PAGE
2
ועדת הכלכלה
09/05/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 843>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י"ז באייר התשע"ב (09 במאי 2012), שעה 10:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 09/05/2012
צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים בתחנות תדלוק) (תיקון), התשע"ב-2012
פרוטוקול
<צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים בתחנות תדלוק) (תיקון), התשע"ב-2012>
>
נעמה קאופמן - עורכת דין בלשכה המשפטית, משרד האוצר
חן בר יוסף - מנהל מינהל הדלק, משרד האנרגיה והמים
אפרת גל-נוי - לשכה משפטית, משרד האנרגיה והמים
אורן תמיר - משרד המשפטים
אתי אפלבוים
<צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים בתחנות תדלוק) (תיקון), התשע"ב-2012>
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום: צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים בתחנות תדלוק)(תיקון), התשע"ב-2012.
משרד האנרגיה, חן בר יוסף , בבקשה.
בשנת 2002 נקבע שצריך שיהיה תדלוק עצמי בתחנות. בשנת 2004 חוקק החוק שאומר שאם יש תנאי לשירות אז זה צריך לעבור אישור ועדת הכלכלה. בשנת 2006 עשינו שני סעיפים שהם סעיפי הבהרה מה זה אומר תדלוק עצמי?
אחד, תדלוק עצמי זה לא משהו שאתה מחביא אותו באיזו פינה. אתה משלט את ה תחנה כדי שיהיה ברור איך להגיע לשם. ניסינו לרכז את כל "הגנבים הקטנים" ולהגיד להם: לא ככה, בואו תעשו את זה על דרך המלך. זה דבר ראשון.
דבר שני. הגיעו פניות למעשה משני צדדים. אני זוכר גם פניות של ציבור שאומר: באתי עם מזומן ואמרו לי שאני צריך לתדלק במחיר מלא. גם כך אין לי כרטיסי אשראי, גם כך אני מסכים. יש לי קצת מזומן ואני רוצה לתדלק בשביל לנסוע, תן לי אופציה לשלם את המחיר הזול.
גם התחנות למיניהן אמרו שיש מקרים שאנשים מתכחשים לכרטיסי אשראי.
סעיף ה' זה משאבה בתדלוק עצמי, בין שהתשלום בה הוא באמצעות כסף מזומן ובין שהוא באמצעות כרטיס אשראי. זה אומר על המשאבה. זה לא אומר שבהכרח יש לך מכשיר אוטומטי כמו ברכבת להכניס את המזומנים. תגבה את המזומן הזה איך שאתה רוצה.
האמת שעוד לא. אם אני מבין נכון, הפרשנות אומרת שאתה יכול להגיד: אני לא הכנתי מכשירים שיודעים לקלוט כרטיסי אשראי אבל אני מוכן לקבל מזומן וזה עדיין יהיה לגיטימי להגיד שזה שירות עצמי.
אני רוצה להבין. האם בעל התחנה הוא זה שקובע אם זה יהיה מזומן או בכרטיס אשראי או גם וגם?
אני רק רוצה לומר שבדיון כאן, בעלי תחנות התדלוק לא הבינו שזאת הפרשנות. אני מוכרחה לומר שזה גם לא חד משמעי שזאת הפרשנות היחידה שאפשר ליתן.
אני מציעה כך: קודם כל, לשנות את הנוסח של סעיף קטן ה' וזה יהיה: "שהתשלום בה באמצעות כסף במזומן ואולם רשאי בעל תחנת תדלוק לאפשר תדלוק באמצעות כרטיס אשראי".
זה לא ההיפך, זה לא מה שאתם הצהרתם. הבעיה היא, ואני מזכירה שמה שנאמר כאן, שהעתירה היתה בקשר לעלויות שיש להם כתוצאה מהתדלוק בכרטיסי אשראי במסמך חסר וההפסדים הגדולים שיש להם עקב כך. מה שאתם מחייבים זאת אפשרות לשלם במזומן. אתם לא מחייבים אותם לקבל תשלום באמצעות כרטיס אשראי.
