PAGE
72
ועדת החוקה, חוק ומשפט
08/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 524>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, י"ג בטבת התשע"ב (08 בינואר 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 08/01/2012
תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות) (תיקון), התשע"ב-2011, תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב-2011, תקנות מרשם אוכלוסין (תעודה אלקטרונית לאימות), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב-2011>
<2. תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות) (תיקון), התשע"ב-2011>
<3. תקנות מרשם אוכלוסין (תעודה אלקטרונית לאימות), התשע"ב-2011>
מוזמנים
¶
>
אמנון בן עמי - מנכ"ל רשות האוכלוסין, משרד הפנים
עירית ויסבלום - עו"ד רשות האוכלוסין, משרד הפנים
נעמה פלאי - עורכת דין ברשות האוכלוסין, משרד הפנים
אלי לוי - מנהל ודרכונים רשות האוכלוסין, משרד הפנים
ניסים אליסף - אגף המחשוב רשות האוכלוסין, משרד הפנים
יורם אורן - יועץ רשות האוכלוסין, משרד הפנים
גילי מימון - יועצת מנכ"ל רשות האוכלוסין, משרד הפנים
עמית אשכנזי - יועץ משפטי ברשות למשפט טכנולוגיה ומידע, משרד המשפטים
נועה ברודסקי-לוי - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
הילה דוידוביץ - עורכת דין, משרד המשפטים
דרור קלייטמן - קמ"ד חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים
יהונתן קלינגר - יועץ משפטי, חברות אבטחת מידע
רשם פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<1. תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב-2011>
נעמה פלאי
¶
ערכנו בדיקה נוספת לגבי הנושא של תוקף התעודה. אנחנו מבקשים מהכנסת להשאיר את תוקף התעודה ל-10 שנים. העברנו מסמך שמפרט את הנושא הטכנולוגי, את הבעיות שיש סביב העמידות של הכרטיס, האבטחה של השבב, החזותיות של התמונה.
לכן אנחנו מבקשים שזה יישאר לעמוד על 10 שנים. ציינו גם את הנושא של בלגיה: ניסינו לבדוק את זה ואנחנו יכולים להגיד שהעלות הישירה, שדומה לעלות תעודת זהות ישראלית. לגבי הנושא של הפגם בחתימה האלקטרונית המאובטחת: הכנסנו תיקונים בתקנות התעודה האלקטרונית לאימות. ההשלמה של זה זו האפשרות לבטל את התעודות אם יש פגם – דבר שאנחנו לא צופים, אבל אנחנו חייבים להשלים את המהלך כולו.
אמנון בן עמי
¶
אדוני, בוקר טוב. אם אתה רוצה לשמוע הרחבה מדוע הגענו שוב – בעקבות הדיון –למסקנה של-10 שנים, מר יורם אורן ישמח להרחיב.
תמי סלע
¶
הסט הראשון של התקנות שדנו בו בישיבה הקודמת הוא תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות). תקנה אחת שנותרה בה שאלה זו תקנה 2 (א), שקובעת את התקופה – כרגע קובעת 10 שנים – תקנה 2 (ג) שמאפשרת ל: "ראש רשות האוכלוסין רשאי לקבוע, בהחלטה מנומקת בכתב, כי בהתקיים אחת מהעילות המנויות להלן תינתן תעודת זהות לתקופה הקצרה מעשר שנים".
בעצם, העילות שמשרד הפנים מבקש לקבוע הן, האחת
¶
" (1)
החלו הליכים לביטול אזרחותו של בעל התעודה לפי חוק האזרחות, התשי"ב-1952 (להלן – חוק האזרחות) או לביטול רישיון הישיבה שלו לפי חוק הכניסה לישראל."
והעילה השנייה
¶
"(2)
בעל התעודה ביקש בשנה האחרונה תעודת זהות שלוש פעמים או יותר במקום תעודה שאבדה, נגנבה או הושחתה."
כעילה לקביעת תקופה קצרה יותר מ-10 שנים.
אלי לוי
¶
לא. מה שאנחנו אומרים זה שהוא לא מצליח להחזיק בתעודת זהות כל-כך הרבה זמן – אנחנו עושים את זה גם במסמכי נסיעה, גם בדרכונים, תעודת זהות אנחנו חייבים. תראה, מדובר בסך הכול בבין 130 ל-150 איש בשנה שמאבדים מעל שלוש תעודות בשנה. אנחנו רוצים לתת את זה לתקופה קצרה כדי לראות שהוא באמת שומר על התעודה ומשגיח עליה – אחרי זה נוכל לתת לו תעודה ל-10 שנים.
אם הוא מאבד בשנה 3 תעודות – יכולים לעשות כל מיני שימושים בתעודת זהות, לרעתו ולרעת המדינה. אנחנו רוצים לתת לו לתקופה יותר קצרה ולראות שהוא שומר על התעודה כמו שצריך ולאחר מכן נתן לו ל-10 שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
כן. יאשר את ההחלטה של – כמו שבסעיף 11, אובדן אזרחות, כתוב שצריך לקבל אישור של היועץ המשפטי לכל החלטה וכו'.
היו"ר דוד רותם
¶
שמעתי. אבל מכיוון שאתה נותן לי תעודת זהות רק לשנתיים – אני רוצה שהיועץ המשפטי לממשלה יראה את החומר ויגיד שהוא מאשר.
יהונתן קלינגר
¶
רציתי להעיר על הסעיף הזה. כיוון שאנחנו מדברים על תעודה שאמורה לזהות – וחברי פה עמלים להקים מאגר שיחזיק את הזהויות – הסיבה שאתה שולל או מקצר היום תקופה של תעודת זהות היא שהתעודה הופכת להיות מסמך פחות אמין להזדהות מול רשויות השלטון.
ברגע שהם מרימים דרך יותר טובה מהתעודה להזדהות – יכול להיות שבכלל לא צריך את נושא התוקף כאן, גם אם אדם מאבד את התעודה כל יום, כיוון שאצלם יש את התיעוד האמין יותר.
תמי סלע
¶
בתקנה 3, העילות לפקיעת תוקפה של תעודת זהות, בעצם עברנו כבר על הדברים. נוספה העילה של שיבוש של המידע או הנתונים השמורים בה כאחד מהדברים שהאדם מודיע, ובעקבותיהם העובד המוסמך או המנפיק תעודות לאימות ממשלתי מבטל את התעודה. רוצה הסבר על הסיטואציה?
תמי סלע
¶
נוספה פה הוראה לגבי קטין או חסוי בסעיף קטן (ב):
"במקרה שבו בעל תעודת הזהות הוא קטין או חסוי יתבקש גם נציגו, לאשר את ההודעה לפי פסקת משנה (א), ובלבד שהעובד המוסמך אימת את זהותו של הנציג ואת היותו נציג כאמור, הכול בהתאם לנהלים שיקבע לעניין זה ראש רשות האוכלוסין; לעניין זה "חסוי", "נציג" – כהגדרתם בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962."
יש את פסקה 4, ששמענו את התשובה לגביה. אתה ביקשת שהיא בכלל תוסר:
"עם קבלת הודעה מראש רשות האוכלוסין בדבר פגם בחתימתו האלקטרונית המאובטחת, או במערכות החומרה והתוכנה המנפיקות את התעודות האלקטרוניות לאימות, שיש בו כדי לפגוע במהימנות חתימתו או במהימנות התעודות האלקטרוניות לאימות שהוא מנפיק."
בעצם יש תקנות משלימות לעניין הזה בסט השני, שמבהירות שבמצב כזה מופסקת מידית הנפקת התעודות ובמקביל יש גם הודעה לציבור – אם היה מקרה כזה שגם היו תעודות שהונפקו עם פגם.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מבינים: כשאני קורא בשבוע שעבר את כל העיתונים על האפשרות לפרוץ לאשראי ואחר-כך אני קורא את התקנה הזאת, ואתם רוצים שאני גם אאמין למערכת. יש בעיה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי בכלל ספק. את המאגר הביומטרי אי אפשר לפרוץ, זה שני מאגרים והקשר ביניהם – אני יודע, אני כבר שמעתי את כל הטענות האלה – אבל אני גם שמעתי שאין שום סיכוי שאת כרטיסי האשראי מישהו יוכל לגלות, זה פשוט מוגן כל-כך טוב. גם את זה שמעתי.
תמי סלע
¶
בתקנה 3 (ג) יש מנגנון חדש, גם בעקבות הדיון לגבי ההודעה:
"(1). בהתקיים אחת העילות האמורות בתקנת משנה (א)(1) עד (5) יודיע עובד רשות האוכלוסין לתושב על פקיעת תוקף תעודת הזהות שבידו באמצעות הודעה טלפונית בתוך שני ימי עבודה; לא ניתן, לאחר ניסיון סביר, למסור את ההודעה טלפונית, תישלח לתושב, בהקדם האפשרי הודעה בדואר רשום למענו הרשום במרשם האוכלוסין;
(2). בהודעה לפי פסקה (1) תצויין גם החובה להחזיר לרשות האוכלוסין את התעודה שפקעה בתוך 14 ימים, החובה להחזיק בתעודת זהות, ומשמעות הפרתה, וכן המועד והמקום בהם ניתן לקבל תעודת זהות חדשה, ובלבד שאם התעודה הונפקה בהתאם לתקנה 8(ד) לתקנות" המאגר הביומטרי, נקרא לזה בקיצור, "ניתן יהיה לקבל גם את התעודה החדשה בהתאם לאמור בתקנה זו."
פה הכוונה למנגנון של הנפקת תעודות זהות לאנשים קשישים או לאנשים עם מוגבלויות, כשמגיעים למוסד שבו הם שוהים, אז גם ההנפקה של התעודות החדשות תוכל להיות באותו אופן. זה לעניין תקנה 3 (ג).
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה לשאול לגבי ההודעה הטלפונית: אנחנו מכירים הרבה מאוד מקרי הונאה טלפונית, שאנשים מתקשרים במספר חסוי ואומרים: שלום, אנחנו מדברים מחברת האשראי, תן לנו את המספרים שלך. אני אישית נוטה לא לסמוך על אנשים שמתקשרים אלי, במיוחד ממספר חסוי, ומבקשים ממני לעשות משהו מבלי להזדהות. אשמח לשמוע איך משרד הפנים רוצה לבצע את זה כדי למנוע מצב שבו או הונאות כאלה או אזרחים לא יידעו.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה תיקח סיכון ותתקשר למשרד הפנים ותבקש לדעת. זה הכול. הוא לא מבקש ממך פרטים – הוא רק מודיע לך.
ניסים אליסף
¶
- - - תעודת הזהות שלך? אנחנו מודיעים לך שהתוקף שלה פג ותבוא לקחת תעודה חדשה. אני לא עושה לך Fishing לשום מידע.
יהונתן קלינגר
¶
אתה לא. אני מפחד שבגלל התקנה הזאת, אנשים לא הוגנים ידעו שיש את התקנה וישתמשו בה בשביל לעשות Fishing, כמו להגיד: אני מביא לך שליח הביתה, הוא יאסוף ממך. אני מפחד מזה שירכבו פה על האמון שהאזרחים נותנים.
נעמה פלאי
¶
עצם ההודעה הטלפונית לא מבטלת את התעודה. התעודה בוטלה בהליכים האחרים שכתובים פה. ההודעה היא רק על זה שהתעודה בטלה, ואז הוא אמור להגיע לרשות האוכלוסין כדי לבצע את פעולת קבלת התעודה החדשה.
כל ההליכים לעניין הביטול מוסדרים בתקנות אחרות. כל ההליכים לעניין קבלת התעודה החדשה מוסדרים בתקנות אחרות. פה זו הודעה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. כתוב פה שהוא יודיע בתוך שני ימי עבודה: "יודיע עובד רשות האוכלוסין לתושב על פקיעת תוקף תעודת הזהות". זה לא בגלל התקנה.
תמי סלע
¶
זה לא שבגלל התקנה הזו, זה מאפשר לאנשים שמאוד רוצים – שיכולים גם היום – להתקשר ולנסות לעשות כל מיני הונאות ולאסוף תעודות זהות ולספר כל מיני סיפורים ולהזדהות כמנכ"ל משרד הפנים.
נועה ברודסקי-לוי
¶
אני רוצה בבקשה להעיר לעניין תקנה 3 (ג)(2). אנחנו חושבים שאפשר לתת זמן רב יותר לאזרח להגיע ולמסור את תעודת הזהות שפקעה. אם אפשר לתן את זה ל-28 ימים, במקום 14 יום?
תמי סלע
¶
אז זה רלוונטי גם ל-4. 3 (א) בעצם יהיה 4 כי אין פה סיבה שמצריכה שינוי של המספור. 4 זו תקנה חדשה – 3 (א), כפי שרשום עכשיו:
"תושב שקיבל הודעה על פקיעת תוקף תעודת זהות שבידו חייב להחזירה לאחת מלשכות רשות האוכלוסין תוך 28 ימים מיום קבלת ההודעה."
אני בתקנה 5 – מה שעכשיו 4 – אין שינוי. והתחילה המבוקשת היא 31 בינואר 2012. בהוראת המעבר, לפי המבוקש, זה אמור להתאים לתוקף שקבע את תעודת הזהות.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם צריכים להחזיר לי תשובה לעניין של היועץ המשפטי.
<2. תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות) (תיקון), התשע"ב-2011>
תמי סלע
¶
הסט הבא של התקנות הוא תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות). אלה תקנות קיימות. יש כל מיני תיקונים שהם מבקשים לעשות בהן. אני קוראת מהנוסח המשולב. בתקנה 1, הכותרת שלב, רוצים לשנות: "טופס או כרטיס תעודת הזהות" כיוון שעכשיו תהיה גם תעודה בכרטיס. חשבתי שכדאי לציין בכותרת גם: "והספח". זאת ההתייחסות הראשונה, הפורמאלית, לספח בתעודת הזהות, אז אולי כדאי שזה יצוין גם בכותרת – לא דרמטי – והתוספת היא:
"תעודת זהות תהיה בטופס" ומכאן מתחילה התוספת: "או בכרטיס המכיל שבב ובו חומר מחשב שאת צורתו יקבע שר הפנים או מי שהוא הסמיכו לכך;" זה היה קודם. "פרטים שלא יופיעו על גבי הטופס או הכרטיס יודפסו על גבי ספח שאת צורתו יקבע שר הפנים או מי שהוא הסמיכו לכך; לעניין תקנת משנה זו, "חומר מחשב" – כהגדרתו בחוק המחשבים".
זה השינוי בתקנה (א). להמשיך? לכל אורך התקנות יש מחיקה של הפסקה : "שינויים ותיקונים". בפסקה (ב) זה מופיע: "בתעודה ייקבע מקום לרישום פרטי הרישום והפרטים הנוספים הנוגעים לבעל התעודה, כמפורט בתקנות אלה." וכן השינויים והתיקונים בהם, זה משום שפעם היו ממש רושמים והיום פשוט מחליפים את הספח או את התעודה, אם יש שינוי. זה גם בתקנה (ב) וגם בתקנה 2. אלו השינויים בתקנה 1. אם אין הערות, נמשיך.
