PAGE
50
ועדת החוקה, חוק ומשפט
01/02/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 547>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ח' בשבט התשע"ב (01 בפברואר 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 01/02/2012
חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) (תיקון מס' 7), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק בתי-דין רבניים (קיום פסקי-דין של גירושין) (תיקון מס' 7) (הפעלת צו הגבלה), התשע"א-2011>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
יצחק הרצוג
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
זבולון אורלב
זאב בילסקי
דב חנין
עתניאל שנלר
מוזמנים
¶
>
דארין דניאל - עו"ד, מנהלת מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
פרץ סגל - עו"ד, ראש תחום חקיקה, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
תומר כרמי - עו"ד, משפטן, משרד המשפטים
בת-שבע שרמן-שני - עו"ד, יו"ר ארגון "יד לאשה"
מאירה בסוק - עו"ד, לשכה משפטית, "נעמ"ת"
מיכל לאב-שורץ - עו"ד, ראש תחום חקיקה, מרכז רקמן באונ' בר אילן
בתיה כהנא דרור - מנהלת ארגון "מבוי סתום"
נתנאלה כהן - מתמחה, ארגון "מבוי סתום"
דבורה ליסי - מתמחה, ארגון "מבוי סתום"
ציפורת שימל - עו"ד, אמונה
גרמי שרון - עיתונאי
קצרנית פרלמנטרית
¶
רונית יצחק
<הצעת חוק בתי-דין רבניים (קיום פסקי-דין של גירושין) (תיקון מס' 7) (הפעלת צו הגבלה), התשע"א-2011>
היו"ר דוד רותם
¶
הצעת חוק בתי-דין רבניים (קיום פסקי-דין של גירושין) (תיקון מס' 7) (הפעלת צו הגבלה), חבר הכנסת עתניאל שנלר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מי שלא שומע, לא צריך לשמוע. וחבר הכנסת זבולון אורלב. כולם שמעו זבולון אורלב? בסדר. כן, רבותי, צריך לגמור.
תמי סלע
¶
קודם כל, אגיד שההצעות מוזגו וגם אושר במליאה הפיצול של החלק שמדבר על המערכת של מעקב ופיקוח, אז כרגע זאת הצעה אחת. בעצם השינוי בעקבות הדיון הקודם, השינויים שהוכנסו לתוך הנוסח שהיה על האתר – עדיין יש פה נוסח שמבחין בין פסקי-דין של חיוב וכפייה לבין פסקי-דין של המלצה ולשון אחרת גם מבחינת המועדים, וגם מבחינת הצורה שבה הניסוח של הסמכויות של בית-הדין בדיון במובן הזה שפסק-דין שכופה או מחייב, הדיון בסידור הגט הוא לא יאוחר מ-45 ימים וזה לא השתנה, והדיון במתן צו הגבלה, אם לא סודר הגט, הוא 15 ימים לאחר מכן.
יש פה שינוי במועד לגבי פסקי-דין הפחות מחמירים של מצווה או לשון אחרת מ-105 ימים אחר כך זה ירד ל-90, ל-75 ימים פלוס 15 ימים בעצם, שזה בסך הכול 90 ימים, ועדיין הדיון מנוסח בצורה יותר רכה, כלומר, דיון מעקב שבו בית-הדין יהיה רשאי ליתן צו הגבלה. צריך אולי כן להדגיש שבשני המקרים הוא לא "מחויב" לתת צו הגבלה, בשני המקרים הוא "רשאי" לתת צו הגבלה, אבל המחויבות לדון במתן צו הגבלה, לכאורה, היא יותר חזקה בסוג הראשון של הדיונים, אם אפשר להסביר את זה ככה. זה שינוי אחד.
עניין אחר שעלה בדיון הקודם בעצם, זה בסעיף הערעור 4א שבו יש את סעיף קטן (ב) שאומר: "קיים בית הדין דיון כאמור בסעיף 4(א) ולא ניתן צו הגבלה", וההבהרה היא בעצם בהתאמה לסעיף 4: "בתוך עשרים ואחד ימים ממועד הדיון... יראו זאת כהחלטה שלא ליתן צו הגבלה ובעל דין רשאי לערער על ההחלטה כאמור בפני בית הדין הרבני הגדול", יש פה הצעה להאריך את התקופה "בתוך 60 ימים... מיום הדיון", ואז בעצם הדיון עולה לדרגה של בית הדין הרבני הגדול, "על הדיון בבית הדין הרבני הגדול יחולו ההוראות החלות על דיון במתן צו הגבלה ובלבד שדיוני המעקב כאמור בסעיף 4(ג1) יתקיימו בפני דיין של בית הדין הרבני הגדול". אלה השינויים שהיו הנוסח שדנו בו בישיבה הקודמת.
