PAGE
2
ועדת הכלכלה
28/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 820 >
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ה' בניסן התשע"ב (28 במרץ 2012), שעה 14:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/03/2012
צו הפעלת רכב (מנועים ודלק) (סולר לתחבורה) (תיקון), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר היום
<צו הפעלת רכב (מנועים ודלק) (סולר לתחבורה) (תיקון), התשע"ב-2011.>
מוזמנים
¶
>
בועז ארד - הנהלת הארגון, ארגון סוכני ובעלי תחנות דלק
אני גוטמן - מזכירת הארגון, ארגון סוכני ובעלי תחנות דלק
מתי יצחק - הנהלת הארגון, ארגון סוכני ובעלי תחנות דלק
צבי קורמן - יו"ר הארגון, ארגון סוכני ובעלי תחנות דלק
עמוס ברקת - מהנדס דלקים, דור אנרגיה
אייזיק וורצל - סמנכ"ל לוגיסטיקה, דור אנרגיה
אמיר זלצברג - אגף איכות אויר, המשרד להגנת הסביבה
משה בוסאני - מנהל סחר דלקים, טכנולוג ראשי, חברת דלק, חברות דלק
עמרם אזולאי - מינהל הדלק, משרד האנרגיה והמים
חן בר יוסף - מנהל מינהל הדלק, משרד האנרגיה והמים
גל נוי אפרת - עו"ד לשכה משפטית, משרד האנרגיה והמים
עידן עבודי - ראש תחום אנרגיה, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
אריה אברהם - יזם, פעל להסדרת תקן ישראלי לתחליבי סולר, שונות
ד"ר ערן רכס - יזם, פעל להסדרת תקן ישראלי לתחליבי סולר, שונות
אורן תמיר - עורך-דין, משרד המשפטים
מוטי זק - יזם
יעקב שנחה - יזם
דוד דהאן - המשמר החברתי
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
צהריים טובים. אני פותח ישיבה של ועדת הכלכלה בנושא: צו הפעלת רכב (מנועים ודלק) (סולר לתחבורה) (תיקון), התשע"ב-2011.
חן בר יוסף
¶
מטרת הצו היא אפשרות חדשה במשק הישראלי לשימוש במוצר שנקרא "תחליב סולר". תחליב סולר הוא סולר שמורכב לא רק מסולר, אלא דמולוסיה שקושרת בועיות קטנות של מים ביחד עם חומר שהולך ב-3% של תוסף, ובעצם מאפשר שימוש בפחות אנרגיה. לא לאותה רמת נסועה, לנסועה פחותה, אבל לא באותם אחוזים של מים. למעשה, צירפת פה 14% מים וכאילו נסעת על חלקם. לא על כולם, אלא על חלקם.
מדובר במוצר שהיקף הפליטות שייווצרו בגינו הוא נמוך יותר ברכבים מסוימים – לא כל הרכבים מתאימים לנסוע על הדבר הזה. לכן יש כמה מגבלות על מי שיוכל להשתמש או על השיטה שבה המוצר הזה ישווק למשק. באמצעות המוצר הזה, ככל שיהיה בו שימוש – אני מזכיר שאנחנו מארגנים את הצו, אבל לא יכולים לחייב מישהו להשתמש בו – היקף הפליטות של רכבים כבדים יפחת.
הנושא הזה הוא נושא כימי, ויש לו השפעות גם של הגנת הסביבה. אני חושב שכדאי לשמוע גם את עמדת הגנת הסביבה ועמדת משרד התחבורה. הם יכולים להציג את זה ברמה יותר מפורטת.
חן בר יוסף
¶
זה מוזיל ברמת הליטר. רמת הנסועה לא תהיה אחד לאחד – היא תפחת כמובן. הרי אתה לא יכול לנסוע אותו דבר על כל ליטר סולר. אבל מכיוון שזה לא באותם אחוזים, יש פה איזושהי תועלת. בגלל התוסף. בגלל המערכת.
חן בר יוסף
¶
כן, אבל יש פה דבר אחר, שהוא התוסף המיוחד, שהוא אחוז גבוה של תיסוף; ומערכת שצריך לבנות במיוחד בשביל הערבוב והערבול הזה. יש לזה את עלויות התשתית שלו. כל צי רכב או כל מתקן פנימי יוכל לבחור האם הוא נכנס לפרויקט הזה. זה עוד מוצר על המדף, מוצר חשוב שיכול להשפיע.
