הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 584>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ט באדר התשע"ב (13 במרץ 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/03/2012
צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א - 2011
פרוטוקול
סדר היום
<צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א - 2011>
מוזמנים
¶
>
עמי ברקוביץ - מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שרית שפיגלשטיין - מנהלת מחלקה, משרד המשפטים
הילה דוידוביץ-בלומנטל - לשכה משפטית, משרד המשפטים
שרית שפיגלשטיין - לשכה משפטית, משרד המשפטים
פיני שחר - עוזר לממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון, משרד האוצר
לירז דמביץ-כהן - לשכה משפטית, משרד האוצר
רן ונגרקו - עו"ד, איגוד הבנקים בישראל
קארין שמעון - עו"ד, בנק לאומי לישראל בע"מ
אלי נקר - סמנכ"ל הלשכה, לשכת עורכי הדין
אורן פרסקי - נציג, לשכת עורכי הדין
לינדה שפיר - מנכ"ל הלשכה, לשכת עורכי הדין
Baruch Bebchick - Representative
על סדר-היום
¶
צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א – 2011.
מה ההסכמות שהגעתן אליהן?
אורן פרסקי
¶
יש לנו כמה הסכמות עקרוניות. חלק מהן באות לידי ביטוי בתפישה החדשה. יש עדיין כמה בעיות בתפישה.
אורן פרסקי
¶
שני נושאים עיקריים. אחד זה הביטוח והשני זה הערבות הבנקאית.
באשר לביטוח אנחנו ערכנו בדיקה עם שתי חברות הביטוח שהלשכה עובדת איתן לגבי עורכי דין ישראלים, עם "מגדל" ו"איילון". שניהם הביעו נכונות לבטח את עורכי הדין הזרים. אנחנו בדקנו אם אנחנו יכולים להשתמש במכרז של הלשכה שנועד לביטוח של עורכי הדין הישראלים כדי להכניס לשם תנאי סף לגבי ביטוח עורכי הדין הזרים. המומחים שלנו הודיעו לנו שהפיתרון הזה הוא לא פיתרון. המכרז הוא לא הכלי המתאים מכמה וכמה סיבות. זה גם לא בדיוק שייך לביטוח של עורכי דין ישראלים וזה לא יעמוד בביקורת שיפוטית.
הואיל והתנאים הם לא ידועים זה יחייב לעוות את העלויות בשביל עורכי הדין הישראלים וזה לא נכון.
אורן פרסקי
¶
עורכי הדין הישראלים לא צריכים לשאת בעלות הביטוח של עורכי הדין הזרים כמו שעורכי הדין הזרים לא נושאים בעלות של עורכי הדין הישראלים.
אבל הצו, איך שהוא נכתב לעניין הביטוח הוא מקובל עלינו. החברות שאנחנו עובדים איתן הביעו נכונות. אנחנו מציעים שהרגולטור, משרד האוצר, המפקח על הביטוח, מי שעומד מול חברות הביטוח, יסיים את הליבון כלפיהם לגבי התנאים ובכך תבוא גאולה לסוגיה הזאת.
באשר לערבות הבנקאית, יש פה שיפור הגדול. הערבות צריכה לעמוד בתוקפה במשך 7 שנים מאז שהפסיק לעבוד עורך הדין הזר. אני מפנה אתכם לסעיף 9, שהסעיף הזה מנוסח טוב. 7 שנים מהמועד בו חדל עורך הדין להיות רשום. דא עקא, שאם אנחנו מסתכלים על התוספת הראשונה, טופס הערבות, אנחנו לא נמצא את התנאי הזה אלא אנחנו נמצא: "ערבות זאת תישאר בתוקפה לפחות 8 שנים מיום הוצאתה", שזה לא היום שהוא חדל לעבוד, עד יום כך וכך בלבד "ולאחר תאריך זה תהיה בטלה ומבוטלת".
עם כל הכבוד, אנחנו עוסקים בביטחון ריאלי ולא באיזו התחייבות אובליגטורית. הביטחון הריאלי זה כמו פיקדון. ערבות בנקאית צריכה להיות כמו פיקדון. אם אני מחזיק בה והיא צריכה להיות בתוקף 7 שנים אחרי שהוא חדל לעבוד.
היו"ר דוד רותם
¶
הם אמרו לך שהם יבדקו משהו והם באים עם תשובה שלילית?. זה לשכת עורכי הדין. אני לא מבין, מה הדרישות שלך?
אורן פרסקי
¶
לכן נוסח הערבות טעון תיקון או שצריכים עילת מימוש נוספת כפי שסוכם.
יש עוד הערה אחת. לגבי הפיקדון כתוב שהוא יהיה חופשי מכל שיעבוד, משכון או עיקול. אני תוהה אם הצו הזה זה המקור המשפטי הנכון כדי לקבוע שאכן הוא לא יהיה ניתן לעיקול. אני דואג שהפיקדון הזה יעוקל והתוקף של הצו הזה לא יספיק כדי למנוע את תיקונו. לדעתי זה טעון תיקון חוק, אולי חוק המשכון, אולי חוק אחר בכדי שבאמת הפיקדון הזה לא ניתן יהיה לעיקול. זה חיוני. פיקדון זה כבר מעבר לביטחון הריאלי, זאת הריאליה עצמה. הפיקדון קיים אבל צריך לשמור שהוא לא ישמש לנושים אחרים אלא הוא ישמש לנפגעים האלה בציבור, כפי שהצו הזה והחוק מתכוונים.
אלה הנושאים. יש שיפור גדול בניסוח והרבה מאוד בעיות שנפתרו.
פיני שחר
¶
מלשכת עורכי הדין העלו כאן שתי נקודות מהותיות ואחת קצת התמסמסה. אם הוועדה זוכרת, עוד כשהחוק חוקק פה בוועדה אמרנו שאחת הבעיות העיקריות בהטלת חובת ביטוח היא כל סוגיות הזמינות. לכן אמרנו שנייצר פה עוד כמה חלופות. אז העלינו את הסוגיה של הערבות ושל הפיקדון ואמרנו גם מבטח ישראלי, גם מבטח זר, כדי שיהיו באמת כמה חלופות ונצמצם את בעיות הזמינות.
בישיבה האחרונה עם לשכת עורכי הדין, שהיתה בערך לפני חצי שנה, בספטמבר האחרון, עלתה הסוגיה של כן מבטח זר או לא מבטח זר. אם אני זוכר נכון, היתה הצעה של לשכת עורכי הדין - - -
היו"ר דוד רותם
¶
שום דבר לא מחייב את לשכת עורכי הדין. עד שאני לא מצביע על הצו הזה, שום דבר לא מחייב אותם.
פיני שחר
¶
אז הזיכרון שלי היה נכון, זאת היתה הצעה מטעמכם שאמרה: בואו נבטח על המבטח הזר, אבל אנחנו נדאג לאופציה אחרת של זמינות. אנחנו נבדוק אם אנחנו יכולים להכניס את הנושא הזה של עורכי דין זרים מתוך המכרז שלנו. החברה שזוכה במכרז של 60,000 עורכי דין ישראלים, תיקח על עצמה גם לבטח את כל עורכי הדין הזרים.