פרץ סגל
¶
ראשית, העמדה שלנו וכמונו גם סבר מבקר המדינה שהנוסח הנוכחי של החוק, אני יכול לומר גם כמי שהיה אחראי לחקיקה, זה היה בשיתוף פעולה מלא של בתי-הדין הרבניים, שבית-הדין הרבני חייב לדון במתן צו הגבלה.
פרץ סגל
¶
הוא חייב לתת צו הגבלה, זה נובע מהצירוף של שני הסעיפים – סעיף 1 וסעיף 4. המטרה של סעיף 1 אומר את המטרה של החוק, והמטרה של החוק היא להביא לכך שפסק-דין יקוים, ואם אין צו הגבלה ומשאירים את זה לרצונו של האיש בלי שפועלים נגדו, הרי למעשה פסק-הדין לא מקוים.
אולי כדי להבהיר את הדברים, הרי אם במדינה אחרת בית-משפט קובע שהאדם צריך להתגרש, די בהכרזה של בית-המשפט כדי שהוא יתגרש. פה אנחנו אומרים: צריך מעשה מצד הבעל, אבל כל עוד המעשה לא נעשה – זה לא הוצאה לפועל כפי שבדרך כלל חושבים, יש פה פסק-דין ואחר כך הולכים להוצאה לפועל כדי לגבות את הכסף, זה לא שבאים לגבות את הגט, כי בית-הדין למעשה לא אמר אלא דבר אחד: האיש, חובה עליו, מצווה עליו, וגם מצווה זה דבר לא פשוט למי שחי בעולמה של תורה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם תוגש עתירה נגד בית-הדין הרבני במקרה הזה שהוא לא כפה גט, אני מניח שהיועץ המשפטי לממשלה לא יגן עליהם.
בתיה כהנא דרור
¶
המקרה הנכון הוא כאשר לא ניתנו סנקציות לפי החוק והפרשנות של היועץ המשפטי. זה המקרה, ברגע הזה אנחנו - - -
בתיה כהנא דרור
¶
בדיוק, לכן אני חושבת שזה לא מספק וכן צריך לעגן את זה בחוק בצורה מאוד ברורה, להגיד את זה.
תמי סלע
¶
- - בסך הכול אמרת פה שעמדת הממשלה, איך שהצגת אותה, בכלל מתנגדת לכל שינוי בחוק בנוסח הקיים. עמדת ועדת השרים היתה לתמוך בהצעת החוק בכפוף לתנאי אחד.
דארין דניאל
¶
- - היה שינויים רק במועדים, אז למועדים אנחנו לא התנגדנו, גם לא מתנגדים היום. אבל השינויים האחרים שהוסבו משנים לחלוטין את ההצעה, בוודאי שהחלטת ועדת השרים היא לא - - -
עתניאל שנלר
¶
אני הצעתי הצעה לפתרון הבעיה הזו, שלא ליצור שינוי מהותי בכלל, הצעתי לפני הדיון בפני שר המשפטים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
בהחלטת ועדת השרים תמיכת הממשלה הותנתה בתנאי מפורש שלא יצומצם האמור בסעיף 1(ב) ש"אין נפקה מינה" לעניין מתן צווי הגבלה בין "לשון של כפיה, חובה, מצווה, הצעה או לשון אחרת".
עתניאל שנלר
¶
מה שאני הצעתי בשביל לפתור את הבעיה הזאת, ואני הולך כאן בעצם נגד ההבנות והסיכום שהיו, לגבי לשון אחרת שקיימת כאן, שבמקום שיהיה כתוב שבו יהיה "רשאי" ליתן צו הגבלה, אתמוך ברעיון שבו "יקיים" בית-הדין דיון על צו הגבלה. אומנם יהיה כתוב דיון מעקב ובו יקיים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כשיש החלטה של ועדת שרים, אתה לא יכול להתנות עליה. אתה התחייבת ללכת לפי החלטה של ועדת שרים, אז או שאתה מקבל את זה או שאתה לא מקבל את זה. אתה לא מקבל את זה, אני מחזיר להם את זה לוועדת שרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מנסה לדחוף את זה לכך שאין לך ברירה, ואין לזבולון ברירה, ואין לי ברירה אלא לקבל את התנאי הזה, שגם אם כתוב "כל דרך אחרת", זה יהיה מצב שחייבים לכפות גט. אתה אומר לי שהם לא יעשו את זה, אני מסכים אתך, אבל זה מה ש - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תלך לוועדת השרים - אתה היית יכול להגיד כשהחוק שלך עלה שאתה לא מסכים לתנאים שלהם. אתם קודם מסכימים ואחר כך אתם באים אלי שאני אפר לכם התחייבויות.
