PAGE
2
ועדת החוץ והביטחון
12/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 175
מישיבת ועדת החוץ והבטחון
יום שני, י"ח באדר התשע"ב (12 במרץ 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 12/03/2012
חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון מס' 4), התשע"ב-2012, הצעת חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון - תוספת מענק לפדויי שבי קשישים), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון – מס' 4) (תוספת לפדויי שבי שמלאו להם 80 שנים), התשע"ב-2012.
2. הצעת חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון – תוספת מענק לפדויי שבי קשישים), התשע"ב-2012.
מוזמנים
¶
ישי יודקביץ - יועץ משפטי, משרד הביטחון
אריק לביא - ראש היחידה לניהול וארגון, משרד הביטחון
שרה זילברשטיין-היפש - מנהלת פניות הציבור, המשרד לאזרחים ותיקים
רועי קונפינו
_
רפרנט ביטחון באגף תקציבים, משרד האוצר
אריאלה קלעי - משרד המשפטים
יאיר שטרן - נציג לוחמי המחתרות
ברוך גוטמכר - לוחם במחתרת
קצרנית פרלמנטית
¶
ר.כ. חבר המתרגמים
הצעת חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון מס' 4) (תוספת לפדויי שבי שמלאו להם 80 שנים), התשע"ב-2012
הצעת חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון- תוספת מענק לפדויי שבי קשישים), התשע"ב-2012
היו"ר שאול מופז
¶
חברים, בוקר טוב לכם. אני רוצה להתחיל את הדיון בהצעת החוק של חברי הכנסת זאב אלקין ויואל חסון. מי רוצה לפתוח ראשון? בבקשה, יואל.
יואל חסון
¶
תודה רבה לך אדוני יושב הראש. אני באמת שמח להביא הצעת חוק נוספת, שבה אנחנו מטפלים בקבוצה החשובה, המיוחדת, הזו שאנחנו חייבים לה תודה גדולה, פדויי השבי, יוצאי המחתרות, מי שהיו באמת בחזית של הפעולות והמלחמה שקשורות להגעתנו לכאן, להקמת מדינת ישראל, אנשים שבאמת חרפו את נפשם והיו בתקופות הקשות והמסובכות. אנשים שבעיני אנחנו חייבים להם המון.
זאת הצעת חוק שנייה שאנחנו מקדמים, שמסייעת לאוכלוסייה הזאת, החשובה. אני שמח ש חבר הכנסת אלקין הצטרף ליזמה הזאת. הצעת החוק היא די ברורה, בטח נדבר עליה בהמשך, ולכן אני אשמח שנקדם אותה כמה שיותר מהר ונגמור איתה במושב הזה.
זאב אלקין
¶
תודה רבה אדוני יושב הראש. אני קודם כל מצטרף לדבריו של חברי, חבר הכנסת יואל חסון. מדובר כאן על יזמה חשובה ולזכותו ייאמר – הוא זה שהוביל את זה והתחיל את הקרב מול הממשלה. לצערי בסיבוב הראשון הקרב לא הצליח, אבל כשיחד עם הארגונים שינינו קצת את הצעת החוק וקצת צמצמנו אותה, ולמעשה בגלל סיבות ברורות כל וותיקי המחתרות נכנסים גם להצעת החוק החדשה, בסופו של דבר הצלחנו לשכנע את הממשלה. אני כמו יואל סבור שזה מסוג הצעות חוק שיפה שעה אחת קודם, אפילו לא יום ובוודאי לא חודש ולא חודשיים. לכן אני מודה לך, אדוני יושב הראש, על זה שמיד נענית לבקשתנו, ומידי כינסת את הוועדה. ואני כמו יואל כולי תקווה, שאולי במאמץ מרוכז, נצליח לאשר את הצעת החוק כולה, עד תום המושב.
משה (מוץ) מטלון
¶
אני יכול רק לברך את יואל, זה כבר חוק שני, בראשון אני גם ניהלתי לו את החוק. אני חושב שתבורך יואל על הפעילות הזאת. עכשיו בואו נהיה קצרים, נעביר את החקיקה הזו, היא חקיקה צודקת. זו חבורה שתרמה. בחוק הראשון הראשון, אז עם פדויי השבי אני ישבתי כיושב ראש ארגון ---
משה (מוץ) מטלון
¶
נכון, ב-2006 ואני דרשתי גם אז להכניס אותם והם נכנסו באיזו שהיא צורה. אני חושב שאתה ממשיך פה מהלך נכון, ראוי, תבוא על הברכה ובוודאי האנשים האלה תבואו על הברכה, מגיע לכם.