הם היו צריכים לחזור אלינו. חצי שנה הם לא חזרו אלינו ועכשיו זאת פעם ראשונה שאני שומע את התשובה.
פיני שחר
¶
היו תשובות שזה במגמה חיובית.
זאת פעם ראשונה שאנחנו שומעים שיש בעיה מבחינת ביקורת שיפוטית. אני לא יודע להתייחס לדבר הזה.
מבחינת עלויות על עורכי דין ישראלים, זאת לא נראית לי בעיה כי אפשר לעשות דיפרנציאליות בתעריפים, אפשר לקבוע תעריף מסוים לעורכי דין ישראלים ותעריף אחר לעורכי דין זרים. אגב, אפשר לקבוע גם תעריפים שונים לעורך-דין שעוסק בתחום המקרקעין לעומת עורך-דין מסחרי. לכן העלויות נראות לי משהו פתיר לחלוטין.
לכן מאוד חשוב, אם אנחנו מבטלים את הנושא הזה של המבטח הזר, זה באמת התחייבות של לשכת עורכי הדין לפעול ולהכניס את הנושא הזה. זאת אומרת, שחברת ביטוח שתזכה במכרז שלהם תיקח על עצמה גם את החובה לבטח עורך דין זר שלא הצליח למצוא ביטוח במקום אחר. זאת סוגיה מאוד עקרונית.
לגבי הסוגיה השנייה שהעלו לגבי עילת המימוש הנוספת. פרקטית אין פה שום בעיה. אנחנו צריכים לזכור שהערבות היא למשך 8 שנים וכל שנה אותו עורך דין זר צריך להגיע ללשכה ולהראות לה שיש לו בטוחה מספקת. זאת אומרת, גם אם הוא לא הגיעה בשנה מסוימת, עדיין היא יודעת שיש ערבות שמכסה אותו לעוד 7 שנים לאחר מכן.
אורן פרסקי
¶
אין לי בעיה עם אורך הערבות. אנחנו לא נשב עם הערבות בתיק ונראה אותה פגה ולא נוכל לעשות שום דבר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מוכרח לומר לך שאני מתפלא על לשכת עורכי הדין. לו הייתי יושב ראש לשכת עורכי הדין, לא הייתי מוכן להיות נאמן לאף אחד. שמשרד המשפטים יהיה הנאמן או משרד האוצר יהיה נאמן. למה שאני אהיה נאמן? אחר כך אני עושה טעות ואני לא מחדש את הערבות כמו שצריך או לא פורע אותה כמו שצריך ואני בתביעה.
עמי ברקוביץ
¶
אני חושב שעם הסכומים שמוצעים כאן, בעצם המשמעות המעשית, כמו שלפחות נראית לי, ששני המסלולים של הערבות והפיקדון הם בעצם מסלולים שאף אדם נורמאלי לא יכול להשתמש בהן, אולי רק פירמות ענק.
לכן, אם לפתח את הדברים של פיני, המסלול הריאלי הוא מסלול ביטוח. ככל שאתה מצמצם וחוסם גם את המסלול הזה ואתה מאפשר מבטח ישראל בלבד אבל אתה לא מיישם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כשאני מדבר אף אחד לא מדבר ולא קוראים לי קריאות ביניים.
אני מוכן שתביאו מבטח חוץ אבל שיקבל על עצמו סמכות של בית משפט ישראלי, שיפוט בישראל ותסדרו לי את העניין אחר-כך של מימוש פסק דין זר. אם אתם יכולים לסדר את זה, אין בעיה. אי-אפשר לתפוס את החבל מכל הקצוות. אתם רוצים עורכי דין זרים אבל אתם לא נותנים - - -
עמי ברקוביץ
¶
בהקשר הזה, אם יורשה לי.
עורכי הדין הזרים הם לא מעור אחד. אם יש עורך-דין זר שהוא עולה והוא תושב ישראל, אני חושב שבהחלט יש מקום שעליו להחיל הסדר רך יותר מפני שהרציונאל שאדוני מדבר עליו לא חל. אז אולי יש מקום גם לשקול אבחנה בין אנשים שבעצם הצו הזה ימנע מהם או יכביד עליהם מאוד לעבוד ועליהם יש להקל כיוון שהם תושבים והחשש שיהיה צורך לחפש אותם, אינו קיים.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. היה פה עורך דין שדיבר על זה כל הזמן. אני חושב שאולי לא צריך לראות אותו עורך דין זר.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, לכן צריך להקל עליו. הוא תושב אז הוא יכול להביא ביטוח. אני לא צריך שהמבטח הזר יקבל סמכות כי הוא נמצא פה.
היו"ר דוד רותם
¶
זאת אחת הבעיות הקשות שאין חובת ביטוח על עורכי דין ישראלים. זה היה צריך להיות סעיף 1 בכללי האתיקה.
עמי ברקוביץ
¶
אני באמת חושב שמהבחינה הזאת אפשר לשקול לעשות איזו דיפרנציאציה במסגרת הצו, בין קהל היעד של זרים שמגיעים לכאן ולגביהם הרציונאל מתקיים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים איתך במאת האחוזים.
רבותיי, אני חושב שאתם צריכים ללכת הביתה ולקבוע ישיבה. משרד האוצר, אתה יכול להגיד לא. אתם תלכו הביתה, אני כבר אומר לכם. תשבו ותגיעו לצו מוסכם.
היו"ר דוד רותם
¶
אורן, לא ביקשתי ממך להגיב.
אני רוצה להבין, איפה הבעיה שלכם עם הלשכה? למה אתם לא מצליחים להגיע?
עמי ברקוביץ
¶
אנחנו רצינו, בעקבות הישיבה האחרונה שהתקיימה במשרד האוצר, שמטרתה היתה לאור דרישתו של היו"ר שהמבטח יהיה מבטח ישראלי ולא מבטח זר, להבטיח זמינות של ביטוח ישראלי לעורכי דין זרים. כיוון שכך, היו ניסיונות לחפש פיתרון. הפיתרון שהוצע מטעם הלשכה היה שהם יכללו את זה כדרישה במכרזים שלהם.
אורן פרסקי
¶
זה לא אפשרי מכיוון שיש מי שמטפל במכרזים האלה שנים והוא יודע איך הם נעשים. יש המון בעיות במכרזים האלה גם כך. העניין הזה זה איזה עצם זר. אם אנחנו מנסים לכפות את זה על המכרזים, יפסלו לנו בבית משפט את המכרזים.
אורן פרסקי
¶
כי זה לא עניין שהוא שייך. זאת בעיה אחת.
שנית, הזהירו אותנו שמכיוון שאין לנו יכולת לכפות תנאים על חברות הביטוח והביטוח הזה הוא ביטוח יקר, כי זה 8 שנים, זה יפר את האיזון במכרזים ויעשה לנו בעיות קשות במכרזים ויכול להיות שלא נוכל לבצע את זה.
