PAGE
9
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
10/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
*
<פרוטוקול מס' 232>
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום שלישי, ט"ו בטבת התשע"ב (10 בינואר 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 10/01/2012
רשות השידור - ענייני מינהל וארגון - דוח מבקר המדינה 61ב', עמ' 395., מינויים של הנהלת ומליאת רשות השידור.
פרוטוקול
סדר היום
<1. רשות השידור - ענייני מינהל וארגון - דוח מבקר המדינה 61ב', עמ' 395.>
<2. מינויים של הנהלת ומליאת רשות השידור.>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
רוני בר-און – היו"ר
אורי אורבך
ניצן הורוביץ
ציפי חוטובלי
רוברט טיבייב
איתן כבל
שלמה מולה
אברהם מיכאלי
אנסטסיה מיכאלי
מרינה סולודקין
נחמן שי
מוזמנים
¶
>
מיכה לינדנשטראוס - מבקר המדינה, משרד מבקר המדינה
עידית דניאל - סגנית מנהלת אגף, משרד מבקר המדינה
ערפת עתילי - מנהל ביקורת בכיר, משרד מבקר המדינה
דב לוז - מנהל ביקורת בכיר, משרד מבקר המדינה
נידאל בלעום - סגן בכיר מנהל אגף בכיר, משרד מבקר המדינה
ליטל פרגי - רפרנטית שכר באגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
רונית ישר-אל - רפרנטית אגף המפקח הכללי, משרד ראש הממשלה
יוני בן מנחם - מנכ"ל רשות השידור, רשות השידור
מיכאל מירו - מנהל קול ישראל, רשות השידור
יוסי הדר - רכז רשת ב', רשות השידור
אודי ירושלמי - עוזר ליו"ר רשות השידור, רשות השידור
איתנה גרגור - מבקרת פנים, רשות השידור
יאיר קורן - מנהל חטיבת רשת ב', רשות השידור
צביקה צימרמן - מנהל כ"א, רשות השידור
שלמה קלדרון - נשיא כבוד, לשכת המבקרים הפנימיים
מרדכי שנבל - נשיא הלשכה, לשכת המבקרים הפנימיים
יוסי בר מוחא - מנכ"ל אגודת העתונאים בת"א, אגודת העיתונאים
ורד ברמן - אגודת העיתונאים ירושלים, אגודת העיתונאים
דני זקן - יו"ר אגודת העתונאים בירושלים, אגודת העיתונאים
חיים זיסוביץ - חבר ועדת המכרזים מטעם אגודת העיתונאים בירושלים
צגה מלקו - חברת הנהלת איחוד הארגונים של עולי אתיופיה
תמר וינטר קמר - עו"ד, משרד ארנה לין ושות'
קצרנית פרלמנטרית
¶
ס.ל., חבר המתרגמים
<רשות השידור - ענייני מינהל וארגון - דוח מבקר המדינה 61ב', עמ' 395.>
<מינויים של הנהלת ומליאת רשות השידור.>
היו"ר רוני בר-און
¶
בוקר טוב, אדוני המבקר, חברי הכנסת, כל המשתתפים בדיון. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת לענייני ביקורת המדינה. העניין היום הוא המשך הישיבות שלנו בנושא מעקב אחרי דוח המבקר 61ב', בענייני רשות השידור, ענייני מינהל וארגון ומינויים של הנהלת ומליאת רשות השידור. מלכתחילה הישיבה נקבעה עד השעה עשר וחצי, אנחנו נאריך אותה ככל שיהיה צורך. אני מודה לכל אלה שהתקבצו ובאו ואני מודה שוב למבקר המדינה ולאנשי המשרד.
בהמשך לישיבה קודמת אנחנו נבקש היום לברר כמה דברים שעניינם שורת המינויים האחרונה, בעיקר המקצועיים, ברשות, ונעקוב אחריהם, נבחן אותם וככל שיראה לנכון המבקר יכול שהוא מצדו יקבל החלטות, ישתף אותנו בהן או לא, הכול כאוות נפשו ובחופש המקצועי המוקנה לו, כמובן, אין צורך לומר, מבחינתה של הוועדה.
מתווה הדיון יהיה
¶
אני אציג מספר מילות פתיחה קצרות, אחר כך אבקש מחברי, חבר הכנסת איתן כבל, שבמקביל לעובדה שאנחנו מנהלים דיונים על בסיס קבוע, ביקש גם הוא, עקב איזה עניין שהוא יפרט אותו, עניין דחוף, לכנס את הוועדה בעניין הזה, ויש פה שורה של שאלות שאני אבקש לקבל עליהן תשובות מ... המנכ"ל נמצא פה, אני רואה, ברוך הבא, מר בן מנחם, היושב ראש גם יהיה איתנו היום?
היו"ר רוני בר-און
¶
זה תמיד טוב. אתמול חוקקה הכנסת חוק בקשר לאסירי ציון, אז חשוב שאנשים יהיו חופשיים לצאת מציון.
אני רוצה רק לברר עניין אחד שנראה לי כאילו סגור בישיבה הקודמת, אדוני המנכ"ל, אבל למרבית הצער הוא נראה לי עדיין פתוח וזה עניינו של עוזר המנכ"ל. ככל שאני מבין, תקן אותי אם אני טועה, רשות השידור מתנהלת בכפיפות, כפי שמתנהלים משרדי הממשלה, להוראות נציבות שירות המדינה, נכון? כך כתוב בחוק שלכם. אני שואל אותך, אדוני המנכ"ל.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני יודע, אבל סעיף 24א' לחוק רשות השידור, התשכ"ה-1965 קובע כי קבלת עובדי הרשות ומינוייהם ייעשו על ידי הרשות ויהיו כשל עובדי המדינה, בתיאומים שייקבעו בתקנות. התפקוד של עובדי הרשות, התקן, השכר, גמלאות ותנאי העבודה יהיו כשל עובדי המדינה למקצועותיהם. אני מבין שלא שיניתם את זה.
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, אתה טועה. סמכויות של נציב שירות המדינה יש לשני אנשים במדינת ישראל, לנציב שירות המדינה, כי הוא הנציב, וליושב ראש הכנסת במסגרת העסקת עובדים בכנסת. אלה הם שני האנשים ואין בלתם.
היו"ר רוני בר-און
¶
סעיף 37 מרשה לנציב השירות, לפי בקשת המנהל הכללי, להרשות העסקת עובד זמני, זה רק עובד זמני. הסמכות שעליה אתה מדבר עוסקת בעובד זמני, לא עובד קבוע. אני מדבר על התשובה שנתתם לי ושאמרתי שעל פניה היא נראית לי תקינה ולכן גם אמרתי שזה יורד מסדר היום, על העסקת העוזר שלך, מר זליג רבינוביץ, חרף העובדה שאין לו תנאי סף ותנאי כשירות מתאימים. אני רוצה להגיד לכם, חוזר נציבות שירות המדינה מונח בפניי, מדבר על מבנה ארגוני של לשכות מנכ"לים במשרדי ממשלה.
יוני בן מנחם
¶
זה לא חל עלינו, אנחנו תאגיד סטטוטורי, למנכ"ל יש סמכויות בתוקף היותו הנציב לעניין המינויים לקבוע את סמכויות ואת תנאי הסף.
גלעד קרן
¶
חוק רשות השידור קובע שהדינים החלים על עובדי רשות השידור הם כשל עובדי המדינה, כולל תנאי הקבלה וההשכלה.
היו"ר רוני בר-און
¶
אתם קבעתם נהלים? אתה יכול לענות לי על זה, כן או לא? אתה תטען שאתה לא צריך נהלים, אני אומר שאתה כן צריך נהלים---
היו"ר רוני בר-און
¶
מאה אחוז, אז אני מודיע לך שלתפיסתי ולתפיסת הייעוץ המשפטי שאני קיבלתי, שרק אושש את ההחלטה שלי בעניין הזה, החוק מסדיר את מה שמותר לך לעשות, הוא לא מסדיר, אלא אם קבעת נוהל אחר וזה כתוב באיזה שהוא מקום וזה ניתן לתקיפה מנהלית, את ההעסקה של העוזר שלך, שאין לו את תנאי הסף, אין לו את ההשכלה האקדמית הדרושה על פי חוזר המנהל הכללי, שקבוע בחוזר המנהל הכללי, וכמובן גם את עניין השכר. לעניין הזה אתה מתבקש להכין תשובה סדורה, להראות לנו את הנוהל---
היו"ר רוני בר-און
¶
בוא נסתפק כרגע בתנאי הסף, אין מחלוקת בינינו שהוא לא עונה לכשירויות הסף של תואר אקדמי. על זה אנחנו מסכימים.
גלעד קרן
¶
אני רוצה להוסיף, מתוך דוח מבקר המדינה 53א' של שנת 2002, שעסק ברשות השידור, קובע מבקר המדינה: 'הדינים החלים על עובדי המדינה, הוראות התקשי"ר והודעות נציבות שירות המדינה חלים על עובדי הרשות בשינויים המחויבים, באין לה הוראות מיוחדות'.
היו"ר רוני בר-און
¶
יפה. אז יש לך עוד אבן בוחן וזה דוח מבקר המדינה שהלכה למעשה חזה בעיני רוחו את המחלוקת המשפטית הקשה ביני לבינך וחיווה את דעתו.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני מציע לך לשמור את האנרגיות לקטעים שנתעסק בדברים ש... כרגע אנחנו מתעסקים בלשכת המנכ"ל, עוד מעט נתעסק בדיסציפלינה שלך.
מיכאל מירו
¶
רק דיברתי על ציטוט של דברים שיהיה בקונטקסט. אתה יודע, נורא חשוב הקונטקסט של דברים, אז אם כבודו, היועץ המשפטי, יוכל לומר רק באיזה קונטקסט זה נאמר. להוציא משפט אאוט אוף קונטקסט.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני מציע, תאשים אותי במה שאתה רוצה, לי יש גב רחב לשאת את כל ההאשמות של עם ישראל, יועצים משפטיים הם אנשים שנותנים חיווי דעת מקצועי פרופר, אין להם שום עמדה, הם לא פוליטיים.
גלעד קרן
¶
בנושא של העסקת עובדים. אני אקריא את כל הפסקה: 'סעיף 24 לחוק רשות השידור, התשכ"ה-1965 קובע שקבלת עובדים לרשות השידור ומינוייהם יהיו כשל עובדי המדינה, בתיאומים שייקבעו בתקנות, תפקודם, התקן, השכר, הגמלאות ותנאי העבודה יהיו אף הם כשל עובדי המדינה למקצועותיה בהתחשב באופיים המיוחד של התפקידים המיוחדים לרשות בלבד. בתקנות רשות השידור, תיאומים בעניין קבלת עובדים ומינוייהם, נקבעו תיאומים לחוק שירות המדינה (מינויים), תיאומים החלים על עובדי המדינה, הוראות התקשי"ר והודעות נציבות שירות המדינה חלים על עובדי הרשות בשינויים המחויבים באין לה הוראות מיוחדות'.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני כמובן מפנה את שימת לבך שהחוזר הזה קובע את תנאי הסף בדבר השכלה אקדמית, שבמקרה דנן לא נמצאת, גם קובע את תנאי השכר, שאתה אומר שעוד לא גובשו, עוד לא לובנו---
היו"ר רוני בר-און
¶
אוקי, בסדר. אם הוא קבע משהו שהוא לא בהתאם לחוזר נציבות שירות המדינה אז אני מניח שהביקורת תחווה את דעתה גם לגבי הממונה על השכר. גם הוא לא חסין מפני הביקורת, אף אחד מאיתנו לא חסין בפני הביקורת.
ליטל פרגי
¶
ליטל, מטעם הממונה על השכר. הם פנו אלינו בבקשה לאשר את השכר שלו כעוזר מנכ"ל ואנחנו התנינו את זה בקיומם של תנאי הסף. אנחנו לא אחראים על קיומם של תנאי הסף, אבל במידה שיתקיימו תנאי הסף, אז השכר המקובל יאושר.
היו"ר רוני בר-און
¶
מכל מקום קיבלת גם מהממונה על השכר שהשכר שאתה מבקש או שהרשות מבקשת לשלם למר רבינוביץ הוא נגזרת של עמידה בתנאי סף מוקדמים. אז אנחנו חוזרים לשאלת היסוד, היה ותנאי הסף לא קיימים, אז כמובן שהתוצאה הנלווית לדבר הזה שגם השכר שמבוקש ומאושר בתנאי עבורו לא יכול לחול. אני מבקש לבדוק את זה משפטית, אם עשיתם מהלך שמכשיר אתכם לחרוג ממה שקבוע בחוזר נציבות שירות המדינה ואנחנו נברר את זה, כהרגלנו, בפגישה הדו שבועית שלנו בפעם הבאה. עד כאן לעניין האחד.
