PAGE
15
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
14/02/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 646>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ"א בשבט התשע"ב (14 בפברואר 2012), שעה 13:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/02/2012
חוק מגן דוד אדום (תיקון מס' 7), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק מגן דוד אדום (תיקון מס' 6) (אגרות בעד שירות הסעת חירום), התשע"א-2010>
מוזמנים
¶
>
מירי כהן - מנהלת תחום שירות הצלה, משרד הבריאות
עו"ד נתן סמוך - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
עו"ד טלי שטיין - משרד הבריאות
אלי בין - מנכ"ל מגן דוד אדום
עו"ד אורן בלושטיין - עוזר מנכ"ל מגן דוד אדום
עו"ד שני דניאלס - ממונה על הגבייה, מגן דוד אדום
יוסי כהן - מנהל מרחב דן, מגן דוד אדום
יהודה גבאי - מרחב לכיש, מגן דוד אדום
עו"ד גרשון גונטובניק - משרד וינרוט, יועץ משפטי למגן דוד אדום
הלל דשן - ראש אגף התקציבים, שירותי בריאות כללית
אהוד בן צור - איגוד האמבולנסים הפרטיים, אמבולנס יוסי
אילון שפרבר - איגוד האמבולנסים הפרטיים, אמבולנס יוסי
שניר קינדל - איגוד האמבולנסים הפרטיים, אמבולנס הנגב
רז תמרי - מנהל אגף רפואי, נטלי שירותי רפואה דחופה בישראל
קצרנית פרלמנטרית
¶
חבר המתרגמים – אהובה שרון
<הצעת חוק מגן דוד אדום (תיקון מס' 6) (אגרות בעד שירות הסעת חירום), התשע"א-2010>
היו"ר חיים כץ
¶
צהרים טובים. היום יום שלישי בשבוע, כ"א בשבט, ה-14 בפברואר 2012 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק מגן דוד אדום (תיקון מס' 6) (אגרות בעד שירות הסעת חירום), בתשע"א-2010. אם אני לא טועה, זה הדיון השלישי או הרביעי שאנחנו מקיימים בנושא.
היו"ר חיים כץ
¶
סביר להניח. לא יודע. נתחיל ונראה איך זה מתגלגל. אני לא יודע להתחייב לך שזה הדיון האחרון, אבל הרבה מחלוקות צומצמו. צריך לראות היכן אנחנו עומדים.
אנחנו נעבור להקראת הוורסיה האחרונה.
שמרית שקד גיטלין
¶
הצעת חוק מגן דוד אדום, התשע"ב-2012
1
תיקון סעיף 7א
בחוק מגן דוד אדום, התש"י-1950, בסעיף 7א –
(1)
בכותרת השוליים, בסופה יבוא "בעד פינוי חירום ותשלומים אחרים".
(2)
בסעיף קטן (א), במקום "שירותים הניתנים לפי חוק זה" יבוא "שירות פינוי חירום". בסעיף זה, "פינוי חירום" – פינוי בלתי מתוכנן באמבולנס של האגודה עקב צורך רפואי פתאומי וכן פינוי כאמור של נפטר, למעט אם האמבולנס הוזעק מלכתחילה לשם פינוי נפטר, לרבות אזעקת אמבולנס שלא הסתיימה בפינוי עקב סירוב להתפנות או שהסתיימה בטיפול רפואי בזירת האירוע ופינוי יולדת, וכן פינוי כאמור באמצעי תעבורה אוויריים או אמצעי תעבורה אחרים".
המשמעות של הסעיף הזה היא שהאגרות שמד"א גובה יהיו רק עבור שירותי חירום. אני אזכיר שהתיקון הזה הגיע בעקבות פסק דין של בית המשפט העליון שאמר שמד"א רשאית לגבות תשלומים רק כאגרות ורק תשלומים שנקבעו בתקנות כאגרות. אם מד"א לא קבעה תשלום כלשהו כאגרה, היא לא יכולה לגבות אותו. אם מד"א רוצה להמשיך לגבות תשלומים עבור שירותים אחרים שאינם שירותי חירום, אבל לגבות אותם לא כאגרות עם כל המשתמע מכך. לדוגמה, חוות הדעת המשפטית של משרד המשפטים שנמסרה להם אמרה שבאגרות הם לא יכולים להוריד מהמחיר של האגרות אלא הם חייבים לתת מחיר אחיד וקבוע. הם רצו את הגמישות שניתנת בתשלומים אחרים. לכן מסייגים את הנושא של האגרות רק לשירותי חירום. זאת המשמעות של הסעיף הזה.