המכרז היה רעיון יפה אבל זה לא ישים. מצד שני, הם הרגולטור של חברות הביטוח. חברות הביטוח מוכנות לבטח עורכי דין זרים. שהמפקח על הביטוח ישב מולם ויקבעו את התנאים. אפשר להכניס את התנאים האלה לתוך הצו. לשכת עורכי הדין היא לא שושבין בעניין הזה. אנחנו עשינו את הפעולות כדי להראות שזה ניתן. גם "מגדל" וגם "איילון" מסכימים לעשות את זה. צריך את מי שיש לו כוח לשבת מולם ולהביא אותם לשולחן ולקבל מהם תנאים טובים שיעשה את זה בבקשה. אי-אפשר סתם לזרוק את הכדור הזה אלינו. לנו אין את הסמכות, אין את הכוח, אין לנו את היכולת לעשות את זה.
אורן פרסקי
¶
לא, בגלל שאני מוגבל בדיני המכרזים ואני מחויב לציבורי עורכי-הדין בישראל, לא להטות ולא להפר את האיזון במכרזים האלה בגלל נטע זר וזה נטע זר.
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
למה שזה יפר את האיזונים? אתה עושה שני סלים נפרדים, אחד לעורכי דין ישראלים ואחד לעורכי דין זרים.
אורן פרסקי
¶
אנחנו בדקנו את זה. המומחים שלנו שמטפלים במכרזים האלה אמרו לנו שזה לא ישים. אם תהיה ישיבה אנחנו נזמין אותם.
פיני שחר
¶
מי שהיה צריך לתת תגובה זה אתם על הנושא של ההסכמות למכרזים, עם כל הכבוד. מי שהיה אמור לחזור בתשובה זה אתם.
לירז דמביץ-כהן
¶
אנחנו פנינו אליכם וקיבלנו תשובות שאתם מקדמים את זה ושהמגמה חיובית ושיש רק בעיה של המוסדות ושל הרוב ושזה עתיד להיפתר תוך 10 ימים עד שבועיים. אלה התשובות שקיבלנו.
לינדה שפיר
¶
קיבלנו תשובה שלילית מיועץ הביטוח. אכן בדקנו בכיוון חיובי.
אני רק מבקשת לעשות סדר בלוחות הזמנים. אכן בדקנו עם הצוות שעוסק בנושא, בדקנו עם יועץ הביטוח שלנו שהוא בלתי תלוי לחלוטין. את טיוטת הצו המתוקנת קיבלנו רק ב-19.2 אחרי בקשות רבות חוזרות.
לינדה שפיר
¶
תן לי להתייחס בדיוק כמו שאתם התייחסתם ללוחות הזמנים. אני אישית גם לא קיבלתי זימון. הסתבר לי מאחד מעורכי הדין שלי ביום חמישי, שהגיע זימון ליום ראשון.
אורן פרסקי
¶
אנחנו באים לפגישה ואנחנו מצפים שהדברים אכן יעשו. מה שהתחייבו לבדוק לא נבדק ומה שהתחייבו לתקן, חלק לא תוקן.
לינדה שפיר
¶
לגבי מועדי המכרז, אכן כשהיתה ישיבה קודמת, לא יצאנו למכרז כי לא ניתן היה לצאת למכרז. לכן הארכנו את הפוליסה הקיימת עם החברה שבטחה את הלשכה בשלושת השנים הקודמות.
לינדה שפיר
¶
לכן הארכנו את תוקפו של ההסכם עד סוף דצמבר ואנחנו צפויים ביולי, אוגוסט לצאת למכרז הבא. אלה לוחות הזמנים.
פיני שחר
¶
אני מציע שנתחיל לדבר על פרקטיקה. אפשר לעשות פה פינג-פונג אחד כלפי השני, מאיזה תאריך זה היה ומי חיכה להסכמה של מי. אני מציע שנתקדם הלאה.
אני חושב שיש הסכמה גם במשרד האוצר וגם במשרד המשפטים ששתי האופציות של הערבות והפיקדון, הן אופציות שהסיכוי שלהן שעורך דין זר כלשהו יבחר בהן, היא מאוד נמוכה. אבל יחד עם זה יש חשיבות מאוד גדולה ואת זה גם אמר לנו משרד התמ"ת, אחרי שהוא דיבר עם גורמים זרים. הוא נתן לנו המלצה שעדיף להכניס את הצו בנוסחו הזה בהקדם ואחר-כך, ככל שניתקל בקשיים נתקן אותו מאשר שאנחנו נגרור וננסה לייצר פה משהו שהוא מאה אחוז מושלם.
לכן אני מציע שנאשר את הצו בנוסח הקיים. לגבי המכרז של לשכת עורכי הדין, אני עדיין לא מצליח להבין מה הבעיה שלהם מבחינת המכרז עצמו. אני מציע שתיקחו על עצמכם לפחות לנסות לברר את זה עוד יותר לעומק. אנחנו נשתדל לעזור לכם ככל הניתן בנושא הזה, לתת לכם פיתרונות יצירתיים איך כן אפשר לעשות את הדבר הזה.
לגבי הסוגיה למה זה רעיון מאוד טוב לעשות את זה במכרז או לא? זה פשוט, כי ברגע שחברת ביטוח רואה קבוצה מאוד גדולה שבאה אליה, היא מוכנה לקחת גם כמה אנשים מאוד מסוכנים, שביום יום היא היתה דוחה אותם. לכן אמרנו שהרבה יותר טוב והרבה יותר עדיף שתבוא קבוצה של 50,000-60,000 אנשים ואומרת: יש איתי עוד כמה אנשים אחרים. זה אותו מצב שיש מעסיק מאוד גדול שמביא את כל העובדים שלו לחברת הביטוח ואומר לה: בואי תבטחי אותם בביטוח בריאות, כשהיא יודעת שיש כמה אנשים שעברו גם התקף לב שביום יום היא אולי לא היתה מבטחת אותם.
לכן זה הפיתרון שמאוד קסם לנו, שזה ייכנס תחת המכרז עצמו ולא אנשים ספציפיים יצטרכו ללכת ולדבר עם חברות הביטוח.
עוד פעם, אני באמת מבקש מהוועדה לשקול לאשר את הצו בנוסח שהוא היום כדי שנוכל להתקדם הלאה.
אורן פרסקי
¶
מה לגבי הערבות? אתה דיברת על הביטוח.
באשר לסעיפי הביטוח, הצו כפי שאתם שלחתם אותו מקובל עלינו, כך שאין צורך לתקן את סעיפי הביטוח כדי לאשר את הצו. נניח שנאשר את הצו עם סעיפי הביטוח כמו בטיוטה – בבקשה, נשמח לקבל מכם עזרה וללבן מה ניתן לעשות בעזרת המפקח על הביטוח כדי שאפשר יהיה לפתור את הבעיות.
אני לא מוכן ולא אוכל לתמוך באישור הצו כמו שהוא כתוב, כאשר אין פיתרון לנושא הערבות. בואו נתקן את סעיף הערבות, כמו שסיכמנו בינינו בישיבה ואז אפשר לאשר את הצו היום.
