PAGE
15
ועדת החוקה, חוק ומשפט
07/02/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 554>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ד בשבט התשע"ב (07 בפברואר 2012), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/02/2012
חוק הירושה (תיקון מס' 13), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הירושה (תיקון - ירושה מכוח אימוץ), התשס"ט-2009>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
יצחק הרצוג
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
ניצן הורוביץ
אורית זוארץ
דב חנין
יעקב כץ
מוזמנים
¶
>
פרץ סגל - ראש תחום, משרד המשפטים
אריאל צבי - יעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים
רחלי ירדן - אחראית מעמד אישי, משרד המשפטים
רינת וייגלר - סגן בכיר ליועץ המשפטי, משרד הרווחה
אלומה ריפס-ברקוביץ - יועץ משפטי בלשכה המשפטית, משרד הרווחה
דבורה שבתאי - מפקחת ארצית מאומצים בוגרים, משרד הרווחה
אליהו היישריק - דיין, בית הדין הרבני בתל אביב
חיים (ג'ומס) אורון - יו"ר תנועת מר"צ
ניצה דוראל - חברה של אם מאמצת
יפה זעפרני - "פסיפס"- מרכז ליווי למשפחות מאמצות
תמר לפיד - מנהלת מרכז פסיפס
נסים עוג'ר - מרצה בנושאי חוק ומשפט
שירן עוזרי - עורכת דין, עמותת פסיפס
איילה פרי סעדה - מאומצת - עמותת מאמצים בשוויון
רונית שאולי-ברנאי - עורכת דין, נציגת עמותת פסיפס ואם מאמצת
שי שושני - אב
אלי שליין - מאומץ
אהד שרב - הורים מאמצים
ר"ש - אם מאמצת
אייל אליהו - הורה מאמץ
אסתר אנסבכר - מנכ"ל העמותה, עמותת אומץ לאמץ
יוסף מאיר אנסבכר - יו"ר העמותה, עמותת אומץ לאמץ
משה בר - עמותת נכים למען נכים
דניאל גלילי - עמותת נכים למען נכים
ניצן הורוביץ
¶
דודו, קודם כל אני רוצה להגיד לך תודה על המאמץ בעניין הזה. באמת אני יודע מה הגישה שלך.
ניצן הורוביץ
¶
טוב. אז אמרתי את מה שאמרתי. אני רואה את הנוסח ואני חושב שזה נכון, הוגן, צודק, ראוי. תודה.
פרץ סגל
¶
אני חושב שהנוסח הזה עונה על שני הדברים: גם על המשפט העברי וגם על ההלכה. כפי שכתב ידידנו פרופסור דב פרימר בחוות דעתו: מ"דינא דמלכותא דינא", אנחנו יכולים לראות אותו כמי שהתכוון בליבו לתת את הדברים האלה כמתנה.
כלומר, אנחנו קובעים בחוק, למעשה, את אומדן דעתו של האדם לפי המשפט העברי. אז יש פה איזון: מצד אחד אנחנו באים ואומרים שאנחנו נמצאים במסגרת חוק הירושה ולן כאילו היה יורשו, כי זה הרי השי שהתכוון לתת. מצד שני מדובר על דיני זכייה לפי המשפט העברי. בדרך הזאת נראה לי שפתרנו את הקושי.
אלעזר שטרן
¶
אני קורא את הנוסח המשולב. סעיף 16 לחוק הירושה:
"(א) מי שאומץ כדין יורש את מאמצו כאילו היה ילדו, וכן יורשים את המאמץ צאצאי המאומץ; המאמץ יורש את המאומץ כאילו היה ילדו." העברנו את זה מסעיף קטן (ב) לסעיף קטן (א) בגלל ההפרדה הנושאית בין (א) ל-(ב). סעיף קטן (א) מדבר על היחס בין המאומץ למאמץ וסעיף קטן (ב) מדבר על היחס בין המאומץ לקרובים.
"(ב) המאומץ וצאצאיו זוכים על פי דין בעזבונם של קרובי המאמץ כאילו היו יורשים; וקרובי המאמץ זוכים על פי דין ועזבונו של המאומץ כאילו היו יורשים."
היו"ר דוד רותם
¶
כן. אתה מצביע בעד או שאתה מצביע נגד? אני צריך לדעת כי אחרת אני לא מצביע. אתה מבין, אין להם זכות הצבעה ואני לא אתן לך להפיל לי את החוק. השאלה אם אתה בעד או אתה נגד?
