי? אני המטפלת. האם לגבי יש שוני משנה שעברה לשנה זו אצלך?
מגלי והבה
¶
לא, כי יש פה נציג שאומר שהטיוטה הפכה מבחינתנו להוראה ומבצעים אותה. אתן עכשיו מתברברות ביניכן - - -
גאלב מג'אדלה
¶
גם לנו לוקח כמה דקות להבין. מה שהם אומרים עכשיו, כדאי שתדע, לגבי שנת הלימודים הבאה ב-1 בספטמבר היא עכשיו לא נותנת שום דבר, היא מחכה להנחיות רשות המסים. אנחנו מדברים על שנת הלימודים מה-1 בספטמבר. כלומר, אם אחותך – יש לך אחות?
היו"ר משה גפני
¶
יש לי אחות אבל היא לא מטפלת. אה, רגע, סליחה, נזכרתי באחות. ביקש ממני חבר הכנסת אחמד טיבי, טוב שהזכרת לי, היה ברדיו - - -
היו"ר משה גפני
¶
היה ברדיו שלאחמד טיבי יש אחות שהיא מטפלת והוא לא דאג לעניין של המשפחתונים. אז אני מודיע על פי הודעתו של חבר הכנסת אחמד טיבי, אין לו אחות מטפלת, אין לו.
גאלב מג'אדלה
¶
מצוין. מה שאומרת גברת תמר, שהיא בשנת הלימודים 1 בספטמבר 2012 לא תוציא הנחיה לאחותך שעכשיו תגיש בקשה כי היא מחכה לתשובה של רשות המסים.
תמר אלמוג
¶
אדוני, זה לא מדויק ואם לא הבהרתי את עצמי אני מבקשת להבהיר. אמרתי שבהנחיות של המשרד כפי שהן היו תקפות כל השנים ההנחיה לנושא זה הינה שהמטפלת חייבת לפתוח תיק במע"מ, נקודה.
דב חנין
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אני אהיה קצר מכיוון שאני מסכים עם אדוני היושב-ראש, עם כל מילה שאמרת בפתיחת הדברים. אני חייב לומר לכם, עמיתי חברי הכנסת, שכל הפרשה הזו היא פרשה מקוממת מתחילתה ועד סופה. זה מתחיל בפיקציה הזאת של התייחסות למטפלות במשפחתונים כסוג של עצמאיות וזו המצאה, אין לזה שום קשר עם המציאות. הנשים האלה עובדות בעצם בפועל כשכירות ובמקום לתת להן הגנה כשכירות ובמקום לתת להן מעמד כשכירות עושים איזה מין תרגיל שלנו אסור להיות שותפים בו. זה תרגיל שהוא לא מוסרי. אני מטיל ספק אם בכלל הדבר הזה הוא גם חוקי. המדינה מתנערת מהאחריות שלה על נשים שעושות תפקיד חברתי ממדרגה ראשונה. כמו שאתה אמרת, אם המטפלות במשפחתונים תפסקנה לעבוד כל המשק יפסיק לעבוד. המדינה מתנערת מאחריותה, התוצאה של זה היא תוצאה קטלנית.
הנשים האלה עובדות כבר עכשיו בתנאים לא אפשריים עם שכר מאוד נמוך ועכשיו, כמו שכתוב במקורותינו, אם לא מספיקים השוטים נייסר אותם גם בעקרבים. אז נטיל עליהן גם את תשלום המע"מ כדי שבכלל הן תרדנה אל מתחת לקו העוני. הדבר הזה הוא כולו מופרך. אני חייב להגיד שגם עמדת משרדי הממשלה, כמו שהיא נשמעת פה, היא לא רק מקוממת אלא היא גם מדאיגה. אני מרגיש שכולם שומרים על הקלפים סמוך לחזה, ברגע האחרון פתאום הקלף הזה יישלף. כרגע כולם מרגיעים אותנו: הכול חוזרים פנימיים, עוד שום דבר לא יצא, אנחנו סתם התעוררנו, סתם אנחנו נזעקנו לחדר הזה.
אדוני היושב-ראש, אני חושב שאם הוועדה הזו לא תצא מפה עם מסר חד משמעי שהוא צריך להיות ברמה המיידית, קודם כל, בוודאי אין שום תשלום מע"מ על המטפלות. זה ברור, זה לא מתקבל על הדעת, זה לא אפשרי, זה לא יכול לקרות. זה ברמה המיידית. ולטווח יותר בינוני צריך לטפל בבעיה הזו אחרת לגמרי. צריך לתת לעניין הזה מענה אמיתי, צריך לתת להן את המעמד המשפטי האמיתי הנכון שלהן, צריך לתת להן זכויות של עובדות, מעמד של עובדות וזכויות של עובדות. אם לא נעשה את זה אז שיטת התרגילים האלה עוד תחזור לנו בעתיד. תודה.
אילן גילאון
¶
זה לא הדיון ההזוי היחיד שאני משתתף בו בזמן האחרון. סבא שלי היה תמיד אומר שאסור לתפוס מקל משלושת הקצוות שלו כי אין לו, יש לו רק שניים וגם שניים זה לא בסדר לעשות.
אילן גילאון
¶
חבר'ה, זה מעשה אנדרוגינוס שהוא יותר גרוע מעובדי קבלן, מה זאת אומרת? איזו מין הגדרה יש פה לאנשים האלה שעובדים, שמכתיבים להם את התנאים, שלא נותנים להם זכויות ושום דבר ועצמאיים ודבר כזה? אתה שאלת שאלה: למה אתם עושים את זה? זו שאלה מאוד פשוטה. אל"ף, כל השנים לא ניהלתם את הסיפור הזה. זאת אומרת, התנהלו הפעוטונים האלה בלא ספרים. מה, כמה שנים זה קיים?
ציון פיניאן
¶
הרב גפני, רק הערה קטנה. מי שלא ניהל ספרים – היתה בעיה של הדייגים, אם אתה זוכר – מי שלא ניהל ספרים לא קיבל את המענק ולא קיבל גם את הפיצויים.
היו"ר משה גפני
¶
ליאת, יש לי בקשה, אתם חוטאים למטרה. אתם לא צריכים להשיב, אתם צריכים לקבל החלטה אצלכם, שנצא עם החלטה. אם לא נצא היום עם החלטה את יודעת מה עלול לקרות.
