PAGE
2
ועדה משותפת חו"ב-חוקה לנושא פטור מטעמי הכרה דתית
07/02/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת החוץ והביטחון לנושא פטור מטעמי הכרה דתית
יום שלישי, י"ד בשבט התשע"ב (07 בפברואר 2012), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/02/2012
חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 18 והוראת שעה), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19 והוראת שעה) (פטור מטעמי הכרה דתית), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
חה"כ משה גפני
חה"כ איתן כבל
חה"כ ציון פיניאן
עו"ד דין ליבנה - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד אחז בן-ארי - היועמ"ש, משרד הביטחון
עו"ד ישי יודקביץ - הלשכה המשפטית, משרד הביטחון
תא"ל גדי אגמון - רח"ט תומכ"א, משרד הביטחון
רס"ן תימור פסו - יועמ"ש כ"א, פצ"ר, משרד הביטחון
עו"ד דוד איזקסון - יועמ"ש לוועדה מייעצת לפטור בנות דתיות, אגודת ישראל
קצרנית פרלמנטרית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19 והוראת שעה) (פטור מטעמי הכרה דתית), התש"ע-2010
היו"ר זאב אלקין
¶
חברים, אני פותח את הישיבה, היות שקצת השתנה הרכב הנוכחים בישיבה בהשוואה לשתי הישיבות הקודמות, אני אנסה לעשות תקציר למי שהצטרפו אלינו איפה אנחנו נמצאים. מה שנקרא "בפרקים הקודמים של הסדרה". קודם כול, אנחנו דנים – אחרי שהיה פה גם דיון על התופעה עצמה של הבנות שמשקרות ומה ההיקפים וכן הלאה, כל זה הוצג לוועדה, וגם באיזו דרך תופסים את השקר הזה וכן הלאה, אני לא אחזור עכשיו לכל הרקע להצעת החוק – אנחנו דנים בנוסח של הצעת החוק. זאת הצעת חוק ממשלתית לקראת הקריאה השנייה והשלישית, שלמעשה עושה שני שינויים משמעותיים לעומת המצב הקיים היום, ואת זה אני רוצה לחדד.
השינוי הכי משמעותי בעיני זה השינוי שדורש מבת שהצהירה שהיא לא מתגייסת משלוש הסיבות שקיימות היום בנוסח ההצהרה – הכרה דתית, שמירת שבת ושמירת כשרות – זה מחייב אותה עכשיו להיות נאמנה להצהרה שלה במשך כל השנתיים של תקופת הגיוס. עד היום החובה עליה היתה רק ברגע ההצהרה, ואם תפסו אותה על שקר חודש אחר-כך או חודשיים אחר-כך, ואפילו תבעו אותה בבית משפט, היא תמיד יכלה לטעון "אמת דיברתי" ברגע של ההצהרה, ולמעשה לא היתה שום אפשרות לעשות כלום. היום החוק הזה מחייב את הבת להישאר נאמנה להצהרה הזאת במשך תקופה של שנתיים, ואם במשך השנתיים האלה היא שינתה את אורח חייה, חלה עליה החובה להודיע לצה"ל על כך, וכמובן כתוצאה מזה יתבטל הפטור, או לחילופין, אם הצבא מצא ראיות שהיא לא נאמנה להצהרה שלה לפתוח בהליך, שאני תיכף אתאר, שיאפשר לגייס אותה. זה השינוי בעיני הכי דרמטי, כי כמובן הסיכוי להוכיח שהבת שיקרה ברגע ההצהרה עצמה היה כמעט אפסי. איך אפשר להוכיח שברגע הנתון, דווקא שם היה שקר, כאשר שום ראיה נסיבתית, חודש אחרי זה או חודשיים אחרי זה, לא אפשרה להוכיח, ולכן לדעתי לא היה תיק שניצחתם בו. היו מקרים של בנות שתפסתם, והן, כתוצאה מזה, בעצמן החליטו להתגייס, אבל לא היה תיק אחד שהלכתם אתו לבית משפט וניצחתם בו, כי תמיד ההגנה של הבת היתה "אמת דיברתי ברגע ההצהרה", ושם העניין נגמר. חבר הכנסת רותם - - -
דוד רותם
¶
אתה דיברת על זה. במקום "היא איננה נוסעת בשבת", אני רוצה שהיא תצהיר שהיא שומרת שבת. אני אגיד לך גם למה, אתה תפגוש אותה בקולנוע, אתה תפגוש אותה בהצגת חצות, היא תגיד לך: הלכתי ברגל. אנחנו מכירים את זה.
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר הכנסת רותם, לפחות בהצעת החוק הזאת, שהממשלה הביאה, היא לא מתיימרת לשנות את נוסח ההצהרה, את מסלול הכניסה לפטור. היא מטפלת בדרך היציאה. כמובן אפשר להציע הצעת חוק. זה לא מה שהממשלה הציעה, ואני גם לא חושב שאני ארצה לכפות על הממשלה שינויים בנושא הזה כאן. אפשר להציע הצעת חוק פרטית ולנסות לשנות את נוסחאות הכניסה. זה כבר עניין אחר. יש כרגע נוסחאות כניסה בחוק, אנחנו לא נוגעים בהן בהצעת החוק הספציפית הזאת. אנחנו מדברים על מסלול היציאה הכפוי, במקרה שהתברר שההצהרה במסלול הכניסה היתה שקרית – איך מוציאים את הבת, באיזו דרך, מהפטור הזה.
אמרתי ששינוי אחד זה הרחבת התקופה מרגע ההצהרה לכל השנתיים, וזה שינוי מאוד משמעותי. השינוי השני זה מי למעשה הולך לבית המשפט, אפשר לנסח את זה כך. המסלול היום היה שלא היתה שום דרך פנימית של צה"ל לבטל את הפטור, אלא במקרה שצה"ל, נניח גייס ראיות, ותיאורטית לו יצויר שיש לו ראיה שבת שיקרה ברגע ההצהרה, השאירה עדות כתובה וצה"ל איכשהו הגיע לעדות הזאת – גם אז, כל מה שצה"ל היה יכול לעשות זה ללכת לבית המשפט, ורק דרך בית המשפט לבטל את הפטור ולגייס את הבת, שזה כמובן הליך מאוד-מאוד קשה מבחינת המשאבים והמאמצים שהוא דורש והזמן שהוא לוקח, והשיקול עלות-תועלת הרבה פעמים מביא את צה"ל לא ללכת לשם.
מה שמוצע בהצעת החוק הממשלתית שהיוצרות יתהפכו. ההצעה הממשלתית מדברת על כך שהפוקד, ברגע שהוא אסף את הראיות, מודיע לבת על כך שצה"ל רוצה לגייס אותה, הוא נותן לה את הזכות – הניסוח שכרגע מונח לפניכם, אני כבר מתחיל קצת להיכנס לענייני ניסוח, שונה מהניסוח שהיה בפעם הקודמת – הוא נותן לה את הזכות, אבל לא החובה להתייצב בפני הפוקד. אם היא רוצה, היא יכולה לוותר על הזכות הזאת, אבל אם היא רוצה היא יכולה להופיע בפני הפוקד ולשכנע אותו שהוא טועה בפרשנות הראיות שיש לו, ואם הוא ישתכנע, כמובן ההליך נפסק. אבל לאחר שניתנה לה הזכות או שהיא השתמשה בזכות הזאת ולא הצליחה לשכנע את הפוקד, או שהיא החליטה לוותר מרצונה החופשי על הזכות הזאת, הפוקד פונה לוועדה, תיכף נדבר גם על הוועדה הזאת, הוועדה דנה בראיות שהביא הפוקד ומקבלת החלטה לגייס או לא לגייס. ברגע שהוועדה החליטה לגייס, הסטטוס-קוו מתהפך ויש חובה לגייס, אלא אם כן הבת היא זאת שמחליטה ללכת לבית המשפט - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
לערער לבית המשפט. זאת אומרת, שהיוצרות מתהפכות. אם קודם הצבא היה צריך ללכת לבית משפט, והוא זה שנשא בנטל הפנייה לבית משפט, עם כל מה שכרוך בכך, כרגע זו זכות שניתנת לבת. אם היא בטוחה בצדקתה, יכול להיות שהיא תשתמש בזכות הזאת.
יצחק הרצוג
¶
האם צריך את הזכות הזאת? לכאורה זה תהליך מינהלי. אני לא מכיר בוועדות ערר שיש זכות ערעור.
היו"ר זאב אלקין
¶
צריך. צריך את הזכות הזאת, ולו מסיבה אחת. הוועדה הזאת, וזה מופיע גם בחוק, היא פטורה למשל מחובת הראיות וכו'. זאת אומרת, היא דנה במקרה, אבל היא לא בית משפט. היא לא דנה בפאן הראייתי.
היו"ר זאב אלקין
¶
היא שוקלת לפי השכל הישר שלה, אבל זה לא בית משפט שבודק ראיות. במקרה שבת חושבת שהראיות של הצבא הן לא ראיות נכונות, או שיתפרשו באופן לא נכון, השימור של הזכות הזאת שלה לקחת את זה לבית המשפט ולנצח הוא בהחלט הוגן. זה נותן לה החלטה הוגנת מטעות אולי שתהיה בידיה של הוועדה. עדיין זה מטיל עליה את הכובד עכשיו לקבל את ההחלטה ללכת לבית משפט וכו'. וזה ההיפוך השני המשמעותי שקיים בהצעת החוק לעומת הסטטוס-קוו, המצב שקיים היום.
חברים, קשה לי לנהל כשיש כמה מוקדי דיון. חברי חברי הכנסת. חבר הכנסת דורון, אני פונה גם אליך, גם לחבר הכנסת רותם ולחבר הכנסת כבל.
היו"ר זאב אלקין
¶
כדאי שתקשיב לי. בדיוק בתקציר שלי אני מנסה לתת לך את הכלי הזה. זה מה שקורה כרגע. אני עוד לא נכנסתי לפרטים הקטנים.
עכשיו אני מגיע למרכיב האחרון של הצעת החוק הזאת, וזאת הוועדה.