שמרית שקד גיטלין
¶
(3)
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
(ב1)
בתקנות לפי סעיף קטן (א) תיקבע אגרה בשיעור מופחת לאזעקת אמבולנס שהסתיימה בטיפול רפואי בזירת האירוע, ולא תיקבע אגרה עבור אזעקת אמבולנס שלא הסתיימה בפינוי עקב סירוב להתפנות ולא ניתן טיפול רפואי. לעניין זה, "שיעור מופחת" -
שמרית שקד גיטלין
¶
בתקנות לפי סעיף קטן (א) תיקבע אגרה בשיעור מופחת לאזעקת אמבולנס שהסתיימה בטיפול רפואי בזירת האירוע, ולא תיקבע אגרה עבור אזעקת אמבולנס שלא הסתיימה בפינוי עקב סירוב להתפנות ולא ניתן טיפול רפואי, וגם אם נעשתה בדיקה.
השר יורה בנהלים מהי בדיקה ומהו טיפול.
שמרית שקד גיטלין
¶
לעניין זה "שיעור מופחת" -
לעניין ניידת טיפול נמרץ – 25 אחוזים מן האגרה המינימלית שנקבעה בתקנות לפינוי באמצעות ניידת כאמור.
לעניין ניידת אחרת – 50 אחוזים מן האגרה המינימלית שנקבעה בתקנות לפינוי באמצעות ניידת כאמור.
והכל, ללא תלות במועד הפינוי, במרחק הנסיעה או בצורת התשלום.
נתן סמוך
¶
אני חושב שהדבר הנכון ביותר יהיה להגדיר גם את הבדיקה וגם את הטיפול במסגרת התקנות ולא במסגרת נהלים. יש לזה משמעות משפטית מאוד עמוקה.
נתן סמוך
¶
התקנות כבר הותקנו. יש תקנות. אנחנו מדברים על משהו שהוא ממילא במסגרת הנושא של אגרות שמוסדות בתקנות. לכן במסגרת התקנות ייקבע מהי בדיקה ומה זה טיפול.
נתן סמוך
¶
אני מייצג רק את עמדת משרד הבריאות בקטע הזה. אני חושב שאם אנחנו מדברים על נהלים מול תקנות, עדיף שזה יהיה בתקנות כי יש לזה משמעות משפטית הרבה יותר גדולה.
רחל אדטו
¶
יש לכם הגדרה במסגרת אחרת האומרת מה זה טיפול ומה זאת בדיקה? כלומר, אתה הולך לאמץ משהו מהכללי למד"א?
נתן סמוך
¶
צוין כאן בצדק שעל פי חוק זכויות החולה, טיפול רפואי כולל גם בדיקה. אנחנו מקבלים כמובן את ההערות שיכול להיות לעניין הזה צריך לנסות לייצר הבחנה בין השניים. נצטרך לעשות את זה.
היו"ר חיים כץ
¶
מאחר שאנחנו מכירים את עבודתכם ואנחנו מאוד מאוכזבים מקצב הטיפול, מאוד מאוכזבים מקצב העבודה שלכם, אתה כנציג משרד הבריאות יודע להתחייב כאן תוך כמה זמן תתקינו את התקנות? ועדת העבודה לא צריכה לאשר לכם כי היא בסך הכול שמה עליכם בקרה ואתם לא אוהבים בקרה. זה בסדר. אתם לא אוהבים בקרה אלא עדיף לכם לעשות הכול לבד כשלא בודקים, כשלא צריך לדייק כל כך, בסדר, אנחנו מבינים. לא צריכה להיות שקיפות. מתי תביאו את התקנות בלי אישור הוועדה?
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת, אני אצטרך לדבר עם רוני גמזו. אני אדבר עם המנכ"ל כי הוא דורש ממני דברים יותר גדולים בפרק זמן יותר קצר ואילו אצלכם דברים קטנים מתארכים. נאה דורש נאה מקיים.
עו"ד טלי שטיין
¶
טלי שטיין, משרד המשפטים. אני לא משוכנעת שהמקום הנכון להפרדה בין טיפול לבין בדיקה הוא בתקנות. מכיוון שזה מוגדר בחוק זכויות החולה, אני חושבת שאם רוצים לעשות הפרדה כזאת בחוק, צריך לעשות זאת בחקיקה ראשית ולא בתקנות.
נתן סמוך
¶
ברשותך, אני חולק על טלי. אני חושב שמדובר בהגדרה שהיא ספציפית לעניין הזה ולצרכים האלה ולכן אין מניעה משפטית לעשות את זה בתקנות.