עתניאל שנלר
¶
לא, כי כשאני דיברתי עם שר המשפטים על הדבר – ואני אומר את זה לפרוטוקול – מספר פעמים על החוק הזה והסברתי לו את האילוצים של סך הכול המערכת, כולל בתי-הדין הרבניים, כולל הרבנים הראשיים, הוא לא העמיד את הדברים בצורה שמעמידים אותם כאן עכשיו. אני משתדל להיות בלשון מאוד רגישה ועדינה עכשיו.
היו"ר דוד רותם
¶
עתני, אבל בלשון מאוד עדינה יש רק בעיה אחת, אתה יודע אני חדש יותר ממך פה, אתה יותר ותיק ממני.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה חשוב? גם ביומיים זה יותר ותיק ממני. אני רוצה רק להזכיר לך דבר אחד, שר המשפטים עלה על הדוכן, אחרי שאתה הצגת את החוק שלך, ואמר בתנאי שאל"ף, בי"ת, גימ"ל, דל"ת, ואז יושב-ראש הישיבה פנה אליך ושאל אותך אם אתה מסכים לתנאים, ואמרת לו כן. עכשיו אתה אומר לי: רגע, אבל דיברתי עם שר המשפטים - - -
עתניאל שנלר
¶
אז אני מציע דבר נושא פשוט, אתה כיושב-ראש הוועדה תצביע על מה שאתה חושב שנכון - להוריד, לא להוריד לאותו נוסח, אני אגיש הסתייגות שהיא תהיה הנוסח הזה - - -
עתניאל שנלר
¶
עזוב, מה אכפת לך? אם נצליח לשכנע את שר המשפטים שעד היום יש מסורבות גט בגלל העקשנות של משרד המשפטים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
פרץ, למה אתה מתווכח? אתה לא מבין, בתי-הדין הרבניים לא דואגים לכך שיהיו, הארגונים לא דואגים לכך שיהיו - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מבין, אז למה אתה מציע חוק כזה? תציע הצעת חוק לפרק את משרד המשפטים, נפתור את הבעיה.
עתניאל שנלר
¶
זו הצעת חוק שראויה לדיון. אבל משום שאני חושב שהעקשנות הזאת אין לה שום דבר מהותי אלא נגד אנשים, פשוט זה עקשנות נגד אנשים, ואני אומר את זה גם בתקשורת אם צריך, כי זה פשוט עקשנות נגד אנשים. כי אם לא מבינים שבתי-הדין הרבניים צריכים את הפער הזה בגלל שאלות הלכתיות לשיטתם, גם אם ד"ר סגל חושב שהוא מבין בהלכה יותר טוב מכולם, אם לשיטתם הם צריכים את ההבחנה הזאת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
- - כדי שתוכל לדבר בתקשורת. לא, אתה לא מבין. מה, אתה מאיים עלי עם תקשורת? נו, באמת.
היו"ר דוד רותם
¶
עתני, אני נורא אוהב את האיומים האלה, אני אדבר בתקשורת ואני אגיד בתקשורת. מה אכפת לי מה שתגיד בתקשורת.
עתניאל שנלר
¶
דודו, נו, באמת. אני אומר דבר נורא פשוט, לשיטתי, אני מאמין בזה בכל לב, העקשנות של משרד המשפטים לא מקדמת את הפתרון. אני חושב שבית-הדין הרבני דרש את ההבחנה הזו וסיבותיו עמו והוא נימק את זה בהרבה ישיבות, בהרבה שעות, הסביר את הפערים האלה. העקשנות דווקא ככה או לא, היא לא מועילה לעניין, פשוט לא מועילה לעניין.
ניסיתי ללכת לקראתכם בניסוח שהתקרב מאוד-מאוד וכן להשאיר את ההבחנה, אבל לא המהותית אלא רק הסמנטית, אבל כנראה שהרצון לכופף גדול יותר מהרצון לחשוב, ואין לי יכולת להתמודד מול השכל של אנשים, מה אני יכול לעשות?
תמי סלע
¶
מצד אחד, כן לקבוע סעיף 1 בדומה למה שקיים היום וללכת על ה-45 ימים שהוא חל על כל סוגי פסקי-הדין והוא נוקט באותה לשון שמתייחסת לדיון, אבל לומר שאם פסק-דין הוא לא מסוג חיוב כפייה, אז דיין של בית-הדין הרבני הגדול יכול לתת ארכה לקיום הדיון במתן צו ההגבלה.
עתניאל שנלר
¶
אני אגיד לך מה הבעיה בכל הסעיף הזה בצד הארכה. המשמעות היא שכל פסק-דין, כל 45 יום יהיה דיון, זה טוב. אלא מאי, זה דורש לפנות לאוצר עכשיו ולבקש ממנו עוד חמישה-שישה הרכבים.
תמי סלע
¶
- - שבאיזשהו שלב גם יינתן גט, ואז לא צריכים להמשיך לקיים כל הזמן דיוני מעקב, זה חלק מהרעיון.