אילן גילאון
¶
אז אם הייתי צריך לבחון את זה ברמה של הצדק הטבעי הייתי אומר לכם: מה קרה? בלעתם נפט? זה מה שאתם רוצים היום, לקחת מע"מ מהאנשים האלה? למה מע"מ? למה לא פיתוח? למה לא פני העיר? למה לא כל מיני דברים אחרים? מנשים שיש להן חמישה ילדים, על כל ילד כזה מקבלים על 1,300- 1,400 שקל? זה דבר מטורף. צריך לעגן את המעמד של הנשים הללו כעובדות ולתת להן זכויות סוציאליות כי אין להן זכויות כאלה. אני מאוד מסכים עם מה שאתה אמרת, תמיד אומרים: מה אתה אומר על מגן דוד אדום? אני אומר: שיהיה עוד אדום. אז קודם כל תפסיקו לבלבל את המוח עם המע"מ הזה, הוא לא מתאים. אתם רוצים כסף? תצאו החוצה לרחוב, תתפסו זקנות, תגנבו להם את השרשראות ותביאו לשר האוצר. באמת. זה כבר נמאס הדבר הזה כל הזמן. זה דבר אחד. דבר שני, לסדר את המעמד את שלהן, כמו שאמר חבר הכנסת דב חנין, בצורה מסודרת ונאותה. ואני מאוד תומך במה שאתה הצעת, אדוני היושב-ראש, הקפאה לנושא הזה.
מגלי והבה
¶
אדוני היושב-ראש, אני כבר באמת לא מבין, אם הממשלה רוצה להטיל עוד מיסים, בבקשה. אנחנו עם עשיר, עם שיש לו את כל האפשרויות, אפשר לדרוש עוד מסים. לא הספיק מה שקיים.
היו"ר משה גפני
¶
הסעיף מלא עם הנושא של תלמידי הישיבות, זה תפס את כל העמודים. אין משפחתונים, אין בעיות חברתיות, אין שום דבר, יש בחורי ישיבות.
מגלי והבה
¶
המטפלת היום מקבלת 5,300 שקל, אם יטילו עליה מע"מ השכר שלה ירד ל-4,000. זה מספרים. פחות משכר המינימום.
מגלי והבה
¶
השכר הוא נמוך, למה צריך מע"מ על המטפלות? אם הממשלה והאוצר רוצים להביא, בעקבות ההוצאות הגדולות של הממשלה, לאסוף מסים ולהביא לקופה, זו לא הדרך. ואני מתפלא, יושבת גברת תמר ואומרת: ההנחיה קיימת, לא קיימת, אף אחד לא מיישם אותה.
מגלי והבה
¶
כמו המע"מ על המים. אז מ פתאום עכשיו נזכרתם? אולי תחפשו עוד דברים בשביל להיזכר בהם. זו התנהלות קלוקלת, גם של האוצר וגם של התמ"ת. ולכן, אנחנו צריכים – אני אומר לחברי חברי הכנסת – להתנגד לכל מע"מ על המטפלות, פשוטו כמשמעו.
גאלב מג'אדלה
¶
אדוני היושב-ראש, הדברים ברורים. אני לא מציע שנאמץ את ההצעה של אילן, לשלוח אותם לאסוף שרשרות.
גאלב מג'אדלה
¶
זה מוכיח שהן מתחת לקן העוני. מעט מאוד. אדוני היושב-ראש, הנושא ברור לחלוטין. גם לא במקרה שנים לא יישמו ולא עשו את זה. אני מציע שאתה תיתן להם פרק זמן שלא יעלה על שבועיים שיעשו אצלם סדר, וכל החברים בקואליציה יעזרו לממשלה לעשות סדר ויחזרו אלינו כאשר הנושא הזה הוא מאחורינו. אין דרך אחרת. אנחנו לא נחכה עכשיו לספטמבר, אנחנו לא ניפול ברשת הזאת של ה-1 בספטמבר, נעשה את זה בדקה ה-90 ואחר כך נצטרך להתפשר אתם ויאנסו אותנו לפשרה שבסופו של דבר לא נרצה אותה. מהיום שבועיים והנושא הזה צריך להיעצר לחלוטין.
היו"ר משה גפני
¶
בדיוק. זה יכול להיות שבועיים, יכול להיות שנתיים, לא חשוב כמה, אבל בינתיים להשאיר את הסטטוס-קוו.
גאלב מג'אדלה
¶
זה בינתיים. עוצרים את התהליך שנתיים, לא עוצרים את מתן הרישיונות שנתיים. וכל מילה יותר זה כלאם פאדי. זה ברור יותר מדי.
גאלב מג'אדלה
¶
אתו דבר. אמרתי לך יותר מפעם, יש אלוהים אחד ויש לנו אבא אחד, זה שאתם יוצרים בעיות וחילוקי דעות זה בשביל שתיהנו מזה, בשביל שיהיה לכם אקשן.
ישראל אייכלר
¶
אדוני היושב-ראש, היו ימים שאמרו שמדינת ישראל היא מדינה ענייה אבל האזרחים שלה עשירים. בשנים האחרונות התהפכה המגמה. המדינה מתעשרת, צוברת 70 מיליארד דולר רזרבות כדי שנגיד בנק ישראל יוכל לבוא ל-OECD ויגיד שהוא עשיר, אבל האזרחים הולכים ומתרוששים. וזה נעשה בשיטתיות. העניין הזה של מע"מ, בכלל, המיסים העקיפים היו פעם חלק קטן מהכנסות המדינה והמס הישיר, מס הכנסה בעיקר של עשירים, היה הרוב. היום הולכת ומתהפכת המגמה והמסים העקיפים האלה שמע"מ בראשם כבר יותר מ-50% מהכנסות המדינה. זאת אומרת שהמדינה רואה חובה לינוק מהציבור יותר ויותר כסף ולתת פחות ופחות שירותים.
הסיפור עם המטפלות האלה הוא סיפור טרגי במיוחד. מה זה מע"מ? אני מפעיל עסק, אני מעשיר – כל אחד מכם יודע את זה – אני מעשיר את המוצר מאיקס שווי לאיקס שווי אז המדינה אומרת: בוא תיתן לי את הערך המוסף, תן לי חלק ממנו. מטפלת שמטפלת ועובדת עם גני ילדים באמת עושה ערך מוסף אדיר אבל לא כלכלי. אמרו חברי הכנסת, דב חנין ואילן, מדובר פה בעובדות שמצבם יותר גרוע מעובדי קבלן. המדינה נרעשה על עובדי קבלן, שמנצלים את העובדים ולא נותנים להם זכויות, זה יותר גרוע מעובדי קבלן, אין לה אפילו את ההגנה שיש לעובדי קבלן מבחינת החווק. היא נקראת פה עוסק פרטי, היא לא עוסק פרטי, למעשה היא מוגבלת כפי שכולם אמרו פה.
