PAGE
110
ועדה משותפת לוועדת כלכלה ולוועדת חינוך
05/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 14 >
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת החינוך
יום שני, י"א באדר התשע"ב (05 במרץ 2012), שעה 15:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/03/2012
חוק רשות השידור (תיקון מס' 27), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק רשות השידור (תיקון מס' 27), התשע"א-2010>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
כרמל שאמה-הכהן – היו"ר
ישראל אייכלר
יוליה שמאלוב-ברקוביץ'
דב חנין
יעקב כץ
אברהם מיכאלי
אלכס מילר
מוזמנים
¶
>
דן לנאו - מנכ"ל הכנסת
אפרים מלכין - מרכז בכיר אגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
עופר מרגלית - רפרנט תקשורת ותיירות באגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד אייל בן ישעיה - לשכה משפטית, משרד האוצר
יונתן רזניק - חשב כללי, משרד האוצר
דנה נויפלד - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד עידו אציל - משרד ראש הממשלה
אמיר ברקן - ראש האגף הכלכלי, משרד ראש הממשלה
עו"ד שירן שושנה - ארכיון המדינה , משרד ראש הממשלה
יעקב לזוביק - גנז המדינה, ארכיון המדינה, משרד ראש הממשלה
אבי כהן - האגף הכלכלי, משרד ראש הממשלה
דפנה עין דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
מרדכי שנבל - נשיא לשכת המבקרים הפנימיים בישראל
אמיר גילת - יושב-ראש רשות השידור
יוני בן מנחם - מנכ"ל, רשות השידור
אילת מצגר - סמנכ"ל טלוויזיה, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
איתנה גרגור - מבקרת פנים, רשות השידור
אודי ירושלמי - עוזר ליו"ר רשות השידור, רשות השידור
ערן הורן - סמנכ"ל כספים וכלכלה, רשות השידור
תומר קרני - עו"ד, רשות השידור
ליאת פיינרו - עו"ד, רשות השידור
גדי בן יצחק - יו"ר ועד עיתונאי קול ישראל י-ם, רשות השידור
רינה חכמון - חברת ועד עיתונות, רשות השידור
עמית ליאור - יו"ר איגוד התסריטאים, ארגוני יוצרים ומבצעים
אסף אמיר - יו"ר, איגוד המפיקים, ארגוני יוצרים ומבצעים
דני זקן - יו"ר אגודת העיתונאים
נגה בריינס - אחראית על קידום מעמד העורך,איגוד עורכי הקול והתמונה בישראל
משה זמיר - נציג העובדים, עורך ומפיק, מורשת
עפרה אייבר - אחראית קידום יצירה ישראלית
רני בלייר - יו"ר איגוד במאי הקולנוע והטלוויזיה
ניר טויב - נציג פורום היוצרים הדוקומנטרים
ירמיהו קדושי - מפיק ותסריטאי, הפקות המזרח
אסף כרמל - אחראי קידום היצירה המקורית, איגוד במאי הקולנוע והטלוויזיה
רננה סייג - אחראית היצירה המקורית, ארגוני יוצרים ומבצעים
אורי רוזנווקס - יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטרים, ארגוני יוצרים ומבצעים
יצחק שבו - יו"ר ועד משולב מטה, רשות השידור
חני לוז - מנהלת מרכז תדמי"ת
עו"ד עלאא עבדאללה - יועץ משפטי, מרכז אעלאם
משה בר - יו"ר תנו יד לחירשים ולנכים למען נכים
דניאל גלילי - מזכיר יו"ר, תנו יד לחירשים ולנכים למען נכים
אור עמית - פעיל, המשמר החברתי
אילנה בן עזרא - המשמר החברתי
דוד (גיל) דהאן - המשמר החברתי
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
צהריים טובים. אנחנו פותחים את ישיבת הוועדה המשותפת לכלכלה וחינוך בדיון בהצעת חוק רשות השידור (תיקון מס' 27), התשע"א-2010. בתחילת הדיון אני מבקש מנציג היוצרים להציג את טענת גסף לגבי קיום הדיון בעיתוי הזה. הייתי ממליץ ליועצת המשפטית של הוועדה. יש פה טענה בדבר קיום הדיון היום שפוגע בתהליך משפטי שמתקיים במקביל.
אורי רוזנווקס
¶
צהריים טובים. שמי אורי רוזנווקס, ואני יו"ר פורום היוצרים וגם אסף אמיר, יו"ר המפיקים יגיד משהו בעניין הזה. עורך הדין שלנו פנה ליועצת המשפטית של הוועדה לפני מספר שעות. האם קיבלת את הפנייה?
אתי בנדלר
¶
פנייה מלפני מספר שעות לא ראיתי עדיין, אני מצטערת. אבל נדמה לי שאתם פניתם אתמול או שלשום.
אורי רוזנווקס
¶
אנחנו חושבים שיש טעם לפגם לנהל היום את הדיון בסעיף 28א. הדיון הזה נכנס בחטף אתמול בצהריים. עיקרי הדיון הזה עומדים כרגע לדיון בבג"ץ. אנחנו הגשנו בג"ץ בעקבות אי עמידת רשות השידור במחויבויות שלה להפקות חיצוניות. המדינה ביקשה מאתנו ארבע פעמים דחייה בהגשת הבקשה שלה. אנחנו נהנינו ארבע פעמים לבקשות הדחייה של הפרקליטות. כתוצאה מכך המענה שלנו התעכב. אנחנו אמורים היינו להגיש את המענה מחר. לפתע פתאום התברר לנו אתמול שהממשלה, בלי לחכות למענה שלנו בכלל, בלי לקרוא אפילו את המענה שלנו, הכניסו את סעיף 28א לתוך הדיון. הדבר עוד לא עלה אפילו לבית המשפט. אנחנו הגשנו את הבג"ץ לפני שעה בערך. מעבר לכל העניין יש פה חוסר ג'נטלמניות בכל ההתנהלות. לא ייתכן שהמדינה פונה אלינו, ואנחנו מתחשבים ופונים ודוחים להם מספר פעמים כי כך נהוג; ואז עוד לפני שאנחנו בכלל מצליחים לקבל מספיק זמן לענות הממשלה רצה ודוחפת את הסעיף הזה אתמול בצהריים לתוך הדיון של היום. לדעתנו, יש פה טעם לפגם בלי כל קשר למהות של העניין. מדובר פה על מאות מיליוני שקלים, על מתווה של מספר שנים, ובלי כל קשר לשום דבר ראוי לנהל עליו דיון רציני. אני מזכיר לכם כמה זמן דנו בוועדה הזאת על חובת התמלוגים של ערוץ 10 שזה כסף קטן לעומת מה שהולך להידון פה ואולי אפילו יוצבע – אנחנו מקווים מאוד שלא.
לא ייתכן שבעניין הזה לא שמעו אותנו כמו שצריך. לפחות עכשיו אנחנו מקווים שבית המשפט ישמע את הטענות המסודרות שלנו כמו שצריך, בניגוד לדרך שבה נהגה המדינה ונציגיה בעניין הזה שלא שמעו אותנו כמו שצריך, אלא בשביל לצאת ידי חובה. אנחנו מבקשים ונשמח אם גברת בנדלר תסתכל על הפנייה שלנו. הגשנו אותה הבוקר כי רק אתמול אחרי הצהריים התברר לנו בכלל שהסעיף הזה עולה לדיון, ואנחנו מבקשים לדחות את הדיון הזה כל עוד בג"ץ לא אמר את דברו.
אסף אמיר
¶
בנוגע להפחתת מחויבויות התוכן של ההפקות המקומיות הקנויות – על עצם העניין הזה חל כל הבג"ץ. ושוב, כמו שאורי אמר, המדינה ביקשה מאתנו לחכות, לתת אפשרות לדחייה. הסכמנו לדחייה. מחר אנחנו מגישים את הבג"ץ, והכנסת במובן הזה פשוט לא מכבדת את ההליך הזה – לא הכנסת, סליחה, הממשלה שרצה קדימה. אפילו את המעט, רק לתת לבג"ץ את השהות לפחות לקרוא את התשובה. הסעיף שהיום עולה כאן הוא כדי להפחית את מחויבויות התוכן, ובעצם רצים קדימה כדי שבג"ץ לא יוכל לעשות את עבודתו, איזשהו נוהל משפטי שהתחיל. השופט העליון רובינשטיין אמר דברים מאוד חריפים, ואני מקווה שחברי הכנסת פה יודעים מה הוא אמר. אנחנו הוזמנו לפגישה במשרד ראש הממשלה לאחר שהמתווה הזה בעצם נסגר. קיבלנו מכתב מהפרקליט שהמתווה לא נסגר לאחר הודעה רשמית של רשות השידור שהם אישרו פה-אחד את המתווה. אז הודיעו לנו פתאום שהמתווה לא נסגר רק כדי לסמן "וי" על פגישה איתנו. בעקבות הפגישה שבה לא קיבלנו, לא הייתה שום התייעצות אמיתית, עשו "וי" על העניין הזה. בעיניי, חמור מאוד שפרקליט המדינה שלח מכתב לבג"ץ שאומר שעל אף כל הפרסומים המתווה הזה לא נסגר. אבל האמת היא שהמתווה נסגר, הוא אושר ברשות השידור פה-אחד. אף אחד לא הכחיש את כל הידיעות בעיתון. מעבר להפקות תוכן ולמה שאנחנו עושים בחיים זה זלזול בהליך הדמוקרטי. אני אומר את זה כאזרח, אתם כולכם מומחים יותר גדולים ממני.
נוסף לכך, המתווה הזה אמור היה להיות רפורמה. הרפורמה הזאת הייתה צריכה להיות מכלול אחד שבו גם יש הסכם אמון. עד כמה שידוע לנו אין בכלל הסכם אמון. כך שהיום אתם מפחיתים את מחויבויות התוכן, נותנים את מה שרשות השידור כל כך רוצה לא להוציא על תוכן איכותי מסיבות כאלה ואחרות, ואם תהיה רפורמה או לא, אם ייחתם הסכם אמון – כן או לא – זה הלאה. אתם פשוט פועלים פה ממש בשירות הנהלת רשות השידור.
דנה נויפלד
¶
הוגשה הודעת עדכון לבג"ץ שכוללת את המתווה הזה. כל הדבר הזה הובא לידיעת בג"ץ. אין פה שום דבר שנעשה במחטף. היוצרים נשמעו, ואף נעשו שינויים לאחר הפגישה שהייתה - -
אסף אמיר
¶
דנה, לא נעשו שינויים. יש לי המסמך לפני ואת המסמך אחרי. כמובן, אחרי ההצבעה הזאת המסמכים האלה ייצאו החוצה. זה היום בבג"ץ. אין שינוי. הזיזו איזה אחוז מאיזה מקום לאיזה מקום כדי להגיד שעשו "וי". דנה, זה לא מה שקרה.
אסף אמיר
¶
אנחנו ישבנו אצל מר ברקן, נאמר לנו שאי אפשר להזיז שום דבר במתווה הזה כי הכול יתמוטט. ביקשנו להבין את שאר הסעיפים ואמרו, זה לא עניינכם, באזור שלכם אי אפשר להזיז כלום כי אם תזיזו הכול יתמוטט. בכך נסתיימה הפגישה. לא הייתה שום התייעצות. אבל חמור מזה, המכתב של פרקליט המדינה לבג"ץ שאומר שהמתווה הזה לא נסגר על אף הפרסומים, כשיש הודעה רשמית מרשות השידור שהם הצביעו בעד. אז אם אין לכם שום התייחסות למה שבאמת קרה, ואפשר הכול למרוח – לכו על זה.
דנה נויפלד
¶
הרעיון של המתווה הזה בא להגשים בדיוק את המטרות. בואו נבהיר ונשים את זה על השולחן, גם אם אתם לא מסכימים עם כל מילה שכתוב פה. רשות השידור לא יכולה לעמוד ב-36% הוצאה מהכנסותיה על שידורים.
דנה נויפלד
¶
בואו נשים את הדברים על השולחן. הדבר הזה הואץ בעקבות הבג"ץ. הדבר הזה נועד לכך שרשות השידור תוכל להגשים את יעדיה, לשדר שידורים גם ברכש כמו שיועד לה לכתחילה. לכן אתם הראשונים שאמורים לשמוח על המתווה הזה, הגם שאתם לא מקבלים מהשנה הראשונה את מלוא 36% ההוצאה שקבועים כרגע בחוק. לכן אני מאוד מתפלאת, כי אתם הראשונים שאמורים לבוא ולמחוא כפיים על הדבר הזה, כי אחרי שנים שרשות השידור לא הוציאה לרכש את הסכומים שבהם היא הייתה מחויבת, יש פה מתווה שרשות השידור אומרת שהיא יכולה לעמוד בו. נוסף לכך המתווה הזה קשור דבר בדבר – הוא גם קשור במימון ההפקות האלה. ההפקות האלה באות מכסף שצריך להביא אותו מאיזשהו מקום. הסכם העקרונות שהושג בסופו של דבר בין הממשלה לבין רשות השידור מצביע על המקורות לממן את ההוצאות האלה. זה דבר חשוב שנעשה לראשונה. אני חשבתי שתבואו עם מחיאות כפיים, זאת האמת. לכן אני מאוד מתפלאת על מה שקורה כאן. יש פה עמידה מתוכננת של שנים, וכל שנה הגברה של ההוצאה לשידורים בדיוק כמו שביקשתם שיהיה עד למלוא ההוצאה בשנה החמישית. לכן מה שהוצג פה הוא לא נכון. הבג"ץ עודכן בהסדר המתגבש בזה שנגיע לוועדת הכלכלה - -
דנה נויפלד
¶
רגע, נציג אותו.
הוצג לפני הבג"ץ המתווה המתגבש, הוצג גם שזה מובא לפני ועדת הכלכלה. המשך הליכי החקיקה תלויים בהסכמה של חברי הכנסת, כמובן, ואף בזה בג"ץ יוּדע. לכן להגיד שהייתה רמיה או מחטף, אני ממש מוחה.
אורי רוזנווקס
¶
אם תקראי – ואנחנו הגשנו את זה גם לבג"ץ – ויראו את התשובה שלנו, יראו שאנחנו מתנגדים לכל מה שאת אמרת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הטענה היא לעצם קיומו של הדיון? אני רוצה לשמוע מהיועצת המשפטית, האם את רואה איזושהי מניעה לקיום הדיון.
