PAGE
39
ועדת משנה לתחבורה ציבורית של ועדת הכלכלה
20/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 6 >
מישיבת ועדת המשנה של ועדת הכלכלה לתחבורה ציבורית
יום שלישי, כ"ו באדר התשע"ב (20 במרץ 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 20/03/2012
היערכות התחבורה הציבורית לקראת חג הפסח, דיווח על השינויים שנעשו בסדרי התחבורה הציבורית בתקופה האחרונה, לקחי ההסעות בתחבורה הציבורית בימי חג הפורים
פרוטוקול
סדר היום
<1. היערכות התחבורה הציבורית לקראת חג הפסח>
<2. דיווח על השינויים שנעשו בסדרי התחבורה הציבורית בתקופה האחרונה>
<3. לקחי ההסעות בתחבורה הציבורית בימי חג הפורים>
מוזמנים
¶
>
דרור גנון - סגן מנהל אגף תחבורה ציבורית, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
ניר גרסון - ממונה משפט וטכנולוגיה, הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע
יהושע אהרונוב - מנהל משרד אגף התנועה, חברת אגד, חברות להפעלת תחבורה ציבורית
רונן חליפה - מנהל אגף התנועה , חברת אגד, חברות להפעלת תחבורה ציבורית
יצחק רודיק - מתאם מגזר חרדי, חברת אגד, חברות להפעלת תחבורה ציבורית
יעקב באבילה - מנהל תאום תנועה, חברת דן, חברות להפעלת תחבורה ציבורית
אלי חזקיהו - סגן ראש חטיבת התנועה, חברת דן, חברות להפעלת תחבורה ציבורית
ציון פת - מנכ"ל קווים תחבורה ציבורית, חברות להפעלת תחבורה ציבורית
אורלי ארז לחובסקי - מחלקה משפטית, התנועה הרפורמית
דוד דהאן - פעיל, המשמר החברתי
לורן פוריס - מנהלת קשרי כנסת, המרכז לפלורליזם יהודי
דני קומיסר - מנהל מחקר ופעילויות, ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל, ארגונים לקידום התחבורה הציבורית
שלמה רוזנשטיין - חבר מועצת עיריית ירושלים
רשם פרלמנטרי
¶
אור שושני
<היערכות התחבורה הציבורית לקראת חג הפסח>
<דיווח על השינויים שנעשו בסדרי התחבורה הציבורית בתקופה האחרונה
>
<לקחי ההסעות בתחבורה הציבורית בימי חג הפורים>
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים את הדיון של ועדת המשנה לתחבורה ציבורית של ועדת הכלכלה. הנושאים העומדים על הפרק הם:
היערכות התחבורה הציבורית לקראת חג הפסח. אנחנו יודעים שבימי חג הפסח יש הרבה אנשים שנוסעים באוטובוסים, בפרט אנשים שאין להם רכב פרטי, והם תלויים מאוד באוטובוסים;
אנחנו רוצים לשמוע גם דיווח על שינויים שנענשו בתחבורה הציבורית התקופה האחרונה. שמענו על הרבה שינויים מבורכים, אבל אני מניח שבכל שינוי יש גם בעיות. אנחנו רוצים לשמוע גם על הבעיות;
אנחנו גם רוצים לשמוע על לקחי ההסעות בתחבורה ציבורית בימי חג הפורים. השנה התברכנו בכך שפורים בירושלים היה ביום שישי, ולכן הרבה אנשים לא חגגו פעמיים, ולכן התחבורה לא הייתה נוראה כמו בכל שנה, כאשר אנשים עוברים מהפרזים למוקפים וחזרה.
רונן חליפה
¶
במהלך השבועיים האחרונים פיתחנו את האשכול הדרומי. עשינו פיצול בין ערד לקריית גת. עד לפני שבועיים היה קו אחד, אבל הקהילות שם גדלו. עשינו קווים מערד וקריית גת לבני-ברק, ירושלים ואשדוד. כמו כן, הפעלנו קווים חדשים בסופי שבוע ממושב קוממיות. אנחנו בהרצה של הקווים, עדיין לומדים אותם, ונעשה התאמות בהתאם להתפתחויות בשטח.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בשבילי זה חידוש של השנה האחרונה שערד וקריית גת מחוברות. הן ערים מספיק חשובות כדי שלכל אחת תהיה תחבורה משלה, לא?
רונן חליפה
¶
כן, אבל היה לנו רישיון בין ערד לירושלים דרך קריית גת. אבל מכיוון שגם בערד הייתה התפתחות וגם בקריית גת, אז שיפרנו את השירות לשתי הקהילות.
רונן חליפה
¶
ברה-ארגון, ביום שישי, שינינו יחד עם "דן" אשכול של 27 או 28 קווים. זה חלק מהפעימה הנוספת של הרה-ארגון. בירושלים עשינו התאמות לרכבת הקלה.
לאה ורון
¶
יש פה נציגים של "סיטיפס"? אין. הוועדה הזמינה את "סיטיפס" ופנתה אליה יותר מפעם אחת, גם בנושא ההתנהלות וההתנהגות של הפקחים. לדאבוננו אני רואה שלא הגיעו נציגים. אנחנו נטפל בזה במישור אחר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מקווה שהגיעו נציגים של הנוסעים, כי אני שומע יותר מדי בעיות ברכבת הקלה, בעיקר בתזרים בין הרכבת לאוטובוסים ופחות בתזרים בין האוטובוסים לרכבת. כולנו בטח ראינו את זה שיורדים מאות אנשים מהרכבת והם צריכים לחכות לאוטובוס אחד. נדבר על זה בהמשך, כשהם יבואו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז נתייחס אחר כך לעניין של "סיטיפס". רונן, אנחנו רוצים לשמוע יותר על השינויים בערים, אם אפשר. אתה רוצה לפרט?
רונן חליפה
¶
אני ארחיב על ירושלים. בתקופה האחרונה הרכבת התחילה לפעול, ו"אגד" עשה את ההתאמות שלו לפעימת היובלים. מדובר בכל השכונות מכיוון הדסה, קריית יובל, קריית מנחם, עין כארם להר הרצל. אנחנו עובדים במתכונת הסופית שלנו באשכול הזה. הרכבת עדיין לא עובדת במתכונת מלאה. היא עדיין לא בשיא התדירות שלה. אבל אנחנו פועלים כאילו הרכבת עובדת בנפח מלא.
לאה ורון
¶
ועל אף שהיא לא במתכונת המלאה, עומדים עשרות נוסעים וממתינים לאוטובוסים, שלא מגיעים. אז מה יהיה כשהרכבת תהיה בקיבולת מלאה?
רונן חליפה
¶
אני אסביר בפשטות את הבעיות התפעוליות. כשהרכבת מתעכבת האוטובוסים שלנו לא ממתינים כי יש להם לוח זמנים. מגיע זמן היציאה של האוטובוסים אבל הם יוצאים בלי אף נוסע. אם אנחנו לא נצא בזמן אז ניקנס. לכן כשהרכבת מגיעה כמות הנוסעים מתחלקת על אוטובוס אחד במקום שניים או שלושה שכבר נסעו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
דרור, יש תגובה של משרד התחבורה למה שאמר עכשיו איש "אגד"? יכול להיות מצב במדינה שאיננה חלם שאוטובוס יצא ריק כי הרכבת מגיעה דקה אחרי ומורידה מאות אנשים?
דרור גנון
¶
אני לא יודע על מה הוא מדבר, ואני גם לא יודע על איזה שעות אתה מדבר. מהבדיקות שלנו – יש לנו מובילי הסברה שפרוסים לאורך הקווים – תדירות האוטובוסים בשעות הבוקר באזור של דרום מערב העיר היא בין ארבע לשש דקות. זאת אומרת שגם אם הרכבת הגיעה באיחור של דקה או שתיים אז זמן ההמתנה הממוצע של נוסע הוא שתיים או שלוש דקות.
דרור גנון
¶
כשאתה מסיע תדירות של בין 12 ל-14 נסיעות בשעה, זה כבר הופך להיות שירות מוטה ביקוש, ולא על פי לוחות זמנים. כי זה כל כמה דקות אוטובוס וכל כמה דקות רכבת.
לאה ורון
¶
אבל עובדה שהוועדה שומעת שנוסעים אוטובוסים ריקים כי הרכבת לא עומדת בלוחות הזמנים. לוועדה מגיעות תלונות הן על הצפיפות והגודש באוטובוסים שעוזבים את התחנות והן על כך שסדרי התחבורה החדשים גרמו לזה שאם בעבר אדם עלה על אוטובוס אחד כדי להגיע מקצה אחד לקצה השני של העיר, היום הוא צריך להחליף שניים או שלושה אוטובוסים, והוא ממתין שעתיים או שלוש. זה משך הנסיעה שלו במשך היום.
דרור גנון
¶
אף אחד לא צריך להחליף שלושה אוטובוסים. אני לא מכיר אף מוצא ויעד בירושלים שמצריכים נסיעה בשלושה אוטובוסים.
