PAGE
33
ועדת משנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
לתקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
06/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 72 >
מישיבת ועדת המשנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
לתקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
יום שלישי, י"ב באדר התשע"ב (06 במרץ 2012), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 06/03/2012
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית)(תיקון), התשע"א 2011
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית)(תיקון), התשע"א 2011>
מוזמנים
¶
>
אבי רמות - משרד התחבורה
הרצל רביניאן - יועמ"ש, משרד התחבורה
עדי גולדינר - משרד המשפטים
רומן פינצב - מנהל ענף שכר עידוד- שיפור השירות, המשרד לקליטת העליה
מירב גת - יועצת האגף לטיפול באדם עם פיגור שכלי, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
יעל ניסן - משרד הבריאות
שמואל חיימוביץ' - ממונה נגישות ארצי, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
שירה חיימוביץ יילון - נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
ערן טמיר - ריטיינר של הנציבות, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
נורית ניישטט - ריטיינרית של הנציבות, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
אורנה ערן - ריטיינרית של הנציבות, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
נועה ביתן - סנגור, אקי"ם ישראל
ראובן ברון - מורשה נגישות השירות, המרכז לעיוור בישראל
ישראל אבן זהב - רכז תחום נגישות, מטה מאבק הנכים
יעקב עילם - נגישות, מטה מאבק הנכים
יערה קלמנוביץ' - רכזת הפורום לענייני נגישות, מטה מאבק הנכים
גבריאלה עילם - נגישות לשירות, עילם
מיכל שיק הר-טוב - יועצת משפטית, עמותת נגישות ישראל
שי הורוביץ - מייצג את ארגון עלי שיח וארגון שמעיה
שאול שרצר - עו"ד, התאחדות ענף הקולנוע בישראל
עוזאל ותיק - דובר החברה, חברת סיטיפס
גיתית שיינין - יועצת משפטית, חברת סיטיפס
קצרנית פרלמנטרית
¶
ס.ל., חבר מתרגמים בע"מ
<תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית)>
(תיקון), התשע"א 2011
ראובן ברון
¶
26ב(2) – הניסוח שם קצת מוזר. הפרינציפ בסעיף הקטן הזה, שצריך להישמע אות מכיוון הדלתות לפני פתיחתן, עם עצירת הרכבת לקליטת קהל, שיושמע למשך דקה לפחות.
ראובן ברון
¶
אל"ף, זכותי לבקש, ובי"ת, בואו תשכנעו אותי שפחות. אני אומר לכם מה המטרה של הצפצוף הזה כפי שאני רואה אותו, אנשים נמצאים בתחנה, הרכבת עוצרת, משהו צריך להכווין אותם לכיוון הדלתות בדומה לאוטובוסים.
היו"ר אילן גילאון
¶
הוא מדבר על כשאתה יורד מן הרכבת, לא כשאתה עולה עליה. בפנים או בחוץ, זה לא אותו דבר.
היו"ר אילן גילאון
¶
מה הדלת משמיעה? היא משמיעה צליל של פתיחה, צליל של טרום פתיחה? מה משמיעה הדלת? רק כשהיא נפתחת היא משמיעה- - -
אייל לב-ארי
¶
(מקריא): ברכבת מקומית נגישה "יותקנו בה מערכות התרעה קולית וחזותית המקדימות את פתיחת הדלתות וסגירתן; האות הקולי יופק בעוצמה כאמור בפרט 3 בתוספת השמינית1; אם אין הדלתות נפתחות באופן אוטומטי מיד עם עצירת הקרון – תובחן דלת הקרון מן הרקע שלה על ידי ניגוד חזותי או סימן מאתר לפי חלק 6 בת"י 1918".
ראובן ברון
¶
לא, אני רק רוצה לחזור, אל"ף, במקום מה שכתוב פה, שיושמע קול עם עצירת הרכבת לקליטת הקהל. יש ויכוח ביני לבין אבי, האנשים בחוץ צריכים גם להספיק לשמוע את זה וגם להתכוונן אל הדלת, אז אני לא יודע, זה יכול להיות חצי דקה, אין לי מושג, לא בדקתי. זה דבר אחד. דבר שני, מדובר פה על ניגוד חזותי, אז מה שאני מבקש, וזה הוזכר גם קודם, שהדלתות תהיינה בניגוד חזותי לרקען, כלומר לשאר הקירות של הקרון, ודבר נוסף, כאשר ישנו לחיץ לפתיחת הדלת הוא יהיה בניגוד מישושי וניגוד חזותי ויוקף בעיגול בקוטר 10 סנטימטרים שיהיה אף הוא בניגוד חזותי לסביבתו.
