PAGE
113
ועדת הכלכלה
07/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 778>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י"ג באדר התשע"ב (07 במרץ 2012), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/03/2012
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 35) (מימוש תווי קנייה), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר-היום
<הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - תווי קנייה), התשס"ט-2009>
מוזמנים
¶
>
הילה דוידוביץ - עו"ד, משרד המשפטים
חנה וינשטוק טירי - יועמ"ש הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
נמרוד הגלילי - מנהל תחום ענפי, איגוד רשתות השיווק, איגוד לשכות המסחר
יעל גויסקי - עו"ד, "להב", לשכת ארגוני העצמאים והעסקים של ישראל
יורם ארן - עו"ד, יועץ לרשות ההסתדרות לצרכנות
עידו רז - עו"ד, המחלקה המשפטית, "שופרסל"
צבי לביא - עיתונאי ynet
דוד דהאן - פעיל, "משמר חברתי"
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בוקר טוב, אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום: הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - תווי קנייה), התשס"ט-2009, של חבר הכנסת אלכס מילר, במקור של סטס מיסז'ניקוב ואלכס מילר, וגם בחוק הסוכן הייתם יחד.
אלכס מילר
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, ברשותך. קודם כל, כמובן חג-פורים שמח ויום האשה הבין-לאומי שיהיה מחר, אז זה לפתיחה.
בקשר להצעת החוק - במשך תקופה די ארוכה אזרחי מדינת ישראל נהנים מאותם תווי הקנייה שהם מקבלים בעת עבודתם במקומות שונים, בדרך כלל הוועדים הם אלה שרוכשים בשבילם את התווים האלה כמתנות.
נחשפנו לשתי בעיות – הבעיה הראשונה היא קודם כל ההגבלה מבחינת הזמן שיש על התו, ודבר שני שלא מופיע כאן, שגם כן נחשפנו אליו בתקופה האחרונה, זה בעצם השווי של התו.
בעקבות כך גם את העניין של ההגדרה, אדוני היושב-ראש, כמו שמופיע בחוק, ברצוני לתקן, כי הסתבר שתווי הקנייה זה לא רק מה שאנחנו מכירים כ"רב מכר" – אותם תווי הקנייה שהתכוונו אליהם בחוק – אלא גם כשמסעדה נותנת ארוחה זוגית, למשל, זה יכול להיקרא "תו", ושם כמובן שאם אתה מקבל אותו בתקופה של חג או נגיד איזה לינה בבית-מלון, אי-אפשר לעשות את זה ללא מגבלת זמן.
אז אני, אדוני היושב-ראש, ברשותך, רציתי להציע קודם כל שהחוק יהיה מוגבל לאותם תווי קנייה של רשתות מזון, כי לרוב אנחנו מדברים על תווי קנייה שרוב רובם משמשים לרכישת מזון - זה דבר ראשון.
אני חושב שגם חברי חבר הכנסת מיסז'ניקוב מתכוון לעניין זה גם בעניין של השווי של התו. אנחנו גם יודעים שבדרך כלל רוב הרשתות שנמצאות בתווי קנייה אכן מפעילות את השווי של התו. רק בכמה רשתות מזון יש איזושהי סטייה של כמה שקלים, חמישה שקלים-שישה שקלים על כל שקל. וגם את העניין הזה, אדוני, אני מבקש לתקן, וכמובן להשאיר את זה בכלל ללא מגבלת זמן. אני חושב שזה יכול להיות קצת בעייתי, אז אפשר לעשות את זה נגיד לשנתיים מקסימום שנה-שנתיים, אבל שכן יהיה איפשהו שם סוף.
אלכס מילר
¶
לא, אני חושב שפחות. תלוי, אבל לעשות את זה נגיד שנתיים-שלוש, צריך לראות איך זה יהיה הגיוני, שלא יהיו זיופים וכו' בכל התחום הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תגיד לי, חוב שאני חייב לסופר או לחנות נעלם אחרי שנתיים? הוא רק גדל. לא שהוא נעלם, הוא רק גדל.
אלכס מילר
¶
בסדר, אז אפשר שלוש. לא משנה. בקיצור, אם הוועדה תראה לנכון, לא יודע מבחינת הייעוץ המשפטי, מבחינתי אין בעיה, בחוק שלי אני בכלל לא מגביל את זה.
אלכס מילר
¶
אם מבחינת הייעוץ המשפטי יש צורך לעשות הגבלה, אז אפשר לעשות את זה לכמה שנים. אם מבחינת הייעוץ המשפטי זה לא הכרחי, אז אני לא רואה שום עניין בלעשות כך - זה דבר שני.
דבר שלישי - העניין של הזיכויים, העודף, גם זה לא נכנס לחוק, גם על זה אני חושב שכדאי גם לתמ"ת לחשוב. אם נגיד כאשר - - -
אלכס מילר
¶
וברשת זה לא עובד. את לא יכולה ללכת עם הזיכוי הזה לחנות אחרת של אותה רשת ולקנות. אז הם עושים הגבלה על אותה חנות, על הזיכוי שיש על הקנייה בתווים. אז לפחות שהעודף יהיה השווי של - - -
אלכס מילר
¶
אם נגיד הלכתי לקנות ב"מגה" באריאל, קיבלתי 30 שקלים עודף, נתנו לי זיכוי בשובר, אז מסתבר שרק באריאל אני יכול להשתמש ברשת "מגה" ואם אני נוסע לראשון-לציון, אני לא יכול להשתמש ב"מגה" באותו זיכוי, למרות שזו אותה רשת.
אלכס מילר
¶
נותנים את זה, הרי לא נותנים עודף – יש כאלה שנותנים עודף בתווים אם יש להם בכסף, ויש כאלה שמדפיסים את זה בזיכוי.
אלכס מילר
¶
כן, באותה רשת. אז אני אומר שכביכול אם בעצם העודף ניתן על תו הקנייה ברשת מסוימת, זה יחול על כל הרשת ולא רק על החנות מהרשת עצמה שבה ניתן העודף.
אלכס מילר
¶
אלו בעצם שלושת הדברים, אדוני, שאני חושב שהם רציונליים לחוק הזה. כמו שאמרתי, העניין של המגבלה הוא לשיקול הייעוץ המשפטי.
חנה וינשטוק טירי
¶
אני היועצת המשפטית של הרשות להגנת הצרכן. אני רוצה לעשות הפרדה מבחינת עמדות ממשלה. לגבי הצעת החוק של חבר הכנסת מילר פ/89 לגבי הגבלת מועד מימוש של תו הקנייה, הממשלה תומכת בהצעה, כמובן בתיאום אתנו ועם משרד המשפטים, ובתנאי שזה לא יחול רטרואקטיבית, זאת אומרת שזה יחול מכאן ואילך.
חנה וינשטוק טירי
¶
מאחר שאנחנו חשבנו שהתווים האלה נקנים בכסף, בין אם אני מקבלת את זה מהוועדה, זה לא משנה, שילמתי על זה כסף, לכן מן הראוי - -
חנה וינשטוק טירי
¶
- - שיתנו לי לממש את התווים האלה ללא הגבלת זמן. זה בשונה מזיכויים, כפי שאז קבענו בהצעת החוק של הזיכויים, ששם הגבלנו את המועד לשנתיים. הרציונל שם לדעתי, וזה בסדר ששם הגבלנו, זה שאני הולכת לחנות, קונה מוצר, אני מתחרטת, רוצה להחזיר אותו, אין לי זכות ביטול כעקרון על-פי חוק, אבל העוסק עושה לי טובה בעצם ונותן לי להחזיר את המוצר ונותן לי זיכוי.
ולכן, מאחר שזה משהו שהוא בעצם בא מצד העוסק, לא משהו שמחובתו לעשות, ומכיוון שלא רצינו לבטל בכלל את כל שוק הזיכויים האלה, אמרנו שהמימוש של הזיכוי יהיה מוגבל לשנתיים.
פה כשמדובר בתווים, הממשלה סברה שנכון לתמוך בהצעת החוק כפי שהיא. זאת אומרת שלא להגביל בזמן. אתה הזכרת דבר נוסף שעלה בהצעה אחרת, אני לא זוכרת את שם חבר הכנסת המציע - - -
חנה וינשטוק טירי
¶
לגבי הנושא של שווי התו - ולהצעה הזאת הממשלה התנגדה. לפי מה שזכור לי ההצעה אמרה שתהיה חובה לממש את ה - - -
חנה וינשטוק טירי
¶
לא, אבל אתה דיברת על הנושא של שווי התו, מה שאתה בעצם אומר זה שתהיה חובה לממש בשווי שנקוב.
חנה וינשטוק טירי
¶
פחות 10%. להצעה הזאת הממשלה התנגדה, הטעמים היו, עד כמה שאני זוכרת, זה מאחר שתו הקנייה מלכתחילה נקנה בהנחה, לכן יש לקבל את התנאים שנקבעו על התו.
אלכס מילר
¶
הקונה מול הרשתות שרוצות לשווק את עצמם מול אזרחי מדינת ישראל, עם כל הכבוד יש מגבלה מאוד גדולה לכמות הרשתות שבהן אפשר לרכוש. ואם כבר נכנסים לזה, ואם כבר מקבלים חשיפה כזאת, ואם כבר אנשים הולכים לשם, בסופו של דבר אנחנו גם יודעים שבחלק מהמקרים אין כפל מבצעים על אותם תווים. התווים האלה גם מאוד מוגבלים, אבל זה שווי של הכסף. הרי את יודעת שאם יש לך הנחה מסוימת ואת הולכת עם התו הזה לקנות משהו, אם יש מבצע מסוים, מגיע לך ואת לא יכולה לקנות.
חנה וינשטוק טירי
¶
הטענה, וזו הסיבה בעצם שהממשלה התנגדה, זה שמלכתחילה התו עצמו נקנה בהנחה. לכן, אם הוא מגביל את זה ואומר לך: במבצעים לא, אז צריך לכבד בעצם את התנאי שהציב העוסק.
אלכס מילר
¶
על השווי, כן. כי מכלל מה שכתוב מאחורי התו, יש לך אולי חנות אחת או שתיים שמחליטות: אנחנו נותנות פחות ממה שכתוב על התו. אני חושב שאין שום - - -
אתי בנדלר
¶
אומר לך: ב-"שופרסל" זה 100 שקלים, ב-"סופר דיל" זה 90 שקלים, 95 שקלים – זה "רשת דיסקאונט".
אלכס מילר
¶
אדוני, הרי מובן לך שאם עובד של גוף כזה או אחר – אני יודע שבתעשייה האווירית, אם זכור לי, מחלקים משהו כמו 1,000 שקלים תווי קנייה, אז כמובן שכל מי שמקבל את זה לרוב הולך להשתמש בתווים האלה לרכישת - אותן הרשתות שמפרסמות שם עושות הון עתק בכל העניין הזה. אז אני חושב שדווקא בנושא הזה אין פה עוד איזשהו ניסיון להרוויח על האזרח. אני חושב שמן הראוי, אם רוב רובם, כל מי שמפורסם שם, הם אכן מכבדים את השווי המלא - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגיד לך מה יקרה, אם אתה תעביר דבר כזה, מגוון האפשרויות שיהיה נקוב על התו יהיה מאוד מוגבל - -
אלכס מילר
¶
יש לנו בסך הכול אולי שתיים-שלוש רשתות שמגבילות את עצמן. אני לא מאמין שבשביל הדבר הזה יהיה פה שינוי דרמטי במדיניות. אז היתה להן האפשרות, יש להן פריצה, הן יכולות לעשות בעניין הזה מה שנוח להם, אז עושים. ברגע שאתה מגביל את זה – אם יש להן היום אפשרות להגביל - - -
אלכס מילר
¶
כן, אבל, אדוני, אם יש להן אפשרות היום, כמו שאתה אמרת, לשים מחיר של "פסק זמן" בארץ "אל"ף" ובארצות-הברית מחיר אחר, אז הם עושים את זה. כל עוד לא באת ואתה לא מטפל בזה ורק כשאתה מטפל בזה, אז מה, לא ימכרו "פסק זמן" בישראל? כן ימכרו.
כן יכנסו לשם, כי זה פרסום מבחינתם וזו חשיפה לאלפי אנשים במדינת ישראל ומבחינתם זה רווח. אני עדיין לא ראיתי אותם מפסידים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, אבל אחוז ההנחה על ה"דיסקאונט", על התו שנותנת "שופרסל" לא יכול לתת מה שנותן "רמי לוי", ולכן אחד מהם לא יהיה, או זה או זה.
