PAGE
46
ועדת החוקה, חוק ומשפט
27/02/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 570>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, ד' באדר התשע"ב (27 בפברואר 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 27/02/2012
הצעת חוק הפטנטים (תיקון מס' 10), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הפטנטים (תיקון מס' 10), התשע"א-2010>
מוזמנים
¶
>
עו"ד הווארד פולינר - ממונה בכיר קניין רוחני, משרד המשפטים
עו"ד שמרית גולן - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד דין ליבנה - עוזר ראשי, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד דן אורן - ממונה בכיר, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד פריד מחאג'נה - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ז'קלין ברכה - סגנית ראש רשות הפטנטים, משרד המשפטים
עו"ד אילת פלדמן - עוזרת משפטית לרשם הפטנטים, משרד המשפטים
עו"ד נעמה דניאל - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רס"ן מיכאל גבע - יועמ"ש דובר צה"ל -פרקליטות צבאית ראשית, משרד הביטחון
עו"ד נורית ליטבק שדה - מנמ"ח משפטי בכיר לחברות, משרד הביטחון
קפלן דורון - ממונה על הפטנטים, משרד הביטחון
אסף יצחקי - רפרנט מערכת הביטחון באגף החשכ"ל, משרד האוצר
עו"ד רוני מר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
כרמל פלדמן - סגנית מנהל איגוד הכימיה והפרמצבטיקה, התאחדות התעשיינים
עו"ד דבי ספיר-אליעזר - הלשכה המשפטית, משרד התמ"ת
עו"ד ורד וייץ - אג"מ בהסתדרות, ההסתדרות הכללית החדשה
עו"ד אדוה פרי-אבישי - תחום האתיקה, ההסתדרות הרפואית בישראל
אבי באום - ראש מינהל מו"פ פטנטים, התעשייה האווירית
עו"ד יונתן פייגין - ר' מינהל בארגון היועמ"ש, התעשייה האווירית
עו"ד ערן ברקת - התעשייה האווירית
עו"ד טל בנד - ש. הורוביץ, התאחדות התעשיינים ואלביט מערכות
עו"ד מורן כ"ץ
–
ש. הורוביץ
עו"ד זיו גלסברג
–
עורך פטנטים
עו"ד נדב אפלבאום
–
שלמה ערמוני
–
סמנכ"ל קניין רוחני, אלביט מערכות
ד"ר משה ראובני
–
סגן יו"ר איגוד סגל המחקר
דוד דהאן
–
פעיל המשמר החברתי
עו"ד גלעד נוה
–
תחום חקיקה ומחקר משפטי, הממ"מ, הכנסת
עו"ד דינה צדוק
–
תחום חקיקה ומחקר משפטי, הממ"מ, הכנסת
היו"ר דוד רותם
¶
אתם באמת חושבים ברצינות שתביאו לי ניירות חמש דקות אחרי תחילת הישיבה ושאני גם אתייחס אליהם? אני מאוד רציני, אני מוכרח לומר.
נעמה מנחמי
¶
דברים שנותרו מהישיבה הקודמת – בסעיף 94 נדרשה תשובת משרד המשפטים לגבי אישור היועץ המשפטי לממשלה למקרים של הגבלת פעולות הרשם.
שמרית גולן
¶
כמו שאמרנו גם בדיונים הקודמים, אנחנו לא חושבים שיש צורך באישור היועץ המשפטי לממשלה. נסביר אולי הסבר שלא הצגתי בצורה בהירה קודם. כאשר שר הביטחון מחליט להטיל צו, הוא עושה זאת על דעת היועץ המשפטי למערכת הביטחון, שהוא זרועו הארוכה של היועץ המשפטי לממשלה. ולכן תהיה כפילות ופגיעה בסמכות היועץ המשפטי של מערכת הביטחון כאשר נוסיף גם את אישורי היועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר דוד רותם
¶
ועדיין יהיה אישור היועץ המשפטי לממשלה. אפשר להגיש הסתייגות, יש הרבה שיטות. עמדתי היא שהיועץ המשפטי לממשלה צריך להיות זה שמאשר דברים כאלה, לא ידו הארוכה ולא ידו הקצרה וכו'. אני מכיר כמה חוקים שבהם דרשו עמדת היועץ המשפטי לממשלה כי חשבו שהנושא כבד מספיק. מכיוון שפה מדובר בסופו של דבר בפגיעה בזכויות, אני רוצה שהיועץ המשפטי יחווה את דעתו.
נעמה מנחמי
¶
את סעיף 96, פסקה (א)(1), הבהרנו בעקבות הישיבה הקודמת – "המבקש רשאי לערור בתוך 90 ימים על צו שניתן לפי סעיף 94 או על הארכת תוקפו של צו כאמור, או על החלטה בבקשה לעיון מחדש" – מאחר שהוספנו את ה"בקשה לעיון מחדש". כל היתר נשאר אותו דבר.
פסקת משנה (ד), דנו בה בדיון הקודם, רק שעולה מהפרוטוקול שלא לחלוטין ברור מה הסעיפים שכן אושרו, או שכן התבקשו על-ידי משרד המשפטים. אלה הסעיפים, כפי שהם מופיעים כאן, למעט סעיפים 22, 25, 33 ו-45?
נעמה מנחמי
¶
לפי עצת משרד המשפטים הוספנו את סעיף קטן (ה) – "השר רשאי, מיוזמתו או לבקשת המבקש, לעיין מחדש בצו שנתן לפי סעיף קטן (א), אם מצא כי חל שינוי בנסיבות או התגלו עובדות חדשות שלא היו ידועות במועד נתינת הצו. כי מצא שחל סיבות, שלא היו ידועות במועד נתינת הצו".
בסעיף 99 אני מניחה שהוועדה תרצה את אותו הסדר – להוריד "התייעצות עם שר המשפטים" ולהוסיף את "אישור היועץ המשפטי לממשלה".
שמרית גולן
¶
לא. השר מוגדר בהמשך כשר שהממשלה מינתה לעניין זה, וזה לעניין אמצאות גרעיניות. כיום זה שר הביטחון.
היו"ר דוד רותם
¶
זה צריך להישאר שר הביטחון. על מה אנחנו מדברים פה? זה משהו משפטי, זה משהו חגיגי או שזה משהו ביטחוני?
היו"ר דוד רותם
¶
גילוי האמצאה. אם כל מה שאתם רוצים להגן עליו זה על מחקר, אתם בבעיה קשה אתי. על מחקר לא צריך להגן – מחקר נמצא בראש של החוקר. אם רוצים לעצור את זה, זה צריך להיות משהו שפוגע בביטחון המדינה.
היו"ר דוד רותם
¶
בדיוק. תגידי לי שזה פוגע בביטחון המדינה, ואז זה שר הביטחון ולא מישהו אחר. אני לא רוצה שיהיה שר החינוך או שר התרבות והספורט.
היו"ר דוד רותם
¶
אני גם לא דואג לגמישות בחלוקת משרדי הממשלה. בסעיף הזה אני דואג לביטחון המדינה, ולכן זה יהיה שר הביטחון.
נעמה מנחמי
¶
בסעיף 103א, "בחינת בקשה שהוטל לגביה צו הגבלת פעולות", דנו בין היתר בנושא של אגרת בחינה על אתר. מאז הישיבה הקודמת בנושא אחר עלתה השאלה מהי אותה אגרת בחינה על אתר. עד כמה שהבנתי מרשם הפטנטים, מאסא קלינג, האגרה הזאת היא אגרה עבור בחינת השאלה האם המבקש רשאי למסלול על אתר ולא על עצם הבחינה על אתר. ככל שזה המצב, הרי לא ברור לי למה צריך לגבות אגרה בנושא של אמצאות ביטחוניות, מאחר שממילא אותו מבקש הולך למסלול "על אתר", ולכן אין צורך בכלל לבדוק האם הוא - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כדי לבדוק על אתר צריך לבדוק את כל האמצאות שנמצאות בקנה ועוד לא אושרו. זו עבודה שהיא עבודה מיוחדת. לכן קודם כול צריך לבדוק כמה אמצאות קודמות ייבדקו, ואחרי שזה יהיה ישלמו אגרה על כל בקשה.
נעמה מנחמי
¶
באמצאות ביטחוניות בניגוד לאמצאות רגילות שבהן מתבקשת בחינה על אתר וצריך לבדוק האם המבקש אכן זכאי לבחינה על אתר או לא, האם ראוי לתת לו בחינה על אתר או לא, כאן המסלול לבחינה על אתר הוא מסלול אוטומטי, לכן אין צורך באותה בדיקה, ולכן לא ברור לי למה צריך את האגרה עבור אותה בדיקה שכלל לא מתבצעת.
שמרית גולן
¶
נצטרך להסדיר את זה במסגרת האגרות, כי ברור שגם הבחינה האם בקשה זכאית לבחינה על אתר – בחינה שמיותרת כאן כי זה מסלול חובה – גם היא צריכה להיות כרוכה באגרה וגם עצם הבחינה על אתר שמשבשת את הסדר בלשכה וצריכה לעלות כסף למבקש כשהוא עושה את זה מבחירה, והוא צריך לשלם עליה בנפרד.
שמרית גולן
¶
עשו בדיקה מאוד שטחית האם זו אמצאה שצריך להטיל עליה צו חיסיון, לא עשו בחינת בקשה כמו שבוחנים בקשה לפטנט.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה, אם כך, שהיועץ המשפטי ייתן לי חוות דעת האם כאשר עושים בדיקה שטחית ופוגעים בזכויות זה חוקתי. אתם מאוד אוהבים אצלכם את העניין של חוקתיות, אז תבדקו לי את החוקתיות.
שמרית גולן
¶
אני יכולה להסביר שוב את התהליך, ואולי גם יעזרו לי כאן מרשות הפטנטים. כשבקשה מגיעה ולפי הסיווג שהיא מקבלת ולפי השם שלה נראה שהיא עוסקת בנושא ביטחוני, היא מועברת למשרד הביטחון. המחלקה שאחראית על אמצאות ביטחוניות במשרד הביטחון בודקת אם יש טעם להטיל צו חיסיון על הבקשה. זה התהליך שמופיע בתחילת התיקון, לפי סעיף 94. שם נעשית הבחינה האם ראוי להטיל צו, וכמובן החוק גם קובע מנגנון שאפשר להגיש ערר על הטלת הצו. יש אפשרות כזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
אולי לא ניתן לקבל על זה פטנט, אז אין טעם לאסור את הפרסום של זה. רבותי, אי-אפשר לתפוס אותי בגרון. אני ממציא, אם זה לא ניתן לרישום כפטנט, צריך הרשם להודיע לי: אדוני, קח את הנייר שלך ולך מפה כי זה לא פטנטבילי, ואז אני עושה עם זה מה שאני רוצה. מה אתם עושים? אתם מכריחים אותי לפנות לרשם, הוא לא בודק אותי, אתם אומרים למשרד הביטחון: תבדוק אם אתה רוצה לאסור את זה. אולי זה לא פטנט, אז הוא לא יכול לאסור את זה. הוא יכול רק לאסור בקשות לפטנט.