ולכן עצם ההחלטה שהחליטו ברשות המסים להטיל מע"מ על המטפלות האלה זה עוול חברתי אנושי שאין כמוהו. אני מבקש מהוועדה לדחות את זה על הסף ולא לאפשר גם למשרדי הממשלה להגיד: אני לא עשיתי את זה. משרד התעשיה אומר: אני לא עושה את זה, עושה את זה האוצר. האוצר יגיד: אני עדיין לא נתתי הוראה, זו רק פתיחת תיק. מה זה "רק פתיחת תיק"? תשאלו את כל אלה שרק פותחים להם תיק חקירה במשטרה, זה יכול לקחת להם 10 שנים עד שהם יוצאים מזה. מה זה פתיחת תיק במע"מ? היא לא עוסקת פרטית והיא לא צריכה לפתוח תיק במע"מ. תודה רבה.
אבישי ברוורמן
¶
שני משפטים. דבר אחד, הזמן קצר, המלאכה מרובה, המטפלות לא עצלות, ואני מקווה שתרשה לי להעשיר אותך, בעל הבית דוחק. אתה אמרת את שני המשפטים שאני אדבר עליהם אחר כך.
אבישי ברוורמן
¶
הוא כרגע בעל הבית. עכשיו אני רוצה לדבר בנוגע לשתי הנקודות שאמרת, אני לא רוצה להאריך אבל אני אדבר על זה בדיון הבא, לגבי ההחלטות בנוגע למס ערך מוסף. אמרת שני משפטים נכונים. בישראל מתהדרים בצמיחה, מתהדרים בכלכלה הטובה בעולם, כלכלה למי? בזמן צמיחה זה לא מחלחל למטה, בזמן משבר אומרים: יש גירעון, ולכן המעמד הבינוני והקבוצות החלשות סובלים תמיד מכיוון שיש פה תפיסה כלכלית שגויה. הדבר השני הוא מה שאמרת לגופו של עניין. מס ערך מוסף, מסים עקיפים, זו אחת הטעויות הגדולות ביותר של מדינת ישראל. הם רגרסיביים, הם פוגעים בחלשים אבל קל לקחת אותם. ולכן כרגע, שבגלל הוצאות ביטחון מופרזות פתאום בקופה חסר כסף, מתנפלים על כל מקום שמשם אפשר להוציא, מן הגורן ומן היקב. ולכן אני תומך בהצעתו של היושב-ראש: "נייט", "נייט", "נייט", ופה יש סמכות ויהיה רוב בוועדת הכספים.
אורי מקלב
¶
תודה רבה לך. אדוני היושב-ראש, סקרת בתחילת דבריך כמה דיונים שטיפלת בנושא המעונות והמשפחתונים בתקופה האחרונה. אני רק רוצה להעיר את תשומת לבך ואת הזיכרון שלך קצת להחזיר חזרה לעורר אותו, שאנחנו בכנסת הזו, בחמש ועדות בשנה האחרונה, קיימנו עשרות ישיבות בנושא המעונות ובנושא המשפחתונים. נהיינו חברים של השולחן הזה, אנחנו כבר מכירים אותם. כל המשמעות של חוק הפיקוח שהיה פה היתה עוד פעם, שוב ושוב להטיל מטלות ועוד השלכות על משפחתונים ומעונות. אנחנו דיברנו על הבירוקרטיה ברישום, על קביעת שכר לימוד – שלאנשים לא קבעו שכר לימוד והם שילמו הרבה הרבה יותר ממה שהם היו צריכים לשלם – ניירת שלמה, חוסר במעונות וחוסר במשפחתונים.
לאורך כל השנה האחרונה אנחנו על ציר שמצד אחד שלו הממשלה באה ורוצה לעודד אנשים ללכת לעבוד, רוצה לתת להם את האפשרות, ומצד שני, אותה מדינה מקשה מאוד על מערכת הלימוד, על היוקר. אסור לנו לשכוח שהיתה עליית מחירים. כל הנושא בשנה וחצי-שנתיים האחרונות היה עלית מחירים של 13% - נמצאים כאן הממ"מ, אני חושב ש13% עלו. תאר לך שעכשיו הממשלה היתה דורשת עליית מחירים של 20%-18%, מישהו היה שותק? מישהו היה מעז? מס ערך מוסף, לא משנה איך שלא יהיה, זאת עליית מחירים. זה ייפול על ההורים, ייפול על המטפלות, בסופו של דבר זה עליית מחירים. אם לא זה יגיע בדרך אחרת. יש דברים אחרים שאני לפעמים אומר שפקידי האוצר לא נמצאים, רואים מים, רואים דברים אחרים, נמצאים באיזה מגדל שן, אבל אין אצלכם כאלה שצריכים לבוא למטפלות, למשפחתונים?
אורי מקלב
¶
איזו מערכת יחסים גרועה אתם יוצרים היום בין המשפחתונים ובין המטפלות? האוצר, אתם גורמים בידיים, יש בעיות שאתם יוצרים. במקום שהמטפלת, אימא שהולכת לעבודה - - -
אבישי ברוורמן
¶
ידידי מקלב, אתה יודע כמה אני אוהב אותך. אני חושב שצריך להפסיק עם הנקודה של פקידי האוצר. או שיש משטר וזה שר האוצר – אין פקידי אוצר יותר. כל הסיפור להאשים פקידים, פקידים הם פקידים.
אילן גילאון
¶
אתה ראית פעם את שר האוצר במרתף של משרד האוצר, חבלו אותו בחבלים, הרביצו לו ואמרו לו: את המדיניות הזו תקבל? אני עוד לא ראיתי את זה בחיים. כשזה יקרא אני אאמין שיש פקידים.
היו"ר משה גפני
¶
אבישי, אני חושב שבמקרה הזה הוא צודק. שר האוצר לא יודע מההחלטה הזו, לא יודע מהדיון הזה.
אבישי ברוורמן
¶
אתה יודע, גפני, מדברים על שינוי שיטת המשטר שישנה את פה את הדברים. היום באמת כתבו לי עוד מאמר, עוד אחוז קטן זה לא ישנה כלום. מה שישנה זה שיהיה ניהול שבו שר אחראי, הוא מקבל את הדברים וזה ישנה 90% מכל שיטת המשטר.
ישראל אייכלר
¶
יש פשוט פשרה, להושיב את החיגר על העיוור, את השר על הפקידים, ולהאשים את שניהם. יש משל ידוע.
