PAGE
33
ועדת הכלכלה
23/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 722>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ח בטבת התשע"ב (23 בינואר 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/01/2012
חוק חניה לנכים (תיקון מס' 5), התשע"ב-2012, הצעת חוק חניה לנכים (תיקון - דו"ח חניה במקום אסור), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק חניה לנכים (תיקון - הודעת תשלום קנס בשל חניה במקום אסור), התש"ע-2009, של חברי הכנסת אילן גילאון, ניצן הורוביץ (פ/1917).>
<2. הצעת חוק חניה לנכים (תיקון- דו"ח חניה במקום אסור), התש"ע-2010, של חה"כ נסים זאב, חה"כ אברהם מיכאלי, חה"כ יצחק וקנין, חה"כ אמנון כהן, חה"כ משה (מוץ) מטלון, חה"כ חמד עמאר, חה"כ אילן גילאון, חה"כ דוד אזולאי, חה"כ ציון פיניאן, חה"כ יעקב כץ, חה"כ מסעוד גנאים (פ/2581).>
מוזמנים
¶
>
חה"כ אילן גילאון
דפנה מהלל - מנהלת מחלקת עדכון ובקרה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - עורכת-דין, סגנית בכירה ליועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
טארק קסיס - עורך-דין, ייעוץ וחקיקה- כלכלי פיסקלי, משרד המשפטים
מיכל צברי דוד - עורכת-דין, לשכה משפטית, משרד הפנים
חיים אמיגה - עורך-דין, עוזר היועץ המשפטי, המשרד לביטחון הפנים
רפ"ק ריקי ויציהנלדר - תובעת, אגף התנועה, משטרת ישראל
פקד דניאלה פולקוב - תובעת, אגף התנועה, משטרת ישראל
יואב ירדני - מנהל אגף הפיקוח, עיריית תל אביב, מרכז השלטון המקומי
כפיר כהן - היועץ המשפטי, מרכז השלטון המקומי
ישראל אבן זהב - רכז תחום נגישות, מטה מאבק הנכים
יהודה דורון - מנכ"ל ארגון נכי הפוליו בישראל
חיה קינן - יושבת-ראש ארגון נכי הפוליו בישראל
מיכל שיק הר-טוב - יועצת משפטית, עמותת נגישות ישראל
הרצל מוכתר - מנכ"ל המרכז לעיוור
יוסי לוי - מלווה, נהג, המרכז לעיוור
שמחה בניטה - עמותת מזור
שמעון יאיר - ארגון נכי ישראל
אלכסנדר סיגלוב - ארגון נכי הפוליו
משה בר - יושב-ראש עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
דניאל גלילי - מזכיר יושב-ראש עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
עופר לידרור - "ביופארק"
דוד דהאן - פעיל המשמר החברתי
ליאור רותם - דובר הוועדה
תלמידי כיתה י"ב - בית-ספר תיכון "גאון הירדן", נווה איתן
קצרנית פרלמנטרית
¶
טלי רם
<הצעת חוק חניה לנכים (תיקון - הודעת תשלום קנס בשל חניה במקום אסור), התש"ע-2009, של חה"כ אילן גילאון, חה"כ ניצן הורוביץ (פ/1917)>
<הצעת חוק חניה לנכים (תיקון- דו"ח חניה במקום אסור), התש"ע-2010, של חה"כ נסים זאב,>
<חה"כ אברהם מיכאלי, חה"כ יצחק וקנין, חה"כ אמנון כהן, חה"כ משה (מוץ) מטלון, חה"כ חמד עמאר, חה"כ אילן גילאון, חה"כ דוד אזולאי, חה"כ ציון פיניאן, חה"כ יעקב כץ, חה"כ מסעוד גנאים (פ/2581) >
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו פותחים דיון, על סדר-היום: הצעת חוק חניה לנכים (תיקון – הודעת תשלום קנס בשל חניה במקום אסור), התש"ע-2009, של חברי הכנסת אילן גילאון וניצן הורוביץ (פ/1917); וכן הצעה מקבילה, הצעת חוק חניה לנכים (תיקון – דו"ח חניה במקום אסור), התש"ע-2010, של חברי הכנסת: נסים זאב, אברהם מיכאלי, יצחק וקנין, אמנון כהן, משה (מוץ) מטלון, חמד עמאר, אילן גילאון, דוד אזולאי, ציון פיניאן, יעקב כץ, מסעוד גנאים. חבר הכנסת אילן גילאון מופיע בשתי הצעות החוק.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
לפני שנתחיל לדון ולהתקדם בהצגה ובחקיקת הצעת החוק, אני רוצה לברך את תלמידי בית-ספר תיכון "גאון הירדן", כיתה י"ב, מנווה איתן. ברוכים הבאים לוועדת הכלכלה.
הצעת החוק היא הצעה פשוטה שמסדירה נורמה מצומצמת יותר לפיה רק שוטרים יוכלו לרשום דוחות חנייה לרכבים שנושאים תו של נכה, בניגוד למצב היום שהוא הרבה יותר רחב, שבו כל פקח עירוני יכול לתת דו"ח, קנס.