שמרית גולן
¶
קודם כול, אתה לא חייב לרשום פטנט על אמצאה, אתה יכול לשמור אותה כסוד מסחרי. אם בכל זאת החלטת שאתה רוצה לרשום פטנט - - -
שמרית גולן
¶
מותר להם לאסור את המשך התהליך של ביצוע פעולות בבקשה, שזה בעיקר בשלב הראשון פרסום, והפרסום עצמו יכול להזיק - - -
שמרית גולן
¶
שוב, זה בדיוק המנגנון שקבוע בחוק. מכיוון שאתה לא יכול לדעת בתוך שעה אם האמצאה הזאת כשירה לפטנט או לא כשירה לפטנט, ליתר ביטחון אתה מטיל עליה צו חיסיון, כדי שהיא לא תתפרסם, כי יכול להיות לה פוטנציאל מזיק, ובמקביל, אתה בוחן את הבקשה בצורה חסויה. זו הצעת החוק. הצעת החוק מקצרת את התהליך הזה, במקום לעצור את בקשת הפטנט לגמרי, אנחנו נותנים כאן את האופציה שהבקשה תיבחן, ואם היא באמת לא כשירה לפטנט, אנחנו יודעים את זה בשלב הרבה יותר מוקדם מאשר היום.
אילת פלדמן
¶
אני מרשות הפטנטים. התהליך שהבקשות הביטחוניות עוברות הוא כזה שהן לא נבחנות מהצד של כשירות הפטנט, לפי החוק הנוכחי. לפי סעיף 95, הרשם מעביר לשר הביטחון בקשות שעשויות להיות נושא לצו, ושר הביטחון מחליט אם הוא מטיל צו. בצו ששר הביטחון מטיל הוא אוסר על הרשם לעשות פעולות בנוגע לבקשה, ובכלל זה הבחינה של הכשירות לפטנט. רק בקשות ששר הביטחון משחרר מגיעות לשלב של הבחינה, ואז הן בקשות רגילות שפתוחות ומפורסמות.
מה שהצעת החוק באה לתקן זה, שגם בקשות שהוטל עליהן צו, תיערך בחינה לגביהן, והבחינה הזאת תהיה מסווגת בהתאם לכללים של משרד הביטחון. כיום בקשות שמוטל עליהן צו לא נבחנות מהפן של הכשירות לפטנט.
דורון קפלן
¶
מבחינתנו התהליך שכרגע שמרית אמרה הוא תהליך נכון. זה מה שמופיע כיום בחוק. אנחנו בוחנים את זה בראייה האם עצם פרסום הפטנט יגרום נזק למדינה. זה מה שעומד לנגד עינינו. לא כשירות הפטנט, אני מדגיש. אנחנו, כמשרד הביטחון, בפאן המקצועי, הטכנולוגי, הענייני של תוכן הפטנט, בוחנים האם עצם פרסומו יגרום נזק לביטחון המדינה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אגיד לך למה זה כן מעניינכם, כי אחרת אני מושך את הבקשה. נאמר שאסרתם עלי לקדם את זה, מה אתה חושב שאני עושה? אני אומר: חבר'ה, אני רוצה להרוויח כסף, אני מושך את הבקשה שלי בחזרה, באותו רגע הצו שלכם בטל, אני עושה אתו מה שאני רוצה ואני מפרסם אותו. אתם לא תוכלו למנוע ממני. אתם חייבים לבדוק את האפשרות לרשום את זה כפטנט, כי אחרת אתם שומטים את הקרקע מתחת לצו שלכם.
דורון קפלן
¶
כבודו, ברגע שהוא ימשוך את הבקשה לפטנט, בהנחה שהיא מסווגת, הוא עובר על חוקי מדינה, כי זה חומר מסווג שהוא יפרסם. בלי קשר לוועדה כאן הוא יעשה עבירה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם יכולים לכתוב על הניירות שלכם "סודי ביותר", "שמור", כל הדברים האלה. אני רוצה לכתוב מכתב, אני לא יכול לכתוב עליו שום דבר, הוא לא מסווג בכלום. אני מתחיל לייצר את הדבר הזה, מה אתם תגידו לי?
דורון קפלן
¶
אנחנו נכנסים לתמונה רק כשזה קשור לאמצאה ולחומר ביטחוני, לפרויקט ביטחוני. אז אנחנו מטילים, מכוח החוק שנתן בידינו, את צו החיסיון. אני עושה זאת במשורה, כפי שפירטתי בדיונים קודמים.
נעמה מנחמי
¶
מכל מקום, אם אכן עושים את הפרוצדורה הזאת שהוצעה בהצעת החוק ויש צורך בבחינה על אתר, ההחלטה האם הבחינה היא על אתר או לא על אתר אוטומטית. זה המסלול שאתם מציעים בהצעת החוק, לכן אין בחינה לגבי השאלה האם תהיה בחינה על אתר או לא תהיה בחינה על אתר.
מאחר שעמדת רשות הפטנטים, לפי הבנתי, שהאגרה לבחינה על אתר היא לגבי השאלה האם הבקשה ראויה לבחינה על אתר או לא, ומאחר שכאן זה מסלול אוטומטי, לא ברור לי למה צריך אגרת בחינה על אתר.
ז'קלין ברכה
¶
אני סגנית רשם הפטנטים. לגבי האגרה של הבחינה על אתר, כרגע התקנות קובעות שבקשה לבחינה על אתר מוגשת יחד עם אגרה. למעשה האגרה מיועדת כדי לכסות את העלות הנוספת של הבחינה על אתר – כלומר, גם את עצם בחינת השאלה, האם הבקשה ראויה לבחינה על אתר, לבחון את הנימוקים של המבקש – וגם את הבחינה עצמה.
נעמה מנחמי
¶
במלים אחרות אני אומרת, אי-אפשר להחזיק את החבל משני קצוותיו, או שהאגרה היא אגרה עבור הבחינה לשאלה האם ראוי שזאת תהיה בחינה על אתר או לא, ואז אפשר לגבות אותה מכל אדם שמגיש בקשה, ולכן כאן אין מקום לדרוש את אותה אגרה, או שהאגרה היא עבור הבדיקה של הבחינה כבר לגופה, אבל אז אתם צריכים להחזיר את האגרה, או אולי את חלקה, לכל מי שבקשתו לא נבחנה על אתר, מאחר שהעלות היא כבר חלק.
שמרית גולן
¶
את צודקת. נצטרך להסדיר את זה בתקנות ולפצל את האגרה לשני שלבים. בכל מקרה, כיום נוותר על האגרה.
היו"ר דוד רותם
¶
האגרה נכונה רק כאשר יש מישהו שמבקש את זה, ואז צריך לבדוק את הבקשות הקודמות, אחרת אין טעם באגרה הזאת, זה סתם להעשיר את קופת האוצר.
נעמה מנחמי
¶
הגענו לפרק שעוסק בשימוש באמצאות לטובת המדינה. עד כאן לא היו שינויים נוספים מאז הדיון הקודם. סעיף 105 – זכות המדינה להתיר ניצול אמצאה. הוועדה ביקשה את חוות הדעת של משרד המשפטים לגבי חוקתיות הסעיף. חוות הדעת הוגשה לנו הבוקר, לפני כעשר דקות, לכן לא קראנו אותה. נשמח שתתמצתו לנו אותה.
שמרית גולן
¶
ההסדר הזה של ניצול אמצאה על-ידי המדינה הוא לא אמצאה שלנו. זה קיים בחוקים של מדינות רבות וגם בהסכם ה-"TRIPS" שישראל מחויבת אליו. בגדול, ההסדר הזה אומר שבמצבים מיוחדים – זה לא מוגדר בחוק כמצב חירום, אבל בחוק שלנו זה מוגדר כמצב שבו הדבר דרוש להגנת המדינה או לקיום הספקה או שירותים חיוניים – מותר לשר להתיר ניצול של אמצאה. זה יכול להיות פטנט וזו יכולה להיות בקשת פטנט, שעדיין לא ניתן עליה פטנט, על-ידי משרדי הממשלה או מפעל או מוסד של המדינה. זה בסעיף 104. כלומר, אם למשל המדינה זקוקה עכשיו להספקה חיונית של תרופות, ותרופה מסוימת, הוגשה לגביה בקשה לפטנט או שיש עליה פטנט, והמדינה לא מצליחה להגיע להסכם סביר עם בעל האמצאה על ניצול אמצאתו, או שבעל האמצאה לא מנצל אותו, או שהוא לא יכול לספק את כל ההספקה הנדרשת, אז למדינה מותר לנצל אותה בעצמה.
סעיף 105, שבו התמקדה הדרישה לחוות הדעת, מאפשר לתת היתר כזה גם לאדם שפועל על-פי חוזה עם המדינה – "כדי להבטיח או להקל את ביצועו של החוזה, ולצורכי המדינה בלבד". כלומר, תנאים נוספים.
היו"ר דוד רותם
¶
יש פה מצב נורא פשוט – המדינה שולפת שני אקדחים, עומדת בפינת הרחוב ושודדת את הפטנט שלי. למה? כי היא צריכה עכשיו תרופות. היא רוצה תרופות, היא היתה צריכה בשנתיים האחרונות לקנות ממני, ואני הייתי מייצר לה, והכול היה בסדר. אבל, לא. המדינה לא פעלה כמו שצריך, היא לא דאגה לרכוש את המלאי, אז עכשיו היא תעמוד בפינת הרחוב עם שני אקדחים, תשים לי אחד לרקה ואחד לעורף ותגיד לי: מרגע זה ואילך אלה ואלה מייצרים את הפטנט שלך.
הווארד פולינר
¶
המצב של סעיף 105, עד כמה שידוע לי, מעולם לא השתמשו בו. כמעט השתמשו בו לפני כעשר שנים בעניין התקפת האנתרקס. זה דבר שהמדינה לא היתה יכולה להיערך לו שנתיים מראש, זה קרה באופן פתאומי. אז היתה בעיה של הספקת התרופות ומחיר התרופות, לא רק אצלנו, גם בארצות-הברית ובמקומות אחרים.
הסעיף הזה בא להגיד שקודם כול משתמשים באמצאה ואחר-כך משלמים במקום המצב הרגיל שמנהלים משא-ומתן עם בעל הפטנט, ואם הוא לא מסכים, אין לך הספקה של המוצר הזה.
יכול להיות שבסוף בעל הפטנט יקבל את המחיר שהוא היה דורש מההתחלה, וגם יכול להיות שהוא יקבל פחות, כיוון שבמצב חירום כזה אולי הוא לא זכאי לקבל את ה-windfall שלו בגלל המצב הקיצוני.
נעמה מנחמי
¶
נקרא את סעיף 108. "תמלוגים בעד שימוש בפטנטים על-ידי המדינה – ניתן היתר לפי הסעיפים 104 או 105, ישלם אוצר המדינה לבעל האמצאה, לבעל הפטנט או לבעל רישיון ייחודי, לפי העניין, תמלוגים שנקבעו בהסכם בין הצדדים, ובין הסכם – על ידי הוועדה המינהלית לענייני פיצויים ותמלוגים."
היו"ר דוד רותם
¶
למה אני צריך להתווכח על הסעיפים האלה? יש פה מספיק נציגים למסכנים שהולכים לשדוד אותם. נשמע אותם.