ראובן ברון
¶
כשעוצרת הרכבת ובן אדם עם ראייה לקויה, קשישים וכו' וכו', צריך לגשת לפתוח את הדלת, באותם מקרים שהדלת סגורה הוא צריך למצוא את הכפתור באיזה שהוא מקום. אז מי שיש לו שרידי ראייה, שאין לרוב העיוורים, פלוס כך וכך קשישים וכו' וכו', זה צריך לצעוק אליהם חזותית. כלומר צריך שהנראות תהיה גדולה. אחד הפרמטרים שמשפיעים על נראות זה גודל, הפרמטר השני זה קונטרס. אלה שני הפרמטרים החשובים. לכן אני אומר העיגול כמו שהוא, נגיד שהוא סנטימטר, שניים, אין לי מושג כמה זה- - -
אבי רמות
¶
ראובן, היום הוא מוקף בטבעת כמו שאתה רוצה, בערך 7 סנטימטרים, אני לא מדדתי בזמן האחרון, וזה מספיק כי זה ניגוד חזותי מאוד רציני, כולל תאורה בפנים.
אבי רמות
¶
אני לא אמרתי ביקורת, אמרתי שאני לא הייתי שם את המידה הזאת ואני אגיד לך מדוע, כי בירושלים זה 7 סנטימטרים, יכול להיות שיביאו קרון כמו שאומר אילן, בומברדייה או משהו אחר, יביאו קרונות, שם זה יהיה 6.5 סנטימטרים או יהיה 9 סנטימטרים, למה לנו להכשיל את עצמנו על פרט שלדעתי הוא לא כל כך חשוב?
ראובן ברון
¶
אז נלך אחרת. אני לא רוצה שמחרתיים לרכבת בקרית שמונה יביאו כזה אחד שיש לו עיגול של סנטימטר אחד, כלומר שלא תהיה לו נראות.
נורית ניישטט
¶
אז זה מה שהוא רוצה, שזה יוכנס לתקנות, שזה יהיה בְּתקנה. אני לא חושבת שחשוב לי אם זה 8 או 9, הוא רוצה שכל העיגול, במקום של הכפתור, יהיה בצבע נוגד- - -
נורית ניישטט
¶
לא הכפתור, מסביבו עיגול שהוא בצבע הנוגד לקיר הרכבת, כיוון שזה יהיה יותר גדול, יהיה יותר קל לאדם לקוי ראייה לראות אותו, כי את הכפתור הקטן בקוטר סנטימטר קשה מאוד לראות. אז הוא אומר שאם, בנוסף לכפתור שהוא בצבע נוגד, תהיה גם מסביבו מסגרת, טבעת, מלאה בצבע, לא רק ציור של טבעת, כולו יהיה מקשה אחת, אז יהיה קל יותר לראות את זה כי זה גדול יותר.
מירב גת
¶
אני רק רוצה להוסיף עוד דבר, שאני מבקשת שתהיה פיקטוגרמה, שיהיה סמל ליד העיגול הזה, שיידעו שזה לפתיחת הדלת. כמו שאנחנו יודעים, אני כבר אמרתי, אני מתנצלת, ברכבת הקלה לא הייתי, אבל ברכבות הרגילות יש עיגול לפתיחת הדלת ויש עיגול לעצירת חירום ויש כל מיני עיגולים ואנשים לא תמיד יודעים למה כל עיגול משמש.
שירה חיימוביץ' יילון
¶
הבנתי שהסימון הוא רק מבחוץ, לא מבפנים. אנחנו מדברים כרגע גם על בפנים. רק לוודא, אתה אומר שכרגע אצלכם יש, אז אדרבא ואדרבא שזה יוכנס כדי שגם בעתיד בכל רכבת קלה אחרת שתהיה פיקטוגרמה לצד הכפתור, גם מבחוץ וגם מבפנים, שיהיה ברור מה הוא הכפתור לפתיחת הדלת.
ערן טמיר
¶
ראובן, כרגע כתוב שאם אין הדלתות נפתחות באופן אוטומטי מיד עם עצירת הקרון תובחן דלת הקרון מן הרקע שלה על ידי ניגוד חזותי.
היו"ר אילן גילאון
¶
אתה היית פעם מפ"מניק או משהו? במפ"ם היו שואלים, מה אתה רוצה ממגן דוד אדום? אז הם היו אומרים 'שיהיה יותר אדום'.
ראובן ברון
¶
אל תצחק, במה שקוראים ת"י חלק 4 חלק מהפרמטרים זה להרחיב את הקו של האותיות, כדי שיראו. אז גם מגן דוד, שיהיה יותר שמן.
גיתית שיינין
¶
אם אפשר רק חזרה לנושא הזה של אם אין הדלתות נפתחות באופן אוטומטי, מה שכרגע ממילא קורה, הנושא של הבחנת הדלת על ידי ניגוד חזותי. כיוון שיש כל מיני אמצעים, יש לנו, שוב, אני חוזרת לאותה הערה שאמרתי- - -
גיתית שיינין
¶
גרזן לא, כפתור יספיק וכפתור יש. אני רוצה שוב פעם להבהיר שאני לא יודעת על איזה התראה חזותית מדובר כשהדלת נפתחת, אבל לכאורה יכול להיות גם מצב שבו המערכת הנוכחית לא עומדת באמצעי ההתראה החזותית הנדרשים. אני לא יודעת מה נדרשים.