רגע, אני רוצה להבין. כשיש משאבה ואני רוצה לשלם במזומן אבל אין אף אחד בתחנה. איך אני עושה את זה?
כשאתה מקבל במזומן זה נטו. רשום לי לשלם 7 שקלים על ליטר ואני משלם לך במזומן, אז זה 7 שקלים לליטר. כשאני משלם בכרטיס אשראי, 1% מה-7 שקלים הולך לחברת האשראי. אין דבר כזה מגולם.
לפיכך, אתה מפסיד ב-1%. אם יש לך 7 שקלים, אתה מפסיד 7 אגורות לליטר. תכפיל את זה במיליון, הפסדת 70,000 שקלים. זה כל הדיון. אין להם אינטרס, את מבינה אותי? אין להם אינטרס אמיתי לתת לך באשראי.
זאת טענה שעלתה בדיון על ידי מר בר שטען שחברות הדלק, תחנות הדלק, לא מעוניינות להפסיד את אותן 8 אגורות.
זאת אפשרות קיימת. כל נוסח שיבהיר את מה שאמרנו בסעיף ה', מקובל. אנחנו לא באים לשנות פה את המציאות.
אני לא קראתי את העתירה לבג"צ. לפי דבריו של עורך דין אליעד שרגא, מוקד הדיון בקשר לתשלום בכרטיס אשראי לא היה על נמלת הסליקה אלא היה על הנושא של הפסדים ניכרים שנגרמים להם בשל כך שעסקאות אלה הן עסקאות במסמך חסר. נעשה שימוש בכרטיסים גנובים. הוא התייחס בעיקר לכרטיסים גנובים. מתכחשים לעסקאות ואז הם מפסידים הרבה מאוד כספים.
הוועדה לא אמורה להכריע - - -
אתי, אני נורא מצטער. את יודעת שאני אוהב - זאת פשוט הטעיה. תקשיבי לי. את לא יכולה לשים מכשיר בתחנת דלק – מאותו רגע ששמת מכשיר בתחנת דלק, אותך זה לא מעניין. חברת האשראי מחויבת בתשלום, נקודה.
הוא ניסה להסיט את הדיון. סליחה שאני אומר את זה, אבל הוא ניסה להסיט את הדיון. הדיון הוא על ה-8 אגורות.
חבר הכנסת חסון, הם אינם כאן. אני לא חושבת שאנחנו יכולים. הם הגישו תצהיר לבג"צ. הנושא הזה תלוי ועומד בפני בית משפט גבוה לצדק. אני לא הייתי מציעה בהיעדרם להגיד שמה שהם אומרים זה לא הדיון כי אנחנו באמת לא יודעים. הם לא נמצאים כאן כדי להגן על עצמם.
מרגע ששמתי התקן בתחנת דלק שימוש עצמי מאותו רגע ישנם מספר תנאים כמו, למשל, מצלמות אבטחה וכדומה. כל השימוש, כל השיח בין ההתקן, חברת האשראי ובעל התחנה, הוא שיח סגור. בעל התחנה לא אחראי. זה לא נכון?
אני חושב שזה ראוי שיהיה אבל זה לא. דרך אגב, יש מקרים בסכומים הרבה יותר נמוכים ממה שהוצג פה. אנחנו מדברים עכשיו עם החברות ובבג"צ אחר של המרווח, אנחנו מסתכלים מה ההפרשה לחובות מסופקים בחברות ענק ומדובר בעשרות או מאות אלפי שקלים. אנחנו מדברים פה על ארגון סוכנים שמייצג מעט מאוד תחנות. דרך אגב, הם מעולם לא הוכיחו את טענתם על 15 מיליון שקלים.
אני מבקשת שתדאגו שהנוסח יביא לידי ביטוי את העובדה שהתשלום באמצעות כסף מזומן או באמצעות כרטיס אשראי הוא בחירה של בעל תחנת התדלוק ולא של הלקוח.