PAGE
2
ועדת הכספים
24/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
*
<פרוטוקול מס' 983 >
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ט בטבת התשע"ב (24 בינואר 2012), שעה 11:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 24/01/2012
צו מס קניה (פטור)(תיקון מס') התשע"א-2011צו מס קניה (פטור) (הוראת שעה מס') התשע"א-2011צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס') התשע"א-2011צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (הוראת שעה מס') התשע"א-2011 (לעניין תושבים חוזרים
פרוטוקול
סדר היום
<צו מס קניה (פטור)(תיקון מס') התשע"א-2011צו מס קניה (פטור) (הוראת שעה מס') התשע"א-2011; צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס') התשע"א-2011; צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (הוראת שעה מס') התשע"א-2011 (לעניין תושבים חוזרים)>
מוזמנים
¶
>
רקפת ישי - מנהלת תחום יבוא אישי, רשות המסים, משרד האוצר
עו"ד מנחם הסה - עוזר ראשי ליועץ המשפטי, רשות המסים, משרד האוצר
גלעד ונגרובר - מנהל תחום כלכלת תחבורה, משרד התחבורה והבטחות בדרכים
עו"ד ספי זינגר - משרד המשפטים
יונתן פלד - המשמר החברתי
דוד דהאן - המשמר החברתי
קצרנית פרלמנטרית
¶
חבר המתרגמים – אהובה שרון
<צו מס קניה (פטור)(תיקון מס') התשע"א-2011;
צו מס קניה (פטור) (הוראת שעה מס') התשע"א-2011;
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס') התשע"א-2011;
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (הוראת שעה מס') התשע"א-2011 (לעניין תושבים חוזרים)>
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום כל הצווים לגבי תושבים חוזרים.
מי מציג את הצווים?
מנחם הסה
¶
עורך דין מני הסה, רשות המסים. נמצאת כאן גם רקפת ישי, ממונה על תחום יבוא אישי באגף מכס.
במאי 2010 החליטה הממשלה על מתן הטבות לתושבים חוזרים על מנת לעודד חזרה של תושבים חוזרים למדינת ישראל. היה אז דיון מאוד נרחב. ההחלטה הייתה לתת הטבות לתושבים חוזרים ששהו מעל שש שנים.
החלטת הממשלה אז הייתה לעשות את התיקון הזה בהוראת שעה.
מנחם הסה
¶
ההטבות נגעו בעיקר לחפצים ביתיים וליבוא של כלי רכב שחוזרים אתם לכאן. בעצם רצו להשוות את המעמד שלהם לעולים לתקופה קצובה, על מנת לעודד אותם בטווח מסוים לחזור לארץ. היו הרבה דיונים סביב הנושא הזה גם לפני ההחלטה וגם לאחר ההחלטה.
היו"ר משה גפני
¶
מה אתם רוצים מאתנו? במה אתם מרעים, במה את מיטיבים? כשאני רואה שאתם מביאים צו ובצו כתוב שאתם הולכים להיטיב, אני מבין שאתם הולכים להרע. תגידו מה.
מנחם הסה
¶
יש כאן שני רכיבים. רכיב אחד הוא רכיב של הגבלת ההטבה לתושבים חוזרים עד 30 בספטמבר 2012. זאת אומרת, ה-30 בספטמבר השנה הזאת כדי להאיץ את החזרה של התושבים החוזרים לארץ. לגבי ההטבות שניתנות כאן - בעבר הייתה חלוקה בין שנתיים לשלוש.
היו"ר משה גפני
¶
רגיל. זאת אומרת, עד היום אני הייתי יכול להחזיר את הרכב שלי, אם אני תושב חוזר, ולהיות פטור ממכס.
מנחם הסה
¶
רוצים שתחזור, אבל העניין הוא שאם משאירים את הצו הזה לתמיד – וכרגע הוא לתמיד – התושב אומר שמתי שהוא יחזור, הוא יחזור כי תמיד הוא יקבל את ההטבות.