אייל לב-ארי
¶
אז מה שאנחנו מוסיפים בעצם זה סמל לפתיחת הדלת וגם עניין הטבעת ההיקפית של הכפתור לפתיחת הדלת, שהוא לא יפחת מ-7 סנטימטרים.
אייל לב-ארי
¶
(מקריא): "(3) אותות מערכות ההתרעה על מצבי חי רום, פתחי יציאת החירום וכל מערכת התרעה וחירום אחרת ברכבת המקומית יהיו שמיעתיים וחזותיים, כאמור בת"י 1918 חלק 4, סעיף 2.6; ההתרעה הקולית לפתיחת הדלתות תהיה בצליל שונה או במקצב שונה מאשר לסגירתן.".
מיכל שיק הר-טוב
¶
חלק 4, סעיף 2.6, יש שם התייחסות לשלט אלקטרוני, אני מקריאה: בכל מקום שבו מותקנת מערכת כריזה לשעת חירום היא תלווה בשלט אלקטרוני ויש הגדרה למה זה שלט אלקטרוני, שלטים הפועלים באמצעות דיודות פולטות אור וכו'. מדברים פה על משהו מאוד מאוד מיושן שפס מהעולם.
ערן טמיר
¶
המשפט האחרון ב-(3) לא מתנסח כאן נכון. המשפט האחרון שאומר 'ההתראה הקולית לפתיחת הדלתות תהיה בצליל שונה ובמקצב שונה מאשר סגירתן'.
אייל לב-ארי
¶
כשאני שאלתי את זה את משרד התחבורה הייתה תשובה אחרת. אני שאלתי אז שאלת תם וזו הייתה התשובה שאמרה שזה כן מתקשר. רוצים להפריד? נפריד, אני בעד להפריד.
ערן טמיר
¶
פסקה (3) מתייחסת למצבי חירום, הסיפה של פסקה (3) מתייחסת לכל מצב, לאו דווקא למצב חירום. אז להפריד את זה, שזה יהיה בנפרד, שיבינו שזה לא רק בחירום.
גיתית שיינין
¶
הערה לגבי הסיפה של סעיף (3) – כפי שגם דיברנו על זה עם משרד התחבורה, שוב, אולי זה כן עומד מבחינתם, אני לא כל כך יודעת, אבל עד כמה שידוע לי ההתראה הקולית שיש לצליל פתיחה וצליל סגירה היא זהה.
אבי רמות
¶
התשובה היא לא, ההתרעה היא לא זהה, היא במקצב שונה ולכן הכנסנו גם את נושא המקצב, כי בהתייעצות עם מומחים התברר שהמקצב משמעותי מאוד.
היו"ר אילן גילאון
¶
נראה כשנגיע לאזעקה של הגראדים באשדוד ומה שקורה. אני רציתי להציע שזה יהיה צליל של אוטו גלידה...
אבי רמות
¶
ברכבות החדשות, בקרונות החדשים, ליד מקום המושב של אדם בכיסא גלגלים יש לחצן לקשר בין האדם בכיסא הגלגלים לנהג מתוך מטרה- - - משך הזמן שאדם בכיסא גלגלים יוצא החוצה הוא רב יותר לכן האדם בכיסא גלגלים מודיע לנהג, 'תדע, אני בדרך החוצה, אל תסגור את הדלתות', וזה קיים היום בכל הקרונות.
שי הורוביץ
¶
אני באופן אישי נסעתי ברכבת במקרה כשהייתה אישה קשישה, נסגרה עליה הדלת והיא לחצה שם ורצתה ללחוץ על מערכת הקשר הפנימית, להגיד לנהג שיעצור והרכבת נסעה. הפקח אמר לה 'אסור לך להשתמש בזה', הוא לא נתן לה. ככה זה נסע עשרות מטרים והיא צעקה שם וכולם התחילו לצעוק ואמרו 'איזה מן דבר זה?' ורק בסוף הגיע פקח וכשהוא אמר 'עצרו', ועצרו אחר כך. לא נתנו להשתמש בזה. היא אמרה 'אני רוצה להשתמש, לדבר עם הנהג', לא אישרו לה את זה.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה האמצעי הזה שאתם מדברים עליהם? אני לא מדבר על ה- - - האם זה קיים מבחינת הפוטנציאל לדבר עם הנהג?
היו"ר אילן גילאון
¶
לא, פה מדובר בעיקר על ההשהיה שיש לאדם עם כיסא גלגלים לרדת מן הרכבת, שהיא יותר ארוכה מאשר השהיה של אדם שלא- - -
אבי רמות
¶
אילן, אנשים פה קוראים לכפתורים בכל מיני שמות. ברכבת בירושלים, אם אתה שאלת מה קיים, יש שני דברים, יש את האינטרקום לנהג- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
ישראל, הוא לא ענה פה, יכולות להיות כל מיני סיבות. השאלה אם באופן אפקטיבי יש אפשרות לאדם להודיע לנהג, אני פה ואני יורד לאט.