אברהם מיכאלי
¶
השאלה היא במה זה שונה מהסדרים אחרים שיש לנו בכל מיני הפקעות שהמדינה עושה. גם שם המדינה לוקחת מאנשים זכויות.
טל בנד
¶
אדוני, בעניין הזה, אם אפשר לתמוך בעמדת משרד המשפטים, רק בהיבט שמדובר בסמכות שהמדינה זקוקה לה לפעמים בעתות חירום. אולי לא כתוב בסעיף 104 שזה רק בעתות חירום, כתוב אופן רחב שראה השר שזה דרוש להגנה, אבל גם למיטב ידיעתי, ההזדמנויות היחידות שבהן נשקלה הפעלת הסמכות היא בפרשה הזאת של האנתרקס, כשהיתה בעיה עולמית. בקנדה הממשלה "איימה" על יצרן התרופות שהעלה מחירים. בעל הפטנט העלה מחירים בזמן המתקפה העולמית של האנתרקס. איימו עליו ברישיון כפייה. לממשלת ארצות-הברית היה כוח לנהל משא-ומתן, אז היא ניהלה משא-ומתן. ממשלת ישראל היתה צריכה לפתור את הבעיה דרך הפעלת סעיף 104, ובסופו של דבר היא פתרה אותה בדרך אחרת.
מדובר בסיטואציות מאוד חריגות של מצב חירום, ואין זמן ואין גם לפעמים אפשרות להצטייד באותו ציוד מוגן פטנט. החוק צריך לאפשר לבעל הפטנט רק לקבל פיצוי שלקחו את הרכוש שלו לפרק זמן מסוים בגלל אותו מצב חירום.
טל בנד
¶
הסיטואציה שם, למשל בתרופות, שאם אין פתרון, יכולה מדינת ישראל, ובזמנו היא שקלה את זה, לפנות למפעלי תרופות מקומיים ולהורות להם, אפילו בצו, לייצר עבור המדינה את התרופות עכשיו.
היו"ר דוד רותם
¶
אין דבר כזה שאתה או טל בנד מורידים כובע. חבר'ה, זה לא יעזור, אתם לא מסוגלים להוריד את הכובע.
ערן ברקת
¶
אז הכול בסדר. אני חושב שלא יכולה להיות מחלוקת שאם המדינה, לצרכים מהסוג ששמענו עליהם, מבקשת להשתמש באמצאה, צריך לאפשר לה להשתמש. במובן הזה, אני חושב, שיש תמימות דעים עם העמדה של משרד המשפטים. אבל הדרך להשיג את זה היא על-ידי כך שלא יינתן צו מניעה. בנסיבות האלה, שהמדינה צריכה להשתמש באמצאה לצורך ביטחון הציבור, בריאות הציבור וכן הלאה, פשוט לא יינתן צו מניעה, ואז הם לא צריכים לשאול, הם פשוט יכולים להשתמש כמו שהם רוצים.
הדיון שהסעיף הזה מעורר הוא כמה צריך לשלם. השאלה האם צריך לשלם את השווי האמיתי או שווי סביר, שווי כזה או שווי אחר. זאת השאלה היחידה. לגבי השאלה אם להשתמש או לא, אני חושב שצריך לאפשר למדינה להשתמש בשעת חירום בלי לבקש רשות.
משה ראובני
¶
אני נציג איגוד סגל המחקר. אולי המדינה יכולה להשתמש, אבל צריך להטיל מגבלה מסוימת בתוך כמה זמן צריך להחזיר את הפיצוי וכמה פיצוי. לדוגמה, המדינה יכולה להחרים קרקעות. בבית הכרם הוחרמו קרקעות של המדינה לפני הרבה מאוד שנים, כשהייתי ילד, רצו להקים שם שדה תעופה, היה שם במלחמת ששת הימים בסיס צבאי, ואחרי זה המדינה לקחה את הקרקעות האלה שהיו של אנשים פרטיים ונתנה לקבלנים על חשבונה.
משה ראובני
¶
זה אותו דבר בדיוק. מבחינה ציבורית הקניין הזה הוא של האנשים שממציאים, ולכן הם צריכים לקבל פיצוי בזמן וראוי. ואם הם לא מקבלים את זה, מגיעים לאותו סיפור שהמדינה יכולה למשוך לנצח את הזמן שמכריעים על הפיצוי וכן הלאה.
שמרית גולן
¶
בעניין הפיצויים, ועדת הפיצויים והתמלוגים תקבע את הפיצוי הראוי, וכמו כל החלטה מינהלית, גם ההחלטה על מתן היתר כזה כפופה לביקורת שיפוטית של הבג"ץ. אולי הוא לא ייתן צו מניעה במקרה הזה בגלל הנסיבות המיוחדות, אבל הוא יוכל בהחלט לדון בזה ובצורך להמשיך את תוקף הצו אחרי שניתן ההיתר.
נעמה מנחמי
¶
עד לכאן הגענו בדיון הקודם, ומכאן והלאה זה סעיפים חדשים. לפני שנתחיל לקרוא אותם, אולי משרד המשפטים יציג את הרעיון שמאחורי הסעיפים. יש כאן שינוי, עד כמה שאני מבינה, בקונספט של איך קובעים את התמלוגים והפיצויים.
שמרית גולן
¶
אנחנו מדברים על בקשה לפיצוי של מי שהוטל על הבקשה שלו צו חיסיון. היום למעשה אין קריטריונים ברורים לקביעת הפיצויים, והיום גם לא ברור איך מעריכים את הפיצוי הזה. מכיוון שאין הוראות בחוק שקובעות שבקשה חסויה לפטנט, תיבחן בכלל הכשירות שלה לפטנט, אז כשמוגשת בקשה לפיצוי אנחנו לא יודעים אם האמצאה הזאת באמת שווה משהו ואם יש מקום לפצות את בעל הבקשה. יש גם חשש משימוש במנגנון הזה כדי להגיש בקשות סרק, כלומר, להגיש בקשה בעלת אופי ביטחוני מתוך ידיעה שייתכן שיוטל עליה צו של שר הביטחון. לכאורה הסעיפים כיום נותנים למבקש אפשרות לבקש פיצוי גם אם לאמצאה שלו אין ערך, לא ערך אמצאתי ולא ערך כלכלי. ולכן בשילוב המנגנון שאנחנו מכניסים לחוק של בחינת בקשה חסויה, כשמגיעים לשלב שבו לכאורה יש בסיס לתת על הבקשה פיצוי כי היא עברה שלב של בחינה, עברה שלב של התנגדות חלקית – היא אומנם לא כשירה לפטנט במובן של חוק הפטנטים, שזה שלב שהיא תצטרך לעבור רק כשהיא תהיה חסויה, כלומר, התנגדות פומבית ומתן פטנט – כשזה מגיע לשלב הזה היא מקבלת מעמד של בקשה מוכרת לצורך הגשת בקשה לפיצוי, אז המבקש יכול להגיש בקשה לפיצוי לוועדה שהצענו, שהרכבה יהיה שונה מהוועדה הקיימת כיום. זו תהיה ועדה מינהלית, שהאוריינטציה שלה תהיה אוריינטציה של הערכת שווי כלכלי, והוועדה הזאת תקבע אם נגרם נזק כתוצאה מהטלת הצו ואם המבקש זכאי לפיכך לפיצוי, והיא גם תקבע את שיעור הפיצוי מתוקף המומחיות שלה בעניינים הכלכליים.
שמרית גולן
¶
יש סעיף שמתייחס לאפשרות להתייעץ עם מומחה. זה מופיע בסעיף 110(ג) המוצע. הוועדה רשאית להיוועץ במומחה.
נעמה מנחמי
¶
אולי לחדד לפני כן. הוועדה היום היא לא השלב הראשון. הוועדה היא ועדה שיפוטית, ולפני הוועדה השיפוטית יש משא-ומתן או הסכם מול משרד הביטחון אם זה המשרד שהוציא צו להגבלת פעולות. הוועדה השיפוטית היא רק השלב השני שקובע את הפיצוי בעוד שכאן מדובר על ועדה מינהלית שהיא תחליף את השלב הראשון, את המשא-ומתן מול המשרד.
נעמה מנחמי
¶
היום אתה פונה למשרד, מנסה להגיע למי שנתן לך את הצו להסכם. אם לא מוסכם, אתה הולך לוועדה שיפוטית, שבראשה יושב היום שופט בעליון - - -
נעמה מנחמי
¶
לא. אין היום ועדה מינהלית. היום אתה במשא-ומתן מול המשרד, ואז יש לך ועדה מעין שיפוטית. הם מציעים שהשלב של המשא-ומתן מול המשרד יוחלף בוועדה המינהלית והוועדה השיפוטית תוחלף בבית משפט, או בבית הדין לעבודה כשנגיע לחלק של אמצאות שירות.
שמרית גולן
¶
במובנים מסוימים הוועדה היא overqualified לדון בסכסוכים האלה. הוועדה בהרכבה היום מורכבת משופט עליון בדימוס, מרשם הפטנטים ומחבר סגל מוסד להשכלה גבוהה בתחום הרלוונטי.
שמרית גולן
¶
הבעיה היא שזו החלטה שאם אתה רוצה אחר-כך לערער עליה באיזה אופן, החוק לא מאפשר ערעור, אבל מכיוון שכתוב שההחלטה סופית זה אומר שניתן להגיש עתירה לבג"ץ. אנחנו לא חושבים שכל מקרה כזה צריך להגיע לבג"ץ.
שמרית גולן
¶
אנחנו מציעים שבוועדה יהיו נציג היועץ המשפטי לממשלה, נציג משרד הביטחון או המשרד האחר ונציג החשב הכללי.
היו"ר דוד רותם
¶
החשב הכללי. נעשה דבר נורא פשוט, נקבע שלא צריך ועדה בכלל, נקבע שהחשב הכללי ישב לבד, לא צריך את נציג היועץ המשפטי, לא נציג משרד המשפטים. החשב הכללי ישב לבד והוא ישחק עם עצמו.
שמרית גולן
¶
אני חושבת שלא מספיק נציג החשב הכללי. אנחנו רוצים שיהיה שם גם מישהו מטעם משרד הביטחון, כי זה מחליף את מה שקיים היום בחוק, שזה הדין ודברים של משרד הביטחון מול המבקש, ועוד נציג היועץ המשפטי לממשלה, שהוא יוכל לשקול את ההיבטים המשפטיים של הפיצוי.
היו"ר דוד רותם
¶
נציג היועץ המשפטי לממשלה זה בערך כמו שופט בדימוס של בית המשפט העליון. אתם לא יודעים להעריך נכון את הדברים.
שמרית גולן
¶
יש עוד סיבות למחשבה שלנו שהוועדה הזאת היא פחות מתאימה. יש היבטים פרקטיים של קשיים באיוש הוועדה. זה קצת נובע ממה שאמרתי קודם – קשה למצוא שופט עליון בדימוס, שיסכים לכהן בראשות הוועדה, וקשה לעתים למצוא חבר בסגל במוסד להשכלה גבוהה שמבין בעניין.