אלכס מילר
¶
מי שרוצה סוגר עם אותה חברה שאחראית על זה, נותן להם את ההנחה והם בעצם משתמשים בהנחה הזאת.
אלכס מילר
¶
אבל תשיב על מה אתה מדבר, אני חושב שעל תו של 100 שקלים הם מכבדים אותו כ-95 שקלים. על זה מצווה? אני לא מבין פה. על חמישה שקלים?
נמרוד הגלילי
¶
בוקר טוב, כבוד יושב-ראש הוועדה. באופן כללי, אנחנו חושבים שההצעה כפי שהיא קצת בעייתית, ואנחנו חושבים שאולי נכון להגדיל את תוקף המימוש, אבל לא לפתוח את זה לגמרי. צריך לזכור שהתווים, כמו שכבר צוין פה, נקנים בהנחה - זה לא שקל לשקל.
ועדיין צריך להשאיר את השיקול לעסק עם האינטרסים שיש לעסק, לניהול התקין של העסק, לבעיות בנושא של התחייבויות פתוחות בדוחות כספיים. תמיד אתה לא יודע כמה מומש וכמה לא מומש, למרות שהיום הרוב זה בסליקה אלקטרונית, אבל עדיין יש איזשהו סכום שאתה לא תמיד תדע על כמה נשארו לך התחייבויות פתוחות. לא להגביל את זה בכלל זה הופך את התווים כמעט לכסף לכל דבר. צריך לזכור שכל - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל גם משך הזמן מגביל את זה באופן טבעי, הרי תו אחרי חמש שנים הערך שלו נשחק והסיכוי שמישהו שמר אותו חמש שנים וזוכר איפה הוא נמצא עוד יותר מוריד את ערכו.
נמרוד הגלילי
¶
זה בהחלט נכון. החשש הוא שאם זה לא יהיה מוגבל בכלל, אז זה עלול ליצור איזושהי תעשייה של זיופים, כי הטכנולוגיה של התווים מתפתחת כל הזמן, גם הטכנולוגיה של ההגנה. ואם אותו תו לא יהיה מוגבל, אז גם בעוד חמש שנים תוכל למצוא את הטכנולוגיה בשביל לשכפל ולעשות זיוף של התו, ותהיה בעיה לרשתות, כי הן כל הזמן משדרגות את עניין האבטחה של התווים, כמו שגם כסף אמיתי משודרג כל הזמן. ולכן יש חשש גדול מזיופים, אם זה לא יהיה מוגבל בכלל. אני חושב שאם היום זה לשנה - - -
עידו רז
¶
מדי שנה או שנתיים אנחנו מעדכנים את מערכות האבטחה. עברנו מניירות לכרטיסים אלקטרוניים, החזית הטכנולוגית כל הזמן משתנה ואנחנו עושים התאמות באופן תדיר. יש הרבה מאוד אלמנטים של אבטחה שמשתנים ומתווספים לתווי הקנייה. מתן אפשרות למימוש בלתי מוגבל יגרום לכך שאני חייב, וכל הזמן נתון, גם עוד 20 שנה לכבד תו מאוד ישן שלא עומד באמצעי אבטחה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, אבל אתה יכול לקבוע בנוהל מאוד פשוט שאחרי שלוש שנים בן-אדם יצטרך להזדהות בקופות כשהוא מציג את התווים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אוקיי, אבל אתה תוכל לקבוע, וזה יהיה מקובל שאחרי x שנים, לצורך אבטחה, מי שירצה לממש תו ישן יצטרך למסור פרטים מזהים, כמו כשהוא בא לשלם בכרטיס אשראי. אני לא מאמין שמישהו יבוא לזייף, למכור עם זהות שלו, לתווים בכמה מאות שקלים.
עידו רז
¶
העניין הוא שהתו ממומש בעשרות רבות של רשתות שיווק - אני לא שולט בכך. אני יכול להגיד לך מה קורה כשלקוח מגיע עם התו ל"שופרסל", אבל אם הלקוח מגיע ל"קסטרו" או ל"פוקס" או לכל אחת מהחנויות - - -
עידו רז
¶
הבעיה היא שבסופו של דבר לאחר המימוש – כדי שאוכל לעשות את ההתחשבנות הכספית מול הרשתות – התו מגיע פיזית אלי, אלא אם מדובר בתו נייר, ורק אז מתבצעת ההתחשבנות. אם בית הרשת קיבל תו מזויף בגלל שהוא הונפק לפי 15 או 20 שנה - - -
עידו רז
¶
אין לי בעיה, אדוני, אם הוועדה מבקשת לעשות הגבלה – גם היום אנחנו מאריכים תווים. מגיע לקוח עם תו - - -
אתי בנדלר
¶
בדיוק רציתי לשאול אותך לגבי ההערה הזאת. מר גלילי כותב במסמך שלו: ברצוני לציין שכיום כאשר מגיע צרכן עם תו קנייה לאחת הרשתות שתוקפו פג, הוא מוחלף בתו חדש, וזאת לאחר וידוא כי לא מדובר בתו מזויף. אני רוצה לומר לך שאני חושבת שאני הקונה הסביר הממוצע, אוקיי? אני לא ידעתי שיש אפשרות כזאת. כמה מעם ישראל יודעים בכלל על האפשרות הזאת?
לאה ורון
¶
גם לי לא. מה, להחליף את התווים בתווים שפקעו? אני יכולה עדיין להביא לך איזה כמה תווים. אולי תחליף לי אותם?
עידו רז
¶
השירות הזה קיים. אבל אני חוזר ואומר: עצם הנושא שהתו מכובד, אגב, זה לא רק הנושא ש"שופרסל" עושה אותו, גם הרשתות האחרות, אני יודע שמאריכות את תוקף התווים שפגים. ולכן, כל סוגיית אובדן התו לאחר תום תוקפו מטופל על-ידי הרשתות כשירות לקוחות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בהנחה שאין זיופים, מה אתה מפסיד מזה שאנשים יחזיקו תווים? תתפלא שיכינו לך מיליארד שקלים תווים, אנשים יחזיקו את זה בבית, שיעשו מזה חמוצים.
עידו רז
¶
אז אגיד יש כמה נקודות. מגוון רשתות השיווק שיושבות על גבי התו משתנות. היום יושבת "קסטרו", עוד שנתיים "קסטרו" תחליט: אני לא יושבת על התו שלך. היעדר תוקף של התו מחייב אותי לעשות הסכם ללא תוקף עם "קסטרו".
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כל אדם שקונה תו קנייה אם כתוב עליו "קסטרו", התו הזה תקף בהגדרה כל עוד "קסטרו" קיימת.
אלכס מילר
¶
אדוני, הרי תו הקנייה זה לא איזה שהוא דבר קדוש, שאנחנו עכשיו מנסים לבנות סביבו איזושהי מערכת. תו קנייה, בסופו של דבר, זה איזשהו דבר שמקבל אותו עובד או כל אחד שיכול ליהנות מהנחה. ברגע שהוא אטרקטיבי רוכשים אותו. אם יש אפשרות ליצור אטרקטיביות ולא להגביל, כי האזרח חושב שזה כסף לכל דבר.
מה עושים? באים ועושים על זה איזושהי קומבינה נוספת. מה זו קומבינה נוספת? מגבילים את זה בזמן, מגבילים את זה בכסף. עושים מסלול נוסף בתקופה שכביכול התווים האלו ניתנים בחגים למבצעים אל"ף ולמבצעים בי"ת, אז אתה יכול לרכוש רק חלק מהדברים.
ואז מה שרוצים למכור, באים ועושים איזושהי הכוונה בדיוק לאותם התווים. יוצא שהאזרח כביכול הולך לקנות מוצר שהחברה רוצה למכור אותו עם ההנחה שהם עשו, והם מרוויחים פי שניים ממה שהם בעצם היו אמורים להרוויח על אותם המוצרים שהם רוצים למכור.
הרי גם "קסטרו" וגם כל אחד אחר אומרים: על זה יש כפל מבצעים ועל זה אין. ואז אתה עם התו לא יכול לקנות חולצה שבמבצע, כי אומרים לך שעם התו הזה אתה יכול לקנות רק את החולצות האלו, כי הם רוצים למכור לך את החולצות מהסוג הזה.
אז אני אומר
¶
רבותי, אם כבר עושים את כל הדבר הזה, עם כל הכבוד זה לא איזשהו משהו שאנחנו צריכים לבוא ולהתפלל עליו. אם הוא לא אטרקטיבי, אז לא יקנו אותו. לפחות אנחנו כשאנחנו באים ועושים איזשהו משהו, שהאזרח לא יהיה חלק מכל המנגנון הזה של שיווק מוסתר.
אז אני חושב שדווקא בנושאים האלו, בעניין שקשור לכפל מבצעים אפשר להגביל את זה, אדוני, לשלוש שנים? זה יכול להיות שנתיים-שלוש.
נמרוד הגלילי
¶
לעניין השווי, שוב פעם, זה עניין שהתו ממש נקנה בהנחה, זה לא שובר מתנה. אז זו בעיה להגיד שאם אני הולך ל"רשת דיסקאונט" שהיא רשת זולה יותר כמו "מגה בול" או "שופרסל דיל", אז זה יהיה שווה אותו דבר, כי מלכתחילה שם המחירים יותר זולים, וכשהעסק מנפיק הוא לוקח את זה בחשבון.
אלכס מילר
¶
שוב אני אומר: רבותי, הצרכן מתייחס לדבר הזה כדבר שבעצם מקנה לו איזשהו שווי של הכסף שהוא קיבל. כך אנחנו רואים את זה וזה מה שצריך להיות. אם מבחינת כל אותם אלו שרוצים להיות שם, אם הם רואים שזה לא משתלם - הם לא יהיו.
אני חושב שזה משתלם ופי כמה משתלם למה שבעצם רוצים לצייר מהעניין הזה. אז יכנסו לשם ויתמודדו עם מה שיש. ומי שלא רוצה, לא יכנס. אנחנו בשוק חופשי. שוק חופשי לחלוטין, אבל לבוא ולעשות מהאזרח איזו בובה קטנה שמנווטים אותה כל פעם לכיוון אחר ברגולציה כזו או אחרת, אני חושב שזה מוגזם.
נמרוד הגלילי
¶
אז לעניין הגבלת התוקף, אנחנו באמת חושבים שבהחלט יש מקום להאריך את תוקף ההגבלה ושזה לא יישאר על שנה כמו שזה היום. אבל לעניין השווי של התו עצמו זה מאוד בעייתי.
יורם ארן
¶
רשות ההסתדרות לצרכנות כאיגוד צרכנים בעד השינוי הזה, אבל אנחנו צריכים לחשוב. עכשיו אני אולי בכובע שני כעורך-דין עצמאי, אז אני אומר כך: אל"ף, צריך אולי להסביר לציבור שכל יום שהתו הזה נמצא אצלו הוא מפסיד כסף. זאת אומרת, הרי ברור שיש לנו אינפלציה, ברור שהמחירים, למרות ש"שופרסל" יושב פה, מעולם לא יורדים, תמיד רק עולים. אז כל יום שהוא מחזיק את זה - - -
יורם ארן
¶
- - "הרשות להגנת הצרכן". ועכשיו גם יש דבר נוסף, הרי היו לנו אלפי אנשים או מאות אלפים שהחזיקו תווים של "קלאב מרקט" לא רוצים לזכור את זה. אז בכלל, אתה יכול בסוף יום אחד, ואני לא מאחל את זה כבר לאף אחד, אבל יום אחד תחזיק ביד תווים שלא שווים כלום, בגלל אירועים שקרו, לכן גם אני לא חושב ש - - -
אלכס מילר
¶
למה, עכשיו אתה לא מגיע למצב שאתה מחזיק משהו שהוא לא שווה כלום אחרי תקופה מסוימת? אותו דבר.
יורם ארן
¶
לכן אני אומר שבכל זאת אני חושב שצריך איפשהו להגביל את זה בזמן. אז לא שלוש, אז ארבע ולא כלום, שאחרת באמת אנשים - -
יורם ארן
¶
- - יראו שזה לא פג, אז עוד ידחו ועוד ידחו והם מפסידים כל יום, אז צריך גם – התפקיד של הכנסת גם ל - - -
אתי בנדלר
¶
אז אתה אומר שהצרכן מפסיד אם הוא לא מממש, אבל אם אתה קובע הגבלת תוקף, יתכן שיש נימוקים אחרים, אבל לא מהנימוק הזה, כי אם אתה אומר לו שהוא לא יכול לממש את זה, בכלל אחרי ארבע שנים הוא יפסיד את כל הכסף.
