PAGE
2
ועדת הכלכלה
06/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 777>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"ב באדר התשע"ב (06 במרץ 2012), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 06/03/2012
הצעת חוק שמירת הניקיון (תיקון מס' 22) (פיצויים לדוגמה), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר-היום
<הצעת חוק שמירת הניקיון (תיקון מס' 22) (פיצויים לדוגמה), התשע"ב-2011>
מוזמנים
¶
>
נעמה שחל - עו"ד, הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
קרלוס פייצ'וטקה - רא"ג, תאום ואכיפה, המשרד להגנת הסביבה
אורן תמיר - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משפט כלכלי פיסקאלי, משרד המשפטים
נעמי היימן-רייש - עו"ד, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד התמ"ת
חנה וינשטוק טירי - יועמ"ש, רשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, משרד התמ"ת
מוהנד נאסר - עו"ד, ייעוץ משפטי, משרד התקשורת
אילן שפירא - עו"ד, מנהל תחום רגולציה עסקית, "דואר ישראל"
פרלי שר - עו"ד, "דואר ישראל"
אהוד פלג - מנכ"ל, "המועצה הישראלית לצרכנות"
יוסי נבו - מנכ"ל, "דף הזהב בע"מ"
ישראלה ברייב - מנהלת לקוחות, "דף הזהב בע"מ"
אפרת שחר דנן - סמנכ"ל תפעול ובקרה, "מדריך המקצוענים"
יורם שמעון - מזכיר "האגודה לתרבות הדיור"
דורון עציץ - מנכ"ל, "חברת עלונים"
גיא רזניק - מנכ"ל, "דיירקט ליין בע"מ"
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
צהרים טובים, אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום הצעת חוק שמירת הניקיון (תיקון מס' 22) (פיצויים לדוגמה), התשע"ב-2011. ההצעה אושרה בקריאה ראשונה ב-27 בדצמבר 2011. התקיים מאז דיון אחד ב-23 בינואר 2012. כן, כבוד המציעים.
זבולון אורלב
¶
זה תלוי ביושב-ראש. ככל שתלוי בנו - יש הסכמות ברורות מאוד של מציעי החוק, גם עם חברי הכנסת, וההסכמות האלו מדברות על כך - - -
זבולון אורלב
¶
תראו, כל חוק בסופו של דבר הוא חוק של פשרה. ואני חושב שהחוק הזה כבר התגלגל יותר מדי שנים וזמן בוועדה הזאת - - -
זבולון אורלב
¶
אני מקווה שלא נקבור אותו. הגיע הזמן לסיים, לפחות בין שלושת חברי הכנסת שיושבים כאן. שוחחנו קודם לפני כניסתך - - -
זבולון אורלב
¶
והדבר השלישי שביקשנו בישיבה הקודמת: שאותם ספרי טלפונים כמו "דפי זהב" שמונחים ליד הדלת, שניתן יהיה לעשות, כי ראינו בזה שירות לציבור, לא ראינו בזה דבר פרסום - - -
אתי בנדלר
¶
100 עמודים? ואם יש חוברת שמדברת רק על בעלי מקצוע בתחום שכונה מסוימת, ואז מטבע הדברים יש פחות דפים - - -
זבולון אורלב
¶
פעם אחת אפשר לשרת את הציבור, אני תומך בגרסה שהיא אומרת. זה לא שכל יום בא מישהו ושם חוברות כאלה ואחרות אלא אפשר לשים - אז אנחנו יודעים שזה דבר רציני, זה דבר נכון, זה שירות לציבור, זה לא מטריד את הציבור, אלא הציבור באמת משתמש בחומרים האלה.
אלה שלוש ההסכמות שיש לנו, וככל שניתן יהיה לנסח את הדבר הזה, אנחנו בעד להצביע על החוק הזה בקריאה שלישית כנוסחו בקריאה הראשונה עם התוספות האלה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אבל פעם שעברה אנחנו הגענו להסכמות. אני לא רוצה להרגיז אותך, אבל מה אנחנו עושים במקרה ש - - -
זבולון אורלב
¶
הסיבה העיקרית שהסכמנו לתלי דלת, זה בגלל שאי-אפשר להדביק מגנטים על דלת עץ, זה מה שסיכמנו.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
כי מה שלמשל אמרה עכשיו היועצת המשפטית - השאלה שלה בעצם אולי קצת מתאימה למה שאני רוצה להגיד, זבולון, שהראיתי פעם שעברה "דפי זהב" של - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא, אבל אני אגיד לך, אנחנו דיברנו פעם שעברה. השאלה, בואו נחשוב דקה ביחד – אם הוא משנה את השיטה שלו פה כמו שזה נראה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מה הבעיה לתת למשהו ממוגנט גם להיות מונח? כי אם מישהו השקיע במגנט והגיע לדלת, ויש דלת עץ, יניח אותו. אף אחד לא ילך לשים מגנטים כדי לחלק חלוקה פראית על הדלתות.
זבולון אורלב
¶
תראה, הבעיה פה שאתה פותח את זה עכשיו פתיחה - . תראה, מה שעשינו כאן בחוק, אתה צריך להבין, בחוק המקורי שלושת הדברים אלה – אני לא מדבר על מגנט, המלה "הצמדה" לא היתה קיימת בחוק המקורי, בסדר? בחוק המקורי לא קיימת המלה "הצמדה".
ולכן אמרתי שעם מגנט גם לי אישית אין בעיה. אז באו ואמרו: תשמע, יש דלתות עץ שכנראה הן נפוצות, אין לי שום מושג, ואז אתה מקפח את יכולת הפרסום דווקא למי שיש דלתות עץ, כי אי-אפשר להצמיד, אז אמרנו: אפשר גם תלי דלת.
