PAGE
67
ועדת החוקה, חוק ומשפט
07/02/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 553>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ד בשבט התשע"ב (07 בפברואר 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/02/2012
הצעת חוק נציב תלונות הציבור על שופטים (תיקון מס' 2), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק נציב תלונות הציבור על שופטים (תיקון מס' 2), התשע"א-2011>
מוזמנים
¶
>
מיכל רובינשטיין - שופטת, סגנית נשיאה בית משפט מחוזי ת"א, הנהלת בתי המשפט
רחל ברקאי - שופטת, בית המשפט המחוזי באר שבע, הנהלת בתי המשפט
אדם אבזך - יועמ"ש בתי הדין השרעיים
פרץ סגל - ראש תחום, משרד המשפטים
רונית זמיר - ממונה בכירה, נציבות תלונות הציבור על שופטים
אילן רויטר - ממונה בכיר, נציבות תלונות הציבור על שופטים
ברק לייזר - היועץ המשפטי מערכת בתי המשפט, הנהלת בתי המשפט
ניבאל חסנין - העוזרת המשפטית למנהל בתי הדין השרעיים, משרד המשפטים
גלעד סממה - עוזר שר המשפטים, משרד המשפטי
מורן פרוינד - עו"ד, לשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
לירון בנית ששון - עו"ד, משרד המשפטים
דינה צדוק - חקיקה ומחקר משפטי, כנסת
מרדכי ורטהיימר - נציב שירות בתי הסוהר בדימוס
דב אבן אור - יו"ר עמותת "שורת האזרחים"
שני גולדברג - פעילת המשמר החברתי
משה גורליק - דין צדק
תמיר חג'ג' - פעיל המשמר החברתי
יעל חיון - פעילת המשמר החברתי
משה חזן - פעיל המשמר החברתי
יהודה יוגד - פעיל המשמר החברתי
היו"ר דוד רותם
¶
זה בסדר גמור, אין שום בעיה. נציגיו פה – זה די והותר. בישיבה הקודמת הצעתי לנציב להציג את החוק והוא אמר שמשרד המשפטים יציג את זה. שמעתי שיש עמדה או הרגשה כאילו לא נתתי לנציב - - -
רות גורדין
¶
נחזור מעט לדיון הקודם כדי לראות כיצד התקדמנו בנושאים האלה ואילו תשובות יש לנו לשאלות שהוצגו. הדבר הראשון , נדמה לי, היה רשימה של ועדות במקום ההגדרה של תפקיד שיפוטי או מעין שיפוטי שאליו נתמנה לפי חוק. רצינו לשמוע את העמדה שלכם על הרשימה.
רונית זמיר
¶
חשבנו על הערות הוועדה והגענו למסקנה שהנוסח שהצענו קודם היה רחב מדי, במיוחד בגלל שהוא כלל תפקידים מעין שיפוטיים והחלטנו להגביל את זה לתפקידים שיפוטיים בלבד. בנוסף לכך, ההסכמה שלנו עם משרד המשפטים היא שזה יהיה גם תפקיד שיפוטי של שופט בקצבה, שאליו חובה למנות שופט או שופט בקצבה לפי החוק.
רונית זמיר
¶
לא – תן לי להשלים את המשפט – אין לנו שום כוונה כזאת. וגם אנחנו נקבע בתוספת רשימה של גופים שאם יושב-הראש שלהם יהיה שופט בקצבה – יהיה כפוף לביקורת הנציבות. כלומר, זה גם יותיר גמישות, כמו שחשבנו, ומצד שני גם תהיה אפשרות להוסיף או לגרוע מהרשימה. זה יגביר את הוודאות, כמו שאת ביקשת.
היו"ר דוד רותם
¶
מה לכם ולשופטים בקצבה שממלאים תפקידים שיפוטיים? הם לא שופטים. אתם רוצים לפקח על השופטים. אני אתן לך דוגמה: אם את מדברת איתי על שופט בקצבה שממלא תפקיד שיפוטי – אני הגשתי הצעת חוק שיושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית יוכל להיות שופט בדימוס של בית המשפט העליון. אתם רוצים לפקח עליו? לפי ההגדרה שלכם אתם תפקחו עליו.
רונית זמיר
¶
כמו שאמרתי קודם, אדוני, אנחנו הצענו לקבוע תוספת לחוק – שהשר יקבע אותה בהתייעצות עם הנציב, ואני מניחה שאדוני ירצה גם באישור ועדת החוקה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה תפקיד שיפוטי. יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית זה לא רק תפקיד שיפוטי, זה תפקיד שהחוק קובע שזה יהיה שופט של בית המשפט העליון. אז אתם, לפי ההגדרה שלכם, רוצים לפקח עליו. כן, פרץ.
פרץ סגל
¶
צריך לזכור שלפי ההצעה להגדיר את התנהגות שופט – מדובר לא רק על התנהגות על כס השיפוט אלא גם מחוץ לכס השיפוט. תפקידו כיושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לא יהיה גרוע, בוודאי, מאשר שהוא עושה מחוץ לכס השיפוט לחלוטין, ולכן נראה שכל תלונה שתבוא בקשר להתנהגותו במסגרת ועדת הבחירות המרכזית – גם היא תהיה בגדר הביקורת של נציב תלונות הציבור על שופטים, כי זה מחוץ לכס השיפוט.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא כבר לא שופט. הוא בדימוס. מה אתה רוצה ממנו? כמה אתה חושב שאתה יכול לפקח על השופטים? עד מתי? יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית עוסק בעניינים של "שפיר ושליה" אמיתי, זאת אומרת, הוא מתעסק בעניינים פוליטיים כל היום. על כל דבר כזה תוגש נגדו תלונה ואתם תשבו ותפקחו עליו. לא רוצה. אני בשום פנים לא אתן לכם לפקח עליו.
יצחק הרצוג
¶
אני מסכים עם היושב-ראש במאה אחוז. זה התרגיל הקלאסי. אם רוצים "לתקוע" מישהו שלא מוצא חן בעיני מישהו – זה מה שיהיה.
פרץ סגל
¶
השאלה שלי היא כזאת: האם המשמעות של הדברים היא שגם שופט מכהן – הרי החוק שאתה הצעת לא יאמר שרק שופט בקצבה ימלא את התפקיד המצב החוקי היום זה שופט מכהן – האם תרצה שגם שופט במקרה כזה לא יהיה נתון לביקורת נציב תלונות הציבור על השופטים?
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתה שואל אותי, אני חושב שעל שופט שמכהן כיושב-ראש ועדת הבחירות, אם מגיעה תלונה על תפקידו כיושב-ראש ועדת הבחירות – הנציב לא אמור להתערב בזה. הוא צריך לאומר: זה תפקיד על פי חוק, הוא ממלא תפקידו מכוח חוק אחר וזה לא תפקידי.
אילן רויטר
¶
לכן אדוני אנחנו דיברנו על תוספת. בתוספת תהיה רשימה שבה ייקבעו בדיוק אלו גופים כן ואלו לא. אתן לאדוני דוגמה אחרת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אל תיתן לי דוגמה. אני אגיד לך למה זה לא מוצא חן בעיני: היום אני סומך על שר המשפטים. תארו לכם שיום אחד אני אהיה שר המשפטים, מי מכם יסמוך עלי? אתה יודע מה אני אעשה שם ברשימה? אתם אומרים לי: נעשה רשימה והשר יתקן אותה.
זה דבר שאתה רוצה שאני אסמוך על הנציב פה. אני רוצה תפקידים שבהם אני אומר: אדוני נציב תלונות הציבור, זה תפקיד שהוא לא בטיפולך – יושבי-ראש ועדת בחירות.
אילן רויטר
¶
קיבלנו תלונות על ועדות ערר לפי חוק הנכים, ששם לא נותנים פסקי דין, קיבלנו תלונות. צריך לברר את זה.
מיכל רובינשטיין
¶
ולא רק שזה תפקיד שיפוטי של שופט, בין אם הוא בקצבה ובין אם לא בקצבה, להחריג את התפקיד הזה - - -
רונית זמיר
¶
אנחנו מדברים על ה"מיינסטרים" של העבודה השיפוטית. לא על דברים שנתונים לפרשנות, אם התפקיד שיפוטי או לא שיפוטי.
פרץ סגל
¶
רק דבר אחד עוד צריך להוסיף: העניין של התיקון של שופט בקצבה צריך לחול גם על שופט בית דין לעבודה.
רונית זמיר
¶
כתוב שם בהגדרת שופטים, בסעיף 1 (3)(1): שופט או רשם כמשמעותם בחוק בית הדין לעבודה - - - לרבות שופט שיצא לקצבה וממלאה תפקיד שיפוטי. אז פשוט יש צורך להתאים בין הניסוח הזה לניסוח בסעיף - - -
רות גורדין
¶
אנחנו עוברים להתנהגות מחוץ לכס והתנהגות בתקופה שקדמה למינוי. כאן העלנו לאתר הוועדה מסמך עם המשפט המשווה. רצינו לקבל כמה מילים על הנושא הזה.
דינה צדוק
¶
אני עורכת דין מתחום חקיקה ומחקר משפטי בלשכה המשפטית של הכנסת. בדקנו משפט משווה אבל השתדלנו להצטמצם. הצטמצמנו לשלוש מדינות שיש להן נציבות שהיא פחות או יותר דומה לנציבות בארץ. לא הלכנו למקומות שיש בהם ביקורת של גופים שמורכבים משופטים או כל מני ועדות ציבוריות, אלא באמת נציב שהוא כמה שיותר דומה לנציבות בארץ.