מציעי החוק מצביעים על בעיה שהרשויות המקומיות הפכו את דוחות החנייה למקור תקציבי לא מבוטל, ולכן השוטרים הם במקרה הזה חפים מכל ניגוד עניינים אלא רק אחראים לביצוע החוק – בניגוד לפקחים, שניתן "לחשוד" בהם שגם טובת קופת העירייה עומדת לנגד עיניהם או לנגד עיני מנהליהם.
בהצעת החוק סעיף אחד, יציג אותו חבר הכנסת אילן גילאון, בבקשה.
אילן גילאון
¶
אדוני, תודה רבה. אני מודה לך על הדיון הזה שנקבע באמת במהירות בלתי מתקבלת על הדעת, ואני ממש מודה לוועדת הכלכלה.
הבעיה המרכזית היא לא שפקחים רוצים למלא את קופות העירייה – בסדר גמור, אין לנו טענה – גם זה בהחלט כיוון. הבעיה המרכזית היא שפקחי העיריות – בעיקר עיריות גדולות בארץ כי שם בעיקר יש את בעיית החנייה – עוברים על חוק מפורש מ-1994 לגבי חניית נכים ותוקעים דוחות על ימין ועל שמאל. חוק חניית נכים מ-1994 קובע במפורש באיזה מצבים בעל תג נכה למכוניתו יכול לחנות, כשאדם שאיננו בעל תג נכה אינו יכול לחנות.
על כן, אנחנו מגיעים בעשרות, אולי במאות – ואני אומר, באלפים – של מקרים לבתי-המשפט, ואני רוצה לומר לאדוני, בתור מי שגררו לו רכב שחנה – אם אדוני מכיר את אוסישקין בתל-אביב, זה מגרש סגור לגמרי – החנה את רכבו שם, באמצע הלילה באו וגררו לו את הרכב עם תג נכה. מדוע? כי זה היה מקום שאסורה בו החנייה.
לכאורה, אדם לוחם אחר – נניח שזה לא אילן גילאון שהוא אחד שלא כל כך נלחם, והוא סתם פחדן שיושב בבית – היה צריך לצאת למלחמת גוג ומגוג מול בתי-המשפט ומול עיריית תל-אביב. ואני, לבושתי, אומר לאדוני – לא הלכתי לעשות את זה ושילמתי בסופו של דבר את הגרירה כי הייתי זקוק לאוטו באותו רגע. אם אני לא עושה את זה, מה אדוני חושב על אלפי-אלפי נכים שמקבלים את הדוחות האלה, מה הם עושים? הם הולכים לקחת עורך-דין? הם הולכים לטפל בנושא הזה? מדובר על עירייה ועיריות – ובראשן צועדת לפני כולן עיריית תל-אביב, שהיא עיר ללא הפסקה כנגד נכים, באופן מוחלט, ללא הפסקה כנגד נכים ברמת הנגישות שלה וברמת המלחמה שלה בנכים; גם ירושלים לא מצטיינת במיוחד, וגם האחרים לא כל כך טובי-לב.
לכן, אם אני צריך לצטט את האחראי על החנייה בעיריית תל-אביב, אדוני – אני רוצה שאתה תראה כי קיימנו ישיבה. אגב, החוק הזה שאנחנו מביאים הוא בהסכמת הממשלה, יש לנו איזושהי המרה שנרצה לעשות תיכף, אבל כך היה. אני שואל בישיבה כמה דוחות חנייה ניתנו לבעלי תג נכה בתל-אביב בשנת 2010, התשובה היא: אינני יודע כמה דוחות לבעלי תג חנייה של נכה בוטלו. אומר אלון שרף מאגף החנייה: בשנת 2010 בוטלו 5,163 דוחות, זאת אומרת אם זה מספר הדוחות שבוטלו, כמה ניתנו?
באתי ושאלתי
¶
אדוני, כמה דוחות נתתם לאנשים שאינם בעלי תג חנייה, שחנו בחניית נכים – אתה יכול להסביר לי? הוא אמר: 6,100.
זה מאוד יפה, אני עכשיו מבין. זאת אומרת, זה נכון מה שאדוני אומר שהנכים הם מקור הכנסה מצוין לעיריות, ואוי לנו שכך. אם אלה המספרים, אליבא דמי שאחראי לחניות בתל-אביב, אז מה יש לנו להלין, על מה אנחנו בכלל מדברים.
ולמרות הכול ולחילופי חילופין, כך הגענו לסיכום גם עם שר התחבורה וגם עם השר מיקי איתן, שאנחנו בכל זאת, ומשום שהמשרד לביטחון פנים איננו מסוגל למלא את המטלה הזאת, ואנחנו לא רוצים – למרות שהרשויות העירוניות, ובראשן תל-אביב, אני אומר שוב - - -
אילן גילאון
¶
לא, גם רמת-גן, כל מקום. כל מקום שיש קצת חנייה ואפשר לעשות בוננזה על אנשים, ובעיקר כאלה, כי הם יוצאים מנקודת הנחה – בסדר, נלך ונלבן בבית-המשפט. כמה אנשים יבואו להתלבן בבית-המשפט, ומי מתאר לעצמו מהי המטלה הזאת של לרוץ לבית-המשפט?
ולמרות הכול, אדוני, אנחנו אומרים
¶
בסדר, תישאר המטלה בידי הרשויות המקומיות, ובלבד שכל עבירה אשר מתבצעת על-ידי אדם הנושא תג נכה על מכוניתו, תצולם, אבל לא סתם תצולם – יצולם האופן שבו הוא מפריע לתנועה והוא פועל בניגוד לחוק חניית נכים מ-1994.