היו"ר משה גפני
¶
לי לא מפריע שבן אדם אומר או משרד ממשלתי אומר שהוא טעה. זה בסדר גמור. אנשים הם בשר ודם ואף אחד לא חושב שהם מלאכים. מה שמפריע לי זה שאומרים הטבות אבל אלה החמרות. לא במקרה הזה, אלא אני מדבר כללית. במקרה הזה יש החמרה.
היו"ר משה גפני
¶
החמרה שאתה מסביר אותה. אתה אומר שאם נשאיר את זה כהוראת קבע, תמונת המצב תהיה שבן אדם לא יחזור אלא יגיד שהוא מתפרנס שם כנהג מונית או משהו אחר.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אם אתה מגביל אותו בזמן, הוא יודע שאם הוא לא חוזר עד ה-30 בספטמבר, הוא לא יקבל את ההטבות.
מנחם הסה
¶
ההקלות הן שאם עד עכשיו ההטבות שהוא קיבל הן רק מעל שש שנים, אנחנו עכשיו אומרים שעל חפצים ביתיים, יוכל לקבל הטבות משנתיים ומעלה. יש לזה כמה משמעויות. גם מבחינת הקלת ההבנה של החקיקה הזאת, שהיא לא תמיד פשוטה כל כך, גם מבחינת הסרת הרשימה עובר לתיקון המקורי שעשינו כאן, הייתה כאן רשימה של חפצים ביתיים. בעצם עם פקיעת הוראת השעה היא אמורה לחזור. אנחנו מעוניינים שלא תהיה רשימה סגורה.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אין פקיעת הוראת השעה. נכון לרגע זה יש הוראת קבע. אין הוראת שעה. נכון למה שאתם מבקשים עכשיו, שאתם אומרים לעצור את הצווים הללו, לעצור אותם בספטמבר 2012, מה שיקרה זה שגם חפצים אישיים וכל מה שנלווה לכך. אתם אומרים שזה לא הגיוני ואת זה אתם רוצים להשאיר קבע.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב. החלטת הממשלה, כמו הבג"ץ, לא מעלים אצלי ולא מורידים. אני צריך עכשיו להפעיל שיקול דעת. אתם באים עם בקשה. מה שהממשלה החליטה או מה שבג"ץ אומר, לא רלוונטי עכשיו מבחינת ההגיון שאנחנו צריכים להפעיל.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי הרכב הסברת. אמרת שזה לא יכול להיות ואין מצב שמשנים את המכס על הרכב, כללית, לא רק לתושבים יורדים. אתה אומר שאם לא נגביל את זה בזמן, זאת לא הטבה כי בן אדם לא יחזור כתוצאה מהעניין הזה. את זה צריך לסיים בספטמבר 2012. זה חלק אחד. כל הדברים האחרים, אתה אומר שנשאיר כהוראת קבע.
היו"ר משה גפני
¶
כלומר, אתה אומר שבלאו הכי - גם מה שאמרת קודם - זה לא יעודד אותו לחזור מכיוון שאם זאת הוראת קבע, הוא יגיד שהוא יכול להביא את זה גם בעוד שנתיים. אתה אומר שזה לא משנה. למה?
מנחם הסה
¶
אני אסביר. אנחנו חיים בסביבה שבשנה האחרונה, בכלל בשנים האחרונות, יש הרבה הפחתות של מיסי קנייה, של מכסים וכולי. בעבר היה גם על כל המכשירים האלקטרוניים, על קוסמטיקה ועל הרבה דברים שבמהלך השנים ירדו.
היו"ר משה גפני
¶
עשיתי דברים קונסטרוקטיביים בכנסת. לא כמו היום כשאני מאשר דברים שאתם מביאים אלא אני גם יזמתי.
מנחם הסה
¶
יש גם דברים טובים שאנחנו מביאים ואתה מאשר. בסופו של דבר פעם בזמן מה גם צריך לרענן חקיקה, למשל, הרשימה של חפצים ביתיים.