אמיר זלצברג
¶
אני אמיר זלצברג, מהמשרד להגנת הסביבה. תחליבי הסולר הם בעצם מים עם סולר. זו לא מהילה רגילה, אלא בעצם תערובת שיוצרת סולר לבן. זה נראה כמו משהו רציף, כמו חלב. יש בזה בערך 13% מים ועוד 3% תוספים. המטרה העיקרית של אותו תחליב היא להפחית פליטות מזהמי אוויר. זו הסיבה שמשתמשים בו בעולם. התחליב הזה נבדק למשל במשרד המקביל שלנו בארצות-הברית, המשרד להגנת הסביבה האמריקאי, והם מעריכים שם שהוא מפחית 55% מהפליטות של החלקיקים ועוד 10% מתחמוצות החנקן. בקליפורניה מעריכים מספרים דומים. גם בישראל נעשה ניסוי על ידי אוניברסיטת בן-גוריון על אוטובוסים של חברת "דן", וגם שם נמדדו הפחתות של פליטות בסדר גודל כזה. חשוב להבין שזה מיועד בעיקר לרכב כבד, ורכב כבד ישן. רכב חדש שישתמש בו – התועלות לא יהיו קיימות, כי הפליטות נמוכות מראש ויש בו מערכות שיכולות להיות רגישות לאותו תחליב סולר. לכן הוא מיועד בארץ וגם בעולם לציי רכב. לא לציבור הרחב, אלא לציי רכב, שיש להם קצין רכב והם יכולים לוודא האם הרכב מתאים או לא מתאים, ואז להשתמש בו וגם להפחית פליטות.
אמיר זלצברג
¶
כלי רכב חדשים לא מתאימים. יורו 4, יורו 5. כלי רכב חדשים אינם מתאימים, ולכן אנחנו מייעדים אותו ממש לציי רכב שיוכלו לוודא את זה, גם מול יצרן הרכב. הם פועלים בצורה הרבה יותר מסודרת מהצרכן הפרטי.
עוד תיקון אחד
¶
ההבנות שהגענו אליהן עם רשות המסים הן גם פטור על רכיב התוספים – 3% תוספים ו-13% מים; ובנוסף, הישבון הבלו, הישבון הסולר שניתן, יחול גם על זה. לפיכך יש פה הטבה כפולה, שהופכת את הנושא לכדאי ברמה שהיא אמנם לא מאוד גבוהה, אבל מי שרוצה להצטייר כירוק יכול לעשות את זה. לדוגמה, עיריית תל-אביב כבר הודיעה שהיא הולכת להשתמש בזה במשאיות האשפה שלה.
עידן עבודי
¶
אני עידן עבודי, ממשרד התחבורה. הנצילות, כמו שחן אמר, נשמרת. היא עולה. בעצם הנצילות עולה כתוצאה מכך שאנחנו משקיעים פחות אנרגיה אבל מקבלים הספק שהוא די דומה להספק המקורי שהרכב מוציא עם סולר רגיל. בעיקר בגלל הספיחה של האנרגיה, הנצילות התרמית גבוהה יותר וגם הבעירה בתוך הצילינדר יותר גבוהה, ולכן יש שיפור של הנצילות. אנחנו לא סופרים בדיוק קילומטר לליטר, אבל זו פשוט נצילות.
אלקנה אפרתי
¶
יש לי הערה. בשיחה שהייתה לי לפני הדיון עם אנשי משרד האנרגיה והמים – צריך לשים לב לנקודה שאני חושב שהועלתה כאן באופן חלקי אבל צריך לחדד אותה: למי קיימת האפשרות להשתמש בתחליב הסולר הזה. כפי שנראה מיד, אנחנו מדברים כאן בהתייחסות לתקן שאמנם פורסם ברשומות, אבל התקן עצמו אינו נגיש לציבור ועולה כסף כדי לקבל אותו. לכן ראוי לדעת בדיוק למי זה מתייחס. יש גם סנקציות פליליות כתוצאה מהצו הזה, ולכן צריך לדעת בדיוק מי הקבוצה שאליה זה מתייחס בהיבט של ההתייחסות לתקן של מכון התקנים.