היו"ר חיים כץ
¶
אתם מבינים למה בגלל הבירוקרטיה בסוף החולה מת? גם משרד המשפטים בעניין הזה וגם משרד הבריאות. טוב שיש חולה כי יש לכם מה לעשות.
רחל אדטו
¶
חיים, אתה מבין למה חלק מהדברים נתקעים? בגלל המשפטנים. מה הדבר הזה בכלל? להגיע לחקיקה ראשית כדי לדעת מה זה טיפול ומה זאת בדיקה?
רחל אדטו
¶
מה שנעשה כאן עכשיו, זה לא לעניין. כדי להגיד מה זה טיפול ומה זאת בדיקה, שזה דבר אלמנטארי, שזה דבר שיכול להינתן לאלתר, אנחנו עכשיו נשנה את החקיקה הראשית. אני לא מקבלת את זה. אני לא מקבלת את העניין הזה שצריך לעשות חקיקה ראשית כדי לומר מהי בדיקה ומה זה טיפול. את רוצה שאני אתן לך עכשיו הגדרות לכך?
רחל אדטו
¶
אני אומרת שהמשפטיזציה הורגת לנו בצורה שלא תיאמן. זאת דוגמה אבסורדית מה שקרה כאן כרגע. דבר שהוא כל כך מוחלט, כל כך אלמנטרי, כל כך רפואי, כל כך מקצועי ואנחנו הפכנו פתאום להיות בחקיקה ראשית. נעביר את זה חובת הנחה, נחכה 45 ימים, ועדת שרים, למה לא?
נתן סמוך
¶
אני אעמוד בזה גם בתוך יומיים. בסוף יש דרג מקצועי במשרד שצריך לאשר את זה ואני לא יודע להתחייב בשמו. אם אדוני חושב שהדברים האלה פשוטים, הוא גם יכול לכתוב את זה ישירות בחוק, בדיקה וטיפול, ואנחנו נפרש את זה כמו שמשפטנים עושים כשדברים כתובים בחקיקה. אל תשאיר את הסמכות בידינו אלא תכתוב בדיקה וטיפול. אומרת חברת הכנסת אדטו שלשיטתה הדברים האלה פשוטים, בסדר, נפרש את זה כמו שמפרשים חקיקה.
שמרית שקד גיטלין
¶
לעניין זה "שיעור מופחת" -
לעניין ניידת טיפול נמרץ – 25 אחוזים מן האגרה המינימלית שנקבעה בתקנות לפינוי באמצעות ניידת כאמור.
לעניין ניידת אחרת – 50 אחוזים מן האגרה המינימלית שנקבעה בתקנות לפינוי באמצעות ניידת כאמור.
והכל, ללא תלות במועד הפינוי, במרחק הנסיעה או בצורת התשלום.
אורי מקלב
¶
המשמעות היא שגם אם נניח באותה נסיעה אמור להיות פינוי, היה תעריף יותר גבוה מהמינימום, יכול להיות שנותנים רק חמישים אחוזים או 25 אחוזים מהמינימום. שזה יהיה ברור.
שמרית שקד גיטלין
¶
אנחנו מוסיפים תיקון לסעיף 7א לחוק הקיים היום. החוק היום אומר: "האגודה תגבה ממי שקיבל ממנה שירותים הניתנים לפי חוק זה או ממבטחו אגרה בשיעור שיקבעו שר הבריאות ושר האוצר". אנחנו מוסיפים כאן את המלים "באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות".
גרשון גונטובניק
¶
אדוני, בשם מד"א. דוקטור גרשון גונטובניק, היועץ המשפטי של מד"א. אנחנו היינו כאן בחילוקי הדעות הללו גם בפעם הקודמת. בפעם הקודמת היינו לפני פסק הדין של בית המשפט העליון והיום אנחנו אחרי פסק הדין של בית המשפט העליון. היכולת לפתור את העניין הזה היא כבר באמת קריטית כי אנחנו בעצם אחרי הדקה ה-90. לכן מזווית הראייה שלנו, אם המחוקק יקבע עכשיו – לא צריך נהלים ולא צריך תקנות – בצורה ברורה שעבור טיפול כן גובים שיעור מופחת ועבור בדיקה לא, זה יענה.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו לא סומכים על המנהל וזה גם לא נוגע לאישור ועדה. אין קשר בין אישור ועדה לתקנות ואין קשר לטיפול ובדיקה. אלה שני דברים שונים ואין קשר ביניהם.