היו"ר זאב אלקין
¶
עכשיו אני יודע מי נתן למשרד הביטחון את הרעיון לקרוא לנוסח הזה בשמי, כי זה לא היה בהתחלה. בהתחלה הם הביאו את זה כנוסח ממשלתי, אחר-כך הם חזרו בהם והביאו ...
היו"ר זאב אלקין
¶
איתן, אני לא ידעתי שאתה ממשיך לייעץ למשרד הביטחון גם במצב הנוכחי היום, עכשיו מתגלים כל מיני דברים.
היו"ר זאב אלקין
¶
קיבלת מאסף. זה נוסח שהופץ נדמה לי הבוקר. חבר הכנסת גפני, אתמול בטעות הוועדה הפיצה - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
באותו רגע לא היה בפני הוועדה הנוסח החדש שהועבר ממשרד הביטחון. הטעות הזאת תוקנה הבוקר. הבוקר במייל הופץ נוסח חדש, וזה הנוסח שמונח היום על השולחן.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני מודיע לך חגיגית שמה שלא יקרה, אני אצביע היום. אתה יכול להשתמש בזמן הזה להתייעצות.
היו"ר זאב אלקין
¶
בוודאי. הנה, קיבלתי תשובה – זה חוקי להצביע. פעם אחת בחיים שלי אני עושה משהו חוקי, ואתה אומר לי שזה לא חוקי, זה פשוט לא יעלה על הדעת ...
משה גפני
¶
גם עכשיו זה לא בדיוק. זה מחטף, זה דבר שאני צריך להתייעץ עליו. אנחנו נבקש התייעצות סיעתית על ההצבעה הזאת. אנחנו לא נסכים בשום פנים ואופן - - -
משה גפני
¶
עזוב, אני עם השם הטוב הזה לא הולך לפריימריז. תשמור על השם הטוב שלך לפריימריז, החברים בליכוד יצביע בשבילך.
משה גפני
¶
חל גם על דתיות וחרדיות. חבר הכנסת הרצוג אומר שזה חל על רמאיות, והוא לא יודע על מה הוא מדבר.
משה גפני
¶
הוועדה הטילה עלי לשבת עם חבר הכנסת ישראל חסון, ישבתי עם ישראל חסון, הדברים שהוא אומר הם בניגוד למה שהיו נראים לי קודם, הוא אומר דברים הגיוניים.
היו"ר זאב אלקין
¶
- - אבל אני אנהל את הישיבה הזאת בצורה מסודרת.
פרט אחרון לפני שאנחנו נכנסים לענייני נוסח. אמרתי שהנושא האחרון שצריך להסביר פה ברמת המקרו זה לאיזו ועדה פונים ומה הוועדה שמכריעה. הוועדה הזאת זו ועדה שקיימת היום בצה"ל במסלול אחר, במסלול של הפטור מטעם הווי דתי. בשונה מהצהרה זה לא מסלול של פטור אוטומטי, אלא זה מסלול שמחייב את הבת להביא הוכחות ולשכנע גוף מיוחד שהוקם בצה"ל – ועדה לצורך פטור מטעמי הווי דתי. על ההחלטה של הגוף הזה יש זכות לערער לוועדת ערר שמעל, וועדת הערר הזאת היא ועדה שמוצעת כאן כוועדה שתכריע בפנייה של הפוקד. זה המנגנון המוצע.
בהצעת החוק הממשלתית – איתן ובוז'י, אני מבין, מה שמתרחש בחוץ - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
עדיין זה מפריע לי להתקדם. אני אתמצת את ההיסטוריה. בהצעת החוק הממשלתית דובר על ועדה אחרת חדשה, שהיתה צריכה לקום, עם שני נציגים, שאחד מהם היה צריך להתמנות בהמלצת הרבנות הראשית. באה לכאן הרבנות הראשית ואמרה: אני לא מעוניינת לתת המלצה בעניין הזה, וזה כמובן פירק את היכולת להקים את אותה ועדה. אחרי הרבה חיפושים לוועדה מתאימה נמצאה הוועדה, וזה מה שמופיע היום בנוסח. עד כאן תיאור תמציתי של ההיסטוריה.
מעכשיו אני מציע, מירי, שניכנס לקריאה, ונעבור סעיף-סעיף. אם לחברים יש הסתייגויות, הערות, בקשות לתיקון, נדון בזה כאן. איילת, בבקשה.
איילת לוי
¶
הצעת חוק שירות בטחון (תיקון מס'... והוראת שעה)(פטור מטעמי הכרה דתית), התשע"ב-2012
תיקון סעיף 39
בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 39, אחרי סעיף קטן (ה) יבוא:
"(ו)
החלטה סופית של ועדת הערר, בערר לפי סעיף קטן (ד), ניתנת לערעור לפני בית משפט לענינים מינהליים."
היו"ר זאב אלקין
¶
שימו לב שיש כאן עוד שינוי. מכיוון שמשנים את הסופיות של החלטת ועדת הערר בנושא של הפנייה של הפוקד, לא מגבילים את זה רק לעניין הזה, אלא הצבא אומר: אם אני כבר פותח את החלטות ועדת הערר לאפשרות של פנייה לבית משפט, אני באופן שוויוני פותח גם לבת שערערה כי היא לא קיבלה פטור מטעמים של הווי דתי.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני יכול לבקש ממך משהו? החוק הזה, על פניו, חוץ מהפרט הקטן הזה שכרגע ציינתי, בכלל לא מתייחס ולא משנה את המסלול של ההווי המשפחתי דתי, הוא מתייחס למסלול השני, הנפוץ יותר, של בת שמגיעה ומצהירה "אני דתייה", ואז תופסים אותה על שקר. אנחנו מתערבבים עם המסלול הראשון של ההווי המשפחתי דתי רק בגלל דבר אחר, שאנחנו לוקחים משם ועדה והופכים אותה רלוונטית גם לכאן.
היו"ר זאב אלקין
¶
כן, אבל החוק הזה לא משנה את דרך קבלת הפטור במסלול של הווי משפחתי דתי, לא מתייחס לזה.
היו"ר זאב אלקין
¶
בקריאה הראשונה לא היה. אני מודיע לך חגיגית – חבר הכנסת גפני, תקשיב לי – אם אתם הולכים לטעון על עצם הכנסה של הוועדה בנושא של הווי משפחתי - - -
משה גפני
¶
מי זה "אתם"? אל תדבר אלי בלשון רבים. כבודי במקומו מונח, אני אדם יחיד, אפילו לא חבר בוועדה. אני לא בטוח שאני יכול לטעון "נושא חדש".
משה גפני
¶
שמחת זקנתי. אז מה אם אני יושב-ראש ועדת הכספים? אני בקואליציה עם הליכוד, אז זה מוריד לי את כל המצב רוח מיושב-ראש ועדת כספים. הבעיה שאין לי אלטרנטיבה. עם מי אני אלך, עם ליברמן?
משה גפני
¶
זה ממש מפחיד אותי ברמות בלתי רגילות. אני מאז נמצא במקלט עם קסדה, מאז שהוא מאיים עלי.
גברתי היועצת המשפטית, זה לא היה בקריאה הראשונה. לימדו אותי שהתפקיד של היועצת המשפטית או של היועץ המשפטי בוועדה הוא בלתי תלוי. יושב-ראש ועדה הוא כמו אפיפיור, אבל אני בקושי חבר ועדה, אפילו לא חבר ועדה, אני רוצה לדעת האם זה נושא חדש, בגלל האיומים של אלקין. אני לא טענתי שזה נושא חדש, אבל זה לא היה בקריאה הראשונה.
מירי פרנקל-שור
¶
נושא שלא היה בקריאה הראשונה, אם הוא שייך לעניין, הוא לא יכול להופיע בהכנה לקריאה השנייה והשלישית?
היו"ר זאב אלקין
¶
לא. בחוק, בקריאה הראשונה, היתה ועדה אחרת. הוועדה הזאת לא ניתנת לביצוע לפי בקשתה של הרבנות הראשית, אלא אם כן אתה תציע - -
היו"ר זאב אלקין
¶
שנייה, אני אגיע תיכף לסעיף 39.
- - לוותר על ההתנגדות של הרבנות הראשית, ולחייב את הרבנות הראשית להקים ועדה. אני מוכן לשקול את זה, בהחלט.
היו"ר זאב אלקין
¶
תיכף אני אתייחס לזה, קודם בעניין הוועדה. כיוון שכיבדנו כאן את הבקשה של הרבנות הראשית, החלפנו ועדה אחת בשנייה, לכן אני בהחלט לא רואה בזה נושא חדש. הסעיף שכרגע נקרא מדבר על האפשרות לערער על החלטת ועדת הערר הזאת לבית המשפט לעניינים מינהליים.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רוצה לשאול שאלת הבהרה לשאלת ההבהרה. סעיף 42(ב), שעבר בכחול, הכותרת היתה "ועדת ערר", נכון? שר הביטחון ימנה ועדת ערר בת שני חברים, ואלה חבריה - -
מירי פרנקל-שור
¶
- - נציג צה"ל ונציג הרבנות. לא ניתן היה ללכת בהתאם למתווה הזה. יש פה הצעה להקים ועדת ערר בסעיף 39. נכון שזה בהווי משפחתי דתי ולא בהכרה דתית, אבל אנחנו לוקחים את סעיף 39 לעניין הפרוצדורה, שבו יש לך ועדת ערר. זאת אומרת, אותה מיועדת לשירות ביטחון, שמתכוונים לבטל לה את הפטור, תהיה לה ועדה שאליה היא תוכל לפנות על החלטת הפוקד. מה הנושא החדש?
משה גפני
¶
יש שתי פרוצדורות שונות בנושא הזה: האחד זה סעיף 39, שהוא פטור מטעמי הווי דתי. בחורה באה לצבא והיא אומרת: אני לא דתית – אני לא יודע אם מותר לי להשתמש במלה הזאת – אבל בבית הנושא הזה של שירות צבאי של בת הוא ייהרג ובל יעבור. הבת אומרת: אני לא דתית. היא אומרת את זה. זה סעיף 39.
משה גפני
¶
סיכמנו שכשאני עוזב את הכנסת, אני הולך להיות שוליה בלשכה המשפטית של משרד הביטחון, מחלק תה.
