PAGE
38
ועדת החוקה, חוק ומשפט
22/05/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 614>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, א' בסיון התשע"ב (22 במאי 2012), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 22/05/2012
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (הצבעת משרתים בשירות לאומי), התשע"א-2011, הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון - הצבעת המשרתים בשירות לאומי), התשס"ט-2009
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (הצבעת משרתים בשירות לאומי), התשע"א-2011>
<2. הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון - הצבעת המשרתים בשירות לאומי), התשס"ט-2009>
מוזמנים
¶
>
יואב ארבל - יועץ משפטי, מנהלת שרות אזרחי-לאומי
מלכיאל דהן - מנהל תחום פיקוח ובקרה על השרות האזרחי לאומי, מנהלת שרות אזרחי-לאומי
עו"ד עמי ברקוביץ - מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אורלי עדס - מנהלת כללית, ועדת הבחירות המרכזית
עו"ד אהוד שיל"ת - יועץ משפטי, ועדת הבחירות המרכזית
עמרי שניידר - ועדת הבחירות המרכזית
רשם פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
<1. הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (הצבעת משרתים בשירות לאומי), התשע"א-2011>
<2. הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון - הצבעת המשרתים בשירות לאומי), התשס"ט-2009>
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה של ועדת החוקה כממלא מקום של היושב-ראש הקבוע. על סדר יומה של הוועדה: הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון) (הצבעת משרתים בשירות לאומי), התשע"א-2011, הכנה לקריאה שנייה ולקריאה שלישית. יש לנו עוד חוק? החוק השני הוא הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון – הצבעת המשרתים בשירות לאומי), התשס"ט-2009, של חבר הכנסת זבולון אורלב.
אם כך, אנחנו יכולים להתחיל. ניתן לך, אדוני, להציג את החוק. לפי החלטה של הנהלת הקואליציה אנחנו נדון בחוק עד שנוכל להצביע עליו, אבל את ההצבעה עצמה אנחנו לא נקיים.
אלעזר שטרן
¶
יש החלטה של הוועדה לפי סעיף 84 לתקנון למזג את זה, ואחרי זה אנחנו נעביר לוועדת הכנסת את הבקשה לאישור.
אלעזר שטרן
¶
נכון. השאלה אם אתה יכול להצביע פה בוועדה לאשר את החוק לקריאה שנייה ולקריאה שלישית על תנאי שוועדת הכנסת תאשר.
זבולון אורלב
¶
אז זה מה שאני מציע. אוקיי.
אדוני היושב-ראש, קודם כול אני רוצה לומר דבר בשבח האכסניה של הוועדה ושל היושב-ראש הקבוע של הוועדה. לאחר שהוא ראה שאני מתקשה בקידום החקיקה הפרטית, באחת ההזדמנויות הוא יזם את החקיקה של הוועדה. ההצעה שעברה קריאה ראשונה היא הצעת הוועדה, על פי יוזמתי, ואני מברך את הוועדה.
ולאחר שהוועדה אישרה בקריאה ראשונה להצבעה הצלחנו להשיג את ההסכמה של כל ראשי הסיעות בקואליציה של אז, כדי שגם הקריאה הטרומית תעבור, והתחייבתי, ואני אעמוד בהתחייבותי, שההצעה שלי תמוזג בהצעה של הוועדה, ואני אלך על-פי נוסח הוועדה. אז צריכים לדון בנוסח של הוועדה, ואני אוטומטית אמזג את ההצעה שלי, כך שלא צריכים לדון בהצעה הפרטית שלי.
עניין החוק הוא מאוד פשוט.
זבולון אורלב
¶
כן. אדוני היושב-ראש, הרציונל של ההצעה שלי הוא רציונל מאוד פשוט. כיוון שהמשרתים בשירות לאומי ובשירות אזרחי מקבלים את הזכויות של המשרתים בצה"ל, וכיוון שחלקם משרתים מחוץ למקומות מגוריהם, למרות שמגיע להם ביום הבחירות לקבל יום חופש ולחזור הביתה ולהצביע ולחזור חזרה למקום שירותם, חשבנו, מתוך הניסיון, שהואיל וחלקם משרתים בכפרי נוער עם נוער בסיכון, והואיל וחלקם משרתים בבתי-חולים, אין טעם להוציא אותם מנהריה שיחזרו לירושלים, ומירושלים חזרה לנהריה, אלא שיצביעו במעטפות כפולות במקומות מגוריהם. כמו שעושים החיילים בצה"ל, ולא חשוב אם מדובר בלוחמים שנמצאים בשדה, ובאמת טכנית לא יכולים להגיע, או גם חיילים בקריה שגרים ברמת-גן, אבל הם יכולים להצביע בקריה בתל-אביב.
זבולון אורלב
¶
או שוטרים. כך חשבנו שמן הראוי לעשות, ואני שמח שגם הנהלת הקואליציה וראשי הסיעות הסכימו למהלך הזה. ולכן הוגש נוסח שהוסכם. היתה לנו פגישה מקדימה של מנהלת השירות הלאומי יחד עם ועדת הבחירות המרכזית, כדי שנטפל גם בעניינים הטכניים: איזה אישור, מי נותן וכדומה, והגענו לאיזשהו נוסח מוסכם, והנוסח שהמנהלת הסכימה עם ועדת הבחירות המרכזית הוא גם נוסח שמקובל עלי. שמעתי שיש איזה הערות למשרד המשפטים, שנשמע אותן.
אנחנו רק ביקשנו עוד דבר אחד. המרחק של 100 קילומטר הוא מרחק שרירותי. הרעיון שלנו היה שגם בת במרחק של 60 קילומטר – זה המרחק של ירושלים מתל-אביב, המרחק של ירושלים מגוש דן – אין צורך להטריח אותה. כאן לא מדובר אגב בעשרות אלפים, אלה שמשרתות מחוץ למקומות מגוריהן הן בסדר גודל של בערך 4,000 בנות. היום מצביעים במעטפות כפולות סדר גודל של 160 או 170 אלף.