דרור גנון
¶
אנחנו שוכחים שיש מערך חדש בירושלים. יש רכבת קלה. הרכבת הקלה קיצרה את זמני הנסיעה בממוצע בין 15 ל-20 דקות בשעות הלחץ. יש לה העדפה בקרוב ל-50 רמזורים מתוך ה-70 שמתוכננים להיות בעוד חמישה-שישה חודשים. זמן הנסיעה של הרכבת מקצה לקצה עומד היום על 47 דקות, כולל עצירה של חצי דקה לפחות בכל התחנות.
אני ישבתי פה בוועדת הכלכלה לפני שנה ומשהו, וכולם הסבירו לי שהנסיעה באוטובוס היא בלתי נסבלת, שהיא לוקחת שעתיים, שיש פקקים אדירים באגריפס, שהנסיעה מסורבלת ואין מצב של העדפה בכבישים, שהקווים של האוטובוס מפותלים וארוכים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא שמעתי, כי יכול להיות שאנשים רק מתלוננים. אבל בכל מה שאמרת עכשיו, במה שציטטת מלפני שנה – איפה השיפור?
דרור גנון
¶
בזמני הנסיעה; בבהירות של הרשת – הקווים הרבה יותר ברורים; בשירות הטוב יותר לתוך השכונות באמצעות זה שהפכנו את הקווים המזינים גם לקווים משרתי מוקדים בתוך השכונות כמו למשל מנהלים קהילתיים, בתי אבות ומרכזי קניות. אנחנו שדרגנו את התדירות של התחבורה הציבורית בקרוב ל-30%. כל השירות של האוטובוסים שהיה קודם על הציר של הרכבת – כלומר מה שהרכבת החליפה – חזר כשירות נסיעות לציבור. זאת אומרת שקיצרנו את המרחקים והחזרנו את הקווים. היום המערכת עובדת בהיקף של 130% לעומת קודם.
לאה ורון
¶
אם אדם נזקק היום לשניים או שלושה אוטובוסים פלוס זמני המתנה – אז קיצרנו לו את הזמן או הארכנו לו את הזמן?
דרור גנון
¶
אני אומר שוב, אני לא מכיר אף יעד בירושלים שנוסעים אליו בשלושה אוטובוסים, אלא אם כן הנוסע לא מכיר את הקווים.
דרור גנון
¶
מהכנסת לרמות יש קו 31, שנמצא פה למעלה. קו 9א וקו 31 מגיעים לרמות. הם נמצאים ליד המשרד שלי. שני אוטובוסים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
דרור, אין הרבה קווים שמזינים אנשים אל הרכבת. אדם צריך לעלות על אוטובוס לרכבת, אחר כך ליסוע ברכבת ואחר כך לקחת עוד אוטובוס. לזה התכוונה המנהלת כשאמרה שלושה אוטובוסים.
דרור גנון
¶
לא ביטלו שום דבר. פסגת זאב מקבלת היום את השירות הכי טוב בעולם. לפסגת זאב יש גם אוטובוס וגם רכבת. לא השתנה שום דבר.
דרור גנון
¶
לפני קצת יותר מעשור המדינה החליטה שהיא משנה את מערך התחבורה הציבורית במטרופולין ירושלים – בונה טכנולוגיות אמינות ומהירות יותר של הסעת המונים. במקביל הוחלט שרשת האוטובוסים תשודרג גם מבחינת הטכנולוגיות של האוטובוסים וגם מבחינת מסלולי הנסיעה. המדינה השקיעה המון כסף, וחלק מהעיקרון של השימוש בתחבורה הזאת – כמו ברבה מקומות אחרים בעולם – הוא באמצעות מעברים. כנראה שהציבור עדיין לא התרגל לנושא ועדיין לא ממש מכיר את השימוש. אנחנו העמדנו לרשותו את כל האמצעים, עשינו עבור התחבורה הציבורית בירושלים מערך הסברתי תקדימי מבחינת משרד התחבורה והמדינה בכלל. כל זאת אחרי השינוי בתל-אביב.
דרור גנון
¶
אני אעדכן שביום שישי עשינו פעימה בתל-אביב. אני אישית ניהלתי את זה, לבקשתו של שר התחבורה. שינינו 24 קווים. ותראו איזה יופי – שקט. לא שומעים כלום. הכול בסדר. שינינו בתל-אביב כמות לא מבוטלת של קווים, השפענו על 270,000 נוסעים – ועשינו את זה בצור המסודרת ונכונה. הפעלנו מערך הסברה מאוד מורכב ומתוחכם הכולל אמצעים טכנולוגיים. הוספנו מסלולן בתל-אביב – מוצא ויעד. כל נוסע יכול לבחור היום את הדרך שלו גם באינטרנט וגם במכשירים הסלולריים. הצבנו דיילים חכמים שעברו הדרכות שלושה שבועות מראש, והם יכלו לתת מענה מלא מכל נקודה לכל נקודה. זה כלל איי-פדים. ביום חמישי התחפשתי לנוסע, שאלתי את הדייל ברידינג איך אני מגיע לאסף הרופא, הוא אמר לי שאסף הרופא זה בכלל לא בגזרה שלנו, אמרתי לו: סליחה, אני רוצה להגיע לתל-השומר, הוא אמר לי: תקשיב, אתה עושה ככה וככה. גם אם הוא לא ידע להגיד לי הכול כי הוא התמקצע בשינוי, הוא בכל זאת ידע לתת לי - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היו הרבה תלונות על קו 70 לתל-השומר, שמסיים בשמונה בערב ולא פועל עד חצות. הבטחתם לתקן את זה.
דרור גנון
¶
אחרי 23:00 פשוט לא יהיה לו איך לחזור כשהוא יצא מהמרפאה, אם יש מרפאה ב-23:00. עיקר הפעילות בבתי-חולים מתרכזת בחדרי מיון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בעניין "סיטיפס" שמענו תלונות, והמנהלת סיפרה לי שממשיכה ההתנכלות של פקחים לאנשים קשישים ולאנשים שלא יודעים. במקום להגיד להם איך לתקן את המעוות, הם נותנים להם דוח של 180 שקל.
דוד דהאן
¶
הייתי עד למקרה כזה בשבוע שעבר. הייתה בחורה צעירה שנכנסה אתי ביחד. היא שאלה את המפקח איפה היא צרכה לשלם. היא אמרה שהיא לא הצליחה לשלם בקופה בחוץ כי זה לא הסתדר שם. הרכבת מיד סגרה את הדלתות והיא התחילה ליסוע. הוא אמר לה לרדת בתחנה הבאה. באו המפקחים האחרים וביניהם הבכיר יותר. ההוא שאל אותו מה לעשות עם המקרה. הוא נתן לה קנס ולא הסכים לדבר אתה יותר. לקחתי את כל הפרטים שלה והשארתי לה את הפרטים שלי. רציתי להביא את זה לכאן.
לאה ורון
¶
אולי באמת תעביר אלינו לוועדה את הפרטים של אותו פקח; או "פקיד רכבת", כפי שהוא נקרא בחוק. אנחנו נטפל בזה.
דוד דהאן
¶
את הפרטים רשמתי על העיתון וזה הלך לאיבוד. אבל השארתי לה את הפרטים שלי, ואם היא תתקשר אז אני אעביר את זה.
דרור גנון
¶
קודם כול, הנושא של הקנסות במסגרת חוק מסילות הברזל עבר פה, בוועדת הכלכלה. הוא נדון כאן. צריך להבין שאין ברכבת הקלה נהג שמבצע בקרה בזמן עליית הנוסע. יש דלתות שנפתחות, והנוסע עולה ונוסע. מטבע הדברים יש רצון של המפעיל לשמור על הפדיון שלו ולדאוג לכך שהנוסע ישלם.
דרור גנון
¶
הפקחים של הרכבת קיבלו הנחיות מ"סיטיפס". הפקח צריך להתנהג אל הנוסע בכבוד המרבי ובנימוס, ולא לגרום לנוסע להרגיש שהוא מאוים. לאור הפניות הרבות שהגיעו, גם אלינו, על התנהגות הפקחים לנוסעים - - -
דרור גנון
¶
הם מציגים את עצמם ומסבירים. פשוט יש נוסעים שלא רגילים לעניין ומתחילים להטיח בפני הפקחים האשמות כאלה ואחרות; ויש נוסעים שהם פשוט מבוהלים. משרד התחבורה הולך לעשות שני דברים: אחד, להעביר לפקחים הדרכות מטעמנו שבהן נחדד ונסביר להם את הסמכויות שלהם מבחינה רגולטורית, את הסמכויות של המדינה, את העובדה שהם מייצגי ציבור, מייצגי ממשלה ומפעיל, והם חייבם להתנהג בכל הכבוד הראוי לנוסע. אנחנו נחדד את כל הסמכויות שלהם – מה מותר להם ומה אסור להם, כדי שיבינו את זה בצורה מסודרת; הדבר השני זה מעקב אחרי ההתנהגות שלהם באמצעות בקרים סמויים שיציגו את עצמם ככאלה שלא משלמים או ככאלה שיש להם תקלה. כך נבחן את ההתנהגות שלהם.
