PAGE
2
ועדת הכלכלה
19/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 791>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ה באדר התשע"ב (19 במרץ 2012), שעה 9:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 19/03/2012
חוק משק החשמל (תיקון מס' 10 והוראת שעה), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק משק החשמל (תיקון מס' 10), התשע"ב-2012>
מוזמנים
¶
>
דורון אהרון - מינהל החשמל, משרד האנרגיה והמים
עו"ד דרורה ליפשיץ - משרד האנרגיה והמים
שבתי אלבוחר - עו"ד לשכה משפטית, משרד האנרגיה והמים
עינב סולטן גוטליק - עו"ד לשכה משפטית, משרד האנרגיה והמים
לירון בן-צור - יועץ שר האנרגיה והמים
עו"ד דנה נויפלד - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אמיר אדרי - רפרנט אנרגיה וחשמל באגף תקציבים, משרד האוצר
מלי דהרי - מרכז בכיר זקנה ושארים, המוסד לביטוח לאומי
אוריאל כזום - מנהל תחום בכיר מינהל הגמלאות, המוסד לביטוח לאומי
מירב יוסף - ממונה על אגף פניות ציבור, הרשות לשירותים ציבוריים חשמל
מיכאל מקייה - מ"מ יועמ"ש, הרשות לשירותים ציבוריים חשמל
ישראל מובשוביץ - מנהל אגף השיווק, חברת החשמל
דניאל גלילי - מזכיר יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
שחר קניג - יועץ תנו יד לחירש ונכים למען נכים
משה בר - יו"ר תנו יד לחירש ונכים למען נכים
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום בקשה לדיון מחדש ודיון מחדש בהצעת חוק משק החשמל (תיקון מס' 10), התשע"ב-2012. הבקשה הזו הוגשה על-ידי לצורך תיקון ומימוש סעיף 31(א) שמדבר על סבסוד חשמל מוזל לנזקקים עד 1.5% מצריכת החשמל הארצית. בדיון הקודם הוצג לוועדה נתון שהמימוש, נכון לשנה הקודמת, עמד על 0.6%, והוועדה רוצה להבטיח שלפחות בטווח הזמן הקרוב המימוש יתקרב למספר שנקוב בחוק.
אנחנו מצביעים על הבקשה לדיון מחדש.
הצבעה
בעד הבקשה לדיון מחדש – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה לדיון מחדש אושרה.
אמיר אדרי
¶
כפי שציינת שיעור הניצול הוא 0.6% מתוך 1.5%. חשוב להדגיש שלא כל האוכלוסיות שזכאיות להנחה, מממשות את ההנחה. כלומר במידה שכלל האוכלוסייה הזכאית תממש את ההנחה יישאר סכום מאוד קטן להנחה נוספת, שאנחנו מעריכים אותו בכ-12 מיליון שקלים. אנו מציעים להעניק את ההטבה הזאת לנכים בדרגה הגבוהה ביותר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל השאלה בכלל בבניית תקציב, גם אם אתה קובע אמות מידה, וזה לא מנוצל אז צריך לתקן את אמות המידה. כי זה לא לא-מנוצל רגעי.
אמיר אדרי
¶
אבל חלק מהזכאים לא רשומים כבעלי חשבון החשמל. כלומר אם לצורך העניין הם שוכרים דירה, וחשבון החשמל כתוב על שם בעל הדירה, ולא על שמם, אז הם לא מקבלים את ההטבה אוטומטית, והם לא מודעים לה. יש כאן פוטנציאל גבוה יותר למימוש ההטבה.
מירב יוסף
¶
מהידוע לי, מתוך כל סך הזכאים שנכנסו למסגרת ההנחה בתעריף החשמל 36 אלף זכאים לא מממשים אותה. דיברתי עם אמיר מהאוצר לפני כמה דקות – אני לא יודעת איך הגיעו בדיוק לאחוז הניצול הנמוך שיש. אבל מבחינת 36 אלף האנשים שלא מקבלים את ההטבה, יש לנו המשרד לאזרחים ותיקים, ואני עובדת איתו כבר 3 חודשים - -
ישראל מובשוביץ
¶
על-פי רשימות הביטוח הלאומי והגוף באוצר שאחראי על ניצולי השואה ה- - - של כולם זה 223 אלף; הבטחת הכנסה – 178, ניצולי שואה – כ-8,000; ונכים כ-36 אלף.