יורם ארן
¶
לכן, אני אומר שצריך פה יש גם עניין הסברתי. להסביר לציבור שאם הוא יודע שאין בזה הגבלה - הוא מפסיד.
אלכס מילר
¶
אנחנו צריכים להסביר? אני לא מבין. מצדי, אדוני, אתה יודע מה, שייתנו לאזרח לא תו קנייה, שייתנו לו כסף. אתה יודע מה, שייתנו לו כסף.
יורם ארן
¶
לא הבנתי, מבחינתם שכולם יקבלו תווים ויממשו את זה בעוד עשר שנים, אז הם מרוויחים המון, שהרי שילמו להם את זה. אז זה כמו איזו אגרת חוב או משהו, שנותנים ואי שם מחזירים. אז אני לא יודע על מה הם מלינים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אוקיי, את הנושא הזה פחות או יותר נראה לי שמיצינו. מה לגבי התוקף של המבצעים? מה הדעה שלך?
אלכס מילר
¶
אני מבקש שתיבחן על-ידי חברי הכנסת קודם כל האפשרות של כפל המבצעים. אם זה שווי של הכסף, שזה יהיה שווי של הכסף, שלא יעשו נתיבים שונים לתווים ולמי שלא קונה בתווים - זה דבר ראשון, כי זה לדעתי רגולציה פנימית של המוצרים. וזה נראה לי בעייתי מאוד.
דבר שני, העניין של העודף שנותנים על-ידי רכישה של תו, שניתן יהיה להשתמש בזיכוי הזה בכל החנויות של הרשת ולא רק איפה שניתן העודף. ושוב, אני חושב שהעניין הזה של מגבלת זמן, מבחינתי משלוש שנים ומעלה מה שתחליטו - תחליטו.
אלכס מילר
¶
נימוקים? הסברתי לך שמכוונים אותך למוצר שרוצים למכור לך, כי יודעים שאתה קיבלת עכשיו תווים.
אלכס מילר
¶
בפסח קיבלת 1,000 שקלים תווים, אתה הולך לרשת "פוקס", אתה הולך לרשת "קסטרו", אתה הולך לחנות של "מגה" וכו', אז אומרים לך: פה המבצעים, המחיר של המבצע נגיד שישה שקלים, בלי מבצע זה שמונה שקלים, אתה הולך לקופה עם תווי הקנייה, מוכרים לך את זה בשמונה שקלים, אתה שואל: למה? הוא אומר: כי התווים לא תופסים על המבצעים. אז בסופו של דבר שילמת יותר.
אלכס מילר
¶
ובחלק מהמקומות אומרים לך: תגיד תודה הרי קיבלת את זה בחינם. תגיד תודה שבכלל יש לך תווים, שקיבלת את זה בחינם.
הילה דוידוביץ
¶
אנחנו התנגדנו גם להצעת החוק של השווי. אנחנו חושבים שככל שנתערב - סך הכול כל העסקה הזו מתומחרת והופכת - - -
הילה דוידוביץ
¶
אנחנו בכלל חושבים שככל שנתערב במודל הזה ובעסקה בין מי שרוכש את התווים, זאת אומרת, לא הצרכן, בין בתי העסק לוועדי העובדים, כל המשולש הזה, אנחנו נהפוך בעצם את כל תווי הקנייה האלו לפחות כדאיים. הם יהפכו להיות כמו מזומן, ואז פשוט יהיה בהם פחות שימוש.
זאת אומרת, אנחנו כן חושבים שכשמתערבים צריך באמת לשים לב לא להפוך את זה לגמרי ללא כדאי במובן הזה שזה יהפוך להיות כמו מזומן, ואז פשוט ועדי עובדים יתנו שי מזומן ואנחנו "נהרוג" את כל ה – כי אני חושבת שוב, הזכירו פה - - -
הילה דוידוביץ
¶
הצרכן מרוויח מזה, כולם מרוויחים מזה. ככל שנתערב ונגביל זה יהפוך להיות מזומן ולא כדאי לאף אחד. לכן כן צריך גם מבחינת השווי, הכול מתומחר לפי זה.
אלכס מילר
¶
ולמה משרד המשפטים לא מתעסק ברגולציה פנימית של האזרחים למוצרים מסוימים? למה לא יזמתם חוק שאוסר לעשות דבר כזה?
אלכס מילר
¶
כשאת מגיעה לחנות, ואת כבר עם כל הניסיון שלך יודעת שמכוונים אותך למוצרים מסוימים, זה בסדר מבחינתך?
הילה דוידוביץ
¶
אני יודעת שכשאני מחזיקה את התו הכול מתומחר לפי זה. זאת אומרת, אני יכולה להגיד לך גם כחברה בלשכת עורכי-הדין אני יכולה לקנות תווים בהנחה, אני זכאית, כי בכל המודל הזה אני מקבלת את ההנחה, כי הכול תומחר לפי זה שזה לא במבצעים ושזה מוגבל בזמן, וברגע שנתערב בזה, אז יכול להיות שההנחה של התווים תהיה שונה.
אלכס מילר
¶
- - לחנות, לוקחים את המוצר שאת יכולה לקנות עם התו הזה, שמים עליו תוספת מחיר, ואז כשאת מקזזת את תוספת המחיר מול ההנחה שקיבלת בתו, את מקבלת בדיוק את ההתנגשות של כסף ששילמת על התו מול המוצר שקנית. לא הרווחת שקל, הכול בלוף.
אז אם רוצים לעשות את זה בצורה נכונה ביותר, שזה באמת יהיה שווה משהו, או שמצד אחד אל תגבילו את זה מבחינת ההנחות ברשתות כאלו ואחרות או מצד שני, תעשו שווי של מה שכתוב על התו בכל החנויות ושלא יעשו שם כל מיני יצירות של מסלולים מה אפשר ומה אי-אפשר.
נמרוד הגלילי
¶
לעניין השווי, צריך להבין שברשתות המנפיקות, רשתות המזון, זה תקף בשווי שלו פרט לסוגי הרשתות. זאת אומרת, זה לא שיש מבצע על יין אז זה לא תקף.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם אני נכנס עם תו לחנות שמצוינת כמחויבת לתו הזה - בכל החנויות אני קונה מה שאני רוצה?
יורם ארן
¶
ה"דיסקאונט" לדעתי, אז יורד בכמה אחוזים. ברשתות נגיד של "שופרסל", יש לה כמה תתי-רשתות, נכון? אולי תסביר את זה.
אלכס מילר
¶
לא, אסביר לך. אני לא רוצה להגיע למצב שכל קופון בעצם נכנס עכשיו לתוך החוק הזה. כל קופון הנחה או כל קופון שבעצם נותנים לאזרח הופך להיות - - -
אתי בנדלר
¶
אז תציעו לנו הגדרה טובה יותר לתו קנייה כדי להגיע בדיוק למסמך שאליו מתכוון חבר הכנסת מילר בהצעתו, אבל אין שום סיבה לצמצם את התחולה רק למוצרי מזון. הרי כל התווים שוועדי העובדים - - -
לאה ורון
¶
זה חוצה את כל החנויות ואנחנו בהתאם לזה הזמנו את "גולף" ואת "סטימצקי" ואת "פוקס" ואת "שילב".
אלכס מילר
¶
- - או שנגיד באילת מישהו זכה בחדר זוגי בחור, הרי מובן שהשווי של חדר זוגי בחור לא השווי של חדר זוגי ב - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למה, אם זה תו קנייה, מה אכפת לי מי הנפיק את זה ואיך זה שווק, בין אם זה ארגון עובדים שיווק את זה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגב, רוב האזרחים שמגיבים לדיון הזה, אני חייב להגיד לכם, מדברים שהתוקף הוא פחות בעיה, הבעיה זה הערך הנקוב השונה. כולם מתלוננים על זה, תיקחו בחשבון, הממשלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני קורא תוך כדי הדיון גם מה שאנשים מדברים על הדיון, הציבור, העם, מדבר ואומר: תעזבו את התוקף, תפתרו לנו את הבעיה של השווי.
חנה וינשטוק טירי
¶
אנחנו גם חושבים על הצרכן מהבחינה הזאת, כי לרוב אם אני קונה ב-850 שקלים, הרבה פעמים אני מקבלת תווים בעלות של 1,000 שקלים. אז מה שאמרה הילה מקודם, אנחנו עלולים להרוג את השוק הזה, בסופו של דבר יתנו לי מזומן באמת בערך של המזומן. אני אשלם 850 שקלים, אז הוא ייתן לי 850 שקלים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברגע שאתה רוצה לתת אפשרויות רבות לצרכן, אתה לא יכול לתת את אותה מידה של הנחה, יש בעיה כלכלית, כי תחומים שונים עובדים על מתח רווחיות שונה.
דוד דהאן
¶
אז להשאיר את זה במחיר ששילמו להם על התווים. להשאיר אופציה לקבל את הכסף הזה מזומן במחיר שהם שילמו להם.
אלכס מילר
¶
זה בסך הכול לנגוס עוד קצת. נו, באמת, אתם לא מבינים? הרי רוב הרשתות - תיקחו את התו תסתכלו, משהו כמו 50-30 מכבדים את הערך הנקוב ורק שלושה לא. ורק שלושה כותבים – אחד כותב 95 ואחד כותב 90.
אלכס מילר
¶
רק שלושה, וכמה בסך הכול חסכו שם? חסכו שם מתוך 1,000 שקלים - אם נגיד יש לך 1,000 שקלים, חסכת שם 100 שקלים לאותה רשת. מה עשו בכל הדבר הזה? סיבכו את כל העניין. בן-אדם בא ובסופו של דבר גם מתלבט, כי הרי כולם מבינים שזה לא בדיוק, הרי יודעים שלא קונים רק בתווים, הרי בן-אדם מגיע כשהוא עושה קנייה, אז הוא פעם קנה ב-200 שקלים, ואז הוא גם מוסיף מהכסף שלו, כי יכול להיות שחסר.
והוא לקח קנייה יותר גדולה, הרי מושכים, חוץ מזה לתווים יש תעשייה שלמה סביב הדבר. זה לא שפתאום כל המדינה מקבלת תווים וברגע מסוים הולכים וקונים בתווים האלו מוצרים מסוימים, זה לא עובד ככה. זו תעשייה שלמה שמנסה למשוך אנשים ואזרחים לרכוש מוצרים. וגם מוסיפים כסף רגיל לכל הסיפור הזה. זה לא שאנחנו פה פתאום מכניסים מישהו למשבר כלכלי אם אנחנו במקום 95 ניתן לו - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, אני אומר לך, יהיה לזה מחיר אחד. יהיה לך פחות עסקים נקובים על התו. לא יקרה שום דבר. יהיו תווים, ימשיכו להיות תווים. למי שמקבל את התו יהיו פחות עסקים.
עידו רז
¶
המשמעות תבוא לידי ביטוי בסופו של דבר באחוז ההנחה שתינתן בגין רכישת התו. אם ניקח, סתם לצורך הדוגמה ש-100 שקלים תווים נרכשים - -
עידו רז
¶
- - אז בסופו של דבר יצירת מגבלות ורגולציה על גבי התו תגרום לכך שהערך של התו יהיה נמוך יותר ו - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל אני אומר לך, הצרכנים לא אוהבים את הסיפור הזה, כנראה. אני לא קונה בתווים, אבל אני אומר לך שאני העליתי את הנושא הזה לדיון ציבורי באינטרנט ורוב התגובות במקום על התוקף, במקום על החרגה של מבצעים – שגם על זה יש תלונות דרך אגב, אבל לכאן ולכאן וכל מיני בעיות, כל מיני רמות – התגובות הכי קשות היו על הקטע של הפרשי ההנחה. כנראה שזה מבלבל.
אתי בנדלר
¶
- - אומרים: אתה לא יכול להשתמש בתו כדי לרכוש דברים שנמכרים במבצע, שזה החלק הכי מקומם, כי את זה אתה לא יודע מראש. אם אתה מקבל תווים ואתה יודע מראש שב"שופרסל דיל" התווים שלי הם לא 1,000 שקלים אלא 950 שקלים, ניחא.
אתי בנדלר
¶
לא כתוב מראש, כי כל מה שכתוב זה "לא חל על מבצעים", אבל אתה לא יודע מה ייכלל במבצעים, אתה נכנס לחנות ופתאום חצי מהמוצרים זה במבצע ואתה לא יכול להשתמש בתווים.
