PAGE
15
ועדת הכספים
20/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 1050>
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ו באדר התשע"ב (20 במרץ 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 20/03/2012
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי)(העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ב - 2012
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי)(העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ב - 2012>
מוזמנים
¶
>
ליאת גרבר - מח' חקיקה רשות המסים, משרד האוצר
רוני סרי-לוי - מנהל תחום בכיר שירות סניפי רשות המסים, משרד האוצר
יעל שביט - סמנכ"לית שירות לקוחות רשות המסים, משרד האוצר
ד"ר מישל סטרבצ'ינסקי - משנה למנהל חטיבת המחקר, בנק ישראל
גבריאלה הולבורן - המוסד לביטוח לאומי
נתנאלה ברקלי - חוקרת בכירה, המוסד לביטוח לאומי
רועי קרת - יועמ"ש, ביטוח לאומי
ספי זינגר - משרד המשפטים
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
רשמת פרלמנטרית
¶
אתי אפלבוים
<תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי)(העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ב - 2012>
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר-היום: תקנות שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי)(העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ב – 2012.
מי מציג את התקנות?
ליאת גרבר
¶
ורוני סרי לוי שאחראי על הנושא של מס הכנסה שלילי ותוכלו לשאול אותו אם תרצו לדעת יותר פרטים.
התקנות האלה מתקנות את התקנות העיקריות שהוצאו מכוח סעיף 19 למס הכנסה שלילי והן עוסקות במידע שמועבר למנהל רשות המיסים על-ידי המוסד לביטוח לאומי. המידע הנדרש הוא חיוני לצורך תשלומי מס הכנסה שלילי. המידע שמדובר בו זה מידע על מקבלי קצבאות וגמלאות בביטוח הלאומי ועל עובדים במשק בית. המידע נדרש לנו על-מנת לקבל תמונה על הכנסותיהם של המבקשים מס הכנסה שלילי.
למשל, נדרשת הכנסת מינימום על מנת להיכנס לתחולת החוק ולהיות זכאים למענקים.
היו"ר משה גפני
¶
האם את יכולה להסביר לוועדה את התהליך? איך אני מקבל מס הכנסה שלילי? זה מאוד חשוב לנו. אנחנו גם העברנו כסף בתקציב ההתאמות לפני שבועיים ואנחנו רואים בזה יעד מאוד חשוב. גם הממשלה רואה בזה דבר מאוד חשוב. איך התהליך?
לפני שאנחנו דנים על העברת מידע, איך זה מתבצע? האישה אמורה לקבל מס הכנסה שלילי, מה היא צריכה לעשות?
רוני סרי-לוי
¶
אני בחטיבת שירות לקוחות, אחראי על השירות בסניפים ובין היתר אחראי על היישום של מס הכנסה שלילי.
רוני סרי-לוי
¶
התהליך של הגשת תביעה הוא תהליך מאוד פשוט. אותה גברת שזכאית לקבל את המענק ניגשת לסניף הבנק הקרוב עם תעודת זהות ועם העתק ספח של שיק. הפקיד בדואר ממלא לה את טופס התביעה. למעשה היא אמורה למסור פרטים על מספר מעסיקים שהיו לה בשנה קודמת ואת מספר חשבון הבנק שלה לקבלת המענק וכתובת למשלוח דואר. זה תהליך מאוד קצר ופשוט ולא מעבר לכך.
רוני סרי-לוי
¶
יש לנו את מירב הנתונים על כ-95% מדיווחי המעסיקים והמעבידים. אנחנו בודקים אצלנו במחשב מי זכאי לקבל את המענק. מי שזכאי ולא הגיש לנו תביעה, אנחנו פונים אליו בפנייה ישירה. אנחנו שולחים אליו מכתב הביתה ומודיעים לו שעל-פי המידע שברשותנו הוא זכאי לקבל את המענק. אנחנו מפנים אותו לקבל מידע ולהגיש את התביעה. כמו שאמרתי, זה תהליך מאוד קצר ופשוט.
רוני סרי-לוי
¶
היום אנחנו נמצאים בעיצומו של קמפיין פרסומי ששומעים גם ברדיו. אנחנו מזמינים את האנשים להגיש את התביעות וזאת מעבר לדיוור הישיר שאנחנו שולחים.
רוני סרי-לוי
¶
כל מי שהוא מעל גיל 23, שיש לו ילדים מתחת לגיל 19 או שגילו מעל 55 שנה, גם אם אין לו ילדים מתחת לגיל 19. טווח ההכנסות שמזכות זה בין 2,000 שקלים ל-6,500 שקלים ואין לו יותר מדירת מגורים יחידה.