זבולון אורלב
¶
אחרי זה באו ואמרו את סוגיית ה"דפי זהב" - גם סברתי שזו טענה נכונה, כי זה באמת שירות הציבור. אנחנו עכשיו נתחיל לעשות עוד החרגות, לדעתי אתה פותח פה פתח שאני לא יודע לאן זה מוביל, ואז יגידו: למה מותר להניח רק מגנט, למה לא נניח - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אגיד לך מה הבעיה, גם אז דיברנו וזה אותו דבר, אני רוצה לחזור על עצמי. אני חושבת שמה שאפשר להגיע, זבולון, מה שאפשר לעשות לדעתי, שלא מגנט אחד מונח על הדלת, כן? כי זה באמת בעייתי - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
- - שלא יהיה שאנחנו שמים מגנטים עכשיו על הרצפה, אלא קבוצה של מפרסמים על דף אחד – אפשר להגדיר את זה – 20 מפרסמים, 40 מפרסמים, 50 מפרסמים. זה מה שאמרה היועצת המשפטית - מה קורה אם רוצים 40 מפרסמים ביחד, אז הם לא יוציאו ספר, אבל הם יכולים להוציא את זה בדף, ואז אם יש דף עם 40 - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
כי אגיד לך למה, עשינו בדיקה, זה מעלה את ההוצאות בצורה כזאת שאני מפחדת שזה יפגע - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
רגע, אבל אם אתה עושה תלי דלת, אתה רוצה שהוא יביא כזה דבר עכשיו? חלק יהיה תליה וחלק יהיה ה-40 מפרסמים? אז אתה רוצה לבוא ולראות טפט?
זבולון אורלב
¶
את אותו גודל הוא עושה את הצ'ופצ'יק הזה שאפשר לתלות את זה על הדלת. מה הבעיה? הוא יכול אפילו לעשות חור ולשים את זה עם גומייה על הדלת. מה הבעיה? על הידית. מה הבעיה? עושים חור ושמים גומייה על הדלת.
יוסי נבו
¶
אני חייב להסביר שהקיום של המערכת הזאת - זה רק דף אחד שמכיל המון מפרסמים, והכלכליות שלו נובעת מהמון חסכנות. כלומר, יש לזה יותר משקל עם ווים ודברים כאלה, זה יותר מגנטים.
דבר שני, צריך לייצר כמה "ליינים" ולתת למחלקים שמחלקים את זה בצורה סדרתית - זה פוסל לחלוטין את האפשרות לחלק את זה.
יוסי נבו
¶
תרשה לי רק, אני אסיים באמת. הוא רוצה דבר אסתטי פשוט ממוקד, זה נמצא ב-80% מהבתים בישראל, הציבור תומך בזה, משתמש בזה. החריגה היחידה זה שכשלא ניתן להצמיד את זה, אז זה בסיכומו של דבר משרת את המטרה שלשמה זה יוצא בדרך הזאת, אי-אפשר בדרך אחרת להוציא את זה.
יוסי נבו
¶
אנחנו מגיעים לשני מיליון בתי אב, ויש משהו כמו 15% דלתות שלא ברות תלייה, והמחלק יכול להיכשל בכך גם אם הוא יקבל הוראות מיוחדות, הוא רץ סדרתי, זה ייפול, זה לא יכנס, זה לא ידבק.
לכן אנחנו צריכים את האופציה הזאת שדף מהסוג הזה, שהוא בעצם דף אחד פעם בשנה שמרכז בסך הכול 10,000 פרסומים, מונע המון-המון-המון הפצה של חומר פרסומי, משתלב היטב במטרות החוק, שזה יותַר בדרך המלך.
יוסי נבו
¶
מי רוצה חורים במדריך הפשוט הזה שיש בו מידע עם שורות-שורות ממוקד? זה מונע את כל הפרסומים ההמוניים, זה מרוכז, זה מרכז הכול.
זבולון אורלב
¶
אני חוזר על שאלתי: מה הבעיה לעשות חור בקוטר של ארבעה מ"מ או שלושה מ"מ ולהכניס את הגומייה - עם גומייה לתלות את זה על הדלת? מה הבעיה? עם המגנטים, עם הכול, בבית ישימו את המגנטים, מה הבעיה? העלות של הגומי?
יוסי נבו
¶
לשים גומייה, לתלות, לשים, לתלות את זה ככה, ואחר כך בן-אדם צריך לקחת משהו שכווץ באמצעות גומייה ויש בו חורים - - -
זבולון אורלב
¶
באמת, תבין, אנחנו כאן פותחים פתח, שאני לא יודע למה זה יוביל. זה לא רק אתה תשים, ישימו עוד אחרים. מה, עכשיו נגדיל את גודל המגנט?
אתי בנדלר
¶
- - בכך - בהתאם למה שהוועדה החליטה עד כה - שהפרסומת הכלולה מכווצת מספר מפרסמים, זה יכול להיות גם רק הודעה של השרברב או נקרעה ידית של התריס, אינני יודעת מה.
זבולון אורלב
¶
לא, הטענה שלו היא טענה אחרת. יש לו טענה. הטענה שלו: אוקיי, איתרתם הצמדה במגנטים, זה בסדר, אין הגבלה על גודל, אגב, אין הגבלה על גודל של המגנט המוצמד.
זבולון אורלב
¶
אבל הוא אומר שב-15% מהבתים זו דלת עץ, "ואני רוצה רשות להניח את זה על-יד הדלת". דבר שאני לא יודע איך להגדיר אותו – את מה מותר להניח על הרצפה, אני לא רואה הגדרה. ההגדרה הזאת לדעתי, פותחת עכשיו אפשרות שיהיה מותר להניח כל דבר על הדלת.
זבולון אורלב
¶
לכן, הצעתי לו להפוך את זה לתלי דלת בכך שעושים את החור הקטן הזה עם גומייה, מדביקים את זה, זה בדיוק לוקח שלוש שניות. מה הסיפור הזה? ב-15% מהבתים - -
זבולון אורלב
¶
- - זה המאמץ שאנחנו עושים, ואז אנחנו לא חורגים משום דבר. יש תלי דלת, יש הצמדה ויש את ספרי הטלפונים האלה עם ה-100 עמודים - בזה נגמר העניין. אני לא רואה את הבעיה הזאת.