אבי רמות
¶
אילן, יש כפתור חירום, קרה משהו, אפשר ללחוץ על חירום, ויש אינטרקום לדבר עם הנהג ולהגיד לו, תשמע, תחכה לי.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה יספק אותנו. בתל אביב יהיה יותר, יותר נכים ומוגבלים יגורו בתל אביב, כי תהיה להם רכבת קלה יותר טובה.
שמואל חיימוביץ'
¶
יש היום מעליות פיקוד חיצוני, במעליות הפיקוד החיצוני יש לחצן עם סמל הנגישות, אתה לוחץ עליו, ומראש, זה מתוכנת כך שהדלתות לא נסגרות באותו קצב רגיל. כלומר יכול להיות פה מצב שליד עמדת ה- - -
שמואל חיימוביץ'
¶
ברגע שהוא לוחץ עליו זה ייקח יותר זמן, לא ייסגר מיידי. זה הכול. לא צריך לדבר אפילו.
היו"ר אילן גילאון
¶
הבעיה להוסיף את זה כי אתם דורשים עכשיו רוויזיות במבנה בכל הרכבת הקלה. היחידה שקיימת, עם כל הכבוד לאחרים. זו הבעיה בזה. אני חושב שאנחנו נסתפק בזה שיש אפשרות סבירה להודיע לנהג ולהתרות בו. אם הנהג משוגע אז צריך לטפל בו, זה לא- - -
ערן טמיר
¶
לפי מה שאנחנו מבינים כרגע יש שני סוגים של לחצני מעבר, אנחנו רוצים שהם יכילו את הדרישות של אמצעי הפעלה, כך שהם יהיו נגישים, דבר ראשון, בגובה המתאים, ניגודיות מתאימה. זה לגיטימי וזה פשוט. שתיים, היות שכנראה אולי, אני לא יודע, זה מסובך מדי ברכבת בירושלים, נשים אותם ליד המושבים המיועדים לאנשים עם מוגבלות ולחשוב בהקשר הזה על מקומות עתידיים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני חושב שההגדרה שלנו תהיה אמצעי סביר שבו יהיה קשר בין מי שנוהג את כלי התחבורה לבין מי שצריך להתנייע בתוכו.
היו"ר אילן גילאון
¶
ההוראות האלה אומרות שמה שכתוב בהם, בכל מקום שיש לכולי עלמא, הן צריכות להתקיים. יש מה לעשות במדינת ישראל, רכבת קלה אחת ואנחנו חייבים להתחשב בה כי אין לנו רכבת אחרת. כשתהיה רכבת אחרת נראה, לכן היות שהרכבת סוף סוף נוסעת, אחרי כל כך הרבה זמן, אנחנו לא רוצים עכשיו לעכב אותה. זה לא אומר שהיא לא צריכה את הדרישות המינימליות באופן סביר, שאדם לא יידרס או לא יימחץ על ידי דלת, זה הכול.
יעקב עילם
¶
אבל, אילן, לא ייתכן לתכנן רכבות עתידיות על מה שנעשה לפני שנתיים, במאה הקודמת. היום יש טכנולוגיה חדשה- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
שמע, יעקב, גם אני מהמאה הקודמת, בסדר? וגם אתה, אני מניח. כולם פה מהמאה הקודמת. אז בואו נהיה קצת סבירים כי זה נראה לי קצת- - - אני מניח שהסטנדרטים יהיו חדשים ברכבות החדשות, אני לא יודע מתי הדבר הזה יקרה, נעשה שינויים בתכניות בהמשך. כרגע צריך ללכת למהלכים סבירים ומידתיים, שיכולים להתקיים ולהתרחש.
אני חושב שפה צריך להיות כתוב שיהיה קשר סביר, קשר מוחלט בין הנוסע לבין הנהג. זה יכול להיות אינטרקום, זה יכול להיות- - -
גיתית שיינין
¶
כשנכנסים יש מספר מוגבל של מקומות ישיבה בקרונות האלה ומתוכם יש מספר מסוים של מקומות ישיבה שמיועדים לאנשים עם מוגבלות. גם אותם ספסלים זה כיסא שהוא נפתח כדי לאפשר גם כיסא גלגלים שיהיה שם. הספסלים האלה נמצאים ליד הדלת בסופו של דבר.
גבריאלה עילם
¶
וזול. אני מציעה שכן נכתוב בתקנות מה שאנחנו חושבים שנכון שיהיה ברכבת קלה ואחרי כן תבדקו ותחליטו ביחד את העניין של מה קורה ברכבת שכבר קיימת ותנסחו את זה בהתאם. חבל שגם ברכבות הבאות הדברים שבאמת חשובים לא ייכנסו כי אנחנו בונים את זה על דגם קיים.