אורי מקלב
¶
אני חושב שאנחנו צריכים למנף את הבקשה שלהם עכשיו להוסיף מס ערך מוסף. זה הזמן עכשיו באמת לעשות סדר ורפורמה בכל נושא ההעסקה, אמרת את זה בתחילת דבריך. אנשים לא יודעים איך אפשר לקרוא למטפלות האלה, למשפחתונים, עצמאיים. במה הם עצמאים? הכשרה ורישוי הם מקבלים מהרגולטור, משרד התמ"ת, פיקוח – הבית צריך להיות פתוח בכל רגע ובכל שעה שמפקח יכול להיכנס, קובעים לך מי הילד שיכנס, כמה תקבל, עדיפות וסדרי עדיפויות מקבלים מהרווחה, מהן שעות העבודה שלך, מה ימי החופשה שלך, הכול. אין דבר אחד, גם לא המחיר, שום דבר שבו הם עצמאיים. במה הם עצמאיים? במה אתה יכול לקרוא להם עצמאיים?
אורי מקלב
¶
גם זה לא, גם איזה שיר תשיר עם הילדים קובעים לך היום, קובעים גם את התכנים היום. אנחנו רוצים הרבה יותר מזה.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש זה ממש נקרא להוסיף חטא על פשע. מצד אחד הולכים ומתנערים כדי למנוע זכויות מהם, כדי למנוע את הגדרתם כעובדים שכירים. אנחנו מונעים מהם להיות שכירים למרות שהם שכירים אמיתיים. אם מישהו היה מעמיד את זה במבחן בג"ץ, אני לא מבין גדול בבג"ץ, אבל אין לי ספק שבג"ץ היה הופך אותם מיד לשכירים.
אורי מקלב
¶
הבד"ץ היה כבר הופך את זה, זה מה שאני אומר לך, הבד"ץ כבר היה הופך את זה. הבג"ץ אני לא יודע. זה נקרא שכיר, הוא נקרא עצמאי? זה נקרא להוסיף חטא על פשע. זה צריך למנף אותנו לא להזניח את זה, לא לטאטא את זה מתחת לשולחן. היום נגמור את זה, בתקופה הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
תקבלו, רק שנייה. תודה, חבר הכנסת מקלב. חבר הכנסת וקנין, בבקשה. אני אאפשר, אין לנו לאן ללכת, אנחנו צריכים לשלוח את הילדים לפעוטון, שלא תהיה שביתה.
יצחק וקנין
¶
אני רוצה לבוא עם הצעה לאוצר. אם אתם מרימים את הכפפה, אני מודיע לכם שכל הארגונים, ויצ"ו, כל ארגון שמנהל היום מעונות יום, לוקח, חוטף את ההצעה שלכם, אתם תהיו מוכנים? אני אומר לכם: תראו, אני מבין מאיפה בא העניין הזה, זה בא מרצון להגדיל את ההכנסות כמה שאפשר, ליפול על עוד איזה מיליארד, מיליארד וחצי שקל, עוד נישה שאנחנו יכולים לעשות בה הכנסה. איך זה מסתדר עם חוק חינוך חובה מגיל אפס? הרי אתם תגדילו פה את ההוצאה של אותו ארגון שמנהל מעונות יום. פעם אחת. פעם שנייה, אני שואל אתכם, וזו ההצעה שלי, אתם מוכנים שהעמותות או אותם ארגונים יקבלו זיכוי על מע"מ, על התשומות שהם קונים? אתם מוכנים? מי פה מהאוצר?
יצחק וקנין
¶
אני אתן לך דוגמה. ארגון שעכשיו, בחג הפסח, קנה בחמישה מיליון שקל סחורה וחילק, הוא לא מזדכה על המע"מ, לא מקבל זיכוי על מע"מ. אין למלכ"רים זיכויי מע"מ, אתם יודעים את זה?
יצחק וקנין
¶
זאת השיטה. אז מה, מצד אחד אתם רוצים להוסיף עליהם עוד נדבך? את זה אף אחד לא יודע. הרי אין להם זיכויים על התשומות שהם קונים. רבותי, מישהו יודע את זה? אתם יודעים שלכל המלכ"רים במדינת ישראל אין זיכויי מע"מ? הם יכולים לקנות תשומות כמה שלא ייקנו, הם קונים ולא מזדכים על המע"מ. זה לא עוסק מורשה.
יצחק וקנין
¶
הם משלמים את המע"מ – למי את אומרת, לי את אומרת שהם לא משלמים את המע"מ? מאיפה את לוקחת את זה? אני קונה חשבונית מס, מיליון שקל סחורה, משלם עליה את המע"מ, לא מזדכה על המע"מ. על כל העסקאות לא מזדכים. על כל העסקאות לא מזדכים, מישהו יודע את זה? למי אתם מוכרים פה סיפורים? אתם מוכנים? אני שואל, אתם מוכנים? תגידו כן, נעביר לכם את זה מיד. אתם יודעים כמה כסף יכנס לעמותות? כמה כסף יכנס לארגונים, או לויצ"ו או למתנ"סים? החברה למתנ"סים היא מלכ"ר, רבותי, אם אתם לא יודעים. היא לא מזדכה על מע"מ. כל ארגון אחר שמנהל מעונות יום לא מזדכה על מע"מ. באחריות אני אומר את זה, רבותי. תבדוק את הדברים. ומה שאת אומרת כאן, אני מתפלא עליך, את מהאוצר ואת לא יודעת את הדברים? אז בואו תעשו בפעם אחת, תקבלו את כל הדבר הזה. מה אתם רוצים לעשות, כמו במים? לקבוע עובדה ואחרי כך להביא לנו את זה לפה ואנחנו, איך אומרים, מרימים את הידיים? זה לא יעבור פה, חבר'ה, חבל לכם על הזמן.
איתי סבירסקי
¶
קודם כל, אנחנו מבקשים שתתקבל כאן החלטה ברורה היום, שהעניין לא יישאר באוויר, אנחנו היום מכנסים את המטפלות. אגב, "כוח לעובדים" מייצג – נשאל קודם – 2,300 מתוך 3,000 המטפלות בארץ. אנחנו מכנסים היום ישיבה בנושא לראות מה אנחנו מחליטים בעקבות דחיית השביתה עד להיום, כאשר מתוך הדברים שעולים אני מציע שתהיה דחיה של שנה לפחות – אני לא אומר 10 שנים כמו כבוד הרב – אבל לפחות דחייה בשנה של הנושא הזה לעשות את הבדיקות שנדרשות. אנחנו רוצים נייר ברור בכתב, אחרת אני מעריך שההחלטה שתקבלנה המטפלות היא לפתוח בשביתה בשבוע הבא. זה קודם כל מבחינת איך נערכים להמשך.