יוסי נבו
¶
כבוד היושב-ראש, מדובר בתעשייה שבשרשרת הייצור שלה מדובר ב-100 עובדים. אין בתעשייה הזאת תהליכים של להתחיל להצמיד גומיות - אין שום ליין כזה, אי-אפשר להכניס לבתים דפים עם חורים, זה לא מעשי. ואין סיבה שמי שיש לו דלת עץ לא יקבל מוצר שמשרת את הכלל, יש פה הוראות להצלת חיים מטעם מד"א, יש פה את כל שירותי החירום - - -
יוסי נבו
¶
תראי, אני לא שמעתי שקמה דרישה ולא מדובר - כשזה לא מקור העיסוק שלו, הוא שרברב, הוא לא מפרסם. כשמדובר בתעשייה שהיא כבר קיימת כליין ממטולה עד אילת ב-180 אזורים, בשני מיליון בתי אב, כשרוב הציבור מחזיק את זה, ומי שיושב באולם הזה מכיר את זה ויודע שהוא מחזיק, אין איך לקיים את זה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
יוסי, תקשיב רגע, אתה יודע כמה אני דואגת לאנשי עסקים וגם מנסה לעזור לך וגם לאנשים שעובדים אתך. אני חושבת שיש פה הגיון במה שאומר זבולון אורלב, שאם אנחנו נבוא ונגיד שאפשר להניח את זה על הרצפה, בעצם החוק שלו מאבד את - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
- - כל התוכן שלו, כי אז כל אחד יבוא ויניח. אני חושבת שאנחנו צריכים ללכת - - -
יוסי נבו
¶
יש הגדרה שמדובר ב-20 עסקים ויותר. בכל זאת מדובר בקיבוץ שמונע המון חומר פרסומי, וזה סוגר את הליין הזה, אי-אפשר - - - יותר.
אתי בנדלר
¶
עם כל הכבוד, אני חושבת שלהגן על עסק מסוים, כי זו מתכונת הפרסום שלו, אני חושבת שזה לא ראוי.
אתי בנדלר
¶
שהמחלק יצטייד בכמה שקיות שתכינו מראש, שאפשר יהיה להכניס את המגנט לתוך השקית הזאת עם תלי. אפשר למצוא לזה עוד כל מיני פתרונות.
זבולון אורלב
¶
לא, אני לא הצעתי שקיות, אני הצעתי גומייה, דבר אגב שעושים. במקרה גם עושים את הדברים האלה, אני לא מבין כאן מה הבעיה, אתה רואה כאן איזושהי בעיה שלדעתי לא קיימת. לדעתי, החוק הזה לא מונע ממך - - -
יוסי נבו
¶
זה לא בר ביצוע, אדוני, כי אם אני שם גומייה הרי, אז אני צריך שמישהו יעבוד ידנית ויעשה את זה, זה גורם לעלויות דרמטיות, המחלק מחלק את זה סדרתי. ואם אנחנו מדברים על גומייה קבועה, מי תולה כזה דבר עם גומייה תלויה עליו?
יוסי נבו
¶
לא, בלי שום קשר. Labor cost - עבודת האדם שתהיה כרוכה בזה לא מאפשרת לזה להיות מעשי, כי הגומייה או שאתה מקבע אותה ואז יש פה מדריך עם גומייה, או שאתה שם אותה פרוביזורית, ואז הוא צריך לעבוד ולהשחיל את זה תוך כדי עבודה סדרתית - זה עלויות עצומות.
תדבר עם חברות ההפצה, תשאל אותם ותבקש מהמחלק שלהם להשחיל גומייה, כמה זה יעלה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מספיק להשחיל, אולי אפילו להדביק גומייה מאחורה ושהיא נתלשת בקלות. תראה, זו עבודה מאוד קלה, זה - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
- - ואני חייבת לציין שזבולון אורלב - הישיבה הראשונה שלו בהצעה הזאת היתה אחרת לגמרי. אני חושבת שהוא באמת מאוד-מאוד התגמש ועשה פה - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני חושב שבכמויות כאלה אתה יכול לעשות אלף ואחד שבלונות של דברים ניתקים, של דברים שהם מודבקים - - -
יוסי נבו
¶
אדוני, אם אני שם פה גומייה שהיא ניתקת, אז זה לא נתפס באמצע המגנט, אז מישהו צריך להתאים - ברגע שזה לא סדרתי זה לא בר ביצוע.
יוסי נבו
¶
אני עוסק בזה ברמה יומיומית, אני עוסק בזה, אני מכיר, לכל דבר יש את ההשלכות שלו, הלוואי וזה - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
יוסי, אתה מבין שאם אנחנו כותבים שאפשר להניח את זה ליד הדלת, אנחנו לא יכולים – זה כאילו יוצא חקיקה פרטית. בוא, תסביר לי, באמת, אם יש לך - - -
יוסי נבו
¶
אל"ף, אסביר – כמו שיש מדריכים כמו "דפי זהב" יש מדריכים מסווגים כאלה בודדים, בכל אזור יש את המדריך שלו. יכול להיות אחד בשנה, שניים בשנה, שלושה, שם זה נגמר. זה מרכז עשרות עסקים. לא ניתן לחלק את זה באופן סדרתי אם זה לא בנוי כליין להפצה. לא ניתן. אם אתה שם פה משהו אחורה - זה לא נדבק לדלת אם זה קבוע - אף אחד לא רוצה גומייה משתלשלת בתוך הדף הזה - - -
יוסי נבו
¶
אם אתה מחורר את זה - זה מאבד מהיופי וגם אם זו גומייה פרוביזורית, המחלק מתחיל להשחיל את זה, אין דרך שאפשר באמת להריץ את זה. מדובר במדריך שהוא - - -
נעמה שחל
¶
תודה רבה, אדוני. אני רוצה להביע את עמדת השר להגנת הסביבה. אנחנו מתנגדים בעצם לכל שינוי או גריעה מהאיסור שקיים כבר כיום בסעיף 5א, ואנחנו חושבים שהחרגות לעניין מגנטים או תלי דלת או סוגיות אחרות - - -
זבולון אורלב
¶
לא, בעברית יש מלה – אני מכיר את מילון אבן שושן, אני גם מורה במקצועי, אומנם לא מורה ללשון – אבל אני מודיע לך שאין לי שום ספק שבית-המשפט, הואיל ומדובר גם בעבירה פלילית, לא היה קובע שהצמדה של מגנט נקוטה היום בלשון החוק.