הראיה תהיה הפעם על הרשות המקומית. היא תצטרך להציג בתמונה בדיוק מהי העבירה – האם לא נשמר המרחק הסביר מקיר? האם לא חנו במרחק סביר ממקום חנייה? באיזה אופן האוטו הזה הפריע לתנועה בסך הכול? את הדברים האלה אני רוצה לדעת, ואני חושב שמן הדין ומן הצדק לקבל את זה.
שמעון יאיר
¶
הערת ביניים, היושב-ראש. מה שהגענו לסיכום עם הממשלה זה קצת יותר מזה, אילן. הגענו לסיכום שתצטרך להופיע בצילום הפרעה, שיצטרכו לראות הפרעה ממשית.
אילן גילאון
¶
והנה אני רואה את האנשים מראשות עיריית תל-אביב, שלום לכם. קיבלתי עוד דו"ח בינתיים, מאז קיבלתי עוד דו"ח.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אני יכול להגיד לך שפעם עשיתי בדיקה ברשות מקומית מסוימת לגבי מאזן הכנסות מחנייה וכל ההוצאות שהרשות מוציאה כדי לגבות את הקנסות – מערך הפיקוח, עורכי-הדין החיצוניים – לא נשאר הרבה כסף בסך הכול בסוף, לפחות ברשות המקומית שבה אני בדקתי.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
כן. או שמערך החנייה שם הוא כר למינויים של פי כמה פקחים ממה שצריך, משיקולים פוליטיים כאלה ואחרים, או שעורכי-הדין עושים שם חגיגה. כשעשיתי הכנסות מקנסות פלוס הוצאות של אותו אגף, זה כמעט מתאזן.
ישראל אבן זהב
¶
בוקר טוב. אני רוצה לספר על נושא החניות בעיריית תל-אביב. היה לי דיון עם מר טיומקין לפני כשבועיים, הוא אמר שאצלם יש הפרדה מוחלטת בין הפיקוח לתביעה. שאלתי איך זה יכול להיות, כי את המספר של 5,000 דוחות שבוטלו אנחנו יודעים. מתברר שהפקחים קיבלו הנחיה לרשום דוחות – כן מוצדק, לא מוצדק, כן מפריע, לא מפריע – הם רושמים דוחות באופן אוטומטי.
אני חושב שבכל זאת יש פה איזשהו ניסיון להוסיף הכנסות לעירייה כי חלק גדול מהנכים לא נלחמים – כמו שחבר הכנסת אילן גילאון אמר – ולא הולכים לבתי-משפט.
אני יודע שיש הרבה יותר מדי תגי חנייה, יש תגים כפולים, כשאנחנו מנסים כבר מספר שנים, יחד עם משרד התחבורה או מול משרד התחבורה, לשנות את חוק חנייה לנכים – ראשית, שיהיה תג אחד לנכה ולא שני תגים, ושנית, שיהיו קריטריונים ברורים למי מגיע תג ולמי לא, כי היום יש הרבה מאוד אנשים שלא מגיע להם תג ובכל זאת מסתובבים עם תגים, והם לדעתי גורמים גם לחוסר במקומות חנייה.
יש לזה כמובן גם פתרונות טכנולוגיים חדישים, משום מה משרד התחבורה לא רוצה לבדוק את זה – פתרונות הרבה יותר חכמים מהתג שישנו כיום.
ישראל אבן זהב
¶
אני חושב שבכל זאת, אם הפקחים לא יודעים למי כן לרשום דו"ח ולמי לא לרשום דו"ח, פשוט צריך לשלול מהם את הזכות לרשום את הדוחות, ואז שהמשטרה תעשה את האכיפה. תודה.
יהודה דורון
¶
אנחנו נתקלים בתופעה שרושמים לנו דוחות חנייה במקומות שאנחנו עומדים ולא מפריעים לתנועה, ואנחנו באים לבטל – ויש הוראה לא לבטל, לא מבטלים דוחות חנייה בעירייה.
אנחנו כולנו מגיעים לבתי-משפט. בבתי-משפט יושבת שופטת עירונית שאומרת לנו: אדוני, אתה תשלם את הקנס. אל תשלם את הריבית וההצמדה, תשלם רק את המקור. אני אומר לשופטת: למה אני צריך לשלם אם אני לא מפריע לתנועה? אין הפרעה ממשית, תראי לי איפה ההפרעה.
אתן לכם דוגמה. אני עומד במדרכה, כאשר השטח של המדרכה הוא 10 מטרים רוחב, יכולים לעבור עשרה כיסאות גלגלים ויש מקום. אני עומד באותו מקום – יש לי את הדו"ח פה – והם כותבים שאני מפריע. למה אני מפריע? אני מוציא מעלית שהאורך שלה 1.5 מטרים. כדי לצאת מהמעלית אני צריך עוד מטר, זאת אומרת אם אני מצליח לצאת ולהכניס את המעלית, כל בן-אדם יכול לעבור וזה בדיוק על-פי החוק. אבל מה? הרשויות לא מבטלות, וזוהי שיטה – כל יום יש דו"ח.