תקנה 2: "תעודת זהות תכיל פרטי רישום אלה של בעל התעודה" ושוב, מוחקים את הסיפא: "וכל שינוי או תיקון בהם". התוספת היא בפסקה (6) המצב האישי, בסוגריים מפורטות האפשרויות: רווק, נשוי, גרוש. והתוספות, בעקבות חוק ברית הזוגיות לחסרי דת, זה: בן זוג בברית הזוגיות ופנוי.
עירית ויסבלום
¶
יש את חוק ברית הזוגיות שהכניס תיקון לחוק מרשם האוכלוסין, בסעיף 2 (א1), שבו נקבע:
"תושב הרשום במרשם הזוגיות כהגדרתו בחוק ברית הזוגיות לחסרי דת, התש"ע-2010 (בסעיף קטן זה – מרשם הזוגיות), יירשם בפרט הרישום האמור בסעיף קטן (א)(7) הנוגע למצבו האישי (בסעיף קטן זה – פרט המצב האישי), כבן זוג בברית הזוגיות;"
תושב שנמחק ממרשם הזוגיות – ירשם כפנוי.
תמי סלע
¶
בפסקה (10) "אם הוא אזרח ישראל - אזרחותו הישראלית" ופה מוחקים את הסיפא: "זולת אם ביקש שלא לציין זאת". פעם זה היה משהו שאפשר היה לבקש לא לציין את האזרחות הישראלית. שאלתי באיזה מקרים אנשים ביקשו לא לציין וכמה, אבל לא ממש קיבלתי תשובה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש אנשים שהיום מתביישים, שהם אומרים: כאלה חוקים מחוקקים בכנסת. הם מתביישים להיות אזרחים ישראליים. אני הייתי נותן להם לוותר גם על האזרחות וגם על - - -
תמי סלע
¶
תקנה (ב): "כל שינוי או תיקון בפרטי רישום או בפרטים נוספים כאמור בתקנה 3, ירשם בתעודת הזהות או בספח, לפי העניין, ועם רישום השינוי או התיקון כאמור, תוחלף תעודת הזהות או הספח, לפי העניין." והחלק שמוחקים: "ליד כל שינוי או תיקון של פרט רישום בתעודת הזהות יבואו התאריך, חותמת וחתימת הפקיד הרושם." אלה התיקונים בתקנה 2.
אלי לוי
¶
כן. אפשר אפילו בדואר, לא צריך להגיע ללשכה. כתובת, רישום ילדים ומצב אישי. אם המצב האישי מצריך גם שינוי של שם משפחה אז כמובן שצריך להגיע ללשכה אבל אם זה רק מצב אישי ויש תעודת נישואים ולא מצריך שינוי שם משפחה – אפשר לעשות את זה בכל מקום ולא צריך להגיע ללשכה.
תמי סלע
¶
אני מקריאה מתקנה 3: "בתעודת הזהות יירשמו פרטים נוספים אלה הנוגעים לבעל התעודה:
(2)
אם בעל התעודה אינו אזרח – רישיון הישיבה שבו הוא מחזיק על פי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, ומועד פקיעתו;"
הבנתי שלמעשה זה מצוין גם היום.
אלי לוי
¶
לגבי תושב עראי זה מצוין כיום בספח. לגבי תושב קבע – שזאת אוכלוסיה יותר גדולה – לא מצוין להם כלל מה המעמד שלהם. אנחנו רוצים לציין את המעמד, שהם בעלי רישיון לישיבת קבע.
אלי לוי
¶
לרשויות המקומיות, למשל, יש לו זכות להצביע, אבל קודם כל לעצמו – שהוא יידע מה המעמד שלו, כי הרבה לא יודעים. יש להם תעודת כחולה והם חושבים שהם אזרחים, ואז כשהם מגיעים צריך להסביר להם שלא. חוץ מזה, כל מיני מוסדות, שהוא הולך אליהם, שיידעו מה המעמד שלו לכל מיני צרכים והטובות שמגיעים או לא.
אלי לוי
¶
סעיף 2 מתייחס לשני סוגי אוכלוסיות: תושבי קבע – שמקבלים תעודת זהות כמו של אזרחים רגילים, כלומר, אותו צבע, גם של התעודה וגם של הפלסטיק. השינוי יהיה במעמד שלהם: אזרח או תושב.
אלי לוי
¶
כתושבי קבע, יש אוכלוסיה גדולה של מזרח ירושלים, רמת הגולן, יש כאלה שקיבלו פה מעמד כתושב קבע כתוצאה מהליך מדורג. יש תושבים ארעיים, שיכולים להיות שני סוגים של אוכלוסיה: האחד, "עולה בכוח", כלומר מי שרוצה לעלות לארץ ולא רוצה מיד לקבל את האזרחות, אלא רוצה לקבל מעמד של תושב ארעי קודם או תושב ארעי א5, כל מיני סוגים של אנשים שמקבלים פה מעמד כהומניטארי, כהליך מדורג.
יהונתן קלינגר
¶
אני שואל למה לא לאחד את סעיף 2 יחד עם סעיף 10 בתקנה הקודמת? במקום לכתוב: "אם הוא אזרח" אז פשוט לרשום את אזרחותו, לרשום את סוג התעודה: אם הוא העל רישיון קבע, אם הוא אזרח, אם הוא תושב? להכניס את זה למעלה, לסעיף קטן (10), שלא יהיה לנו פעמיים רישום.
יהונתן קלינגר
¶
סעיף קטן (10) בתקנה למעלה: "אם הוא אזרח ישראל, אזרחותו הישראלית". אם יש לנו פה "אם אינו אזרח – רישיון הישיבה", פשוט להעלות את זה ובמקום להגיד: אם הוא אזרח – אז את האזרחות - - -
תמי סלע
¶
יש פרטי רישום ופרטים נוספים. השאלה היא אם יש משמעות, הרי יש לכם מינוח "פרטי רישום" ויש "פרטים נוספים" ואחר כך זה חוזר בכל מיני מקומות, גם בחוק וגם בתקנות. יש לזה גם משמעות מהותית לאבחנה הזו בין "פרטי רישום" ל"פרטים נוספים"? הכול חל עליהם באותה מידה?
אלי לוי
¶
לתושב עראי אנחנו כותבים את התוקף בתעודה וגם הצבע הפנימי של התעודה הוא קצת שונה – אז יש שינוי. מי שלוקח את התעודה ובודק, יכול לראות את השינוי. מי שלא צריך לדעת – רואה תעודת זהות, כדי לא לחשוף אותו יותר מדי.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני עוד מעט מאריך גם את התוקף של תושבים עראיים להרבה זמן. אני משנה את התוקף של התושבים הארעיים להרבה זמן, אז יכול להיות שיצטרכו משהו שיהיה דומה. יש לי הצעת חוק שאני מאריך את התוקף שלהם לתקופות ארוכות יותר.
תמי סלע
¶
פרט שמוחקים אותו זה המספר האישי בצבא ההגנה לישראל, שמסומן בפסקה (4). אם אתם רוצים לשמוע הסברים, אפשר לבקש ממנו, בינתיים אני ממשיכה.
תמי סלע
¶
אז עכשיו מעדכנים את זה בתקנות.
"(5) לגבי ילדים עד גיל 18 – אזרחותם הישראלית של הילדים ואם הילדים אינם אזרחים – רישיון הישיבה שבו הם מחזיקים על פי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, ומועד פקיעתו;"
תמי סלע
¶
פרטים שנמחקים 5 עד 8: הצבעה בבחירות לכנסת; הצבעה בבחירות לרשויות המקומיות; הגשת ערר על אי-רישומו ברשימת הבוחרים לכנסת; ציון קבלת ערכת מגן מאת הרשות הממונה כמשמעותה בתקנות ההתגוננות האזרחית. פרטים חדשים שמבקשים להוסיף:
" (6)
שם הסב – אבי האב;
(7)
שם הנעורים – שם המשפחה לפני הנישואין הראשונים, זולת אם ביקש שלא לציין זאת;
(8)
ביקש בעל התעודה רישומו של ילד שנפטר– ירשם תאריך הפטירה בצירוף האותיות "ז"ל"."
אלי לוי
¶
כן, זאת הכוונה. זה ירשם לכולם, כעיקרון. אנחנו לא נפלה. אבל זה להבדיל באוכלוסיות שהשמות שלהם מאוד דומים או זהים וגם גרים באותו אזור גיאוגרפי.
אורי מקלב
¶
הוא שאל שאלה טובה. השימוש במינוח 'ז"ל' לגבי כל סוגי האוכלוסייה. במגזר הערבי, נניח, איך קוראים לילד שנפטר? יכול להיות שצריך למצוא מינוח אחר. המינוח 'ז"ל' זה מינוח שאני יודע שמקובל בעם היהודי, השאלה אם זה מקובל גם במקומות אחרים? זאת שאלה של דובר הוועדה.
אורי מקלב
¶
"לא נתקלנו" אינו ראיה. זה יכול להיות כל זמן שלא מחדשים, אבל אם כבר עושים – צריך להיות דבר שלם, צריך להוציא דבר מתוקן מתחת ידינו. צריך לבדוק את זה.
תמי סלע
¶
תקנה 3א, הפרטים בשבב: "(א)
השבב של תעודת הזהות יכיל, בנוסף לאמור בסעיף 25(ב)(1) עד (3) לחוק, גם את פרטי המידע האלקטרוני המפורטים להלן:
(1)
נתוני זהות של בעל התעודה הכוללים: שם פרטי ושם משפחה, מספר זהות, ותאריך לידה;
(2)
נתונים לגבי השבב והמידע המצוי עליו, ואמצעי גישה למידע זה, ובכלל זה סיסמאות, מפתחות הצפנה, מידע בדבר הנפקתו, מספרו הסידורי, חתימה דיגיטאלית על מידע זה ועל נתוני הזהות של בעל התעודה וסימני ביטחון."
פה עלתה שאלה, אם המונח "חתימה דיגיטאלית" - - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
נעצור רגע. יש לי שאלה לגבי סעיף קטן (1): למה פה לא צריכים את הפרטים של הסב ושמות ההורים וכו' וכו'?
נעמה פלאי
¶
אנחנו ביקשנו בתחילה לשים את כל הפרטים האלה בשבב ובשל החשש שזה מאפשר קריאה מהירה של התעודה וחשש שזה יהגר, אז סוכם שבשלב זה יורד ויישאר רק שם פרטי, שם משפחה, מספר זהות ותאריך לידה.
נעמה פלאי
¶
יש בו מידע ברמות שונות. המידע הביומטרי שמור בשבב כך שניתנת אפשרות לקרוא אותו רק למי שמורשה לפי החוק הביומטרי. התעודה האלקטרונית לאימות והתעודה האלקטרונית לחתימה שמורות כך שיש הרשאת גישה רק בעל התעודה או למי שבעל התעודה הרשה לו. הנתונים הנוספים – שעליהם אנחנו מדברים פה – אלו נתונים שיהיו פתוחים מבחינת הצרכים של יכולת קריאה ווידוא שבאמת מדובר באדם הזה. אלו נתונים שלא יהיו מאובטחים כך שזה רק לקורא מיוחד. לכן, בשלב הזה, ביקשנו להוריד את - - -
אורי מקלב
¶
אדם ייכנס לבנק עם תעודת זהות עם שבב מידע אלקטרוני. בבנק יקראו רק את הפרטים האלה, זה מה שאתם רוצים להגיד?
נעמה פלאי
¶
שוטר יוכל לקרוא גם את המידע הביומטרי: לא מול המאגר, רק מול התעודה. זה לפי החוק הביומטרי.
אורי מקלב
¶
אני חוזר כאן לשאלה שלי, אדוני היושב-ראש, מדוע לא נכניס כאן את רישיון הנהיגה? אנחנו צריכים להסתכל צעד קדימה. בסופו של דבר, אנשים לא רוצים לשאת איתם הרבה תעודות, אם אנחנו רוצים להפוך את תעודת הזהות לתעודה המובילה – למה משתמשים היום ברישיון נהיגה ולא בתעודת זהות? מכיוון שרישיון הנהיגה כולל גם את מספר הזהות, לפי זה מזהים.
אם אנחנו נשכיל להכניס את המידע הזה של מספר רישיון הנהיגה, וממילא הוא כבר לא צריך להציג תעודת זהות לשוטר. אני לא חושב שיהיה מישהו שלא יהיה מעוניין במידע הזה, ואנחנו באמת נהפוך את תעודת הזהות הביומטרית לתעודה המובילה. אותה יישא אדם ולא יישא יותר תעודות נוספת.
שוטר שצריך לקרוא – הוא יוכל לקרוא דרך השבב. אני חושב שזו תהיה הבשורה והמעבר בין לתעודת הזהות הזאת לא רק שתהיה ביומטרית וטובה, עם השבב הזה אלא היא גם תהיה שימושית.
יהונתן קלינגר
¶
זה יופיע בכל מקרה. כמו שגם אם פוסלים היום את הרישיון, את עדיין יכולה להחזיק את חתיכת הפלסטיק.
אורי מקלב
¶
תמיד מי שמפקיד ומי שמחזיק את התעודה שלו – רשום שהוא נפסל אבל הוא לא נפסל מלהחזיק את הרישיון שהוא עבר פעם.
תמי סלע
¶
אבל זה נכון שהיום, אם פוסלים לך את הרישיון, יש לך חובה להפקיד אותו, יש לך חובה להחזיר אותו לרשות ואתה לא אמור להסתובב איתו כי זה מטעה., מעבר לזה שזה רשום אצלם. פה זה יחייב עדכון של התעודה.
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה שדה: אם הוא בעל רישיון נהיגה, מה תאריך התוקף ומה מספרו. שלושה שדות נוספים בתוך הקבצים.
יורם אורן
¶
הנקודה היא שהתקן הבינלאומי לרישיונות נהיגה גם הגדיר באופן מלא את שני צידי הכרטיס ולא מאפשר לא לשלב שום דבר אחר וגם מחייב לחבר מערכות מידע שמאוד קשה לחבר אותן. עכשיו, זה לא קרה באף מדינה בעולם, למעט מדינה אחת שהחליטה לוותר על העמידה בתקינה הבינלאומית – מלזיה. בכל יתר המדינות, זה בשני כרטיסים נפרדים ולא הצליחו לאחד את זה.
אורי מקלב
¶
לא אמרתי שלא ינפיקו רישיונות נהיגה – שינפיקו לפי התקנים הבינלאומיים. אבל כשאדם נושא עכשיו תעודת זהות, גם הפרט הזה יופיע בתוך תעודת הזהות שלו. אם הוא רוצה לנסוע לחוץ-לארץ – היא ייקח את רישיון הנהיגה שלו; אם הוא צריך להפקיד את הרישיון שלו בגלל פסילה – הוא יפקיד את הרישיון נהיגה שלו.
אורי מקלב
¶
הוא צריך להזדהות, שוטר עוצר אותו, הוא לא צריך להחזיק את רישיון הנהיגה. שי לו גם את השדה של בעל רישיון נהיגה ובזה הוא מתקדם. הוא לא צריך את זה חיי היום-יום.
