PAGE
11
ועדת הכלכלה
05/03/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 769>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"א באדר התשע"ב (05 במרס 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/03/2012
חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 18), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון - קביעת גודל מזערי לאותיות בדוחות בנקאיים לאזרח ותיק), התש"ע-2010, של חבר הכנסת רוברט אילטוב (פ/2258).>
מוזמנים
¶
>
הילה דוידוביץ - עורכת-דין, משרד המשפטים
עודדה פרץ - סגנית המפקח על הבנקים, בנק ישראל
אליצור וייזר - המחלקה המשפטית, בנק ישראל
לבנת קופרשטיין דאש - עורכת-דין, איגוד הבנקים
טיבי רבינוביץ - מנהל קשרי חוץ, איגוד הבנקים
ברכיה רוזנברג - רגולציה, בנק לאומי לישראל בע"מ, איגוד הבנקים
גדעון בן-ישראל - יושב-ראש הסתדרות הגמלאים
יעל כהן-שאווט - יועצת משפטית לצרכנות, המועצה הישראלית לצרכנות
וגיף אליאב - עורך-דין, יועץ לרשות ההסתדרות לצרכנות
ליאור רותם - דובר הוועדה
קצרנית פרלמנטרית
¶
טלי רם
<הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון - קביעת גודל מזערי לאותיות בדוחות בנקאיים לאזרח ותיק), התש"ע-2010, של חבר הכנסת רוברט אילטוב (פ/2258)>
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אנחנו פותחים את סדר-היום של ועדת הכלכלה. על סדר-היום הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון – קביעת גודל מזערי לאותיות בדוחות בנקאיים לאזרח ותיק), התש"ע-2010, של חבר הכנסת רוברט אילטוב (פ/2258/18), הכנה לקריאה ראשונה.
בבקשה, חבר הכנסת אילטוב.
רוברט אילטוב
¶
כבוד היושב-ראש, קודם כול, תודה רבה על כך שהעלית את הצעת החוק. הצעת החוק היא מאוד פשוטה, היא מדברת על כך שלאזרחים ותיקים יישלחו הודעות שנשלחות על-פי החוק, בגודל אותיות גדול יותר שייקבע על-ידי שר האוצר.
הצעת החוק היא מאוד פשוטה ואני מבקש להמשיך את הדיון בה להכנה לקריאות הבאות.
לצערי, עד היום המשרדים הרלוונטיים לא יצרו איתי קשר, למרות שהתבקשנו לערוך תיאום. עברה שנה, אני לא מתכוון לחכות יותר אלא להתקדם. יש הסכמה עקרונית בנושא הזה. אם הם ירצו לתאם איתי בהמשך הקריאות הבאות, אני אשמח מאוד לעשות זאת, אבל שנה זה מעבר לזמן סביר כדי להגיע לתיאום.
מספר פעמים ניסיתי לתאם פגישה במסגרת הפעילות שלי מול השר, לגבי כל מיני חוקים, כולל החוק הזה, לא הצלחתי.
רוברט אילטוב
¶
אני חושב שהצעת החוק היא ראויה, היא חשובה, היא מיטיבה עם הצרכן, עם האנשים המבוגרים שבינינו. אין שום סיבה שזה ימשיך להתעכב.
גדעון בן-ישראל
¶
לכאורה, הנושא נשמע שולי, אבל כיושב-ראש הסתדרות הגמלאים אני יכול לומר שזו הצעת חוק חשובה מאוד כי קיימת בעיה שאנשים מקבלים חומר ולא מסוגלים לקרוא אותו, הם נאלצים להיעזר בעורכי-דין, ויש סיבוך שלם, אני חושב שזה מצב בלתי סביר לחלוטין.
אני חושב שהצעת החוק תקל על מספר גדול מאוד של אנשים. צריך לזכור שאנחנו מדברים על אוכלוסייה שמונה קרוב למיליון בישראל, בצורות שונות, ואני מקווה שהביורוקרטים לא ימנעו אותה.