העניין השני הוא נושא המינויים המקצועיים שאני רוצה להיזקק אליו היום. אם נקרא לזה בלשון שלכם, סבב הכתבים. אדוני המבקר, אני מנסה לברור את מילותיי בקפידה ונפשי חצויה בעניין הזה. אני חושב שהדוח שהגשת, אותו דוח שמכוחו אנחנו יושבים פה ודנים בעניין הזה, 61ב', היה דוח חשוב, מאוד ממצה ודי מטלטל, בעיקר הפרק של המינויים בפועל, שיטת המינויים בפועל, ובאמת בעניין הזה אין להאשים את ההנהלה הנוכחית כי הדוח מתייחס לתקופה שקדמה לראשים המדברים כאן היום, ואת זה גם צריך לומר ביושר, אבל אני אומר ביני לביני שאני נמצא פה באיזה סוג של מבוכה, שלא לומר אפילו סוג של מפח נפש, כי בעוד אשר הביקורת, ובצדק, התריעה על התופעה הפסולה של מינויים בפועל, שעושים מינויים בפועל ואז אין בקרה ואז אין אור השמש שחושף את זה וחיים, מה שנקרא במדינת ישראל הדיבר הראשון בעשרת הדיברות, שהזמני הוא הקבוע ביותר. והרשות, ההנהלה הזאת, טיפלה באמת בחריצות ובנחישות בנושא המינויים בפועל והיא הפכה את המינויים בפועל למינויים קבועים. דא עקא שאני מתרשם ששכרנו יוצא בהפסדנו, משום שאני מקבל, אדוני המנכ"ל, אדוני מנהל הרדיו, שיטפון של תלונות על כך שהמינויים שלכם הם מינויים שלפחות למראית עין אין הדעת סובלת אותם. עכשיו אני גם אגיד מתוך הדברים שאני מקבל על מה אתם מתבקשים לענות. דיברנו איתכם בפעם הקודמת על מנהלת רשת א', היא נמצאת פה, הגברת, שלום וברכה, אני אתן לך לדבר בהמשך, אם תרצי, כמובן. בפעם הקודמת לא יכולנו לדון בעניינך משום שמישהו, בצדק לכאורה, טען שהוא שומר על צנעת הפרט שלך, אבל זו זכות ששייכת לך. אם את תרצי לשתף אותנו בדברים, את מוזמנת לעשות את זה. היה לנו את העניין של רדיו רק"ע, והיה לנו את העניין של 88FM, בין לבין התרחש סבב כתבים דרמטי ברדיו, צריך לומר שהוא התרחש מיד, שבוע ימים אחרי שמונה מנהל חדש לרשת. אני מכבד את העובדה שאנשים מגיבים מהר, במהירות, ביעילות, הרי על זה אנחנו בוכים כל הזמן, שהביורוקרטיה היא... אבל בישיבה שקיים מנהל הרדיו עם הכתבים, נעשה סבב של, יכול להיות שאני טועה במספר, אולי שבעה, אולי תשעה. במערכת נמסר לכתבים שהשינויים צפויים, אבל נאמר במפורש, על פי עדויות שבידי, ואתה יודע שאני מאשש את העדויות האלה, שלא יהיה מצב שבו כתב יקבל תחום שאינו רוצה בו, וביום שני שעבר, שבוע ימים אחרי שמונה מנהל הרדיו, תשעה כתבים קיבלו הודעה שהם זזים לתפקידים כשהרוב המכריע מבין התשעה האלה לא היו מעוניינים בתפקיד אליו נשלחו, כאשר ההודעה המקדימה הייתה שלא יהיה מצב שבו כתב יקבל תחום שאינו רוצה בו. ההודעה נמסרה לכתבים בשעות הערב, ב-2 בדצמבר, ומועד תחולתה היה למחרת בבוקר, ב-3 בדצמבר. מהלך של שעות ספורות בלבד. יכול להיות ויכוח על ההיגיון בעניין הזה, על הסדר בעניין הזה. אני קטונתי מלדעת ולהבין או להתעסק בערכי העיתונות, איך כתב של מנהל דסק מרגע לרגע זז, בלי חפיפה, בלי להיפרד, בלי להכשיר את הנכנס. יכול להיות שאתם חולקים עליי, הרי אתם מנהלים את הרדיו, לא אני, אם אני הייתי חושב שאני יודע לנהל רדיו, אולי הייתי מתמודד במכרז.
היו"ר רוני בר-און
¶
לכתבים שהודחו ככה, הודחו והוטחו, גם ב-ד' וגם ב-ט', לא הייתה שום שהות לערער על ההחלטה, הודיעו להם, 'תודה רבה, מחר במקום לבוא לסקר את ועדת הביקורת, תבוא לסקר את ועדת הכלכלה', וכמובן לא לעשות את המעבר הזה, גם אאוט וגם אין, לעזוב דבר ולהיכנס לדבר באיזה שהיא התחלה של צורה מסודרת, אלמנטרית, חפיפה. במכתב שקיבל כל אחד מהכתבים ממר קורן, מנהל רשת ב', נאמר כי הנהלת הרדיו שקלה את מכלול הנסיבות, לרבות, ציטוט 'עמדתו של הכתב'. אף עמדה של אף כתב, מכל מה שאני העליתי, לא נשקלה. אז אני לא אומר שיש הנהלות שמחויבות בשקילת עמדת זה שלגביו הם חורצים, אבל לכתוב לו 'שקלנו את זה', כשהוא יודע שלא שקלתם את זה, זה נשמע לי מופרך. לא שאלתם מישהו מראש מה עמדתו, לא אמרתם למישהו מראש, אלא ממש בשעת גזרת הדין, לאן הוא הולך, לא התייעצתם איתו ולכן ברור שלא יכולתם לשקול את עמדתו, כי לא שמעתם אותה בכלל. עולה מהעניין הזה סוג של ניסיון לקבוע עובדות בשטח, אבל מה שמטריד אותי יותר מהכול, ואני אומר לכם את זה וזו הערכה שלי, זאת לא עובדה, זאת לא עדות וזו לא ראיה, שלא רק מדובר על התשעה האלה, אלא זה סוג של אינטימידציה או איום כזה כלפי כל האחרים, 'תדעו לכם שמהיום אלה כללי המשחק ומי שלא יתנהל כפי שאנחנו מצפים שהוא יתנהל, אחת דינו'.
אני לא יושב פה רק בשביל להגן על הכתבים, גם אם בעיניי זו תכלית ראויה, אני יושב פה גם כדי להגן על המאזינים. אני חושב שכרשות שידור לאומית וממלכתית סוג כזה של התנהלות מול בעלי המקצוע שהם בסוף הדבר אלה שמספקים את התוצרים, גם עבורכם כמנהלים אבל בעיקר עבור הצרכנים ואלה המיליונים ששומעים אתכם בוקר, צהריים וערב, ומקבלים בתקופות רבות וממושכות רשות שידור איכותית, כלי שידור ברמה גבוהה, אכסניה נאותה, אני חושב שזו פגיעה גם בציבור הצרכנים, שאלה כלל אזרחי ישראל, שגם הכנסת מופקדת על האינטרס שלהם, ודאי ביקורת המדינה מופקדת על האינטרס של האזרח הישראלי.
עד כאן לעניין סבב הכתבים. יכול להיות שהמבקר רוצה לומר גם מילות פתיחה? לא, אז אני אעביר לחבר הכנסת איתן כבל, אחר כך חברי הכנסת האחרים, ככל שירצו, ואתם כמובן תקבלו, כפי שאתם מורגלים, את כל הזמן ואת כל האפשרות בעולם לתת את כל התשובה שלכם.
איתן כבל
¶
תודה, אדוני היושב ראש, אדוני המבקר, חבריי חברי הכנסת. אני אומר את זה כך, אני פניתי ליושב ראש הוועדה בבקשה לקיים דיון תחת הכותרת 'סבב המינויים התמוה', שהציג אותו בצורה יוצאת מן הכלל חבר הכנסת רוני בר-און. אני רוצה לומר את זה לכם ואני אומר את זה לנו, חברי הכנסת, ולך אדוני המבקר, כמי שמלווה את רשות השידור, את השידור הציבורי לא מעט שנים, ואני יכול לומר את הדבר הבא, לפחות לנסות; זה מטריד אותי. מטריד אותי ברמות כאלה שגם הדוחות שנכתבים הם דוחות קשים, פעם אחר פעם, פעם אחר פעם, ואנחנו יושבים פה ואני זוכר את עצמי עוד מהדיונים סביב התנהלותו של המנכ"ל בראל, ואם יש קו מנחה אחד... אני לא בא להגן על ההנהלה הקודמת, המבקר כתב דוח קשה מאוד על ההתנהלות בתקופה הזאת, אבל אני יכול לומר לאדוני שאם יש שני מרכיבים שיש ביניהם חוט מקשר, בין תקופת כהונתו של בראל לבין התקופה שהולכת ומסתמנת פה, ודרך אגב זה לא רק שם, אבל זה בא לידי ביטוי מאוד בולט שם, זה שלטון הפחד. כשאתה מדבר עם כתבים, אתה מנסה להבין מה קורה ברשות השידור, הפחד הוא גורם מרכזי בהתנהלות. וזה דבר שהוא בלתי נסבל, אדוני המבקר. אני אומר, היה פה תהליך שכשנעשה הבירור, אם על ידי היושב ראש ואם על ידי, אנשים מפחדים ל... זה פשוט לא ייאמן. זה פשוט לא ייאמן איזה פחד מתקיים בתוך המקום הזה. אני חושב, אני לא רוצה להאריך במלים כי כבר נגמרו המלים, יושבים כאן החברים המכובדים, בפנים חתומות, אנחנו אומרים את שלנו שבוע אחר שבוע, אומרים את דברנו, ולא רק שלא קורה דבר, אני אומר את זה גם לך, אדוני היושב ראש, למרות כל הדברים שאתה אומר, הם ממש מתייחסים 'הכלבים נובחים והשיירה עוברת', זו התפיסה. זה ממש כך. אנחנו באים, אומרים את הדברים שלנו, לא רק שזה לא עוזר, אלא אנחנו מוצאים את עצמנו שבוע אחרי בעוד עליית מדרגה. נקודות הפתיחה שאיתן התחלנו, כבר מי זוכר אותן? הן כבר לא רלוונטיות ואנחנו מוצאים את עצמנו פעם אחר פעם מאותגרים בבעיות בנושאים מנושאים שונים. אני כבר לא עוסק בפוליטיזציה ואני לא עוסק בכל השאלות האלה, באמת שלא, אני מדבר על תרבות ניהול בסיסית. אדוני המבקר, הנושא של סבב המינויים האלה אולי צריך לקחת אותו כלקח, או שהם צודקים וכל הדברים שנאמרים פה הם הבל ורעות רוח, או שיש כאן מעשים קשים וחמורים וצריך לגדוע אותם באבם והם מתחברים לכל הדברים שנאמרו קודם. אנחנו באים פה, דברים נאמרים, אף אחד לא שם בכלל. סליחה שאני אומר את זה, ואדוני המבקר הוציא כאן דוחות ויצר טלטלה בחברה הישראלית, במינהל הציבורי ובמערכת הציבורית כפי שאף מבקר לא עשה לפניך, אבל בעניין של רשות השידור, עולם כמנהגו נוהג, המערכת הולכת וקורסת, אנחנו מוצאים כל פעם את עצמנו בפני נושאים ש... אתה עומד כל פעם בפה פעור, ואני אומר, אני שם את ידיי באש, אדוני המבקר, שאינני עוסק בעניינים האלה ממקום פוליטי, מי שיילך ויבדוק אותי, עוד מהתקופות שבהן עשיתי, כולל התקופה שהייתי, לצערי, שר תקופה קצרה ברשות השידור. אני אומר את זה---
מיכאל מירו
¶
זה שאתה לא פה, זה בתפקידך כפוליטיקאי, זה תפקיד מכובד, כי אתה אומר שזה לא מבחינה פוליטית. אבל אולי אתה לא יודע בדיוק את תפקידך.
היו"ר רוני בר-און
¶
אם היית יושב שם ולא הייתי פונה אליך, אני מבין את הטרוניה שלך. כן, חבר הכנסת מולה, בבקשה. אני רק רוצה, אל תכעס, כי אתה העלית בפניי את עניינה של הגב', אני תמיד מפחד להגות את שמה שלא נכון.
היו"ר רוני בר-און
¶
בין לבין עניינה של הגב' צגה, אדוני המבקר, עלה בישיבה הקודמת, היא הייתה, לפי הנטען, פה גם צריך להתנהל מאוד בזהירות, מנהלת מוערכת של רשת א', מאוד מוערכת, לא נבחרה במכרז, הטענה שעלתה שזה לא מטעמים ענייניים, נטענה גם טענה על העובדה שהיא המנהלת היחידה מיוצאי אתיופיה ברשות השידור, וגם בעניין הזה כמובן שחבר הכנסת מולה יידע להרחיב יותר ממני, גם ביתר כישרון וגם ביתר ידע. בין לבין קיבלתי תלונה נוספת, הייתי אומר די דומה, האם נמצא פה מר איינאו? לא. הוא הוזמן לוועדה. האיש הוא עיתונאי מוערך כמעט 17 שנה, גם בעיתונות הכתובה אבל גם בטלוויזיה, וכל שהוא ביקש מרשות השידור באיזה שהוא שלב, לא מזמן, היה לעבור מן הטלוויזיה לרשתות אחרות של רשות השידור. מה שעשו איתו, הפכו אותו אחרי 17 שנות ניסיון כעיתונאי, התפקיד היחיד שמצאו לו ברשות זה להיות מוקדן. מוקדן, ככל שאני אפרש, זה מישהו שעונה על שיחות טלפון. אני לא יודע אם יש מוקדן אחר ברשות השידור, אז ישכילו אותי. אם אתה מכיר גם את הפרטים האלה, אז אנא. אלה חומרים שנמצאים לפניי גם כן. אני ביקשתי להזמין אותו, את יודעת למה הוא לא הגיע?
היו"ר רוני בר-און
¶
מר מירו, אני אפנה אליכם בצורה מסודרת. הרי לי חשוב, ואני חושב שלכם גם חשוב וגם עדיף, שתענו בצורה מסודרת. תאספו את כל מה שנטען, יש לכם כבר ניסיון איתי, הרי אני לא אומר לכם אף פעם לא לענות ולא אומר לכם אף פעם שנגמר הזמן, אתם עונים ככל שאתם רוצים, וכמה מבין המשתתפים שאתם בוחרים לשתף בעניין הזה. אז אנא בטובכם, תרשמו לפניכם ותענו.
בבקשה.