זבולון אורלב
¶
190,000. אתה רואה? עוד הפחתתי. כלומר שהתוספת הזאת היא תוספת יחסית שולית, היא לא באופן משמעותי. ואני משבח את ועדת הבחירות שהבינה שדווקא בגלל שמדובר בצעירים חשוב לחנך אותם למצות ולהצביע בבחירות, ושלא יתחילו להתרגל לזלזל בבחירות. זאת היתה הבקשה היחידה שלנו, רק לקצר את הדבר הזה. נדמה לי שמנהלת השירות הלאומי, היא תדבר בפני עצמה, אמרה: אל תעשו הבחנה של מרחק אלא תעשו הבחנה מי גרה מחוץ לביתה.
זבולון אורלב
¶
זה תיכף נשמע. את זה הם ביקשו, לא אני ביקשתי. מבחינתי צריך להיקבע איזשהו קריטריון, של מרחק או דירת שירות.
זבולון אורלב
¶
כן, בקריאה הראשונה, אבל אפשר בקריאה השנייה ובקריאה השלישית לדבר על זה. בהסכמה, הכול בהסכמה. אני קיבלתי על עצמי לעבוד רק בהסכמות, והיושב-ראש מכיר אותי בעניין הזה. זהו, עד כאן דברי. ואנחנו מבקשים, אם אפשר לזרז. אני לא ידעתי, רק הבוקר מסרה לי מנהלת הוועדה על העניין הזה של הקואליציה שלא הבנתי את עניינו. אבוא בדברים עם יושבת-ראש סיעת קדימה, חברת הכנסת דליה איציק - -
זבולון אורלב
¶
- - שגם היא שירתה בשירות לאומי, אם אינני טועה, היא בוגרת החינוך הממלכתי דתי – כדי להבהיר לה את העניין. אני לא רואה שום סיבה שסיעת קדימה תתנגד לעניין כי כולם מדברים על חובת השירות בצה"ל, השוויון, נשיאה בנטל – כולם ישרתו – וכשבאים לשרת אתה בעצם אומר: רגע, מורה חיילת שגרה ביוקנעם וגרה בתל-אביב יכולה להצביע בקלפי ניידת, ובת השירות הלאומי שגרה באותה דירה ביוקנעם וגרה בתל-אביב צריכה לנסוע. האפליות האלה חייבות להתבטל, וצריך שיהיה כאן דין אחד לכל אלה שמשרתים בתוקף זכויותיהם במדינה. זה חלק מהמבחן של רוממות ההצהרות בגרונם, ואחרי זה כשבא למעשה אז מנהלים כל מיני חשבונות קטנוניים. עד כאן, אדוני.
היו"ר אורי מקלב
¶
תודה רבה לך, המציע. צריך גם לקחת בחשבון, שאומנם היום זה מספר מועט אבל לפי יעדי הממשלה, השירות האזרחי צפוי לגדול.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל הכול יכול להשתנות. אני לא מכיר את הדבר הזה, אני לא יודע מה יהיה עם ההחלטה של הממשלה עד היישום, אבל הממשלה מכריזה היום על יעדים מאוד גדולים, אז ודאי שחלקם לא יהיו. ומדובר על צעירים. היום השירות האזרחי מוגבל בגיל, שהוא צריך להיות מינימום 23 או הוא צריך להיות נשוי. היום לא יכול בחור בן 18 לעשות שירות אזרחי.
חלק מההמלצות שהגישו עכשיו לפני שבועיים לראש הממשלה על שירות אזרחי היו לתת אפשרות לעשות שירות אזרחי כבר מגיל צעיר יותר, מגיל 18, ובתחומים אחרים במדינת ישראל, כמו כיבוי אש ועוד, בהחלט יכול להיות שמדובר על משהו שהוא רחוק יותר, בתי-חולים ועוד. אבל זה לא הנושא של הדיון שלנו. משרד המשפטים?
עמי ברקוביץ
¶
באופן כללי אני רוצה לומר, בהמשך למה שאמר חבר הכנסת אורלב, שהנושא הובא גם לדיון חוזר לפני ועדת השרים לחקיקה בעקבות התנגדות קודמת שהושמעה גם כאן בוועדה, וועדת השרים אכן החליטה שתי החלטות: ביחס להצעת החוק של הוועדה היא החליטה להשאיר את הנושא להכרעת הנהלת הקואליציה, וביחס להחלטה של חבר הכנסת אורלב הוחלט לתמוך בהצעה בתנאי שההצעה תנוסח ותוצמד לנוסח המוצע על-ידי ועדת החוקה, חוק ומשפט בנושא, ותוך תיאום עם משרדי הממשלה.
עמי ברקוביץ
¶
נכון. אני רק רציתי להשלים את ההיבט של ועדת השרים לחקיקה.
ברמה העקרונית, לפני שיתחיל הדיון בפרטים, אני רק רוצה לומר דבר אחד, והוא שאנחנו לא רואים בחוק הזה פלטפורמה להסדרת נושא השירות הלאומי בכללותו, אלא דרך לאפשר את ההצבעה כפי שמוצע. מכאן נגזרות הערות פרטניות שלנו כאלה ואחרות, שנועדות לאפשר את המהלך של ההצבעה מבלי לקבוע מסמרות על רקע הצעה ממשלתית כוללת של הסדרת נושא השירות הלאומי, שהיא מסדירה את כל הנושא בכללותו.
עמי ברקוביץ
¶
כגון המבנה, כגון הנושא של מנהלת השירות הלאומי, כגון הנושא של תעודת מתנדב בשירות הלאומי, כגון הנושא של דירת מגורים וכדומה.
זבולון אורלב
¶
אדוני היושב-ראש, התפיסה של חברי הכנסת היתה שהעניין הזה הוא לא עניין לממשלה. פה מדובר בחוק בחירות.
זבולון אורלב
¶
בדרך כלל הממשלה לא מתערבת. עובדה גם שהקריאה הראשונה נולדה פה בוועדת החוקה, בלי ממשלה ובלי שום דבר. ולכן בהתייעצות שהתייעצנו חשבנו שמי שראוי להוביל זאת ועדת הבחירות המרכזית, שהיא זרוע עצמאית, היא לא ממשלה. היא זרוע עצמאית, יש לה את האוטונומיה שלה, היא בראשות שופט עליון, והמנהלת, כיוון שהמנהלת צריכה לתת את השירותים הלוגיסטיים, לדעת מי ומי ההולכים וכדומה.
