PAGE
49
ועדת הכלכלה
06/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 776 >
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"ב באדר התשע"ב (06 במרץ 2012), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 06/03/2012
חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 104), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (תיקון מס' 102), התשע"א-2011>
מוזמנים
¶
>
מקס אבירם - מפקח ארצי על החינוך לבטיחות בדרכים, משרד החינוך
טארק קסיס - ייעוץ וחקיקה- כלכלי פיסקלי, משרד המשפטים
חנניה אפנג'ר - מנהל משרד הרישוי מחוז הנגב, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
גאנם חמדה - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
פריד אבו טאיה - מפקח ארצי לתחבורה באגף הכשרה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
חיים אמיגה - עוזר יועמ"ש, המשרד לבטחון פנים
רוני לוינגר - ראש חוליית תעבורה באגף התנועה , משטרת ישראל, המשרד לבטחון פנים
שוקי שדה - מנכ"ל, ארגון חברות ההסעה
אלי אוליאל - מנכ"ל יו"ר, ארגון מורי הנהיגה
אבי גולן - יו"ר, ארגון מורי הנהיגה
שמשון עידו - סגן יו"ר, ארגון מורי הנהיגה
אבי קרמר - דובר יו"ר, ארגון מורי הנהיגה
מאיר אלרם - מנהל אגף נהגים ואכיפה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
סנדרה ברק אסל - מנהלת תחום נהגים צעירים, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
בתיה לוי - מנהלת חטיבת אוכלוסיות, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
עמי רוטמן - יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
מרב רפאלי - מנהלת תחום חקיקה פניות ציבור וכנסת, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
אלי יעקובי - חבר עמותה, עמותה לקידום מקצועי של מורי הנהיגה
איתמר לוין - חבר הנהלה, עמותה לקידום מקצועי של מורי הנהיגה
יעקב פוני - חבר הנהלה, עמותה לקידום מקצועי של מורי הנהיגה
ציפי לוטן - מדענית ראשית, עמותת אור ירוק
איציק סנדלר - מתנדב, עמותת אור ירוק
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (תיקון מס' 102), התשע"א-2011, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. אנחנו פיצלנו את הפרק של המל"נים. נשארנו עם הפרק של הרישיון המדורג. באיזה סעיף עצרנו?
איתי עצמון
¶
עצרנו בסעיף 12א1(ה), שעניינו בהסמכת שר התחבורה לקבוע בתקנות הוראות לעניין ביצוע תכנית הליווי.
איתי עצמון
¶
כן. התיקון הראשון שהוסכם הוא שאותן תקנות יהיו באישור ועדת הכלכלה. התיקון השני שנדון הוא שלא תוטל מגבלה על מספר המלווים. נדון תיקון לגבי כך שבאותן תקנות ייקבעו חלופות לביצוע תכנית הליווי כדי ליתן מענה לאותם אנשים שלא יכולים להשיג מלווים אישיים, לאותם אנשים שאין להם משפחה.
איתי עצמון
¶
בפסקה (2) לסעיף קטן (ה) דובר על כך שההסברים והמידע על תכנית הליווי לנהג החדש הצעיר מול המלווים יתחיל .. כפי שגם החליטה הוועדה לגבי ההסברים שיינתנו לנהג חדש צעיר.
לאה ורון
¶
הוועדה ביקשה בסוף הדיון ממשרד התחבורה להעביר תכנית מסודרת של הצעות לליווי, בעיקר באשר לאותם נהגים שאין להם בבית הורה או קרוב משפחה שיוכל ללוות אותם בנהיגה.
חוה ראובני
¶
אנחנו שקלנו. התקיימו דיונים והרבה מחשבה לעניין החלופות והפתרון לאוכלוסיה הזאת. גם אם היא מצומצמת באחוזים, עדיין מדובר בכמה אלפי אנשים מידי שנה. הגענו למסקנה שהמדינה ושלוחותיה –לצורך זה גם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים היא המדינה – לא תוכל לקחת על עצמה לנהל מן מאגר מלווים פוטנציאלי או משהו כזה. ברגע שהמדינה נכנסת לזה היא תצטרך לקבוע קריטריונים, היא תצטרך לעשות מיון, היא תצטרך לבחור את האנשים. זה מחייב עיגון משמעותי בחקיקה. זה הליך בירוקרטי מסובך.
המדינה לא נוטלת חלק – זאת תפישה והשקפה - בהכשרת נהגים. הנושא של קבלת רישיון נהיגה הוא נושא שהוא לחלוטין במישור הפרטי, מבחירתו של האזרח. המדינה קובעת אמות מידה לזה. היא קובעת את הדרישות, היא קובעת מי הם אנשי המקצוע שיכולים לספק את הדרישות. מכאן ואילך היא לא נוטלת חלק בתהליך. מהסיבות האלו אנחנו לא חושבים שאנחנו יכולים לנהל מן מאגר מלווים או משהו מהסוג הזה, מה עוד שהבעיה היא לא רק מלווים. יש מקרים שיש מלווים ורכב אין. צריך גם מאגר כלי רכב. כאן אנחנו מדברים על בעיות נוספות. אנחנו נשארים בהצעה שמעוגנת בהצעת החוק, לפיה אפשר לעשות ליווי גם באמצעות מורה נהיגה. במקרה שמורה הנהיגה יהיה המלווה תכנית הליווי תהיה אחרת ומצומצמת יותר. ההנחה שלנו היא שלידע המקצועי של מורה הנהיגה בתחום של הנהיגה, בתחום ההכשרה, בתחום זיהוי טעויות, תיקונם והפניית תשומת הלב יש ערך מוסף שיכול לתת את אותה תועלת של שעות ליווי בהרבה פחות זמן מאשר כאשר הדיוט, שזה כל אחד מאיתנו הנהגים, עושה את אותו הדבר. אנחנו חושבים שאפשר להסתפק ב-12 שעות ליווי כשזה מבוצע באמצעות מורה לנהיגה.
חוה ראובני
¶
זה שוק. או שכן או שלא. גם על מחירי שיעורי הנהיגה אנחנו לא מפקחים. זה עניין להסכמה בין המלווה..
חוה ראובני
¶
כן. מצומצם בהרבה. אנחנו זורקים כאן את הכפפה לכיוון הארגונים הוולונטריים למיניהם, מה שקרוי המגזר השלישי שמעוניין בנושא של בטיחות בדרכים, על-מנת שיקדמו מערך של מתנדבים לטובת אלה שידם איננה משגת. הליך לימוד הנהיגה הוא הליך שהוא לא חינם. כל מי שנכנס לתוכו יודע שיש לו עלויות לא ממש ידועות של שיעורי נהיגה, עלויות של מבחני נהיגה שניתנים לצפייה בצורה מוגבלת. מי שאין לו מלווה יצטרך להביא בחשבון איזה שהוא סכום לליווי, אלא אם כן.. במשך שנים רבות "אור ירוק" עשתה תכניות ליווי מהסוג הזה בהתנדבות. היא הכשירה את הליווי. אני לא יודעת אם היא העמידה מלווים. אם אפשר לעשות את זה דרך הארגונים השונים המעוניינים בנושא אנחנו רק נברך על זה.
אלי יעקובי
¶
אנחנו מברכים. זה בדיוק תואם את ההצעה שלנו לפני שתי ישיבות. מה שאני מציע – פה אני זורק כפפה כמו שאתם זרקתם לוועדה – זה לבדוק לאורך זמן את היעילות של הליווי של חצי שנה. דבר נוסף שרשות הרישוי לא נתנה את דעתה - אנחנו דיברנו על זה - זה איכות המלווה. אני חושב שצריך להעמיד קריטריונים גם למלווה, כי אדם שיש לו הרבה עבירות, שיש לו תרבות נהיגה קלוקלת, יכול לדעתי רק להרע לנהג החדש. באופן כללי אנחנו שמים שתי ידיים על החוק הזה.