מירב יוסף
¶
יש פער, זה בדיוק מה שאמרתי. אני קוראת ומפקחת על המספרים של חברת החשמל שהם בעצם אלה שנותנים את ההנחות בפועל. אז אני לא יודעת מהם המספרים - -
ישראל מובשוביץ
¶
כן. אנחנו מקבלים את רשימת הזכאים מהביטוח הלאומי וממשרד האוצר. על-פי הרשימות האלה אנחנו אמורים לבדוק כל פעם ולעשות הצלבה מול מאגר הנתונים שלנו.
מירב יוסף
¶
אני רק אסיים לענות: 36 אלף הם בעצם מתוך הקבוצה הגדולה של בעלי הבטחת הכנסה פלוס קצבת זקנה. המשרד לאזרחים ותיקים התחיל במהלך מאוד מקיף מול הביטוח הלאומי ומול חברת חשמל לאתר את אותם קשישים שלא מצליחים להגיע ולקבל את ההנחה הזאת; הם מריצים את זה כבר בשלושת החודשים האחרונים בשיתוף עם המנכ"ל שלהם, ואני מקווה שנראה תוצאות בזמן הקרוב.
ישראל מובשוביץ
¶
התקנות הופעלו ב-2007, כאשר באותו זמן הניצול היה הרבה יותר נמוך, היו כמעט 100 אלף איש שלא ניצלו את זכותם. כל הפעולות שביצענו במהלך השנים לטיוב נתונים, יצירת קשר, פעולה משותפת עם הביטוח הלאומי, הביאה לכך שהיום יש סך הכול כ-48 אלף לקוחות – הם לא לקוחות, זה העניין, 48 אלף שמופיעים ברשימות של הביטוח הלאומי שהם לא לקוחות של חברת חשמל.
דרורה ליפשיץ
¶
בהתאם לתקנות יש חובה גם על המוסד לביטוח לאומי וגם על חברת חשמל להודיע לכל הזכאים על הזכאות שלהם גם לפרסם בעלון. כלומר יש חובות להביא את זה לציבור.
ישראל מובשוביץ
¶
אנחנו מפרסמים את זה, אנחנו שולחים מכתבים אישיים, גם הביטוח הלאומי שולח מכתבים בתיאום אתנו. באותם מקומות שרואים אצלנו דברים שאפשר לעשות אותם אז בלי מכתבים עושים את זה וגם מפרסמים בתקשורת. אבל בסך הכול אפשר להגיד שהגענו לתקרת זכוכית כי זה לא משתנה.
ישראל מובשוביץ
¶
שלחנו מכתבים ללקוחות האלה. על-פי המידע שקיבלנו מהביטוח הלאומי, אחוז המכתבים שחזר על פי כתובת ידועה – אני אומר את זה קצת בהומור – הוא 1%. 99% מהמכתבים ששלחנו חזרו עם כתובת לא ידועה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם אני מסכם את הנתונים שהציג אגף התקציבים באוצר במכתב יש מימוש כספי, לא לפי מספר לקוחות, של כ-120 מיליון ₪ בשנה. נכון?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תן לי להשלים, בבקשה. אם אני לוקח את הנתון של 20 מיליארד ומכפיל אותו ב-1.5%- -
אמיר אדרי
¶
אבל חשוב לציין שישנם צרכנים שזכאים להטבה ולא מממשים, צריך לקחת את זה בחשבון. כי במידה שניתן הטבות נוספות ופתאום הם יממשו, אנחנו לא נעמוד במסגרת החוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אפשר לייצר את הגמישות המתאימה. אבל המצב שבו יש היעדר ניצול לאוכלוסיות האלה בתקופה שבה החשמל בשיא הוא הרבה יותר בעייתי מאשר לתת לך את האפשרות לגמישות, שאם אתה מזהה שאתה מתקרב תתקן את המכסה, תתקן את האחוז, תחריג קבוצות. אבל לשמור כזה טווח ביטחון? זה כמו לנסוע על 10 קמ"ש בכביש 6.
אמיר אדרי
¶
קודם כול זה חשוב לראות איך אפשר להגיע לכלל האוכלוסייה, זאת הדרך הנכונה, זאת דרך המלך.