עכשיו לכמה דברים כללים. דובר כאן על כך שזה שירות ציבורי חשוב והכרחי. אכן, כמו שנאמר, המטפלות מועסקות בהסדר העסקה ללא אח ורע בישראל. אין דבר כזה שמועסקות עובדות כעצמאיות אבל ההכנסה נקבעת עבורן מלמעלה. הן לא יכולות לשלוט בהכנסה שלהן, במידה רבה גם לא יכולות לשלוט בהוצאות שלהן. כל ההתנהלות שלהן, מא' עד ת', מוכתבת על-ידי הממשלה, מוכתבת על-ידי המדינה. כל זאת בשכר שהוא נושק לשכר המינימום, כאשר נשללות מהן הזכויות האלמנטריות של עובד שכיר. אנחנו חושבים שאת המצב הזה חייבים לשנות. צריך לבחון אותו לעומק ולהביא לשינוי בעניין הזה.
אנחנו מציעים להקים איזושהי ועדה. אנחנו מניחים שאי אפשר לשנות את זה מהיום למחר, להבדיל מנושא המע"מ, אז אנחנו מציעים להקים איזושהי ועדה של כל המשרדים השותפים הרלוונטיים לנדון שתפעל תוך פרק זמן קצוב ותגיע למסקנות בדבר שינוי אופן העסקת המטפלות. זה דבר ראשון. אם לא די בכך, כמו שנאמר לפני, אז כעת מפילים את הגזירה הזו.אנחנו כבר 30 שנה בסטטוס-קוו, הן לא עוסקות מורשות, הן לא משלמות מע"מ.
היו"ר משה גפני
¶
אם מישהו בא לבקש ממשרד התמ"ת רישיון בשנה שעברה, בשנת הלימודים תשע"ב, הוא נדרש להביא תיק במע"מ?
טובי עמיר
¶
אני נציגה מאשדוד ואני יכולה להגיד שמהיום הראשון – אני כבר 24 במסגרת – לפני שפותחים את המשפחתון צריך לפתוח תיק במס הכנסה, במע"מ ובביטוח לאומי ואז את מתחילה. כל שנה אנחנו מדווחים למס הכנסה ולמע"מ ובמע"מ מקבלים פטור כאילו של עוסק פטור. זאת הפרוצדורה 24 שנה לפחות באשדוד.
איתי סבירסקי
¶
אני חושב שהיה כאן היגיון בעניין הזה. זה לא סטטוס קוו מקרי. זה סטטוס קוו שנובע מכך שזה שירות ציבורי חשוב ונובע מזה שמדובר על לא באמת עסק. הן לא באמת מנהלות עסק, זה נושק לשכר המינימום, קושי להפריד בין העניין - - -
היו"ר משה גפני
¶
עורך דין סבירסקי, אני גם דיברתי אתך בטלפון כמה פעמים, גם כתבת לי, שמעת את חברי הכנסת, אין פה – זה דיון די משעמם בגלל שאין חילוקי דעות. כולם מסכימים לעניין הזה. יש שאלה אחת – ערן, בסדר, היום עוד באת בזמן, זה בסדר, במקום לעזור לי אז אתה מדבר אתו, בוא תעזור לי, תראה באיזה צרות אני פה.
היו"ר משה גפני
¶
מה השאלה? וודאי. ואם אפשר גם לתלות אותם זה גם היה טוב. בכלל שלא יהיו מטפלות. אני אומר לך, הדיון הבא מתייתר. אני רוצה לדעת דבר אחד. הרי אנחנו הגענו לאיזושהי הסכמה, אני מנסה לחפש את הדרך לעשות את זה. מה היה שנה שעברה כאשר מטפלת הגישה בקשה - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע. זה הנושא הכי מרכזי עכשיו בדיון. מה היה כאשר מטפלת באה לגברת תמר אלמוג או לאנשים שלה באגף וביקשה רישיון לשנה הבאה, למה היא נדרשה בפועל? האם לא פתחתי תיק של עוסק מורשה? אז היא אמרה. אני שואל, אתה יודע להגיד לי?
ליאור גבאי
¶
כן. הן נאלצו ללכת למס הכנסה, לפתוח תיק, לקבל אישור ממע"מ על פטור, מעמד מיוחד שהן היו עד היום במשך 25 שנה. עד היום במשך 25 שנה הן קיבלו מעמד מיוחד, שיש לו מעמד של פטור. זה סעיף מיוחד במע"מ שניתן להן עד היום.
ליאור גבאי
¶
זה לא עוסק זעיר, זה מעמד מיוחד, זה עוסק פטור. הן היו וקיבלו, הן פתחו רק בשביל הפרוטוקול, הביאו את האישור וקיבלו מעמד עם עוסק פטור. אף אחד לא בחן להן לא הכנסות, לא שום דבר. נתנו להן עוסק פטור. זה היה הסעיף ועכשיו מבקשים שינוי.
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שגם אנשים עובדים מקבלים מס הכנסה שלילי. אם מדובר בכאלה שהם שכירים מגיע להם מס הכנסה שלילי.
איתי סבירסקי
¶
כבוד הרב, לגבי מס הכנסה שלילי ייתכן שזה הסדר ראוי כשלעצמו אבל זה בוודאי שלא מהווה פתרון לסיטואציה, למצב הנוכחי.
היו"ר משה גפני
¶
אתה אמרת, ואני מקבל את הדברים האלה, שצריך לקיים דיון על מעמד המטפלות. אי אפשר לברוח מהעניין. יש פה טענות משפטיות שצריך להתמודד אתן, יש פה מצב שכולם מסכימים שהמצב הזה לא יכול להימשך, אי אפשר כל יום להתגולל על המטפלות עם גזרות חדשות, לא בא בחשבון כל הדבר הזה. ולכן צריך לעשות איזשהו סיכום כללי על כל העניין. מה שאני מבקש בינתיים, מס הכנסה שלילי יהיה חלק מהעניין, מכיוון שאם הן עצמאיות לא מגיע להן מס הכנסה שלילי אבל אם הן שכירות, כמו שנאמר פה קודם, מגיע להן מס הכנסה שלילי כמו לכל עובדת במשק. למי שמגיע מס הכנסה שלילי, מגיע. אז זה חלק מהעניין, זה חלק מהדיון העקרוני על מעמדן של המטפלות. אני רוצה לבקש מתמר אלמוג ומליאת, אני רוצה שכל עוד אין סיכום על כל המכלול, כשאישה באה לבקש רישיון לשנה הבאה היא תידרש לעשות רק את מה שהיא נדרשה בשנה שעברה. זה מה שחשוב לי. בבקשה.