אלי יעקובי
¶
אני אומר שאין להם סמכות להציע את זה. מורי הנהיגה לא יכולים לקחת את זה על עצמם. מורי הנהיגה נאנקים היום. מורי הנהיגה, כמו שאמרתי לפני שתי ישיבות, משועבדים לבנקים. מורי הנהיגה בשביל לקנות אוטו שפעם הם היו קונים במזומן, צריכים היום להתחייב לבנק. אנחנו בתור מורי הנהיגה לא יכולים לקחת את זה על עצמנו, אני מצטער.
אלי יעקובי
¶
יש פה שני אלטרואיסטים שמוכנים. סך ציבור מורי הנהיגה – אנחנו עברנו בארץ – מתנגדים נחרצות. אנשים ראו את הכתבה שהייתה ב-news1. גם צוטט הפרוטוקול. הם מאוד מאוד כועסים על העניין הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מעבר לחיילים בודדים יש כאלה שאין להם ויצטרכו את המנגנון של השעות הנוספות. הייתם מוכנים להקל במחיר של השעות הנוספות?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא. אדם שיש לו מלווה לא ירצה לשלם כסף, הוא ישתמש במלווה שיש לו במשפחה. השאלה אם לגבי מי שאין לו מלווה, יבוא אליכם וירצה מכם עוד שיעורים יש מקום למחיר מופחת. לא אמרתי חצי מחיר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני יכול לקבוע שאת ההשלמה הזאת האדם יעשה אצל המורה ב-20%,25% הנחה מהמחיר שהוא שילם פר שיעור במהלך הלימוד.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני זה לא אתה. אני שואל אם אני קובע בחוק שההשלמה תהיה ב-75% מהמחיר שהיה, כי בכל זאת הליווי הוא גם פחות מאמץ מבחינת המורה.
אבי קרמר
¶
היינו שמחים אם באמת פעם אחת יסבירו את הנושא הזה, יעשו מחיר בפיקוח וממנו נהיה מוכנים לתת 25%.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא נראה לי שנגיע לפיקוח. אמרתי שתהיה לו זכות לחזור למורה שלו. מאחר והיה ביניהם מחיר, המחיר על ההשלמה, על הליווי יהיה מופחת.
אבי קרמר
¶
כן, אבל אתה לוקח את המחיר שלו.. בתחרות שנמצאת היום בשוק אנחנו נמצאים במחיר הפסדי יחסית. אנחנו נשמח מאוד אם מישהו יפקח על זה בצורה מסודרת. ברגע שזה יהיה מסודר אני אתן לו 25%, 30%. אנחנו רוצים שהשיעורים ייכנסו לאיזה שהוא פיקוח מסוים.
איתמר לוין
¶
יש פה שני דברים. זה לא רק לקחת את מורה הנהיגה כחלופה למי שאין לו מלווה. ברור מאליו שאם מורה הנהיגה ייתן את הליווי ב-12 השעות האלה, אז הוא גם ידע בדיוק מה להשלים לתלמיד ומה חסר לו. סביר להניח שהמורה גם יבנה מסלול תואם לכל מה שהוא לא יכול ללמד, כי היום הטסטים לא משקפים את כל תהליך הלימוד. לא שמעתי פה מענה לקריטריונים למלווה - אולי זה מסובך מידי או משהו כזה - למרות שאפשר היה. אם הייתה החלטה גורפת שאת הליווי ברוב המקרים יעשה מורה הנהיגה זה סיפור אחר. כך היינו בונים מסלול הכשרה מתקדם יותר לנהג.
חוה ראובני
¶
הוא יכול. חובת הליווי היא חובה שבצידה איסור פלילי. ההפרה שלו היא פלילית. אם נקבע קריטריונים שמחייבים את הנהג החדש, אז העבריין יהיה הנהג החדש. אם נקבע קריטריונים מי הוא מלווה, הנהג החדש יהיה מחויב לבדוק אותם לפני הליווי. איך הוא אמור לבדוק את הרישומים הפליליים וכמה הרשעות תנועה יש לאבא שלו? זה מידע חסוי. לאבא שלו אסור לראות אפילו אם הוא ילך למשטרה לבקש. זאת עבירה פלילית אם הוא רק יסתכל על ה-print הזה. מה, הוא ילך וישאל את אבא שלו איזה רישיון נהיגה יש לו, מתי פעם אחרונה הוא היה בפסילה?
גאנם חמדה
¶
בצורה הזאת אנחנו נצמצם את מאגר המלווים. כל הבעיה פה היא שאין לנו מספיק מלווים, לכן הלכנו לכיוון של מורי נהיגה. תאר לעצמך שתוסיף עוד בעיה. אנחנו לא נכנסים לזה. אין פתרון אופטימאלי. מכל הפתרונות שיש אני חושב שהגענו לפתרון סביר. זה מקובל על רוב מורי הנהיגה.
איתי עצמון
¶
בישיבה האחרונה, כמו שציינתי, עלה לדיון העניין של הוספת הוראה שלפיה בתקנות שיובאו לאישור הוועדה ייקבעו חלופות לאופן ביצוע תכנית הליווי לגבי מי שהוכיח לרשות הרישוי כי אין באפשרותו למצוא מלווה מתאים ובכך בעצם למלא אחר חובת ביצוע תכנית הליווי כתנאי לקבלת רישיון נהיגה.
איתי עצמון
¶
השאלה אם הוועדה רוצה לעגן במפורש בסעיף המסמיך, שכולל נושאים שונים כמו היקף השעות ותכנית הליווי למי שהמלווה שלו הוא מורה הנהיגה, חובת קביעת אותן חלופות כפי שציינתי קודם לכן. פשוט לכוון את שיקול דעת השר ולומר שבאותן תקנות ייקבעו חלופות, כדי לתת מענה לסיטואציות שעלו כאן בדיונים הקודמים.
חוה ראובני
¶
החלופה היחידה שאנחנו יכולים לקבל על עצמנו זה הנושא של מורי הנהיגה. החלופה הזאת נמצאת כבר בסעיף (ה)(1): "תכנית ליווי למי שהמלווה שלו הוא בעל רישיון להוראת נהיגה". ממילא אני אצטרך להגיד שמורה נהיגה יכול להיות מלווה ותהיה לו תכנית מיוחדת. אני כבר הצהרתי כאן בפני הוועדה, מתועד בפרוטוקול, מה הכוונה שלנו לגבי התכנית הזאת. אני לא חושבת שיש צורך להגיד עוד אמירה על החלופות, כי מה שיש זו החלופה. בתוך הסעיף כתבנו שתי חלופות.
חוה ראובני
¶
בסעיף (ה)(1) כתוב שהשר יקבע בתקנות, באישור הוועדה, תכנית ליווי שנהג חדש צעיר חייב בביצועה, ובכלל זה היקף השעות, מספר השעות בדרכים מסוגים שונים ותכנית ליווי למי שהמלווה שלו הוא בעל רישיון להוראת נהיגה. זה כמובן צריך לכלול את אותם מרכיבים: היקף השעות, דרכים מסוגים שונים.
איתמר לוין
¶
אפשר לחשוב על לתת למלווה הדרכה יותר מקיפה. אולי לקבוע שתי פגישות כדי שיהיה לו ברור, כי אדם מהיישוב לא באמת יודע מה רוצים. נכון שהוא יקבל חוברת וספרונים.
גאנם חמדה
¶
אמרנו שברגע שהאדם עובר את הטסט המעשי, רשות הרישוי תפיץ למורים לנהיגה דף תדריך. המורה יעבור על הסעיפים יחד עם התלמיד, יסביר לו מה מהות הליווי. יהיה לנו גם מאגר של ערכת הליווי בתוך אתר האינטרנט, איך לגשת לזה. לפני שהתלמיד יוצא לדרך הוא יקבל תדריך, תהיה לו את הערכה הזאת. בזה אנחנו מסיימים את העניין הזה.