תמי סלע
¶
ואם הרכב בית-הדין יודע שזה מקרה שבאמת רוצים לעודד שלום בית, אז הם יפנו לדיין של בית-הדין הרבני הגדול מראש ויגידו: אין טעם לקיים את הדיון במתן צו הגבלה במועד הזה, כי זה מקרה – הרי אנחנו יודעים גם שהרבה מהתיקים שבהם פסק-הדין ניתן בלשון אחרת או מצווה, זה לא מקרים שבאמת בית-הדין חושב שיש סיכוי לשלום בית. אם זה כן מקרה כזה, אז הוא יבקש את הארכה ולא יתקיים הדיון הראשון - - -
תמי סלע
¶
זה מצד אחד שומר על המסגרת של סעיף 1 שמתייחס לכל פסקי-הדין, אבל נותן איזושהי הקלה אם זה פסק-דין - - -
תמי סלע
¶
הסעיף הבסיסי יהיה סעיף 4(א) כמו שעכשיו כתוב ב-4(א)(1), אבל הוא יתייחס לניתן פסק-דין, לא רק כופה ומחייב, ניתן פסק-דין, כמו באחד הנוסחים שהיו לנו קודם. ויש סעיף שיאמר שאם פסק-הדין אינו פסק-דין הכופה או מחייב את הצדדים להתגרש, אז דיין של בית-הדין הרבני הגדול יכול לתת ארכה לקיום הדיון במתן צו ההגבלה של 30 או 45 ימים, אם הוא סבור שיש סיכוי לשלום בית.
פרץ סגל
¶
כשבית הדין כבר נותן פסק-דין זה כבר לא שלום בית, אין שום סיכוי לשלום בית אחרת בית-הדין לא היה נותן את פסק-הדין ולא היה אומר מצווה להתגרש או ראוי להתגרש וכדומה.
תמי סלע
¶
בסדר, אני תוך כדי מציעה, לא חייבים לכלול את הפסקה הזו. זה גם יעורר אולי יותר התנגדות אלא שהוא רשאי להאריך מטעמים שיירשמו.
בת-שבע שרמן-שני
¶
- - חשוב שיהיה כתוב שזה דווקא אם הוא סבור שיש סיכוי לשלום בית, ואז יש אפשרות לבחון את הסבירות של ההחלטה, האם זה החלטה סבירה או לא. צד שבפירוד שבע שנים, כבר אין פסק-דין לחיוב וכפייה, דיין בית-הדין הגדול מחליט לתת הארכה לדון בסנקציות כי יש סיכוי לשלום בית, אני חושבת שזה יהיה פסק-דין שהוא לחלוטין לא סביר ועל זה אפשר שתהיה ביקורת, אבל אם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
רגע, למה הוא לא סביר? מה, אחרי שבע שנים כבר נגמר הסיכוי לשלום בית? אני לא מבין על מה אתן מדברות, אני מצטער.
מיכל לאב-שורץ
¶
אני לא מסכימה, אני ממש לא מסכימה. אני חושבת שזה עלול לגרום למצבים שבית-הדין כל הזמן יכריז על שלום בית, וראו את המצבים של שבע שנים של פירוד - בית-הדין חושב שיש שלום בית.
עתניאל שנלר
¶
אני אציע את ההצעה הבאה, על מנת כן להגיע לידי הבנות - הדבר שהטריד מאוד את הרב הראשי, את הרב עמר, היתה האינטנסיביות שדורשת הרבה מאוד הרכבים. משום שהטענה שלכם זה השוויון בלשון ולא בפרוצדורה – אם אני מבין נכון את מה שעומד אחרי הדבר הזה, על אף שאני לא מקבל אותו – אם אנחנו ניקח את סעיף (א)(1) ובמקום 45 ימים בסעיף (א)(1) יהיה כתוב 75 ימים כמו שהוסכם בישיבה הקודמת על בסיס הנוסח הקיים, אני אציע שנסכים על הדבר הזה, זה בעצם התקפלות בפני ועדת שרים, אבל זה משאיר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה התקפלות בפני ועדת שרים? זה הסכמה שלך עם ועדת שרים, ריבונו של עולם, תעשה כמוני, תלמד - אני אף פעם לא מסכים לתנאים של ועדת שרים, תתנגדו.
עתניאל שנלר
¶
כן, אבל יהיה כתוב: "ניתן פסק-דין הכופה או מחייב או כל לשון אחרת", זה יופיע בצורה הזאת. לא צריך לשנות את המהות, אבל חשוב "החיים והמוות ביד הלשון". זה חשוב שיהיה כתוב כך – דין הכופה או מחייב או כל לשון אחרת את הצדדים להתגרש, יקבע בית-הדין לא יאוחר מ-75 ימים מיום פסק-הדין, לא סודר הגט, יקיים בית-הדין תוך 15 יום צו הגבלה.