שלמה מולה
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש, אדוני המבקר, חברי הכנסת, אורחים נכבדים. בדיון הקודם באמת הייתי בשליחות, לא יכולתי להשתתף, אבל אני יודע שהנושא שאני הולך לענות עליו עלה בצורה מדויקת, נכונה, גם על ידי היושב ראש וגם על ידי המשתתפים. אני רוצה בראשית דבריי לומר, רשות השידור מאפשרת, או יש לה יחידה במסגרת רק"ע לשפה האמהרית, היחידה הזאת מתפקדת טוב, כמה שאני יודע, הם נותנים שירות מצוין לקהילת עולי אתיופיה, בין 90% 93% האזנה באמהרית, גם בצהרי היום, גם ביום שישי ובשעות הערב, ובסך הכול כל השירות שניתן לעולי אתיופיה הוא, נדמה לי, שעתיים וחצי, כמעט שלוש שעות, אבל אין טענה במה שקורה לגבי היחידה הזאת. מה שכן, אנחנו, יוצאי אתיופיה, לא באנו להיות מקוטלגים, או קבוצת יחידה נפרדת בחברה הישראלית. גם כאן הבית הזה העביר חוק העדפה מתקנת, או נקרא לזה העדפה מפלה לחיוב, את עולי אתיופיה, כדי שיוצאי אתיופיה לא יישארו בתוך תוכם אלא יוכלו להתמודד במכרזים ואם יש להם כישורים נאותים, בין שלושה-ארבעה מתמודדים בעלי כישורים, יעדיפו את יוצא אתיופיה. המחוקק עשה את הדבר החכם הזה ובסופו של דבר כשראינו את צגה לפני שלוש שנים, כשהיא נבחרה מבין כל העובדים להיות מנהלת רשת א', מאוד שמחנו, חשבנו שזו פעם ראשונה שהיא תהיה חברת הנהלה. אלא מה קרה עכשיו? בלי שום סיבה, בלי שום הסבר, אני לא רוצה אפילו לטעון את מה שנאמר בתוך תהליכי ההדחה או המכרז, אני לא יודע איך לקרוא לזה, אני חושב שזה דבר לא ראוי, לא נכון, לא מכבד את רשות השידור, מבזה במידה מסוימת אפילו את הרצון לקלוט את עולי אתיופיה שישתלבו בחברה הישראלית. אני חושב, אם הייתי לוקח אפילו על פי החוק, ברשות השידור יש כ-1,900 עובדים, החוק קובע 1.5% יוצאי אתיופיה, באותו סדר גודל צריך להיות עובדים ברשות השידור, גם זה לא מתקיים, ואני חושב וזה חבל, זה חבל מאוד, ודווקא רשות השידור שהיא רשות ציבורית, היא צריכה להיות דוגמה לאחרים. יש לנו בעיה עם חברות פרטיות, שלא קולטים את עולי אתיופיה, אבל אם רשות השידור מדיחה אחת ויחידה שהייתה, בטענה מופרכת, שהיא לא ראויה אפילו להתייחסות, איני יודע מה לומר יותר. אין לי פשוט... אני רק בוש בזה שהחלטה כזאת התקבלה.
אבל בזמן שבו בועטים בעולי אתיופיה, אתה רואה כתבות שבהם אומרים... זה במקום אחר, אני לא קושר עניין בעניין, אבל זה פשוט מייצר אווירה לא טובה כלפי הרבה מאוד אנשים שהיו רוצים להשתלב. אבל זה כאן העניין הזה.
העניין השני, אני לא מכיר את הפרטים של הבחור, של איינאו, אני יודע שהוא דווקא, למען ההגינות אני לא רוצה להגיד בתקופה מסוימת, אני חושב שהוא היה מועסק באיזה שהוא סידור שמשרד הקליטה סייע, העביר כסף, ורשות השידור מצאה מקום לקלוט אותו. אני לא יודע בדיוק מה ההסדר שהיה, מה הבעיה לקחת את הבחור, על פי כישוריו, לקלוט אותו. לעשות אותו מוקדן? נו, באמת, זה נראה ממש לא לעניין. זה לא לעניין. עוד פעם, אני אומר, אני חושב ש...
שלמה מולה
¶
אני אומר שאני לא יודע בדיוק את הפרטים המדויקים, אבל אני חושב שהבחור, אני כן יודע להגיד, עיתונאי, כן, הוא גם כותב בעיתונות מקומית וכן הלאה.
לעניין הכללי כולו, כמי שלפחות אני באופן אישי נלחם על כך שחופש הביטוי צריך להיות באמת הדבר החשוב ביותר במדינת ישראל, אני התנגדתי לחוק לשון הרע שבא אלינו, נקווה שנגנוז אותו, ומי שחפץ בכך ורואה את ההתנהלות של רשות השידור, קשה מאוד להגן עליכם. קשה מאוד, אי אפשר. הגיעו באמת... חבר'ה, אני לא חושב שרשות השידור, העיתונאים ברשות השידור צריכים להיות משרתי לשכת ראש הממשלה, לא יכול להיות, לא יעלה על הדעת הדבר הזה, זה לא יכול להיות. אתם צריכים להיות מנותקים לחלוטין ממה שקורה לכם, גם אם מבקשים מכם להראות את הליין אפ, לשכת ראש הממשלה, תגידו, 'אנחנו אנשי מקצוע, לא רוצים לשמוע, נעשה את עבודתנו'---
שלמה מולה
¶
אני אומר כזה דבר, תאששו לנו מה שאנחנו אומרים, שמה שאני אומר זה לא נכון. פשוט ההתנהלות שלכם מראה, בהדחת כתבים, הוצאת אנשים לא נכון, מכרז תפור מראש, אלה דברים לא טובים, לכן זאת התחושה. תאששו את התחושה, תהיו רציניים, בבקשה.
היו"ר רוני בר-און
¶
תודה רבה, חבר הכנסת מולה.
נשמט ממני משהו בעניין של עוזר המנכ"ל, תרשום לפניך גם את זה לתשובה. ככל שהאינפורמציה שמגיעה אליי היא נכונה, ואני אומר את זה כי אני מקבל את זה ברמה של אינפורמציה, רבינוביץ, העוזר שלך, מונה רשמית להיות נושא ונותן מטעמך עם ועדי עובדים על הכול, כולל ענייני כוח אדם. אם זה נכון, זה עומד בסתירה מוחלטת למה שכתוב בחוזר נציבות שירות מדינה. בתיאור תפקיד, דרישות השכלה וניסיון למשרות אמון בלשכת המנכ"ל כתוב, עובדי לשכת מנכ"ל לא ישולבו בהיררכיה הניהולית של המשרד וחל עליהם, בדגש, איסור לשאת ולתת הוראות והנחיות לדרג המקצועי במשרד. אז אל"ף, אני מבקש תשובה---
היו"ר רוני בר-און
¶
אני אמרתי שני דברים, מטפל בענייני כוח אדם וגם עוסק מול ועדי העובדים, נושא ונותן מטעמך עם ועדי העובדים על הכול.
היו"ר רוני בר-און
¶
אוקי. טוב. נבדוק. לא רציתי, זה נעלם ממני ואתה אמור לתת תשובה, אז לא רציתי שתיתן תשובה חלקית.
חבר הכנסת טיבייב, אתה רוצה להוסיף משהו לפני שאנחנו עוברים לגורמים שהם לא חברי כנסת כדי שיגידו את דבריהם, כדי שאחר כך נקבל תשובות?
היו"ר רוני בר-און
¶
בסדר גמור, את זה אני אתן לך בשמחה רבה.
גב' צגה, אני רק רוצה להגיד דבר אחד, לפני שאנחנו שומעים את הגב' צגה. לפי מה שנמסר לי היא פנתה לערכאה משפטית. גם אנחנו, ודאי משרד הביקורת, הקים חומות סיניות בין התחומים ששייכים לביקורת לתחומים שמסורים ונתונים לערכאות המשפטיות. גם אנחנו מכבדים את הכלל הזה. לא הייתי נזקק לעניינה אם היא הייתה עומדת יחידה. כיוון שאנחנו מדברים פה בשרשרת של התנהלות, אני מעוניין לשמוע אותה וכמובן אנחנו לא נקבע עמדה ולא נחרוץ עמדה ולא נפסוק, ככל שאנחנו יכולים לפסוק בעניין העובדות, ככל שהעניין תלוי ועומד בבית המשפט או בבית הדין לעבודה, אינני יודע איפה זה נמצא. בהינתן שזה מה שאמרנו, בהינתן שאת רשאית לבחור לך כל דרך שתרצי, על מנת להתבטא פה, אני פונה אלייך, או אני מבין שיש לך פה עזרה או סיוע.
היו"ר רוני בר-און
¶
אז את ודאי למודת דין ומכירה את הפרדת הרשויות ותבחרי, ככל שאת רוצה לדבר או לא לדבר, לומר את דברה. עניינה עלה פה, למה חשבתי להזמין אותך? כי כשרצינו לבדוק אם כן נעשה לה עוול או לא נעשה לה עוול, אמרו לנו ,'סליחה, אנחנו לא יכולים להגיד לכם כלום, כי זה צנעת הפרט שלה'. למיטב תפיסתי המשפטית ותפיסת העולם שלי, צנעת הפרט של מי שנפגע שייכת לו ולא במי שלכאורה נטען כאילו הוא פגע בו. אז אם את רוצה לשתף אותנו, מה טוב, אם את לא רוצה, אנחנו כמובן נכבד את זה.
תמר וינטר קמר
¶
כבודכם, אני באמת חושבת שהואיל ופנינו אתמול והיום בבוקר קיבלנו החלטה על דיון שיתקיים ביום שני הקרוב בבית הדין לעבודה ויש לנו מספר מצהירים, חלקם גם יושב באולם, אני חושבת שנכון יהיה אם אנחנו ננהל את הדיון בצורה הכי נקייה בבית הדין האזורי לעבודה, למרות שאנחנו מאוד שמחים על כך שהנושא עלה, ואנחנו באמת מודים, אבל אני חושבת שזה יהיה הדבר הכי נכון לעשות, בנסיבות העניין. אני מסכימה לגמרי עם כבודו על כל מלה שנאמרה לגבי צנעת הפרט, אנחנו מפרטים לגבי העניין הזה בצורה מאוד עניינית ומפורטת גם במסגרת הבקשה שהגשנו לבית המשפט.
היו"ר רוני בר-און
¶
קודם כל אני מכבד ומודה לך על הדברים כאן. כמובן קודם כל מכבד את העובדה שבחרתם להופיע כאן כדי להגיד את זה, שאתם מעדיפים לפרוש את עניינכם, שבחרתם בבית הדין לעבודה. אנחנו בהחלט מכבדים את זה. את כל הנושא של מרשת גברתי, אנחנו נדון בה כחלק ממכלול, כמובן לא ניכנס לפרטים כדי לא להפריע לאינטרס הלגיטימי שלכם שבחרתם לנהל אותו בבית הדין. אני שב ומודה לך שבאתם שתיכן למרות שמבחינת המהות אתם כרגע לא תורמות לדיון, ותודה רבה לך.
יש פה עוד מישהו, מכל מי שנמצא באולם, שרוצה לדבר? כן, בבקשה, מר בר מוחא, מנכ"ל אגודת העיתונאים, נכון.
יוסי בר מוחא
¶
כל ההתנהלות של המכרזים ברשות השידור שהתנהלה לאחרונה, מדובר בוועדת מכרזים שמורכבת ברובה מחברי הוועד המנהל, מנכ"ל רשות השידור, מנהל קול ישראל במידה שהמינוי נוגע לקול ישראל ואם אני לא טועה צבי צימרמן, מנהל כוח אדם ומשאבי אנוש. הוא יתקן אותי אם אני טועה.
יוסי בר מוחא
¶
לא חבר, אז אוקי, טעיתי. וכמובן שני נציגים של אגודת העיתונאים תל אביב וירושלים. לאורך כל הדרך, לאורך כל המכרזים היה פה אחד, מנהל הרדיו, במקרה של מינויים ברדיו, קם, מציג את המינוי הראוי לכאורה, ואומר 'זה המינוי וזה האיש', וראה זה פלא, כולם מצביעים פה אחד סביב המינוי הזה.
היו"ר רוני בר-און
¶
הפלא הגדול הוא שלפעמים גם נציגי אגודת העיתונאים מצטרפים לפה האחד. זה מה שביררנו בפעם הקודמת.
היו"ר רוני בר-און
¶
אוקי, קודם כל ברכותיי, אבל אני מבקש, באמת, תאמין לי, כולנו פה עם ניסיון באיך מתנהלות הישיבות האלה, אנחנו לא מפריעים אחד לשני, וכשאתה תדבר, תאמין לי, אותה אמת מידה תחול על כל הנוכחים פה, שלחלק מהם יש פתיל עוד יותר קצר משלך.
מר בר מוחא, עלתה הטענה, אני ניסיתי לבדוק אותה, שבסוף היום נציגי אגודת העיתונאים נלחמים כאריות ונופלים כזבובים, צועקים 'לא, לא, לא, לא' ובסוף ההחלטה עוברת על הפה שלהם פה אחד.
יוסי בר מוחא
¶
אני אגיד. מה שאמרת כרגע, כבוד היושב ראש, רק מוכיח עד כמה אנחנו לא באים, כשמכרז תפור כזה או אחר.
יוסי בר מוחא
¶
לא באים מוכנים כלפי אדם כזה או אחר. האנשים באים לראיון ואנחנו מעוניינים כמובן בנציג שלנו, או שני הנציגים מחליטים, כל אחד רואה מועמד כזה או אחר, במידה שהנבחר שבעצם נראה על פניו שהוא בעל רוב הקולות שהוא עשוי להיבחר והוא ראוי, מצטרפים נציגי אגודת העיתונאים ותומכים בו אכן ואז זה פה אחד. מה שמוכיח שאין אנחנו מתכוונים לכל המינויים לחלוטין, אלא מדובר במינוי אחד או שניים בלבד שבהם הצטרפנו ומצאנו שהמינוי ראוי ורצינו שאכן הבחירה תהיה פה אחד. אלא מאי? יושבים שם חברים בוועדה ומנהלים את ה... הניהול הוא פשוט... יש מינויים קצרים ביותר, קצרים ביותר, תוך חצי שעה מסתיים ובוחרים את האיש.
היו"ר רוני בר-און
¶
לו אני הייתי נציג אגודת העיתונאים, כשהייתי בא, כשאני רואה שאני בא להצגה שהיא כתובה מראש, ההתחלה שלה, האמצע והסוף שלה ידועים ומביאים אותי בתור קישוט---
היו"ר רוני בר-און
¶
דרך אגב, אף אחד לא שומע, אני אגלה לך בסוד, כך אני מרגיש כחבר אופוזיציה מול הממשלה הזאת. הכול תפור מראש ולא סופרים אותנו, אבל אני מוחה. אם יש פרוטוקול, אז אני אומר, מישהו שיקרא את הפרוטוקול, יקרא גם את הדברים שלי. האם אתם עושים את זה?