אבי קרמר
¶
גאנם, אני חושב שיש עוד דבר אחד שאולי אפשר להחזיר בדרך אחרת. עברנו כולנו השתלמויות להיות מדריכים מלווים. הבעיה היא לא התלמיד, היא יותר ההורה המלווה.
גאנם חמדה
¶
אנחנו לא רוצים להכביד על ההורים יותר מידי. יש גבול כמה אתה יכול להכביד על ההורים. בשביל מה תביא את ההורים עוד פעם, שזה נסיעה, דלק? התלמיד בעצמו יקבל את התדריך, ייקח את הדף להורה. אני חושב שבזה אפשר להסתפק.
איתי עצמון
¶
אני רק רוצה להסב את תשומת הלב למשמעות של אי קביעת חלופות נוספות. המשמעות היא שיש אוכלוסיות חלשות שעול מימון הכשרת הנהיגה רק יוסיף ויהיה גדול יותר. מדובר על חיילים בודדים, על אנשים שאין להם כאן קרובי משפחה או חברים שיכולים לשאת בנטל הזה, על אנשים שיש להם הורים מבוגרים שאין להם בכלל רישיון נהיגה.
גאנם חמדה
¶
בערך 1200 שקל. אם אנחנו מדברים על כך שמחיר ליווי שווה למחיר שיעור – שיעור זה משהו כמו 100 שקל - אז זה 1200 שקל.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא ביקשתי ממך לממן. אמרתי אנשים נזקקים. המדינה מממנת להרבה נזקקים ממיר לטלוויזיה. המדינה משתתפת בדברים שהם פחות חובה. קבענו ממיר דיגיטלי. האוצר אמר שהוא משתתף עד 50%.
חוה ראובני
¶
כי זה בא יחד עם שלילת הטלוויזיה החינמית בלי הממיר. כאן אנחנו נמצאים במצב שיש לימוד נהיגה. לימוד נהיגה עולה למי שנכנס לתהליך סדר גודל של 6000 שקל.
חוה ראובני
¶
מדינת ישראל לא מממנת לימוד נהיגה. אנחנו לא תופשים את זה כזכות יסוד של אזרח שמעצם לידתו מגיע לו רישיון נהיגה. המדינה לא נותנת לאף אחד ולא מסבסדת בשום דרך ובשום צורה לימוד נהיגה מכל מין וסוג שהוא.
גאנם חמדה
¶
כמדינה לא נוכל לבצע את זה, כי מי יחליט איזה קריטריונים, מי יחליט כן, מי יחליט לא? אני יכול להביא אותך לכל מיני כיוונים אחרים.
חמד עמאר
¶
כל מי שאין לו אפשרות ליווי יופנה לרשות הלאומית והרשות לאומית דרך המתנדבים שלה, דרך העבודה שלה תעשה את זה.
מאיר אלרם
¶
המועצה האזורית מנשה הרימה את הכפפה לאור מה שהולך לקרות. הם שכרו רכב במסגרת המועצה האזורית על חשבון המועצה. הם מקיימים איזה שהוא תהליך בתוך מועצה אזורית מנשה. זאת דוגמה ליוזמה מקומית. ניסינו לבדוק בעולם, לראות איך הדברים קורים..
לאה ורון
¶
תכוון אותם, תדבר על זה. זה שברשויות, בגורמים או במוסדות, אולי "אור ירוק" יחליטו לעשות מערך של התנדבות, זאת שיחה אחרת. כרגע תציג מה מתכוונת הרשות הלאומית לעשות.
חמד עמאר
¶
אני לא מתכוון לאתר, אני מתכוון שהרשות הלאומית לבטיחות בדרכים שממונה על כל הנושא של הבטיחות במדינת ישראל תבנה מאגר לנושא, תיתן אנשים בצוות שלה, תתחיל לבנות, תיקח את זה מאוד רציני כך שמי שיש לו בעיה בליווי יוכל להרים טלפון ולהגיד שהוא גר בשפרעם והוא צריך עזרה כי הוא חייל בודד.
חמד עמאר
¶
גם את זה אני לא מוכן לקבל. אני רוצה משהו רשמי. אני לא יכול לקבל את זה שארגון מורי הנהיגה ייקחו את זה. אני רוצה משהו מסודר. אנחנו מחוקקים חוק, אדוני היושב-ראש. אנחנו רוצים משהו מסודר. כשהרשות הלאומית תגיד לי שהיא יכולה לעשות את זה, שהיא מקצה תקציב לנושא הזה, שהיא מתחילה להפעיל את זה, אנחנו נהיה רגועים
חוה ראובני
¶
חבר הכנסת עמאר, לא היית פה בהתחלה כשהסברנו שיש בעיה עם המדינה על שלוחותיה - זה כולל את הרשות הלאומית שהיא בסופו של דבר גוף רשמי של המדינה - שלא יכולה להקים מערכות כאלו שלא על פי חוק, עם קריטריונים, מיון והכשרה. זה מחייב סמכויות בחוק, מחייב קריטריונים בחוק, מחייב עלויות.
חוה ראובני
¶
פעילויות התנדבותיות אחרות, אבל כאן כדי לעשות מטלה שהיא חובה על פי דין באמצעות אנשים מטעמה היא תצטרך להתחיל עם מערך של קריטריונים לגבי מי כן מלווה, מי לא מלווה, למיין אותם, לבדוק את הדברים.
גאנם חמדה
¶
מה שאמר חבר הכנסת חמד זה שכן יהיה מימון. אנחנו בעד שיהיה מאגר כזה. אנחנו מאוד תומכים במאגר כזה כך שכל מי שרוצה לפנות למאגר הזה..
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מאגר אפשר לבנות. אני חושב על מצב שאנחנו מאשרים את החוק ומחר יש בחורה שגם ככה החיים שלה קשים והיא עכשיו צריכה לשלם על הליווי עוד 1200 ₪. המדינה לא תוציא 2 מיליון ₪ כדי לפתור את הבעיה של כל המסכנים האלה בכל המדינה. מבזבזים כל כך הרבה כסף בפרויקטים בתשתיות. מה זה 2 מיליון ₪ במשרד התחבורה? לפעמים בטעות של מפקח הכסף הזה הולך לאיבוד.
גאנם חמדה
¶
אמרנו שזה יהיה יותר או פחות מ-2 מיליון ש"ח. העניין פה הוא לא הכסף. העניין להיכנס לזה הוא בעייתי.
חוה ראובני
¶
כי אני אצטרך לעגן לעצמי סדר, להסמיך את עצמי לעשות את זה. אני קודם כל צריכה סמכות. למדינה אין סמכות אם זה לא כתוב בחוק. אני אצטרך לקבוע קריטריונים לגבי מי יהיה מלווה, כי המדינה צריכה לבחור אותם, צריכה להכשיר אותם, צריכה למיין אותם. זה לא רק 2 מיליון שקל לשלם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אי אפשר לזרוק את כולם ככה לים. יש אנשים מסכנים. יש אנשים שללמוד את שיעורי הנהיגה קשה להם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
ואם לא יהיו להם מתנדבים? אם יש מתנדבים אין בעיה. מי שיש לו מתנדב לא צריך ללכת להגיש בקשה למשרד התחבורה, להוציא תקציב.
גאנם חמדה
¶
על-מנת שלא נקבל פה החלטה שגויה, בוא ניתן לחוק הזה לרוץ במשך שנתיים. נבחן את זה בעוד שנתיים, נראה את המשמעויות. אם לא יהיו מתנדבים אולי נחשוב על זה. אני לא חושב שאנחנו צריכים להיכנס לזה עכשיו.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עד אז נדבר עם השר. נחשוב עד המליאה מה אנחנו עושים עם זה. קשה לנו, גאנם, להעביר דבר כזה, לתת לאנשים גזירה כזאת. מתוך 120 אלף אנשים מדובר על 2000 אנשים שחיים על הקצה של הקצה. מה הבעיה לעזור להם?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, רק על ידי מורי הנהיגה. אתה לא פורץ את זה, אתה לא פותח את זה. קהילת מורי הנהיגה מוכרת לך. אין לך בעיה לזהות מי המלווה הרלוונטי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אומר לך שהם ימצאו אלף ואחד קריטריונים שכבר נקבעו בחוק לקבלת סיוע. זה תקציב סגור. יש כזה דבר?