שגית אפיק
¶
יש רק דבר אחד. אלה גם צווי מס קנייה וגם צווי תעריף המכס. את צווי תעריף המכס אתם צריכים לפרסם ברשומות לפני שאתם מגיעים אלינו.
מנחם הסה
¶
נכון. במקרה הזה הבאנו בגלל שיש כאן צו קנייה (פטור) ומדובר כאן במשהו שרצינו בכל זאת לשמוע את עמדת הוועדה.
שגית אפיק
¶
זה לא פטור. זאת העלאה. הביטול של הוראת השעה. קביעת הוראת השעה, תיקון הוראת הקבע, זאת העלאה. מכיוון שזאת העלאה, הם צריכים לפרסם צו תעריף המכס שיובא לאישורך לאחר פרסומו. הם לא עשו כך. הם לא פרסמו משום שהם רצו לתת את הכבוד לוועדה לבחון קודם לכן. מה שאנחנו אומרים זה שהפרוצדורה עכשיו תצטרך להיות כך שאחרי שאתה תאשר להם את זה, אם תאשר להם את זה, הם יצטרכו לפרסם צווי תעריף המכס בנושא הזה ולהביא אותם לאישור הוועדה להניח אותם במליאה.
היו"ר משה גפני
¶
אם היועצת המשפטית אומרת שאני צריך להביא את זה למליאה, אני צריך את כל הנאום שלך לומר במליאה ואני לא יכול להגיד רק את הנאום על כלי הרכב.
מנחם הסה
¶
אני חייב להוסיף שיש כאן עוד תיקון אחד שצריך להוסיף אותו וגם הוא התקבל בהחלטת איזשהו גורם חיצוני לוועדה, על ידי הממשלה. התיקון הזה נעשה על מנת למנוע אי-בהירויות.
אחד הדברים שהוחלטו בשעתו הוא לא לתת לשליחים של מדינת ישראל את ההטבה הזאת.
מנחם הסה
¶
החריגו אותם ממתן ההטבה מתוך תפיסה ששליחים של מדינת ישראל חוזרים בחזרה והם בעצם עובדים במדינת ישראל, ולא צריך לעודד את החזרה שלהם.
מנחם הסה
¶
בהגדרה הזאת שהכנסנו במקור היה איזשהו נוסח שהתייחס בין השאר – ואני מקריא את הנוסח שהיה לפני כן – ל"יבוא על ידי תושב חוזר ששהה מחוץ לישראל שש שנים או יותר ובלבד שהוא או בן זוגו לא הועסקו בחמש השנים שלפני מועד הכניסה מטעם מדינת ישראל או רשות מרשויותיה, ההסתדרות הציונית העולמית או רשות מרשויותיה או מטעם כל תאגיד הרשום בישראל או המתנהל בישראל על פי דין".
אז התחילו כל מיני דיונים. למשל אם מדובר בתאגיד הרשום בישראל, אם זאת חברת בת, מה קורה אם התאגיד הזה הוא תאגיד מסחרי לכל דבר ורק רשום בישראל אבל כל הפעילות שלו היא בארצות הברית ועלו עוד כל מיני סוגיות. לכן, אחרי דיון נוסף החליטו לשנות את הרשימה בצורה שתהיה יותר בהירה.
אני אקריא את הנוסח כי נראה לי שזה מבהיר את הדברים. "תושב חוזר או סטודנט חוזר – ועוד מעט אני אתייחס לסטודנט חוזר – לאחר שש שנים או יותר ובלבד שהוא או בן זוגו לא הועסקו בחמש שנים שלפני מועד הכניסה מטעם מדינת ישראל או רשות מרשויותיה לרבות כל גוף הפועל מכוח דין וחברות ממשלתיות, ההסתדרות הציונית העולמית ורשות מרשויותיה, הסוכנות היהודית לארץ ישראל או רשות מרשויותיה, הקרן הקיימת לישראל, קרן היסוד, המגבית היהודית המאוחדת או הבונדס".