אז לכן אני לא יודע, קיבלתי על עצמי להיות מוצמד, לא בגלל הממשלה אלא בגלל הנהלת הקואליציה. זה שזה מסתדר עם הממשלה זה בסדר, אבל אני לא בעד זה שמשרד המשפטים יתחיל להגיד לכנסת איך צריכות להתנהל בחירות.
עמי ברקוביץ
¶
הוא ממש לא עושה את זה, אבל כיוון שהנושא של שירות לאומי – ואנחנו לא הוזמנו לישיבה שהתקיימה – נמצא עכשיו בהליך של הסדרה חקיקתית, אנחנו לא רוצים שהחוק הזה יקדים.
דורית ואג
¶
מה שהוא התכוון לומר, חבר הכנסת אורלב, שההיסטוריה מלמדת אותנו לאורך כל השנים שהממשלה לא נהגה להתערב ולקבוע עמדה בחוקי הבחירות. זה מה שהוא התכוון לומר.
עמי ברקוביץ
¶
יש לנו אפשרות להביע הערות מקצועיות שלדעתנו נועדות לשפר את התהליך, בלי שום קשר להתערבות.
היו"ר אורי מקלב
¶
איך התהליך יתבצע? אני שואל שאלה של עם הארץ: שוטר שמצביע בקלפי, הוא מצביע עם תעודת השוטר שלו או שהוא מקבל עוד תוספת לשוטר?
אורלי עדס
¶
כיוון שהמשטרה לא יודעת מי יוצב ביום הבחירות בקלפי מסוימת או לא, אז זה חל על כלל השוטרים, אבל זה הליך שונה לחלוטין ואין דומה לו בחוק הבחירות. מדובר במחיקה מהפנקס, זה הליך שונה לחלוטין.
אורלי עדס
¶
די דומה, כן. כאן הם יידרשו להציג את תעודת ההצבעה. בנוסח שעליו סיכמנו דובר על הצגת תעודת שירות לאומי במקביל לאמצעי זיהוי כמקובל, שזה תעודת זהות, דרכון או רישיון נהיגה, ולהציג את אישור המנהלת שמאשר שהיא גם עומדת בתנאי של 100 קילומטרים, ככל שתחול המגבלה הזו.
היו"ר אורי מקלב
¶
זאת אומרת כל בת שירות לאומי שגרה מעל 100 קילומטר רחוק מביתה תקבל בדואר גם אישור מהמנהלת.
יואב ארבל
¶
אני היועץ המשפטי של מנהלת השירות האזרחי לאומי. בכמה מלים, היום במסגרת המנהלת מתנדבים 15,000 מתנדבים, מתוכם כ-1,700 בשירות האזרחי לפי חוק טל כרגע. התיקון הזה לא חל לגביהם, כמו שאמר לפני כן מלכיאל דהן, מכיוון שהיום כל המשרתים בשירות האזרחי לפי חוק טל משרתים בביתם. אין אף אחד שמשרת מחוץ לביתו. כולם חוזרים בערב הביתה ומשרתים ליד הבית.
היו"ר אורי מקלב
¶
אוקיי. אבל המשרתים בשירות אזרחי היום נמצאים בתוך השירות הלאומי, נכון? נמצאים בתוך חוק שירות לאומי.
יואב ארבל
¶
אנחנו מתקנים את זה לפי המצב הנוכחי כרגע. גם המצב המשפטי כרגע. היום לחבר'ה של השירות האזרחי אין את האפשרות לשרת מחוץ לביתם, לכן התיקון הזה כרגע, לפי המצב המשפטי כרגע - - -
יואב ארבל
¶
אז נעשה את כל התיקונים הנדרשים. שאר כ-13,000 המתנדבים, מתנדבים בשירות הלאומי. בתוך זה מדובר על בנות הציונות הדתית, מדובר על מתנדבים במגזר הערבי – היום הם כ-2,400 – ועוד מתנדבים חילוניים, כל אחד וסיבת הפטור שלו.
יואב ארבל
¶
כולם ב-13,000. מתוך זה כיום 5,000-4,000 מתנדבים גרים בדירת שירות, וכל יום אחרי השירות הם לא חוזרים לביתם אלא חוזרים לדירת השירות. זה המצב כרגע.
יואב ארבל
¶
היום הקריטריונים לא סגורים עד הסוף. אנחנו באמת, כמו שאמר עורך-דין ברקוביץ ממשרד המשפטים, לפני הליך חקיקה שבמסגרתו – במסגרת תקנות שיישבו על החוק החדש – נגדיר בדיוק את המרחק שלפיו זכאית בת שירות לגור בדירת שירות.
זבולון אורלב
¶
לא, אלא אם כן היא גרה בתוך כפר הילדים, זה אני מבין. אני מסכים שיש סיטואציה שיכול להיות שהיא גרה בדימונה, אבל בבאר-שבע יש כפר לילדים בסיכון, ששמה כל הצוות החינוכי גר במקום כי המדריכים גרים במקום, אז היא גרה, אז זה לא בדיוק דירת שירות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה אומר אבל דבר אחד, שמנהלת השירות תצטרך לעשות עכשיו חלוקה. אם היום יש להם כן דירות שירות, לא דירות שירות, הם צריכים עכשיו – אם זה החוק: 100 קילומטר, 80 קילומטר, 70 קילומטר - - -
יואב ארבל
¶
נערכנו טכנית לזה. יש לנו גם ממשק מול משרד הפנים, מול מנהל האוכלוסין, כך שיש לנו את כל הכתובות של כל המשרתים. נערכנו טכנית לכך שלא תהיה בעיה גם לבדוק מי מעל 100 קילומטר, מי מעל 80, מי מעל 60. בשביל זה עשינו את ההכנה המוקדמת.
היו"ר אורי מקלב
¶
גם אם נוריד ל-60 קילומטר זה לא יפטור את אלה שמשרתים בכפרי נוער או בכל מיני מקומות, בהוסטלים, שגרים ב-35 קילומטר.
זבולון אורלב
¶
אתה צודק, אבל אם היא גרה בדימונה ומשרתת בבאר-שבע, אין הצדקה. שתיסע לדימונה, זה 25 דקות נסיעה. זה כמו שאתה גר בגילה וצריך להצביע בפסגת-זאב, זה גם לוקח 25 דקות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה לוקח יותר, אדוני. אני מבקש לא להטעות את הוועדה. זה לוקח יותר, ואתה עוד עשוי לקבל קנס של 180 שקל.