חמד עמאר
¶
אנחנו מדברים על מישהו שהוא לא נזקק, לא על נזקק. אנחנו מדברים על מישהו שאין לו אפשרות ליווי. יש הבדל אדיר בין מי שנזקק למי שאין לו אפשרות ליווי.
חוה ראובני
¶
אנחנו רואים פה עוד פתח. בסוף יבואו אלינו המסכנים ויבקשו שהמדינה תממן להם את לימוד הנהיגה מלכתחילה. אדוני מדבר על הכסף הקטן של 1200 בסוף, אבל מה עם ה-6000 שלפני?
חוה ראובני
¶
זאת התחלת הדרך להגיד שיש למדינה אחריות לממן את זה שלבן אדם תהיה יכולת לנהוג. האמירה פה היא שהמדינה נוטלת על עצמה אחריות לממן לבן אדם את השלמת לימוד הנהיגה ואת הכשרתו כנהג. היום זה על הליווי, אחר כך יבוא המסכן ויגיד שגם אין לו את ה-6000 הראשונים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
המדינה נותנת סיוע בהרבה דברים. היא נותנת בשכר דירה, במלגות ללימוד. בדבר כזה שהמדינה באה ומוסיפה עול.. לי זה לא מסתדר איך המדינה מוסיפה עול על קבוצה של מסכנים ולא דואגת לסייע להם. אני לא מבין את זה.
ציפי לוטן
¶
"אור ירוק" כבר 7 שנים עושה פעילות בהתנדבות בנוגע לליווי. פגשנו עד היום יותר מ-200 אלף משפחות בתחילת הליווי. עשינו את ההכשרה לנהג הצעיר וגם למשפחה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אין לי בעיה, אני בעד. האם אתם יכולים להבטיח שכל מי שיפנה אליכם יקבל מענה של ליווי?
ציפי לוטן
¶
אנחנו יכולים להבטיח שנעמיד לרשותו את מערך המתנדבים שלנו. מערך המתנדבים שלנו כולל היום 4500 מתנדבים. הליווי זה משהו שאנחנו עושים אותו. יש לנו את התכנים ואת האנשים שיכולים להעביר את זה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אפשר להגיד שאותה כתובת לסיוע.. פנה מישהו, מצאתם לא סידור ב"אור ירוק" והוא קיבל מענה. לא מצאתם סיוע ב"אור ירוק" או ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים, הוא יקבל סיוע מהמדינה על פי קריטריונים ועד הגבול.
גאנם חמדה
¶
מבחינת הניהול. פנה, לא פנה. אני לא יודע אם הוא פנה, מי אישר לו, מי לא אישר לו, קריטריונים. זה נושא שאנחנו כמדינה אם ניכנס אליו זאת תהיה תסבוכת לא פשוטה.
ציפי לוטן
¶
צריך לזכור גם מה המצב היום. המצב היום הוא שעל כולם יש את חובת הליווי. הרבה לא עושים את זה. זה בדיוק המטרה של החוק הזה, לאפשר לעשות את זה.
לאה ורון
¶
האם למשרד התחבורה יש נתונים כמה אנשים עלו על הכביש ללא נהיגה באמצעות מלווה לאחר שהמתינו את התקופה הנדרשת?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אומר לך שהתפתחו פה דברים הרבה יותר בעייתיים. אנשים שאין להם את הכסף ימצאו עם מי לעשות את הסידור, תאמין לי. הוא לא ילך לשלם עוד חצי משכורת, עוד שליש משכורת אחרי שהוא כבר קיבל רישיון. הוא ימצא, תאמין לי, את המורה מתוך 10 אלפים מורים שיעשה איתו את הסידור הזה, ואז לא יהיה לך ליווי ולא יהיה לך כלום. אני לא יודע למה ההתעקשות על סכום כזה פעוט.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה לא נוגע ללימודי הנהיגה, זה נוגע לנושא של החובה הנוספת. אתה תמיד יכול לתת אלטרנטיבה ראשונה להפנות למתנדב, אבל מה קורה אם הפנית למתנדב ואין?
חוה ראובני
¶
זה שם עלינו אחריות של מיון, אחריויות של פיקוח, אחריות של קריטריונים. זה פוגע בעיקרון שהמדינה לא מכשירה את הנהגים. זאת בחירה של האזרח אם הוא מכשיר. כשהוא מתחיל את לימוד הנהיגה הוא לא יודע בדיוק כמה זה יעלה לו, אם הוא יצטרך 30 שיעורים וטסט אחד, או 50 שיעורים ו-7 טסטים. הוא לא יודע אם זה יעלה לו 4000 שקל או 10 אלפים שקל. גם מיעוטי היכולת שנכנסים לתהליך הזה, כשהם עושים איזו שהיא הערכה אם יש להם את התקציב, יצטרכו - מי שאין לו את המלווה - להביא את העניין של המלווה בחשבון. אני מצטטת את מה שאמר בחדר הזה חבר כנסת בדיון בהקשר אחר: "הבטיחות לפעמים עולה". המדינה לא יכולה לקחת את זה על עצמה, כי זה מנוגד לתפישה בסיסית שהמדינה לא מממנת תהליכים וולונטריים של הכשרה מקצועית.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני לא רואה איזו בעיה יכולה להיות אם הכרעה פוליטית תתקבל. אנחנו נדבר עם השר. אני לא יודע מה העמדה שלך בנקודה.
חמד עמאר
¶
אני אותו דבר. העמדה שלי ברורה. אני לא מחויב למשהו תקציבי בנושא הזה. אם יבואו ויגידו שהרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לוקחת על עצמה את האחריות הזאת שמי שאין לו את אפשרות של ליווי ירים טלפון וימצאו לו את הסידור..הייתי מסתפק בזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מה אם לא נתנו לו את הסידור? אם יש סידור אין לנו בעיה. אם לא נתנו לו את הסידור, מה קורה? למה לעצום את העיניים?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
הם לא מחויבים. אני אומר לך שלא נתנו לו את הסידור. הוא פנה, הוא רצה את הליווי. הוא פנה ל"אור ירוק", הוא פנה לאור כזה, לאור אחר. אין לו ליווי בהתנדבות, מה הוא עושה?
חמד עמאר
¶
זה מה שאמרנו. אמרנו שצריך לקבוע קריטריונים ברורים של זכאי שיכול לקבל את המימון הזה מהמדינה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני לא מאמין שהשר מסכים לזה שאנשים באופקים לא יקבלו רישיון נהיגה בגלל שאין להם כסף להשלים את ההשלמה. אני לא מאמין.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תיכנס ללוחות של הלמ"ס, תראה כמה אנשים בלי מכוניות. אתה לא מכיר אותם, כי אתה לא מלמד אותם. תראה באחוזים. בדוק.
חוה ראובני
¶
שאין להם מכוניות בבעלותם. זה עוד לא אומר שאין להם מכוניות. תוסיף על זה את עשרות אלפי מכוניות הליסינג שיש לאנשים שאין בבעלותם רכב ולא נמצאים בסטטיסטיקה של הלמ"ס. יש להם אוטו שלא עולה להם אגורה.
אבי קרמר
¶
בוועדות שישבנו בדקנו את המגזר, בדקנו את כל המקומות האלה. זה היה 0.0 בסך הכל הכללי. השאלה מה האלטרנטיבה, האם לקחת את המעט הזה שצריך לעזור לו וצריך למצוא את כל הדרכים כדי למצוא לו פתרון כדי שלא יהיה עבריין, מול המאסה הגדולה שעליה אנחנו..