לאה ורון
¶
יופי. חבר הכנסת אזולאי כבר ביקש מהמחלקה המשפטית שלנו להכין לו הצעת חוק בנושא של לקיחת הסמכות מהפקחים להוריד אנשים מהרכבת, בגלל ההתנהגות הלא נאותה של הפקחים. אז קחו את זה בחשבון, וכדאי שתעביר את זה לחברת "סיטיפס", שאף לא מצאה לנכון להגיע דיון למרות שחזרנו והזמנו אותם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
השכל הישר אומר שכאשר פקח רואה אדם שאינו נראה גנב סדרתי אלא אדם קשיש או כזה שאינו רגיל עדיין לטכנולוגיה הזאת, עליו לוודא שהוא עוזר לו לעשות את זה. האדם הסביר בדרך כלל לא רוצה להרוויח את חמשת השקלים האלה. אחר כך, רק כשהוא רואה שהנוסע לא מתכוון לשלם – רק אז שייתן לו קנס. לא ייתכן שייתנו קנסות לאנשים שאתה יכול להבין... זה ההבדל בין אדם לחמור – אדם מבין מתי האיש לא גנב אלא סתם טעה. לפי הסיפורים שאני שומע, זה כמו רובוט. אתה מכיר את הסרטון שאדם נכנס לבנק ושואל: יש לך אולי עט? אז הוא אומר: כן, ודופק 1.60 שקל; אני יכול לשבת? 1.60 שקל; אני יכול לצאת לשירותים? 1.60 שקל; אז הוא שואל: מה זה?; זה שירותים בנקאיים. הגישה הזאת צריכה להשתנות ב"סיטיפס". אתה אומר שאתם עוסקים בכך?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הרב יצחק רודיך, לגבי הקווים הפנימיים – אחד הדברים שדובר עליהם זה שיתייעצו עם השכונות בקשר לבעיות מקומיות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
סיימנו את עניין "סיטיפס", בפרט שהם לא נמצאים. בוא נעבור לקווים הפנימיים, לשינויים שרונן הזכיר בתוך הערים. קיבלתי תלונות על קו 3 למשל, הקו לכותל. אתם מכירים בוודאי לא פחות טוב ממני את הבעיות. אתה יכול להתמקד בשינויים הפנימיים בתוך השכונות. האם הייתה התייעצות עם התושבים? האם האנשים מרוצים?
יצחק רודיך
¶
בכל שכונה יש מינהלת. יש מינהלות שהן יותר דומיננטיות ויש כאלה שפחות. קו 3 שייך למינהלת רוממה. יש שם בחור פעיל מאוד, הרב ברוך ברנדווין, שאנחנו עומדים אתו בקשר שוטף. קו 3 הוא קו שעוד לא עבר שום שינוי. זה קו שמגיע לכותל, וכולנו יודעים מה קורה באזור הכותל, בפרט בימי שני וחמישי או ערב ראש חודש. כמעט בכל שני וחמישי יש עומס מסוים בכותל. אגב, בשבועות האחרונים היו לא מעט פעמים שהיינו צריכים לתגבר את הקווים בגלל גדולי ישראל שלצערנו נמצאים בבתי-חולים. למרות ההתראות הקצרות, קווים 1, 2 ו-3 תוגברו. צריך להבין שברגע שמגיעים מספר קווים לא גדול לאזור אגן הכותל והמשטרה לא יכולה להעלות את כולם לתוך מעלה גורן, המשטרה שולחת אותם. גם אין מקום לעצור שם, לכן גם לוח הזמנים משתבש בעקבות כך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני קיבלתי תלונה שהמסלול לא נכנס למשל לרחוב צפניה ולעוד כל מיני שכונות שמאוד מקושרות לקו 3.
יצחק רודיך
¶
לגבי השינויים הפנימיים אנחנו עומדים בקשר מול משרד התחבורה. כל השינויים נעשים בתיאום. יש קווים שכבר התחילו כן להיכנס לרחוב צפניה. צריך גם להבין שאמנם קו 3 היה פעם קו מיתולוגי, אבל היום יש גם קו 10 וקו 59 שנותן מענה לאזור גאולה משכונות הצפון. כך שקו 3 גם הפך לפחות רלוונטי לאזור גאולה. נכון שהוא לא נכנס לצפניה, אבל השאלה אם אנחנו רוצים להעמיס את צפניה שוב בכל כך הרבה קווים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני, שיש לי רכב פרטי, בוודאי שלא. אבל היות שגרים שם הרבה אנשים שאין להם רכב פרטי והם זקוקים לאוטובוס, בפרט לכותל ועוד כל מיני מקומות, להם זה חשוב.
יצחק רודיך
¶
אנחנו זוכרים שיש שתי סיבות שקו 3 לא נכנס לרחוב צפניה. סיבה אחת היא שהייתה לצערי אלימות ברחוב מאה שערים, והסיבה השנייה היא עבודות שיש ברחוב צפניה.
יצחק רודיך
¶
בסך הכול, כל הזמן נעשות התאמות מול הצרכים. את הדבר הזה אפשר לבדוק שוב, אבל בגדול אנחנו חושבים שכשיכלו להפעיל אותו אז הפעילו אותו בצורה מסודרת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הרב שלמה רוזנשטיין, אתה – גם בתור חבר מועצת העיר – רוצה להתייחס לעניין ההתייעצות?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, בתל-אביב היו המון התייעצויות עם השכונות. כמעט עם כולן. היו אפילו קבוצות שהתווכחו בתוך השכונות. מה קורה בירושלים בעניין ההתייעצות?
שלמה רוזנשטיין
¶
יותר משלוש שנים, עוד לפני הפעימה הקודמת שנעשתה בקווי ה"שישימים" וכולי, אנחנו מקיימים התייעצויות עם כל ועדות התחבורה השכונתיות – עם מנהלים קהילתיים, נציגי התחבורה, נציגי מוקדי פניות הציבור. אנחנו נפגשים אחת לתקופה מסוימת עם כל מי שפועל בצורה רשמית כלשהי מטעם שכונה מסוימת בנושא תחבורה. כמובן שכל השינויים מתוכננים יחד אתם וכל הבקשות נשמעות בקשב רב.
שלמה רוזנשטיין
¶
אני רוצה קודם להתייחס לנושא של קו 3. מה שהרב רודיך אומר נכון מאוד. מאז פעילותם של קו 10 וקו 59, שהיה בעבר 49א, הזיקה של רוב שכונות הצפון לשכונת גאולה מתקיימת באמצעות הקווים האלה בתדירות גבוהה מאוד. קו 59 הוא קו חזק מאוד. נשאר חלק אחד חשוף בקישור לגאולה, שהוא מבעלז ומטה. רחוב עזרת תורה ורחוב עליית כהן הם שני הרחובות היחידים שבעבר היו מקושרים באמצעות קו 3 והיום אין להם קישור לגאולה על ידי חיבור מרחוב צפניה. במפת התכנון העתידית של השינויים הצפויים משולב קו שייתן את המענה לכך.
שלמה רוזנשטיין
¶
אמורים להיות שינויים בירושלים, שבאחד מסבבי השינוי העתידי מתוכנן קו שייתן את המענה לפרט הזה.
שלמה רוזנשטיין
¶
לא, אין עדיין תאריך. הדברים עדיין לא סגורים. אני רק רוצה לציין דבר נוסף: למחרת חג הפסח יתחילו עבודות תשתית ברחוב מלכי ישראל, כך שכל הסיפור של הקישור לגאולה יקבל שינוי מאוד משמעותי. כמובן שיבוא על כך פרסום ומידע כמו שצריך.
דרור גנון
¶
אין לנו תאריך כרגע. אנחנו כרגע נערכים עם "סיטיפס" להסכם שני בתהליך שלנו מולם. ברגע שיהיה, אנחנו נוכל לגזור אחורה פעימות.
שלמה רוזנשטיין
¶
אנחנו יושבים כל הזמן. כמו שאמר הרב רודיך, כמובן שלא ניתן להיענות במאה אחוז לכל בקשה, אבל אנחנו שומעים כל דבר. אני חושב שכבר היום אנחנו נמצאים במצב של 99% מענה לכל הבעיות שנוצרו.
ברשותך, היושב-ראש, אני רוצה לומר עוד מילה אחת. יושבים פה אנשים גם של משרד התחבורה וגם של "אגד". מגיע לגופים האלה כל הקרדיט – אנחנו במוצאי שני מבצעי תחבורה מאוד גדולים ודרמטיים: פורים, שעבר עלינו לטובה בשקט מופלא ובהתנהלות למופת של התחבורה הציבורית. הייתה השקעה אדירה של משרד התחבורה בפרסום, מידע ותיאום. הייתה פעילות מצוינת של "אגד" כמפעילים, וגם של "עלית" ושאר מפעילי התחבורה הציבורית. הרבה שנים אנחנו לא זוכרים פורים כזה טוב; האירוע השני הוא האירוע המצער מאוד של פטירת האדמו"ר מוויזניץ וההלוויה שלו. גם כאן תפעול התחבורה הציבורית, כמובן בשיתוף משטרת התנועה הארצית ותחנות השיטור המקומיות, נעשה בצורה יוצאת מן הכלל, ומגיע על כך קרדיט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לפני שבאת הזכרנו את העניין של פורים. בדרך כלל כל שנה אחרי פורים יש לנו ים של תלונות. אבל הפעם לא. אני ייחסתי את זה גם ליום שישי, אבל גם ביום שישי יכולות להיות תקלות.