אלכס מילר
¶
תקשיבו, יש לי שאלה, נגיד פנסיונרים, אנשי ביטחון, משטרה וכל אלה, יש להם בכל מיני רשתות מזון הנחה של 15%-10% שנותנים להם. השאלה שנשאלת - - -
אלכס מילר
¶
עכשיו השאלה, אם נגיד אני איש משטרה או פנסיונר וכו', קיבלתי את התווים להשתמש בהם, אני בא לרכוש מוצרים יוצא לי 1,000 שקלים - -
אלכס מילר
¶
- - ה-1,000 שקלים עם הנחת השוטר או פנסיונר של 15%-10%, כשאני נותן תווים אומרים לי: לא, ההנחה הזו לא תופסת.
עידו רז
¶
צריך להבין שההפחתה שקיימת למשל בין "שופרסל דיל" לבין "שופרסל שלי", הפחתה של ה-10% תגרום לכך שאם תבוטל ההפחתה, התו לא יכובד ב"רשת הדיסקאונט". אנחנו פשוט נוריד את הרשת.
אלכס מילר
¶
בסדר, השאלה אם זה יירכש. הרי לוקחים את זה לא בגלל רשת אחת, לוקחים את זה בגלל כמות גדולה מאוד של עסקים. תסתכלו מאחורה כמה רשתות ואיפה אפשר לרכוש. הרי זו כל המטרה של מי שנותן את המתנה הזאת.
אלכס מילר
¶
אז אם זה לא יהיה אטרקטיבי, אז הוועדים לא ייקנו. אז בסופו של דבר הם יכנסו לשם, רבותי, - - -
אלכס מילר
¶
זה הרבה יותר כלכלי גם אם אנחנו מוציאים מהם את האפשרות הזאת של החמישה שקלים. הרבה יותר כלכלי להם להיות שם כי הם גם מקבלים לקוחות, מקבלים פרסום, הם מקבלים הרבה מאוד יתרונות מהעניין הזה מאשר לברוח משם.
אלכס מילר
¶
בסופו של דבר הצרכן משלם על זה. הצרכן משלם את זה, הוא משלם דמי ועד עובדים כל חודש. תבינו, זה לא שהוא פתאום - - -
אתי בנדלר
¶
אגב, כשאתה אומר דמי ועד עובדים, וזה קשור לא דווקא לרשתות שכלולות בתוך התווים האלה, אלא להגבלת התוקף, משום שלא פעם התווים האלה ניתנים כמתנה מהמעביד, ואז העובד גם ממוסה על כך.
צבי לביא
¶
אתי, יש לזה היסטוריה. כחלק מההסכמים הקיבוציים, זה נקרא "משכורת 13". בהרבה מקומות עבודה - אני זוכר שפעם זה היה בכל מקומות העבודה - משכורת כ-13 היתה מתחלקת בין החגים, בעצם בין פסח לראש השנה, והיו מקבלים תשלום, על התשלום היו משלמים מס הכנסה. ברבות הימים התשלום הזה נהפך לתווי הקנייה. העובד משלם את המס הזקוף על תווי הקנייה.
צבי לביא
¶
הוא משלם את המס על הסכום הנקוב שרשום על התו. כנ"ל המוסד שמשלם את זה - גם הוא מרוויח, כי זה מנוכה לו ממס הכנסה. כלומר, מס הכנסה פה עושה רווח מייד על כל המבצע הזה.
צבי לביא
¶
מכיוון שכולם מתחשבים בסכום הנקוב גם העובד שמשלם על זה וגם המעביד שקונה את זה או הוועד או כל צורה שהיא, אז אין שום סיבה שאותה רשת שמוכרת את התווים האלה, אותו מוסד שמוכר את התווים - היום זה איזה מן תאגיד של כל מיני מוסדות - שהוא יבוא אחר כך ויגיד שזה לא שווה את סכום הריאלי שאתה קונה, שהוא כאילו מנכה את זה. אם כבר כאן הוא מרוויח פעמיים. הוא גם הרוויח בזה שהוא מקבל את הכסף מראש, הלוא הכסף ניתן מראש - -
צבי לביא
¶
בהנחה שמנצלים את התווים בתקופת התוקף - אם הסוחר או העוסק עושה עוד את הניכוי הזה, אז כאן יש רווח על רווח. ופה זה פשוט לא הוגן.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגיד לך מה יקרה עם "שופרסל דיל" מה הם יעשו, הם פשוט יגבילו את זה לחצי מהקנייה.
אלכס מילר
¶
רבותי, אתם מדברים כרגע על חמישה שקלים על 100 שקלים, שלדעתכם ייצור איזשהו משבר עם רשת אחת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הם לא יכולים להרוויח ביחד באותה רמת רווחיות, הם לא יכולים, זה לא יסתדר. זה מקסימום יכול להתכווץ טיפה, אבל זה לא יכול להסתדר. אתה לא יכול לכווץ את זה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
או שזה לא יהיה בתוך אותו תו או שההנחה המקורית על התו תרד או שהם יגבילו את הקנייה באותה רשת מוזלת לאחוז מסוים.
אלכס מילר
¶
כרמל, מישהו שרוכש את זה או אזרח פשוט שרוכש את זה לקבל מתנה או מעביד רוכש את זה בשביל העובדים שלו, הוא מנסה להשיג מטרה מסוימת - בסופו של דבר הוא רוצה שהאנשים ייהנו מזה.
אם אנחנו יוצרים מצב שהם לא נהנים משום דבר, ומישהו שכביכול זה לא משתלם לו, אז האזרח צריך להחליט, או האזרח או המעביד, אם הוא רוצה, הרי בסופו של דבר רוצה לקבל הנחה וללכת עם זה לסופר, אבל הוא בסופו של דבר לא מקבל את ההנחה הזאת. הוא לא מקבל את ההנחה הזאת, כי אותו סופר מפחית לו מהשווי של התו, אז מה הוא עשה בזה? זה דבר ראשון. דבר שני - - -
אלכס מילר
¶
כרמל, אני חושב שקודם כל לא יהיה כאן שום משבר ואם תווי הקנייה האלו אם הם לא אלטרנטיביים לאזרח, אז הם לא צריכים להיות פה. זה כסף. שילכו וייקחו בכסף שלהם מה שהם רוצים או בכסף שימצאו להם מנגנון אחר של הנחות. אבל לא יכול להיות שיש פה איזשהו - - -
אלכס מילר
¶
אבל לא צריך לעשות מזה איזושהי תעשייה שאנחנו מגנים עליה, שמישהו פה באמת מצא דרך איך לנגוס, ואני לא חושב - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רק תיקח בחשבון מה יקרה, אין לי בעיה ללכת עם זה, זה לא סוף העולם גם אם נלך על ערך נקוב אחד, אבל אני אומר לך באופן ברור, זה או שאנשים יקבלו טיפה פחות תווים – בסוף אבל אולי יהיה שווה להם את הנוחות ואת הבהירות או שההגבלה ברשתות המוזלות תהיה עד לאחוז מסוים מהעסקה או עד סכום מסוים – זה התוצאות.
יעל גויסקי
¶
"להב" תומכת בהצעת החוק, אפילו מאוד מקווה שהצעת החוק כמו שהיא תקודם. הטענה העיקרית של "להב" בנושא הזה שמדובר כאן בעצם בערך לא אמיתי לכסף שניתן כאשר אין תמורה.
יש הרבה מקרים של אובדן התווים האלה. המצב הזה הוא של יחסי מסחר לא מקובלים, כאשר הכסף מונח בקופה, הוא יוצר ריבית, הוא מניב פירות בדרך אחרת, ולמעשה לאותו צרכן, לאותו קונה לעיתים אין אפילו את השווי שלו, למרות שהוא קיבל את זה או כמתנה או קנה את זה ורכש את זה.
צבי לביא
¶
- - סוגי תווים. אתה לא יכול לעשות את ההבדל בחוק הזה. תווים שאדם מקבל כעובד זה סיפור אחד ותווים שאדם קונה מרשת באופן עצמאי או באופן וולונטרי זו בעיה שנייה. אם אני כעובד מקבל את זה כחלק מזכויותי כעובד, כתחליף למענק שהייתי מקבל פעם בכסף מזומן ושאני עדיין משלם על זה מס הכנסה, אז זה שווה התייחסות אחרת, מאשר אם באופן וולונטרי הרשת מציעה לך לקנות את תווי הקנייה שלה, ואז אתה כפוף לתנאים של קניית התווים.
אלכס מילר
¶
אבל מבחינת הנושא של הגדרת התווים, הם יביאו לנו את זה לשנייה ושלישית, כן? אמרתם של הגדרה של מה זה "תו קנייה" - - -
אתי בנדלר
¶
עוד לא קראנו ועדיין לא היתה הצבעה על העקרונות, אבל אני לא רואה - זה מהות החוק ההגדרה על "מה זה חל תו קנייה", אי-אפשר להשאיר את זה לקריאה שנייה ושלישית.
אלכס מילר
¶
אבל אנחנו באופן כללי אמרנו שמדובר על אותם תווי קנייה, בעצם הסכום הכספי שנקוב עליהם, השאלה אם אנחנו לא מכניסים איזשהו – אז יכול להיות שאותם אלה שמתעסקים בקופונים וכו' לא ינקטו בסכום - - -
יורם ארן
¶
למסעדה תוך 48 שעות ואתה משלם 50 שקלים וזה שווה 100 שקלים באותה מסעדה ביומיים הקרובים, אבל שילמת במזומן - זה הגרופונים האלה.
עידו רז
¶
זה אותו דבר - את יודעת שבכל עסקה מסחרית יש הטבות, יש: כן כולל, לא כולל, כן מנה אחרונה, לא כולל יין. יש החרגות, נו מה? אחרת אין עסק - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא "אין עסק". אלה שמנפיקים את התווים יעשו את החשבון שלהם ויתנו את ההנחה במקור, ולא אשליה, כמה ששווה להם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל ייקחו בחשבון שאדם יכול לרכוש גם מהמבצעים וגם לא מהמבצעים, כי אדם בא עם כסף, זה הכול. כמו שאני בא עם כסף מזומן או עם דולרים או עם יורו, אתה לא אומר לי: אתה לא תקנה מהמבצעים או כן תקנה מהמבצעים. לא תכוון אותי מדויק. תעשה את החשבון שלך מראש, תגיד: על 100 שקלים נקוב, אני מוכן לקבל 80 שקלים - הייתי מוכן לפני החוקים - אחרי החוק הזה אני מוכן לקבל את רק לפי 90 שקלים, זה הכול.
עידו רז
¶
זה בסדר, אבל השקיפות תבוא על חשבון הביזנס הזה. המשמעות תהיה שההנחה תהיה נמוכה משמעותית, יכול להיות שזה בכלל "יהרוג" את שוק תווי הקנייה, ואם זאת המטרה אז זה גם בסדר.
אלכס מילר
¶
כשאתה יוצר עסק שבעינינו הוא לא שקוף, שבעינינו הוא יכול להיות בעייתי ומכוון אזרח, בעצם עושה רגולציה לאזרח, למה אנחנו צריכים להגן בכל דרך אפשרית על העסק הזה? אני לא מבין.
עידו רז
¶
יש הטבה גלומה וזה משרת את הצרכן - הפעילות בשוק הזה, ואם לא, אחרת לא היה בה פעילות. אם אנחנו אומרים שהשוק הזה לא מעניין ורוצים להרוג אותו אז זה בסדר, צריך להגדיר את זה ולהגיד: זאת המטרה.
עידו רז
¶
הדבר היחיד שאני אומר, ואין בו בעיה מבחינתי, הצעת החוק הזאת התייחסה לתוקף מלכתחילה ואני לא מתנגד לבוא ולהגיד: רבותי, תעשו תוקף ארוך יותר, זה בסדר. אנחנו היום מאריכים גם ככה את התווים, אין לי בעיה, אבל זה צריך להיות משהו סביר שאפשר לעמוד בו. שוב, מהסיבות של אמצעי ביטחון ונקודות שכבר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אין לנו ויכוח על התקופה. לגבי התקופה יש לי דבר מאוד ברור שזה מה שיהיה, אבל עכשיו תדבר אתי על הנושאים האחרים.