רוני סרי-לוי
¶
בנוסף פרסום ושיווק של הדבר הזה אנחנו גם הקמנו מוקד טלפוני. עם התחלת יישום חוק מס הכנסה בשנת 2008, הקמנו מוקד טלפוני שהיום הוא נותן מענה על עוד דברים. גם באתר האינטרנט שלנו יש מידעים שונים בכמה שפות: עברית, ערבית, רוסית, אמהרית. אנחנו פועלים בכל המישורים בנושא הזה.
יעל שביט
¶
אני סמנכ"לית בכירה של שירות לקוחות ואחראית גם לנושא של מס הכנסה שלילי.
היום כל אחד יכול לפנות למוקד הטלפוני שלנו ולקבל מידע אם מגיע לו מס הכנסה שלילי. אם הוא הגיש תביעה, הוא רק נותן את מספר התביעה. אם מגיע לו מס הכנסה שלילי, כמה מגיע לו ומתי הוא יקבל. הוא יכול לקבל את כל המידע.
יעל שביט
¶
כשהוא מצלצל הוא בדיוק יודע מתי הוא יקבל את הכסף ואם הוא לא יקבל מה הסיבה. הוא יכול להיכנס לאינטרנט, להזדהות עם מספר התביעה ולקבל את האינפורמציה. אנחנו מפרסמים את כל המידע באינטרנט בערבית, אמהרית ורוסית ובעברית.
רוני סרי-לוי
¶
לשאלתך מתי משלמים. בחוק נקבע שזה בהתאם למועד הגשת התביעה. מי שמגיש תביעה עד ה-31.3 יקבל את המענק ב-4 תשלומים: ב-15.7, ב-15.10, 15.1 וב-15.4 בשנה הבאה.
מי שמגיש עד יוני, יקבל את זה בשלושה תשלומים: אוקטובר, ינואר ואפריל. מי שהגיש עד המועד האחרון להגשת התביעה שזה 30,9, יקבל את זה בשני תשלומים.
היו"ר משה גפני
¶
מתי זה יהיה כל חודש? זאת שאלה מכשילה, אז תיזהר. אמרו לנו בדיווח המקוון שכשנעשה את הדיווח המקוון, זה יהיה כל חודש.
רוני סרי-לוי
¶
יש הרבה בעיות כתוצאה מתשלום חודשי. גם בהנחה שיהיה את הדיווח המקוון הרבעוני או השלישוני, לא תמיד אנחנו יודעים מה השכר. כל הבדיקה נעשית במונחים שנתיים. בודקים את ההכנסה החודשית של האדם במונחים שנתיים. ככל שיהיו שינויים או שהאדם תשתנה לו הכנסה, או שיהיה מעסיק נוסף, או שהוא יפסיק לעבוד, כתוצאה מכך המענק יכול לגדול, לקטון או במקרים מסוימים להתבטל. יכולה להיות התעסקות בירוקרטיות עם אנשים, לבקש להחזיר כספים וזה יהיה בעוכרינו.
בהנחה שאדם נכנס למעגל של מס הכנסה שלילי, יוצא שבסך הכול הוא מקבל כל רבעון תשלומים. למה? כי בשנה השוטפת הוא מקבל עבור שנה קודמת ובשנה לאחר מכן הוא מקבל עבור השנה הנוכחית. אז יוצא שכל 4 חודשים הוא מקבל תשלום. למעשה זה יוצא שהוא מקבל את זה בשוטף ללא בירוקרטיה מיותרת.
רוני סרי-לוי
¶
לא. אנחנו לוקחים את ההכנסה החודשית הממוצעת לוקחים את סך ההכנסות שהיו לאותו אזרח בשנת המס ומחלקים אותם במספר חודשי הפעילות שלו באותה שנה, בחודשים שבהם הוא עבד.
טלב אלסאנע
¶
בעצם המעסיק משלם ואתם מזכים את העובד. אתם לא מעודדים את המעסיקים להעסיק, כי הם לא נהנים מזה.
רוני סרי-לוי
¶
המטרה של החוק הזה היא לעודד את העובדים להיכנס למעגל העבודה וללכת לעבוד. זה לא נועד למעסיקים, זה נועד לעובדים. לכן אנחנו מוודאים ודואגים לכך וגם בחוק זה נקבע, שהכסף גם ייכנס לחשבון הבנק של אותו עובד. זה משהו שאנחנו מאוד מקפידים עליו.