היו"ר שאול מופז
¶
אני מבקש לתת הזדמנות גם לנציגים של לוחמי המחתרת ופדויי השבת לומר כמה דברים. בבקשה. אדוני, ברוך גוטמכר.
ברוך גוטמכר
¶
היינו פה ב-2006 לראשונה. פה אחד אישרתם את כל הסעיפים, לפי הצעתה של היועצת המשפטית, הלכנו סעיף-סעיף. אז לקח המון זמן, זה כבר שש שנים.
ברוך גוטמכר
¶
אז מה שאני מבקש מתנה לפסח, אז היינו 2,700, היום אנחנו 1,300 בערך. אז בבקשה, תעשו את זה מהר שכולם יהנו לחג הפסח עם מתנה טובה.
יאיר שטרן
¶
אני לא הייתי אסיר המחתרות, אבל נפלה בחלקי הזכות לייצג אנשי לח"י, ואנחנו מייצגים גם את אנשי ההגנה. לצערנו מר שרגא דירקטור, שהוא נציג ההגנה, חלה ולא יכול היה לבוא היום. אבל כולנו נמצאים ביחד בכפיפה אחת למען העברת ההצעה הצודקת הזאת, לאנשים שערכם לא יסולא בפז, ואני מודה לכם על הנכונות להעביר את הצעת החוק הזאת.
ישי יודקביץ
¶
כמו שאתם יודעים הממשלה תומכת בהצעת החוק, אבל כמי שליווה את החוק הזה מערש לידתו ב-2004-2005, אני פשוט רוצה להזכיר לכם שאנחנו הלכנו רחוק מאד מהמטרה הראשונית של החקיקה. יוזמי החוק היו אנשים שהיו שבויים במלחמת יום כיפור, והם הפכו להיות היום המיעוט מקרב המוכרים. אנחנו הכרנו באסירי המחתרות וכל התיקונים שהיו מאז 2005 עסקו יותר באוכלוסייה של אסירי המחתרות, עם הרחבות בשלבים והגענו עד הלום.
יש נתון שמאז תחילתו של החוק. אריק לביא הממונה על ההכרה בפדויי השבי במשרד הביטחון.
אריק לביא
¶
אני יושב ראש הוועדה, אנחנו מתכנסים אחת לחודש, דנים בבקשות שמגיעות אלינו וממשיכות לזרום עד עצם היום הזה. החוק הזה עלה לתקציב המדינה עד היום כמעט 230 מיליון שקלים. השנה שילמנו כבר מעל 20 מיליון שקלים, שנה שעברה גמרנו בערך ב-30 מיליון שקלים. הסכומים כמובן צמודים, אחת לשנה מתעדכנים. ב-1,000 שקלים המקוריים אנחנו כבר לא שם, זה יוצא 1,200 ומשהו והתוספת שתאושר, לכשתאושר זה עוד 25% לא על ה-1,000 אלא כמובן על הסכום המוצמד. המבוגרים, לפי החוק מעל 67, מקבלים תשלום חד פעמי מראש, בתחילת שנה וזה יוצא היום בערך 14,560 שקלים.
אריק לביא
¶
אגף התקציבים יצטרך למצוא את המקורות לעניין. הסכום המעודכן יעמוד על 18,202 שקלים. זה יהיה הסכום המעודכן שיקבלו אלה שעוברים את מחסום הגיל, לפי מה שייקבע בכנסת.
רועי קונפינו
¶
אני רוצה להצטרף במידה מסוימת למה שאמרו חברי ממשרד הביטחון. התכלית של החוק הזה היא לא תכלית סוציאלית. התכלית של החוק הזה היא תכלית של הכרה באיזה שהוא נזק שנגרם לאותם פדויי שבי, או הכרה בפועלם, משהו בסגנון הזה. לתכליות סוציאליות יש חוקים אחרים. אם המטרה היא לתת איזו שהיא הכרה בכך שהאנשים האלה נתנו תמורה משמעותית למדינה, אני חושב ש---
רועי קונפינו
¶
שהקימו את המדינה. אני חושב שהסכומים הקיימים משקפים את התמורה הזאת. אם הכוונה היא לתת איזו שהיא עזרה סוציאלית או משהו כזה, חובה להתנות את זה במבחן הכנסה. אם יש מישהו שכבר מקבל ---
רועי קונפינו
¶
אנחנו מציינים שמבחינתנו זאת הצעה שחשוב גם לשקף את הבעייתיות שבה. ולכן אני רוצה להצטרף לעובדה ש---
משה (מוץ) מטלון
¶
לא, לא, הוא לא אמר שאתם בעייתיים. הוא הציג שהם בעייתיים, ואני לא לקחתי תרופות הבוקר. תרגיע.