פרץ סגל
¶
מרע אותו. אני באמת לא מבין. הרי החוק נחקק כדי שבית-הדין, אחרי שהוא פסק, והוא פסק שהוא הגיע למסקנה שאין סיכוי לשלום בית, והוא פסק שעל הצדדים מצווה להתגרש, פירושו של דבר מצווה. עכשיו בא החוק ואומר: כדי שהמצווה הזאת תתבצע בית-הדין צריך לתת צו הגבלה. עכשיו אנחנו באים ואומרים: לא, לא צריך לקיים את המצווה הזאת, זו מצווה שלא חייבים לקיים אותה, אומנם בית-הדין פסק אותה, אבל אם אדם רוצה יקיים, לא רוצה - לא יקיים אותה. זו המשמעות שאתה רוצה לתת לחוק?
בת-שבע שרמן-שני
¶
- - - אתם רוצים מועדים ארוכים? תעשו את זה מסידור הגט עד סנקציות, למה עד סידור הגט?
עתניאל שנלר
¶
משום שהיום אין מסורבות גט והארגונים הגיעו להצלחות מפליגות, יוצאות מן הכלל, אין מסורבות גט, אז כל הכבוד, הצלחתם יפה מאוד. מה אתם רוצים לקדם עכשיו?
בת-שבע שרמן-שני
¶
- - - אנחנו מנסים לקיים דיון, אני מנסה להבין, אני רוצה לשאול, למה המועד הארוך הוא מהחיוב ועד סידור הגט ולא - אם מדברים על מועדים - למה לא מסידור הגט ועד מתן הסנקציות? אם הוא חייב או כופים אותו לתת גט, צריך כמה שיותר מהר לקבוע - אולי הוא רוצה לתת גט? תקופה של 15 יום - - -
עתניאל שנלר
¶
אני גם מסכים ללכת לקראתכם עם זה ולומר שמתן הגט יהיה תוך 45 יום, אבל מועד דיון על סנקציות יהיה - -
היו"ר דוד רותם
¶
עצור, רגע, סליחה. פרץ, אני בדקתי עכשיו את החלטת ועדת השרים. אני תמיד אומר שחוק יסוד שקובע שהמשפט העברי הוא וכו' - לא מתממש, כי הם פשוט לא יודעים מה זה משפט עברי. גם ועדת השרים לא ידעה מה זה מצווה, היא לא חשבה על מצוות.
היו"ר דוד רותם
¶
ברגע שהשתתף שם משולם נהרי אתה מבין שלא הבינו מה זה מצוות. מחליטים בהתאם לסעיף 56 - -
היו"ר דוד רותם
¶
- - לתמוך בהצעת החוק של חבר הכנסת עתניאל שנלר בכפוף לכך שלא יצומצם הקבוע בסעיף 1(ב) בחוק. 1(ב) בחוק זה רק נושא הלשון. הזמנים - אתה מתנה עכשיו תנאי חדש. אם נקבע 75 ימים זה מרע את המצב, אז מה?
עתניאל שנלר
¶
כן, אני רוצה להרע, אני רוצה שיהיו מסורבות גט, בסדר? אחרי ההצלחה המפליגה שלכם בחוק הקודם, אני רוצה להרע את המצב.
פרץ סגל
¶
אולי רק לפני כן, הכוונה שלנו שהנוסח הקיים של סעיף 4(א), כפי שהוא היום, שבית-הדין ידון במתן צו הגבלה ולא יהיה רשאי לדון ולא יהיה רשאי מעקב אלא יישאר כפי שהוא.
בת-שבע שרמן-שני
¶
יש פה נציגויות מכמה ארגוני נשים, אני חושבת שכל ארגון מייצג עמדה אחרת. אני מייצגת את ארגון - - -
בת-שבע שרמן-שני
¶
נכון, אנחנו מייצגות נשים מסורבות גט בכל הארץ, בסניפים גם בצפון וגם במרכז, ירושלים והדרום, ומהניסיון שלנו, אני רוצה לשאול, אני מבינה שהמועדים מוארכים, עד היום המועדים נקבעו לעניין הסנקציות - כמה ימים מיום שלא סודר גט ידונו בסנקציות, למה מאריכים את המועד - אם צריך 90 יום, נגיד יהיו 90 יום, אבל למה להאריך את המועד עד סידור הגט?
עתניאל שנלר
¶
ואז הגענו למה שהנהלת בתי-הדין הרבניים ביקשה. מצד שני לא הארכנו את המועד, אדרבה, אני אתך.
היו"ר דוד רותם
¶
לא חשוב מה אומרת ארגוני הנשים, זה רק חשוב לעתני ולזבולון, לא חשוב מה אומרת הנהלת בתי-הדין, לא חשוב כל הדברים האלה, מה שחשוב זה דבר אחד, מה פרץ מסכים ועל זה אני מצביע.
