PAGE
12
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
02/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 605 >
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ז' בטבת התשע"ב (02 בינואר 2012), שעה 13:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 02/01/2012
חוק פיצוי לנפגעי פוליו (תיקון מס' 2), התשע"ב-2012, הצעת חוק פיצוי לנפגעי פוליו (תיקון - נפגע פוליו שלקה במחלת הפוליו לפני קום המדינה), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק פיצוי נפגעי פוליו (תיקון - נפגעים שנולדו מחוץ לישראל), התשס"ט-2009>
<2. הצעת חוק פיצוי לנפגעי פוליו (תיקון - נפגע פוליו שלקה במחלת הפוליו לפני קום המדינה), התש"ע-2010>
מוזמנים
¶
>
גיא הרמתי - אגף התקציבים, משרד האוצר
דב בארי - אגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד ג'לאל סויטאם - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
עו"ד שי סומך - משרד המשפטים
נורית תשובה - ועד הפעולה של נכי הפוליו בישראל
יהודה לשם - ועד הפעולה של נכי הפוליו בישראל
רחל לב - ועד הפעולה של נכי הפוליו בישראל
מאיר זוארץ - ועד הפעולה של נכי הפוליו
חיה קינן - יו"ר ארגון נכי הפוליו
דורון יהודה - מנכ"ל ארגון נכי הפוליו
נתן סעיד - ארגון נכי הפוליו
שמחה בניטה - ארגון הנכים בישראל
מומו נקווה - ארגון הנכים בישראל
משה בסעד - ארגון הנכים בישראל
אלי כהן - ארגון הנכים בישראל
משה דר - יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
דניאל גלילי - מזכיר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
אסף אוחיון - נפגע פוליו
ליליה צארב - נפגעת פוליו
שירי בס ספקטור - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
אליעזר שוורץ - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
קצרנית פרלמנטרית
¶
חבר המתרגמים – אהובה שרון
<הצעת חוק פיצוי נפגעי פוליו (תיקון - נפגעים שנולדו מחוץ לישראל), התשס"ט-2009>
<הצעת חוק פיצוי לנפגעי פוליו (תיקון - נפגע פוליו שלקה במחלת הפוליו לפני קום המדינה),
התש"ע-2010>
היו"ר חיים כץ
¶
צהרים טובים. יום שני בשבוע, ז' בטבת, ה-2 בינואר 2012 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק פיצויי נפגעי פוליו (תיקון – נפגעים שנולדו מחוץ לישראל), התשס"ט-2009 של חבר הכנסת ציון פיניאן והצעת חוק פיצוי לנפגעי פוליו (תיקון – נפגע פוליו שלקה במחלת הפוליו לפני קום המדינה), התש"ע-2010 של חברי הכנסת דב חנין, מוחמד ברכה, חנא סוייד ועפו אגבאריה.
הבוקר אמרו לי שנציגי עורכי הדין של הביטוח הלאומי בשביתה. לא ידעתי איך לנהוג, האם לקיים את הישיבה או לא, אבל לפרוטוקול יאמר נציג האוצר בביטוח הלאומי את מה שאמר לי.
דב בארי
¶
דב בארי, משרד האוצר. לקראת הדיון אני דיברתי - לא היום כי היום הם בשביתה ולא דיברו אתו – עם נציגי הביטוח הלאומי.
דב בארי
¶
אתמול, לפני שהתחילה השביתה באופן רשמי, דיבר אתי נציג הביטוח הלאומי, עורך דין רועי קרת, ובנושא הזה, ככל שנתבקש בהמשך הדיון להציג את עמדת הממשלה, יש כאן עמדה שמסוכמת גם עם משרד המשפטים, גם משרד האוצר, גם משרד הבריאות וגם המוסד לביטוח לאומי.