אורלי עדס
¶
אפשר לשאול נתון נוסף? אמרת ש-5,000-4,000 מתגוררות בדירות שירות. יש לכם נתון לגבי כמה משרתות במרחק של 100 קילומטר ומעלה, שזה הקריטריון שעליו דובר?
זבולון אורלב
¶
פלוס מינוס ש-25% מהבנות ירדו. תישארי בין 3,500 ל-4,000 בנות, משהו מהסוג הזה. לדעתי זה סדר הגודל פלוס מינוס.
זבולון אורלב
¶
אחרי שחוקקנו את זה קצת יותר התעמקנו בדבר הזה, והתחלנו לברר. קח את הדוגמה של ירושלים וגוש דן, קח את ירושלים ובאר-שבע, קח את ירושלים-חיפה, קח את תל-אביב-חיפה או הקריות וכדומה. יש כמה מרכזים עירוניים גדולים. ירושלים, גוש דן, באר-שבע, חיפה והצפון. המרחק בין תל-אביב לבאר-שבע הוא פחות מ-100 קילומטר, המרחק בין תל-אביב לחיפה הוא פחות מ-100 קילומטר, המרחק בין ירושלים לתל-אביב הוא פחות מ-100 קילומטר.
לכן הייתי ממליץ באופן מהותי, כשאתה בודק, ללכת על סדר גודל של 60 קילומטר, שזה לדעתי עונה על כך שזה לא מרחק הזוי, זה כבר בין-עירוני, שאתה צריך לקחת קו פנימי לתחנה המרכזית, ומהתחנה המרכזית לתחנה המרכזית, וכשתגיע לירושלים יש לך עוד קו פנימי. זאת כבר נסיעה של שעה וחצי עד שעתיים לכל צד, את זה היא לא תעשה. אם לא תיתן לה להצביע במקום והיא כוח עזר בבית-חולים, והיא מדריכה במוסד לסיכון או באיזשהו תפקיד אחר, לדעתי היא לא תיסע.
היו"ר אורי מקלב
¶
חבר הכנסת אורלב, אני חושב שירושלים-תל-אביב – אני לא יודע מה מחשיבים: היציאה מירושלים, הכניסה לתל-אביב – זה פחות מ-60 קילומטר.
יואב ארבל
¶
יש הרבה בנות ביישובים קטנים, כמו שאמר חבר הכנסת אורלב, שצריכות להגיע מהיישוב הזה עד ירושלים ומירושלים עד הבית, לכן 100 קילומטר זה קצת גבוה מדי גם לטעמנו.
היו"ר אורי מקלב
¶
צריך לקחת בחשבון, אני חושב, שמה שאדוני מציע זה פחות הבנות האלה, בגלל שחלק מהבנות מלמדות ובטוח נשארות שבתון, וחלקן חוזרות הביתה. אנחנו מדברים על כאלה שממשיכות באופן טבעי. מי שביום שבתון וצריכות לחזור הביתה שלא - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
מי שלא עסוקה, מי שלא פעילה, מי שלא עובדת באותו היום, דהיינו אם זה לא בית-חולים, אם זה לא כפר נוער ולא דברים כאלה.
זבולון אורלב
¶
אדוני היושב-ראש, אני רק אומר לך, שאני לא מכיר בת אחת שמשובצת בבית-ספר שעוסקת רק בבית-ספר. אין כזה דבר. אותה בת אחרי הצהריים היא במועדונית.
זבולון אורלב
¶
איזה חופש? המועדונית פועלת, ובתנועת הנוער היא פועלת, ובחוג במתנ"ס זה פועל אחרי הצהריים. מתנ"סים פתוחים.
אורלי עדס
¶
אגב, הוזכרו גם המורות חיילות שמשרתות בקרית-שמונה, הן יכולות להצביע כמו חיילות. אני מבינה שזו קבוצה גדולה.
זבולון אורלב
¶
בתי שהיתה מורה חיילת, באותה דירה גרו בנות של השירות הלאומי, שתיהן היו במל"ש, במרכז לימודי שדה. זאת עם מדים.
היו"ר אורי מקלב
¶
רבותי, יש עוד משהו שאנחנו צריכים לברר חוץ מזה? נברר תיכף אם יש הסכמה על ה-60 קילומטר. אמר אדוני המציע, שאתה רוצה שזה יהיה בהסכמה.
אלעזר שטרן
¶
אני קורא את הנוסח שלנו באתר, ואנחנו נעיר לפי הדברים.
תיקון סעיף 7, סעיף 1: בחוק הבחירות לכנסת (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 7, במקום "סעיף 68א, סעיף 68ב" יבוא "סעיפים 68א עד 68ג".
זה תיקון טכני של סעיף 7 שפשוט יתאים, כי אנחנו מוסיפים את 68ג.
סעיף 2 – הוספת סעיף 68ג – אחרי סעיף 68ב לחוק העיקרי יבוא: "הצבעת מתנדב בשירות לאומי.
(א): בסעיף זה –
"גוף מוכר" – גוף שהשר הממונה על השירות האזרחי-לאומי (בסעיף זה – השר הממונה) הכיר בו כגוף שעיסוקו טיפול והפניה של מתנדבים בשירות לאומי".
פה הוספנו, בהתאם לנוסח שהועבר לנו על-ידי חבר הכנסת אורלב וועדת הבחירות, את ההגדרה של מנהלת. צריך לחשוב אם באמת להוסיף את ההגדרה הזאת, משתי סיבות: אל"ף, כמו שאמר עורך-דין ברקוביץ ממשרד המשפטים, מונחת על שולחן הכנסת הצעת חוק להסדרת הנושא של השירות הלאומי, ושמה יוסדר מעמדה של המנהלת וכולי, השאלה אם זה נכון שאנחנו נגדיר אותה פה. ובי"ת, טכניקת החקיקה של הפניה להחלטת ממשלה בחקיקה ראשית, זה לא שהיא לא קיימת, אבל היא לא מקובלת.