אתי בנדלר
¶
מן הידוע שהכנסת אינה מנועה מלקיים דיונים גם כשיש הליכים תלויים ועומדים. לעיתים הכנסת נמנעת מלעשות כך לא משום שהדבר אסור, אלא מתוך כיבוד הרשויות אחת את האחרת. עם כל הצער זה לא המקרה. העובדה שאמור להגיע לוועדת הכלכלה מתווה להורדת המחויבויות להפקות קנויות היה ידוע. זה היה ידוע מאז שהוועדה דנה בסוף השנה החולפת בהפחתה של המחויבויות לשנת 2011, ואז נדמה לי שזאת הייתה אני שהפנתה את תשומת הלב לכך שמתווה הרפורמה בהתאם להצעת החוק איננו כולל הפחתת מחויבויות לשנים הראשונות של קיום הרפורמה, וכבר אז הוצהר קבל "עם ואולם" – ב-א' – שהוועדה תדון במתווה כזה במסגרת הצעת החוק הזאת כי אי אפשר לקדם את הרפורמה, והצעת החוק הזאת היא אחת הרגליים החשובות לקידום הרפורמה, ללא הפחתת המחויבויות.
מועד הדיון נקבע על-ידי היושב ראש בין היתר בהתחשב באילוצים שקשורים לפגרה המתקרבת, ויש עוד הרבה עבודה על הצעת החוק הזאת, ולכן מן ההכרח היה לדון בהצעת החוק הזאת למרות השעה הלא שגרתית לקיום דיוני הוועדה. באשר לאחוזים הנקובים בהצעה, ודאי שכשהוועדה תתחיל לדון בהצעת הממשלה תעירו את הערותיכם. ייתכן שיקבלו אפילו חלק מטענותיכם בעניין.
אתי בנדלר
¶
עוד טענה אחת שהעליתם היא שבהתאם להצעה הפחתת המחויבויות בקשר להפקות קנויות איננה תלויה בחתימה על הסכם המימון. ברור שאי אפשר לממן את המחויבויות כפי שהן כרגע כי אין כרגע כסף. זאת אומרת ברור מאליו שלא ניתן לקיים את לשון החוק ככתבו וכלשונו ללא תיקון. לכן אין מקום לקשור את זה כרגע.
ניר טויב
¶
מה כל כך ברור שאין כסף? מיליארד שקל בשנה מוזרם לרשות השידור, ובסוף יוצא דונלד-דק ויענקל'ה, לאן? זה מה שיוצא ברשות השידור. אם את לוקחת פה את הקרדיט - - -
אתי בנדלר
¶
אני אענה לך מדוע. ברור שכדי לקדם את הרפורמה צריכים חלק מהעובדים לפרוש כי אם יקדישו את הכסף להפקות הקנויות לא יהיה כסף לתשלום משכורות לעובדים.
אסף אמיר
¶
אתי, עוד טענה אחת, בבקשה. הרי כשרצו למכור את הנכסים של רשות השידור הוועדה הזאת הצביעה שכל הרפורמה הזאת תבוא כמקשה אחת. כרגע אין הסכם מימון לרפורמה. זאת אומרת שיכול להיות שנעביר את הסעיף הזה, תורידו את מחויבויות התוכן, ובזה זה יסתיים, כי לא יהיה הסכם מימון.
דנה נויפלד
¶
ההורדה של המחויבויות קשור לקיומו של הסכם מימון. הדבר הזה תפור מכל הכיוונים, אי אפשר אחרת. אם לא יהיה הסכם מימון לא תהיה הפחתה של המחויבויות.
אסף אמיר
¶
בסדר, דנה, אבל בינינו – את היועצת המשפטית, היום הגשנו את התשובה שלנו. את רוצה שנמחא כפיים לפני שאת קוראת את התשובה שלנו? זה סביר בעינייך?
דנה נויפלד
¶
אני חושבת שזה מהלך מאוד משמעותי ששנים אנחנו מנסים לקדם אותו שתהיה עמידה בהוראות החוק. משנה לשנה מפחיתים את המחויבויות. פה לראשונה יש העלאה של המחויבויות כאשר יש פה מתווה הדרגתי של עלייה, שנה אחר שנה. אפשר לבוא ולהגיד – אנחנו רוצים הכול, זה או הכול או כלום - -
אסף אמיר
¶
לא ביקשנו הכול. אף פעם לא ביקשנו הכול, ביקשנו שקיפות. היה חשוב לנו שתהיה שקיפות. 2.5 או 3 מיליארד שקל של אזרחי מדינת ישראל נשפכים לתוך הבור הזה, אין תקציב. ביקשו בוועדה לענייני ביקורת המדינה, ביקש בג"ץ – אין תקציב של הדבר הזה. אני עושה סרט, המדינה עוזרת לי לפעמים לממן, יש קרנות, אני מגיש להם תקציב. פה אף אחד לא ראה תקציב. אתם מאשרים משהו, ואין לאף אחד מושג חוץ מהנהלת רשות השידור ואולי עוד כמה אנשים, מהו התקציב, לכל הרוחות; לאן שלושה מיליארד יוצאים? אזרחי המדינה משלמים, ומה יוצא מזה בסוף? על מה אנחנו מדברים? על אחוז כל כך קטן. זה מגוחך, זה לא יכול להיות. אני מפיק, אני יודע איך לקרוא תקציבים. למה התקציב לא שקוף? למה אזרחי מדינת ישראל שמשלמים 3 מיליארד שקל בחמש השנים הבאות לא יכולים לראות על מה מדובר? על מה הולך כל הכסף? ואני לא מדבר על העובדים, אני מדבר על טכנולוגיות, על ערוצי חדשות ועל כל מיני דברים שאף אחד לא יודע עליהם, ולא מדוברים.
דנה נויפלד
¶
יש פה שני נושאים: האחד הוא שאלת השקיפות של הנתונים הכספיים של רשות השידור. זאת טענה מצוינת, אני שמה אותה שנייה בצד. הטענה השנייה לגבי המתווה והעלאת שיעור הרכש של רשות השידור. אם יש טענות בצד אחד זה לא אומר שזה מבטל את הדבר השני. לראשונה מעלים פה את כמות הרכש של הפקות רשות השידור.
אסף אמיר
¶
אבל כשמר ברקן הנכבד אמר לנו שאי אפשר להזיז פסיק במתווה אז הוא אמר, תראו, זה מה שיש, זהו זה, זאת הייתה ההתייעצות, אי אפשר לעשות שום דבר. תוך 500 או 800 מיליון - -
קריאה
¶
אולי יש גם שיטה שלא תעלה 90 מיליון שקל לגבות את האגרה הזאת? יש כל מיני דברים שאפשר לעשות הרבה יותר טוב ממה שקורה פה.
אסף אמיר
¶
- - - מתייעצים, אנחנו עוזרים, אנחנו קצת מבינים כבר, אנחנו כבר עובדים בזה 15 שנה בהתנדבות. בחייכם, ככה להריץ את זה? 3 מיליארד שקל של אזרחי המדינה – ככה, בואו נצביע ונשלח אותם הביתה.
גדי בן יצחק
¶
וכשאתה אומר כך מורידים את האגרה, ובעקבות הורדת האגרה מורידים את האחוזים שנותנים לך - -
גדי בן יצחק
¶
אבל אתה לא משלים מה שאתה אומר. כשאתה אומר כך, התשובה של החדר הזה ושל הממשלה זה להוריד את האגרה, אז גם מורידים את הכסף שלך וגם של העובדים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני לא. זה הדיון החמישי או השישי היום של ועדת הכלכלה. אתה רואה, אנחנו לא מבוהלים.
דנה נויפלד
¶
שנת 2012 היא שנה שמתקדמת במהירות. החובות שיוטלו על רשות השידור לעניין הרכש יחולו גם לשנת 2012. ככל ששנת 2012 תסתיים היכולת לרכוש ולשדר שידורים, שזה דווקא מעניינכם היא תסתיים לה.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להציע הצעה לסדר שלא קשורה בכלל לסעיף הזה. אם אפשר, יש רביזיה של כצל'ה שהיא מאוד קצרה ולא כל כך כבדה כמו כל הנושא. אם אתה יכול לעשות הצבעה על העניין הזה, ואחר כך נעבור לסעיף הקודם.
ישראל אייכלר
¶
חבר הכנסת כץ הציע שהמועצה תשקף את הרכב האוכלוסייה לא רק במידת האפשר, אלא לפי נתוני הלמ"ס. אז אני מציע פשוט - - -
אלכס מילר
¶
אדוני היושב ראש, ברשותך, אנחנו התעסקנו כאן בהרבה סוגיות, ואנחנו באמת רואים שאנחנו עדיין מפגרים מלהגיע לקונצנזוס סביב ההתנהלות של רשות השידור. הרפורמה הזאת צריכה לשפר את מצבה בצורה מהותית מאוד.
אני דיברתי גם עם היועצת המשפטית של הוועדה, ולפי החוק העיקרי, רשות השידור גם לפי סעיף 48, אחראית על התכנים של גלי צה"ל, ולדעתי, בעת הזאת יש צורך בביטול הסעיף הזה, ומכיוון שיש ניגוד עניינים מהותי שהאחראי על התחנה שמתחרה בתחנה אחרת צריך גם להיות אחראית על התכנים של אותה התחנה. יש פה אי היגיון מובנה בכל העניין הזה - -
אלכס מילר
¶
קודם כול נתחיל מכך שאפשר לעשות מנגנון כמו ברשות השידור גם לגלי צה"ל, אבל שאלה לא יהיו אותם אנשים שאחראים על רשות השידור, שיפקחו על התכנים של תחנה מתחרה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להעיר שחבר הכנסת מילר דיבר איתי ממש לפני תחילת הדיון על הנושא הזה, ואמרתי לו גם שהנושא הזה איננו על סדר היום, והצעה כזאת צריכים, למיטב הבנתי, לכלול בסדר יומה של הוועדה.
אלכס מילר
¶
אם יושב ראש הוועדה, שותפי חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן יראה לנכון לקיים על הדיון הזה, בקשתי היא לבטל את סעיף 48. אני, כמובן, לא אהיה זה שיעקוף את החוק, אם ברצונך לסגור אותו היום - -
דן לנדאו
¶
אני במסגרת פינתנו "העכבר ששאג", כרגיל מפריע לוועדת הכלכלה רק בעניינים של הערוץ האהוב עלינו. הגענו להסכמה עקרונית עם רשות השידור, עם המנכ"ל ועם היושב ראש, על העברת הארכיון של ערוץ 33 של שידורי הכנסת, לידי הכנסת. יש לכם פה סעיף 48א שאם הוא יחוקק בנוסח, כפי שהונח על שולחן הוועדה, אני חושש שזה יקשה עליהם להשלים את התהליך. לכן על דעת היועצת המשפטית של הוועדה, אני מבקש להציע לכם שתחריגו אפקטיבית את ההעברה הזאת מההוראה הכללית לגבי ארכיון הרשות.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להסביר. מגעים בין הכנסת לבין רשות השידור לגבי שידורי הכנסת שהיו כלולים בעבר במסגרת ערוץ 33 – כזכור, ערוץ 33 היה למעשה בזמנו מעין ערוץ כנסת שבו העבירו את שידורי המליאה וחלק מוועדות הכנסת. נמסר לנו, ואני, כמובן, לא יכולה להעיד על כך באופן אישי, שקיימים קשיים גדולים להגיע לאותו חומר, בעיקר לשידורי המליאה. הבאתי לתשומת לבו של מנכ"ל הכנסת שהוגשה בקשה לדיון מחדש בעניין ארכיון הרשות – הצעה של משרד ראש הממשלה שהוא השר הממונה על רשות השידור, לנוסח חדש של סעיף 48א שעניינו ארכיון הרשות; ואמרתי למנכ"ל הכנסת, שכמובן, מכיוון שאני מנסה במסגרת התפקיד כאן לראות במבט רחב ולא לשמור רק על האינטרסים של הכנסת, שככל שהוא רוצה להציע הצעה שעניינה התייחסות לשידורי הכנסת, החלק של שידורי הכנסת שכלול בארכיון הכנסת, אני ביקשתי ממנו שיכבד אותנו ויציע את ההצעה הזאת כאן. אני מניחה שברגע שיהיה דיון בסעיף 48א החדש המנכ"ל יעלה את הצעת הכנסת.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אני רוצה לשאול אותך, גברתי היועצת המשפטית. אני רוצה לדעת האם יש איזושהי הבחנה בין מה שכרגע אמרת על כך שכנסת ישראל יכולה לקיים כל דיון בכל זמן לבין מה שנראה. כי באמת, בעיניי, – אני לא סתם אמרתי את זה, וזה גם מאוד פגע במשרד המשפטים – ואני רוצה להסביר את זה בשפה משפטית, אלא בשפה מאוד פשוטה: מגישים בג"ץ בנושא מסוים, הדיון הולך ונדחה על פי בקשה של הממשלה, לא על פי אלה שהגישו את הבג"ץ. בתקופה הזאת שהם דנים כשזה נדחה, הממשלה מקבלת איזושהי החלטה שתעבור לא בדיוק כפי שארגוני היוצרים מבקשים את ההתייחסות, וברגע שוועדת הכנסת תעביר את הסעיף הזה, כביכול, כפי שמדברת דנה, לבג"ץ לא יהיה מה להגיד- -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אסף, אל תפריע לי.
יש הבדל בין מה שאת אומרת – ואני מסכימה, אנחנו בעד זה שאנחנו יכולים לעשות כל דיון בכל זמן שאנחנו רוצים – לבין איך שזה נראה. אבל זה נראה רע מאוד מבחינתי כחברת כנסת. את יכולה לפתוח צוהר לכל דבר כזה. יגישו בג"ץ, נבקש דחייה, נבוא מהר לוועדת הכנסת, נקבל החלטה, נגיש לבג"ץ את ההחלטה אחרי כן, ובעצם בג"ץ לא רלוונטי. השאלה היא האם אנחנו רוצים להשתתף בסיפור הזה. אני חייבת לומר שלי כנציגת ציבור מאוד קשה לראות שאנחנו עוקפים את הבג"ץ – ואני לא תמיד בעד מה שבג"ץ אומר – אבל שאנחנו עוקפים את בג"ץ, ועכשיו אנחנו נבוא והוא יגיד - -
עידו אציל
¶
רק צריך לציין שהממשלה הודיעה בהודעה שלה לבג"ץ שיש כוונה לבקש מהכנסת לסיים את כל הליכי החקיקה בדחיפות. לכן אני לא מבין כלום. זה בדיוק מה שהממשלה - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אני אגיד לך מה אתה לא מבין. אם הכוונה שלך הייתה ללכת לטובתם של אלה שהגישו את הבג"ץ יכול להיות שהייתי מקבלת את מה שאתה אומר. אבל זה ממש לא המצב, כי כשאנחנו מדברים על אותן מחויבויות שאינן - -
אסף אמיר
¶
כל אחד ידע מה לטובתו, אני מבקש. אתה תגיד מה לטובתך. אני לא אגיד לאזרחים, אבל ליוצרים אני לפחות יכול להגיד.