אמנון בן עמי
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו מוכנים לבדוק את זה מול משרד התחבורה, אבל זה יהיה בשלבים הבאים.
תמי סלע
¶
חייב שיהיה ברור שם אם הרישיון הזה נפסל או לא נפסל. אז צריך לבדוק אם יש פסילה, כי כל מקרה כזה דורש לעדכן את המידע בשבב.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הם צריכים להיות מחוברים כל הזמן. זה דבר שאפשר לבדוק טכנית ומערכתית איך הם משולבים אחד עם השני.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בוא נגיד כך, כל הזמן היקשו: בשביל מה צריך תעודת זהות כשאפשר לעשות רישיון נהיגה משוכלל. עכשיו אנחנו לא יכולים לקחת רישיון נהיגה ולשתול אותו בתוך תעודות זהות והוא לא יהיה מושלם.
אורי מקלב
¶
כחלק ממידע. בתוך עמנו אנחנו נמצאים. כולנו יודעים שמי שמשתמש – למה אנשים מעדיפים את רישיון הנהיגה על תעודה מזהה? כי רישיון נהיגה הוא חייב לשאת. רוב האנשים היום, כולל אותי כשאני יוצא, יוצאים עם רישיון נהיגה ובזה נגמר הסיפור.
אבל אם אנחנו רוצים באמת להפוך את תעודת הזהות לתעודה המובילה במדינה, מכיוון שביום-יום יש יותר שימוש ברישיון נהיגה וגם הוא חייב לשאת אותו, ברגע שנותנים את המידע הזה בתוך תעודת הזהות, תגרום לכך - - -
<(היו"ר דוד רותם, 14:04)>
אורי מקלב
¶
רישיון נהיגה יישאר רישיון נהיגה. כהוא נוסע לחוץ-לארץ, הוא ייקח - - - ככה זה גם בדרכון שלו. בתוך הדרכון יהיה לו גם את הרישיון הנהיגה, אם הוא יצטרך להפקיד את זה – אז הוא ייקח את הרישיון נהיגה - - -
אברהם מיכאלי
¶
מה זה נותן לשוטר באותו רגע כשהוא מחזיק - - - זה נושא שצריך להיבדק רוחבית, עם כל מיני מערכות. אי אפשר להלביש את זה כרגע בתקנה ולא יוכלו לממש את זה. מה יעשו עם זה? יהיה רשום בתקנה אבל זה לא יהיה מושלם.
אפשר לעשות מחקר על זה. תדווחו לנו עוד כמה חודשים, עוד חצי שנה-שנה איפה אנחנו עומדים עם זה. מה שאתה מעלה רעיונות לצורך שיפור.
אברהם מיכאלי
¶
מר אורן, טכנית, חבר הכנסת מקלב אומר לקחת את הנותנים האלה ולשתול בפנים – מה זה נותן לשוטר באותו רגע שהוא בודק תעודת זהות לגבי רישיון נהיגה? חסרים את הפרמטרים האחרים שיש בגב הרישיון, אתה אומר?
יורם אורן
¶
מבחינת השוטר הוא בדרך-כלל יבדוק את זה אונליין כי רוב הניידות ממוחשבות. לא כולן, אבל רובן ממוחשבות. מבחינתו הוא צריך רק את מספר תעודת הזהות ואימות ראשוני של האדם שעומד לפניו.
אברהם מיכאלי
¶
מול המאגר שמחזיק את השבב. הרי איפשהו מוחזק השבב הזה לצורך בדיקה. חבר הכנסת מקלב מציע לשתול את הנתונים של רישיון הנהיגה בתוך תעודת הזהות, שהיא תהיה התעודה המובילה.
אורי מקלב
¶
את כל הפסילה כתוב במחשב. במחשב של משרד הרישוי ה יישאר. יעבור או לא יעבור, זה לא משנה. זה יעבור למשרד הפנים אבל זה גם לא כל כך משנה.
אורי מקלב
¶
כדי שתהיה לאדם תעודה אחת. תעודה מובילה במדינה. ברגע שמספר רישיון הנהיגה יופיע בתעודת הזהות – אנשים יתחילו ללכת עם תעודת הזהות ולא כמו שקורה היום, שאנשים הולכים עם רישיון הנהיגה במקום עם תעודת הזהות, כיוון שזה שימושי וזה שימושי לעיתים רחוקות מאוד. כשאתה פותח חשבון בבנק, מבקשים ממך את תעודת הזהות. אבל אם אתה רוצה לממש את תעודת הזהות, והיא ביומטרית, הרבה יותר משוכללת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתה רוצה לטוס לאילת – אתה צריך להראות תעודת זהות. אפילו אם אתה מראה תעודת חבר כנסת, זה לא עוזר לך – הם לא מכירים בזה.
אברהם מיכאלי
¶
לא, לא. זה בניגוד לחוק. אלה שלא מבינים מה זה תעודת חבר כנסת – צריך לשלוח אותם לקורסים.
אורי מקלב
¶
לפי מה שכתבו לנו, במיוחד עכשיו כשעשו את החדשים, כתוב בפרוש שזו התעודה המזהה שלך. בעצם, אתה לא צריך תעודת זהות, אתה יכול להקפיא את תעודת הזהות שלך.
אברהם מיכאלי
¶
תסתכל מה כתוב פה, ואם מישהו לא מציית לזה – אנחנו נגיש נגדו תלונה ויעצרו אותו, את השוטר יעצרו.
היו"ר דוד רותם
¶
בוא נאמר ככה: מה שעוצר לך את הפיילוט זה 10 או 15 שנה לתעודת הזהות. זה מה שעוצר לך את הפיילוט. פרט לזה – לא עוצר לך שום דבר את הפיילוט.
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה לדבר על התקנה הזו מלמעלה לרגע. הוראות המעבר בחוק הביומטרי קובעות שהשר יחל את החוק בהדרגה. כרגע אנחנו משנים תקנות שמשפיעות גם על מי שמחזיק תעודות רגילות וגם על מי שמחזיק תעודות ביומטריות. אני קורא את התקנות ואני רואה אפשרות לתת גם לאזרחים שלא רוצים להיכנס לניסוי הביומטרי ורוצים גם לקבל תעודה חכמה שתאבטח אותם, שתמנע הונאות, כל עוד לא ישמרו את הפרטים בסעיף 3(ב).
כלומר, אפשר לקבל מצב שתהיה לאזרח תעודה חכמה ומאובטחת בלי הנתונים הביומטריים שלו, והוא יוכל להיות הרבה יותר בטוח. השאלה היא אם הוועדה תוכל לעזור פה.
יהונתן קלינגר
¶
כרגע זאת הולכת להיות התקנה האם זה פוסל את ההנפקה של כרטיסים, של תעודות "טיפשות", של התעודות הישנות?
יהונתן קלינגר
¶
לא. התקנות הקודמות קובעות 10 או 15 שנות תוקף. כרגע אנחנו אומרים: כך מנפיקים תקנות - - -
יהונתן קלינגר
¶
זה כן מונע. כי זה קובע שכהה נראית תעודת זהות. עכשיו, מה קורה עם אנשים שהחוק לא חל עליהם?
נעמה פלאי
¶
אין להם שבב בתעודת הזהות. יש סוג אחד של תעודת זהות שהוא עם שבב, עם ביומטרי, עם תעודות לאימות, עם תעודות לחתימה, כולל מאגר. ויש את התעודות האחרות שאין להם שבב ואין להם את שאר הדברים האלה.
נעמה פלאי
¶
אבל החוק הביומטרי לא מאפשר לי. יש לי סוג אחד של תעודת זהות: תעודת הזהות לפי החוק הביומטרי. ויש לי את מי שלא נמצא בשלב הפיילוט – תעודת זהות כמו פעם.
יהונתן קלינגר
¶
לא, אני לא מנסה לעקוף. אני רוצה את האבטחה של התעודה החכמה כי היא מוגנת ואומרים לי: לא, הדרך היחידה שאתה יכול - - -
תמי סלע
¶
אם היו מאפשרים בחוק למסור תעודה חכמה בלי הנתונים הביומטריים – אז זה נכון מה שאתה אומר. אבל כרגע, כמו שהחוק קובע, זה לא אפשרי.
יהונתן קלינגר
¶
מה שאני אומר כרגע, חבר הכנסת רותם, אני רוצה ללכת לספר החוקים של מדינת ישראל ולראות מה נוסח החוק הרשמי. נכון לעכשיו, בגלל הדיסוננס הזה, אין לי נוסח רשמי של החוק, כי יש לי חוק שחל - - -
תמי סלע
¶
אני אגיד לך מה כתוב. יש את סעיף 25 שאומר: "תוכנה של תעודת זהות וחומר מחשב הכלול בה", והוא אומר: "תעודת זהות תכיל את פרטי הרישום" וכו'. סעיף קטן (ב) – שהוא החדש – אומר: "תעודת הזהות תכלול שבב שבו ייכלל חומר מחשב כמפורט להלן", סעיף קטן 1 זה האמצעים הביומטריים; 2 תעודה אלקטרונית לאימות; 3 לפי בשת בעל התעודה, זה וולונטרי, העניין של החתימה האלקטרונית.
אין אפשרות שהנתונים הביומטריים יהיו אופציונאליים, ולכן אם אין נתונים ביומטריים – אין שבב. כלומר, אם יש שבב, אז הוא מכיל גם את זה.
תמי סלע
¶
בקיצור, אין תעודה חכמה בלי הביומטרי. אם יירצו – יגישו הצעה לתיקון הסעיף הזה ויאפשרו את זה.
סעיף 3ב: "בתעודת הזהות יירשמו - - -
תמי סלע
¶
רגע. קודם כל יש שאלה שעלתה בדיונים שקיימנו לגבי חתימה דיגיטלית, בסעיף 3א (א)(2) שזה בעצם קצת מטעה עם הנושא של חתימה אלקטרונית, כי פה הכוונה הייתה לא חתימה אלקטרונית אלא לעניין הטכנולוגי של חתימה דיגיטלית, והתלבטתם אם להשתמש במינוח אחר כדי לא להטעות. יש תשובה לעניין הזה? להשאיר את זה כמו שזה?
יורם אורן
¶
אני לא חושב שיש מינוח אחר. המינוח האנגלי הוא: Electronic Signature, Digital signature. זה מינוח מקובל ומשתמשים בזה בכל מסמכי התקינה. אני לא רואה משהו אחר שיכול להעביר את המסר של מה שזה עושה.
עמית אשכנזי
¶
אולי אפשר לחבר את זה ולהגיד: "כהגדרתו בתקנים מקובלים" או משהו כזה. החוק הישראלי משתמש במונח חתימה אלקטרונית וזה מונח מוגדר. פה הכוונה במפורש להגיד שיש שימוש בהצפנה שאיננה "מטבע חוקי" כהגדרתו בחוק חתימה אלקטרונית. אז אם באמת גם אתם - - -
עמית אשכנזי
¶
נגיד חתימה דיגיטלית. זה לא נורא חשוב, זאת אומרת, הסעיף הזה רק אומר שאתה פה מתחייב להשתמש בהצפנות לגבי המידע, זה לא עקרוני לקרוא לזה – כי אתה לא מתכוון לתוצאות המשפטיות של חתימה דיגיטלית.
תמי סלע
¶
"(ב) נוסף על נתוני הזהות בתקנת משנה (א)(1), השבב של תעודת הזהות יכול שיכיל גם את השם הפרטי ושם המשפחה של התושב באנגלית.
(ג)
שמירת הפרטים בשבב תהיה בהתאם לאמור בתקנה 3 לתקנות מרשם האוכלוסין (תעודה אלקטרונית לאימות), התשע"ב-2012." שנגיע אליהן בקרוב.
"3ב.
בתעודת הזהות יירשמו תאריך הנפקתה וכן מועד פקיעת תוקפה; לעניין תעודת זהות שאינה בכרטיס כאמור בתקנה 1(א) – יירשם גם מקום הנפקתה ומספר הטופס ולעניין תעודת זהות בכרטיס כאמור – יירשם גם מספר הכרטיס ומספר קוד אבטחה." סעיף התחילה – שוב, 31 בינואר 2012.
נעמה פלאי
¶
לעניין קיצור התקופה: אנחנו מבקשים לעניין ההליכים לביטול אזרחות, מכיוון שהיועץ המשפטי לממשלה נמצא בהליך רק בשלב שבו מדובר על אדם שהוא מעל שלוש שנים בישראל, אנחנו מבקשים לעשות אבחנה, אם אפשר. זאת אומרת, אם זה מעל שלוש שנים – היועץ המשפטי לממשלה ממילא נמצא בהליך המהותי, הוא יהיה מעורב גם בהליך של הקיצור. אבל ברגע שניתנה סמכות לביטול אזרחות למי שנמצא פחות משלוש – ללא היועץ המשפטי לממשלה – אז אנחנו מבקשים ששם הוא לא יהיה מעורב בתהליך של קיצור התקופה.
לעניין אובדן של מעל שלוש שנים: אנחנו מבקשים שזה יהיה באישור השר, ואם הוועדה מבקשת בכל זאת שזה יהיה באישור היועץ המשפטי לממשלה – אז אנחנו מבקשים להוריד את הסעיף הזה של האובדן מעל שלוש שנים.
נשאלה עוד שאלה לעניין המונח "זכרונו לברכה".
אלי לוי
¶
בדקתי את זה עם מר יעקב סלאמה, מנהל האגף לעדות לא יהודיות. הוא אמר שהמונח בערבית זה "מרחום" שניתן לתרגם אותו כ"זכרונו לברכה" וזה מקובל גם באוכלוסיות הללו להגיד את זה.
אלי לוי
¶
לא. אנחנו רושמים רק בעברית. כמו שאנחנו רושמים לכל האוכלוסייה תאריך לידה בעברית, גם אם הם לא יהודים.
אברהם מיכאלי
¶
אבל אני הבנתי שמה שהיום עושים "חתימה אלקטרונית", יהיה שונה ממה שיהיה בתעודת הזהות החכמה.
אברהם מיכאלי
¶
אנחנו מכירים אחת, אני לא יודע מי זאת השנייה. מה שיהיה פה בחתימה הדיגיטלית, יהיה הבדל?
תמי סלע
¶
הדיגיטלית, איפה שהתעכבנו עליה, זאת לא החתימה האלקטרונית שתהיה בתעודה. אם אתה רוצה להשתמש בתעודה כאמצעי שמאפשר לך גם חתימה אלקטרונית, אתה צריך לבקש את זה או שמציעים לך את זה מלכתחילה, אבל אתה לא חייב להסכים. כשזאת בקשה יזומה של האזרח – אני לא לגמרי הבנתי.
בכל מקרה, התקנות שאנחנו דנים בהן כאן, לא דנות בחתימה אלקטרונית בכלל. הן דנות ברכיב שהוא כן חובה בתעודה שזה התעודה האלקטרונית לאימות, זאת אומרת, שאתה יכול להיכנס באמצעות הכרטיס מרחוק למידע שיש לך בבנק או ברשויות השלטון ולהזדהות.