היו"ר אילן גילאון
¶
לכן ההגדרה פה צריכה להיות וזה גם יחול על כולם, שזה צריך להיות בקרבת האדם כדי שהוא יוכל לתקשר באופן סביר. אני לא מוכן לכתוב באיזה כפתור זה יהיה.
גבריאלה עילם
¶
השאלה אם סביר זה כאשר הבן אדם בכיסא גלגלים צריך להתחיל לנסוע לדלת בזמן שהרכבת עוד נוסעת כדי שהוא יספיק.
היו"ר אילן גילאון
¶
לא, אני אומר סביר זה שהוא לא צריך, שהוא יכול מהמקום שלו. זה נקרא סביר לאדם שהוא מוגבל בתנועה.
שמואל חיימוביץ'
¶
היום אפשר לעשות אלחוטי בלי בעיה, בכל מצב. שתהיה אפשרות לשים משהו ליד הבן אדם שהוא יתקשר עם תא הנהג, בלי חיווט.
שי הורוביץ
¶
הקושי הגדול ברכבת הקלה, בניגוד לאוטובוס או רכבת מהירה, שהתחנות הן קצרות וזו נסיעה בבת אחת עם כמות גדולה של אנשים. אתמול, למשל, נסעתי, הגיעה התחנה של השוק, הייתה צפיפות, אנשים מבוגרים, זקנים, התחילו להידחס, לנהג אין קשר עין ולא קשר אוזן- - -
אבי רמות
¶
שי, ידידי, הרכבת מרושתת במצלמות, הנהג רואה כל אחד ואל תנסה לעשות משהו לא נחמד כי הוא יראה אותך, הוא גם יכול לצלם אותך ואתה גם לא יודע כמה מצלמות יש בפנים ואני גם לא אספר לך.
שי הורוביץ
¶
אז הפוך, אני אומר שהנושא של הכפתורים הוא מיותר, אם כך. הנהג קובע מתי הוא פותח וסוגר לפי המצב של הדלתות.
היו"ר אילן גילאון
¶
פעם היינו הולכים עם 15 שקלים, קונים לחם, בשר, דגים, עכשיו 300 שקל, מלא מצלמות בסופר.
הרצל רביניאן
¶
אני חייב להבין את ההחלטה האחרונה. האם מה שמתקיים ברכבת הקלה בירושלים זה מה שסביר בעינינו?
היו"ר אילן גילאון
¶
אני לא יודע להגיד לך, סביר זה מה שאמרנו שסביר. סביר זה שאדם מן המקום שהוא נמצא הוא יכול לתקשר עם הנהג. זה סביר. שהוא לא צריך להתנייד אל המקום הזה. אז או שהמקום שלו נמצא במקום ש- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו לא מחליפים את כל הקרונות בגלל שאנחנו צריכים אמצעי כריזה לנהג. בואו ניכנס לפרופורציות, חבר'ה. אני אומר את זה לכל הצדדים, תיכנסו קצת למידתיות. עוד פעם, אני אחזור על נקודת קפיצת בנג'י מעל הכותל המערבי. לא צריך אותה, לא צריך להגזים בכל דבר. צריך להיות מידתי.
אבי רמות
¶
נכון. אילן, מצד שני, אם אנחנו הולכים על נושא של מידתיות, אדם שמתנייד בכיסא גלגלים, כמו כל נוסע ברכבת הקלה, לקראת הירידה שלו לתחנה שהוא רוצה- - -
ישראל אבן זהב
¶
אני עשיתי נסיעת ניסוי ברכבת הקלה, עם כיסא גלגלים בכוונה. כשהרכבת נוסעת אתה לא יכול להתנייד בפנים עם כיסא גלגלים, אתה תעוף. אני הסתדרתי, רוב האנשים לא יעשו את זה.
היו"ר אילן גילאון
¶
כמה? 5.5 סנטים? לא, יציאה מהרכבת, בסדר, זו הגדרה נכונה.
אתם יודעים מה, חבר'ה? בואו נכתוב את זה כסביר ואנחנו נבחן את זה.
היו"ר אילן גילאון
¶
בעיקר בסוגיה הזו זה מעניין אותי, איפה צריך להיות הכפתור. בשביל זה לא צריך להחליף את הקרונות, הרצל, באמת שלא.
אייל לב-ארי
¶
(מקריא): "בכל קרון תהיה מערכת כריזה אוטומטית שתודיע על מספר הקו ויעדו, לקראת העצירה ליד הרציף, ושילוט אלקטרוני של שמות התחנות שבקו הנסיעה והיעד הסופי, כמפורט בפרטים 1(ד), 1(ה) בפרט 3 בתוספת השמינית 1;"
מיכל שיק הר-טוב
¶
אני עוד פעם מפנה לתוספת השמינית, כשנגיע אנחנו נדון על זה, אבל לגבי מיקום המסכים, אין פה התייחסות למיקום המסך בהתייעצות עם יובל, כמובן, כי אני מודה שמבינה גדולה בזה אני לא, לטענתו מרכז המסך צריך להיות בגובה של 1.50 מטר.