פיני שחר
¶
מבחינה פרקטית, ברגע שעורך דין בחר באופציה של ערבות והוא כל שנה בין כה וכה צריך להגיע אליכם כדי לחדש את ההיתר שלו לעבוד פה והערבות אנחנו מחייבים את הערבות להיות 8 שנים, אז אין שום בעיה שהוא בשנה מסוימת, בתום סוף השנה שלו של העבודה הוא לא מגיע אליכם. אז אתם יודעים עדיין שיש לכם ערבות שהיא תקפה למשך עוד 7 שנים.
פיני שחר
¶
אם הוא ממשיך לעבוד והוא לא הגיע אליכם, אז הוא כבר עבר על הוראות הדין שהוא צריך להגיע אליכם.
אורן פרסקי
¶
מה שאתם מציעים זה אומר שמי שלא בא כל שנה ומביא לנו חידוש של הביטוח, שזה יהיה לעוד 8 שנים, אנחנו צריכים להוציא אותו מהרישומים.
עמי ברקוביץ
¶
אורן, זה תקף לשנה ול-7 שנים. למה אתה צריך לממש את זה אחרי שנה אם יש לזה תוקף לעוד 7 שנים?
אורן פרסקי
¶
אם האיש ממשיך לעבוד אז יש עילות תביעה חדשות כל רגע ויש התיישנות 7 שנים. כל הרעיון של הערבות הזאת, שהיא תהיה בתוקף עד תום ההתיישנות. ברגע שהוא נתן לי את הערבות והוא מתחיל לעבוד בתוך השנה, כבר ירדתי.
אין פה מנגנון של חידוש כל שנה.
אורן פרסקי
¶
עדיין אני בחסר. זה כל-כך פשוט. כל ערבות בנקאית שעומדת לפוג, יש עילת מימוש שפונים לבנק ואומרים: או שתיתן לי כתב חידוש – לא אקבל חידוש עד מועד פג התוקף שהוא כתוב פה. אז אני ממש אותו.
אורן פרסקי
¶
זה כל מה שאני מבקש. יסלחו לי כל אלה שדואגים למדינה. כל מי שיש לו קליינט ויש לו ערבות בנקאית, אם הוא לא יקבל או חידוש או מימוש אז הוא ייתבע לדין בתור רשלן.
אורן פרסקי
¶
כיוון שהביטחון הריאלי הלך והתמסמס, זאת לא התחייבות של מישהו, זה לא עניין אובליגטורי, זה ביטחון ריאלי. אני צריך שבתאריך הזה שהוא עומד לפוג, יש לי עילה.
היו"ר דוד רותם
¶
תום השנה.
רבותיי היקרים, שיבוא ויאריך. מה שקורה זה שהנזק נגרם אחר-כך והערבות תפוג כי זה לשנה פלוס 7. הוא עשה נזק בשנה השלישית שהוא עובד.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, בכל ערבות בנקאית, אפילו בערבות חוק המכר, מגיע סוף הזמן, אתה שולח מכתב לבנק ואומר להם: או תפרעו או תאריכו.
אורן פרסקי
¶
התאריך הוא תאריך נקוב. הערבות הזאת תישאר בתוקף 8 שנים עד יום ובחודש ועד בכלל בלבד. לאחר תאריך זה - - -
פיני שחר
¶
לא שומעים כלום. שאלה ליושב ראש. אני מנסה להבין את ההצעה שלך. למעשה ההצעה שלך אומרת: בואו נטיל עליו חובה לערבות לשנה פלוס 7 שנים.
פיני שחר
¶
אדוני היושב ראש. לפני ההפסקה היתה לי שאלה פרקטית. ההצעה שלך למעשה אמרה שבתום ערבות שצריכה להיות שנה פלוס 7 שנים ואם בתום השנה הוא לא בא והאריך אותה אפשר לפרוע את הדבר הזה.
אז אני שואל את עצמי מה המשמעות של הפלוס 7 שנים. אם הם יכולים בתום שנה לעשות את הדבר הזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה בדיוק העניין. אבל אם אני ממשיך לעבוד אז אתה מבין שאני צריך שזה יהיה פלוס 8 שנים, פלוס 9 שנים או פלוס 10 שנים. כי בשנה הראשונה עבדתי מה-1.1 עד 30.12 בשנת 2000. יש לי ערבות עד 2008. מה קורה כשאני עובד מ-2011 עד 2002? אני צריך תוספת ערבות לעוד שנה.
הדבר הוא נורא פשוט, רבותיי. אני חושב שכולכם מגזימים בנקודה הזאת. כל עורך דין שמבין שכדי לקבל את הביטוח הזה או את הערבות, הוא שם כסף בבנק. ברור לו שברגע שאני מממש את הערבות הוא הולך והוא מפסיד את הכסף שלו. לכן מה שהוא יעשה זה לחדש את הערבות. כך הפרקטיקה נוהגת.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כל תוסיפו בסעיף 7(5) את העניין הזה, שאם תוקף הערבות עומד לפקוע והבנק לא מאריך אותה כי אז היא תהיה ברת מימוש. זה דבר שהוא מקובל כמעט אוטומטית. אני הייתי נוהג לכתוב לבנק מכתב כל שנה: או שתאריך א ו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז בכלל נגמר הסיפור. אז הוא בא ואומר: קחו את הרישיון שלי , אני הולך. תחזירו לי את הערבות.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, יש גבול לכל תעלול שאני יכול לדרוש מהם. עורך הדין הזר יודע שיש לו אישור לשנה ואחרי שנה הוא צריך להתייצב בלשכה. הוא צריך לזכור שיש לו ערבות והוא יודע שיש לו ערבות ל-8 שנים. אם תוך שנה הוא לא יבוא או שהוא עוזב את הארץ ומחזיק את האישורים שלו, הערבות שלו תמומש. הוא יודע את זה.
שנית, תסמוך על הבנקים. לפני שהם מממשים לך ערבות הם מודיעים לך.
אלעזר שטרן
¶
אגב, זאת נקודה שהיא לא לגמרי ברורה בסעיף 9. אני חושב שצריך להבהיר אותה בצורה יותר ברורה, שבאמת החובה של עורך הדין הזר להתייצב כל שנה – זה עולה אם קוראים היטב את העומק של סעיף 9. זה לא בהיר.
היו"ר דוד רותם
¶
החוק לא נותן לי את זה. אלה עורכי דין שעלו ארצה, יושבים בארץ ואני מתייחס אליכם כאל עורכי דין זרים. היה צריך לעשות שינוי בחוק לשכת עורכי הדין, כשאנחנו מפרקים אותה ומעבירים את הסמכויות למשרד המשפטים. צריך לכתוב שם גם סעיף שמשרד המשפטים יהיה רשאי לקחת את עורכי הדין האלה ולתת להם רישיונות בלי בחינות. מי בכלל מסוגל לעבור את הבחינות של לשכת עורכי הדין?
אל תסתכל עלי, אני לא.