זו התעודה לאימות – שמאמתת את הזהות שלך. זה רכיב שנמצא בכל מקרה בתוך תעודת הזהות, ועל זה אנחנו דנים עכשיו, בסט התקנות השלישי. זה בעצם סט חדש של תקנות, אז אני אקרא את כולו:
"בתוקף סמכויות שר הפנים לפי סעיפים 25(ב)(4) ו – 47(א)(7) לחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965 1 (להלן – החוק), ובתוקף סמכות שר הפנים ושר המשפטים לפי סעיף 25 (ג) לחוק, בהתייעצות עם שר המשפטים לפי סעיף 25(ב)(4) ובהסכמת שר המשפטים ושר האוצר לפי סעיף 47(א)(7), ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מותקנות תקנות אלה:
בתקנות אלה –
"אמצעי זיהוי אלקטרוני" – כהגדרתו בסעיף 23א לחוק;
"אמצעי חתימה"– כהגדרתם בחוק חתימה אלקטרונית;
"מנפיק תעודות לאימות ממשלתי" – גורם ממשלתי המנפיק תעודות אלקטרוניות לאימות עבור רשות האוכלוסין על פי תקנות אלה;
"חוק חתימה אלקטרונית" – חוק חתימה אלקטרונית, התשס"א-2001;
"חתימה אלקטרונית מאובטחת" - כהגדרתה בחוק חתימה אלקטרונית;
"מבקש" – תושב הפונה לקבלת תעודת זהות שבה אמצעים או נתונים ביומטריים;".
תעצרו אותי אם יש לכם שאלות.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא. עכשיו "מסמך נהלים" – אני צריך שיסבירו לי. עוד פעם מתחילים לקלל אותי עם אותיות של גופים.
תמי סלע
¶
אז אני רק אקרא את ההגדרה ונסביר: "מסמך נהלים" – הוראות נוהל המסדירות את פעילותו של מנפיק תעודות לאימות ממשלתי, הערוכות על פי מסמך 3647 RFC של הארגון הבין-לאומי IETF (להלן – מסמך (RFC, צוות המשימה להנדסת האינטרנט, בשינויים הנדרשים לעניין תעודה אלקטרונית לאימות, שניתנו לאחר התייעצות עם הרשם ובאישור שר הפנים;".
היו"ר דוד רותם
¶
מישהו יכול להגיד לי, אחרי: "(להלן – מסמך (RFC, צוות המשימה להנדסת האינטרנט" – מה זה?
עמית אשכנזי
¶
אני אסביר. העולם הזה שאנחנו מדברים עליו – אם יירצו להרחיב, אני אוכל להסביר קצת יותר ברמה הטכנולוגית על מה מדובר, כי זה רץ לאורך כל הדרך – מה שיש לנו פה בעצם זה סוג של הוראות או מתווה או תבנית לתקנון השרות של גורם שמאשר זהויות באינטרנט.
אותו ארגון, Internet Engineering Task Force, כותב הרבה מאוד תקנים שסביבם מתפתח האינטרנט, בהרבה תחומים, לדואר אלקטרוני, להרבה דברים – זאת התפתחות וולונטרית של השוק. אין משרד ממשלתי עולמי שמקדם את האינטרנט, אלא צוותי עבודה וולונטריים. אחד מהם זה אותו Internet Engineering Task Force.
לפעמים, הדבר הזה עולה רמה פורמאלית והופך להיות תקן ISO או תקן אחר. בהקשר כאן, אותו מסמך הוא בעצם סוג של Checklist למי שמפעיל גורם שמנפיק זהויות באינטרנט ויש בו פרקים שמסדירים את פעולתו: אחד, איך הוא מזהה את האדם שלו הוא מנפיק את הזהות הדיגיטלית; איך הוא שומר מכל משמר על אותו משרד פנים אלקטרוני שהוא מנהל; איך הוא מבטל זהויות; איך הוא מודיע לאנשים על תקלות; איך הוא מודיע למי שרוצה להסתמך על שירותיו וכו'.
זאת אומרת, זה סוג של תבנית כללית, שהתקנות והחוק – מאחר שאנחנו מדברים פה על רשות מנהלית – יוצקים לתוך הדבר הזה תוכן הרבה יותר קונקרטי.
היו"ר דוד רותם
¶
זה קצת לא מסתדר לי, כשאני קורא את זה, ש"צוות המשימה להנדסת האינטרנט" נמצא שם, במקום שבו הוא נמצא. אני חושב שהוא צריך להיות במקום אחר. מסמך ה-RFC הוא מסמך שהוציא צוות המשימה להנדסת האינטרנט?
היו"ר דוד רותם
¶
אז צריך לכתוב את זה: "ערוכות על פי מסמך 3647 RFC" לא של "הארגון הבין-לאומי" אלא של "צוות המשימה להנדסת אינטרנט שעל יד". אתה מבין? "צוות המשימה להנדסת אינטרנט" במקום שבו הוא נמצא, לא מסתדר לי עם עברית נכונה.
מה שלא מסתדר לי עם ההיגיון של הראש הלא-חכם שלי זה "בשינויים הנדרשים שנתנו לאחר התייעצות עם הרשם באישור שר הפנים". מה מבין, עם כל הכבוד, הרשם או שר הפנים בעניינים האלה?
היו"ר דוד רותם
¶
אוקיי, אז הרשם אולי מבין. אבל "באישור שר הפנים" – עם כל הכבוד, רבותי, אני מכיר את שר הפנים, אין לו מושג על מה אתם מדברים פה.
היו"ר דוד רותם
¶
כל השרים שהיו עד היום, כל השרים שיהיו מכאן ולהבא, לא זה התחום שלהם. מה אתם רוצים? מה אני צריך את האישור שלו.
עמית אשכנזי
¶
אדוני, יש שני עניינים. ראשית, במישור הלשוני-הטכני, התיבה הזאת היא כפי שהגדירה אותה בשעתה הגב' עליזה רוזן-לינדנשטראוס, ראש תחום חקיקת משנה, בתקנות חתימה אלקטרונית ולכן יש פה עניין ניסוחי. אם אדוני רוצה יותר ברור – יש לזה מומחים במשרד המשפטים.
עמית אשכנזי
¶
גם רטורי זה מסוכן. אני אגיד את זה הפוך: במשפט המנהלי, שר הפנים אחראי למערכת הזו, כמו שהוא אחראי להרבה מערכות. והדעת נותנת – בהיותו איש ציבור – שלא בכולן הוא מומחה. לכן מתכבד ויושב פה צוות מקצועי גדול של אנשי מקצוע. זה באחריותו המיניסטריאלית – זאת המשמעות. זאת התשובה הקצרה ל"מה מבין שר?": הוא לא צריך להבין, הוא אחראי.
לכן יש פה התייעצות עם הרשם. משרד המשפטים הכניס התייעצות עם הרשם במובן הזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
למה בכלל צריך לעשות שינויים? יש לי צוות בינלאומי. יש לי ארגון בינלאומי – IETF – הם מוציאים מסמכים. למה צריכים לשנות? רבותי, אל תמציאו לי את הגלגל. יש לי מכונית נוסעת עם הארגון הזה, עם הגוף הזה – תנו לו לנסוע. מה אתם משנים לי פתאום?
הרי אחת הבעיות הקשות שמפריעות לי זה שתמיד אנחנו יותר חכמים מכולם: הם ידרשו את זה ואנחנו נצ'פר אותם, אנחנו נעשה את זה עוד יותר טוב. ובסוף הכול יהיה ברחוב.
עמית אשכנזי
¶
יש לזה שתי תשובות, אדוני. התשובה הפשוטה היא שהרבה מאוד מהדברים האלה, מהמסמך הזה הם דברים משפטים-תקנוניים שנכתבו כתבנית לארגונים שרוצים להפעיל את המערך הזה. הדברים האלה מתאימים לעולם של מסחר אלקטרוני ומשפט אזרחי ופחות תואמים את המציאות של המשפט המנהלי, שבו את החובות והזכויות של הרשות המנהלית קודם כל מגדיר החוק, וכנ"ל לגבי האזרח.
למה בכל זאת נדרשנו לדבר הזה פה? מפני שאנחנו רוצים שברמה הטכנולוגית – וזה יהיה המבחן – הטכנולוגיה תעבוד בהתאם לתקנים הבינלאומיים. אז במישור הטכנולוגי זה מנחה אותנו. במישור המשפטי-המהותי אנחנו לא יכולים להסתפק במה שכתוב שם כי הוא לא מתאים למציאות שאת השירות מפעיל ארגון של המשפט הציבורי – צריך להכניס עוד פרטים. בשביל זה יש את הוועדה.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאתה אומר: "בשינויים הנדרשים לעניין תעודה אלקטרונית לאימות" זה בעצם שינויים למסמך ה-RFC. למה אני צריך שינויים למסמך? את כל הנושא של המשפט המנהלי תכניסו בתקנות. האחריות של השר היא לא משנה. כי מה שיקרה זה שיבואו אליו אנשים ויגידו לשר הפנים: אדוני, צריך לעשות את השינויים האלה והאלה. הוא יאשר את זה, כי הוא לא מבין בה, ואחר-כך, כשיהיה פיצוץ – אז הוא אחראי כי הוא גם חתם על זה. אני לא רוצה לסבך שרים סתם.
עמית אשכנזי
¶
כשנאמר כאן: "בשינויים הנדרשים לעניין תעודה אלקטרונית לאימות", לדעתי, המשמעות של זה מבחינת משפט מנהלי, שאי אפשר לעשות שינויים כאלה אלא אם יש לזה מקור חוקי וזה נדרש למימוש סביר של החובות של שר הפנים. אפשר לחדד את זה יותר בנוסח.
עמית אשכנזי
¶
לדעתי זאת המשמעות של זה. אפשר, כמובן לכתוב, כי תעודה אלקטרונית לאימות מוגדרת פה. השר מפעיל סמכות לצורך איזושהי מטרה שנקראת "תעודה אלקטרונית לאימות", אפשר לכתוב בהתאם לחוק ולתקנות. יש דברים שהם פשוט בנהלים ברזולוציה יותר גבוהה או נמוכה שהתקנות צריכות להשאיר מרווח.
תמי סלע
¶
ההצעה היא שהשינויים לא יהיו שינויים שסתם מציעים אותם בלי קשר אלא שינויים שהם לפי החוק והתקנות מכוחו לעניין תעודה אלקטרונית לאימות, והתקנות שלפיו. אני ממשיכה להקריא:
"עובד מוסמך" – עובד רשות האוכלוסין או מנפיק תעודות לאימות ממשלתי, ששר הפנים או ראש רשות האוכלוסין הסמיך לעניין תקנות אלה או חלקן;
"הרשם" – כהגדרתו בחוק חתימה אלקטרונית;
"רשות האוכלוסין" – רשות האוכלוסין וההגירה;
"תעודה אלקטרונית לאימות" – כהגדרתה בסעיף 23א לחוק;"
יש לכם פה מסמך הגדרות, אם אתם רוצים שאני אפנה להגדרות ואקרא אותן גם או שלעבור?
תמי סלע
¶
למשל, ההגדרה של "תעודה אלקטרונית לאימות" של "אמצעי זיהוי אלקטרוני", זה נמצא פה במסמך ואני יכולה לקרוא את זה.
תמי סלע
¶
"תעודת התאמה לתקן" זאת הצעה להגדרה נוספת שנמצאת בתקנות אחרות באותן הקשרים ומשתמשים בה אחר-כך בגוף התקנות. זה אישור מאת מעבדה מאושרת בדבר עמידה בהוראות התקן.
היו"ר דוד רותם
¶
הסבר. אני רוצה שתסבירו לי מה כתוב פה. מה שיקרה זה שתהיה מעבדה מאושרת שאני אצטרך לפנות אליה כדי שהיא תאשר שאנחנו עומדים בתקן?
יורם אורן
¶
לעולם הזה של האבטחה יש תקנים בינלאומיים ויש הסכמים שמכוחם יש כמה עשרות מעבדות בעולם שעברו מה שנקרא: אקרדיטציה. הן מוסמכות לבדוק התאמה של מוצר לתקן הזה. תעודת הסמכה כזאת מטעם מעבדה שמוכרת על פי אותם הסכמים בינלאומיים קבילה גם כאן.
יורם אורן
¶
יש שני תקנים חשובים: האחד, תקן בינלאומי ששמו " "Common Criteriaואחד תקן יבשתי, אמריקאי ששמו: FIPS. בשני המקרים אין בישראל מעבדות שמוסמכות לעשות בדיקה כזאת. השוק כאן הוא קטן מדי.
יורם אורן
¶
כל המוצרים שאנחנו מדברים עליהם הם מוצרים שכבר עברו את הבדיקות האלה: גם השבב, גם מערכת ההפעלה של הכרטיס. כל המכלול עבר כבר בדיקות כאלה, זה היה תנאי סף.
היו"ר דוד רותם
¶
לא המכלול. המושלם לא צריך לעבור בדיקת מעבדה? לראות שבאמת כל הרכיבים מדברים אחד עם השני בהתאם לתקן?
יורם אורן
¶
אין תקן שמגדיר את הכול. המבנה של אותם תקני אבטחה – במיוחד התקן המשמעותי הבינלאומי ששמו "Common Criteria" זה שיש מסמך שמגדיר מול איזה איומי אבטחה צריך לתת מענה, ויש בדיקה עד כמה המוצר נותן מענה לאותם איומים.
יורם אורן
¶
האיומים הם בדרך-כלל היכולת של מישהו, שהוא לא בעל התעודה – אם אני מדבר על העולם הזה של הכרטיסים – לעשות בו שימוש, היכולת לחלץ מתוך הכרטיס הזה מידע שהכרטיס לא אמור לשחרר החוצה. אלה הדברים שנבדקים. יש רמות שונות של בדיקה. הרמה שאנחנו כיוונו אליה היא רמה שמחייבת את המעבדה, לא רק לבחון את המוצר, להסתכל על הדוקומנטציה שלו, אלא ממש לעשות מולו ניסיונות תקיפה בפועל.
המעבדות האלה מצוידות הרבה יותר טוב מכל האקר. יש שם אנשים שזה מה שהם עושים כל היום: הם תוקפים מוצרים כאלה. הרמה המקצועית שם היא לאין ערוך יותר גבוהה מכל ארגון של האקרים שאפשר להעלות על הדעת.
מה שהמעבדה הזאת עושה, בסופו של דבר, היא מדרגת ואומרת: מול האיום הזה אתה תזדקק למומחים שמכירים את המוצר עד לרמת עומק כזאת וכזאת; המחיר של התקיפה הוא כך מאות אלפי או מיליוני דולרים; הזמן שדרוש לתקיפה הוא חצי שנה; הרווח מהתקיפה הוא כזה; האם זו פגיעה רוחבית, האם זו לא פגיעה רוחבית – מדרג כזה. בסופו של דבר זה אומר לך מה רמת הסמך שאתה יכול להניח לגבי המוצר הזה.
תמי סלע
¶
אני ממשיכה לקרוא בעמוד הבא:
"תקן ישראלי 9594" – התקן הישראלי המקביל לתקן הבין-לאומי - ISO/IEC 9594-8;
"תקנות פקיעת תוקף" – תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב – 2012.