יצחק רודיך
¶
אני רוצה להוסיף שאמנם פורים יצא ביום שישי, אבל 14 שנה לא היה חג שושן פורים שיצא ביום שישי. בעשר השנים הבאות זה הולך לצאת עוד ארבע פעמים, כשהפעם הבאה תהיה עוד שלוש שנים. להיערך לחג שלפני 14 שנה כמעט שום קו חרדי לא עבד בו ולעבור אותו בהצלחה – זה לא בגלל שיום שישי יצא על שושן פורים. אנחנו עשינו את מה שצריך לעשות. בחלק מהפעמים עשרות אוטובוסים חזרו ריקים, בעיקר ביום שישי. הסנכרון מול עיריית בני-ברק וירושלים, מול משטרת התנועה, מול הפיקוח העירוני בכל מקום ומול משרד התחבורה עבד בצורה יוצאת מן הכלל. זה מביא אותנו למסקנה שככל שמתאמים את המערכת מוקדם יותר זה עובד יותר טוב, וככל שנציגי הקהילות השונות מתאמים את האירועים השונים אז התוצאה היא תוצאה טובה.
יצחק רודיך
¶
הלוויה זה סדר גודל של יותר מ-500 אוטובוסים, ו"אגד" נטלה את רוב הפעילות הזאת. במקרה, אני, יחד עם הרב רוזנשטיין, תיאמתי מטעם חסידות ויז'ניץ את כל מערך התחבורה הכללית בהלוויה הזאת, אבל היה תיאום גם מול ענף התנועה במרחב דן וגם מול קצין האג"ם במשטרת התנועה הארצית. אנחנו לא ראינו את המראות שהיו בהלוויה של הרב לבקוביץ' ז"ל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לפנות לנציג חברת "עלית", מר ציון פת. אני אתחיל בקשר לתלונות שקיבלנו על הרב-קו בעניין הסנכרון בין החברות השונות. ציון, אולי תתייחס לכך. או שאולי תתחיל עם ההיערכות שלכם ב"בית"ר".
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל תתייחס מאוד, כי אני יודע על מקרה של מישהו שקנה כרטיס באגד; עלה אצלכם ב"בית"ר"; ואמרו לו שאגד זה של נוער, ואתה לא נער; אז הוא אמר שהוא לא שילם על נוער אלא על רגיל. הוא הלך בחזרה לתחנה של "אגד" בשמגר; הם בדקו במחשב ואמרו שהכרטיס בסדר גמור; הוא עלה עוד פעם לאוטובוס ושוב המחשב של "בית"ר" אמר שהכרטיס שלו לא בסדר. יש בעיות בין החברות?
ציון פת
¶
אני אתחיל בכך. בתחילת הדרך אכן היו בעיות בסנכרון בין "אגד" ל"עלית". המערכות שלנו לא היו מסונכרנות. עד היום, דרך אגב, המערכות שלנו לא מסונכרנות עם הרכבת הקלה. זה עדיין בטיפול של משרד התחבורה, ואני מקווה שיימצא לזה פתרון כמה שיותר מהר. אני לא יכול להתייחס נקודתית לאירוע שהבאת.
דרור גנון
¶
משרד התחבורה סבסד את החופשי-חודשי במגמה שיהיה שימוש מסיבי בתחבורה ציבורית. אנחנו הוזלנו את החופשי-חודשי ב"בית"ר" ועשינו את המעבר ל"אגד" כדי שאנשים שיש להם חופשי-חודשי והם נוסעים קבועים בתחבורה יוכלו ליהנות מכל העולמות.
לגבי נסיעות בודדות, יש קושי טכנולוגי להתאים אותן מבחינת המערכות. עובדים על זה ואני מקווה שזה יהיה בקרוב. זה עניין של קודים וטכנולוגיה. זה טכני. לגבי "סיטיפס" זה עניין של הסכמים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל הסיפור שאני קיבלתי מאותו בחור היה כל כך לא ייאמן שאני חשבתי שהוא טועה באיזה מקום. אמרתי לו ללכת לבדוק בתחנה של "אגד" בשמגר. הוא הלך ובדק, ואמרו לו שהכרטיס שלו בסדר גמור. אז אמרתי שאו שהבחור לא בסדר או שאני לא בסדר. כי אם "אגד" אומר שכרטיס בסדר, והנהג של "בית"ר" אומר פעמיים שהכרטיס לא בסדר... עכשיו אתה אומר שזו פשוט בעיה של טכניקה. למה האזרח הפשוט צריך לתקן את הטכנולוגיות האלה?
דרור גנון
¶
מה הוא קנה? הוא קנה נסיעה של "אגד", לא של "בית"ר". הוא לא יכול לקנות ב"אגד" נסיעה של "בית"ר".
דרור גנון
¶
רב-קו הוא פלטפורמה שמייצרת סטנדרטיזציה כללית לכל ענף התחבורה הציבורית. זה כמו כרטיס אשראי שאתה יכול לקנות בו בכל החנויות.
דרור גנון
¶
גם הרב-קו עובד ב"אגד" ובבית"ר עלית. אבל אתה לא יכול לרכוש כרטיס של חברת "עלית" ב"אגד". כי "אגד" לא מסיעה את "בית"ר" ו"בית"ר" לא מסיעה את "אגד".
ציון פת
¶
הוא יודע כי הוא קונה חוזה. כמו שהוא קנה כרטיסייה מנייר, ככה הוא קונה אותה היום באמצעות הרב-קו. הוא יודע מה הוא קנה.
ציון פת
¶
לא כל חוזה מתאים לכלל התחבורה הציבורית. מי שקונה חופשי-חודשי בתל-אביב לא יכול ליסוע בירושלים.
לאה ורון
¶
על שולחן ועדת הכלכלה יש כמעט שנתיים הצעת חוק שעוסקת בין היתר ברב-קו, המכונה "כרטיס חכם" בהצעת החוק. עד לתאריך הזה – והיום ב-14:30 יש ישיבה בראשותו של חבר הכנסת יריב לוין, בין היתר בנושא הרב-קו – עד היום עוד לא הצליחו להסדיר את הנושא הזה, והנה אנחנו שומעים שנוסעים נפגעים.
לאה ורון
¶
במסגרת הסדרת נושא הכרטיס החכם, עלו השאלות לגבי אבטחת מידע ופרטיות. אבל זה לא רק זה. כל הצעת החוק נועדה להסדיר את נושא הרב-קו בעולמנו.
דרור גנון
¶
מאה אחוז. אבל צריך להבין שכל העניין הכלכלי לא קשור לכרטיס, אלא הוא עניין של הסכמים בין החברות למדינה, ובו המדינה או מסבסדת את ההסכמים או מייצרת מערך - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אפשר להציע למנהלת הצעה לסדר היום: להוציא את המילה "חכם" מהכרטיס. אנחנו הולכים לדון בוועדת הכלכלה על הכרטיס החכם, אבל מי אמר שהוא חכם?
דרור גנון
¶
הרב אייכלר, הכרטיס חכם. הוא יודע לבצע פעולות שלא היו ניתנות באמצעים הקודמים. אבל צריך להבין - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל אם אמרת שאלה בעיות בטכנולוגיה אז אפשר ששני מתכנתים ישבו כמה שעות ויגמרו את זה.
דרור גנון
¶
אבל זה לא רק טכנולוגיה. אם אתה מעוניין לשמוע אני מוכן להסביר. יש גם עניין טכנולוגי וגם הסכמים כספיים בין החברות לגבי העובדה שנוסע עובר מחברה אחת לאחרת. אתה כחברה צריך איזושהי ערבות שהחברה השנייה תעביר לך את הפדיון. יש גם עניין של סבסוד של הכרטיס.
דרור גנון
¶
נכון. אבל זה משהו שהוא יותר מורכב. הכרטיס הוא בסך הכול מסכן. תאמין לי, הכרטיס לא קשור לזה.
דרור גנון
¶
זה עובד גם בין "אגד" ל"דן" וגם בין "בית"ר" ל"אגד" וגם בין "סופרבוס" ל"אגד", אבל ברגע שאתה רוצה לעשות את זה לא רק בצורה בילטראלית אלא בצורה רבת מפעילים, זה יותר מורכב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה שאנחנו רוצים לשמוע ממך, דרור, זה מתי אתה חושב שזה יהיה. הסברת את הבעיות מאוד יפה, אבל מתי זה יתוקן?
דרור גנון
¶
עד סוף השנה הזאת מתוכנן להיפתח מרכז סליקה ארצי שבו נוכל לסלוק את כל מפעילי התחבורה הציבורית. כך נוכל לייצר מצב שבו לא תהיה בעיה של מעבר של נוסע בין מפעיל למפעיל.
דרור גנון
¶
כן. בנק דואר זכה במכרז. הוא יעשה את המסלק הזאת. לבנק הדואר יש יכולות, כי הוא גם בנק וגם יש לו יכולות סליקה מתקדמות. הוא עושה זאת בשיתוף עם חברת IBM, שמלווה את הפרויקט הזה. ליכולת הסליקה אנחנו נגיע בסיף השנה.