היו"ר חיים כץ
¶
חבר הכנסת ציון פיניאן, אנחנו דנים בהכנה לקריאה ראשונה. תציג את הצעת החוק ותגיד מה שיש לך לומר. לאחר מכן חבר הכנסת עפו אגבאריה יאמר את מה שיש לו לומר. אחר כך יתייחסו נציגי הממשלה.
יש כאן הרבה משתתפים ויכול להיות שלחלקם הנושא נוגע ולחלקם לא. כאן נציגי הממשלה יגידו את מה שהם חושבים גם אם זה לא נראה לכם. אתם אחר כך תוכלו להגיב בצורה מסודרת. גם אם הם אומרים הפוך ממה שאתם חושבים, אתם לא מפריעים להם לומר את הדברים.
ציון פיניאן
¶
בשנת 2007 חוקק חוק נפגעי הפוליו לגבי כל החולים שנפגעו בתחום מדינת ישראל והוא אושר. לאחר כשנה או שנה ומשהו היו מספר חברי כנסת שהגישו הצעה וניסו לתקן את העוולה שנגרמה, כך שזה לא יחול רק על נפגעים שנפגעו בתוך מדינת ישראל אלא יחול גם על העולים שמגיעים מהמדינות השונות מחוץ למדינת ישראל ושנפגעו במחלת שיתוק ילדים.
ציון פיניאן
¶
כן. זה החוק של עפו אגבאריה. זה חוק אחר. אני מדבר על החוק שלי. אני מדבר על חוק מספר 480.
עת נבחרתי, הגשתי את הצעת החוק לתיקון, עברתי כמה ישיבות גם בוועדת האתיקה כדי שלא יהיה הניגוד עניינים, כי אני חולה במחלת הפוליו, וקיבלתי את האישור.
ציון פיניאן
¶
כן. ועדת האתיקה. הגשתי את הצעת החוק.
הצעת החוק אושרה על ידי ועדת שרים בתנאי שיהיה תיאום עם כמה משרדים. ישבנו כשלוש-ארבע ישיבות ואפילו יותר כאשר הם באו בעמדה נחושה שהם לא מוכנים לתיקון וזאת מהסיבות שלהם.
ציון פיניאן
¶
כן. אנחנו כאן כדי לתקן את המעוות. כל הניסיונות שלנו לשכנע אותם, והבאנו גם ייעוץ בנושא של הפוליו, כבר בישיבה הראשונה ראיתי את אנשי משרד המשפטים, את אנשי האוצר ואת אנשי הביטוח הלאומי, בחורים, כל אחד בפני עצמו עלם חמודות, אבל הם באו מקובעים ואי אפשר לשכנע אותם. אני לא רוצה להתבטא במילה מהמקורות לגבי כל האנשים שבאים מקובעים כי זה לא נעים, אבל הם באו מוכנים לטרפד את ההצעה ולא מוכנים לשמוע כלום. הזמנו את פרופסור אורי שהוא מומחה בעל שם עולמי בנושא הזה והוא נתן הרצאה מאלפת ובה נאמר שהאנשים האלה קיבלו טיפול לקוי. החוק הזה צריך לחול עם עלינו.
ההצעה שלי באה למרות התנגדות האוצר, הביטוח הלאומי ומשרד המשפטים.
לגבי ביטוח לאומי,כל הזמן אני אומר שבמדינת ישראל יש שלוש מדינות כאשר מדינה אחת היא מדינת ישראל, האחת הביטוח הלאומי והאחת מינהל מקרקעי ישראל.
עד כאן ההקדמה.
עפו אגבאריה
¶
כן. מדובר בקבוצה קטנה של אנשים, ילידי הארץ הזאת, האדמה הזאת. קמה המדינה ומה העוול שהם עשו כך שהמדינה לא תכיר בנכות שלהם כמו ביתר הנפגעים אפילו אם הם נפגעו יום אחד אחרי קום המדינה? היה תאריך מסוים, 14 במאי 1948, וכל מי שנפגע אחרי התאריך הזה – מוכר, אבל מי שנפגע יומיים לפני התאריך הזה, הוא לא מוכר.