דב חנין
¶
תודה, אדוני היושב ראש. יש לי שלוש טענות. הטענה הראשונה היא טענה מהותית, הטענה השנייה היא טענה לאופיו של ההליך, והטענה השלישית היא טענה פורמלית לחלוטין. ברמה המהותית הסעיף שאנחנו מדברים בו הוא סעיף בעל חשיבות מאוד גדולה. אני רואה אותו מאוד בדאגה. אתה שאלת אם אני חרד – אני מאוד חרד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עוד לא הגענו לסעיף הזה. אתה מדבר דברים כלליים, אנחנו לא הגענו לסעיף. נגיע לסעיף, תדבר. עוד לא הגענו לסעיף, אנחנו בסעיף אחר לגמרי.
דב חנין
¶
אז בסדר, אני, אם כך אומר את דבריי לגופו של עניין כיוון שאדוני אולי ישלול ממני את הזכות לדבר אחר כך - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז אחרי המליאה נתכנס. אתה רוצה שכולם יחכו מכיוון שאתה חושב שאתה יכול למנוע דיון?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אגיד לך, חבר הכנסת חנין, מה המטרה. המטרה היא לסיים או לא לסיים את החוק עד תום המושב; כשאתה יודע שיש הלחץ שיש היום בכנסת שגם ברגע שהוועדה תסיים את העבודה שלה הדברים מתעכבים, ויש לחץ בצנרת - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בדיוק. לכן זאת הסיבה היחידה, לא סיבה אחרת. אם נרגיש שאין לנו משהו גמור, מושלם וטוב לא נעשה את זה בכוח. אבל זאת המטרה. עד המטרה הזאת עדיף לא לעכב דברים.
דב חנין
¶
אם כך, אני אומר כרגע רק שני דברים: הסעיף הזה שמובא בפנינו, ואני קורא אותו עכשיו, הוא סעיף מאוד חשוב, ומאוד מדאיג מכיוון שהסעיף הזה משחרר, עד כמה שאני מצליח להבין אותו, את השידור הציבורי שלנו מהחובה שלו לממן ולקנות בעצם הפקות איכות מקוריות, ישראליות, ובכך השידור הציבורי שלנו - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חבר הכנסת חנין, אנחנו לא בסעיף הזה. אני אשמח מאוד לשמוע את דעתך, אבל כשנגיע לסעיף הזה. אני לא יכול להפלות – אתה תרצה לדבר על הסעיף הזה, וגם הוא ירצה, וגם היא תרצה. אתה הופך לי את סדר הדיון.
דב חנין
¶
לכן ההצעה שלי לסדר, אדוני, היא שאדוני יחליט שהסעיף הזה לא יידון כרגע. הוועדה תסיים את כל הנושאים האחרים שנמצאים - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אדחה את הסעיף הזה ככל שאפשר. יכול להיות שלא נגיע אליו היום. יכול להיות שכן. לא נקדים את הדיון בו, אם זאת הבקשה. לזה אנחנו יכולים להיענות.
יעקב כץ
¶
אני אגיד לך למה אני מתנגד. אני חותר בהקשר לבג"ץ במילה אחת.
כבוד היושב ראש, זה צורם מאוד שכל הדיונים בוועדות נעשים תחת הצל של הבג"ץ. הבג"ץ זאת הרשות השופטת, אנחנו הרשות המחוקקת, וכל שאלה שדנים פה – הלכנו לבג"ץ, מה בג"ץ יגיד, בג"ץ יחליט - -
יעקב כץ
¶
סליחה, אני לא הפרעתי לך.
אני לא מדבר לגופו של עניין. מצדי שיוציאו את כל הכסף על יוצרים ושכל הטלוויזיה תיסגר. מציקה לי העובדה שכל הדיונים סביב השולחן הם על כך שמי שלא נבחר הוא בעל הבית של המדינה. זה מין דיקטטורה פוטינית משפטית שיושבת, שלא נבחרה. כל העניינים של הרשות המחוקקת צריכים לקבל את האישור של הרשות השופטת - -
יעקב כץ
¶
אני לא מדבר לגופו של עניין. אמרתי, מצדי שיוציאו לא שלושה מיליארד – עשרה מיליארד שקל שיוציאו עליכם. אני מדבר עכשיו על כך שכל הדיונים נעים תחת ה"אַמְבְּרֶלָה" של בית המשפט העליון שיושב פה למעלה, וכולם פה רועדים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יושב ראש הכנסת אישר את הדיון כפוף להצבעות במליאה. אנחנו נפעל בדיוק כדבריו.
אנחנו עוברים לסעיף הראשון על סדר היום.
אתי בנדלר
¶
גברתי, חברת הכנסת שמאלוב-ברקוביץ', את מתארת הליך שגובל כמעט באיזושהי ערמומיות, הייתי אומרת, מצד המדינה. אני מבינה שזאת הטענה שנטענת במידה מסוימת על-ידי איגוד היוצרים והמפיקים ועל-ידך. לא שמעתי את עמדת המדינה בעניין הזה. מובן, שאני לא יכולה לתת חוות דעת לגבי התנהגות המדינה כשאיש לא שמע את עמדתם בעניין הזה.
גם לחילופין – נניח שהמדינה נהגה קצת באיזושהי תחבולנות לצורך העניין הזה – חס וחלילה, אינני אומרת שזה המקרה – אני אומרת, חס וחלילה, נניח שזה היה המצב – עדיין, זה לא מונע מהכנסת לדון. יכול יושב ראש הוועדה להגיד, זאת ההתרשמות שלי, ואכן אני דוחה את הדיון, ויכול יושב ראש הוועדה להגיד, אני עומד על זכותי לקיים דיון בסעיף הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לבג"ץ יש סמכות, ועובדה שהוא עשה את זה לאחרונה. נגיד, אם הכנסת חרגה ועברה קו אדום הוא מבטל סעיף או מבקש לשנות אותו. תמיד האופציה הזאת נתונה בידי בג"ץ גם אם הכנסת - -
לאה ורון
¶
אדוני, על סדר היום יש בקשתו של חבר הכנסת אופיר אקוניס לסעיף 14א(5) לחוק העיקרי בעניין מינויי - - - פריפריה. אלא שחבר הכנסת אופיר אקוניס התקשר והודיע לי שהוא לא יוכל להגיע לדיון בשל מחויבות אחרת - -
לאה ורון
¶
- - שקשורה בייצוג הכנסת אפילו. לא, לא, בהנחת זר בתל-חי.
אני מזכירה לאדוני שהסעיף פתוח כי הוועדה בדיון הקודם אישרה את הבקשה לדיון מחדש. לפיכך בכל מקרה צריך להתקיים הדיון וצריכה להתקיים הדיון, וצריכה להתקבל החלטה לגבי הסעיף.
אתי בנדלר
¶
אם הוועדה תסיים היום את דיוניה בהצעת החוק, וזה הסעיף האחרון שיישאר לדיון אז אני מציעה שהוועדה תכריע בו גם בהיעדרו של חבר הכנסת. אבל אם הוועדה כך וכך לא תסיים את דיוניה ותקבע מועד נוסף אני חושבת שיהיה ראוי - - -
לאה ורון
¶
יש הבקשה של חבר הכנסת יעקב כץ ונוספה לה עוד בקשה. אני מתארת לעצמי שחבר הכנסת כץ יציג אותה; ישנה בקשה של חבר הכנסת נחמן שי שאיננו, אבל חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ פה; ישנה הבקשה של ראש הממשלה להוסיף סעיף. ידיה של הוועדה עוד מלאות עבודה בעניין הזה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להזכיר דבר ראשון שהסעיף הראשון הוא הצעת חוק רשות השידור. זאת אומרת, אלה סעיפים שהוועדה עדיין לא דנה בהם. אלה כל הוראות המעבר והסעיפים החדשים שנוספו. זה בנוסף לסעיפים שהבקשות לדיון מחדש בהן התקבלו.
יעקב כץ
¶
כבוד היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, היושב ראש המשותף וכל הקהל הקדוש. בסעיף 14ד בהצעת החוק כתוב: "הרכב המועצה ישקף במידת האפשר את מגוון הדעות הרווחות בציבור". אם היינו מורידים את המילה "במידת האפשר" – אני אתן כרגע את האלטרנטיבות שהצעתי – אבל המושג "במידת האפשר" הוא בגדר "כל המוסיף גורע". "כל יתר" – בלשון הגמרא, לנדאו – "כנטול דמי", נכון? זאת אומרת כשאתה אומר, במידת האפשר, אתה בעצם אומר שהוא לא ישקף, אלא ישקף את מי שיחליט מה שיהיה.
התחושה של ציבורים שלמים שאני חושב שאני מייצג אותם היא שרשות השידור היום בשידורים שלה לא משקפת את מגוון הדעות הרווחות בציבור. כשמדובר על ציבור נושאי כיפות – אני לא יודע כמה הם מונים בכנסת – חרדים ושאינם חרדים, דתיים לאומיים – יש רק שני נציגים חובשי כיפה מתוך 31 בהרכב המועצה הקודם.
אומרים בלשון הגמרא
¶
"מחילה". לו היה כתוב: "הרכב המועצה ישקף את מגוון הדעות" – להוריד את המילים "במידת האפשר". "ישקף את מגוון הדעות הרווחות בציבור". כל יתר – כנטול דמי. או לחילופין, וזה אני כתבתי לך, יושב ראש הוועדה - -
יעקב כץ
¶
אני הצעתי: "הרכב המועצה ישקף באופן הקרוב ביותר את מגוון הדעות הרווחות בציבור, כפי שבאים לידי ביטוי במגזרים שונים בנתוני הלמ"ס". "הרכב המועצה ישקף באופן הקרוב ביותר את מגוון הדעות בשים לב לאחוזי הרישום בבתי הספר" - -
יעקב כץ
¶
אבל אם רוצים להגיד "במידת האפשר" או "ככל האפשר". אני מציע שתוריד את שתי המילים האלה, ו"כל המוסיף גורע".
יעקב כץ
¶
אז בוא נעשה את זה – אני הצעתי או "הרכב המועצה ישקף באופן הקרוב ביותר ליחסיות המספרית של הזרמים החברתיים במדינה, מאזיני שידורים בשפה העברית, את מגוון הדעות הרווחות בציבור, כמו למשל, חילונים, מסורתיים, חרדים, דתיים". שזה יבוא לידי ביטוי. המילה "ככל האפשר" - -
דנה נויפלד
¶
קשה להתנגד להצעה כזאת כי הסעיף אומר את זה. הבעיה כשאנחנו באים לעשות את ההרכב בסופו של יום, מה ההרכב היחסי, את מי סופרים - -
יעקב כץ
¶
אני לא יודע מה הסימנים החיצוניים – למשל אם מדובר על יהודים מרוסיה שעלו זה עתה אפשר להרגיש באקסנט שלהם – מילר ויוליה – שהוא רוסי, וזה ביטוי; אם אדם דתי - -
יעקב כץ
¶
לא, אצלה אין אקסנט. (אומר משפט בשפה רוסית).
אבל אם אתה מדבר על חבר'ה דתיים אז אפשר לראות לפי הכיפה, אם היא סרוגה או שחורה – יש ציבורים שונים בארץ, וזה לא בא לידי ביטוי. תשאלי ציבור מזרחי – לא בא לידי ביטוי. אני מייצג ציבור שלם שלא מרגיש שהוא מופיע היום בכלי התקשורת.
יעקב כץ
¶
דנה, בלשון הגמרא: "זה כל יתר, כנטול דמי". התוספת של "במידת האפשר" מעקרת את הדבר הזה מתוכנו, היא בעצם מאפשרת לעשות ככל העולה על דעתך, כפי שזה היום, לדעתי. מאי נפקא מינה? בדרך שאדם מודד, מודדים לו. אנשים מתנהגים בצורה מסוימת, ושלא יתפלאו אחר כך שבעתיד ישתנו האוכלוסיות וינהגו בצורה הפוכה. כשיבואו לטעון שזה לא מוסרי, יגידו להם, אתם נהגתם ככה, מה אתם רוצים מאתנו. צריך להיות ישרים בעיני אלוהים ואדם וצריך לראות איך זה היה בעבר. צריך לשאול את הציבור הישראלי – הדתי, החרדי, הרוסי, המזרחי, היהודים מאתיופיה – האם הם מרגישים ברשות השידור שהם מקבלים את מה שמגיע להם כיחסם באוכלוסייה.
יעקב כץ
¶
שזה יופיע בהרכב המליאה. כמו שיש קואליציה שיש בה ישראל ביתנו שמייצגים בעיקר קהל מסוים, יש אגודת ישראל וש"ס. אני הייתי מציע שזה יהיה לפי הכנסת, אז הייתם אומרים שזה פוליטי; שגם לציפי לבני יהיה הרכב, שאפילו לזה שלא סיים - יאיר לפיד, שיהיה לו; מי שלא סיים בגרות שיהיה לו. אני לא יודע, כל מיני - -
אתי בנדלר
¶
אני ביקשתי מעו"ד אפרתי ממש לפני שעלינו לוועדה לבדוק בנתוני למ"ס, אם יש הנתונים שחבר הכנסת כץ מבקש. עורך דין אפרתי מצא סקר חברתי לשנים 2010-2009 שבו יש נתונים מספריים לגבי הגדרות עצמיות של זרמים מסוימים. זאת אומרת, למשל, מידת הדתיות: "בשנת 2010 הגדירו את עצמם 43% מהאוכלוסייה הדתית הבוגרת בגילים 20 ומעלה כחילונים, 24% כמסורתיים לא כל כך דתיים, 14% כמסורתיים-דתיים, 10% כדתיים ו-9% כחרדים. על סמך הגדרה עצמית של הבן אדם לגבי כל אחד מהסעיפים האלה אני לא רואה - -
יעקב כץ
¶
לפי סקר של עיתון "הארץ", 80% מאמינים באלוהים, 51% מאמינים בביאת המשיח. זה בא לידי ביטוי בהרכב?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לי יש הצעה שאני רוצה להניח בפני חברי הוועדה לגבי 14ד. הסעיף יישאר כמו שהוא אם לא תתקבל הצעתו של חבר הכנסת כץ, אבל יתוסף סעיף: "ובלבד שתמנה חמש נשים".
יעקב כץ
¶
זה יכול להיות בלי דתיים, למשל? למרות שזה רשות השידור הישראלית זה יכול להיות ככה, כרמל? יכול להיות שלא יהיו דתיים שם?