יוסי בר מוחא
¶
מעבר לזה, אני מדבר על המינוי של צגה מלקו, שאני יכול לדבר. היא לא יכולה לדבר, אני אומר, מנהלת רשת א'---
יוסי בר מוחא
¶
ודאי, מנהלת רשת א' שהייתה מינוי ראוי ביותר, עברה שלוש שנים מוצלחות ביותר, תלונה אחת לא הוגשה נגדה, הכול התנהל אצלה על הצד הטוב ביותר. המהלך שהיה כלפי מנהלת רשת א', הגב' צגה מלקו, הוא מהלך גזעני באופן ברור ביותר. יש כאן מהלך לקחת תפקיד מוצלח ביותר, שהיא ביצעה אותו על הצד הטוב ביותר... אני, שישבתי בוועדת המכרזים אז, שהביאה לבחירתה של הגב' צגה מלקו, כל כך הייתי מלא גאווה, אני, כאזרח מדינת ישראל, כמי שבעצם היה שותף להחלטה לבחור את האישה המיוחדת הזאת והמוכשרת הזאת, שהיא בעלת שני תארים אקדמאים. ומה קורה? צריך למנות את החבר'ה, צריך לדאוג לחבר'ה, צריך למנות את המקורבים. זה מה שקורה פה, וצריך אכן להישמע להוראות לשכת ראש הממשלה שמשם נוחתות ההוראות---
יוסי בר מוחא
¶
לא אומר, ראית שלא אמרתי. אמרתי את זה, אתה יודע מה אמרתי, כולם יודעים מה אמרתי, אבל לא אמרתי עכשיו. נשמעים להנחיות לשכת ראש הממשלה, ושיתבעו אותי על הוצאת דיבה באם אמרתי דבר לא נכון.
אני אומר לך, כבוד היושב ראש, כל ההתנהלות הזאת ברשות השידור היא התנהלות קלוקלת, היא התנהלות לא נכונה, התנהלות לא ישרה, ממנים אנשים מקורבים לתפקידים של עוזר כזה ואחר---
דני זקן
¶
התייחסות לסוגיית המכרזים. קודם כל כבוד המבקר נמצא כאן, אז ההתייחסות לסוגיית המינויים בפועל, וזה באמת היה מבורך, התהליך המהיר של מכרזים, אנחנו תמכנו, לפחות מול היושב ראש, שאיתו יש הידברות, בניגוד להיעדר הידברות עם ההנהלה האחרת, ותמכנו, קידמנו, הרצנו את העניין הזה. בפועל, מעבר למכרזים שמתקיימים על המינויים, יש מינויים חדשים של מינויים בפועל שמתקיימים למרות דוח המבקר ולמרות שבעצם לא אמורים לקרות ואלה מינויים זמניים, כך קוראים לזה, זה השם החדש. יש כמה מינויים כאלה בטלוויזיה ומשום מה אלה המינויים שאותם דוחים הכי רחוק. כשמתפנים תפקידים, למשל מנהל צלמים בטלוויזיה, הבן אדם פרש לפנסיה---
דני זקן
¶
המספרים יורדים כל הזמן, בוודאי, בשיתופנו, ואז ממונים שלושה או ארבעה אנשים, לפחות, שאני מכיר, לתפקידים של מינויים זמניים כבר חודשים ארוכים, מאז שאנשים פרשו ו/או החליטו לפרוש לתפקידים אחרים כמו במקרה של מנהל החדשות בטלוויזיה, שזה הכי בוטה. מספטמבר עד היום מונה מנהל שמוגדר מנהל זמני, שגם אסור לו לעשות כמה דברים והוא בכל זאת עושה אותם, למרות שהוא בתואר של זמני בלבד, ועד עכשיו, משום מה, למרות הקריאות והדרישות שלנו, לא יוצא מכרז לעניין הזה, שזה הכי דחוף והכי מהיר שצריך לצאת, משום מה לא יוצא. כמו גם מנהל צלמים, כמו גם כמה דברים אחרים.
המכרזים עצמם, הקיימים, אמרתי בדיון הקודם ואני חוזר ואומר גם עכשיו, מדברים, מדברים, בסוף אותה תוצאה ידועה מראש. דיברנו על המכרזים שהיו בשבוע שעבר. אני אגיד הערה מקדימה, חלק לא קטן מהמינויים הם מינויים ראויים, הם מינויים שהם בסדר ויותר מבסדר, חלק מהמינויים החדשים נמצאים פה, והם קיבלו את ברכתי לאחר שהם נבחרו ואני כיושב ראש אגודה וכעובד רשת ב' בוודאי אסייע להם ככל שניתן. המינויים בחלקם הלא קטן הם מינויים ראויים, הבעיה היא הדרך, השיטה. לפני המכרז הקודם שהיה בשבוע שעבר, על שלושה תפקידים, ידענו מראש מי שלושת האנשים שייבחרו, ליתר דיוק שניים ידענו בוודאות, השלישי, רק אחרי שהתברר לי שהבן אדם הספציפי שנבחר ניגש למכרז, הבנתי מיד מי הבן אדם.
היו"ר רוני בר-און
¶
יש לי בקשה, אנחנו נקיים את הדיון, אתה מדבר, בבקשה, ולא מפריעים לך באמצע, כי לא יהיה לנו זמן בשביל כל יתר הסובבים. אם ידעת, למה לא התרעת? זאת השאלה.
דני זקן
¶
התרעתי גם התרעתי. אליך ספציפית, זו בעיה אחרת, זה עניין אחר, אבל הדבר היה ברור וידוע, החברים שלי, נציגי אגודת העיתונאים שיצאו, אמרו את זה גם בדיונים עצמם. הדוגמה שאני יכול לתת, איך ידעתי מראש, למשל, שוב, מינוי ראוי, ופה אני אגיד את זה בפה מלא, המינוי ראוי לחלוטין, לתפקיד של מזכיר מערכת רשת ב', תפקיד חשוב. בלי שום קשר לכך, איך יכולתי לדעת? דיברתם על סבב המינויים, הוא נעשה יומיים לפני המכרז ברשת ב', הבחור שנבחר לתפקיד, יוסי הדר שיושב כאן, פינו לו את התפקיד, כלומר מונה לו מחליף לתפקיד, לא היו לו יותר תפקידים ברשת ב', היה ברור לחלוטין שבעצם מייעדים אותו לעניין הזה. שוב, אני רוצה להגיד את זה, עוד פעם, פעם רביעית שאני אומר את זה, מינוי ראוי בהחלט, זו לא הבעיה וזה לא העניין, העניין הוא שהיה ברור לחלוטין מראש מי ייבחר. גם במקרה הזה, גם במקרה של מנהל חטיבת הביצוע, במקרה יוסי דיבר איתי יומיים לפני המכרז ואמר לי---
היו"ר רוני בר-און
¶
אבל אני רוצה לחדד את הנקודה הזאת. אתה אומר, ואני לא אחלוק עליך, אני מכיר את יוסי לא מעט שנים, הוא עשה תחומים שבהם אני מושא הכיסוי שלו ודעתי לא נשמעת אז לכן לא אומר, אבל אני מצטרף למה שאתה אומר, הטענה היא, וזו הבעיה בעניין, שכל תהליך המכרז הוא מתנהל למראית עין.
היו"ר רוני בר-און
¶
יכול להיות שהבחירה של ההנהלה, כמו במקרה שאתה ציטטת כאן, היא בחירה ראויה, אבל כל יתר המשתתפים בקרקס הזה לא יודעים שהם שחקנים בתיאטרון שהוא כולו מראית עין אחת גדולה. זאת הטענה בעצם.
דני זקן
¶
לחלוטין. יש כאלה שלא ניגשים בגלל העניין הזה וזה חלק מהסיפור.
אני רק אוסיף עוד עניין אחד, קול המוסיקה, שוב, עניין בוטה ואני אגיד למה זה בוטה. חבל מאוד שגב' חיותה דביר שרצתה להיות פה לא הצליחה להגיע מסיבות של התחייבויות קודמות, היא כתבה לי מכתב מאוד ארוך, כהרגלה, אבל אני אתמצת אותו. ניסינו בקול המוסיקה, בהידברות עם היושב ראש, שארכה חודשים ארוכים, להביא לכך שאחד מתנאי הסף יהיה תואר במוסיקולוגיה. לא רק סתם תואר ראשון, אלא תואר במוסיקולוגיה, ראוי. אני יכול להגיד לך שהעורכים שם יש להם דוקטורט במוסיקולוגיה בקול המוסיקה וניסינו להביא את זה כתנאי סף. היושב ראש אמר לי 'תשמע, זה קשה לשנות את תנאי הסף', הוא הבטיח לי ולה חגיגית שזה לא יהיה תנאי סף, אבל זה יהיה יתרון. כלומר אם יש שניים-שלושה מועמדים שהם פחות או יותר אותו דבר, מי שיש לו את התואר ינצח, או יקבל את התפקיד של קול המוסיקה. כמובן שזה לא קרה. ניגשו שם כמה וכמה אנשים עם תארים, עם פרסים, פרס ראש הממשלה ופרס פה ופרס שם, הם היו חלק מהתפאורה להצגה הזאת, נבחר אדם שהחברים שלי הטובים, אני לא מכיר אותו אישית, אמרו שהוא בן אדם נחמד ונעים הליכות לחלוטין. זה בערך היתרון הכי גדול שלו בהקשר של קול המוסיקה. הידע שלו במוזיקה קיים, אף אחד לא אומר שהוא לא קיים, רחוק מרחק שנות אור מהידע ומהיכולות של האנשים האחרים שהיו במכרז. הצלחנו לשכנע את אחת מחברות הוועד המנהל, הגב' ירדני, שהייתה במכרז, להצביע בעד אחד האנשים הראויים, לצערי במקרה הזה זה לא קרה. הבן אדם שנבחר, אגב, אדם שקרוב מאוד לגיל הפרישה, כך שלא ברור לי למה... זו גם בעיה אחרת, אבל במקרה הזה חשש גדול וכבד מאוד גם לקול המוסיקה בהקשר הזה והטענה העיקרית שלנו היא כמובן מראית עין של מכרזים.
חיים זיסוביץ
¶
הואיל ואני חתום על תצהיר ואני מעורב בתביעה המשפטית שהגישה גב' מלקו, אני אמנע מלהתייחס ישירות לעניינה, אני רק אומר, בניגוד למה שנאמר כאן, אני מוכרח לתקן, במכרז הזה אני שימשתי נציג של אגודת העיתונאים בירושלים, לבקשתו של דני.
חיים זיסוביץ
¶
בכל המכרזים, למעט אחד, דווקא מנהל החדשות בקול ישראל, מזכיר המערכת. פעם אחת בלבד... קודם כל אנחנו בדרך כלל, שני נציגי אגודת העיתונאים, הצבענו בניגוד, בדרך כלל, שלא עבור מי שנבחר בסופו של דבר. פעם אחת בלבד, בבחירה הראשונה שהייתה למנהל רק"ע, בבחירה הזאת לבקשתו של היושב ראש הצטרפנו אני ונציג האגודה בתל אביב, כדי שהבחירה תהיה פה אחד, אחר כך כולל הבחירה במנהל רשת א' והבחירות האחרות, אנחנו סירבנו להצטרף. לא הצטרפנו עוד והתמדנו בהתנגדות שלנו למי שנבחר. זאת אומרת התמדנו לתמוך במי שתמכנו קודם וסירבנו לצרף את קולנו---
היו"ר רוני בר-און
¶
אבל אתה היחיד שבעצם היה שם בחדר. אתה מאשר את הטענה ששמענו בקליפת אגוז גם מיוסי וגם מדני, שהחברים שהם לא נציגי האגודה, קרי נציגי רשות השידור, באים עם דעה ידועה ומוקדמת מראש מי יהיה האיש שייבחר במכרז הקונקרטי?
חיים זיסוביץ
¶
הואיל ומדובר בהתרשמות, אני אמנע מלחוות דעה כאן, אני רק אומר דבר אחד, העובדות מדברות בעד עצמן.
היו"ר רוני בר-און
¶
סטטיסטיקה יכולה להביא כל תוצאה, כולל האבסורד הכי גדול בעולם, אז אני לא מתרשם... תשמע, אתה בכל אופן איש, אתה ניהלת ברדיו, אתה מכיר את כל המחילות וכל המערות וכל המנהרות וכל הזרמים התת קרקעיים שקיימים בדיסציפלינה שאנחנו בודקים עכשיו. עכשיו אתה באמת נציג הציבור פר-סה של המהלך הזה. כשאתה בא לחדר ואתה משתתף, אתה אמרת שהשתתפת בכל המכרזים, אז אל תיתן לנו בסטטיסטיקה, תגיד 'העובדה שזה מה שיצא'. האם אתה, כמסתכל, כאיש מבוגר, אני מרשה לעצמי לומר, בקי ומנוסה, יודע להגיד לי שאתה נכנס לחדר, בוודאי אחרי המקרה הראשון, ודאי אחרי המקרה השני, ואתה אומר לעצמך, 'בשביל מה באתי? ממילא הם יקבעו מה שהם החליטו בחוץ'.
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, אבל גם תגיד את החלק השני, אם אתה משתתף איתו. אני לא רוצה לחלוב אותך. זה חשוב לדעת.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני לא הייתי בחדר, אני מקבל פה ערמות של ניירות מכל הכיוונים, חלק מהדברים הם די יפים כי מודיעים לי מי ייבחר בעוד שלושה ימים, עוברים שלושה ימים וזה נבחר. אבל אתה היית בחדר.
חיים זיסוביץ
¶
תראה, זה גם משתקף בפרוטוקול. כאשר עולה שמו של אדם... זאת אומרת הליך הבחירה הוא כזה, לאחר שאנחנו שמענו את כל המועמדים בזה אחר זה, מתחיל דיון פנימי, הוא קצר מאוד, מדובר היה במינויים לרדיו, ואז מנהל הרדיו אומר את דעתו והוא מחווה את דעתו מי ראוי מכל אלה שבאו, מי איננו ראוי, ומה שקורה הוא תמיד היושב ראש והמנכ"ל רשות שידור מצטרפים לדעתו של מנהל הרדיו, לפעמים המנכ"ל עוד תרם את דעתו, כדי לחזק את דעתו של מנהל הרדיו, שתי חברות הוועד המנהל שהיו שם אפילו לא חיוו דעתן אלא הצביעו כפי ששלושת חברי ההנהלה ביקשו להצביע---
היו"ר רוני בר-און
¶
מר מירו, זאת אזהרה אחרונה, בפעם הבאה אתה יוצא מהחדר. הניסיון שלכם לכסות על כל מה שקורה בתוך החדר לא יצלח פה. בבקשה, מר זיסוביץ. אני מתנצל על זה שהפריעו לך. תמשיך, בבקשה.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני רוצה לברר עוד נקודה שעלתה בדיון הקודם. נדמה לי שזה היה אגב הדיון, אבל זה לא צריך לפגוע וזה לא צריך להיות כניסה לתחום הנבחן במשפט של הגברת צגה. אתה יודע לזכור כמה מועמדים היו בדיון על מנהל רשת א'?
היו"ר רוני בר-און
¶
מה היה משך כל הדיון, מרגע שהפטיש הכה שהדיון מתחיל עד שהוחלט מי נבחר, לגבי חמישה המועמדים לרשת א'?