מיכל לאב-שורץ
¶
החלטת ועדת שרים ביקשה אומנם לא לצמצם את סעיף 1(ב), אבל כמו שאני מבינה את החלטת ועדת שרים, המשמעות העמוקה של ההחלטה היא לא ליצור נזק, לא להרע את המצב הקיים.
מיכל לאב-שורץ
¶
כנראה אני נותנת יותר קרדיט להחלטת ועדת שרים מאשר ליושב-הראש, אבל כיום החוק אומר שיש לדון בצו הגבלה תוך 30 יום. אני לא רואה סיבה לדון במצב של מסורבת גט, מצב שבני הזוג הגיעו לבית-הדין ורוצים להתגרש, לפחות אחד מהם רוצה להתגרש, למשוך את זה על פני זמן בלתי מוגבל.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אגיד לך מה הרציונל. הרציונל הוא דבר נורא פשוט. רבותי, אתם בוועדת השרים ובמשרד המשפטים תומכים בחוק בתנאים אל"ף, בי"ת, גימ"ל, אבל יש גם קואליציה ויש פה גם חברי כנסת שלא מקבלים את כל החלטות ועדת השרים, ואז צריך לדון עם בתי-הדין הרבניים ועם הרבנים הראשיים. ושנלר, זה מה שהוא עשה, הוא התאמץ ועבד ורץ אתם כדי להגיע אתם להסכמות, כדי שהם לא יבואו מחר ויגידו: טוב, בסדר, אנחנו מתנגדים לחוק הזה והנהלת הקואליציה, תתמודדו.
היו"ר דוד רותם
¶
פרץ, "מִי יִדְמֶה לָּךְ וּמִי יִשְׁוֶה לָּךְ וּמִי יַעֲרָךְ לָךְ", בסדר, אנחנו יודעים, אתם הכול יכולים.
תומר כרמי
¶
מה שאני מנסה לחדד את הנקודה שבעצם כל הצעת החוק הזאת מבחינתנו, בטוח שגם מבחינתכם, אנחנו רוצים לראות איך אנחנו מיטיבים עם הציבור. ומה שאני מנסה להבין, איך תוספת של הימים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
החלטת ועדת השרים רק תזיק לציבור, שלא יהיה לך שום ספק, לא תהיה החלטה – תגידו, אני לא מבין, אני לא מכיר את בתי-הדין, או אתם לא מכירים את בתי-הדין? לא תינתן החלטה בלשון אחרת וכל ההחלטות מעכשיו יהיו או חיוב או כפייה ואם לא, לא יהיו החלטות.
תמי סלע
¶
אבל יכול להיות שכשקובעים 30 יום ממתן פסק-הדין, אז זה באמת מנותק מהאפשריות הריאליות ויש פה משהו שהוא קצת יותר ריאלי וחוץ מזה יש פה תוספת של דיוני מעקב - - -
תמי סלע
¶
לא מדברים היום על סידור גט, היום החוק מדבר על דיון במתן צו הגבלה ופה באמת עושים את ההפרדה הזאת.
תמי סלע
¶
הרציונל הוא לשקף קצת יותר אולי את המציאות שהיא גם ריאלית, לא בטוח, אבל יכול להיות שכן, וגם לקבוע דיוני מעקב שהם אמורים לחול - - -
תמי סלע
¶
ההצעה שעלתה פה היא שבסעיף 4(א) יאמר: ניתן פסק-דין הכופה או מחייב או בלשון של מצווה או לשון אחרת, כלומר ניקח בעצם את מה שהיום יש בהגדרה של פסק-דין, יקבע בית-הדין הרבני מועד לסידור גט לא יאוחר מ-45 ימים מיום מתן פסק-הדין, לא סודר הגט, יקיים בית-הדין בתוך 45 ימים מאותו מועד דיון במתן צו הגבלה. פסקה 2 תימחק.
פרץ סגל
¶
רק שינית שינוי קטן, הארכת את המועד, נניח אם צריך יותר זמן בשביל לסדר את הגט, 30 יום לא מספיק לסדר את הגט? 45 יום? אבל מה שהנוסח הנוכחי של החוק אומר: ידון במתן צו ההגבלה, ואת אומרת: יקיים בית-הדין - - -
היו"ר דוד רותם
¶
פרץ, מה אתה עושה לי לא עם הראש? יקיים דיון ובו ידון ויחליט וייתן פסק-דין תוך כך וכך זמן, עזוב, יש לך חוק, שום דבר לא יקוים.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר'ה, עזבו, תן לו שיגיש גם הוא הסתייגות. אין בעיה. הבעיה שלך, אתה יודע מה יהיה, אנחנו נעלה את ההסתייגות שלך למליאה ושם כולנו נצביע בעדך והחוק יחזור הנה והוא לא יעבור.