אני חושב שזה חשוב מאוד ואני מברך את חבר הכנסת אילטוב על ההצעה.
רוברט אילטוב
¶
תודה. רציתי להוסיף נדבך מאוד חשוב. כאשר מסמכים מהבנק מגיעים ללקוח מבוגר, שלא תמיד יכול לקרוא, הוא נאלץ לקרוא למישהו שיקרא את הדברים האלה, והדברים האלה הם רגישים, חשוב שהוא יוכל לראות אותם, הוא לבד, כי לא תמיד הוא רוצה לחלוק את המידע הבנקאי שלו עם אנשים אחרים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אין ספק שאצל אזרחים ותיקים, גודל הזכויות הצרכניות שלהם זה בדיוק כגודל האותיות, ביחס ישר לגודל האותיות שעומדות למול עיניהם. הערות, בבקשה.
רוברט אילטוב
¶
אתה יודע, אני יכול לתאם עם משרדי הממשלה כפי שאני נדרש, לא עם הבנקים ולא עם המפקח. אני יכול להיפגש איתם אבל פגישה מטעמם לא התבקשה.
עודדה פרץ
¶
כתוב: עם בנק ישראל. כפי שכבודו יודע, אנחנו מתאמים הרבה מאוד חוקים עם הרבה מאוד חברי כנסת, ואין איתנו שום בעיה.
לאה ורון
¶
כן, גם כתוב בהצעת ההחלטה של הממשלה: בכפוף לתיאום הליכי החקיקה עם בנק ישראל ומשרד האוצר, ויש קצת ציפייה שגם משרדי הממשלה ובנק ישראל יפנו למציעים עצמם, לחברי הכנסת, במקום שחברי הכנסת יצטרכו שוב ושוב ושוב לרוץ אחרי משרדי הממשלה.
לאה ורון
¶
זה לא המקרה הזה אבל אנחנו עדים בוועדה במשך השנים לניסיונות רבים של חברי כנסת לנסות לתאם עם הפקידים, בכירים ככל שיהיו, על מנת לשבת איתם לתאם הצעות חוק.
לאה ורון
¶
לא דיברתי על בנק ישראל. דיברתי באופן כללי, שחובת התיאום לטעמנו, יכול שתחול גם על אנשי המקצוע במשרדי הממשלה.
רוברט אילטוב
¶
משום מה, הושמט ממני שאני צריך לתאם, בדרך כלל זה הדדי, ואם הצעת החוק עברה את הקריאה, גם צפוי שבנק ישראל יפנה אבל לא חשוב, אני בהמשך מוכן להידבר.
יעל כהן-שאווט
¶
תודה. יעל כהן-שאווט, המועצה הישראלית לצרכנות. אנחנו כמובן מברכים על הצעת החוק החשובה מאוד.
אנחנו רוצים אומנם להעיר שהצורך בהסדרה ובקביעת גודל מזערי של אותיות בדוחות בנקאיים הוא חשוב גם לכלל הציבור ולא רק לאזרחים הוותיקים. אנחנו היינו רוצים להרחיב את החוק כדי שהחובה תחול בכל הדוחות שנשלחים לכל הלקוחות, מה גם שאולי יתקשו הבנקים לזהות האם הנמען כבר הגיע לגיל הפרישה או לא הגיע לגיל הפרישה.
אנחנו חושבים שאין שום סיבה שהחקיקה הצרכנית בתחום הבנקאי תפגר אחר החקיקה הצרכנית בשאר התחומים. אנחנו חושבים שזה נכון ליישר את הקו.
אנחנו רוצים עוד להעיר שקיים סעיף אחר בחוק הבנקאות (שירות ללקוח), סעיף 5(ב), שקובע שהנגיד יקבע כללים לגבי גודל האותיות המזערי בהסכמי התקשרות. אין שום הבדל בין הסעיף הזה לסעיף המוצע בהצעת החוק.