עמי ברקוביץ
¶
כיוון שכך עדיף לא להפנות להגדרה של המנהלת, מה עוד שאפשר בצורה מאוד פשוטה להתגבר. בסך הכול המנהלת מופיעה כאן בהמשך על-ידי כך שהמנהל הכללי של המנהלת צריך להמציא לכל מתנדב בשירות לאומי. אנחנו חשבנו שבמקום לתת מעמד סטטוטורי לראשונה, אגב חוק בחירות אינצידנטלי, מעמד למנהלת ולמנהל הכללי שלה, אפשר פשוט לכתוב השר או מי שהוא הסמיכו לכך.
יואב ארבל
¶
אנחנו מאוד מבקשים להשאיר את הנוסח כמו שהוא. צריך להבין גם שהמנהלת, הייחוד שלה, שיש לה עצמאות. אנחנו משתדלים לתת לה כמה שיותר עצמאות, וזה לא כמו עוד יחידה רגילה במשרד.
אורלי עדס
¶
עמי ברקוביץ הציע שזה יהיה השר הממונה או מי שהוא הסמיך לכך, אז אין צורך בהגדרה של המנהלת.
זבולון אורלב
¶
הואיל ועבדתי יום יומיים בבירוקרטיה הממשלתית, למעלה מ-20 שנה, אני תמיד אומר: יש גרף, שככל שאתה עולה להר למעלה יותר וההר גבוה יותר, אחרי זה גם לוקח זמן לרדת למטה. וככל שאתה לא צריך לעלות למעלה, אז ככה יש לך פחות לרדת. יש שר ממונה, הוא ממונה לתת הוראות למנהלת וכולי. לא כל דבר פרקטי – להוציא אישורים – בשביל זה צריכים השר הממונה.
עמי ברקוביץ
¶
למה לפי סעיף 95 לחוק יכול שר המשטרה להעביר ליושב-ראש הוועדה רשימה שתפרט את שמו של כל שוטר?
זבולון אורלב
¶
גם זאת טעות. אלה חקיקות ישנות, ברקוביץ, שעדיין ישנו השלטון המנדטורי, והכול זה הנציב העליון. תהיו פרקטיים.
עמי ברקוביץ
¶
לא, זה לא חוק מנדטורי, זה חוק הבחירות לכנסת. ואני חושב שעל-ידי הטכניקה הזאת של הסמכה אין שום בעיה.
זבולון אורלב
¶
אני חשבתי ללכת להיות שר החינוך, יש לי חשק ללכת להיות שר המשפטים. בחיי, חבר'ה, לרענן את כל החקיקה.
זבולון אורלב
¶
ברקוביץ, אין כאן שיקולי דעת, זה דבר טכני. החוק מגדיר 60 קילומטר בתנאים אלה ואלה, צריך להוציא את האישור. בשביל זה צריכים שהשר יוציא? השר בחוץ לארץ, יש לו ממלא מקום, ממלא המקום אומר: תמתין, אני לא נכנס לזה.
זבולון אורלב
¶
לא ביום הבחירות, ביום שצריכים להוציא האישורים. חבר'ה, אתם לא מכירים מה זה הסיבוכים האלה. הייתי גם עוזר שר. ללכת להחתים אותו?
עמי ברקוביץ
¶
השר בחתימה אחת מסמיך עובד מדינה מטעמו, וכל הסיפור הזה נגמר. ההתנגדות שלנו, כפי שהביע אותה גם היועץ המשפטי של הוועדה, מקורה בכך שאנחנו חושבים שלא נכון לתת מעמד בחקיקה ראשית לגוף שכל המעמד שלו נגזר מהחלטת ממשלה.
זבולון אורלב
¶
אני לא מסכים לזה. אז הייתי רוצה שהוא יסמיך באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט. אני יודע את מי הוא יסמיך?
זבולון אורלב
¶
חבר'ה, אל תעשו פוליטיקה מהדברים האלה. אם זה ראש המנהלת, ראש המנהלת צריך להיות מאושר בממשלה, זה כמו מינוי של מנכ"ל, אז אני מבין את הדבר הזה, It makes sense. אגב, מנכ"ל משרד החינוך חותם על פיטורי מורים וקבלת מורים. מה אתם עושים עניין פה מדבר טכני? זה מדהים אותי.
רוצים שיסמיך, אז או הוא או את ראש המנהלת. או שהוא יחתום אישית או שראש המנהלת. לא כל פקיד. לא את מי שהוא הסמיך. אני מתנגד לכל מי שהוא הסמיך. שיסמיך באישור הוועדה. מה אני יודע את מי הוא הסמיך? איזה פקיד אחד.
זבולון אורלב
¶
מה אתה אומר? עוזר השר יכול? אני מתנגד לזה שעוזר שר יחתום על כאלה אישורים. אני כבר יודע מה יהיה עם זה.
אלעזר שטרן
¶
גם בהצעת החוק שלך ושל הוועדה יש כבר מעמד לשר, הוא כבר מבצע תפקיד פה, בדומה לשר לביטחון פנים. גם בנוסח הראשוני, לפני שום תיקון שאנחנו עשינו.
עמי ברקוביץ
¶
לשרים נוספים כמו שר העבודה ושר הבריאות, גם להם יש מעמד בחוק הזה, שהם עובדים מול המנהלת ומעבירים את הרשימות. זה המנגנון שקבוע בחוק.
עמי ברקוביץ
¶
אתה חושב שבמשטרה שר המשטרה עובר על השמות? שר המשטרה מקבל רשימה ומעביר אותה, ולכן את אותו מנגנון אפשר להפעיל גם כאן.
זבולון אורלב
¶
ברקוביץ, במערכת ביטחון הפנים מעמדה של המשטרה ברור ומובן, ושוטר זה דבר שמעוגן בחוק, והמשטרה מעוגנת בחוק. לכן אין לי חשש שהשר לביטחון פנים ייקח את העוזר שלו, שמתאם בינו לבין המשטרה, והוא יסמיך אותו להוציא. אגב, ביום שהוא יעשה את זה תהיה פה מהומת אלוהים.
עמי ברקוביץ
¶
אנחנו מציעים לך שגם זה לא יהיה, ושאותה רשימה שתוכן במנהלת תועבר לשר, והשר יעביר, זה הכול.
דורית ואג
¶
בחקיקה שהם עושים עכשיו להסדיר את עניין המנהלת, אם זה יתקבל, שיעשו שם תיקון עקיף לעניין הזה.