היו"ר רוני בר-און
¶
ארבעה, כמה היה משך כל הדיון? כולל ראיון המועמדים והשקלא וטריא של הוועדה בינה לבינה לבין הבחירה.
היו"ר רוני בר-און
¶
תראה, אני, במקום מירו, בהערכתי הגדולה אליך, זיסוביץ, הייתי מאוד נהנה מהמחמאה הזאת. אבל כבודך במקומך יושב וכבודו במקומו יושב.
דני, דיברת.
דני זקן
¶
מאוד חשוב לי. סוגיית המינויים, היות שזה הבית שלי, המקום שבו אני נמצא, המינויים של כתבים שחבר הכנסת כבל העלה בהתחלה. דייקת בדברים, בדקתי גם אני אישית עם הכתבים, אכן רובם, זה לא היה מה שהם רצו וגם מי שרצה, מאוד לא אוהב את הצורה שבה זה קרה, אחרי יום מיד לעשות את זה. דבר שני, ספציפית להיכנס לעניינו של אחד, רן בנימיני, פעם שלישית שהוא עולה בדיונים בוועדה, הודח, אין מלה אחרת, מהתפקיד שלו בכנסת, אף שכל המערכת, כולל כל המערכת ברשת ב' יודעת שהוא עשה את תפקידו בצורה טובה ביותר. לא יודע להגיד למה, על מה ולמה. הקטע המעניין והקוריוז בקטע הזה, בהתדיינות שהייתה לו עם מנהל הרדיו לפני כמה חודשים על רקע זה שהוא הודח מהגשה גם, אז אמרו לו שהוא לא מגיש---
דני זקן
¶
אני חייב להגן עליו, גם כחבר וגם כעיתונאי שהוא חבר באגודה. נאמר לו שהוא לא יכול להגיש, בין היתר כי הוא לא מבין בכלכלה. אז לכן שמו אותו להיות כתב כלכלי.
היו"ר רוני בר-און
¶
טוב, תרשמו לכם, זה מעניין, כי את רן בנימיני, מה לעשות, לפעמים גם אנחנו מכירים את האובייקטים שאנחנו מטפלים בהם.
כן, גב' ברמן.
ורד ברמן
¶
מהנהלת אגודת העיתונאים בירושלים, לשעבר הייתי ברשות השידור.
אני רוצה רק לומר, שמרוב להיטות כאן להיפטר או לפגוע בחלק מהאנשים שהיו מקורבים בזמנו אולי לחבורה שההנהלה הנוכחית כרגע לא מצדדת בה, עושים דברים שהם פשוט פוגעים ברשות השידור. רשת ב', שהייתה רשת לתפארת, מבחינת האנשים שישבו בה, כתבים וגם הרייטינג הראה בסופו של עניין שהיא ממש רשת טובה, החילופים שנעשים פה, אני חושבת שבתור אחת שיש לה תואר שני בתקשורת ורדיו וטלוויזיה, מעולם לא שמעתי על התנהלות כזו. אמנם השוואה לרפואה בהתמחות זה קצת מוגזם, אבל עיתונאות היא בכל זאת משהו שאנשים מתמחים בו, הם לומדים את המקצוע ולא מזיזים בזלזול כזה את האנשים מתפקיד לתפקיד כאילו הם בובות שעווה. לדעתי יש פה חוסר הבנה טוטאלי במה שאתם עושים ואתם פוגעים ברשת ב' ובטלוויזיה בכלל וזה חבל, והייתי רוצה שתשימו לב לזה.
יש לי עוד בקשה, מרוב להיטות לפגוע באנשים, אני יודעת שבעוד חודשיים אנחנו בהנהלה הנוכחית נסיים את תפקידנו, אני רוצה שהחבורה הזו, שהוועדה לביקורת המדינה והמבקר, ייתנו הגנה לדני מאחר שאין לי שום ספק שפה יפגעו בו מ-א' עד ת', כמו שפוגעים באנשים אחרים ששימשו לפני כן בתפקידים חשובים. היום אנשים פוחדים אפילו לגשת לחלק מהתפקידים של יושב ראש אגודת עיתונאים וועדים, כי הם ייפגעו.
אני רוצה עוד דבר אחד לומר לגבי התפקיד של עוזר המנכ"ל. לפחות ממה שמעבירים אליי, הוא עוסק בכל דבר. יכול להיות שהוא לא יודע מה זה כוח אדם/לא כוח אדם, אז אולי צריך להגדיר במה מותר לו לעסוק ובמה לא. הוא מנהל את הטלוויזיה כמעט היום.
היו"ר רוני בר-און
¶
אוקי, תודה רבה. עוד בסבב הזה של אנשים שרוצים להישמע, לטעון טענות? טוב.
חברי הכנסת, אלה שלא דיברו, מעדיפים כרגע לדבר או לשמוע קודם... כן, בבקשה, חבר הכנסת טיבייב.
רוברט טיבייב
¶
תודה, אדוני היושב ראש. עברנו מעניין לעניין, אני לא מומחה לתקשורת, אני רק שומע את רשת ב' וערוצים אחרים, אבל דבר אחד חשוב, ממש תוך כדי הדיון, אנחנו הגענו מכל מיני מערכות, יודעים בדיוק מה זה ועדת מכרזים, גם ברמה המוניציפאלית, גם ברמה הממשלתית. מוזר לי רק דבר אחד וזה באמת קצת אני לא מרגיש נוח עם הדבר הזה, כי זה לא סוד, את סדר היום במדינת ישראל קובעת התקשורת, כבר לא חברי כנסת, לא הכנסת ולפעמים לא ממשלת ישראל, התקשורת. ואם בתקשורת מתנהלים דברים כמו ששמענו היום דווקא בוועדת מכרזים, זה, צר לי להגיד את זה, קצת... אני לא יושב חזק עם העניין הזה, זה לא כל כך פשוט גם לשמוע, שברשת ב' מתנהלים מכרזים שהתוצאה כבר ידועה מראש כמה ימים לפני. הדבר החזק ביותר, ושמענו את זה מדני, זה גזענות. גזענות בכלי התקשורת. רבותיי, אם אנחנו לא מתקנים את זה בתוך התקשורת, ואנחנו מדברים על זה החוצה, לא מסתדר לי. אני פשוט מתנצל, זה באמת לא מסתדר לי, כי התקשורת, לפני שהיא צריכה להעביר ביקורת לקהל, לפוליטיקאים, לכל מיני ארגונים אחרים, היא צריכה להיות קודם כל, לפחות להיראות שהיא נקייה בעניין הזה ומה ששמעתי פה, גזענות זה דבר מאוד כבד. אני מאוד מקווה, אדוני היושב ראש, ותודה לך שהעלית את הנושא, שבעניין הזה אנחנו נקבל תשובה, לפחות מרשת ב'. אני מאוד מקווה שנקבל את התשובות שהדברים לא בדיוק... אני מקווה שהם לא נראים כמו שהציגו אותם, אחרת אני מרגיש כאזרח במצב לא נוח.
היו"ר רוני בר-און
¶
תודה רבה.
חבר הכנסת דר' נחמן שי. אתה אפילו גדלת במערכת הזאת, ניהלת אותה, האם לילד הזה התפללת?
נחמן שי
¶
אוה, אלה שאלות קשות. יש הרבה ילדים שלא התפללתי להם, אבל הם גדלו ולפעמים יצאו ...
רוני, אני אומר ככה, אל"ף, אין לי ספק שנכון לאייש תפקידים שהיו מאוישים במינויים זמניים ולהפוך אותם למינויי קבע. זה הליך שהוא נכון ואני זוכר אותו היסטורית, כשזה צבר מינויים ברשות השידור שהם מינויים ואני שומע עכשיו שיש מינויים מספטמבר שאתם כבר מרגישים לא נוח. אני יודע שיש מינויים של שנים ש---
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, אבל אני אומר עוד פעם, אני רציתי לחסוך זמן, אז לא כיילתי את הדיון הזה לכל המשתתפים שלא היו בכל הדיונים הקודמים. בעניין הזה הרשות וההנהלה עשו מהלך חשוב, המספרים צומצמו באופן ניכר ובמהירות, רק בפתיח לדיון הצגתי את השאלה האם לא יצא שכרנו בהפסדנו, האם העובדה שמינויים בפועל הופכים למינויים לכל דבר ועניין אבל בדרך נרמסים כללי המשחק ההוגן, לפחות כלפי כל המועמדים. זו שאלה שהצבתי בפתיחת הדיון.
נחמן שי
¶
לפעמים יכול להיות שהמהירות מכשילה, כי רוצים מהר מהר לסגור את הדברים, אז גם מונעים מאנשים שניגשו למכרז אחד, אני לא בטוח מה הכללים, אם הם יכולים לגשת למכרז אחר, כי אז הדברים נעשים תלויים אחד בשני. אבל צריך לבדוק את הדרכים שבהן המכרזים האלה נעשים והאם הם באמת תואמים את הכללים והנהלים הציבוריים, לאו דווקא אלה של רשות השידור, כי מהתיאור שתיאר פה חיים זיסוביץ, שגרם גם לי אי נחת מסוימת, נכון שזה לא נכון להציג הליכים של ועדה בחוץ, זה נכון---
נחמן שי
¶
אני יודע, אבל יחד עם זאת יכול גם להיות שאם נעשו בפנים דברים שאינם תקינים, אז עדיף לומר את זה ואז אתם תצטרכו לקחת על עצמכם את התיקון.
היו"ר רוני בר-און
¶
גם פה צריך לכייל את המשתתפים. בדיון הקודם הבטיח יושב ראש הרשות להתייעץ עם הייעוץ המשפטי כדי לחשוף בפני הוועדה מסמכים פנימיים של מכרז. הייעוץ המשפטי שלו קבע שהוא צריך לפנות קודם לבעלי העניין, קרי המועמדים במכרז, לקבל את הסכמתם או אי הסכמתם ואז, אם הם יסכימו, הוא ייתן את המסמכים לוועדה, ואם לא, נראה דרך אחרת לפתור את הבעיה. היא עומדת כרגע גם בלוחות הזמנים, צריך לציין שהרשות, כל התחייבות שהיא לוקחת על עצמה כלפי הוועדה, היא מקיימת. גם הדוח על התפלגות השידורים וגם הדברים האחרים. בעניין זה לי ודאי אין כל טענה ולא צריך להוסיף טענות במקום שאין.
נחמן שי
¶
האם יש תכנית במינויים האלה, האם מתחילים ממנהל ויורדים למטה, או שפועלים בדרך ספורדית? את זה לא---
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, אנחנו במקום שבו קיבלנו טענה, אני לא יכול לבדוק כוועדה, אני גם חלילה לא רוצה להישמע כמי שמשיא למישהו אחר עצות מה לבדוק ואיך לבדוק. אנחנו מנהלים מעקב אחרי דוח מבקר המדינה, הבנצ' מארק של הוועדה הזאת הוא דוח מבקר המדינה ואם קורים דברים אחר כך, כפי שעולים מפעם לפעם, זה חלק מהמעקב שלנו. אנחנו ביקשנו עכשיו שלושה מכרזים, היושב ראש התחייב עליהם, היום עולה עניין נוסף ששמענו, שאנחנו לא מכירים אותו, כי האיש לא פה ואף אחד לא טוען בשמו, אבל אמירה מהסוג של זיסוביץ, שאני לא מקבל את מה שאתה אומר, מירו, וזה המקום להתווכח על זה, שאם אומר לך זיסוביץ, בלי להיכנס לפרטים, 'אני נכנס לחדר ואחרי מכרז אחד רואה שכל המכרזים האלה הם כרוניקה של תוצאה ידועה מראש, ואני שואל את עצמי, אני לא רוצה להשתתף בהצגה הזאת, אני לא בא', הוא לא פוגע בשום דבר, גם אם אתה חושב אחרת, ולא נפתח עכשיו את הדיון.
בבקשה, נחמן, תמשיך ותסיים בבקשה.
היו"ר רוני בר-און
¶
תמשיך ותסיים. אני לא מתכוון שלא תסיים, אני מבחינתי תסיים בעוד שבועיים, אבל תסיים.
נחמן שי
¶
קודם כל אין ספק שעלו פה מקטעים ששמעתי דברים לא תקינים שטעונים בדיקה ותיקון. זה עולה על פניו. אני רוצה להתייחס לסבב הכתבים ששמענו עליו בכמה מקומות. זה נכון, עוד פעם, להחליף מדי פעם בתפקידים את שטחי הכיסוי שלהם, זה תהליך בריא ונכון, אבל אני חושב שזה נעשה בצורה לא עניינית. אתם אולי ניסיתם להסדיר הזזה אחת על ידי קבוצה של הנעה של כתבים בסבב הזה, ההתרשמות שלי מהכתב הפרלמנטרי הייתה טובה, הוא לא עשה לי שום שירותים---
היו"ר רוני בר-און
¶
נחמן, אתה מקלקל לי את הדרך שבה אני מנהל את הדיון. לקריאת ביניים, אל תתווכח איתו עכשיו.
נחמן שי
¶
הוא שאל שאלה, עניתי לו. לא, התשובה היא לא. אני חושב שאתם צריכים לבדוק את זה לגופו וגם אורך קדנציות וכדומה, יכול להיות שצריך לקבוע זמן מרבי שכתב משמש, ואפילו אני לא פוסל את הרעיון להניע תפקידים, אני מציע להשקיע בזה---
נחמן שי
¶
אין קדנציות, אבל אפשר לקבוע אורך מרבי או קצר לתפקיד.
אני רוצה להעלות פה סוגיה אחרת, רוני, הנושא של סקרים ברשות השידור. אני יודע שיש תקנון שמגדיר איזה סקרים, בעיקר סקרים פוליטיים, ברשות השידור. כי לכל אחד ברור שלסקר יש השפעה, הוא לא רק נגיד משקף אלא הוא גם משפיע, זה על דעת כל העולם. מעניין אותי לשמוע האם אתם בוחרים את הסוקרים על פי מכרז, האם יש אורך זמן לתעסוקה שלהם, האם בוחנים שאין ניגוד עניינים בין העבודה שהם עושים לרשות לגופים אחרים, האם הם מקבלים תשלום עבור התרומה שלהם ל רשות, כלומר מה היא שיטת הבחירה. אני לא פוסל, עוד פעם, עשיית סקרים---
נחמן שי
¶
יש יותר מאחד, יש גם ברדיו וגם בטלוויזיה וכדומה. אני אומר עוד פעם, אני לא פוסל, אתם יכולים לעשות סקרים, זה בסדר, האם בוחנים אותם. זה נושא שטעון בדיקה מדוקדקת, הוא גם מופיע עוד בתקנון נקדי, אם זיכרוני אינו מטעה אותי, אבל גם בחיים השוטפים. כולם עושים סקרים, לרשות השידור, עוד פעם, יש אחריות מיוחדת, לדעתי, בהיותה שירות ממלכתי ציבורי. ואני לא רוצה לנקוט עמדה עד שאני אקבל את התשובות שלכם. תודה.