משה גפני
¶
מה עניינו של החוק הזה? עניינו של החוק הזה זה סעיף 40. סעיף 40 זה הכרה דתית, נסיעה בשבת ואכילת כשרות. וזה חל על כל הבנות: זה חל על בת חרדית ועל בת דתית לאומית ועל בת שהיא מסורתית – עליהן זה חל. הטענה היתה שיכול להיות שיש שם בנות שמשקרות, ולכן במקום ללכת לבית המשפט, לקבוע תהליך אחר. התהליך שהוצע למגינת לבי, לבושתי ולחרפתי – אם לא יבחרו בי לכנסת הבאה, יהיו צודקים – שיהיה שניים שממנה שר הביטחון: האחד בהתייעצות עם הרבנות הראשית או בהסכמת הרבנות הראשית, והאחד נציג הצבא, כששר הביטחון ממנה את שניהם. אם אחד עומד מול השני, היא צריכה ללכת להתגייס, ואז היא יכולה לערער וכו'. זה היה המצב. הרבנות הראשית הודיעה, בצדק מבחינתה, שהיא לא לוקחת נציג למקום הזה. אי-אפשר לחייב אותה. היא צודקת. לו הייתי הרבנות הראשית, הייתי אומר אותו דבר. נורא פשוט. עד כאן בסדר. בין היתר, בסיכומים שהיו לגבי החוק עצמו, מדובר שאם ועדת הערר או ועדת הפטור, לא חשוב איך קוראים לה, היא מחליטה שטיעוניה של הבת הזאת לא התקבלו ובאמת היא שיקרה, היא יכולה ללכת לבית המשפט לעניינים מינהליים. עכשיו חיפשנו פלטפורמה אחרי שהרבנות הראשית ירדה מהעניין. חיפשנו פלטפורמה. לא אמרנו כלום. אני לא מסכים לשום דבר. לא יהיה כתוב יותר שאני מסכים למשהו, אני לא מסכים לכלום.
היו"ר זאב אלקין
¶
יכול להיות שהתוצאה תהיה הפוכה. יש פה כמה סעיפים שלא בטוח שאני מסכים אתם, יכול להיות שאני אבקש ממשרד הביטחון לתקן אותם.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני אשאל אחרת, אחז. בעקבות ההערה של חבר הכנסת גפני אני אשאל שאלת הבהרה. הסתכלתי על הנוסח ולכאורה היכולת ללכת לבית משפט לעניינים מינהליים מופיעה גם בסעיף 40(ב). למה יש צורך לתקן את התיקון הכללי של סעיף 39? למה אי-אפשר להסתפק בזה?
דין ליבנה
¶
בגלל שאנחנו משתמשים בוועדה שכבר קיימת בסעיף 39, ועליה הוחלט במודל שניתן יהיה לערער לבית משפט לעניינים מינהליים, כמו המדיניות שבה משתמשים לערעור על ועדות ערר. לא נראה לנו הגיוני, לממשלה, שעל חלק מההחלטות שלה ניתן יהיה לערער ועל חלק מההחלטות שלה לא ניתן יהיה לערער לבג"ץ בסופו של דבר. גם אין הצדקה לדעתנו ללכת לבג"ץ על כל החלטה של ועדת ערר, בפטור מצפוניסטי לדוגמה, שזה המצב המשפטי היום.
ישי יודקביץ
¶
זה לא הגיוני שוועדת הווי דתי, שהוספנו לה את התפקיד של פטור מטעמי הכרה דתית, שבשבתה כהווי דתי, יש עליה עתירה רק לבג"ץ, ובשבתה בפטור מטעמי הכרה דתית, בעקבות התיקון הזה, אפשר יהיה ללכת לבית המשפט לעניינים מניהליים. זה לא קוהרנטי.
היו"ר זאב אלקין
¶
חברי ממשרד הביטחון וממשרד המשפטים, האמת היא שניתן ללכת בכל אחת משתי הגישות. למה? במקרה של המסלול הרגיל, ועדת הערר היא בעצמה ערכאת ערעור אחרי החלטה של הוועדה. במקרה של פסילת הפטור היא לא ערכאת ערעור, אלא היא ערכאה שקיבלה החלטה. ולכן אפשר לחלק פה. זה דבר אחד.
דבר שני, ניתן כמובן להביא טיעון נוסף. במקרה של ביטול הפטור מדובר כאן על איזה מסלול שהקנה לבת איזה פטור אוטומטי, בכלל בלי ראיות, ולכן ברגע שמבטלים לה את הפטור, אני רוצה לשמר את הזכויות שלה. המסלול של הפטור מטעמי הווי משפחתי דתי הוא מראש לא אוטומטי, הוא מחייב אותה להביא ראיות, ולכן אני יכול להגיד שכשהיא עברה שתי ערכאות – הוועדה עצמה ועוד ועדת ערר עליה – אני לא נותן לה את הזכות לפנות לבית המשפט לעניינים מינהליים. לכן אני יכול לראות את זה גם לכאן וגם לכאן.
היו"ר זאב אלקין
¶
שנייה. אני מסכים עם חבר הכנסת גפני שהסעיף הזה לא מחויב מהותית מתוקף החוק. לכן אם אתה רוצה לטעון נושא חדש - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
אני אומר כאן לפרוטוקול, חבר הכנסת גפני, תקשיב לי טוב, שהיות שאני רואה את החוק הזה עומד על הרגליים שלו בלי הסעיף הזה – אני לא רואה שום פסול בסעיף – אם תיטען כאן טענה של נושא חדש, אני אמליץ למשרד הביטחון להסכים לוותר על הסעיף.
מירי פרנקל-שור
¶
אבל אתה רוצה ועדת ערר. אתה לא רוצה להתבסס על הפלטפורמה של 39, ואתה רוצה פלטפורמה אחרת? אתה רוצה ועדת ערר אחרת? זה מה שאתה רוצה?
משה גפני
¶
מה שאמרתי, דיברנו על זה גם בישיבה הקודמת, אין לי עניין בוועדה מטעמי הווי דתי של סעיף 39. אמרנו שכדי להקל על משרד הביטחון אותה פלטפורמה של ועדה שנמצאת בין כה וכה בהווי דתי, אפשר שתהיה גם על זה. מצדי זו יכולה להיות ועדה אחרת באותה פלטפורמה, באותו עיקרון. מה העיקרון? העיקרון הוא של אנשי ציבור, מי שיושב שם, ואמרתי את הטענות שאמרתי. אנחנו לא קשורים בחוק הזה לסעיף 39. למה עכשיו נזכרתי בעניין הזה? למה לא נזכרתי בזה קודם? הרי ישבתי עם אנשי משרד הביטחון, דיברתי גם אתכם – חבר הכנסת מקלב ואני, גם אברהם מיכאלי היה בעניין – בגלל שאיתן כבל העלה את העניין הזה. איתן כבל אמר: רק רגע, בוא נראה מה זה הווי דתי.
משה גפני
¶
אנחנו החרדים בלאו הכי בבוץ, מה זה משנה בכלל. הנושא הזה של הווי דתי, פתאום התעורר לי שכל הסעיף הזה איננו רלוונטי לדיון בחוק. כשחבר הכנסת איתן כבל העלה את העניין של הווי משפחתי דתי התחיל ויכוח בין דודו רותם לבינו על קרובת משפחה של איתן כבל. לא מצא חן בעיני הדיון הזה, ואז אמרתי שסעיף 39 לא רלוונטי.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני חושב שהבהרת את הנקודה. הסביר כאן משרד המשפטים איך נולד הסעיף הראשון בחוק הזה, תיקון מס' 39, כשהם רצו ליצור אחידות. אמרתי שאני גם רואה נימוקים למה לא ליצור אחידות.
היו"ר זאב אלקין
¶
אם תהיה הסכמה על הסעיף הזה, נלך עליו. אם ינסו לטעון לגביו נושא חדש או שיבקשו להוריד אותו - -
משה גפני
¶
דורון, יש לי בקשה שתדבר למיקרופון, משום שהחלטתי בישיבה הזאת לשמוע כל מלה. היו ישיבות שלא שמעתי כל מלה, וחבל על הזמן.
דורון אביטל
¶
מנגנון האכיפה לא יבדוק את סעיף 40(1), נכון? הוא לא יבדוק ויגלה שפתאום אין לה טעמים שבהכרה, הוא לא עושה בדיקת MRI.
היו"ר זאב אלקין
¶
לא נכון. תיכף נגיע לזה, הם יסבירו. הם יביאו דוגמה ותשמע גם טענות של חברי כנסת חרדים שמתנגדים לזה. הכול יהיה פה.
היו"ר זאב אלקין
¶
הסעיף הראשון הוסבר, אמרנו שהוא עומד בפני עצמו בשאלה מסוימת. אפשר לוותר עליו אם רוצים. אנחנו מתקדמים לגופו של החוק. בבקשה.
איילת לוי
¶
2. תיקון סעיף 40
בסעיף 40 לחוק העיקרי, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב)
חדל להתקיים לגבי מיועדת לשירות בטחון תנאי מהתנאים שלגביהם הצהירה בהתאם לסעיף קטן (א), במהלך 24 החודשים שלאחר מסירת התצהיר או במהלך תקופת הקריאה להתייצבות לשירות סדיר כאמור בסעיף 20, לפי המאוחר מביניהם, תודיע על כך מיד לפוקד."
היו"ר זאב אלקין
¶
זה הסעיף שעושה, אם אני מבין נכון, אחז, את השינוי המהותי הזה מרגע ההצהרה לשנתיים של הגיוס.
היו"ר זאב אלקין
¶
המצב הקיים מצלם את זמן ההצהרה. היא הצהירה, היא תמיד תוכל להגיד: אמת דיברתי בזמן ההצהרה. עכשיו, נכון, היא לא דתייה, אבל - - -
משה גפני
¶
זאת אומרת, היום על-פי החוק הקיים, בת שמצהירה מטעמים שבהכרה דתית או מטעמים שהיא לא נוסעת בשבת או שהיא אוכלת כשר, ברגע שהיא הצהירה את ההצהרה הזאת, אי-אפשר יותר לבדוק אותה.