יואב ארבל
¶
רק שהתיקון העקיף, מה שכתוב פה על הרשות זה בסדר. אבל להתחיל להוריד לשר סמכויות אחרי זה, זה כבר פחות פשוט.
אלעזר שטרן
¶
""מתנדב בשירות לאומי" – מי שמשרת בהתנדבות בשירות לאומי.
"שירות לאומי" – כמשמעותו בפסקה (3)(ב) להגדרה "ילד" שבסעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי.
"תעודת הצבעה" – תעודה שהונפקה – יש פה טעות – הונפקה לפי סעיף קטן (ד)(1).
"תעודת שירות לאומי" – תעודה שהנפיק גוף מוכר הכוללת את שמו הפרטי, שם משפחתו ומספר הזהות של מתנדב השירות לאומי, והנושאת את תמונתו".
עמי ברקוביץ
¶
גם כאן יש לנו הערה ביחס למעמד של התעודה הזאת. שוב, אני אומר את הדברים מפיה של רפרנטית השירות הלאומי. עד כמה שאנחנו יודעים, לתעודה הזאת אין מעמד סטטוטורי בחקיקה ראשית. זאת תעודה שיש לה משמעות רחבה, היא נותנת הטבות כלכליות. יש קושי בכך שמי שנותן אותה זה גוף מוכר. היא לא חיונית לצרכי ההצבעה כאן, כי אפשר להזדהות על-ידי תעודה הזהות פלוס האישור שיוצא, ולכן אנחנו פשוט מציעים להשמיט את ההגדרה.
אלעזר שטרן
¶
סעיף (ב)(1): "מתנדב בשירות לאומי רשאי להצביע בכל קלפי שנקבעה לפי הוראות סעיף 68א, ובלבד שהיישוב בו הוא משרת רחוק לפחות 100 קילומטרים ממקום מגוריו".
זבולון אורלב
¶
אז פה אנחנו מבקשים לצמצם את זה ל-60 קילומטר, שזה ממרכזי הערים הגדולות. והייתי מבקש גם מוועדת הבחירות, מבחינתה זה דבר טכני, זה לא משנה אם זה 100 קילומטר או 60 קילומטר. תהיה רשימה מסודרת והם מסוגלים לזהות את זה.
אורלי עדס
¶
זה לא משנה מהבחינה הזאת, כי אתם תנפיקו, אבל אתה מכיר את העמדה העקרונית שלי. למרות שבסופו של דבר ישבנו והנוסח היה בהסכמה, אני חושבת שעקרונית לא נכון להגדיר בכלל את כל הקבוצות החריגות כל פעם מחדש. בסופו של דבר החריג יגבר על הכלל, ונמצא את עצמנו במצב שנגיע בבוא היום למיליון מעטפות כפולות וזה בלתי סביר. אבל מאחר וזה כבר נקבע, אני כן חושבת כמה שפחות לצמצם את זה.
זבולון אורלב
¶
אורלי, אחרי ה-100 קילומטר התחלנו לברר קצת יותר לעומק. אני חושב שהדבר שאת אומרת, שבת מגוש דן שמשרתת בבאר-שבע צריכה לחזור הביתה, זה לא הגיוני. אותו דבר בת מגוש דן שמשרתת בחיפה ובקריות, ובת מירושלים שמשרתת בגוש דן. אנחנו שוב מדברים על אותן בנות, במרחקים האלה ודאי הן נמצאות בדירות שירות, ואלה בדרך כלל הבנות שנמצאות באותם גופים – היא לא מלמדת ארבע שעות וגומרת, יש לה תפקידים קהילתיים – היא לא תיסע, אני שוב אומר.
לכן אני מאוד מפציר בך להסכים לעניין הזה של ה-60 קילומטר, מאוד מבקש. זה משרת את המהות העיקרית שלשמה רצינו. זה מוסיף עוד בנות. זה יכול להוסיף עוד 1,500-1,000. כלומר מה-5,000 פוטנציאל – לפי הספירה שלי אולי זה 4,800 –אם היינו הולכים ל-100 קילומטר, יכול להיות שהיינו מוצאים 2,000 בנות, ברגע שאת קובעת 60 קילומטר את מוסיפה עוד לדעתי סדר גודל של 1,500 בנות. אבל 1,500 בנות, אם זה משרת את המהות עצמה, ושוב תחשבי, נתתי לך את הדוגמאות, שגוש דן, באר-שבע, חיפה ירושלים. מאוד מפציר בך להסכים לזה.
אהוד שיל"ת
¶
מבחינת ועדת הבחירות, לנו טכנית אין הבדל. אני מקבל תעודה, יהיה רשום שם 100, יהיה רשום 60, יהיה רשום 150, אין לי נפקא מינה לזה.
אהוד שיל"ת
¶
הנקודה היא שבאחת הישיבות הקודמות ישבו פה כמה חברי כנסת איזה שעתיים-שלוש, וזה היה נושא הוויכוח.
היו"ר אורי מקלב
¶
כשלא ידעו נתונים במה מדובר. לקחו מספר. למה לא אמרו 90, למה לא אמרו 110? אמרו 100, עגול. אבל כשהלכו לפרוט את זה לפרוטות, להיכנס לתוך הפרקטיקה ולראות במה מדובר, אז פתאום מתברר לך – אני אפילו עכשיו אומר לו שגם ירושלים-תל-אביב זה אפילו לא 60 קילומטר. מדובר במרחקים. אם היו אומרים לכם מראש שמדובר ב-4,500 בנות, אז ועדת הבחירות היתה מתנגדת? הרי גם אתם הייתם מסכימים.
אהוד שיל"ת
¶
אין לי הבדל בין 4,500 או 7,000. הרי למספר הזה ששמים במעטפות כפולות אין הבדל גדול אם יהיו עוד אלף או פחות אלף, או עוד אלפיים או פחות אלפיים.
אהוד שיל"ת
¶
אין לי הבדל מבחינת ועדת הבחירות. אנחנו מארגנים את הבחירות. אין לי הבדל אם יהיה כתוב בחוק 100 קילומטר או יהיה כתוב 60 או יהיה כתוב 150.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מציע שאנחנו נייצג את חברי הכנסת שהיו פה, ובמידה שלא ימצא חן בעיניהם השינוי הזה של 100 ל-60 אז הם יבואו, יש להם איך להגיע. הם יכולים להגיש הסתייגות, יש להם הרבה דרכים, הם יודעים מזה. יש להם עוד הצבעות.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה שאמר המציע זה שמעניין אותו ועדת הבחירות, אורלי ואתה. חברי הכנסת – אנחנו נסתדר איתם.