תום דרומי
¶
יש פה חילוקי דעות. אנחנו למודי קרבות בכל מיני ועדות ששלל חברי כנסת מקצה לקצה תומכים בעמדה של המטפלות ובסוף – גם היינו פה לפני שנה בעניין הפנסיה – בסוף אנשי האוצר, תמר וצוות האגף שלה, מייצרים סיטואציה אחרת בשטח. כיום, נכון לשבועיים האחרונים, הוצאה אותה טיוטה מדוברת, הועברה לכלל הרשויות, התווסף בחוזה ההפעלה של חלק מהרשויות הנחייה ברורה יותר בעניין המע"מ ומטפלות שאמרו שהן לא מוכנות לשלם מע"מ בשנה הבאה, בגלל שאנחנו בעיצומו של המאבק, לא פתחו להן רישום.
חשוב להגיד, שנת הלימודים במשפחתונים מתחילה ב-1 במאי, בערב פסח, היא מתחילה ברישום למשפחתונים. היום הורה רושם את הילד שלו ומשובצים חמישה ילדים למשפחתון. בראש-העין השבוע, בהנחיה ישירה של תמר אלמוג, ל-21 מטפלות לא פתחו רישום, כשלמעשה זה אומר פיטורין בפועל כי שנה הבאה לא יהיו להם ילדים בגלל שהן אמרו: אנחנו לא הולכות לפתוח עוסק פטור כשהיה ביד את הטיוטה.
תמר אלמוג
¶
כן. הדברים של האדון פה לא מדויקים. המשרד ואני לא הוצאנו שום הנחייה לרשויות, יש לנו הסכם עם הרשויות שהוא תקף מ-1 בספטמבר 2011 עד 31 באוגוסט 2012 ולא הוכנס בהסכם הזה שום שינוי הנוגע לסוגיה הזו.
היו"ר משה גפני
¶
מה זה פה? אני מבקש אם אפשר להיות בשקט, בסדר? אני עכשיו מביא לידיעתך, אני מודיע לך: יש 21 מטפלות בראש-העין, קוראים להן ניצה ולבנה – 21 המטפלות האלה באו להירשם בעריית ראש העין, מתקשר אליך מנהל מחלקת החינוך או מנהל מחלקת הרווחה או ראש העיר או לא חשוב מי, והוא שואל: גברת אלמוג, האם ההנחיות כדי לרשום אותן הן כמו שנה שעברה? כן או לא? – מה את עונה לו?
מיטל להבי
¶
שלום רב. אני פה גם בשם השלטון המקומי. ראשית, אני רוצה להגיד שאצלנו התקבלה טיוטת הנחיה חדשה מהתמ"ת, היא הופנתה לרכזות המשפחתונים, שהן רכזות מטעם הרשות המקומית שמפקחות על המשפחתונים. בתל-אביב יפו יש כ-60 משפחתונים. אני חייבת לציין בפניכם שרובם בדרום העיר ובמזרח העיר, קרי, מי שיכול להקים משפחתון פרטי ולא להיכנס לכללים של התמ"ת, בצפון העיר, במקומות שיש כסף, אז הוא מקים משפחתון והוא לא שואל כמה כסף לגבות, הוא לא שואל איזה ילדים לקלוט וכו'.
מיטל להבי
¶
בתל-אביב ואני מניחה שבכל הארץ, מפני שאם היה ביקוש והיא אישה שיש לה חדר מיותר, היא היתה עושה ב-3,000 שקל לחודש מכל ילד משפחתון ולא מגבילה את עצמה לסכומים של התמ"ת. יש פה סידור. לא רק זאת, אלא שהילדים גם נכנסים למשפחתונים האלה הם קודם כל בעדיפות לילדי רווחה וילדים בסיכון, אחרי זה נשים עובדות וחד-הוריות עובדות וכו'. זאת אומרת, יש הכתבה גם אילו ילדים מקבלים ואיך מקבלים אותם.
מיטל להבי
¶
ממש לא, מדברים על אזורים במצוקה נוראית וזה חלק ממערך הפתרונות שאנחנו נותנים. הרי הזכרת קודם את בג"ץ פרי ומכוחו מתחילים לבנות עכשיו הרבה מעונות חדשים ברחבי הארץ, תהליך שלוקח זמן, למשפחתונים זה הפתרון והוא בדרך.
מיטל להבי
¶
אני מצטרפת לכל מילה שאמר חבר הכנסת מקלב. אני חושבת שלא רק שצריך להקפיא עכשיו את המע"מ ולא להוסיף שקל לעלות או להוצאה של המשפחתונים אלא צריך בפירוש לדון במעמד של מנהלות המשפחתונים האלה. אני אתן לך דוגמה, מאחר והעסק מתנהל בבית לא ברור איך הן יושבות שבעה, לא ברור איך הן יכולות להיות חולות, יש טרגיות סביב הסיפורים האלה. אין שום שיפוי, שום אפשרות להתנהל בצורה תקינה. אני אומר לך גם שמאחר והילדים הם ילדי רווחה קורה מצב שילד שהומלץ על-ידי מחלקת הרווחה של העירייה, אמו לא מסוגלת לשלם את ההשתתפות העצמית שלה והמטפלת נשארת עם מצפונה, האם לזרוק את הילד או להשאיר אותו כי היא מכירה את הסיטואציה. אני מבקשת שהנושא של המטפלות במשפחתונים, מעבר להחלטה המידית שתילקח פה ובצדק להקפיא את המע"מ, אלא באמת אדוני, כפי שהצעת, תבוא לדיון רציני שלא נידרש עוד בג"צים.
רחל אברהם
¶
אני מטפלת משפחתונים מבני ברק. מה שרציתי לומר הוא לגבי מטפלות ראש-העין, אני הייתי מעורבת בעניין הזה. נאמר שם על-ידי הרכזת – ואני אומרת לתמר את זה – הן פשוט התפטרו במקום. הרכזת אמרה להן: שאם הן לא חותמות היום, במאי, על חוזה הן יצטרכו לעבור ועדת היגוי חדשה בתחילת השנה. ועדת היגוי זה פיטורין. זה ברור שאותן מטפלות לא רצו רק בתנאי שיהיה את הסעיף של המע"מ אז היה פה ממש פיטורין. שלא יגידו. ועדת היגוי לכל מטפלת שעובדת 20 שנה רצו, לפטר אותה ב"רסמי", היא אומרת לי שלא.