תמי סלע
¶
בסדר, אבל זאת ההצעה שלי, אם תחליטו אחרת, ההצעה של חבר הכנסת שנלר היתה לשמור על כל הלשונות בסעיף - - -
תמי סלע
¶
אני יודעת שזה קיים, אבל אני אומרת פסק-דין, אז עוד פעם נשמע אותו, מבחינת ניסוח עדיף להגיד פסק-דין, אבל - - -
תמי סלע
¶
ניתן פסק-דין. יקבע בית-הדין הרבני מועד לסידור הגט לא יאוחר מ-45 ימים מיום מתן פסק-הדין, לא סודר הגט, יקיים בית-הדין בתוך 45 ימים דיון ובו ידון במתן צו הגבלה.
פרץ סגל
¶
שוב, אני אומר עוד פעם, אני מבקש לשמור על הנוסח הנוכחי, 45 יום לסידור הגט ועוד 45 יום ובסופם יהיה הנוסח הקיים: ידון במתן צו הגבלה. הנוסח הקיים, אז 90 נתנו, זה פעל לטובת הנשים?
היו"ר דוד רותם
¶
תמי, עזבי, הם מנסים להכריח את בתי-הדין לדון. רבותי, תנו להם להכריח את בתי-הדין לדון.
בת-שבע שרמן-שני
¶
אני רוצה אולי להבהיר את הדברים כאחת שאין לה עמדה בעניין. אם אנחנו נשנה את הנוסח מ"ידון" ל"יקיים דיון" לפי עמדת משרד המשפטים, אנחנו כביכול אומרים שנוסח הקיים הוא לא מספיק, ועמדת משרד המשפטים היא שהנוסח הקיים הוא מספיק.
בת-שבע שרמן-שני
¶
- - גם אם יהיה כתוב יקיים דיון, גם אם יהיה כתוב חייבים לקיים דיון, זה לא יהיה משנה, אז אתם יכולים לבחור איזה נוסח שאתם רוצים.
תמי סלע
¶
אמרתי, יקיים דיון ובו ידון במצב צו הגבלה. אני חושבת שזה עונה על שני דברים, גם שומר על הנוסח - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת מיכאלי?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 3
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת מיכאלי לא נתקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
בעד – 2, נגד – 3. ההסתייגות תעלה למליאה. אתה רצית גם להסתייג ממשהו? מי בעד הסעיף כפי שהוצע כאן?
היו"ר דוד רותם
¶
בית-הדין הוזמנו, הם כבר ישבו על זה 20 פעם ונמצא פה משרד המשפטים שמייצג גם את בתי-הדין הרבניים.
היו"ר דוד רותם
¶
מישהו מכם מוכן ללכת? אני לא רוצה להצביע בעד החוק הזה, אבל אני גם לא רוצה לתת לכם להפיל אותו. זה חוק רע.
עתניאל שנלר
¶
אני רוצה להעיר הערה, היא לא הערה של חבר הכנסת אורי מקלב, שלא יובן לא נכון. סעיף 4 וסעיף 1 ו-2 זה בדיוק הנוסח שסוכם בהסכמה עם הנהלת בתי-הדין, מנהל בתי-הדין, הרב עמר, היועץ המשפטי לממשלה, אני אומר את זה כי אני רוצה שנדע שזאת היתה ההסכמה יחד אתם. זהו.
היו"ר דוד רותם
¶
אחרי שיגמר הדיון ויעבירו את החוק – אם החוק יעבור בשנייה ושלישית, אתה תוכל להגיד עוד פעם תודה רבה.
פרץ סגל
¶
סליחה רגע, אדוני, אני קורא את הנוסח של הצעת החוק כפי שהיא רשומה בכחול, ואני לא רואה שום סיבה שלא נשאיר את הנוסח כמות שהוא.
היו"ר דוד רותם
¶
אמרת את זה כבר שש פעמים בערך, שאתה לא רואה שום סיבה, ואני כן רואה סיבה, לפחות אחרים רואים פה סיבה, תיכף נראה מה יהיה בהצבעה. יכול להיות שבהצבעה אתה תראה שאתה שכנעת את כולם. רבותי, מי בעד?
תמי סלע
¶
בעניינים האחרים אין שינוי לעומת הנוסח, קראתי קודם את הסעיפים. השינוי היחיד הוא בסעיף 4 סעיף קטן (א) שבו במקום שיש כרגע פסקאות 1 ו-2, תהיה רק פסקה 1, 2 תימחק, בעצם לא יהיו פסקאות, והיא תאמר: ניתן פסק-דין, יקבע בית-הדין הרבני מועד לסידור גט לא יאוחר מ-45 ימים ממתן פסק-הדין, לא סודר הגט, יקיים בית-הדין בתוך 45 ימים דיון ובו ידון במתן צו הגבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני עובר להצבעה. לפני שמצביעים - - - רגע, סליחה, זה לא בית-דין רבני, אני מבקש להיות בשקט. אז מה אתה רוצה?