לבד מזה זה יכול להיות מאוד בעייתי אם נרחיב את ההטבה - -
אמיר אדרי
¶
- - אם נרחיב את ההטבה ופתאום שאר האוכלוסיות הזכאיות יממשו את ההטבה אנחנו ניאלץ להוציא אוכלוסיות מסוימות ולבטל להן את ההנחה. ידוע לכולם שהדבר הכי קשה זה לבטל את ההנחה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני לא רואה מצב שבו מה שלא קרה בשנים האחרונות פתאום יקרה בצורה דרמטית. הלוואי שתצליחו להגדיל את החדירה לאוכלוסיות הקיימות. אבל לפי הקצב והמגמה, יש ניסיון החיים שמלמד שלא תהיה פתאום איזו השתוללות על המשרדים של חברת החשמל, של רשות החשמל ושל ביטוח לאומי, כי אנשים נמצאים במצוקה גם לפני כן, ומצבם לא השתנה באופן דרמטי. פה משהו צריך להשתנות, ואני לא חושב שמשהו ישתנה.
דרורה ליפשיץ
¶
צריך לזכור שחלק מהאוכלוסיות נוספו רק ב-2010 וב-2011. כלומר זאת לא אותה אוכלוסייה - - - ב-2007.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ניצולי השואה, לצערנו, זאת אוכלוסייה שלא מתרבה, בלשון המעטה, בצורה דרמטית בשנים האלה.
אמיר אדרי
¶
עוד משהו שכדאי לקחת בחשבון: זה נכון שתעריפי החשמל עלו עכשיו, אבל בראיה ארוכת טווח אנחנו מדברים על כניסת הגז הטבעי, על עולם שעלות הייצור אמורה להיות נמוכה. זה כל התחזיות שאנחנו מכירים. ברור שהמצב היום לא משקף תרחיש עסקים כרגיל, הוא רחוק מלשקף.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אפילו פחות מזה, אני לא צריך כל כך הרבה זמן. הרי לפי החוק הבסיסי, קבענו להיפגש פחות או יותר בסוף 2013. אני מדבר על שנה וחצי האלה. אני לא מתכוון לקבוע עכשיו יסודות מכאן לעשור הבא. בשנה וחצי האלה שאני אומר שנשאר לך "באפר" של 300 אלף לקוחות, אני לא מדבר אפילו על 150 אלף לצרף לך, הרבה פחות מזה. אבל אתה לא יכול להשאיר את כל זה. אני לא יכול להיות רגוע שאני אעלה את החוק והשארתי את הדבר הזה פתוח. עכשיו אפשר לדבר על הקבוצות שהן בסדר עדיפות ועל סעיף גמישות – והכול כהוראת שעה עד סוף 2013. ב-2013 או שהשרים עד אז יהיו יותר ערניים ויתקינו תקנות מכוח הסמכות שיש להם ולא יצטרכו את הפיקוח של הכנסת לצורך העניין או ששוב, במסגרת החוק, התיקון או הרפורמה או מה שלא יהיה אז – או שיבטלו גם את זה, יגידו שלא צריך לתת לאוכלוסיות האלה חשמל מוזל.
דרורה ליפשיץ
¶
בכל מקרה לא צריך תיקון בחקיקה ראשית כי יש סמכות בתקנות, אז אם מסכמים אפשר במסגרת חקיקת משנה לעשות הרחבות ולהוסיף אוכלוסיות. אין צורך בתיקון בחקיקה ראשית בהקשר הזה. כי אנחנו לא מדברים על הגדלת האחוז - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר - - - אישור ועדה.
כשאני רואה מצב שהממשלה, ולא משנה איזה משרד זה ואיזה שר זה, חיו במצב כזה בשקט ולאורך זמן אז אני יותר לא סומך על התקנות. גם כששר הרווחה הוא חברי הטוב ביותר, ודיברתי איתו על העניין הזה – אני לא סומך. יש לי סיבה טובה לא לסמוך. זה לא תת ביצוע של 15%, של 20% שקורה. אנחנו מדברים על 300 אלף צרכנים שיכלו לקבל את ההטבה ולא קיבלו את ההטבה. אני יודע למה זה עוזר – זה עוזר, זה נותן יותר גמישות ופחות לייקר לשאר האוכלוסייה. אבל זה בשוליים. חוץ מזה אני לא מבין את הסיבה.
שבתי אלבוחר
¶
אבל אני חושב שהיושב ראש טועה לגבי האפשרות להסתמך על תקנות. הרי בשנים האחרונות הוצאנו שלושה סטים לאוכלוסיות שונות בזמן סביר. אין סיבה שהמשרד לא ימשיך ככל שיש החלטות כאלה, להוציא את חקיקת המשנה כפי שצריך.