הודעה ואזהרה בנוגע לתעודה אלקטרונית לאימות
2. עובד רשות האוכלוסין, או בעל תפקיד שהוסמך לפי סעיף 6(ג) לחוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע התש"ע-20094, יעשה את כל אלה לפני הנפקת תעודת זהות הכוללת תעודה אלקטרונית לאימות ואמצעי זיהוי אלקטרוני:"
כלומר, זה רלוונטי באמת רק לתעודות החכמות ולא לתעודת זהות רגילה.
"(1)
יעביר למבקש מסמך בכתב ובו תנאי השימוש בתעודת הזהות, ההגבלות על השימוש בתעודה, ככל שישנן, ההליכים הנדרשים לביטול התעודה והודעה על פגיעה בשליטה בתעודה כאמור בתקנות פקיעת תוקף וכן פרטי התקשרות לצורך בירורים, טיפול בתקלות ובקשת ביטול התעודה;
נעמה פלאי
¶
כאן זה על התעודה האלקטרונית לאימות, שהיא תהיה בכל תעודת זהות. לאימות – לצורך הזדהות מרחוק מול משרדי ממשלה וגופים שייקבעו.
תמי סלע
¶
תעודה חכמה זה אם אתה לא רוצה בכלל את הנתונים הביומטריים כרגע אז בעצם אתה מקבל תעודה כמו שיש היום, כשאתה בא להנפיק תעודה חדשה.
תמי סלע
¶
אני ממשיכה:
"(2)
יזהיר את המבקש, בהתאם לנוסח המופיע בתוספת, בדבר החובות המוטלות עליו לפי החוק ולפי תקנות אלה, לעניין מניעת שימוש לרעה בתעודה האלקטרונית לאימות ובאמצעי הזיהוי האלקטרוני שיונפקו לו, וכן הסכנות וההגנות מפני אחריות לנזק, הכרוכות בשימוש בתעודה האלקטרונית לאימות ובאמצעי זיהוי אלקטרוני, והמבקש יאשר בכתב כי הוזהר כאמור;".
היו"ר דוד רותם
¶
זה הכול בתוך שלושת רבעי השעה שלוקח להנפיק את התעודה? מרגע שיצאתי מהבית עד שהגעתי, מצאתי חניה, עליתי, שמתי את היד, הזהירו אותי, חתמתי, הבנתי – זה הכול בשלושת רבעי השעה? אתם זוכרים, כן? דיברנו שייקח לי שלושת רבעי שעה להגיע מהבית לתחנה להנפיק את התעודה ולחזור הביתה.
יהונתן קלינגר
¶
אני לא רואה בתוספת את האזהרות. כתוב שצריך להזהיר. להזהיר בעל פה זה נחמד, אבל אם מחלקים לי נייר וזה התוספת - - -
יהונתן קלינגר
¶
אין פה אזהרות. יש פטור מאחריות, יש כללי, חובת שמירה, אבל אין את הסכנות. כתוב: "את הסכנות הכרוכות".
יהונתן קלינגר
¶
נכון. הוא צריך להזהיר אותו מהסכנות הכרוכות. להזהיר – שזה לא יהיה מלמול. אם כבר נותנים לו נייר שיש בו את כל האחריות שלו, אולי גם פה יכתבו את הסכנות, על הנייר?
היו"ר דוד רותם
¶
במקום המילים "מאשר כי הוזהרתי כנדרש" – הרי אני לא יודע מה זה "הוזהרתי כנדרש". אני קורא את התקנות? תכתבו שם את האזהרות.
תמי סלע
¶
בטופס עצמו. זה גם מטעה כי כתוב שהוא יזהיר אותו בהתאם לנוסח המופיע בתוספת ולא כל הפרטים שנמצאים בתקנה 2 בכלל נמצאים בתוספת, כל הנושא של הסכנות וההגנות. הגנה פני אחריות לנזק כן נמצא, אבל סכנות לא. גם אולי להבהיר שזאת אזהרה בעל פה כי זה לא מספיק ברור.
תמי סלע
¶
אבל ב-(2) הכוונה לאמירה שהיא בעל פה, נכון? זה מה שעולה, שהוא יזהיר אותו. בדרך כלל גם כותבים "בשפה מובנת לו".
עמית אשכנזי
¶
צריך לזכור, במקרה הזה, מאחר שהיינו בדיון הזה בזמן החקיקה: המשמעות של האזהרות היא לא שהוא מוותר על זכויות. החוק העיקרי קובע שאין לו אחריות לשימוש לרעה אלא אם הסכים אחרת בכתב. זאת אומרת, ברירת המחדל היא לחלוטין הפוכה וצרכנית.
היו"ר דוד רותם
¶
יוצא מן הכלל. אז תסבירו לו את זה בשפה שהוא מבין. אני רק חושב על הרעיון שאני מגיע לעשות תעודת זהות כזאת ויתחילו להסביר לי את זה בכלליות כזאת – אני לא אבין גם כאני קורא את הטופס.
תמי סלע
¶
גם התוספת, הטופס צריך להיות בכמה שפות. אין טעם לתת למישהו שלא דובר עברית טופס שהוא עברית, זה גם ברור.
עמית אשכנזי
¶
אם תעשו את זה בחלון גרפי כזה, צריך יהיה לתקן תקנות? כי צריך לשמור לכם את הגמישות להשתמש בכלים - - -
תמי סלע
¶
אני ממשיכה לקרוא בתקנה 2, עמוד 2 לתקנות:
"(3)
ישאל את המבקש שאלה מזהה אחת לפחות שהתשובה עליה ייחודית למבקש, מתוך רשימת שאלות שיערוך ראש רשות האוכלוסין לאחר התייעצות עם הרשם, כדי לאפשר זיהוי של המבקש בגישה מרחוק לצורך ביצוע פעולות שונות ובכלל זה, הודעה מרחוק של בעל תעודת הזהות על פגיעה בשליטתו בתעודה."
אני חשבתי ששאלה אחת זה אולי מעט.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה: "שאלה מזהה אחת לפחות שהתשובה עליה ייחודית למבקש"? זה כמו שאני נכנס לאינטרנט אז שואלים אותי: איך קוראים לחתול שלך?
היו"ר דוד רותם
¶
אז זה לא נכון לכתוב: "מתוך רשימת שאלות שיערוך ראש רשות האוכלוסין". זה לא נכון, פשוט. אם זאת שאלה פתוחה – אני כותב את השאלה.
אברהם מיכאלי
¶
לא רק שממציא. לפעמים עושים לך שאלה שבהחלט יכול להיות שאתה לא יודע את התשובה עליה ואז אומרים לך: זה לא אתה.
נעמה פלאי
¶
בשביל להבהיר: יש רשימה של שאלות, אבל כשהוא בא לקבל את תעודת הזהות, הוא בוחר את השאלות מתוך הרשימה. זה לא, שכשהוא יתקשר לבטל את התעודה, אז אנחנו נבחר אחת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז יש לכם בעיה עם "שאלה פתוחה". כי "שאלה פתוחה", פירושו של דבר שאני שואל את השאלה ואני נותן את התשובה.
יהונתן קלינגר
¶
כשדיברנו על התקנות של הביומטרי, דיברנו הרבה על ההליך של התשאול. פה אנחנו לא מדברים על מידע מההליך של התשאול. אני רוצה להיות בטוח שלא מדובר, נניח, על מידע שהוא מחוץ למשרד הפנים כמו מידע רפואי או דברים אחרים שיש להם גישה אליו בשביל תהליך התשאול אבל פה לא צריכה להיות להם גישה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא. כשאני בא, יתנו לי את רשימת השאלות ואני אחליט איזו אני בוחר. מצידי הם יכולים גם לשאול שאלות רפואיות.
יהונתן קלינגר
¶
המידע הזה יישמר ותהיה אליו גישה לכל עובדי משרד הפנים. כדי למנוע מצב שהמידע הזה – שהוא גם יכול מידע פרטי – ידלוף, צריך לוודא שזה רק מידע שהוא לא סופר רגיש.
יהונתן קלינגר
¶
זה מאוד רגיש. ולכן, כדי למנוע מצב שגם זה יסתובב באינטרנט – כי יש הרבה מאוד עובדים שתהיה להם גישה למידע הזה – צריך לראות איך אנחנו מצמצמים את זה רק לסוגי מידע שאם הם ידלפו, הזק יהיה פחות נורא.
תמי סלע
¶
אז אולי נציין שזה לפי בחירת המבקש: "מתוך רשימת שאלות שיערוך ראש רשות האוכלוסין, לאחר התייעצות עם הרשם, לפי בחירת המבקש". השאלה המזהה ספציפית, היא לפי הבחירה שלו.
תמי סלע
¶
"אבטחת חומר מחשב שבשבב
3. (א)
אמצעי הזיהוי האלקטרוני, התעודה האלקטרונית לאימות וכן פרטי המידע האלקטרוני המפורטים בתקנה 3א לתקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות), התש"ן-1990, יונפקו על גבי שבב שמתקיימות לגביו הוראות תקן מקובל שאישר ראש רשות האוכלוסין בהתייעצות עם הרשם לעניין זה, ופרסם בהודעה ברשומות ובאתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין.
(ב)
עובד מוסמך רשאי לבצע כתיבת אמצעי הזיהוי האלקטרוני, התעודה האלקטרונית לאימות ופרטי המידע האלקטרוני כמפורט בתקנת משנה (א), על גבי השבב, רק בהינתן הרשאות מתאימות מרשות האוכלוסין, ובהסתמך על אימות מבוסס הצפנה, בהתאם להליכים שאישר ראש רשות האוכלוסין.
(ג)
גישה לקריאת התעודה האלקטרונית לאימות ואמצעי הזיהוי האלקטרוני שעל גבי השבב תתאפשר רק באמצעות סיסמה אישית הניתנת להחלפה מזמן לזמן בידי בעל התעודה; ראש רשות האוכלוסין, לאחר התייעצות עם הרשם, ייתן הוראות לעניין אורך הסיסמה, מספר הניסיונות השגויים שיגרמו לנעילת השבב, אופן הטיפול בתקלות ובאימות זהות מרחוק ככל שיהיה, והאופן והתדירות של החלפת סיסמאות."
יורם אורן
¶
אם הכנסת מספר פעמים קצוב סיסמה לא נכונה – השבב כבר לא יאפשר לך להשתמש בתעודה האלקטרונית.
יורם אורן
¶
לא. השוטר לא מזין את הסיסמה שלך. הסיסמה שלך היא בשביל הזדהות On line. כשאתה יושב בבית ורוצה להזדהות מול שרת אינטרנט ממשלתי. אם מישהו מצא את התעודה הזאת ומנסה לעשות בה שימוש ומזין סיסמה לא נכונה יותר מכמה פעמים – זה ננעל.
יהונתן קלינגר
¶
זה יכול להינעל רק לפעילות On line? כלומר, כמו בכרטיסי האשראי שלי, אם שכחתי את הקוד לאתר אז הם נועלים אותי רק לפעילויות אינטרנטיות. אני עדיין יכול ללכת ו"לגהץ" את הכרטיס בדואר.
יהונתן קלינגר
¶
לא. השבב עדיין יהיה שבב אבל יהיה נעול רק לפעולות שדורשות את קוד ההזדהות, כי אם אני אזדהה מולך – אני שם, אתה רואה אותי ויכול לאמת אותי מול התעודה.
עמית אשכנזי
¶
זה מפקיע את התעודה, אדוני. בהתאם לסט התקנות שדנו בו קודם – אם אין תעודה אלקטרונית לאימות בתוקף על גבי השבב - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זאת אומרת, אם אני טעיתי חמש פעמים, אני ממשיך ללכת עם התעודה הזאת ועוצר אותי שוטר. הוא מעביר את זה אצלו במכשיר. זה עובד או שזה מת? אתה אומר שזה פקע. תחליטו.
יורם אורן
¶
זה דומה מאוד לכרטיס ה-SIM שיש לנו בכל טלפון סלולארי. יחד עם כרטיס ה-SIM כל אחד קיבל פתק שכתובה עליו סיסמה וסיסמת שחרור. כאן התהליך שונה.
יורם אורן
¶
אם הוא מכיר את סיסמת השחרור שהוא קיבל באותה מעטפה שהגיעה אליו – מעטפת הסיסמאות – אז הוא יכול לשחרר את זה בעצמו. אם הוא טועה בסיסמת השחרור מעל מספר קצוב של פעמים – אז התעודה האלקטרונית על הכרטיס ננעלת לתמיד.
אורי מקלב
¶
אני רוצה להוסיף שאלה לשאלה שלך, אדוני היושב-ראש: כמה אנשים, אתם מעריכים, ירצו להשתמש בתעודות אלקטרוניות? כמה אנשים בעוד עשור? כמה אנשים אמורים להשתמש?
אורי מקלב
¶
למה אדם שהוא שכיר צריך תעודה אלקטרונית. הוא לא עובד בשטח הזה. בשביל מה צריך האדם הפשוט את התעודה האלקטרונית? אני לא מדבר על תעודת הזהות החכמה, אני מדבר איתך על התעודה האלקטרונית שהיא באה כדי שתוכל לפעול בתוך משרדים ממשלתיים. זה למייצגים כאלה: רואי חשבון, מנהלי חשבונות. על כמה אנשים אתם מדברים היום?
יורם אורן
¶
יש על זה שתי תשובות. אם אנחנו מסתכלים על מה שקרה בעולם, במדינות ששילבו את זה, רואים היום –ויש על זה כבר נתונים כי זה כבר קיים לא מעט שנים בהרבה מאוד מדינות – יש גרף שהוא, מה שנקרא, אסימפטוטי ל-60%. 60% מהאוכלוסייה עושה בזה שימוש On line ואפילו שימוש מאסיבי.
יש מדינה אחת חריגה שבה אחוזי השימוש גבוהים יותר, זאת אסטוניה, שהיא בכלל מאוד מתקדמת בתחום הזה. שם זה מגיע אולי ל-90% אבל אני לא יודע מה אחוז המדויק.
נעמה פלאי
¶
הרעיון זה לחסוך את ריבוי הסיסמאות שיש היום לאנשים: יש לך סיסמה כדי להיכנס ולבדוק את מה שקורה בקופת החולים שלך; ויש לך סיסמה לבדוק את חשבון הבנק שלך. הרעיון זה שתוכל להשתמש בתעודת הזהות עם הסיסמה שיש לך להרבה שימושים.
החוזק של ההזדהות, בגלל שאתה משלב פה כרטיס יחד עם סיסמה, יאפשר הרבה שימושים נוספים, דרך סיסמה אחת.
אורי מקלב
¶
אני עוד לא קלטתי מי האנשים האמורים. מי שרוצה תעודה אלקטרונית – ינפיקו לו תעודה אלקטרונית שתהיה אחת חכמה. למה זה צריך להיות בתוך תעודת הזהות?
אורי מקלב
¶
מדוע זה חשוב לעשות את התעודה האלקטרונית בתוך תעודת הזהות? למה לא בתעודה נפרדת? רק כדי שתהיה תעודה אחת?
אורי מקלב
¶
יש לך עוד רישיון נהיגה, זה לא מפריע לך, והוא הרבה יותר שימושי, זה בסדר. רק בזה אתה צריך – ואתה אומר 60%.