לגבי הסמכות של הנציב לברר תלונות מחוץ לכס – חילקנו את זה לשני נושאים: בדיקה של ההתנהגות של השופט לפני המינוי. בדקנו בשלוש מדינות: שוודיה, פינלנד וניו זילנד. בשלושתן, כלל, אין לנציב סמכות לבדוק התנהגות של השופט לפני המינוי.
בשבדיה ובפינלנד, בגלל שמדובר בנציבות שהיא לא מוסמכת לבדוק רק שופטים אלא את כל בעלי התפקידים הציבוריים - - -
דינה צדוק
¶
אם השופט היה לפני כן בתפקיד אחר שנתון לסמכותו אז כמובן שהוא מוסמך לברר אבל לא בתור בדיקה לפני המינוי. לגבי התנהגות מחוץ לכס קלאסית, זאת אומרת שהוא פועל מחוץ לאולם המשפט, מצאנו בשלושת המדינות שיש לנציב סמכות לבדוק כשהוא פועל בתפקיד הרשמי ולא כאדם פרטי.
אם הוא פועל במסגרת התפקיד הרישמי, למשל: אם הוא נואם בכנס מכוח תפקידו של שופט והוא עושה שם משהו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אצלנו השופטים. אצלי, שופט הוא 24 שעות ביממה שופט. אני יודע על שופט ירושלמי שנהג ללכת כל שבת למשחק של בית"ר ירושלים. ביום שהוא מונה לשופט – הוא הפסיק ללכת. הוא אמר לי: אני לא יוכל ללכת עם מכנסי ג'ינס, גרעינים בפה ולדבר על האימא שלש השופט, אני לא יכול לעשות את זה. לכן הוא הפסיק ללכת . הוא הפסיק ללכת מיוזמתו, לא שמישהו הכריח אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מוכן לראות שופט שמחנה את האוטו שלו באדום-לבן כי הוא צריך להיכנס לרגע לאיזשהו מקום. לא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שההתנהלות של השופטים היא זו שקובעת את אמון הציבור. זה לא הפוליטיקאים, זה התנהלות השופטים.
היו"ר דוד רותם
¶
בדרך כלל ההתנהלות ראויה. אני מכיר כאלה שהתנהלותם לא ראויה, אבל אתה יודע, זה גם לפעמים בתוך בית המשפט.
אילן רויטר
¶
15% או 13%. אבל יש גם תלונות מוצדקות מחוץ לכס. יש גם בקשות בירור שמוגשות על-ידי נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים על התנהגות מחוץ לכס שגם נמצאות מוצדקות. לכן יש לנו את כל הוריאנטים, גם ברכיב הזה, לצערנו.
רונית זמיר
¶
בגדול, זה נכון מה שאמרתם שמספר התלונות שמוגשות על התנהגות מחוץ לכס השיפוט הן מאוד קטנות יחסית.
אילן רויטר
¶
יש עניין שפורסם בדוח השנתי באחת השנים הקודמות: הייתה בקשת בירור שהגיש נשיא בית המשפט העליון, כמדומני, או השר, על שלושה שופטים שקיבלו כרטיסים למשחקי כדורסל והיו גם שופטים של איגוד הכדורסל, בוררים של איגוד הכדורסל. אנחנו בררנו את התלונה הזאת והיא גם פורסמה ולכן אפשר לדבר עליה.
רונית זמיר
¶
יש עוד דוגמה: אם שופט משתמש בדף לוגו של מדינת ישראל ובית המשפט כדי לשלוח בקשה לוועדת התכנון המקומית כדי לקבל הקלות. זאת גם דוגמה של התנהגות מחוץ לכס.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שזה גם מעלה את מעמד השופט. זאת אומרת, השופט הופך על פי החוק הזה להיות דמות מכובדת גם כשהוא בבית.
היו"ר דוד רותם
¶
המחלוקת יכולה להיות על התנהגות של שופט בתקופה שקדמה למינויו, אשר אינה הולמת שופט. אני רוצה להוסיף פה: אם נתבקש לכך על-ידי הוועדה לבחירת שופטים או מי מחבריה. אני חושב שברגע שהחוק קובע שרשימת המועמדים תפורסם, והיא מתפרסמת, ואנשים מגישים התנגדויות – ותאמינו לי, אין שופט שלא מוגשת נגדו התנגדות - - -
יצחק הרצוג
¶
היושב-ראש, תכף נשמע, כמובן, את נציגות השופטים. אבל קודם כל מדובר פה על בדיקה בקצב של שלושה חודשים בממוצע.
רונית זמיר
¶
אני יכולה לתת לאדוני דוגמה: מה קורה, למשל, אם מוגשת תלונה אחרי מינוי השופט ומהתלונה עולה חשד לכאורה שהשופט התעה את הוועדה לבחירת שופטים בחלק מהסעיפים?
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני רוצה שתבינו: קודם כל, אם אדם הטעה את הוועדה לבחירת שופטים ורימה אותה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה "איזו רמת בדיקה"? היה אדם שמונה על-ידינו, הגיעו אחר כך התלונות, ואז ביטלנו את המינוי שלו.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, לכן אני מוכן לתת לבדוק, בתנאי שאני אפנה אליכם או הוועדה לבחירת שופטים. כי אתם, בעצם - - -
פרץ סגל
¶
מרגע שהאיש מונה, הוועדה סיימה את תפקידה. הוא כבר שופט לכל דבר ועניין ולכן הסמכות היא בידי הנציב - - -
פרץ סגל
¶
נכון. או לפי המלצה של יושב-ראש הוועדה או נשיא בית המשפט העליון או הנציב. ולכן צריך לתת את הכלים לנציב כדי לברר כדי שהוא יוכל לפנות לוועדה להחליט אם להדיח אותו או לא להדיח אותו. זאת בדיוק המטרה. לכן חשבנו שזה נכון, שגם לפני המינוי יש מקום לבדוק את התלונה. אני חושב שהדוגמה שהנציב נתן בפעם הקודמת הייתה דוגמה מובהקת, כי לא כל דבר הוא גם כדי הדחה. הרי יכולה להיות התנהגות שאינה ראויה לשופט גם שלא מגיעה כדי הדחה, אבל עדיין היא תלונה ראויה.
מיכל רובינשטיין
¶
הנשיא והמנהל תמיד יכולים לפנות בבקשה לנציב לברר את התלונה וגם ממילא זה חל שנה רטרואקטיבית.
רונית זמיר
¶
אבל עדיין זה צריך להיות בגדר סמכותו כדי שהם יפנו אליו. אם הם יפנו והוא לא מוסמך, אז הוא יגיד להם: סליחה, אני לא מוסמך לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
המפחיד אותי זה חיסול החשבונות. אני רואה בתלונת שמגיעות לוועדה – זה דבר מדהים – אחרי שאנחנו בוחרים אנשים, פתאום מתחילות התלונות להגיע. למה לא התלוננתם לפני? עכשיו הם מתחילים להתלונן: ההוא היה קצין משטרה והוא קיבל טובת הנאה.
רחל ברקאי
¶
ברשות היושב-ראש, כשההצעה הזאת באה על שולחננו, היינו ערים לקושי של התפר הזה שנופל בין הכיסאות: האם זו סמכות של ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין, האם זו סמכות הוועדה למינוי שופטים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אין לה סמכות, נכון? בא לי מנהל בתי המשפט ואמר לי שאם אדם עבר עבירה אתית כעורך דין, יש ללשכת עורכי הדין סמכות לדון. רציתי להכניס פה סעיף לחוק.
רחל ברקאי
¶
השאלה היא מי יברר? קיבלנו את הרע במיעוטו, נקרא לזה, שזו תהיה סמכות הנציב, תוך שימת גבולות מאוד ברורים של נסיבות מיוחדות, של עניינים חריגים, של הגבלה של האירוע נשוא התלונה - - -
רחל ברקאי
¶
כן. שהאירוע נשוא התלונה יוגבל לשנה אחורנית. אבל נדמה לנו שאנחנו מוכנים לקבל את רק במקרים של נסיבות מאוד קיצוניות וחריגות.
רונית זמיר
¶
בעיקר סכסוכים, היו לנו כמה. עורך דין התמנה לשופט ולא הסדיר את נושא העברת התיקים של הלקוח שלו. הוא העביר את זה בלי רשות הלקוח - - -
אילן רויטר
¶
אלה השאלות שהיינו צריכים לברר, אדוני. הרי אנחנו קיבלנו תלונה ונדרשנו לברר אותה. אמרו שהייתה בעיה עם זה.
רונית זמיר
¶
לא דברים כאלה. הייתה תלונה של מישהו שאחרי שמונה עורך הדין לשופט והושבע כבר – אותו אדם כבר הגיש גם התנגדות לוועדה לבחירת שופטים אך בכל זאת נשיא בית המשפט העליון העביר אלינו את התלונה והוזמן התיק האישי של השופט מהנהלת בתי המשפט. רוב ההתנגדויות נדחו כי הן כבר הוגשו לוועדה שדנה בהן ואנחנו לא דנים מחדש בדברים שהוועדה דנה בהם וקיבלה או דחתה אותם.
בנוסף לזה עלה חשש שהוא הטעה את הוועדה בחלק מהדברים שהוא מסר לה. דברים שלאו דווקא הוא אתלונן עליהם אלא משהו שמצאנו תוך כדי הבדיקה שערכנו.