אבי רמות
¶
המסכים נמצאים בקרון בגובה התקרה, קצת יותר נמוך. להוריד את זה למטר וחצי זה אומר שאנחנו נבוא וניכנס בתוך השילוט. אני לא הבנתי.
אבי רמות
¶
גם אני מדבר על מרכז המסך, עוד יותר גרוע, על מה את מדברת? השלט נמצא כך שכולם רואים אותו, מעל לגובה ראשי האנשים. את רוצה שהוא יהיה בגובה מטר וחצי?
מיכל שיק הר-טוב
¶
לא, זה משהו אחר. לגבי המסכים, יש את התוספת השמינית 1. שם הוא מדבר על המיקום מבחינת האפשרות לראות את זה בעצם.
היו"ר אילן גילאון
¶
מה זאת אומרת? כשזה יותר גבוה אז יש לי אפשרות לראות את זה יותר מאשר כשזה יותר נמוך, לא?
גיתית שיינין
¶
המציאות היא שהרכבת מתוכננת בעיקר לאנשים עומדים, לכן המציאות היא שאם זה יהיה נמוך יותר זה כנראה- - -
שמואל חיימוביץ'
¶
אנחנו צריכים להבין קודם כל מה המטרה של כל הדבר הזה. המטרה היא קודם כל ללקויי ראייה לתת אינדיקציה וללקוי שמיעה לתת אינדיקציה. לקויי שמיעה, הם אמורים לראות ולכן זה לא צריך להיות מול הפנים שלהם, הם רואים גם למעלה. לקויי ראייה צריכים לשמוע ולכן לא חשוב השלט.
שמואל חיימוביץ'
¶
מה הכוונה מסך? שלט? מבחינתי איך שכתוב פה זה בהחלט רלוונטי ובסדר. לגבי התוספת השמינית, נדון עליה כשנגיע לשם אם יש צג בנוסף.
מירב גת
¶
רק דבר אחד קטן. רק להוסיף 'בקצב איטי'. אני לא אומרת בשפה פשוטה, הקטע של הכריזה. בקצב איטי, זה הכול.
הרצל רביניאן
¶
מה זה בקצב איטי? איך תגדירי קצב איטי? אל תכניסו מלים שאפילו אתם לא יודעים להגדיר אותם.
אבי רמות
¶
מירב, בתל אביב הרכבת, ויעקב פה קצת מעורה, תגיע מתחנה לתחנה תוך דקה, לפעמים פחות, או דקה ו-20 שניות, אם זה יהיה בקצב איטי שאת מתכוונת אליו זה יעבור לתחנה השלישית.
היו"ר אילן גילאון
¶
היא לא מתכוונת, בקצב שאפשר- - - אתה דיברת עם הילדים שלך לאחרונה? הם מדברים, אני לא מבין כלום.
שירה חיימוביץ יילון
¶
גם בתקנות נגישות השירות, גם בתקן, המינוח שנכנס זה בקצב איטי ובשפה פשוטה ככל האפשר. מה שאני מקריאה כרגע זה מתוך תקנות נגישות השירות, אלה דברים שכבר נכנסו וסוכמו, אני חושבת שזה בהחלט רלוונטי גם לפה, אני חושבת שחלק מהסיבה שלא מוגדר פה קצב במספר מסוים זה בדיוק כדי שהוא יוכל להיות מותאם לסביר ולנסיבות.
שירה חיימוביץ יילון
¶
יש פה נקודה נוספת שהיא מאוד משמעותית, אין פה התייחסות להאם הכריזה הזאת היא פנימית או חיצונית וחייבת להיות פה התייחסות לזה, שהיא גם חיצונים וגם פנימית. הכריזה היא משמעותית גם לחיצוני וגם לפנימי. אני לפחות לא מצאתי- - - כשאני נמצאת על הרציף אני חייבת שתהיה כריזה לא רק למי שנמצא בתוך הקרון אלא גם חיצוני. אין לי בעיה שהכריזה הזאת תהיה של התחנה, אבל צריכה להיות איזה שהיא כריזה.
גיתית שיינין
¶
אני רוצה להבין, את רוצה שהכריזה שיש בקרון על 'הגענו לתחנה זאת וזאת, אתם יכולים לרדת'?
שירה חיימוביץ יילון
¶
מבחינתי זה יכול להיות או באוטובוסים, כך זה נעשה. ברכבת, אין לי בעיה שזה יהיה- - -
שירה חיימוביץ יילון
¶
הנוסח? באוטובוסים שבהם יש שימוש במערכת כריזה, זה בדיוק הנוסח שנמצא. האדם שנמצא בחוץ צריך לדעת- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
מה הוא צריך לדעת? לאן הוא הגיע, אומרים לו בתוך הקרון. איך הוא ייצא? הוא כנראה יודע.