היו"ר דוד רותם
¶
אני בחיים שלי לא לקחתי את הרישיון נהיגה שלי בכיס, הוא שוכב אצלי באוטו יחד עם תעודת הביטוח.
היו"ר דוד רותם
¶
אם יגנבו את האוטו אז יהיה להם גם את רישיון הנהיגה שלי, אז מה? גם את הוויזה שלי הם יכולים לקחת באותה הזדמנות.
יהונתן קלינגר
¶
חבר הכנסת רותם, מה עם פעולת "שכחתי סיסמה"? זה לא מופיע פה בתקנות. מה קורה אם המבקש או האזרח שוכח את הסיסמה שלו, איך הוא יכול לאפס אותה, לקבל חדשה?
היו"ר דוד רותם
¶
אתה לא מקשיב למה שאני אומר לך. איבדתי את תעודת הזהות ואתה מצאת אותה. אם אני אאפשר לך לטלפן - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא צריך פה את הפרוצדורה. מבחינתי, אם טעית חמש פעמים בסיסמה או שכחת את הסיסמה – לך למשרד הפנים שיפתחו לך.
יהונתן קלינגר
¶
נהדר. אבל אם אני לא רוצה לטעות חמש פעמים ולהינעל, האם יש מנגנון שבו אני יכול לאפס את הסיסמה? לא אכפת אם זה ללכת למשרד הפנים.
יהונתן קלינגר
¶
שזה יופיע גם פה, במסגרת הדברים שראש רשות האוכלוסין, עם התייעצות עם הרשם, יכול לתת לגביהם הוראות.
תמי סלע
¶
שייתן הוראות לעניין: אורך הסיסמה, מספר הניסיונות השגויים, אופן הטיפול בתקלות ובאימות זהות מרחוק.
תמי סלע
¶
האם "איפוס סיסמה" זה המינוח הנכון? האופן של החלפת סיסמה נכנס פה, רק העניין של איפוס, כי אם הוא יודע את הסיסמה – אין לו בעיה להחליף מעת לעת בעצמו. הבעיה שלו היא אם הוא שכח.
תמי סלע
¶
אמרנו שיש שאלה ייחודית למבקש שמאפשרת זיהוי מרחוק. אני לא יודעת אם יסתפקו בזה, יכול להיות שהם לא יסתפקו בזה.
ניסים אליסף
¶
יש לנו גם תוכנה שיושבת באינטרנט שאפשר דרכה לעבוד ואנחנו מספקים אותה חינם. מי שלא רוצה יכול לבוא אלינו כדי שיאפסו לו את זה.
תמי סלע
¶
בכל מקרה, זה יהיה בהוראות שראש רשות האוכלוסין ייתן, גם לעניין איפוס סיסמה.
"המאפיינים של אמצעי זיהוי אלקטרוני ואופן השימוש בו: אמצעי הזיהוי האלקטרוני יהיה ייחודי לבעל התעודה ויופק באמצעות שיטת הצפנה אמינה ומקובלת שאישר ראש רשות האוכלוסין לעניין זה לאחר התייעצות עם הרשם ופרסם בהודעה ברשומות ובאתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין."
יורם אורן
¶
יש בהצפנה חוק בן קרוב ל-200 שנה שקוראים לו "עיקרון קירכהוף". עיקרון זה אומר שהתהליך המתמטי שבו אתה משתמש הוא לא סודי ואסור שיהיה סודי. מה שסודי זה המפתח, זה הנתון שמייחד את החישוב של אדם א' מאדם ב' אבל התהליך החישובי עצמו צריך להיות פומבי וטוב שהוא פומבי. זה שהוא פומבי, זה מאפשר לכל עולם המתמטיקאים להסתכל על התהליך ולבחון את חוזקו. ולכן תהליך ההצפנה הוא פומבי לחלוטין.
יורם אורן
¶
זה סיפור מאוד מעניין אבל הוא לא כל כך רלוונטי כאן. הפריצה של אותה מכונת הצפנה, של ה"אניגמה" לא הייתה פריצה מתמטית. היא פריצה שהתאפשרה בזכות - - -
יורם אורן
¶
לא, ממש לא. זה התאפשר בזכות מישהו שלקח מכונה כזאת והעביר אותה לניתוח למקום אחר. העיקרון שעל-פיו עובדת מכונת האניגמה הוא עיקרון מוכר שנקרא "צופן רוטור", זה עיקרון מוכר מהספרות כבר המון זמן.
לא העיקרון הוא הבעיה כאן. מה שבנות הברית או מה שבמיוחד ב-Bletchley Park באנגליה עבדו מאוד קשה לעשות זה למצוא את המפתח של אותו יום. הנחת יסוד בהצפנה היום שהאלגוריתם, התהליך החישובי – מפורסם. יתרה על כך, זה לא מחליש, זה מחזק את זה.
מסתבר שלהמציא אלגוריתמי צופן זה לא תהליך כל-כך פשוט. אתה צריך להיות מתמטיקאי מהשורה הראשונה בעולם בשביל לעשות את זה טוב. יש הרבה אנשים שמתיימרים לזה אבל יש מעט אנשים שמצליחים.
ברגע שאלגוריתם מפורסם – מתמטיקאים אחרים מסתכלים עליו בעיניים של תוקף ואומרים: פה טעית ופה, במקום שהחישוב יחזור על עצמו 16 פעמים, הוא צריך לחזור 28 פעמים כי 16 פעמים זה לא מספיק חזק. ברגע שיש את הביקורת על האלגוריתם, זה רק מעלה את רמתו.
תמי סלע
¶
היינו ב-4(ב):
"הגישה אל התעודה האלקטרונית לאימות ואל אמצעי הזיהוי האלקטרוני המצויים בשבב והשימוש בהם יתאפשרו רק באמצעות סיסמה אישית כאמור בתקנה 3(ג), הנתונה לשליטתו של בעל התעודה והמצויה באחריותו בכל עת."
יהונתן קלינגר
¶
המילה "באחריותו" כאן היא קצת בעייתית, בגלל הסעיף של החרגת והגבלת אחריות. יש לנו הגבלת אחריות על האזרח בכל מקרה ואומרים שהסיסמה באחריותו.
היו"ר דוד רותם
¶
זה מוסיף את זה שהוא אחראי על זה שהוא לא ילך לפרסם את זה ואחר כך יגיד: פרצו לי לתעודה.
יהונתן קלינגר
¶
נכון. ויש לו אחריות לשמור את הסיסמה. אבל גם אם היא הלכה לאיבוד וגם אם דברים כאלה קורים - - -
יהונתן קלינגר
¶
אז צריך לראות מה הרשם אומר לגבי מקרה כזה, לגבי הגבלת האחריות. לא הרשם. הרשם שמאשר את ה-RFC.
יהונתן קלינגר
¶
השאלה היא למה אחרי המילים "כאמור בתקנה 3ג" לא למחוק את כל הסיפא, בכל מקרה? יש לו סיסמה אישית.
היו"ר דוד רותם
¶
"יתאפשרו רק באמצעות סיסמה אישית הנתונה לשליטתו והמצויה באחריותו", הסיסמה, זה מדבר על הסיסמה.
עמית אשכנזי
¶
זה כתוב בחוק. בסעיף 28 (א)(1) כתוב שחובה עליו לנקוט אמצעים סבים לשמור על התעודה. אז אפשר לקרוא את זה בכפוף לזה וזה בסדר.
תמי סלע
¶
"בדיקת תקנים ושיטות הצפנה
5. (א) בדיקת תקנים לצורך אישורם כאמור בתקנה 3(א) ובדיקת שיטות הצפנה לצורך אישורן כאמור בתקנה 4, ייעשו על סמך מסמכים המתארים את התקנים או את שיטות ההצפנה, לרבות תעודות התאמה לתקן מקובל או לשיטת הצפנה מקובלת, אם ישנן, וחוות דעת של מומחה בתחום ההצפנה או אבטחת המידע בדבר אמינות התקן או שיטת ההצפנה.
(ב) הרשם יבחן, אחת לשנה לפחות, את הצורך לעדכן את הרשימות של התקנים המאושרים כאמור בתקנה 3(א) ושיטות ההצפנה המאושרות כאמור בתקנה 4, וימסור את תוצאות הבחינה לראש רשות האוכלוסין."
יהונתן קלינגר
¶
מה קורה אם איזושהי שיטה מתיישנת. נניח שהרשם מצא שאיזושהי שיטה התיישנה או לא טובה יותר, מה אז?
יורם אורן
¶
בדרך כלל יש תקופת מעבר שמגדירים. ממליצים להחליף בנקודת זמן מסוימת, נותנים לשוק כמה שנים להגיב, נותנים לתחלופה הטבעית לעבוד. זה מה שקרה. זה קרה ככה עם אלגוריתם Hash.
יורם אורן
¶
לא. כי זה אומר שאתה משאיר הרשאות לטפל בתעודה וזה מאוד לא רצוי לעשות את זה עם גוף שאתה לא מבקר אותו. עכשיו, הנושא של Zero day שהוא מאוד רלוונטי - - - הוא הרבה פחות רלוונטי ל- Zero day ולהפעלה סדירה כזאת.
תמי סלע
¶
עולה השאלה אם זה דורש איזו התייחסות לתוקף של התעודות שהונפקו לפי שיטות כאלה שהתברר – אני לא מספיק מכירה את זה – אבל אם יש תקן שהוציאו אותן.
נעמה פלאי
¶
כתוב לך לעניין הזה, בתקנה 14: "אם ראה ראש רשות האוכלוסין כי אין עוד בתקן או במסמך הישן כדי להבטיח תנאי אבטחה נאותים או משיקולים אחרים שיירשמו, אז יחייב התקן או המסמך החדש בלבד, תוך זמן שיורה ראש רשות האוכלוסין".
היו"ר דוד רותם
¶
לא קרה. יקרה מחר. אנחנו מדברים פה על מידע שלא קרה, אבל תמיד זה קורה. גם לא פרצו אף פעם את הקופונים של כרטיסי האשראי.
יורם אורן
¶
יש מסחר ענף באינטרנט בכל יום ובכל רגע במספרי כרטיסי אשראי ובפרטים של אנשים. אם תכנס לאחד הפורומים האלה שהופיעו בחדשות, ה-Dark-net וכו', זה מטבע עובר לסוחר ברמה יום-יומית.
תמי סלע
¶
הרי התקנה בעצמה אומרת שאם ראש רשות האוכלוסין ראה שבתקן עוד אין כדי להבטיח תנאי אבטחה נאותים אז הוא מחליף את התקן. אבל יש לי תעודות שהונפקו עם שבב לפי התקן הישן. אז מה זה אומר, שהיום כבר זה לא נותן תנאי אבטחה נאותים? אז האם אני לא צריכה להחליף להם את התעודות עכשיו?
יורם אורן
¶
אם אני מסתכל מתי הותקנו תקנים כאלה: התקנים מותקנים לא כשמשהו מתמוטט. זה לא מצב של משהו מתמוטט ואני חושב שזה הוסבר בפעם הקודמת. לגבי צופן, יש לו שולי ביטחון שאנחנו מניחים עליו ואם מחר אנחנו מגלים ששולי הביטחון עוד לא טובים – זה עדיין לא אומר שהצופן הזה פרוץ. זה אומר שהגיע הזמן להתקדם לשלב הבא.
זה אומר שאם בחרנו עד היום מפתח באורך מסוים – מהנקודה הזאת ואילך אנחנו כנראה צריכים מפתח גדול יותר כדי להגדיל את הסיבוכיות למי שרוצה לנסות את כל האפשרויות.
היו"ר דוד רותם
¶
עזבו אותי עם מעצמות על. אתה יודע, הרוסים והסינים עומדים כבר מאחורינו ומחפשים לפרוץ אותנו, הם מעצמות על?
תמי סלע
¶
יכול להיות שבתקנה 10, שמדברת על הפגמים, שנודע לו על פגם – אני לא אומרת שכל שינוי בתקן – אבל אם באמת המצב הוא כזה - - -
יורם אורן
¶
אנחנו לא מדברים על שינוי בתקן במצב הזה. אני צריך לרדת רמה אחת, לרמה של ביטים, ולהסביר. אני אתן דוגמה לאירוע שיכול להיות: כאשר מייצרים מפתח הצפנה כזה, בעצם מתחילים לייצר מידע שהוא אקראי. בודקים לגביו מבחנים מתמטיים ואז ממשיכים איתו איזשהו תהליך חישובי.
המידע האקראי הזה צריך להיות כזה שמישהו אחר לא יכול לנחש אותו. ההסתברות שמישהו ינחש אותו היא אפסית. אם מישהו בכל זאת הצליח לנחש אותו, קלע לאותה הסתברות אפסית, אז המפתח שחושב – לא כל המנגנון ולא כל התהליך – אלא אותו מפתח ספציפי הוא עכשיו בעייתי ולכן אותו צריך להחליף.
זאת הייתה הדוגמה
¶
האקראיות שלי, שעליה הסתמכתי, לא הייתה מספיק טובה אז מישהו כן הצליח לנחש את המספר הזה.
יהונתן קלינגר
¶
במצב כזה אני יכול ללכת עם התעודה עם החתימה הפגומה, הלא רלוונטית יותר, למשרד הפנים ופשוט יחליפו לי את הקובץ?
תמי סלע
¶
כשנדון בתקנה 10 אז נבחן שוב. תקנה 6 אומרת:
"מבנה תעודה אלקטרונית לאימות והנפקת תעודה חדשה
(א)
תעודה אלקטרונית לאימות תהיה לפי עקרונות התקן הישראלי 9594 , וראש רשות האוכלוסין רשאי לקבוע, לאחר התייעצות עם הרשם, הנחיות לגבי התוכן והמבנה של התעודה.
(ב)
הנפקה חדשה של תעודה אלקטרונית לאימות לאחר ביטולה או לאחר מועד סיום תוקפה, תבוצע באופן שבו מונפקת תעודה חדשה"
אני מפנה את תשומת הלב, שאלתי למה זה לפי "עקרונות" התקן ולא לפי התקן עצמו? התשובה הייתה שלא כל מה שיש בתקן מתאים לנושא של תעודה אלקטרונית לאימות. אני מעדיפה שאתם תסבירו כי אני בטוחה שזה יהיה הרבה יותר מובן.
יורם אורן
¶
בדרך כלל, לכל תקן מהתקנים האלה, יש לו את המסמכים הישימים שלו והוא בנוי על תקנים קודמים. אז למשל, מבני הנתונים שמוגדרים בתקן, מסתמכים על תקן בנקאי כלשהו. לפעמים התקן הזה הוא טוב מאוד אבל כשאנחנו רוצים להכניס שם משהו בעברית, אנחנו צריכים ללכת לידו כי אותו תקן לא הניח בחשבון שיהיה שדה בעברית.
יש כל מיני מצבים בהם אנחנו משמרים את התקן עד כמה שאפשר, אנחנו לא נחרוג ממנו אבל אם יש איזשהו שינוי שנובע מזה שלמשל צריך להיות שדה בעברית – ואין ברירה, הוא חייב להיות – אז אנחנו נעשה - - -
תמי סלע
¶
אז פה היית יכול להגיד: "לפי התקן הישראלי בשינויים המחויבים לעניין", כמו שעשינו קודם, לגבי מסמך הנהלים. כשאומרים "עקרונות" אז זה לא מחויבות לפרטי התקן.