יצחק הרצוג
¶
מה רע בזה, אדוני היושב-ראש? מי אתה רוצה שיבדוק את הדבר? לך אין כלים בוועדה למינוי שופטים.
היו"ר דוד רותם
¶
אז בו נעשה דבר אחר: כל מי שיומלץ למינוי לשופט, יופיע ברשימה, נעביר אותו לנציב שייתן לנו, קודם כל - - -
אילן רויטר
¶
לא. יש חוות דעת של הנציבה בדימוס שפרשה את החוק לאור תכליתו. אנחנו לא עושים שום דבר שהוא בניגוד לחוק.
רחל ברקאי
¶
אז אולי לא להרחיב את זה כדי לא לפתוח את הפתח לתלונות. אם זה קיים, אם הסמכות קיימת, בשביל מה לכתוב את זה?
אילן רויטר
¶
אנחנו לא רוצים שזה יהיה על דרך הפרשנות. אנחנו רוצים שייכתב בחוק בברור. אנחנו רוצים שהסמכות שלנו תהיה מוגדרת וברורה. יש חוות דעת של הנציבה לשעבר שפרשה את החוק גם מחוץ לכהונה, טרם המינוי.
אילן רויטר
¶
זה ממילא כפוף לסעיף 18 שמדבר על שנה. אבל בנסיבות מיוחדות הנציב יכול לקבוע שבגלל חומרת העניין מוצדק הבירור בגף בחלוף שנה. נניח שהוא פונה אחרי שנה ויומיים.
רחל ברקאי
¶
אולי זה המקום גם להעיר לכם שאתם לא מקפידים על השנה. קיבלנו כמה תלונות של שופטים על זה שהנציב לא מקפיד על שנה.
אילן רויטר
¶
אני לא אתייחס כרגע למקרים ספציפיים אבל את זה צריך ללבן עם הנציב. אם חלפה תקופה של מעבר לשנה, אנחנו בהחלטות שלנו אנחנו מתייחסים ומנמקים מדוע קיימת סיבה מיוחדת - - -
רחל ברקאי
¶
אז מאוד יכול להיות שצריך לנטרל את הנסיבות המיוחדות של השנה, כשמדובר על אירועים של טרום כהונה.
אילן רויטר
¶
אבל גברתי, אם זה קרה אחרי שנה ויומיים ושה מאוד חמור, אז הנציב יהיה מוגבל לתקופה של שנה וזהו? הרי צריך לתת שיקול דעת. הרי הנציב הוא אדם חכם, הוא פועל בשיקולים רציונאליים. לא הגיוני לתת לו סד שהוא לא יוכל לסטות ממנו ימינה ושמאלה.
רחל ברקאי
¶
שיקול הדעת יכול להישאר לגבי שופט שמכהן, אבל אירוע שאירע טרום כהונה, זה צריך להיות מוגבל.
מיכל רובינשטיין
¶
או מיום מתן פסק הדין בעניינו בהליך שאליו מתייחסת התלונה לפי המאוחר אלא אם מצא סיבה מיוחדת המצדיקה את בירורה.
רחל ברקאי
¶
שיבה מיוחדת והרחבת שיקול הדעת צריכה להיות לגבי שופט שמכהן אבל אם מדובר בתלונה שארעה טרום כהונה, כפי שבעצם מעוררת איזושהי התנגדות של כל הנוכחים כאן, צריך - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז יגיד הנציב: למרות שזה חמור אני לא אבדוק את כי עברה שנה. אז מה יקרה? המתלונן ילך ויתלונן במשטרה. זה הדרך היחידה שאני יכול לעשות, הרי אני לא הולך לסלוח, חמתי בוערת בי, אז אני אלך ואתלונן במשטרה ואז אני אעשה הרבה יותר עוול לשופט הזה.
רחל ברקאי
¶
שאלנו לגבי תלונה שנוגעת לטרום כהונה, האם עדיין אנחנו מעוניינים להוסיף שהתלונה תתברר רק לגבי אירועים חריגים בנסיבות מיוחדות?
מיכל רובינשטיין
¶
אני גם הייתי מציעה להוסיף התנהגות של שופט בתקופה שקדמה להתמנותו אשר אינה הולמת שופט - - -
פרץ סגל
¶
גם פה אני חושב שזה שיקול הדעת של הנציב לראות את החומרה או אי החומרה של המעשה. הרי זה: סיבה מיוחדת שמצדיקה. מה פירוש "שמצדיקה את הבירור"?
מיכל רובינשטיין
¶
אני הייתי מבקשת בסעיף התנהגות של שופט בתקופה שקדמה למינויו אשר אינה הולמת שופט ואשר משליכה על כהונתו כשופט.
רות גורדין
¶
אם כך, הגענו לתיקון המבוקש לסעיף 13 – חובת סודיות. אני מבקשת להתייחס בהערות שאנחנו פרסמנו לסעיף (ב)(1): לא יפרסם אדם ממצאי בירור של תלונה שהוגשה לנציב לפי חוק זה אלא באישור הנציב.
רצינו לתהות ולשאול האם באמת זה מוצדק, האיסור הגורף הזה, במקום שהתלונה הוגשה ונמצאה מוצדקת. לכאורה, לפי כל הדינים האחרים שאנחנו מכירים, בין לפי חוק איסור לשון הרע, וכמובן אם הפרסום הוא אמת, מה ההצדקה למנוע את הפרסום הזה?
רות גורדין
¶
היא הנותנת: ניתן יהיה לפרסם בעיתון שהייתה תלונה ואולי בכך להזיק לשופט, אבל לא ניתן יהיה לפרסם את ממצאי הבירור שיכול שמאוד יצמצמו את - - -
רונית זמיר
¶
סעיף (ג) הוחלף ב-(א)(1), במקום השר והנשיא בא הנציב ולכן אין מקום יותר לסעיף (ג). אבל אני רוצה להתייחס - - -
היו"ר דוד רותם
¶
וודאי שיש. כתוב: הנשיא והשר כאחד רשאים להתיר פרסום, ועכשיו אתם אומרים לי: לא הנשיא רק השר.
רחל ברקאי
¶
ואנחנו חשבנו שזה מאוד חשוב. חשבנו שזה חשוב גם לגבי סעיף קודם של נקיטת הליך ביוזמת הנציב. אותו סעיף מדבר גם על נושא של התייעצות ולא של הסכמה, שאנחנו חושבים שזאת גם צריכה להיות הסכמה.
מיכל רובינשטיין
¶
אני מפנה את תשומת הלב לסעיף (א)(1): "על אף האמור בסעיף קטן (א) רשאי הנציב, לאחר התייעצות עם הנשיא והשר". הנשיאה סבורה שהיה ראוי שתהיה שם הסכמה של הנשיא.
יצחק הרצוג
¶
מיד נבין למה צריך את השסתום הזה, אם בכלל. צריך להבין, יש את חופש המידע וזכות הציבור לדעת. מצד שני אתה לא רוצה לפגוע בשופטים. אז בואו רגע ונבין - - -
יצחק הרצוג
¶
כן, אני רוצה לשמוע את ד"ר ורטהיימר. נבין מה טענותיו בעניין ואחרי זה נשמע את הטענות של האחרים.
מרדכי ורטהיימר
¶
אני רוצה לומר – בנוסף למה שכר דיברתי והצגתי בישיבה הקודמת – יש כאן בעיה עקרונית: הנוהל היום הוא, לפי החוק הקיים, הנציב מקבל את התלונה ומעביר את כולה לשופט. השופט נותן תגובה ואז התגובה שלו חסויה. הפרסום שלה או הבאתה לידיעת המתלונן זה בסמכות הנציב. רצה – העביר. לא רוצה – לא העביר. רצה – העביר רק חלק - -
מרדכי ורטהיימר
¶
- - על-ידי צנזור של התגובה. אני לא מדבר על הפרסום. אני מדבר על הידיעה. אני חושב שהמתלונן זכאי לקבל – גם לפי החוק הקיים, לפני השינוי המוצע – זכאי לקבל את התגובה של השופט הנילון לידיעתו, לא לפרסום.
אילן רויטר
¶
סעיף 22 (ב) לחוק הקיים אומר שהנציב פטור מלציין את ממצאיו או נימוקיו, כולם או חלקם וכו'. אבל ככלל, אדוני, אנחנו כן מפרטים, הנציב מפרט בהחלטתו את כל מה שאמר - - -
יצחק הרצוג
¶
רגע, חברים. כולם פה אוהבים שאף אחד לא ידע כלום. אז תנו לנו דקה. יש פה טענה – נשים רגע בצד את הטענה של פרסום – שאומרת: הגשת תלונה נגד שופט, השופט ענה, למה שהמלין לא ידע מה ענה השופט ואלי יש לו מה להוסיף? מה רע בזה? מה הבעיה בזה? מה מטריד אתכם?
רונית זמיר
¶
אני אגיד לך מה מטריד אותי: ראשית, המלין יודע היטב מה ההתכתבות כי אנחנו כותבים את לב הדברים שענה השופט בהחלטה.
רונית זמיר
¶
אפילו השופט לא מקבל תגובות נוספות ששלחנו לפני מתן ההחלטה שלנו, לא כל שכן המתלונן. שנית, כבר הבהרנו את זה בישיבה הקודמת: כשהשופט כותב לנו תגובה, הוא לפעמים מציין פרטים אישיים שאנחנו לא רוצים להעביר לידיעת המתלונן – חלה בסרטן, אשתו נפטרה, הילד חלה – כל מני דברים כאלה - - -
יצחק הרצוג
¶
אז אולי צריך להשאיר שיקול דעת, שיקול דעת של צנעת הפרט. אולי לעשות מה שנקרא פרפראזה: הוא יודיע למתלונן שהתשובה של השופט נבעה מנימוקים אישיים-משפחתיים.