אורי אורבך
¶
רבותיי, אנחנו הרבה פעמים מנהלים פה מערכה שלפעמים נראית כאבודה, של הגנה על עיתונות, בעיקר העיתונאים לשעבר בבית הזה, מפני הממשלה. קשה מאוד להגן על העיתונאים מפני עיתונאים. זה כמעט בלתי אפשרי, אנחנו לא יכולים להיכנס לרזולוציות האלה, אבל אתם יודעים, העצים פוגעים אחד בשני, מתי? כשאחד העצים הופך להיות הקת של הגרזן, כשהוא עובר למחנה האחר. תזכרו את האחריות הזאת. אני חבר בקואליציה---
היו"ר רוני בר-און
¶
תאמין לי, את השפה שלי הוא מבין יותר טוב. לא נתתי לאף אחד להפריע לך כשאתה דיברת ואני לא אתן לך להפריע לאף אחד אחר.
בבקשה, עכשיו תמשיך.
אורי אורבך
¶
זה מאבק, לא יודע, הוא אפשרי, הוא קשה, אבל אפילו הנראות של הדברים צריכה להיות בימים שיש מתקפה כזאת ומתקפה אחרת, צריך הרבה יותר זהירות. זה במובן של יחסי עיתונות ושלטון. אבל גם יחסי עיתונות מול ציבור, זה שמתעניין בפרטים האלה, רובם לא מתעניינים בדיוק מי הכתב המדיני ומי הכתב הכלכלי, אבל אפילו ביחסי עובד-מעביד שלא קשורים לעיתונות. כשאדם או אנשים מרגישים שנעשה להם עוול, שהם מוזזים באבחה אחת, פתאום, בלי שקרה משהו מיוחד, או שהמכרזים ... אנשים אפילו לא צריכים להיכנס כנראה לחדר כדי לדעת מי ייבחר, סתם בזבוז זמן בחדר, זאת בעיה מאוד קשה לא רק בשירות מדינה, גם בשירות פרטי, גם בכל מקום שבוחרים. לכן מה שאני אומר לכם בכל דיון, צריך להיות מאוד זהירים, כי יש תמיכה פה בכנסת בשירות שידור ציבורי עצמאי, חופשי, לא ממשלתי, אלא ציבורי. אני פשוט מפציר בכם להיות הרבה יותר זהירים גם במעשים ובעיקר בנראות של הדברים האלה.
היו"ר רוני בר-און
¶
מר אורבך, אולי אתה לא יודע, אבל גם הם יידעו, שאלמלא ההתערבות הבוטה שלי, כלא נהנה משירותי הקואליציה, לא בטוח שהתקציב שלהם היה עובר במשרד האוצר ומשרד ראש הממשלה עד עצם היום הזה, אבל ישיבה אחרי ישיבה---
היו"ר רוני בר-און
¶
מאה אחוז, אז כמו ששר האוצר וראש הממשלה, כל ישיבה קיבלו ממני מה שנקרא מכתב גלוי, הם יקבלו גם עכשיו שהם לא מעבירים.
היו"ר רוני בר-און
¶
תודה רבה.
דומני שהטענות מהצד של חברי הכנסת וככל שנשמעו אנשים שהם לא חברי כנסת, הגיעו לסיומם, עכשיו זמן התשובות. לפני זמן התשובות שלושה תיקונים, אחד היועץ המשפטי רוצה לתקן משהו במה שהוא אמר קודם, שיוכל או לשרת אותך או יגרום לך צורך לענות גם על זה.
גלעד קרן
¶
תיקון וחידוד של הדברים שנאמרו קודם לגבי הסמכויות של נציב שירות המדינה. אכן, ישנן סמכויות של נציב שירות המדינה שהן מוקנות למנהל הרשות---
יוני בן מנחם
¶
זה בדיוק אותו אפקט. רוני, גם לי מותר פעם להעיר לך איזה הערה, בנימוס כמובן. לא פוגע בכבודו.
גלעד קרן
¶
אבל בכל מקרה, מדובר בסמכויות כגון אישור תקנים, חתימה על כתב מינוי, הכרזה על משרה פנויה, הארכת תקופות וכולי.
גלעד קרן
¶
לפי חוק שירות המדינה. בכל מקרה, אנחנו עדיין סבורים שככל שרוצים לסטות מהוראות התקשי"ר או מחוזרי שירות מדינה בנושאים מסוימים, צריך לקבוע את זה מפורשות בנהלים, זה עדיין עומד בעינו.
היו"ר רוני בר-און
¶
עד כאן התיקון של היועץ המשפטי. עכשיו אני רוצה להדגיש שני דברים, בבקשה, מר בן מנחם, אדוני המנכ"ל. אחד, הטענה שעלתה פה, אני מקווה שהיא לא נבלעה, אבל אני מבקש לקבל עליה תשובה, איך אתה מסביר את הרעיון שלפני מספר חודשים מר בנימיני נשללה ממנו הזכות או הרשות להגיש יומנים ונטען נגדו שאין לו ידע בכלכלה, כאחת מן הסיבות, ולעומת זאת כרגע הצרחה שלו, העברה שלו מתפקיד הכתב בכנסת הייתה לתפקיד שמסקר, דומני, את משרד האוצר או את בנק ישראל או את שניהם ועוד כאלה, אבל בוודאי עניינים שדורשים ידע או טריוויה כלכלית. זה העניין של בנימיני.
ועניין הסקרים, שפירט בפניך נחמן שי, אני גם קיבלתי לא מעט טענות. גילוי נאות, כאיש קדימה אני לא צריך להיות מאושר בימים האלה מהסקרים, אבל אני מטפל בעניינים שגם לא נעים לי להיות בסביבתם, האם זה נכון שמר דגני, שסוקר עבורכם, לא מקבל מכם שכר, והאם זה נכון שמר דגני, שסוקר עבורכם ולא מקבל מכם שכר גם סוקר בשכר עבור הליכוד? והאם בהינתן שנתונים אלה נכונים, דעתך נוחה מהעניין הזה, מהסידור הזה? אם המציאות הזאת לא במציאות, אתה פטור גם משאלת ההתייחסות שלך, אבל אם המציאות היא מציאות אז מעניינת אותי ההתייחסות שלך.
בבקשה, עכשיו תחלק את סדר הדוברים ביניכם, תענה אתה על מה שאתה רוצה ושמירו יענה על מה שהוא רוצה ושאחרים יענו על מה שהם רוצים, ובלבד שלא חוזרים פה אחד על דברי השני. בבקשה.
יוני בן מנחם
¶
כבודו, בקשר לבנימיני, אני אשאיר למנהלי הרדיו, כיוון שהם טיפלו במינויים, לא אני עסקתי בזה, להשיב, כי הם יודעים את העובדות יותר טוב ממני.
לגבי הסוקרים, חלק מהידיעות ראיתי בתקשורת, אני לא רוצה לתת לכם תשובה מטעה, אני מבקש לבדוק את זה ולהשיב לך בצורה מסודרת אחרי שאבדוק את כל הנתונים לעומק. לגבי מר דגני, אני רק יודע שהוא עושה את הסקרים האלה תקופה ארוכה, כמה שנים, זה לא דבר חדש.
היו"ר רוני בר-און
¶
לדעתך סוקר שסוקר עבור רשות שידור ממלכתית, עזוב כסף/לא כסף, וסוקר בה בעת עבור מפלגה שהיא חלק מסדר היום הפוליטי, תקין בעיניך?
היו"ר רוני בר-און
¶
האם זה נכון מה שאומרים לי, שהעבודה בין סוקר ברדיו בטלוויזיה, היא לא עבודה שטלפון 'דגני, יש לי שידור פוליטיקה ב-21:30 ביום ג', אני רוצה שתבדוק לי סקר מנדטים, סקר פופולאריות של ראש הממשלה', אלא מגיש התכנית, או מי שמטפל בנושא הסקרים עושה פעולות של מיקוד הסקר מול הסוקר. אתה צריך לדעת את זה, אתה מנכ"ל רשות השידור.
יוני בן מנחם
¶
אני אומר לך, קודם כל מדובר באנשי מקצוע שהיום יכולים לסקור למפלגה כזאת ומחר יכולים לסקור למפלגה אחרת, והסוקרים האלה הם אנשי מקצוע שעושים את זה כל השנים ואין פה דבר חדש בזה שהם סוקרים פעם מפלגה כזאת או אחרת.
אורי אורבך
¶
הם אנשי מקצוע בתחום... כמו שאתה יכול להגיד על האסטרולוג שהוא איש מקצוע, אל תתפעלו יותר מדי מאנשי מקצוע, זה מקצוע מאוד... זה לא מדע מדויק.
אורי אורבך
¶
לא, אנחנו פה כולנו באיזה כבוד גדול כשמדובר באנשי מקצוע. המקצוע עצמו הוא בעייתי, לא אנשי המקצוע.
יוני בן מנחם
¶
עמדתי להשיב לך. אני ידעתי מה שאלת, אני לא אתחמק מהשאלה. בדרך כלל הפרשנים הפוליטיים ממקדים מבחינת העניין החדשותי את הסוקר על הסקר שהם רוצים ש---
יוני בן מנחם
¶
אז לגבי הסקר, אני אתן לך תשובה יותר בדוקה, כי אני לא רוצה להטעות. לגבי מה ששאלת על מר בנימיני ישיבו פה מנהלי הרדיו.
אני רוצה לומר כמה דברים כלליים, ברשותך, לגבי הדברים שנשמעו פה. קודם כל אני מכבד את מבקר המדינה שכיבד אותנו בנוכחותו כאן, אני מייצג רק את ההנהלה, אני מנכ"ל רשות השידור, אני לא מייצג את מוסדות רשות השידור, היושב ראש ביקש ממני להתנצל, הוא נמצא בחוץ לארץ אבל הוא העביר לך גם בכתב את כל מה שביקשת לקראת הישיבה הזו. המגמה של מוסדות רשות שידור והנהלת רשות השידור ליישם במהירות את דוח מבקר המדינה האחרון בכל מה שקשור במיוחד למינויים בפועל ואנחנו יצאנו לדרך ופרסמנו עשרות מכרזים. המכרזים האלה מתבצעים בצורה כ... קודם כל בתוך הארגון, ואם לא נמצאים אנשים מתאימים, המכרזים האלה יוצאים החוצה למכרז פנימי חיצוני, ואם במכרז פנימי חיצוני גם לא נמצא המועמד המתאים, אז הם יוצאים לוועדת איתור, וכך קרה בתפקידים חשובים כולל מנהל הטלוויזיה ותפקידים אחרים ברשות השידור.
אני רוצה לומר שתיאוריית הקונספירציה הזאת ששמעתם אותה פה היא תיאוריה שנובעת ממחנאות בתוך רשות השידור, מחנאות וסכסוכים פנימיים, והיא איננה נובעת מדברים אחרים. לצערי הרב, חלק מהמחנאות הזאת מתבטאת---
יוני בן מנחם
¶
כן. כי ברגע שנבחר מועמד שהוא לא לרוחם של אותו מחנה, או של אגודת העיתונאים, אז מיד הם קופצים שזה מכור ותפור מראש והכול ידוע מראש, אבל ברגע שזה לרוחם זה בסדר, אז המכרז תקין וראוי והאדם הזה ראוי והאדם הזה לא ראוי. אני מציע לא להכפיש את העובדים, אני חושב שרוב המינויים שעד היום נבחרו הם מינויים ראויים מבחינה מקצועית, זה עבר את המבחן של חברי ועדת המכרזים. אני רק חבר אחד, אני אפילו לא יושב ראש ועדת המכרזים ואני חושב שהמינויים האלה הם ראויים, ולבוא ולהטיל רפש ולהגיד שהדברים האלה תפורים מראש והאדם הוא לא ראוי, לדעתי זה לא בסדר, זה נובע ממחנאות ומסכסוכים פנימיים.
היו"ר רוני בר-און
¶
כן, אני לא רק ארשה לך, אני גם מבקש שתסיים. אנחנו לא שמענו פה את הכתבים, אם היו באים הכתבים והיו מתלוננים, 'עשו לי ככה', 'עשו לי אחרת', אז ההערה שלך במקום, מלחמות, מחנאות, ברשות השידור הכול זה... מה שייך זיסוביץ למחנאות ברשות השידור?
יוני בן מנחם
¶
שייך ועוד איך, אבל לא ניכנס לזה, אלה לא עניינים אישיים, כבודו. אני רק אמרתי את הדברים כפי שאני רואה אותם.
יוני בן מנחם
¶
ולצערי הרב גם חלק מהמחנאות הזו מתבטאת בגיוס פוליטיקאים. כמובן אני מכבד מאוד את הוועדה הזאת ואין לי שום בעיה לבוא לוועדה ולהסביר, ואני מכבד את יושב ראש הוועדה ואת החברים, אבל לפעמים נעשה פה שימוש, לדעתי ולהערכתי, בפוליטיקאים, גם כדי לנגח את הנהלת רשות השידור ומוסדותיה. לנו אין מה להסתיר, המכרזים האלה שקופים, יש פרוטוקולים ואנחנו גם נעביר לך, כפי שביקשת.
הדבר שהכי הקפיץ אותי פה, זה העניין של הגזענות שניסו להדביק לרשות השידור, ואני אומר את זה לכבודו, חבר הכנסת מולה---
יוני בן מנחם
¶
אני רוצה לומר, ויושבת פה הגב' צגה מלקו, עוד כשהייתי מנהל הרדיו, והיא יכולה להעיד על הדבר הזה, אני טיפלתי בבעיותיה האישיות, אני לא אכנס מצנעת הפרט לדברים האלה, אבל מי שקידם אותה לראש מדור אמהרית הייתי אני. נכון, צגה? זה את יכולה להגיד כן, זה לא עניין משפטי.