היו"ר דוד רותם
¶
זה שאתם חושבים שזה נכון אני בטוח. אתם רוצים לשבת ולהחליט לבד, אתם בכלל לא צריכים עוד תוספות. אני חושב שאפשר לתת לחשב הכללי להיות ראש הוועדה ולשבת בוועדה באופן פרטני, הוא לא צריך נוספים...
שמרית גולן
¶
אם אתה מוריד את נציג היועץ המשפטי לממשלה ואת נציג החשב הכללי, נשאר לך נציג משרד הביטחון. זה המצב הקיים.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אמרתי להוריד את כל האחרים, חוץ מהחשב הכללי. מה קרה לכם? אתם רוצים הרי גם לחסוך בכסף של המדינה, אז נציג החשב הכללי, תאמיני לי, הוא יודע איך לחסוך הכול.
אסף יצחקי
¶
כבוד היושב-ראש, זה ההרכב המקובל של הרבה מאוד ועדות שיש נציג של המשרד, נציג של היועץ המשפטי ונציג של האוצר.
היו"ר דוד רותם
¶
תישאר הוועדה שהיתה עד היום, כי היא מספיק שנים כך והכול מסודר, ולא צריך לשנות את הוועדה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה לשנות, לא את אופי העבודה ולא את האנשים החברים בה. אני חושב שהוועדה הקיימת היום היא ועדה מצוינת, וכך צריך להשאיר אותה.
שמרית גולן
¶
לא. אני לא רוצה להגיד שאנחנו רוצים לבדוק, אני רוצה להגיד משהו אחר. א', הרעיון, גם בהתדיינויות מול משרד האוצר והחשב הכללי בעניין הרכב הוועדה – הרעיון הוא לא שתהיה החלטה חד-צדדית של נציג החשב הכללי שכל מבקש יערער עליה. אנחנו לא מעוניינים להעמיס על בית המשפט, אנחנו לא מעוניינים להעמיס על הערכאה הבאה. אנחנו רוצים ליצור ועדה שהמומחיות שלה תהיה מספיקה כדי שלא יהיה טעם לערער עליה ולא יהיו עילות לערער עליה, ולכן הרכבנו ועדה שתיצור את האיזון הנדרש כך שלא יהיו עילות לבית משפט להתערב בהחלטתה. זה נועד לחסוך בהליכים ולא להרבות בהליכים. זה דבר ראשון. שוב, זה מחליף את השלב הראשון של ההתדיינות מול משרד הביטחון. ההסדר הזה הוא יותר מאוזן, כי המבקש לא מתדיין רק מול משרד הביטחון שברור מה העמדה שלו – אם זה מגיע לשלב של סכסוך או של אי-הסכמה, ברור שהוא לא מעוניין לפצות – אלא שזה יהיה הסדר יותר מאוזן.
שמרית גולן
¶
במצב שאין הסכם. ברור שאם יש פנייה ומשרד הביטחון חושב שיש מקום לפצות, אז הוא יפצה, אבל אנחנו חושבים שהרכב כזה, שכולל לא רק את משרד הביטחון, אלא גם גורמים אחרים, יכול לשרת את המבקש ולהביא להחלטה יותר מאוזנת.
שוב, מה שמחליף את הוועדה המעין שיפוטית זו לא הוועדה הזאת, אלא בית משפט.
היו"ר דוד רותם
¶
היא ודאי לא האמצעי הכי יעיל, אני גם לא חושב שהוועדה שאתם ממליצים עליה היא הכי יעילה.
שמרית גולן
¶
אחד המניעים להצעת החוק הזאת היו הצעות חוק פרטיות שהוגשו בתקופה שבה דיון אחד באותה בקשה לפיצוי על רקע הטלת צו חיסיון ובקשה ביטחונית נמשך קרוב ל-20 שנה, בגלל קשיים באיוש הוועדה ובפעילות שלה.
נעמה מנחמי
¶
הצעות החוק הפרטיות דיברו אך ורק על הגבלת התקופה, לא על שינוי של הרכב הוועדה, ונראה לי שאין לו מתנגדים גדולים ועובד שנים רבות.
שמרית גולן
¶
למה משך הזמן היה כל כך ארוך? כי חברי ועדה נפטרו והיה קשה לאייש את התפקיד כי לא מצאו מומחה בתחום הרלוונטי.
היו"ר דוד רותם
¶
- - כשתמצאו פטנט כזה, אני מניח שמשרד הביטחון גם אותו יאסור, כי פיצויים לא תרצו לשלם.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו לא בטוחים שהיעילות בבתי המשפט בעומס הנוכחי זה שיקול, בהתחשב בעובדה שמדובר בדיון אחד בשנה כך שלא תהיה איזו מומחיות ובית משפט שיקדיש את עצמו לנושא – אני לא בטוחה שההצעה המחליפה לוועדה המעין שיפוטית תהיה יותר יעילה בסופו של יום ותחסוך זמן.
שמרית גולן
¶
שוב, בגלל שאין עומס של בקשות, זה לא יעמיס על מערכת המשפט. מצד שני, ההחלטה בהקשר הזה היא החלטה כלכלית, היא לא החלטה שצריך בשבילה מומחיות בדיני פטנטים, לכן אנחנו חושבים שאפשר לדון בה.
היו"ר דוד רותם
¶
לכן שופט בדימוס של בית המשפט העליון, שכל חייו עסק בסכסוכים אזרחיים ופסק בהם, הוא המתאים לפה, ולא מישהו שמראש אנחנו יודעים שהוא קצת אינטרסנט בפרשה. יש לו אינטרס לשלם כמה שפחות כסף.
היו"ר דוד רותם
¶
נחמד להגיד את זה. הוועדה הזאת מחליפה את הוועדה הזאת, כי בסופו של דבר משרד הביטחון לא הגיע אתי להסכם, אני רוצה ללכת לוועדה שתקבע לי את הפיצוי, ולסיים במכה אחת את כל הסיפור. אם יש שם שופט בדימוס ואנשים רציניים, אני לא אלך עם זה לבית משפט. בבתי המשפט אנחנו יודעים כמה זמן לוקח כל דבר, ואחר-כך לך תסביר להם, תוכיח להם, תביא חוות דעת וכל הדברים האלה. אני לא מעוניין בזה. מי פה ממערכת בתי המשפט?
היו"ר דוד רותם
¶
זה שמקבלים את אישורם להצעת החוק, אני מכיר איך הם באים אחר-כך הנה ומסבירים לי שיש להם עומס.
שמרית גולן
¶
אם אתה עומד על דעתך שלא להחליף את הוועדה הקיימת, הסעיפים היום שקובעים את ההוראות לפעילות הוועדה הם סעיפים מאוד מיושנים, יש בהם הוראות שכיום לא מקובל לכלול בחוקים. אחד מהם, למשל, הקביעה שהחלטת הוועדה תהיה סופית. משהו נוסף מבחינתנו, שוב אני אחזור על זה, זה גם גורם לקשיים באיוש הוועדה וגם לדעתנו זה מופרז זו הדרישה שבראש הוועדה יעמוד שופט עליון בדימוס. אנחנו חושבים שכן יש מקום, גם אם משאירים את הוועדה, לתקן חלק מההוראות שקובעות את העניינים האלה ואת סדרי הדין שלה ונצטרך להכין את זה ולהציע את זה.
אסף יצחקי
¶
כבוד היושב-ראש, אם יורשה לי להעיר, כנציג החשב הכללי חשוב לנו שתהיה נציגות לחשב הכללי בוועדה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה להגיע להליך השיפוטי. אני רוצה שהוועדה הזאת תגמור, שתהיה ועדה נטולת פניות ותקבל החלטה, ולא צריך שם את נציג החשב הכללי.
אסף יצחקי
¶
אני רק אוסיף שהחשב הכללי עוסק בנושא של התדיינות בנוגע לאמצאות שירות, לגבי פשרות מול עובדי מדינה למשל, ויש לו ראייה רוחבית מקיפה בנושא הזה שתתרום לוועדה.
דין ליבנה
¶
יש פה הליך דו שלבי. כמו בחוק הקיים יש השלב של ההסכם מול האדם הנפגע, או האדם הטוען שהוא נפגע, והשלב של מי מכריע כאשר יש סכסוך. כפי שאמר היושב-ראש, הוועדה לא מוכנה שהשלב של מי שיכריע זה יהיה בית משפט רגיל, אלא ועדה מעין שיפוטית. אנחנו נעשה את שיעורי הבית שלנו ונביא נוסח לעניין זה.
לעניין השלב ההסכמי, כלומר, בתוך המדינה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
חבר'ה, תעשו הסכמים כמה שאתם רוצים. החשב הכללי יהיה מאוד מבסוט שזה לא יגיע לוועדה, הוא תמיד ישלם פחות.
דין ליבנה
¶
גם לשלב הזה, שאותו הוועדה המינהלית שהוצעה היתה אמורה להחליף, נציע נוסח. פשוט להבנות את ההליך המינהלי במדינה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא צריך ועדה מינהלית. רבותי היקרים, אתם יכולים מצדי להסכים שהחשב הכללי ומשרד הביטחון ישימו צ'ק בלי שום בדיקה, איך שהם רוצים. זה לא מעניין אותי. כשהמדינה צריכה לשלם, אני פחות מתעניין. כשהיא לא רוצה לשלם, זה מדאיג אותי.
נעמה מנחמי
¶
אני מציעה שנדלג על הסעיף שעוסק בוועדה: 107, כנ"ל גם 108א. 108 קראנו קודם, אבל אולי נחזור עליו שוב בהקשר הזה. 108 – תמלוגים בעד שימוש בפטנטים על-ידי המדינה: "ניתן היתר לפי הסעיפים 104 או 105, ישלם אוצר המדינה לבעל האמצאה, לבעל הפטנט או לבעל רישיון ייחודי, לפי העניין, תמלוגים שנקבעו בהסכם בין הצדדים, ובאין הסכם – על ידי הועדה המינהלית לענייני פיצויים ותמלוגים." החזרנו אותה כרגע להיות הוועדה המעין שיפוטית שהיתה קודם לכן.
סעיף 109 גם הוא עוסק בוועדה, לכן אין טעם לקרוא אותו כרגע.
סעיף 110 עוסק בהנחיות לקביעת פיצויים ותמלוגים. שוב, כפי שאמרה שמרית קודם לכן, נכון להיום אין הנחיות לאופן קביעת הפיצויים או התמלוגים. וכאן מוצע כן להוסיף הנחיות וקריטריונים. נקרא את הנוסח המשולב שכבר כולל את הצעת משרד המשפטים.
"(א) בבואה לקבוע תמלוגים, תשקול הוועדה, בין היתר, את היקף הניצול שהותר, את אופיו ואת הערך הכלכלי והמסחרי של האמצאה או הפטנט ומותר לה להביא בחשבון תמלוגים שהותנה עליהם ברישיונות שתנאיהם דומים לתנאי ההיתר." אני הוספתי כאן לדיון את הנושא "וכל ערך נוסף של האמצאה או הפטנט". במלים אחרות אני שואלת, האם כאשר בוחנים פיצויים ותמלוגים צריך אך ורק לשקול את הערך הכלכלי או שיכול להיות שאני, בתור ממציא, יש לי איזה ערך מוסף על הפטנט מעבר לערך הכלכלי והמסחרי, כמו לדוגמה העובדה שברגע שאני אמציא איזו אמצאה וארשום עליה פטנט יהיה לי ערך, אולי אפילו מסחרי עקיף? לדוגמה פרסום, אבל - -
נעמה מנחמי
¶
- - הפרסום, מעבר להנאה האישית שלי מהפרסום, יכול להיות שבצורה עקיפה יש ערך מסחרי לאותו פרסום.