היו"ר דוד רותם
¶
לכן אני רציתי לתת להם בונוס אבל עורכת הדין שפיגלשטיין לא אישרה אותי. היא כתבה לשר שלא לעשות את זה.
איגוד הבנקים, בבקשה.
קארין שמעון
¶
בסעיף 2(3) יש דרישה שהערבות הבנקאית תהיה בלתי ניתנת לביטול. אין דבר כזה. הערבות הבנקאית ניתנת לביטול אבל רק בהוראה של המוטב, דהיינו, לשכת עורכי הדין. צריך להשמיט את הדרישה הזאת או לרשום שהיא תהיה ניתנת לביטול אך ורק בהודעה של לשכת עורכי הדין. זה דבר אחד.
קארין שמעון
¶
בסעיף 2(3) כתוב שהערבות הבנקאית תהיה בלתי מותנית ובלתי ניתנת לביטול. ערבות בנקאית ניתנת לביטול בהוראת לשכת עורכי הדין שהיא המוטב. ערבות בנקאית היא התחייבות של הבנק כלפי המוטב. במקרה הזה לשכת עורכי הדין. בכל עת יכולה לשכת עורכי הדין לבוא ולהודיע לנו על ביטול הערבות ואנחנו מחויבים לבטל.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי בעיה. היא תהיה בלתי מותנית ובלתי ניתנת לביטול, העברה או שיעבוד, אלא לפי דרישת הלשכה. זה בסדר. אתה יודע מה? שהלשכה תוותר על הערבות, שתבטל אותה. אדוני, תביעה נגד הלשכה זה יותר פשוט מאשר נגד בנק.
קארין שמעון
¶
בסעיף 8 כתוב "מומשה הערבות.. ולא יאוחר מ-30 ימים". צריך לרשום 30 ימים ממועד המימוש כי לא רשום 30 ימים מאיזה מועד.
צריך להוסיף "ממועד המימוש".
קארין שמעון
¶
משום מה זה מופיע אצלי.
לגבי סעיף 9. בשורה השלישית כתוב: "השיבה הלשכה את הערבות לעורך-הדין הזר". אני מבקשת שיהיה רשום: "תשיב הלשכה את הערבות לתאגיד הבנקאי או למבטח שהוציאה". הבנק, כדי לבטל את הערבות, צריך לקבל אותה חזרה אליו.
היו"ר דוד רותם
¶
אז שעורך הדין הזר ישבור את הראש. הוא שם אצלכם כסף בשביל הערבות הזאת? אתם לא נותנים ערבות בגלל העיניים היפות של מישהו.
היו"ר דוד רותם
¶
שיבוא אותו עורך-דין זר, ייקח את הערבות, יביא אליכם ויגיד: הנה הערבות, תחזירו לי את הכסף. למה אני צריך להתעסק עם זה? לא הלשכה ולא חברים של הלשכה.
קארין שמעון
¶
מי שהוציא את ההתחייבות הזאת כלפי הלשכה זה הבנק. הלשכה אמורה להחזיר לבנק את הערבות הבנקאית. .
קארין שמעון
¶
טוב, אז זה יישאר בתוקף.
לגבי הערבות הבנקאית. דיברנו בפגישה הקודמת על הנושא של הצמדה למדד. אני רואה שהכנסתם כאן כן מנגנון של הצמדה למדד - - -
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי. אתה צודק, השקל הוא יציב, זה נכון. אבל זה בגלל שיש לנו משרד אוצר כזה. מחר ישתנה האוצר, השקל לא יהיה יציב, ואני לא אצטרך לשנות את הצו.
פיני שחר
¶
הצענו לבטל את העניין של ההצמדה כי מבחינה פרקטית עוד 4 שנים נצטרך לדבר על סכום ביטוח שהוא 2,154,000.71 . כנ"ל גם לגבי השתתפות עצמית. זה יוצר פה סתם בעיות בחישוב, לדעת בדיוק כמה כל אחד צריך להביא.
היו"ר דוד רותם
¶
2 מיליון שקל של היום – אני הגשתי את התביעה בעוד 7 שנים ואני אדרוש ריבית והצמדה ואני אקבל פסק דין כזה. אז יגידו לי שהערבות היא רק על חצי מהתביעה שלך.
היו"ר דוד רותם
¶
עזוב חצי מהתביעה, אתה יודע כמה תהיה ההצמדה ב-8 השנים הקרובות. לו הייתי יודע, הייתי שם את הכסף שלי.
היו"ר דוד רותם
¶
לי יש בקשה אליך. האם אני יכול, בכל החוקים שאני מגיש, להוסיף 20% ואתה תגיד לי: עזוב, 20% זה לא נחשב?
היו"ר דוד רותם
¶
אני הייתי מסכים איתך אם היית יכול להתחייב לי שמשרד האוצר יישאר כמו שהוא היום ל-10 השנים הקרובות. אתה יודע ממה אני מפחד. מחר בבוקר יש בחירות ויש שינויים ויש מישהו אחר במשרד האוצר ויש ממשלה אחרת. אחר-כך אנחנו רואים שפתאום ההצמדה חלה ואז תבואו בריצה ותגידו שעד ה-15 לחודש חייבים לעשות הצמדות. אני מכיר את זה.
פיני שחר
¶
אני אספר סיפור אישי. לפי הפוליסה אמרו לי שההשתתפות העצמית היא 800 שקלים. בתכלס ראיתי שהורידו לי 824 ו-26 אגורות. כשהסתכלתי ראיתי שזה מוצמד לינואר 2008. אם אנחנו מדברים על 10,000 שקלים, אז שיהיה 10,000 שקלים. אם זה 2 מיליון, אז שני מיליון. אם זה יישחק - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בקשה אליך, אל תגיד את זה בקול רם. יש לי פוליסת ביטוח חיים, מה שנקרא ביטוח מנהלים משנת 1975, שהיא צמודה למדד. אני לא יכול למשוך את הכסף כי אתם הוצאתם איזה חוק נוראי.
היו"ר דוד רותם
¶
קיבלתי קיזוז אבל לא את הכול, רק חלק.
על כל פנים, אני לא לוקח סיכונים בדברים האלה. נראה לי שאתם עושים טעות אבל זאת תהיה הבעיה שלכם.
קארין שמעון
¶
שנייה, אנחנו תכף נגיע גם לנוסח הזה.
אני רוצה שבכותרת הערבות גם יהיה מקום שיצוין התאריך, שזה עניין מהותי ולא טכני. וגם בכותרת "ערבות אוטונומית" יהיה רשום מספר כי מספר הערבות צריך להיות מצוין שם.
לגבי הסכום. רשום
¶
"לתשלום כל סכום עד לסכום כולל של " צריך להשאיר כאן "בלנק" ויהיה רשום מה הסכום, או שאתם רוצים שה סכום יהיה באופן קבוע 2 מיליון שקלים.