יוני בן מנחם
¶
הניסיון הזה להראות שכביכול אנחנו פוגעים באתיופים, אני חושב שזה ניסיון נואל. אני חושב שבקטע הזה אתם צריכים ממש... אנחנו מגנים כל תופעה כזאת, אנחנו לא עושים את הדברים האלה. להיפך, אני חושב שצגה זכתה לקידום בגלל היותה אתיופית, ומי שעשה את זה הוא אני, אז לבוא ולהציג את זה פה---
היו"ר רוני בר-און
¶
ולא עולה על דעתי שכשאני שואל שאלות שלא נוחות לך, אז זה צנעת הפרט, וכשאתה רוצה לפאר ולרומם ולו אולי אפילו בצדק את מה שפעלת, אז פתאום אין צנעת הפרט.
יוני בן מנחם
¶
לא לנסות לעוות את דבריי. הגב' צגה קודמה ואף אחד לא פגע בה בגלל היותה אתיופית. נקודה. זה מה שיש לי לומר על זה.
לגבי מצג השווא שהוצג פה לגבי המכרז על מנהל קול המוסיקה. נכון שהתמודדו מוסיקולוגים ונכון שאנחנו פתחנו את זה והרחבנו את זה כדי שיבואו אנשים מקצועיים מבחוץ, אבל התברר שלרוב המתמודדים יש תפקידים באקדמיה והם לא היו מוכנים לוותר על תפקידם באקדמיה ולהקדיש את כל מרצם וזמנם לתפקיד הזה של מנהל קול המוסיקה ולהתעסק רק בזה במשרה מלאה ברשות השידור. זו הסיבה שהם לא נבחרו, כיוון שהם לא היו מוכנים להקצות את כל זמנם. אז לבוא ולהציג את זה כאילו הנה, התמודדו אנשים מקצועיים, אקדמאים ולא בחרו בהם, זאת הסיבה האמיתית.
היו"ר רוני בר-און
¶
לא. אם יישאר לי זמן, אני אתן מה שנקרא סבב של תשובה, אחרת יתפתח פה דיון שאני לא יכול לשלוט בו.
בבקשה , מר בן מנחם.
יוני בן מנחם
¶
אתה אמרת שתאפשר לכולם לדבר. אולי אציג את האנשים. יוסי הדר, אתה מכיר אותו, הוא רכז המערכת ברשת ב'.
מיכאל מירו
¶
אני רוצה להעיר פה הערה בסיסית, כי לדעתי יש פה איזה בלבול בתחומים. אני מכבד פה את המקום הזה, את ועדת הביקורת, אבל ביקורת נעשית לאחר מעשה ואתם עושים פה משהו באון ליין, עוד לפני שמתקבלות החלטות---
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, אני רוצה שתדבר, אם הביקורת נעשית לאחר מעשה או און ליין, זה דיון ציבורי שמתקיים פה לפחות מאז כניסתו של מבקר המדינה הנוכחי לתפקיד. חלק מהדברים צריכים להיעשות און ליין, נעשים און ליין---
היו"ר רוני בר-און
¶
אתה צריך לתת תשובות, אתה לא תיתן ציונים אם הוועדה עושה נכון או לא נכון, אם אנחנו מקדימים או מאחרים. אנחנו עושים את תפקידנו, טוב או רע, יחליט הבוחר בעוד שנה, בעוד שנתיים. אם אתם עושים את תפקידכם, טוב או רע, אנחנו לא יודעים מי מחליט בינתיים ועל זה בדיוק אנחנו בודקים. אז בבקשה תענה לדברים שעלו כאן ואל תתחיל להסביר למה הוועדה לא נושאת חן בעיניך.
מיכאל מירו
¶
סליחה, חבר הכנסת בר-און, אתה נכנסת לדבריי, לא שמעת אותם עד הסוף וחבל לי שכך אתה מקבל החלטות.
מיכאל מירו
¶
צריך לדעת להקשיב גם. אז אני אומר שאתם מתערבים פה בזכות הניהול שקיבלתי כדין. יש לי זכות ניהול, יש כזה דבר, ואתם צריכים לתת לנו לנהל את המערכת. אנחנו אחראים על מערכת ציבורית ולא יעלה על הדעת שתהיה פה התערבות כל הזמן בצורה ממש לדעתי כבר עוברת את גבול המידתיות והסבירות של אנשים שהם באים מהמגזר הפוליטי. וזה בסדר, אני מכבד את הפוליטיקאים, ההערה שלי לחבר הכנסת כבל הייתה שתפעלו מתוך כבוד למקצוע, לא מתוך זלזול. כשאומרים פוליטיזציה, אתם בזים גם למקצוע של עצמכם ואני לא אומר את זה, כי אני מכבד מאוד את המקצוע, זאת הדמוקרטיה. הדמוקרטיה שיש לי נבחרי ציבור שזה התפקיד שלהם. אז בואו נכבד את המקצועות שלכם ו---
היו"ר רוני בר-און
¶
מר מירו, בזה זה מסתיים, אתה מוכן לענות על הטענות שעלו פה כנגד הניהול של רשות השידור, שבו אנחנו עוסקים היום?
מיכאל מירו
¶
אני לא אוהב את היחס המזלזל הזה. אני מכבד אותך, חבר הכנסת כבל, ובוא תשמור על תרבות הדיבור. אתה נבחר ציבור, אל תזלזל במקצוע שלך. נבחרת על ידי אנשים, על ידי אזרחים ו---
מיכאל מירו
¶
אין שום בעיה. לגבי המכרזים, לא לחינם, ואני עשיתי עבודת הכנה, יש דיון שהיה בבית המשפט העליון בראשות כבוד הנשיאה דורית בייניש שהם מדברים ומתפלפלים בסוגיה של הסודיות, של הדיונים. יש לזה סיבה, מפני שצריך להיות פה גם העניין של הסכמה מדעת ופרטיות---
היו"ר רוני בר-און
¶
תרשה לי, אתה לא מנהל פה את הדיון, אני מנהל פה את הדיון. אני קיבלתי את עמדתו של יושב ראש הרשות שעד שהוא לא יקבל תשובה מהיועצת המשפטית שלו אין לי חצי טענה אליו. ברגע שהתשובה שלו תהיה שהוא מספק מה שאנחנו מבקשים, נפתרה הבעיה. אם הוא לא מספק את מה שאנחנו מבקשים, תבוא מוכן לדיון הבא עם מה שאתה קורא פלפולים והבהרות.
מיכאל מירו
¶
שוב, לא נתת לי להשלים את המשפט, מפני שאני פה בא לדיון בידיים קשורות ועל זה רציתי לדבר על הידיים הקשורות, מפני שאתה נותן פה לאנשים שישבו, מר זיסוביץ שישב בוועדת הדיונים, אני מנוע מלהגיב לדבריו, מפני שגם הוא וגם אני צריכים לשמור על מה שהיה בוועדת המכרזים בסוד, כך כתוב לי בנהלים ואסור לי לעבור על זה. זה מה שאני בא להגיד, מפני שיש עניין של אתיקה של ניהול. אין מה לעשות, אנחנו לא יכולים לפרוע את השטר הזה מול העובדים, אני לא יכול לבוא ולדבר על דברים שבצנעת הפרט, ואסור לזלזל בדבר הזה, משום שלא לחינם באמנת הלסינקי---
היו"ר רוני בר-און
¶
אתה יכול לענות על השאלה הבאה, האם הייתה אי פעם בכל המכרזים האלה, ואתה השתתפת בכולם, והיו לא מעט מכרזים ואתה השתתפת בכולם, מחלוקת עניינית בין הנציגים של רשות השידור? עזוב את אגודת העיתונאים, אלה טראבל מייקרים, אלה מחנאות, אלה כל הדברים הרעים, ביניכם, הייתה פעם מחלוקת עניינית על מועמד?
מיכאל מירו
¶
נעשה דיון רציני ועמוק בתוך ועדת המכרזים ולפעמים יש מחלוקות ומנסים לגשר עליהן גם בתוך הוועדה.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני שואל אם הייתה בוועדת המכרזים שאתה נטלת בה חלק, שאחד אמר 'אני בוחר ראובן', השני אמר 'שמעון' והשלישי אמר 'לוי'?
היו"ר רוני בר-און
¶
אני מודיע לך שהפרוטוקול, למרות שהוא מצולם לא קורא תנועת ידיים, מה הייתה התשובה הזאת כששאלתי אותך אם זה יופיע במסמכים?
מיכאל מירו
¶
אני אומר את זה בצורה הכי מפורשת, כן. בפירוש. לא הכול מתקבל בהרמת יד אחת והכול בסדר, אין, יש ויכוחים, כמו בכל מקום שמכבד את עצמו.
מיכאל מירו
¶
גם לגבי המינויים, אני לא אכנס לגופם של המינויים, אבל פה נעשה לפי הנוהל של רשות השידור והוא נמצא פה לידי, אני מוכן להציג אותו גם לפני הוועדה וגם חבר הכנסת---
היו"ר רוני בר-און
¶
סליחה, מר מירו, באמת עם כל הכבוד, בדיון הראשון למיטב זיכרוני, ניסו להתנפל על הבחירה שלך ואני מנעתי את זה. אז בוא, הדיון הוא לא קל, הוא לא קל לכולנו, אתם, מה שנקרא כפופים להוראות הפלפולים המשפטיים בדבר צנעת הפרט של המכרזים, אנחנו מוצפים, מוצפים, אני אומר לך, מוצפים בערמה של מסמכים וקריאות טלפוניות ופניות, חלקן אנונימיות, חלקן גלויות, כשחצי מהפנייה היא בכי ותחנונים שהם לא ייחשפו בשום אופן. אנחנו לא יכולים לא לטפל בדבר הזה, גם אם אתה חושב שאנחנו עושים ביקורת און ליין ולא מחכים שהכול יהיה גמור, סופי, מוחלט, נחרץ ואז נבוא לטפל בעניין הזה, אני חושב אחרת. אתה חושב שאני מתנהל שלא בהתאם לסמכות שלי, הדרך פנויה, יש לכם יועצים משפטיים טובים.
בוא תמשיך. באמת לא התכוונתי לפגוע בך, הייתי צריך לבקש משהו מהמבקר, ראית בזה סוג של עלבון, אני מתנצל בפניך. בבקשה, תמשיך הלאה.
מיכאל מירו
¶
ההערה לא הייתה, זו רק, אגב, הייתה הערה של...
כמו שאמרתי, כל הניהול נעשה בוא נאמר בהתאם לנהלים של רשות שידור והכול נעשה בשקיפות וגם נערכו דיונים עם כל הכתבים, דיונים ענייניים ולא נעשה שום דבר בהינף יום אחד. כל הניסיון לצייר את זה, הוא פשוט לא ראוי ולא נכון.
יאיר קורן
¶
זו פעם ראשונה שאני בפורום הזה, הייתי 21 שנים בחדר סטרילי, בעוונותיי לא דיברתי אף פעם עם פוליטיקאים, ארבע שנים ניהלתי את חדר החדשות, אז אני אענה פה תשובות---
היו"ר רוני בר-און
¶
אני רק מזכיר לך שהדיון הוא ברשות השידור, לא בפוליטיקאים ולא בוועדה לביקורת המדינה.
יאיר קורן
¶
אוקי, אני אזהר מאוד בכבודכם, אבל אני האדם שמשליט את שלטון הפחד על פי חבר הכנסת כבל, אז אני רוצה לדעת, אם אני לוקח כתב שטחים שהיום עשה כתבה מצוינת, אחרי שאתה התראיינת באריכות ברשת ב', האם הכתבה שלו לא הייתה טובה, על הדיון שהיה אתמול בכנסת, על חוק המסתננים? הכתבה לא הייתה טובה?
היו"ר רוני בר-און
¶
האמת היא שלא שמעתי. אבל זה שהתראיינתי באריכות זה בגלל שאני הארכתי, או בגלל שהמראיין היה מעוניין במה שאני רוצה---
היו"ר רוני בר-און
¶
שנייה אחת. מר קורן, יש לי בקשה אליך, גם מה שאתה חושב שהוא תהליך טיעון שיש בו מידה לא מבוטלת של חן, לשאול שאלות רטוריות, בכנסת אין שאלות רטוריות. פה כולם עונים על כל דבר. חוק השאלות הרטוריות לא חל, אז יש לי בקשה אליך, תעזור לי להמשיך בסדרת הדיונים הזאת כשאני שומר על כבודכם, ואם אתה לא יודע, אם יצאת מהחדר הסטרילי רק בשבוע האחרון, תשאל את חבריך שיושבים לצדך, הדיון הזה מתקיים מתוך שמירה על כבודם של המנהלים ושל הפקידים וככה זה יימשך. אז עזור לי בעניין הקטן הזה, אני אתן לך, גב' חוטובלי, מיד אחר כך.
יאיר קורן
¶
אני רוצה להגיד פה כמה דברים. אני חבר אגודת העיתונאים בתל אביב, אני ממש פגוע מזה שמנכ"ל האגודה מגן רק על עיתונאים מסוימים. אני רוצה גם לדעת---
יאיר קורן
¶
אני הייתי במכרז. מיקי מירו לא קם ולא אמר ולא הציג אותי ולא שום דבר. אלה אגדות.
אני בא מתוך המערכת, אני מכיר את כל הכתבים יותר טוב אפילו מן המנהלים---
יאיר קורן
¶
ולכן אין לזה שום משמעות שזה היה מהיום למחר, חוץ מזה שכולם רואיינו ולאף אחד לא נאמר שהם לא יוזזו בלי רצונם. לאף אחד לא נאמר דבר כזה. אני אתן לכם רק דוגמה אחת---
היו"ר רוני בר-און
¶
מנהל הרדיו לא ענה על השאלה שיכול להיות שאתה יכול לענות עליה, אתה מה שנקרא שבסאגת ההדרות או ההדחות של בנימיני, שיש לה שני טאקטים, שני שלבים, הוא הודח מההגשה---
היו"ר רוני בר-און
¶
בסדר, זאת הטענה. כמובן שאתה דוחה אותה, אבל ברמת העובדות נטענת טענה שכשאמרו לו 'אתה לא מגיש יותר, כי חסר לך ידע בכלכלה', זה לא עולה בקנה אחד עם העובדה שהוא הוזז מהכנסת לסקר תחום כלכלי. אני חשבתי שיוני יענה, גם יוני---
יאיר קורן
¶
אבל אני אשיב לך. רק למען הסדר הטוב, רן בנימיני הודח מהגשה עוד בידי ההנהלה הקודמת. הוא הודח ואחר כך הוחזר.