גל נוי אפרת
¶
מי שיידרש לרכוש את התקן הזה ולעמוד בדרישות שלו זה או היצרנים של אותו תחליב סולר או היבואנים שלו. כך שלא מדובר בצרכנים פרטיים שיצטרכו לרכוש את התקן ולשלם עליו מכיסם. לכן אנחנו לא רואים בעייתיות ברכישה של התקנים, מכיוון שמדובר בחברות, שמן הסתם שיש להן יכולת לעמוד בנטל הזה.
מתי יצחק
¶
אנחנו, ארגון הסוכנים בעלי תחנות דלק, לא קיבלנו שום חומר בעניין, לא קיבלנו שום דף הסבר, והיינו רוצים לשמוע מאנשי המקצוע כיצד זה יכול להשפיע על בעלי תחנות הדלק, גם בציוד, גם במערכת עצמה, והאם יש לזה השלכות כאלה ואחרות שאנחנו צריכים להתמודד מולן. מבחינת עלויות גם. אני מתכוון גם לפרטיות וגם לחברות.
חן בר יוסף
¶
כמו שהסברנו, המוצר הזה לא מיועד לתחנות דלק ציבוריות, וההסבר הוא שלמכוניות מתקן יורו 4 ויורו 5 הוא לא יועיל, ולכן לא נכון שהוא יהיה. אולי יזיק אפילו. מדובר על תחנות דלק פנימיות של ציי רכב; משאיות כבדות מזהמות – זה ישפר לאין ערוך את מצב הזיהום שנפלט מהן; אולי אוטובוסים. אבל אנחנו לא מדברים על תחנות הדלק הציבוריות בישראל, לא לשם זה מיועד. היציבות של החומר היא לא אותה יציבות כמו של סולר. זה בעצם מיועד למתקנים שעוסקים בזה, ולא לכלל הציבור.
אמיר זלצברג
¶
מתוך חשש לטעויות – שמישהו שלא צריך להשתמש, ישתמש. זה החשש. אנחנו לא רוצים לגרום נזק אלא רק תועלת, ולכן זה מופנה לציי הרכב בישראל ובעולם.
אמיר זלצברג
¶
הרבה מתדלקים בחצר המפעל. אם תלך ל"אגד", ל"דן", לחברות התעבורה הגדולות – יש להן תחנות שהן שלהן.
אמיר זלצברג
¶
מספר כלי הרכב הכבדים והישנים הולך ויורד ונכנסים רכבים חדשים. מי שיהיה מעוניין להפחית זיהום ישתמש בזה. המשרד להגנת הסביבה, כחלק מהפעילות השוטפת שלו, לעתים מחייב ציי רכב להפחית זיהום. כמובן שאנחנו לא אומרים לו באיזו טכנולוגיה להשתמש, אבל בעל צי הרכב יוכל לבחור את הטכנולוגיה הזאת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בעברית מסובכת, מי שמתדלק היום בסולר רגיל ויעבור לתדלק במוצר הזה, לא יתדלק אצלכם.
מתי יצחק
¶
רוב הרשויות ורוב המוסדות היום נוטים לסלק את תחנות הדלק הפנימיות. היו לנו מקרים כאלה ואחרים.
חן בר יוסף
¶
לא, אז הוא פעם יתדלק בתחליב ופעם אצלו. בדיוק כמו שהיום הוא מתדלק בתחנה הפנימית שלו. לא יתחילו לקום פה אין-סוף תחנות דלק פנימיות.
מתי יצחק
¶
אני רוצה להבהיר משהו. היום רוב הרשויות ורוב המוסדות נמנעים מלהקים תחנות דלק פנימיות, מסיבות של בטיחות, ניקיון, לכלוך, זיהום וכל מה שכרוך מסביב.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם המגמה היא כזאת, אז אדרבא – אין בעיה. אלא אם כן אתה אומר שבגלל המוצר הזה ילכו ויקימו תחנות דלק פנימיות.
ערן רכס
¶
שמי ד"ר ערן רכס, ואני מאלה שעושים את הסערה עם תחליבי הסולר. מי שמשתמש בתחליבי סולר וחסר לו דלק יכול למלא את מיכל הדלק שלו בסולר ולהמשיך לנסוע. הוא לא חייב לתדלק בתחליבים. מאחר שמדובר בתערובת של מים בתוך סולר, לרכב שיצא מהמקום שבו הוא מתדלק בדרך כלל ורוצה למלא אצלך בתחנה, אין שום בעיה לעצור, למלא סולר ולהמשיך לנסוע.