עפו אגבאריה
¶
כאילו המדינה לוקחת אחריות על הטיפול שהיא נתנה. זה היה יכול להיות לגבי הילדים שנפגעו בשנות ה-60 או ה-70 והיו מקרים כאלה כי החיסונים לא היו כל כך מתאימים אבל לפני כן לא היה טיפול.
שמרית שקד
¶
בג"ץ קבע שהכנסת לא התכוונה להוציא מתחולת החוק את אותם חולים שחלו במחלה בישראל לפני קום המדינה.
עפו אגבאריה
¶
אם זה מוכר, זה בסדר, אבל אם זה לא מוכר? כנראה זה לא בוצע. אם זה כך, שזה יבוצע. מדובר בסך הכול בקבוצה של כשישים אנשים בכל המדינה שפנתה למוסד לביטוח לאומי אבל נדחתה על ידו. נאמר להם שהם לא יכולים לקבל את הקצבה כי הם נולדו לפני קום המדינה.
היו"ר חיים כץ
¶
הבנתי. אני פונה לאוצר. אתה הנציג הבכיר של האוצר כאן, האחד והיחידי. תגיד לי, כמה זה עולה לנו, שתי הצעות החוק בנפרד?
דב בארי
¶
לעניין הצעת החוק שחבר כנסת אגבאריה דיבר עליו, למיטב ידיעתי זה מיושם כיום והאנשים האלו זכאים. כל מי שלקה במחלה לפני 1948, זכאי וזה בעקבות הפסיקה של בית המשפט.
דב בארי
¶
לגבי הצעת החוק הפרטנית של חבר הכנסת פיניאן, אנחנו יודעים כמה זה יעלה לנו במינימום אבל אנחנו לא יודעים כמה זה יעלה לנו במקסימום ואני אסביר מדוע.
יש לנו מאגר נתונים לגבי אוכלוסייה שתבעה גמלה ונפסלה בגין הנימוק הזה. אנחנו מדברים על קרוב לאלף אנשים.
היו"ר חיים כץ
¶
סליחה, אני אמרתי שאף אחד לא יעיר גם אם הוא טועה. כאן אין ויכוח. אם את רוצה לדבר אחר כך, אתן לך להגיד מה שאת רוצה כי אחרת לשם מה אני עושה דיון? אני אשב אתך וזהו.
דב בארי
¶
אלה מספרים שיש לנו דרך מחלקת המחקר של המוסד לביטוח לאומי והם קיבלו סימוכין גם במסמך של מרכז המידע של הכנסת שיכול להיות שהוא אפילו על שולחן הוועדה.
אנחנו מדברים על עלות שנתית של כ-35 מיליון שקלים ועלות חד פעמית של 75 מיליון שקלים.
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת, אתה מדבר על 600 והוא מדבר על 900. אתה מדבר על עשרים מיליון לחודש וחמישים מיליון חד פעמי.
שי סומך
¶
את עמדת הממשלה. אני אומר קודם כל כמה דברים בתחום הביטחון הסוציאלי בתחום הנכות. בביטחון הסוציאלי בתחום הנכות, המחלה ככלל לא אמורה להוות פרמטר. מה שאמור להוות פרמטר ככלל, זאת דרגת הנכות הרפואית ו/או התפקודית, לפעמים יש גם תוספת סוציאלית כך שזה מצב סוציו אקונומי. זה מה שאמור להיות. אם יש שני אנשים שאחד חולה במחלה מסוימת והשני חולה במחלה אחרת ושניהם באותו מצב רפואי ובאותו מצב תפקודי, הם צריכים לקבל אותו הדבר. זה ככלל. כך צריך להיראות ביטחון סוציאלי וכך זה לדעתי נכון.