זבולון אורלב
¶
כשאתה שם מגנט על משהו, אתה לא אומר שאתה מצמיד? המלה למגנט היא מלת "הצמדה". היא לא הדבקה, מה אני אעשה? מבחינתי - -
זבולון אורלב
¶
- - לא היו צריכים לעשות בכלל את ההחרגה הזאת, אמרתי את זה בדיון הראשון, אבל בגלל שאתם חושבים שזה בכלל החוק, אז צריכים עכשיו להחריג את זה. אם גם אתם הייתם אומרים כמוני, שהצמדה לא צריכים להחריג כי היא בגדר החרגה - ואני לא זוכר מה היתה דעתה של אתי בעניין הזה - לכן אמרתי: אני לא מתנגד, כי אני לא רוצה – מה שכן נוסף, אני הסכמתי להוסיף את התלי דלת, כי אני מעדיף שחוק יעבור בהסכמה. זה מחיר הפשרה.
ויש לנו גם ככה ויכוח עם משרד המשפטים לגבי הפיצוי ללא הוכחת נזק - זה הדבר הגדול, אגב זה רעיון שנולד בלשכה בישיבה שלי עם השר, אותה ישיבה שזה הדבר החשוב, והוספנו את המכוניות. כשאתה רואה את המכלול, יש מחיר לפשרות.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אגיד לכם, הוא לא אומר לך – תראה, לא סתם הלכתי לדבר – כרגע הוא המפרסם היחיד שעושה את הדבר הזה, יכול להיות שמחר תהיה תחרות - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא, הפוך, אני אומרת שכרגע יש תחושה שאני מדברת בשביל יוסי נבו, אבל זו לא הכוונה. אני באמת מנסה לחשוב רגע, חכה, תקשיב רגע, הוא עושה את הדפים האלה בכל אזור ואזור אחרת, זאת אומרת, הוא שם - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
רגע, אסביר לך, זבולון. הוא שם בירושלים 100 בעלי עסקים שונים, באזור הצפון 100 בעלי עסקים שונים - מה שאנחנו מבקשים בעצם, לבוא ולהגיד שאתה תדפיס - ואני יודעת שזה לא כזה פשוט להדפיס את זה. אני לא יודעת, אני מנסה להגיע לאיזה "שביל הזהב" מה שנקרא. הוא כרגע צריך - תראה, זה נצרת-עילית, אנחנו רוצים שהוא בנצרת-עילית ידפיס את זה ובנצרת-עילית הוא יבדוק כמה דלתות עץ יש - -
חמד עמאר
¶
חבר'ה, אם אנחנו רוצים להתפשר, אני יושב ושומע, ואני חושב שגם אתם – אני תומך ברעיון של - - - - אבל בוא - -
חמד עמאר
¶
- - לעשות חור ב-500 - ואם אתה משחיל גומי ואתה שם את זה וברגע שאתה מוציא את הגומי, אז הגומי יוצא באופן אוטומטי ומדביק את זה - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
יוסי, אגיד לך את האמת, אם אתה כבר כל כך מכיר את דלתות העץ האלה, הרי דלת לא משתנה מיום ליום - - -
נעמה שחל
¶
תודה. אני פשוט הפסקתי באמצע. אני רוצה שוב לשוב ולהדגיש שעמדת השר להגנת הסביבה היא להתנגד לכל החרגה ביחס לאיסור שקיים כיום, ואם עמדתנו לא תתקבל אז אנחנו רוצים לשמור לעצמנו את הזכות להגיש הסתייגויות.
זבולון אורלב
¶
אני מניח שאם ההסתייגות תתקבל, אז אנחנו נפנה ליושב-ראש הוועדה למשוך את החוק. תראו, אל תשאירו אותנו כך שכאילו אתם צדיקים ואני הרשע, כי בסופו של דבר לא אתם יזמתם את החוק, אנחנו יזמנו את החוק. אתם הרי הייתם צריכים ליזום את החוק הזה, ואני מודה לכם על כל הסיוע שזה גם מעבר מחוק הגנת הצרכן לחוק הניקיון. קיבלתם אותנו בזרועות פתוחות, אבל תבינו, כדי להעביר חקיקה - - -
זבולון אורלב
¶
חוק בישראל, אני יכול לתת שיעור, הוא פשרה, כל חוק הוא פשרה. יש כאן פשרה שצריך להגיד: אני מקבל את המכלול הזה, אם החוק לא יעבור אז לא יהיה פיצוי ללא הוכחת נזק, יישאר המצב של היום. כי אם כל מה שכתוב בחוק, ושום דבר לא מתבצע - מדביקים, מצמידים, תולים, מניחים ואין פוצה פה ומצפצף - אז מה, את רוצה להשאיר את המצב הזה? אז או הכול או לא כלום, בדרך כלל נשארים עם כלום. אז אני אומר: התקדמנו משהו. יש הצעה גם של המועצה לצרכנות למדבקה של מי שלא רוצה, אני מאוד תומך בזה - -
זבולון אורלב
¶
מה אני יכול לעשות? אין לזה כנראה רוב. ואני הודעתי שאני בסוף החוק הזה הולך להגיש הצעת חוק, כנראה עם חבר הכנסת חמד עמאר - -
זבולון אורלב
¶
אה, לא. אם נשים עכשיו עוד משקולת על החוק הזה, לצערי זה לא יעבור. אני אומר לצערי. אין הכול או לא כלום. ניסינו לשכנע בישיבות לקריאה ראשונה על המדבקה, לא ראינו שזה הלך.