דבר נוסף, הרשויות עושות גינון על שפת המדרכה לכל אורך הכבישים, ושימו לב – רחוב וייצמן, סמילנסקי, שדרות בנימין.
יהודה דורון
¶
כל הרחובות. גם לבית שלי שהיה אני לא יכול להגיע, לא יכול לעמוד. למה? עשו גינון על שפת הכביש – אתה רוצה להוציא מעלית, אתה לא יכול, כך שאתה צריך לעמוד בכניסה לבניינים ולחסום לדיירים את הכניסה. זה מה שיצרו.
יהודה דורון
¶
יצרת מצב שאתה לא מאפשר לי בכלל לחנות בעיר. בנוסף, הפכת את כל החניות – כדי להרוויח כסף מהציבור – אחת ליד השנייה. אני ממתין כמו ילד טוב, עושה סיבוב ומחכה. התפנה מקום, אני נכנס – אני לא יכול להוציא את המעלית, אני צריך שייצאו שתי מכוניות כדי שאני אכנס. זאת אומרת, האפשרות שלי כנכה להחנות בהרבה מקומות לא קיימת.
מיכל שיק הר-טוב
¶
שלום. אנחנו מברכים על הצעת החוק הזאת, חבר הכנסת אילן גילאון וחבר הכנסת מוץ מטלון, אנחנו מנסים לקדם חקיקה בכל מה שקשור לחניות נכים כי יש בעייתיות אמיתית.
אנחנו בעמותת נגישות ישראל מקבלים מאות פניות ותלונות של נכים על דוחות שהם קיבלו שלא כדין, לטענתם. הבעיה בחוק חנייה לנכים, שנטל ההוכחה הוא על הנכה. הנכה פשוט צריך ללכת עם מצלמה ולהראות.
מיכל שיק הר-טוב
¶
חוק חנייה לנכים בא ואומר שצריכים להתקיים מספר תנאים כדי שאדם עם מוגבלות חונה את רכבו במקום שהוא אסור ולא יקבל דו"ח. בית-המשפט בא ואמר בהמון פסקי-דין – נטל ההוכחה הוא על הנכה.
מיכל שיק הר-טוב
¶
הבעיה היא בחוק. נטל ההוכחה הוא על הנכה, וזו הסיבה שהרבה מאוד נכים לא הולכים לבתי-משפט כי הם יודעים מראש שהדרך שלהם אבודה.
קיימת מצוקה אמיתית של חניות לנכים, אין הרבה חניות לנכים. והשרירות – אין מה לעשות, אנחנו מקבלים המון-המון תלונות על כך שפקחים נותנים דוחות חנייה לנכים.
שוטרים הם נטולי אינטרסים, הם מבינים את הבעייתיות, הם מבינים את הרגישות. הצעת החוק הזאת היא נכונה מאוד לטעמנו ואנחנו תומכים בה.
כפיר כהן
¶
בוקר טוב. אני רוצה לפתוח בבקשה בהתייחסות לדברי ההסבר של ההצעה. דברי ההסבר – אנחנו לפחות בשלטון המקומי מוצאים אותם פוגעים, מיותרים, מה גם שאינם נכונים.
לבוא ולצייר תמונה שהשלטון המקומי גמר אומר לצאת כנגד ציבור הנכים ולמצוא בו איזושהי כתובת נוחה על מנת להעשיר את קופתו, זאת דמגוגיה זולה וזה לא נכון, והטענה הזאת היא פוגענית בעליל.
כפיר כהן
¶
אני לא מנהל איתך עכשיו ויכוח. אני רק רוצה להגיד לך, שאני – בניגוד להרבה דברים אחרים ובניגוד להרבה אנשים אחרים, ויעידו פה חלק מיושבי השולחן הזה – עוד בתקופתו של היושב-ראש הקודם, אני זה שיזמתי "שולחן עגול" במרכז השלטון המקומי על מנת שיגיע ציבור, לפחות חלק מהאנשים כאן שמייצגים את ציבור הנכים, לפתוח ניסיון הידברות כדי לתת איזשהו מענה לחלק מהמחלוקות שעניינן מצוקת חנייה. אני הייתי האדם, אז לא אני זה שנפגעתי.
כפיר כהן
¶
אנחנו תומכים בה, בהסתייגות קלה, ולפני שאני אסיים את דבריי נעביר את רשות הדיבור ליואב ירדני מעיריית תל-אביב, שגם יסביר את הבעייתיות.
יואב ירדני
¶
בוקר טוב לכולם. קודם כול, הערת ביניים. הפקחים בעיריית תל-אביב מכירים את החוק לא פחות טוב מציבור הנכים, אם לא יותר טוב – כולל כל הפרשנויות, כולל זה שבעיריית תל-אביב, בניגוד לחוק שמותיר 1.30 מטרים על מדרכה – אנחנו קבענו בהחלטה שלנו שמאפשרים חניית חסימה למטר ולא ל-1.30 מטרים, ומי שמבין את המשמעות, היא משמעות קיצונית בהיקף כמות הרכבים שאפשר לחנות על מדרכות.
אז קודם כול, זה לא רק שאנחנו לא יודעים, אנחנו יודעים מצוין, המפקחים שלנו מתודרכים חדשות לבקרים, ואפשר לבדוק את זה. הכי קל לזרוק ולהגיד שלא מעודכנים ולא מבינים, זה הדבר הכי קל כי הם לא פה.