זבולון אורלב
¶
אני אסתדר איתם. הנהלת הקואליציה לא תיתן לי להעביר דבר, אם אחת מסיעות הקואליציה מתנגדת. אל תדאג.
זבולון אורלב
¶
אנחנו נשכנע אותם. אני בין כה וכה צריך לשכנע את סיעת קדימה. אם קדימה תשתכנע על 60 קילומטר אז כולם יסכימו.
עמי ברקוביץ
¶
לפחות כמי שהביא את הדברים לפני ועדת השרים לחקיקה, עם ההסתייגות. לעומת ההצעה המקורית שלך, שלא היתה בה שום הגבלת מרחק, כאן הגורם של המרחק היה פקטור. בהרגשה שלי, כיוון שלא מצביעים היום, אם יש אפשרות לשקול את זה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה להסביר בעניין הזה. זה שאנחנו הגבלנו את זה בקילומטר זה לא היה כשראינו שפחות מ-100 אין צורך.
היו"ר אורי מקלב
¶
המרחק לא היה בגלל שאמרנו שנגביל את זה ל-100 מכיוון שרק מ-100 קילומטר זה מצדיק את זה. כשאמרנו 100 אמרנו מרחק שבו אנחנו רוצים להוציא כאלה שליד הבית, שאין הצדקה. למה אמרו 100? באנו להגיד שאנחנו רוצים להוציא מכאלה שגרים מאוד קרוב, שלא כל אחד ישתמש בזה, גם מי שגר אפילו באותה עיר, אם אנחנו לא נגביל את זה וכולי. הלכו ובדקו שה-100 זה יותר מדי. זאת אומרת שכדי לשרת את מהות החוק, את תכלית החוק, אז גם מ-60 קילומטר זה עדיין בסדר. לכן זה לא סותר את ועדת השרים. ועדת השרים לא רצתה שיהיה ליד הבית.
דורית ואג
¶
אנחנו ממילא לא מצביעים היום. אני מניחה שנקבע מועד בשבוע הבא או בשבוע שלאחריו. יש לך זמן.
אלעזר שטרן
¶
אנחנו בפסקה (2): "מתנדב בשירות לאומי המצביע בקלפי כאמור בפסקה (1), יזדהה בפני מזכיר ועדת הקלפי כאמור בסעיף 74(א) ו-(ב), וכן יציג בפני ועדת הקלפי" – פה אנחנו נשמיט את המלים "תעודת שירות לאומי", כי הוסכם להשמיט אותן - -
אלעזר שטרן
¶
"ויציג בפני ועדת הקלפי תעודת הצבעה, וישים את מעטפת ההצבעה לתוך מעטפה חיצונית; ועדת הקלפי תציין על פני המעטפה החיצונית את שם הבוחר, את מספר זהותו במרשם האוכלוסין ואת מענו, והבוחר יטיל את המעטפה לעיני ועדת הקלפי לתוך הקלפי; משהצביע כאמור, ימסור ליושב ראש ועדת הקלפי את תעודת ההצבעה, והיא תצורף לפרוטוקול הוועדה".
סעיף קטן (ג): "לא יאוחר מהיום ה-53 שלפני יום הבחירות, ימציא השר הממונה ליושב ראש הוועדה המרכזית רשימה של כל הגופים המוכרים; לא יאוחר מהיום ה-52 שלפני יום הבחירות ימסור יושב ראש הוועדה המרכזית למנהל הכללי של המינהלת רשימה של הקלפיות לפי סעיף 68א".
זבולון אורלב
¶
הוא צודק. בשביל מה אתה צריך את הרשימה של הגופים המוכרים? הגופים המוכרים הם לא פקטור בכל ההליך הזה.
אלעזר שטרן
¶
אני רק מזכיר לגבי הסיפא, שאם יוחלט להשמיט את העניין של המנהלת, אנחנו נצטרך גם לשנות את הנוסח פה.
אלעזר שטרן
¶
אה, נכון, אי-אפשר להשמיט אותה בגלל סעיף קטן (ד). תיכף נגיע לזה.
סעיף קטן (ד), פסקה (1): "לא יאוחר מהיום ה-42 שלפני יום הבחירות יוציא המנהל הכללי של המינהלת" – שוב גם פה זה ישונה אם ישונה העניין של המנהלת - -
אלעזר שטרן
¶
כן.
- - "לכל מתנדב בשירות לאומי הרשום בגוף מוכר, ונמצא כי הוא משרת ביישוב הרחוק לפחות 100 קילומטרים ממקום מגוריו" - -
אלעזר שטרן
¶
נכון.
- - "תעודת הצבעה למתנדב בשירות לאומי, שתכלול את שמו הפרטי, את שם משפחתו, את מספר הזהות שלו ואת שם היישוב בו הוא משרת; נוסח התעודה ופרטים נוספים שיכללו בה, יקבעו בתקנות".
יואב ארבל
¶
חשבנו על זה כשהבחירות כמעט נקבעו לספטמבר. שנת השירות מתחילה ב-1 לספטמבר. כאשר הבחירות נקבעות לספטמבר, לאוקטובר, ה-42 יום האלה בעצם נקבעים לפני שרוב המתנדבים מתחילים את השירות. ולכן לא נוכל להוציא תעודה שהוא משרת כי הוא ישרת, אם נוכל בשלב הזה לקבל את המידע מהגופים המוכרים לגבי המשרתים שעתידים לשרת ביום הבחירות במקום מסוים. ולכן הנוסח כרגע הוא לא לגמרי מדויק, יכול להיות שכדאי לתקן את זה למתנדב שהוא משרת או שהוא ישרת בעתיד.