ליאת גרבר
¶
התקנות עוסקות כאמור במידע שמגיע לרשות המיסים מהמוסד לביטוח לאומי ושעוסק בשלושה דברים: גמלאות, קצבאות ועובדים במשק בית.
המידע חיוני לצורך תשלום מס הכנסה שלילי. למעשה החוק קובע שאת התשלומים אנחנו צריכים לעשות על סמך המידע.
למה המידע הזה חיוני? למשל, בנושא של עובדים במשק בית. כפי שהסביר רוני, יש מינימום של הכנסה שמזכה במס הכנסה שלילי. לגבי עובדים במשק הבית למעשה הדיווח הזה נותן לנו את המידע לגבי מינימום הכנסה שמזכה אותם במענק.
ליאת גרבר
¶
המעביד מדווח לביטוח לאומי ולא אלינו. למעביד אין חובת ניכוי במקור אז הוא לא מדווח למס הכנסה.
היו"ר משה גפני
¶
למה אתם לא יכולים להסתפק בתצהיר של זה שעובד במשק בית? למה אתם צריכים את הביטוח הלאומי?
מה עושה אותו אדם או מעסיק בביטוח הלאומי? הוא מצהיר לביטוח הלאומי. מה אכפת לכם שהוא יצהיר גם לכם. למה אתם צריכים את הביטוח הלאומי? לאיזה צורך אתם צריכים את זה?
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מתנגד לזה. אני שואל: למה אתם צריכים שהביטוח הלאומי יעביר לכם את המידע על אותו עובד או עובדת במשק בית. אתם יכולים לבקש. הרי הוא מגיש בקשה למס הכנסה שלילי, אז שיצרף לזה תצהיר כמה הוא מרוויח.
ליאת גרבר
¶
אגב, זה לא רק לגבי עובדים במשק בית. גם לגבי שכירים אנחנו מסתמכים על טפסים שהמעבידים מגישים והעצמאים מגישים דוחות למס הכנסה. לגבי עובדים במשק בית, נקבע שזה יהיה על סמך הדיווחים של ביטוח לאומי.
יש איזה הליך שהוא הליך תקין שנקבע בחוק של דרך העברת המידע. אנחנו לא מסתמכים על תצהירים בשום חלק של האוכלוסייה. זה לא שונה משכירים או מעצמאים.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מצליח להבין.
אני צריך למסור דיווח לביטוח לאומי. אני המעסיק. הביטוח הלאומי לא הולך לבדוק אותי. הוא בודק אותי? הוא עושה משהו? אני אומר שאני מעסיק עובד שכיר והוא מקבל ממני משכורת של 10,000 שקלים לחודש. מה הביטוח הלאומי עושה עם מה שאמרתי?
רועי קרת
¶
חוק מס הכנסה שלילי, אחד מהדברים שהוא קובע כתנאי לתשלום המענק הוא: "אם היה המעביד יחיד שהעסיק את העובד במשק בית, תנאי לתשלום הוא שהמעביד דיווח על הכנסתו של העובד למוסד לביטוח לאומי. פה לא מדובר על בדיקה של האם שולם או לא שולם?
תנאי לתשלום של המענק של התשלום של מס הכנסה שלילי הוא שהיה דיווח. את המידע הזה הכי קל לקבל מהביטוח הלאומי מפני שקודם כל העובד עצמו לא תמיד יודע אם המעסיק דיווח עליו.
רועי קרת
¶
החוק בהקשר הזה מתייחס לעובדות משק בית. לגבי מעבידים אחרים התנאי הוא שהיה דיווח למנהל, למס הכנסה. בהקשר הזה לא תמיד יש דיווח למס הכנסה לכן היה צריך לבוא לביטוח לאומי.
ליאת גרבר
¶
הן לא, אבל התקנות רלוונטיות מבחינת מידע רק על נושא של גמלאות וקצבאות שמשולמות על-ידי - - -
היו"ר משה גפני
¶
יש לי בעיה עם שיח המשפטניות הזה. אתן צריכות לדבר איתי בעברית קלה. אני כבר לא יודע למי לדווח. הוא אמר שגם למנהל? למי צריך לדווח אם אני רוצה לקבל מס הכנסה שלילי?
לפי החוק, למי המעסיק צריך לדווח?
ליאת גרבר
¶
אז "אגד" ממילא מדווחת למס הכנסה, לא מכוח מס הכנסה שלילי אלא מכוח חובתה לדווח על העובדים שלה.