במקביל אנחנו עובדים על כל ההסכמים. צריך להבין שההסכמים האלה עולים למדינה הרבה כסף, כי בסופו של דבר סכום החלקים הוא יותר מהשלם. זאת משום שאתה רוצה להוזיל את המחיר לנוסע. זאת לא חוכמה להגיד לנוסע לשלם כרטיס של 15 שקלים גם לבית"ר וגם ל"אגד" בכרטיס אחד. הרעיון הוא שאם אתה כבר משלב את הכרטיסים, אתה גם מוזיל את זה ומעודד את הנוסע להשתמש. ואז המדינה מסבסדת ומעמידה ערבויות וביטחונות, והיא צריכה גם ליצור מהלך של העברת תשלומים. יש גם עניין של שגויים. זה הרבה יותר מורכב ממה שזה נשמע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל אמרת "עד סוף השנה" – השנה העברית מסתיימת בעוד חצי שנה, השנה הנוצרית מסתיימת בעוד שלושת רבעי שנה. היית אומר "חודש" או "חודשיים" – זה נשמע סביר. אבל מה זה סוף שנה?
דרור גנון
¶
אתם צריכים להבין שלהרים מערך כזה, מבחינת המדינה מדובר על קרוב ל-6 מיליון נוסעים. זה המון. ואם תכפיל את זה במכפלות של שנה ובכמות המפעילים שקיימת ובכמות החוזים, שזה סוג הכרטיסים, ועל זה תוסיף את הזכאויות שיש לנוסעים ועל זה תוסיף עוד אלף ואחד מרכיבים – אתה תבין שלא מדובר פה בסתם רכישה בכרטיס אשראי, שיש בה טרנזקציה פשוטה אחת. זה מאוד-מאוד מורכב. זה דורש גם הרבה ערבויות של המדינה, וזה דורש הסכמות של האוצר. זה לא פשוט. זה משהו מורכב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוא נאמר שדעתה של הוועדה אינה נוחה מבחינת התאריך. אתה מציג את זה כאילו לא מדברים כבר שלוש או ארבע שנים על הרב-קו. אתה מחזק את הטענה של הוועדה מלפני שנה, שלפיה אסור להכניס את הרב-קו לפני שהוא מושלם, או שצריך להכניס אותו ביחד עם כרטיסים ישנים. אם נוצר מצב שהאזרח הפשוט עולה, והוא לא מבין מה שאתה מבין, ונתקע עם 57 שקלים בכרטיס של "אגד", ועולה על אוטובוס של חברה אחרת ומנסה להעביר ויוצא בבושות והנהג המסכן מנסה לתת לו את זה – אז לא היו צריכים להתחיל את הרב-קו בדרך כזאת.
דרור גנון
¶
זה לא בדיוק. אתה לא יכול ליסוע עם כרטיס של "אגד" בחברה אחרת, כמו שאני לא יכול להיכנס להצגה ב"הבימה" עם כרטיס של תיאטרון ירושלים.
דרור גנון
¶
אני מקווה שנעמוד בתאריך שציינתי. זה מאוד מורכב, ואנחנו עובדים בצורה אינטנסיבית כדי לעמוד ביעד הזה.
ציון פת
¶
אני רק מבקש לעדכן שחברת "עלית" התמזגה עם חברת "קווים", וכיום אני משמש מנכ"ל של חברת "קווים", ו"עלית" היא סניף בתוכה. חברת "קווים" מפעילה היום שלושה אשכולות: אשכול בבית"ר עלית, אשכול באזור פתח תקווה וקריית אונו, ואשכול בעפולה. בבית"ר עלית התחלנו בסוף שנה שעברה להפעיל קו חדש מקריית ספר ומודיעין עלית לבית"ר עלית בתדירות של שש נסיעות ביום, ובסופי שבוע הוא מתוגבר. באופן קבוע אנחנו מתגברים את השירות בלפחות 8% בשנה בבית"ר עלית, גם בקווים הפנימיים וגם בקווים לירושלים, בית שמש ובני-ברק. בימים אלה אנחנו מסכמים חמש שנות פעילות ב"עלית", תחת הכותרת של חברת "עלית" הקודמת. אני חייב לציין בסיפוק שיש גידול משמעותי מאוד בכמות הנוסעים, גידול שאין לו אח ורע בשום מקום. בקווים הפנימיים למשל יש גידול של יותר מ-300%. זו לא טעות – למעלה מ-300% בכמות הנוסעים קווים הפנימיים.
ציון פת
¶
בחברה הקודמת הופעלו ארבעה אוטובוסים, והיום אנחנו מפעילים 32 אוטובוסים בקווים הפנימיים ביישוב בלבד.
לגבי אשכול המרכז – אנחנו היינו שותפים לרפורמה בעיקר בקטע של המעברים באשכול המרכז. אנחנו מזהים עלייה משמעותית של למעלה מ-10% בכמות הנוסעים באשכול המרכז, בעיקר בבקעת אונו ובעיקר במעברים בין החברות השונות, מה שככל הנראה מעיד על ההצלחה של הכרטיס האחד והמעברים בין החברות.
לעומת זאת, צר לי להגיד שבעפולה – שמוגדרת פריפריה – למרות כל הרצון לעודד את הפריפריה, אנחנו לא מצליחים לקדם שם תוספת נסיעות. יש שם צורך משמעותי. יש פניות רבות של היישובים, אבל העניין הזה תקוע כבר הרבה זמן בגלל בעיות תקציביות. אנחנו לא מצליחים לתת שם שירות. יש שם יישובים שאין להם שירות של תחבורה ציבורית בכלל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לציין שכשהייתי יושב-ראש הוועדה לפניות הציבור כשהייתה החברה הקודמת, לא היה יום שלא הגיעו המון-המון תלונות על ההסעות מבית"ר. זה היה קטסטרופה. מאז שזו החברה החדשה "עלית" אנחנו ממש לא שומעים תלונות, ואני יודע שזה ציבור שמאוד תלוי באוטובוסים כי יש לו מעט מאוד רכבים. אם אין הרבה תלונות, ואם אתה לא שומע מאתנו ואני כמעט לא זיהיתי אותך – סימן שהמצב טוב. הלוואי שיהיה ככה בעפולה. דרור, מה הבעיה בעפולה? סבסוד?
דרור גנון
¶
יש לנו בעיה כרגע שבתכנית העבודה שלנו השנה יש תוספת של 850 מיליון שקל בתקציב הסובסידיה, כי אנחנו מתכננים גידולים. משרד התחבורה רוצה ליצור גידולים גדולים, והתקציב לכך עדיין בדיונים עם האוצר. חלק מזה זה גם השדרוגים שמתוכננים להיות בעפולה וגם במגזר הערבי. אנחנו מקדמים שדרוג אדיר במגזר הערבי. גם במגזר הבדואי. בכלל, כל מכרזי התחבורה הציבורית אמורים לצאת לסבב נוסף במהלך השנה הקרובה. יש לנו גם גידול בסובסידיה ייעודית. יש יותר אוכלוסיות שמשתמשות בתחבורה הציבורית שמקבלות הנחה, ויש כמובן התייקרויות של הדלק, והן משפיעות באופן ישיר על התחבורה הציבורית מבחינת עלויות התפעול.
דרור גנון
¶
בוודאי. אם אני לא אעשה את זה אז המחיר של הנסיעה יעלה בהתאם. אני רוצה להשאיר מחיר נסיעה נמוך לנוסע באמצעות סבסוד של הוצאות התפעול.
דני קומיסר
¶
אני רוצה להתייחס לכמה דברים לפני שעוברים לזה. אני מארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל, ואני רוצה להתייחס לכמה נקודות שהועלו פה באופן כללי. הנקודה הראשונה שהעלה פה דרור היא הנושא של בתי-החולים. הוא למשל אומר ששעות של קו 70 הוארכו. אני בדקתי בסמארטפון את שעות הפעילות של הקו הזה – הוא עדיין פועל עד רבע לתשע בערב.
אלי חזקיהו
¶
קו 70 מעולם לא עבד עד השעות האלה. הקו היחיד שהגיע לבית-חולים ועבד עד השעות המאוחרות הוא קו 35, שהגיע עד בית-החולים וביטלנו אותו במסגרת הארגון מחדש. מה שעשינו עכשיו זה שהארכנו את קו 104 לתל-השומר, והא למעשה מחליף את קו 35, שעבד עד השעות המאוחרות. למעשה הוא עובד עד גמר שירות. הוא יוצא מבית-החולים עד גמר השירות.
דני קומיסר
¶
זה שקווים אף פעם לא פועלים עד שעות מאוחרות זה לא אומר שהם לא אמורים לפעול. למה קו 82 למשל, שמחבר את כל בתי-החולים של פתח-תקווה, לא פועל במוצאי שבת או אחרי עשר בלילה? זה הקו היחיד שהמגיע ל"שניידר" ולבית-חולים השרון מתל-אביב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוא תקבל תשובות על כל השאלות. מר חזקיהו, דרור גנון אמר שיאריכו את קו 70 עד 23:00. הארכתם או לא?