קארין שמעון
¶
לגבי התוקף כבר באמת העלית את זה קודם. תוקף של 7 שנים זה תוקף שפחות מקובל. אני לא יודעת עד כמה זה ישים ואם יהיה עורך דין זר שיעמיד בטוחה ל-7 שנים, זה בסדר. הם ימלאו את התאריך אבל השאלה היא אם פרקטית הם יוציאו. אם לא, יש בטוחות שהן חלופות לערבות.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בעיה. כתוב פה: "עד סכום כולל של 2 מיליון שקלים שיגיע לכם מאת". הערבות הזאת אחרי שנה אני מבקש להאריך אותה או לפרוע אותה ואומרים לי: לא מגיע לך כלום. למה שאני אפרע אותה?
היו"ר דוד רותם
¶
אתה יודע שהבנקים לא אוהבים לשלם ערבויות, הם אוהבים משפטים. זה בסדר, הם דואגים לפרנסה של שני עורכי דין, אחד מכל צד. זה בסדר, אתם אוהבים את זה.
קארין שמעון
¶
"כל סכום שנשלם על פי ערבות זאת ישולם בהמחאה לטובת לשכת עורכי הדין". אני מבקשת להשמיט את זה. זה ישולם, בין אם זה יהיה בהעברה בנקאית – אנחנו לא יכולים לכבול את עצמנו לאופן התשלום.
קארין שמעון
¶
בפסקה האחרונה "דרישה בכתב שתגיע בפקסימיליה או בכל אמצעי אלקטרוני אחר, לא תחשב דרישה תקפה". אני לא יודעת מה זה דרישה תקפה. צריך להוריד את המילה "תקפה".ולרשום "לא תיחשב דרישה בהתאם לכתב ערבות זה".
היו"ר דוד רותם
¶
ה"לפחות" זה לא חלק מנוסח הערבות. אחרי זה בא "עד יום בחודש", אז כותבים להם – זה לא חלק מנוסח הערבות.
לגבי התוספת השלישית
¶
אישור קיום פיקדון. רשום כאן שהתאגיד הבנקאי מאשר שמפקיד הפיקדון הפקיד \פיקדון בסכום של 2 מיליון שקלים חדשים לפחות". אני מבקשת למחוק את זה. שזה יהיה 2 מיליון שקלים בלי המילה "לפחות".
קארין שמעון
¶
בסדר, אבל אני לא מאשרת על-פי סכום של 2 מיליון לפחות.
גם למחוק את המילים "בחשבון נאמנות נפרד". אני לא יודעת מה זה נפרד. בחשבון נאמנות שמתנהל על שם הלשכה. הבנק לא נכנס לנבכי - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא. זה לא יכול להיות שבאותו חשבון יש כמה פעמים סכום של 2 מיליון. כל חשבון עורך דין זר יהיה חשבון זר.
קארין שמעון
¶
אני מבינה. ההצעה שלי יהיה כתוב: בחשבון נאמנות על שם לשכת עורכי הדין עבור" ויהיה "בלנק" למילוי שם עורך הדין הזר. מבחינתי זה בסדר.
קארין שמעון
¶
אני רק מבקשת שיורידו את המילה "נפרד" ויהיה רשום "עבור". אז ברור שזה חד-חד ערכי.
דבר נוסף. להוריד את הסיפה "לטובת מי שנפגע עקב מעשה או מחדל".
אלעזר שטרן
¶
לפני סעיף קטן 5 נצטרך לעשות תיקון בתוך הרישה של סעיף 7. כיום הרישה של סעיף 7 מכוונת רק לנושא של פסק דין, הסכם פשרה וכו'. נצטרך טיפה לשנות שם את הניסוח ואז בסעיף קטן 5 דיברנו על זה יהיה: "אם תוקף הערבות עומד לפקוע והבנק לא מאריך אותה" - - -
אורן פרסקי
¶
תוקף לא עומד לפקוע אחרי שנה. אנחנו עומדים להיות ביותר מאשר שנה בפחת מהמקסימום. זאת אומרת, אם הערך העתידי פחת מ-7 שנים אנחנו יכולים לדרוש. כך זה צריך להיות כתוב. אחרת אני צריך לחכות 8 שנים בשביל לבוא ולדרוש ולקבל חדש.
היו"ר דוד רותם
¶
תכתוב: אם חלפה שנה מיום הצעת הערבות ועורך הדין הזר לא האריך אותה, אז אפשר יהיה לממשל.
עמי ברקוביץ
¶
אני רק מציע להקדים לזה משפט. כרגע אין חובה בצו על עורך דין בתום שנה להאריך לעוד שנה פלוס 7. שיהיה משפט כזה במקום סעיף 9 שמנוסח לא מספיק ברור בהקשר הזה ולנסח אותו כחובה. אז לשלב את עילת המימוש שמבקשת לשכת עורכי הדין.
עמי ברקוביץ
¶
נכון, אבל יש לך את סעיף 2 שמדבר על ערבות. אולי להוסיף עוד סעיף בערבות הזאת שמטיל חובה להאריך אותה מידי שנה לשנה פלוס 7. אחרת הוא לא יבין שזה מה שהוא צריך לעשות.
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
איך עורך דין יידע שעומדים לחלט לו? הם לא חייבים להודיע לו. נגיד והוא שכח, המחיר של זה הוא 2 מיליון. הבנקים לא חייבים להודיע לו, אתם לא מודיעים לו.
היו"ר דוד רותם
¶
מה קורה כשעורך דין שוכח להגיש כתב הגנה? הקליינט שלו חוטף פסק דין והוא מממש את הערבויות, זה הכול. את מדברת איתי על עורך דין ולא על אדם סתם ששכח. הוא שכח, אז שלא ישכח.
היו"ר דוד רותם
¶
אחרי 7 שנים הוא בא ולוקח את הכסף. זה יכול להיות רווח נקי כי הלשכה תצמיד לו את זה. כנאמן היא חייבת בהצמדה.
רן ונגרקו
¶
בישיבה הראשונה היתה לי שאלה האם הכוונה בנוסח הזה זה שאי-אפשר לשעבד או למשכן או לעקל את הפיקדון הזה. או, לחילופין, אם מטילים עליו צו עיקול, אז למעשה הוא כבר לא עומד בתנאי הזה ולכן הפיקדון לא יכול לשמש - - -
עמי ברקוביץ
¶
חוק הנאמנות הוא זה שמונע את העיקול לפחות מבחינת הנושים של הלקוח. זאת אומרת, ההגנות יהיו מכוח חוק הנאמנות. ההוראה הזאת בעצם משלימה את זה, היא לא יוצרת את זה.
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
סעיף 3(ב) לחוק הנאמנות קובע שאין לרדת לנכסי הנאמנות אלא בשל חובות המוטלים עליהם הנובעים מפעולות הנאמנות.
היו"ר דוד רותם
¶
כי עוד לא הגיע הזמן לממש את זה, אז איך זה נכסי נאמנות. זה שזה חשבון נאמנות זה בסדר. מצידי אתה יכול לקרוא לזה איך שאתה רוצה. של מי הכסף בינתיים? מחר בבוקר אני עורך הדין הזר מודיע שאני עוזב.