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא צריך ללכת עד אופקים, בוא אני אקח אותך לרמת-גן. ברמת גן, שהיא עיר בדירוג סוציו אקונומי 8 או 9, אני אראה לך כמה אנשים שאני מכיר אישית – אני אעבור איתך ב-2 רחובות – בלי מכוניות.
לאה ורון
¶
אני חושבת שהוא לא הבין את ההצעה שלך. כל מה שאמר היושב-ראש זה שמשרד התחבורה ייעד תקציב מסוים לאנשים חלשים בחברה שהשר יקבע בתקנות מי הם, והם ילמדו אצל מורי הנהיגה את אותם 12 שיעורים.
רוני לוינגר
¶
מה המדינה תענה לאותו אחד מאופקים או מרמת גן שיגיד שיש לו מלווה אבל חסרים לו 1200 שקל כדי להשלים את לימודי הנהיגה?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מעלה הסתייגות. אני לא מאשר תיקון בחוק. ההסתייגות תוכל להיות מאושרת במליאה. עד אז יהיה מספיק זמן לדבר עם השר ולאשר עם השר. אנחנו נעמוד על זה שזה ייכנס.
גאנם חמדה
¶
כולנו תומכים בחוק הזה, חושבים כמה הוא נחוץ, כמה הוא חוסך בחיי אדם לגבי הנהגים הצעירים. כל הזמן מושכים ומושכים את זה.
לאה ורון
¶
זאת דרך אחת להציג את הדברים. אפשר לעבור על הפרוטוקול ולראות שהוועדה הייתה חרדה לנושא הליווי, לא סתם התבקשתם בישיבה האחרונה להגיש תכנית מפורטת לליווי. תבדוק את הפרוטוקולים בכל אחד מהדיונים שהתקיימו ב-2.8, ב-1.11, ב-29.11 וב-17 לינואר, כשחבר הכנסת חמד עמאר מילא את מקומו של יושב-ראש הוועדה. אתם שוב ושוב ושוב נשאלתם על פתרונות הליווי.
גאנם חמדה
¶
אין לנו פתרון אופטימאלי. אמרנו את זה. אנחנו אומרים את זה גם עכשיו. מצאנו את הפתרון הטוב ביותר מכל הפתרונות האלה
איתי עצמון
¶
אני רוצה להבין על מה בדיוק מדובר. השאלה אם מדובר על כך שבתקנות לפי סעיף קטן (ה), שהן כאמור באישור הוועדה, יקבע שר התחבורה כללים, תנאים ואמות מידה לזכאות למימון שיעורי נהיגה הנדרשים לחובת ליווי לגבי מבקשי רישיון נהיגה שהוכיחו כי אין באפשרותם להשיג מלווה לצורך ביצוע תכנית הליווי. כמובן שזה נוסח ראשוני ועקרוני, הוא לא סופי. השאלה אם הוא מבטא את הכוונה של חברי הכנסת.
איתי עצמון
¶
סוגיה נפרדת היא סוגיה של תחילתו של החוק המוצע. הוועדה יכולה לקבוע כי אותו סעיף שנוגע לחובת ביצוע תכנית הליווי ייכנס לתוקף תוך X חודשים, ובלבד שעד אותו מועד יובאו תקנות לאישור הוועדה. לא הובאו תקנות ידחה השר, באישור הוועדה, את מועד התחילה בתקופה נוספת.
לאה ורון
¶
אני חושבת שחסרה פה הכוונה שחובת הליווי תקוים באמצעות מורי הנהיגה בתכנית מקוצרת של 12 שיעורים.
איתי עצמון
¶
אני מבין שהכל אמור להיקבע, לכן אמרתי כללים, תנאים ואמות מידה, שזה משהו יחסית רחב כדי להחיל את כל ההסדר.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
העיקרון שהשר בתקנות יהיה חייב להביא קריטריונים בקביעת מי הם אותם אנשים שזכאים לסיוע ואיך הם מקבלים את הסיוע.
איתי עצמון
¶
הכוונה היא למימון וסיוע מאוצר המדינה. השאלה אם לא ראוי להבהיר בתקנות שלא תוטל חובת התייצבות על המלווה במשרדי רשות הרישוי.
גאנם חמדה
¶
לא ברשות הרישוי. קבענו אצל מורה הנהיגה. מורה הנהיגה הוא הסמכות. הוא לימד אותו, הוא יודע את זה הכי טוב בעולם.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי בעד הסעיף עם התיקונים והשינויים?
ה צ ב ע ה
בעד – פה אחד
אושר
המשרד שומר את הזכות להסתייג.
חוה ראובני
¶
(ו) הוראות סעיף זה וסעיף 12א2 לא יחולו על חייל או על שוטר, הנוהג ברכב, במסגר מילוי תפקידו בשירות, מכוח רישיון נהיגה בר תוקף מטעם צבא ההגנה לישראל או מטעם המשטרה, ולעניין זה יחולו ההוראות החלות על נהג חדש לפי פקודות הצבא ופקודות המשטרה.
אנחנו סומכים על הכלליים הפנימיים של נהיגה במסגרת צה"ל, של נהיגה במסגרת המשטרה. אנחנו סומכים על מי שנוהג ברכבים שלהם.
חוה ראובני
¶
(ז) בסימן זה, "מלווה" – כל אחד מאלה, ובלבד שלא ייחשב מלווה בעת היותו שיכור כהגדרתו בסעיף 64ב;
(1) מי שיש בידו רישיון נהיגה בר תוקף לאותו סוג רכב חמש שנים לפחות, ומלאו לו 24 שנים, ואם יש בידו רישיון להוראת נהיגה לפי סעיף 16 – אף אם טרם מלאו לו 24 שנים;
(2) מי שיש בידו רישיון נהיגה בר תוקף לאותו סוג רכב שלוש שנים לפחות, ומלאו לו 30 שנים." זה צילום המצב הקיים..
חמד עמאר
¶
אנחנו דיברנו אז בקשר למלווה. אני לא רוצים מלווה עם 20 אלף נקודות או מלווה עבריין. זאת נקודה שצריך לקחת בחשבון. צריך לקבוע מי שיש לו כך וכך עבירות, מי שיש לו כך וכך נקודות. אנחנו הרי יודעים שהוא לא יכול לבוא וללוות.
חוה ראובני
¶
בדקנו את זה. אנחנו לא הצלחנו למצוא פתרון. ברגע שאתה קובע קריטריון שאומר שאדם לא יכול להיות מלווה אם יש לו איזה שהוא סוג של הרשעות, זה אומר שיש חובה על הנהג החדש לבדוק, אחרת הוא יהיה עבריין פלילי. זאת עבירה פלילית לנהוג בלי מלווה. לנהוג עם מלווה לא כשיר זה כמו לנהוג בלי מלווה. אין שום דרך חוקית שבה אותו בחור בן 17 יכול לבדוק את הרשעות התנועה של אבא שלו.
חוה ראובני
¶
אסור לו. אם אבא שלו יגיד שאין לו, איך הוא ידע כמה נקודות יש לו, כמה הרשעות יש לו? הוא יבדוק במשטרה? אסור לו.
חמד עמאר
¶
את רוצה להגיע למצב שיש לי נהג עבריין שיכול ללוות את הנהג הצעיר הזה וללמד אותו דברים שאני לא רוצה שהוא ילמד?
איתמר לוין
¶
אני יודע שרשות הרישוי מנהלת את שיטת הניקוד. שיטת הניקוד כתובה וידועה לרשות הרישוי. כל מה שצריך המלווה לעשות זה שבתצהיר שהוא חותם לכתוב שאין לו את אותן נקודות.
גאנם חמדה
¶
אנחנו יותר מידי מקשים את החיים על עצמנו. בסוף אנחנו הולכים על חוק שלא נוכל ליישם אותו בגלל עקיפות מימין ומשמאל.
לאה ורון
¶
אנשים לא יודעים כמה נקודות יש להם. תשאל את האנשים בחדר אם הם יודעים. אולי פה לאלה יש מודעות גבוהה.