עידו רז
¶
אם נבוא ונגביל את ערך התו, צריך להבין – מתוך 65 רשתות שיווק שמופיעות על גבי התו, אך ורק ביחס לרשת שיווק אחת, יש הפחתת ערך נקוב, וזה גם עונה לשאלה של חברי פה. מכיוון שבסופו של דבר אם מדובר - -
עידו רז
¶
מעל 60% מכבדים את התו בערך מלא. המיעוט מכבד את התו בהפחתת ערך, וכל שאר הרשתות שנקובות על התו מכבדות את התו בערך מלא.
נמרוד הגלילי
¶
אבל חשוב לציין שגם איפה שזה לא מחויב בערך מלא עדיין הצרכן מרוויח, כי המחירים שם מלכתחילה יותר זולים.
עידו רז
¶
- - לקוח קונה את התו נניח ב-15% הנחה, גם ברשת ה"דיסקאונט" המימוש של התו הוא אך ורק בהפחתה של 10%, בכל מקרה הלקוח נהנה. בכל מקרה יש הטבה לצרכן, גם ברשת ה"דיסקאונט" שבה יש הפחתה. אז אם אנחנו אומרים: רבותי, בוא נבטל את המבצעים, בוא נבטל את ההגבלות, בוא נבטל את הפחתת הערך, ההנחה תהיה קטנה משמעותית וזה יצמצם באופן מאוד ניכר את השוק.
עידו רז
¶
צריך להבין שזאת הכוונה. אם זאת הכוונה, זה יוביל לשם בהכרח. מכיוון שיש נקודת שיווי משקל בשוק. נקודת שיווי המשקל היא מסחרית. "שופרסל" ורשתות אחרות שמתעסקות בתווי קנייה יש להן נקודת שיווי משקל עם הרשתות העוסקות בכך, עם "קסטרו", עם "פוקס", ככל שיש שינוי בכך.
דוד דהאן
¶
אני ממליץ לרשתות לפעול יותר להגביר את שביעות הרצון גם בצד של הצרכן, לא רק אצלכם. אצלכם זה כמעט נוטה ב-100% שביעות הרצון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תגיד לי חבר הכנסת מילר, אם נגביל את מידת ה"דיסקאונט" שאפשר לעשות, כלומר בין רשת לרשת? ההפרש - הם הולכים פה על 10%.
לאה ורון
¶
אתה יודע שאתה הולך ל"מגה בול" ואז התו שלך שווה חמישה שקלים פחות - תלך ל"מגה בעיר", בדוגמה הזאת של התו.
אלכס מילר
¶
אבל גברתי, את יודעת קודם כל, הבעיה היא שגם זה לא נעשה סתם - המגבלות האלה, כי יש מקומות, יש ערים שיש את כל החנויות ואפשר לנסוע, ויש מקומות שיש מגבלה. אז את חושבת אם לנסוע מעיר כך לעיר אחרת, כי אין לך שם את החנות הזאת ב-50 שקלים, רק הדלק שלך ייקח לך את החמישה שקלים של ההפרש. אז בסופו של דבר לא תהיה פה בעיה, כי הם לא יהיו כאן, אם כל כך - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, אבל המחירים הם שונים, המחירים ב"שופרסל" רגיל כנראה יותר גבוהים מ"שופרסל דיל".
אתי בנדלר
¶
זה לא סתם שהמחירים - מתח הרווחים זו הנקודה, ולכן הם יכולים להרשות לעצמם כאן לתת את ההנחה של 17% ובחנות אחרת הם לא יכולים.
אלכס מילר
¶
המאבק הוא על לקוח. המאבק הוא על מחירים בלי שום קשר לתווי קנייה, אין שום קשר לתווי קנייה.
אלכס מילר
¶
גם על המחירים. אנחנו במשך שנה רואים את כל הקמפיינים של מתחרים אחד בשני, ומורידים כאן ומחאת קוטג' ומחאת זה, זה לא קשור בכלל לתווי קנייה. אבל פה עושים איזושהי רגולציה כי נוח יותר ככה. אני לא חושב שכל העסק של תווי הקנייה כשאנחנו אפילו יודעים - שתיים ככה ושתיים ככה, הוא יקרוס כשאותו אזרח לא יהיה מבולבל - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כמו שיש חנויות אחרות פה, יש לך נניח "הולידיי אין" אתה מוגבל עד ל-50% מהעסקה, אז זה מה שיקרה, זה בדיוק.
אלכס מילר
¶
בסדר, אז זה סתם בשביל שהשם שלו יופיע על הדבר הזה - הוא כתב "הולידיי אין", אבל תכל'ס הוא לא מצפה שיבואו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, חלק ילכו. מי שזו קנייה שוטפת של מזון, תוך כמה זמן הוא גומר את התלושים, הוא ממילא קונה את המזון.
אתי בנדלר
¶
אני אקרא את מה שכתוב, מה שמוצע, כי לכאורה ההגדרה נשמעה לי בסדר כשקראתי אותה עד שחשבתי על נושא הגרופונים.
אתי בנדלר
¶
""תו קניה" – כרטיס או מסמך הנרכש בכסף או בשווה כסף, המאפשר לאוחז בו לרכוש טובין או שירותים בעסק, בסכום הנקוב במסמך האמור". אז מי שהגדיר את זה עשה עבודה יפה, אני מוכרחה לומר, אבל ההגדרה הזאת כוללת או תופסת גם את הגרופונים ואת זה אני מבינה ש - - -
אתי בנדלר
¶
לא רק זה, זה אחד מהם. קודם כל, עיקר המכירה של התווים היא לקבוצות מרוכזות ולא בקנייה ישירה של מי שמעוניין בזה. יש גם - -
עידו רז
¶
למה יש הבחנה מהותית בין גרופון לבין תו? למה נדרשת הבחנה בכלל? למה זה שונה מזה? למה ההגבלות שפה כן רלוונטיות - - -
אתי בנדלר
¶
כי רוב הרכישות של תווי השי נרכשות באופן מרוכז על-ידי גופים - מי שמקבל בסופו של דבר את התו הזה הוא מקבל אותם והוא ממוסה, כפי שאמרנו, בלי ששאלו אותו מראש אם הוא רוצה או לא רוצה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אפשר להחריג תו קנייה לעסק ספציפי בלבד לתקופה שתוקפה לא יותר משלושה שבועות, תוקף קצר, או חודש.
אתי בנדלר
¶
למעט תו המאפשר – מלכתחילה, כדי שלא יהיה עניין של הזיכוי – בעת רכישתו שימוש בבית עסק אחד בלבד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
היא תגדיר את זה בצורה המשפטית, יש לנו את זה גם בחוק אחר. אוקיי, זה אחד. עכשיו אנחנו קובעים ככה, התווים לא יבחינו בין מבצעים שונים – זו החלטה שלנו – בין מוצרים, לא תהיה הגבלה למוצרים מסוימים.
הילה דוידוביץ
¶
זה בסדר. רק להצעה הזו הממשלה התנגדה, יש עמדה - זה והשווי. פשוט זו הצעה אחרת שהעמדה של - - -
עידו רז
¶
התנאי לשלם יכנס לכאן - תו זה הגבלה. אם הם לא יקבלו את התנאים שלהם הם לא יהיו בתווים. אני אומר את זה עכשיו בוועדה כדי שזה יהיה ברור. אם לא יהיו תנאים על מימושים ברשתות הם לא יכנסו, זה חלק ממשא-ומתן - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
"לא ניתן לרכוש עם התווים סיגריות" – אה גם סיגריות – "מוצרים במבצע, הנחות מיוחדות" - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
- - "מוצרי סוג ב', עודפים, חנויות OUTLET, לקוחות שזכאים להנחות או לזיכוי חיילים, חברי מועדונים".
אלכס מילר
¶
אחרי שקוראים את העלון הזה הולכים ל"סופר פארם" קונים איזו קנייה אחת לסוף שבוע ובזה סיימנו.
אלכס מילר
¶
כבר אמרת על התוקף, שמענו את זה, הבנו. אציע, מי שמקבל הנחה קבועה באופן כללי ברשת שזה לא יחול עליו.
אלכס מילר
¶
שוב, זה הכול שאלה של מי בסופו של דבר יהיה שם באמת. כי אם נגיד יש לי רשת "מגה" שכן מפחיתה לי מהמחיר ורשת "שופרסל" שלא מפחיתה לי מהמחיר, אין לי בעיה לקבוע שהסכום הנקוב יהיה הסכום הנקוב.
מבחינת אותם המבצעים - בגלל שאנחנו לא עושים תוקף, אז לדעתי אם אנחנו מורידים לגמרי את כל הסיפור של המבצעים, אז הם לא יכנסו לשם, אלא אם בכלל הם לא - - - בכל התו הזה. זאת אומרת, בן-אדם שמגיע לחנות של בגדים והגיע כבר למצב שיש משהו זול שהוא רוצה לקנות והוא לא יכול לקנות בתווים האלו, אז הוא יעדיף ללכת למקום אחר - איפה שהתו הופך להיות יותר יעיל - מאשר לקנות שם.
כך או אחרת את ה-1,000 שקלים האלו הוא צריך להוציא, אז או שהוא יוציא את זה בחנות מזון או שהוא יוציא בחנות בגדים. אז הוא מגיע לחנות הבגדים וברוב החנות הוא לא יכול לרכוש, אז הוא יוצא משם, אז הרשת פשוט לא תהיה שם.
אני לפחות רוצה לדעת שכל מי שמקבל הנחה קבועה ברשת - נגיד אנשי המשטרה ופנסיונרים וכל אלו - שבעצם עם תו הקנייה הזה הוא יוכל לרכוש בהנחה.
לאה ורון
¶
אתה לא יכול. אז יגידו שאתה לא יכול לקנות בשובר. אנשי המשטרה מקבלים הנחה מאוד גדולה ב-O&H, הם לא יוכלו לרכוש בתווים.
אלכס מילר
¶
לא נכון, אדוני, אף אחד בחוק לא קבע שהם צריכים לקבל תווים. מה שכן, יש הסדר בין ועד עובדים כזה או אחר לבין הנהלה או כל מי שרוכש, אם וכאשר הוא צריך לקבל איזושהי מתנה לחג. אז אם אנחנו קבענו דבר כזה, ואם מסתבר לאותה חברה, למשלH&O שלא שווה להם להיכנס לתו הזה, ההנחה לשוטרים תישאר והגוף שירצה לתת מתנה ייתן מתנה אחרת לאותם עובדים שבשווי כסף - - -
נמרוד הגלילי
¶
יכול להיות שכן ויכול להיות שבגלל שמדובר על אוכלוסייה, אם אנחנו נלך על שוטרים, שהיא אוכלוסייה מצומצמת, ועל כלל האוכלוסייה הרחבה יותר, אז השוטרים יפסידו מזה. צרכנים מסוימים בסופו של דבר יפסידו ממתן אפשרות של כפל הנחה.
אלכס מילר
¶
סליחה, אדוני, אם אתה בתור רשת קבעת שלי בתור פנסיונר מגיעה הנחה של 10%, 15%, לא זוכר כמה שם, בחנות של הרשת שלך באופן קבוע כשאני מגיע, אתה תיתן את זה גם לכסף הרגיל שאני הבאתי וגם לדבר כזה, זהו, או שלא תפרסם את עצמך שם.
נמרוד הגלילי
¶
או שאותה הנחה קבועה תיפסק - לא תהיה ברשת. יותר הנחה של התו וההנחה הקבועה לפנסיונרים או - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגיד לך מה הבעיה. אלכס, מי שבא קונה עם כסף מזומן או עם כרטיס אשראי בקנייה חופשית - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם מישהו בא עם כסף מזומן הוא יכול לבחור מה שהוא רוצה מבצע או לא מבצע, הכול מתומחר באופן הוגן מכל הצדדים. מי שבא עם - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אוקיי, רגע. אבל זה בהנחה – אתה אומר שיש בעיה אם הוא קונה במבצע, אבל אם הוא קונה מוצרים שלא במבצע אז הוא כביכול נדפק ביחס - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
- - לזה שהוא היה בא עם כסף רגיל, כי תמחרת לו הנחה על הכסף. אם אני הייתי בא עם כסף רגיל אני יכול לקנות מה שאני רוצה - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
- - הכסף שלי שווה יותר. אני יכול לקנות מה שאני רוצה ועם ההנחה כביכול נתת לי הנחה שהיא לא הנחה, אז תמחר את זה נכון, זה מה שאני אומר לך.