יואב ירדני
¶
לא. ההערה שלך היא נכונה, יש פה פסקה, לגבי הסיפה. כשרכב של נכה חונה בכביש ברחוב דו-נתיבי, קרוב לצומת, או חוסם נתיב נסיעה, לא צריך לחכות לתאונה הבאה שתקרה כי מישהו מחכך רכב אחר, אלא זאת חסימה והפרעה לתנועה.
אפשר תמיד לבוא ולהגיד – בנקודת זמן שהוא חלף שם, בשעה הזאת, אולי לא עבר רכב ואולי כן עבר רכב. המשמעות היא האם אנחנו חיים את הרגע או מונעים את התאונה הבאה. זאת השאלה, ומהניסיון שצברנו בעיר יש לא מעט אנשים שחונים ברחובות שהם דו-נתיביים, יש הפרעה לתנועה כשרכב בא ממול.
אילן גילאון
¶
כמה לא מעט, אדון ירדני? אם אתה ביטלת 5,200 – ביטלת – כמה נתת? וכמה מתוך אלה עשו את מה שאתה אומר כאן? מה אתה נותן לנו פה מסך עשן, איזה מין שטויות אלה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חברים, לא חייבים להסכים פה על הכול אבל חייבים לפעול לפי ההוראות של סדר הדיון.
אילן גילאון
¶
מסכנים את התנועה. מי שמסכן את התנועה זה הנכים האלה שחונים לך בכיכרות, הם מסכנים לך את התנועה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
חבר הכנסת גילאון, זה רק מפריע עכשיו להתקדמות של החקיקה. הוויכוחים האלה לא מקדמים אותנו.
אילן גילאון
¶
חשיבה מינימלית צריכה להיות גם. אני, אין לי טענה נגד הפקידים ונגד הפקחים. יש לי טענה נגד ראש עיריית תל-אביב וראש עיריית ירושלים וראש עיריית חיפה כי זאת המדיניות שלהם. אני, אין לי טענה אליך אבל אתה לא ידעת לענות לי גם בפעם הקודמת כששאלתי אותך – אם ביטלתם את המספר הזה, כמה נתתם. גם אז לא ידעת וגם עכשיו כנראה.
יואב ירדני
¶
זה לא הייתי אני, אבל לא חשוב, אני הייתי בדיון – כי לא על כל דבר אפשר לקבל נתונים, מה לעשות.
יואב ירדני
¶
אני רק אסבר את האוזן – צריך להציג את הפרופורציה, קודם כול להבין את המשמעות הזאת. דבר שני, אם לדבר על הנתונים, אנחנו בשנה אוכפים רכבים שחונים בחניית נכים, מעל 7,000 דוחות.
יואב ירדני
¶
סליחה, כל דבר קשור לכל דבר. כל אחד מסתכל, בצדק, דרך חלקת האלוהים הקטנה שלו. לכן אנחנו הולכים – לא סתם אמרתי, המשמעות היא 30 סנטימטרים על מדרכה, כשרוב המדרכות הן 1.30 מטרים או לפחות 2.20 מטרים, מה המשמעות של עוד 30 סנטימטרים בחנייה, צריך להבין את גודל העניין. ואם אנחנו עושים את זה – לא שאנחנו לא רוצים את רעתם, אלא להיפך. אני חושב שזה חלק מהעניין, שמסתכלים דרך משהו שהוא לא נכון.
ולעצם העניין, אני חוזר. כל דו"ח שנעשה היום, לא רק שהוא נעשה, הוא גם מצולם, ורוב הדוחות הם באמת בהפרעה ממשית לתנועה. הרבה פעמים, או רוב הדוחות שבוטלו – הסביר את זה גם מי שהיה פה – לפנים משורת הדין, פה בגלל בעיה כספית ופה בגלל בעיה כזאת או אחרת, ולכן אני מציע להסתכל על זה דרך המשקפיים הנכונות.
יואב ירדני
¶
לכן אני מציע – אני מקבל את העניין. אנחנו מצלמים את העבירות, אנחנו לא יכולים לעמוד ולחכות לאירוע הבא שיקרה, ואני בטוח שאף אחד פה בחדר לא רוצה שתהיה התאונה הבאה ויגידו: טוב, אמרנו לכם, אבל כשאמרנו לכם זה יהיה מאוחר מדי.
שמעון יאיר
¶
אני רוצה לספר איך הצעת החוק הזאת נולדה, החוק ייוולד עוד מעט. לפני ארבע שנים הלכתי למסעדה בעשר בלילה ברחוב נידח בירושלים וחניתי באזור פריקה וטעינה – ריק, עשר בלילה. אני יוצא אחרי שעתיים, שתים-עשרה בלילה, יש לי על החלון דו"ח 500 שקלים שחניתי באזור פריקה וטעינה, הפרעתי לתנועה – חניתי בניגוד לחוק חניית נכים, לפי טענתם.
התקשרתי לעירייה, במקרה היועץ המשפטי שם היה חבר שלי, שאלתי: משה, מה הסיפור? בשתים-עשרה בלילה 500 שקלים? הוא אמר: אתה יודע מה, תשלם 250 שקלים, בוא נגמור את זה. אמרתי לו: אתה לא מקבל כלום, אני לא נותן אגורה, ואנחנו נלך לכנסת לשנות את החוק. נשנה אותו.