גאנם חמדה
¶
נניח שיש נהג אוטובוס שמסיע 40 אנשים. ברגע שיש לו רישיון הוא נוהג. לאחד כזה שהייתה שלילה ומסיע 40 אנשים אני אגיד שהוא לא יכול ללוות? אם נתתי לו סמכות להיות נהג הוא יכול גם ללוות. אל תיכנסו לזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חמד, אם אדם חזר אחרי שלילה ומסיע אנשים כנהג ציבורי, בין אם זה מורה נהיגה, נהג מונית..
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מה יותר חמור, אדם שמסיע אנשים או אדם שמלווה אנשים? ברור שאדם שמסיע אנשים. אם אתה נותן לו לחזור לנסוע, מה העניין? לא חשבתי על התשובה הזאת.
חמד עמאר
¶
אני חשבתי על זה, אבל אני עדיין חושב שצריך למצוא איזו שהיא דרך שאותו עבריין נהיגה לא יוכל להיות מלווה.
גאנם חמדה
¶
עבריין הנהיגה עצמו לומד ונוהג. עבריין הנהיגה שיש לו רישיון מסיע לפעמים משאית עם 30 או 50 טון.
חוה ראובני
¶
בסעיף קטן 12א1(ג) שאושר כבר נאמר שתיתן רשות הרישוי לנהג החדש הצעיר הסברים ומידע, לרבות בשפות שונות, בדבר חובת הליווי. בשיחה שקיימנו על התהליך ברזולוציה של איך אנחנו מבצעים את זה, הושגה המסקנה שהדרך האפקטיבית – זה גם נאמר פה קצת יותר מוקדם בדיון – זה שיהיה מן עלון כזה שיהיה בשפות שונות שתכין רשות הרישוי, שיהיה חתום על ידי רשות הרישוי ויחולק בפועל על ידי מורה הנהיגה שנמצא בממשק ובקשר הישיר עם תלמיד הנהיגה. כיוון שהדבר הזה עלה שאלתי את עו"ד עצמון אם לדעתו יש בעיה מול נוסח סעיף 12א(ג) שמדבר על זה שרשות הרישוי נותנת את המידע. היא בעצם נותנת אותו באמצעות מורה הנהיגה. אנחנו רוצים לסגור את הדבר הזה כך שלא יהיה ספק שהיא יכולה לעשות את זה באמצעות מורה הנהיגה. היא נותנת את המידע. השאלה, עו"ד עצמון, אם יש צורך לתקן, ואם כן, מה הדרך הטובה לעשות את זה.
איתי עצמון
¶
אני חושב שיש צורך לתקן, אבל מכיוון שלא ביקשתם בקשה לדיון מחדש הדרך לעשות את זה היא לא לתקן את סעיף קטן (ג), אלא לקבוע הסדר חדש אחר שלפיו רשות הרישוי תעביר את אותו מידע למורי הנהיגה כך שגם הם יוכלו להעביר את אותו מידע לנהגים החדשים הצעירים. מידע והסברים כאמור בסעיף קטן (ג) יכולים שיינתנו לנהג החדש הצעיר גם באמצעות מורי נהיגה.
איתי עצמון
¶
אני מבין שהכוונה היא לקבוע סעיף שלפיו גם מורי הנהיגה יוכלו לתת לנהג חדש צעיר הסברים ומידע כאמור בסעיף קטן (ג) לגבי חובת הליווי.
איתי עצמון
¶
זה שרשות הרישוי תעביר אותו למורי הנהיגה זה דבר אחר, אבל המידע יכול להינתן או על ידי רשות הרישוי או על ידי מורי הנהיגה. אנחנו משאירים עדיין את האפשרות שרשות הרישוי תיתן לנהג החדש..
חוה ראובני
¶
תיקון לסעיף 12א2. בסעיף 12א2 לפקודה (1) בכותרת השוליים, במקום "לנוהג חדש" יבוא "לנהג חדש";
(2) במקום "נוהג חדש" יבוא "נהג חדש";
(3) במקום "יושב לידו מי שכשיר להיות מלווה" יבוא "יושב, במושב שלצידו, מלווה".
חוה ראובני
¶
פסקאות (1) ו-(2) הן עניין של עברית גרידא. עברנו ממינוח של נוהג חדש למינוח של נהג חדש, לפיכך אנחנו מבקשים לתקן גם בסעיף 12א2. (3) זה פועל יוצא של פסק דין שניתן. בעוד שסעיף הליווי בסעיף 12א1 מדבר במפורש על המלווה שצריך לשבת לצד הנהג, בסעיף 12א2 לא נאמר במפורש. כשנהג חדש הועמד לדין על כך שנסע עם יותר מ-2 נוסעים והיה באוטו מי שכשיר להיות מלווה, רק שהוא ישב במושב האחורי, הוא זוכה. אנחנו חושבים שהליווי לא יכול להיות אפקטיבי מעצם הנוכחות ברכב, הוא צריך להיות לצידו של הנהג, לכן כדאי ש-12א2 יתאים ל-12א1. זה מה שאנחנו מבקשים לתקן.
איתי עצמון
¶
רציתי רק לשאול על-מנת להבין את התיקון שהצעתם כאן. אנחנו מדברים על נהג חדש צעיר, שזה נהג שטרם מלאו לו 24.
איתי עצמון
¶
יותר צעיר. הוא טרם סיים את תכנית הליווי כי טרם מלאו לו 21 שנים. הוא יוכל להסיע יותר מ-2 נוסעים גם בלי מלווה?
חוה ראובני
¶
12א2 בנוי מ-3 תנאים מצטברים. אחד זה שהוא נהג חדש, השני שעוד לא מלאו לו 21, ותנאי שלישי הוא שהסתיימה תקופת הליווי, הוא כבר סיים את הליווי ויש לו רישיון נהיגה.
חוה ראובני
¶
עד תום תקופת הנהג החדש. בתקופה הזאת הוא איננו רשאי להסיע יותר מ-2 נוסעים. אם הוא ירצה להסיע יותר מ-2 נוסעים ייכנס מלווה לידו. עכשיו אנחנו אומרים לידו.
חוה ראובני
¶
אנחנו מדברים על 3 תנאים מצטברים: אחרי תקופת הליווי, מתחת לגיל 21 ועדיין נהג חדש. הכל בתוך השנה וחצי הזאת.
חוה ראובני
¶
אנחנו לא מתכוונים לשנות שום דבר במהות או בהסדר הקיים, אנחנו רק רוצים לתקן את העברית ולהבהיר איפה צריך לשבת המלווה הזה.
שמשון עידו
¶
האם אני יכול להבין מהצעת החוק הזאת, מהתיקונים האלה שמי שסיים נהג חדש והוא בן 19 יכול להסיע..?
חוה ראובני
¶
זה תנאים מצטברים כשהוא בן פחות מ-21, הוא נהג חדש ואחרי תקופת הליווי. כל ה-3 האלה צריכים להתקיים.
חוה ראובני
¶
אנחנו עוברים לסעיף 9. תיקון סעיף 64ב 9. בסעיף 64ב(א) לפקודה – (1) בפסקה (2) להגדרה "מממונה על הרכב", במקום "נוהג חדש" יבוא "נהג חדש"; (2) בפסקה (3א)(א) להגדרה "שיכור", במקום "נוהג חדש" יבוא "נהג חדש"; זה סעיף השכרות. יש שם כללי שכרות לממונה על רכב. זה תיקון עברית.
חוה ראובני
¶
גיל קבלת הרישיון לא משתנה פה. גיל קבלת הרישיון הוא בסמכות השר בהתקנת תקנות. התכנית היא שזה יבוא יחד עם התחילה של החוק הזה. אין שום כוונה להוריד את גיל הנהיגה לפני שהחוק הזה נכנס לתוקף. התקנות יותקנו עם תאריך תחילה כנגד זה.