את צריכה לזכור שהחוק, גם עוד לפני שעשינו את זה, בהצבעה הראשונה היה תיקו שלושה-שלושה, זה לא שכל הקואליציה התגייסה. לכן, אני מפציר בכם, ואני מוכן גם לדבר עם השר שיאפשר לנו להעביר את החוק הזה, שהוא פשרה, הוא לא האידיאל שלנו.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה לחדד עוד שנייה את הדברים ולומר שלהבנתי התקווה של המשרד להגיע יום אחד ליכולת, לאפשרות לאכוף את הוראות הסעיף הזה באמצעות עבירות פליליות - כי זה מה שיש היום בעניין הזה - נראית כל כך רחוקה. אולי עדיף כרגע משהו ריאלי שניתן יהיה לעמוד בו ושניתן יהיה להעניק את הזכות לפיצויים עונשיים, לפיצויים לדוגמה, ליתר דיוק, לצורך אכיפה פרטית, מאשר לצפות לאחרית הימים שאתם תאכפו את זה בנוסח הקיים.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
ואת זוכרת, גברתי היועצת המשפטית, שאנחנו דיברנו על הדרך בה אנחנו בעצם מטפלים במקרה בו נפל התלי דלת על הרצפה.
אתי בנדלר
¶
אין לי פתרון לזה. אני יכולה לומר שלא מדובר באחריות מוחלטת, בכל מקרה צריכים להוכיח את יסודות – אם יהיה מדובר בהגשת כתב אישום אז ביסודות העבירה - -
אתי בנדלר
¶
- - ואם יהיה מדובר בהגשת תביעה אזרחית גם אז "המוציא מחברו עליו הראיה", הוא צריך להוכיח, ואם תהיה לו הגנה טובה אז זה עניין של ראיות, כפי שיתרשם בית-המשפט.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת, בית-המשפט יתרשם מהראיות. לכאורה, אם יהיה תלי דלת שמונח באיזושהי צורה קרוב לסף הדלת ויש שם ידית תקינה, אז יהיה מקום להניח אולי שזה נפל. אינני יודעת או שמישהו - - -
זבולון אורלב
¶
אני מוכרח להגיד לך שבחיים שלי לא קרה לי שהיה לי תלי דלת שמצאתי אותו על הרצפה. אני לא מכיר כזה דבר.
אהוד פלג
¶
תודה. קודם כל, הייתי מבקש להתייחס להערה של היועצת המשפטית בתשובה לשאלה של חברת הכנסת שמאלוב-ברקוביץ - אנחנו פה מדברים על סעיף שאנחנו יודעים שהמדינה לא אוכפת אותו, ולכן הוכנס הסעיף, ובצדק רב, של אפשרות לפיצוי לדוגמה עד 1,000 שקלים על-פי תביעת הצרכן.
אנחנו פה מזמינים לעצמנו פתח להרבה מאוד בעיות, משום שהצרכן ימצא הרבה מאוד פעמים את דברי הדואר האלה זרוקים מתחת לדלת שלו, זאת אומרת בתחתית הדלת שלו ולא מודבקים עליה, ולו רק באותן דלתות שהן רבות מספור.
צריך לזכור שדלת כניסה לבית על-פי רוב היא לא דלת עם ידית שנפתחת כמו דלת פנימית בדירה, אלא היא דלת שנטרקת, ולכן הידית שם היא ידית שלא מאפשרת תליה, ולכן אני כבר רואה את אותם מחלקים שישימו את דברי הדואר שאתם מאפשרים להם לשים, ישימו אותם למטה, ואז הצרכן יתבע.
אנחנו פה פותחים פתח להרבה מאוד בעיות מהבחינה הזאת, והיות ואין דרישה, ובצדק אין דרישה של להוכיח כוונות, ואנחנו פה לא מדברים על "מנס ריאה" בשפה המשפטית יודע מה, פשוט הלך ושם ולא אכפת לו שזה יציג מטרד לצרכנים, אז התביעה תהיה בדין.
אבל אני רוצה לעסוק בנקודה העקרונית - דיבר חבר הכנסת אורלב על כך שהחוק הוא פשרה, ואני מתחבר לדברים האלה. החוק הזה, גם בכוונתו המקורית של חבר הכנסת אורלב גם - - -
אהוד פלג
¶
זה בדיוק מה שאני עומד לומר. גם בכוונתו המקורית של חבר הכנסת אורלב הוא כלל את מקור הבעיה העיקרי בתיבות הדואר. הלכה הממשלה ובהחלטה שנוגדת את מדיניות הממשלה, זאת אומרת, אני עוד לא מבין עדיין עד הרגע הזה את החלטת הממשלה, כי מדיניות הממשלה היא להילחם במטרדים אם לא כל כך המטרדים לצרכנים, אז בוודאי המטרדים הסביבתיים ובזבוז.
יש פה פעמיים פגיעה בסביבה
¶
פעם אחת בייצור של כל הניירת הזאת שממילא מוצאת את דרכה לפח, ופעם שנייה באשפה שנערמת ומוצאת את דרכה לפח פעם שנייה. פעמיים פוטנציאל זיהום סביבה שאפשר לחסוך אותו - ותיכף נגיע לרצון הציבור - והממשלה בדרך כלל הולכת למדיניות של צמצום הבעיה הסביבתית, במיוחד היום, כאשר יש בעולם הסכמים שגם מחייבים את מדינת ישראל. ופה הלכה הממשלה בניגוד למדיניות הזאת – זכות קדימה לסביבה - - -
<(הישיבה נפסקה בשעה 13:58 ונתחדשה בשעה 14:00.)
>
אהוד פלג
¶
כמו שאמרתי, ההצעה המקורית של חברי הכנסת אורלב ואזולאי דיברה על כך שתיבות הדואר יכללו בחוק הזה וייאסר לשים דואר פרסומי בתיבות הדואר, שזה המטרד העיקרי. הממשלה, בהחלטה שאני לא מבין אותה, החליטה שתיבות הדואר לא יהיו בתוך החוק.