אגב, לגבי מה שנאמר – החוק הוא טוב, החוק מכסה את כל האופציות. יש לנו ארבעה מקומות ספציפיים שבהם אסור לנו לחנות – נכון, ישראל? – מוניות, אוטובוסים וצומת.
שמעון יאיר
¶
זה הכול, ארבעה מקומות. באו העיריות, לקחו חוק שחוקק הריבון – הבוס של העיריות; מי הריבון במדינה הזאת? הכנסת. לקחו העיריות את החוק הזה, אדוני היושב-ראש, ושינו אותו. הוסיפו לו והגבילו אותו ועיקרו אותו והרגו אותו.
שמעון יאיר
¶
ועכשיו הם יושבים פה והם מספרים לנו ש-15 שנה של התעמרות ושל ניצול הנכים ושל שוד הנכים, זה בשביל למנוע תאונות דרכים.
שמעון יאיר
¶
הבהרה, כי העיריות לא מבינות, אנחנו צריכים לבוא ולהגיד להם – ילדים, מפגרים שכמותכם, אתם מבינים מה זה חוק חניית נכים?
כפיר כהן
¶
אני לא מוכן לקבל את סגנון הדיבור הזה. אני לא מבין איך נותנים לזה יד. אני דיברתי אליו בכזאת צורה פוגענית?
אילן גילאון
¶
בסדר, אבל נכים לא הולכים לבית-משפט כפי שאתה יודע כי קשה להם. אני מתנצל בשם חברי. אין לנו שום טענה – לא לירדני, לא אליך, באמת שלא, אלא לקובעי מדיניות כזאת.
שמחה בניטה
¶
כיושבת-ראש העמותה, אני מטפלת ומקבלת הרבה מאוד תלונות, והמסה של התלונות, של המכתבים שאנחנו מקבלים ומטפלים בעמותה, מול חניות של נכים, בעיקר מדובר ליד בתי-חולים. בתל-אביב אין מקומות חנייה, ואנשים – גם חולי סרטן – הולכים לטיפולים, חוזרים ומוצאים על הרכב דוחות חנייה.
אני אומרת – לפעמים אפילו האנושיות. אדם – גם נכה, חולה סרטן, טיפולים סופניים – אתה כותב מכתב לעירייה, כמו שאומרים, לגעת בציפור שבציפור של הנפש – לא מעניין אותם.
נכה כזה מקבל 2,300 שקלים לחודש. כל יום שהוא בא לטיפול – זה בנוי על שבוע טיפול, שבוע מנוחה – ואם בכל יום טיפול הוא מקבל דו"ח, זה כל המשכורת שלו, והעירייה, לא נוגע בה. אז אתה יודע, אני אומרת, אם לא נחוקק חוק שיזעזע את אמות הסיפים שם, אז אנחנו הנכים לא עושים את מלאכתנו נאמנה כלפי האוכלוסייה שלנו. זה אל"ף.
בי"ת, בשנים האחרונות יש את המכוניות הגדולות, כשבאמת היטיבו איתנו שאנחנו מסוגלים לנהוג עם העגלה בתוך הרכב. המעלית לוקחת מטר וחצי, ואצלי למשל – משום שהרגליים שלי ישרות עקב תאונה – זה לוקח עוד יותר ממטר וחצי כי אינני יכולה להיתקע במשהו, שהרגליים שלי יישברו – הרגליים צריכות לצאת עד שאני יוצאת מהמעלית, ואחר כך לסגור את המעלית.
אתה בא לעירייה, הם מסדרים לך מקומות חנייה אבל שמים עמודים. אם יש ארבעה-חמישה מקומות חנייה לנכים, ושני נכים נכנסו, אני עם האוטו הגדול שלי צריכה לתמרן בצורה כזאת שהדלת שלי תיפתח ושהמעלית תהיה בין שני העמודים. אם מישהו נכנס לפניי אני לא יכולה – או אחורה או קדימה – אתה לא יכול לעמוד. אפילו אם אני אעמוד באמצע, המעלית תיפול על העמוד.
החלמאיות הזאת – רק לא לתת למישהו לעמוד בחנייה – הם סוגרים לך את כל המדרכות או בעצים, או בעציצים, או בעמודים, אז דחילק, איפה תעמוד.
שמחה בניטה
¶
אני רוצה להסביר. אתה בא לבתי-משפט ואתה מבהיר שאין מקומות חנייה לנכה עם כיסא גלגלים – עם עגלה, עם המעלית שנפתחת – אטימות טוטלית.
אני אומרת לך, מיכאל איתן לא היה תומך בנו אם הוא בעצמו לא היה נוכח בכך לגבי עיריית ירושלים ועיריית תל-אביב – כשרוב הדוחות משם. היושב-ראש, רוב האכזריות והאטימות אתה מגלה בעיריית ירושלים ותל-אביב.
שמחה בניטה
¶
לכן, אני אומרת, המשטרה היתה צריכה לקחת את זה על עצמה כי שם כשאתה כותב מכתב, יש איזושהי התייחסות שונה.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
אם כל אחד ימשיך פה לנאום את הנאום שהוא תכנן, לא יהיה חוק היום. תסביר להם. כולם מדברים באותו נושא, ואתם רוצים שהחוק יעבור היום, יש לנו דיון נוסף עוד מעט.
