הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
4
ועדת החוקה, חוק ומשפט
03/04/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 596>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"א בניסן התשע"ב (03 באפריל 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 03/04/2012
חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 13), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 13) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת בעניין אסיר שנשפט בבית משפט צבאי), התשע"ב-2012 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית.>
מוזמנים
¶
>
סרן הגר אורסטי
–
ע' רמ"ד חקיקה, פצ"ר, משרד הביטחון
רס"ן רוית דנינו-מויאל
–
רמ"ד חקיקה, פצ"ר, משרד הביטחון
אמי פלמור
–
מנהלת מחלקת חנינות, משרד המשפטים
הגר פלגי-הקר
–
משפטנית, משרד המשפטים
קצרנית פרלמנטרית
¶
חפציבה צנעני
<הצעת חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 13) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת בעניין אסיר שנשפט בבית משפט צבאי), התשע"ב-2012>
(הכנה לקריאה שנייה ושלישית)
היו"ר דוד רותם
¶
אני פותח את הישיבה. על סדר-היום: חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 13) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת בעניין אסיר שנשפט בבית-משפט צבאי). בבקשה.
הגר פלגי-הקר
¶
אסירי עולם, עניינם מובא בפני ועדות שחרורים מיוחדות על-פי חוק שחרור על-תנאי ממאסר, וכמו שאנחנו יודעים, הסמכות לקצוב את עונשם של אסירי עולם נתונה בידי הנשיא. לפי חוק היסוד, על החלטות הנשיא דרושה חתימת קיום. ככלל, אסירי עולם פליליים – חתימת הקיום הזאת מסורה בידיו של שר המשפטים, והדברים מטופלים במחלקת חנינות במשרד המשפטים. זהו הנוהג מאז ומעולם על בסיס החלטה שלדעתי התקבלה עוד בשנות - -
הגר פלגי-הקר
¶
עם השנים התפתחה נורמה שונה בנוגע לאסירים שנשפטו בפני בית-המשפט הצבאי בלוד, בית-משפט שכבר לא אתנו מזה כעשור. במקרים האלה, בגלל האופי הביטחוני של העבירות, חתימת הקיום נעשתה בידי שר הביטחון ולא שר המשפטים. בהתאם לזה, כשנכתב חוק שחרור על-תנאי ממאסר, נקבע שבהרכב ועדת השחרורים המיוחדת, שדנה בעניינם של אסירים אלה, לא יישב נציג מחלקת חנינות במשרד המשפטים, ראש מחלקת חנינות במשרד המשפטים שיושבת לצדי, אלא נציג הצבא. מכיון שאנחנו רוצים, במסגרת מהלך שלם, להעביר חזרה את סמכות הקיום הזאת משר הביטחון לשר המשפטים, כדי שמצבם של כל אסירי העולם יהיה זהה, --
הגר פלגי-הקר
¶
- - וזה ייעשה בהחלטת ממשלה, לפני זה חשבנו שיהיה נכון לתקן את החוק ולעשות נורמליזציה גם שם. זה הכל.
היו"ר דוד רותם
¶
בעצם, חתימת הקיום לא יכולה לבדוק את ההחלטה של הנשיא, נכון? יש פסיקה שמחייבת את השר לחתום חתימת קיום על החלטת הנשיא. האם אני הבנתי נכון? בעצם, אנחנו מדברים על אזרחים ישראלים שעשו פעולות חבלה ונידונו למאסר עולם. - -
הגר פלגי-הקר
¶
- - ונשפטו בפני בית-משפט מסוים, כי מי שנשפט לפני בתי-המשפט האזרחיים ממילא דרכו סלולה כדרכם של פליליים.
נעמה מנחמי
¶
האם אתם רוצים את סעיף התחילה מעכשיו? האם לא כאילו ייווצר לכם חוסר תיאום בין סעיף החוק שאנחנו נתקן עכשיו לבין העובדה שאמרת שזה בעצם מהלך דו-שלבי שהשלב השני שלו זה החלטת הממשלה שמחזירה את הסמכות לשר המשפטים, להבדיל משר הביטחון?
הגר פלגי-הקר
¶
במובן הפרקטי, כאילו ייווצר פער, מכיון שאנחנו בינתיים לא מכנסים את הוועדות עד להשלמת התיקון; זה משהו שמוסכם גם הסנגורים וגם על האסירים עצמם, שהרי האינטרס שלהם הוא לבוא בפני הוועדה החדשה. בכוונתנו להביא את זה לממשלה מייד אחרי הפסח. במובן המהותי, לא תהיה לנו בעיה. הוועדות לא מתכנסות.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר-הכנסת טיבי, האם החוק הזה מניח את דעתך? זה מעביר את הסמכויות משר הביטחון לשר המשפטים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני בעד. זאת אומרת, אותן ועדות ואותן חתימות לכולם, גם אם הם מחבלים וגם אם הם אזרחים.
דורית ואג
¶
לא לפני 30 באפריל. אנחנו לא מתחייבים על ה-30 באפריל. זה כבר לא תלוי בנו. זה לא יוכל להיות ב-30 באפריל, כי ב-30 באפריל רק תניחי. זה יהיה או ב-1 במאי או ביום שני בשבוע שלאחר מכן.
אחמד טיבי
¶
איך אפשר להגדיר "מסוכן לציבור", כאשר אני הבאתי חיים לעולם והאיש הזה כל הזמן מטיף להרג ורצח? איך הקונצפט הזה? איך אתה מצליח בתעשיית התדמיות הזאת?
נעמה מנחמי
¶
נקרא את נוסח החוק: "1. בחוק שחרור על-תנאי ממאסר, התשס"א-2011" – זה כבר יהיה "2012" – "בסעיף 33(א)(4), הסיפא החל במילים 'ולעניין דיון' – תימחק". סליחה, האם זה "התשס"א-2011"?
נעמה מנחמי
¶
זה "2001". כאן כתוב "2011", וזו טעות. נתקן את זה.
נקרא את הסיפה של סעיף 33(א)(4) לחוק. אמרנו שסעיף 33 עוסק בהרכב ועדת שחרורים מיוחדת של ארבעה, והסיפה היא: "ולעניין דיון בקציבת עונשו של אסיר עולם שנשפט בבית משפט צבאי שהוקם לפי החלק השני לתקנות ההגנה (שעת חירום), 1945 - ראש מדור חנינות ועיון בעונש בפרקליטות הצבאית הראשית" – את זה אנחנו נמחק.
היו"ר דוד רותם
¶
יצאת? אני מצביע. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 13) (הרכב ועדת שחרורים מיוחדת בעניין אסיר שנשפט בבית משפט צבאי), התשע"ב-2012, נתקבלה.