מה הציבור אומר? הציבור, באחוזים עצומים שאי-אפשר לטעות בהם, מתנגד למטרד הזה של דואר פרסומי בתיבות הדואר - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא, אבל אנחנו דיברנו על זה. מר פלג, יש לך כוונה ברורה לעשות את התפקיד שלך, באמת, זה התפקיד שלך לבוא ולהראות שאתה דואג מאוד לציבור. לנו, כנבחרי ציבור, יש גם תפקיד לחשוב על איך מתפרנסים אנשים במדינה הזאת בכבוד. ולכן, אתה אמרת את זה כבר עשרות פעמים - אפילו זבולון אורלב שהגיע עם הצעה מהתחלה - - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
שתומך בך, הגיע למסקנה שצריך ללכת ב"שביל הזהב", אז אל תגזימו באמת. אף אחד פה בחדר שלא יגזים. בואו נצביע, נו.
אהוד פלג
¶
דרך הפשרה היא הדרך שהנחתה גם את המועצה לצרכנות, למרות שהציבור, חברת הכנסת שמאלוב-ברקוביץ, הציבור לא חלוק פה, 90% תומכים בהצעה של המועצה, 83% לא רוצים את הדואר הזה בתיבות הדואר ועשינו - -
אהוד פלג
¶
אז מה שאנחנו טוענים, רק רגע, אנחנו נאמנים לדרך הפשרה שמנחה את הבית הזה. הצענו הצעת פשרה בין הזכות של העסקים לפרסם לבין הזכות של הצרכנים שלא ידחפו להם דיוור בתיבות הדואר, ולא מדובר רק בעסקים קטנים, מדובר ברשתות עם סניפים רבים, הצענו - - -
אהוד פלג
¶
ההצעה היתה ונשארה, הצעת הפשרה הזאת שככלל מותר יהיה לשים דיוור פרסומי בתיבות, אלא אם כן הצרכן הציב את הסימון בצורה של מדבקה או בדרך אחרת על התיבה, שהוא מבקש שבתיבה שלו לא ישימו דיוור פרסומי. את זה יצטרכו לכבד בגיבוי החוק. לכך יש תמיכה רחבה של ציבור בארץ וזוהי דרך הפשרה האמיתית.
זבולון אורלב
¶
אין רוב לעניין המדבקה. אין לנו רוב לעניין המדבקה, ואני גם חושש שהואיל וועדת השרים החליטה שהחוק הזה לא נוגע בתיבות המכתבים, שאחד ממשרדי הממשלה גם יחזור לוועדת השרים ויבקש למשוך את החוק. זה החשש שלי. החוק שלי, ונדמה לי גם של אזולאי, שלי בוודאי, גם אסר על הכנסת חומר פרסומי לתיבות הדואר, והממשלה התנגדה במפורש. לכן, אני הודעתי למועצה - - -
זבולון אורלב
¶
לכן אני אמרתי למועצה הצרכנית שאני חושב שהם צודקים, זאת הצעת פשרה ראויה, נכונה, וגם דיברנו כמה חברי כנסת - אנחנו עם סיום החוק הזה נגיש הצעת חוק נפרדת.
אפרת דנן
¶
שלום, אני מ"מדריך המקצוענים", לגבי בעלי המקצוע - מה שהיא דיברה, אני מבקשת שתשקלו את הנושא של 100 עמודים, כי המדריך הכי גדול של תל-אביב - לא כל מפרסם מפרסם עמוד: 60 עמודים, 70 עמודים. יש אזורים כמו מודיעין, והאינטרס הוא לפרסם בעלי מקצוע באזור. באזור כמו מודיעין אי-אפשר להגיע ל-100 עמודים, כי אחרת בעל מקצוע שמגיע מתל-אביב למודיעין יחייב את הצרכן בעלות נסיעה.
זבולון אורלב
¶
חבר'ה, אתם תמתחו את החבל. אגיד לכם מה יקרה עוד מעט, אתם תמתחו את החבל, ובסוף נגיע להתחלה.
זבולון אורלב
¶
- - אל תמתחו את החבל, אמרתם 100, היא אמרה 60, אמרנו – בחייכם, מה? אי-אפשר ככה לגמור - - -
יוסי נבו
¶
אני מבקש משפט אחד בטרם תחרצו דין. משפט אחד. אנחנו הגורם היחיד שנפגע מהחוק הזה. אנחנו לא יכולים להפיץ את זה בצורה מאולתרת עם כל מיני "אקססוריז" על דף אחד, אבל זה דף אחד שיוצא פעם בשנה, מחיר - - - לעומת התלי דלת שיגיע ביום - -
יוסי נבו
¶
- - עם פלסטיקים וניילונים ו - - - סביבתית, זה לא וזה כן? זה לא וזה כן? עכשיו יש פה הסתייגות שמבטאת – וזו אפליה ל"דפי זהב", למה "דפי זהב" כן ואנחנו לא? אנחנו הרבה יותר טובים מהם, אנחנו מרכזים הכול בעמוד אחד, חוסכים נייר, חוסכים הפצות, שומרים את זה שנה שלמה מול העיניים, מביאים הרבה תועלת לבעלי העסקים, למה האפליה הזאת כלפינו? מאיפה זה בא הדבר הזה? למה להחליט שזה לא וזה כן? זה הרי משרת את אותו רעיון וזה לא גורם נזק לאף אחד, וזה הרבה פחות נזק סביבתי מחוברת שלמה של 80 עמודים. אז למה זה לא? אני באמת שואל אתכם. אני אומר לכם ואתם סוגרים את העסק שלנו בדרך הזאת. שרשרת ייצור של - - -
חמד עמאר
¶
אתה לא מרגיש שאתה קצת – עכשיו אביא לך מחורר, אביא לך גומי ואראה לך שזה לוקח בדיוק שנייה וזה לא פוגע בכלל. אתה אל תחשוב אותנו שאנחנו לא מבינים שום דבר. בוא נתקדם.