רסניה איזבידת
¶
בדיוק אני לא יודעת אבל יש, אבל עם המצב הזה אני חושבת שאפילו לא עוד שנה והמשפחתונים יסגרו בגלל כל הגזירות שמורידים עלינו מהתמ"ת. אנחנו נלחמות בכל הגופים, הרשות, מה שהיא דורשת מאתנו, גם מהתמ"ת, גם אנחנו צריכות לעבוד לא כמו שקובעת הממשלה במגזר הערבי. כאן דיבר חבר הכנסת שכל מטפלת לוקחת בסוף חודש עבור ילד 1,400 או 1,600. תראה, אדוני, אני מבטיחה לך, ובוא תבדוק, אנחנו במגזר ערבי – אפילו יש כפרים עדיין של-1,000 שקל לא הגיעו. ל-1,000 שקל לא הגענו. מאיפה לשלם מע"מ? מאיפה להתחרות במעונות יום שמקימים לנו כל יום מצד זה ומצד זה? כל יום נותנים לנו עוד גזירה ועוד גזירה.
איתי סבירסקי
¶
אנחנו מקבלים כאן עוד מסרים מרשויות נוספות שקיבלו רכזות ומטפלות משפחתונים הנחיות, ממש עכשיו ברגעים אלה, שלא יבוצע רישום אלא בכפוף להסדרת נושא המע"מ. אני אומר, היתה תגובה של משרד התמ"ת לגבי ראש-העין, נכון, לא נכון, יש הרבה בלגן בתחום הזה. מה שאני רק מבקש הוא שהחלטה שמתקבלת כאן לא תהיה בנוסח של "יימשך מה שהיה שנה שעברה". כי כמו שאמר חברי כאן, מה שיימשך זה מה שאנחנו לא רוצים שיימשך. צריכה להיות החלטה כתובה, ברורה.
ליאור גבאי
¶
אני רוצה לציין עוד דבר. המשרד מציג כאילו שניתנה רק טיוטה. מה רוצים מאותה מטפלת מסכנה שהרכזת שלה מביאה לה טיוטה שהיא הולכת לקבל גזירה כזו? שהיא תהיה רגועה? שהיא תעסיק עורך דין צמוד? הרי היא בלחץ והיא אוטומטית, או שלא תרשום את הילדים או שתסגור את המשפחתון. אי אפשר להציג את זה כאילו "רק הוצאנו טיוטה".
איירין שיק
¶
אני מטפלת במעלה אדומים. יש עוד דבר, אומרים פה: שבוע, שבועיים, שלושה. אני רוצה גם לציין את העובדה שיש לנו פה המון המון ילדים במדינת ישראל שמחכים לדעת איפה הם יהיו בספטמבר. אם גברת תמר אלמוג אומרת: לקראת תחילת שנת הלימודים אנחנו נקבע את הנחיות, אז איך היא רוצה שאני אחתום על הסכם לקראת ספטמבר כאשר במאי אני צריכה כבר לדעת אילו ילדים הולכים להיות אצלי? אני חושבת שהדרישה הזאת להתחייב מול הורים שבאים אלי ואומרים לי: אנחנו מעוניינים שהילד יהיה אצלך, הרשויות מוכנות שהילד יהיה אצלך, אבל רק בספטמבר תדעי באיזה תנאים תעבדי? זה נראה לי פשוט לעבוד בתנאים עיוורים לחלוטין וחוסר היגיון מוחלט כי אני חושבת שאף אחד פה לא היה מתחיל לעבוד במקום עבודה כלשהו בלי לדעת כמה הוא ירוויח ואילו שעות עבודה יהיו לו.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. אני רוצה לסכם, אני רוצה לדעת האם זה מקובל עליכם. הסיכום הוא כדלהלן: לא יהיה שום שינוי ממעמדן של המטפלות ללא הסכמה לגבי הנושא של המע"מ גם על ידי רשות המסים וגם על ידי משרד התמ"ת. מטפלת שמבקשת רישיון לשנה הבאה – כפי שהיו בתנאים של שנה שעברה כך יהיו בתנאים של השנה. זה לגבי הסטטוס קוו הקיים. לגבי ההמשך, אנחנו נעשה את הדברים בהסכמה. לגבי הנושא של המטפלות, אנחנו, הוועדה, נעמוד מול משרד האוצר, רשות המסים, אגף התקציבים ומשרד התמ"ת ואנחנו נגיע להסכמה וההסכמה הזו תהיה מוסכמת גם עם המטפלות. על כל פנים, אני לא מבקש מכם שאתם תגיעו להסכמה עם המטפלות אבל אנחנו נגיע להסכמה עם המטפלות. בלי הסכמה לא יהיה שינוי בסטטוס קוו.
גאלב מג'אדלה
¶
סליחה, מה שאמרת זה נכון מאוד, יש רק נקודה אחת שאני רוצה שהיא תיכתב באופן ברור. רשות המסים, אם שמת לב, נתנו פטור. אנחנו רוצים שהם יתחייבו שהם יתנו את הפטור הזה.
היו"ר משה גפני
¶
גאלב, אני אומר. תכף נשמע אותם, אני אומר את הסיכום בדיוק כמו שאמרת, מה שהיה בשנה שעברה.
גאלב מג'אדלה
¶
כבוד הרב, הרי החוק לא בוצע, למה הוא לא בוצע? כי רשות המסים נתנה פטור. אם הוא יבוא אליך דרך החלון, לא ייתן את הפטור, זה יחייב אותם. לכן צריך לומר את זה ברור, שהפטור יינתן. תנאי אחד בסיכום הוא שהפטור יינתן כפי שניתן בעבר.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני קובע את הסיכום על שני חלקיו. החלק האחד, יינתן רישיון למטפלת בדיוק לפי אותם תנאים שניתנו בשנה שעברה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא נכנס לשאלה פטור או לא פטור, יש כאלה שבכלל לא ביקשו מהם את העניין הזה, מה שביקשו שנה שעברה, את זה יבקשו השנה. אם נשלחה טיוטה אני מבקש לבטל אותה, מכיוון שטיוטה זה לא חוזר מונחה על-ידי רשות המסים אבל הטיוטה גורמת נזק. מכיוון שמי שנמצאת בקצה, שזאת המטפלת או הרכזת, אומרת: אני לא יודעת, קיבלתי מתמר אלמוג חוזר, אפילו טיוטה, אני לא רוצה להסתבך, ואז היא אומרת: אני הולכת לחפש לי עבודה אחרת, והרכזת אומרת: אני לא מפעילה את זה. אנחנו שומעים על הדוגמאות האלה, אנחנו שומעים יותר ויותר. אם זה הסיכום אז אנחנו הולכים למתווה אחר.