הווארד פולינר
¶
נדמה לי שכל המונחים שאת מציעה פה די דומים אחד לשני. אני לא רואה את ההבדלים ביניהם. בעניין של המוניטין, זה לא שייך לפטנטים, זה שייך לעולם של סימני מסחר.
היו"ר דוד רותם
¶
המצאתי מנוע רקטי חדש. אתה מונע ממני לרשום את הפטנט ומונע ממני את הפרסום, אבל אם הייתי מפרסם את זה, אני מקבל פרופסורה מיידית, אף אחד לא חושב פעמיים.
שמרית גולן
¶
אולי צריך רק להבחין בין תמלוגים לפיצויים. בענייני תמלוגים אנחנו לא מדברים על מישהו שהוטל עליו צו חיסיון, ולכן המוניטין לא נשללו ממנו. זה מופיע גם ב-(א), "וכל ערך נוסף".
נעמה מנחמי
¶
הבנתי. בסדר. אני תוהה אם אנחנו לא מצמצמים יתר על המידה, ואז כשתגיע הוועדה היא תראה שיש איזה ערך נוסף שראוי לפצות.
ערן ברקת
¶
העלינו את הבעיה שמתעוררת כתוצאה משינוי המדיניות של משרד הביטחון, שמתבטא גם בחוק, אבל גם בפועל. שינוי המדיניות מתבטא בזה שמשרד הביטחון משחרר כמות גדולה מאוד של בקשות שעד עכשיו היו חסויות. אנחנו מוטרדים מהעובדה שפתאום עולות צוללות בקשות פטנטים שהיו הרבה מאוד שנים בסתר. התעשייה הביטחונית וגם האזרחית משתמשת בטכנולוגיה הזאת, כי היא הגיעה לטכנולוגיה הזאת לאורך השנים – לא בהעתקה, אלא פשוט הגיעו לזה – ועשויה להיות קשורה בהסכמים של עשרות ומאות מיליוני שקלים, אם לא למעלה מזה, ופתאום עולה מן העבר פטנט ישן שאומר: עצרו, מרגע שבוטל צו החיסיון, אי אפשר להשתמש בזה יותר. צריך למצוא פתרון לעניין הזה.
בעקבות הדיון ישבנו עם משרד המשפטים, ישבנו גם עם משרד הביטחון, ניסינו למצוא פתרון, והאמת היא שחיכינו לשמוע ממשרד הביטחון וממשרד המשפטים ועדיין לא שמענו. נקווה שנשמע עכשיו.
דורון קפלן
¶
כבוד היושב-ראש, רק לתקן ברמת העובדות דבר מאוד-מאוד מרכזי. לא משתחררים, זה לא כצעקתה – עבדך מטפל בנושא הזה ברמה האישית, היומיומית – לא משתחררים, לא כמות גדולה, לא כמות בינונית, ואני רק אומר פה "כמות קטנה".
היו"ר דוד רותם
¶
אני כבר מכיר את החבר'ה האלה, הם כל הזמן מדברים בלשון רבים, בעשרות ובמאות ובמיליארדים. עזוב, אין אצלם בכלל יחידות. הם לא מכירים את המושג יחידות, עשיריות. הם מדברים רק במאות ומיליארדים וכו'.
אני שואל על בקשה אחת כזאת. אני מייצר מוצר מסוים, ועכשיו פתאום אתה משחרר פטנט כזה. התעשייה האווירית קשורה בהסכמים עם כל מיני חברות בעולם, שהיא מייצרת עבורם, ומחר מוציאים לה צו מניעה. איך פותרים את זה? את זה צריך לפתור.
שמרית גולן
¶
התעשיות העלו בעיה שאנחנו צריכים לחשוב איך לפתור. אנחנו לא בטוחים שזה מתחייב מהצעת החוק, אבל הבטחנו להם שעד לדיון הבא ננסה לפתור את ה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה מתחייב מהצעת החוק מסיבה אחת פשוטה, הם באים ואומרים: רבותי, ברגע שאתם שמים צו איסור ואי-רישום, אתם בולמים אותנו מלרשום את הפטנט. יכול להיות שאחרת הפטנט שלנו היה הראשון.
שמרית גולן
¶
הצעת החוק הזאת התפרסמה לפני יותר משנה. הם הגישו את ההערות שלהם רק ברגע האחרון. קיימנו אתם דיון אחד - - -
שמרית גולן
¶
אנחנו בהחלט ננסה למצוא פתרון לבעיה הזאת. עד הדיון הזה כנראה לא נספיק, ובאמת לא הספקנו, אבל ביקשנו שהדיון בנקודה הזאת יידחה לדיון הבא כדי שנוכל להספיק למצוא פתרון. אנחנו יודעים על עוד תעשייה שביקשה להצטרף לדיונים בעניין הזה, והם יפנו אלינו בימים הקרובים, ולכן זה ייקח עוד קצת זמן.
טל בנד
¶
אדוני – התעשייה הנוספת. נמצא פה סמנכ"ל הקניין הרוחני של אלביט, שהיא גם תעשייה ביטחונית בבעלות פרטית, שיוכל גם לומר מלה. אני לא רוצה להאריך, משום שנאמר שמשרד המשפטים יטפל בעניין. גם אנחנו נרצה להיות שותפים לאותו שיח מולם.
מה שאדוני אמר שהחוק הנוכחי, ועוד יותר מכך התיקון לחוק, זה לשים מכשול בפני עיוור, וצריך לטפל בו. לטעמי, זה מתחייב לגמרי מהצעת החוק הנוכחית, גם בגלל הפרסום המסיבי, בין אם הוא יהיה 20 או 10 או 100 – אני לא יודע כמה הוא יהיה – וגם להמשך הדרך. זאת אומרת, הסיטואציה שבה במשך שנתיים, שניתן להאריך לארבע או שש או שבע שנים, מישהו מקים פרויקט, מעסיק עובדים, משקיע כספים ופתאום אומרים לו: סליחה, שלא באשמתך, נא לסגור את הפרויקט, לא מתקבלת על הדעת. ואני מתאר לעצמי שמשרד המשפטים אפילו לא בדק את החוקתיות של העניין, אבל אנחנו נשוחח אתם.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם לא צריכים לשוחח אתם. משרד המשפטים ער לבעיה, הוא יפתור אותה. אפשר לסמוך על משרד המשפטים, לא צריכים עורכי-דין להתערב בעניין.
נעמה מנחמי
¶
שוב, לגבי "וכל ערך נוסף", אם אתם לא מתנגדים להוסיף את זה בסעיף קטן (ב) הייתי מרגישה נוח יותר אם זה היה נשאר גם בסעיף קטן (א), ולו מן הטעם שלא יגידו שלא ניתן להכניס שום ערך נוסף אחר, משום שכתבנו בסעיף קטן (ב) וזה אומר לגבי סעיף קטן (א).
נעמה מנחמי
¶
"וכל ערך נוסף". מבחינתי שזה יהיה ריק מתוכן, עדיף שאחר-כך בגלל זה ימעטו משהו שלא התכוונו שימעטו.
שמרית גולן
¶
הניסוח שבחרנו לא נבחר סתם. כן רצינו להדגיש שמגיע פיצוי כאשר יש פגיעה כלכלית. זה לא מובן בנוסח החוק הנוכחי. לכן גם הוועדה שרצינו לקבוע עם אוריינטציה כלכלית. אני חושבת שהמלים "בין היתר" מספיקות כדי להכניס שיקולים נוספים.
נעמה מנחמי
¶
אני חושבת שגם בתמלוגים יכולה להיות פגיעה במוניטין, כי אם נתנו רישיון לאדם או עסק אחר לייצר לכל הארץ את התרופות לאנתרקס, ואותה חברה קנתה לעצמה שם מאחר שהיא זו שהתפרסמה בתור זו שהביאה את המזור למדינת ישראל בנושא האנתרקס, יכול להיות שהיא זכתה במוניטין על חשבוני ויכול להיות שגם כאן, למרות שאין כאן חיסיון מעצם רישום הפטנט, עדיין יש פגיעה במוניטין, בגלל שהמדינה נתנה למישהו אחר לייצר ולהביא את המזור לכולם.
שמרית גולן
¶
אני חושבת שכל מרכיב נוסף שתרצי להכניס, תוכלי להכניס, כי כתוב "בין היתר". אנחנו יכולים לחשוב שוב על הניסוח, אבל אני לא חושבת שזה נדרש.
נעמה מנחמי
¶
נראה, כשנגיע לזה.
"(ב) בבואה להחליט בשאלת הזכאות לפיצויים ושיעורם, תשקול הוועדה בין היתר" – אני מניחה, ולא "בין השאר", שזה יהיה כמו בסעיף קטן (א) - - -
נעמה מנחמי
¶
לא אכפת לי אם בשניהם יהיה "בין השאר" או בשניהם יהיה "בין היתר", זה ממש לא רלוונטי, אבל תחליטו.
"(ב) בבואה להחליט בשאלת הזכאות לפיצויים ושיעורם, תשקול הוועדה בין היתר את הערך הכלכלי והמסחרי וכל ערך נוסף" – אני הוספתי את הביטוי הזה – "שהיה לאמצאה במועד שבו הפכה בקשת הפטנט לבקשה מוכרת כאמור בסעיף 103ג(ב)(1) אלמלא הוטל לגביה צו הגבלת הפעולות או נדחתה הבקשה להיתר, לפי העניין." זאת אומרת, אתם מגבילים את הפיצוי לערך שהיה במועד שבו היא הפכה לבקשה מוכרת?
שמרית גולן
¶
הוועדה שהצענו היתה אמורה לבדוק את מידת הפגיעה הכלכלית בשלב שבו היא בוחנת, אבל בסעיף שלא קראנו היתה הוראה שקבעה שהיא יכולה לדון גם בזכאות המבקש לפיצוי נוסף אם הצו הוארך, אבל ההחלטה צריכה להיות בזמן אמת. זאת אומרת, הוועדה לא יכולה לצפות מה יהיה הנזק בעוד עשר שנים, היא צריכה להחליט מה שווה האמצאה עכשיו כמות שהיא. מה היא היתה שווה אילו לא הטלנו עליה צו הגבלת פעולות.
שמרית גולן
¶
כן, הפוטנציאל העסקי בשלב הזה. כל דיון נוסף הוא היפותטי, כי היא לא יכולה להעריך כמה זה יהיה שווה בעוד חמש שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה אומר הפוטנציאל העסקי בשלב הזה? היום, אם את לא אוסרת עלי, אני יכול למכור את האמצאה שלי ולקבל תמלוגים במשך 200 שנה.
שמרית גולן
¶
נכון, השאלה היא מה גודל השוק והאם יש דרישה לאמצאה כזאת. אלה דברים שהוועדה אמורה להחליט.