הרצל מוכתר
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו קודם כול רוצים באמת להודות לך על הצעת החוק כי לדעתנו החוק הזה בא לעשות סדר בכל הבלגאן.
אנחנו במרכז לעיוור בדרך כלל נושאים תו נכה, ואני נוסע בדרך כלל עם אותו נהג. לעתים קרובות אנחנו מגיעים לאיזשהו מקום ומתברר שאין חניית נכים. מחנים את האוטו במקום שהוא מאוד מאוד לא מפריע ואנחנו שואלים אלף פעם אנשים שמסתובבים בשטח האם זה מפריע, אומרים שלא.
היות ואני בתור אדם עיוור לא יכול להגיע למחוז חפצי, הנהג חייב לרדת מהאוטו וללוות אותי. הוא אפילו לא נשאר כשאני נכנס לישיבה, הוא מייד רץ לרכב וכשהוא מגיע הוא רואה דו"ח חנייה – לפעמים 500 שקלים, לפעמים 250 שקלים.
כשאנחנו פונים לעירייה ומתחננים שיבטלו את הקנס כי בכל אופן זה כסף ציבורי – בשום אופן אנחנו לא מצליחים, ואז שולחים לנו אפשרות ללכת לבית-משפט או פשוט לשלם את הקנס המקורי.
פעם אחת בכל זאת הלכתי למשפט ובאמת עשו צחוק מהעניין. השופט נתן לנו את הקנס המקורי וגם הוסיף על הקנס.
לכן אני אומר – החוק הזה צריך באמת לעשות סדר. לצערי, לא בכל מקום יש אפשרות לנכה לחנות, ואם הרכב לא מפריע ויש תו נכה – לא שאין תו נכה – למה צריך לרשום דו"ח? תודה.
אילן גילאון
¶
חבר'ה, מהדובר הזה אני כבר מבקש, אנחנו צריכים להתקדם עם החוק. אם יש לכם דברים חדשים לומר, תאמרו; אם לא, בבקשה בואו נתקדם עם החוק.
משה בר
¶
אני רוצה להגיד דבר אחד שפה לא אמרו. יש לנו בעיה שלהרבה נכים יש רכב גדול של נכים קשים, עם מעלון.
משה בר
¶
בכל החניונים של בתי-חולים אנחנו לא יכולים להיכנס עם הרכב, גם לחניון פה בכנסת אנחנו לא יכולים להיכנס עם הרכב, ואז אנחנו חונים במקומות שהם לא מפריעים. אני צילמתי את זה והגעתי עם זה לפיקוח אחרי שקיבלתי דו"ח – עברו משאיות ועברו רכבים והמדרכה היתה פנויה והכביש היה פנוי- נאמר לי: בבית-חולים איכילוב ביקשו ממני לא להתחשב ולרשום דוחות.
משה בר
¶
הוא נכנס ליועץ המשפטי. אחרי שעה שהייתי שם ביטלו לי את הדו"ח ואמרו: אם עוד פעם תהיה שם אנחנו לא נבטל לך את הדו"ח. חניתי שם בכיכר וצילמתי במקום רכבים גדולים מאוד, פתחתי אפילו את דלת הרכב, רכבים הצליחו לעבור ולא היתה הפרעה לשום דבר.
אני חושב שבמקומות ציבוריים ואיפה שיש חניות, את המקומות למעלה צריכים לתת לרכבים גדולים.
אילן גילאון
¶
אני רוצה למקד את עצמנו. אנחנו מדברים רק על דבר אחד - לחשק את חוק חניית נכים מ-1994 כדי שלא לתת פרשנות, וחובת הראיה על הרשויות, זה הכול. בואו, בלי דוגמאות נוספות.
אלקנה אפרתי
¶
אני אקריא את הצעת החוק כפי שהיא עברה בקריאה טרומית, אחרי כן אני מבין שיש איזשהן הסכמות.
לאה ורון
¶
יש פנייה של חבר הכנסת נסים זאב – אומנם בכתב – אבל יש פנייה עם בקשה ליושב-ראש הוועדה לאחד את הצעתו עם הצעת החוק של חבר הכנסת גילאון.
היו"ר כרמל שאמה-הכהן
¶
מי בעד הצעת האיחוד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה לאחד את הצעת חוק חניה לנכים (תיקון – דו"ח חניה במקום אסור), התש"ע-2010, עם הצעת חוק חניה לנכים (תיקון – תשלום קנס בשל חניה במקום אסור), התש"ע-2009, נתקבלה.
אלקנה אפרתי
¶
לגבי ההסכמה שמופיעה בהחלטת הממשלה, אני אקריא את החלטת הממשלה, לאחר מכן איזשהו נוסח לסעיף הזה, ונשמע אם יש הערות: "הממשלה החליטה לתמוך, בכפוף לתיאום הליכי החקיקה עם משרד הפנים ובהסכמה כי סמכות האכיפה לא תופקע מידי העירייה, ובמקום זה הצעת החוק תקבע כי פקחי העירייה ירשמו דוחות רק במקרים שבהם יש הפרת תנועה בפועל, ומהות ההפרעה לתנועה תצולם."