יואל חסון
¶
אתה יודע, אמרת שהתמורה הזאת היא תמורה שמספיקה למה שהם צריכים לקבל. באמת זה לא התמורה וזה לא מסתכם ---
רועי קונפינו
¶
אני רק רוצה לציין שהשנה אנחנו נמצאים, אני מניח שכולכם מכירים את הנושא הזה, אנחנו נמצאים במצב תקציבי בעייתי במיוחד, שהגירעון כבר, כפי שמשרד ---
שרה זילברשטיין-היפש
¶
שמי שרה זילברשטיין מהמשרד לאזרחים ותיקים. רציתי לציין שזאת החלטת ממשלה, אז כמובן שאין שום צורך להוסיף על זה. וכמובן שאנחנו מברכים מאד על כך.
היו"ר שאול מופז
¶
בבקשה, אתה רוצה לומר דבר מה? טוב, אני רוצה לסכם ולעבור להצבעה. תראו, ראשית אני מברך את חברי הכנסת על היזמה שלהם. אני רוצה לברך אתכם, גם את הארגון של פגועי השבי והמחתרות כי אתם עושים מעשה נכון, נבון וצודק. אני חושב שאין שאלה לגבי התרומה שלכם למדינת ישראל ואנחנו צריכים להיות גאים בכם. זה המעט שאנחנו יכולים לעשות למענכם, ואני מברך את חברי הכנסת על היזמה שלהם. אני רק חושב שצריך לאחד את שתי הצעות החוק, צריך לאחד אותן להצעת חוק אחת. זה הולך לקריאה ראשונה. אנחנו נשתדל להעביר את זה באופן שבו זה יסתיים במושב הזה ואני מבקש גם שבנוסח ההחלטה ייאמר שהתוספת הזאת היא החל מהחודש הזה, כפי שברוך ביקש, שזה כבר יהיה למפרע.
אני מעמיד את הצעת החוק להצבעה. מי בעד?
ישי יודקביץ
¶
אני רק רוצה להבהיר, התשלום הרי שולם בינואר. התשלום לפדויי השבי המבוגרים הוא שנתי והוא שולם בינואר. אני מדבר על התשלום של 2012. אנחנו מדברים על ההשלמה שאתם רוצים שנעשה את ההשלמה?
היו"ר שאול מופז
¶
הצעת החוק עברה.
סליחה, ברוך, אנחנו צריכים לעשות עוד דבר אחד, לקרוא את הצעת החוק. נא לקרוא את זה. לא סיימנו, אנחנו דילגנו פה על איזה שהוא שלב, אין מה לעשות, צריך לקיים את הנוהל, יש פה נוהל, צריך לקיים אותו.
ישי יודקביץ
¶
סליחה רגע, יש כנראה בעיה טכנית. יעשו את מירב המאמצים במשרד הביטחון, אבל יכול להיות שתהיה בעיה טכנית להגיע ליישום בפסח. אני מניח שהחוק יעבור בשבוע הבא.
היו"ר שאול מופז
¶
אני מבקש שתתארגנו אם אפשר, אני מכיר את משרד הביטחון – אם הוא רוצה, הוא יכול. בבקשה.
יהל עמית
¶
הצעת חוק תשלומים לפדויי שבי (תיקון – תוספת מענק לפדויי שבי קשישים) התשע"ב-2012.
תיקון סעיף 5.
1. לחוק תשלומים לפדויי שבי, התשס"ה-2005, בסעיף 5(א), אחרי פסקה (3) יבוא:
"(4) מלאו לפדוי שבי 80 שנים, תשולם לו למשך כל ימי חייו תוספת של 25 אחוזים לתשלומים הניתנים בהתאם לאמור בפסקה (3); התשלומים החודשיים ישולמו בתשלום שנתי אחד, ב-1 בינואר בכל שנה."
היו"ר שאול מופז
¶
לוח הזמנים שלנו מאד צפוף, אבל אני החלטתי על פי הבקשה של חברי הכנסת, להביא את זה היום מוקדם בבוקר, על מנת שאפשר יהיה להשלים את זה כפי שביקשתם. אני מברך אתכם שוב ומאחל לכם חג שמח.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25.