נעמה מנחמי
¶
שוב, אני חוזרת לחלק בפסקה (ב) שאומר, "במועד שבו הפכה בקשת הפטנט לבקשה מוכרת כאמור" וכו'. למה לא במועד שבו דנה הוועדה? אם עברו עשר שנים, כפי שכבר ראינו שקרה, בין המועד - - -
שמרית גולן
¶
ברור שלא בטוח שזה יהיה, אבל זה בהצעת החוק. מה זה המועד שבו הבקשה הופכת לבקשה מוכרת? זה המועד שבו, כמו שאמרתי, לכאורה היא כשירה לפטנט, אבל היא עדיין לא באמת כשירה לפטנט, כי היא לא עברה את התהליך של ההתנגדות שיש בחוק. היפותטית, נניח שהיה ניתן עליה פטנט אם היא היתה בקשה רגילה, אז היא היתה יכולה למצות את הערך הכלכלי שלה. לכן זה המועד המקביל שבו נבדק הערך הכלכלי והמסחרי שלה.
נעמה מנחמי
¶
"(ג) לצורך החלטתה רשאית הוועדה להיוועץ במומחה, שעבר התאמה ביטחונית כמשמעותה בסעיף 15 לחוק שירות הביטחון הכללי."
שמרית גולן
¶
זה רלוונטי לוועדה המינהלית. בוועדה המעין שיפוטית אולי זה לא רלוונטי. אנחנו צריכים לבדוק את זה.
נעמה מנחמי
¶
אני מציעה שנדלג על כל הפרק הזה, נחזור אליו רק אחרי שנדע מה קורה ונתחיל לפחות לדון בנושא של אמצאות בשירות.
נעמה מנחמי
¶
אני מציעה שהם יחזרו עם הסדר לגבי הוועדה ואיך זה יהיה בנוי, ואז אנחנו נחזור. חבל לקרוא פה סעיף, שם סעיף, ולנסות להרכיב פאזל עם הרבה מאוד חלקים חסרים.
דין ליבנה
¶
הכול תלוי איך תיראה הוועדה, מה יהיה ההרכב שלה. כל הדברים האלה משליכים על מהות זכות הערעור, לאן זה ילך ובאיזה צורה.
נעמה מנחמי
¶
אני מציעה שנדלג לעמ' 13, פרק ח' – אמצאות בשירות. שמרית, את רוצה להסביר את הקונספט בשינויים?
שמרית גולן
¶
על בסיס החוק הקיים, שמסדיר עניינים של בעלות באמצאה של עובד, ערכנו שינויים קלים שנועדו לפתור מספר בעיות שהיו לדעתנו בנוסח החוק הקיים. רוב ההסדר נשאר כמות שהוא, אבל שינינו במקצת את הסעיפים שנוגעים לחובת ההודעה על אמצאת שירות ואת ההסדר לגבי הטבה שניתנת לעובד שהמציא המצאת שירות שהיא בקניין המעביד.
שמרית גולן
¶
אנחנו יכולים להגיע לשם ולראות אם גם כאן יושב-ראש הוועדה מעדיף שלא לשנות את ההסדר הקיים.
היו"ר דוד רותם
¶
יושב-ראש הוועדה לא אוהב לשנות הסדרים כשלא צריך לשנות. כשאין סיבה לשנות, ולא תתנו לי הסבר אמיתי למה צריך לשנות, אין סיבה לשנות.
ורד וייץ
¶
אני מההסתדרות החדשה. אנחנו סבורים, בשונה מחברתי, שהשינויים לגמרי אינם קלים. אנחנו סבורים שיש כאן שינויים שמשנים באופן מהותי את זכויותיו של העובד, ולא לטובה. אנחנו סבורים שיש כאן שינוי של המצב הקיים, כאשר מבחינה עקרונית צריך לזכור שבשיטה שלנו, שלא כמו בשיטות משפט אחרות, כמו למשל בחלק משיטות המשפט הקונטיננטלי, ששם "ברירת המחדל", נקרא לזה, שהזכויות הקנייניות באמצאה בשירות היא לזכות העובד, על אף קיומם של יחסי עובד-מעביד, הרי שכאן, אלא אם כן יש ויתור מפורש או הסכם שקובע אחרת, הרי שאמצאת שירות קמה לקניין המעביד.
השינויים לרעה באים לידי ביטוי בלא מעט מן השינויים המוצעים. בראש ובראשונה בביטול, נקרא לזה לצורך העניין "חזקה שקיימת", שכאשר המעסיק איננו משיב להודעה של העובד, הרי שלא קם לו קניין. מבקשים לקבוע כאן חזקה חדשה, שכאשר העובד איננו מודיע הודעה כמוצע עד למועד מסוים, שגם עליו יש מקום לדבר, וגם בו יש שינוי מן המצב הקיים, הרי שקם קניין למעסיק. זהו שינוי מאוד מהותי.
יש כאן דרישות נוספות, למשל להנמקה. כבר בהודעה הראשונית נדרש העובד לנמק האם הוא חושב שזו אמצאת שירות, או זו לא אמצאת שירות; אם הוא חושב שזו לא אמצאת שירות, מדוע; לפרט את שמות כל האנשים שהיו שותפים לאמצאה וכן הלאה. זה בשעה שהמעסיק למשל כאשר נדרש להשיב לעובד הוא איננו נדרש לשום נימוק, לשום פירוט וכן הלאה.
אם נלך אחורה, לתחילת הפרק, כבר בהגדרה, ההגדרה אומרת שאמצאת שירות היא אמצאה עקב ובמהלך העבודה. והנה, בהודעה מבקשים שהעובד יודיע על כל אמצאה שהיא בעבודתו או עקב עבודתו. דהיינו, יש כאן הרחבה. ועוד כהנה וכהנה שינויים שנבקש להגיב עליהם, כל אחד לגופו. אנחנו מתנגדים לרובם.
אני רוצה לומר, אולי כבר עכשיו, שדווקא להצעה להעביר סמכויות לבית הדין לעבודה אנחנו לא בהכרח מתנגדים וננמק כשנגיע לזה. תודה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בסדר שאתם לא בהכרח מתנגדים, אבל אנחנו לא מתחייבים לקבל את ההסכמות ואת ההתנגדויות שלכם.
נעמה מנחמי
¶
נתחיל בסעיף 131, בתחתית עמ' 13 – הודעה על אמצאות. "
(א) בפרק זה, "אמצאת שירות" – אמצאה של עובד, שהגיע אליה עקב שירותו ובתקופת שירותו."
שמרית גולן
¶
זו הגדרה שקיימת היום בסעיף 132(א), פשוט הקדמנו אותה לסעיף הראשון, כדי שיהיה יותר ברור כשאנחנו מתייחסים אליה אחר-כך.
אבי באום
¶
כן, לי יש הערה. אני מהתעשייה האווירית. היות שכתוב כאן: עקב עבודתו ובתקופת עבודתו, יום אחד אחרי שאני עוזב את עבודתי אני מגיש בקשה לפטנט, וזה כבר שלי, כי אני לא חייב לאף אחד כלום. אני חושב שצריך גם לתת תקופת צינון.
הווארד פולינר
¶
עובדתית זה שלו. זה עניין של הוכחה. במצב שאתה מתאר, אם אתה מגיש את הבקשה יום אחרי שאתה פורש, סביר להניח שהמצאת את זה בתקופה של העבודה שלך.
הווארד פולינר
¶
אם זה מגיע לך, בלי קשר לעבודה שלך, אפילו דקה אחרי שפרשת זה שלך. אם הצד השני יכול להוכיח שישבת על זה בזמן שעבדת, ואז חיכית עד שתפרוש, זה משהו אחר.
ערן ברקת
¶
הרי אי-אפשר לדעת מה עובר לאדם בראש. אדם יכול בהחלט להגיע לאמצאה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו, לשמור את זה בראש, לא לומר שום דבר ולהגיש את הבקשה, אם הוא לא חכם – יום אחר כך; ואם הוא חכם – חודשים אחר-כך.
היו"ר דוד רותם
¶
ואם הוא עוד יותר חכם – שנה אחר-כך. מה אתה רוצה שאני אעשה, שאני אסתום לו את הראש ואני אשים שם בטון?
היו"ר דוד רותם
¶
שנה לא נותנת לך כלום, כי המצאתי בזמן שעבדתי אצלך, תוך כדי, תוך שימוש בחומרים שלך, במכונות שלך, במכשירים שלך, עכשיו אני אשב על זה שנה בשקט. כיוון שזה בראש שלי, אף אחד אחר לא יודע לעשות את זה.
נעמה מנחמי
¶
זה לא משנה. כל עוד לא תשלם לו תגמולים סבירים, עדיין ישתלם לו לקחת את הסיכון ולהמתין את אותה שנה ולא להגיש במועד שנותן לך את כל התגמולים. זה שתקבע תקופת צינון, זה לא ישנה באופן משמעותי.
זיו גלסברג
¶
אני ממשרד גלסברג-אפלבאום. המצאות שירות, לפחות בעניין הזה, לא נוגעות רק ליחסים בין עובד ומעביד. צריך גם לחשוב על העניין של המעביד הבא שלך. אני עובר ממקום עבודה אחד למקום עבודה שני. בהנחה שאין לי תקופת צינון ואני יכול להתחיל להמציא אמצאות כבר במקום העבודה הבא, אין שום סיבה שהמעביד הראשון הוא זה שייהנה מהאמצאה שלי.
זיו גלסברג
¶
השאלה היא מתי המצאתי אותה. אם המצאתי אותה חודש אחרי שעזבתי את המעביד הראשון והתחלתי לעבוד אצל מעביד חדש, ובמהלך העבודה הזאת, חודש אחרי שנכנסתי לעבודה חדשה – כמו שבדרך כלל קורה היא באותו תחום התמחות שלי, אני ממשיך באותו תחום עבודה, באותו מקצוע – אני ממציא המצאה חדשה, עכשיו השאלה היא למי היא שייכת. אם היא הומצאה בזמן השירות אצל המעסיק השני, היא לכל היותר שייכת למעסיק השני.
טל בנד
¶
כמו שנאמר כאן, אדוני, זו שאלה עובדתית. אם העובד המציא את ההמצאה יומיים אחרי, והיא באמת הומצאה יומיים אחרי, אין מה לעשות. ואם הוא שמר אותה בבטן ועשה כאן abuse של השיטה, יכול להיות שיש קושי. אם רוצים לטפל בקושי הזה, אפשר לקחת את הפתרון שהתקשי"ר נתן לו, שזה לא צינון, אלא מה שהתקשי"ר אומר, ככל שאני מבין, שאם הוא הגיש את בקשת הפטנט שלו במשך שנה לאחר שהוא עבר, חזקה שהיא הומצאה אצל המעביד הקודם, והוא יוכיח אחרת. זה סוג של פתרון מאוזן שאפשר לאמץ. אנחנו ודאי לא נתנגד לו.
משה ראובני
¶
יש פה "עקב שירות" ויש פה "תוך כדי שירות". אם זה עקב שירות, זה אומר שזה קשור איכשהו לעבודה שלי אצל המעסיק שלי, שבמקרה שלי זו המדינה. אבל אם זה לא קשור בכלל, אני עובד בעגבניות והמצאתי אמצאה בתרנגולות, אין לזה שום קשר.