יעקב כץ
¶
בוועדה הקודמת היו שניים. אתה אומר שבמידת האפשר לא ימצאו אף דתי, אף חרדי, אף יהודי שעלה מרוסיה. כמו בבית המשפט העליון – זאת דוגמה קלסית. יש שם יוצאי רוסיה? יש שם יוצאי תימן? יש שם דתיים? בקושי.
אברהם מיכאלי
¶
אפשר גם להביע עמדה? אדוני היושב ראש, הטענה המגוחכת הזאת שאי אפשר להגדיר מגזרים שונים, אנחנו שומעים בכנסת כבר הרבה קדנציות. לכן ממשיכים לקפח מגזרים מסוימים בטיעון שאי אפשר להגדיר אותם. אני מבטיח לך שללמ"ס יש כל כך הרבה נתונים – איזה קוטג' ואיזה צבע אתה אוכל – יש להם את זה. יש הרבה מאוד נתונים שאם רוצים לברר מבררים. העניין הוא שלא רוצים לברר. אנחנו בכנסת בקדנציה הקודמת הקמנו ועדת חקירה פרלמנטרית לקיפוח המגזר הערבי. ולמה? כי פוליטית רצינו שכך יהיה, ושני חברי כנסת ערבים התמודדו על התפקיד הזה וכמעט הקימו שתי ועדות. אנחנו, כנראה, חלשים מדי מאותם מגזרים שלא דורשים את זה בתביעה, לפחות שיגדירו מה הצרכים של אותו מגזר. מה מבקש חבר הכנסת כץ? סך הכול לתת ייצוג ציבורי למגזרים נוספים שלא מיוצגים היום. הוא מציג נתונים, ואני סומך על הנתונים שהוא מציג, שאין היום ייצוג. אז מה תגיד – אי אפשר להגדיר את זה, ולכן להתעלם מזה? לסגור עיניים? - -
יעקב כץ
¶
למה אתה אומר, חמש נשים ולא חמישה דתיים? למה, כי זה פופוליסטי - - - בפריימריס? למה? למה? למה?
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אני איתך, אני בעד מה שאתה אומר. אבל השאלה היא אם זה לא ייצוג של בן אדם ספציפי, אני בן אדם חילוני בא למליאה ודורש ייצוג של מתנחלים. זה בסדר?
אברהם מיכאלי
¶
יכול להיות שאותך יכירו על תקן חרדית אפילו הכי מחמירה. אין בעיה. הנקודה בטיעון שהיועצת המשפטית מציגה את זה מבחינה משפטית, ואגב, שמענו את זה כבר הרבה מאוד פעמים כשניסינו לתקן. אנחנו העברנו כמה חוקים של העדפה מתקנת בכנסת, ושם הצבענו ספציפית על מגזרים. אז אמרו, המגזר הזה כן, המגזר הזה לא. למה? כי פוליטית זה לא נוח. לכן אי אפשר להתעלם מזה כל הזמן שמקימים גופים ציבוריים - -
אברהם מיכאלי
¶
כן, אבל הסעיף הוא יותר מדי פרווה, אי אפשר להגדיר איתו כלום. אני לא יכול מחר לתבוע למה מגזר כזה לא מיוצג. אומר חבר הכנסת כץ שהציבור הדתי והציבור החרדי לא מיוצגים בוועדה הזאת.
יעקב כץ
¶
זאת לא רשות שידור שלך.
אני אשאל אותך, אדוני היושב ראש, איך אתה היית מרגיש, ושיגידו לי פה כל האנשים שיושבים פה סביב השולחן, שאם מחר הכוח היה בידי היו 29 אנשים עם כיפות ועם שטריימלים ורק שניים חילונים? איך אתה היית מרגיש?
יעקב כץ
¶
איך אתה היית מרגיש? נניח שהיה לי הכוח לעשות את זה, והייתי עושה ככה. מה היית טוען? הייתם צועקים צרחות עד השמים. יש כנסת בישראל – יש 11 חברי כנסת של ש"ס, יש ציבור גדול של יהודים שעלו מרוסיה, יש יהודים רבים דתיים-לאומיים. יש כמעט 30 חברי כנסת דתיים. זה הייצוג הכי מתאים – למה זה לא בא לידי ביטוי בוועדה?
יעקב כץ
¶
במילים "ככל האפשר". אתה לוקח את ההרכב הקודם של הוועדה, ואתה רואה ש"ככל האפשר" – שמו שני אנשים עם כיפות סרוגות. בגולני אין כיפות סרוגות? בקורס קצינים גם כן רק שני דתיים? בסיירת מטכ"ל רק שני דתיים? כל הקצינים ביחידות הזוטרות. למה בגולני מחפשים היום חילונים? תגיד, רק חילונים.
דנה נויפלד
¶
אני רוצה להשלים משפט, בבקשה. הרעיון הוא להרכיב פה מועצה שיש לה כישורים מסוימים שנוגעים לרשות השידור ואמורה - -
אברהם מיכאלי
¶
לא, לא. אתה מטעה אפילו את הוועדה עכשיו. רשות השידור נועד לשרת את הציבור בתקשורת בכל המגזרים ובכל התחומים. אתם לא יכולים לבוא ולמכור לנו כאילו זה בית חולים שבוחרים שם רופאים לפי מקצועות, עם כל הכבוד. זאת ועדה ציבורית שיושבת ללקט גם את התכנים וגם את האידיאולוגיה - -
אברהם מיכאלי
¶
מדובר פה עם אנשים שמביעים עמדות, עם כל הכבוד. אל תהיו משפטנים, כביכול אתם כמשפטנים באים ומכתיבים פה גם את ההיגיון בחשיבה.
דנה נויפלד
¶
אני מנסה להסביר מה ההצעה נועדה להגשים. מותר לא להסכים, אבל אני רוצה בכל זאת לקבל את האפשרות להסביר מה המטרה. המטרה של המועצה הזאת, להבדיל ממליאת רשות השידור שהיום היא כוללת 31 חברים – אנחנו מקימים מועצה יחסית מצומצמת, סך הכול יהיו בה 13 חברים. יחסית קטנה. לכן לבוא ולראות אותה בתור נציגות ציבורית שמשקפת במלואה באופן מדויק ומדוד בערכים שאני לא יודעת למדוד אותם, אגב. אם מחר החוק יתוקן כפי שאדוני מציע, ואני אצטרך לפתוח את החוק וליישם אותו ולהסביר איך אמורים לבחור חברים למועצה אני לא יודעת איך לעשות את זה.
יעקב כץ
¶
אני מרגיש שלא. תשאלי אותי קודם כול איך אני מרגיש. הרב אייכלר, אתה מרגיש שרשות השידור מייצגת אותך?
אברהם מיכאלי
¶
יש תחנה שנקראת "מורשת", אני לא יודע איפה דוחסים אותה כבר. יש איזו פינה של פינות שמורידים להם את כל מה שאין להם.
דנה נויפלד
¶
אלא אם כן הוועדה רוצה להצביע ולפרוט לפרוטות, אחד לאחד, איך היא מסמנת את 13 החברים במועצה. אני לא יודעת לעשות את זה.
יעקב כץ
¶
אני רק שואל אותך שאלה הפוכה, תעני לי בצורה אמיתית. אם בין 13 חברי המועצה כולם יהיו עם כיפות לא תהיה לך הערה על כך?
דנה נויפלד
¶
אני מתווכחת על היישום. אם הוועדה רוצה לפרוט לפרוטות איך היא מצפה שהייצוג יהיה, בבקשה – שהוועדה - -
ישראל אייכלר
¶
אדוני היושב ראש, יש לי תשובה למשפטנית, הגברת דנה. יש בחוק הישראלי הגדרות ברורות מאוד בעניין. עד היום אמרו לי שאין למשל הגדרה חוקית לחרדי. התייעצתי עם הייעוץ המשפטי של הכנסת, והתברר שבחוק - -
ישראל אייכלר
¶
בחוק של משרד החינוך של מוסדות תרבותיים ייחודיים מוגדר בפירוש "מוסדות חרדיים". זאת אומרת שיש ערבים, יש נשים, עולים יש - -
יעקב כץ
¶
דנה, אולי לפי הכנסת? מניין הרוסים שיש בכנסת, הספרדים שיש בכנסת, הערבים שיש בכנסת, האשכנזים שיש בכנסת - -
יעקב כץ
¶
הנה, אני נותן לך. תרשמי כמה אנשים עם כיפות סרוגות, כמה אנשים עם כיפות שחורות, כמה ספרדים, כמה אשכנזים, כמה רוסים. תלכי לפי הכנסת.
ישראל אייכלר
¶
באמת חייב להיות ייצוג, והוא ניסח את זה באופן הקרוב שזה אמנם לא יכול להיות מתמטי, "על השערה", אבל חייב להיות - -
קריאה
¶
אני תומך בזה, היוצרים תומכים בזה, לנו אין אפילו בן אדם אחד שעושה טלוויזיה בתוך הוועדה הזאת. - - - שזה יהיה מידתי - -
חני לוז
¶
אני רוצה להעלות פה כמה נקודות: קודם כול צריך להזכיר לכמה מהאנשים שיושבים כאן, אפילו חברי כנסת, שהצעת החוק הזאת התחילה בעצם בכנסת הקודמת. לפני הצעת החוק הזאת המפקחים על רשות השידור, חברי המליאה נכון להיום, היו מתמנים על-ידי הכנסת. נכון שחברי הכנסת הם פוליטיים – המינוי של האנשים – לא פורמלית, לא החתימה של השר – היו מתמנים על-פי החלוקה בכנסת, והיו עם זה בעיות, אבל החלוקה הייתה הרבה יותר דמוקרטית מההצעה שנכתבת כאן בחוק רשות השידור. כי החוק בעצם לוקח קבוצה תרבותית מסוימת, והוא נותן לה את כל הכוח לבחור את מי שמפקח על רשות השידור. אני גם מציעה שהמחוקקים, ואולי משרד המשפטים, יעיינו גם ב-BBC צ'ארטר ויראו איך בא לידי ביטוי שם העמים השונים שמיוצגים בגוף המפקח על ה-BBC, ויראו שכן, יש הגדרות מסוימות, ויש מחויבויות כלפי הציבורים השונים. יש כאן בעיה אמיתית אם הדרך שבה נבחרים אותם אלה שאמורים לייצג את הציבורים השונים ולפקח על רשות השידור. אם זאת רשות שידור ציבורית שאמורה לשרת את כל הציבור מדובר על עניין ערכי, תוכני, תרבותי. צריך שהפיקוח ייצג באמת את כל הציבור. אולי 13 לא מספיקים לזה, אולי אפשר לחשוב על דרך – הצענו גם דרך זרמי החינוך השונים. למה זרמי החינוך? כי יש כאן איזושהי החלטה של בחירה של "אני שייך לזרם מסוים". יש כאן איזשהו איחוד של תת זרמים בתוך כמה זרמי חינוך ששם אנשים מחליטים שזאת ההחלטה החשובה מבחינת התכנים שאני מנחיל לדור ההמשך שלי. אולי זה יכול להוות קריטריון. אולי לשנות את אלגוריתם הבחירה ולפתוח את זה לבחירות כלליות, כמו שיש פריימריס או בחירות להסתדרות, שכלל הציבור יוכל להגיד את דברו. כמו שיש בארצות-הברית בחירות נוספות שעולים על טרמפ על בחירות כלליות גם מוסדות ציבוריים. בשבילי זה מוסד ציבורי, והוא צריך לשקף את הציבור.
יעקב כץ
¶
לפי זרמי חינוך יש ציבור חרדי, ציבור דתי, ציבור ערבי – תלכי לפי זרמי חינוך. מה, הבעיה למצוא דרך?
יעקב כץ
¶
כשהדברים יהיו הפוכים אני אראה לך כמה מוצאים מהר. מה משה הנגבי אומר תמיד ברדיו? עריצות של השלטון, עריצות של הרוב.
דנה נויפלד
¶
אין בינינו ויכוח על העיקרון. הסעיף אומר שצריך שיהיה ייצוג במגוון של הציבור שישתקף. השאלה עכשיו היא במידת הנוקשות של הקביעה עד כמה יש גמישות להרכיב את המועצות האלה. הרכבה של מועצה או של מועצות כאלה זה לא עניין כזה פשוט. אם אדוני רוצה להציע מפרט מדויק של חלוקה של 13 חברים נוכל - - -. לבוא ולהגיד שזה משקף ב-100% את הציבור אני לא יודעת.
יעקב כץ
¶
אבל כשאמרת את המילים "במידת האפשר", דנה – וכל יתר כנטול דמי. את מעקרת את זה, את נותנת את ההסבר מראש.
דנה נויפלד
¶
בתור מי שלא רוצה להגביר את הליטיגציה או לא בעד הגברת הליטיגציה אתה רק יוצר פתח להגברת הליטיגציה עוד לפני כי כל החלטה שתינתן בהרכב - - -
יעקב כץ
¶
דנה, את רוצה שציבורים שלמים ימשיכו להרגיש שרשות השידור לא משדרת להם, לא מייצגת אותם, והיא לא שלהם. זה מה שכולם מרגישים.
יעקב כץ
¶
יש הבדל בין האפשרי לבין מה שאתה מחויב לו באופן הקרוב ביותר. אולי נכניס איזה מפיק אחד, אולי איש טלוויזיה אחד.
ישראל אייכלר
¶
אדוני היושב ראש, עדיף שיהיו עוד שלושה עשר חברים שייצגו את כלל ישראל מאשר יהיו רק שלושה עשר שלא מייצגים את כלל ישראל.
ירמיהו קדושי
¶
לגבי העניין הזה, כפי ששמענו בתחילת הדיון כאן, אני מדבר בשם יוצרים ואומנים בפריפריה החברתית; יוצרים ואומנים שלא נמצאים כחלק מרשות השידור. ואני אפילו יכול להגיד כאן בנוכחות האנשים של רשות השידור כאן שהם גם מסרבים להיפגש איתנו. הם אפילו מסרבים לדבר איתנו. זאת אומרת הם יוצרים ואומנים שנמצאים בפריפריה החברתית, הם יוצרים ואומנים שאינם מאוגדים. הם מדברים רק עם האיגודים שמייצגים את אותם אנשים. זה מה שאני מרגיש.
בתחילת הדיון כאן דיברו על עצירת את התהליכים או משהו כזה. אנחנו בתור יוצרים ואומנים תומכים בעמדת ראש הממשלה וחושבים שראש הממשלה והממשלה עושה כאן מעשה מאוד נכון להוריד לציבור את האגרה כי לציבור כבר נמאס לממן את היצירה ואת אותם יוצרים. צריך לפתוח דף חדש ולהתחיל מהתחלה.