לאה ורון
¶
מה שהסברתי - נשארתי עם כל כך הרבה תווים, כי כל פעם שאני ניגשת לחנות אומרים: אה עם תו, אז אין הנחה, אז אני מוציאה כסף. ככה נשארתי עם התווים.
עידו רז
¶
לא יהיו תווים. זה יצמצם מאוד את השוק. הרוב המוחלט של הצרכנים – תסתכלו בעין מקפידה על ההגבלות שיש שם, זה כולל את המיעוט הקטן של המוצרים בחנות. למשל, ברשתות המזון יש כפל מבצעים - -
עידו רז
¶
- - יש כפל מבצעים ברשתות המזון, כל מבצע שיש ברשת מזון חל ב"דאבל" על זה. להרוג את העולם הזה, זה אומר - - -
עידו רז
¶
"סטימצקי" על מבצע "4 ב-100", אז את קבוצת 20 ספרים האלה שהם עשו במבצע עמוק מאוד הם לא יתנו אותו - -
עידו רז
¶
- - אבל את שאר החנות יש. אתה מקבל 10%, 15% הנחה שקנית את התו. אתם הורגים פה את התו. תקשיבו, זה אלמנט צרכני מדרגה ראשונה התווים האלה. הציבור נהנה מזה, גם ברשתות המזון וגם אחרי הפחתה. הציבור נהנה מזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
השאלה מה המחיר של חופש הבחירה שלו, ולא להיכנס לחנות ולשנות את החלטת הקנייה שלו בגלל שהתו שלו מוגבל, שהכסף שלו מוגבל. יש לדברים האלה מחיר.
עידו רז
¶
אבל המעביד יכול לתת מזומן גם היום. המעביד מעדיף לתת תווים מכיוון שהוא קונה אותם בהנחה והציבור תופס אותם כהטבה. ישנם סקרים, תראו את הסקרים – ציבור העובדים מעדיף תווים ולא מזומן, כי הוא יודע שהוא יקבל פחות. הוא יקבל במקום 500 שקלים הוא יקבל 700 שקלים תווים, הוא מעדיף את זה.
יעל גויסקי
¶
כרגע אדבר דווקא כמישהי שהגיעה מארגון עובדים גדול. אני יכולה להגיד שלפחות אצלנו בלשכת עורכי-הדין שמונה מאות עובדים, רוב העובדים סירבו, כולל אני, לקבל תווים. לאחר שאתה מבין שבעצם אתה מחזיק במשהו שהוא לא שווה ערך אמיתי לתמורה שניתנת.
יעל גויסקי
¶
אני אומרת את זה עכשיו כאזרחית ולא כנציגה אלא במישור האישי שלי, כניסיון אישי שלי. מעבר לכך, אני רוצה להדגיש שגם היתה בקשה לאישור תביעה ייצוגית בנושא בשנת 2009 בבית-המשפט המחוזי בפתח-תקווה. כלומר, זה לא כל כך מגן על אותם צרכנים - -
יעל גויסקי
¶
- - אחרת לא היתה תביעה. יש עוד נקודה ש"להב" טענה, שמדובר כאן גם ביחסי מסחר מקובלים, הוגנים וסבירים בין מוכר וקונה, שהתמורה מצד הצרכן שמשולמת לספק עבורו בעצם נכס או שירותים לא מתקבלת - וזו אחת הנקודות שהיא פה בעיה מבחינת התווים. אם רשתות השיווק עצמן הן הרשתות של ה – תפנו את זה רק למקומות כאלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
גם ההגבלות של "עד סכום מסוים", אבל זה עוד מילא, עוד ניחא, עד 500 שקלים או עד 300 שקלים, זה חלק מההגנות שאתם יכולים לעשות כדי לייצר תו שהוא כולל - - -
עידו רז
¶
מכיוון שהדבר יבוא לידי ביטוי בסופו של דבר באחוז ההנחה שניתן יהיה לרכוש את התו. אם היום ניתן לרכוש, סתם לדוגמה, ב-15% הנחה את התו, האחוז הזה יצטמצם באופן מאוד משמעותי, כך שהאטרקטיביות של המוצר הזה תרד והמוצר יעלם.
אתי בנדלר
¶
אולי להציע שלא ניתן יהיה להגביל את השימוש בתו קנייה, אלא לתקופה זמנית שבה כל המוצרים בבית העסק נמכרים בהנחה, או למי שמקבל בבית העסק הנחה בשיעור קבוע.
אתי בנדלר
¶
שלא ניתן יהיה להגביל את השימוש בתו קנייה אלא: 1. לתקופה זמנית שבה כל המוצרים בבית העסק נמכרים בהנחה. זאת אומרת, אם מכריזים על מבצע של - - -
אתי בנדלר
¶
זה יכול להיות גם חברי מועדון, נכון. כך וכך הם מגבילים את זה, אז הם אומרים: אם יש לך הנחה, אז תיקח בחשבון שאתה לא תקבל כפל הנחות.
אתי בנדלר
¶
לגבי מכירות סוף העונה - אני חשבתי שניתן, שכאן באמת אולי יש שיעורי הנחה גבוהים, אז אולי ראוי באמת להגביל את השימוש, אבל אני לא יודעת איך ליצור את ההבחנה בין מבצעים ספוראדיים לבין מבצעים שהם על מרבית המוצרים לפחות בבית עסק.
חנה וינשטוק טירי
¶
אני מכירה כאלה שגם קונים את זה, כי זה שווה להם - משלמים 850 שקלים וקונים ב-1,000 שקלים. הולכים לרשת מסוימת שמכבדת תווים ומבחינתם הם מרגישים שהם הרוויחו.
נמרוד הגלילי
¶
אתם אומרים מצד אחד שלדעתכם יש יותר מדי רגולציה בנושא של שוק התווים, אבל בהצעה הזאת בנושא של המבצעים אתם מכניסים רגולציה מיותרת. ואני חושב שיש פה שיווי משקל מסחרי בין העוסקים לבין מנפיקי התו לבין הצרכנים, שבסופו של דבר נהנים ממנו, ושיווי המשקל - ברגע שתיכנס אותה רגולציה שעכשיו תיכנס - תיפגע ותהרוג את הנושא - -
נמרוד הגלילי
¶
- - ואז ועדי עובדים יפסיקו לתת תווים, הצרכנים יפסיקו ליהנות, ייתנו שי של מחבתות, יופי.
אלכס מילר
¶
ברשתות מזון אין בעיה, אין הפרדות במחירים, רק מי שקבוע מקבל -. תראו, בסופו של דבר אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו מתייחסים לתו הזה בשווי של כסף - ברגע שרוכשים אותו בצורה מרוכזת ובגלל שהחנויות מפרסמות את עצמן שם ועושות רגולציה ל"כסף צבוע" של אזרחים לטובת החנויות שלהן, ואז אנחנו באמת מזהים את זה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מה שצריך להבין שעל כסף אין הרבה הנחה. אין דבר שיכול לתת לך על כסף הרבה "דיסקאונט".
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עדיין, גם על "כסף צבוע" אין הרבה "דיסקאונט", בטח לא לרשתות מזון. על "כסף צבוע" אתה יכול לקבל "דיסקאונט" שהוא מוגבל מאוד - את זה צריך לקחת בחשבון.
אלכס מילר
¶
השאלה אם אתה מוכן לשלם 15% מהשווי של כל שקל שאתה מקבל, בגלל שאתה מקבל בעצם את ה"כסף הצבוע" לרשת שלך.
אלכס מילר
¶
- - על ה"כסף הצבוע" שלי, שלא תהיה לי בחירה עם "הכסף הנקי" שלי לאן ללכת, אלא יהיה "כסף צבוע" שאתה מוכן לקחת אותו, שאתה תופיע ב"כסף הצבוע" שלי.
עידו רז
¶
תבין, אתה עושה הרבה מאוד רעש, הציבור אוהב את המוצר הזה, זה לא נכון. זה שיש מספר אנשים שאומרים: מפריעים לי התנאים - יש יותר במכפלות אנשים שאוהבים את המוצר. יש מימוש גדול מאוד של המוצרים האלה.
הרעש שיקום על "להרוג" את המוצר הוא יהיה הרבה יותר מאשר מספר האנשים שאומרים: מפריע לי. על כל אחד כזה יש 100 אנשים שאוהבים את המוצר, יש עובדות בשטח, יש פה שוק גדול. השוק עובד, למה "להרוג" אותו?
אלכס מילר
¶
שוק עובד. גם אם אתה תבוא עכשיו על הקוטג' תשים 50 שקלים בכל החנויות, בסופו של דבר יקנו, אז מה? אז אם הציבור משלם זה טוב לך?
יעל גויסקי
¶
אני רוצה להגיד לך שאתה יכול לבוא, עכשיו פסח, ותראה כמה אנשים בתוך לשכת עורכי-הדין, ואני שמונה שנים בלשכה - -
יעל גויסקי
¶
- - אני לא מהלשכה פה, אני מטעם "להב" – אני בפירוש אומרת לך: אתה מוזמן לבוא לבית הלשכה בתל-אביב ולראות כמה אנשים קונים - יש לנו אופציה בלשכה, כשהייתי עד לפני חודשיים, לבחור בין לקבל סך באחוז יותר נמוך בכסף או לקבל סכום גבוה יותר בתווי קנייה.
בשנים הראשונות כולם שמעו שבתווי קנייה מקבלים סכום יותר גבוה, ברגע שאתה מגיע לחנויות ואתה מנסה בעצם לתרגם את זה לשווי קנייה, כי לכאורה קיבלת כסף, אתה נעמד ונחסם בפני המון-המון דברים מלקנות, שלא לדבר שפתאום אתה מגלה שאתה לא יכול לעשות שימוש בתווים כי עבר הזמן.
אלכס מילר
¶
יתנו לי מתנה את החולצה הזאת - אני צריך ללכת באשליה שאני קונה משהו. אני לא קונה משהו, אני פשוט קיבלתי במקום כסף חולצה שבחרו בשבילי במתנה.
חנה וינשטוק טירי
¶
צריך לחשוב שיש הרבה צרכנים שקונים את התווים האלה לצורך קנייה ספציפית בסופר מסוים, שקרוב להם לבית, וההנחה שניתנת משתלמת להם.
צבי לביא
¶
אפילו לא "צבוע" - הוא מקבל את הכסף מראש, הוא יכול לעבוד עליו - זה דבר ראשון. דבר שני, עצם בתווים מגדיל לו את מחזור הקונים. אז אולי הוא מקבל פחות כסף, אבל במחזור קניות הרבה יותר גדול - זה הרווח שלו, אז לא צריך לרחם עליו.
חנה וינשטוק טירי
¶
מבחינת הממשלה, אם ההצעה תכלול גם את הנושא של שווי וגם את הנושא של מבצעים, אנחנו נצטרך לחזור לוועדת שרים, כי לכאורה זה לא חלק מההצעה הזו, זה היה בהצעה אחרת.
אלכס מילר
¶
אם ועדת שרים תחליט אחרת, אז נתמודד בוועדת שרים. יש חברי ליכוד בוועדת שרים ועוד צרכנים, יש חברי ישראל ביתנו ואני חושב שהם עוד צרכנים, יש חברי מפלגת ש"ס, אז אם למפלגת העצמאות יש בעיה עם הנושא הזה, אז אנחנו נתמודד גם עם זה, אבל בסופו של דבר זה ברשותה של ועדת שרים לחקיקה.
אלכס מילר
¶
בסופו של דבר אדוני, אם אנחנו עושים חוק, אז בוא נעשה חוק. אם אנחנו מתעסקים כאן במשהו - - -
עידו רז
¶
זה לא החוק. רבותי, הצעת החוק שיש כרגע על השולחן זו הצעה - ועם זה אין בעיה, אז אפשר לבוא ובמקום לרשום תוקף בלתי מוגבל כמו שדובר, לתת תוקף מוגבל מסוים ולהעביר את החוק הזה. החוק הזה יכול לעבור.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הוא השמיע כבר את דעתו בעניין התוקף, ולנו יש דעה ברורה. אתה רוצה שנקבע שההוראה של החוק שלא ניתן יהיה להגביל את השימוש – מה שאני קורא: "ההחרגה" בתווי הקנייה אלא בתנאים ובנסיבות שיקבע השר באישור ועדת הכלכלה, ואז במילא זה לא חל על התווים שנמכרו עד היום.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת, למשל צורה שהם יגדירו: "מכירת סוף עונה", למשל מי שמקבל הנחה בשיעור קבוע לבית העסק.