לצערי הרב, עד כמה שידוע לי, הנגיד או שום גוף בבנק ישראל לא קבע הוראות לעניין הסכמי התקשרות, והגיע הזמן באמת שהדבר יקרה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
למה ארגון כמו שלכם לא פועל שהוא יקבע? עתירה פשוטה לבית-המשפט, הוא יהיה חייב לקבוע לדעתי.
יעל כהן-שאווט
¶
זה נכון. אם אני לא טועה, ההוראה היא מ-2010. בסופו של דבר אנחנו יכולים להציע, אבל הרגולטור אמור לעשות את העבודה שלו.
לסיכום, היינו רוצים למחוק מהסעיף את המלים "לאזרח ותיק" ואת המשך הסעיף, כדי שההוראה - שאני בטוחה שהוועדה תקדם – תחול על כל הדוחות שנשלחים לכלל הציבור, ולא רק על האזרחים הוותיקים.
יש גם חולים, יש אנשים אחרים שמתקשים לקרוא. לכן, אנחנו גם מברכים וגם מבקשים שיפור.
אליצור וייזר
¶
אליצור וייזר, המחלקה המשפטית, בנק ישראל. לגבי הודעות - מה שחברתי אמרה לגבי חוק הבנקאות (שירות ללקוח), מדבר על הסכמים, אז צריך לעשות את ההבחנה הנורמטיבית בין הודעות שהבנקים שולחים, להסכמים.
פקודת הבנקאות גם נותנת לנגיד את הסמכות לעשות כל דבר שמיטיב עם הלקוחות. ככל שהבנק היה ער לבעיה הזאת, אני בטוח שהיו מטפלים בזה. מבחינת הבנק יש אפס פניות בעניין הזה של גודל האותיות, חוץ מהצעת החוק העומדת על הפרק.
טיבי רבינוביץ
¶
טיבי רבינוביץ, איגוד הבנקים. לקראת הדיון הזה יצא לי לבקר בסוף השבוע אצל הסבתא שלי בת ה-96.
טיבי רבינוביץ
¶
היא חיה מקצבת ביטוח לאומי, ויצא לי לראות על שולחנה חשבון של אחת מחברות התקשורת. כשנזכרתי בדיון שעומד להתקיים בוועדה, בדקתי עוד כמה חשבונות של חברות גז, חברות תקשורת וחברות רבות אחרות, ולא מצאתי באף אחת מהחברות כל הגדלה של ה"פונט" בהודעה שנשלחת לאזרחים הוותיקים.
לא זו בלבד, אלא כשבדקתי איזה הנחות מקבלים האזרחים הוותיקים, גיליתי שבגדול אין הנחות גורפות לאזרחים הוותיקים - בניגוד למה שקורה בסקטור הפיננסי, בסקטור הבנקאי – וחשבתי להביא בפניכם את המצב כפי שהוא בסקטור הבנקאי, שלדעתי הוא הסקטור המיטיב ביותר עם האזרחים הוותיקים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
זה שאחרים, האותיות שלהם קטנות; זה שאחרים גובים עמלות יותר גבוהות, מה זה רלוונטי לעניין הזה?
טיבי רבינוביץ
¶
אני אסביר מה זה רלוונטי. אני חושב שהיחס שמקבלים האזרחים הוותיקים בסקטור הבנקאי הוא יחס טוב, ודאי וודאי כשמדובר בהנחות – בנק ישראל הנחה את הבנקים ב-2008 לראשונה לתת הנחות לכל האזרחים הוותיקים שמציגים תעודה, ולאחר מכן ב-2010 הרחיב את ההוראה, כך שבעצם אזרח ותיק לא צריך אפילו להגיע לבנק על מנת לקבל את ההנחה של ארבע פעולות פקיד במחיר של פעולה אחת בערוץ הישיר, כך שמבחינה זאת, היחס שמקבלים האזרחים הוותיקים הוא יחס טוב.