סעיפים 2 ו-3 לחוק חניה לנכים – סעיף 2 במפורש מדבר על הפרעה ממשית לתנועה, גם סעיף 3 כולו מתייחס להפרעות מהסוג הזה. למעשה, בהתאם להחלטת הממשלה, מה שנשאר לנו להתייחס אליו זה נושא צילום העבירה.
אלקנה אפרתי
¶
כן, מהות ההפרעה. אני אקרא ונשמע ככל שיש הערות – נוסח ראשוני שיעבור עוד ניסוח: על-אף האמור בכל דין, לא תימסר הודעת תשלום קנס לגבי רכב הנושא תג נכה החונה בניגוד להוראות סעיפים 2–3, אלא אם כן צולמה מהות ההפרעה לתנועה.
אילן גילאון
¶
על-פי הצעת החוק הזאת, כל רכב הנושא תג נכה, והעירייה נותנת לו דו"ח, הדו"ח הזה יהיה צריך להיות מצולם בצילום המוכיח מהי ההפרעה לתנועה.
אילן גילאון
¶
האם אפשר להקריא את חוק חניית נכים מ-1994 כדי שיהיה ברור מה מותר לבעל תג נכה ומה לא מותר לו?
חוה ראובני
¶
בדיוק בהקשר הזה רציתי להעיר. יש שני סוגים של איסורי חנייה לנכים. האחד, אמירה כללית בסעיף 2 – הכול מותר, ובלבד שזה לא גורם הפרעה ממשית לתנועה; סעיף 3 קובע רשימה של איסורי חנייה שחלים בכל מקרה, בלי קשר להפרעה לתנועה.
חוה ראובני
¶
מר יאיר, תן לי להשלים. החוק הנוכחי אוסר לחנות על מעבר חצייה – בין אם זה מפריע לתנועה ובין אם לא; הוא אוסר לחנות בנתיב תחבורה ציבורית.
אילן גילאון
¶
אני מציע שהתיקון יהיה הפרעה בפועל. הפרעה לתנועה, בפועל – לא הפרעה לתנועה לפי הגיגים של מישהו.
אילן גילאון
¶
שמעון, אל תעזור לי. כל עבירה שתינתן לרכב נושא תג נכה תצטרך להיות מצולמת ומוכיחה את מה שאתם אומרים, בפועל. יש משהו לא ברור במשפט הזה?
אלקנה אפרתי
¶
סעיף 3 לא מתייחס להפרעה ממשית לתנועה, אבל הוא מונה – וכדי שיהיה ברור על מה אנחנו מדברים, נדבר על איזה מצבים הוא מונה, ואני אקרא:
"מבלי לגרוע מן האמור בסעיף 2(א)(3) ו-(4), לא יחול ההיתר שבסעיף 2 על חניה –
(1) בתוך צומת או בתחום שנים-עשר מטרים ממנו, פרט לקטע שסימנה רשות תימרור..."
אילן גילאון
¶
לא משנה איזה עבירה הוא עבר. כל עבירה שתינתן לגבי רכב הנושא תג נכה, תהיה מצולמת ומוכיחה את מהות הדברים שנאמרו, גם אם הם מובנים מאליהם.
אילן גילאון
¶
והמילה "בפועל" תהיה המילה שתיכנס. בחוקיות הזאת אני רוצה שנהיה ברורים. אגב, השפה הפשוטה היא הנגישות, שאתם כל כך מבלבלים אותה כדי שאף אחד לא יבין מה מצפים ממנו. אז אני מודה לך על ההערה. כל עבירה תהיה מלווה בתצלום, גם אם היא מובנת מאליה, גם בסעיף כמו סעיף 3.
אלקנה אפרתי
¶
מה שהקראנו קודם זה לגבי צילום מהות ההפרעה לתנועה. אני מבין שלמשרד התחבורה יש הצעה אחרת.
חוה ראובני
¶
אנחנו לא חולקים על התוצאה שאנחנו רוצים להגיע אליה. אם הכוונה היא בכל דו"ח שנותנים לנכה, לצלם את העבירה, צריך לומר את זה בסעיף ולנסח את זה אחרת: צולמה מהות ההפרעה לתנועה, אלא אם כן צולם הרכב בעת ביצוע העבירה – משהו בסגנון הזה.
חוה ראובני
¶
אלא אם כן צולם הרכב באופן המראה את נסיבות העבירה, משהו בסגנון הזה. לא הכנתי ניסוח, אבל זה הרעיון. אני חושבת שזה הרעיון שמקובל על כולם.
מיכל צברי דוד
¶
תצולם העבירה, אבל לא נדרש בסעיף 3 להוכיח הפרעה בפועל. אין לנו בעיה שתצולם העבירה בכל מצב – גם בסעיף 2, גם בסעיף 3. העניין הוא שבסעיף 2 צריך באמת להוכיח את ההפרעה הממשית לתנועה, ובסעיף 3 לא צריך להוכיח את ההפרעה הממשית.
אלקנה אפרתי
¶
אלא אם כן צולמה העבירה באופן המראה את נסיבות העבירה – משהו כזה, לאחר מכן נקבע את הניסוח אבל ברור לכולם למה התכוונו.
אילן גילאון
¶
אני לא חבר ועדה, לכן אני לא יכול להצביע.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הנוסח שהוסכם והסמכת הייעוץ המשפטי לשינויי ניסוח, נתקבלו.