אתי בנדלר
¶
ולכן, כיוון שאין לנו כרגע את הכלים לבדוק בדיוק מה זה "מכירת סוף עונה", האם אפשר להגדיר את העסק מחודש יולי - מכירת סוף עונת חורף, כדי שזה יכול וכן הלאה. אין לנו כרגע את הכלים. אני חושבת ולא נעשו הבדיקות הראויות כדי לבדוק באיזה מקום ראוי להגביל את השימוש ובאיזה מקרים לא ראוי להגביל.
אלכס מילר
¶
אבל את מבינה שהם לא רוצים שתקני את המוצרים של סוף עונה. הם רוצים שתקני את המוצרים של העונה החדשה.
אתי בנדלר
¶
לכן, אני מציעה שכרגע העקרון שייקבע הוא שלא ניתן יהיה להגביל את השימוש בתו, אבל בכל זאת לאפשר לשר לקבוע באישור ועדת הכלכלה אחרי שהוא יבדוק את זה - -
אלכס מילר
¶
אנחנו מדברים על שני סוגים של מוצרים - יש מבצעים שחנות עושה בצורה חד-פעמית ואז את מגיעה עם התו הזה נגיד על החולצות האלו יש ואתה לא יכול - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תקרא "מבצע", "הנחה", זו אותה מלה, אותו דבר. אם יש הנחה על מוצר מסוים אם היא קבועה או לא – מה זה משנה?
אלכס מילר
¶
יש פנסיונרים שמקבלים ברשת מסוימת הנחה, אתה בתור לעזור להורים - קיבלת מהעבודה 1,000 שקלים, נתת אותם להורים, ההורים הולכים לחנות, לוקחים את המוצרים, מעבירים את הדבר הזה, אומרים להם: או שאתה מעביר את הדבר הזה או שאתה משלם בתווים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר, אז אם אתה מתייחס לזה ככסף ואתה לא עושה החרגות, המבצע הזה או מבצע קבוע זה היינו הך.
אלכס מילר
¶
כי ברגע שאתה עושה הסכם כוועד עובדים או כגוף או כמדינה, אם רשת מסוימת או שרשת רוצה למשוך את הקהל באופן קבוע, לא רק לתקופה מסוימת, ונותנת הנחה, אז למה שהיא תיפגע אם יש לה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ולמה הוא צריך להיפגע אם הוא עושה מבצע על מוצר אחד? הוא עשה מבצע על מוצר אחד, למה שאתה תבוא ותקבל עוד הנחה?
אלכס מילר
¶
מבחינתי שהשווי של הדבר הזה יהיה שווי מלא של הכסף, אין לי שום בעיה עם זה. אני מוכן לפלג את זה לשתי קבוצות – הקבוצה האחת - - -
אלכס מילר
¶
כשאתה בתור לקוח קבוע ברשת מסוימת מקבל את התווים האלה ולא תקבל על זה הנחה קבועה, או כשאתה הולך לרשת "פוקס" חד-פעמית ושם אתה צריך לבחור אם אתה קונה שם את המחיר המלא או שאתה לא קונה שם – זה הבדל עצום. כי אתה בתור לקוח - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מישהו מזהה את ההבדל? אני לא מזהה את ההבדל. אם אני בא למבצע גם אם הוא חד-פעמי וגם אם הוא על מוצר בודד או על כל המוצרים, העניין אם אתה מתייחס לזה כשווה כסף, ואז אם אני בא עם כסף לקופה הוא לא אמור לשאול אותי עם מה אני משלם. אני יכול לשלם עם כסף חצי זה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ברור, אז אני אומר לך, אבל זה יכול גם – יש לזה מחיר. אין ארוחות חינם לא לכאן ולא לכאן.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
השאלה אם אתה רוצה למנוע אשליה או הטעיה או חוסר בחירה שיש לצרכן היום עם זה, זה הכול.
דוד דהאן
¶
אפשר להביא לחקיקה גם כן שהמעביד יעשה משאל בכתב של העובדים, וכל אחד יבחר או מזומן או תווים.
אלכס מילר
¶
והנחות, אם זה דברים שהם במשך השנה יהיו באישור ועדת כלכלה, ואם מדובר על הנחה קבועה ללקוח - -
אתי בנדלר
¶
אם אתה לקוח קבוע שזכאי להנחה, אז תקנה באופן קבוע את התווים של אותה רשת ואז תקבל הנחה של נניח 17% מכוח התווים ועוד 10%, זה 27% - איזה רשת יכולה לעמוד בשיעור הנחה כזאת באופן קבוע? זה ממש לגרום להם להיכנס – אני כל הזמן הבנתי שאתה רוצה ההיפך, להחריג את התו.
אלכס מילר
¶
אז מה עשינו בזה? אז אם זה לא שווי של הכסף, אז בשביל מה נותנים את זה? סתם אשליה, איזשהו משהו - - -
אתי בנדלר
¶
מי שמקבל באופן קבוע הנחה לרשת מסוימת לא יוכל להשתמש בתווים. הוא באמת צריך לבחור על איזה שיעור הנחה הוא הולך.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
גובים פה מחיר מהצרכן על הארגון של התו הזה, על היכולת שלו לקבל מתנה שהיא לא מוגבלת לחנות מסוימת - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הם מרוויחים על זה. על ה-16%-15% הזה רוכבים גם הצרכן שמקבל הנחה וגם מארגן התווים.
אלכס מילר
¶
בגלל זה אני אומר שאם מייצרים את זה כשווי של כסף, אז שזה יהיה שווי של כסף ושבסופו דבר יהיה משתלם לכל מי שנכנס להיות שם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ככל שתעשה את זה שווי ערך לכסף ההנחה תשאף לאפס. היא תהיה רק הנחה על זה שקשרת כביכול לקוח לקבוצה מסוימת של עוסקים. זה השיקול. אנשים יקבלו פחות תווים, לא הרבה פחות, אבל פחות תווים – 10%-5% פחות תווים, יוכלו לעשות עם התווים מה שהם רוצים. זה יהיה לקנות מבצעים, זה יהיה לקנות הכול, השאלה אם באחוזים שנשארים יישאר מקום לארגון.
אלכס מילר
¶
חבר הכנסת כרמל שאמה, אתה מבין שערך המתנה בדרך כלל בגופים גדולים כבר קבוע, שאנשים יודעים מה זה. ברגע שיורד משם, אז זה יעלה במקום אחר. ברגע שוועד עובדים רואה שפתאום מתחילים לעשות כאן איזשהו משהו שלא משתלם להם, אז הם ירכשו מתנה אחרת לאותם עובדים. הרי בסופו של דבר מה אתה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל אם אתה בא לעובד ואתה נותן לכולם DVD מתנה לחג - אחד יש לו כבר DVD, אחד אין לו שימוש ב-DVD, אחד חרדי, אחד לא יודע להפעיל DVD ואולי אחד מאוד חיכה ל-DVD. כשאתה נותן לו תו הוא יכול לקנות או DVD או חולצה או אוכל.
לאה ורון
¶
אולי במסגרת החוק האחר של השבת מוצרים - לוקחים את החולצה ומחזירים אותה לחנות, ואז אומרים לך שלמעשה החולצות ששם זה לא אותו שווי, החולצה שאת מחזיקה ביד היא רק 40 שקלים - - -
אלכס מילר
¶
אם אני בתור ועד עובדים יכול ללכת לחמש רשתות ולהגיד להם: רבותי, תנו לי כל אחד שובר 1,000 שקלים - - -
אלכס מילר
¶
בסדר, אבל בשביל זה, בגלל ש"צובעים" פה כסף של עובדים לטובת דבר מסוים, מקבלים פה עוצמה מאוד גדולה, כל אותם - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, אבל אם אתה "שופרסל" ואני אומר לך: אני מארגן לך שכל המדינה קונה רק ב"שופרסל" - אתה לא יכול לתת 30% הנחה, אתה מפסיד, יש גבול. ואני אומר לך שכולם קונים אצלך כל יום, אסור להם לקנות בשום מקום אחר. יש גבול, יש לך מתח רווחיים מסוים. אתה לא יכול לתת הנחה על הכסף יותר - יש גבול כמה שווה לך שאתה קושר צרכן, כלכלית.
אלכס מילר
¶
נו, בסדר, אין בעיה. אז מי שלא רוצה, מי שלא משתלם לו, אתה הרי לא קבעת פה מחיר, לא קבעת כמה הנחה נותנים לתו הזה. אנחנו לא נכנסים לזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הוא לא יספר לך את כל מה שהוא מתמצא בתווים, תאמין לי. סמוך עלי, צבי לביא. אני חושב שההצעה שלה – בוא נעבור מקסימום עד קריאה שנייה ושלישית תתכווננו, בינתיים נעשה - - -
אתי בנדלר
¶
אז אני כותבת ככה: לא ניתן יהיה להגביל את השימוש בתו למוצרים מסוימים אלה בתנאים ובנסיבות שקבע השר באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. לגבי השווי של התו זה נשאר כפי שזה, לא מתייחסים לזה כרגע.
עידו רז
¶
רק אני רוצה להגיד מלה אחת, ברשותכם. הניסוח הנוכחי אומר שתו זה כסף. אין לו שום תנאי. אין הנחה - - -
עידו רז
¶
אני יכול לתת לכם פחות או יותר – דרך אגב, המספרים נראו פה – זה לא רק התו הזה, יש תווים שנמכרים ב-30% ו-35% ו-40% הנחה. ישנם תווים כאלה שמתייחסים לסוג מסוים של בתי עסק. ישנם תווים שמתומחרים באחוזים - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תשמע, אם יש מוצר מסוים שנמכר במחיר עלות, כשאתה נותן לו כסף בעל העסק לא מפסיד. קיבל כסף, מכר במחיר עלות, לא מפסיד. כשאתה בא עם תו הוא כבר מפסיד כסף.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אגיד לך שאם אתה מכניס את כל המוצרים הוא צריך לתמחר את הסיכון בזה שאנשים יבואו על הדרך ויקנו מוצרים במבצע, יורד לו המרווח, הכדאיות של הנפקת תווים תהיה גבולית, זו השאלה.
עידו רז
¶
בוודאי, התו הוא מוצר שנמכר בהנחה בגלל ההתניות, בגלל זה הוא נמכר בהנחה, כי אני יודע לסייג אותו. אם לא אדע לסייג אותו הוא לא יימכר בהנחה ואין טעם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, יש לך פה התניות שאתה יכול לתת, יש לך ב"גב" לדוגמה, עד 50% מהקנייה, עד 500 שקלים מהקנייה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, את ההתניות של עד אחוז מסוים בעסקה ועד סכום מסוים כדי שתוכל להכניס מגוון של רשתות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
רק תגיד: "בשופרסל דיל" תקנה עד 50% מהקנייה, אבל לדעתי זה לא מגביל הרבה יותר - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה מגביל פחות את הצרכן. הצרכן ב"שופרסל דיל" חוזר לקנות כל שבוע או כל שבועיים, אז מה אכפת לו במקום לשלם בקנייה אחת 100% תווים ולגמור את התווים, בשתי קניות כל פעם לשלם 50% תווים.
יעל גויסקי
¶
אבל אתה לא יכול לתת חלק מהסכום על-ידי התווים? אם מגבילים את הסכום – אי אפשר לתת חלק מהסכום על-ידי התווים?
אלכס מילר
¶
תגיד לי, ואם אנחנו עושים דבר כזה שהעסק שלא מעוניין למכור מוצרים מסוימים בתווים יפרסם שאין פשוט רכישה בתווים של המוצרים האלה וזהו.
אלכס מילר
¶
לא, הם פשוט קובעים מבצעים, אז אם את מגיעה לחנות ונותנת את התו: או, תשמע, סליחה, אנחנו לא יכולים למכור, יש פה איזה מבצע.
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת, על גבי כל מוצר שהם רוצים להחריג – כמו שיש סימון מחיר יהיה גם שלט שלא ניתן לשלם עבור אותו מוצר בתווים?
אלכס מילר
¶
כן, גם זה אפשר. אז לפחות נוכל להוריד את כל אלה שפתאום את מגיעה עם התווים לקופה ואז אומרים לך: אה, זה במבצע, אתה לא יכול לקנות.
חנה וינשטוק טירי
¶
הם מצרפים לתו עלון מידע, שאגב, אנחנו חייבנו אותם לעשות, לגלות בדיוק מה לא חלק מהתו ומה – יש פה את עלון המידע.