שמרית גולן
¶
צריך להבחין רק בין חובת ההודעה לבין ההגדרה המהותית של מהי אמצאת שירות. כלומר, חובת ההודעה כן חלה עקב שירותו או בתקופת שירותו, אבל המהות, האם זו אמצאת שירות, נבחנת לפי הקריטריון המצטבר, שהיא גם עקב שירותו וגם בתקופת שירותו.
ערן ברקת
¶
העניין, כפי שאמר חברי, עורך-הדין בנד, ונאמר גם קודם, המדינה דאגה לעצמה, ואם המדינה דאגה לעצמה, יש בעיה. כל מה שאנחנו אומרים שבאותו אופן שהמדינה דאגה לעצמה, צריך לדאוג לכלל האזרחים, וצריך לקבוע הוראה. למשל ההוראה הזאת שקובעת חזקה שאם הוגשה בקשת פטנט שנה לאחר מכן, חזקה שזה היה תוך כדי שירותו. ברור שבסופו של יום צריך לקבוע אם זה היה עקב ותוך כדי, אבל צריך למנוע מצב של ניצול לרעה של השיטה, כפי שנעשה על-ידי המדינה.
נדב אפלבאום
¶
עם כל הכבוד, התקשי"ר נותן זכויות יתר. אין זכויות יתר מהסוג הזה לעובדים במגזר הפרטי. אין. יש מצב שכל מעביד קובע את תנאי העבודה, יש הסכם עבודה. כל מעביד קובע באופן ישיר. אי-אפשר עכשיו לתת זכויות יתר מכוח התקשי"ר למעביד שהוא חושב שהוא המדינה. זה לא מצב אפשרי. אי-אפשר לתת למעביד זכויות יתר כמו של המדינה, צריך לשים את הגבול באיזה מקום.
נדב אפלבאום
¶
ודאי שכן. זו זכות יתר. זה להגיד: חזקה שהאמצאה שלך הומצאה במהלך השירות, גם כשאתה לא עובד. זאת זכות יתר. זה לא קיים היום בחוק.
משה ראובני
¶
זה דווקא אומר כמה אתם לא מתגמלים את האנשים שרוצים להגיש פטנט, אחרת הם היו עושים את זה בזמן העבודה.
שמרית גולן
¶
לא מצאנו מקום לקבוע חזקה כזאת בחוק. אנחנו חושבים שהשאלה האם באמת זה נעשה בתקופת השירות ועקב השירות, כלומר, שהעובד הגיע לאמצאה, היא חלק מהדיון בשאלה אם זו אמצאת שירות או לא. אנחנו לא רוצים לקבוע חזקה שתיטיב עם המעסיק בצורה כזאת שתקבע שכל בקשה כזאת היא - - -
זיו גלסברג
¶
סעיף 137 לחוק לא קובע חזקה. סעיף 137 לחוק מחייב את העובד להודיע למעביד, שמעביד יוכל לבדוק. במקרה של 137 העובד הוא המדינה?
נעמה מנחמי
¶
אדם שהחל לעבוד בשירות המדינה בשנת 1970, קודם כול, איזה תקשי"ר חל עליו? ואם חל עליו התקשי"ר מכניסתו לעבודה ולא משהו ששונה לאחר כניסתו לעבודה, איפה הוא יכול לראות את אותו תקשי"ר?
דין ליבנה
¶
בכל מקרה התקשי"ר שחל עליך הוא התקשי"ר בכל זמן נתון, בכל שינוי שלו, זה לא שחל עליך התקשי"ר ביום שנכנסת לעבודה, ואם לאחר מכן השתנה ההסדר הקיבוצי שחל על כל עובדי המדינה, חל עליך רק מה שהיה ב-1970. התקשי"ר שחל עליך זה התקשי"ר המעודכן בכל עת.
דן אורן
¶
בדרך כלל, בחוזה שחותם העובד, הוא חותם על כך שהוא יעבוד לפי התקשי"ר שישונה מעת לעת. התקשי"ר הוא גם מקבץ של הוראות ברמות נורמטיביות שונות. יש בו חוקים, תקנות, הסכמים. חלק נתונים לתיקון בידי המעסיק עצמו וחלק לא.
ורד וייץ
¶
אנחנו מבקשים להבין למה הדרישה איננה עקבית והולמת את הגדרת אמצאת שירות. צריך להיות שהוא יודיע על כל אמצאה שהגיעה אליה עקב שירותו ובתקופת שירותו. למה "או"?
שמרית גולן
¶
כדי שהמעביד יוכל לדעת שהוגשה אמצאה על-ידי העובד שלו הוא צריך לקבל הודעה, כדי לדעת אם הוא רוצה להיכנס - - -
נעמה מנחמי
¶
נקרא את סעיף קטן (ב), ואז נתחיל לדון בו. "עובד חייב להודיע למעבידו בכתב על כל אמצאה שהגיע אליה עקב שירותו או בתקופת שירותו, סמוך ככל האפשר לאחר שהמציא אותה" – מכאן התוספת החדשה – "ולא יאוחר מן המועד שהוא עומד להגיש בו את בקשת הפטנט עליה; בהודעתו יפרט העובד אם לדעתו מדובר באמצאת שירות אם לאו וכן את שמו של כל אדם אחר שנטל חלק בפיתוח האמצאה; טען העובד כי לא מדובר באמצאת שירות, ינמק את טענתו. (ג) בלי לגרוע מהוראות סעיף זה, היתה האמצאה בתחומי עיסוקו של המעביד, או בתחום מקצועו של העובד שבשלו הוא מועסק אצל המעביד או הקשור לעבודתו אצל המעביד, או שהמצאת האמצאה היתה חלק מתפקידו של העובד, והעובד לא מסר הודעה עליה כאמור בסעיף קטן (ב), חזקה כי האמצאה היא אמצאת שירות, אלא אם כן הוכח אחרת."
נתחיל מסעיף קטן (ב). למה נדרש הפירוט כבר במועד הזה אם האמצאה היא אמצאת שירות לגישתו של העובד?
שמרית גולן
¶
העובד מודיע למעביד שלו שהוא הגיע לאמצאה בתקופת שירותו נניח – וזה יכול להיות יותר רחב, אלא אם כן זה אחרי תקופת שירותו, אבל זה עדיין עקב שירותו – הוא מודיע למעביד שהוא הגיע לאמצאה. כבר בשלב הזה הוא מודיע לו כי הוא רוצה שיחליטו אם האמצאה הזאת היא קניינו או קניין המעביד. ולכן, כדי לחסוך בשלבים, כבר בהודעה הזאת הוא אומר: לדעתי האמצאה הזאת היא לא אמצאת שירות, ולכן היא קנייני, ואני מנמק למה – זה לא היה עקב שירותי או זה לא היה בתקופת שירותי. כמובן, אם במקרה העובד חושב שזו כן אמצאת שירות, הוא יגיד למעביד: אני חושב שזאת אמצאת שירות, אני מודיע לך כי זה בעצם עניינך, אבל אני מעוניין בהטבה לפי הסעיפים הבאים.
הנתונים האלה קרובים יותר לעובד, הוא בקיא יותר בפרטים של האמצאה שהוא הגיע אליה והוא יכול גם לנמק למה היא כן נובעת מעבודתו או לא נובעת מעבודתו, ולכן כבר בשלב הזה הוא יכול לפרט.
אדוה פרי-אבישי
¶
אני מההסתדרות הרפואית. השאלה שלי, למה מטילים פה נטל, שלא קיים היום בחוק, על העובד, נטל נוסף? מעבירים את הנטל. המעביד הוא זה שרוצה למעשה לטעון שהאמצאה היא אמצאת שירות והיא בבעלותו. הנטל כיום הוא על המעביד להוכיח מדוע האמצאה היא אמצאת שירות. כאן מעבירים את הנטל על כתפי העובד.
היו"ר דוד רותם
¶
כי ההיגיון הוא שאם אתה עובד אצלי ואתה באותו זמן ממציא פטנט, עשית את זה בזמן העבודה ועשית את זה כחלק מהעבודה, ולכן זה שלי, כי אני שילמתי לך.
אדוה פרי-אבישי
¶
זה לא מה שכתוב בסעיף. כאן יש חלופה, זה או-או. באמת האמצאה יכולה להיות לגמרי בתחום אחר. התנאים פה הם חלופיים, לא מצטברים.
אדוה פרי-אבישי
¶
האם ההיגיון לא אומר דווקא מה שכתוב בחוק? אתה בעצמך אמרת שאתה לא אוהב לשנות נטלים וחזקות שקיימים בחוק הרבה שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא יודע אם העובד הוא חלש או לא חלש, האיש בא עם פטנט, כשהוא עובד שלי, אני משלם לו את המשכורת, אני משלם לו את הזמן, אני משלם לו את החומרים, והוא המציא פטנט.
היו"ר דוד רותם
¶
זה נכון שהוא יכול היה להמציא את זה, אז הוא יכתוב: המצאתי את זה בערב בבית, ויגיד: יש לי בבית מעבדה, ושם המצאתי את זה.
אדוה פרי-אבישי
¶
כשאומרים "בזמן" מתכוונים לתקופת שירות, הרי ההגדרה היא רחבה. זה לא יהיה טיעון מספיק.
טל בנד
¶
בצד המקצועי, אדוני. אדוני אמר: אם זה בתחום המקצועי, ההנחה שזאת אמצאת שירות. אבל כאן לא רק זה כתוב, יש כאן תנאי נוסף. זה בתחום המקצועי, והתנאי הנוסף שהעובד לא מסר הודעה. במובן הזה משרד המשפטים החמיר אתנו בנטל או בתנאים להעברת הנטל.
ורד וייץ
¶
אני לפחות לא הבנתי למה אי-אפשר להסתפק בהסדר שקיים, שהמשמעות שלו היא שהעובד מודיע: המצאתי, הוא מודיע למעסיק שיודיע לו האם לדעתו זו אמצאת שירות. ואם יש סכסוך, הרי יש מנגנון שלפיו הם פועלים והם באים לברר את זה. כיום, לפי סעיף 133, אם יש סכסוך, הם הולכים לרשם לפתור אותו. אולי זה ישונה, לא משנה. למה לא להותיר את זה לשלב שבו הם ידונו האם כן או לא? למה העובד נדרש בשלב הראשוני הזה לתת את כל ההנמקות האלה, ואילו המעסיק לא נדרש לכך? יש פה חוסר שוויוניות דווקא לרעת אכן מי שנתפס כצד החלש במערכת יחסי עבודה. אני לא חושבת ששמענו איזו הנמקה עניינית ממשרד המשפטים למה באמת זה נחוץ ולמה יש צורך לשנות סדרי עולם.
אדוה פרי-אבישי
¶
עובד כזה צריך לקחת עורך-דין, לשבת אתו ולהסביר לו, ועורך פטנטים ולהתחיל להתייעץ עם מערך שלם ולהוציא המון כספים כדי לנמק.
שמרית גולן
¶
בחרנו להבנות את התהליך אחרת. גם לפי הצעת החוק יש שלב שבו המעביד מקבל הודעה, והמעביד צריך לענות.