ישראלה ברייב
¶
סליחה, אני יכולה להגיד משהו בבקשה? הדף הזה מחולק לאזורים. לדוגמה, בירושלים יש לנו 18 דפים כשכל אזור מופק בצורה שונה, יש בו מפרסמים שונים, כי זה גם תלוי במגזרים שיש שם, וכל אחד לוקח את האזור שהוא עובד בו. תחשבו שבירושלים - סתם דוגמה לצורך העובדה - צפון יש לנו שם 15,000 בתי אב שמחלקים, מה שהוא מנסה להסביר לכם, שמבחינה הגיונית אי-אפשר לעשות שפה יהיה 10,000 כאלה - - -
ישראלה ברייב
¶
אם יש איזושהי החרגה, אז אפשר להגביל לפחות דף שיהיה בו x פרסומים, x של מפרסמים, שזה גם לא יהיה זבל וזה גם לא יפריע, וזה פעם בשנה מחולק, אני לא מוצאת בזה בעיה.
יורם שמעון
¶
תודה רבה. אני רוצה להצטרף לדברים שנאמרו פה על-ידי נציג המועצה לצרכנות, אהוד פלג. לאגודה יש 30,000 בניינים חברים, חצי מיליון בתי אב שאנחנו נותנים להם שירותים. אני חושב שצריך לשמור את שיקול הדעת לדייר בבית המשותף או לוועד הבית, האם לקבל או לא לקבל את כל מוצרי הפרסום שמעמיסים בצורה ניכרת בתיבות הדואר שלהם. לא ניתן באמת לקדם את החוק כמו שהוא קיים - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
- - הממשלה מתנגדת, זה יפגע במטרות האחרות. פעם הבאה שתעלה הצעת החוק של חמד עמאר, זבולון אורלב, יוליה - אם היא תצטרף ואחרים, תעשו עבודה בוועדת שרים, ששרים לא יתנגדו. כרגע אין פה - אני גם בעד מה שאתה אומר, אני מאוד בעד.
יורם שמעון
¶
אני חושב שצריך לקבל את מה שאמרה - - - לקדם פה עקרונות והעיקרון החשוב הוא לתת לדייר להחליט - -
יורם שמעון
¶
- - אם הוא רוצה או לא רוצה את דברי הדואר. אי-אפשר לבוא ולקבל פה החלטה איזה צורה, באיזה מגנט, תלי דלת, חוברת, יש - - -
אורן תמיר
¶
שלום, ממשרד המשפטים. אני רק רוצה להדגיש כמה עניינים. ההתנגדויות לעמדה שלנו נשמעה פה בדיונים של הוועדה. אני רוצה לעשות את זה ממש בתמצית. אין לנו שום התנגדות לסייגים שייקבעו במסגרת החזקה של סעיף 5א. אני חושב שהחזקה הזו כשלעצמה היא בעייתית, ולכן אם מחריגים אותה, בינינו, זה מקדם מטרות טובות.
לעומת זאת, יש לנו בעיה עם כל הרחבה של החזקה הזאת, לרבות מה שנקבע פה בתפר שבין הקריאה הטרומית לקריאה הראשונה של כלי הרכב. אנחנו מתנגדים לעניין שהנחת פליירים על כלי רכב יהיו עבירה פלילית. אנחנו מתנגדים גם כמובן למבנה הזה של הפיצויים לדוגמה, כבר אני אגיע לנושא הזה.
אורן תמיר
¶
בסדר, אז אעצור כאן. אני רק מדגיש שלעניין סייגים שמצמצמים את תחולת החזקה אנחנו תומכים ואין לנו התנגדות לעניין הזה. כל דבר שמרחיב את החזקה, בינינו זה בעייתי - -
אתי בנדלר
¶
אני אקרא את סעיף 1 להצעת החוק. "בחוק שמירת הניקיון, התשמ"ד-1984, בסעיף 5א –
(1) בסעיף קטן (א), אחרי "על מקרקעין" יבוא "או על כלי רכב", בסופו יבוא "לעניין סעיף זה, לא יראו פעולה שלא כדין על אחת מאלה" - וזה לא הנוסח הסופי -
"(1) עשיית המעשה בהיתר לפי הוראות כל דין או מכוח רישיון שניתן לפי דין;
(2) עשיית המעשה בדרך של הכנסת דואר או דבר דפוס אחר לתיבת המכתבים או תלייה על דלת באופן שאינו גורם נזק לדלת או הנחה בצמוד לסף הדלת של חוברת המכילה מידע בדבר שירותים ופרסומים הכוללת לא פחות מ - -
אתי בנדלר
¶
- - 50 עמודים; (3) עשיית המעשה בדרך של הצמדה במגנט". אלה העקרונות, יתכן שבנוסח יחולו שינויים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 5א1(1) להצעת חוק שמירת הניקיון (תיקון מס' 22) (פיצויים לדוגמה), התשע"ב-2011, נתקבל.
אתי בנדלר
¶
אני עוברת לפסקה 2 שעדיין לא קראו את זה ולא נשמעו הערות, למיטב זכרוני, אלא הערות כלליות. "אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
(א1) נעשתה אחת הפעולות האמורות בסעיף קטן (א) בניגוד להוראות אותו סעיף ביודעין, רשאי בית-המשפט לפסוק בשל הפרה זו פיצויים שאינם תלויים בנזק (בסניף זה – פיצויים לדוגמה), בסכום שלא יעלה על 1,000 שקלים חדשים בשל כל הפרה כאמור.
(א2) בבואו לקבוע את גובה הפיצויים לדוגמה יתחשב בית-המשפט, בין השאר, בשיקולים המפורטים להלן, ולא יתחשב בגובה הנזק שנגרם לניזוק כתוצאה מביצוע ההפרה:
(1) אכיפת החוק והרתעה מפני הפרתו;
(2) חומרת ההפרה, היקפה ונסיבותיה.