משה גפני
¶
תעשו לי טובה, ההבנה שלי מאוד מוגבלת. לא למדתי ליבה, ואני רוצה להיות ברור בעניין הזה. המצב כרגע שבת שמצהירה, יכולה ללכת לבית המשפט ולהגיד: חזרתי בשאלה, ההצהרה שלי היתה נכונה. בשעה שהצהרתי, הייתי אחת כזאת.
משה גפני
¶
אל תעזור לי בזה, את ההבנה המוגבלת תשאיר לי ולאלקין. הצהרתי, אחרי זה חזרתי בשאלה, וממילא ההצהרה שלי היא לא הצהרת כזב. אם ההצהרה שלי היא לא הצהרת כזב, הצבא לא יכול לעשות כלום. כדי לגייס את הבת הזאת, הצבא צריך להוכיח לבית משפט שביום א', בפרשת השבוע יתרו, ההצהרה שלה היתה הצהרת כזב.
משה גפני
¶
כדי להרשיע אותה בדין פלילי, צריך להוכיח בבית המשפט שבאותו יום, באותה שעה שהיא הצהירה, היא אכן היתה שקרנית, ואת זה להוכיח כמעט בלתי אפשרי.
משה גפני
¶
מה שאתם מציעים עכשיו, שזה לא יהיה באותה שעה שהיא הצהירה, אלא היא חייבת בכל עת, במשך 24 חודשים, אם היא החליטה - - -
משה גפני
¶
באמת, למה אתם לא נותנים לכבל לדבר? אני לא מבין את זה. הוא בתור תלמיד ישיבה לשעבר, אתה סתם...
איתן כבל
¶
גם אם היא תועמד לדין כמו במצב הנוכחי, בסוף התיק ייסגר מחוסר עניין לציבור, כיוון שהוא יגיע למצב שנכדיה כבר יבואו אתה להעיד.
היו"ר זאב אלקין
¶
תרשים הזרימה לפי החוק, אם החוק מאושר, הוא כזה: הבת הצהירה את מה שהצהירה. צה"ל קיבל סיבות למה כדאי לעקוב אחריה, שההצהרה שלה היתה לא אמת, לא משנה מאיפה. הביא ראיות, כאלה או אחרות, שבעיניו מוכיחות שברגע הנתון הזה, לא כשהיא הצהירה, עכשיו היא לא עומדת בחובה הזאת במשך שנתיים מאז שהיא הצהירה. צה"ל מודיע לה: יקירתי, יש לנו ראיות שכרגע את לא מתאימה להצהרה שנתת – כרגע, לא אז – ולכן אנחנו מודיעים לך שאנחנו פותחים בהליך שיכול להביא לגיוסך. אם את רוצה לשכנע אותנו שאנחנו טועים, יש לך זכות להופיע בפנינו, בפני הפוקד. היא מחליטה, או לוותר, או מופיעה בפניו. היא שכנעה אותו – ההליך נגמר; אם היא לא הצליחה לשכנע אותו - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
למשל, הוא אומר: ראינו אותך ממלצרת בשבת. היא אומרת לו: כן, לא קיבלתי שכר בשבת, אפשר לעשות את זה.
היו"ר זאב אלקין
¶
לא משנה, או שהיא מספרת לו והוא השתכנע. הוא אומר: הבנתי, אין לנו בעיה. תודה רבה ולהתראות; היא לא הצליחה לשכנע אותו, או שוויתרה על הזכות להופיע בפניו, הוא פונה לאותה ועדה, ועדת ערר של המסלול האחר, המסלול מטעמי הווי משפחתי דתי. הקשר למסלול הזה הוא רק מקרי, פשוט יש ועדה, יש ועדה קיימת, מאמצים אותה. לאותה ועדה הפוקד מביא את הראיות למה לדעתו כרגע היא לא מתאימה להצהרה שהיא נתנה. היא מופיעה שם, או בעצמה או באמצעות עורך-דין, טוענת את הטענות שלה, הוועדה שומעת את שני הצדדים ומחליטה. ברגע שהוועדה החליטה שצריך לשלול לה את הפטור, הפטור נשלל ואפשר לגייס אותה, לא צריך ללכת לבית המשפט. היא יכולה, אם היא חושבת שעשו לה עוול, להגיד: חכו, אל תגייסו אותי, אני הולכת לבית משפט בניסיון להוכיח שאני צודקת. היא זאת שפונה לבית משפט, לא צה"ל; היא זאת שתצטרך להוכיח שהוועדה טעתה פה ועשתה לה עוול בהחלטה שלה, עם כל ההשלכות.
יצחק הרצוג
¶
גם אני שאלתי על זה בהתחלה את כולם וגם את אלקין, אבל על טריבונל מינהלי יש זכות ערעור, אם לא, אתה הולך לבג"ץ או למחוזי. פה זה לפחות בית משפט לעניינים מינהליים, זה תהליך יחסית מהיר, כאשר אומרים לי גדי אגמון והמערכת שמבחינתם זה שינוי של 180 מעלות.
איתן כבל
¶
להם כל דבר שהוא לא המצב הנוכחי זה יותר טוב, אין ויכוח. הרי הצעת החוק הראשונה היתה הצעת חוק של מערכת הביטחון מלה במלה, היא היתה אמורה לתת את המענה. ודאי שזה שינוי לאין שיעור יותר טוב מהמצב הקיים. עם זאת, אני אומר לכם, התהליך יהיה תהליך, אין מה לעשות - - -
דוד רותם
¶
המצב היום הוא מצב מצוין. תדע לך, הוא מצב מצוין. יש בו רק בעיה אחת, שאם אחרי שהבחורה הצהירה היא שינתה את אורח חייה, היא לא צריכה להודיע לאף אחד. יתפסו אותה, זה יהיה בסדר גמור, הכול מצוין. אין להם שום בעיה עם המצב הקיים. החוק הזה בא להגיד דבר אחד: אחרי שהבחורה הצהירה וקיבלה את הפטור, אם היא שינתה את אורח חייה, שתבוא להודיע. אם היא תודיע, יבטלו לה את הפטור, ואז שתלך לוועדת ערר ותלך - - -
דוד רותם
¶
אז מה קורה? אתה מגייס אותה. אבל היא לא רוצה להתגייס. אתם "חכמים גדולים", היא רוצה למכור לך משהו.
ישי יודקביץ
¶
ברגע שהיא באה מיוזמתה והיא אומרת שהיא שינתה את אורחות חייה, זה בטל מיידי. זה לא קיים היום. האופציה השנייה היא, ברגע שיש לנו ראיות - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
לדעתי לא. יש נושא אחד שכבר למדתי שהבנתך מאוד לא מוגבלת, והוא העובדה שב-16:00 צריך לסיים את הישיבה.
איילת לוי
¶
תיקון סעיף 41
בסעיף 41 לחוק העיקרי-
(1)
בכותרת השוליים, אחרי "לפי סעיף 40" יבוא "(א)";
(2)
בסעיף קטן (א), לפני "הורשעה" יבוא "מסרה מיועדת לשירות בטחון הודעה לפי סעיף 40(ב) או" ובכל מקום אחרי "לפי סעיף 40" יבוא "(א)";
(3)
בסעיף קטן (ב), במקום "לפי סעיף 40 עד" יבוא "לפי סעיף 40(א) עד למועד מסירת הודעה לפי סעיף 40(ב) או עד".
תימור פסו
¶
ברגע שמיועדת לשירות ביטחון מודיעה שהיא חדלה לקיים את תנאי התצהיר, זה למעשה יאפשר גם את ביטול הפטור לפי סעיף 40 מעיקרו.
משה גפני
¶
אל תלך. גם צה"ל וגם משרד הביטחון אמרו בישיבה הקודמת: מטרת החוק הזה היא בעיקר למנוע מרמאיות להשתמש בסעיף הזה. זאת אומרת, המציאות שהיום באה בת, ממש משקרת בעניין, והיא מצהירה, היא יודעת שלא יכול לקרות כמעט שום דבר, נדיר שייקרה משהו, בגלל המגבלה שזה רק באותו מועד. את זה אי-אפשר יהיה להוכיח, ולכן היא יכולה להוכיח. זאת אומרת, מטרת החוק היא למנוע את הצהרות השקר, בעיקר זה הדבר. זאת אומרת, התיקון העיקרי הוא בזה שכאשר היום היא נסעה בשבת, היא צריכה לפי החוק החדש להצהיר: נסעתי בשבת, ואז מבטלים לה את הפטור, ולא צריך לגשת, לא לוועדת ערר ולא לבית המשפט לעניינים מנהליים. זה פותר את הבעיה.
אני רוצה להגיד מה עמדתי. אני כמובן נגד גיוס בנות בכלל. עם זאת – אמרתי את זה גם בישיבה הקודמת – אין שום עניין, לא לי, לא לסיעתי ולא לאף אחד אחר, להגן על השקרניות. אין לנו שום עניין בזה. ממה אנחנו חוששים? אנחנו חוששים מאלה שאינן שקרניות, אלה שאורח החיים שלהן כזה. האם לא יקרה כתוצאה מהחוק הזה מצב שבו הן יגויסו בכוח ולא יוכלו להתמודד עם העניין הזה? בת כזאת לא תוכל ללכת לבית המשפט לעניינים מינהליים, בזה אלקין צודק, לא יהיה לה את הכסף ללכת לשם, היא לא תוכל להתמודד מול אנשי הצבא שיגידו לה: שיקרת, ותדעי שאת יכולה ללכת לבית הסוהר. המאבק שאנחנו מנהלים, חבר הכנסת הרצוג, הוא לא על השקרניות.
משה גפני
¶
אתה מבין מה המשמעות של העניין שבת כזאת ממעלות, שנקראת לפוקד, והפוקד אומר לה: תדעי לך, את שיקרת, ואנחנו יודעים, את מלצרת בבית המלון בטבריה?