שמואל חיימוביץ'
¶
אילן, היום אוטובוס נגיש אמור לכרוז החוצה את מספר הקו ויעדו עבור מי שממתין בתחנה. ההסדר הזה לא נראה לי מתאים לרכבת. בתחנה מי שממתין צריך לקבל את המידע הזה, אבל לדעתי לא מהרכבת אלא מהתחנה.
שירה חיימוביץ יילון
¶
בכל מקרה זה צריך להיות מוזכר באיזה שהוא מקום. לא מוזכר פה בשום מקום איך האדם שעומד על הרציף מקבל את המידע על מה הרכבת שהגיעה. שוב, אנחנו לא יכולים להתייחס רק ל- - -
אבי רמות
¶
שירה, סעיף (5) מדבר על הקרון ובקרון אין היגיון שהוא יכריז החוצה, הוא גם לא יכול, ולכן (5) צריך לאשר את זה, לדעתי. כשנגיע לרציף, נדבר על ה- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל מה אומרת התחנה? 'הנה, הרכבת הגיעה'? אני לא מבין מה היא אומרת. מה אומרת התחנה?
שירה חיימוביץ יילון
¶
המטרה של הכריזה החיצונית בהקשר הזה, ושוב, אנחנו מסתכלים רק על המצב הנתון שיש רכבת אחת בלבד שנוסעת למקום אחד בלבד, אבל זה נכון לעכשיו. היה ויהיו בעתיד שתי רכבות שכל אחת מהן נוסעת למקום אחר, כמו שיש לנו עם אוטובוסים, הבן אדם- - -
שמואל חיימוביץ'
¶
זה נכון לאוטובוס, זה לא נכון לרכבת קלה. הכריזה החוצה, לדעתי, צריכה להיות אותה הכריזה בתחנה.
ראובן ברון
¶
יש פה רק טעות אחת קטנה. כשמדובר על הכריזה, כתוב גם יעד הנסיעה. לכן זה מבלבל. יעד נסיעה מדובר כשיש כריזות חיצוניות באוטובוסים ואז כתוב מה יעד הנסיעה. כשנמצאים בתוך הרכבת, קרון, מה שזה לא יהיה, מעניין אותי מה תהיה התחנה הקרובה, לא מעניין אותי מה היעד האחרון, לכן יש פה בלבול בין- - -
ראובן ברון
¶
פה אתה מדבר שוב על כריזה חיצונית, כי אנשים בחוץ צריכים לדעת לאן הרכבת הזאת נוסעת. היום זה לא רלוונטי אולי- - -
ראובן ברון
¶
לכן, אילן, הייתי מציע ואומר פה כזה דבר, שבתוך הקרון תהיה כריזה פנימית ומחוץ לקרון כריזה חיצונית ולא אכפת לי שברכבת זה יהיה מחוץ לרכבת, כאשר הייתי מפנה פה לתוספות המתאימות ובעוד חצי שנה לחלק 4 של ה- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל, ראובן, אל תיכנס לטכנולוגיה. כאן נאמרו שני דברים, אחת, שצריכה להיות כריזה בתוך הרכבת, שתיים, שצריכה להיות במידה שיש צורך ביעדים להודיע לאן הרכבת נוסעת, זה הכול.
היו"ר אילן גילאון
¶
כנראה שכריזה שאומרת איפה הרכבת נוסעת צריכה להיות בתחנה ולא בתוך הרכבת. הרכבת אומרת 'אני עוצרת'. אני מציע לכם לנסוע במטרו של פריז, זה נשמע נהדר.
שמואל חיימוביץ'
¶
אבל זה לא יכול להודיע פנימה את מספר הקו ויעדו, צריך להודיע על התחנה שאליה אתה מגיע.
גבריאלה עילם
¶
כתוב פה 15 דציבלים יותר גבוה מעוצמת הרעש הסביבתי וזה עוצמת רעש שמתאימה אולי להתרעה, אבל לא לכריזה. היא גבוהה מדי.
גיתית שיינין
¶
תודה רבה.
לגבי סעיף (5), אל"ף, אם הנושא של מספר הקו יורד, אז זה מוריד לפחות חלק מהנושא- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
לא, אין, חבל לחזור על דברים ש- - - רק אם חייבים. חבר'ה, תתחילו להתרגל להיות קמצנים בדיבורים שלהם, חבל עליהם.
עדי גולדינר
¶
רק להעיר שבפסקה (19), 'שם תחנת העצירה הקרובה יוכרז בתוך הקרון' וכו'. אם אתם מוסיפים את זה כאן, אז לא צריך את זה שם.