תמי סלע
¶
כשאומרים "עקרונות" אז לפחות משפטית זה משדר שזו לא מחויבות – כך אני מבינה את זה – ממש לכל הוראות התקן אלא למישהו שיחליט מהן העקרונות שלו. מישהו יפרש את התקן, יגיד מה העקרונות שלו – לזה יש מחויבות. יכול להיות שזה חלש מדי.
יורם אורן
¶
התקן הוא לא תקן אבטחה, אדוני, שיהיה ברור. אנחנו לא מדברים כאן על תקני אבטחה אלא על מבני נתונים. תקני אבטחה זה הנושא שהסברתי קודם ה-Common Criteria או ה-FIPS האמריקאי. כאן אנחנו לא מדברים על זה.
עמית אשכנזי
¶
אני רוצה לחדד פה. למעשה אפשר היה גם בלי התקנה הזאת בכלל. אבל אנחנו רוצים שהרשות המנהלית תפעל ותגדיר איך נראית אותה תעודה דיגיטלית. אם התעודה האלקטרונית לאימות לא תעמוד בתקינה היא לא תהיה שמישה כי מערכות מידע מתוקננות לחפש את הנתונים בסדר מסוים והתקן הזה קובע את הסדר.
זה אינטרס מובהק של משרד הפנים לדבר בשפה שמערכות המידע יידעו לקרוא את התעודה. בשונה מהאלמנט הראשון שדיברנו עליו, שבו יש גם אלמנטים מהותיים של אחריות, יש חשיבות לחיבור לעולם הזה. פה זה עניין יותר טכני ולכן הייתי מציע להשאיר את הגמישות כפי שהיא הוצעה.
היו"ר דוד רותם
¶
ואז מה שיקרה זה שתהיה פה גמישות ויכול להיות שזה לא ידבר אל כל המערכות ובעוד כמה שנים יתברר לנו שכל מה שעשינו היה לריק.
עמית אשכנזי
¶
מה שיטפל בזה לא יהיה הפיקוח הפרלמנטרי בהכרח, בלי לזלזל בו כמובן, אלא העובדה שאנשים יגידו שזה לא עובד. הרי משרד הפנים מעוניין שהדבר הזה יהיה אוניברסאלי ומטבע עוברת לסוחר.
תמי סלע
¶
אני ממשיכה לקרוא. סעיף 7:
"רישום בדבר ביטול תעודה אלקטרונית לאימות
מיד עם פקיעת תוקף של תעודת זהות לפי תקנה 3 לתקנות פקיעת תוקף, ירשום העובד המוסמך את דבר ביטול התעודה האלקטרונית לאימות במאגר התעודות הבטלות כאמור בתקנה 8(א)."
יורם אורן
¶
ברגע שאתה מגדיר גורם מנפיק לתעודות אלקטרוניות, אז כל גורם מנפיק תעודות אלקטרוניות מחויב לשמור רשימות - - -
נעמה פלאי
¶
זה מאגר שלנו, של רשות האוכלוסין. תסתכל על התקנה הבאה שדנה במאגרים: מאגר שרשות האוכלוסין מנהלת.
היו"ר דוד רותם
¶
התקנה הבאה מפחידה אותי עוד יותר. מר יורם אורן אומר שהרשות המוסמכת להנפיק את התעודות היא צריכה לנהל מאגר כזה. אם הם מנהלים את המאגר – זה בסדר.
יהונתן קלינגר
¶
צריך להיות ברור שהמאגרים האלה לא יחזיקו שום דבר חוץ ממספר התעודה עצמו כי המאגר הזה נגיש לכולם – וטוב שהוא נגיש – אבל שלו יהיה בו מידע שאפשר יהיה להצליב אותו עם מידע אחר.
תמי סלע
¶
נקרא את התקנה על ניהול מאגרים כדי שנדע על מה מדובר:
"ניהול מאגרים
8. (א)
ראש רשות האוכלוסין ינהל מאגר של תעודות אלקטרוניות לאימות שבוטלו (להלן – מאגר התעודות הבטלות), וכן מאגר נוסף של תעודות אלקטרוניות לאימות שהן בתוקף.
(ב)
כל אחד ממאגרי התעודות האמורים בתקנת משנה (א) ינוהל ברמת אבטחה גבוהה, כפי שיורה ראש רשות האוכלוסין, בהתייעצות עם הרשם.
(ג)
במאגר התעודות הבטלות תתקיים בכל עת רמת זמינות גבוהה למי שמבקש להסתמך על תעודה אלקטרונית לאימות."
באמת זה אמור להיות משהו יחסית נגיש, המאגר של התעודות הבטלות – לא אלו שבתוקף – כדי שידע גורם זה רלוונטי אצלו לזיהוי. אבל אלו נתונים אמורים להיות שם? רק מספר זיהוי? אז אולי כדאי לציין את זה?
תמי סלע
¶
אופן הנפקת תעודות אלקטרוניות לאימות
"9.
(א) רשות האוכלוסין תנפיק תעודות אלקטרוניות לאימות רק על פי מסמך נהלים.
(ב) מסמך הנהלים יובא לידיעת הציבור באופן נוח וזמין, בין השאר באמצעות אתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין בדרך המוגנת באופן סביר מפני חדירה ושיבוש."
יהונתן קלינגר
¶
מה ההבדל בין זה לבין שאר העמודים של רשות האוכלוסין שאמורים להיות מוגנים באופן סביר באתר אינטרנט פני חדירה?
היו"ר דוד רותם
¶
תסבירו לי – בסעיף 8 (ב) כתוב: "ינוהל ברמת אבטחה גבוה". פה כתוב: "בדרך המוגנת באופן סביר". אז אני רוצה להבין.
יורם אורן
¶
בוודאי שלא נדרשת אותה רמת אבטחה למסמך נוהל שאולי אמור להגיד לך, למשל, מה הטלפון שאתה מתקשר אליו במקרה שיש בעיה.
תמי סלע
¶
זה באמת לא שונה מכל מידע שנמצא באתרים של הרשויות שאם מישהו ישבש אותו – הוא עלול להטעות את הציבור.
יורם אורן
¶
אתן דוגמא שתסביר את זה: בנק ישראל מפרסם שערי מטבע באתר אינטרנט – וכבר היה להם אירוע כזה כי הם לא אירחו אותו במקום הנכון – אם אני יכול לשנות את הדף הזה ולשנות שערי מטבע אז אני יכול לגרום להרבה אנשים הרבה בעיות.
המטרה שלי בדבר הזה היא לקבע את תוכן המסמך – למנוע ממישהו לשנות אותו. זה הרעיון שעומד מאחורי זה.
עמית אשכנזי
¶
גם צריך לציין שזה מועתק ממקום אחר ששם מדובר בהסדרה של גורם פרטי. וכשם שהיועצת המשפטית אמרה, שלממשלה יש חובה לאבטח את המידע שהיא נותנת לציבור בלי קשר.
עמית אשכנזי
¶
בהתאם לאותו תקן RFC שדיברנו עליו בהתחלה, אתה מפרסם את תקנון השרות שלך, לפי איזה כללים אתה פועל.
יהונתן קלינגר
¶
גם אם אני עסק פרטי ורוצה להסתמך על התעודות – אני צריך לדעת את נהלי ההנפקה כדי להסתמך עליהם.
תמי סלע
¶
תקנה 10: "נוהל טיפול באירועי אבטחה והודעה לציבור על פגם במערכת
10.
(א)
ראש רשות האוכלוסין יכין נוהל לטיפול באירועי אבטחה במערכות החומרה והתוכנה של הנפקת התעודות האלקטרוניות לאימות.
(ב)
נודע לראש רשות האוכלוסין על פגם בחתימתו האלקטרונית המאובטחת, או במערכות החומרה והתוכנה של הנפקת התעודות האלקטרוניות לאימות, שיש בו כדי לפגוע במהימנות חתימתו או במהימנות התעודות האלקטרוניות לאימות המונפקות:
(1)
יימנע מלהנפיק תעודות אלקטרוניות לאימות חדשות, עד לתיקון הפגם.
(2)
יבטל בהקדם האפשרי את כל התעודות האלקטרוניות לאימות שהנפיק אשר יש חשש שנפגעה מהימנותן בהתאם להוראות תקנה 3(4) לתקנות פקיעת תוקף.
(3) יודיע על כך לציבור, לרבות בדרך של פרסום בשני עיתונים יומיים נפוצים, ובאמצעות פרסום הודעה בעמוד הראשי של אתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין."
היו"ר דוד רותם
¶
איך יכול להיות שהנפיק תעודות כשיש פגם בחתימה האלקטרונית המאובטחת או במערכת חומרה? זה צריך להזהיר אותך מבפנים, אוטומטית – לקפוץ ולהגיד: רבותי, יש תקלה, אל תגעו בזה. אם אין את הדבר הזה אנחנו בבעיה כי אתה מנפיק לי תעודות לא טובות.
אפילו האוטו שלי הוא כבר מספיק חכם:כשיש איזשהו פגם שם – הוא לא מתניע.
היו"ר דוד רותם
¶
אין דבר כזה. ברגע שהמערכת מגלה שיש איזשהו פגם היא עוצרת אותך, היא לא נותנת לך להנפיק.
עמית אשכנזי
¶
אדוני, אני אנסה להסביר את זה מהניסיון שלנו בתחום החתימה האלקטרונית, שזה התחום המקביל: מדובר פה על אפשרות של שבירת ההצפנה. יורם הסביר קודם שהאלגוריתם ידוע, זאת אומרת, המכונה הרעיונית שדרכה עוברים – היא נכון לרגע זה הדבר הכי טוב שיש. כל מה שצריך עכשיו לעשות זה לייצר לה מפתחות סודיים, אקראיים וכו'.
בהחלט יתכן שבזמן שאנחנו מדברים פה, יושב איזשהו דוקטורנט מבריק בטכניון ומפתח עכשיו שיטה תיאורטית שמאפשרת – בהינתן כוח מחשוב מאוד גדול ובהינתן שהוא מתעניין ספציפית בתעודת זהות מסוימת של מישהו ובהינתן כל מיני דברים – לתקוף את האלגוריתם. גם אז תידרש התקיימות כל התנאים האלה כדי שהדבר הזה יהיה מעשי באופן שהוא מייצר סיכון לאזרחי מדינת ישראל.
מה שאומר יורם זה שלפי מיטב ידיעתנו והבנתנו והיכרותנו – קודם כל הם, אבל עכשיו, בעקבות התקנות האלה, זו גם אחריות של רשם הגורמים המאשרים במשרד המשפטים – אין היום תסריט כזה. ברגע שיש תסריט כזה, רגע שיהיה הנייר הראשון בספרות ההצפנה שמציג את האפשרות התיאורטית – או אז שולי הביטחון מצטמצמים, אבל זה עוד לא קרה.
עמית אשכנזי
¶
היא עוד לא נפרצה. נפרצה – זה אומר שהמפתח של משרד הפנים נמצא בחוץ. זה האירוע שאתה מדבר עליו.
היו"ר דוד רותם
¶
לפי מה שאני מבין, לפי התקנה הזאת, היא לא תזהה את זה – לא רק קודם אלא גם אחר-כך ייקח לה זמן.
היו"ר דוד רותם
¶
שים לב ל-(2): "יבטל בהקדם אפשרי את כל התעודות האלקטרוניות לאימות שהנפיק כאשר יש חשש שנפגעה מהימנותן". זאת אומרת שהוא צריך לבטל רטרואקטיבית חלק מהתעודות שהמערכת לא זיהתה ולכן היא המשיכה להנפיק תעודות. היא לא זיהתה. אילו הייתה מזהה – היא מפסיקה.
עמית אשכנזי
¶
בעקבות היווצרות שיטת תקיפה חדשה שמבוססת על התפתחויות דרמטיות בתחום ההצפנה – כך בתיאוריה שאנחנו מתארים כאן – תעודת הזהות, שעד אתמול הייתה בטוחה, עכשיו היא כבר לא בטוחה, כי השיטה שהשתמשה בה כבר מסוכנת. לכן צריך לעדכן את הטכנולוגיה שם. זאת פשוט קפיצת דרך טכנולוגית.
אברהם מיכאלי
¶
אני לא מדבר על הטכניקה. אני מדבר על העיקרון. גם את הכרטיסים שהונפקו לפני כן חברות האשראי ביטלו כדי שלא יהיה מצב שמישהו ישתמש בזה עוד פעם.
תמי סלע
¶
"חובות תיעוד
11.
(א) רשות האוכלוסין תנהל מערכת תיעוד שבה יירשמו, סמוך לזמן התרחשותם, כל הפעולות והאירועים הנוגעים למערך ההנפקה של התעודות האלקטרוניות לאימות, ובכלל זה כל אלה: זמני הפעלת מערכות המחשב על כל אחד מיישומיהן וזמני הפסקתן, הנפקת תעודות, ביטול תעודות, שינוי סיסמאות, ניסיונות בלתי מורשים לחדור למערכת, ייצור או שינוי מפתחות, אירועי אבטחה, הרשאות גישה למערכת המחשב, שינוין או ביטולן, גישה של כל אדם למערך ההנפקה של התעודות האלקטרוניות לאימות.
(ב) תיעוד כאמור בתקנה זו יבוצע תוך חשיפה מזערית ככל שניתן של פרטי בעלי התעודות."
יהונתן קלינגר
¶
יש לי שתי שאלות. הראשונה: האם הדיווח הזה, לפחות לוועדה פה, של נושאים כמו אירועי האבטחה?
יורם אורן
¶
זה מה שאומר Hash של מידע. זה עדיין מאפשר לך, בפעם הבאה שתראה את המידע, לדעת שהוא אותו דבר.
יהונתן קלינגר
¶
אז השאלה היא אם צריך לשמור ב-Log פה Hash של כל התעודות וכל המפתחות, או שאתה הולך, לדוגמה, לשמור פה רק מספר התעודות שהונפקו היום?
יהונתן קלינגר
¶
למה יש ב"נתוני תקשורת" חובת דיווח על כמויות? גם פה יש לך מידע רגיש. ואם יש אירועי אבטחה או סיכונים – כדאי שהציבור יידע על זה.
תמי סלע
¶
זאת הייתה הערה שגם עליה דיברנו: האם לא ראוי היה שהתקנות האלה, ספציפית, יהיו גם בוועדה המשותפת או לפחות בוועדת המדע, כי תקנות בעניינים מאוד דומים לפי חוק חתימה אלקטרונית הולכות לשם. אבל זה ברמת תיקון לחוק. צריך בשביל זה לתקן את החוק כי כך נקבע בחוק מרשם אוכלוסין. זה בהחלט ייבחן.
תמי סלע
¶
זה צריך אולי להיות גם וגם. ועדה משותפת שיקימו אותה ממילא לצורך, אמנם ביומטרי, אבל בסך הכול זה כרוך.