רונית זמיר
¶
לא רק זה. לפעמים אנחנו לא רוצים להעביר את הנוסח כי זה ימנע מהשופט לציין את כל ההיבטים שנוגעים להתייחסות שלו. לפעמים אנחנו גם רוצים קצת לעדן את הנימה כשמעבירים אותה למתלונן. לא תמיד המתלונן צריך לדעת בדיוק מה ענה השופט. אנחנו חוששים שסעיף כזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מה שקורה זה שהשופט יכול להגיב ויכול לסיפורים שלא היו ולא נבראו והמתלונן לא יכול לדעת מזה.
יצחק הרצוג
¶
אנחנו מדברים על המתלונן. את כותבת בדברי ההסבר שהמתלונן יכול להוציא לאור בכלל את דבר התלונה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, לא. פה בוועדה מדברים רק עם רשות דיבור. כשאתם קיבלתם את תגובת השופט – יש כל מיני סיפורים – תכינו פרפראזה מזה ותעבירו למתלונן.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כל, כן. אנחנו נגיד לכם איך לברר תלונה. וההתבטאויות האלה לא יעזרו לכם הרבה כי אני בעוד שנייה סוגר את הישיבה הזאת ותבררו את התלונות איך שאתם רוצים. אני לא רוצה לעזור לכם. יש גבול לכל דבר. פה אתם לא מבקרים אותנו, פה אתם רק שומעים מאיתנו הערות.
יצחק הרצוג
¶
את צריכה להבין את מהות הטענה שלנו, לא נוגע לחופש המידע שלכם: אדם הגיש תלונה, הוא זועק שהשופט הזה לא מתאים להיות שופט. מגיעה התלונה לנציב שבודק אותה ושולח אותה לשופט. השופט רואה את התלונה וכותב תשובה. אומר המלין: תן לי את התשובה כי אולי יש לי מה להוסיף עליה. זה לא תהליך טבעי של סדרי דין מקובלים? מה הבעיה? אם זה מאוד אנושי, אז כותבים פרפראזה.
את מצד אחד דורשת שתהיה לך סמכות לפרסם כל מה שאת רוצה על השופטים, אבל כשזה נוגע לתהליך הפנימי של הבירור שלך את קושרת את הידיים. למה?
אילן רויטר
¶
אדוני, סעיף 20 (א) לחוק הקיים אומר שהנציב רשאי לברר את התלונה בכל דרך שימצא לנכון והוא אינו כפוף לסדרי דין או לדיני הראיות. וזאת כיוון שהמחוקק חשב שצריך לתת דרך גמישה בידי הנציב, שמשוחררת מסדרי דין וראיות לברר את התלונה.
היו"ר דוד רותם
¶
רגע. אתה צודק בהחלט. המחוקק חשב אבל עכשיו המחוקק שינה את דעתו ורוצה לקבוע שאתם תתנו למלין את התקציר של התשובה.
היו"ר דוד רותם
¶
בכל מקרה שהמתלונן רוצה את זה. מה הבעיה? לא הבנתי, אתם קובעים את הצורך? אתה יודע, המחוקק הוא האיש הכי סביר בעולם – הוא משנה את דעתו.
מיכל רובינשטיין
¶
זה לא כל-כך ברור – זה לא קיים עדיין בחוק. מפני שאם הוא מקבל את התגובה של השופט – מחר התגובה תהיה מפורסמת - - -
יצחק הרצוג
¶
אני לא נגד חיסיון. כתוב פה בדברי ההסבר במפורש: הוראה זו אינה חלה על אחרים שאינם מנויים בסעיף, כגון, המתלונן. אז אם זה ככה, אני מסכים עם השופטת. לי לא אכפת שהבירור יהיה הכי ממצא אבל הוא לא חייב להיות בתקשורת כל זמן הבירור.
מרדכי ורטהיימר
¶
יכול להיות מקרה שבו השופט הנילון אומר: אני יודע שמה שאומר המתלונן איננו נכון ואני מסתמך על אל"ף, בי"ת, גימל. וזאת בשעה שהוא איננו אומר את האמת. לא איכפת לי שהוא יאמר, אבל ברגע שהוא יודע שהתגובה שלו לא תגיע לידי המתלונן אז ברור שאז הוא חופשי לאומר גם דברים שאינם אמת אלא נוחים לו. את זה אני חושב שחייבים למנוע מבחינת השוויון. לא יכול להיות ששופט – בפעם הקודמת ציטט כבד היושב-ראש את השופט חיים כהן אומר שברגע ששופט מקבל את הגלימה אז הוא חושב שהוא אלוהים – אז לכן אני אומר - -
מרדכי ורטהיימר
¶
- - לכן אני אומר: זה דבר בסיסי שלא יכולים לשלול מהידיעה של המתלונן, את מה שהגיב השופט.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל אתה לא מבין שהחלטה זה שלב מאוחר מדי? רבותי היקרים, אתם לא מבינים על מה אנחנו מדברים. כששופט כותב בפסק הדין את ההחלטה אז זה לא אומר שבגלל זה אני לא צריך לקבל את ההזדמנות להגיב על טענות. שלב ההחלטה הוא כבר מאוחר מדי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. יש שני דברים שאותם צריך לקחת בחשבון: למתלונן מגיעה זכות לראות מה התגובה של הנילון ולהגיב עליה. צריך למצוא את הדרך לזה. אם יש שם עניינים אישיים – צריך למצוא את הדרך איך מוציאים את העניינים האישיים. מצד שני צריך לשמור על כך שאף אחד לא ישלח את זה לתקשורת.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני שמעתי אתכם ואני לא רוצה לתת לכם רשות דיבור – פה אני קובע מי מקבל רשות דיבור.
משה גורליק
¶
אנחנו לא שייכים אלא כל אחד מארגון אחר. אני שייך לארגון אחר. רציתי רק להגיד דבר אחד: מבחן הסבירות. השופטים לא - - -
אילן רויטר
¶
לא. אבל צריך להגיב לזה, אפשרות להגיב, כשנראה אם תהיה הצעה שתונח בפנינו ואנחנו נבדוק את זה ונעיר את ההערות.
היו"ר דוד רותם
¶
ההצעה שתונח לפניכם תאמר, בלשון כללית: תגובת הנילון תועבר למתלונן, במלואה או בחלקה, על פי החלטת הנציב - - -
היו"ר דוד רותם
¶
פרסום יהיה בנפרד. יהיה סעיף שיאסור פרסום. לנציב יהיה אסור לפרסם, לתקשורת יהיה אסור לפרסם.
יצחק הרצוג
¶
עכשיו חוזרת השאלה: האם הנציב הוא המוסמך הבלעדי לפרסם את דבר ההחלטה או להשאיר את הסמכות של הנשיא והשר? הרי זה היה הדיון שהתחלנו כשזה שחזר לנושא של ורטהיימר.
אילן רויטר
¶
כשמקימים גוף כמו הנציבות ונותנים סמכות בידי הנציב, כך זה גם בגופים אחרים, יש מאמר או חוות דעת של הנציבה לשעבר שמתייחסת לעניין הזה, אז גם בגופים אחרים יש סמכות פרסום בידי אותו נציב. כאן, אנחנו חושבים שיש איזון ראוי: מצד אחד הנציב – שהוא הגוף שברר את התלונה – בידו תהיה הסמכות. מאידך, בוודאי שתהיה התייעצות – גם עם הנשיא והשר. אנחנו חושבים, לכן, שההצעה הזאת מאזנת באופן ראוי את האינטרסים השונים שעומדים על הפרק.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אין בזה בכלל. מי שרוצה לא לברר תלונות נגד שופטים אלא מי שרוצה להגן על השופטים ועל מעמדם זה הנשיא, ולכן יש לו מעמד. אני לא מדבר על נציגות השופטים, אני מדבר על ראש המערכת.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם רוצים גם את השר? הוא איש פוליטי. אין שום בעיה, גם השר. אז זה יהיה בהסכמה של שלושתם.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, הוא בא להגן על השופטים. אורי, כל הפרסום הזה הוא רק נזק למערכת. הרעיון שרצים לתקשורת ומפרסמים, יש פייסבוק וכל מיני - - -
פרץ סגל
¶
יש שתי אפשרויות: או להשאיר את המצב הקיים – גם השר וגם הנשיא נותנים אישור לפרסום. או כמו שהצענו בהצעת החוק, וזה היה בהסכמת הנציב וגם בהסכמת הנשיאה וגם בהסכמת שר המשפטים, בהתייעצות.
אחד מהשתיים
¶
לעשות אבחנה בין השר לבין הנישא – זה לא מקובל עלינו. כלומר, מי שאחראי למערכת ביתי המשפט זה שר המשפטים ולכן אם זה צריך להיות בהסכמה – זה צריך להיות גם בהסכמת השר וגם בהסכמת הנשיאה, וזה המצב החוקי היום.
אם אנחנו חושבים שאין צורך, כפי שנאמר פה על-ידי הנציבות, מכיוון שהם הגוף המקצועי, ואם הם סבורים שהם צריכים להתייעץ אבל בסופו של דבר המילה האחרונה בידיהם – אז זה יהיה גם בהתייעצות עם השר וגם בהתייעצות עם הנשיאה.