משה גפני
¶
זה לא מלצריות, זה אורח חיים שלם. יש שני סוגי בנות: יש בת שקרנית שמנצלת את החוק הזה, שנעשה עבור בנות - - -
משה גפני
¶
מצאה חן בעיני ההצעה של חבר הכנסת ישראל חסון, כי בהצעה שהוא הציע לי, שם החשש הזה – צריך לדון אתו על העניין הזה – אבל שם החשש שתיתפס הבת הזאת, בת הביניים הזאת – שם החשש כמעט לא קיים. לכן ההצעה שלו היתה הצעה לא רעה, בניגוד למה שתקפתי אותו במליאת הכנסת. אחרי שהוא ישב אתי בשבוע שעבר, ביום רביעי, אני לא שולל את ההצעה שלו.
היו"ר זאב אלקין
¶
אנחנו, הליכוד למשל. אני לא אדבר בשם כל הקואליציה. תביאו את זה. נשקול עוד פעם. סעיף 4. בבקשה, איילת.
איילת לוי
¶
תיקון חוק בתי משפט לענינים מינהליים
1.
בחוק בתי משפט לענינים מינהליים, התש"ס-2000, בתוספת השניה, בסופה יבוא:
"(22)
ערעור לפי סעיף 39(ו) לחוק שירות בטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986."
היו"ר זאב אלקין
¶
זה למעשה סעיף טכני שמשלים את הסעיף הראשון. אם אנחנו מוותרים על הראשון, אז גם 4 יורד. הם באים ביחד. תקראי את כל סעיף 5, שזה מרכז הכובד.
איילת לוי
¶
הוראת שעה
בתקופה שמיום תחילתו של חוק זה עד תום שלוש שנים מהמועד האמור (בחוק זה - תקופת הוראת השעה)-
(1)
בסעיף 40 לחוק העיקרי, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא: - - -
איילת לוי
¶
"(ג)
היה לפוקד יסוד סביר להניח כי מיועדת לשירות בטחון שקיבלה פטור לפי סעיף 40(א) נהגה באופן שאינו תואם מהותית תנאי מהתנאים שלגביהם הצהירה בהתאם לאותו סעיף, במהלך 24 החודשים שלאחר מסירת התצהיר או במהלך תקופת הקריאה להתייצבות לשירות סדיר כאמור בסעיף 20, לפי המאוחר מביניהם, רשאי הוא להגיש בקשה לביטול פטור לוועדה שמונתה לפי סעיף 39(ד) (להלן - הוועדה לבחינת פטור מטעמי הכרה דתית); לא יגיש הפוקד בקשה כאמור אלא לאחר שניתנה למיועדת לשירות בטחון הזדמנות להשמיע את טענותיה לעניין זה בפניו.
(ד)
שר הביטחון, בהתייעצות עם שר המשפטים, יקבע את תקנות סדרי הדין בוועדה לבחינת פטור מטעמי הכרה דתית.";
(2) אחרי סעיף 40 לחוק העיקרי יבוא: - - -
איילת לוי
¶
"מועד ההחלטה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(א)
40א.
החלטה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(ג) תינתן בתוך 30 ימים מיום הגשת הבקשה - - -
איילת לוי
¶
הוועדה לבחינת פטור מטעמי הכרה דתית הדנה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(א), כאמור בסעיף 40(ג) רשאית - - -
איילת לוי
¶
"מועד ההחלטה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(א)
40א.
החלטה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(ג) תינתן בתוך 30 ימים מיום הגשת הבקשה; הוועדה לבחינת פטור מטעמי הכרה דתית הדנה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(א), כאמור בסעיף 40(ג) רשאית, מטעמים מיוחדים שיירשמו, להאריך, פעם אחת בלבד, את התקופה למתן החלטה, ב- 30 ימים נוספים.
משה גפני
¶
אנחנו לא דנים על חוק.
ערעור
40ב.
החלטה סופית של הוועדה לבחינת פטור מטעמי הכרה דתית, בבקשה לביטול פטור שניתן מטעמים של הכרה דתית, לפי סעיף 40(ג), ניתנת לערעור לפני בית משפט לענינים מינהליים.
תקופה שלא תבוא במניין תקופת הקריאה לשירות סדיר
40ג.
התקופה שבמהלכה התנהלו הליכים בפני ועדת הערר הדנה בבקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(א), כאמור בסעיף 40(ג) או התקופה שבמהלכה התנהלו הליכי ערעור לפי סעיף 40ב לא תובא במניין התקופות שבסעיף 20.
כניסה לתוקף של החלטה שהתקבלה במסגרת עיון חוזר
40ג.
לא תיכנס לתוקפה החלטה שהתקבלה במסגרת בקשה לביטול פטור לפי סעיף 40(א), כאמור בסעיף 40(ג), אלא בתום התקופה להגיש ערעור לבית משפט לענינים מינהליים לפי סעיף 40ב, ואם הוגש ערעור עד לאחר מתן פסק דין חלוט בערעור.";
איילת לוי
¶
(3)
בחוק בתי משפט לענינים מינהליים, התש"ס-2000, בתוספת השניה, בפרט (22), כנוסחו בסעיף 4 לחוק זה, במקום "סעיף 39(ו)", יקראו "סעיפים 39(ו) ו-40ב".
אחז בן-ארי
¶
המנגנון הוסבר קודם. אם לפוקד יש יסוד סביר להניח שהמלש"בית מתנהגת באופן שונה מהותי ממה שהיא הצהירה עליו, הוא רשאי במשך 24 חודשים מההצהרה, נאמר כך – הוא רשאי לקרוא לה לשימוע, ואם הוא לא משתכנע מטענותיה, הוא צריך לפנות אל הוועדה, והוועדה היא שמוסמכת, לאחר שמקיימת את הבירור, באופן שיוסדר בתקנות, לבטל את הפטור, או כמובן לאשר.
אחז בן-ארי
¶
נכון. על החלטת הוועדה, המלש"בית רשאית לערער בבית משפט לעניינים מינהליים. כל התקופה - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
רק רגע, אני אפסיק אותך. מקובל עליכם שכבר נוסיף תיקון שהתקנות האלה יצטרכו להיות – כמובן שר הביטחון זה שמתקין אותן – בהתייעצות עם שר המשפטים, אבל ידרשו אישור הוועדה הזאת, המשותפת לוועדת החוקה ולוועדת החוץ והביטחון?
אריה אלדד
¶
זה לא פרוצדוראלי, זה מהותי. השאלה אם אנחנו גם רוצים לקבוע לוח-זמנים, כי אחרת יהיה חוק בלי תקנות.
היו"ר זאב אלקין
¶
נכניס בסעיף הזה שני שינויים. נסמן לנו שהתקנות יותקנו בתוך 30 יום, במנגנון שמוצע כאן, ותוספת למנגנון כאן - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
באישור הוועדה המשותפת של ועדת החוקה וועדת החוץ והביטחון, הוועדה הזאת שקיימת. אם זה בתוך 30 יום, אני מקווה שזה יהיה עוד בכנסת הזאת...
דין ליבנה
¶
בתקנות הרגילות שלה כתוב, שבכל דבר שלא נקבע בתקנות או לפי החוק, היא רשאית לפעול לפי מה שנראה לה צודק. לכן אם לא ייקבעו התקנות, היא תוכל לקבוע לעצמה את סדרי הדין.
היו"ר זאב אלקין
¶
זה לא מקובל עלינו. מקובלת עלינו העמדה שאחז הציג כאן, שממילא לא ניתן להפעיל את החוק בלי לאשר את התקנות החדשות האלה. אני לא רוצה להשאיר את זה פרוץ לשכל הישר של הוועדה. ולכן נכתוב באופן ברור שהחוק יוכל להיכנס לתוקף רק לאחר אישור התקנות. אנחנו נותנים לכם חודש להביא את התקנות לוועדה הזאת ולאשר אותן.
מירי פרנקל-שור
¶
אחז, מה שדיברנו לעניין הסיפה של סעיף קטן (ג), אני מתייחסת ל"לא יגיש הפוקד בקשה כאמור אלא לאחר שניתנה למיועדת לשירות ביטחון הזדמנות להשמיע את טענותיה". ראשית, למרות שמשתמע מכך שחייבים להביא את זה לידיעתה, אני מבקשת שכן תהיה חובה להביא את כוונת הפוקד לבטל את הפטור – הכוונה לחובת היידוע – וגם מה באפשרותה לעשות. ולעניין ההמצאה, אני מבקשת להפנות לסעיף 55 לחוק שירות ביטחון, שההמצאה או נמסרה לאחד מבני המשפחה, או לכתובת האחרונה, או נשלחה בדואר.
מירי פרנקל-שור
¶
קודם כול החובה שבכוונת הפוקד לבטל את הפטור, צריך להודיע על זה לבחורה, וגם מה באפשרותה לעשות.
היו"ר זאב אלקין
¶
מבחינתנו זה בסדר אם זה יהיה בתקנות, אבל אז זה אומר שהתקנות שמדברים עליהן זה יותר רחב מתקנות של - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
תוכל להגיד שאתה מתנגד לשינוי שמוצע, זו בהחלט זכותך. העלתה כאן היועצת המשפטית של הוועדה קושי של חובת היידוע. אתם אומרים שזה נושא לתקנות ולא לחוק - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
קודם כול, אני חושב שצודקת היועצת שכדאי להכניס כאן משפט יותר ברור לגבי חובת יידוע בגוף החוק. מעבר לזה, מקובל שכל העניין הפרטני ייכנס לתקנות. זה כנראה אותן התקנות של סעיף קטן (ד), לכן צריך להגדיר אותן קצת אחרת, כי הן כרגע מוגדרות לצורך מאוד ספציפי.
היו"ר זאב אלקין
¶
זה יכול להיות אותן תקנות לצורך החוק הזה, רק שזה יעסוק לא רק בסדרי דין של הוועדה, אלא בכלל בתקנות לצורך הפעלת החוק. יכול להיות שנכניס את זה אם כך, בסעיף אחר לקראת סוף החקיקה.
היו"ר זאב אלקין
¶
התקנות שמופיעות בסעיף קטן (ד), כנראה נעביר אותן אחרי סעיף 5, נדמה לי, כסעיף נפרד, שידברו על תקנות לחוק כולו, ולתוך זה ייכנסו גם סדרי דין וגם העניין הזה של התקנות של סדרי היידוע, ואישור התקנות יעכב את תחולת החקיקה.