חוק הפוליו שעבר ב-2007, ידוע שהדרגים המקצועיים בממשלה התנגדו לו והוא לא עולה בקנה אחד עם העיקרון הזה ולכן אני יכול לומר גם בדיעבד שהוא מעורר קושי.
דבר נוסף שמעורר קושי הוא שאוכלוסיית נכי הפוליו היא אוכלוסייה שיחסית מופלית לטובה במערכת הנכות הכללית.
שי סומך
¶
חיילי צה"ל, זאת קטגוריה אחרת. אני מדבר כרגע על האוכלוסייה של הנכות הכללית. האוכלוסייה של הנכות הקבלית מקבלת שר"ם יחסי גבוה, בסביבות 4,500 שקלים לחודש במקסימום.
היו"ר חיים כץ
¶
סיכמנו שגם אם הוא טועה, לא מדברים.
תשמע, יש כאן אנשים שבקיאים בנושא כי הם מקבלים את הגמלה כל חודש. תשתדל לדבר במספרים האמיתיים. אחר כך אני בא לדיונים ואומר שפקידי הממשל באים לכאן ומפריזים אבל כועסים עלי ושואלים אותי למה אני אומר דברים כאלה. דבר על ממוצעים. אל תדבר במקסימום אלא בממוצעים. לגביך ממוצע זה כמו מקסימום. כמו שאתה לא אומר מינימום, אתה משחק אתי בלקנות או למכור. דבר ממוצע.
שי סומך
¶
נכה שרמת התפקוד שלו היא 150 אחוזים בשר"ם מקבל 4,500 שקלים לחודש. גמלת הניידות היא מ-2,000 שקלים עד ל-7,700 שקלים. אני לא מהביטוח הלאומי ולכן אין לי את הממוצע. זה מה שמצאתי באתר של הביטוח הלאומי.
זה מה שהיה בחוק הפוליו, אבל בחוק הפוליו שהיה מאוד בעייתי לתפיסתנו כי הוא סטה מהעיקרון הכללי שאמרתי קודם שמחלה לא אמורה להוות פרמטר בביטחון הסוציאלי, הוציאו את הנכים מחוץ לארץ. הוציאו את הנכים שחלו בחוץ לארץ כי יש הבדל בין הנכים שחלו שם לבין אלה שחלו כאן.
עפו אגבאריה
¶
תביאו עוד. אין לי בעיה. תאמין לי שאין לי בעיה, אבל תטפלו בהם בשוויון. אל תפלו אותם לרעה.
היו"ר חיים כץ
¶
באים לכאן מכל העולם, אבל רק יהודים מקבלים אזרחות. פיניאן, לפי מה שהבנתי החוק הזה חל עליך לפי ועדת האתיקה.
שי סומך
¶
ההתחשבות במחלה כפרמטר היא מאוד מאוד חריגה. להתחשב במחלה שפרצה בחוץ לארץ, זה מחמיר את הקושי.
היו"ר חיים כץ
¶
יש מספר אנשים מוגדר. זה מחנה סגור שהולך ומצטמצם ולא הולך וגדל. הכול מוגדר ואתם יודעים כמה יכולות להיות העלויות ואתם יודעים לכמה שנים זה יתפרס לפי האקטואריה. אתם יודעים הכול. אתה יכול לומר לי שהעלות היא 500 מיליון שקלים פרוס על פני 25 שנים. אם הגיל הממוצע של האנשים האלה הוא שישים, תוחלת החיים היא גיל 81 ואצלם תוחלת החיים יותר נמוכה, אבל קח תוחלת חיים 81 ואתה רואה שעולה לך 500 מיליון שקלים שפרוסים על פני 25 שנים.
דב בארי
¶
אני רוצה להדגיש כאן את הנקודה כדי לשים פה שוב את עמדת הממשלה. זאת הצעת חוק שיש בה תמימות דעים בקרב כל נציגי המקצוע בממשלה שדנו בהצעה הזאת. למרות מה שאמר המציע, חבר הכנסת פיניאן - גם אני הייתי בישיבה בה הגיע הרופא והסביר על הנושא הזה – כל אחד שומע את מה שהוא רוצה או מבין את מה שהוא רוצה לשמוע. אני דווקא קיבלתי שם חיזוקים לטענות שאני מציג כאן.