המתווה הנוסף בתוך המסגרת הכוללת של הפתרון לגבי כל הנושא של המטפלות, אנחנו נדון על הכול יחד. זאת אומרת, גם על הנושא של המע"מ, גם על הנושא של עוסק, אם הוא עוסק או לא עוסק, אם היא עצמאית או לא עצמאית, אם מגיע לה מס הכנסה שלילי, כן או לא, כל התנאים האלה. יש המון בעיות. זה לא יכול להיות. אנחנו לא נסכים. אתם יודעים מה? אני פשוט מחזיק את עצמי לא להתעצבן. הרי יגיע לפה תקציב 2013, הוא יגיע ואז ידברו אתנו בסיסמאות שצריך כוח עבודה במשק, לא נצחק, נבכה. הממשלה מדברת על כוח עבודה במשק, המצב הוא נורא ואיום, יש נשים שלא יוצאות לעבודה. מישהו הבין מה הוא עשה עם זה שהוא הציב את העניין של המע"מ? אתם מסכימים לסיכום הזה? אני רוצה לדעת, תמר אלמוג וליאת גרבר.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא, עיריית תל-אביב, עם כל הכבוד, דיברת יפה, זהו. כדי להיבחר פה בכנסת זה לא כמו בעיריית תל אביב - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, אם את צריכה להיבחר את צריכה לעבור או פריימריז או את ליברמן או את מועצת גדולי התורה. תחליטי.
רן רדניק
¶
אמרנו שבזמן הקרוב נקיים דיון בנושא, הסכמנו לאותו עיקרון, יכול להיות שיש מקרים כאלה שכן, אנחנו לא מכירים אותם עדיין, אפשר להציג אותם ולדון בהם גם. אנחנו לא יכולים להתחייב מראש לאי אכיפה או אכיפה.
ליאת גרבר
¶
מה שאנחנו מציעים פה באמת הוא שאנחנו נעשה ישיבה בזמן המאוד קרוב ונדון ככל שידוע להם על - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אני שואל: אם אכן יש שומות כפי שנטען פה, כל עוד שלא מתקיים הדיון זה יוקפא ולא יוצאות שומות חדשות. אני יכול לקבל את הדבר הזה?
היו"ר משה גפני
¶
אין תקופה קצרה, זה יכול להיות 10 שנים, אני לא יודע, זה יכול להיות יומיים. 10 שנים, יהיו דיונים 10 שנים, על זה אנחנו מדברים? יהיו דיונים שבועיים? שבועיים. הכול יהיה בהסכמה. שבועיים הכול מוקפא.
היו"ר משה גפני
¶
תתייעצי, אני אעבור לסעיף הבא. תתייעצי על העניין הזה. אני מבקש לקבל תשובה חיובית בגלל שאם לא תהיה תשובה חיובית אין סיכום.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אנחנו נעשה את הדיון הזה. רבותי, לגבי הישיבה, הסיכום הוא כפי שאמרתי קודם. איפה תמר אלמוג?
היו"ר משה גפני
¶
ליאת, הסיכום הוא כדלהלן: לגבי הנושא, כמו שאמרנו, הכול נשאר עם סטטוס-קוו, יבטלו את הטיוטה הזו שהיא טיוטה והיא לא מקובלת. לגבי הנושא שדיברנו קודם, אני אומר את הסיכום שלי, אני גם לא מבקש הסכמה מכם, אני כבר אדאג להסכמות. אם יצאו שומות, לדבריכם לא אבל אם יצאו שומות לדברי אלה שאומרים שכן, הם יוקפאו עד שיתקיים הדיון.
היו"ר משה גפני
¶
תגיד לי, אתה עוזר? למה הגעת עכשיו? אין בעיה, בסעיף הבא אני גם אגיד לך "נקפיא", אתה רוצה? עם 2 המיליארד שקלים?
היו"ר משה גפני
¶
אחרי זה יגידו שאני מאיים ואני לא מאיים הרי. אתם יודעים מה שאתם עושים? אתם מבינים את המשמעות הציבורית של הסיכום עם המטפלות? אתם הבנתם לאן נקלעתם אז אמרתם שזה עלה בלי כוונה. עלה בלי כוונה, זה בסדר. אז בואו נצא. הרי שמישהו טיפש זורק אבן לבאר אז 10 חכמים לא יכולים להוציא אותה. אז תן לנו להתגבר על זה. יוקפאו ולא יוצאו שומות חדשות, נקודה. הסיפור הזה מוקפא לחלוטין. אני אומר לכם, אני לא סתם אומר את הסיכום הזה, אני לא מבקש אפילו הסכמה, זה הסיכום. והיה אם יתברר שמשהו מהסיכום הזה לא מבוצע כרגע אני – טוב, לא חשוב. זה הסיכום, תודה רבה. אני עובר לסעיף הבא. תכף תראו מה שאני אעשה בסעיף הבא.
איתי סבירסקי
¶
רק לציין אם אפשר לסיום, המטפלות תקיימנה היום אסיפה ארצית לדיון בסיכום שהוצג כאן כעת ותחלטנה בהתאם האם להתחיל את השביתה או לא.
היו"ר משה גפני
¶
התשובה שלי, אם שואלים אותי, שלא להתחיל את השביתה מכיוון שיש סטטוס-קוו ויש גם פתח לדיון אמיתי על מעמד המטפלות.
היו"ר משה גפני
¶
והיה אם יתברר שמשהו מהסיכום שנעשה כאן לא מבוצע או מבוצע באופן שלילי אז תעשו מה שאתם רוצים. אז אני לא בעניין. לי יש סנקציות אחרות. אבל כרגע ההחלטה, ויש כאן אנשים מוסמכים, וקיבלתי גם מהאנשים היותר מוסמכים, מהדרגות הבכירות יותר – כרגע זה הסיכום. אין אישור למה שאני אומר אבל זה הסיכום. ולכן, אם אני הייתי ב"כוח לעובדים", ואני לא, בגלל שאני לא יודע, אני לא רוצה להסתכסך עם עופר עיני - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני אומר לך, אני, יושב-ראש ועדת הכספים של הכנסת במדינת ישראל, אומר לך: ההליכים, השומות יוקפאו ולא יוצאו שומות חדשות.
היו"ר משה גפני
¶
והיה – אני לא רשות המסים, אני יושב-ראש ועדת הכספים, ואני לא אומר את זה סתם – והיה אם יתברר שמה שאמרתי ומה שמסוכם פה על דעת כל חברי הוועדה לא מבוצע אז תעשו מה שאתם רוצים. אני גם, כמו גאלב מג'אדלה, אני לא אומר לכם מה לעשות, אני רק נותן עצה בחינם, אני לא מבקש על זה אפילו כספים ייחודיים בגלל שאסור על פי החוק.