היו"ר זאב אלקין
¶
לגבי ההערה שהיתה לי בעניין הזה ולייעוץ המשפטי של הוועדה, באנו על סיפוקנו. מי עוד רוצה להעיר בעקבות הסעיף הזה?
משה גפני
¶
אני לא מדבר בכלל, תמשיך הלאה. בחייך, יש גבול לדבר הזה. אני רוצה לדבר פה על פרטים. אמרת שאתה מקריא – תקריא.
משה גפני
¶
אני יושב פה ושומע בשקט איך שאתה מנהל דיאלוג. אני רוצה להגיד לך: אנחנו בניגוד לאחרים, גם חבר הכנסת מקלב - - -
משה גפני
¶
החלק הזה של מה שהעלתה היועצת המשפטית של הוועדה – החלק הזה הוא בניגוד לחוקים אחרים ששם זה באמת תקנות. במקרה הזה זה ליבת החוק. הרי על מה אנחנו מדברים? זה מה שאמרתי קודם. אנחנו מדברים על מקרים שבהם יש בת, שהיא גבולית, היא לא בת שלמדה באולפנה דתית או בסמינר חרדי - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
אני מציע שתציג תיקוני נוסח עם אתה רוצה להציע תיקוני נוסח, אחר-כך תנמק אותם, ולא הפוך. כי אחרת יכול לקרות מצב שהזמן שלך יסתיים ושינויי נוסח לא הצעת, רק נימקת.
משה גפני
¶
הזמן לא מסתיים כל כך מהר. גם אם הזמן של הישיבה הזאת מסתיים, יש עוד זמנים, ואני לא מאיים בכלום, בניגוד לך שרצית לאיים. אתה יודע שיש עוד דברים.
משה גפני
¶
מכיוון שאנחנו מדברים על בנות מהסוג הזה, אני מציע שמה שבמקרה רגיל יהיה בתקנות, שיהיה כאן בחוק. אני לא מדבר על תקנות שניות, אני מדבר על הודעה איך אומרים לבת הזאת, אחרי ששינינו בהצעת החוק, שהיא צריכה להצהיר או להודיע על כל שינוי. בא הפוקד, אחרי שהיא לא הודיעה, והוא אומר: הבת הזאת שיקרה. יכול להיות שהוא לא יודע מהחיים שלו, ויכול להיות שהוא יודע. אנחנו לא יודעים עדיין. הבת הזאת יכולה לקבל ממנו הודעה ערטילאית כזאת, שהגיעה להורים שלה, בכלל בדואר רגיל, ואומרים לה השכנים שלה, או השכנות שלה אומרות לה: תדעי לך, את חייבת מהר לרוץ ללשכת גיוס, ללכת לפוקד, הגיעה הודעה לדירה של הסבתא, והם יכולים לקחת אותך לבית הסוהר. זאת אומרת, ליבת החוק על הבנות מהסוג הזה, עליהן הצבא ומשרד הביטחון מדברים, וזה צריך להיות בגוף החוק.
משה גפני
¶
למשל שצריך להודיע למלש"בית באופן ברור, שיהיה כתוב איך מודיעים לה את זה, ושיהיה כתוב שהיא לא חייבת לבוא לפוקד, כי פעמים רבות הפוקד קורא לה – אנחנו יודעים מדברים שקיימים היום – ואומר לה: תדעי לך, אם את מוותרת על התצהיר שלך, אנחנו שולחים אותך לבית הסוהר. זאת אומרת, שהיא תדע ברור שהיא יכולה ללכת ישירות לוועדת הערר, שזה יהיה בנוסח.
משה גפני
¶
להודיע למיועדת לשירות ביטחון כי הוא עתיד להעביר את עניינה לדיון בוועדת הערר, וכי היא רשאית להופיע בפניו ולהשמיע את טענותיה בפניו, או לשלוח את טיעוניה בכתב בתוך 30 יום, או שהיא יכולה להגיש ישירות לוועדת הערר.
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר הכנסת גפני, כרגע אני מבקש ממך מה שביקשתי אז מהיועצת המשפטית. את ההצעה שלך לנוסח חלופי תמשיך לקרוא, אל תתייחס להערות.
משה גפני
¶
לסעיף קטן (ג) אני מציע כך: היה לפוקד ראיות חד-משמעיות לכאורה כי מיועדת לשירות ביטחון - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
שנייה. קודם כול, השינוי הראשון שאתה מציע, במקום "יסוד סביר להניח" שיהיה "ראיות חד-משמעיות לכאורה".
משה גפני
¶
מבחינת הניסוח אני סומך על היועצת המשפטית של הוועדה שהיא תנסח את זה בהתאם לרוח הדברים. היו לפוקד ראיות חד-משמעיות לכאורה כי מיועדת לשירות ביטחון, שקיבלה פטור לפי סעיף 40(א) לחוק, נהגה באופן שאינו תואם מהותית תנאי מהתנאים הקבועים בסעיף 40 א(2) - - -
משה גפני
¶
- - - שלגבים הצהירה במהלך 24 חודשים שלאחר מסירת התצהיר או במהלך תקופת הקריאה להתייצבות לשירות סדיר כאמור בסעיף 20, לפי המאוחר מביניהם - - -
משה גפני
¶
- - - רשאי הוא להודיע למיועדת לשירות ביטחון כי הוא עתיד להעביר את עניינה לדיון בוועדת ערר, וכי היא רשאית - - -
משה גפני
¶
- - כי הוא עתיד הוא להעביר את עניינה לדיון בוועדת ערר, וכי היא רשאית להופיע בפניו ולהשמיע את טענותיה בפניו, או לשלוח את טיעוניה בכתב בתוך 30 יום. חלף המועד האמור לשימוע או לא השתכנע הפוקד מטיעוני המיועדת לשירות ביטחון, יהיה רשאי להגיש בקשה לביטול פטור לוועדת הערר שמונתה לפי סעיף" וכו'. בסעיף זה הפוקד יהיה קצין בדרגת סגן אלוף ומעלה. האופן שבו הוא מודיע לה, הוא מודיע לה באמצעות מסירה אישית או בדואר רשום עם אישור מסירה, ולא תכריע ועדת הערר בעניינה של מיועדת לשירות ביטחון - - -
משה גפני
¶
לא חשוב, אני מכניס עכשיו הכול ביחד. מירי תבין, אלקין גם יבין, נדמה לי שגם דודו רותם עלול להבין.
- - - אלא לאחר שניתנה למיועדת לשירות ביטחון הזדמנות נאותה להשמיע את טענותיה; מיועדת לשירות ביטחון תהא רשאית להביא בפני ועדת ערר ראיות מטעמה, וכן תהא רשאית להזמין עדים שיעידו בפני ועדת ערר.
משה גפני
¶
הפוקד שמעביר לה בכתב, הוא צריך לכתוב לה מה הסיבות שבגינן הוא סבור שהיא שיקרה, לכתוב לה את זה – אני אנמק את מה שאני אומר – ואם החליטה ועדת ערר לבטל את הפטור, תנמק הוועדה בכתב את החלטתה ותמציאה למיועדת לשירות ביטחון. בהודעתה תציין ועדת הערר את זכותה של המיועדת לשירות ביטחון להגיש ערעור לבית המשפט לעניינים מינהליים לפי סעיף 42ב.
אני רוצה להסביר לכם - - -
משה גפני
¶
שר הביטחון לא רץ אחריו, תעשה לי טובה. אני מכיר את שר הביטחון היטב.
עד היום כדי שייקחו בת כזאת ויגידו שהיא שיקרה, צריך להביא את כל דיני הראיות, צריך ללכת למשפט, וכל הדברים שם הם ברורים. המצב עכשיו משתנה באופן מהותי. הפוקד מחליט לעצמו שהאשה הזאת, הבת הזאת, שיקרה. אל תקלו ראש ואל תגידו לי עכשיו: הוא לא יכול לעשות כלום, רק להעביר לוועדת הערר. מכאן מתחיל סיפור שונה לחלוטין מהמצב הקיים. כמו שאמרתי קודם, רבות מהבנות הללו לא תצהרנה יותר, וזה לא מפריע לי. זה בסדר. אבל, שוב, אני מדבר על הבת שעליה דיברתי, על הבת הזאת - - -
משה גפני
¶
עכשיו אני מתמצת. איפה הפוקד יודע שהיא שיקרה? הוא צריך להחליט, מכיוון שמכאן כבר מתחיל תהליך ברור. לא נוסעת בשבת – הבנתי. אכלה טרף – הבנתי. הכרה דתית?
משה גפני
¶
הכרה דתית היא דבר מופשט שלא הפריע לאף אחד עד היום. למה? כי כשבאים לבית המשפט עם כל דיני הראיות ועם הכול, ברור שיצטרכו לברר את העניין עד תום. למשל אם הפוקד יהיה חסידי והבת תהיה ליטאית, הוא ישאל אותה: האם הלכת עם החתן שלך ברחוב, והיא תגיד: כן, אז הוא יגיד שזו לא הכרה דתית.
משה גפני
¶
אתה יודע מה, אני מוריד את זה. רציתי קצת לתת איזה בידור בעניין, שלא תהיה כל כך רציני. הורדתי.
משה גפני
¶
תעשה מה שאתה רוצה. אתה בעל הבית, תעשה מה שאתה רוצה, הכול בסדר. כל התהליך הזה צריך להיות מוקפד לחלוטין, אז אחד משניים: או שמוסיפים להכרה דתית גם את העניין הזה של נסיעה בשבת או אכילת כשרות, שזה דבר ברור, או שאם אתה משאיר את העניין הזה של הכרה דתית, אתה צריך את כל התהליך הזה.
היו"ר זאב אלקין
¶
בסדר. תיכף נדון. אני תיכף אשאל את משרד הביטחון על כל פרט ופרט שהצעת, מה עמדתם, ונראה מה נחליט. נלך פרט-פרט בהצעה הזאת. הפרט הראשון היה, עד כמה שהבנתי, במקום "יסוד סביר להניח" – "ראיות חד-משמעיות לכאורה". מה תגובתכם על הבקשה הזאת?