היו"ר משה גפני
¶
אני עובד ב"אגד" ואני צריך לקבל מס הכנסה שלילי. אתם מקבלים דיווח מהנהלת "אגד" שהיא המעסיק שלי.
היו"ר משה גפני
¶
אז גמרנו את הבעיה אם אני עובד ב"אגד" ואותו דבר אם אני עובד ב"דן".
הבנתי.
יש אחד שעובד ב"אגד" ויש אחד שעובד במשק בית.
רועי קרת
¶
זה שעבד במשק בית אין לנו דיווחים. הדיווחים שלו הם למוסד לביטוח לאומי ולצורך מס הכנסה שלילי, כדי להפעיל את מס הכנסה שלילי - - -
רוני סרי-לוי
¶
יש פה שתי שאלות. לגבי מה הסכום שאנחנו משלמים בערך בממוצע לבן אדם זה יוצא 3,000 שקלים.
רוני סרי-לוי
¶
אני רוצה להבהיר משהו. דווקא האוכלוסייה הזאת זאת אוכלוסייה שלא מגיעה לחבות במס. טווח ההכנסות של בין 2,000 ל-6,500 שקלים, אצל רוב האוכלוסייה, בעיקר נשים עם ילדים, לא מגיעה לחבות במס. זה לא שאנחנו מחזירים את מס ההכנסה שהם שילמו. זה מענק שניתן במנותק.
רוני סרי-לוי
¶
עם התיקון לחוק החדש שיחול משנת המס 2012 זה יעלה ב-50%, זאת אומרת 4,500 לאישה. זה אולי אפילו יהיה יותר כי 3,000 זה ממוצע.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. התשובה היא כזאת: הממוצע הוא 3,000 שקלים. זה יכול להיות קצת פחות וזה יכול להיות קצת יותר. אנחנו בחוק של - - -
היו"ר משה גפני
¶
יש, זה כתוב בחוק. ענייכם אתכם וגם אותי לדעת באיזה סכום מדברים. בחוק של שינוי נטל המס שהעברנו כאן, העברנו תיקון לחוק מס הכנסה שלילי. אישה תקבל 50% תוספת על מה שהיא מקבלת. זאת אומרת, היא לא תקבל 3,000 בממוצע אלא 4,500 שקלים.
רוני סרי-לוי
¶
צריך להבין שאצל אישה עם שלושה ילדים, הסכום המקסימאלי שהיא מרוויחה הוא 4,500 שקלים, אז במקום לקבל היום 460 שקלים לחודש, היא תקבל 690 שקלים לחודש. זה 8,000 ומשהו שקלים כשהיא מרוויחה 4,500 שקלים לחודש.
היו"ר משה גפני
¶
סיימנו עם עובד "אגד" ועכשיו אנחנו עם זה שעובד במשק בית.
מה אני מדווח לביטוח הלאומי?
רועי קרת
¶
קודם כל, בדמי ביטוח השיעורים הם אחרים והמדרגות הן אחרות מאשר במס הכנסה.
עכשיו אני אתייחס אליך כאל המעסיק. אתה צריך לדווח בעיקר כדי לשמור על עצמך. אם יקרה משהו לעובד שלך במהלך הניקיונות של הבית, אם לא בוטחת יש לך בעיה וגם לעובד תהיה בעיה.
ליאת גרבר
¶
הדרישה שהתוקף יהיה עד אפריל היא דרישה של משרד המשפטים כיוון שנתבקשנו להכין מערכת חדשה שלמעשה תייתר מידע שנקרא עודף. כפי שהסברנו קודם, כיום פונים אלינו למס הכנסה שלילי. אנחנו מקבלים את כל המידע, לגבי כל האוכלוסייה מביטוח לאומי ואנחנו, רשות המיסים, מצליבה את המידע בין אלה שביקשו מס הכנסה שלילי ובין המידע שהגיע לביטוח לאומי.
שגית אפיק
¶
ובאפריל תהיה כבר המערכת הזאת שתמנע ממידע עודף להגיע אליכם והיא גם תספק הגנות על מאגר הזה?
ספי זינגר
¶
כמו שאמרה ליאת, הדרישה להאריך את התקנות עד אפריל היתה בקשה שלנו. כמו שהיא אמרה, היום מועבר כל המידע לגבי מי שרשום אצל הביטוח הלאומי. בעצם הבקשה היתה שיועבר מידע רק לאותה קבוצה שבעצם ביקשה מס הכנסה שלילי.