ציון פת
¶
סליחה, במסגרת הרפורמה, בתיאום עם משרד התחבורה, חברת "קווים" האריכה את קו 69 לתוך בית-החולים תל-השומר. הוא לא עבד לפני כן במסלול הזה. הוא נכנס לתל-השומר, נוסע לתל-אביב, והוא עובד עד 23:30.
דני קומיסר
¶
דיברתי על קו 82 בפתח תקווה, שמגיע לבתי-החולים בלינסון, שניידר, השרון ובית רבקה. הוא מגיע לכל בתי-החולים של פתח תקווה, והוא גם משרת את תושבי פתח תקווה שרוצים להגיע למקומות הבילוי באזור רוטשילד או באזור קינג ג'ורג'. זה קו שפועל במפרקיות ועמוס במשך כל שעות היום. באופן תמוה הקו הזה לא פועל במוצאי שבת ולא פועל אחרי השעה 22:10. הנסיעה האחרונה שלו מכיוון תל-אביב היא ב-22:10. לא ברור למה קו שנוסע כל עשר דקות בשעות היום, ואינו נחשב קו אזוטרי, והוא הקו היחיד שמגיע לבית-החולים שניידר – שזה בית-חולים שמגיעים אליו מכל רחבי הארץ – למה בכלל במוצאי שבת אין גישה לבית-החולים הזה.
דרור גנון
¶
אין לי בעיה שניכנס לפרטים. אבל אם יעבירו לי דברים בצורה מסודרת, אני אבדוק את זה. אבל אני לא אשב כאן עכשיו ואגיד מה כן ומה לא.
דרור גנון
¶
אפשר לקבל בצורה מסודרת, ואנחנו נתייחס לזה בצורה מסודרת, ובמידה שלא נתייחס אז אפשר להגיד: אני לא קיבלתי את זה.
דרור גנון
¶
מי זה "משרד התחבורה"? אני לא יודע. שלח אליי. תפנה אליי. אנחנו עשינו את השינוי. ואם יש משהו שאפשר לתקן אז אנחנו נתקן.
דני קומיסר
¶
אני מדבר על דוח על התחבורה הציבורית במוצאי שבת. זה לא רק בתי-חולים ולא רק מה שציינתי. זו בעיה מערכתית. למשל קו 22, שהוארך לכרמלית, פועל עד 20:00 ולא פועל עד במוצאי שבת.
דני קומיסר
¶
אני מקבל פניות מתושבים בהדר יוסף שטוענים שאחרי 20:00 הם כמו בגטו – אין יוצא ואין בא, אלא אם הולכים לצירים ראשיים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מר קומיסר, בוא נסכם כך: תפרט לנו את הדברים, תשלח למשרד התחבורה והעתק לוועדה, ואנחנו נעקוב אחרי זה בדיונים הבאים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש טבע לדוחות עבים: אף אחד לא קורא אותם. אם אתה יכול לשלוח מכתב נפרד על כל קו - - -
יעקב באבילה
¶
לגבי הפעימה השנייה, שעשינו ב-16.3 – אני יודע שמשרד התחבורה וגם אנחנו ישבנו עם כל הרבעים בכל תל-אביב, בדקנו קו- קו, נכנסנו לכל השכונות, לכל הבעיות שהיו בפעימה הראשונה, ואני חושב שפתרנו את זה יפה. אנחנו רואים היום, בימים הראשונים, שאין בינתיים שום תלונות, הכול עובד יפה, וכל הדרישות של כל הרבעים בכל תל-אביב מולאו. אני לא רואה שום בעיה. באמת.
דרור גנון
¶
עוד הערה קטנה: תחבורה ציבורית הוא שירות שצריך להתאים את עצמו כל הזמן לצורכי הציבור. אנחנו נעשה עוד שינוי, אני מקווה, לקראת אוגוסט, וגם בו נכניס עוד שינויים ועוד שינויים, עד שנגיע ל... גם מה שטוב לנוסע עכשיו אולי לא יהיה טוב לו עוד חצי שנה.
דרור גנון
¶
בוודאי, יש אתר שנקרא busline.gov.il. מדובר באתר חדש של המדינה, של משרד התחבורה, ויש בו את כל הקווים, יש בו מפה כוללת של כל גוש דן.
ניצן הורוביץ
¶
כי ככה זה באינטרנט. אבל אני מדבר על מפה של הקווים, מפה שמחלקים. לא מפה שמדפיסים מהאתר בשחור לבן על נייר A4, אלא מפה רגילה, שמתקפלת. אדוני, העניין של המפה הוא עניין חשוב ביותר.
ניצן הורוביץ
¶
לא משנה איפה, אבל שתהיה זמינה איפשהו. אפשר אפילו למכור אותה בשקל בפיצוציות. העיקר שתהיה מפה.
דרור גנון
¶
לא צריך למכור כלום. במשך חודש ושבועיים אני ביקשתי את מה שאתה אומר, כי זה נראה לי קצת חסר.
דרור גנון
¶
שר התחבורה הבטיח, ובהוראתו נבנתה מפה כזאת. כרגע היא קיימת באינטרנט, בפורמט ממוחשב, אבל אנחנו נפיק את המפה הזאת בצורה של פנקס כיס, מתקפלת. יש לנו מתקנים שמיקמנו באוטובוסים של "דן", מתקנים שבהם יש מידע שאפשר לקחת, ובאמצעות המתקנים האלה נפיץ את המפה באוטובוסים. בנוסף היא תימצא במוקדי המידע של "דן" ו"אגד".
דרור גנון
¶
אם נמכור יתחילו להגיד... אין לזה סוף. ואחרי זה יבוא הבחורצ'יק הזה ויגיד שאנחנו - - - את המידע.
דני קומיסר
¶
לא נכון, לא נכון. אנחנו מפרגנים לכם. חשוב לציין שנעשה מקצה שיפורים מאוד משמעותי ברפורמה, והדיילים פעלו ללא דופי, ולא שמענו תלונות. אנחנו יודעים גם לפרגן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מר דרור, אני רוצה להקדיש את הדקות הבאות להיערכות התחבורה הציבורית לקראת חג הפסח. מי רוצה לדבר? אולי ניתן ל"דן" את זכות הראשונים?
יעקב באבילה
¶
לגבי פסח, הגברנו קצת את קו 400, יש לנו מפקחים בשטח, בקווים 292 הכנסנו מפרקיות – אוטובוסים ארוכים – לגבי הדרגנים בבני-ברק. המפקחים ערוכים ומסודרים, ומבחינתנו אנחנו ערוכים.
דני קומיסר
¶
אבל השאלה אם מישהו אחר לא נפגע. האם זה שמעבירים מפרקיות לא אומר שמורידים אותן ממקומות אחרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מר חליפה, ספר מה צפוי לנו בחג הפסח. לא לחינם נתמקד בכותל המערבי, שיש בו שנים שהן טובות ויש שנים קטסטרופה.
דרור גנון
¶
יש שנה שהיא טובה ויש שנה יותר טובה. אני יכול להגיד שבארבע השנים האחרונות זה עבד מעולה, ומשנה לשנה יש לנו יותר נוסעים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לציין שעניין הכותל הוא קריטי לא בגלל סמליות המקום ולא בגלל הנוסעים הרבים, אלא בגלל העובדה שמשרד התחבורה נתן מונופול – אני מניח שבצדק – לתחבורה הציבורית, כך שאדם עם רכב פרטי עובר שבעה מדורי גיהינום כד להגיע לכותל המערבי עם הרכב הפרטי. זה ככה לא רק בכותל המערבי אלא בכל העיר העתיקה ובכל הכבישים מסביב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. אני תמיד אומר שההנאה הגדולה ביותר שלי בימי חול המועד היא ליסוע באוטובוס. לכן זה מאוד חשוב שהאוטובוסים יזרמו בלי הפסקה. זה גם רווחי מאוד. בבקשה, מר חליפה.
רונן חליפה
¶
השנה חול המועד נופל על שבוע מלא – ערב החג הוא ביום שישי, וחול המועד מתחיל ממוצאי שבת. ברכת הכוהנים תתקיים ביום - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, אתה מציין את זה כדבר שיקל עליכם מאוד. כי החלוקה של אנשים שרוצים להגיע תתפרס על פני כל השבוע.
רונן חליפה
¶
מצד אחד זה נכון, אבל מצד שני לתפעל תחבורה ציבורית מחמש בבוקר עד אחת בלילה למשך שבוע זה גם מתיש יותר. אז יש פלוסים ויש מינוסים.
רונן חליפה
¶
זה תלוי. ברכת הכוהנים תתקיים ביום שני, ובאותו יום יש גם את העלייה לחברון ולקבר רחל. אנחנו נערכים במגזר החרדי לעלייה לרגל לירושלים. עלייה מכל הארץ – מבני-ברק, אשדוד, מהצפון ומהדרום. זו עלייה מסיבית.