לגבי כל הסיפור הזה של הייצוגיות, אני מציע שנכניס לשם סעיף שאומר שהנציגים שנמצאים שם יהוו את הגיוון החברתי, התרבותי או הפוליטי של רוב האוכלוסייה בצורה מגוונת. הכוונה שלי – אני לא יודע לנסח את זה בצורה משפטית – שלא יהיו שם כפילויות, שלא נראה שם שכולם אותו דבר כמו היום – כולם שמאלנים, כולם ימנים – שלא יהיה פעמיים, שיהיה גיוון תרבותי וחברתי שייתן במה לכולם ולכל האנשים. הגיע הזמן שיתייחסו וייפגשו כבר ויידעו באמת לאן הולך הכסף הזה. כי במשך שנים לא נפגשים עם הפריפריה החברתית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תודה.
דנה, איך את מציעה לשנות את ההגדרה הזאת? אי אפשר באופן הקרוב ביותר למגוון הדעות הרווחות בציבור?
אתי בנדלר
¶
- - יש 20 שעות, 50 שעות לגבי נושא. הרי אף אחד לא מצפה ש-13 חברי המועצה ישקפו את כל 50 הדעות שיש לגבי כל נושא, נכון? לכן ברור מכללה שהכוונה היא הכי קרוב שאפשר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, אתה מפריע, שמע מה שאני אומר לך, אתה לא מבין. פה לא משיגים דברים ברעש. בשקט, תאמין לי.
אתי בנדלר
¶
כל חוק צריך לקבל פרשנות סבירה, פרשנות תכליתית. נניח שלגבי נושא מסוים יש באמת הרבה מאוד דעות, ובנוסף לכך יש כל כך הרבה נושאים שלגבי נושא אחד יש דעה - -
דנה נויפלד
¶
אנחנו נשאיר את הסעיף כמו שהוא, אבל הממשלה תצטרך לנמק. בפני הממשלה תצטרך להיות מובאת הנמקה להרכב המועצה.
דנה נויפלד
¶
מה שחבר הכנסת כץ מציע מעבר לתוצאה הסופית זה קודם כול לנסות להרכיב את המועצה בהרכב מסוים, נכון? אז אם הממשלה תנמק, למה היא חושבת שההרכב - -
דנה נויפלד
¶
התחושה שלנו היא שזה יתקע את המינויים כי אם לא נותיר מידה של שיקול דעת במידת האפשר, הממשלה יכולה לצאת אחרי שהיא מציגה את המועצה – אם נצטרך להסביר, היא תוכל להסביר כמה היא - - -
גדי בן יצחק
¶
העובדים יכולים להגיד משהו על העניין הזה? כי אנחנו אמורים הרי לעמוד בדרישות החוק.
אני מודה ליושב ראש על זכות הדיבור ולחברי הכנסת הנכבדים על הזמן שנתנו לרשות השידור להרכב המועצה. אני רק מזכיר לכם שדובר במועצה קטנה מהמליאה הנוכחית מכיוון שרצו לעשות רשות שידור מקצועית ככל האפשר ונטולת השפעות פוליטיות. הדיון כאן - -
גדי בן יצחק
¶
אם מישהו באמת רוצה לתת ביטוי כמה שיותר מדויק למגוון הדעות אז הוא צריך או להרחיב את הנציגות מעל 13 – כמו שהיה – או ללכת לפי השיטה ההולנדית, לפי זמן מפרקתי. אין שום בעיה, תחלקו לפי הסרגל. אבל לעשות כאן שעטנז, לבוא ולהגיד שאתם רוצים מועצה כמה שיותר קטנה, שתגיד לי מה לשדר, ולשכוח שהיא אמורה להיות מקצועית? באמת.
לאה ורון
¶
חבר הכנסת מיכאלי מצביע במקום חבר הכנסת דוד אזולאי; חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' מצביעה במקום חבר הכנסת נחמן שי.
לאה ורון
¶
"הרכב המועצה ישקף קרוב ככל האפשר את מגוון הדעות הרווחות בציבור, ותהיינה בה לפחות חמש נשים".
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית האם צריך לציין שגם בקרב הנשים יהיה אותו מגוון או שזה ברור מאליו?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש לך הצעה שלך עוד רגע.
"הרכב המועצה ישקף קרוב ככל האפשר את מגוון הדעות הרווחות בציבור, ויכהנו בו לא פחות מחמש נשים".
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אני בעד, אני רק רוצה הסתייגות לגבי 14(ג).
הצבעה
בעד נוסח הסעיף – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
נוסח הסעיף אושר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז רק נתחיל בה ונסיים אותה, מה הבעיה? דקה. את רק מעכבת אותנו. דנים בבקשתם של חברי הכנסת נחמן שי ויוליה שמאלוב-ברקוביץ בסעיף 24(ב) לחוק העיקרי, סעיף 14 להצעת החוק בעניין אישור שר האוצר לקביעת תנאי עבודתם של עובדי הרשות. כן, יוליה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי בעד ההצעה למחיקת שר האוצר מהסעיף?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה אושרה.
ישראל אייכלר
¶
אדוני היושב-ראש, אם הזכירו את תנאי העבודה של אנשי רשות השידור, אני רוצה להזכיר שוב את העניין הזה של עובדי מורשת. הובטח לנו שעובדי "מורשת" לא יקופחו, שיש את זה בסעיף. אני רוצה לשמוע עוד פעם אם זה נכנס בסוף. היועצת המשפטית אולי - - -
אברהם מיכאלי
¶
ראש הממשלה ביקש מאתנו באותו יום לא להצביע על זה, אתה זוכר. הגשנו הצעת חוק, איפה זה עומד?
ישראל אייכלר
¶
אפשר לקבל תשובה מהם? מי מאנשי רשות השידור יכול להשיב לי? לגבי עובדי "רשת מורשת", האם זה יובטח בחוק שהם לא יקופחו על שאר העובדים כמו שדיברנו?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
(ד) בקשת ראש הממשלה לתיקון סעיף 48(א) לחוק העיקרי בעניין אחידות החקיקה בתחום הארכיונים.
שירן שושנה
¶
עורכת הדין שירן שושנה, ארכיון המדינה ומשרד ראש הממשלה. נוסח הסעיף הזה אושר במאי האחרון. התיקונים שאנחנו מבקשים להכניס לא פוגעים במהות שאושרה במאי האחרון, הם רק עושים סדר ותורמים לאחידות החקיקתית. רשות השידור, אגב ייצור תכנים משודרים מייצרת הרבה מאוד חומר ארכיוני ניירי ובפורמטים אחרים. חשוב מאוד שהסעיף שמבקש לטפל בשימור התיעוד של התכנים המשודרים לא יפגע, אגב התרומה הזאת שלו לחוק, בחומרים ארכיונים אחרים. לכן אנחנו מבקשים להכניס שני תיקונים: הראשון בהם מוחק את כותרת הסעיף ומבקש לא לקרוא לסעיף "ארכיון הרשות" על מנת לא ליצור - - -
לאה ורון
¶
אני מתארת לעצמי שנציגי משרד ראש הממשלה לוקחים בחשבון שבוועדה מכינים נוסחים לחברי הכנסת, אז לו רק בגלל היערות – אי-אפשר לשלוח נוסח ואחרי חצי שעה עוד פעם נוסח, ואחרי שעתיים שוב נוסח. והכול לאותו סעיף.
שירן שושנה
¶
הכותרת המוצעת היא "שימור ותיעוד שידורים ותכנים". השינויים המוצעים, אם כך, הם ביטול המילה ארכיון מהכותרת והתייחסות רק למהות השינוי שאושר בסעיף במאי האחרון. השינוי האחר מבקש ליצור איזה הרמוניה חקיקתית עם ההסדר שכבר אושר במאי האחרון, ושלפיו מי שיקבע את דרכי העמדת החומר לעיון תהיה המועצה, והיא תקבע זאת בכללים. כיוון שתקנות העיון מכוח חוק הארכיונים חופות על השטח הזה, ועל-פיהן אמורות להיקבע הדרכים להעמדת חומר לעיון, אנחנו מבקשים להסיג את תקנות העיון על מנת לאפשר למועצה לקבוע בכללים את הדרכים להעמדת עיון. אנחנו בעצם מבקשים לעשות פה תיקון שיוצר איזו אחידות בחקיקה. זה ההסבר לפני - - -
אתי בנדלר
¶
אני מציעה שעורך הדין אציל – או שאת, לא משנה – יקראו את הנוסח המוצע כדיי שנוודא שכולנו מסתכלים על אותו נוסח.
עידו אציל
¶
אני אקריא? סעיף 48א – "מבלי לגרוע מהוראות חוק הארכיונים התשט"ו-1955, למעט בעניין דרכי העמדת חומר ארכיוני לעיון הקהל, הרשות תשמר ותתעד את שידוריה החל מיום הקמתה וכן תכנים אחרים שהיא מעבירה לפי סעיף 44ו, ותעמידם לעיון הקהל בדרכים שתקבע המועצה בכללים, ובלבד שהתעריפים שתגבה הרשות לפי סעיף זה יהיו בהתחשב בעיקרן העלות וללא רווח".
"אין בסעיף זה כדי לגרוע מתחולת חוק הארכיונים לעניין חומרים ארכיוניים אחרים של הרשות".
דן לנדאו
¶
פה אנחנו מבקשים את ההסתייגות הנוספת. ההסתייגות הנוספת תהיה: "אין בהוראת סעיף זה כדי למנוע מהרשות להעביר חלקים מארכיונה המתעדים דיוני הכנסת וועדותיה לכנסת, ובלבד שהוראות סעיף לעניין שמירה ותיעוד של השידורים יחולו גם על הכנסת". יצאתי החוצה עם הגנז, והוא בסדר עם זה.
אתי בנדלר
¶
להעביר את הארכיון הזה פשוט לכנסת, והכנסת תשמר את זה בדרך שאמורה רשות השידור לשמר ולתעד את דיוניה, את שידוריה.
אורי רוזנווקס
¶
אני רוצה להבין, נניח ועוד כמה שנים אני אעשה סרט על ראש הממשלה. וראש הממשלה צולם על-ידי צוות חדשות של ערוץ-11 שלא צילם במסגרת ערוץ-33. הגיעה מצלמה למליאה וצילמה את נאום ראש הממשלה, בלי כל קשר לערוץ-33. איפה אני אמצא את החומר הזה כשאני אבוא לחפש?
דן לנדאו
¶
- - שבמסגרתה הכנסת שילמה לרשות השידור על מנת שהיא תצלם את שידורי המליאה והוועדות במסגרת שידורי ערוץ-33 הזכורים. משהוקם ערוץ הכנסת, הופסקו השידורים הללו, והוקם ערוץ הכנסת מכוח חוק מיוחד שנכתב בחדר הזה. אנחנו מבקשים שהארכיון של שידורי הכנסת, לאמור המליאה והוועדות שצולמו על-ידי ערוץ-33, שנמצאים בארכיון ברשות השידור, יועבר לרשות הכנסת. הדבר מקובל על רשות השידור. צריך לעבור הליך מסודר במועצה, במליאה, או מי שיחליט על זה. אנחנו לא רוצים שהסעיף הזה ימנע את התהליך הזה, או יחייב את רשות השידור לגבות עוד כספים על הדבר הזה.
אורי רוזנווקס
¶
אז אני מבקש להוסיף בסעיף הזה את הכלל שהחלנו על רשות השידור, שקניית חומרים כאלה תהיה רק - - -
דן לנדאו
¶
זה כן ככה. כפי שהיום כל החומרים שצולמו על-ידי ערוץ הכנסת ב-2004 – קבענו את זה בחוק למועמדים לרשות הציבור, וניתן לקבל אותם הרבה יותר בקלות מאשר את החומרים במרתפי - - -
אורי רוזנווקס
¶
זה נכון, אני מדבר על העלות. זה נכון לגמרי, עם זה אני מסכים אתך. אני מדבר על העלות, שהעלות תהיה כפי שהיא כתובה בחוק כרגע לגבי ארכיון רשות השידור.
דן לנדאו
¶
על חומרים של ערוץ-33 לא נעשתה שום דיגיטציה. ברגע שאנחנו נעביר את זה לתוך מערכת ד' שלנו, תאמין לי, העלויות יהיו 0.000 אגורה, כי אתה תקבל את זה בקובץ וידאו במייל.
אתי בנדלר
¶
כן, אני אעיר. אני חושבת שההערה שנשמעה מטעם נציג היוצרים אכן צודקת. אנחנו צריכים להבהיר בנוסח שמדובר אך ורק בשידורי הכנסת ששודרו מכוח ההסכם בדבר העברת שידורי הכנסת בזמנו, ובכוח חוק הוראת שעה.
אתי בנדלר
¶
זה מכוח חוק הוראת שעה, זה מה שאמרתי. היה חוק הוראת שעה. קראו לזה חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה), התשנ"ז-1977. בקשר לעלויות, אנחנו כמובן נבהיר את זה גם כן בנוסח.
דנה נויפלד
¶
כל מה שהסעיף הזה אומר כרגע זה שאין בו למנוע. זאת אומרת, הוא לא מחייב העברה, הוא רק אומר - - -
דן לנדאו
¶
אם הם לא יעבירו, אנחנו ניפגש בחוק אחר - - - את זה מפורשות. זה יהיה התיקון השני לחוק שידורי טלוויזיה מהכנסת, והוא יכתוב את זה.
דן לנדאו
¶
ברור שלא, רשות השידור – אנחנו חוסכים לה כסף בדבר הזה. והגנז מבסוט כי אנחנו נשמור על זה גם די בסדר.
אתי בנדלר
¶
אנחנו נכניס את זה בצורה ברורה בנוסח. וכדי להפיס את דעתך, בחוק שידורי טלוויזיה מהכנסת, גם היום יש סעיף שאומר ככה – כשמדובר על זכויות היוצרים בשידורים האלה נאמר – "על אף הוראות סעיף קטן (א), שידורי הכנסת יעמדו חינם לשימוש כל הרוצה בהם, אלא אם כן נקבע אחרת בתקנות לעניין השימוש או לעניין התשלום". ובהמשך, סעיף קטן (ג) בסעיף 15: "הרוצה בהקלטות לאחר שידור – ישלם לגוף המשדר תשלום בשל ההוצאות הכרוכות בכך, המבוסס על מחיר העלות, בהתאם לכללים שתקבע המועצה" וכולי. זה החלק הרלוונטי לעניינו, ככה שגם היום הנושא הזה של העמדת השידורים האלה תמורת תשלום של החזר עלות בלבד מעוגן בחוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי בעד הסעיף, כולל התוספת של המנכ"ל, עם כל התיקונים?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הסעיף אושר.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה עוד הערה אחת. ההוראה הזאת, כמוצע, חלה גם על תכנים אחרים שהיא מעבירה לפי סעיף 44(ו) - -
אתי בנדלר
¶
נכון. זה הנוסח שהציע עורך הדין אציל, ושהוועדה אישרה. דא עקא שסעיף 44(ו) עדיין לא אושר בוועדה. ככל שהוא יאושר זה יחול, אם הוא לא יאושר, מובן שזה ימחק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז עזוב את זה. עזוב. די, הוא שאל חברת כנסת, היא ענתה לו כמה פעמים. מספיק. למה אתה עושה לנו את זה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אז אחרי זה תשאל אותה בחוץ. לא, די. אנחנו עובדים, אנחנו אחרי יום שלם, עשר שעות של דיונים. כל אחד רוצה לשאול 20 פעם את אותה שאלה. זה לא הגיוני כבר. תן לנו לגמור. בסוף, אם יישאר זמן, יישאר כוח, תשאל את השאלה הזאת. להפריע לנו לדיון עם משהו שכבר ארבע פעמים הוא שאל, ולא הפסקתי אותו. פעם ועוד פעם ועוד פעם והיא ענתה. רק תיצור הזדמנות שהיא תגיד שהיא לא הבינה אותו וזה אולי לא נכון. היא אמרה לו כמה פעמים.