גדי אגמון
¶
לעניין הראיות החד-משמעיות, אדוני היושב-ראש, לכאורה דנו בעשר פגישות נפרדות בעבר, סיכמנו, כולל עם חברי הכנסת שנמצאים פה.
גדי אגמון
¶
זה בסדר. זה תמיד נכון ליצירת הפתיחה, אבל סיכמנו שבלתי אפשרי להוכיח בסופו של תהליך ללא האפשרות שנוכל להסתכל על הכניסה כמו על היציאה. גם הדרישה כרגע להחיל רק את סעיף ב', סעיף ג' דורש בסופו של דבר שינוי בכניסה, ומכיוון שהחלטנו שבכניסה לא יהיה שינוי, וסעיפים א', ב' ו-ג' הם אלה שיהיו רלוונטיים, אז הם רלוונטיים גם ביציאה.
היו"ר זאב אלקין
¶
למעשה הגבת כרגע על שתי הערות: על "יסוד סביר להניח" וגם על הבקשה להגביל את מסלול היציאה רק לשני סעיפים מתוך ההצהרה ולא לשלושה. היו עוד מספר בקשות. היתה בקשה של ניסוח - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
כן, לגבי היידוע, שדיברה על כמה דברים: האחד, שביידוע יהיה אישור מסירה וכו' וכו', בנוסח שהציע כאן חבר הכנסת גפני. לא לשמור לתקנות הכול, אלא הפרט הספציפי הזה להכניס לגוף החוק; היתה בקשה להכניס לגוף החוק, א', שיובהר לבחורה שהיא לא חייבת להתייצב בפני הפוקד, שבתוך ההודעה הזאת זה יופיע בחוק מראש, שזה יובהר לה; ב', שיהיה כתוב מה הסיבה לגיוס, כשהוא שם את הקלפים על השולחן וכותב לה, לפחות באופן תמציתי מה הסיבות לכך שפותחים פה בהליך. תינתן לה אפשרות לטעון את הטענות שלה בכתב, כשהוא שם את הקלפים על השולחן וכותב לה, לפחות באופן תמציתי; ג', היתה בקשה שתהיה לה זכות לטעון את טענותיה, לא דרך ההתייצבות אלא בכתב, תוך תקופה של 30 יום, ואז אם היא לא עשתה שום דבר, לא הופיעה ולא טענה בכתב תוך 30 יום, או שעשתה את זה והוא לא השתכנע, אז הוא פונה לוועדה. לגבי העניין הזה, מה תגובתכם?
אחז בן-ארי
¶
אם אנחנו מעבים ממילא את הסעיף הזה ולא משאירים לתקנות, אפשר להעביר כמה מהדברים שנאמרו כאן גם לחוק עצמו.
אחז בן-ארי
¶
לא מתנגד. אלה דברים שהם מושכלות ראשונים שאתה מודיע גם מהו הבסיס, מה הנימוקים, כדי שהיא תוכל להגיב. היא לא חייבת להודיע. יכול להיות שהיא לא תופיע לשימוע, אבל בוודאי צריך להזמין אותה לוועדה, ושם היא תטען את הטענות, גם זה בסדר.
מירי פרנקל-שור
¶
כדאי להטיל חובה על הפוקד להודיע למיועדת לשירות ביטחון, כי אם עקבתי אחרי מה שקראת: "רשאי הוא" - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
מירי, ממילא את תנסחי את הנוסח הסופי. אני אסביר לך מאיפה הופיעה המלה רשאי. חבר הכנסת גפני פה אימץ את הנוסח - -
היו"ר זאב אלקין
¶
- - של משרד הביטחון. היסוד הזה של "רשאי" מדבר על כך שהפוקד, גם אם הוא מצא את הראיות האלה, יסוד סביר או מה שזה לא יהיה, הוא לא חייב לפתוח בהליך. יכול להיות שהוא למד את זה והחליט לוותר.
היו"ר זאב אלקין
¶
ברגע שהוא פותח בהליך הוא חייב. זה מה שיצטרכו לחדד פה, שהוא רשאי לפתוח בהליך, והשלב הראשון בהליך זה חובה ליידע עם כל אותם היסודות שנאמרו כאן.
דין ליבנה
¶
יש פה רק שתי נקודות: האחת, ההצעה של היועצת המשפטית לגבי ההמצאה, שתהיה אחידה בכל חוק שירות הביטחון, כמו שמוציאים צווי גיוס. צריך להפנות לסעיף הזה. לא צריך להגיד פה מסירה אישית, כי יש מסירה אישית בצווי גיוס - -
דין ליבנה
¶
דבר שני, התקופה של ה-30 יום נראית לנו קצת ארוכה יותר. גם לוועדת הערר נתנו רק 30 יום להכריע. אנחנו מציעים אולי לקצר את זה לחצי, כדי שההליך לא יימשך.
היו"ר זאב אלקין
¶
התקופה. במקום 30 יום הם מבקשים 15 יום.
בואו ניכנס לנעליה של הבת הזאת. נניח שהיא החליטה על מסלול בכתב, לא על מסלול ההתייצבות. מן הסתם היא תרצה להתייעץ, היא צריכה זמן להתייעצות הזאת עם מי שמבין בנושאים האלה, גם עזרה בניסוח של הבקשה. לכן כן יש יסוד סביר לדבר כאן, אני לא יודע אם על 30 יום, אבל בוודאי שבועיים זה נראה לי תקופה קצרה. חבר הכנסת גפני, אני מציע שלושה שבועות.
משה גפני
¶
לא, לא, לא. אתה נכנסת לנעליה של הבת הזאת, ואנחנו מדברים מהניסיון – יושבים פה אנשים שיש להם ניסיון - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
נפתרה הבעיה, אחז אומר שמשרד הביטחון לא מתנגד ל-30 יום. נאמץ פה את העמדה של משרד הביטחון.
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר הכנסת גפני, משרד הביטחון לא מוכן לקבל שני תיקונים מהותיים שהצעת, ואני מצדד בעמדתם. אם תרצה, תוכל להגיש הסתייגות, אבל נביא את זה כאן להצבעה.
משה גפני
¶
מצדי זה יכול להיות ניסוח אחר שהיועצת המשפטית תנסח. מירי, מה שאנחנו מבקשים, מכיוון שמדובר על הכרה דתית, יסוד סביר להניח הוא דבר - - -
יצחק הרצוג
¶
כמה זמן הוא כבר סוחב? 30 יום ועוד ועדת ערר ועוד ועוד, בסוף ייגמר השירות שלה. איזו מין בדיחה זו?
משה גפני
¶
להוציא את הנושא של הזמן, שהיא כל הזמן חייבת להצהיר חזרה וכל מה שנלווה, זה באמת ליבת החוק ולא צריך את כל הדברים מסביב. כל הדברים מסביב לא מוסיפים הרבה. הצבא עצמו אמר את זה וגם משרד הביטחון אמר את זה.
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר הכנסת גפני, רגע. שאלה למשרד הביטחון ושאלה למשרד המשפטים. "ראיות לכאורה" זה יכול לעבור?
דין ליבנה
¶
החלטות מינהליות מתקבלות על בסיס "יסוד סביר להניח", הן לא מתקבלות על בסיס "ראיות לכאורה". יש גם חזקת תקינות למינהל. יהיו הנחיות של הפרקליט הצבאי הראשי ושל היועץ המשפטי לממשלה. צריך לראות איך מפעילים את הסמכות הזאת. לא צריך לכבול, ואז להתחיל לריב האם היה לו יסוד סביר להניח או האם היו לו ראיות לכאורה, ואיזה ראיות היו לו, ואיזה תמונות או לא תמונות היו לו, ומה כתוב לו בדף פייסבוק. צריך להישאר עם זה.
גדי אגמון
¶
אני מבקש להעיר הערה נוספת שחשוב שנזכור, שבהצעה שמוצעת כאן אין לפוקד שיקול דעת – סעיף 42(ה) ירד כחלק מתהליך ההכנות לדיון הזה. למעשה הפוקד לא יכול לקבל החלטה לביטול הפטור. הוצאנו. זה הסעיף היחיד בחוק שבו ועדה, שהיא ועדה אזרחית, מקבלת החלטה.
אורי מקלב
¶
אז אתה יכול להשאיר "יסוד סביר". על זה יש "יסוד סביר". לשיטתך, אתה רוצה להכניס גם את 1, ואתה אומר "יסוד סביר", עד איפה אתה הולך עם זה? אתה צריך לצמצם את זה.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני לא רואה סיבה לצמצם את זה. יש פה ועדה שהיא זאת שמקבלת את ההחלטה, בכלל לא פוקד, לכן השיקולים של הפוקד הם פחות קריטיים. אפילו פוקד, בשונה מההצעה הראשונית, איבד את האפשרות להוציא את הצו, ואז הולכים לוועדה ומערערים עליו. הוועדה היא זאת שמחליטה - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
- - יימסרו לבת בכתב עם נימוקים להחלטה, תוך ציון הזכות שלה לפנות לבית המשפט לעניינים מינהליים.
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר הכנסת גפני, אין לי ספק, שזה צריך להיות. היות שממילא יש כאן תקנות, שאישור התקנות מתנה את עצם הפעלת החוק, אז לא אכפת לי שהם יביאו את זה בתקנות, ואז נדון בזה כאן. אני מסכים אתך לחלוטין שכל התהליך הזה צריך להיות, ואני גם מתחייב בפניך שאני אעמוד קלה כחמורה שזה יהיה כתוב בתקנות.
תימור פסו
¶
הערה נוספת, חבר הכנסת אלקין, גם לגבי הנושא שחבר הכנסת גפני העלה לגבי האפשרות שהפוקד יהיה רק בדרגת סגן אלוף. אנחנו מתנגדים להערה הזאת. בסופו של דבר ההגדרה של מי זה פוקד מוגדרת על-ידי שר הביטחון, וכך אנחנו מציעים להשאיר את זה.
גדי אגמון
¶
לא. הסעיף בחוק מדבר על פוקד, והפוקד לא יכול להאציל סמכויות שלו. הוא מקבל אותן משר הביטחון, הוא לא יכול להאציל.