משה בר
¶
אני יושב ראש עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים". אנחנו היינו בשבוע שעבר גם איתם וגם עם נציגה של הביטוח הלאומי, וכל פעם נציגת הביטוח הלאומי לא יודעת מה עושה פה. אין לה נתונים, אין לה כלום. בשבוע שעבר היינו בוועדת הכספים עם נציגה אחרת – גם אין לה נתונים ואין לה כלום.
משה בר
¶
מה שקורה – אנחנו הנכים, אלפים כמונו, שמגיע לנו לקבל הנחות, סובלים מכל צד, ואומרים, חבר'ה, תקבלו. כבר שנתיים מתווכחים על זה, ולא יוצא כלום. אז אתה חושב שתוך שבוע הם יוכלו להביא לכם נתונים? הם לא יביאו. אני יודע שיש איזה 30 אלף. היא אמרה אז בוועדת הכספים כבר לפני כמה חודשים, ולא מוצאים אותם. אם לא מוצאים אותם איך לוקחים מהם חשמל? זאת אומרת אם לא מוצאים אותם הם גם לא משלמים. אז על מה אנחנו מתווכחים?
מלי דהרי
¶
אני רוצה להוסיף. אני יודעת שבאנו לדון על הרחבת הזכאים להנחה, לפי חוק החשמל. ביולי 2011 נוספה אוכלוסייה של כל מי שקיבל נכות ערב הגיעו לגיל זקנה והמשיך לקבל נכות לפי סעיף 251 לבד מאלה שזכאים לתוספת השלמת הכנסה. אנחנו ביקשנו מהמשרד לאזרחים ותיקים להוסיף את הנכים שקיבלו נכות ערב הגיעם לגיל זקנה, אבל בגיל זקנה הם זכאים לפי מבחנים של זקנה, זאת אומרת הם כבר נופלים ממעגל הזכאים להנחה כמי שמקבל קצבת זקנה כנכה. יש לי פה נתונים על מה שהוספנו ביולי 2011 לזכאים להנחה בגלל השלמה לנכות, שזה 37,511; ויש עוד את אלה שמקבלים קצבה נוספת לנכה, שזה הנכים הקשים שבעצם לא מקבלים לפי סעיף 251, והם בערך 2,800 שלא נכללים בחוג הזכאים להנחה. אז אנחנו הצענו למשרד לאזרחים ותיקים להוסיף את האוכלוסייה הזאת. אנחנו רק מעבירים את הרשימות, אנחנו לא נותנים את ההנחה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תפסיקו להתווכח ביניכם, אני מבקש. תעזבי אותם.
משרד האוצר מציע מכתב לצרף 10,000 לקוחות חדשים. איך הם מוגדרים בדיוק?
אמיר אדרי
¶
אני לא עוסק בתחום הרווחה, אני לא יודע להגיד בדיוק. תוכלי לעזור לנו להגיד מה זה בדיוק נכים בדרגה הגבוהה ביותר, איך הם מוגדרים.
אמיר אדרי
¶
מדובר על נכים בדרגה הגבוהה ביותר. אני פשוט יודע שיש כל מיני דרגות. אני לא יודע להגיד בדיוק מה מאפיין.
מלי דהרי
¶
בדיוק, אז אני לא יכולה לדבר בשם נכות כי אני לא יודעת מה מבחני ההשתכרות ומה הדרגה הכי גבוהה. הדרגה הכי גבוהה, לפי דעתי, של מה שמקבלים זה 100% נכות בגלל אובדן כושר השתכרות. אבל מעבר לזה אני לא מייצגת פה את "נכות".
משה בר
¶
אין על זה נתונים, אבל לפי ועדת הכספים שהיינו בה בשבוע שעברה אמרו שמ-70% רפואי, ו-100% כללי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
משיחות עם משרד הרווחה – יש אוכלוסיה מאוד מצומצמת, 250 אנשים שמונשמים 24 שעות. ככה הגדיר לי אותם משרד הרווחה: מונשמים שמונשמים 24 שעות. הם באופן טבעי צרכנים של חשמל כמו חמצן.