לכן, ופה אני מתחבר לשאלתך, אדוני, כדי לחזור חזרה להצעת החוק – אני לא מבין מדוע הצעת החוק נקראת תיקון לחוק הבנקאות, כי לדעתי ההצעה נוגעת לכל סקטור עסקי וממשלתי – ואני מדגיש, וממשלתי – במשק, ואני לא רואה שום סיבה שההצעה הזאת תחול רק על הסקטור העסקי, שהוא כאמור, סקטור שמיטיב עם האזרחים הוותיקים. זה דבר אחד.
לכן, למרות שמדובר בעלות לבנקים, אני לא רואה סיבה להתנגד אומנם, אבל לדעתי אין שום סיבה שההצעה הזאת תחול על הסקטור הפיננסי והבנקאי בלבד, ולדעתי אתה גם תסכים איתי בעניין הזה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לי אין בעיה שהאותיות יהיו בגודל ראוי בכל הודעה לאזרח ותיק, מכל גוף שהוא. אין לי בעיה, אבל הצעת החוק היא על מסלול מאוד ברור.
רוברט אילטוב
¶
אני רוצה להגיד גם לוועדה וגם לפרוטוקול, שאם אנחנו נכניס גופים אחרים ונוספים, בטח תהיה טענה ל"נושא חדש".
איתי עצמון
¶
לא ניתן להעלות טענת "נושא חדש" בשלב הזה. הנושאים שניתן להוסיף להצעת חוק, צריך שתהיה להם איזושהי זיקה לנושא שהתקבל בדיון המוקדם.
טיבי רבינוביץ
¶
אני חושב, אדוני היושב-ראש, וגם מציע, שבסופו של דבר, ודאי וודאי צריך להתחיל אולי עם הממשלה ולא עם הסקטור העסקי, אם כבר מדברים.
רוברט אילטוב
¶
מבחינת החוק, זה חוק הבנקאות, ושוב, כל דבר אחר מצריך חקיקה אחרת. לכן, אני מבקש להתקדם בהצעת החוק הזאת, ובטח אני אשקול - - -
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
תאמין לי, מכוח האינרציה יהיו מספיק חברי כנסת חרוצים, אם לא יעשה את זה חבר הכנסת אילטוב, שיתחילו להרחיב את היריעה בנושא הזה לכיוונים אחרים.
גדעון בן-ישראל
¶
אני תמיד רואה סכנה שכשנוגעים באיזשהו נושא אז אומרים – בואו נרחיב ונרחיב. התוצאה היא שזה ייסחב עוד שנה.
לכן, אני מאוד בעד זה שהתחלנו באיזשהו דבר, נגמור את הדבר הזה לחיוב. אני חושב שאז אפשר גם לטפל בגורמים נוספים. אם נעשה זאת עכשיו זה ידחה את העניין.
אליצור וייזר
¶
חבר הכנסת אילטוב, רק להאיר את עיניך – ההפניה לחוק האזרחים הוותיקים. חוק האזרחים הוותיקים מפנה אחר כך לחוק גיל פרישה, שמפנה אחר כך בהגדרה של מי שפורש, לטבלאות עם קשת רחבה של גילאים. צריך גם לתת את הדעת מי זה אזרח ותיק בדיוק.
וגיף אליאב
¶
וגיף אליאב, רשות ההסתדרות לצרכנות. אנחנו, מטבע הדברים, מברכים על ההצעה. אנחנו חושבים שמסמך של מוסד בנקאי לא אמור לבחון את איכות הראייה של הצרכן. אני מצטרף למה שאמרה חברתי, לדעתי זה אמור להתייחס לא רק לאזרחים ותיקים, לכל אזרח. אנחנו מזכירים שלא מזמן התקבלו פה תקנות לחוק הגנת הצרכן שקבעו שהגודל המזערי בחוזה אחיד ובפרסום יהיה שני מילימטרים.