צריך להבין, יש כאן חקיקת חוק מחלות. חקיקת חוק מחלות היא חקיקה מאוד בעייתית. כפי שאמר נציג משרד המשפטים שי סומך, אנחנו במדיניות הסוציאלית שלנו בוחנים כל אחד באשר מצבו הוא. היום זה חולי הפוליו ומחר אלה חולים אחרים. כל אחד ומצבו, וכמובן כל אחד ומצבו הקשה, אבל מדינת ישראל, מדינת הרווחה, צריכה לדעת להתמודד עם כולם יחד והיא לא יכולה לקחת סגמנטים של האוכלוסייה.
היו"ר חיים כץ
¶
יש לנו כאן שתי ברירות ואתה תחליט. בכל מצב, לפי מה שאתם אומרים, הצעת החוק הזאת היא תקציבית אלא אם באה הממשלה ותומכת. אם הממשלה תומכת, הצעת החוק הזאת לא תקציבית. אם הצעת החוק הזאת היא תקציבית, אתה צריך 50 חברים.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה צריך לחשוב עם עצמך ועם החברים טוב. אם אתה אומר לי שלמרות התנגדות הממשלה אתה ניסית לתאם ואתה רוצה להעביר את הצעת החוק בוועדה, לדעתכם היא תעבור ולדעתכם היא תעבור גם במליאה בקריאה ראשונה – אני אתן לך את מה שאתה מבקש.
שמרית שקד
¶
הצעת חוק פיצויי נפגעי פוליו (תיקון – נפגעים שטופלו בישראל במחלת שיתוק ילדים שבה לקו מחוץ לישראל), התשע"ב-2011
1.
תיקון סעיף 1
בחוק פיצוי לנפגעי הפוליו, התשס"ז-2007 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1, אחרי "שיתוק ילדים" יבוא "או שקיבלו טיפול רפואי בישראל בשל מחלת שיתוק הילדים שבה לקו מחוץ לישראל".
2.
תיקון סעיף 2
תיקון סעיף 2 לחוק העיקרי -
(1)
אחרי ההגדרה "השכר הממוצע" יבוא "טיפול רפואי ומחלת שיתוק ילדים שנעשה בישראל על ידי המדינה, הסוכנות היהודית, קופת חולים כהגדרתה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי התשנ"ד-1994 או ההסתדרות המדיצינית הדסה או מטעמם ועד ליום 1 בינואר 1970".
(2)
בהגדרה נפגע פוליו, האמור בה יסומן (1) ולפניו יבוא: "כל אחד מאלה" ובסופה יבוא:
"(2)
תושב ישראל שלקה מחוץ לישראל במחלת שיתוק ילדים ושקיבל טיפול רפואי בישראל למחלת שיתוק הילדים ושרופא מוסמך או ועדה רפואית, כאמור בסעיף 7, קבעו כי נגרמה לו נכות עקב מחלת הפוליו".
3.
תיקון סעיף 7
בסעיף 7ב לחוק העיקרי, בפסקה (2), לפני "אם התובע" יבוא "לעניין נפגע פוליו כאמור בפסקה (1)" ובסופה יבוא "לעניין נפגע פוליו, כאמור בפסקה (2) בהגדרה נפגע פוליו", אם התובע קיבל בישראל טיפול רפואי למחלת שיתוק הילדים".
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מצביעים.
הצבעה
בעד אישור הצעת החוק – פה אחד
הצעת החוק אושרה
כל חברי הכנסת שנמצאים כאן תמכו והוועדה מאשרת את הצעת החוק לקריאה ראשונה והיא קובעת שהיא הצעת חוק תקציבית.