משה זמיר
¶
לא, אבל יש כמה שלבים של העסקה ברשות השידור וכמה חוזים שונים ומשונים. לאיזה תנאים הולכים להשוות את התנאים של עובדי רשת מורשת - - -
לאה ורון
¶
אדוני לא קיבל רשות הדיבור, ואדוני לא יכול לדבר עכשיו. והוועדה עוברת לנושא הבא, שהוא סעיף 3 – בקשת ראש הממשלה להוספת סעיף 44(ו) לחוק העיקרי.
עידו אציל
¶
מדובר בסעיף שמאפשר לרשות - - הוא פוצל בדיון שהיה לפני בוועדת הכנסת, לפני מספר חודשים בודדים. זה הגיע לוועדה, כבוד היושב-ראש החליט שזה סעיף שמוקדם לדון בו בצורה מפוצלת. ולכן הסעיף ירד, ועכשיו אנחנו מבקשים לדון בו מחדש.
עידו אציל
¶
הסעיף בעצם מסמיך את הרשות להעביר תכנים באמצעים טכנולוגיים נוספים מלבד רדיו וטלוויזיה. זאת אומרת - - -
עידו אציל
¶
בנוסף, הסעיף מאפשר לרשות גם להעביר תכנים שהם פרסומות באתר האינטרנט של הרשות. וכמובן, עוד דבר אחד שיש בסעיף הזה, זה מגבלה מבחינת היקף התכנים שניתן להעביר בהם. היקף השידורים בעצם.
אלכס מילר
¶
אני חושב שדווקא בסעיף הזה צריך לשמוע גם את כל אלו שהיום מתחילים את מנגנון התקשורת האינטרנטית ונהנים מחבילת הפרסומות שכביכול - - עכשיו, אין לי שום התנגדות לכך. אבל הרי אתה מבין שברגע שאתה לוקח חבילת פרסומות היום, שמחולקת לפי השוק של התקשורת הישראלית המתעסקת בעניין זה, ברגע שנכנס שחקן בגודל של רשות השידור, הוא הולך לקחת מהחבילה הזאת נתח מאוד גדול. אני חושב שלפחות מן הראוי לתת - - -
לאה ורון
¶
חבר הכנסת מילר, איגוד האינטרנט הישראלי, כמו גם איגוד חברות הפרסום ואיגוד השיווק הישראלי, כולם הוזמנו לישיבת הוועדה.
אתי בנדלר
¶
רגע, נכון. סליחה, לא מבחינה צרכנית, מבחינת התוכן. אני חושבת ששכחתם להעיר שכשהוועדה דנה בשלב הראשון בסעיף הזה ואישרה אותו, היא לא אישרה את סעיף קטן (ד). היתה הצבעה נגד סעיף קטן (ד). סעיף קטן (ד), שעניינו - - אני אקרא אותו. אולי כדאי לקרוא את כל הסעיף, כי בעצם דנים בסעיף הזה מחדש. אני מבקשת לקרוא אותו ולומר מה הוועדה אישרה, מה הוועדה לא אישרה.
אתי בנדלר
¶
הסעיף אומר כדלקמן: "העברת תכנים באמצעים טכנולוגים נוספים – (א)
הרשות
רשאית להעביר תכנים באמצעים טכנולוגיים אחרים מן האמור בהגדרה "השידורים", שבסעיף 1, ובכלל זה, באמצעות רשת האינטרנט ובאמצעות מערכת רדיו טלפון נייד כמשמעותה בחוק התקשורת (בזק ושידורים)". זה מה שנקרא "הניו-מדיה" אני מבינה. בעצם מאפשרים כאן לרשות להפיק שידורים ולהעביר אותם באמצעים טכנולוגיים חדשים שלא מוכרים עד כה לפי חוק השידורים.
"(ב)
הרשות לא תעביר תכנים כאמור בסעיף קטן (א), אלא במקביל לשידורם בשידור ראשוני ברדיו או בטלוויזיה, או לאחר שידורם כאמור; ואולם רשאית הרשות להעביר חלק מהתכנים האמורים אף לפני השידור הראשוני כאמור או גם אם לא שודרו ברדיו או בטלוויזיה, ובלבד שאינם חלק משמעותי מתכנים אלה; הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על שידורי חדשות כמשמעותם בסעיף 4א". אגב, אינני מבינה מה אומרת הסיפה הזאת.
"(ג)
על תכנים המועברים לפי סעיף זה יחולו ההוראות לפי חוק זה החלות על שידורים, בשינויים המחויבים". למעט סעיף 44(ג). סעיף 44(ג) עניינו - - זה לא לפני, אני תיכף אומר מה זה. סעיף קטן (ד), שאותו הוועדה לא אישרה, והוא נמחק מהנוסח היה: "(ד)
בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (ב), רשאית הרשות לשלב באתר האינטרנט שלה הודעות פרסומת, ובלבד שהן יופרדו מהתכנים המועברים על ידה באתר, בהתאם לכללים שקבעה המועצה; בסעיף זה, "הודעות פרסומת" - למעט תשדירי פרסומת".
אני מניחה, מנהלת הוועדה, שהגופים שהוזמנו עכשיו לא הגיעו משום שהם היו משוכנעים שהסעיף הזה פשוט ירד כי הוועדה לא אישרה את זה. ואז סעיף קטן (ה), שהפך להיות סעיף קטן (ד) אומר: "אין בהוראות סעיפים קטנים (ב) ו–(ג) כדי למנוע מהרשות את האפשרות להעביר תכנים כאמור בסעיף קטן (א) הכוללים תשדירי פרסומת, במקביל לשידורם לפי הוראות סעיף 25א בשידור ראשוני ברדיו". דהיינו, אם מעבירים תכני רדיו, שכוללים פרסומת, אפשר לכלול את הפרסומות כמובן גם באינטרנט או ברדיו טלפון נייד, או באמצעים טכנולוגיים אחרים, ככל שיהיו בעתיד, או שיש כבר. אינני יודעת.
סעיף 44(ג) זה סעיף שמדבר על הפקות מקור. וכאן כמובן לגבי השידורים האלה, הסוג הזה של התכנים והשידורים, לא תהיה חובת הפקות מקור בכלל.
אמיר ברקן
¶
אמיר ברקן, ראש האגף הכלכלי, משרד הממשלה. אני רוצה להסביר פה, הסעיף הזה שאנחנו מבקשים פה הוא סעיף מהותי לעניין הרפורמה ולעניין הסכם המימון שאנחנו נציג בהמשך. לגבי השאלה של היושב-ראש המשותף, לא מדובר פה בדרמה, מדובר פה – מבחינת ההיקף של הפרסום – על עשרה מיליון שקל בשנה במבט - - -
אלכס מילר
¶
בסדר, אני אמרתי, אני לא מתנגד, אדוני. אני אמרתי, אני לא מתנגד, אבל אני חושב שמן הראוי, ברגע שהמדינה מכניסה יד לתוך חבילת הפרסום והשוק הפרטי, מן הראוי שהשוק הפרטי לפחות ייתן את עמדתו בעניין זה. כי, רבותי, אנחנו פה מתעסקים בשינוי - -
אלכס מילר
¶
- - מהותי מבחינת ההפעלה. אם רשות השידור מפעילה עכשיו אתר חדשות במקביל לאתרי החדשות שקיימים היום במערכת – NRG, Ynet – וכל שאר האתרים, והוצע לגייס חסויות ופרסומות לאתרים האלו, כמובן שיש פה איזושהי דינמיקה. אז גם עם כל הכוח שיש לרשות השידור, רבותי, יש לכם כתבים, יש לכם - - כל העולם. הם ייכתבו גם פה, ייכתבו גם שם. צריך לראות.
אתי בנדלר
¶
מר ברקן, אני כיועצת משפטית, חייבת להביע את תמיהתי – וזו המילה הכי רכה שאני יכולה למצוא כאן – על כך שהסכם המימון כולל את מקור ההכנסה הזה, כשאתם ידעתם שהכנסת התנגדה לזה ולא אישרה את זה.
אמיר ברקן
¶
אנחנו נציג בפניכם – עוד היום, אני מקווה – את המתווה כולו. כמובן אתם רשאים לאשר אותו או לדחות אותו. לכל דבר כזה יש משמעויות. יחד עם זאת, אני אומר עוד פעם, ההיקפים הם לא דרמטיים. אני מוכן גם לקבוע הגבלה, בחוק אפילו, אם אתם מתעקשים. זה לא יהיה, נניח, יותר מ-15% - - -
אלכס מילר
¶
לא, תקשיב, אני לא נגד. אני לא נגד, גם אמרתי, להיפך, גם בעבר אמרתי שאני גם אשמח שרשות השידור תדע להתנהל כלכלית ושהיא תיתן קצת חופש בעניין של החסויות והפרסומות, וזה יוריד את הנטל של אגרת הטלוויזיה מהאזרחים. אני רק חושב – אדוני, אני חושב גם בשבילך, בטוח יסכים איתי גם חבר הכנסת שאמה-הכהן, כי הוא יושב-ראש ועדת הכלכלה – שאם אנחנו אומרים ועושים פה שינוי מהותי שקשור לשוק הפרסומות, אז מן הראוי שכל אלה שחיים את השוק הזה, שלפחות תהיה להם אפשרות להתבטא בעניין הזה. אם אתם רוצים להוריד את הסעיף הזה אפשר - - -
אלכס מילר
¶
אז אם אתם מתעקשים, אז אני אומר לכם, רבותי - - כי מחר אנחנו נאשר את הסעיף הזה, יבואו Ynet וכל אלו, יגישו נגדכם - - -
אמיר ברקן
¶
אני מוכן להציע – לאור דחיפות העניין וגם לאור העובדה שאנחנו אולי רוצים לסיים – שהכללים והשיעורים – כתבנו אותם בכללים – יובאו לאישור הוועדה.
אילת מצגר
¶
אילת מצגר, סמנכ"ל טלוויזיה ברשות השנייה. אני מבקשת לציין שערוצי הרשות השנייה, ערוצים 22 ו-10, הם ערוצים מסחריים ציבוריים שכל הכנסותיהם מפרסומות. הם מחויבים במחויבויות תוכן ציבוריות מאוד מאוד כבדות, שהם מחויבים לעמוד בהם כתנאי גם להמשך הקיום שלהם. שני מיליון שקלים זה שליש סדרת דרמה, זה שליש מהכסף שמושקע בחלק מתוכניות סוגה עילית שמפיקים ומשדרים בערוצים האלה, בהתאם למחויבות, ואי-אפשר לזלזל בסכומים האלה.
אני חושבת שיש משהו לא נכון בכך שמאשרים עכשיו פרסום במדיה או בערוץ שעד כה לא אושרה בו שום פרסומת, מבלי ליידע את הגורמים ששוק הפרסום הוא חמצן החיים שלהם. ואנחנו נשמח לקבל פרטים לגבי מה ההיקף של הדבר הזה. לא התייעצו אתנו, ואנחנו בכל זאת הגורם הרגולטור המרכזי על הערוצים המסחריים במדינת ישראל. הדבר הזה לא הובא לידיעתנו לפני כן. אני חושבת שיש פה משהו פגום בתהליך הזה.
ירמיהו קדושי
¶
קודם כל, אני חושב שמה שנאמר כאן, מה שפגום קודם כל, שערוצים 22 ו-10 נמצאים עכשיו בתוך האינטרנט, זה לא קשור בכלל לטלוויזיה. עכשיו, אחד מהדברים שהיה בזמן האחרון, שרשות השידור, משום מה – גם לא שמעתי אף אחד פוצה פֹה פה – עושה כאן איזשהו משהו עם אתר "מאקו" ונותן להם כאילו יחסי ציבור ברדיו, ונותן להם לשדר את השידורים של הרדיו ב"מאקו" – שזה אתר פרטי. אנחנו בתור אנשים שמקימים אתרי אינטרנט, ובתור אנשים שיש לנו כאן אתרי אינטרנט, ובתור אתרים קטנים, באים ומוחים על העניין הזה.
זה לא הגיוני שרשות השידור – שזה של המדינה – תעשה שיתופי פעולה עם אתרים פרטיים. אז קודם כל, אנחנו רוצים שבסעיף הזה – דורשים פשוט – שיהיה פה איזה סעיף שלא תהיה להם אפשרות לעשות שום שיתופי פעולה עם אף אתר אינטרנט פרטי שקיים. זאת אומרת, שלא ייווצר מצב שפתאום זה יהפוך להיות מסע פרסום או קישורים לכל מיני אתרים פרטיים. לעניין הזה, מה שאמרה פה מהרשות השנייה, סלחי לי, גברתי, אבל אתר "מאקו" ואתר "נענע-10" וכל האתרים האלה, הם נמצאים באינטרנט, הם לוקחים מאתנו את הפרנסה. זה לא משהו שהם באים - -
ירמיהו קדושי
¶
- - ואומרים - - כי זה לא שוק הטלוויזיה, זה שוק אחר. שוק האינטרנט ושוק הטלוויזיה הם שני שווקים שונים מאוד, וזה פרסום מאוד שונה. זאת אומרת, זה לא אותו דבר. והיום הם הפכו את זה למצב שזה הפך להיות מאגר שלהם, הם באו והשתלטו על אתרי האינטרנט הקטנים, וגרמו להם פשוט לנפילה.