אני חושב שזו השאיפה והמטרה. אני לא יודע אם להשאיר את זה לשיקול דעת של הנגיד – אם משפטית זה אפשרי, אולי לקבוע שהגודל המזערי הוא שני מילימטרים כי זה סוג של סטנדרט, כמו שאמר פה נציג איגוד הבנקים, זה איזשהו סטנדרט שמומלץ מאוד שייקבע בכל מסמך שצרכן מקבל כי זה הגודל המזערי שמאפשר לו באופן סביר לקרוא את מה שכתוב. אם המטרה היא שיקראו, זה צריך להיות בגודל מינימלי מסוים שיאפשר.
רוברט אילטוב
¶
כבוד היושב-ראש, אני רוצה להתייחס. אני לא רוצה להוסיף. אני מוכן לשקול את כל התוספות האלה בהצעת חוק הבאה, אחרת, לא בהצעת החוק הזאת.
כל תוספת יכולה להפר את הסיכום שהגעתי אליו עם האוצר, ואני לא רוצה שהצעת החוק תקבל התנגדות בסופו של דבר. אני רוצה להתקדם כי קודם כול אני רוצה שהאזרחים הוותיקים יוכלו להתחיל להשתמש בחקיקה הזאת.
אם יש צורך לשנות את החקיקה לאורך כל הדרך, אלה דיונים אחרים, הסכמות אחרות, אני לא רוצה לפגוע באזרחים הוותיקים.
אני אומר לכם, ברגע שאני ארחיב את זה – אני יכול להרחיב את זה באיזשהו מהלך פה ביני לבינך- אבל בסופו של דבר נקבל את ההתנגדות של האוצר, ואז הצעת החוק תיפול.
רוברט אילטוב
¶
אני אנסה לתאם את זה. אם נצליח, נצליח, אני לא רואה בזה הרבה סיכוי אבל אני אומר לכם, אני לא רוצה לפגוע בהצעת החוק הזאת.
איתי עצמון
¶
"הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון – קביעת גודל מזערי לאותיות בדוחות בנקאיים לאזרח ותיק), התש"ע-2010
תיקון סעיף 5א
1. בחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981, בסעיף 5א(ג), בפסקה (1), בסופה יבוא "השר יקבע כללים לעניין צורת ההודעה כאמור ובכלל זה הגודל המזערי של האותיות בהודעה שתישלח לאזרח ותיק; בסעיף זה – אזרח ותיק כהגדרתו בחוק האזרחים הותיקים, התש"ן-1989." "
אני מבין שמדובר על מתן סמכות לנגיד בנק ישראל במקום לשר.
איתי עצמון
¶
האם יש צורך בהיוועצות בוועדה המייעצת, כמו שנקבע לגבי כללים אחרים לפי החוק? לפי חוק הבנקאות (שירות ללקוח).
איתי עצמון
¶
רק אסביר בקצרה. התיקון המוצע כאן מתקן את סעיף 5א לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), שעניינו מסירת מידע על עמלות. לפי אותו סעיף, כל תאגיד בנקאי חייב למסור ללקוחות מידע בכתב על סכומי העמלות או על שיעור העמלות שהוא גובה בעד כל שירות שנתן, וכן מחויב לשלוח לכל לקוח מדי שישה חודשים הודעה שבה יהיה מידע מרוכז וסיכום של כל סכומי העמלות שנגבו ממנו.
מוצע כאן להסמיך את נגיד בנק ישראל לקבוע כללים לעניין צורת אותה הודעה, ובכלל זה הגודל המזערי של האותיות, בהודעה שתישלח לאזרחים ותיקים.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן.
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון – קביעת גודל מזערי לאותיות בדוחות בנקאיים לאזרח ותיק), התש"ע-2010, נתקבלה בקריאה ראשונה.