עמי ברקוביץ
¶
זהו, הם יודעים את זה כנראה מעט מאוד זמן מראש. אתמול הם אמרו לנו שלא, ככל שהבחירות יהיו באזור ספטמבר - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה להגיד לך שבחירות בספטמבר זה דבר נדיר מאוד. זה חודש החגים. גם הפעם שעשו את זה בספטמבר, זה היה הכרח וזה לא דבר שהוא מצוי. קודם כול אנחנו יודעים שהבחירות המוניציפליות - - -
יואב ארבל
¶
דיברנו לפני הדיון עם אנשי ועדת הבחירות, שככל שהמספר פה יהיה נמוך יותר, המידע שיועבר יהיה מידע יותר מדויק ויותר אמין.
היו"ר אורי מקלב
¶
הרי זה לא עובר לקלפי. הרשימה שאתם רוצים להעביר לוועדת הבחירות זה לצורך ספירת הקולות. מתי ועדת הבחירות תשתמש ברשימה הזאת, אורלי? מה תעשה ועדת הבחירות עם הרשימה הזאת?
אורלי עדס
¶
קודם כול יש גם תהליך של ערר שמגיע, סביר להניח שהוא יגיע, כמו הערר על מצביעים בחו"ל, עד ליום ה-31, וצריך להשאיר מספיק זמן לחלק את התעודות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה ערר מוזר. מתנדבת או מתנדב יפנו למנהלת השירות הלאומי. אני אומר לך: תמחק את הערר הזה.
אורלי עדס
¶
אם אתם חושבים להקטין את מספר הימים, השאלה היא אם תספיקו להפיץ את זה לבנות, ושזה יגיע. ושיישאר מספיק זמן לערר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אורלי, מה זה נקרא ערר? בת או בן שמשרת בשירות לאומי יטען שבוע לפני הבחירות שהוא לא קיבל, והוא יפנה למנהלת, וינפיקו וישלחו לו בדואר או לא ישלחו לו בדואר.
אהוד שיל"ת
¶
עם כל הכבוד למנהלת, כמו שאתה אומר, אני לא יודע מי יהיה עוזר השר ואני לא יודע מי יושב במנהלת. יכול להיות שהמנהלת לא תוציא למחצית האנשים האלו את תעודות ההצבעה שלהם.
אהוד שיל"ת
¶
אני חושב שאם המנהלת תוציא את התעודות, האנשים בשטח צריכים לקבל את התעודות, נניח עד 30 יום לפני הבחירות, יהיו להם אחר כך עוד שבועיים או עשרה ימים להגיש ערר, ואז עוד לפני הבחירות הם יקבלו את התעודה.
עמי ברקוביץ
¶
העררים היחידים שיושב-ראש הוועדה דן, זה על עובדים שפועלים בחו"ל, ושם האמת שאין הגבלה. אז מבחינת אחידות הנוסח אפשר להשאיר.
אלעזר שטרן
¶
סעיף קטן (ו): "ספירת הקולות של מי שהצביע לפי סעיף זה תהיה כפי שנקבע בתקנות לפי סעיף 68א(ו)".
יואב ארבל
¶
לא, יש גם תקדימים בחוקים. זה לא שזה לא קיים. נכון שזה לא קיים הרבה, אבל היו תקדימים לדברים האלה. אנחנו חושבים שזה יפשט את התהליך בהמשך, וגם המנהלת – הרי זה לא כמו המשטרה – זה גוף שאולי עוד יעבור למשרד אחר, ויעבור מעברים. דרך אגב, לדעתי הורדנו את השר בכלל, כרגע השר לא מופיע אחרי שמחקנו את הגוף המוכר.
יואב ארבל
¶
את זה לדעתי גם אפשר להוריד. מתנדב שהוא בשירות לאומי, ברור מאליו לפי הגדרה שהוא רשום בגוף מוכר. זה לא נדרש.
אלעזר שטרן
¶
דווקא לאור מה שהעליתם, הבעיה המעשית של בחירות בספטמבר וכל הדברים האלה, כן חשוב שיהיה את המלים "ורשום בגוף מוכר", כי צריך שהוא יהיה רשום אצלכם וצפוי שביום הבחירות הוא יתגורר - - -
זבולון אורלב
¶
מנהלת המקלט היא גוף סטטוטורי? למנהלת המקלט אתה נותן להוציא ולמנהלת אתה לא נותן להוציא? מה ההיגיון?
זבולון אורלב
¶
לא, אלא כתוב בחוק שמנהלת המקלט תוציא. אני מציע גם פה: בלי הגדרות, אל תגדירו את מנהלת השירות הלאומי מהטעמים שהוא ציין, אבל בפרקטיקה תכניסו את מנהל המנהלת. מה הבעיה? שיהיה לפחות כמו מנהל מקלט.
זבולון אורלב
¶
ברקוביץ, אני קודם כול לא מתעקש. אם בסופו של דבר תחליטו כך, יהיה כך. אני לא מתעקש ואני לא אעכב את החקיקה.
עמי ברקוביץ
¶
זה יכול ליצור תקלה. למה מנהלת השירות הלאומי? אז נפנה בכלל למנהלת הג"א, אולי היא תהיה - - -
זבולון אורלב
¶
למה מנהלת המקלט ולא מנהלת השירות לנשים במצוקה במשרד הרווחה? למה שם אתה לא עושה ששר הרווחה או מי שהוסמך על ידו? אתה יודע למה? כי זה תיקון מאוחר. אתה לא הולך לסבך. הרי יכולת לעשות אותו דבר, ששר הרווחה או מי שהוסמך על ידו, הוא היה מסמיך את מנהלת השירות לנשים במצוקה.
זבולון אורלב
¶
אמרתי לך: השוטרים זו חקיקה היסטורית, אל תביא לי דוגמה מהשוטרים. יש לי עוד שאלה: כשנתנו לגוש קטיף להצביע גם כן בכל מקום, מי הוציא שם את האישורים?
אהוד שיל"ת
¶
ומי שבא עם תעודת זהות והיה רשום לו - - - היה לו גם לאן ללכת כדי להצביע ונתנו לו להצביע.
זבולון אורלב
¶
אני מצביע במקום אורי אורבך.
הצבעה
בעד מיזוג הצעות החוק של חבר הכנסת זבולון אורלב ושל ועדת החוקה, חוק ומשפט – פה אחד
המיזוג אושר.
זבולון אורלב
¶
אני אומר לכם מראש. אני אדם מאוד ממושמע. התחייבתי על משהו, אני הולך אתו גם אם זה בניגוד לדעתי.