אורן פרסקי
¶
צריכים לחזק את הדבר הזה. הכיוון הוא נכון אבל צריך לתת לו תוקף בטוח. אני חושב שזה בחוק. יכול להיות בחוק לשכת עורכי הדין.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא בטוח מה אני רוצה פה. הוא צריך להיות חופשי מכל שעבוד או משכון. עם זה אין שום בעיה כי כדי לשעבד אותו ולמשכן אותו זאת פעולה רצונית, הבנק לא ייתן לך את זה.
עיקול בכל עת. רבותיי היקרים. אני הגשתי תביעה נגד עורך הדין וביקשתי לעקל. אני המבקש, אז יהיה עיקול.
אורן פרסקי
¶
אבל יכול להיות שיבוא נושה אחר של עורך הדין מחוץ לארץ, יש לו תביעה של מיליונים נגד הפירמה הזאת והוא יעקל את זה. הוא לא הנפגע שהחוק הזה בא להגן עליו. מה אנחנו נוכל לעשות נגד העיקול הזה? לא נוכל לעשות כלום.
היו"ר דוד רותם
¶
צריך להכניס פה סעיף שאומר שאם מוטל עיקול יודיע הבנק ללשכה והלשכה תבטל את ההיתר. זה הכול, הוא יצטרך לחדש את זה.
אורן פרסקי
¶
אז הוא בא לפה כי היו לו בעיות מהימורים. הוא להגיש פסקי דין על עורכי דין מאנגליה שהיו עם הימורים ובאו לפה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא להעליב את עורכי הדין, בבקשה. אני מכיר עורכי דין ישראלים שנושאים לאנגליה להמר אבל הפוך אני לא מכיר.
אורן פרסקי
¶
יש לו נושים. הנושים האלה מחוץ לארץ יודעים שהוא ברח לפה והם מטילים עיקולים ואז הלך הביטחון.
עמי ברקוביץ
¶
כשכתוב בכללי האתיקה שעורך דין מחזיק כספים בחשבון נאמנות נפרד, הוא לא נאמן על הכספים? הכספים הם לא בבעלותו מכוח דיני הנאמנות? אני פשוט שואל שאלת הבהרה.
קארין שמעון
¶
חשבון הנאמנות הוא על שם לשכת עורכי הדין. היה מקרה שבית משפט הורה, בגלל שידעו מי עומד מאחורי הנאמנות ומי הנהנה בחשבון הזה, ניתן היה לשים יד על הכספים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה יהיה בעייתי? אני קודם כל אאשר את הצו ואם זה יהיה בעייתי אתם תחזרו אלי עוד מעט. הם יבדקו את זה, אתם תבדקו. אתם עורכי דין, מותר לכם גם לבדוק דבר בצורה רצינית.
אורן פרסקי
¶
אני מסכים עם היושב ראש. אני לא מתנגד למה שכתוב פה, אני חושב שכתוב פה טוב. אני אומר שצריכים עוד איזה חיזוק.
אברהם מיכאלי
¶
ההערה שלך היא נכונה. לדעתי צריך להבטיח את זה מהזווית הזאת שלא ניתן יהיה לעקל כי הוא לא הנהנה יותר.
אורן פרסקי
¶
יש כללים שצריכים ללכת יחד עם זה שאנחנו מחכים חודשים לתגובתכם. אנחנו רוצים להפעיל את החוק, אנחנו זקוקים לדברים.
ברוך בבצ'יק
¶
לא. אם היינו יושבים בניו יורק היינו יכולים לקבל לקוח ישראלי בלי שום בעיה. כשאנחנו יושבים פה פתאום יש כל מיני בעיות. אני יכול לעשות מסמך ללקוח ישראלי הרבה יותר טוב ממישהו במשרד פה. חבל על הציבור.
אני עליתי בשנת 1994 - - - .
ברוך בבצ'יק
¶
רוצים לעבוד, ביטוח זה סביר, רוצים להיות נורמאלי. עליתי ב-1994, אני גר פה. מה הבעיה? אני רוצה לעבוד. תן לי ביטוח, תן לי לעבוד. משהו סביר, לא כל התנאים של המשרד פה. אני לא משרד ענק כזה, אני רוצה לעבוד. לא דבר טיפש שהחוק אומר שבגלל שאני יושב פה אני לא יכול לעבוד. תן לי לעבוד. תיקח מאיתנו את האזיקים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני הייתי מקל עליהם בכל דבר. מבחינתי הם כמו עורכי דין ישראלים. זה שהם לא עברו את הבחינה? אסון גדול.
ברוך בבצ'יק
¶
יש כל מיני דברים טיפשיים. עשיתי כל דיני ישראל, עשיתי כל הסטאז''' ועכשיו אני לא יכול לעשות את המבחן כי זה 10 שנים.
ברוך בבצ'יק
¶
סליחה. עברתי על זה עם רחל אופיר כשהייתי בניו-יורק אבל החוק לא אומר סדר שאם אתה עובד 5 שנים, קודם כל צריך לעשות דיני ישראל ואז סטאז' ואז עוברים 5 שנים. רציתי לעשות את זה הפוך, עשיתי דיני ישראל וסטאז'. והיא אמרה שאי-אפשר, למרות שזה לא בחוק. למה עושים לנו כמה שיותר קשה? אנחנו רק רוצים לעבוד.
אורן פרסקי
¶
אנחנו מוכנים לבדוק כמה הסכום שמקובל. אם הסכום שמקובל על עורכי דין ישראלים הוא פחות מ-2 מיליון, נניח הוא 1.5, אם הם מוגדרים כתושבי קבע בישראל, אני מוכן להוריד את זה לאותו סכום של הישראלים.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר, אז אנחנו נקבע שהם צריכים שיהיה להם ביטוח כמו עורך דין ישראלי. זה חסר משמעות. אני רוצה להפוך אותם - - -
עמי ברקוביץ
¶
החוק לא מונע, למשל, לתת הקלות במובן של פיקדון, במקום 2 מיליון זה יכול להיות 100,000 שקלים כי אתה לא נותן בכלל פיקדון.
פיני שחר
¶
עד כמה שאני זוכר זה בין מיליון למיליון וחצי שזה הבסיס. יש כאלה שגם קונים שכבה עליונה. שכבות נוספות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להוריד בפיקדון ובערבות. מצידי זה יכול להיות 100,000 שקלים. הם גרים פה, יש להם בתים פה. תפוס לו את הבית, הוא כמוך. זה שהוא לא עבר את בחינות הלשכה זה לא משנה את הידע שלו. להיפך, לפעמים הידע שלו הוא יותר ולכן הוא לא מצליח לעבור את בחינות הלשכה. יש לו עודף כישורים.
אורן פרסקי
¶
אם אתה רוצה להקל עד כדי כך, צריך שבאמת הוא יהיה כמונו. זאת אומרת, שזה לא סתם מישהו שיש לו תושבות שהוא פה ולא פה. הוא צריך להיות מישהו עם נכסים, תושב קבע.