רחל אדטו
¶
זה מאוד נכון להגדיר את זה. מישהו נתן קודם דוגמה של לחץ דם. לבדוק את לחץ הדם, לדעתי זאת בדיקה ומישהו אחר יאמר שזה טיפול, ראו שלחץ הדם שלו בסדר ולכן החליטו לשחרר אותו. כלומר, ברגע שאתה משאיר את המקום לפרשנות, אתה פותח שדה. לכן זה נכון לעשות את זה אבל זה גם נכון להגביל את זה.
היו"ר חיים כץ
¶
אין ברמת. הם צריכים לעשות תקנות ולצורך כך יש להם שישים ימים. זה לא נוגע לאישור ועדת העבודה והרווחה. התקנת התקנות או הנהלים, מה שהם יחליטו ביניהם, המשפטנים, לא מפריע לנו שיקראו לזה נהלים או תקנות.
נתן סמוך
¶
בנושא של אישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, אנחנו נצטרך לקבל את עמדת סגן שר הבריאות.
נתן סמוך
¶
יכול להיות שבנסיבות האלה עמדת סגן השר תהיה שאנחנו מושכים את הצעת החוק. לכן אני צריך הפסקה כדי לאפשר לי לקבל את ההוראות שלי. אני לא יכול להסכים בשמו בדבר כזה.
שמרית שקד גיטלין
¶
נתן, אם אתה רוצה לשמור על זכותך להסתייגות, אתה צריך לומר שאתה רוצה הסתייגות כי אחרת לא תהיה לי אפשרות לקבל אחר כך את ההסתייגות.
נתן סמוך
¶
צריך להבין שהסתייגות זה אומר שאם ההסתייגות הזאת בסוף לא תעבור בכנסת, החקיקה תעבור כמות שהיא והתקנות כמו שהן קיימות היום פשוט מתעיינות. בסיטואציה כזאת אני את הסיכון הזה לא יכול לקחת על עצמי ולתלות את זה באפשרות שבמליאת הכנסת יצביעו בעד.
היו"ר חיים כץ
¶
בסוף הדיון אתה יכול להביא מישהו שיבקש רביזיה ואז יהיה לך זמן לדבר עם היועץ המשפטי, עם סגן השר וכולי. על הרביזיה לא יהיה היום דיון. יש לך את הזמן שלך. אם היה נדמה לי שאין לך את הזמן שלך ואני עושה מחטף, לא הייתי עושה את זה. אני מתכוון לבקש רביזיה כי יש כאן עוד כמה מחלוקות שצריך לגמור אותן ולכן יהיה לך את הזמן שלך. אז אני לא צריך לעצור את הדיון היום אלא אפשר ללכת קדימה.
היו"ר חיים כץ
¶
אם יש רביזיה, זאת אומרת שהחוק הזה לא עבר כאן בוועדה. יתקיים כאן דיון אליו תוכל לבוא. רביזיה אומרת שפותחים את הדיון מחדש. אתה בא לדיון החדש ואומר שאתה מושך את החוק.
שמרית שקד גיטלין
¶
"הממשלה רשאית לחזור בה מהצעת חוק ממשלתית כולה כל עוד לא התקבל החוק בקריאה שלישית והודעה לכנסת".
נתן, בינתיים אתם מבקשים לשמור לכם זכות הסתייגות או לא?
שמרית שקד גיטלין
¶
"(ג)
האגודה רשאית לגבות תשלומים בעד שירותים אחרים הניתנים על ידה, שאינם שירות פינוי חירום ככל שהוסמכה לכך בתקנון ובכפוף להוראותיו. ואולם, התשלום המרבי שניתן לגבות בעד שרות מן השירותים המנויים להלן, טעון אישור המנהל הכללי של משרד הבריאות מראש. הודעה על התשלום המרבי שאושר כאמור תפורסם באתר האינטרנט של משרד הבריאות ושל האגודה, ובכל דרך אחרת שהורה שר הבריאות:
(1)
הסעה באמבולנס של האגודה שאינה פינוי חירום.
(2)
ביקור לצורך קבלת טיפול בתחנת מגן דוד אדום.
(3)
נוכחות מגן דוד אדום באירוע ציבורי או המוני.
(4)
שירות אחר שהורה עליו המנהל הכללי של משרד הבריאות.
שמרית שקד גיטלין
¶
בסעיף קטן (ג), אני אקריא שוב רק את הקטע שטעון תיקון לפי דברי היושב ראש: "התשלום המרבי טעון אישור המנהל הכללי של משרד הבריאות מראש ואישור ועדת העבודה".