שמרית גולן
¶
אם העובד טוען שלא מדובר באמצאת שירות והמעביד חושב שכן מדובר באמצאת שירות, הוא צריך לנמק את זה בפני הרשם, לפי סעיף 133.
נעמה מנחמי
¶
למה לא לקבוע חובת הודעה, ואז מרגע שיש הודעה, המעביד מודיע האם הוא בכלל חושב שזו אמצאת שירות - -
נעמה מנחמי
¶
- - ואז הוא יכול לנמק. האם אנחנו רוצים להטיל על עובד, בתקווה שהוא עדיין לא מיוצג, כי אנחנו לא שואפים שכל אדם ילך עם עורך-דין צמוד כל הזמן – השאלה היא, האם אנחנו רוצים להטיל עליו נטל של הצטיידות בעורך-דין מהרגע הראשון או שצריך קודם לראות אם יש בכלל מחלוקת בינו לבין המעביד, ואז שיצטייד בעורך דין?
נעמה מנחמי
¶
ברגע שהוא כבר ינמק, זו כבר תהיה ראיה נגדו, ולכן הוא לא יוכל לנמק לפני שהוא פוגש עורך-דין, ולכן בסופו של דבר מה שקורה זה שכל עובד יצטרך ללכת עם עורך-דין צמוד.
הווארד פולינר
¶
שינוי החקיקה הזה מעודד את העובד להודיע. אם העובד לא מודיע כמו היום, יכול להיות שיחלפו שנים. ואם חולפות מספר שנים, אין למעביד אפשרות להגיע לראיות ברגע האמת.
נעמה מנחמי
¶
לא הבנתי איך המועד קשור לחובת ההנמקה. כלומר, היום הודעתי לך שהמצאתי אמצאה, מבלי לנמק. אם זה נראה לך רלוונטי, אתה פונה ואומר לי: אנא נמקי למה את חושבת שמדובר באמצאת שירות. הנימוק לא קשור למועד. אלה שני דברים שונים.
שמרית גולן
¶
בדיוק. אולי אין מחלוקת, אז אולי את בכל זאת רוצה שהוא יגיד אם לדעתו זו אמצאת שירות או לא אמצאת שירות בלי לנמק.
זיו גלסברג
¶
אם יורשה לי שנייה, אני אסביר את העמדה שלי. אדם שמועסק הוא לא עֶבֶד, והמעביד שלו הוא לא הבעלים שלו. האמצאות שהוא ממציא הן אמצאות שנגזרות מההון האנושי של העובד. כולנו מסכימים שאנחנו רוצים תוצאה יעילה בשוק. בשביל להגיע לתוצאה יעילה בשוק, כנראה שהכי יעיל שהמעסיק יהיה הבעלים של האמצאה, ואנחנו רוצים להפקיע את הזכות הזאת. אנחנו מפקיעים אותה ואומרים: למרות שבדרך כלל הממציא – במקרה הזה העובד – הוא הבעלים של אמצאה, במקרה שאנחנו מדברים על אמצאת שירות, נעביר את הבעלות, וזה בסדר גמור. אבל הרציונל הוא רציונל של הפקעה, הוא רציונל שאנחנו לוקחים מהעובד משהו בגלל שיש סיבה טובה. בשביל שתהיה סיבה טובה לכך, קודם כול, אנחנו צריכים לשמוע מהמעסיק שזה מעניין אותו. גם אם זו אמצאת שירות, אבל המעסיק לא מעוניין בה, אנחנו לא רוצים להפקיע, אנחנו רוצים להשאיר אותה אצל העובד. אם המעביד לא רוצה אותה, אנחנו מוכנים שזה יישאר אצל העובד, כי אין יתרון בהעברה של זה למעסיק. אין יתרון בהפקעה הזאת.
בשלב הזה אנחנו עדיין לא יודעים מה עמדת המעסיק. קודם כול, אנחנו יודעים שיש אמצאה. אנחנו בכלל לא בטוחים שזו אמצאת שירות. יש איזו אמצאה, אנחנו רוצים שהעובד יודיע על האמצאה הזאת, והצדדים יתחילו לדבר. אחרי שהם ידברו, נדע איפה אנחנו נמצאים. זה דבר ראשון שרציתי להגיד.
דבר שני, לגבי הפרטים הנוספים שרשומים פה, "בהודעתו יפרט העובד אם לדעתו מדובר באמצאת שירות אם לאו וכן את שמו של כל אדם אחר שנטל חלק בפיתוח האמצאה". כל הפרטים האלה, לעובד כבר יש חובה למסור על-פי בקשת המעביד – סעיף 139 לחוק. כך שהדברים האלה הם מיותרים בעיני.
אסף יצחקי
¶
אני אתייחס בקצרה לדברים שנאמרו פה. קודם כול, אני חושב שהמצב הפוך – הקניין שייך למעביד, ולמעשה העובד, אם הוא חושב שזה לא כך, הוא צריך להוכיח אחרת.
לעניין למה נדרשת הנמקה. כפי שכבר הוזכר פה על-ידי משרד המשפטים, המידע נמצא אצל העובד, ולמעביד הרבה פעמים אין גישה למידע הזה וקשה לו להשיג אותו. ההצעה הזאת מאפשרת להעמיד את הנתונים על השולחן כדי ששני הצדדים יוכלו לדון בצורה שווה. זו החשיבות של ההנמקה לפי דעתי.
אסף יצחקי
¶
כפי שהזכיר היושב-ראש למעשה אותו אדם שנשכרו שירותיו על-ידי המעביד, מקבל את שכרו בעבור אותם שירותים שהוא נותן, שכללו, בין היתר, גם את אותה אמצאה.
נעמה מנחמי
¶
אם שוכרים אדם שלא לשם אמצאת אמצאות, אלא שוכרים אותו לעניין פרוצדורלי, אולי הוא מנהל אגף, מנהל אגרות, אני לא יודעת מה, אבל הוא אכן נחשף לאיזה רעיון. אותה דוגמה של עובדת ניקיון, שחשבה על חומר ניקוי חדש במהלך עבודתה. הרי הטענה של עורך-הדין גלסברג היא שאתה לא קונה את ההון האנושי, אלא אתה קונה את הזמן. בזמן העבודה ולצורכי העבודה, אם רצית שעובדת הניקיון תמציא לך אמצאות, ודאי היית משלם לה הרבה יותר, אבל אם שכרת אדם שלא כדי להמציא לך אמצאות, ההון האנושי שלא עליו שילמת – אם הייתי משלם על המצאת אמצאות, היית משלם על אותו הון אנושי הרבה יותר – הוא לא של המעביד. כלומר, הייתי רוצה שתתייחס לטענת ההון האנושי שהועלתה כאן.
אסף יצחקי
¶
כן, אבל הדוגמה של עובדת ניקיון היא דוגמה קיצונית מאוד, והיא לא מאפיינת את המקרים שאנחנו דנים בהם באמת.
רוני מר
¶
במקרים שיוצא לנו להתמודד הניסיון הראה שאלה דברים שאסף מדבר עליהם. מדובר על עובדים שמשתמשים במכשירים ואביזרים שהמעסיק נותן להם, ולכן הדוגמה של המנקה קצת פחות מתאימה. צריך לבחון כל מקרה לגופו כמובן, אבל אם מדובר על רופאים שמשתמשים במעבדות או בחדרי ניתוח - - -
נעמה מנחמי
¶
אנחנו שואלים את עצמנו כרגע מהי ברירת המחדל. לצורך הדיון בשאלת ברירת המחדל, אני רוצה שהוא יתייחס להערה שנשמעה כאן קודם, שברירת המחדל שהאמצאה היא של העובד, מאחר שלא נקנה ההון האנושי שלו להמצאת אמצאות, אלא נקנה ההון האנושי שלו להיות טכנאי כבלים או טכנאי בתחום אחר. עם זה ביקשתי שיתמודד.
שמרית גולן
¶
זה גם המצב הקיים בחוק. ברירת המחדל היא שאמצאת שירות תקום לקניין המעביד. זו ברירת המחדל, אלא אם כן יש הסכם. דבר שני, יש עובדים שכן נשכרו כדי להמציא אמצאות.
שמרית גולן
¶
לא. אין חזקה שכל אמצאה שהומצאה בתקופת השירות היא של המעביד, אבל יש חזקה שאם זה הומצא עקב השירות - - -
משה ראובני
¶
יש לי שתי הערות. האחת, זו דוגמה קלסית למדינת האוצר, שיש לה שתי דעות שונות. הממונה על השכר הגיע להסכמה, הן עם ההסתדרות הרפואית והן אתנו, אצלנו במכון הוולקני, שדווקא אלה שממציאים, יש להם כל מיני תמלוגים ואחוזים והסכמים כאלה ואחרים. בניגוד לעמדת החשכ"ל.
משה ראובני
¶
דבר שני, המצב שדוחפים אליו כאן יכול להביא לכך שמישהו שרואה אמצאה בדרך, אפילו עדיין היא לא קיימת, אלא איזה רעיון כללי ועוד לא קרה כלום, כבר ירוץ ויצטייד בעורך-דין, ומאותו רגע כל העבודה שלו תהיה מושפעת מהעניין הזה. זה דבר שאנחנו לא רוצים להגיע אליו.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום דבר רע בזה שהוא יצטייד בעורך-דין, מצדי הוא יכול להצטייד בעורך-דין עוד לפני שהוא התחיל לעבוד.
ורד וייץ
¶
יש פה עוד עניין שמציעים לקבוע שעל העובד להגיש את ההודעה סמוך ככל האפשר לאחר שהוא המציא אותה, שזה המצב הקיים, ומבקשים להוסיף "ולא יאוחר מן המועד שהוא עומד להגיש בו את בקשת הפטנט עליה". יש סעיף נוסף, סעיף קטן (ג), שקובע את החזקה, שאם הוא לא הגיש, הרי שקם קניין למעסיק. מה שיוצא שאם עובד לא הגיש הודעה זמן קצר אחרי או לפני שהוא הגיש בקשת פטנט, הסנקציה עליו, לפי מה שמציעים כאן, היא סנקציה קניינית. זאת אומרת, הוא מאבד פה זכות קניינית. זה דבר חמור מאוד, ואני חושבת שאסור שזה יקרה.
ורד וייץ
¶
תודה רבה. למה על עניין טכני של מסירת ההודעה אתם מציעים לנקוט בסנקציה קניינית? אין שום הלימה בין הדברים, וודאי לא כשאנחנו מדברים על זה שהעובד – תודה רבה – יתכבד ויפריך את החזקה. לא. זה כל כך לא מידתי.
ורד וייץ
¶
נוסף לכול, אפילו לא טרחתם לנמק בדברי ההסדר. אתם פשוט מעמידים את זה כהצעה שאין בצדה אפילו הנמקה למה אתם מציעים את זה.
עוד נקודה אחת. אתם כל הזמן מציגים שכאילו קיים מצב עובדתי שעובדים ממציאים אמצאות שהן בעצם אמצאות בשירות, והם לא מדווחים עליהן. תביאו נתונים. לא הבאתם נתונים. מי אומר שזה כך? אני בכלל טוענת שזה לא כך.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה לכם, רבותי. אני עוצר את הישיבה. יש לי עוד מעט ישיבה אחרת. אי-אפשר כל היום להתעסק בפטנטים.