פרץ סגל
¶
זה נכון שבהיבט של סדרי מנהל, אבל בסופו של דבר, מי יושב-ראש ועדת המינויים לשופטים? ומיהו יושב-ראש ועדה במקרה שצריך להדיח לפי המלצת הנציב? – זה השר. לכן, מי שצריך פה את הסכמתו, מי שעומד בראש - - -
פרץ סגל
¶
מי מגיש את הקובלנה על שופט בבית הדין למשמעת? בסופו של דבר, מי שנושא באחריות המיניסטריאלית למערכת בתי המשפט זה שר המשפטים.
יצחק הרצוג
¶
אני חושב, פרץ, שיש הבדל – עם כל הכבוד שאני רוחש למשרד המשפטים ולשר – במקרה הזה, ראש המערכת, מבחינת השופטים, זה הנשיא. הביקורת על האתיקה של השופטים זה הנציב. אני לא חושב שאתה צריך לראות בזה עלבון אם יהיה תהליך של התייעצות עם השר.
ביג דיל, אז תהיה התייעצות עם השר. התייעצו איתי בתור שר באלף דברים – אני בדקתי אם יש לי וטו או לא? אני מפחד מווטו של שלושה וזה מסורבל. אני חושב שזו פשרה הוגנת, זה הכול.
יצחק הרצוג
¶
לא יהיה וטו, כי אני מאמין שהנשיא והנציב יידעו לעבוד כי שניהם, בסוף, הם בתוך מערכת השיפוט. כך אני חושב.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אולי אוסיף עוד דבר אחד. אני יודע, השופטים לא כל כך יאהבו את זה: אם נמצאה התלונה מוצדקת – היא תמיד תפורסם.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אגיד לך, קודם כל – כן, זה ראוי לפרסום. בסטטיסטיקה של הנהלת בתי המשפט היא לא סוד. אחת הבעיות הקשות היא שופטים שמעכבים פסקי דין. תפרסמו את זה.
רחל ברקאי
¶
זה לפעמים על התפר. אולי התלונה מוצדקת לגבי העיכוב עצמו, והנסיבות האישיות הן אולי לא הבלאנס הטוב תמיד.
היו"ר דוד רותם
¶
אז יפורסם שהתלונה הייתה מוצדקת. אני לא בקשתי שיפרסמו את הנסיבות. יפרסמו שנגד השופט הזה הוגשה תלונה על עיכוב פסקי דין מעל שישה חודשים, והתלונה הייתה מוצדקת.
יצחק הרצוג
¶
אני חושב שזה נכון מבחינת השקיפות הציבורית וחופש המידע. אין מה לעשות – גם מערכת המשפט חינכה אותנו כך.
רות גורדין
¶
אני מזכירה בהקשר הזה את התיקון שאתם מבקשים לסעיף 22, להוסיף את (ב)(1) שהתלונות לא יחולקו למוצדקות ובלתי מוצדקות אלא יהיה גם משהו של ביניים, שאולי התלונה שהוזכרה כאן – על עיכוב מוצדק – תיכנס למעמד הביניים הזה - - -
אילן רויטר
¶
אבל על פי הנוסח זה לא רק תלונה מוצדקת שהוא יכול לפרסם. תראי בטובך את ההצעה ב-(א)(1): "רשאי הנציב, לאחר התייעצות עם הנשיא והשר, לפרסם פרטי תלונה מסוימת על שופט וכן את ממצאי בירורה".
לא כתוב "רק מוצדקת", כתוב "ממצאי בירורה". גם בסיפה כתוב כי הדבר נדרש – אחת האפשרויות – להעמיד דברים על דיוקם, כלומר, התלונה נדחתה ולכם הפרסום שהיה קודם, לא היה לו יסוד.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מבין, מה אני צריך להסתיר? התלונה מוצדקת, האיש עיכב יותר משישה חודשים פסקי דין. הייתי מפרסם את זה בעיתון כדי שידעו גם שהוא מקבל עונש.
מיכל רובינשטיין
¶
תלוי בנסיבות. אינני יודעת מה הנסיבות. יש מיליון תלונות, יש אלפי תלונות - - - זוטי דברים.
אילן רויטר
¶
אין החלטה שהתלונה מוצדקת אם התקלה הייתה ב"נט המשפט". אני נמצא בנציבות מיום הקמתה ולמיטב ידיעתי אין דבר כזה.
ברק לייזר
¶
יש מקרים שבם הנזק שנגרם מפרסום ההחלטה של הנציב עולה על הפגם שמצא הנציב בהתנהלות של השופט. למשל, הנציב מוצא תלונות מוצדקות על כך שהיה תיעוד או לא היה תיעוד בפרוטוקול של איזה עניין שהוא יחסית שולי. לדוגמה: פלוני יצא מהאולם ביוזמתו ולא בהוראת בית המשפט. תיקון סמנטי בפרוטוקול. יכול להיות שבמקרים כאלה, הנזק שבפרסום ההחלטה עולה על הפגם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
איזו מחלוקת יש ביני ובינך במהות? הפרוטוקול משקף את האמת – לא מה שהשופט רוצה, אתה מבין? העניין הזה שצריך להגיש בקשה לתיקון פרוטוקול היא אחת השערוריות הכי גדולות שיש במערכת המשפט שלנו. אם שופט לא כתב את המציאות האמיתית, אלא ליד, אז התלונה מוצדקת ושהציבור יידע.
מיכל רובינשטיין
¶
זכות השימוע תהיה מעוגנת, אני מקווה, אבל היום היא מקוימת. אם השופט הנילון רוצה להיפגש ולשוחח עם הנציב – הנציב מקבל אותו. יש מקרים, אחרי שהתלונה נמצאה מוצדקת, בעיון חוזר משתנה התוצאה. זאת אומרת, אם אפשר יהיה לפרסם את זה בשלב הראשון, זה עשוי לגרום מאוד חמור, במידה והתוצאה תשתנה, ויש מקרים ספציפיים שזה קורה.
לקחת את הסעיף כפי שהוא, ואם יש בכך חשיבות – זה יפורסם. אבל לא באופן אוטומטי כל תלונה מוצדקת אפשר יהיה לפרסם.
היו"ר דוד רותם
¶
ואני הורשעתי בבית משפט השלום והגשתי ערעור וזוכיתי אצלך. בינתיים ההרשעה שלי פורסמה בכל מקום. אף אלד לא יעלה בדעתו לומר שצריך לאסור פרסום. יש תלונה מוצדקת, זה מה שקבעו – זה יפורסם. אם אחר כך יבואו ויגידו שהאיש זוכה בעיון מחדש – אז יפרסמו שהחלטת הנציבות מיום זה בעניין השופט פלוני – בוטלה. את אומרת שאת זה לא יפרסמו בתקשורת. זאת בעיה של כולנו.
רחל ברקאי
¶
כבוד היושב-ראש, נדמה לנו שהסעיף הזה שמדבר על פרסום, שיש בו עניין לציבור, הוא רק באותם מקרים שהתלונה התקבלה. אם התלונה נדחתה – אין עניין לציבור וזה לא אייטם תקשורתי וזה לא מעניין אף אחד מהציבור. אז אנחנו חזרנו לאותה נקודת התחלה של: מה בעצם ילך לפרסום?
היו"ר דוד רותם
¶
אני אתן לכם כשאני אחליט שאני רוצה לשמוע אתכם. זה המצב. הודעתי לכם מראש שאתם מוזמנים לישיבה אבל אני לא מתחייב לתת לאף אחד זכות דיבור.
רחל ברקאי
¶
אז נדמה לנו שאנחנו בעצם חוזרים לאותה נקודת התחלה: האם אנחנו כאן רוצים לנטרל את כל הנושא של ההתייעצות ולנטרל את כל הנושא של ההסכמה ולתת, בעצם, יד חופשית לנציב לפרסם כל עניין ועניין. נדמה לנו שבגלל הרגישות, שמדובר בשופטים, עם כל מה שמשתמע: תחושת הנקמה, ה"עליהום" וכו'.
רחל ברקאי
¶
ישבנו יחד ודיברנו על הנוסח של התייעצות והסכמה והתנדנדנו כאן בין הדברים. הייתי רוצה שנחזור לאותה נקודת התחלה.
מיכל רובינשטיין
¶
למה להרחיב? בעצם, הסעיף כפי שהוא מנוסח היום – לבד מהנושא של ההסכמה וההתייעצות – נותן אופציה גם למוצדקת וגם ללא מוצדקת. השאלה היא: עם מי צריך להסכים על כך? הנציב, הנשיא ובהתייעצות עם השר, זה הכול.
דב אבן אור
¶
שני דברים. אל"ף, לא יכולה להיות מחלוקת שהחלטה של נציב התלונות היא מעין שיפוטית. לכן, לא יעלה על הדעת שאם החלטה שהתקבלה – כלומר, מה שאנחנו קוראים החלטה מוצדקת – לא תתקבל, בדיוק כפי שהייתה בזמנו דרישה לבתי דין משמעתיים בלשכת עורכי הדין לפרסם את ההחלטות שלהם ובסופו של דבר זה מתפרסם. לכן, פה צריכה להיות הבחנה בין תלונה שהתקבלה ובין תלונה שלא התקבלה. אין שום הגיון שתלונה שהתקבלה לא תהיה, לפחות למלונן, זכות לפרסום. הרי זה צריך להיות משקל נגד: יש לנו את המשקל של סעיף (א)(1) עם השיקול דעת ויש את סעיף 2 (ב)(1) שבו מדובר על תלונה מוצדקת, שזה ברור שהיא צריכה לצאת החוצה.