גל נוי אפרת
¶
"צו הפעלת רכב (מנועים ודלק) (סולר לתחבורה) (תיקון), התשע"ב-2012
'בתוקף סמכותי לפי סעיפים 2, 3 ו-20 לחוק הפעלת רכב (מנועים ודלק), התשכ"א-1961 (להלן – החוק), בהתייעצות עם שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, לפי סעיף 21א(א) לחוק יסוד: הכנסת, וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מצווה לאמור:
סעיף 1 – הגדרות
"בסעיף 1 לצו הפעלת רכב (מנועים ודלק) (סולר לתחבורה), התשס"ג-2003 (להלן – הצו העיקרי), בסופו יבוא:
""תחליב סולר" – תערובת סולר, מים ותוספים העומדת בדרישות תקן רשמי 5937 – "דלק לרכב מנועי-מים בתחליבי סולר למנועי שרפה פנימית – דרישות ושיטות בדיקה";
"תקן" – כמשמעותו בחוק התקנים, התשי"ג-1953.'
גל נוי אפרת
¶
>
"סעיף 2 – הוספת סעיף 3א, "שימוש בתחליב סולר"
אחרי סעיף 3 לצו העיקרי יבוא: 3א. על אף האמור בצו זה –
(1) מותר להשתמש בתחליב סולר להנעת כלי רכב אשר היצרן אישר כי ניתן להניעו בתחליב סולר;"
ב-(1) יש לנו תיקון נוסח קטן לעומת הנוסח שהועבר לוועדה; וגם וב-(2), בעקבות השיחות שהיו לנו עם הייעוץ המשפטי של הוועדה, אנחנו מבקשים להשמיט את הרישא של הסעיף שהועבר לוועדה, ולהשאיר את הסיפא, מהמילים "לא ימכור אדם תחליב סולר בתחנת תדלוק המוכרת דלק לציבור, ולא יספק תחליב סולר לתחנה כאמור".
צבי קורמן
¶
אותו דבר צריך להיות הפוך: שהוא לא ימכור בתחנת חצר או בתחנה פנימית דלק שמוכרים בתחנות ציבוריות.
גל נוי אפרת
¶
הצו לא מסדיר את כל המוסד שקרוי תחנות דלק פנימיות, הוא בסך הכול תיקון לצו קיים שמאפשר שימוש בסולר ל - - - כלי רכב.
צבי קורמן
¶
זה יתחיל מזה וזה יהפוך לדלק ולבנזין ולכל המוצרים, ויהיו לך אלפי תחנות פנימיות, כפי שקיימות היום בקיבוצים.
חן בר יוסף
¶
מדברים פה על מוצר – לא על לקוחות. מה שמטריד אותו זה לקוחות, אבל אנחנו מדברים פה על מוצר. זה בכלל לא הנושא.
חן בר יוסף
¶
צו הפעלת רכב (מנועים ודלק) הוא צו הנוגע למוצר. מוצר. האם מותר לנסוע-למכור-לעסוק במוצר או אסור. מה מותר ומה אסור לעשות לתחנות פנימיות – מותר לתחנות פנימיות למכור, אבל אסור למכור לציבור. מי שאחראי על זה זה מי שנתן את רישיון העסק. אלה הרשויות המקומיות, וזה מנהל מקרקעי ישראל, שהקצה את הקרקע לתחנה שעיסוקה הוא עיסוק פנימי. כלל שיש טענות על הדבר זה – אולי אפילו לנו יש – הם הגורמים שצריכים לטפל בסוגייה הזאת. פה אנחנו מדברים על צו הפעלת רכב. מדובר על: עם מה מותר לרכב לנסוע.
צבי קורמן
¶
אתה יודע שבמציאות זה אחרת. יש היום יותר מ-2,000 תחנות דלק פנימיות בקיבוצים ומשקים שונים. אין אכיפת חוק. אסור להם למכור לציבור, והם ה – מוכרים לציבור. יותר מ-2,000 תחנות. זה התחיל מזה שקיבוצים ומשקים קיבלו סולר בהנחה בזמן שהיו 1,000% אינפלציה. מאז זה התחיל, וזה נמשך עד היום. אתה יודע שיש היום יותר מ-2,000 תחנות דלק בקיבוצים ומשקים שונים?
חן בר יוסף
¶
זה לא משנה. בנושא של תחנות דלק פנימיות אפשר לקיים דיון שלם. ראוי לקיים דיון. אבל זו ממש לא הסוגייה היום.