לירון בן-צור
¶
אני ממשרד התשתיות. אני דיברתי הבוקר עם היועצת של שר הרווחה, וביקשתי ממנה לעדכן בנושא הזה, והיא אומרת: "האוכלוסייה הרלוונטית להגדלת ההטבה היא, כמובן, משפחות גדולות, שלושה ילדים פלוס, כולל חד הוריות פלוס שלושה ילדים. בהבטחת הכנסה בגיל העבודה מדובר ב-25 אלף משפחות".
השר גם ביקש לעדכן שהוא הגיע להסכמה, לנכונות עם שר הרווחה להירתם לרעיון שאתה העלית פה ולסייע ככל שיעלה בידו.
לירון בן-צור
¶
"אוכלוסייה רלוונטית להגדלת ההטבה היא, כמובן, משפחות גדולות עם שלושה ילדים פלוס חד הוריות עם שלושה ילדים, הנכללים בהבטחת הכנסה - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
שמקבלות הבטחת הכנסה.
בסך הכול חד הוריות פלוס ילדים, לא משנה כמה ילדים, זה גם 25 אלף.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אתה לא היית בחלק הראשון של הדיון. מהחישוב הגס שעשינו יש מרווח של 300 אלף צרכנים שעוד ניתן לתת להם במסגרת החוק - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מדבר על צריכה מקסימלית, דרך אגב. זה 160 אלף אם הם מממשים את כל ההטבה. בהגדרה זה לא קורה שכל חודש אנשים מנצלים את ההטבה.
יש לעוד מישהו הצעות לקבוצות?
לאה ורון
¶
בטח. זה חימום, זה מיזוג. זה נושא שעלה פה כמה וכמה פעמים עד כמה הנכים הקשים נדרשים לצריכה מוגברת של חשמל.
מירב יוסף
¶
נכון. הבעיה בוועדות שישבנו במשרד התשתיות עם ביטוח לאומי הייתה לזהות מיהם הנכים הקשים. כי יש המון סעיפים שמגדירים - -
מלי דהרי
¶
עד כמה שאני יודעת יש אובדן כושר השתכרות, לא עניין של אופי הנכות. אבל אני הצעתי להרחיב את האוכלוסייה שמקבלת נכות לפני שהגיעה לגיל פרישה; כי לא כולם מקבלים את ההנחה הזאת, יש כאלה שנפלטים ממעגל הזכאים. אז אנחנו הצענו את זה למשרד לאזרחים ותיקים. כשבאים אלינו בטענות נכים שקיבלו לפני כן נכות, והם בעצם לא נמצאים במעגל הזכאים, אז הם אומרים, היום אני זקן, ואתמול הייתי נכה. את אלה ביקשנו להכניס.
מלי דהרי
¶
מדובר במי שמקבל קצבה נוספת לנכה, לפי חוק לרון שהיה ב-2002 – 2,800 מקרים. אין לי פה המספר של אלה שמקבלים קצבת זקנה ולא קצבת זקנה כנכה בגלל תוספת "תלויים" שמגדילה להם את הסכום, ואז הם נפלטים ממעגל הזכאים. אין לי על זה נתון.
מלי דהרי
¶
זה קורה כשיש תוספת בעד אישה, והתוספת בנכות נבדקת לפי ההכנסות של הנכה עצמו. כשהוא מגיע לזקנה ההכנסות של הנכה לא נבדקות לעניין תוספת "תלויים" של האישה, ולכן גובה קצבת הזקנה יותר גבוהה מגובה קצבת הנכות שהשתלמה לו ערב הגיעו לגיל זקנה כי שולמה לו קצבה ליחיד. לכן אלה בעצם לא נכללים בסעיף 251. אז הייתי מציעה שאלה גם ייכללו כי פשוט יש תרעומת מצד הציבור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עוד מישהו?
לגבי ילדים שמקבלים קצבת נכות. ילד הרי הוא לא הצרכן של החשמל. כל ילד שמופיע בביטוח לאומי כנכה מקבל קצבת נכות, יודעים בהגדרת תעודת הזהות של ההורים שלו?
ישראל מובשוביץ
¶
אני מבקש רק להבהיר שבכל מקרה אם הולכים על קטגוריה כזאת ההכרה בתקנות צריכה להיות תואמת את הלקוח שהוא לקוח שלנו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור. בגלל זה שאלתי את השאלה הזאת. לי ברור שאי אפשר לפתוח כאן שום תהליך של אנשים שמגישים בקשה ומישהו צריך לבדוק, אלא זה קבצים שצריכים להיות מוצלבים, אחרת זה יוצר אין סוף עבודה.