דני זקן
¶
מצד אחד אי-אפשר לבוא ולהגיד: לא נותנים מימון לרשות השידור לצורך הרפורמה שכולם – אני מקווה – מקבלים אותה באמצעות העלאת אגרה, שזה מה היה צפוי, או לפחות אי-הפחתתה. ומצד שני לא לתת לרשות את האפשרות להשתכר ולהרוויח במקומות שבהם זה אפשרי. והקטע של הפרסומות מהאינטרנט – קודם כל, זה דבר חדש. זה משהו חדש שצריך היה להכניס אותו בכל מקרה.
דבר שני, הדחיפות של העניין קיימת, הרי לכולם ידוע שאנחנו צריכים לגמור את העניין הזה כמה שיותר מהר. מציע מר ברקן – כדי לאפשר את ההסתייגויות ואת הדברים אחר כך – באמת, לקבוע את השיעורים על-ידי ועדת הכלכלה, אבל הדבר הזה חייב לקבל את האישור, ואפילו בלי הגבלה, כי ככל שזה ייטב, זה ייטב לכולם, כולל היוצרים, כולל כל האחרים. ככל שיהיה יותר מימון לצורך ההפקות, זה יותר טוב, לכן אני לא מבין את ההתנגדות. חבר הכנסת מילר, אמרתי כשלא היית כאן, שמצד אחד אתה לא יכול לבוא ולהגיד: אל תיקחו ממה שהיה אמור להיות במקור האגרה, אבל לא לתת את האפשרויות האחרות להשתכר. זה הכרחי, זה לא - - שמעתי מה שאמרת.
אלכס מילר
¶
אני אמרתי שאני, להיפך, אני גם בעבר אמרתי שצריך לתת לרשות השידור מרחב פעולה במה שקשור לעניין של פרסומות וחסויות, כי לדעתי זה יוזיל בצורה משמעותית מאוד את אגרת הטלוויזיה. אני רק אומר שלעצם הדיון, ברגע שאתה עושה שינוי מהותי בשוק הפרסומות ואתה לוקח גוף שהוא אחד מהגופים הגדולים מבחינת כוח האדם, ואתה נותן לגוף הזה – שהיום לא מתעסק בפרסומות – להיכנס לעולם התוכן - - -
אלכס מילר
¶
כשאתה נכנס לאינטרנט, ואתה מאפשר ליהנות משוק הפרסומות, ואתה נותן היום מתוך אותם, נגיד, שלושה או ארבעה גדולים שהיום נמצאים באינטרנט, וכל אחד מנסה איכשהו לשרוד שם, ואתה מכניס גוף כמו רשות השידור לתוך העולם הזה של התוכן, אין לי שום בעיה. אבל ברגע שהם צריכים גם לעבוד לפי הפרסומות, ומחר יבואו ויגידו: תשמע, זה לא מספיק, אנחנו צריכים להתרחב, ואז אנחנו נצטרך לחשוב איך מתרחבים. כי אם אנחנו לא ניתן, אז יגידו: אנחנו צריכים לסגור ולפטר עובדים. אז הלכת פה לאיזשהו מהלך. מכירים את זה.
אז אני אומר שלפחות בעניין זה, כל אלה שמתעסקים בתחום, צריכים להביע את עמדתם. אתה לא יכול לקבוע כאן, בשעה 17:00, שאתרי אינטרנט של רשות השידור יכולים ליהנות מפרסומות בלי לשמוע את אלה שמתעסקים. אני חושב שזה דבר טריוויאלי ביותר. אני יכול להגיד את עמדתי, שאני כן חושב שזה דבר נכון. אבל בלי לשמוע את הצעדים ואילו השלכות יכולות להיות - - -
אלכס מילר
¶
אז אני אומר, רבותי, צריך להבין שכל התחום הזה חי מעוגה שהיא עוגה מאוד קטנה, וכל כניסה לשם, יש לזה השלכות. צריך לשמוע מה יהיו ההשלכות, ואנחנו צריכים לקבל את ההחלטה האם אנחנו בתור חברי כנסת יכולים לקחת על עצמנו החלטה מסוג זה. מצד שני, גם רשות השידור צריכה לדעת לאן הם נכנסים. דרך אגב, אני לא רואה שיש צביעה של שום תקציב לעניין הזה. האם אתרי האינטרנט - - -
אלכס מילר
¶
אם מחר תבוא ותגיד לי: שמע, אנחנו לא מצליחים להתנהל מהפרסומות, אבל גייסנו - - יש לנו תמיכה טכנית ויש לנו - - מאיזה תקציב תחיו? אם מחר לא יהיו פרסומות?
אמיר ברקן
¶
הוא צריך להגיע ל-10 מיליון שקל בהבשלה מלאה. בהבשלה מלאה – שימו לב, בשביל שמישהו יקנה מהם פרסומות, הם צריכים להקים אתר וצריכים לעשות תכנים. הם צריכים להיות אטרקטיביים, ואז אולי מישהו יסכים - - -
אורי רוזנווקס
¶
אורי מפורום היוצרים. יש שני דברים שמדאיגים אותנו. אחד, לעניין של ניו-מדיה יש נגיעה מהותית בבג"ץ שלנו. אנחנו לא בכדי ביקשנו לקבל לידנו את התקציב של 2012 של רשות השידור, לראות כמה מושקע בניו-מדיה וכמה מושקע במשהו שאף אחד עוד לא מדבר עליו, זה ערוץ חדשות. ערוץ חדשות 24 שעות, שיש כנראה כסף להקים אותו, אבל אין כסף לשלם ליצירה מקורית.
אלו שני דברים מהותיים שאיפשהו בכל מתווה הרפורמה מוחבאים. ואני מפנה את הוועדה ל-26 בינואר בה דיבר מנכ"ל רשות השידור, יוני בן מנחם, על העובדה שתנאי השכר החריגים של זליג רבינוביץ נועדו לזה שהוא יקים את ערוץ החדשות החדש והניו-מדיה. אנחנו פוחדים שהערוץ הזה, וערוץ החדשות זו דרך לרוקן את ערוץ הטלוויזיה מתוכן. ואנחנו חושבים שלא ייתכן שהערוץ הזה יהיה ללא רגולציה על תוכן, כפי שנאמר פה.
דנה נויפלד
¶
העניין של חובת - - אתה מתכוון אם אני יכולה - - - לרכש הפקות, אנחנו המעטנו את הסעיף הזה.
אלכס מילר
¶
רבותי, השאלה אם אתם הולכים לעשות מנגנון נפרד לגמרי בעניין של האינטרנט, שזה אומר, נגיד, עורך שהוא עורך נפרד מהחדשות של - - כי זו עוד כניסה עצומה של עובדים, שאחר כך אתם עוד תצטרכו גם לשבור ראש איך אתם - - אם זה, נגיד, כתב הכנסת של רשת ב', או כתב הכנסת של ערוץ-11, הוא יהיה כתב הכנסת של אותו אתר, זה איכשהו - - עכשיו, אם אתם תקימו עוד מנגנון - - -
אמיר גילת
¶
חבר הכנסת מילר, בוא, אני אעזור לך. מספר העובדים ברשות השידור אחרי הרפורמה הוא מוגבל – 1,275, כולל כל היחידות מכל סוג שהוא, מכל מין שהוא. כלומר, אין פה מעל מכסה זאת, שהיא נקבעה - - -
אלכס מילר
¶
רבותי, בואו, תהיו מקצועיים. אם אתם רוצים שיהיו פרסומות, תעשו את זה בצורה כזאת שיהיה אפשר לגייס פרסומות. אם אתם רוצים כבר מההתחלה להכניס מקלות לגלגלים, שלא יהיו פרסומות, אז לא יהיו לכם פרסומות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב, אנחנו מפסיקים את הדיון, חוזרים ב-17:30, יש הצבעות במליאה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 16:54 ונתחדשה בשעה 17:45.)>
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בכל מקרה, אם לא מגיעים לסוף-סוף-סוף, שום דבר שאנחנו מדברים עליו לא שווה כלום.
אלכס מילר
¶
לא, אבל זה נשמע קצת הזוי. כאשר אנחנו דנים כאן על חקיקה, ועל כל סעיף שלמישהו נראה שהוא סעיף בעייתי מבחינתו – הוא יכול להגיש בג"ץ, ואז להגיד: אל תדונו על הסעיף, יש בג"ץ.
עידו אציל
¶
אני רק אבהיר שההפניות לסעיפים מתייחסות לנוסח הצעת החוק כפי שהעברנו לוועדה, ולא לנוסח החוק כפי שפורסם ברשומות. "תחילה 38. תחילתו של חוק זה ביום פרסומו (להלן – יום התחילה), בכפוף להוראות המעבר הקבועות בסעיף 40 להלן".
"מינוי ועדת איתור ראשונה ומועצה ראשונה 39. (א)
חברי ועדת האיתור הראשונה ימונו לפי סעיף 7 לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 7 לחוק זה, בתוך שנה מיום התחילה.
(ב)
חברי מועצת הרשות הראשונה ימונו לפי סעיף 14 לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 9 לחוק זה, בתוך שנתיים מיום התחילה או במועד סיום כהונת המליאה שמונתה בהתאם לפרק שני לחוק העיקרי בנוסחו ערב יום התחילה, לפי המוקדם".
עידו אציל
¶
"או במועד סיום כהונת המליאה שמונתה בהתאם לפרק שני לחוק העיקרי בנוסחו ערב יום התחילה" - - -
עידו אציל
¶
"(ב)
חברי מועצת הרשות הראשונה ימונו לפי סעיף 14 לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 9 לחוק זה, בתוך שנתיים מיום התחילה או במועד סיום כהונת המליאה שמונתה בהתאם לפרק שני לחוק העיקרי בנוסחו ערב יום התחילה" – עד כאן זה כפי שפורסם.
עידו אציל
¶
עכשיו ההמשך – "או במועד סיום כהונת המליאה שמונתה בהתאם לפרק שני לחוק העיקרי בנוסחו ערב יום התחילה, לפי המוקדם". בעצם, אנחנו רוצים למנוע מצב שחברי המליאה יכהנו יותר משלוש שנים. על-פי החוק היום תקופת הכהונה היא שלוש שנים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רגע, בוא נגמור. מי בעד 38?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 38 אושר.
עידו אציל
¶
בינתיים מלבד אותה סיפה שהקראתי אין שינוי. עכשיו אני מקריא תוספת שהיא לבקשת הוועדה, בדיון האחרון שדנו בהוראת המעבר נתבקשנו להוסיף. "(ג) השר יפרסם ברשומות הודעה על יום השלמת מינוי המועצה הראשונה (להלן – יום מינוי המועצה)".
אתי בנדלר
¶
אבל אני זוכרת שאנחנו ביקשנו – לא זוכרת, כתוב לי פשוט – הודעה גם על יום מינוי ועדת האיתור.
דנה נויפלד
¶
אין לנו התנגדות. ראינו בפרוטוקול שהיה לגבי המועצה, לגבי הוועדה אני לא בטוחה שהיתה החלטה בסופו של דבר. זה נתון לשיקול דעת של הוועדה. אין לנו מניעה. פה פשוט החשיבות של המועצה היא הרבה יותר גדולה כיוון שיש לנו - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רגע, 39 – אנחנו מצביעים על (א), (ב) ו-(ג) כפי שהוקראו. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 39 אושר.
עידו אציל
¶
"הוראת מעבר 40. (א)
מליאת רשות השידור וחברי הועד המנהל שכיהנו ערב יום מינוי המועצה ימשיכו לכהן בתפקידיהם עד ליום מינויה של המועצה הראשונה לפי הוראות סעיף 39 לחוק זה (להלן – תקופת המעבר), ויהיו נתונות להם סמכויותיהם כפי שהיו קבועות לפי החוק העיקרי ערב יום התחילה וכן סמכויות נוספות הקבועות בחוק זה אשר נכנסו לתוקפן ביום התחילה כמפורט בסעיף קטן (ב) להלן; בתקופת המעבר יראו את יושב ראש הרשות כיושב ראש המועצה לעניין סמכויותיו לפי חוק זה, ואת שאר חברי המליאה כחברי המועצה שמונו לפי חוק זה, אלא אם נאמר במפורש אחרת, והכול בשינויים המחויבים".
אני רק אציין שני שינויים שעשינו לעומת הנוסח שפורסם באתר הוועדה – בתחילת הסעיף, במקום "מליאת רשות השידור וחברי הועד המנהל שכיהנו ערב יום התחילה" – זה "ערב מינוי יום מינוי המועצה". ובהמשך, "ויהיו נתונות להם סמכויותיהם כפי שהיו קבועות לפי החוק העיקרי", שזה תיקון נוסח.
"(ב) בתקופת המעבר, יחולו הוראות חוק זה בשינויים המפורטים להלן:
(1) הפרק השני והפרק השלישי לחוק, כנוסחם ערב יום התחילה, יחולו על המליאה והוועד המנהל שיכהנו בתקופת המעבר, זאת במקביל לפרק השני לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, ולהוראות סעיפים 14 ו-15 לחוק העיקרי, כנוסחם בחוק זה, אשר יחולו על הליכי כינון ועדת האיתור הראשונה ופעילותה ועל הליכי כינון המועצה הראשונה, לפי העניין; אין בקיום ההליכים למינוי ועדת האיתור הראשונה או במינויה או בקיום ההליכים למינוי המועצה הראשונה כדי לגרוע מסמכויות מליאת רשות השידור והוועד המנהל או מתוקף פעולותיהם".
עידו אציל
¶
אז "בתקופת המעבר" אנחנו נמחק.
"(2)
מי שנתמנה ערב כינונה של ועדת האיתור הראשונה למנהל הכללי של רשות השידור, יתמנה לתפקיד ויכהן בו לפי הוראות החוק העיקרי כנוסחן ערב יום התחילה, ויחולו לגביו סעיפים 23-23ג לחוק העיקרי, כנוסחם ערב יום התחילה, כל זאת עד לסוף תקופת המעבר, ואולם לעניין מינוי לתקופות כהונתו יחולו לגביו" – פה יש איזה תיקון נוסח קטן.
עו"ד עידו אציל
¶
לא "ואולם", זה "אולם". "לעניין תקופות כהונתו יחולו לגביו הוראות סעיף 23א(א) לחוק העיקרי בנוסחן לפי חוק זה".
"סעיפים 23-23ג לחוק העיקרי, כנוסחם בחוק זה, יחולו על מנהל כללי שימונה החל ממועד כינונה של ועדת האיתור הראשונה ואולם עד לסוף תקופת המעבר, בכל מקום במקום "המועצה" יבוא "המליאה", ובכל מקרה סעיף 23ג לחוק העיקרי, כנוסחו ערב יום התחילה, יוסיף לחול על המנהל הכללי עד לסוף תקופת המעבר".
עידו אציל
¶
אתם לא רוצים שאני אסיים לקרוא הכול?