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר גמור. מי בעד ההסתייגות? מי נגד ההסתייגות?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 2
נמנעים – אין
ההסתייגות של ח"כ עתניאל שנלר לא נתקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
2 – בעד ההסתייגות, 2 – נגד ההסתייגות. ההסתייגות נפלה, תעלה למליאה. עכשיו אני מצביע על הסעיף כמות שהוא.
היו"ר דוד רותם
¶
מי הצעת החוק? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת חוק בתי-דין רבניים (קיום פסקי-דין של גירושין) (תיקון מס' 7) (הפעלת צו הגבלה), התשע"א-2011, נתקבלה.
פרץ סגל
¶
- - על הנוסח הנוכחי שתמי הקריאה, הוא לדעתנו מנוגד להצעת החוק כפי שהיא היתה ובמצב הנוכחי - - -
פרץ סגל
¶
מה שאני אומר, אם חבר הכנסת אורלב היה מציע את הנוסח שלו לא היתה לי בעיה, הרי אנחנו דנים רק בהצעה של שנלר, לא בהצעת החוק של אורלב.
פרץ סגל
¶
כי בנוסח של חבר הכנסת אורלב כפי שהיה היינו יכולים לתמוך. אני מבין שהנוסח הזה ירד, לכן אנחנו מבקשים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
שר המשפטים רשאי להגיש תוך 48 שעות הסתייגות בכתב ואני אצביע על ההסתייגות, מה תגיד ההסתייגות שלכם?
היו"ר דוד רותם
¶
עזוב, אני רוצה להצביע, אחרת אני אצטרך לחכות מי יודע עד מתי. מי בעד ההסתייגות של שר המשפטים?
פרץ סגל
¶
הנוסח הנוכחי של החוק כפי שהיה בהצעת החוק? זה היה הנוסח גם של חבר הכנסת שנלר וגם חבר הכנסת אורלב.
תמי סלע
¶
לא. היו שם הרבה דברים. לא לגבי המועדים אתם מתכוונים. אני רוצה לדייק שהם ידעו על מה הם מצביעים. רק לגבי העניין של "יקיים דיון" לעומת "ידון במתן צו הגבלה"?
תמי סלע
¶
- - מה, 30 יום? איזה מועדים? אז תגידו מה ההסתייגות, הם צריכים לדעת על מה הם מצביעים, 30 יום?
תמי סלע
¶
בנוסח הכחול יש לי שתי הצעות, יש לי שנלר, יש לי אורלב, אני לא יכולה להגיד את זה ככה. יש לי בעיה, אני לא יודעת לאיזה נוסח מצביעים. הכוונה היא לא לתקן את 4 הקיים בחוק היום? זאת ההסתייגות שלכם? שנשאר 30 יום ונשאר ידון במתן צו הגבלה או משהו אחר?
תמי סלע
¶
תגידו מה הנוסח שאתם רוצים שיצביעו עליו. איזה? יש שתי הצעות, יש אורלב ויש שנלר בקריאה ראשונה.
תמי סלע
¶
לא, אתה צריך להגיד מה הנוסח שאתם רוצים שהם יצביעו עליו. אי-אפשר להגיד: להפנות לקריאה ראשונה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, רבותי, אני לא מבין, מה אתם רוצים? אנחנו נפיל עכשיו את ההסתייגות של השר, ואני מבטיח לכם רק דבר אחד, הוא לא יגיש הסתייגות.
מיכל לאב-שורץ
¶
בנוסח של חבר הכנסת אורלב, כשהוא הגיש את הצעת החוק המקורית זה דיון בצו ההגבלה ל-30 יום מיום מתן פסק-הדין.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני רוצה להצביע. מי בעד ההסתייגות של שר המשפטים? ירים את היד. דב, אתה יכול להצביע. מי נגד? תודה רבה, הסתייגות שר המשפטים נפלה.
היו"ר דוד רותם
¶
נגד ההסתייגות. לא, אני שאלתי מי בעד, ראיתי שאף אחד לא הצביע. מי נגד?
הצבעה
בעד – אין
נגד – 2
נמנעים – אין
הסתייגות שר המשפטים לא נתקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בעיה, רבותי, אחרי שהפלנו את ההסתייגות, מי בעד החוק כפי שהוא? דב אתה לא רוצה להצביע?
היו"ר דוד רותם
¶
הצביעו. על מה לא הצביעו? הצביעו עוד פעם, רבותי, רגע, סליחה. מי בעד הצעת החוק כפי שהיא? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת חוק בתי-דין רבניים (קיום פסקי-דין של גירושין) (תיקון מס' 7) (הפעלת צו הגבלה), התשע"א-2011, נתקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, בשעה 10:50 אני אצביע על הרוויזיה. תודה רבה, רבותי, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:08.>