ספי זינגר
¶
באפריל תהיה מערכת שתבצע את ההתאמות שבאמצעותה יעבור המידע מביטוח לאומי ביחס לאותם אנשים שהגישו בקשה למס הכנסה שלילי.
היו"ר משה גפני
¶
עד עכשיו הייתי מרוצה מאוד מכל הדיון הזה וזה באמת היה דבר חשוב ואני בעד. אבל, יש כל הזמן משהו שאני מאוד פוחד ממנו. הנושא של העברת מידע – יש דברים שהם חיוניים. גם אני ביקשתי שתהיה העברת מידע על כל מיני נושאים מכיוון שזה מקצר תהליכים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מאוד חושש שמתחיל להיווצר פה מצב של האח הגדול. בתרגום לעברית פשוטה ומסודרת, המשמעות היא שיהיה מישהו שישגיח עלי כל הזמן והוא ידע בדיוק כל מהלך שלי. אני מאוד פוחד מהעניין הזה. אנחנו עדיין במשטר דמוקרטי.
המילה "כל המידע" מזכירה לי משטרים אחרים בשנים אחרות.
היו"ר משה גפני
¶
חס וחלילה, אני לא אומר שאתם עושים דבר שהוא בניגוד לחוק. אבל, הוועדה כאן צריכה לאשר כל מיני חוקים וכל מיני תקנות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכים. לא מדובר על הדור שלכם ברשות המיסים. הדור הבא ברשות המיסים יעשה שימוש לרעה במידע הזה. לא הדור שלכם, עליכם אני סומך.
רוני סרי-לוי
¶
אנחנו גם מתחייבים למחוק אותו. רשום שאנחנו מוחקים את המידע. מידע שהוא לא לצורך מס הכנסה שלילי, למחוק אותו.
נתנאלה ברקלי
¶
אני מהמוסד לביטוח לאומי, מנהל מחקר ותכנון.
זה מתקשר גם למה שאתה דיברת. כל המידע שנאסף בביטוח לאומי הוא באמת מידע מאוד רגיש ואנחנו פועלים לפי חוק צנעת הפרט. כאשר כל גוף, בין אם זה אדם פרטי או גוף ממשלתי, מבקש מאיתנו לקבל מידע, הוא צריך לעבור תהליך של הגשת בקשה לוועדה למסירת מידע. יש ועדה שמורכבת מבעלי תפקיד שרלוונטית לעניין מסירת מידע והם שוקלים ומחליטים אם להעביר את המידע הזה.
כמובן שגם בנושא מס הכנסה שלילי, אם יוחלט להעביר אותו, הוא יצטרך לעבור את הוועדה הזאת. שוב פעם, מדובר במידע שהוא מאוד מאוד רגיש.
ספי זינגר
¶
יש איזון בין המידע שחובה להעביר בשביל לתפעל את זה כי אין דרך לתפעל את זה בלי העברת מידע מסוימת. מצד שני, באמת לצמצם את זה רק למידע הרלוונטי.
היו"ר משה גפני
¶
אני תומך בתקנות האלה, אני אבקש מהחברים שיאשרו את זה, זה בסדר.
אני רק אומר שאני חושש מאוד ואני מחזק אתכם בעניין הזה. אתם משרד שהוא רגולטור בעניין. במקום להשתמש בו לדברים אחרים שאתם לא צריכים להשתמש, תשתמשו לדברים החיוניים ברגולציה.
חוץ מזה, אם אתה יכול לבקש מהבוסים שלך במשרד המשפטים שיתנו לי תשובות מתי שהם צריכים לתת ולא אחרי שנתיים.
ליאת גרבר
¶
אני רוצה להעיר במאמר מוסגר. אנחנו תומכים במערכת, כבר הקמנו אותה והיא בשלב של הרצה. הקמנו את המערכת לדרישת משרד המשפטים ואנחנו באמת תומכים בזה.
ליאת גרבר
¶
המערכת קיימת והיא בהרצה.
אני כן רוצה לומר שהמערכת הזאת תפגע ביכולת שלנו לפנות לזכאים פוטנציאליים שלא ממצים את הזכות שלהם לקבל מענק מס הכנסה שלילי. בגלל זה ביקשנו לדון שוב עם משרד המשפטים בנושא הזה.
היו"ר משה גפני
¶
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי)(העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ב – 2012.
מי בעד אישור התקנות?
התקנות אושרו, תודה רבה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:30.>