אלי בין
¶
אנחנו הסכמנו לאיזשהו נוסח עם משרד הבריאות, הייתה איזושהי בעיה מצד חבר הכנסת מקלב שבאמת עמד על זכות החולים לקבל הנחות מסוימות והוביל איזשהו קו ואיזושהי אג'נדה שקיבלנו אותה. גמרנו את כל המחלוקות האחרות ועכשיו כל פעם נכנסים כל מיני דברים אחרים שלא מקובלים לא על היועצים המשפטיים שלנו ולא על הניסוח של משרד הבריאות. אני חושב שגם המחיר המרבי זה דבר שאנחנו הסכמנו עליו כבר עם משרד הבריאות, התקיימו אין ספור דיונים ושנה זה נמצא בוועדה. אנחנו אחרי בג"ץ ועוד הפעם עושים לנו הפוך על הפוך. אני לא חושב שזה מגיע לאגודה.
שמרית שקד גיטלין
¶
רק לעניין הנושא החדש. אני אומר שבדיון ב-22 במרץ 2011 הוועדה קבעה שהתשלומים יהיו באישור ועדה ובגלל שהייתה התנגדות, לכם היו דיונים ב-23 במרץ וב-28 במרץ. כלומר, הטענה היא שזה עניין חדש שעולה כרגע, זה פשוט עובדתית לא נכון.
אלי בין
¶
זאת לא הנקודה של עניין חדש. אם הממשלה תמשוך את הצעת החוק על רקע הדבר הזה, מד"א סוגרת חצי מהפעילות שלה.
היו"ר חיים כץ שב לנהל את הישיבה
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו יודעים. הבנת מה הסברתי לו לגבי הרביזיה? גם אנחנו תמיד יכולים לבטל. מאחר שאני לא רואה דרך שאפשר לסיים את זה היום, בגלל מחלוקות, והמחלוקות בגללכם דרך אגב.
שמרית שקד גיטלין
¶
(ד)
האגודה רשאית לקבוע כללים לעניין הנחות או פטורים מתשלום אגרה לפי סעיף קטן (א) או מתשלומים בעד שירותים לפי סעיף קטן (ג), בשל מצב כלכלי או בריאותי של המפונה. כללים כאמור יפורסמו באתר האינטרנט של משרד הבריאות ושל האגודה ובכל דרך אחרת שיורה שר הבריאות.
רחל אדטו
¶
מה המשמעות של הדבר הזה? מד"א מחליט מה הם הכללים, מה זה מצב כלכלי ו מה זה מצב בריאותי והם מפרסמים באתר של המשרד?
נתן סמוך
¶
המטרה הייתה בסופו של דבר לתת את הסמכות הזאת למד"א כי באופן טבעי מד"א מנהל את תקציבו ולא רצינו מצב שבו גם אם זה יוגש כהמלצה של מד"א, זה יתפרש כאיזה תכתיב של הרגולטור על כלל המשמעויות התקציביות. ראוי שמד"א יעשה את זה במסגרת מה שהוא חושב לאפשרי במגבלת מקורותיו.
שמרית שקד גיטלין
¶
(ה)
המנהל הכללי של האגודה או מי שהוא הסמיך לכך רשאי לוותר על ריבית, הפרשי הצמדה או קנס, כולם או חלקם, אם הוכח להנחת דעתו כי לפיגור בתשלום האגרה גרמו נסיבות שלא הייתה לחייב שליטה עליהן".
אני אציין שהסעיף הזה לפחות קיים היום כבר לגבי אגרות אבל אנחנו מוסיפים אותו גם לגבי תשלומים.
רז תמרי
¶
הייתי רוצה לשאול שאלה. רז תמרי מאיגוד האמבולנסים. אני גם חברת נטלי. האם אני מפרש נכון את הסעיף הזה שאומר שבנוכחות מגן דוד אדם באירוע ציבורי, מגן דוד אדום רשאית לקבוע הנחות? האם בנוכחות מגן דוד אדום באירוע ציבורי, מגן דוד אדום רשאית לקבוע הנחות מהמחירים?
שמרית שקד גיטלין
¶
שים לב שסעיף קטן (ג) מדבר על התשלום המרבי. כלומר, התשלום המרבי ולא התשלום. נניח מי שיאשר לה את זה – השר או אישור הוועדה – הוועדה קובעת מה התשלום המרבי ומד"א ראית לגבות גם פחות מזה כשהיא רואה לנכון.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מצביעים.
הצבעה
בעד אישור הצעת החוק – פה אחד
הצעת החוק אושרה
תודה רבה. כל חברי הכנסת הנוכחים אישרו.
אני מבקש רביזיה. אני רוצה לחכות יומיים-שלושה. אתם תעשו את הבדיקות שלכם ואת תעשי את הבדיקות עם היועצים המשפטיים.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:45>