(א3) אין בהוראות סעיף קטן (א1)" – זאת אומרת בהוראות של הפיצויים לדוגמה – "כדי לגרוע מזכותו של הנפגע לכל סעד אחר בשל אותה הפרה".
הסבר מאוד קצר. מקנים כאן זכות לתבוע פיצויים לדוגמה, ובלבד שהתובע מוכיח שמי שהפר את ההוראה הזאת עשה כן "ביודעין". זו דרישה מינימלית שנמצאת בכל דברי החקיקה כשמדברים על פיצויים לדוגמה, לא להטיל פיצויים לדוגמה אלא על מעשה שנעשה בתוך מודעות, במקרים אחרים אפילו מדברים על זדון.
בית-המשפט אמור לא להתחשב או צריך לא להתחשב בהתאם למוצע בגובה הנזק שנגרם לניזוק כתוצאה מביצוע ההפרה. זאת אומרת, אם אדם תובע על סמך הסעיף הזה פיצויים לדוגמה הוא יכול להביא שיקולים שונים בחשבון, אבל לא את גובה הנזק שנגרם לנפגע, משום שההנחה היא שאל"ף, קשה מאוד להוכיח מה גובה הנזק ובעיקר, במקרה הזה, הנזקים הם מאוד קטנים.
אבל אם נגרם לאדם נזק ממשי כתוצאה מהפרת הוראות אלה, הוא רשאי להגיש תביעת נזיקין רגילה ולהוכיח את נזקו. וזו המשמעות של ההוראה האחרונה שקראתי, שאומרת שאין בהוראה הזאת כדי לגרוע מזכותו של נפגע לכל סעד אחר בשל אותה הפרה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
שהוא כל פעם – למה לא להגביל את זה, למשל לא יותר מפעם אחת לאותה משפחה או ל - - -
אורן תמיר
¶
זו באמת אחת הבעיות של אכיפה פרטית, שבדרך כלל מה שקורה מניסיון במדינות בכל העולם, יש כל מיני גופים שמתמחים בהגשת תביעות, והם אלה שעושים את עבודת האכיפה, והם משלשלים את הכסף לקופה שלהם.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא, אגיד לך, יכול להיות מצב שיבוא איזה בן-אדם, איזה "כהן" אחד, כל שבוע הוא תובע מישהו אחר בזה.
נעמה שחל
¶
אני חושבת שיש לי תשובה טובה לעניין הזה. אנחנו רואים במקרים דומים כמו בפיצויים לדוגמה באפליה בכניסה למקומות ציבוריים, שבאמת בית-משפט - כשהוא בא לדון בסוג כזה של תיקים - רואה כאשר מדובר בתובעים סדרתיים, והוא מתחשב בזה לעניין גובה הפיצוי שניתן – זה מצד אחד. זאת אומרת, שיקול הדעת נותר לבית-משפט.
מהצד השני, עדיין זה מייצר את התוצאה שאת רוצה להגיע אליה שהיא תוצאה של הרתעה, גם אם מדובר במה שנקרא "תובע סדרתי", עדיין התוצאה של הרתעה מפני ביצוע ההפרה מתקבלת.
אהוד פלג
¶
אני רוצה להגיד משהו – הנטייה של צרכן לא לרוץ לבית-משפט. אנחנו צריכים לעודד אותו גם כשהוא נפגע בתביעות צרכניות שילך לבית-משפט לתביעות קטנות. צרכנים לא נוטים לזה. אין חשש שמישהו יתבע סתם - -
אהוד פלג
¶
- - שהיא לא תאכוף את זה, משרד המשפטים יודע את זה. מי שיוכל לאכוף את זה כדי להגן על עצמו זה הצרכן שנפגע.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
הוא יתבע, הוא יבוא יצלם, יגיד: נפל פה זה, אחרי שבוע יבוא יגיד: נפל עכשיו של האינסטלטור האחר. הוא אחר כך יבוא יגיד ש - - -
אורן תמיר
¶
תרשו לי להציג את העמדה של משרד המשפטים בקצרה לעניין פיצויים לדוגמה. יש דבר אחד שנשמע ונאמר פה באמת רבות, שפיצויים לדוגמה ניתנים במקרים חריגים של זדון, של פגיעה באינטרסים חמורים, של זכויות חוקתיות שקשה לשום אותם, ונראה לי שברור מאליו שזה לא המקרה שבפנינו - זה דבר ראשון.
אבל הנימוק השני שמובא פה זה נימוק של פתרון של בעיה של חסר באכיפה, והנימוק הזה באמת הוא על פניו משכנע. כלומר יש לנו בעיה באכיפה, בואו ניתן לפרטים להתחיל למלא את החסרים שהמדינה השאירה בהקשר הזה, אבל בספרות המשפטית - - -
אורן תמיר
¶
לא, אני רוצה להסביר מה הקשיים שיש בעניין הזה. הקשיים בעניין הזה הם, בין היתר, חשש של הצפה של תביעות, ובעניין הזה יש גם חשש של הנהלת בתי-המשפט מהעניין הזה שהם מביעים חשש - - -
זבולון אורלב
¶
אני לא מבין. מה אתם אומרים לאזרחים שנפגעים? אל תגישו תביעות. מה המסר שלך? אני לא מבין את המסר שלך.
אתי בנדלר
¶
אני תיכף אגיד לך כמה שנים החוק הזה קיים, ואתה יודע איזה אפקט הרתעה היו לפרסומים הראשונים על התובענות האלה? עכשיו זה כבר שוב מתחיל עם זה - - -
נעמה שחל
¶
אני מצטערת שאני חוזרת רגע אחורה, אבל אני התבקשתי לעדכן שלאור ההצבעה על הסעיף הקודם, ומכיוון שתמיכת הממשלה והחלטת ועדת שרים היתה שהתקדמות ההצעה תהיה בתיאום, בין היתר, עם המשרד להגנת הסביבה, בכוונת השר להגנת הסביבה - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 5א1(2) להצעת חוק שמירת הניקיון (תיקון מס' 22) (פיצויים לדוגמה), התשע"ב-2011, נתקבל.