תמי סלע
¶
בתקנה 11 הייתה שאלה אם צריך דיווח לאיזשהו גורם – לאו דווקא לוועדה – אבל לגורם שהוא לא פנים מערכתי.
תמי סלע
¶
טוב, לא על כל דבר. אבל מדובר על ניסיונות בלתי מורשים לחדור למערכת, על אירועי אבטחה – אלו הדברים החשובים.
תמי סלע
¶
אני קוראת את תקנה 12, גיבוי ושמירה:
"במערך הנפקת התעודות האלקטרוניות לאימות, תבטיח רשות האוכלוסין גיבוי נאות של המידע במערכות המחשוב, ברמה גבוהה של זמינות, אמינות והגנה מפני אבדן מידע או זליגתו."
היו"ר דוד רותם
¶
פה יש לי "גיבוי נאות". מה זה "גיבוי נאות"? אתם מבינים, אתם משתמשים בכל רגע במילה אחרת: פעם "נאות", פעם "סביר", פעם "בטוח", פעם "גבוה". מה זה "גיבוי נאות", מר יורם אורן?
תמי סלע
¶
לא בוועדה הזאת. אבל זה לא שממציאים עכשיו מונחים חדשים אלא הם קיימים. אז גם אם נמחק – יגידו: למה פה זה רק גיבוי ושם זה גיבוי נאות? צריך לקחת גם את זה בחשבון.
תמי סלע
¶
אולי כדאי להסתכל רגע שם, כי אחר כך יראו פה סביר ואז ישאלו מה יותר גבוה, מה יותר אמין? כדאי לסתכל שם ולראות אם זה באמת אותו דבר אז אולי חבל – שם זה "נאות", נכון?
תמי סלע
¶
בתקנות חתימה אלקטרונית (רישום גורם מאשר וניהולו), מדובר על גיבוי ושמירה: "גורם מאשר יבטיח אמצעי גיבוי נאותים ברמה גבוהה של זמינות, אמינות והגנה מפני אובדן מידע בהתאם לסוגי המידע".
יהונתן קלינגר
¶
אבל פה זה גיבוי של המידע במערכת המיחשוב. השאלה מה זה המידע במערכת המיחשוב? התוכנה שמאפשרת הנפקה? מה את הולכת לגבות?
יהונתן קלינגר
¶
נכון, אבל זה בגיבוי. למערכת הרגילה יש נהלי אבטחה לפי ה-RFC. יורם, אין התייחסות לגיבוי ב-RFC?
עמית אשכנזי
¶
כי רוצים להיות צדיקים. האמת היא שזאת שאלה טובה. הכול כתוב ב-RFC ומערכות מידע ממשלתיות, יש עליהם יש עליהם חובות בהמון דברים. התקנות האלה נועדו להיות מאוד ברורות, שקופות.
עמית אשכנזי
¶
לא. ה-RFC אומר שלגוף כזה צריך שיהיו נהלי גיבוי. התקנה אומרת שהגיבוי צריך להיות "גיבוי נאות" ואחר כך היא אומרת את כל היתר: ברמה גבוהה של זמינות, אמינות והגנה.
תמי סלע
¶
"אמצעי החתימה של ראש רשות האוכלוסין
13.
התעודות האלקטרוניות לאימות לפי תקנות אלה, יאומתו בחתימתו האלקטרונית המאובטחת של ראש רשות האוכלוסין.
שינוי תקן
14.
(א)
הוחלף תקן מן התקנים הנזכרים בתקנות אלה, לרבות מסמך RFC, בתקן או במסמך חדש, לפי העניין, יחולו התקן או המסמך החדש במקביל לתקן או למסמך הישן, זולת אם ראה ראש רשות האוכלוסין כי אין עוד בתקן או במסמך הישן כדי להבטיח תנאי אבטחה נאותים או משיקולים אחרים שיירשמו כפי שיורה ראש רשות האוכלוסין לאחר התייעצות עם הרשם, שאז יחייב התקן או המסמך החדש בלבד, תוך זמן שיורה ראש רשות האוכלוסין לאחר התייעצות עם הרשם, ובלבד שקודם לכך פורסמה הודעה ברשומות ובאתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין, על הדבר."
פה עלתה קודם השאלה אם צריכות להיות לזה השלכות אחרות לזה שהוא מצא שהתקן הישן לא מבטיח תנאי אבטחה נאותים?
תמי סלע
¶
לא. במקרה הזה זה לא חל. זה חל רק על פגם שהיה. כאן לא. אין לזה השלכות אלא לגבי מסמכים חדשים ותעודות חדשות, מכאן ולהבא, אבל לא אחורה. פה יש שאלה אם צריכה ליות לזה גם השלכה כלשהי?
עמית אשכנזי
¶
זה לא רק תנאי אבטחה. לכן אני מציע – אני מצטער שזה בדקה ה-90 אבל זה בעקבות הדיון שהיה קודם – שלאו דווקא אם הוחלף התקן אלא אם נוצר צורך לעבור בין תקנים. לפעמים יש כמה תקנים שחלים באותו אופן, ולהכפיף לזה את כל חובת ההנמקה והפרסום.
עמית אשכנזי
¶
בתקנה הזאת יש שני נושאים שהתערבבו להם ביחד וזה אולי לא כל כך טוב. האחד, זה שיש שינויים ועדכונים של האופן שבו הדברים קורים, באופן כללי, לאו דווקא בהיבטי אבטחה. ויש את היבטי האבטחה שהוסדרו שם באותה תקנה עם ההצפנות.
דיברנו קודם על החתימה הדיגיטאלית
¶
היום רשות האוכלוסין מיישמת שיטה מקובלת אחת ויכול להיות שבעקבות התפתחויות תהיה שיטה מקובלת אחרת. היא לא תהיה פחות או יותר טובה. זה כמו השאלה האם השפה הרישמית היא אנגלית או צרפתית.
צריך להשאיר להם את שיקול הדעת כי בסופו של דבר, ראשית, הם תחת חובת הסבירות; שנית, הם מכפיפים את עצמם פה לפרסום והנמקה; שלישית, הם משתמשים במסמכים מקובלים מהעולם, זאת אומרת זה לא משהו שמישהו כתב באיזשהו מקום.
עמית אשכנזי
¶
זה לא אמור להשפיע כי כתוב פה "יחייב התקן או המסמך החדש" במקום שממנו זנ מועתק מדובר ברגולציה, זאת אומרת שזה מחייב את הגורם הפרטי שעושה את הפעולה ממעוד הכניסה לתוקף. הנמשל פה זה משרד הפנים. זה יחייב את משרד הפנים בפעולתו מרגע שאימץ את הדבר הזה אחרי תהליך מוסדר.
תמי סלע
¶
בעצם השאלה נוגעת לתקנה 10. שם כרגע הסיטואציות היחידות שהוא נמנע מלהנפיק ומודיע הוהדעות זה רק אם היה פגם. יכול להיות שזה לא בגלל פגם שנודע לו שהדברים לא מספיק בטוחים.
עמית אשכנזי
¶
יש פה שני פגמים: יש פגם בחתימה האלקטרונית המאובטחת שבה מאוד התעכבנו וזאת הסיטואציה שבה יש פריצת דרך בתחום ההצפנה. אבל יש עוד אפשרות – פגם במערכות החומרה והתוכנה של הנפקת התעודות. המערכות האלה, וזה עונה ישירות לשאלה של היושב-ראש, יש סביבן מעגלי הגנה מאוד גדולים.
בהרבה מאוד מקרים הם לא יעבדו בכלל בגלל שהם רואים שמשהו לא בסדר, ולכן במקרה הזה דווקא ממצאי המנע הם יותר ברורים. נראה לי שזה כן מכסה.
תמי סלע
¶
התחילה ב-31 בינואר 2012. יש את הטופס שני חושבת שחשוב לקרוא אותו כי הוא מה שבסופו של דבר האזרח מקבל ביד או שנקרא אותו בישיבה שנקבל בה את התשובות.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לכם הרבה ניסוחים שאתם צריכים להחזיר לי תשובות ואני לא הולך לאשר לכם 10 שנים, קחו את זה בחשבון.
היו"ר דוד רותם
¶
תוך ימים אתם יכולים להשלים לי את הניסוחים והתשובות לכל מה שביקשנו. אני אקבע לכם מיד דיון. לפני ה-31 לחודש.
אורי מקלב
¶
אני רוצה להוסיף עוד משהו שאמרתי אותו אז ואני לא יודע אם אקבל התייחסות. בכל אופן, בוודאי לא ראיתי שהם הפנימו לבדיקה. דיברנו על אנשים מבוגרים שאולי לפטור אותם, מגיל מסוים, מחידוש תעודת הזהות.
לא ראיתי שנענתי לבקשה הזאת אבל בכל אופן תשובה צריכים לתת. לחילופין, אני רוצה להציע שמגיל-75 שנים, אנשים יקבלו את תעודת הזהות החדשה הביתה. מותר לנו לא להטריח את האוכלוסיה המבוגרת במדינת ישראל ולא בטוח שיש להם גם את האפשרות להיע ולהחליף את תעודת הזהות.
אנחנו יכולים להגיד, ברוך השם, יכול להיות שעם השנים אנחנו גם נראה אנשים בני 95 שרוצים להצביע לבחירות ועדיין רוצים שתהיה ברשותם תעודת זהות תקפה. אבל לעמוד, כמו שאמרת, ב-60 דקות מהיציאה מהבית עם הרכב וחזרה, זה לא נראה לי ישים.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם נתתם לי רשימה שאתם בונים עליה: בספרד זה ל-10 שנים, באסטוניה זה ל-5 שנים. בספרד אני רואה שמעל גיל 70 מקבלים את התעודה בתוקף לעולם.
אורי מקלב
¶
אני גם מבקש, אדוני, שקיפות בתשובות שעונים לנו לגבי מה שנהוג בעולם, כשמה שזה מתאים לנו – לא עונים לנו.
אמנון בן עמי
¶
חבר הכנסת, תקרא את החומרים שאנחנו מעבירים. אז הוא לא יגיד שאין שקיפות. אולי תתעמק בתשובות שאנחנו מעבירים. אל תגיד שאין שקיפות תקרא את החומרים.
אורי מקלב
¶
אל תגיד לי מה לעשות ואל תטיף לי מה אני צריך לעשות ומה ללמוד. חצוף. חצוף גדול.
כשאנחנו מקבלים מידע בעל-פה, כשאומרים לי מה נהוג בחוץ לארץ – אלו תשובות שמוצאות חן בעיניהם, כשיש את המידע הזה אז עונים לי שבחוץ לארץ נהוג כך או אחרת, גם בשאלות שאנחנו מעלים. אז גם מותר להגיד לנו מה נהוג. אם באמת ידוע שבחוץ לארץ זה 10 שנים, אז למה כששאלנו ודיברנו על נושא הקשישים לא מצא מי לנכון מי שידע – אתם האנשים המקצועיים – להגיד את זה שכך נוהגים בספרד, שהקשישים לא צריכים לבוא לחדש אלא ותעודת הזהות תקפה אלא שאתם חושבים שבארץ זה לא נכון כי כאן, בארץ, האנשים המבוגרים הם פחות חשובים, הם יותר גיבורים, יש להם יותר זמן.
היו"ר דוד רותם
¶
הגשתם את המסמך עכשיו? רק תחשבו לתת לי תשובה אם אנחנו לוקחים את רומניה או לוקחים את ספרד.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, אמרתי שגם אם לא רוצים לתת את תעודת הזהות שהיא תקפה מגיל 70 ואילך או מגיל 75 – אפשר בהחלט לקבל על עצמנו להביא את זה לביתם של אותם אנשים. אם אנחנו רוצים להחליף להם תעודת זהות, נואיל לעשות את זה במסירה.
תמי סלע
¶
קראתי קודם שיש תקנה שנוספה בהתאם לנוהל שקיים גם לגבי הליכי ההנפקה המקוריים – הרי זה רלוונטי גם שם – יש שם אפשרות לראש רשות האוכלוסין לקבוע נוהל שמגיעים ועושים את זה במוסד שבו נמצאים קשישים.
תמי סלע
¶
ההערה שלך היא רלוונטית כבר לתהליך ההנפקה המקורי שהוא לא בתקנות האלה. כמובן שאתה מוזמן לשאול ולבקש תשובה לעניין הזה. ברור שזה יכול להיות קשה לאנשים מאוד מבוגרים, גם אם הם לא נמצאים במוסד, אבל לזה כרגע אין מענה, נכון? רק אם הם נמצאים במוסד אפשר להגיע אליהם.
אורי מקלב
¶
הנושא של פתיחה של 24 שעות של המוקד: העלנו את זה בישיבה הקודמת. אני מקווה שברשימת התשובות שיש לך, שהעברת תשובה גם בנושא הזה. אני חושב שמדינת ישראל "מפסידה" במרכאות, ולא עושה הרבה דברים בשל שמירת השבת: גם הבנקים וגם מיסלקות ועוד.
היו"ר דוד רותם
¶
שר הפנים החליט שזה לא יהיה פתוח בשבת? אז זה לא היה שבעה ימים בשבוע אלא רק שישה ימים בשבוע.
אורי מקלב
¶
אני לא אחראי על כך אבל בתקנות, גברתי היועצת המשפטית, בתקנות האלה לא מופיע שיש חובה שאדם בא לדווח וגם מקום שיקבל אותו. לא בתת-סעיף 2, לכאורה זה היה צריך להופיע פה, בתקנות האלה, שצריך להיות 24 שעות מוקד.
אורי מקלב
¶
אני רק רוצה להזכיר לכל מי שיושב ליד השולחן פה, שאנחנו מצאנו סתירות מאוד ברורות בדיווחים של משרד הפנים, פה בוועדה, לגבי העלויות של החלפת תעודת זהות. דיברנו פעם אחת שהעלות היא 45 ש"ח ואחרי זה קיבלנו כאן בוועדה דיווח שתעודת זהות חדשה עולה 115 ש"ח – זה מחיר העלות.
מתברר לנו שהדיווחים שאנחנו מקבלים פה הם לא בדיוק תמיד מדוייקים ורציפים. אני גם חייב להגיד את זה לכל מי שאומר שאנחנו צריכים ללמוד את החומר. שמענו תשובות, אל שמענו תשובות – אני רק מביא מהתשובות.
נעמה פלאי
¶
115 ש"ח זאת העלות שמשלם אדם עבור תעודת זהות אבודה, גנובה או מושחתת, זאת לא העלות שאמרנו שעולה להנפיקתעודת זהות חדשה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא. אתם אמרתם את זה, רבותי, כשבאנו עם התקנות, אז. לפי מה קבענו את ה-115 ש"ח? משום שאמרו זאת העלות. את אומרת לי לא? היית כאן בוועדה אז?
נעמה פלאי
¶
זאת עלות הטיפול שנדרש כשמדובר באדם שאיבד תעודת זהות: צריך להוציא את התיק האישי שלו, צריך לעשות בדיקה נוספת. זאת לא העלות הישירה של התעודה. כל העלות של הטיפול בסיפור של אדם שאיבד תעודה, שבא בלי תעודת זהות ומבקש תעודת זהות חדשה, לכן העלות היא יותר גבוהה.