צבי קורמן
¶
אתה רוצה לחסל את התחנות הציבוריות? אז - - -. תביא תקנה, וזה הכול. בשביל מה לך להתחיל בזה?
צבי קורמן
¶
מי אוכף פה את החוקים? תראה לי תחנה אחת שנסגרה או תחנה אחת שקיבלה קנס. יש חוק משק הדלק, שלפיו מנהל הדלק רשאי להטיל קנס גבוה - - -
חן בר יוסף
¶
יש גבול לדיסאינפורמציה שאפשר להביא בפני הוועדה. 2,000 תחנות? אני אשמח לראות את הרשימה. לדעתי, היא - - -
חן בר יוסף
¶
אדוני היקר, עד שלא תוקן ב-2005 חוק שאסר למכור לתחנות דלק פיראטיות בישראל, בכלל לא ידענו כמה תחנות ציבוריות יש בישראל. פנינו למשרד הפנים והם לא ידעו. לדעתי אפילו משרד הפנים לא יודע כמה תחנות פנימיות יש בישראל, אבל הוועדה מוזמנת לפנות אליהן. אנחנו גם נשמח לדעת. אני לא בטוח שלאדון יש מידע – בטח לא ודאי – על כמה תחנות דלק פנימיות יש.
חן בר יוסף
¶
דבר שני: סוגיית ההפעלה של תחנות דלק פנימיות נדונה. המלצנו המלצות גם למנהל מקרקעי ישראל, שהוא הבעלים של הקרקע, וגם למשרד הפנים, שהוא נותן רישיונות העסק. הוועדה מוזמנת להזמין אותם ולשאול אותם מה הם עושים עם זה. גם אנחנו נשמח אם הנושא הזה יוסדר, אין לנו שום התנגדות לזה. אבל זה בוודאי לא דרך הצו הזה – זה צו למוצר.
מתי יצחק
¶
בטח שזה שווה דיון. אנחנו מדברים על זה כבר שנים. הוכחנו למנהל הדלק באמצעות קבלות שקיבוצים ומושבים ומשקים מוכרים דלק. והם לא משלמים ארנונה, לא משלמים את הבלו ולא את כל הדברים מסביב.
צבי קורמן
¶
אני אאסוף לך רשימה. תן לי תקציב – אני אביא לך רשימה. אתה פיזרת את זה. תשאל את חברות הדלק למי הן משווקת דלק. אתה רשאי להטיל עליהן קנס.
חן בר יוסף
¶
לרשות המקומית שהבן-אדם עובר בה על חוק רישוי העסקים שלה, ולמנהל מקרקעי ישראל, שהקצה לו קרקע חקלאית לנסיבות אחרות - - -
צבי קורמן
¶
תפסיק להיות נאיבי. כולם עובדים. עם החוק ובלי החוק. אין אכיפת חוק. כל אחד עושה מה שהוא רוצה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו מצביעים על תקנה 2, עם התיקונים, כפי שהוקראה.
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
הסעיף אושר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
התקנה אושרה. נא להקריא את תקנה 3.
<אני גוטמן:>
למה אנחנו לא קיבלנו את החומר הנלווה להזמנה? לא הגיע החומר. אפילו לא ידענו על מה אנחנו באים לאן.
לאה ורון
¶
החומרים שמפרסמת ועדת הכלכלה, הן לגבי הצו הזה והן לגבי כל דברי החקיקה, מפורסמים באתר הוועדה באופן קבוע.
<אני גוטמן:>
אני חיפשתי, ולא הצלחתי למצוא.
לאה ורון
¶
חבל שלא הרמת טלפון. היינו מכוונים אותך איך למצוא את זה באתר. עומדים לשירותך בשמחה.
<אני גוטמן:>
אין בעיה. תודה.
גל נוי אפרת
¶
'סעיף 3 – תיקון סעיף 4
האמור בסעיף 4 יסומן (א), ואחריו יבוא:
"(ב)
לא ימהל אדם, ולא ירשה לאחר למהול או לערבב, תחליב סולר המיועד להנעת רכב מנועי בכל חומר, לרבות חומר דלק אחר, אלא באישור המנהל, ובהתאם לתנאיו".'
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הסעיף אושר, ובכך הצו כולו אושר. תודה רבה לכולם, וחג שמח. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 14:30.>