אלכס מילר
¶
תקשיבי, את מגיעה ל"פוקס" או לרשת אחרת, יש זכיינים ויש רשתות וכו'. הם כותבים לך באופן כללי: מבצעים לא. אז כל פעם שנגיד אותו עסק לא פתוח מה כן ומה לא, הוא מפרסם, ואז באים לקופה והוא אומר לך: תשמעי, זה במבצע עכשיו, אני לא יכול למכור לך את זה בתווים.
אלכס מילר
¶
לא, אבל אני רוצה לקחת עכשיו את כל המחירים שלי בחנות, חוץ משני מוצרים, להעלות עליהם מחיר, למחוק אותו, לעשות קו עליו ולבדוק - - -
הילה דוידוביץ
¶
אבל זה מבצע. זה נחשב מבצע מבחינת החנות. זה שהוא העלה את המחיר ואז הוריד זה טריק שיווקי - - -
אלכס מילר
¶
- - שרוב או 90% מכל מי שאמורים לקבל את התווים קיבלו אותם עכשיו, ואז כל החנויות מכריזות, פתאום את רואה בכל החנויות מבצעים, חוץ מאולי שניים-שלושה מוצרים.
אלכס מילר
¶
תגיד לי, אם עכשיו אעשה רגולציה למוצרים שלך? שאגיד, אם אני עכשיו כמו שאתה עושה רגולציה למוצרים שאתה רוצה שאני אקנה, אני אעשה רגולציה על המוצרים שאני רוצה שאתה תמכור. הציבור נהנה.
נמרוד הגלילי
¶
יש לא מעט רגולציה שהיום חלה על הרשתות ועל כל העוסקים. אנחנו חושבים שהיום הרגולציה בארץ היא מאוד-מאוד גבוהה ואני לא יודע אם יש איזה תועלת לרגולציה הקיימת - המחירים בארץ הם יותר יקרים - - -
נמרוד הגלילי
¶
צריך לזכור שהרגולציה בארץ, שהמקום היחידי בארץ שיש חובת סימון מחיר, זה גם משפיע על המחיר. בסופו של דבר רגולציה רק פוגעת בצרכן ולא - - -
אלכס מילר
¶
ואו. "כבשת" אותי עכשיו על זה שסימנת את המחיר. ואללה, תאמין לי, אתה - . הויכוח פה על הנושא של המבצעים הוא קצת - אני מציע שאנחנו נשאר עם התוקף ועם הנושא של המחיר הנקוב. את הנושא של המבצעים נכניס לדברי ההסבר במסגרת של שר התמ"ת.
אתי בנדלר
¶
סליחה, אני רוצה לומר - אם זה יכנס לדברי ההסבר בלבד, זה ממש לא מבטיח מניעת טענת נושא חדש, כדי שלא יהיה ספק.
אתי בנדלר
¶
הצעתי להכניס את זה לנוסח עצמו, כי אם זה דבר שקשור ממש באופן ישיר להצעת החוק עצמה ויש איזשהם הסדרים שאתה רוצה להשלים אותם, אז אתה מציין את זה בדברי ההסבר, אבל לא בדרך של החלטת נושא שהוא לא חלק מהצעת החוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, אין לנו בעיה עם נושא חדש. הערך הנקוב – אם אין הגבלה על מבצעים ועל התניות הוא לא מפריע.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מה אתה אומר לי "לא"? אם יש לי 1,000 שקלים תווי קנייה, אם אני קונה את זה עם ה"דיסקאונט", אני קונה מוצרים רק ב-900 שקלים - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
- - אם לא תהיה לי ההגבלה הזאת, עושים לי רק את ההגבלה של 50% מערך הקנייה, אז בשתי קניות אקנה בתווים האלה 1,000 שקלים של מוצרים - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
- - כמו ב-1,000 שקלים מזומן שממילא אוציא אותם, במילא אני בא פעמיים למקומות האלה. ברשתות המזון אני בהגדרה "לקוח חוזר".
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
פה הצרכן נפגע, פה הצרכן מקבל פחות מוצרים על אותם תווים. פה יעלה לו פשוט לחזור עוד פעם, אבל הוא ממילא חוזר עוד פעם.
עידו רז
¶
כי אתה עדיין נותן על ה-500 שקלים את ההנחה במלואה - אני לא יכול לספוג את זה. אתה תבוא לקנות ב-500 שקלים, אני עדיין צריך לתת לך את ה-100% - - -
נמרוד הגלילי
¶
אני חייב לציין שיש פה רשת שלא נמצאת פה היום, ואני גם מייצג אותה, שהובילה לדבר הזה ואני יודע שזה פגע בסופו של דבר בצרכן, כי זה קושר את הצרכן יותר לעסק.
אלכס מילר
¶
מה הבעיה, אנחנו פשוט אומרים את זה בצורה כללית, שלשר התמ"ת תהיה אפשרות, במידה והוא רוצה להתערב, להציב תקנות באותם מבצעים בקשר - אם הוא רוצה.
אלכס מילר
¶
במידה ושר התמ"ת רואה לנכון להתערב בעניין זה יכול להתקין תקנות, ואנחנו נשאיר בוועדת כלכלה. זה בנושא של המבצעים. ובנושא של ה - - -
אלכס מילר
¶
לא, אמרתי שאם שר התמ"ת בנושא של כפל ההנחות והמבצעים רוצה להתקין תקנות, רוצה להתערב, הוא יכול לעשות את זה ויבוא לוועדת כלכלה. כן – כן, לא – לא.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, אז את לא הבנת אותו או שאני לא הבנתי אותו. שלא יהיו הגבלות על תווי הקנייה. הם לא יהיו מוגבלים לשים הגבלות, זה מה שאני הבנתי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כלומר, הכוונה שמעכשיו אלכס מילר או חבר כנסת אחר יוכל לנדנד לשר: תביא תקנה שמגבילה אותם לעשות איסור על כפל מבצעים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אולי תקשיבו רגע, זו לא פעולה מסובכת. הגעתי עם התו, אני רוצה לקנות. רואים תו ישן, לקופאי יש הנחייה לבקש תעודת זהות. מבקש תעודת זהות, הם מראש או לא מראש - להשאיר את פרטי בעל התו, הוא מעלה את תעודת הזהות שלו, את השם שלו, מחתים אותו. אני לא רואה אחד שמגיש תו מזויף בתנאי הזה, אחד, בן-אדם אחד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תהיה לך הסמכה. ניתן לך הסמכה. יהיה ברור שמותר לך לבקש תעודת זהות בהגשת תו וגמרת את הבעיה של אבטחה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
פה ועדת שרים נתנה תוקף בלתי מוגבל. הורדנו לכם את זה – אתה יודע כמה זה אינסוף חלקי שבע? עדיין אינסוף.
נמרוד הגלילי
¶
ביקשנו שנתיים, אני חושב שאני לא יודע מה – אם שלוש או חמש שנים, על משהו יותר מאוזן. שבע זה מאוד קשה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, אין עכשיו הרבה זמן, אנחנו גם רעבים וגם צום. חמש שנים בלי זיהוי או שבע עם זיהוי.
אתי בנדלר
¶
חמש שנים בלי זיהוי. אני רוצה להבין, עד עכשיו יש לי שתי החלטות: 1. השר רשאי יהיה להתנות בתקנות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, שימוש - הרעיון הוא שבתקנות ניתן יהיה לקבוע מגבלות להגבלת השימוש בתו קנייה בכלל או בערכו הנקוב לרבות במכירת מבצעים וסוף עונה.
צבי לביא
¶
כשתעבור הצעת החוק של חבר הכנסת - - - לא תהיה בעיה. תכתוב במחשב עם תלושים או בלי תלושים - כמה שיעלה לך המחיר.
אתי בנדלר
¶
אז בעצם מה שאתם אומרים: השר יהיה רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת הכלכלה, תנאים לשימוש בתווי קנייה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
או הכללת תנאים והגבלות בתווי קנייה. ככה הנוסח מגביל רק את השימוש שלהם. בשימוש, הפצה והכללה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בסדר, אני אומר לך שהשר לא יביא שום תקנות בעניין הזה, בעתיד הנראה לעין, אבל זה שכולם יהיו מרוצים.
אתי בנדלר
¶
השר יהיה רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת הכלכלה, תנאים ומגבלות שניתן יהיה לכלול בתווי קנייה או לשימוש בהם.
אתי בנדלר
¶
שימוש בזיכוי שניתן כעודף משימוש בתו קנייה לא יוגבל לבית עסק אחד אם אותו בית עסק הוא חלק מרשת.
עידו רז
¶
רק שימו לב שהניסוח צריך שיהיה כזה שלמשל תו שהתקבל ברשת – הרי לבית עסק אחד יש המון רשתות – למשל "שופרסל" מחזיקה ב"יש", מחזיקה ב"דיל", מחזיקה ב"שלי", תעודת זיכוי שמתקבלת ב"שלי" תתקבל בכל הרשתות, אבל לא ב"דיל" - - -
אתי בנדלר
¶
היה עוד משהו, לדעתי, בהגדרה אנחנו ממעטים - תו המאפשר בעת רכישתו שימוש בבית עסק אחד בלבד, לרבות רשת, לצורך העניין. עוד איזה החלטות בעניין הזה? שכחתי משהו?
אתי בנדלר
¶
אציין שתחילה תיקבע בהמשך, כי יש גם עניין של אולי תווי קנייה שכבר נמצאים בתהליך הדפסה, אז כמובן שיהיה צורך לתת לזה לא רק תחולה נדחית אלא תחולה לגבי – נגיד ככה: תחילתו של חוק זה תהיה ביום, כפי שתקבע הוועדה, בעת הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה-השלישית והיא תחול על תווי קנייה שהונפקו לאחר תאריך התחילה. נכון?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אבל תיקחו בחשבון, אם לא תהיה איזו הפתעה פה, החוק יעבור במליאה לדעתי בתחילת מאי.
אתי בנדלר
¶
אם אתה תרצה שהתווים יחולו רק לגבי תווי קנייה שיונפקו לאחר תאריך התחילה, אז צריך למצוא דרך לכתוב את תאריך ההנפקה על התו עצמו.
עידו רז
¶
לא, החוק יחול עלי בכל מקרה. הרי בלי הרגולטור משרד התמ"ת יבוא ויגיד לי: אדוני, תראה לי תאריך. על כל סדרת מוצר יש - - -
לאה ורון
¶
הוא יכול להצביע במקום חבר הכנסת רוברט אילטוב. אתה תנהל את העיתון, תשאיר לנו לנהל את ועדת הכלכלה.
אתי בנדלר
¶
הכוונה גם לרשת, נכון? כן, זה מה שנאמר. יכול להיות שבעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית הדברים ישתנו, אבל כרגע זה מה שיאמר בנוסח ההצעה שתפורסם לקריאה ראשונה.
אתי בנדלר
¶
לעניין העודף, שימוש בזיכוי שניתן כעודף בעקבות שימוש בתו קנייה לא יוגבל לבית עסק אחד או לאותו בית עסק שנתן את הזיכוי אם אותו בית עסק הוא חלק מרשת. זאת אומרת שבזיכוי ניתן יהיה להשתמש בכל הרשת.
עידו רז
¶
אבל זה בדיוק מה שאני אומר - "שופרסל" זו חברה אחת, אבל יש "שופרסל שלי", יש "שופרסל דיל", יש "יש", כולן מאותה חברה.
אתי בנדלר
¶
אז אתה תמצא דרך – אתה צריך להציע לי דרך יותר מוצלחת להגדיר את זה, אני לא אשתמש בהקשר הזה במלה "מותג", כי בחקיקה למלה הזאת יש משמעות אחרת.
אלכס מילר
¶
לא, בסדר. הרי אתה לא מפלג את זה. אם אני קניתי עכשיו ב"שופרסל", אין לי שם בתו קנייה איזשהו משהו אחר שלא כתוב.
עידו רז
¶
למשל יש לך" דיל" ויש לך "שלי", אתה רוצה לקחת את התו – אם קנית אותו ב"דיל", אתה זכאי לחזור עם תעודת הזיכוי ל"דיל, לכל סניפי "דיל", אבל לא לסניפי "שלי", זו הכוונה שלי. אבל שניהם "שופרסל". התו מכובד בשניהם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא, הבנו, ברור לנו. הכול כבר ברור. מי בעד הסעיפים עם כל ההתאמות והרשאה ליועצת המשפטית לבצע התאמות ניסוח ככל שיידרש?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון - תווי קנייה), התשס"ט–2009, נתקבלה