זאת אומרת, בעצם הכניסו רשימה יותר דווקנית של מי הם אותם גופים. יש כאן כמה מקומות שעדיין נשאר כאן איזשהו מקום קטן לפרשנות בעניין כל דין הפועל מכוח כל דין וחברות ממשלתיות ויש חברות שלפעמים הן מוחזקות. העיר כאן חברי ממשרד המשפטים שלעתים יש חברות שאכן המדינה מוחזקת בהן באופן חלקי או חברות שהמדינה מוחזקת בהן והן פועלות כחברות מסחריות, אבל זאת נקודת קצה.
היו"ר משה גפני
¶
מה עמדת משרד המשפטים לגבי ההגדרות האלה? עוד הפעם אתם מכניסים לי את הממשלה? מה עמדת משרד המשפטים?
היו"ר משה גפני
¶
זה בסדר מבחינת משרד המשפטים? אני פשוט עושה מחקר על משרד המשפטים. מה עמדתכם מבחינה משפטית?
רקפת ישי
¶
אני לא יודעת אם זה הוחל קודם. הטכניקה היא שאנחנו עובדים יחד עם משרד הקליטה ושהם בודקים את התושב החוזר, כמה זמן הוא שהה בחוץ לארץ, היכן הוא עבד וכולי. ברגע שהם מאשרים, אנחנו לא עושים בדיקה חוזרת. אנחנו מסתמכים על הבדיקה של משרד הקליטה. אמרנו שאם תהיה איזושהי תלונה על כך שמשרד הקליטה לא אישר ואנחנו כן אמורים לאשר, אנחנו נבדוק את זה שוב ואם יהיה צורך אנחנו נאשר אפילו כשהם לא אישרו כי הם עובדים לפי הכללים האלה של החלטת הממשלה. אני לא נתקלתי ו לא שמעתי על מישהו שהייתה לו תלונה כזאת. לא הייתה תלונה כזאת.
מנחם הסה
¶
יבוא מישהו שהוא תאגיד שרשום בישראל, נגיד חברת אינטל, והאדם חוזר בחזרה ולא נתנו לו א הזכות. זה המקרה. הוא עובד בתאגיד שרשום בישראל אבל בפועל הוא עובד בארצות הברית.
מנחם הסה
¶
לא, הפוך לא מגיע לו. עשינו החרגה. אמרנו שאם אתה אחד מהרשימה הזאת, אתה לא יכול לקבל הנחה. אחד הרכיבים שם היה תאגיד, מי שעובד בתאגיד הרשום במדינת ישראל. אם אתה נכנס למדינת ישראל כתושב חוזר ועבדת כאחד התאגידים האלה, היום לא היית אמור לקבל את ההנחה.
היו"ר משה גפני
¶
לא הצו החדש אליו אתה מתייחס עכשיו אלא לפני כן, לפני שנה. לפני שנה אני הייתי זכאי להנחות כי אני תושב חוזר. לא כתוב שתאגיד שרשום בישראל לא זכאי להנחות. לכן, אם אני עובד אינטל, אני הייתי קודם זכאי להנחות. לפי מה שאתה עכשיו מציע, עובד אינטל לא יהיה קיים להנחות.
רקפת ישי
¶
קודם אמרו שכל מי שהועסק אפילו בחברה ישראלית, לא מגיע לו. אחר כך אמרנו רק מי שנשלח מטעם המדינה לא מגיע לו.
שגית אפיק
¶
ההצעה עכשיו מגדירה את החברות. הרשימה שהקראת, זאת הרשימה שתחול עכשיו. קודם לכן חלה רשימה רחבה יותר לגישתכם? כי אני לא רואה את זה בצו.