חוה ראובני
¶
החוק הזה לא מותנה בתקנות. חוק לא יכול להיות מותנה בתקנות. הכנסת היא המחוקקת, היא הריבון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
איך אנחנו מעגנים שזה לא יהיה תלוי בזהות השר או בדעתו באותו רגע אלא במה שקבענו עכשיו?
חוה ראובני
¶
הדרך היחידה לעשות את זה זה לקבוע בתוך החוק עצמו שהגיל משתנה. אדוני ודאי יכול לעשות את זה. החוק קובע כיום שכל הגילאים קבועים בתקנות. פקודת התעבורה קובעת בסעיף 12, אם אני לא טועה, שגיל נהיגה הוא 18, אלא אם כן השר קבע בתקנות גיל נמוך יותר או גבוה יותר. יש דרגות שצריך גיל יותר גבוה, יש דרגות שאפשר גיל נמוך יותר.
ציפי לוטן
¶
אני רוצה להתייחס לנושא של הגיל, כי ההפחתה של הגיל ל-16 ו-9 חודשים יכולה לגרום לכך שבגיל 17 יהיו נהגי סולו בכביש. זה לא המצב היום.
אבי קרמר
¶
הוא צריך להיות סולו רק ביום. זאת מהות החוק. מהות החוק היא להפריד בין יום ללילה בלי להעמיס על אנשים וגם להגיע עם ניסיון לצבא לפני שנוהגים. זה היה כל החוק.
ציפי לוטן
¶
הפחתת הגיל הייתה כדי לאפשר לעשות תקופת ליווי יותר ארוכה. אין היום בכביש נהגים בני 17 שנוהגים ביום לבד. נהיגה לבד זה השלב הכי קריטי.
גאנם חמדה
¶
אנחנו לא מפחיתים את זה בצורה משמעותית. מצד אחד אנחנו רוצים שיהיה חוק, מצד שני אנחנו לא רוצים להכביד יותר מידי על התלמידים. מה אמרנו פה? אמרנו שבמקום שיהיה גיל 17 זה יהיה 3 חודשים לפני כן. אנחנו מאריכים את התקופה ב-3 חודשים.
ציפי לוטן
¶
כן, אבל התמיכה של הוועדה הייתה מותנית. הרעיון של הפחתת הגיל היה כדי לאפשר תקופת ליווי יותר ארוכה שמוכחת כאפקטיבית, לא לאפשר לנהגים לנהוג לבד..
ציפי לוטן
¶
כן, אבל עדיין בגיל 17 נהג לא יכול לנהוג לבד ביום. המשמעות של הפחתת הגיל ללא האיסור הזה זה שבגיל 17 הם כבר יוכלו לנהוג לבד ביום. זאת לא הייתה כוונת הוועדה.
ציפי לוטן
¶
הרעיון היה להפחית את הגיל כדי לאפשר לעשות תקופת ליווי ארוכה יותר שהוכחה כאפקטיבית. אין שום מחקר בארץ שמראה שאפשר להפחית את זה לגיל 17.
אבי קרמר
¶
ההיגיון שעמד מאחורי החוק זה 3 חודשים ליווי מלא, כמו שיש היום, ו-3 חודשים נוספים בלילה מבלי להכביד על התלמידים. אתם בעצמכם בנתונים שנתתם הראתם שעיקר התאונות זה בלילה, שהניסיון שנצבר בלילה הוא מעט מידי. אלה נתונים שאתם הצגתם בוועדה.
ציפי לוטן
¶
לכן הרעיון הוא לאפשר לעשות תקופת ליווי ארוכה יותר מבלי לצאת לתקופת הסולו בגיל שהוא נמוך יותר מהגיל היום.
אבי קרמר
¶
בגלל זה באנו ואמרנו שלא נכביד על האנשים, נעשה 3 חודשים כמו היום, ו-3 חודשים נוספים בלילה כך שיהיה להם חצי שנה בלילה, שזה עיקר הבעיה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אתם לא מבדילים בין יום ללילה? לי כאבא לילד בן 16 יש בעיה שהוא ינהג בלילה. ביום אני לא רואה בעיה. אני מפחד רק מהלילה.
ציפי לוטן
¶
בטח שיש, אבל יש גם סטטיסטיקה על איפה הם הכי הרבה מעורבים בתאונות. זה בשלב שהם מפסיקים את הליווי.
ציפי לוטן
¶
גם בלילה וגם ביום. זה לא רק בלילה. הריבוי של התאונות בלילה הוא בעיה, לכן אנחנו בעד ליווי לילה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
על הלילה אנחנו לא נתפשר. זה ברור. זה סכנת נפשות בלילה, כי זה כרוך בבילויים ובכל מיני דברים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
על אף שזה לא פופולארי אני מקבל את ה.. דנו בזה בפעם הקודמת. היו הרבה פניות לוועדה כנגד זה מכל מיני אנשים שחוששים, אבל אני עדיין חושב שזה משהו מאוזן.
חוה ראובני
¶
אנחנו עושים אבחנה. החוק מבחין בין נהג חדש צעיר לנהג חדש מבוגר. חובת הליווי חלה רק על נהג חדש צעיר.
קריאה
¶
כשאתם אומרים 2 נוסעים, למה רק 2 נוסעים ולא אף אחד, או רק 3 נוסעים? מה הפחד? אם הוא יכול להרוג, הוא יכול להרוג גם אדם אחד.
חוה ראובני
¶
זה קשור בלחצים החברתיים בעיקר באוכלוסייה הזאת. הסחות הדעת שהנוסעים גורמים והלחצים החברתיים שמקורם בחברים ברכב עלולים להדיח אותו לדבר עבירה.
קריאה
¶
כשהמלווה יושב על ידו, מה הוא יכול לעשות? כשהוא נוהג עם מורה, אז למורה יש מעצור רזרבי אם הוא עושה טעות. איך המלווה יכול למנוע ממנו לעשות?
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בוא נסיים את כל הסעיפים, אחרי זה נגמור את הנושא של הגיל. אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות אם נצטרך לשנות סעיף. אם נצטרך לשנות סעיף שהצבענו עליו לא נצטרך דיון מחדש. זה נוהג מקובל בוועדה. אנחנו מודיעים מראש רק לצורך העניין הזה, לא שאנחנו פותחים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני אומר שלעניין שינוי הגיל היה ונצטרך לשנות סעיף – נניח תחולה או תחילה – אז האזהרה, ההערה הזאת ניתנה מראש.
חוה ראובני
¶
תחילה ותחולה 10(א) תחילתו של חוק זה, למעט סעיף 4(3), שנה מיום פרסומו (להלן – יום התחילה). (ב) הוראות סעיף 12א1 לפקודה..
גאנם חמדה
¶
מה אנחנו רוצים בסוף? אנחנו רוצים לתדרך את ציבור מורי הנהיגה, להכין אותם, לשלוח את הטפסים האלה. זאת עבודה. גם מחשובית צריך לתקן את זה אצלנו. יש פה היערכות מחשובית.
חוה ראובני
¶
זה לכתוב את התקנות ולאשר אותן. אנחנו יודעים שהוועדה עמוסה. גם אם נניח אותן בעוד חודשיים, שלושה אף אחד לא מבטיח לי שהדיון לא יהיה לפני מושב החורף הבא.
איתי עצמון
¶
הצעת החוק לא כוללת רק את הסמכת השר לקבוע בתקנות הוראות לגבי חובת הליווי, אלא גם נושאים אחרים. השאלה אם גם לגבי שאר הנושאים נדרשת תקופת היערכות כזאת.
חוה ראובני
¶
תראה, שינוי המונח "נהג חדש" למונח "נוהג חדש" ודאי לא מחייב זמן היערכות, גם לא הנושא של המושב שלצידו.