השאלה היא, אדוני, גם ההגדרה של "לפרסם". מה זה "לפרסם"? לדוגמה, כאשר תלונה נדחתה ואותו מתלונן החליט להגיש תביעת נזיקין נגד המדינה כמעסיקתו של השופט, האם עצם הפרסום של התביעה מהווה עברה לפי התיקון לחוק, בהנחה שיתקבל?
משה גורליק
¶
אני נציג תנועה ציבורית "דין צדק". מה שלי מפריע בנושא שזו מן התארגנות של צנזורה שיפוטית. בכל דבר ועניין, כאשר אנחנו טוענים, הדברים צריכם לעבור את מה שנקרא "סף הסבירות". ההצעה צריכה להיות סבירה. אם ההצעה הייתה סבירה, אז כמובן. אבל מה שיקרה פה זה שחלק אחד יפרסם, תהיה במה לצד אחד שיפרסם, וכמו כל צנזורה – זה ייפול. תמיד היה ותמיד יהיה.
הצד השני יסתיר דברים. הוא יצטייר בציבור כצנזור. והדבר הזה לא רק שמנוגד לעקרון השקיפות, הוא גם יפגע באמינות המערכת המשפטית, שבלאו הכי היום ירדה מאוד. ולא רק זה – עקרון הסבירות אומר שאם לא היו מקרים מעולם, אז איכשהו. אבל כאשר מערכת בתי המשפט היום מצטיירת בעיני הציבור כמערכת שיש בה מקרים רבים של סילופים, עוולות, עיוותי דין קשים מאוד שאינם מבוקרים - - -
משה גורליק
¶
בבקשה. זה בסדר. אני יכול להוכיח את ההתבטאות ואני יכול להוכיח את האמת שהמקרים האלה רבים מאוד. האם אנחנו רוצים שיקום עלינו עוד ארגון חיצוני שיבקר אותנו, כמו או"ם או דברים כאלה? זה מה שאנחנו רוצים?
תמיר חג'ג'
¶
אני מהמחאה החברתית. אני מדבר בשמי ואני מקווה שגם בם הציבור. אני רוצה לבקש מאדוני היושב-ראש את האפשרות להביע את המחאה האישית שלי. אני חושב ששופט הוא אזרח ככל האזרחים, הוא לא מעל החוק. אין אף אחד שיכול לקבוע שמישהו מאזרחי המדינה הוא בעצם מעל החוק. הראייה הטובה ביותר היא שנשיא המדינה יושב היום בבית סוהר בעקבות תלונה.
התלונה הזאת צברה תאוצה, היה לה הד תקשורתי גדול מאוד וזאת ההוכחה ששופט, עם כל הכבוד, הוא אדם והוא יכול לטעות, הוא יכול לפסוק שלא בצדק על סמך ראיות שקריות או מוטעות.
יצחק הרצוג
¶
זה ברור לך שאם השופט אנס או הטריד מינית זה בכלל לא בַּמָּטֶרְיָה הזאת. זה הולך מיד לחקירת משטרה. מה הקשר?
תמיר חג'ג'
¶
אני מדבר על זה שאם אני מתלונן כנגד שופט – אני רוצה לדעת את התשובה שלו, אני רוצה לדעת איך להגיב ואיך להתגונן מול השופט, כי שופט הוא לא מעל החוק.
רות גורדין
¶
אם כן, אנחנו חוזרים לסעיף 13 (ב)(1) "לא יפרסם". אמרנו שאם אנחנו מתקנים את סעיף (א)(1) כהצעת היושב-ראש או כהצעה אחרת. מישהו עוד רוצה להתייחס לסעיף הזה?
מיכל רובינשטיין
¶
אני אבקש להתייחס. כיום מדובר: לא יפרסם אדם ממצאי בירור של תלונה שהוגשה לנציב. אנחהו מבקשים את דבר הגשת התלונה וכל חומר או ידיעה שהגיעה אליו על-ידי הנציב במהלך בירור התלונה. כל הנושא הזה צריך להיות חסוי.
היו"ר דוד רותם
¶
את מבינה שאת לא עושה כלום בתיקון שלך? כי אני אגיש את התלונה נגד השופט לתקשורת באותו יום שאני שולח את זה וזה לא על-ידי הנציב, זה על-ידי.
ברק לייזר
¶
גם הפרת חובה חקוקה, אדוני, וגם סעיף 287 לחוק העונשין שמדבר על פרסומים אסורים, אפשר יהיה להפעיל אותו.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, בתקנון הכנסת יש סעיף שקובע שחבר כנסת שהגיש בקשה לשאילתא דחופה והוא פרסם את זה בעיתון לפני כן אז הנשיאות לא דנה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא שאילתא. אתה מתכוון לתלונה לוועדת האתיקה. אני הצעתי את ההצעה הזאת והנציב ענה לי: נכון, מה אתה רוצה? אדם התלונן נגד שופט, שהשופט הוא עבריין וזה זה התפרסם בעיתון – אז האיש הזה יישאר שופט למרות שהוא - - -
יצחק הרצוג
¶
לא. זה גם השפעה לרעה על הליכי המשפט. יש פה בעיה אמיתית. זה דבר שהוא חמור. אז מה אם כך, ההצעה?
אורי מקלב
¶
הם ביקשו להגביל את הכול ואנחנו אומרים שבסך הכול הוא יכול לפרסם לפני התמונה. אי אפשר למנוע.
מיכל רובינשטיין
¶
ועדיין התלונה לא יכולה להתברר. אני לא יכולה לאסור את זה. אני יכולה לאסור רק משהשלב שהוגשה תלונה לנציב. מהשלב הזה ועד למיצוי הבירור התוצאות – כל ההליך הוא חסוי, לרבות כל המסמכים שמוחלפים בין הצדדים.
רות גורדין
¶
אז אולי אחרי שנתקן את סעיף (א)(1), נראה את האיזון עם סעיף (ב)(1) כי הם קצת משליכים אחד על השני. ניתן לעבור לסעיף 14 שהתיקון המהותי שמבוקש בו הוא בירור ביוזמת הנציב. עד היום הציב לא היה מוסמך בחוק לברר בעצמו. יש כאן הצעה לפתוח את הנושא הזה. ביקשנו גם מעורכת דין דינה צדוק לברר את הנושא הזה ואיך הוא עובד בעולם וגם נשמח לשמוע.
דינה צדוק
¶
בקיצור נמרץ. בשלושת המדינות שבדקנו הנציבות מוסמכת לבדוק מיוזמתה. למעשה זה מופעל ממש במקרים נדירים.
היו"ר דוד רותם
¶
השופטת רובינשטיין, אין שום סיכוי בעולם שזה יקרה, אני מודיע לך. התלונות מגיעות מהנשיא והשר, לא מגיעות מהנציב.
רות גורדין
¶
אם יורשה, עוד שאלה. יש כאן בעצם הרחה כפולה שצריך לשים לב לאיה: הנציב יכול לברר ביוזמתו עניין הנוגע להתנהגות שופט, כאשר "התנהגות שופט" לא מוגדרת כמו היום בחוק, אלא לפי התיקון היא תהיה גם התנהגות ערב המינוי ומחוץ לכס.
רחל ברקאי
¶
נדמה לנו שכאן, התוספת של "נהלי עבודתו" היא מיותרת מכיוון שהתיקון היום בסעיף ההגדרות של התנהגות שופט, כוללת גם את נושאי נהלי עבודתו.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה נהלי עבודתו? רוצים לברר שכשהוא מתחיל את יום הדיונים וכותב: הגעתי בשעה 09:00 והצדדים לא היו באולם ולכן נאלצתי לתת פסק דין – אז צריך לבדוק שהוא באמת הגיע ב-09:00.
רות גורדין
¶
השאלה היא אם זה חופף או לא חופף את ניהול המשפט על-ידו. התנהגות זה ניהול המשפט על-ידו, וכאן זה נהלי עבודה.
אילן רויטר
¶
לאו דווקא. אם יש תלונה שבבית משפט מסוים כל השופטים יוצאים להפסקה לא של שעה אלא של שעתיים. נניח ונגרם לציבור עיוות דין, לכן זה נהלי עבודה. אם באותו בית משפט יוצאים להפסקה מאוד ארוכה – זה עניין של נהלי עבודה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין דבר כזה. הם יוצאים להפסקה של שעה ואחר כך יש ישיבת שופטים. לא קיים דבר כזה – יוצאים להפסקה של שעתיים.
רחל ברקאי
¶
השאלה אם זה לא השגת גבול של תפקידו של נשיא בית המשפט הספציפי שבו מכהן השופט. כי נהלי עבודה זה עומס התיקים, זה קצב שמיעת התיקים, זה הפסקות וישיבות שופטים, זה אלף ואחד דברים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל מה שיקרה זה שיקבל שופט מכתב מהנציב שיגיד: החלטתי לברר תלונה על נהלי עבודתך כי אתה יוצא לשעתיים הפסקה ויש לך יותר מדי תיקים על השולחן. יענה לו: אדוני, נא לפנות לנשיא שלי זה מה שהוא רוצה.
רונית זמיר
¶
הכוונה הייתה שנוכל לברר לא רק תלונות על התנהגות ספציפית אלא גם על עניינים שיש בהם איזשהו פן מערכתי.