היו"ר משה גפני
¶
אולי אני אשאל ואתם תענו כי נדמה לי שאתם לא עונים על מה שאני שואל. יש שני צווים. צו אחד ישן וצו אחד הוא הצו שהקראת עכשיו. לפי הצו הקודם הרשימה הייתה יותר מצומצמת.
מנחם הסה
¶
בהצעה מתייחסים לתאגיד. אני אקריא את הנוסח. מתייחסים ל"או מטעם כל תאגיד הרשום בישראל או המתנהל".
היו"ר משה גפני
¶
אתה אומר עכשיו ואתה מראה על מה שהקראת עכשיו. זה קודם, לפני מה שהקראת. זה הדין הקיים.
היו"ר משה גפני
¶
אני הבנתי הפוך ולכן שאלתי אותך האם היה מקרה תיאורטי כזה, אבל אין מקרה תיאורטי כי עכשיו אתה מקל.
מנחם הסה
¶
השאלה כן רלוונטית. מה המקרה התיאורטי שיכול היה להיות, וזאת שאלת היישום, האם יישמנו או לא יישמנו.
היו"ר משה גפני
¶
מזל שיש פריימריס בליכוד וחברי הכנסת לא כאן. לכן יכולנו לברר את זה, כי אחרת לא היינו מבררים.
שגית אפיק
¶
יש לכם נתונים לגבי כמה תושבים חוזרים לכאורה עלולים להיפגע מההגבלה של יבוא רכב בלי הנחה? כמה נהנו מזה בשנה האחרונה?
מנחם הסה
¶
אין לנו נתונים כאלה.
צריך לציין משהו אחד שעוד נשאר, גם לו תאושר הוראת השעה. יש נקודה אחת שאני כן צריך לציין. מה שאנחנו עושים, אנחנו קובעים שלו תאושר הוראת השעה ואחרי כן צו של קבע, משנתיים ומעלה יהיו כל ההטבות על חפצים ביתיים. יש סוג אחד של תושבים חוזרים שעדיין מקבלים הטבה יתרה ואלה סטודנטים חוזרים.
מנחם הסה
¶
לסטודנט חוזר נותנים הטבה אחרי שנה וחצי ולא אחרי שנתיים. למה נותנים לו את ההטבה הזאת? כי בדרך כלל הלימודים האלה של שנה וחצי, אנשים שנוסעים לתואר שני, זאת התקופה. סטודנט חוזר שנוסע ללמוד לתואר שני, בדרך כלל הוא נוסע ללמוד תואר שאורך שנתיים לא קלנדריות אבל שנתיים אקדמיות שנמשכות פחות או יותר שנה וחצי.
מנחם הסה
¶
לא, אנחנו מעודדים אותם לחזור. סטודנט שנסע לחוץ לארץ, והלימודים בדרך כל מאוד מאוד יקרים, ומאופיינים בדרך כלל בלימודי משפטים, מינהל עסקים ומקצועות שונים שמתגמלים את הלומד.
היו"ר משה גפני
¶
סטודנט שנוסע ללמוד באוניברסיטה בארצות או באירופה או בכל מקום אחר בעולם והוא חוזר, הוא מקבל את ההנחות?
היו"ר משה גפני
¶
ותלמיד ישיבה? אני לא יודע אם יש מקרים כאלה. אם יש, אלה מקרים בודדים כי להפך, באים ללמוד כאן.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, זה לא משנה לי כל כך. תבדוק את זה ובעיתונים אפשר לכתוב שאני דאגתי לתלמידי ישיבות. לא בעיתונים החרדים אלא בעיתונים החילוניים.
היו"ר משה גפני
¶
גפני דואג לתלמידי ישיבות. זאת לא בעיה גדולה. סתם מעניין אותי מבחינת המינוח לגבי מוסד שמוכר על ידי משרד החינוך, מכיוון שהישיבות מוכרות על ידי משרד החינוך.
שגית אפיק
¶
זה במוסד להשכלה גבוהה, כך שבכל מקרה זה לא יהיה ישיבות. אין כאן "או". שאושר לצורך פסקה זו על ידי שר החינוך.