חוה ראובני
¶
הנושא של התחשבות בהרשעות צריך זמן, זה לא תלוי בתקנות. זה מחייב היערכות מחשובית של קליטה ברשות הרישוי, של תיקים פתוחים. אני מקווה שזה יקרה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עד סוף השנה אתם יכולים לעמוד בזה, שזה בעוד 10 חודשים. מדובר על ה-1.1. גאנם, עשית מזה פרויקט יותר מידי גדול.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לא צריכה להיות עם זה בעיה. אתם יכולים להניח את זה גם קודם. אם את מבטיחה לי שאת שמה את זה במהלך הפגרה..
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה השבוע נגמר במליאה לכאן או לכאן. אתה רואה שאנחנו לא מקצרים את זה מ-1.1.2013.
איתי עצמון
¶
אני רוצה בהקשר הזה להעלות איזו שהיא הצעה מכיוון שדובר על כך כשדנו בתקנות לגבי חובת הליווי. האם יש צורך להבחין בין ההסדרים שיחולו עד כניסתם לתוקף של הסעיפים שלא נוגעים לחובת הליווי ובין ההסדרים שכן נוגעים?
חוה ראובני
¶
תיקון סעיף 12א2 יכול להיכנס לתוקף מייד. הוא הדין בכל השינויים הלשוניים של המינוח של נהג חדש לנוהג חדש, שזה תיקון 64ב. לעניין הנושא של התהליך עם ההרשעות חייבים את הזמן בשביל לבנות..
איתי עצמון
¶
סעיפים 1, 3 ו-4 להצעת החוק, למעט ההגדרה של נהג חדש צעיר, היתר נהיגה וחובת הליווי תוך שנה, או ב-1 בינואר?
איתי עצמון
¶
סעיפים 1,3 ו-4 להצעת החוק, למעט הנושא של נהג חדש צעיר וחובת הליווי, יכולים להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2013.
איתי עצמון
¶
12א, שזה הנושא של הרשעות, תוך שנה. אין צורך להתנות את זה בהתקנת תקנות, כי אין תקנות רלוונטיות. זה יהיה עד 1 בינואר. לגבי סעיף 1 בעניין ההגדרות של נהג חדש צעיר, היתר נהיגה וסעיף 3 לעניין הוספת סעיף 12א1, שבו הוסמך שר התחבורה לקבוע תקנות לעניין חובת הליווי, אני מציע, כפי שהבנתי את כוונת חברי הכנסת, להתנות את תחילת ההסדר ההוא בכך שהובאו תקנות לאישור ועדת הכלכלה עד לאותו מועד, שזה עד 1 בינואר. במידה ולא הותקנו אותן תקנות ניתן לחייב את השר לדחות בצו, באישור הוועדה, את מועד התחילה ב-6 חודשים נוספים בכל פעם.
איתי עצמון
¶
גם מועד הכניסה יהיה 1 בינואר, ובלבד שעד 1 בינואר הובאו לאישור ועדת הכלכלה תקנות. במידה ולא הובאו יחול ההסדר כפי שציינתי קודם לכן, של דחייה בצו של מועד התחילה.
חוה ראובני
¶
(ב) הוראות סעיף 12א1 לפקודה, כנוסחו בסעיף 3 לחוק זה, לא יחולו על מי שהיה זכאי לקבל רישיון נהיגה לפי סעיף 11 לפקודה.
בתיה לוי
¶
אני רק רוצה לעדכן שאנחנו הוצאנו חוברת ליווי לחיים שמיועדת להורים, כי אנחנו רואים את ההשפעה שלהם בתוך התא המשפחתי כמי שיכולים להוביל לשינוי. החוברת מדברת על חשיבות הליווי, על מטרות הליווי, על תהליך הליווי ועקרונותיו. אפשר להוריד את החוברת מאתר הרשות הלאומית ומאתר משרד התחבורה. אנחנו ערוכים מבחינת עולם התוכן, כלומר להורה שרוצה להעביר את תהליך הליווי בצורה מקצועית יש כאן את כל הכלים. יש פה גם חוברת וגם סרט.
יעקב פוני
¶
אנחנו מברכים על הסעיף הזה. חשוב מאוד להדגיש לוועדה שאדם בשלילת רישיון לא יכול להיות נהג מלווה, כי אם תיקרה תאונת דרכים..
חוה ראובני
¶
סעיף 12 הוא סעיף כללי שמדבר על כל סוגי הרישיונות. הוא אומר שהכלל, הבסיס הוא 18, כשלשר יש סמכות..
ציפי לוטן
¶
אני רוצה רק להגיד שאין לזה תימוכין מדעיים. אנחנו לא יכולים להקטין את הגיל, לאפשר לנהגים לנהוג לבד בלי שראינו לזה את התימוכין המקצועיים.
חוה ראובני
¶
זה מה שאני יודעת. הוא לא עיגן את זה בנוסח הנוכחי, לכן גם אם היושב-ראש יאשר את זה אני אשמור את זכותו להגיש הסתייגות. אני לא יודעת אם זה הגיע לרמה של החלטה סופית והוא מוכן לחתום על זה. הוא לא כלל את זה בהצעה הזאת.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
יש בפרוטוקול הצהרה של המשרד – אני לא זוכר של מי בדיוק – בדיון הקודם על כך שיש החלטה ברורה ושהחוק לא ייצא לפועל בלי זה, כלומר שזה חלק מעסקת חבילה שמצד אחד מקשיחים על האוכלוסייה הצעירה, מצד שני נותנים לה את ההזדמנות. אלה הדברים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן. אני ליוויתי פה צעירים שקיבלו תעודת זהות השבוע, איזה 500 צעירים. חבל שלא ידעתי את הנתון שבאירופה מתחילים בגיל 18. לא ידעתי לענות להם. הם העלו את ארצות הברית, דרך אגב. הם אמרו שבארצות הברית נותנים להם..
ציפי לוטן
¶
דווקא במדינות אירופה, שאלו המדינות שמובילות היום בבטיחות בדרכים, הגיל הוא 18. גם באוסטרליה הגיל הוא 18, עם תהליך הרבה יותר..
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני מעדיף שהילד שלי יהיה ברכב ולא באופנוע. אתם רוצים 10 דקות הפסקה לתכנן את זה?
איתמר לוין
¶
יש עוד דבר אחד קטן. בסעיף 7 התלמיד או בא כוחו נותן תצהיר אישי חתום על ידו. מי שנוהג ללא מלווה כאילו נהג ללא רישיון. מבחינה חוקית זה לא ברור לילדים. יכול להיות שהרשות תעשה את זה כך שיהיה הסבר מלווה, לפיו דין נהג..
שמשון עידו
¶
אם הוא מקבל רישיון נהיגה בגיל 17 יש לו חובת ליווי של 3 חודשים. זה אומר שבגיל 17 ו- 3 חודשים הוא יוצא לנהוג לבד. גם עכשיו בחוק הזה..
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן, תשאירו לכם גמישות. אף אחד לא רוצה לקחת מכם את הגמישות. תראו מחר שזה לא בסדר, כן בסדר.
חוה ראובני
¶
אז מה אדוני מציע? שנקבע בסעיף הוראה שרישיון נהיגה כנהג חדש יכול להינתן החל מגיל 16 ו-9 חודשים ,ואולם רשאי השר - ההמשך יישאר – על גבי 16 ו-9 חודשים כמו על 18?
חוה ראובני
¶
הנוסח המוצע שומר את הסמכות בתקנות להעלות את הגיל. היה ויהיו ממצאים שזה יוצר בעיה אפשר יהיה בעתיד בתקנות.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו מדברים רק על רישיון מדרגה ב' בגיל 16 ו-9 חודשים. השר רשאי לשנות זאת באישור ועדה. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – פה אחד
אושר פה אחד
תגמרו את הנוסח ביניכם.
גאנם חמדה
¶
אנחנו שמחים שהגענו למצב הזה. נשאר הנושא הכספי, אנחנו נסגור אותו. אנחנו יוצאים לדרך. תוך 10 חודשים אנחנו ניישם את זה. נעשה גם הדרכות למורים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
עוד הערות מיוחדות? אין ברכות? החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית, תודה רבה לכולם.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:50.>