נראה לי שאין ברירה, אלא להזמין מישהו מטעם משרד הרווחה שיודע נתונים.
אתי בנדלר
¶
אני מבקשת להזמין מישהו לא רק שיודע נתונים, אלא גם מישהו שמכיר את ההגדרות הרלוונטיות בכל אחד מהחוקים, כי אם לא כן אני לא אוכל להשלים את החקיקה. יש כאן המון – זה קצבה לפי הסעיף הזה, בתנאי שמתקיים הסעיף הזה וכיוצא באלה.
דרורה ליפשיץ
¶
אנחנו לא היינו רוצים לקשור את זה לחקיקה ראשית. אם מגיעים לאיזשהו סיכום, מקיימים דיון נוסף ומקבלים את ההגדרות, אנחנו מתחייבים להרחיב בחקיקת משנה עד תאריך מסוים שייקבע. אבל לעשות את העבודה הזאת בלוח זמנים - -
אמיר אדרי
¶
אני חייב לציין שמשרדנו, יחד עם משרד האנרגיה ומשרד הרווחה, קיים מין ועדה שבחנה מי האוכלוסיות שזכאיות לפני כשנה, והוועדה הזאת המליצה על הרחבת - -
דרורה ליפשיץ
¶
אנחנו כנציגי משרד האנרגיה, משרד האוצר – משרד הרווחה אני מניחה שלא יהיה – ולעשות את זה בלוח זמנים של יום-יומיים הקרובים זה לא נדרש, וזה גם נראה לי פחות רציני. אנחנו יכולים להתחייב במשך שבועיים - -
אמיר אדרי
¶
אפשר בתוך שבועיים, זאת הצעה מאוד נכונה. אפשר לעשות עבודה מקצועית עם האנשים הרלוונטיים. פשוט כל אחד מקבל נתונים שונים. אני קיבלתי נתונים שונים מהביטוח הלאומי. צריך מישהו שיגיד מה המספר הנכון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז היום נדאג שיגיע מישהו מהביטוח הלאומי ונברר את העובדות. זה לא יותר מדי מסובך.
דרורה ליפשיץ
¶
אבל זה גם לא מתאים להיות בחקיקה ראשית כי כל התפיסה של החקיקה הראשית היא שהעקרונות נקבעו - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ויש הרחבות שניתנות בתקנות. האופציה של הרחבה בתקנות, המימוש שלה לא מדבר בעד עצמו או עדיף שלא ידבר בעד עצמו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא משנה כמה נתווכח, יש לך חוסר של 160 אלף בניצול מלא. כלומר אם מישהו רוצה להיות נדיב יש אפשרות ל-200 אלף משפחות נוספות שיקבלו הטבה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני יודע להגן על המחירים של חברת חשמל, כי אין מה לעשות – אין גז מצרי והמחיר של הסולר עלה בעולם. הממשלה עשתה כל מה שאפשר כדי להוזיל. אני לא יודע להגן על השאלה למה הממשלה לא מממשת את ההוזלה לכל האוכלוסיות הנזקקות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא יודע. איפה שאני לא יודע להגן על הממשלה, אני לא עם הממשלה, גם כשאני חבר בקואליציה.
דרורה ליפשיץ
¶
אז אני אומרת, אין כאן מחלוקת כי יש הסכמה להרחיב את אוכלוסיית הזכאים. זה יתבצע בחקיקת משנה, ואנחנו אפילו קובעים לוח זמנים לביצוע. לכן אני לא רואה שיש פה סתירה.
דנה נויפלד
¶
תודה.