עמי ברקוביץ
¶
אורן, איך אתם בודקים תושב שצריך לקבל רישיון מקומי. הרי החוק קובע שתנאי להיות עורך דין זה תושב ישראל. איך אתם בודקים את זה?.
היו"ר דוד רותם
¶
תעשו את אותה בדיקה עליהם. מה קורה? החבר'ה האלה בעצם היו לוקחים אזרחות וגומרים את הסיפור אבל נוח להם שהם מחזיקים דרכון אמריקאי והם נוסעים הלוך וחזור וכל הדברים האלה.
אורן פרסקי
¶
הוא יכול להיות אזרח כפול. האמריקאים מאפשרים אזרחות כפולה. יש פה 150,000 אמריקאים שרוב רובם הם אזרחים ישראלים ואזרחים אמריקאים ויש להם שני דרכונים. זה לא דבר בעייתי בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
אם החוק אומר שאנחנו חייבים לקבל ערבות או ביטוח או פיקדון, אז אנחנו צריכים לקבוע לגבי עורכי הדין האלה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אמרתי 100,000 שקלים אבל השאלה היא מה אני עושה עם הביטוח. אם עורכי הדין הממוצעים בישראל יש להם ביטוח של חצי מיליון, אז אני רוצה גם מהם חצי מיליון. אין חובה אבל יש בפועל.
אלי נקר
¶
- - היו על חובת ביטוח אחריות מקצועית בוועד המרכזי 3 שנים אחורה. הגיעו להסכמה שזה 1.5 מיליון.
היו"ר דוד רותם
¶
האם עורכי הדין האלה, שהם עורכי דין זרים מבחינתכם, יכולים לעשות את הביטוח בלשכה או שזה רק לחברי לשכה?
אלעזר שטרן
¶
אדוני, יהיה אפשר לחזור לגבי תקופת ה-run off" להצעה המקורית של האוצר, שאם אני זוכר נכון זה יהיה פלוס שנה.
היו"ר דוד רותם
¶
בתנאי שהם תושבי קבע, בוודאי.
תושבי קבע זה לא שהוא בא לפה לשבועיים והוא יושב בניו-יורק.
עמי ברקוביץ
¶
מבחינת הטרמינולוגיה, מכיוון שחוק הלשכה מדבר על תנאי להיות עורך ישראלי זה תושב, עדיף להשתמש במונח "תושב" כדי לא ליצור סתירות.
היו"ר דוד רותם
¶
זה אחראי מבחינת הציבור. הוא גר פה בארץ. ההבדל היחיד בינו לביני זה שאני עברתי את הבחינה והוא עוד לא. זה כל ההבדל.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מגן על הציבור. כולנו יודעים מה הבעיה. גמרתי אתמול את הבחינות וקיבלתי את הרישיון. אני עסקתי בהוצאה לפועל בכל הסטאז' שלי ומחר בבוקר אני מקבל תיק על רצח המוני. אין לי שום בעיה. מה, אני אגרום נזק קטן יותר? ואתם לא דורשים ממני שום ביטחון או בטוחה או כלום.
אלי נקר
¶
בואו נעשה סדר. הלכנו לשר המשפטים הוא אמר: אל תתקנו בחוק, עדיף לי שתתקנו בכללים. צוות בראשות קלינג גיבש את הכללים.
היו"ר דוד רותם
¶
יש כמה חברי כנסת שאין להם שום בעיה. תביאו את הכללים, נהפוך את זה לחוק ומיכאלי יגיש.
לינדה שפיר
¶
על פני הדברים אין בעיה לטפל גם בעורכי דין זרים תושבי ישראל. בדקתי כבר עם יועץ הביטוח ותכף נקבל תשובה.
היו"ר דוד רותם
¶
יוצא מן הכלל, אז תכניסו אותם גם לפוליסת ביטוח.
עוד משהו, לפני שאני יוצא להפסקה ומצביע?
הילה דוידוביץ-בלומנטל
¶
הערבות והפיקדון גם לא יהיו ל-7 שנים, נכון? גם את ה-7 שנים של הערבות והפיקדון משמיטים.
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר. מה זה אי-אפשר להשמיט? אמרתי לך כבר, הוא מבחינתי בדיוק כמוני. אין שום הבדל בינינו. להיפך, אני מניח שבדרך-כלל החינוך המשפטי שלו הוא יותר טוב משלי ולכן הוא יהיה יותר רציני.
אורן פרסקי
¶
כבוד היושב ראש מסתכל עליו אבל יבואו אנשים מאלבניה ויגידו שהם עורכי דין מאלבניה והם עכשיו תושבים פה. הם יבקשו להתחיל לפעול.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה יודע מה הבעיה היום? הבעיה היום היא שהולכים לעורך-דין ישראל שקיבל אתמול את הרישיון והוא נותן ייעוץ בחוק ההונגרי. זה יותר גרוע.
אורן פרסקי
¶
הרי המקרים לא נודעים עד לאחר זמן. הביטוחים האלה חייבים שתהיה תקופת "run off" מכיוון שאחרת אתה לא יכול. הביטוחים האלה הם הכי מסובכים שיש. אני לא מומחה ביטוח אבל קרה כל-כך הרבה פעמים שאתה מחליף חברה ואחרי שנתיים מישהו תובע אותך. אני מבטח אותך היום, אני לא ביטחתי אותך אז. אתה הולך לזה של אז, הוא אומר: ביטחתי אותה אז, המקרה מהיום, תלך להוא. זה דבר מסובך. אנחנו פותחים פתחים ונותנים פטורים כדי להיות נחמדים. אנחנו לא יודעים בפני מי אנחנו עומדים להיות נחמדים. אנחנו עושים טעות.
עמי ברקוביץ
¶
הפטור הוא לא בגלל נחמדות. הפטור הוא כי הרציונאל היה של אדם שלא נמצא פה ונעלם ואז אפשר. לגבי מי שיושב כאן, הרציונאל הזה לא מתקיים, עם כל הכבוד.
פיני שחר
¶
רק כדאי לוודא, סעיף 3(3) צריך למחוק את הסיפה ואת המילים "מקרה ביטוח". בנוסח שהצענו זה מחוק. אני רוצה שגם בנוסח של הוועדה זה מחוק.
פיני שחר
¶
זה כמו בערבות ובפיקדון שאנחנו אומרים ש-2 מיליון זה 2 מיליון, אז גם בביטוח צריך להיות 2 מיליון, 2 מיליון.
אורן פרסקי
¶
יש לנו המון אינטרסים פה. אנחנו בסך הכול משרתים ולוקחים אחריות, משמשים נאמנים ועושים את מלאכתנו, רק שכולם אוהבים שק חבטות.
אורן פרסקי
¶
אתה יודע את כמות ההתנדבות שיש בלשכת עורכי הדין? אנשים באים ונותנים מזמנם? בכל הוועדות, בכל המנגנונים? מישהו מוקיר להם על זה משהו? רק שק חבטות.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, זה הלשכה, לא עורכי הדין. עורכי הדין הם לא שק חבטות.
רבותיי, מי בעד? מי נגד?
אושר פה אחד.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:35.>