אלומה ריפס - ברקוביץ
¶
קודם כל, חבל מאוד שלא נצביע היום. היינו סמוכים ובטוחים במשרד הרווחה, שהיום נצליח להתקדם. היה ואכן היינו מצליחים לקדם את ההצעה, נראה לנו נכון שבסעיף (א) מן הראוי היה לשנות את המילים "כאילו היה ילדו" ל"כילדו". זה סעיף שמתרכז ביחסים הישירים שבין ההורים המאמצים לבין המאומץ והניסוח, כפי שהוא היום, הוא פוגעני. מה גם, שכמובן, לנוסח החוק מעבר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
פוגעני? אנחנו לא נצביע על נוסח פוגעני. יש לכם אומנות. למשרדי הממשלה יש אומנות שאני מאוד מעריך אותה. יכולתי להצביע על החוק הזה לפני שנה – בא משרד המשפטים עם טענות. עכשיו אתם טוענים שזה פוגעני. בסדר, אז לא נצביע.
אלומה ריפס - ברקוביץ
¶
לא. זה לא נוסח חדש. הנוסח כפי שהוא כיום, בסעיף (א), הנוסח הקיים, אם אנחנו כבר משנים גם את סעיף (ב) – נכון היה וראוי היה לשנות את המילה "כאילו" ולהפוך אותה ל"כילדו", על מנת שהחוק יקבל גם את המשמעות הדקלרטיבית שלו.
יפה זעפרני
¶
אני אם לשני ילדים מאומצים. בני 10 ו-5 שנים. אני פה לא בגלל שיש לי נגיעה ישירה – אין לנו איזה עניין משפטי כרגע של ירושות – אבל מאוד חשוב לי שילדיי יהיו שווים במשפחה המורחבת ואת זה החוק מתקן. סליחה, אני יכולה להמשיך לדבר?
יפה זעפרני
¶
ראיתי את נוסח החוק והוא לא פוגעני כיוון שהוא מסדיר את הנושא הזה שהרבה מאומצים נתקלים בו בנושא הזה של עזבונות. זאת אומרת, באותו רגע, הם לא חלק מהמשפחה הרחבה מה שבפועל לא נכון. הורי הם הסבים של הילדים שלי בפועל. עכשיו, אני גם אישה דתייה ואני מודעת לכך שיש הלכה והיא שונה, אבל אני אומרת - - -
יפה זעפרני
¶
אז אדרבא ואדרבא. אני חושבת שתצביעו ותעשו היום דבר יפה וטוב למען האוכלוסייה הזאת שהיא גם כך התחילה את החיים ברגל שמאל. הנה, יש לכם הזדמנות לעשות להם יותר טוב.
חיים אורון
¶
אני רואה שהגעגועים עד כדי כך מתגברים שאתם הורגים חוק שלי כבר שנתיים בלי לדעת להסביר למה. כי מישהו אמר לכם.
יעקב כץ
¶
זה לא אישי. באופן אישי, יש לנו הערכה גדולה. עכשיו התקשר אלי חבר הכנסת מקלב ואמר לי שמיכאל בן-ארי לא יכול להגיע. התקשרתי לרב זלמן שאמר לי שבכל הנושא של ירושה, כשזה לא על פי ההלכה, שזה מביא לקלקולים רבים.
אם אני הייתי בתוך העניינים והיה אפשר לדחות את זה לדיון הבא ואני הייתי יכול יותר לברר איך להגיע - - -
יעקב כץ
¶
תן לי לסיים. הייתי יכול לברר איך ניתן לסייע ולעשות את הדבר הזה שגם על פי ההלכה, כמו שאומרים שגם הרב עמר מחפש פיתרון על פי ההלכה. שזה לא יהיה מדין ירושה ולא מדין זכייה אלא מדין הסכמים או דברים כאלו. אפשר לדבר. אבל אני לא בקי בדברים, אני מודה, אני אשאל את רב זלמן - - -
יעקב כץ
¶
רב זלמן הורה לי להצביע נגד. אמר לי שגם על פי פסיקותיו של מורנו ורבנו, הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב הרצוג זכר צדיק לברכה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, יש לי הצעה אליכם: רבותי, אם אתם תתנו לי להעביר את זה בקריאה ראשונה – אני בקריאה ראשונה – אני אתחייב לכם שאני לא אביא את זה לקריאה שנייה ושלישית, בלי שתביאו לי הצעה שלכם.