היו"ר משה גפני
¶
תגיד להם.
אני שואל אם כאשר מישהו לומד בישיבה רוצים שהוא יחזור או לא רוצים שהוא יחזור. טוב, לא חשוב.
היו"ר משה גפני
¶
כאן זה הרי הפוך. הרי מה עושה הסטודנט הזה? הוא עושה דבר שהוא למגינת ליבנו. במקום ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה בארץ, הוא נוסע ללמוד בחוץ לארץ. אנחנו הרי עושים כל מאמץ שהוא ילמד כאן, אבל הוא נוסע ללמוד בחוץ לארץ. אנחנו אומרים שאחרי שנה וחצי אם הוא חוזר, נותנים לו את ההטבות האלה, כדי שהוא יחזור.
מנחם הסה
¶
נכון. יש מתח בין שני דברים. מצד שני הלימודים בחוץ לארץ מאוד יקרים. אנחנו לא רואים זרימה של סטודנטים שנוסעים לשם.
מנחם הסה
¶
כי אני מוסיף את זה לצו מס קנייה (פטור) כי הייתה כאן לקונה, היה חוסר בחוק, כי זה נמצא בצו תעריף המכס אבל לא נמצא בצו מס קנייה. עכשיו אני משווה ביניהם.
מנחם הסה
¶
כאן ההגבלה על שליח מטעם מדינת ישראל כן תישאר בהוראה של קבע. היא לא תימחק. האמת היא שהיינו משאירים בכל, אבל זה הופך להיות אות מתה. אם היינו משאירים מעל שנתיים זאת אות מתה כי זה לא רלוונטי.
היו"ר משה גפני
¶
אם הייתי בן אדם נורמאלי, הייתי אומר שצריך להוסיף גם אם הוא לומד בישיבה אבל אני לא בן אדם נורמאלי ולכן אני לא מוסיף את זה. למה לא? אנחנו לא רוצים שהוא יחזור? יש כאן ישיבות. כמו שאנחנו אומרים שיש כאן אוניברסיטאות ואנחנו רוצים שהוא יחזור ולכן נותנים לו הטבה אחרי שנה וחצי במקום שנתיים, היה צריך להגיד את זה גם על תלמיד ישיבה. יש כאן את ישיבת מיר. היינו בסיור בישיבת מיר ובישיבה יש נציגות מכל העולם כולל מתאילנד.
היו"ר משה גפני
¶
לא על זה דיברתי. אמרתי שאם יש תושב ישראל שהחליט ללכת ללמוד בישיבה בארצות הברית, לי יש עניין שהוא לא ילמד שם אלא שיבוא לכאן כמו שיש עניין שהסטודנט שלומד באוניברסיטה בלונדון יחזור לכאן. לכן אתם מעודדים אותו. אני הובנתי? תבדקו את זה. אני לא דורש את זה אבל תבדקו. יכול להיות שזה כדאי.
תגידי, איזה צווים אני הולך לאשר. תקריאי אותם.
שגית אפיק
¶
צו מס קנייה (פטור), צו מס קנייה (פטור) (הוראת שעה). הסיבה שיש שני צווים זה מאחר שהם הופכים את הוראת הקבע להוראת שעה. צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, אנחנו נותנים לכם רק אישור תיאורטי משום שאתם תביאו לנו את זה מחדש. יהיו גם שני צווי תעריפי המכס והפטורים, האחד הוראת שעה והשני הוראת קבע.
אתה יכול להצביע.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו ערב בחירות ואז האופוזיציה תתקוף אותי שאני מחמיר. לכן תביאו גם את ההקלות.
אנחנו מצביעים. אני צריך להצביע על הכול יחד?
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים על אישור הצווים שהקריאה היועצת המשפטית.
הצבעה
בעד אישור הצווים – פה אחד
הצווים אושרו
הצווים אושרו פה אחד. תודה רבה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:35>