בנוסף, לאחר החורף הגשום, אנחנו צופים הרבה מאוד עבודה של קווי הצפון לכיוון הכינרת והנחלים, זאת כדי שאנשים יתרשמו מהפריחה והלבלוב של הצפון; לאילת, שהרבה בני נוער יורדים אליה, במיוחד כשזה נופל על שבוע שלם; למלונות ים המלח; לכל אתרי הבילוי, כשהמוקד הוא בירושלים.
בירושלים באמת יש לנו עזרה גדולה, גם ממשרד התחבורה, גם מהעירייה וגם מהמשטרה. המתחם של העיר העתיקה סגור, ויש חניונים של "חנה וסע" שמכוונים את המכוניות הפרטיות לחניונים. אנחנו מפעילים שלושה קווים לכותל באמצעות מפרקיות. כל אנשי התפעול שלנו פרוסים בשטח כדי לתת פתרונות לכל בעיה שלא תהיה. הציר החרדי הבין-עירוני יעבוד על פיקים חזקים מאוד. אנחנו גם לוקחים בחשבון דבר מאוד חשוב שלמדנו: חול המועד פסח הוא קצת יותר קל מחול המועד סוכות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אחד הלקחים שלמדתם הוא שאוטובוס שנסחב בכל התחנות, הנסיעה שלו מנקודת המוצא עד היציאה מהעיר אורכת יותר זמן מאשר מעיר אחת לעיר השנייה. אולי זה צריך אישור של משרד התחבורה.
רונן חליפה
¶
לא, יש פרסום, ויודעים. נניח, בשעה עשר יש אוטובוס ישיר מעתירות מדע לבני ברק – אז מי שמגיע מגיע, ובאותו זמן יוצא עוד אוטובוס במקביל על הציר.
אורי מקלב
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אצלנו במקורות כתוב ששלושים יום לפני החג דורשים בהלכות החג. זה נוגע לכל חג, אבל נאמר על פסח. לכן אני מברך אותך ומודה לך על כך ששלושים יום קודם לחג אתה דורש בהלכות החג ובהכנות אליו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להגיד לך, חבר הכנסת מקלב, שוועדת הכלכלה מאוד עמוסה, כי הכנסת עומדת לסיים את המושב וועדת הכלכלה חייבת לגמור חוקים. לכן אנחנו צריכים להודות למנהלת, שמצאה זמן להכניס את ועדת המשנה הזאת.
אורי מקלב
¶
לא משנה כמה תסביר שוועדת הכלכלה עמוסה – אנשים שלא נמצאים בתוך הוועדה לא יוכלו להבין עד כמה היא עמוסה, במיוחד בימים האלה. כמו שמישהו שלא נוסע בתחבורה הציבורית לא יכול להבין עד כמה התחבורה הציבורית עמוסה. זו משוואה שעובדת בדיוק אותו דבר.
מנהלת הוועדה מזדהה אתנו בכל הדברים הצרכניים, היא מכירה את זה, ולכן אנחנו מקדמים הרבה דיונים צרכניים וחוקים צרכניים שהציבור דורש. אנחנו מחמיאים לך על זה, בדרך אגב.
אורי מקלב
¶
סבא שלי היה פותח את הקיצור של שולחן ערוך 30 יום קודם החג, ומתחיל ללמוד. אבל מה עושים בדורות שלנו, שאינם כאלה? אני מוציא מהמדף של כלי הפסח את הפתק שאני כותב בו כל שנה מה קורה לקראת הפסח: בכמה מצות השתמשו, מה נשאר ומה לא נשאר, כמה יין היה, מי מהילדים היו, האם החג היה שני ימי חג או היה כל המועד ועוד. הכול כתוב בפירוט. זה הדבר שאני הכי לא אוהב לעשות בכל מוצאי פסח. הכול כתוב בפתקים האלה. נראה לי שעוד הרבה עושים ככה, לא נראה לי שאני היחיד. כי מי שבאמת רוצה להתנהל כמו שצריך ולא להישאר במחסור - - -
אורי מקלב
¶
אם כל הטענות שלנו היו רק על אגד, זה היה "נורא". היום יש את הרכבת הקלה. אתה חושב שאגד "מובילה" היום? אתם איבדתם את הבכורה על התלונות. מאז שיש את הרכבת הקלה מה שאנחנו "מעלים על ראש שמחתנו" זה את נושא הרכבת הקלה.
אני לא יכול לעבור עוד דיון בזמן שעשרות אנשים מקבלים יום-יום דוחות שלא בצדק ולא כדין. אין לי שמחה מלאה. אתמול ב-23:30 שאלנו שתי שאילתות מלפני ארבעה חודשים לשר התחבורה. אבל היינו יכולים לשאול משהו שלא לפי הפרוטוקול - - -
לאה ורון
¶
אדוני, אנחנו ניסינו להביא נציגים של הרכבת הקלה לישיבת ועדת הכלכלה. זה כולל שיחה שערכתי הבוקר עם היועצת המשפטית שלהם. אין נציג של הרכבת הקלה בחדר הוועדה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מתפלא, כי בכל הדיונים הקודמים "סיטיפס" היו באים. היום הם לא באו, אולי כי הם ידעו שהרב מקלב מגיע.
אורי מקלב
¶
לא יהיו להם קנסות, וגם לא יקרה מקרה שבו הילד טעה ברב- קו בבוקר ואז האימא מקבלת 180 שקל קנס, או מקרה שהיא לא קיפלה את העגלה מיד, או מקרה שיש לה כרטיס חופשי-חודשי והיא לא חייבת בתשלום, אבל היא קידדה אותו במוקד ולא שמה לב שזה לא עבר, כי היא לא יודעת לקרוא לועזית. היא קידדה את זה, אבל זה לא עבר – והיא מקבלת 180 שקל קנס ועוד 6.60. למה? הרי יש לה חופשי-חודשי.
אורי מקלב
¶
רונן, אתה טועה בעניין שכאילו יש לי תמיד ביקרות על "אגד". היום יש חברות חדשות, אז עזבתי אתכם קצת.
אורי מקלב
¶
אז זה יהיה אחרת. לא יהיה דבר כזה. אני רוצה להגיד לך שאם "אגד" היו מקבלים, לא היה דבר כזה. מי שמתעסק עם ציבור עשרות שנים לא היה עושה לנוסעים את מה שעושים "סיטיפס". לא היה קורה דבר כזה. לא יכול להיות שבהרצה, בחודשים הראשונים, כשאנשים עוד לא ידעו, כל דבר שאפשר היה לסדר לא סודר.
לדרור ולי הייתה תובנה בוועדה כלשהי שנמשכה הרבה זמן והייתה קצת משעממת. דיברנו קצת בצד ויצאנו עם תובנה. שאלתי אותו שאלה כלשהי, והוא אמר לי שהרמתי את הכפפה והוא יעשה את זה. זאת התובנה: לאדם יש כרטיס חופשי; הוא נסע ולא קידד; סיטיפס מסבירים שהם קונסים אותו בגלל שהם הפסידו את ה-6.60 שקל – אפילו אם הוא קנה את הכרטיס, כל עוד הוא לא קידד הם הפסידו 6.60; אמרתי: הוא לא שילם? אז תגידו לו שייגש עכשיו למכשיר ויקדד, וככה הוא לא הפסיד לכם ולא קרה שום דבר. דרור אמר לי שהוא מרים את הכפפה הזאת. אמרתי לו שלוקח חודש עד שמטמיעים בהם את זה, ובחודש הזה אפשר להרוויח כל יום עוד כמה קנסות של 180 שקל. והם עושים את זה – אתמול מישהו קיבל דוח על דבר כזה. אני - - -
דרור גנון
¶
אני יכול להגיד למנהלת הוועדה שביקשנו מהיועצת המשפטית של משרד התחבורה לתקן את החקיקה בנושא הסמכויות של משרד התחבורה והאכיפה של הפקחים. בחוק הקיים, שעבר בחקיקה, אין לנו כלים לעשות overruling לזכיין. אנחנו ביקשנו את הכלי הזה, הוא כנראה יהיה במסגרת עוד תקנות ששר התחבורה יוציא, או שנעביר את זה במסגרת חקיקה ראשית. בכל מקרה, בינתיים אנחנו נוציא נהלים פנימיים במסגרת הסמכויות שלנו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
החוק נתן לו. לפי מה שאתה אומר החוק נתן לו אפשרות לעשות קופה מקנסות. אולי גם נעשה בתי-משפט פרטיים והוצאה לפועל פרטית...
דרור גנון
¶
לא במשרד התחבורה, בהוצאה לפועל. יש זכות ערעור בהוצאה לפועל, לאחר שהקנס עובר להליך של גבייה.
דרור גנון
¶
אבל העניין הוא שסמכות הערעור צריכה להגיע לפני, כדי שאפשר יהיה לבדוק אם הקנס מוצדק או לא. זה עוד לפני התשלום, שלב אחד מוקדם יותר. אנחנו היום נעקוף את זה בצורה אחרת - - -
אורי מקלב
¶
בסופו של דבר היה תהליך הרצה – בחינם או לא בחינם – כדי ללמוד את הדברים. יש גם תיירים. גם היחס והצורה שעושים את זה – יש איזה נוהל שהפקח לא נותן דוח לבד אלא רק כשמגבים אותו. אבל עם דבר כזה אנשים ישרי דרך צריכים להתמודד? שכל אחד שנמצא פה מסביב לשולחן יחשוב שאימא שלו עוברת דבר כזה.