יאיר קורן
¶
אני אתן לכם דוגמה מה מנחה מהלך כזה. לוקחים כתב שעשה תעופה ונותנים לו גם תחבורה ותיירות. זה נראה לכם הגיוני? בעיניי זה הגיוני, לוקחים כתב מוכשר כמו רן בנימיני ונותנים לו תחום שאין לנו בו כתב---
היו"ר רוני בר-און
¶
ושהוא לא מבין בו כלום? עזוב רגע את הטענה שאמרו לו את זה בשלב ההדחה מהגשה. רן בנימיני מבין כלכלה? היום. עזוב, הוא לא היה מגיש אף פעם---
יאיר קורן
¶
אין לי אף אחד שמבין כלכלה, לעומת זאת אמוץ שפירא, יש לו תואר שני במשפטים, יוסי הדר פונה למשל להגשה.
היו"ר רוני בר-און
¶
מתי אמוץ שפירא הוזז מהמשפטים, על ידי ההנהלה הקודמת? אני זוכר אותו במשפטים לפני שנה.
היו"ר רוני בר-און
¶
מר מירו, אתה סיימת. מר מירו, איזה נראות יש לזה שאני אבקש ממך לעזוב? אני לא רוצה להיות פה.
היו"ר רוני בר-און
¶
לא הרחקתי עד היום אף אחד, הדיונים הם טעונים, מדבר קורן, מסיים ואנחנו עוברים לחברות הכנסת שעוד לא דיברו.
יאיר קורן
¶
מה שאני רוצה להגיד זה שהשיקולים היו מקצועיים טהורים, זכותנו להחליף תחומים וכמו שנתתי את הדוגמה של הכנסת, אם יש לכם טענות, אז תגידו.
היו"ר רוני בר-און
¶
גם אותך מברכים, נחמן. מרגע זה, כל מי שאני מברך פה, נא לראות את זה כאילו בירכתי קודם את נחמן ורק אחר כך את השני. כן, יוסי?
יוסי הדר
¶
גם מגיש, בהחלט, כמי שהיה כתב עד לפני ימים אחדים, גם במסגרת העבודה שלי ככתב, מה שמנחה אותי זה יושר והגינות וגם עכשיו זה ממשיך להנחות אותי ואני רוצה להגיד לכם את האמת, אני לא יודע, באמת, חבר הכנסת איתן כבל וגם כבוד היושב ראש, על איזה אווירת פחד מדברים, אין לי מושג קל שבקלים.
היו"ר רוני בר-און
¶
יש לי בקשה אליך, למה אתם לא מקבלים את העצה שלי, אל תשאלו פה שאלות רטוריות, כי תקבלו תשובה במקום.
יוסי הדר
¶
תן לי. גם מפתיע שכל אותן טענות על אווירת פחד באים מאותו מקום, מאותה קבוצה של אנשים שהם מאוד לא מרוצים. זה דבר אחד, ואתה יכול לבדוק את האנשים האלה אחד אחד, אבל בוא נגיע לעניין. אני רוצה להגיד לכם, אתם מדברים פה על הדחות
יוסי הדר
¶
אני רוצה להגיד לכם משהו, באמת, יש פה טיפה של חוסר הגינות. אתם מדברים פה על הדחות. קודם כל אני נדהם מהרזולוציה הזאת שוועדה מכובדת בכנסת נכנסת לרזולוציה מתי אמוץ שפירא סיים ואופיר ברק התחיל, זה נראה לי, עם כל הכבוד, התערבות בוטה בניהול, כבוד היושב ראש.
היו"ר רוני בר-און
¶
אני מודה לך על הציון הזה, אני חשבתי שאתה די רוצה להודות לנו ולשבח אותנו שאנחנו מתעסקים ברזולוציה---
היו"ר רוני בר-און
¶
יוסי, אני מציע לך, בתור הצעה של חבר, שאת קריירת הניהול שלך אל תתחיל במתן עצות לגופים אחרים.
היו"ר רוני בר-און
¶
אנחנו נמשיך ואנחנו נפתיע אותך. תאמין לי שהרזולוציות יהיו עוד יותר מוקפדות ועוד יותר פרטניות. ככל שנידרש.
היו"ר רוני בר-און
¶
עד היום חלק גדול מהטענות שהיו באוויר, שהיו ברמת רכילות, סילקנו מסדר היום בדיון פה בוועדה ואת זה אנחנו עושים באותה מידה של נחישות שבה נבדוק את הדברים ש---
יוסי הדר
¶
כן, רק יש לי הפתעה גדולה בשבילך. מדברים פה על הדחות, על שינויים, אני רוצה להגיד פה לכל החברים שכשההנהלה הקודמת נכנסה לתפקיד, אני הייתי מגיש שלוש פעמים בשבוע יומן ערב ואז קראה לי ההנהלה ואמרה לי 'חביבי, אתה לא תגיש יותר'. זה לא הגיע לוועדה לביקורת המדינה, זה לא הגיע לאתרי ברנז'ה, אף אחד לא דן בזה, אף אחד לא קרא לזה הדחה, אף אחד לא עשה כלום. אבל פתאום קוראים לזה הדחה. למה? אני ישבתי בשקט והמשכתי לעשות את העבודה שלי ככתב משפט למרות שלא מתתי על התחום---
היו"ר רוני בר-און
¶
יוסי, אתה הערת הערה נכונה, אני לא יודע מי היה אז יושב ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה כשהודחת בצורה כזאת בוטה מהגשת יומני הערב. יהיה מי שזה יהיה, אני מתנצל בשמו, הוא מעל בתפקידו. אם החומרים היו לפניו, אם היה דוח ביקורת והוא לא טיפל בזה, באותה מידה של דבקות שאני עומד לטפל בעניינים שעולים על שולחני. תודה רבה.
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, יוסי, זה הסתיים.
חברת הכנסת, דר' סולודקין, אבל בקצרה, כדי שאני אוכל לאפשר גם לחברת הכנסת חוטובלי.
מרינה סולודקין
¶
קודם כל כבוד המבקר, אדוני היושב ראש, יש המשכיות לדיונים בוועדה הזו. אני אגיד לכם שאני מאוד מאוד מעריכה את חופש הביטוי וחופש העיתונות במדינת ישראל, כי נולדתי וחונכתי במקום אחר לגמרי, שלא היה חופש הביטוי, שלא היה חופש העיתונות, ואני חושבת שאנחנו כאן דואגים שזה יהיה בעתיד וזה מאוד מאוד חשוב. אני מרגישה מאוימת עכשיו, כמה שנים, בגלל העיתון 'ישראל היום', עיתון חינם שמחולק---
היו"ר רוני בר-און
¶
בבקשה, גב' סולודקין. אנחנו בענייני רשות השידור. עליי זה לפחות כבד במידה שקשה לי להתמודד עם דברים אחרים. בואי נדבר על רשות השידור בדיון הזה.
מרינה סולודקין
¶
כן, על רשות השידור. אני חושבת שאנחנו עשינו טעות, למה אנחנו מאפשרים בבת אחת לעשות את כל המכרזים? מה אתם ציפיתם? איזה מינויים יהיו עכשיו בכל המכרזים ובכל השינויים שיש? אני חושבת שאנחנו צריכים כאן לחשוב על חוק, איזה אחוז של מכרזים יכול להיות בשנה או בכמה שנים וכואב לי לשמוע שאנשים שאני מכירה מעבירים אותם ממקום למקום בלי... אנחנו לא רואים את הסיבה, חוץ משיש פוליטיזציה, ומה שאני אומרת, די עם קומיסרים בתקשורת, תודה.
ציפי חוטובלי
¶
אני רוצה קודם כל להודות לך, אדוני היושב ראש. מעטים המקרים שבהם חבר הכנסת בר-און ואני מסכימים, אבל זה דווקא מקרה שבו באמת אין כאן עניין של קואליציה ואופוזיציה, זה עניין מקצועי. אני יכולה להגיד לך, אתה שאלת במה הכתב החדש שאייש כאן את משרת כתב הכנסת יותר טוב או פחות טוב מרן בנימיני ויש לי תשובה, הכתב הזה בא אליי והציג את עצמו ואמר 'אני הכתב החדש של הכנסת בעל כורחו'. התקשר אליי רן בנימיני ואמר 'העבירו אותי לסקר את תחום הכלכלה שאין לי בו מושג וחצי מושג, אחרי 11 שנה שאני מסקר כאן את תחום הכנסת'. מכל תחום מקצועי, אם היה פונה אליי בן אדם שלא קשור בכלל לתחום התקשורת והיה אומר לי שהדרך שבה הודיעו לו על זה שהוא מסיים תפקיד, אחרי למעלה מ-10 שנות עבודה, ללא שימוע, בלי להקשיב לו, בלי לשאול אותו מה הוא רוצה לעשות עם החיים שלו, תשמע, הוא לא חייל בגל"צ---
היו"ר רוני בר-און
¶
סליחה. אבל היא לא אומרת דברים שלא נשמעו פה, אז אם היא מאוד רוצה לדעת מה התשובות שלכם, מכיוון שהזמן כבר תם, היא תקרא את פרוטוקול הדיון, אבל זכותה המלאה להגיד את זה. הם כופרים בעניין הזה.
ציפי חוטובלי
¶
אתם יודעים שחברי הכנסת נעים מוועדה לוועדה. אני חברה בוועדת האתיקה, לצערנו, עניינים ציבוריים שכמו שאתם יודעים מעסיקים פה את הציבוריות הישראלית, על התנהגות של חברי כנסת, מעסיקים גם אותנו, אבל זה נושא שבאמת הוא בעיניי מאוד חשוב, לכן הגעתי לכאן, גם אם באיחור. אבל אני חוזרת רגע לנקודה, היה כאן סבב כתבים, שאני אומרת לכם, לא נשמע בתולדות העיתונות דבר כזה, כשלוקחים כתב מוערך שיושב כאן... אני אומרת לכם שוב, הסיפור הוא לא רן בנימיני, יש לכולנו היכרות עם רן, אבל זה לא הסיפור. מגיע כתב חדש ואומר לי 'אני לא רוצה לסקר את התחום', עכשיו איזה מוטיבציה יש לכתב כזה פה לעבוד אם לא שמו אותו בכוונה ובכוח כדי לעשות את זה? חלק מעיתונות חופשית זה לא רק החופש לסקר, זה גם החופש לעבוד בתחום שהוא קרוב לתחום העניין שלך, קרוב לתחום המקצועיות שלך. סליחה, כתב כלכלי זה לא דבר של מה בכך. אני לפחות מעריכה כתבים כלכליים, אני חושבת שזו פרופסיה מקצועית לכל דבר ועניין, לא יעלה על הדעת לעשות העברות של כתבים כמו היו מריונטות. זה לא דבר שהוא מקובל, בטח לא בדרך שבה הדברים התרחשו. אני שמעתי מכתבים שהיו כאן בשבוע שעבר, שאלתי שלושה-ארבעה כתבים, כולם סיפרו לי את אותו סיפור, 'קיבלנו טלפון, אמרו לנו להתייצב, ממחר אתה לא מסגר את התחום'. לא מכירה את זה בשום תחום מקצועי שבו... אם עובד עובד אצלי, יש לי אפשרות לפטר כל עוזר פרלמנטרי מהיום למחר, עדיין אני מדברת איתם, אני אומרת להם מה לא בסדר, למה אני בעצם מעבירה אותם מתפקידם. תשמעו, ברמה של דיני עבודה מדובר באמת כמעט בהדחה. זה שאתם נתתם להם תחומי עיסוק שלא מדברים אליהם בשום צורה, שלא קשורים להכשרה המקצועית שלהם. אני גם לא מבינה איפה כאן ההיבט המקצועי, עם כל הכבוד.
אני לא הייתי כאן בתחילת הדיון, אני אשמח לשמוע תשובות.
היו"ר רוני בר-און
¶
יש פה שני אנשים שאני חייב להם שני משפטי תשובה, אחד זה דני זקן, שבמהלך אחד הדברים... דני?
צגה מלקו
¶
אני מתקוממת על האמירה של המנכ"ל יוני, אני פה בגלל המקצועיות שלי. אני 23 שנה בקול ישראל, אני מגיל 16 בישראל, יש לי תואר ראשון, יש לי תואר שני, אני מוחה על זה, אני פה בגלל המקצועיות שלי, לא בגלל המוצא שלי.
היו"ר רוני בר-און
¶
לא, אין הערה קטנה. סליחה, השידור נגמר. כשאני אומר 'עוד משפט אחד', אומרים לי 'השידור נגמר'. עוד שבועיים אנחנו נפגשים עוד פעם, תרשום.
בבקשה, אדוני המבקר.
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס
¶
רציתי להודיע לך, אדוני, ולחברי הוועדה, שמשרדי יעקוב אחרי שורת הטענות לגבי תקינות המכרזים ונושא הסקרים, גם בתלונות שהועלו כאן וגם באלה שהגיעו אלינו בנפרד, באופן עצמאי, למשרד המבקר, ואם למישהו מחברי הוועדה יהיה עוד רצון להוסיף משהו, לגבי נושא הבדיקה או נושאים אחרים בנושא המכרזים, אנחנו מזמינים אותו לעשות זאת.
היו"ר רוני בר-און
¶
תודה רבה, אדוני המבקר.
אני אחרוג מהרגלי, אני לא אסכם את הדיון, מכיוון שאנחנו, גם אם זה לא נראה לחלק מחבריי חברי הכנסת וגם מהם שמעתי טענות וגם אם זה לא נראה למישהו שחושב שביקורת צריכה להיות רק כשדברים הם בבחינת מעשה עשוי, גמור וסגור, אנחנו סבורים אחרת, הדיון הזה הוא דיון מעקב בעקבות דוח מבקר המדינה, תוך כדי המעקב עולים דברים שאני אגדיר אותם בשלב הזה 'טעונים בדיקה'. אני שמח ומודה למבקר שהוא לוקח את המושכות מכאן, גם בעניינים אלה. הוועדה תתכנס במועד שתקבלו עליו דיון, לגבי עניינים שתקבלו עליהם הערות מה הם העניינים שייבדקו בישיבה הבאה.
אני מודה מקרב לב לכל המשתתפים, בעיקר על יכולת האיפוק שגילו כאן והעובדה שהצליחו להביא את הדיון הזה לכלל סיום. תודה רבה לכם, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:00.>