רונית זמיר
¶
לדוגמה: נניח שתוך כדי בירור תלונות, מסתבר לנו שבבית משפט מסוים יש הרבה תלונות על שופטים באותו בית משפט שמופעל לחץ לפרה שנמצאו מוצדקות. אנחנו רוצים לבדוק עניין מערכתי שקשור לאותו בית משפט - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אבל יש לי גם שאלה: אתם גם תבדקו כמה עסקאות טיעון נעשות בבית משפט? כי השופטים גומרים מהר תיקים ואם יש לחץ עליהם? כן, יש לחץ עליהם. אני אגיד לכם גם מאיפה הלחץ בא: הלחץ בא ממשרד המשפטים. 80% מהתיקים בארץ זה עסקאות טיעון.
אילן רויטר
¶
רק נאמר לוועדה שבמסגרת התיבה "התנהגות שופט" אנחנו מבררים היום תלונות על הפעלת לחץ לפשרה. אומרים שהשופט אמר: אם לא תסכים לפשרה לפי סעיף 79 (א) - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה אתם הולכים לבדוק מיוזמתכם? האם השופט לוחץ? אז אני אחשוב שאין לכם - אני אכתוב שאתם לא יכולים לבדוק את נהלי עבודתו ואת ניהול המשפט על-ידו. לא אתן לכם לבדוק את זה.
רונית זמיר
¶
סליחה. אני אתן דוגמה יותר מוצלחת. יש לנו הרבה תלונות על עיכוב בפסיקת מזונות זמניים בבית משפט למשפחה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אתם תגידו לי תוך כמה זמן אני אתן מזונות זמניים? כן, אצלי זה נמשך. אז פעם בתקופה, נשיאת בית המשפט העליון מעבירה אליכם תלונות נגד שופטים שמתמשכים אצלם תיקים יותר מדי זמן. אני רואה את התלונות האלה: הם רוצים להתמנות מהשלום למחוזי או מהמחוזי לעליון. אני מקבל את התלונות והסטטיסטיקות.
רחל ברקאי
¶
עניין מערכתי – זה תפקידו של נשיא בית משפט או נשיא בית משפט עליון או מנהל ביתי המשפט, זה לא תפקידה של הנציבות.
יצחק הרצוג
¶
יש לך שם שופט שלא נותן החלטות במזונות חודשים, זה נכון. יש מקרה כזה. מה הדרך להוריד לו פטיש על הראש?
היו"ר דוד רותם
¶
בוז'י, אני מודיע לך: זה קלאסי לפנייה לנשיא בית המשפט העליון, למנהל בתי המשפט ולחברי הוועדה לבחירת שופטים. תביא לי שופטים כאלה – אני מדיח אותם.
יצחק הרצוג
¶
הבעיה במילים "נהלי עבודתו" שזה כל-כך רחב שזה חופף לתחום של השיפוט שזה לא המטרה של הנציבות.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מבינים, שופט מוקד בבתי משפט מסוימים, כשמגיע אליו תובע עם 70 תיקים, הוא שואל את הנאשם: מה אתה אומר, דיברתם? האיש הזה לוחץ לפשרות ובתיקים פליליים – לעסקאות טיעון, הרבה מאוד. אני מוכן ללכת אתכם משופט מוקד אחד לשני.
פרץ סגל
¶
צריך לזכור שהחוק הזה הוא חוק שהתפתח – פעם שעברה אמרתי את הדברים האלה – למעשה, התפקיד של הנציב פה הוא לא רק תפקיד של נציב אלא ממלא את תפקיד מבקר המדינה. מבחינה זו, לראות אם המערכת עובדת - - -
פרץ סגל
¶
לא אמרתי שאני מתנגד לאיסור הפרסום. שמעתי את ההצעה פה ואני חושב שיש בה איזון. אנחנו נבדוק אותה. לא אמרתי שאני מתנגד לעניין הזה. אני חושב שיש פה איזונים מסוימים שהוועדה דנה בהם בצדק ואנחנו נבדוק מה המשמעויות שלהם משום שלא על אתר אנחנו יכולים לבדוק את כל ההשלכות שיש לדבר הזה.
אבל צריך לזכור את התפיסה שעומדת ביסוד החוק: החוק נועד לתת כלים לידי האחראים על המערכת, בראש ובראשונה שר המשפטים שאחראי למערכת בתי המשפט, לנשיא שמופקד עליה. מי שיכול להביא את הכלים האל, הוא לא תמיד האדם הבודד שמתלונן. הנציבות נתקלת בהרבה מקרים. האם אני צריך להגיד לה: אנחנו שמים עליכם איזשהו מחסום מלבוא ולבדוק ולהגיד לשר ולנשיא - - -
יצחק הרצוג
¶
קח את פרשת בן עטר. זה אצלכם או שזה בהנהלה? יודעים מה היה. בסוף זה הסיפור של נהלי עבודה – אין שום סיפור אחר בנהלי עבודה.
פרץ סגל
¶
רק תן לי לסיים את הדברים. בין היתר, בזמן שחוקקנו את החוק, היו שתי אפשרויות. האחת הייתה להציב את היחידה הזאת – כפי שהיה לפני כן – בהנהלת בתי המשפט או להוציא אותה בכלל ולהעביר אותה.
הפשרה שנתקבלה בשעתו על-ידי נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים הייתה להוציא את האחריות הזאת מהנהלת בתי המשפט ולא להעביר את זה למבקר המדינה ולנציב תלונות הציבור אלא להקים יחידה מיוחדת בתוך משרד המשפטים, תחת שר המשפטים, לצורך העניין הזה.
השאלה, לכן, היא האם הפונקציה היחידה היא רק בירור תלונות ספציפיות נגד התנהגות שופט או מעבר לכך, את התפקיד של מבקר המדינה לצורך עבודתו של שר המשפטים האחראי על המערכת. לכן ההצעה הזאת הייתה בהסכמה שלנו משום שחשבנו שזה בדיוק התפקיד של הנציב. לא צריך לחסום את עיניו ולהגיד לו: תתייחס רק לדבר הפרטני ואם אתה רואה בעיה כללית שעולה מתוך כך שהמערכת איננה עובדת כמו שצריך – אתה מנוע מלהגיד את הדבר הזה לשר.
היו"ר דוד רותם
¶
לא הבנתי. אתה רוצה שאני אכתוב לך עוד סעיף מפורש שהנציב הופך להיות גם יועצו של הנשיא ושל שר המשפטים לענייני נהלי מערכת המשפט? אין לי שום בעיה.
פרץ סגל
¶
אני אומר שאם הוא נתקל באיזושהי בעיה בדרך התפקוד של המערכת – שתהיה לו הסמכות לבוא ולומר לשר ולנשיא: אליו הממצאים שלי.
היו"ר דוד רותם
¶
גם כאשר אתה תגיע למסקנה שיש פגמים במערכת – אתה יכול לפנות אל הנשיא ואל השר וני מניח שהם יטפלו בזה.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה לבדוק? אני רוצה להבין: מה זה "נהלי עבודה"? יש נשיא שאומר לשופטים שלו: רבותי, אני רוצה שתגמרו הרבה תיקים, תלחצו לפשרה. אז אתה רוצה שיבדקו את זה?
פרץ סגל
¶
אני אגיד לאדוני בדיוק. הזכירה חברתי, עורכת דין רונית זמיר, את הדוגמה של מזונות זמניים. חבר הכנסת הרצוג הזכיר דוגמה אחת. אבל אני יכול לומר, כעניין של מדיניות, יש התנגדות לכך שמזונות זמניים יקבע מועד לפסיקתם.
בפועל, מזונות זמניים אינם נפסקים במועד ולכן אנחנו סבורים שאם יש כשל של מזונות זמניים – ואני יכול לספר שבהשתלמות שופטים, אחד משופטי המשפחה הותיקים בארץ אמר לי: אין לי פטיש יותר טוב כדי להביא את הצדדים לוותר בעניינים שביניהם מאשר מזונות זמניים, או שאני אגדיל אותם או שאני אמנע אותם – אנחנו חושבים שזאת התנהלות לא נכונה של המערכת שרואה, בלשונו של אותו שופט - - -
היו"ר דוד רותם
¶
בקיצור, בלשונו של אותו שופט, אתה רוצה להתערב לו גם איך הוא ינהל את המשפטים ואיך הוא יפסוק.
פרץ סגל
¶
לבוא ולומר שבמזונות זמניים אין מגבלה של זמן – אני חושב שזה כשל מערכתי שצריכים שר המשפטים ונשיא בית המשט העליון לחשוב אם צריך להגביל את זה - - -
יצחק הרצוג
¶
אבל זה לא פניה של נשיא בית המשפט? אתה כותב בדברי ההסבר בפתיח: לרבות בדרך ניהול המשפט על-ידו על-פי בקשה של נשיא בית המשפט או בית הדין.
פרץ סגל
¶
לכן אני אומר שאם מדובר על שופט ספציפי – באמת צריך להיות עם הנישא ועם השר. אבל כאשר מדובר על מציאות שנוהגת בכלל בתי המשפט או בחלק ניכר מבתי המשפט, אני חושב שאם הנציב רואה את הדברים האלה - - -
ברק לייזר
¶
בקצרה. לא יכול להיות שהשופט הבודד ייקח על עצמו את הביקורת אם הוא פועל במסגרת מדיניות מערכתית. ככל שהמדיניות המערכתית הזאת לא נראית למי מהנוכחים – יש דרכים לפנות לנשיאת בית המשפט העליון, למנהל בתי המשפט וגם לכנסת. אם יש איזה עיוות מסוים בהיבטי חקיקה – גם הכנסת יכולה לתת לזה מענה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, תודה. הסעיף הזה – איך אני כותב את פסק הדין שלי? איך אני גורר את התיק בזה שאני לוחץ עליך להגיע לפשרה?