בקשר להיערכות לפסח – הרב אייכלר, אני באמת שמח שאתה עושה את זה. אלה דברים חשובים מאוד. אנחנו יודעים – ואני שמח ששמעתי את זה גם מרונן וגם מאחרים – שלא הרי חול המועד כזה כחול המועד אחר. במיוחד שנמצאים עוד אנשים טובים על ידו.
אדוני היושב-ראש, חול המועד ארוך מצד אחד מתפרס על יותר זמן, אבל מצד שני הרבה יותר אנשים מגיעים. במועד קצר פחות אנשים מספקים להגיע. מועד ארוך מאפשר להרבה יותר אנשים לשלב את ירושלים בביקור שלהם.
אנחנו יודעים שיש אצלנו יותר מדי דברים לא צפויים. קורים דברים לא צפויים. אמרו לי ב"אגד", ואני מקווה שגם משרד התחבורה מגבה את זה, שצריך להיות לוח שנה מיוחד לתחבורה הציבורית.
אורי מקלב
¶
גם חתונות לא צפויות. אבל חתונה בבעלז זה דווקא צפוי. באיזשהו מקום בתמוז או בסיוון תשע"ג צריך לכתוב שיש חתונה של הנכד של האדמו"ר מבעלז. הנה, יש גם חתונות צפויות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם כבר מדברים על מחמאות, אז אומר שהדבר לא היה צפוי, ו"אגד" התייצבה בצורה מדהימה. תודה גם לרב רודיך על כך.
אורי מקלב
¶
מכיוון שבחסידות עסקינן, והיא ידועה - - - של "נועם אלימלך": רבי אלימלך מליז'נסק עבר ברחוב ועגלון נוכרי ביקש ממנו עזרה לאחר שהמשא שלו נפל והוא כרע תחת המשא. אז הוא אמר לו: אני לא יכול; אז הוא אמר לו: אתה לא רוצה, אם היית רוצה היית יכול – אם אתה לא רוצה אז תגיד שאתה לא רוצה. מה המשמעות של זה? מאז הוא לקח את זה כתובנה: אם רוצים אז יכולים. נכון שהוא לא יכול – אבל אם רוצים אז יכולים.
אורי מקלב
¶
ואכן, ראינו בהלוויה של האדמו"ר מוויז'ניץ שכשרוצים ולא יכולים – יכולים להעביר את הלוויה בהיערכות מיוחדת. גם פורים הוא דוגמה. לפני שנתיים עמדנו בפני סיטואציות מאוד לא נעימות – אנשים באו ואמרו שהם לא ידעו שגם ביום השני שאחרי פורים עולים לירושלים. הפורים הזה זה לא קרה מכיוון שהיה יום שישי ואנשים באמת לא עלו. לכן צריך לדעת שלוח השנה הוא מאוד גמיש.
אני מבקש שני דברים. מאוד הייתי מבקש שתבקש בישיבה הבאה שיציגו בפניך את העבודה של חברת "ריבה", שהיא חברה חיצונית שמבקרת את כל חברות התחבורה הציבורית באופן גלוי וסמוי. החברה הזאת עושה כנראה עבודה טובה, כי משרד התחבורה משקיע הרבה כסף בחברה הזאת כדי שתבקר ותבדוק את התחבורה הציבורית. אני חושב שמן הראוי היה שאנחנו נקבל את הסקר לגבי מה הם עושים, איך הם עושים את העבודה, מה הקנסות, מה המשמעויות ומה התובנות. אני חושב שזה עובד.
לאה ורון
¶
אולי אנחנו נצליח להביא לנוהל קבוע במשרד התחבורה שלפיו ישלחו לנו את הסקר באופן קבוע מבלי שהוועדה תידרש להתחנן בפני משרד התחבורה ולהוציא מכתבים וכולי. אנחנו נדבר על כך עם ממלא מקום מנכ"ל משרד התחבורה.
אורי מקלב
¶
ממש דבר אחרון, ואני אומר אותו בכאב אמתי ולא בביקורת. הרבה שינויים נעשו – רכבת קלה, תחבורה, קווים מזינים – אבל הרבה אנשים אומרים לי שהם לא מבינים למה בעבר הם נסעו לעבודה ב-40 דקות ועכשיו זה 50 דקות. למה? למה מאותו מקום, מאותה נקודת מוצא, מאותו אזור תעשייה בגבעת שאול ועד קריית יובל נסעתי באופן קבוע מקסימום 40 דקות ועכשיו זה הופך למינימום.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
דרור, אולי כדאי שתראה את הסרטונים של הקווים ברכבת וקווים אחרים. אזרחים רבים נשאלו וכולם אמרו את אותו דבר: פעם נסענו בחצי שעה והיום בשלושת רבעי השעה.
לאה ורון
¶
אבל זה לא נכון, כי במקרה הספציפי בגבעת שאול קווי האוטובוסים לא שונו, המסלולים שלהם לא שונו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עובדות הוועדה אומרות לי שזה קשור לרב-קו. הוא גורם לנהג להעלות אנשים בהרבה יותר זמן. זו הבעיה – הרב-קו האריך את הנסיעה.
אורי מקלב
¶
אני מבין את חוסר הסבלנות של נהגי "אגד", אבל הרב-קו גורם להרבה חיכוכים בין נהגים לבין הנוסעים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה אתה רוצה מהנהג? הוא צריך להיות פקיד בנק? קבענו כבר שהולכים להחליף את השם של הרב-קו ל"כרטיס הלא חכם".
אורי מקלב
¶
בחופשי-חודשי עלו, ובזה נגמר הסיפור. אבל זה אחד מהדברים, זה לא רק זה. אני מציע למשרד התחבורה לעשות עכשיו סקר שביעות רצון.
אורי מקלב
¶
אתה צודק, אולי בירושלים עדיין לא הושלם התהליך ואי אפשר לעשות שם סקר. צריך לתת לתהליך להיטמע, עכשיו אנחנו באמצע. אבל צריך לעשות סקר שביעות רצון של אנשים. זה ייתן גם לכם אינדיקציה וגם לחברות. שחברות חיצוניות ישאלו אנשים כמה זמן לוקח להם, האם הם מרוצים, מה הם מציעים לשיפור ועוד. זה גם נותן לאנשים הרגשה שמישהו שומע אותם.
דרור גנון
¶
אנחנו יושבים עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כדי לעשות סקר שביעות רצון. אני אגיד לך יותר מזה, לפי התוצאות אנחנו ניתן לחברות ניקוד במסגרת הניקוד של המכרזים. חברות שיהיה להן ציון גבוה יותר בסקר שביעות רצון יקבלו העדפה במכרזים עתידיים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לסכם. ועדת המשנה לתחבורה ציבורית מטעם ועדת הכלכלה מביעה שביעות רצון מהשירות שניתן בתחבורה הציבורית בימי הפורים, ואנחנו מתפללים שיהיה כך גם בימי הפסח. אנחנו כבר מבקשים ממנהלת הוועדה לקבוע לנו תאריך אחרי הפסח כדי שנוכל להפיק לקחים ממה שהיה וגם להיערך לקראת השינויים בעתיד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוועדה מבקשת מנציגי העירייה, משרד התחבורה ו"אגד" להמשיך ולשבת עם נציגי המינהלות לשיפור השירות לנוסעים בתחבורה ציבורית בכל השכונות בארץ, לרבות כניסת אוטובוסים לשכונות בירושלים, כמו במקומות שבהם יש עבודות בכביש ואין כניסה לתחבורה ציבורית.
אנחנו רוצים לקדם את הסדרת השימוש בכרטיס החכם.. . אמרנו שלא כותבים "חכם"... בכרטיס הלא חכם, בכרטיס הרב-קו, שיאפשר מעבר של נוסעים ממפעיל למפעיל בהקדם האפשרי. אנחנו ממש מבקשים שזה לא יהיה בסוף השנה אלא כמה שיותר מהר.
אנחנו מבקשים ממשרד התחבורה להגביר את הפיקוח על הנהלת חברת "סיטיפס", ולהתמקד בעמידה בלוחות הזמנים של הרכבת הקלה וביחס של פקחים אל הנוסעים. לעזור לנוסעים שאינם בקיאים באופן התשלום עבור נסיעה ברכבת, ולא לפגוע בהם.
הוועדה דורשת ממשרד התחבורה לפעול להארכה של שעות הפעילות של קווי התחבורה הציבורית לבתי-החולים בכל גוש דן וירושלים לפחות עד השעה 24:00, ובמוצאי שבת ובפרט להורים שמגיעים למחלקות הילדים וצריכים להתחלף.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בכל בתי-החולים יש מחלקות ילדים, והורים באים ומתחלפים בלילה וצריכים את הקווים האלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוועדה מבקשת ממשרד התחבורה להפעיל מפות מידע על קווי התחבורה הציבורית באזורים השונים, וחלוקתן לציבור הרחב. בזה הישיבה הסתיימה. הישיבה נעולה, תודה רבה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:30.>