אורי מקלב
¶
דודו, אתה יודע שההצעה הזאת – אתה אומר שהיא על פי ההלכה – אבל היא הגיעה לידינו אתמול-שלשום, מאז שידענו שיש ישיבה.
אורי מקלב
¶
אתה יודע שעשינו. אתה יודע שגם התקיימו ישיבות אצלך ונסינו להביא פיתרון. שלחתי את הנוסח הזה אל הרב היישריק – אב בית דין בתל אביב – שפועל הרבה בענייני אימוץ ופועל למען רווחת המאומצים. יש לו גם הצעות חוק.
היו"ר דוד רותם
¶
להיות נשיא בית הדין הרבני. רבותי, השאלה היא כזאת: אני רוצה להעביר את זה בקריאה ראשונה, אחר כך – אתם יודעים מה שיקרה: אני אדחה את הדיון ואזמן ישיבה לעוד כמה ימים ואני אדאג לי לרוב.
היו"ר דוד רותם
¶
עד אז אתם תבואו עם הצעה כמו שבאתם עד היום. אני מודיע לך: אני אדחה את הישיבה, אני אגייס לי רוב ואני אעביר את זה – אז לא תוכלו יותר לבקש דחייה של דקה.
היו"ר דוד רותם
¶
בוז'י, אתה יודע מה? אם הסבא שלך היה יושב פה, אז הייתי יודע שאין בעיה. אתה מבין, זה שאתה אומר לי שאין בעיה לא עוזר לי.
יעקב כץ
¶
תיתן, דודו. עלי זה נפל היום. רב זלמן אומר שמכוח הסכם אפשר לסדר את זה – אז נסדר את זה. לא מכוח ירושה. מה הבעיה? הלוא המגמה שלך היא לפתור את הבעיה.
יצחק הרצוג
¶
דודו, נשמע לפרוטוקול מה הבעיה. אני אומר לך: אין בעיה. רק שנבין מהרב מה הבעיה. אתמול הוא ישב עם הרב עמר.
היו"ר דוד רותם
¶
אורי, לא שאלתי אותך. אורי, אתה הרי לא מתעסק עם ההלכה. ההתנגדות שלך כל הזמן עקרונית לעניין הזה. אני רוצה לשאול את הרב היישריק שיגיד לי מה הבעיה ההלכתית.
אליהו היישריק
¶
ובכן, רק בשביל הפרוט – קיבלתי את הנוסח של ההצעה, פחות או יותר, לפני יום וחצי. לכן נכנסתי לעניין הזה רק לפני יום וחצי. בגדול, יש פה שתי בעיות שצריך לפתור אותן. בעיה אחת: ניתוק המאומץ מירושת אביו הביולוגי.
אליהו היישריק
¶
רבותי, בדיני הירושה בתורה, אדם יורש רק את קרוביו הביולוגיים, ממילא אם אתה מצרף עוד אחד שיירש – זכותך לצרף – אבל זה על חשבון. אומר הרמ"א בסימן (ב), שקשה לעשות תקנה שתהיה לטובת אחד ועל חשבון השני.
דיברתי על זה עם הרב עמר. אין התנגדות שהתוצאה תגיע לאותה תוצאה שאתם רוצים להגיע אליה בחוק. אין שום התנגדות לכך ובלבד שזה יסודר גם על פי ההלכה, לא רק על פי החוק. זה הכול.
אליהו היישריק
¶
הזכירו פה את הסבא שלך. יש הצעה של פרופסור פרימר שעומדת עכשיו לבדיקה. על ההצעה הזאת אומר פרופסור פרימר בעצמו שסבך כתב, במכתב לד"ר זרח ורהפטיג, שאפילו אם ייכתב בחוק הירושה כך וכך, גם זה יהיה מפוקפק מבחינת ההלכה אך כמובן הרבה יותר טוב מעקירה רגילה.
יצחק הרצוג
¶
כמו שלחוק האפוטרופסות לא הייתה לכם התנגדות. לא היה קיים אז חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. הוא לא היה קיים אז.
לאה ורון
¶
שלושה.
הצבעה
בעד אישור החוק לקריאה ראשונה – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
הצעת חוק הירושה (תיקון - ירושה מכוח אימוץ), התשס"ט-2009 נתקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
תקבל רוויזיה. אין שום בעיה, תקבל רוויזיה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:00.>