רות גורדין
¶
התיקון הטכני לסעיף 17 הוא רק נובע מההגדרה החדשה של "התנהגות שופט. אנחנו עוברים לסעיף 19. גם בו יש בסעיף קטן (א) תיקון טכני הנובע מהתיקון להגדרת "התנהגות שופט". עוד תיקון, שהוא לא טכני, לסעיף קטן (ה): "אין בסעיף קטן זה כדי לגרוע מסמכות שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון לפי סעיף 13 (ב)".
למעשה, סעיף 19 עוסק בשלב של פתיחת הבירור ולעומתו, סעיף 13 (ב) שמוזכר כאן, עוסק בשלב שלאחר סיום הטיפול בתלונה. לכן כל מקרה אין בו כדי לגרוע מסעיף 13 (ב) שעוסק כולו בדרישה לקבל חומר. הוא היה מיותר כנראה.
רות גורדין
¶
אנחנו עוברים לסעיף 20, "דרכי הבירור ומשכו" – מבוקש שהנציב יוכל, לצורך הבירור, לקבל מכל גוף ולרבות דברים שנמסרו במסגרת הליך בבית משפט הדן בדלתיים סגורות. אנחנו הערנו הערה שאני מבינה שהיא מקובלת: לא רק דלתיים סגורות לפי 68 (ב) אלא גם (ג) ו-(ה).
התיקון הנוסף
¶
עד היום היו סמכויות לנציב לפי חוק ועדות חקירה, סעיף 11, למעט פסקאות 1 ו-3 של סעיף קטן (ב), וכרגע מבוקש להרחיב ולתת סמכויות של ועדת חקירה לפי סעיפים 9 עד 11 לחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מבקש להוסיף פה עוד דבר: לעולם הנציב או מישהו מטעמו לא יפרסם, לא יעביר, כל מידע שהגיע על פי התוספת הזו.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל אם אנחנו אומרים שאתה מעביר לנילון את כל הדברים האלה – מה שנאמר בדלתיים סגורות לא מועבר לאף אחד. ג אם הנציב מצא את התלונה מוצדקת.
אילן רויטר
¶
גם אם הנילון הוא בעל הדין? אני פשוט לא הבנתי את אדוני. אדוני הציע מקודם שאנחנו כן נעביר לנילון.
אילן רויטר
¶
אדוני כעת אומר שבדלתיים סגורות, גם אם המתלונן הוא בעל דין בדלתיים הסגורות, לא נעביר לו?
היו"ר דוד רותם
¶
כי אני לא מוכן. החשש שלי הוא: מה שנאמר בדלתיים סגורות הוא קבור מתחת לשני מטר בטון. לא יוצא בשום דרך שהיא.
דב אבן אור
¶
אבל כל החוק לנוער, אדוני, מתקיים בדלתיים סגורות אז אף פעם אי אפשר להגיש תלונה נגד שופט.
יצחק הרצוג
¶
אבל פרפראזה שאומרת בלי לפרט מה נאמר, איך אתה עושה את זה? בכל זאת, זה מערכת משפט של נוער שהיא לא פחות בעייתית מכל מעכת אחרת.
היו"ר דוד רותם
¶
היא לא בעייתית בכלל. אף מערכת לא בעייתית. אם הדברים נאמרו בדלתיים סגורות – למה קבעו שזה יהיה בדלתיים סגורות?
היו"ר דוד רותם
¶
לא נתתי לך עכשיו רשות דיבור, עם כל הכבוד.
יש דברים שהם סגורים וכאשר משפט נערך בדלתיים סגורות – לא אכפת לי אם זה נוער, משפחה, שום דבר, זה יישאר קבור שם.
היו"ר דוד רותם
¶
הכול זה בדלתיים סגורות. אז מה אתה רוצה? אני לא מבין. אתה רוצה שזה יצא החוצה? הרי זה יתפרסם אחר כך בעיתון.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא יענה לו: הדברים שנאמרו בדלתיים סגורות, אני לא מגלה לך. הרי המתלונן היה שם אז הוא יודע מה נאמר שם, לא צריך לכתוב לו.
היו"ר דוד רותם
¶
בוז'י, זה אחר כך ילך לתקשורת. לא מעניין אותי שהוא מתלונן נגד השופט, החשש שלי זה שהוא מגלה את מה שהיה שם.
פרץ סגל
¶
מה שאפשר לעשות זה שהעובדה שזה היה בבירור לא תגרע מזה שזה היה בדלתיים סגורות. כלומר, תישאר אותה סנקציה של דלתיים סגורות. אבל אם שופט צעק או אמר דברים לא נאותים, זה לא קשור לעובדה של הדלתיים הסגורות, זאת ההתנהגות של השופט.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה לא מבין. פרץ, אני מבין את מה שאתה רוצה. אני לא מוכן ששום דבר שנאמר לגבי הצדדים בדלתיים סגורות ייצא החוצה.
אילן רויטר
¶
זה כמו אצל המבקר. לטעמנו הייתה השמטה כשחוקקו את החוק הזה. לא מובן לנו למה דווקא הסמכויות האלה שיש בידי המבקר לא יהיו גם בידי הנציב. לכן רצינו, גם כדי ליצור הרמוניה חקיקתית, בסך הכול הסעיפים האלה נלקחו מחוק מבקר המדינה בזמנו.
לכן הצענו לבטל את ההשמטה הזאת שהייתה במקור ולהחזיר גם את סעיפי המשנה האלה בדיוק כפי שיש למבקר המדינה.
פרץ סגל
¶
יש את זה גם בחוקים אחרים. למשל, לרשם ההקדשות יש אותן סמכויות לפי סעיף 9 עד 11. זה הנוסח הכללי שבדרך כלל אנחנו מסמיכים בחקיקה כשאנחנו צריכים לתת למי שמבצע עבודה מנהלית את הסמכויות החקיקתיות. הנוסח הרגיל הוא סעיפים 9 עד 11. אני לא זוכר מה הייתה הסיבה שבשעתו שינינו מהנוסח הרגיל.
מיכל רובינשטיין
¶
סעיף 20 (ג): הסעיף היום אומר: "לצורך הבירור רשאי הנציב לשמוע את המתלונן, את השופט הנילון וכל אדם אחר אם ראה תועלת בדבר. סירב השופט הנילון למסור את דבריו בעל-פה, ימסרם בכתב ככל שיידרש".
רות גורדין
¶
הגענו לתיקון המבוקש בסעיף 22 (ב)(1): בעוד שעד היום היו לנו תלונות על פי תקנות שאינן מוצדקות מתבקש כאן תיקום שמוסיף סעיף קטן (ב)(1): "סבר הנציב, בעקבות בירור תלונה, ואף שנמצא ליקוי בהתנהגות שופט, אין בכך כדי להצדיק קביעה כי התלונה מוצדקת, רשאי הנציב לקבוע כי הבירור מוצא בלא קביעה כי התלונה מוצדקת. קבע הנציב כאמור, יוגיע על כך בכתב למתלונן ולמי שמנוי בסעיף 19 (ד) לפי העניין, בצרוף החלטתו ורשאי הוא לפרט בהודעה כאמור את תמצית ממצאיו, כולם או חלקם".
אילן רויטר
¶
אנחנו כרגע שוקדים על הכנת הדוח ל-2011 ואין בידנו כרגע את הנתונים אבל יש בהחלט גם סוג כזה.
מיכל רובינשטיין
¶
יש סיטואציות – אני אתן לכם דוגמה פעוטת ערך – פנתה מבקשת לקבל החלטה, לא קיבלה החלטה, זה לא הגיע לשופטת. בסופו של דבר השופטת נתנה החלטה. ההחלטה נעלמה ב"נט המשפט" והיא לא קיבלה. התלונה שלה נמצאה מוצדקת מבחינת המתלוננת. השופטת הגיבה, כמובן, שהיא נתתנה את ההחלטה ויש כאן איזה "באג" של המערכת. מבחינת המתלוננת, התלונה מוצדקת. אבל מבחינת השופט היא לא מוצדקת.
אילן רויטר
¶
יש גם מוצדקות שאנחנו קוראים לה "כשל מערכתי". הנציב כותב, השופטת רובינשטיין: נתגלה כשל מערכתי שאינו רובץ לפתחו של השופט הספציפי. למשל, אם היה תיק שהתמשכו בו ההליכים שנים רבות ועבר ידיים של שופטים רבים. התיק הגיע לשופט האחרון שעליו הוגשה התלונה. אבל אצלו התיק נמצא חודש ימים.
אומר הנציב
¶
בררתי את ההתנהלות, זה לא בסדר שהתיק עבר ידיים רבות אבל אינני יכול לקבוע שהתלונה מוצדקת ולהטיל את זה על שכמו של השופט האחרון, כי הוא היה רק בחודש-חודשיים האחרונים.
לכן הוא כותב
¶
התלונה נמצאה מוצדקת מן ההיבט המערכתי. יש פה כשל מערכתי. אבל היא לא מוצדקת לגבי השופט האחרון. זה כבר מודגש היום, זה כבר קיים היום. אם יש כשל מערכתי אז אנחנו אומרים את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה רבותי. בשעה 11:00 יש לי ישיבה אחרת. תודה רבה.אני מודיע לכם, בישיבה הבאה אנחנו לא חוזרים אחורה. מה שדנו בו – גמרנו איתו.