" (3)
סעיפים 16, 17, 19 – 21ג, 21ה, 21ח, 22, 23ד-23ו, ו-23ז(ה) לחוק העיקרי, כנוסחם בחוק זה, וכן סעיפים 10, 11(1)-(3), 17, 20, 23, 27-31, 34, 36" - - -
עידו אציל
¶
כן. "34, 36 לחוק זה, ייכנסו לתוקף במועד כינון המועצה הראשונה".
"(4)
בתקופת המעבר, במקום סעיף 18 לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, יבוא:
"יושב ראש הרשות יגיש לשר, אחת לשנה, דוחות כספיים וכן דוח על פעילותה של הרשות; בדוח הפעילות יפורטו, בין השאר, היעדים השנתיים שקבעה הרשות, עמידתה ביעדים האמורים, וכן עמידתה בדרישת ההפקות המקומיות הקנויות לפי סעיף 44ג; הרשות תפרסם את תמצית הדוחות הכספיים ואת דוח הפעילות באתר האינטרנט של הרשות ובכל דרך אחרת שתמצא לנכון; לעניין זה, "דוחות כספיים" – מאזן, דוח רווח והפסד ודוח על תזרימי מזומנים לרבות ביאורים להם"".
"(5)
בתקופת המעבר, בסעיף 21ד לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, במקום "המועצה" יבוא "המליאה", ובסעיף קטן (ב), לפני המילים "בעל מומחיות" יבוא "במידת האפשר";
(6)
בתקופת המעבר, בסעיפים 21ו, 21ז, 23י לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, במקום "המועצה" יבוא "המליאה והוועד המנהל";
(7)
בתקופת המעבר, בסעיף 23ח לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, במקום "המועצה" יבוא "הוועד המנהל", ואולם מי ששימש כרואה חשבון מבקר של הרשות" - - -
עו"ד עידו אציל
¶
"ואולם מי ששימש כרואה חשבון מבקר של הרשות ערב יום התחילה יוסיף לשמש בתפקידו לפי תנאי ההסכם שנכרת בין הרשות לבינו ערב יום התחילה ולעניין מינוי לתקופת כהונה נוספת יחולו לגביו הוראות סעיף 23ח(ב) לחוק העיקרי בנוסחן לפי חוק זה".
"(8)
בתקופת המעבר, בסעיפים 14, 15, 18, 24, 35 לחוק זה" - - -
עו"ד עידו אציל
¶
זו ו-. אני אקריא עוד פעם – "בתקופת המעבר, בסעיפים 14, 15, 18, 24, - 35 לחוק זה, במקום "המועצה" יבוא "הועד המנהל";
(ג)
מי שכיהן ערב תחילתו של חוק זה כחבר במליאת רשות השידור לא תבוא התקופה בה כיהן בתפקיד זה במניין התקופות לפי סעיף 19 לחוק העיקרי.
(ד)
כל עוד לא נקבע אחרת בכללים לפי סעיף 21ה(ג) לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 9, יחולו לגבי יושב ראש המועצה תקנות רשות השידור (גמול), תשל"ח-1978 , כנוסחן ערב יום התחילה, כפי שחלו לגבי יושב ראש רשות השידור".
עידו אציל
¶
אני רק אפתח ואגיד – אנחנו ניסינו כמובן כל הסעיפים שאפשר להחיל אותם באופן מיידי כדי שהחוק ייכנס כבר לתוקפו, כי ההנחה היא שהחוק מיטיב עם הציבור ועם המצב, אז החלנו אותם באופן מיידי, מיד עם פרסום החוק. כל סעיף שאי-אפשר להחיל אותו באופן מיידי ויש לחכות למינוי המועצה הראשונה – שזה כמובן תהליך שצפוי לקחת מעט זמן – אז אנחנו דחינו את כניסתו לתוקף.
דנה נויפלד
¶
חוץ מזה יש עוד סעיפים שהם יחולו במיידי, אבל בתקופת המעבר, עד שתכונן המועצה, חילקנו סמכויות בין המליאה לוועד המנהל, ואמרנו שיראו את המליאה כאילו שהיא המועצה או שיראו את הוועד המנהל כאילו שהוא המועצה. ושיש הוראות שחלות על בעלי תפקידים מכהנים עכשיו, כמו המנכ"ל, המליאה והיושב-ראש.
דנה נויפלד
¶
ההנחה היתה שמי שמכהן כעת - - נלך שנייה אחורה. היום, לפי חוק רשות השידור, אפשר להאריך כהונה. לפי ההצעה כמו שהיא עכשיו, יש מגבלה. ולכן הוועדה קבעה שיש הגבלת כהונה. לכן אנחנו אומרים: לגבי אלה שמכהנים עכשיו – הם יוכלו לכהן שוב. זה על אף הוראות החוק.
עידו אציל
¶
צריך לקחת בחשבון שהמועצה הראשונה, בכל זאת, אתה לא רוצה למנוע שיהיו אנשים גם - - הנה אני - -
עידו אציל
¶
מעבר לכך, אני רוצה להגיד שמאחר ומדובר במועצה ראשונה, יכול להיות מאוד שיירצו לקחת לפחות חלק – למנות חלק מהאנשים שכבר יש להם ניסיון בניהול הרשות – ולהשים אותם במועצה הראשונה. אחרת יהיה מצב שבעצם אנשים שבכלל לא מכירים את המערכת ייכנסו למועצה הראשונה וזה יכול להיות מצב בעייתי ביחס למועצה הראשונה.
אתי בנדלר
¶
בלבד שהוראה לא תחול אלא לגבי ארבעה חברי מליאה. "בלבד שהוראה זו תחול על לא יותר מארבעה חברי מליאה"?
אתי בנלדר
¶
אני רוצה לשאול לגבי סעיף קטן (ב)(4) לגבי הגשת הדוחות הכספיים בתקופת המעבר. תקופת המעבר היא בסך הכול שנתיים, נכון דנה?
אתי בנדלר
¶
עידו? אז אתם אומרים שהוא יגיש אחת לשנה. מתי הוא יגיש את הדוח על השנה השנייה? הרי יש כאן בסך הכול שנתיים.
אתי בנלדר
¶
אתם אומרים אחת לשנה. בתקופת המעבר אחת לשנה. אז הוא יגיש בתום השנה הראשונה דוח כספי על השנה הראשונה שבתקופת המעבר. על השנייה שבתקופת המעבר הוא לא יכול להגיש בתקופת המעבר.
אתי בנדלר
¶
זה לא משנה, אבל בכל מקרה את הדוחות אפשר להגיש רק בשנה השלישית לגבי השנה השנייה, וזה כבר לא בתקופת המעבר.
דנה נויפלד
¶
העניין הוא כזה, הסעיף הזה ממשיך לחול. לפי החוק ההוראה הזאת היא הוראת קבע. היא מועתקת – פשוט שינינו את - - -
דנה נויפלד
¶
כי זה מכסות שנתיות. זה חובות שנתיות. הסעיף חל גם כהוראת קבע. מה שעשינו, בסעיף 18 הקבוע כתוב: "המועצה תגיש לשר".
אתי בנדלר
¶
אני לא מדברת על הדוחות הכספיים באופן כללי, אלא על העמידה בדרישות ההפקה המקומיות - - - לפי סעיף 44(ג). האם הכתובת היחידה למתן דוח בעניין הזה הוא רק לשר?
אתי בנדלר
¶
הדוחות הכספיים פחות מעניינים אותי. יותר מעניינים אותי העמידה בדרישות ההפקות המקומיות. חברי הכנסת, אני מפנה את השאלה הזאת - - -
דנה נויפלד
¶
- - אתי, יש שני דוחות שמפורסמים שניהם באתר האינטרנט. שני דוחות. אחד הוא תמצית דוחות ושתיים, בגלל שזה באינטרנט זה תמצית הדוחות הכספיים, וחוץ מזה זה דוח הפעילות. מה זה דוח הפעילות? דוח הפעילות זה הדוח שמפורטים היעדים השנתיים של הרשות של הרשות, עמידתה ביעדים, ועמידתה בדרישת ההפקות לפי סעיף 44(ג). וזה מפורסם כולו - -
אתי בנדלר
¶
לא, זו מכסה שנתית. השאלה היא אם חברי הכנסת מסתפקים בפרסום הדוח הזה באינטרנט או שרוצים לקבל את - - -
אתי בנדלר
¶
אני לא - - - את דוח הפעילות לוועדת הכלכלה ולוועדת החינוך והתרבות. תרצו לקיים ועדה משותפת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברגע שאת קובעת שהם חייבים להגיש את זה לוועדה המשותפת, אז יש צורך להחזרת הוועדה.
לאה ורון
¶
אני חושבת שההצעה של אתי היא הצעה יותר טובה, שהיא תעבור גם לוועדת הכלכלה וגם לוועדת החינוך, וככל שיהיה, היא תהיה - - -
אתי בנדלר
¶
אולי יש הגדרה של הוועדה בחוק, והוא אומר" והוועדה ועדה משותפת לכך וכך כמו שהיה פעם לעניין חוק הרשות השנייה?
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אני יכולה לשאול למה זה לא רבעוני? מבחינת ההשקעה במקור, אפשר רבעוני? למה זה צריך להיות - - עופר, אני מדברת אליך, אני לא - - -
דנה נויפלד
¶
בעקבות הערתך והערתך, אנחנו מוותרים על התמצית, ושזה יהיה הדוחות הכספיים. השאלה היא איך אני מכניסה את זה גם להוראת קבע.
אתי בנדלר
¶
לא קשור אחד לשני. קודם כל הם אומרים: אנחנו נפרסם לא רק את תמצית הדוחות, אלא את הדוחות. דבר שני, יש את העניין למי עוד יועברו הדוחות.
ניר טויב
¶
אנחנו מציעים מסגרת של ועדה משותפת של רשות השידור, היוצרים, האוצר, בפיקוח מבקר המדינה און ליין, שתהיה שקיפות, כמו שהרשות השנייה עובדת במכרזים שלה, שהיא מוציאה הפקות מקור קנויות. לא צריך להמציא את הגלגל מחדש, אפשר להעתיק את המודל של הרשות השנייה. יש פה פיקוח ושקיפות וביזור של ההפקות און ליין. לא שנדע בדיעבד אחרי שנה מה היה או לא היה.
אסף אמיר
¶
תודה. לעניין סעיף 44(ג), שזה ההפקות המקוריות הקנויות, אנחנו מבקשים שיגיש היו"ר לוועדת הכלכלה דוח פעילות אחת לשלושה חודשים ולא דוח מפורט בעניין הזה. זה להגיד האם הוא עמד בשלושה חודשים, האם משהו נעשה בכלל. כי אנחנו יודעים שכל שנה בסוף השנה הגיעו לוועדת הכלכלה וביקשו למחול להם, והשר חתם. אנחנו מבקשים - -
אסף אמיר
¶
- - כבוד שופט העליון, רובינשטיין, שפחות או יותר אמר בעתירה שעשינו. כל שלושה חודשים רק לדווח מה יצא לדרך, מה נעשה, מה הושלם. משהו שייתן לכם יד על הדופק, שלא - - -
דנה נויפלד
¶
לא, רגע, הוא דיבר על משהו אחר. זה לא דוח רבעוני, זה דוח פעילות. דוח - - - כספיים. דוח פעילות רבעוני.
אסף אמיר
¶
זה לא בעיה, מפרסמים את זה בכל מקום. בגלל שהסכומים הם לא כל כך גבוהים אז גם אין בעיה לפרסם את זה. זה ארבע וחצי תכניות.
עמית ליאור
¶
תראה, המצב בפועל, שאתם לא עושים ועדות התקשרויות ולא עושים משאים ומתנים. אתם לא עושים את הדברים האלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עלות וסיכון. מה זה נותן – אני אומר לך שזה נותן. תגיד לי מה העלות והסיכון, זה מה שאני רוצה לשקול. מה העלות והסיכון.
אסף אמיר
¶
העניין הוא כזה, בחצי עמוד הוא יכול להגיד אישרתי להוציא אחת, שתיים, שלוש. בסוף השנה מחברים את הרבעונים, רואים שהם עמדו בחוק. במקום להגיע לדצמבר ולראות שלא קרה שום דבר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חצי שנתי. זה מספיק לך כדי לבחון אותם. אל תבחן אותם אחרי רבעון, אחרי רבעון זה מוקדם מידי.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
תגידי לי – אני יכולה לשאול, גברתי היועצת המשפטית – את אמרת שאם את כותבת ועדה משותפת – כלכלה וחינוך, אז אמר היושב-ראש שגם אם הוועדה לא קיימת היא בעצם תצטרך להתקיים.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אפשר לכתוב – ויועבר לחברת הכנסת שמאלוב-ברקוביץ, אם אני לא אהיה חברת כנסת, אני בעצם אהיה - - -
אתי בנדלר
¶
- - כדי שהוועדה תנחה אותי אם אכן אלה השינויים שמוצעים בסעיף הזה לעומת המוצע. 1. לגבי הדוחות הכספיים, הפרסום יהיה של מלוא הדוחות. זאת אומרת המילה "תמצית" תימחק. 2. דוח פעילות יוגש גם לוועדה משותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת החינוך, התרבות והספורט. 3. בנוסף, יוגש לוועדת המשותפת עד ה-30 ביוני, ובתום כל שנה, דוח פעילות לגבי ההפקות המקומיות הפנויות לפי סעיף 44(ג). שוב, יוגש לוועדה המשותפת, אני לא זוכרת אם אמרתי. האם אלה השינויים עליהם דובר?
אתי בנדלר
¶
פעם בחמישה חודשים זה לא נותן שום דבר. יש לך בשנה או שלושה חודשים או ארבעה חודשים או חצי שנה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא להסתיר, אבל החודש האחרון של חצי שנה עוד לא נמצא בתוך הדוח אז הם רוצים שבוע בשביל לכתוב את זה. מה לא ברור?
אתי בנדלר
¶
לא. אם הוועדה מצביעה על כך, ייווצר חוסר תאום בין ההוראה שמתייחסת לתקופת המעבר לבין ההוראה הקבועה בחוק, בסעיף 18 לחוק. השאלה היא האם הוועדה מבקשת שהשינויים שאושרו עכשיו בוועדה הזאת, אני אחיל אותם גם על סעיף 18 לחוק העיקרי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מצביעים על כל הוראות המעבר, למעט אלה שכבר הצבענו, ועל תיקון סעיף 18. הגדרתי נכון את ההצבעה? עם התיקונים ועם התאמות הניסוח.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
טוב חברים, לאור מחאת חברי הכנסת, מבלי שהם הקימו ועד, אנחנו נאלץ לסיים את הדיון, למרות שקיווינו לסיים את זה היום.