אייל לב-ארי
¶
(מקריא): "בכל אחד מצדי הקרונות יותקנו שתי דלתות לפחות המיועדות לכניסה וליציאה של אדם הנע בכיסא גלגלים (להלן – דלתות נגישות) שרוחבן לא יפחת מ-100 סנטימטרים, ויאפשר לו מעבר חופשי בהן ומהן למקום הישיבה המיועד לאדם הנע בכיסא גלגלים;"
אבי רמות
¶
התשובה היא שבפועל, למשל בירושלים, כל הדלתות נגישות מלבד שתיים שבהן נכנס הנהג, ולכן אנחנו בפרקטיקה- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אבי, כל הדלתות נגישות. מיכל, זה בסדר, הנהג לא חייב להיכנס בן אדם עם כיסא גלגלים.
אבי רמות
¶
הדבר הנוסף הוא שאנחנו צריכים לקחת בחשבון, אנחנו נמצאים עכשיו למשל בשלבי התכנון של הקו הירוק בירושלים, שהוא מחבר את רמות לגילו ושם יש טופוגרפיה שאולי לא תאפשר לכל הדלתות להיות נגישות, לצערי, ואני עד היום מתלבט האם לאפשר שיפוע של 6% בתוך התחנה, שזה יהיה אוניברסאלי, שאפשר יהיה להיכנס בכל התחנות, או שחלק מהדלתות לא תהיינה נגישות והשיפוע יהיה הרבה יותר נמוך. יש פה דילמה אמיתית עם בעיות טופוגרפיות, לכן הייתי מציע לא לשנות את הסעיף הזה כדי לא לעשות לנו אתגר בלתי אפשרי להתגבר עליו במקומות מאוד משופעים.
אבי רמות
¶
השיפוע הוא 6%, שיפוע אורכי, כאשר אדם עם כיסא גלגלים מנסה להיכנס, רוצה להיכנס לתוך הרכבת, זה הופך להיות שיפוע צדי, כי הוא עומד במאונך. שיפוע של 6% צדי הוא מאוד מאוד מסוכן, שמוליק חיימוביץ' יגיד לך את זה, כאדריכל וכמומחה. היום מרשים במדרכה מקסימום 2% ולכן יש דילמה, האם לאשר 6% ובכל הדלתות אפשר יהיה להיכנס, או ליצור במדרכה איזה שהן אפשרויות שבחלק מהדלתות כן אפשר יהיה להיכנס ובחלק זה עדיין יהיה שיפוע בלתי אפשרי. יש פה דילמה אמיתית. אני בהתחלה חשבתי שאולי עדיף שהאידיאולוגיה של אוניברסאליות ושאפשר להיכנס בכל הדלתות בשיפוע של 6% עדיף, עד שבאו אליי אנשים שמתניידים בכיסא גלגלים ואמרו לי 'תשמע, אתה קצת משוגע, בשביל האידיאולוגיה שלך אנחנו צריכים לשלם וליפול?' ואני מכבד את זה ואני אומר, ייתכן שצריך לוותר קצת על אידיאולוגיה של אוניברסאליות ושלא יקרו אסונות.
יעקב עילם
¶
לא, בכל קרון רק דלת אחת תהיה נגישה. יהיו כמה דלתות, אבל הדלת שצריכה להיות מסומנת ומוגדרת כדלת נגישה היא הדלת הקרובה לאדם בכיסא גלגלים, מלה? כי לא הגיוני שאדם ייכנס- - -
שמואל חיימוביץ'
¶
לא, קודם כל זה כן הגיוני ששתיים לפחות יהיו נגישות, כי אם נכנסים ממקום אחד ויש כבר מישהו בפנים, שהוא ייצא מהדלת השנייה, אחרת אני לא יודע איך הם יחלפו אחד על פני השני. זה קודם כל. אז המינימום הוא שצריך להיות לפחות שתיים, לדעתי, וצריכים להישאר עם ההגדרה הזאת.
שמואל חיימוביץ'
¶
לגבי הרציף, משופע/לא משופע, אני מאוד סקרן לדעת על מה מדובר ואני מציע שנשב על זה. אני לא כל כך מבין אם הפסים בשיפוע מסוים, איך הרציף לא יהיה באותו שיפוע.
אבי רמות
¶
אם אתה אומר 'זה מה יש', בסדר, בבקשה. אני מתלבט כבר שבועיים בנושא ואתה אומר ככה? אין בעיה, פתרנו את הבעיה.
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו צריכים מילות פרידה. אני מצטער מאוד, התחייבתי פה לקהל הקדוש הזה שאין יותר פיצול של שעתיים, בכל אופן אנשים ששעתם יקרה, חלקם עורכי דין בכלל, את יודעת כמה עולה שעה של עורך דין פה? מקובל שתי ישיבות, אבל צריך לעשות את זה בלי הפסקות כאלה. זה היה כמו טיסת קונקשן. נעשה כמיטב יכולתנו.
<הישיבה ננעלה בשעה 15:05.>