אני רוצה בכל זאת לעזור לדרורה, ואם אפשר לחזק אותה במה שהיא אומרת. כרגע החוק בנוי כחוק מסמיך, וזה נכון וכדאי להשאיר אותו באופן הזה. אני יודע שוועדת הכלכלה והיועצת המשפטית לא אוהבים להכניס לתוך חקיקה עד מתי יוגשו תקנות, אבל אולי אפשר לעשות את זה בתור פשרה שלפחות עד מועד מסוים הממשלה תביא תקנות לפני ועדת הכלכלה בעניין הזה. אבל לא כדאי לשנות את - - -
לאה ורון
¶
לא משנה, אפשר להציג לוועדת הכלכלה, או יותר נכון – ליושב ראש הוועדה, בלי שיידרש אישור- - -
דנה נויפלד
¶
נכון, בלי לשנות כרגע את המסגרת של החוק כפי שהוא היום וכדי להותיר את הגמישות בפני השרים. בכל זאת כולם פה רוצים להגיע לכדי פתרון, ולכן אף על פי שהיועצת המשפטית לא אוהבת את זה בדרך כלל, אבל אולי הפעם היא תהיה מוכנה לחרוג ממנהגה ולאפשר שלפחות עניין הגשת התקנות, אם זה חשוב ליושב ראש, שזה יהיה בתוך החוק, אבל לא לעכב בשביל זה - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני התחייבתי לשר האנרגיה והמים שהחוק של הרישיון של חברת חשמל יאושר עד תום המושב הזה, וכך יהיה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עד תום הכנס. אם לא נספיק לברר ולהיות מספיק ברורים וחדים לגבי הפתרון אז נלך על פתרון מושהה, פתרון ביניים.
את יודעת למה היום אני חבר כנסת ולא עורך דין? כי אני תמיד אעדיף את המהות על הפרוצדורה. אני לא מבין למה זה לא יכול להיות בחקיקה ראשית, זה נשמע לי פרוצדורות ותיאוריות שלא ברור לי למה, בטח ובטח שיש פה כבר קבוצה אחת בחוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר, מה לעשות. אתמול דיברו על פסק הדין של דמיאניוק – אמרו, למה בסוף לא שפטו אותו על משהו אחר? אז אמרו – פרוצדורה. היה לכם פה פושע נאצי – תכניסו אותו גם בלי משפט.
מיכאל מקייה
¶
אני רוצה להוסיף שההצעה שהציעו גם המשרד לאנרגיה ומים וגם משרד המשפטים נראית גם לנו הצעה עדיפה. אתה צודק – מבחינה פרוצדוראלית אפשר להכניס גם בחקיקה ראשית וגם בחקיקת משנה. אני לא חושב שיש בעיה או חסם לא לעשות את זה כך ולא כך, ואנחנו רואים שיש גמישות מאוד גדולה גם בסוגי אוכלוסיות. יש גם בעיית נתונים – אנחנו מדברים על אוכלוסיות מאוד קטנות – 25 אלף לקוחות, 128 משפחות. אנחנו שומעים על נתונים שדורשים שליטה, והם מאוד דינמיים. כמו שאמרת, אוכלוסיית ניצול השואה הולכת ופוחתת – במי נמלא את האוכלוסייה הזאת? הגמישות הזאת – יש לחוקי משנה עדיפות בנושא הזה, ולדעתי, הממשלה יכולה להתחייב למתווה זריז לצורך הרחבת התחולה, וכל הצדדים יוכלו ליהנות מזה.
לאה ורון
¶
יש מצב שאתם לוקחים על עצמכם לעשות ישיבה היום שלכם יחד עם ביטוח לאומי ויחד עם הרשות לשירותים ציבוריים חשמל - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
סך הכול צריך להגיע לכאן מישהו מביטוח לאומי עם מסד נתונים שיודע ומכיר את ההגדרות.
דרורה ליפשיץ
¶
אפשר לעשות את זה באמת כעבודה פנימית שלנו יחד עם המוסד לביטוח לאומי, כמו שהציעה לאה, ולהגיש לכם את הנתונים עד מחר. אז זה גם יחסוך- -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל יש הבדל בין נתונים שמוגשים על נייר לבין שאלות לי או לחברי הכנסת שישתתפו בדיון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש להם גם סמנכ"ל שאחראי על מחקר שכל היום שוחה בנתונים וחותך נתונים ועושה אקסלים.
מלי דהרי
¶
צריך לדעת איזה נתונים הם רוצים ספציפית לאוכלוסיות מסוימות, ואז בהחלט המחקר יכול להוציא את הנתונים האלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז אנחנו נזמן גם את היועצת המשפטית, כמו שביקשה היועצת המשפטית שלנו, גם את סמנכ"ל המחקר, ואם המנכ"ל ירצה לבוא - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו נודיע על ישיבה. אתם רוצים לעשות ישיבת הכנה ביניכם – תעשו.
אתם רוצים שזה יהיה היום בסוף היום?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מנהלת הוועדה תודיע לכולם מתי ולאן להגיע. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:00.