מירי פרנקל-שור
¶
מי שמונה לפי סעיף 50 – "שר הביטחון רשאי למנות פוקדים לעניין חוק זה; מינויו של פוקד יכול להיות כללי ומסויג; הודעה על מינויו של פוקד תפורסם ברשומות".
היו"ר זאב אלקין
¶
אחז, אני מבין שמקובל עליכם שמי שיפעיל את הסמכות בחוק הזה זה יהיה לפחות ברמה של מפקד לשכת הגיוס או סגנו, נכון?
מירי פרנקל-שור
¶
מה שחשוב להבין ששר הביטחון יכול להאציל סמכויות, אבל הוא לא יכול להאציל סמכויות המינוי של פוקד, זה סמכויות שניתנות רק לשר הביטחון.
היו"ר זאב אלקין
¶
יש לי הצעה בעניין הזה. חברים, תהיו קשובים, אני מסכם לפרוטוקול. יש הסכמה עם משרד הביטחון על כך שהפוקד יפעיל סמכויות במסגרת החוק הזה יהיה רק מרמת מפקד לשכת הגיוס או סגנו. אומר משרד הביטחון שהוא רוצה לכתוב את זה בתקנות ולא בגוף החוק. אני מבין נכון?
היו"ר זאב אלקין
¶
לא, יש יותר פשוט. משרד הביטחון מסכים שייכתב בחוק: פוקד שדרגתו מרב-סרן ומעלה. לא צריך תקנות.
דין ליבנה
¶
יש לי הצעה אחרת. תסמיכו את הייעוץ המשפטי ואת משרד המשפטים ואת משרד הביטחון להגיע לנוסח מוסכם.
יצחק הרצוג
¶
אתה צריך להשאיר "יסוד סביר", מכיוון שזה המונח המשפטי המוכר, המקובל בפסיקה ובעולם המינהלי. ה"ממשי" הזה יטרפד לך את כל החוק.
אחז בן-ארי
¶
אני מתנגד לזה. החששות בגרסה הקודמת היו שבה הפוקד יכול היה לבטל את הפטור. עכשיו שמנו עליו עוד ועוד כבלים – קודם כול, "יסוד סביר", אחר כך אמרנו שהיא סטתה בצורה מהותית ממה שהיא הצהירה, אחר כך הרב סרן, אחר-כך יש הוועדה, אחר-כך יש בית משפט, בסוף נקווה שהיא תגיע לבקו"ם.
משה גפני
¶
מירי, אני לא מבין מה נמצא בדבר חקיקה רגיל. עם כל הכבוד, הם משתמשים כל הזמן, אחז משתמש בזה וגדי משתמש בזה, כולם, במה היה קודם. מה היה קודם? היה סעיף 42(ה).
היו"ר זאב אלקין
¶
אתה כרגע מפריע לעצמך. יש שתי אפשרויות. אני שומע כאן איזו מחשבה של הייעוץ המשפטי של הוועדה שאומר ש"יסוד סביר להניח" זה כנראה חלש מדי.
יצחק הרצוג
¶
אני חושב שזה מסוכן ביותר להתחיל לשחק עם הדבר הזה עוד פעם. זה עוד תירוץ לסחבת. אני חושב שהמערכת בנתה פה ארבעה שכפ"צים שונים לדבר הזה.
היו"ר זאב אלקין
¶
יש שלוש אפשרויות: או לאמץ את זה, או לקבל כאן החלטה שאם תצליחו לשכנע את מירי להגדיר קצת אחרת – ברור לי לאן היא חותרת ומה הכיוון שלה מבחינה משפטית, ואני מגבה את זה – אם תצליחו לשכנע אותה על ניסוח אחר, אנחנו יכולים להסמיך אתכם להגיע פה להבנה, שתהיה בגזרה הזאת של "יסוד ממשי", מה שהיא הציעה. אם השאלה היא של הניסוח המדויק, אנחנו יכולים להסמיך אתכם. אפשרות שלישית, אתם רוצים שלא נצביע היום, לא נצביע היום.
היו"ר זאב אלקין
¶
יושב כאן ייעוץ משפטי של ועדת החוץ והביטחון, יושב כאן יושב-ראש ועדת החוקה, שגם הוא מבין במשפטים, והם אומרים שזה בסדר.
היו"ר זאב אלקין
¶
גפני אולי לא יסכים לזה, זו בעיה שלו. אני הולך פה עם מירי, לא עם גפני ולא עם אף אחד אחר.
אחז בן-ארי
¶
בסוף יש כמות מסוימת של ראיות מינהליות שמהוות את הסטרטר לתהליך, אבל יש עולם מינוחים שהמחוקק משתמש בו, ואז סביב זה יכולות להיות כל מיני פרשנויות.
דוד רותם
¶
אחז, זו בעיה שלנו. אתה אומר שזה אותו דבר. אתה רוצה להיות חכם או שאתה רוצה להיות צודק? תן לגמור את זה ותפסיק לקשקש.
היו"ר זאב אלקין
¶
אחז, ההצעה שלי לממשלה, כדי שנוכל להתקדם להצבעה – יש פה עוד הערה אחת שנצטרך לטפל בה – היא כזאת, שכרגע ניקח כבסיס "יסוד ממשי", נסמיך את הייעוץ המשפטי של הוועדה ואתכם. אם תצליחו להגיע להגדרה יותר טובה שתהיה באותה גזרה של "יסוד ממשי", אתם תחליפו. נסמיך אתכם להחליף את הנוסח.
היו"ר זאב אלקין
¶
אם לא, יישאר "יסוד ממשי".
אנחנו מתקדמים. חבר הכנסת גפני, הסיכום הוא שכרגע אנחנו רושמים "יסוד ממשי". עם זאת, אנחנו מסמיכים את מירי מול הייעוץ המשפטי של משרד הביטחון ומשרד המשפטים. אם הם ימצאו ניסוח יותר טוב מבחינה משפטית ברמה הזאת, הם ישנו את זה, כמו שתמיד עושים בחקיקה, מסמיכים אותם לשנות את זה – גפני, אתה אתי או לא?
היו"ר זאב אלקין
¶
ברור. ברור. קודם כול אמרנו שסעיף קטן (ד) של התקנות יעבור אחרי סעיף 5, והוא יהיה סעיף 6 החדש, וכבר אמרנו איך הוא ינוסח, אז אני לא חוזר על זה.
היו"ר זאב אלקין
¶
אמרנו את זה. סעיף קטן (ד) ישונה לזה שתקנות יוגדרו יותר רחב. אלה תקנות לחוק הזה, ולא רק סדרי דין של הוועדה.
היו"ר זאב אלקין
¶
אתה רוצה, אני לא אצביע היום, אבל אני לא אזוז מזה. הבסיס הממשלתי היה שנתיים, הגיעו פה להבנות על שלוש שנים. אני לא אשנה את זה.
אני עובר לסעיף 6 שהוא 7, ו-7 שהוא 8. בבקשה, תקראי את שניהם, וגם פה יש לי הערה.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני לא מנהל לצבא איך הוא מדבר עם ועדת הערר. הם יביאו תקנות, זה יהיה בפנים, נדון בזה. אני לא מתייחס לזה כרגע.
איילת לוי
¶
הארכת הוראת השעה
שר הביטחון, באישור ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, רשאי להאריך את תקופת הוראת השעה בתקופות נוספות, שלא יעלו על שלוש שנים כל אחת.
תחילה
תחילתו של חוק זה, 30 ימים מיום פרסומו.
היו"ר זאב אלקין
¶
שקט. אי-אפשר כך. מדבר רק מי שנתתי לו זכות דיבור. כרגע לייעוץ המשפטי של הוועדה יש הערה על סעיף 6. בבקשה, מירי.
מירי פרנקל-שור
¶
לפני שאני מתייחסת לסעיף 6, שיהיה ברור שהחוק נכנס לתוקף מיום פרסום התקנות ולא מיום אישור התקנות.
מירי פרנקל-שור
¶
אנחנו מתנגדים לסעיף הארכת החוק. אנחנו רואים את החוק הזה ככל חוק אחר. הוראת השעה תפקע, תרצה הממשלה להאריך את החוק, תוגש הצעת חוק ותעבור בשלוש קריאות בכנסת.
דוד רותם
¶
בוז'י, סלח לי, אתם מדברים פה על מה שכתוב בחקיקה. אין דבר כזה ששר מחליט להאריך את תוקפו של חוק. אין דבר כזה.
מירי פרנקל-שור
¶
סליחה, ישי, רק אתמול עברו שתי הוראות שעה שמשנת 1995 מאריכה אותן הכנסת, ומתכבדת הממשלה ומעבירה הצעת חוק, ואנחנו מעבירים בשלוש קריאות.
היו"ר זאב אלקין
¶
אחז, בנושא הזה אני מקבל את העמדה של הייעוץ המשפטי של הוועדה. זה ההליך התקני, זה הליך רגיל. מביאים חוק מאוד פשוט, במקום שלוש שנים, יהיה כתוב שש שנים, מעבירים אותו את המסלול הרגיל, וגמרנו.
היו"ר זאב אלקין
¶
יש לי עוד כמה דקות. חבר הכנסת גפני, יש לך הסתייגויות להציג או לא? אין לך. אני עובר להצבעה על החוק, אם יהיו לך הסתייגויות, תוכל להעלות אותן למליאה אחר-כך.
משה גפני
¶
אנחנו מוותרים על ההסתייגויות. חבר הכנסת מקלב ואני מוותרים על ההסתייגויות. אנחנו מודיעים בזה, בניגוד למה שנאמר פה קודם, שלא היתה שום הסכמה שלנו על שום דבר. אם אתה רוצה להאריך - - -
היו"ר זאב אלקין
¶
הם ויתרו על ההסתייגויות. אני מביא להצבעה את נוסח החוק כפי שנקרא כאן, עם התיקונים שסוכם עליהם במהלך הדיון. מי בעד הנוסח? בבקשה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 19 והוראת שעה) (פטור מטעמי הכרה דתית), התש"ע-2010 אושרה ותעלה למליאה לקריאה השנייה ולקריאה השלישית.